فهرست مطالب

نشریه روانشناسی اجتماعی
سال پنجم شماره 44 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید صدوقی*، آمنه مرکوبی صفحات 1-17
    پژوهش حاضر به منظور سنجش میزان شیوع اعتیاد به اینترنت در دانشجویان دانشگاه کاشان و بررسی رابطه آن با کارکرد خانواده با توجه به نقش واسطه ای حمایت اجتماعی ادراک شده در دانشجویان انجام شده است. این پژوهش از نوع توصیفی می باشد که در قسمت اول مربوط به سنجش میزان شیوع اعتیاد به اینترنت از طرح پیمایشی و درقسمت دوم درباره رابطه کارکرد خانواده و حمایت اجتماعی ادراک شده با اعتیاد به اینترنت از طرح همبستگی استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه ی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه کاشان در سال تحصیلی 95-96 بود. تعداد 260 نفر با روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ، پرسشنامه عملکرد خانواده و پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران پاسخ دادند. نتایج نشان داد که میزان شیوع اعتیاد به اینترنت در دانشجویان این دانشگاه 5/1 درصد بود و بین مولفه های کارکرد خانواده و حمایت اجتماعی با استفاده مفرط از اینترنت رابطه منفی معنادار وجود دارد. همچنین، نتایج مدل معادلات ساختاری بیانگر آن بود که هر دو متغیر کارکرد خانواده و حمایت اجتماعی استفاده مفرط از اینترنت را بطور معناداری پیش بینی کرده و به طور مشترک 17 درصد استفاده مفرط از اینترنت را تبیین می کنند. همچنین، حمایت اجتماعی ادراک شده دارای نقش واسطه ای در رابطه میان کارکرد خانواده با استفاده مفرط از اینترنت است.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، بااستفاده مفرط از اینترنت، کارکرد خانواده، حمایت اجتماعی ادراک شده
  • علیرضا سنگانی*، محمدکاظم فخری صفحات 19-31
    این پژوهش با هدف بررسی مدل یابی روابط ساختاری تنظیم شناختی-هیجان و راهبردهای مقابله ای با خودشیفتگی با واسطه گری، احساس تنهایی عاطفی-اجتماعی ، اضطراب اجتماعی اندام و سرمایه های رواشناختی در دختران غیرشاغل 20-25 در شهر گرگان است و نمونه این پژوهش شامل 435 نفر از دختران شاغل 20-25 بودند که به روش نمونه گیری در هدفمند انتخاب شدند برای اندازه گیری متغیرها از مقیاس اضطراب اجتماعی اندام موتل و کنروی، (2000) (SPSAS)؛ مقیاس احساس تنهایی اجتماعی و عاطفی بزرگسالان (SELSA-S)؛ راهبردهای مقابله با استرس اندلر و پارکر (CISS)؛ تنظیم شناختی هیجان گرانفسکی و همکاران (2001)؛ شخصیت خودشیفته نسخه ی (NPI-16) و پرسشنامه سرمایه روان شناختی (PCQ)، استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش آماری مدل یابی معادلات رگرسیونی ساختاری استفاده استفاده شد. با توجه به نتایج بدست آمده، از فرضیات مرتبط با همبستگی بین متغیرهای پژوهش، نشان داده می شود که بین خرده مقیاس های تنظیم شناختی هیجان با خودشیفتگی روابط منفی معناداری در سطح 01/0 وجود دارند. با توجه به شاخص های بدست آمده به طور کلی برازش مدل مورد تایید واقع گردیده است و در مجموع 36 درصد از متغیر خودشیفتگی توسط دیگر متغیرهای پژوهش مورد پیش بینی می باشد.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی عاطفی-اجتماعی، اضطراب اجتماعی اندام، تنظیم شناختی- هیجان، خودشیفتگی، راهبردهای مقابله ای
  • سحر امین الشریعه*، نرجس خاتون ذبیحی حصاری، طیبه حسینی، فاخته ادیب، سارا حقیقت، معصومه عبداللهی صفحات 33-43
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه مهارت های اجتماعی، امیدواری و هوش معنوی با سلامت معنوی پرستاران انجام شد. در یک مطالعه همبستگی از میان پرستاران بیمارستان های دولتی شهر ارومیه در سال 1396، 280 پرستار به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. همه آنها پرسشنامه های مهارت های اجتماعی (گرشام و الیوت، 1990)، امیدواری (اسنایدر و همکاران، 1991)، هوش معنوی (عبداله زاده و همکاران، 1388) و سلامت معنوی (پولوتزین و الیسون، 1982) را تکمیل کردند. داده ها با روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان تحلیل شدند. نتایج نشان داد بین همکاری، قاطعیت، خویشتن داری، امیدواری و هوش معنوی با سلامت معنوی پرستاران رابطه مثبت و معنادار وجود داشت. همچنین متغیرهای مهارت های اجتماعی، امیدواری و هوش معنوی به طورمعناداری توانستند 3/46 درصد از تغییرات سلامت معنوی پرستاران را پیش بینی کنند (05/0P<). با توجه به نتایج برای بهبود سلامت معنوی پرستاران باید میزان همکاری، خویشتن داری، امیدواری و هوش معنوی آنان را افزایش داد. همچنین مسیولان، برنامه ریزان و مشاوران باید به نشانه های متغیرهای مذکور توجه کرده و بر اساس آنها برنامه هایی برای بهبود سلامت معنوی پرستاران طراحی و اجرا کنند.
    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، امیدواری، هوش معنوی، سلامت معنوی، پرستاران
  • فریماه حسن زاده، فرح نادری* صفحات 45-58
    چکیده هدف از پژوهش پیش رو ، تعیین میزان اثربخشی آموزش مدیریت استرس بر بهزیستی ذهنی، فرسودگی شغلی و کیفیت زندگی کارکنان شرکت نفت کارون می باشد. اندازه حجم نمونه 30 نفر بود که از جامعه مذکور، به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. از این تعداد، 15 نفر به گروه آزمایش و 15 نفر به گروه کنترل تخصیص یافتند. طرح پژوهش، تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. ابزارهای پژوهشی مورد استفاده مقیاس بهزیستی ذهنی دینر و همکاران (1985)، فرسودگی شغلی مسلش و جکسون (1981) و کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (2006) بود. گروه آزمایش در طول هفت جلسه، و در هر جلسه به مدت 90 دقیقه آموزش مدیریت استرس دریافت کرد. برای تحلیل داده های کسب شده از تحلیل کواریانس چند متغیره و تک متغیره استفاده شد. یافته ها حاکی از آن بود که آموزش مدیریت استرس، موجب افزایش بهزیستی ذهنی و کیفیت زندگی و کاهش فرسودگی شغلی کارکنان شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت استرس، بهزیستی ذهنی، فرسودگی شغلی، کیفیت زندگی
  • حمید رحیمی*، احمد مدنی، هما افتخار صفحات 59-72
    هدف پژوهش، تحلیل رابطه بین هوش اجتماعی با سرمایه اجتماعی و سازگاری اجتماعی دانشجویان دانشگاه کاشان بود. نوع پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر اجرا توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه کاشان در سال تحصیلی 95-1394 به تعداد 7132 نفر بود که بر اساس فرمول کوکران و به روش تصادفی طبقه ای، 364 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات سه پرسشنامه هوش اجتماعی با 21 گویه، پرسشنامه سرمایه اجتماعی با 25 گویه و پرسشنامه سازگاری اجتماعی با 27 گویه بسته پاسخ بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت بود. روایی محتوایی و سازه پرسشنامه ها تایید شد. پایایی پرسشنامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای هوش اجتماعی 83/0، سرمایه اجتماعی85/0 و سازگاری اجتماعی 82/0 برآورد گردید. تحلیل داده ها در سطح توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون تی، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون و مدل معادلات ساختاری) با استفاده از نرم افزار Spss و Amos انجام گرفت. یافته ها نشان داد میانگین مولفه های هوش اجتماعی، سرمایه اجتماعی و سازگاری اجتماعی از میانگین فرضی (3) بیشتر بود. ضریب همبستگی نشان داد بین هر یک از مولفه های هوش اجتماعی با سرمایه اجتماعی و سازگاری اجتماعی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: هوش اجتماعی، سرمایه اجتماعی، سازگاری اجتماعی، دانشگاه، دانشجو
  • جمال عاشوری*، مجید رحیمی صفحات 73-82
    این پژوهش با هدف بررسی نقش عوامل اجتماعی فرهنگ سازمانی، جو سازمانی و رضایت شغلی در پیش بینی امنیت شغلی کارکنان پالایشگاه گاز عسلویه انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش همه کارکنان پالایشگاه گاز عسلویه در سال 1396 بودند که از میان آنان 332 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. همه آنها پرسشنامه های فرهنگ سازمانی (هافستد، 1991)، جو سازمانی (جاو و لیو، 2003)، رضایت شغلی (دانت و همکاران، 1966) و امنیت شغلی (فرانسیس و بورلینگ، 2005) را تکمیل کردند. داده ها با روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان تحلیل شدند. نتایج نشان داد فرهنگ سازمانی، جو سازمانی و رضایت شغلی با امنیت شغلی کارکنان پالایشگاه گاز عسلویه رابطه مثبت و معنادار داشتند. همچنین متغیرهای پیش بین (یعنی فرهنگ سازمانی، جو سازمانی و رضایت شغلی) توانستند 1/59 درصد از تغییرات امنیت شغلی کارکنان پالایشگاه گاز عسلویه را پیش بینی کنند که در این پیش بینی سهم جو سازمانی بیشتر از سایر متغیرها بود (01/0P<). بنابراین برای افزایش امنیت شغلی کارکنان پالایشگاه گاز عسلویه باید ابتدا جو سازمانی را بهبود بخشید و سپس به نقش سایر متغیرها توجه کرد. همچنین مسیولان و مشاوران باید به نشانه های متغیرهای مذکور توجه کرده و بر اساس آنها برنامه های مناسبی برای افزایش امنیت شغلی کارکنان پالایشگاه گاز عسلویه طراحی و اجرا کنند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، جو سازمانی، رضایت شغلی، امنیت شغلی
  • جواد عبدلی سلطان احمدی*، نازیلا آهنگری اندرانی صفحات 83-92
    هدف مطالعه حاضر آزمون مدل رابطه هوش فرهنگی بر انزوای تحصیلی به واسطه سازگاری تحصیلی در بین دانشجویان غیر بومی دانشگاه آزاد اورمیه بود. برای نیل به هدف، تعداد 208 نفر از دانشجویان کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان گروه نمونه انتخاب و به پرسشنامه های سازگاری تحصیلی، هوش فرهنگی و انزوای تحصیلی پاسخ دادند. نتایج آزمون مدل ساختاری نشان داد که بین هوش فرهنگی و سازگاری تحصیلی رابطه مثبت و بین سازگاری تحصیلی با انزوای تحصیلی رابطه منفی برقرار می باشد، همچنین هوش فرهنگی به واسطه سازگاری تحصیلی اثر معنادار غیرمستقیم بر انزوای تحصیلی دارد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که مدل مفهومی با مدل آزمون شده دارای برازش بوده و نیز سازگاری تحصیلی در روابط بین هوش فرهنگی و انزوای تحصیلی نقش واسطه را دارد.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، سازگاری تحصیلی، انزوای تحصیلی، دانشجویان غیربومی
  • مژگان سپاه منصور* صفحات 93-104

    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی بهزیستی اجتماعی بر اساس شخصیت جامعه پسند و واکنش روانی در دانشجویان بود. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز تشکیل دادند. از جامعه فوق، تعداد 200 نفر با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس بهزیستی اجتماعی کیز (1998)، پرسشنامه شخصیت جامعه پسند پنر (2002) و مقیاس واکنش روانی هانگ و فادا (1996) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری استفاده شد. نتایج نشان داد که بین بهزیستی اجتماعی و ابعاد آن (همبستگی اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، شکوفایی اجتماعی و پذیرش اجتماعی) با شخصیت جامعه پسند رابطه مثبت معنی دار (05/0>p) و بین بهزیستی اجتماعی و ابعاد آن (همبستگی اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، شکوفایی اجتماعی و پذیرش اجتماعی) با واکنش روانی رابطه منفی معنی دار وجود دارد (05/0>p). همچنین، بین شخصیت جامعه پسند با واکنش روانی رابطه منفی معنی دار وجود داشت (05/0>p). به علاوه، نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیری نشان داد که شخصیت جامعه پسند و ابعاد آن، 44 درصد و واکنش روانی و ابعاد آن، 24 درصد از واریانس بهزیستی اجتماعی را تبیین می کنند. با توجه به نتایج پژوهش، برای افزایش بهزیستی روان شناختی و شخصیت جامعه پسند و کاهش واکنش روانی در دانشجویان، برگزاری کارگاه های آموزشی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: &quot، بهزیستی اجتماعی&quot، شخصیت جامعه پسند&quot، واکنش روانی&quot
|
  • Majid Sadoughi *, Amene Markoubi Pages 1-17
    The present study aimed to survey the prevalence of Internet addiction and its relationship with family function by considering the mediating role of the perceived social support among university students. A descriptive design was used to examine the prevalence of the Internet addiction while a correlation design was utilized to explore the relationship between family function, perceived social support, and Internet addiction. The statistical population was all students studying in the University of Kashan in the 2015-2016 academic year. 260 students were chosen via multi-stage sampling. The data collection instruments included Family Assessment Device (FAD), Young's Internet Addiction test (IAT), and Zimet Perceived Social Support. The findings indicated that 1.5% of the students were addicted to the Internet, and there is statistically significant negative relationship between the components of family function and Internet use. In addition, the structural equation modelling results showed that family function and social support can predict excessive Internet use and explain 17% of its variance. Furthermore, the perceived social support has a mediating role in the relationship between family function and excessive Internet use.
    Keywords: internet addiction, family function, social support, internet excessive use
  • Alireza Sangani *, Mohamadkazem Fakhri Pages 19-31
    the aim of this study is structural equation modeling of cognitive-emotional adjustment and coping strategies with narcissistic, through feelings of loneliness social-emotional, social physique anxiety and psychological capital in girls 20-25 unemployed Gorgan. The sample included 435 girls that were 20-25, also the sampling is targeted judgment. Social physique anxiety scale and Kenroy Motley, (2000) (SPSAS); Social and Emotional Loneliness Scale for Adults (SELSA-S); coping strategies Endler and Parker (CISS); cognitive emotion regulation Granfsky et al. (2001); narcissistic character version (NPI-16) and psychological capital questionnaire (PCQ), was used for measurement of variables. According to the results the assumptions related to the correlation between variables, showed significant differences in cognitive emotion adjustment with narcissistic that relationships are negative at the 0.01 level. Assumptions related to predict between variables, showed that cognitive emotion regulation could -0/59 narcissism directly predict. Coping with stress could directly predict 0/55 narcissism. Cognitive-emotional adjustment through loneliness, social physique anxiety and psychological capital could predict indirect narcissism. But coping with stress could not through feelings of loneliness; social physique anxiety and psychological capital predict indirect narcissism. All mediating variables except the social physique anxiety variable had direct and significant impact on narcissism. Also were used Statistical methods for data analysis, regression, structural equation modeling. Results obtained to show that overall index model has been approved. And 36% of narcissism variable is predicted by variables.
    Keywords: cognitive emotion regulation, Coping Strategies, Narcissistic, social physique anxiety, the Feelings of loneliness in social-emotional, psychological capital
  • Sahar Aminalsharieh *, Narges Khatoon Zabihi Hesari, Tayyebeh Hoseini, Fakhteh Adib, Sara Haghighat, Masoomeh Abdollahi Pages 33-43
    This research aimed to investigate the relationship of social skills, hope and spiritual intelligence with spiritual well-being of nurses. In a correlation study from nurses of governmental hospital in Urmia city at 2017 year, 280 nurses were selected through stratified sampling method. All of them completed the questionnaires of social skills (Gresham & Elliott, 1990), hope (Snyder & et al, 1991) spiritual intelligence (Abdollahzadeh & et al, 2009) and spiritual well-being (Paloutzian & Ellison, 1982). Data was analyzed with Pearson correlation and multivariate regression with enter model methods. The findings showed there is a positive and significant relationship between cooperation, assertiveness, self-control, hope and spiritual intelligence with spiritual well-being of nurses. Also the variables of social skills, hope and spiritual intelligence significantly could predict 46/3 percent of variance of spiritual well-being of nurses (P<0/05). Regarded to results to improve the spiritual well-being of nurses should be increase the rate of cooperation, self-control, hope and spiritual intelligence of them. Also officials, planners and counselors, must consider the symptoms of mentioned variables and design and implementation appropriate programs to improve the ritual well-being of nurses.
    Keywords: social skills, hope, spiritual intelligence, spiritual well-being, nurses
  • Farimah Hasanzadeh, Farah Naderi * Pages 45-58
    Abstract The aim of this study was to examine the efficacey of stress management training on subjective well-being, job burnout and quality of life in Karoun Oil Company employees. 30 individuals participated in the study that were divided in two groups randomly; whitin all the selected subjects, 15 subjects were put randomly to experimental group, and the other 15 were put to to control group. The research design was experimental with pretest-posttest. Subjective Well-being Scale (Dynrv et al. 1985) Job Burnout Questionnaire (Hiller, and Jackson,1981) and the World Health Organization Quality of Life Questionnaire (2006) were used as data sources in the current study. The experimental group received stress management training during seven 90-minute sessions while control group received none. For data analysis, multivariate and univariate analysis of covariance were implemmeted. The results showed that stress management training increased well-being and quality of life and reduced job burnout among the employees.
    Keywords: stress management, mental well-being, job burnout, quality of life
  • Hamid Rahimi *, Ahmad Madani, Homa Eftekhar Pages 59-72
    The purpose of this research an analysis of relationship between social intelligence with social capital and social consistency in students at University of Kashan. Research type was descriptive correlative. The statistical population consisted of 7132 students' in Universities of Kashan in academic year 2015-2016 that by Cochran Formulate with strafed random sampling, 364 ones were chosen as sampling. The information gathering tool were social intelligence questionnaire with 21 items, social capital questionnaire with 25 items and social consistency questionnaire with 27 items on base Likert five scale. Questionnaires validity confirmed as content and construction. reliability coefficients were obtained equal to 0.83 social intelligence, 0.85 for social capital and 0.82 for social consistency. Data analyses done in descriptive level (frequency, percentage, mean & standard deviation) and inferential level (t-test, pearson correlation coefficient, regression & structural eqation modeling). Finding showed means of social intelligence, social capital and social consistency components are bigger than theorical average (3). There are positive and significant relationship between social intelligence with social capital and social consistency.
    Keywords: social intelligence, Social capital, Social Consistency, University, student
  • Jamal Ashoori *, Majid Rahimi Pages 73-82
    This research aimed to investigate the role of social factors of organizational culture, organizational climate and job satisfaction in predicting of job security in employees of Asaloyeh gas refinery. This study was a descriptive - analytical from type of correlation. The population of research was included all employees of Asaloyeh gas refinery in 2017 year that from them 332 person were selected by randomly simple sampling method. All of them completed the questionnaires of organizational culture (Hofsted, 1991), organizational climate (Jaw & Liu, 2003), job satisfaction (Dant & et al, 1966) and job security (Francis & Burling, 2005). Data was analyzed with Pearson correlation and multivariate regression with enter model methods. The findings showed organizational culture, organizational climate and job satisfaction had a positive and significant relationship with job security in employees of Asaloyeh gas refinery. Also the predicred variables (means job security in employees of Asaloyeh gas refinery) could predict 59/1 percent of variance of job security in employees of Asaloyeh gas refinery that in this predicting the share of organizational climate was higher than other variables (P<0/01). So to increase the job security in employees of Asaloyeh gas refinery, the first must improve the organizational climate and then consider the role of other variables. Also officials and counselors must consider the symptoms of mentioned variables and design and implementation appropriate programs to increase the job security in employees of Asaloyeh gas refinery.
    Keywords: Organizational Culture, organizational climate, Job satisfaction, job security
  • Javad Abdeli Soltanahmadi *, Nazila Ahangari Andarani Pages 83-92
    The aim of this study was to examination the model of relationship between cultural intelligence on academic isolation with moderating rule of academic adjustment among nonnative students. To reach this aim, 208 nonnative students were selected by simple sampling method as a statistical population, and were answered to academic adjustment, academic isolation and cultural intelligence questionnaires. The result of structural model examination showed the positive effect of cultural intelligence on academic adjustment and negative effect of academic adjustment on academic isolation as well. Also results confirmed the moderating rule of adjustment. The results were showed conceptual model was fitness with examined model, and academic adjustment was a moderate rule between cultural intelligence and academic isolation
    Keywords: Cultural Intelligence, academic isolation, academic adjustment, non native students
  • Mojgan Sepahmansour * Pages 93-104

    The aim of this research was the prediction of social well-being based on prosocial personality and psychological reactance in students. The research was deascriptive and kind of correlational. Statistical population of research was composed of all students of Central Tehran Branch, Islamic Azad University. 200 students were selected by convenient sampling method from this population. Research tool included Social Well-being Scale (Keyes, 1998), Prosocial Personality Scale (Penner, 2002) and Psychological Reactance Scale (Hong and Faedda, 1996). For analyzing data was used of Pearson`s correlation coefficient and multivariate regression. The results indicated that there is a significant positive correlation between social well-being and it`s components (social integrity, social coherence, social contribution, social actualization, and social acceptance) with prosocial personality (p<0.05) and significant negative correlation between social well-being and it`s components (social integrity, social coherence, social contribution, social actualization, and social acceptance) with psychological reactance (p<0.05). Also, prosocial personality had significant negative correlation with psychological reactance (p<0.05). In addition, results of multivariate regression analysis showed that prosocial personality and it`s components can predict 44% of social well-being variance and psychological reactance and it`s components can predict 24% of social well-being variance. According to the research results, exhibiting educational workshops is recommended for inhancing social well-being and prosocial personality and decreasing psychological reactance in students.

    Keywords: &quot, social well-being&quot, prosocial personality&quot, psychological reactance&quot