فهرست مطالب

نشریه دانش شهرسازی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 17، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا گلیج، محمدحسین شریف زادگان* صفحات 189-211
    بیان مسئله

    تضاد بین حقوق مالکان خصوصی و منافع عمومی و تلاش برای ایجاد تعادل بین این دو همواره از مهم ترین چالش های برنامه ریزی فضایی بوده است. گسترش روزافزون شهرها و روند کاهنده عرضه زمین قابل توسعه، حق استفاده و توسعه زمین را به باارزش‌ترین منبع تبدیل نموده و ابهام در تعریف و عدم تعیین دقیق مالکیت این حقوق سبب رقابت غیرمولد مالکان زمین، توسعه‌گران و عاملان دولتی و عمومی برای کسب آن، تشدید تضاد منافع عمومی و خصوصی و نابرابری فضایی شده است که لزوم توجه به الزامات نهادی در برنامه‌ریزی فضایی را بیش از پیش ضروری ساخته است.

    هدف

    ازینرو هدف این مقاله کشف چیستی حقوق مالکیت زمین و اجزاء آن و تبیین ارتباط و میان‌کنش بین نهادهای برنامه ریزی فضایی و حقوق مالکیت است.

    روش‌ شناسی

     این پژوهش براساس هدف، بنیادی و ماهیتا کیفی است و با اتخاذ رویکرد تبیینی- اکتشافی به مرور و تحلیل سیستماتیک منابع و متون می‌پردازد. واقع‌گرایی انتقادی به‌عنوان موضع فلسفی و پس کاوی به‌عنوان منطق استدلال و راهبرد پژوهش انتخاب شده است.

    یافته‌ ها

    با استفاده از رهیافت نهادگرایی جدید و حقوق مالکیت و به‌کارگیری تحلیل نهادی، این مقاله علاوه بر تدوین چهارچوب نظری، یک چهارچوب مفهومی که رابطه و میان کنش بین دو نهاد برنامه ریزی فضایی و حقوق مالکیت زمین و چگونگی تخصیص این حقوق در شهر را تبیین می‌کند، ارایه می‌نماید.

    نتیجه‌ گیری

    تحلیل نهادی به‌کار رفته بیان می‌کند که محصولات نهایی نظام برنامه‌ریزی فضایی از قبیل پهنه‌بندی، ضوابط و مقررات و پروانه/مجوز ساخت، یک بسته حقوق مالکیت برای هر قطعه زمین است. ازینرو حل تعارض و تضاد منافع قابل توجه در توسعه زمین شهری نیازمند تعریف و تعیین دقیق و آشکار مالکان هر یک از اجزاء این بسته حقوق می‌باشد. بنابراین ضروری است برنامه‌ریزان فضایی، بازاندیشی در نحوه تخصیص حقوق زمین و تعیین مالکان این حقوق را در کانون توجه خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: تحلیل نهادی، حقوق مالکیت، ارزش ستانی، توسعه زمین
  • زهرا سیف ریحانی، علی اکبر سالاری پور* صفحات 213-237

    برای مدل سازی و نمایش شبکه فضایی، رویکردهای متعددی وجود دارد اما فقدان بررسی و مطالعه ارتباط میان رویکردها به چشم می خورد. بنابراین در مرحله مدل سازی شبکه، محققان غالبا بی اطلاع از تنوع رویکردهای موجود در سایر زمینه های تحقیقات شهری، پژوهش های پیشین صورت گرفته در رشته خویش را در پی می گیرند. بافت های مسئله دار به دلیل اتصال پذیری پایین و دسترسی دشوار، در برابر سوانح طبیعی آسیب پذیر می باشند. در این خصوص اصلاح هندسی شبکه معابر نیز، بدون اولویت بندی مشخص، سبب افزایش هزینه های مدیریت شهری و بازدهی کم در حوزه مدیریت ریسک خواهد شد.پژوهش حاضر سعی بر آن دارد تا پس از بررسی زمینه های نظری مدلسازی و نمایش شبکه فضایی، از طریق اولویت بندی مداخلات در خصوص بازگشایی و اصلاح هندسی، منجر به کاهش فاصله ی سفر، افزایش دسترسی و اتصال پذیری شود.جهت روشن شدن نقش و کاربرد نظریه گراف در مدل سازی شبکه، از تحلیل محتوای کیفی بهره گرفته شد و سپس مدل بلوک بندی مجدد، در یکی از بافت های شهر رشت، مورد آزمون قرار گرفت. در این خصوص شاخص پیچیدگی (گراف دوگان)، بهینه سازی توپولوژیکی (الگوریتم مربوطه)، بهینه سازی هندسی (الگوریتم مربوطه و برنامه نویسی در نرم افزار MATLAB)، مرکزیت و اتصال پذیری (SPACE SYNTAX) مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل محتوای کیفی بیان می دارند که جهت تعیین ویژگی های مورفولوژیکی طرح شهری، مناسب خواهد بود تا از گراف دوگان استفاده شود. شاخض پیچیدگی در بلوک مورد مطالعه 8 به دست آمد که از طریق بهینه سازی توپولوژیکی، این عدد به 2 کاهش یافت. با به کارگیری بهینه سازی هندسی نیز میانگین فاصله سفر از 17.4 به 10.68 تقلیل پیدا کرد.یافته های پژوهش حاضر می توانند در طرح های بازآفرینی مورد توجه قرار گیرند تا نواحی تاب آور را پدید آورند.

    کلیدواژگان: توپولوژی، بهینه سازی، بافت های فرسوده، تاب آوری، شبکه معابر
  • اصغر مولایی*، مریم محمدزاده صفحات 239-260
    بیان مساله

    بافت های تاریخی به عنوان میراثی ارزشمند و معرف هویت شهر، امروزه با مسایل متعددی مواجه هستند. بی ‏توجهی به زمینه فرهنگی، اجتماعی و تاریخی در مداخلات معاصر یکی از مهم‏ترین مسایل پیش‏روی این بافت‏. درنتیجه اندیشیدن به ابعاد گوناگون اجتماعی، فرهنگی و هویتی در محله ‏های تاریخی و قدیمی پیش از هر نوع مداخله و یافتن پیوندی مناسب میان این ابعاد و ابعاد کالبدی و فضایی امری ضروریست.

    هدف

    هدف این پژوهش نیز در همین راستا، بازشناسی جایگاه عوامل فرهنگی در بازآفرینی محله‏ های قدیمی و تاریخی شهرها است.

    روش

    این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی انجام گرفته‏ و در جمع‏ آوری اطلاعات از روش کتابخانه‏ای و برداشت‏های میدانی استفاده شده ‏است.

    یافته ها

    در این پژوهش پس از به دست‏آوردن دانش نظری مورد نیاز از مطالعه ‏ی مبانی نظری و تدوین اصول و انگاره‏ های فرهنگی و ابعاد مختلف بازآفرینی فرهنگ-مبنا، و مطالعه‏ ی تجارب پیشین مرتبط، مصادیق آن ها را در نمونه‏ی مورد مطالعه ‏ی خود شناسایی نمودیم. در این راستا نیز از تدوین تعداد 30 پرسشنامه‏‏ برای شهروندان در محدوده‏ی مورد مطالعه استفاده کردیم. اطلاعات حاصل از پرسشنامه ‏ها در SPSS تحلیل گردید. همچنین بخشی از پتانسیل‏های فرهنگی موجود در نمونه موردی، از این پرسشنامه‏ها استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    بدین ترتیب نحوه‏ی استخراج و به‏ کار بردن این اصول و انگاره ‏های فرهنگی در بازآفرینی در یک نمونه ‏ی عینی از جامعه ‏ی چند-فرهنگی را تدوین نمودیم. در نهایت با توجه به مفاهیم استخراج شده از ابعاد مختلف فرهنگ و شناختن جایگاه آن در بازآفرینی محله ‏های تاریخی و قدیمی، همچنین معرفی مصادیق آن در نمونه‏ ی موردی، راهبردها و چگونگی تحقق عوامل فرهنگ در بازآفرینی را تبیین نمودیم.

    کلیدواژگان: بازآفرینی فرهنگ -مبنا، فرهنگ، طراحی شهری، محله تاریخی، محله پای‏توپ
  • کریم باقری، رسول درسخوان*، محمدرضا پورمحمدی صفحات 261-279
    بیان مساله

    آنچه معاصرسازی بافت های تاریخی شهرها را در فرایند دگردیسی شهری ضروری می کند، دگرگونی های شهری هستند که معمولا اثرات ناگواری بر بافت تاریخی شهرها در طی زمان وارد می کنند و قاعدتا دلیل مجاب کننده به کارگیری رهیافت معاصر سازی عکس العمل در قبل دگرگونی ها شهری می باشد، بافت تاریخی شهر تبریز که نماد هویت چند هزارساله آن است، در دوران معاصر از یک سو با پیدایش نیازها و عملکردهای جدید و از سوی دیگر با پیدایش تمنایی برای دگرگونی ها، هویت و کارکرد فضاهای تاریخی آن دچار دگرگونی اساسی شده است.

    هدف

    این پژوهش، نقش مولفه های معاصرسازی را در جریان دگردیسی شهری در عرصه بافت تاریخی- فرهنگی شهر، با تاکید بر حفظ هویت مورد تحلیل قرار می دهد.

    روش

    روش تحقیق پژوهش حاضر، تحلیلی- توصیفی است. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های گالموگراف اسمیرونف و دوربین- واتسون انجام گرفت. جهت رتبه بندی مولفه ها از تحلیل رنکینگ و الماس بر اساس روش پرامتی بهره گرفته شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشانگر آن است که تمام مولفه های در نظر گرفته شده، در ارتباط تنگاتنگ باهم، اما با ضریب تاثیر متفاوت از هم در معاصرسازی بافت تاریخی کلان شهر تبریز دخالت دارند و مولفه کالبدی و اقتصادی در اولویت بالایی نسبت به بقیه مولفه ها قرارگرفته است. با توجه به تجارب برگرفته از انجام این پژوهش، بررسی موانع معاصرسازی بافت های تاریخی، ایجاد عملکردهای نسبتا فعال در بافت ازجمله راهکارهای پیشنهادی می باشد.

    نکات برجسته

    با توجه به خلاء های مطالعاتی خصوصا در زمینه دگردیسی فضاهای شهری بافت های تاریخی با رویکرد معاصرسازی، ضرورت چنین مطالعاتی جهت راهبردهای کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در فضاهای شهری معاصر اهمیت می یابد.دگردیسی شهری باعث ایجاد تفاوت های ماهوی در شکل و ماهیت فضاهای شهری می شود. عدم درک این مفهوم، سبب می شود که برنامه ریزی انسجام فکری مطلوب نداشته باشد.

    کلیدواژگان: دگردیسی، معاصرسازی، بافت تاریخی- فرهنگی، هویت، کلان شهر تبریز
  • رحیم جمالی، علی شمس الدینی *، یعقوب پیوسته گر صفحات 281-295
    بیان مساله

    امروزه میزان رشد و گسترش فیزیکی شهر در جهات عمودی و افقی و میزان تناسب آن با رشد جمعیت به یکی از عوامل مهم مورد توجه مدیران و برنامه-ریزان شهری تبدیل شده است، چرا که به واسطه شناخت میزان و جهات رشد شهری، برنامه‌ریزی‌های شهری دقیق‌تر و سرانه‌های شهری متناسب با نیاز شهروندان خواهد بود.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل روند شکل‌‌گیری و الگوی توسعه کالبدی شهر کنگان با تاکید بر فعالیت‌های بندرگاهی است.

    روش

    بر اساس تقسم‌بندی‌های ارایه شده از روش‌شناختی پژوهش‌های علمی، این پژوهش کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی تحلیل است که با استفاده از مطالعات کتابخانه‌ای- اسنادی و بررسی آمارهای مربوط به میزان رشد جمعیت و گسترش شهری صورت پذیرفته است. یافته‌ها: یافته‌های پژوهش بیانگر آن است که روند رشد و توسعه شهری کنگان بر اساس مدل هلدرن در فاصله سال‌های 95-1345، 61/1 درصد مربوط به رشد جمعیت بوده و در مقابل درصد رشد فیزیکی شهر 61/0- بوده ‌است. همچنین، با توجه به استاندارد مدل آنتروپی شانون می‌توان گفت که شهر کنگان در این بازه زمانی دارای رشد پراکنده (اسپرال) بوده ‌است. همچنین در سنجش پراکنش جمعیت شهر کنگان با استفاده از ضریب جینی، در مجموع در توزیع جمعیت به نسبت مساحت در شهر کنگان برای سال‌های مختلف ناهماهنگی وجود دارد اما ضریب جینی محاسبه شده برای شهر کنگان 09/0 بوده است که نشان دهنده تعادل نسبی در توزیع جمعیت در بازه زمانی سال‌های 1345 تا 1395 است.

    نتیجه‌گیری

    نتایج پژوهش بیانگر آن است که در روند رشد و توسعه شهری کنگان، فعالیت‌ها و نقش‌های بندرگاهی می‌تواند تاثیرگذار باشد، لذا سیاستگذاران و مدیران شهری کنگان در برنامه‌ریزی‌های شهری این شهر نباید از نقش و اهمیت این فعالیت‌ها در توسعه و رشد شهری کنگان غافل شوند.

    کلیدواژگان: شهرهای بندرگاهی، روند شکل گیری، الگوی کالبدی، کنگان، نفت
  • سید حمیدرضا طبیبی *، مجتبی رفیعیان، حمید ماجدی، یوسفعلی زیاری صفحات 297-308
    بیان مساله

    عدم شناسایی مناطق نوآور در ایران موجب گردیده تا مناطق مستعد نتوانند در مسیر رشد و توسعه منطبق با ظرفیت های خود قرار گیرند وبدنبال آن بسترهای لازم در این زمینه توسط تصمیم گیران نیز فراهم نگردیده است، از طرفی دیگر روش ها و مدلهای سنجش نوآوری مناطق برای شناسایی مناطق دارای پتانسیل نوآوری توسط سازمانها و نهادهای ذیربط تعریف نشده است لذا تاکنون این سنجش نیز بصورت الگوی واحد و مشخص برای شناسایی مناطق کشور در بعد برنامه ریزی فضایی از منظر نوآوری صورت نپذیرفته است

    هدف

    ارایه الگوی سنجش مناطق نوآور در سطح کشور با الهام از نظریات و تجربیات سیستم نوآوری منطقه ای

    روش

    به روش اسنادی مبانی نظری و تجربی مطرح در این حوزه جمع آوری و تهیه شد. سپس با شاخصهای تهیه و تدوین شده مبتنی بر نظریات تحقیق سعی شد تا بر مبنای آنها بتوان بر اساس یک چارچوب نظری متناسب با شرایط و ویژگی‌های محیط مورد مطالعه به بررسی و تحلیل نمونه موردی پرداخت لذا برای مطالعه نمونه موردی، جمع آوری داده‌ها در زمینه‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی و محیط زیست منطقه شهری شیراز بمنظور درج در شاخصها و مدلهای ذیربط صورت پذیرفت.

    یافته‌ها

    دو شاخص سنجش اقتصادی و ترکیبی منطبق بر نظریات و تجربیات تحقیق، تدوین و مورد استفاده واقع شد و ضمن تعیین رتبه استان از حیث نوآوری منطقه ای در مقایسه با استانهای همطراز، نتایج دو شاخص مذکور با یکدیگر مقایسه گردیدند.

    نتیجه‌گیری

    با بررسی و تحلیل نظریات وتجربیات تحقیق وانجام مدل های تحقیق بر روی نمونه موردی تحقیق مشخص شد بهتر است با الهام از مدل پیچش پنج جانبه همراه با شاخصهای اقتصادی برای تعیین رتبه مناطق از حیث نوآوری، از شاخصهای اجتماعی و زیست محیطی نیز بصورت ترکیبی استفاده نمود تا نتایج ملموس تری بدست آید.

    کلیدواژگان: پیچش سه جانبه، پیچش چهارجانبه، پیچش پنج جانبه، تولید ناخالص داخلی سبز
  • سارا میرزاد جهرمی، محمدرضا پورجعفر*، خلیل حاجی پور صفحات 309-324

    علیرغم گذشت بیش از یک قرن از نخستین کاربرد اصطلاح «منظر فرهنگی»، با تدوین دستورالعمل نحوه ورود مناظر فرهنگی به لیست میراث جهانی در شانزدهمین جلسه مرکز میراث جهانی یونسکو در سال 1992، این عبارت در اسناد بین المللی جایگاهی ویژه یافت. بررسی تاثیر متقابل انسان و طبیعت در گذر زمان به منظور تقویت و محافظت از آنها و باز شناخت تنوع مناظر فرهنگی، اقدامی موثر در ثبت این آثار ارزشمند می باشد. مرکز میراث جهانی یونسکو نخستین و مهم ترین نهاد بین المللی حفاظت از منظرهای فرهنگی می باشد. لذا هدف این مقاله تبیین تجربیات منظر فرهنگی در بازه زمانی 1992-2017 در اسناد مرکز مذکور است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی با روش مطالعه کتابخانه ای می باشد. این مقاله ضمن بررسی مفهوم منظر فرهنگی و معیارهای آن در مدارک منتشر شده مرکز میراث جهانی، به واکاوی نشست های برگزار شده و سیر تحول مفهوم مذکور و بررسی تنوع تاثیرات متقابل انسان و محیط می پردازد. تغییر معیارهای ثبت مناظر فرهنگی، تدوین دسته بندی مناظر و بررسی نشست های تخصصی به صورت موضوعی و موضعی از یافته های این پژوهش می باشد. به عنوان مثال در بخش نشست های موضعی، مناظر فرهنگی قاره های مختلف کنکاش شده یا در بخش موضوعی، منظر فرهنگی آبراهه ها، جاده ها، کوه ها، بیابان ها، تاکستان ها، تراسهای برنج مورد توجه قرار گرفته اند. بررسی آثار ثبت شده در 6 منطقه تعریف شده بیانگر عدم تناسب ثبت آثار بوده و منطقه اروپا حدود 50 درصد آثار را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: منظر فرهنگی، مرکز میراث جهانی، یونسکو، نشست، ارزش برجسته
  • حمیدرضا صارمی، محمد قضایی* صفحات 325-343

    شکل گیری محله بر اساس تفکر حاکم در هر دوره دستخوش تغییراتی بوده است. تفکر جدا کردن مردم بر اساس ویژگی های متفاوت اقتصادی - اجتماعی که دارند همواره یکی از مهمترین عوامل اصلی شکل گیری محله ها در اندیشه های متفاوت بوده است. مطالعات گوناگون نشان داده اند که شکل گیری محله ها بر اساس این اصل عموما با تبعات منفی همراه بوده است. جدایی گزینی در اندیشه ها گوناگون، تاثیرات متفاوتی در شکل گیری محله ها داشته که بررسی و تحلیل منطقی آن ها می تواند به تعدیل پیامدهای ناشی از آن کمک نماید. لذا مطالعه حاضر درصدد است تا با مقایسه اندیشه های اسلامی، ایرانی و غربی؛ نقش جدایی گزینی در شکل گیری محله ها را در هر کدام از اندیشه ها بررسی کند.برای این منظور به متون مرتبط که به نوعی نقش جدایی گزینی را در شکل گیری محله ها بررسی کرده اند مراجعه شده و با استخراج گزاره ها و کدگذاری آن ها و با بهره گیری از راهبرد استدلال منطقی نقش جدایی گزینی در شکل گیری محله ها بررسی شده است.نتایج نشان می دهند که جدایی گزینی یکی از مولفه های اصلی شکل گیری محله ها در ایران و جوامع غربی بوده است. به این معنی که، شکل گیری محله ها در طول تاریخ در ایران به ترتیب بر اساس جدایی گزینی های اجتماعی - اقتصادی، قومی - مذهبی و مجدد اجتماعی-اقتصادی بوده است. حال آنکه شکل گیری محله ها در جوامع غربی در طول تاریخ مبتنی بر جدایی های اجتماعی، اقتصادی و اجتماعی - اقتصادی بوده است. در مقابل، این نوع از جدایی ها با مفاهیم اسلامی هماهنگ نبوده و جدایی گزینی های قومی صدر اسلام تنها برای حفظ وحدت میان جوامع بوده است و دلیل برتری قومی بر قوم دیگر نبوده است. بنابراین برخلاف اندیشه های ایرانی و غربی که هم زمان با پیدایش اولین تمدن های شان مبتنی بر سلسله مراتب و برتری گروهی بر گروه دیگر بودند؛ اندیشه اسلامی اصل را بر برابری نهاده و در هر زمان و مکان که زمینه برای شکل گیری این حقیقت فراهم بوده، بر اندیشه های مبتنی برجدایی فایق آمده و زمینه را برای شکل گیری اجتماع محلی فراهم ساخته است.

    کلیدواژگان: محله، اسلام، ایران، غرب، جدایی گزینی
|
  • MohammadReza Goleij *, MohammadHossein Sharifzadegan * Pages 189-211
    Background

    Conflicts between the rights of private landowners and the public interest and balancing between the two has always been one of the most important challenges of spatial planning. The increasing expansion of cities and insufficient supply of developable land have made right to use and develop, the most valuable resources and the ambiguity in defining and determining the owners of these rights has led to unproductive competition between landowners, developers and government agents, the conflicts of interests and increased spatial inequality. This trend has made the need to pay attention to institutional requirements in spatial planning more necessary.

    Objectives

    Therefore, the aim of this article is to explore what the land property rights and its components are and to explain the relationship and interaction between spatial planning and property rights institutions.

    Methodology

    This research is fundamental based on purpose, and qualitative in nature, and by adopting an explanatory-exploratory approach, it reviews and analyzes sources and texts systematically. Critical realism has been chosen as the philosophical position and retroduction as the logic of reasoning and strategy of the research.

    Results

    By Using the new institutionalist and property rights approach and applying institutional analysis, this article in addition to a theoretical framework, develops a conceptual framework that explain the relationship between spatial planning and land property rights institutions and how these rights are allocated in the city.

    Conclusion

    What the applied institutional analysis tell us is that the final products of the spatial planning system, such as zoning, regulations, building codes and permits, are a bundle of rights for each plot of land, and resolving the conflict of significant interests in urban land development requires a precise and clear definition of owner of each component of this bundle. Therefore, it is necessary for spatial planners to focus on how to allocate land property rights, optimally and to detemine owner of each right, clearly.

    Keywords: Institutional Analysis, Property Rights, Value-capturing, Land Development
  • Zahra Seife Reihani, Aliakbar Salaripour * Pages 213-237
    Background

    There are several approaches for modelling and representing the spatial network, but there is a lack of study about the relationship between the approaches. Thus, in the network modelling phase, researchers are often unaware of the diversity of approaches in other areas of urban research and pursue previous research in their field. Worn-out urban tissues are vulnerable to natural disasters due to low connectivity and difficult accessibility. In this regard, the geometric modification of the street network without clear prioritization will increase the costs of urban management and lead to low efficiency in the field of risk management.

    Objectives

    The present study tries to reduce travel distance, increase accessibility and connectivity by prioritizing different scenarios of interventions in the field of geometric modification after examining the theoretical fields of spatial network modelling and representation.

    Method

    To clarify the role and application of graph theory in network modelling, qualitative content analysis was used and then the re-blocking model was tested in one of the contexts of Rasht City. In this regard, complexity index (dual graph), topological optimization (relevant algorithm), geometric optimization (relevant algorithm and programming in Matlab software), centrality and connectivity (Space Syntax software) were measured.

    Results

    The results of the qualitative content analysis indicate that the use of the dual graph will be appropriate to determine the morphological features of the urban layout. The complexity index was 8 in the studied block, which was reduced to 2 through topological optimization. Using geometric optimization, the average travel distance was reduced from 17.4 to 10.68.

    Conclusion

    The findings of the present study can be considered in regeneration projects to create resilient areas.Keywords: Topology, Optimization, Worn-out tissues, resilience, Street network. Highlight: • Reducing the vulnerability of worn-out regions by designing resilient networks• Investigating the changes by programming in MATLAB Software

    Keywords: Topology, Optimization, Worn-out tissues, Resilience, Street network
  • Asghar Molaei *, Maryam Mohammadzade Pages 239-260
    Background

    Historical contexts as a valuable legacy and representing the identity of the city, today face numerous issues due to their inattention to the cultural, social and historical contexts of contemporary interventions. And the old before any intervention and finding a proper link between these physical and spatial dimensions is necessary.

    Objectives

    The purpose of this study is to recognize the role of cultural factors in regeneration old and historic neighborhoods of cities.

    Method

    This study is a descriptive-analytical one and library and field survey method was used to collect data.

    Result

    In this research, after gaining the necessary theoretical knowledge from the study of theoretical foundations and formulation of cultural principles and paradigms and different aspects of culture-based recreation, and studying relevant past experiences, the examples in the sample We identified the case study. We prepared 30 questionnaires for our sample and analyzed the data in SPSS. The questionnaires were also extracted from some of the existing cultural potentials.

    Conclusion

    We have thus devised a way of extracting and applying these cultural principles and concepts in recreating a concrete example of a multicultural society. And finally, we explain the strategies and how cultural factors are realized in recreation.Highlight: • Reconstruction of culture-based, especially in multi-cultural neighborhoods, given the existing cultural and ethnic diversity as a potential for the formation of different spaces appropriate to specific cultural events and unique activities in accordance with the place. It can be the most appropriate approach to improving the quality of life of residents and also the economic prosperity of the neighborhood.• Reading the concept of culture and getting acquainted with its vast dimensions, as well as understanding how to extract ideas and cultural principles that regulate the body and space and using it in the process of recreating culture-building, can be an important step in developing unique patterns. It should be indigenous, which seeks to establish more and more harmony of body and space with the background culture.

    Keywords: Based-Culture regeneration, culture, Urban design, Historic neighborhoods, Pay-Toop neighborhood
  • Karim Bagheri, Rasoul Darskhan *, Mohammad Raza Pourmohamadi Pages 261-279
    Background

    What necessitates the contemporaryization of the historical contexts of the cities in the process of urban metamorphosis is related to the urban transformations. They usually impose harmful effects on the historical context of the cities over time, and therefore, they are the convincing reasons for using contemporaryization approach as a reaction against urban transformations. The historical context of Tabriz city symbolizes its identity and heritage of several thousand years. In the contemporary era, on the one hand, with the emergence of new needs and functions, and on the other hand, with the emergence of a desire for transformations, the city has undergone fundamental changes in the identity and function of its historical spaces. Its historical spaces have undergone fundamental changes.

    Objectives

    The present study investigates the role of contemporaryization components in the process of urban transformation related to the historical-cultural context of Tabriz metropolis, emphasizing identity preservation.

    Methodology

    The research method of the present study is descriptive-analytical. The collected data was analyzed by Durbin-Watson and Kolmogorov-Smirnov tests. In order to rank the components, ranking and diamond analysis based on promethee method were administered.

    Results

    By using the most comprehensive decision-making systems with multiple criteria by determining the share of each of the effective factors in the modernization of the historical context through detailed and general ranking using software facilities, very appropriate analyzes are provided for the decision maker. A theoretical model can be achieved to promote theoretical knowledge in the field of contemporary design.

    Conclusion

    The obtained results revealed that all of the considered components influenced the contemporaryization of historical context of Tabriz metropolis in close relationship with each other but with different impact coefficient. The physical and economic components are in high priority in relation to the other components. Based on the experiences gained from the present study, the following strategies are proposed: investigating and studying the obstacles of contemporaryization of historical contexts and

    Keywords: Metamorphosis, Contemporaryization, Historical-Cultural Context, Identity, Tabriz Metropolis
  • Rahim Jamali, Ali Shamsoddini *, Yaghowb Peyvastehgar Pages 281-295

    Horizontal and vertical expansion of the cities is one of the remarkable factors for City managers and planners in the world. This issue has been in science literature for less than 100 years. To be exact, using this term has been popularized in the middle of the 20th century when overusing of the cars became common and the main part of urban credits goes toward expanding highways and city spaces. This kind of inharmonious city expansion that happened in unprepared city lands caused increasing the unused lands and the share of open spaces, Decreasing population density, separation of urban sectors and social segregation. , city construction increased based on stock exchange and land speculation, and not based on needs. And this caused disruption to the urban land market and especially to a large part of the urban land being left unused and a negative consequence of the horizontal expansion of cities and urban sprawl. In other words, with the advent of Reza khan, new activities began to change the physical growth of the cities. In his first encounter with the city, he put the physical changes of the cities on the agenda, believing that physical changes will cause basic content changes and take the necessary pattern in the 19th century Physical-spatial transformations of the industrial city with the growth of industry and technology over the cities and in this transition, the physical cities were influenced not only by natural but also by human factors. In fact due to socio-economic and political development of the present century, Iran's urban population has always been increasing over the years until the urban population has reached from about 30% in 1335 to 70% in 1385 and 72% in 1390. Obviously, these demographic changes have had decisive impact on the physical dimension of cities. Thus, in the Pahlavi era, for the first time in the history of urbanism and urbanisation, the state has tried to transform the image and organisation of the city not on the basis of internal thinking and evolution but on external thought and change.

    Keywords: Port cities, formation process, physical pattern, Kangan, Oil
  • Seyed Hamidreza Tabibi *, Mojtaba Rafieian, hamid majedi, YOSEFALI ziari Pages 297-308
    Background

    Today, innovation is one of the most important factors to reach economic growth and development. At the regional level, innovation is complementary to traditional regional development perspectives such as industrial poles, industrial clusters, and industrial zones; indeed, it can play an important role in regional developments. Lack of identification of innovative regions in Iran has made it impossible for potential regions to recognize the path to growth and development in accordance with their capacities; as a result, the necessary platforms have not been provided by decision-makers in this field. On the other hand, the methods and models of measuring innovation regions have not been defined by relevant organizations and institutions in order to identify different regions having the potential for innovation.

    Objective

    This article aims at providing a model for measuring innovative regions in the country which is inspired by the ideas and experiences of the regional innovation system.

    Method

    The theoretical and experimental data which are important to analyze the results were collected and prepared through documentary method. Then, some indicators which were reached based on research theories were prepared and developed. Through these indicators as well as an appropriate theoretical framework derived from the theoretical studies, the case study of this research was examined and analyzed under the conditions and characteristics of the study environment. Therefore, to study the case of this research, data were collected in various economic, social, and environmental fields in Shiraz urban area in order to be included in the relevant indicators and models.

    Results

    Both economic indicators and combined measurement indicators were compiled, developed and used in accordance with research theories and experiences. Furthermore, the province's ranking was determined and compared to similar provinces in terms of regional innovation. Finally, the results of the two indicators were compared.

    Conclusion

    By reviewing and analyzing research theories and experiments and conducting research models on the case study, it was demonstrated that it is better to use quintuple helix and economic indicators in combination with socioecological indicators to determine the ranking of the regions in terms of innovation

    Keywords: Triple Helix, Quadruple Helix, Quintuple Helix, Green GDP
  • Sara Mirzad Jahromi, Mohammad Reza Pourjafar *, Khalil Hajipour Pages 309-324

    Despite the passing of more than a century from the first use of the term "cultural landscape," The World Heritage Center became the first international legal instrument to recognize and to protect cultural landscapes at the sixteenth session of the UNESCO in 1992. Investigating the interplay between people and nature over time in order to strengthen and protect them, and the recognition of the diversity of cultural landscapes, is an effective way of recording these valuable works. This paper examines the concept of cultural landscape and its criteria in the documents published by the World Heritage Center, examining the meetings held and the evolution of the concept and examining the diversity of human and environmental interactions between 1992 and 2017.The present study is descriptive-analytic. In this research, the documents of the UNESCO and related articles and books have been reviewed and its evolution has been investigated.Changing criteria for inscribing cultural landscapes, adopting cultural landscape categories and revising expert meetings are findings of this research. For example, in the section of regional meetings, cultural landscapes of various continents are explored or in the thematic section, the cultural landscape of routs, mountains, deserts, plantation systems, rice terraces have been considered. The World Heritage Convention recognize and to protect cultural landscapes of outstanding universal value. This opened the Convention to regions underrepresented on the World Heritage List and gave new drive to the interpretation of heritage.The inscription of properties in the six defined areas is not appropriate, and the European region accounts for about 50% of the properties.

    Keywords: Cultural landscape, World Heritage Center, UNESCO, Meeting, Universal Value
  • Hamidreza Saremi, Mohammad Ghazaie * Pages 325-343

    neighborhood is one of the most critical elements of cities faced various changes based on the prominent worldviews of each era. The thought of separating people based on their socioeconomic features has been a critical factor for the formation of neighborhoods in different worldviews. Studies indicated that segregation has been usually accompanied by negative consequences. Hence, studying its impact on the formation of neighborhoods in different worldviews not only can mediate segregation impacts but could predispose the context to form diverse neighborhoods. Thus, the current research aims to study the role of segregation in the formation of neighborhoods through comparing the Iranian, Islamic and Western world views and seeing their possible impact on each other.The method and approach of this study are qualitative and descriptive-analytical, respectively. To the so-called aim, selected texts related to each world view were studied, related phrases were extracted, coded and then analyzed through logical analysis. Then, results related to each world view were compared.Results indicate that segregation has played a critical role in the formation of Iranian and Western neighborhoods. Thus, through the passage of the time, the formation of Iranian neighborhoods has been based on the socio-economic, ethnic and religious and again socioeconomic segregation, respectively.Whereas, western neighborhoods have been formed based on the social, economic and socioeconomic segregation, respectively. In contrast, these kinds of segregations have nothing to do with Islamic understandings, and existing ethnic segregations which were more common at the beginning of Islam were just to maintain unity among communities. It was not considered to be kind of ethnic superiority. Therefore, if real Islam implemented and people arrived at this conclusion that their ethnicity is not an advantage, the formation of the neighborhood would not be necessary anymore. The current study discusses that although Iranian and Western worldviews have affected the creation of neighborhoods based on the superiority of one group to another,Islamic worldview is based on the equity among all groups. And where and whenever the context has been predisposed to accept this sheer fact, it could defeat superiority and segregation ideas and gave rise to the formation of diverse neighborhoods.

    Keywords: Neighborhood, Islam, Western countries, Iran, Segregation