فهرست مطالب

علوم و فناوری بذر ایران - سال دهم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1400)

نشریه علوم و فناوری بذر ایران
سال دهم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابراهیم شریفی عاشور آبادی*، مریم مکی زاده تفتی، جمال حسنی، محمدحسین لباسچی صفحات 1-15

    به منظور بررسی سطح تحمل و غربال گری گونه های مختلف آویشن نسبت به تنش های دمایی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط آزمایشگاهی اجرا شد. این آزمایش با استفاده از شش گونه آویشن (Th. fallax، Th. fedtschenkoi، Th.pubescens، Th.vulgaris، Th.daenensis وTh. kotschyanus)، در دو سطح رطوبتی (خشک و مرطوب) و در 15 سطح دمایی (محدوده دمایی 8- تا 48 درجه سانتی گراد با فاصله 4 درجه سانتی گراد بین دو دما) انجام شد. ویژگی های اندازه گیری شده شامل درصد و متوسط زمان جوانه زنی بود. طبق نتایج بدست آمده، بیشترین درصد جوانه زنی به گونه های Th.pubescens (83/70%) و Th. daenensis (44/70%) و کمترین درصد جوانه زنی به گونه Th. vulgaris (04/53 %) تعلق داشت. میانگین درصد جوانه زنی بذور در شرایط خشک (66/74 %) به طور معنی داری بیشتر از شرایط مرطوب (12/56 %) بود. بالاترین درصد جوانه زنی در دماهای 4- (44/79 %)، صفر (33/78 %) و 4 (72/79 %) درجه سانتی گراد مشاهده شد که با سایرین اختلاف معنی دار داشت. اثر متقابل گونه و شرایط رطوبتی نشان داد، بالاترین درصد جوانه زنی مربوط به گونه های Th. kotschyanus (40/79%)، Th. pubescens (95/78%)، Th. daenensis (08/78 %) و Th. falax (53/77 %) در شرایط خشک و پایین ترین درصد جوانه زنی مربوط به گونه Th. vulgaris (46/45 %) در شرایط مرطوب بود. با استفاده از نتایج این تحقیق می توان گونه های مختلف آویشن را از نظر سطح تحمل دمایی در شرایط خشک و مرطوب غربال گری و برای کشت در مناطق مختلف پیشنهاد نمود. در این آزمایش، گونه های بومی نسبت به تنش هایی دمایی مقاومتر بودند.

    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، تنش، تحمل، استان کردستان
  • مرضیه رضایی*، نرگس پلاشی، فرزین عبدالهی، حمید مسلمی صفحات 17-29

    گز روغن (Forssk.) Fiori) Moringa peregrina) از گونه های با ارزش جنگلی مناطق گرمسیری است که به سبب ویژگی های خاص رویشی و نیز برداشت بی رویه بذر و زادآوری نامناسب سال هاست در معرض خطر قرار گرفته است. بررسی اثر برخی پیش تیمارها بر بذر گیاه گزروغنی به منظور افزایش میزان جوانه زنی و رشد و توسعه آن ضروری به نظر می رسد. این تحقیق به منظور بررسی اثر پیش تیمار بر صفات جوانه زنی بذر گزروغنی در منطقه بشاگرد- استان هرمزگان به صورت طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در سال 1396 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل اسیدجیبرلیک (صفر، 200، 400 و 600 پی پی ام) و نیترات پتاسیم (صفر، 1، 2 و 3 درصد)، هرکدام به مدت 24 ساعت بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده های مربوط به درصد جوانه زنی، شاخص وزنی بنیه، میانگین روزانه جوانه زنی، ارزش جوانه زنی در کشت آزمایشگاهی نشان داد که تنها فاکتور اسیدجیبرلیک بر این صفات در سطح 05/0 دارای اثر معنی داری می باشد. بر سرعت جوانه زنی، شاخص طولی بنیه هیچ یک از فاکتورها معنی دار نشد. همچنین نتایج مربوط به حداکثر میانگین جوانه زنی نشان داد که اثرات متقابل اسیدجیبرلیک در نیترات پتاسیم در سطح 05/0 دارای تاثیر معنی داری بر این صفت می باشد. بر شاخص میانگین زمان جوانه زنی هر دو فاکتور اسیدجیبرلیک و نیترات پتاسیم در سطح 05/0 معنی دار شدند. به طورکلی نتایج نشان دادند که اثر غلظت 200 پی پی ام اسیدجیبرلیک و غلظت 1 درصد نیترات پتاسیم، بیشترین تاثیر را بر خصوصیات جوانه زنی بذر گیاه داشته و باعث افزایش تقریبا دوبرابری درصد جوانه زنی گردیده است.

    کلیدواژگان: اسید جیبرلیک، تیمار، شاخص، مولفه های جوانه زنی، نیترات پتاسیم
  • سپیده نیکومرام، رضا توکل افشاری* صفحات 31-41

    به منظور بررسی اثر شرایط مختلف نگهداری بذر بر قابلیت انبارداری بذور پرایم شده کلزا(رقم اکاپی) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار، در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر گروه زراعت و اصلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در سال 1394 - 1393 انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل پرایم بذر با استفاده از محلول 0.5 درصد نیترات پتاسیم نیترات به مدت 12 ساعت (دو سطح پرایم نشده و پرایم شده)، نوع بستهبندی بذور (سه سطح نانو، پلاستیک همراه با خلا و فویل آلومینیوم)، محیط نگهداری بذور شامل2سطح دمایی (15 و30 درجه سانتیگراد)و 4سطح رطوبتی (5، 9، 13 و 17 درصد) و زمان انبارداری در 6سطح (30، 60، 90، 120، 150 و 180 روز) بودند. نتیجه تجزیه واریانس نشان داد که با افزایش مدت زمان انبارداری، همچنین با افزایش مقدار رطوبت محتوی بذر و دمای انبارداری بنیه بذرها به مرورکاهش پیدا می کند و در شاخص های مورد بررسی این کاهش در همان ماه های ابتدایی در تیمار رطوبت 17 درصد و دمای 30 درجه سانتی گراد رخ داد که نشان دهنده تاثیر بیشتر شرایط نگهداری نسبت به زمان انبارداری و نوع بسته بندی ها در حفظ کیفیت بذرها بود. برای شاخص های درصد و سرعت جوانه زنی کلزا، بین اثرات اصلی و اثرات متقابل دو و سه گانه تفاوت معنی داری درسطح احتمال یک درصد وجود داشت. بسته بندی نانو باعث حفظ کیفیت بذر در شرایط رطوبت و دمای بالا می شوند و به عنوان بسته بندی مناسبی برای نگهداری آنها در این شرایط توصیه می شوند.

    کلیدواژگان: انبارداری، بذر کلزا، بسته بندی، زوال
  • حدیث حسنوند، قاسم پرمون، سید امیر موسوی*، سید عطاالله سیادت صفحات 43-56

    در آزمایشی که در سال 1397، در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان انجام گرفت، به بررسی اثر پیش تیمار بر تغییرات دماهای کاردینال و نیاز زمان-گرمایی بذر گل گاوزبان اروپایی پرداخته شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و عوامل آزمایشی شامل پیش تیمار بذر با اسیدجیبرلیک در غلظت های صفر (آب مقطر به عنوان شاهد)،100، 200 و 400 میلی گرم در لیتر، مدت زمان پیش تیمار (6 و 12 ساعت) و دما در 7 سطح (5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سلسیوس) در سه تکرار انجام شد. مدل های بتا، بتای اصلاح شده، دندانه ای و دو تکه ای به منظور تعیین دماهای کاردینال استفاده شد. نتایج نشان داد که در مدت زمان های 6 و 12 ساعت پیش تیمار، با افزایش دما و غلظت هورمون اسیدجیبرلیک میزان جوانه زنی افزایش یافت، به طوری که بیشترین درصد جوانه زنی در دمای 15 درجه سلسیوس و غلظت 200 میلی گرم در لیتر مشاهده گردید. افزایش غلظت اسید جیبرلیک موجب شد مقدار زمان گرمایی بیشتری برای دستیابی به 50درصد جوانه زنی کل نیاز باشد. همچنین مشخص شد، مدل بتا نسبت به سایر مدل ها دارای دقت بیشتری در تخمین جوانه زنی بذرهای گل گاوزبان است. بر این اساس، دمای پایه، مطلوب و سقف با توجه به مدل بتا برای گل گاوزبان به ترتیب 51/0، 5/21 و 1/35 درجه سلسیوس بوده که در اثر کاربرد 200 میلی گرم بر لیتر اسید جیبرلیک به 33/0، 5/23 و 8/35 درجه سلسیوس تغییر یافت.

    کلیدواژگان: بذر، ترمال تایم، دمای کاردینال، جوانه زنی، گیاهان دارویی
  • بهزاد قلی پور، افشین مظفری*، عباس ملکی، محمد میرزای حیدری، فرزاد بابایی صفحات 57-74

    تیمارهای آزمایشی شامل فاکتور ژنوتیپ (شامل 15 نمونه چغندر وحشی از استان های خوزستان، ایلام، کرمانشاه، کردستان و آذربایجان و دو نمونه زراعی چغندرقند حساس و مقاوم به تنش) و فاکتورهای شوری (غلظت های صفر، 50، 100، 200 و 400 میلی مولار) و خشکی (5 سطح صفر، 3-، 6-، 9- و 12- بار) بود. یافته ها نشان داد اثر تیمارهای شوری و خشکی روی درصد جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن ریشه چه و ساقه چه معنی دار بود و در هر دو آزمایش با افزایش شدت تنش از مقادیر صفات درصد جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن ریشه چه و ساقه چه کاسته شد. در هر دو آزمایش درصد جوانه زنی از بقیه صفات کمتر و صفت وزن ساقه چه از بقیه صفات بیشتر تحت تاثیر تنش قرار گرفتند. همچنین در هر دو آزمایش رشد ریشه چه نسبت به ساقه چه کمتر تحت تاثیر تنش قرار گرفت. در هر دو آزمایش درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن ریشه چه و وزن ساقه چه، بین ژنوتیپ های مورد بررسی اختلاف معنی دار وجود داشت. در شرایط تنش شوری و خشکی به ترتیب حداقل 5 و 7 ژنوتیپ چغندر وحشی از استان های ایلام، کرمانشاه، خوزستان و آذربایجان شناسایی شدند که از لحاظ خصوصیات جوانه زنی و رشد اولیه نسبت به ارقام زراعی چغندرقند مقاوم به این تنش ها بهتر بودند. نتایج نشان داد چغندرهای وحشی از تنوع و پتانسیل مقاومتی بالایی در برابر تنش های شوری و خشکی در زمان جوانه زنی و مراحل اولیه رشد برخوردار می باشند و می توان از این گیاهان برای تولید چغندرهای قند مقاوم تر به تنش های شوری و خشکی بهره جست.

    کلیدواژگان: چغندر وحشی، شاخص جوانه زنی، مراحل اولیه رشد، تنش شوری، تنش خشکی
  • معصومه اسدی آقبلاغی*، فرزانه رضوی صفحات 75-88
    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر پیش‏تیمار اسیدسالیسیلیک و اسیدآسکوربیک بر اصلاح خصوصیات جوانه‏ زنی و جنبه‏ های بیوشیمیایی بذر کدوی تخم کاغذی (Cucurbita pepo) زوال یافته بود. به‏ همین منظور آزمایشی به‏ صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح پیری (بذرهای طبیعی و بذرهای زوال‏ یافته) و پنج سطح پرایمینگ (شاهد، اسیدآسکوربیک 50 و 100 میلی گرم در لیتر و اسیدسالیسیلیک 50 و 100 میلی گرم در لیتر) بودند. صفات مورد بررسی شامل درصد جوانه‏ زنی، شاخص اول و دوم بنیه بذر، وزن خشک گیاهچه، میزان فعالیت آنزیم‏های پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز، میزان نشت الکترولیت ها، میزان پروتئین و قند محلول بودند. طبق نتایج پیش ‏تیمار با اسیدآسکوربیک و اسیدسالیسیلیک در غلظت 100 میلی گرم در لیتر ، بیش ترین شاخص‏ های جوانه ‏زنی را به دست آورد. در بذور زوال یافته و هم زمان با کاربرد اسیدآسکوربیک و اسیدسالیسیلیک (به ویژه در غلظت 100 میلی گرم در لیتر)، درصد جوانه ‏زنی (74%) بهبود یافت. هم‏چنین فعالیت سیستم آنتی‏اکسیدانت افزایش یافت و نشت الکترولیت‏ها از سلول کاهش چشم‏گیری نشان داد. به طور کلی، پیش ‏تیمار با اسیدسالیسیلیک و اسیدآسکوربیک ضمن بهبود درصد جوانه ‏زنی و بنیه بذر، کیفیت جوانه‏ زنی (محتوای کربوهیدرات و پروتئین) را نیز به صورت قابل قبول در بذر کدو بهبود داد.
    کلیدواژگان: کدوی پوست کاغذی، زوال بذر، پرایمینگ، آنزیم ‏های آنتی ‏اکسیدانت، جوانه‏ زنی
  • کبری مسلم خانی*، فرشید حسنی، اسماعیل نصرالهی، صمد مبصر، محمدرضا جزایری نوش آبادی صفحات 89-99
    تشخیص دقیق و سریع گیاهان آلوده یک فرایند ضروری در سیستم گواهی بذر سیب زمینی به شمار می رود. انگشت نگاری طیفی به عنوان روش غیرتخریبی و سریع برای تشخیص گیاهان بیمار یا تحت استرس، در حال توسعه می باشد. تحقیق حاضر با استفاده از داده های طیف سنجی به تشخیص بوته های آلوده سیب زمینی (که به طور همزمان به دو ویروس PVY و PLRV آلوده بودند) بدون هرگونه فرایند تخریبی پرداخته است. داده-های طیفی از 32 گیاه (16 گیاه آلوده و 16 گیاه سالم) که وضعیت آلودگی یا سلامت آنها با استفاده از آزمون ELISA و RT-PCR محرز شده بود، برداشت گردید. قبل از مدل سازی به منظور حذف سیگنال های ناخواسته از رو ش پیش پردازش داده های طیفی (Multiplicative scatter correction) و سپس روش طبقه-بندی Soft Independent Modeling of a Class Analogy (SIMCA) استفاده شد. در این بررسی هیچ نمونه ای به طبقه اشتباه یا به طور هم زمان به دو طبقه تعلق نگرفت که حاکی از پتانسیل قابل قبول این روش طبقه بندی در تمایز گیاهان آلوده به ویروس است. نتایج نشان داد طول موج ها به ترتیب در سه محدوده 910- 863 نانومتر (جزء محدوده طیفی مادون قرمز نزدیک)، 725-704 نانومتر(جزء محدوده لبه قرمز) و 580-530 نانومتر (جزء محدوده سبز) بیشترین مشارکت را در تمایز گیاهان آلوده و سالم و تفکیک مدل های مرتبط با آن داشته اند.
    کلیدواژگان: بیماری های ویروسی، سیب زمینی بذری، طیف، ردیابی
  • فرزاد شریف زاده*، آرزو اسپنانی، محمدرضا نقوی صفحات 101-119

    در این تحقیق، اثر تیمارهای پرایمینگ بذر بر پارامترهای جوانه زنی بذر گیاه دارویی عدس الملوک در شرایط تنش سرما مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا بذرها در معرض هشت سطح دمایی (5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجه سانتی گراد) قرار گرفتند. سپس تیمارهای آزمایشی شامل تیمارهای مختلف پرایمینگ (هیدروپرایم، اسموپرایم شامل نیترات پتاسیم و کلرید کلسیم و عدم پرایم) جهت بهبود خصوصیات جوانه زنی تحت تنش سرما مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که درجه حرارت به طور معنی دار سبب کاهش درصد و سرعت جوانه نی، طول و وزن خشک گیاهچه، درصد گیاهچه نرمال و بنیه بذر شد. تیمار 5 میلی مولار کلرید کلسیم در دمای 10 درجه سانتی گراد به مدت 20 ساعت بیشترین درصد جوانه زنی، تیمار 1 درصد نیترات پتاسیم در دمای 10 درجه سانتی گراد به مدت 20 ساعت بیشترین وزن خشک گیاهچه و تیمارهای 5/0 درصد نیترات پتاسیم در دمای 10 درجه سانتی گراد به مدت20 ساعت و10 میلی-مولار کلرید کلسیم در دمای 15 درجه سانتی گراد به مدت20 ساعت بالاترین درصد گیاهچه نرمال را به خود اختصاص دادند اما تیمار هیدروپرایم در دمای 15 درجه سانتی گراد به مدت 20 ساعت بالاترین سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه و بنیه بذر را دارا بود و همچنین در صفت درصد گیاهچه نرمال نیز جز بهترین تیمارها محسوب شد. بنا براین این تیمار به لحاظ این که در اکثر صفات جوانه زنی بهتر بوده و انجام آن ساده تر و ارزان تر می باشد می توان آن را به عنوان تیمار مناسب برای این گیاه معرفی نمود.

    کلیدواژگان: کلرید کلسیم، نیترات پتاسیم، هیدروپرایمینگ، دمای پائین
  • عباس عباسیان*، قربانعلی اسدی، رضا قربانی، محبوبه ناصری صفحات 121-131

    گل گندم علف هرز یکساله است که اراضی آیش و مزارع کشاورزی را مورد تهاجم قرار می دهد. در همین ارتباط جهت ارزیابی اثر دماهای متناوب بر جوانه زنی گل گندم، آزمایشی بر پایه طرح کاملا تصادفی با شش تکرار در شرایط آزمایشگاهی در گروه اگروتکنولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. تیمارهای نوسان دمایی شب/روز 15-5، 5-20، 20-10، 25-10، 25-15 و 30-15 درجه سانتی گراد بود. نتایج نشان داد دمای متناوب شب-روز بالاترین میزان جوانه زنی در دمای 15-5 درجه سانتی گراد مشاهده شد. بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی (83 درصد و 9/8 بذر در روز) در دمای متناوب 15-5 درجه سانتی گراد و کمترین آن ها (59 درصد و 5/6 بذر در روز) در دمای متناوب 30-15 درجه سانتی گراد بود. بیشترین مقادیر طول ریشه چه (97 میلی متر)، طول ساقه چه (30 میلی متر)، وزن تر ریشه چه (19 میلی گرم) و وزن تر ساقه چه (52 میلی گرم) به ترتیب در تیمارهای دمایی 30-15، 15- 5، 25-15 و 25 -10درجه سانتی گراد بود. همچنین بالاترین مقدار شاخص بنیه گیاهچه (75/7) مربوط به تیمار دمایی 15-5 درجه سانتی گراد کمترین مقدار آن (2/5) در دمای متناوب 25-10 درجه سانتی گراد بود. همچنین نتایج این آزمایش با واقعیت جوانه زنی این گیاه (جوانه زنی در آبان ماه با شرط وجود رطوبت) مطابقت داشت. بر اساس نتایج تحقیق حاضر با توجه به اینکه آبان ماه زمان اوج سبز شدن این علف هرز در شرایط مشهد است پیشنهاد می شود جهت انجام کنترل بهتر و مصرف کمتر سموم و به تبع آن کاهش هزینه های مالی و زیست محیطی، مبارزه شیمیایی با این علف هرز در این زمان انجام شود.

    کلیدواژگان: سرعت جوانه زنی، ریشه چه، ساقه چه، بنیه گیاهچه
  • سید اسماعیل موسوی، حشمت امیدی* صفحات 133-144
    به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار زیستی بر شاخص های جوانه زنی، رشدی و رنگیزه گیاه کتان تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه ی کاملا تصادفی در سه تکرار در سال 1397 در دانشکده ی کشاورزی دانشگاه شاهد اجرا گردید. تیمار های آزمایشی شامل چهار سطح شوری (صفر (شاهد)، 5/2، 5 و 5/7 دسی زیمنس بر متر) و تیمارهای زیستی در چهار سطح (شاهد، باکتری، قارچ و برهم کنش قارچ و باکتری) بودند. اثر تیمار زیستی بر درصد جوانه زنی معنی دار بود و بالاترین درصد جوانه زنی (99 درصد) در تیمار قارچ حاصل شد. اثر شوری و تیمار زیستی بر میانگین مدت زمان جوانه زنی و ضریب جوانه زنی معنی دار بود. کمترین میزان مدت زمان جوانه زنی (79/3 روز) در تیمار تلفیق قارچ و باکتری حاصل شد که نشان از موثر بودن این تیمار نسبت به سایر تیمار زیستی می باشد. با افزایش سطح شوری میانگین مدت زمان جوانه زنی افزایش یافت. شوری باعث کاهش طول ریشه چه، ساقه چه و طول گیاهچه شد. میانگین های طول ریشه چه در سطوح مختلف شوری تیمار زیستی قارچ نسبت به تیمارهای دیگر زیستی بالاترین مقدار را دارا بود. اثر متقابل شوری و تیمار زیستی بر کلروفیل a و کلروفیل کل معنی دار بود. با افزایش غلظت شوری، از میزان رنگیزه های گیاهی کاسته شد. بیشترین مقدار کلروفیل a (52/16 میکرو مول بر میلی لیتر) در تیمار زیستی شاهد و شوری صفر حاصل گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از ریزموجوداتی مانند قارچ و باکتری در تنش شوری می تواند از اثرات منفی شوری بر جوانه زنی و رشد این گیاه کم کند.
    کلیدواژگان: درصد جوانه زنی، ریز موجودات، ریشه چه، کلروفیل
|
  • Ebrahim Sharifi Ashoorabadi *, Maryam Mackizadeh Tafti, Jamal Hasani, Mohammad Hossine Lebaschy Pages 1-15

    To investigate of tolerance levels and screening of different thyme species to the temperature stresses, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications in the vitro condition. The experiment was conducted using six Thymus species (Th. fallax, Th. fedtschenkoi, Th. pubescens,Th. vulgaris, Th. daenensis and Th. kotschyanus), at two moisture levels (dry and wet) and at 15 temperature levels (from -8 ° C to 48 ° C with an increase of 4 ° C). Measured characteristics included germination percentage and mean germination time. According to the results, the highest germination percentage belonged to Th. pubescens (70.83%) and Th.daenensis (70.44%) and the lowest germination percentage belonged to Th. vulgaris (53.04%). The average percentage of germination of seeds in dry condition (74.66%) was significantly higher than wet condition (56.12%). The highest germination percentage was observed at -4 (79.44%), zero (78.33%) and 4 (79.72%) Celsius that had significant differences with others. Interactions of species with moisture conditions showed, the highest germination percentage related to Th. kotschyanus (79.40%), Th. pubescens (78.95%), Th. daenensis (78.08%) and Th. falax (77.53%) in dry conditions and the lowest germination percentage belonged to Th. vulgaris (45.46%) in wet conditions.Using the results, different species of Thymus can be screened for temperature tolerance in dry and humid conditions and recommended for cultivation in different regions. In this experiment, native species were more resistant to temperature stresses.

    Keywords: Medicinal plants, Stress, tolerance, Kurdistan province
  • Marzeyh Rezai *, Naeges Palashi, Farzin Abdolahi, Hamid Moslemi Pages 17-29

    Moringa peregrina) Forssk( Fiori Is one of the valuable forest species of tropical regions which has been endangered for many years due to its special vegetative characteristics as well as improper seed harvesting and regeneration. Investigation of the effect of some pre-treatments on seed germination seems to be necessary to increase germination rate and its growth and development. This study was down with factoriel by random total project and three repite in Bashagerd Hormozgan with this goal: investigating of priming affective on seed germination characteristic. Experiment threatment are giberlic acid (0,200,400,600 ppm) and kno3 (0,1,2,3%) for 24 houres. Data varianse Analysis results show that giberlicacid has affect on germination percentage index, weight index, germination daily mean, germination value in level 5% and it hasn’t affect on germination speade, hight index and aliving percentage. In addition to both giberlic acid and kNo3 has affect on germination mean max and germination time mean in 5% level. Finaly we found that giberlic acid with 200 ppm and KNo3 concentration had the most affect on seed germination Moringa prigrina and cause to increase more than twoice growth.

    Keywords: giberlic acid, threatment, Index, Moringa peregrina) Forssk( Fiori, KNo3
  • Sepideh Nikoumaram, Reza Tavakkol Afshari * Pages 31-41

    An experiment was done in the research laboratory of Tehran university in order to evaluate the effect of various conditions of seed storage on storability of rapeseed primed seed. The experiment factors have included the seed priming using .05% lotion of KNO3 for 12 hours (primed and non primed with a this lotion)–package (vaccum packaging, nano and aluminium bags)–seed storage condition including: moisture content (5, 9, 13 and 17 %), temperatures(15 and 30) and storage periods(1,2,3,4,5 and 6 months). Analysis of variance demonstrated that with increasing the duration of storage and also with increasing seed content humidity amount and storage temperature, the seeds vigour would be decreased and in studing indexes, this decrease occurred in the first month of storage in 17% seed water content and 30 C temperature treatment and not in other onces, which shows that storage condition in more important in storage than other factors. For all indices, germination rate and percentage in rapeseed seed, there were significant differences in main, double and triple interaction effects at 1% probability level. the nano packagings is usually suggested as a suitable packaging to preserve the seeds in these condition.

    Keywords: seed storage, deterioration, Packaging, rapeseed seeds
  • Hadis Hasanvand, Ghasem Parmoon, Seyed Amir Moosavi *, Seyed Ata Siadat Pages 43-56

    This experiment was conducted at seed technology laboratory of Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, in 2018 with the to evaluate the effects of seed priming on cardinal temperatures and thermal time requirements of borage seed germination. The factorial experiment was arranged based on the randomized complete block design with three replications. Treatments were gibberellic acid (0 (distilled water as control), 100, 200, 400 mg/L-1), priming durations (6 and 12 hour) and seven levels of germination temperatures (5, 10, 15, 20, 25, 30 and 35 oC). Beta model, beta modified, dent-like and segmented were used to determine cardinal temperatures. Results showed that seed germination significantly increased at both priming durations of 6 and 12 hours with increasing of temperature and gibberellic acid concentrations. The highest seed germination was observed at 200 mg/L-1gibberellic acid and 15 oC. Increase of gibberellic acid concentrations resulted higher thermal time requirements to complete 50% of germination in seed population. From the results, the beta model provided the best fit to evaluate cardinal temperatures of borage seeds. It is therefore, suggested that the base, optimum and celling temperatures of borage seeds are 0.51, 21.5 and 35.1 oC and influenced by application 200 mg/L-1GA to 0.33, 23.5 and 35.8 oC.

    Keywords: Cardinal temperature, germination, seed, thermal time, Medicinal plants
  • Behzad Gholipor, Afshin Mozaffari *, Abas Maleki, Mohammad Mirzaei Heydari, Farzad Babaii Pages 57-74

    Experiments were carried out in a completely randomized design with 3 replication factorial arrangement. Experimental treatments were including genotype factor (including 15 sea beet samples from Khuzestan, Elam, Kermanshah, Kurdistan and Azerbaiyjan provinces and two sensitive and susceptible cultivar of sugar beet) and salinity factors (concentration of 0, 50, 100 and 400 mM) and drought factors (5 levels of 0, 3, 6, 9 and 12 bar). Results showed that the effect of salinity and drought treatments on germination percentage, radicle, plumule length, radicle, and plumule weight traits were significant and in both experiments with increasing stress intensity germination percentage, radicle and plumule length, radicle and plumule weight traits decreased. In both experiments, the germination percentage trait was less and hypocotyl weight trait more affected by stresses than other traits. Alsoو in both experiments, radicle growth was less affected by stress than the plumule. Statistical estimations showed that there was a significant difference between investigated genotypes for germination percentage, radicle length, plumule length, radicle weight and plumule weight in both experiments. In salinity and drought stress conditions, at least 5 and 7 sea beet genotypes were identified from Elam, Kermanshah, Khuzestan and Azerbaiyjan provinces, which were better in terms of germination and early growth characteristics than sugar beet cultivars. Based on this, it can be concluded that sea beet has high diversity and resistance potential against salinity and drought stresses during germination and early growth stages, and can be used to produce more resistance sugar beet against salinity and drought stresses.

    Keywords: Sea beet, Germination index, early growth, Salt stress, Drought Stress
  • Masoumeh Asadi Aghbolaghi *, Farzaneh Razavi Pages 75-88
    This study was performed to investigate the effect of pumpkin (Cucurbita pepo L.) seed’s pre-treatment by salicylic acid and ascorbic acid on different aspects of seed germination and biochemical features. A factorial experiment was conducted based on a completely randomized design with three replications. Experimental treatments included two levels of seed maturity (normal seeds and aged seeds) and five levels of priming (control, ascorbic acid 50 and 100 mg/l, and salicylic acid 50 and 100 mg/l). The seed traits were finally measured included the germination percentage, first and second seed vigor index, seedling dry weight, peroxidase and superoxide dismutase activity, electrolyte leakage, soluble protein, and soluble carbohydrate. Based on the results, the seed pre-treatment with 100 mg/l ascorbic acid and salicylic acid could perform the highest germination indices. Moreover, the germination percentage (74%) was improved in aged seeds pre-treated by ascorbic acid and salicylic acid (especially at a concentration of 100 mg/l). Also, the antioxidant enzyme activity was increased while the cell electrolyte leakage was significantly decreased. In total, results indicate, the pre-treatment with salicylic acid and ascorbic acid, not only improved the germination quantity and vigor but also improved the germination quality mainly by the development of carbohydrate and protein content in pumpkin seeds.
    Keywords: Pumpkin, Seed deterioration, priming, Antioxidant enzymes, germination
  • Farshid Hasani, Esmail Nasrollahi, Samad Mobasser, Mohammadreza Jazayeri Pages 89-99
    Fast and precise detection of infected potato plants is an essential practice in the seed potato certification system. Spectral fingerprinting as non-destructive and rapid method is going to be developed for discriminating plants with different stress such as disease. In this research virus infections of experimental plants (that infected with both PVY and PLRV viruses) were analyzed by spectral data without any destruction. Spectral data were collected from 32 plants (16 infected plants and 16 healthy plants) that were found to be infected or healthy using the ELISA and RT-PCR test. Some pretreatment methods of spectral data such as multiplicative scatter correction were used to remove noise. Soft independent modeling of class analogy (SIMCA) based on PCA analysis predicted the disease with high detection accuracy. The results showed, none of the samples belonged to the wrong group or to two groups simultaneously. The wavelengths in three ranges of 910-863 nm (near-infrared ), 725-704 nm (red edge) and 580-530 nm (green), had the greatest contribution to the complete differentiation of infected and healthy plants and development of models respectively.
    Keywords: Potato, spectra, virus diseases, Detection
  • F. Sharifzadeh *, Arezoo Espanany, Mohammad Reza Naghavi Pages 101-119

    In this research, the effect of different seed priming treatments was investigated on seed germination parameters of Securigera securidaca seeds in the low temperature stress conditions. Seeds first were exposed to eight temperature levels (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 ° C). Experimental treatments included different priming treatments (hydropriming, osmopriming including potassium nitrate and calcium chloride and no priming). The results showed that temperature significantly reduced germination percentage and rate, seedling length and seedling dry weight, normal seedling percentage and seed vigor. 5 mM of calcium chloride treatment at 10 ° C for 20 hours had the highest germination percentage, and 1% of potassium nitrate treatment at 10 ° C for 20 hours had the maximum seedling dry weight and 0.5% of potassium nitrate at 10 ° C for 20 hours and 10 mM of calcium chloride treatments at 15 ° C for 20 hours had the highest percentage of normal seedlings. Hydropriming treatment at 15 ° C for 20 hours had the highest germination rate, seedling length and seed vigor and was also one of the best treatments in terms of normal seedling percentage. So this treatment can be introduced as a suitable treatment for this plant because it is better in most germination traits and it is easier and cheaper to do.

    Keywords: calcium chloride, Potassium nitrate, Hydropriming, Low temperature
  • Abbas Abbasian *, Ghorban Ali Asadi, Reza Ghorbani, Mahboobeh Naseri Pages 121-131

    Centaurea balsamita is an annual plant that invades fallow and steep lands. . In this regard, in order to evaluate the effect of intermittent temperatures on germination of Centaurea balsamita, a completely randomized design with six replications in vitro was conducted in the Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad. Temperature treatments were alternating day / night 15-5, 5-20, 20-10, 25-10, 25-15 and C° 30-15. The results showed that intermittent night and day temperatures showed the highest germination rate at 5-15 °C. The highest percentage and rate of germination (83% and 8.9 seeds/day) were in the intermittent temperature of 5-15 °C and the lowest in the intermittent temperature of 15-30 °C. The highest values of root length (97 mm), shoot length (30 mm), root fresh weight (19 mg) and shoot fresh weight (52 mg) were obtained at 15-30, 5-15 °C, respectively. Also, the highest value of the seedling vigor index (7.75) was related to the temperature treatment of 5-15 °C, its lowest value (5.2) at an intermittent temperature of 10-25 °C. Also, the results of this experiment were in agreement with the reality of the germination of this plant (germination in November with moisture condition). Based on the results of the present study considering that November is the peak time for the emergence of this weed in Mashhad, it is suggested that in order to perform better control and reduce the use of pesticides and consequently reduce financial and environmental costs, chemical control this weed is done at this time.

    Keywords: germination rate, root, shoot, seedling vigor
  • Seyyed Esmaeil Mousavi, Heshmat Omidi * Pages 133-144
    To study the effect of biological treatment on germination and growth indices and pigments of flaxseed under salinity stress, a factorial experiment in a completely randomized design was conducted in three replications at the faculty of agriculture of Shahed University in 2018. Experimental treatments were salinity at four levels (zero, 2.5, 5 and 7.5 dS/m) and biological treatments at four levels (control, bacteria (Baccillus subtilis), fungi (Macrophomina phaseolina) and combination of bacteria and fungi). Effect of biological treatment was significant on germination percentage and the highest germination percentage (99 %) obtained at fungi treatment. Effect of salinity and biological treatment was significant on mean germination time and germination coefficient. The minimum mean germination time (3.79 days) obtained at combination of bacteria and fungi treatment that shows this treatment was most effective in compared with other biological treatments. With increasing of salinity, mean germination time increased. Salinity reduced radicle, plumule and seedling length. The means related to radicle length at the different levels of salinity at biological treatment of fungi was highest amount in compared with other biological treatments. Interaction effect of salinity and biological treatment was significant on chlorophyll a and total chlorophyll. With increasing of salinity, reduced pigments. Maximum amount of chlorophyll a (16.52 µm.ml1-) was obtained at the control treatment of biological treatment and zero salinity. The result of this research showed that using of microorganisms such as fungi and bacteria in salinity stress, can reduce the negative effects of salinity on germination and growth of this plant.
    Keywords: chlorophyll, germination percentage, Microorganisms, Radicle