فهرست مطالب

نشریه روانشناسی اجتماعی
سال چهارم شماره 42 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کریم سواری* صفحات 1-12
    در این مقاله نقش علی مقایسه اجتماعی و تبلیغات در مدگرایی از طریق همسالان مورد مطالعه قرار گرفت. کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور اهواز در سال تحصیلی 1393 جامعه آماری تحقیق حاضر را تشکیل داده اند که از بین آنها 245 نفر به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. داده های تحقیق از طریق پرسش نامه های محقق ساخته مقایسه اجتماعی، تبلیغات، همسالان و مدگرایی جمع آوری گردید. ضمنا روش تحقیق همبستگی است و برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده بعمل آمد. نتایج نشان داد که مقایسه اجتماعی، تبلیغات و همسالان با مدگرایی رابطه علی مثبت دارد و رابطه تبلیغات با مدگرایی از طریق همسالان معنی دار است.
    کلیدواژگان: مقایسه اجتماعی، تبلیغات، همسالان، مدگرایی
  • مرضیه طالب زاده شوشتری* صفحات 13-21
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سرمایه روانشناختی و رضایت شغلی با اعتماد سازمانی در کارکنان شرکت ملی حفاری ایران بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کارکنان شرکت ملی حفاری ایران در سال 1396-1395بود که تعداد 238 نفر از آن ها از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. همه شرکت کنندگان پرسشنامه های اعتماد سازمانی مورمن، دیشپاند و زالتمن (1992) ، سرمایه روانشناختی لوتانز و همکاران (2007) ، رضایت شغلی جاج و بونو(2000) و اضطراب اجتماعی واتسون و فریند (1969) را تکمیل نمودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری در سطح آلفای 01/0 استفاده شد. نتایج نشان دادند که سرمایه روانشناختی و رضایت شغلی با اعتماد سازمانی همبستگی مثبت و معنی داری دارند. بین اضطراب اجتماعی و اعتماد سازمانی رابطه مثبت معنی داری مشاهده گردید. همچنین، نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیرهای پیش بین 29/3درصد از واریانس اعتماد سازمانی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، سرمایه روانشناختی، رضایت شغلی و اضطراب اجتماعی
  • حسین سلم آبادی، حوریه وطن خواه، فاطمه شریفی، شیوا ممیز، امیر آهنگری، ثمینه بهادری جهرمی* صفحات 23-31
    این پژوهش با هدف بررسی ارتباط جهت گیری اجتماعی و مسئولیت پذیری اجتماعی با رفتار اخلاقی مدیران بانک ها انجام شد. این مطالعه توصیفی - تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش همه مدیران بانک های شهرستان های ورامین و پیشوا در سال 1395 بودند. از میان آنان 160 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده و همه آنها پرسشنامه های جهت گیری اجتماعی (هریسون، 2001)، مسئولیت پذیری اجتماعی (قلاوندی و همکاران، 1393) و رفتار اخلاقی (سوانسون و هیل، 1993) را تکمیل کردند. داده ها با روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل گام به گام تحلیل شدند. نتایج نشان داد جهت گیری اجتماعی و مسئولیت پذیری اجتماعی با رفتار اخلاقی مدیران بانک ها رابطه مثبت و معنادار داشتند. همچنین جهت گیری اجتماعی و مسئولیت پذیری اجتماعی توانستند 5/33 درصد از تغییرات رفتار اخلاقی مدیران بانک ها را پیش بینی کنند که سهم جهت گیری اجتماعی از مسئولیت پذیری اجتماعی بیشتر بود (01/0P<). بنابراین پیشنهاد می شود برای بهبود رفتار اخلاقی مدیران بانک ها میزان جهت گیری اجتماعی و مسئولیت پذیری اجتماعی آنان را افزایش دهند. همچنین پیشنهاد می شود مسیولان و برنامه ریزان به نشانه های متغیرهای مذکور توجه کرده و بر اساس آنها برنامه هایی را برای بهبود رفتار اخلاقی مدیران بانک ها طراحی و اجرا کنند.
    کلیدواژگان: جهت گیری اجتماعی، مسئولیت پذیری اجتماعی، رفتار اخلاقی، مدیران بانک ها
  • زهرا دشت بزرگی، احترام گودرزی صفحات 33-41

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه شفقت خود، هوش معنوی و همبستگی ارزش خود با تنظیم هیجانی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی انجام شد. روش پژوهش به صورت توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در سال 1394 بود. نمونه آماری پژوهش با توجه به فرمول کوکران 386 نفر به صورت تصادفی انتخاب شد. ابزار پژوهش نیز پرسشنامه های مقیاس شفقت خود (scs)، پرسشنامه هوش معنوی، پرسشنامه سبک های هم بستگی ارزش خود و پرسشنامه تنظیم هیجانی بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که بین شفقت خود، هوش معنوی و همبستگی ارزش خود با تنظیم هیجانی رابطه وجود دارد (05/0>). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که که متغیرهای (شفقت خود، هم بستگی ارزش خود و هوش معنوی) در مجموع میتوانند 29 درصد از تغییرات متغیر مستقل (تنظیم هیجانی) را تبیین و پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: شفقت خود، هم بستگی ارزش خود، هوش معنوی، تنطیم هیجانی
  • پرند پورقانع، فرزین فرحبد*، حسن یوسف پورگلسفیدی صفحات 43-52
    گذران بیشتر اوقات پرستاران در بیمارستان وارد آمدن فشار بیش از اندازه بر آنان ، بروز استرس و پس از مدتی فرسودگی آنان را به همراه خواهد داشت. در بررسی عوامل تاثیرگذار بر فرسودگی شغلی، متغیرهای جمعیت شناختی نقش موثری در فرسودگی شغلی دارند. هدف از تحقیق حاضر تعیین نقش عوامل اجتماعی- جمعیت شناختی بر فرسودگی شغلی پرستاران دانشگاه علوم پزشکی گیلان و در صورت نیاز، ارایه راهکارهای مناسب جهت کنترل مناسب آن بوده است. این پژوهش کاربردی، توصیفی، با روش همبستگی بوده و حجم نمونه 350 نفر محاسبه بوده است. روش نمونه گیری، تصادفی خوشه ای یک مرحله ای و ابزارجمع آوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد فرسودگی شغلی مسلش (1985) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. کلیه عملیات آماری با استفاده از نرم افزار spss 16 تجزیه وتحلیل گردید.یافته ها نشان داد بیشترین تعداد(7/37%)،32 تا42 سال،زن(6/66%)،لیسانس(46%)،سابقه کار5 تا10 سال(1/37%) ومتاهل(6/68%) بودند.میزان درآمد1/49% نمونه ها،بین 000/000/3 تا000/500/1 تومان بود.همچنین، رابطه معنادار فرسودگی شغلی با عوامل اجتماعی-جمعیت شناختی دیده شد وسن، میزان درآمد،جنسیت،سابقه کار،تاهل  و تحصیلات  به عنوان قویترین متغیرها برای پیشبینی فرسودگی شغلی شناخته شدند. با توجه به اثرات فرسودگی شغلی، محرز می گردد اتخاذ روش های پیشگیری در افرادی با سطوح پایین فرسودگی شغلی، گسترش برنامه های اصلاح کننده حیطه های مشکل آفرین در افراد دارای سطوح متوسط فرسودگی شغلی، و انجام اقدام های اصلاحی فوری در افراد دارای سطوح بالای فرسودگی شغلی ضروری است.
    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، عوامل جمعیت شناختی، فرسودگی شغلی، پرستاران
  • فاطمه بهبهانی نزاد، بهنام مکوندی* صفحات 53-64
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه پیوند های والدینی و راهبردهای مقابله با استرس با گرایش به رفتارهای پرخطر در دانش آموزان پسر دوره ی متوسطه شهر اهواز می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر دوره متوسطه شهر اهواز تشکیل می دهد. برای آزمون فرضیه ها 300 نفر با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه از پرسشنامه پیوند های والدینی، راهبردهای مقابله با استرس و گرایش به رفتارهای پرخطر استفاده شد. نتایج تحلیل ضرایب همبستگی در همه ی فرضیه ها در سطح 01/0 > p معنی دار می باشند، ضریب همبستگی چندگانه برای ترکیب خطی متغیرهای پیوند های والدینی و راهبردهای مقابله با استرس با گرایش به رفتارهای پرخطر برابر 55/0=MR  است که در سطح 01/0 >p معنی دار است. به عبارتی 30% واریانس مربوط به رفتارهای پرخطر به وسیله ی متغیرهای مذکور تبیین می شود.
    کلیدواژگان: پیوند های والدینی، راهبردهای مقابله با استرس، گرایش به رفتارهای پرخطر
  • مرضیه ملکی ها، حسین جمشیدیان* صفحات 65-77
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه مسئولیت پذیری اخلاقی و اجتماعی باابعاد باورهای دنیای عادلانه(برای خود ، برای دیگران ،به صورت عمومی و دنیای نا عادلانه)بوده است.گروه نمونه ،یک گروه  374 نفری(اعم از دختر و پسر) از دانشجویان دانشگاه های آزاد خوراسگان و نجف آباد  بوده است. برای دستیابی به نمونه پژوهش از روش نمونه گیری طبقه ای در گام اول و از روش نمونه گیری خوشه ای در گام  دوم  استفاده شده است.به منظور بررسی مسئولیت پذیری اخلاقی و اجتماعی از پرسشنامه 11سوالی کیت کالین (2006)وبرای بررسی باورهای دنیای عادلانه از 4 پرسشنامه در مورد باور به دنیای عادلانه وناعادلانه استفاده شده است.  روایی و پایایی این پرسشنامه ها بررسی و نتایج مطلوبی از آن بدست آمد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین مسئولیت پذیری اخلاقی مبتنی بر تعهد و پیمان با  باورهای دنیای عادلانه برای خود p<0/05 و مسئولیت پذیری اخلاقی کلی و اعتقاد به دنیای عادلانه برای دیگران(p<0/01) رابطه معنی داری  وجود دارد . بخش دیگر نتایج بدست امده بر اساس تحلیل رگرسیون نشان داد که تنها اعتقاد به دنیای عادلانه برای دیگران قادر به پیش بینی مسئولیت پذیری اخلاقی و اجتماعی مبتنی بر تعهد و پیمان و مسئولیت پذیری اخلاقی و اجتماعی کلی بوده است .
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اخلاقی واجتماعی، اعتقاد به دنیای عادلانه برای خود، اعتقاد به دنیای عادلانه برای دیگران، اعتقاد به دنیای عادلانه به صورت عمومی و اعتقاد به دنیای نا عادلانه، دانشجویان دانشگاه
  • کتایون الهی، محمدرضا صفاریان طوسی* صفحات 79-88
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه حمایت اجتماعی ادراک شده و خودتنظیمی هیجانی با عود مصرف مواد در زنان انجام شد. این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش همه معتادان گمنام زن سم زدایی شده شهر مشهد در سال 1395 بودند. از میان آنان 103 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و همه آنها پرسشنامه های حمایت اجتماعی ادراک شده (زیمت و همکاران، 1988)، خودتنظیمی هیجانی (گارنفسکی و همکاران، 2001) و وسوسه پس از ترک مواد (فدردی و همکاران، 2008) را تکمیل کردند. داده ها با روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل گام به گام تحلیل شدند. نتایج همبستگی نشان داد حمایت اجتماعی ادراک شده، راهبردهای تنظیم هیجان مثبت و راهبردهای تنظیم هیجان منفی با عود مصرف مواد در زنان رابطه منفی و معنادار داشتند. همچنین نتایج رگرسیون نشان داد راهبردهای تنظیم هیجان مثبت و حمایت اجتماعی ادراک شده توانستند 1/12 درصد از تغییرات عود مصرف مواد در زنان را پیش بینی کنند (05/0P<). با توجه به نتایج پیشنهاد می شود مشاوران و روانشناسان مراکز ترک اعتیاد برای جلوگیری از عود مصرف مواد در زنان حمایت اجتماعی ادراک شده و خودتنظیمی هیجان آنها را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، خودتنظیمی هیجانی، عود مصرف مواد، زنان
|
  • Pages 1-12
    In this paper, the causal role of social comparison and advertising Fashion victim was studied by peers. All of Ahwaz Paym Noor University students in the academic year 1393 contributed research population which 245 among students were selected. Research data through a questionnaire designed by the researchers compared the social, advertising, peers and Fashion victim collected. In addition, methods for data analysis, Pearson correlation and path analysis were used. The results showed that social comparison, advertising and peer-to Fashion victim causal relationship has a positive and relationship between advertising and Fashion victim by peers was significant. With the help of social comparison, advertising and peers we can be predicted the fashion victim.
  • Marzieh Talebzadehshoshtari * Pages 13-21
    The aim of the present study was to investigate the relationship between psychological capital ,job satisfaction and social Phobia with organizational trust in the Eemployees of National Iranian Drilling Company in Ahvaz city. The sample was all the employees of national Iranian drilling company which 238 of them were selected through random sampling method. All participants were to complete organizational trust questionnaire Morman ,dishpound and zaltman(1992), psychological capital questionnaire Lotanz it al(2007) and job satisfaction questionnaire Judge and Bono(2000) and Social Anxiety questionnaire Watson and Friend(1969) for collecting data.This study was correlation research so to analysis data were used Pearson’s correlation coefficient and multivariate regression. Results showed that all predictor variables psychological capital, job satisfaction and social anxiety were significant and positive correlation with organizational trust. Also, stepwise regression analyses revealed that predictor variables account for 29/3 percent of variance of organizational trust.The significant level in this study was p<0.01.
    Keywords: Organizational Trust, psychological capital, Job satisfaction, social anxiety
  • Pages 23-31
    This research aimed to investigate the association of social orientation and social responsibility with moral behavior in banks managers. This study was a descriptive analytical from type of correlation. The population of research included all banks managers of Varamin and Pishva city in 2016 year. From them 160 person were selected by simple random sampling method and all of them completed the questionnaires of social orientation (Harrison, 2001), social responsibility (Galavandi and et al, 2014) and moral behavior (Swanson and Hill, 1993). Data was analyzed with Pearson correlation and multivariate regression with stepwise model methods. The findings showed social orientation and social responsibility had a positive and significant relationship with moral behavior of banks managers. Also social orientation and social responsibility can predict 33/5 percent of variance of moral behavior of banks managers that in this prediction the share of social orientation was higher than social responsibility (P<0/01). Therefore it is suggest that to improve the moral behavior of banks managers increase the social orientation and social responsibility of them. Also suggest that officials and planners consider the symptoms of mentioned variables and design and implementation appropriate programs to improve the moral behavior of banks managers.
    Keywords: social orientation, social responsibility, moral behavior, banks managers
  • Zahra Dasht Bozorgi, Ehtram Goodarzi Pages 33-41

    Absteract This study aimed to investigate the relationship between self compassion, spiritual intelligence and self value correlation with emotional regulation in Azad University students. The study was descriptive and correlational. The study population included all students of Islamic Azad University of Ahvaz branch was in 1394. The research sample was randomly selected sample of 386 people. Research tools was Inventory of self-compassion scale (scs), spiritual intelligence questionnaire, self value correlation and Emotion Regulation Questionnaire. Pearson coafisiont and multi varat regression foe analaysing of data was used. The results showed that there were relationship between self compassion, spiritual intelligence and self value correlation with emotional regulation (p <0/05). Regression analysis showed that the variables (self compassion, spiritual intelligence and self value correlation) in total may be 29 percent of the independent variable (emotional regulation) to explain and predict. Key words: self compassion, self value correlation and intellectual intelligence and emotional regulation.

    Keywords: self compassion, self value correlation, intellectual intelligence, Emotional regulation
  • Parand Pourghane, Farzin Farahbod *, Hasan Yousefpour Gelsefidi Pages 43-52
    Spend of most of the time in the hospital for nurses will bring. stress and burnout for them. In examining the factors influencing burnout, demographic variables play an important role in burnout. The aim of this study was to determine the role of socio-demographic factors on burnout among nurses of Guilan university of Medical Sciences and, if necessary, Provide appropriate solutions to control it.This study was descriptive, correlational analysis. The sample size was 350. Sampling method was cluster random in one-stage and data collection tools was questionnaires Hiller(1985).To analyze the data, descriptive and inferential statistical methods were used. All statistical analyzes were analyzed using the software spss 16. The highest number(37/7%) were 32 to 42 years, female (66.6%), BA (46%), work experience of 5 to 10 years(37/1%) Married(68/6%). Incomerevenue 49/1% of the samples was 000/000/3 تا000/500/ toman. Also,a significant relationship was seen between burnout and socio-demographic factors, age, income, gender, work experience, marriage and education were identified as the strongest variable for predicting burnout.Due to the effects of burnout, It is essential for use of Prevention methods among people with lower levels of burnout, Expand the scope of amendments problematic in people with moderate levels of burnout and take immediate corrective action in people with high levels of burnout.
    Keywords: Social Factors, demographic factors, burnout, nurses
  • Fatemeh Behbahani Nejad, Behnam Makvandi * Pages 53-64
    The goal of this research is determination of the relationship between parental bonding and coping strategies with stress with high-risk behaviors in secondary school students in Ahwaz. The population of this research is formed by all secondary school students in Ahwaz. To test the hypotheses 300 students were selected by multistage random sampling method. To measure studied variables were used questionnaire of links to parents, coping with stress and tendency to risky behaviors. The analysis of correlation coefficients for all assumptions are meaningful in p ≤ 0.01 level, Multiple correlation coefficient for the linear combination of variables of  links parents, coping strategies with stress with the tendency to high-risk behaviors are equal to MR=0.55 which is meaningful in p ≤ 0.01 level. In other words, 30% of the variance in risky behavior is explained by these variables.
    Keywords: Parents links, coping strategies with stress, tendency to high-risk behaviors
  • Marzihe Malekiha, Hossien Jamshidian * Pages 65-77
    The purpose of this research was to examine the relationship between moral development dimensions and the dimensions of just world beliefs.(i.e, for the self , for the others ,in general, and about the unjust world).Research sample group consisted of 374 students (male and female )which were randomly selected from the students of the Azad universities of khorasgan and Najaf abad. Sample group was selected with the use of cluster sampling method for the first step and the stratified sampling method for the second step .Research questionnaires  were :kit kalian's moral and social responsibility questionnaire (2006)(which consists of 11 questions)and four questionnaires  about just world beliefs. The validity and reliability of research questionnaires was examined and the final results were favorable . Data analyzed with using Pearson's correlation coefficient and enter regression analysis. The results showed that there is significant relation between moral and social responsibility based on and promise and just world beliefs for the self(p<0/05) and moral and social responsibility is general and just world beliefs for the others (p<0/01) .Another section of results on the basis of entre regression analysis showed that only just world beliefs for others have significant predictive power for the moral and social responsibility based on promise and total moral development.
    Keywords: moral development, just world beliefs for self, just world beliefs for others, general just world beliefs, unjust world beliefs, university students
  • Katayoon Elahi, Mohammad Reza Saffarian Toosi * Pages 79-88
    This research aimed to investigate the association of perceived social support and emotional self-regulation with relapse of drug usage in women. This study was a cross-sectional from type of correlation. The statistical population of research included all woman narcotics anonymous who had undergone detoxification of Mashhad city in 2017 year. From them 103 person were selected by available sampling method and all of them completed the questionnaires of perceived social support (Zimet and et al, 1988), emotional self-regulation (Garnefski and et al, 2001) and temptation of post-detoxification craving (Fadardi and et al, 2008). Data was analyzed with Pearson correlation and multivariate regression with stepwise model methods. The findings of correlation showed perceived social support, positive emotional regulation strategies and negative emotional regulation strategies had a negative and significant relationship with relapse of drug usage in women. Also the finding of regression showed the variables of positive emotional regulation strategies and perceived social support can predict 12/1 percent of variance of relapse of drug usage in women (P<0/05). According to the results, it is suggested counselors and psychologists of addiction treatment centers to prevent of relapse of drug usage in women improve the perceived social support and emotional self-regulation of them.
    Keywords: perceived social support, emotional self-regulation, relapse of drug usage, Women