فهرست مطالب

نشریه مهندسی عمران
سال پنجاه و سوم شماره 12 (اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/03
  • تعداد عناوین: 24
|
  • بهزاد شکرالهی یانچشمه، امین محب خواه*، مهدی مهدوی عادلی صفحه 1

    برآورد احتمالاتی تقاضای لرزه ای قاب های خمشی فولادی با عدم قطعیت همراه می باشد. مهمترین عوامل عدم قطعیت شامل عدم قطعیت ذاتی ناشی از به کار گیری رکوردهای گوناگون زلزله و همچنین عدم قطعیت سیستمی ظرفیت ناشی از پارامترهای مدل رفتاری می باشد. عدم قطعیت اول در قالب استفاده از تعداد قابل قبولی از رکوردهای مختلف زلزله قابل اعمال می باشد. عدم قطعیت ظرفیت به دلیل ماهیت تقریبی پارامترهای استفاده شده جهت تعریف مدل رفتاری که بر مبنای ارایه روابط تجربی و نتایج آزمایشگاهی به دست آمده است، به وجود می آید. در مطالعه حاضر یک قاب خمشی فولادی 20 طبقه در دو حالت مدل غیر قطعی و پایه به ترتیب با و بدون در نظر گرفتن عدم قطعیت ظرفیت مورد بررسی قرار گرفته است. روش اعمال عدم قطعیت پارامترهای مدل رفتاری از طریق ایجاد متغیر های تصادفی در بازه تعریف شده به روش مونت کارلو صورت گرفته است. بر مبنای نتایج تحلیل دینامیکی فزاینده صورت گرفته برای هر دو مدل پایه و غیر قطعی، منحنی خطر تقاضای لرزه برای کل محدوده شاخص تقاضا شامل حالات حدی قابلیت استفاده بی وقفه و آستانه فروریزش استخراج و مورد مقایسه قرار گرفته است. همچنین به منظور ارزیابی میزان تاثیر پذیری بسامد سالانه حدی مدل دارای عدم قطعیت ظرفیت ناشی از تغییرات پارامترهای منحنی های شکنندگی و خطر لرزه تحلیل حساسیت بر مبنای کمیت های فوق صورت گرفته است. نتایج حاصله دلالت بر تاثیر معنی دار و غیر قابل چشم پوشی عدم قطعیت ظرفیت بر بسامد سالانه حالت حدی آستانه فروریزش دارد.

    کلیدواژگان: قاب های خمشی فولادی، عدم قطعیت ظرفیت، منحنی خطر تقاضای لرزه، منحنی شکنندگی، تخمین احتمالاتی تقاضای لرزه ای
  • سحن زیاری، حسن فضائلی*، سید جواد وزیری کنگ علیائی صفحه 2

    یکی از عوامل ایجاد ترک های زودهنگام در روسازی های بتنی، جمع شدگی خمیری می باشد. این جمع شدگی پس از تعادل نرخ آب انداختگی و تبخیر و تشکیل فشار های مویینگی منفی در سطح روسازی اتفاق می افتد. شرایط محیطی مختلف باعث تغییر در نرخ تبخیر شده و در نتیجه زمان تعادل و به دنبال آن شدت ترک خوردگی را نیز دستخوش تغییر می کند. در این تحقیق، با استفاده از روش استاندارد ASTM C 1579، به بررسی ارتباط بین زمان تعادل آب انداختگی و تبخیر و مساحت ترک خوردگی در بتن در 27 شرایط محیطی مختلف، شامل ترکیبی از سه دمای محیط، سه سرعت جریان باد و سه رطوبت نسبی هوا، با استفاده از سیستم تصویر برداری پیوسته و تحلیل تصاویر دیجیتال پرداخته می شود. نتایج تحلیل آماری داده ها نشان داد که بین زمان تعادل و مساحت خوردگی ، ارتباط معناداری وجود دارد. با کاهش زمان تعادل به مقدار 69 دقیقه، مساحت ترک خوردگی به بیش از 4 برابر افزایش یافت. دیده شده که ترکیب هر سه عامل محیطی تاثیر بیشتری نسبت به بحرانی بودن تنها یک عامل، بر شدت ترک خوردگی دارد. همچنین رطوبت نسبی هوا بیشترین اثر را بر زمان تعادل و شدت ترک خوردگی داشته، و اثر دمای محیطی و سرعت جریان باد نزدیک به هم می باشد. با توجه به نتایج، بیان شد که زمان تعادل می تواند به عنوان معیاری مناسب جهت بررسی اثر شرایط محیطی مختلف بر شدت ترک خوردگی خمیری در روسازی های بتنی، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جمع شدگی خمیری، روسازی بتنی، زمان تعادل، شدت ترک خوردگی، شرایط محیطی مختلف
  • احسان یورتچی، مجید قلهکی*، امید رضائی فر صفحه 3

    سیستم دیوار برشی فولادی همبند (C-SPSW) سیستمی نسبتا جدید می باشد که مطالعات محدودی در این زمینه در مراکز پژوهشی مختلف انجام گرفته است. این سیستم شکل پذیری و سختی بالایی دارد که همین دو مزیت باعث برتری این سیستم نسبت به سیستم های مقاوم در برابر بار جانبی شده است. هدف این مقاله، بررسی رفتار این سیستم تحت اثر خاک های تیپ 2و4 پی با لحاظ اثر اندرکنش خاک - سازه در سازه های 5 ،10 و 20 طبقه با طول تیر پیوند 25/1، 5/2 و 75/3 متر و طول دهانه 4/2، 2/3 و 8/4 متر دیوار برشی فولادی، تحت زلزله ی حوزه ی دور و نزدیک، است. در 216 تحلیل انجام شده نتایج نشان می دهد که بیشینه تغییرمکان بام در سازه های 5، 10 و20 طبقه در خاک-های سخت (تیپ 2)، تحت رکوردهای دور و نزدیک با تغییرات ناچیز همراه است اما در خاک های نرم (تیپ 4) تحت رکوردهای دور و نزدیک با تغییرات زیادی همراه است . شتاب بام در خاک سخت نسبت به خاک نرم کاهش بیشتری داشته است .در این مقاله، نسبت برش پایه به وزن موثر سازه مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که اندرکنش خاک-سازه بر روی برش پایه تاثیر گذار است. همچنین در مورد مودهای رفتاری تیر همبند و درجه همبندی دیوار برشی فولادی تحقیق صورت گرفت و نتایج نشان داد که درجه همبندی هم بستگی معناداری با نسبت های دوره تناوب سازه دارد و عملکرد جذب انرژی در تیرهای همبند کوتاه که در برش جاری می شوند، مناسب تر است.

    کلیدواژگان: سیستم دیوار برشی فولادی همبند، اندرکنش خاک - سازه، رکورد حوزه دور، رکورد حوزه نزدیک، دریفت
  • میرصیاد هاشمی، رمضانعلی ایزدی فرد* صفحه 4

    شناسایی آسیب در سازه به منظور جلوگیری از گسترش آن و یا بهسازی مسئله مهمی است که مورد توجه محققین بسیاری قرار گرفته است. علیرغم ارایه روش های مختلف برای شناسایی آسیب، کشف ترکهای مدفون در تیر-ستون ها کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش آزمایشگاهی برای اعمال ترک های مدفون به کمک دستگاه ابزار دقیق بر روی تیر-ستون های آزمایشگاهی از یک مدل مثلثی استفاده شده است. اندازه المان ها به گونه ای می باشد که طول موثر ترک در داخل المان قرار گرفته و از آن خارج نشده است. برای شناسایی آسیب در تیر-ستون اویلر برنولی تحت بار محوری در این پژوهش از شاخص مبتنی بر داده های استاتیکی استفاده شده است. که در این روش برای محاسبه پاسخ های استاتیکی از یک روش المان محدودی بهره گرفته شده است. در ادامه بر اساس روش تفاضل مرکزی محدود، شیب و انحنای تغییرمکان های افقی محاسبه شده و در شاخص قرار گرفته است. برای این منظور در این پژوهش آزمایشگاهی دو مدل تیر دوسر ساده با سناریو خرابی تکی ، چندگانه و بار گذاری متفاوت در نظرگرفته شد. در مرحله اول تغییرمکان های آزمایشگاهی به صورت تغییرمکان محوری تیر-ستون ثبت، سپس در شاخص مورد نظر قرار گرفتند و در نهایت مقایسه نتایج آزمایشگاهی و تیوری بیانگر صحت کارایی شاخص مبتنی بر داده های استاتیکی می بود. همچنین تفاوت جزیی بین نتایج آزمایشگاهی و تیوری بیانگر نویزها و خطاهایی(ساخت قطعات،انجام آزمایش ها،خطای سنسورها و...) است که در آزمایشگاه رخ داده بودند.

    کلیدواژگان: دادهای آزمایشگاهی، شناسایی ترک مدفون، بار محوری، تیر-ستون دوسرساده، شاخص استاتیکی
  • مجتبی شیرزه حق، محمد علیائی* صفحه 5

    جابجایی های ناشی از حفاری تونل در سطح و عمق زمین در صورت عدم کنترل می تواند برای سازه های سطحی و زیرساخت های شهری خطرآفرین باشد. ازاین رو، در هنگام تونل سازی در محیط شهری از روش های متنوعی برای کاهش نشست ها استفاده می شود. یکی از این روش ها، استفاده از دیوار دیافراگمی است. در این مطالعه تاثیر استفاده از دیوار دیافراگمی در کاهش جابجایی های ناشی از حفاری تونل متروی مادرید با حضور لایه ضخیم خاک دستی بررسی گردیده است. برای این منظور حفاری مکانیزه تونل متروی مادرید به صورت گام به گام و سه بعدی در نرم افزار المان محدود آباکوس مدل سازی گردیده است. در این مدل سازی ها مولفه های مختلف TBM یعنی فشاراعمالی به جبهه کار، تزریق دوغاب در پشت سگمنت ها، اضافه حفاری ناشی از اختلاف قطر کله حفار و سپر در نظر گرفته شده است. دیوار دیافراگمی نیز به صورت سه بعدی مدل سازی گردیده است. پارامترهای متغیر این مطالعه مدول الاستیسته دیوار، طول دیوار، زبری بین دیوار و خاک، فاصله دیوار از محور تونل و دانسیته دیوار است. نتایج مطالعه نشان می دهد در بین پارامترهای مختلف تاثیرگذار، مدول الاستیسیته دیوار و فاصله آن از محور تونل بیش ترین تاثیر را در کنترل نشست های قایم و جابجایی های افقی ناشی از حفاری تونل داشته است. هم چنین دیوار با فاصله 0.7D از محور تونل و طول نفوذ 0.5D یا C+1D می تواند دیوار دیافراگمی بهینه در این پروژه باشد.

    کلیدواژگان: تونل سازی مکانیزه، دیوار دیافراگمی، نشست، ماشین حفار تونل، مدل سازی عددی
  • علی محتشمی، سید آرمان هاشمی منفرد*، غلامرضا عزیزیان، ابوالفضل اکبرپور صفحه 6

    در این مطالعه به کمک روش فیلترذره ای و مدل عددی بدون شبکه جریان آب زیرزمینی، مقادیر دقیق سطح آب در مرزهای هد ثابت آبخوان بیرجند تعیین شدند. فیلتر ذره ای یکی از روش های همگون سازی داده ها بوده که در جهت کالیبراسیون آنلاین و بهبود عملکرد مدل های عددی دینامیکی کمک شایانی می کند. همچنین مدل عددی بدون شبکه، از جمله مدل هایی است دامنه محاسباتی را شبکه بندی نمی کند و معادلات را تنها بر روی گره ها اعمال می کند. در این آبخوان نه جبهه ورودی و یک جبهه خروجی هد ثابت وجود دارد که این جبهه ها در مدل بدون شبکه، تعداد 105 گره مرزی را شامل می شوند. پس از تعیین حدود بالا و پایین سطح آب برای هر یک از این گره ها در الگوریتم فیلتر ذره ای مقادیر دقیق هد در نقاط مرزی تعیین شد و سپس به کمک مدل شبیه ساز، سطح آب زیرزمینی بدست آمده با مقادیر مشاهداتی مقایسه شدند. نزدیکی نتایج به مقادیر مشاهداتی، قدرت این روش در جهت تخمین مقادیر دقیق مرزی را نشان داد، به طوریکه، با اتصال این روش کالیبراسیون به مدل بدون شبکه، خطای جذر میانگین مربعات از 757/0 به 386/0 متر رسید. این مقدار کاهش در مقدار خطا، ضرورت اضافه شدن این روش، به تمامی مدل های آب زیرزمینی را نشان می دهد. همچنین نتایج نشان دادند که با افزایش تعداد ذرات، در روش فیلتر ذره ای، دقت نتایج بالاتر می رود، به طوریکه خطای جذر میانگین مربعات با در نظرگرفتن 500، 700 و 1000 ذره به ترتیب 484/0، 401/0 و 386/0 متر می باشند.

    کلیدواژگان: آبخوان بیرجند، خطای جذر میانگین مربعات، شرایط مرزی هد ثابت، فیلتر ذره ای، مدل بدون شبکه جریان آب زیرزمینی
  • محمدجمال ملک خانی، جعفر بلوری بزاز* صفحه 7

    در پی رادیه شمع برخلاف گروه شمع، پی و شمع ها هم زمان در انتقال بار به خاک نقش بازی می کنند. تمرکز تنش برشی و لنگر خمشی در محل اتصال شمع به پی در پی رادیه شمع می تواند موجب گسیختگی سازه ای گردد حال آنکه هنوز ظرفیت باربری ژیوتکنیکی شمع ها کاملا بسیج نشده است. این مشکل می تواند با جداسازی شمع ها از پی و قرار دادن یک لایه خاک بین سر شمع ها و کف پی و استفاده از پی رادیه شمع غیر متصل مرتفع شود. این لایه خاک در پی های رادیه شمع غیر متصل لایه میانی نامیده می شود. در پی رادیه شمع غیر متصل لایه میانی نقش مهمی در بسیج کردن ظرفیت باربری خاک بستر، تنظیم مکانیزم انتقال بار و تغییر سختی کل سیستم بازی می کند. به دلیل رفتار بسیار پیچیده پی رادیه شمع متصل و غیر متصل، تخمین سختی و نسبت تقسیم بار در این سیستم ها برای طراحی اولیه مشکل می باشد. در پژوهش حاضر، روشی تحلیلی جهت محاسبه سهم باربری شمع ها از کل بار وارده و سختی در پی رادیه شمع متصل و غیر متصل بر اساس نتایج آزمایش بر روی پی سطحی و گروه شمع ارایه شده است. این مدل با انجام 21 آزمایش بر روی پی بدون شمع، گروه شمع، پی رادیه شمع غیر متصل و متصل مورد صحت سنجی قرارگرفته است. با توجه به نتایج به دست آمده، افزایش تعداد و طول شمع ها موجب بهبود ظرفیت باربری می گردد؛ در پی رادیه شمع غیر متصل با افزایش ضخامت لایه میانی سهم باربری شمع ها، سختی و ظرفیت باربری سیستم کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: پی رادیه شمع، گروه شمع، روش تحلیلی، سختی، نسبت تقسیم بار
  • شروین فقیهی راد*، مهسا خدایاری، فواد کیلانه ئی صفحه 8

    فسفر یک ماده مغذی حیاتی برای رشد گیاهان و جلبک ها است. انحلال پذیری کم ترکیبات فسفر در آب نسبت به سایر موادمغذی باعث شده است که فسفر به عنوان ماده محدودکننده رشد جلبک در بیشتر منابع آبی شناخته شود. بنابراین حضور بی رویه فسفر در آب می تواند باعث افزایش بیش از حد جمعیت جلبک ها به مقداری بیش از حد مصرف آبزیان، وقوع پدیده تغذیه گرایی، کاهش کیفیت آب و ایجاد شرایط نامطلوب برای زیست آبزیان گردد. از این رو شناسایی منابع اصلی ورود فسفر به داخل رودخانه ها و مکانیسم انتقال و نشر آن ها و بررسی شرایط کیفی رودخانه پس از نشر ترکیبات فسفر در آب حایز اهمیت است. در این پژوهش پس از شناخت منابع اصلی ورود فسفر به رودخانه های قزل اوزن، شاهرود و سفیدرود، نحوه انتقال و پخش فسفر داخل این رودخانه ها با کمک داده های میدانی و نرم افزار HEC-RAS شبیه سازی و پیامدهای آن مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه جهت بررسی تاثیر برنامه های توسعه آتی استان های حوضه آبریز سفیدرود و تغییرات شرایط آب و هوایی بر غلظت فسفر رودخانه سفیدرود (و تجمع آن در مخزن سد سفیدرود)، پنج سناریو مبتنی بر این برنامه ها در سال های آتی طراحی گردید. متعاقب آن موضوع انتقال و پخش فسفر در رودخانه های قزل اوزن، شاهرود و سفیدرود بر اساس سناریوهای مزبوربه کمک نرم افزار مورد شبیه سازی قرار گرفت. نتایج شبیه سازی نشان داد کنترل فسفر ورودی ناشی از فعالیت های انسانی به رودخانه های قزل اوزن و شاهرود، موثرترین راه جهت کنترل فسفر رودخانه سفیدرود است و توده زنده جلبک در این رودخانه ها تنها براثر افزایش دمای هوا و افزایش دبی افزایش و با کاهش دبی کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: فسفر، رودخانه سفیدرود، HEC-RAS، شبیه سازی عددی، تغذیه گرایی
  • هانیه صفرپور صفرپور، مسعود تابش*، سید احمدرضا شاهنگیان صفحه 9

    سیاست های مدیریت تقاضا به عنوان راهکاری برای جبران مشکل کم آبی مطرح هستند. این سیاست ها علاوه بر تاثیرگذاری بر کاهش مصرف آب، می توانند تبعات گسترده ای در زیرساخت های شهری، از جمله شبکه جمع آوری و تصفیه خانه فاضلاب دربر داشته باشند. این درحالی است که تحقیقات عمدتا به ارزیابی اثرات سیاست های مدیریت تقاضا بر سامانه های آبی متمرکز شده اند و لذا در بخش فاضلاب خلاء تحقیقاتی احساس می شود. با توجه به اهمیت موضوع، این تحقیق بر روی ارزیابی اثرات ناشی از سناریوهای متعدد سیاست های مدیریت تقاضا بر روی سامانه های فاضلاب، متمرکز شده است. این ارزیابی از دیدگاه اجتماعی به عنوان یکی از مهم ترین جنبه های مدیریت آب شهری به کمک روش ارزیابی اجتماعی چرخه حیات (SLCA) در شهر بهارستان (استان اصفهان)، انجام شده است. در این راستا گروه های تاثیرپذیر از اثرات اجتماعی سیاست های مدیریت تقاضا بر سامانه های فاضلاب (گروداران)، شامل مصرف کنندگان پساب و لجن، جامعه و جوامع محلی و نیروی انسانی شناسایی و شاخص هایی برای آن ها تعریف شد. سپس به کمک پرسشنامه، نظرات متخصصین و کارشناسان این حوزه جمع آوری شدو شاخص های تعریف شده با روش تحلیل سلسله مراتبی نمره دهی شد. سپس با درنظر گرفتن شدت اثر هر شاخص در هر سناریو، امتیاز اجتماعی تمامی سناریوها بدست آمد. نتایج نشان می دهد که جوامع محلی از بین سایر گروداران از نظر متخصصان وزن بیشتری دارد (45/0) و بین زیرگروه های آن نیز شرایط زندگی سالم و ایمن مهم تر از سایرین بوده است. هم چنین سناریویی که بیشترین میزان مصرف آب و تولید فاضلاب را داشته، از لحاظ اجتماعی برتر از سایرین است (امتیاز 845/0 از 1).

    کلیدواژگان: مدیریت تقاضا، تفکر چرخه حیات، ارزیابی اجتماعی چرخه حیات، تحلیل سلسله مراتبی، سامانه ی فاضلاب
  • صاحبعلی اسدزاده، مجید محمدی*، نادر خواجه احمد عطاری، سید علیرضا زارعی صفحه 10

    چکیده در هنگام زلزله، میان قاب ها در معرض تحریک های داخل صفحه و خارج از صفحه قرار می گیرد. بعد از چند دور ارتعاش در داخل صفحه، نامناسب ترین حالت در مقاومت خارج از صفحه میان قاب زمانی است که حداقل یکپارچگی در محل اتصال میان قاب-قاب رخ می دهد. به کارگیری اتصال دهنده قابل اعتماد برای اتصال میان قاب به قاب به عنوان یک راه حل ابداعی، در بهبود رفتار لرزه ای داخل صفحه و خارج از صفحه میان قاب ها بسیار موثر است در حالی که در ادبیات فنی قاب های میان پر به طور جدی به بررسی این موضوع پرداخته نشده است. در این مطالعه، نتایج آزمایشگاهی با هدف معرفی یک اتصال دهنده کارآمد و قابل اعتماد برای اتصال میان قاب به قاب و بررسی تاثیر آن در رفتار داخل صفحه و خارج از صفحه قاب های میان پر و میان قاب ارایه شده است. چهار نمونه یک طبقه و تک دهانه در مقیاس نیمه شامل قاب فولادی خالی، دیوار میان قاب بدون آسیب قبلی داخل صفحه و دو قاب فولادی میان پر با دیوار بلوک های بتن سبک اتوکلاو شده، تحت بارگذاری های چرخه ای داخل صفحه و خارج از صفحه با جا به جایی کنترل شده آزمایش شدند. نمونه ها با توجه به مودهای شکست، مقاومت، زوال سختی، گسترش خسارت در قاب و میان قاب، الگوی ترک خوردگی میان قاب، ظرفیت استهلاک انرژی و پروفیل جا به جایی خارج از صفحه میان قاب مقایسه شدند. بر اساس نتایج آزمایشگاهی اتصال دهنده های Vشکل رفتار تعاملی خوب و قابل اطمینانی را از نظر ایمنی از خود نشان دادند، بنابراین این ادوات اتصال می توانند نوید بخش ارایه یک اتصال دهنده قابل اعتماد برای اتصال دیوار میان قاب به قاب باشند.

    کلیدواژگان: قاب فولادی میان پر، نوع اتصال دیوار میان قاب، اتصال دهنده قابل اعتماد، آزمایش های داخل صفحه و خارج از صفحه، بلوک های بتن سبک اتوکلاو شده (AAC)
  • علی پرمنون، امیرهوشنگ اخویسی* صفحه 11

    در این بررسی یک روش جدید برای کاهش حجم محاسبات مدل سازی عددی بتن در مقیاس مزو ارایه شده است. برای بررسی رفتار بتن از 2 مقیاس جداگانه ماکرو و مزو استفاده شد. با توجه به اینکه توزیع تنش در مقیاس ماکرو می تواند شاخص مناسبی برای تعیین مناطق بحرانی ترک (شروع و رشد ترک) باشد، بنابراین در مقیاس ماکرو مدل عددی با استفاده از روش اجزای محدود توسعه یافته تحلیل شده و در هر گام با استفاده از ماکروی بهینه سازی مناطق بحرانی مشخص، و سپس مجموع این مناطق در مدل اصلی در مقیاس مزو مدل می شوند. در مقیاس مزو 3 بخش، سنگدانه با رفتار خطی، ملات سیمان و ناحیه انتقال با رفتار غیرخطی مدل سازی شده است. سنگدانه ها توسط الگوریتم تصادفی و منحنی فولر با شکل دایره ی در ملات سیمان توزیع می-شوند. برای گسسته سازی در مقیاس مزو از روش گسسته سازی تکه ای با در نظر گرفتن منطقه چسبنده برای تمامی المان ها استفاده شد، با استفاده از این روش شروع و رشد ترک بخوبی مدل سازی می شود. برای اطمینان از این روش 2 مثال عددی بصورت 2 بعدی بررسی گردید، نتایج تحلیل های عددی تطابق کاملا مناسبی با نتایج آزمایشگاهی داشت و همچنین حجم محاسبات با حفظ دقت بطور متوسط 35درصد کاهش یافت.

    کلیدواژگان: رشد ترک، مقیاس مزو، بهینه سازی توپولوژی، روش اجزای محدود، روش اجزای محدود توسعه یافته
  • کاوه کرمی*، پژمان فاتحی، اسرا حسینی صفحه 12

    یکی از روش های متداول در کنترل پاسخ لرزه ای سازه ها استفاده از جداساز لرزه ای می باشد. جداسازها با افزایش زمان تناوب سازه، برش پایه و همچنین جابجایی نسبی طبقات را کاهش می دهند. به طور معمول، در اثر عوامل محیطی شدید مانند زلزله و باد تغییر شکل زیادی در تراز جداساز اتفاق می افتد که این امر می تواند منجر به وقوع آسیب در جداسازها شود؛ که در اثر آن احتمال ایجاد جابجایی ماندگار در تراز جداساز و همچنین برخورد سازه با ساختمان های مجاور وجود دارد. از این رو برای جلوگیری از وقوع خسارت در ساختمان های مجهز به جداساز تحت اثر تحریکات شدید زمین، شناسایی آسیب در تراز جداساز از اهمیت زیادی برخوردار است. در این پژوهش، با فرض رفتار خطی سازه اصلی یک روش پیشنهادی برمبنای زیرفضا برای شناسایی سختی تراز جداساز با تعداد حسگرهای محدود ارایه می گردد. برای این منظور با استفاده از تکنیک فشرده سازی، سازه مجهز به جداساز با تعداد درجات آزادی زیاد به یک سازه دو درجه آزاد تبدیل می گردد؛ به طوری که سختی مرتبط با اولین درجه آزادی در سیستم کاهش یافته متناظر با سختی تراز جداساز در سازه اولیه باشد. سپس با استفاده از پارامترهای مارکوف شناسایی شده سیستم، سختی سازه کاهش یافته شناسایی می گردد. به منظور ارزیابی و مقایسه عملکرد روش پیشنهادی از مثال های عددی استفاده می شود. نتایج به دست آمده نشان می دهد که حتی با وجود اغتشاش در پاسخ های اندازه گیری شده، روش پیشنهادی مقدار آسیب در تراز جداساز را با دقت قابل قبولی شناسایی می نماید.

    کلیدواژگان: جداساز لرزه ای، شناسایی آسیب، روش زیر فضا، پارامتر مارکوف، نظارت سلامت سازه ای
  • محمدحسین میرآبی، احسان جباری*، طاهر رجایی صفحه 13

    در روش های عددی هزینه و انرژی قابل توجهی صرف ایجاد و در مراحل بعدی اعمال تغییرات لازم در شبکه می شود. به همین دلیل روش های بدون شبکه به سرعت در حال توسعه و به کارگیری در مسایل فیزیکی و مهندسی هستند. یکی از انواع این روش ها، روش های تابع پایه شعاعی هستند که روش چندربعی یکی از توانمندترین آنهاست. در این پژوهش، روش تابع پایه شعاعی چندربعی برای حل معادلات تراکم ناپدیر جریان پایا شامل معادلات پیوستگی، ناویراستوکس و مدل آشفتگی استاندارد، در یک میدان دوبعدی مورد ارزیابی قرار گرفته است. این میدان شامل یک هندسه حفره با درپوش متحرک مربعی، به ابعاد m5/0×m5/0 می باشد که در پنج عدد رینولدز 105×5/2، 105×5، 106×1، 106×2 و 106×5/5 تحلیل گردیده است. دامنه مذکور دو بار با تعداد نقاط داخلی 36 و 121مورد حل قرار گرفته و متغیر های مختلف محاسبه شده اند. طی این فرآیند، دو کمیت مهم متغیر شکل c بهینه و مجموعه ضرایب λ بهینه برای هر میدان جریان، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد، با اتخاذ فرض استقلال مقادیر پارامتر c، برای می توان به یک الگوی قابل پیش بینی برای مجموعه λ دست یافت. الگوهای مذکور به همراه توابع پیش بین میدان های جریان مورد نظر، با نتایج روش حجم محدود (نرم افرار انسیس فلوینت)، مورد مقایسه قرار گرفتند. ضرایب نش-ساتکلیف 93 الی 99 درصد و بیشینه خطای جذر میانگین مربعات نسبی در حد یک درصد، بدست آمده از این مقایسه برای پنج متغیر مستقل نشان دهنده قابل اعتماد بودن ترکیب فرض مذکور، الگوهای تکرارپذیر مجموعه λ و نیز توابع پیش بینی کننده آنها، می باشند.

    کلیدواژگان: روش چند ربعی، معادلات ناویر استوکس، جریان آشفته، حفره درب متحرک، دینامیک سیالات محاسباتی
  • محمد حسین زاده، محمود حسنلوراد*، سید ابوالحسن نائینی صفحه 14

    گسترش مناطق صنعتی در طی چند دهه گذشته و به دنبال آن افزایش پساب های صنعتی، سبب افزایش آلودگی فلزات سنگین در خاک ها و منابع آب زیرزمینی گردیده است. یکی از مهم ترین فرآیندهای موثر بر سرنوشت آلاینده ها در خاک، جذب آن توسط جاذب های موجود در ترکیب خاک است. از طرفی با توجه به اینکه ملاحظات اقتصادی همواره به عنوان یکی از اصول اساسی در طرح ها مطرح می گردد، استفاده از جاذب های طبیعی و ارزان قیمت مانند زیولیت و رس ها در خاک هایی که در معرض نشت آلاینده های فلزات سنگین قرار دارند، به عنوان یکی از راهکارهای بهسازی معرفی شده است. در این تحقیق به کمک آزمایش های سه محوری تحکیم یافته زهکشی نشده، به بررسی رفتار خاک ماسه حاوی %15 کایولینیت به عنوان خاک پایه به همراه %10 از جاذب های طبیعی غیر خمیری (کایولینیت و زیولیت) و خمیری (بنتونیت) در دو حالت آلوده با فلز سنگین سرب و غیرآلوده پرداخته شده است. نتایج نشان داد افزایش غلظت آلاینده در خاک هایی که جاذب آن دارای خاصیت خمیری کم می باشد، تغییرات ساختاری ایجاد شده در جاذب، به طور متوسط باعث کاهش %20 و 14% درصدی در مقاومت نهایی و زاویه اصطکاک داخلی خاک می شود. با تغییر در نوع کانی جاذب، پارامترهای مقاومتی خاک آلوده روند متفاوتی خواهند داشت، به طوری که افزایش غلظت سرب در خاک حاوی جاذب بنتونیت، منجر به ایجاد ساختار فلوکوله ای و افزایش حدودا 18% درصدی در مقاومت برشی و زاویه اصطکاک داخلی می گردد. چسبندگی در ترکیب خاک و جاذب با خاصیت خمیری کم و زیاد به ترتیب در حدود 30% و 19% افزایش و کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: ماسه رس دار، نیترات سرب، زئولیت، بنتونیت، آزمایش سه محوری
  • امیر علی اکبری، سید امیرحسین هاشمی، مسعود ضیایی*، یحیی نصیرا صفحه 15

    با توجه به افزایش بی سابقه تهدیدات خصمانه و تروریستی ، درنظرگرفتن پدافند غیرعامل در سازه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. استفاده از خصوصیات مطلوب فولاد و بتن در ترکیب باهم، باعث افزایش مقاومت اعضای سازه ای می شود. ستونهای فولادی پرشده با بتن از سالهای قبل به عنوان یک سیستم کارامد پیشنهاد شد. مشکل اصلی استفاده از این نوع ستون، نحوه اتصال تیر به چنین ستونی بوده است که تحقیقات گسترده ای درخصوص عملکرد اتصالات این نوع ستون تحت بار لرزه ای انجام شده است. با این حال، تاکنون تحقیق جامعی درخصوص عملکرد اتصالات تیر به ستون فولادی پرشده با بتن تحت بار انفجار انجام نشده است. در این مقاله رفتار سه نوع اتصال گیردار تیر به ستون فولادی پرشده با بتن، تحت 5 سناریوی بار انفجار مورد بررسی قرار گرفته است. برای انجام تحقیق از شبیه سازی اجزای محدود با استفاده از نرم افزار اباکوس استفاده شده است. برای اطمینان از دقت مدلها، اعتبارسنجی با استفاده از نتایج یک تحقیق آزمایشگاهی انجام شد و انطباق مناسبی میان نتایج مشاهده شد. در ادامه رفتار اتصالات مذکور تحت بار انفجار با استفاده از 16 مدل متفاوت و استفاده از تحلیل دینامیکی صریح غیرخطی انجام شد. نتایج در قالب کانتورهای تنش، کرنش و آسیب در بتن و نیز نمودارهای نیرو، جذب انرژی، تغییرمکان، دوران و پیچش استخراج و با هم مقایسه شد. مشاهده شد وقتی اتصال با امتداد دادن تیر در داخل ستون انجام شود، تمام قسمتهای ستون در محدوده اتصال در باربری و جذب انرژی مشارکت می کنند و رفتار بسیار مناسبی مشاهده شد. در این حالت مفصل پلاستیک در تیر از بر ستون فاصله گرفته است.

    کلیدواژگان: ستون فولادی پرشده با بتن، اتصالات تیر به ستون، انفجار، شبیه سازی اجزای محدود، تحلیل دینامیکی غیرخطی
  • عباسعلی صادقی، حمید کاظمی*، میثم صمدی صفحه 16

    در چند دهه ی اخیر، با گسترش حوادث غیرطبیعی مانند آتش سوزی، انفجار و برخورد وسایل نقلیه، مطالعه ی رفتار سازه ها تحت اثر بارگذاری های نامتعارف مورد توجه پژوهشگران و مهندسین سازه قرار گرفته است. در میان سناریوهای مختلف بارهای ضربه ای، برخورد تصادفی یا عمدی وسایل نقلیه ی سبک و سنگین به ستون خارجی ساختمان های فولادی به عنوان یک موضوع تحقیقی و کاربردی حایز اهمیت می باشد. از آنجا که بارهای ضربه ای ناشی از برخورد وسایل نقلیه به ساختمان ها در طراحی لحاظ نمی شوند، شایسته است اثر این بارها، بر عملکرد غیرخطی سازه ها مورد مطالعه قرار گیرد. در این تحقیق، سازه-های قاب خمشی فولادی 2، 5، 8 و 12 طبقه با شکل پذیری متوسط برای بارهای ثقلی و لرزه ای طراحی شده و سپس تحلیل های دینامیکی غیرخطی تحت بارهای ضربه ای ناشی از برخورد وسیله ی نقلیه ی سبک و سنگین به ستون گوشه ی محور کناری توسط نرم افزار OpenSees انجام و منحنی های شکنندگی برای سطوح مختلف خسارت ارایه شده است. در نهایت پاسخ های سازه های مورد مطالعه تحت اثر ضربه ی برخورد با سرعت های مختلف تا رخداد ناپایداری دینامیکی بررسی و مقایسه شده اند. نتایج نشان داد که ضربه ی ناشی از برخورد وسیله ی نقلیه ی سبک با سرعت های 80، 100، 140 و 130 کیلومتر بر ساعت و ضربه ی ناشی از برخورد وسیله ی نقلیه ی سنگین با سرعت های 50، 60، 80 و 70 کیلومتر بر ساعت، به ترتیب باعث رخداد ناپایداری دینامیکی در قا ب های 2، 5، 8 و 12 طبقه ی موردنظر شده است.

    کلیدواژگان: ضربه ی وسیله ی نقلیه، قاب خمشی فولادی، تحلیل دینامیکی غیرخطی، منحنی شکنندگی، ناپایداری دینامیکی
  • میثم سعاد تی، مهدی درخشندی*، امین بهمن پور، نوید گنجیان صفحه 17

    مدول برشی یکی از مهمترین خصوصیات دینامیکی خاک در مهندسی ژیوتکینیک لرزه ای است. جایگزینی بخشی از سیمان که تولید آن یکی از مهمترین منابع انتشار گاز دی اکسیدکربن در جهان است با مصالح طبیعی همچون زیولیت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در پژوهش حاضر، رفتار سیکلی ماسه تمیز با رفتار سیکلی ماسه سیمانته با سیمان و زیولیت مقایسه می شود. ماسه بکار برده شده در این تحقیق، ماسه بابلسر بوده که براساس سیستم طبقه بندی یونیفاید از نوع ماسه بد دانه بندی شده می باشد. اثرات فشار همه جانبه، کرنش برشی و جایگزینی زیولیت بجای سیمان بر مدول برشی ماسه بابلسر تثبیت شده با سیمان و زیولیت مطالعه می شود. تمامی نمونه ها به روش تراکم مرطوب ساخته شده و آزمایش های سه محوری سیکلی با سه فشار همه جانبه متفاوت 100، 200 و 300 کیلوپاسکال در محدوده کرنش برشی متوسط انجام شده است. نتایج نشان می دهد که مقادیر مدول برشی نمونه های ماسه سیمانته با نسبت آب به سیمان 1، در تمامی محدوده کرنش های برشی، بزرگتر از مقادیر مدول برشی نمونه ماسه تمیز است. مقادیر مدول برشی با جایگزینی زیولیت بجای سیمان در نمونه های سیمانته، افزایش یافت. بنابراین جایگزینی زیولیت بجای سیمان از لحاظ زیست محیطی می تواند مورد توجه باشد. از طرفی با افزایش فشار همه جانبه، مقادیر مدول برشی نمونه های ماسه تمیز، ماسه سیمانته و ماسه سیمانته زیولیتی افزایش یافت. این افزایش برای نمونه های سیمانته و سیمانته زیولیتی در محدوده فشار همه جانبه بزرگتر قابل ملاحظه است.

    کلیدواژگان: سه محوری سیکلی، ماسه بابلسر، مدول برشی، سیمان، زئولیت
  • سعید پورابراهیم آبادی، سید بهزاد طلایی طبا* صفحه 18

    پل های بزرگراهی بخش عمده ای از شبکه حمل و نقل را به خود اختصاص داده و بخش قابل توجهی از اقتصاد ملی یک کشور را تشکیل می دهند. علی رغم وجود مطالعات متعدد در خصوص بررسی لرزه ای و شکنندگی آن ها، تحقیقات بسیار اندکی به صورت جامع به همه ابعاد آن ها پرداخته اند. در این راستا، هدف این مطالعه در نظر گرفتن جزییات منحصر به فرد دوره طراحی این پل ها در شهر اصفهان می باشد. بدین منظور پل های 50 سال گذشته شهر اصفهان از طریق منحنی های شکنندگی مورد بررسی قرار گرفت. در نظر گرفتن عدم قطعیت ها و تحولات در بارگذاری از مهم ترین بررسی های صورت گرفته از طریق روش تحلیل غیرخطی تاریخچه زمانی در این پژوهش می باشد. زلزله های1971سان فرناندو و 1989 لوما پریتا تحولات اساسی در فلسفه طراحی پل ها ایجاد نمودند. بنابراین بررسی سه پل مورد مطالعه که در سه دوره قبل از زلزله سان فرناندو، بعد از آن و بعد از زلزله لوماپریتا طراحی و ساخته شده اند صورت گرفته است. نتایج این مطالعه نشان داد که با توجه به پیشرفت های چشمگیر در آیین نامه های مختلف لرزه ای، احتمال خرابی پل ها در دوره های مختلف، تحت تاثیر شدت های مختلف زلزله محتمل است. همچنین بر اساس نتایج این پژوهش، شکست ستون به عنوان تنها معیار گسیختگی پل نمی باشد و مشارکت مولفه های مختلف یک پل در ارزیابی لرزه ای احتمالاتی آن پل منجر به شکنندگی بیشتر خواهد شد. بنابراین به منظور ارزیابی لرزه ای احتمالاتی صحیح، علاوه بر ستون، مشارکت تمام اعضای پل باید لحاظ گردد.

    کلیدواژگان: پل بزرگراه، زمین لرزه، منحنی شکنندگی، ارزیابی لرزه ای، اصفهان
  • رحیم دباغ*، صابر اقاپور، اشکان نخودچی صفحه 19

    امروزه مدیریت زیست محیطی با تاکید بر حفاظت از محیط زیست به یکی از مهمترین مسایل صنایع تبدیل شده است. افزایش نگرانی های جهانی از اثرات مخرب فعالیت های صنعتی موجب تغییرات گوناگونی در سیاست ها و راهبردهای دولت ها در بهبود عملکرد زیست محیطی گردیده است. به همین دلیل، بررسی وضعیت عملکرد زیست محیطی صنایع از اهمیت بالایی برخوردار است. این پژوهش استان های کشور را از نظر عملکرد زیست محیطی صنایع، در ابعاد مختلف، ارزیابی و رتبه بندی می کند. ابتدا، با بررسی جنبه های گوناگون تاثیرات مخرب فعالیت های صنعتی بر محیط زیست و بهره گیری از نظرات کارشناسان حوزه، یک مجموعه چند بعدی از معیارها برای ارزیابی عملکرد زیست محیطی صنایع استان ها ارایه شد. سپس با ارایه و اجرای یک رویکرد توسعه یافته، با ترکیب تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره به ارزیابی و رتبه بندی استان های کشور از لحاظ عملکرد زیست محیطی صنایع پرداخته شد. در گام اول، با استفاده از رویکرد ترکیبی از روش های آزمایشگاه ارزیابی و آزمون تصمیم گیری و فرایند تحلیل شبکه ای (DANP)، تعاملات متقابل بین معیارها و زیرمعیارهای پژوهش استخراج و وزن آنها محاسبه گردید. سپس، از تکنیک ارزیابی نسبت جمعی (ARAS) برای بدست آوردن ضرایب مطلوبیت نسبی و رتبه بندی استان ها، بهره گرفته شد. نتایج نشان می دهد که صنایع استان های شمال غربی و جنوب غربی ایران در مقایسه با سایر استان ها، از عملکرد زیست محیطی بهتری برخوردارند. در این ارزیابی استان های بوشهر، خراسان شمالی و خوزستان به ترتیب با ضرایب مطلوبیت نسبی 488/0، 412/0 و 401/0 در رتبه های اول تا سوم قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: اثرات زیست محیطی، تولید سبز، صنعت سازگار با محیط زیست، مدیریت فاضلاب صنعتی، تصمیم گیری چند شاخصه
  • مریم عباسی*، استیو مارکاریان، مهدی جلیلی قاضی زاده صفحه 20

    خشک کردن بیولوژیکی یکی از روش های پیش پردازش پسماند جهت کاهش رطوبت آن می باشد. رطوبت بالای پسماند شهری موجب مشکل شدن مدیریت این نوع پسماند، کاهش ارزش حرارتی، تولید شیرابه و سخت کردن روش های دفع و بازیافت می گردد. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تاثیر هوادهی در کاهش رطوبت پسماند غذایی به روش خشک کردن بیولوژیکی پسماند آلی فساد پذیر می باشد. از اینرو، یک سیستم نوین خشک کردن بیولوژیکی در مقیاس پایلوت برای پردازش پسماند جامد شهری طراحی شد. همچنین عوامل مهم و تاثیرگذار روی خشک کردن بیولوژیکی شامل میزان اختلاط، رطوبت، اندازه ذرات، زمان هوادهی، مقدار هوادهی و عامل حجیم مورد بررسی قرار گرفتند. در نهایت، عملکرد پایلوت روی پسماند غذایی فساد پذیر تهیه شده از سلف سرویس مرکزی پردیس اصلی دانشگاه شهید بهشتی با دو نرخ هوادهی ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که وزن، حجم و رطوبت پسماند کاهش قابل توجهی یافته و مقدار PH شیرابه پسماند در 35/8 تثبیت یافت. همچنین رطوبت به میزان زیادی کاهش به صورتی که در پایان دوره مرحله اول برابر با 10/25 و مرحله دوم برابر با 80/21 باقی مانده است و جامدات فرار افزایش یافته است. وزن نهایی پسماند برابر با 86/6 کیلو گرم رسید و در نتیجه هوادهی در کاهش رطوبت پسماند غذایی فسادپذیر به روش خشک کردن بیولوژیکی یک روش پایدار برای کاهش رطوبت پسماند می باشد

    کلیدواژگان: هوادهی، خشک کردن بیولوژیکی، کاهش رطوبت، پسماند غذایی، ارزش حرارتی
  • ابراهیم فرخ* صفحه 21

    یکی از اهداف مهم در فرایند طراحی کاترهد، افزایش کارکرد ماشین حفاری و کاهش نیروها و گشتاورهای نامتقارن اعمال شده به آن است. از مهم ترین اقدامات لازم در این فرایند، بهینه سازی طرح جانمایی موقعیتهای ابزار حفاری، موقعیتهای تخلیه مصالح حفاری (باکتها)، و موقعیتهای دسترسی به سینه کار است. این نیروها و گشتاورهای نامتقارن، باعث ایجاد چرخش یا انحراف ناخواسته در حین عملیات راهبری ماشین حفاری می شود. برای کاترهد های ماشین های تونلزنی زمین های سخت، عموما دو طرح جانمایی ابزار حفاری به کار گرفته می شود که شامل طرح شعاعی و مارپیچ است. هر کدام از این روش ها دارای معایبی هستند که طراحی جانمایی را با مشکل مواجه می کند. در این مقاله برای استفاده حداکثری از مزایای هر دو روش و رفع معایب آنها، یک طرح ترکیبی شعاعی-مارپیچ با عنوان "طرح توزیع یکنواخت" ارایه شده است. در این طرح، هم شرایط مرزی مرتبط با متعادل کردن نیروها و گشتاورها و هم فضای کافی برای جانمایی باکتها و دریچه های دسترسی در نظر گرفته می شود. برای این منظور، اصول طراحی جانمایی، مراحل دستیابی به یک طرح بهینه توزیع یکنواخت، و پارامترهای مورد نیاز برای طرح جانمایی (بر اساس مطالعات آماری وسیع بر روی خصوصیات طراحی کاترهد های زمینهای سخت) ارایه شده است. در انتها، با به کارگیری یک مثال، نتایج حاصله از طرح توزیع یکنواخت با نتایج طرح های شعاعی و مارپیچ مقایسه شده است.

    کلیدواژگان: ماشین تونلزنی در سنگ، کاترهد، طرح جانمائی، دیسک کاتر، بهینه سازی
  • کاظم بدو*، مهدی قلیخانی صفحه 22

    اثر چرخه های یخ زدگی- ذوب شدگی بر ضریب نفوذپذیری رس متراکم و عایق رسی ژیوسینتتیک در لندفیل های زباله شهری، موضوع اساسی در طراحی سیستمهای مانع انتقال در این سازه ها می باشد. در این تحقیق اثر یخ زدگی - ذوب شدگی بر ضریب نفوذپذیری رس متراکم منطقه نازلو و عایق رسی ژیوسینتتیک و همچنین تاثیر میزان تنش موثر بر نرخ تغییر ضریب نفوذپذیری نمونه های رسی، تحت نفوذ آب و شیرابه بررسی شده است. دستگاه ضریب نفوذپذیری سه محوری با دیواره انعطاف پذیر برای اندازه گیری ضریب نفوذپذیری نمونه ها مورد استفاده قرار گرفته است. در طول دوره یخ زدگی لنز های یخی در نمونه شکل گرفته و پس از ذوب شدن باعث ایجاد یک شبکه از ترک ها در خاک شده و سبب افزایش ضریب نفوذپذیری می شود. اندرکنش مواد شیمیایی با خاک رسی، موجب کاهش ضخامت آب دولایه خاک و انقباض توده خاک شده و در نتیجه ضریب نفوذپذیری لایه های رسی افزایش می یابد. افزایش در ضریب نفوذپذیری لایه های رسی و عایق های رسی ژیوسینتتیک تحت نفوذ شیرابه، به مراتب کمتر از تغییرات ضریب نفوذپذیری تحت نفوذ آب برای نمونه های قرار گرفته در معرض چرخه های یخ زدگی- ذوب شدگی می باشد. افزایش تنش موثر باعث می شود نرخ افزایش در ضریب نفوذپذیری در اثر چرخه های یخ زدگی- ذوب شدگی کاهش یابد. نتایج نشان می دهد بر خلاف خاک های رسی، در عایق رسی ژیوسینتتیک چرخه های متناوب یخ زدگی و ذوب شدگی تاثیر کمی در ضریب نفوذپذیری این لایه ها دارد.

    کلیدواژگان: یخ زدگی- ذوب شدگی، ضریب نفوذپذیری، رس متراکم، عایق رسی- ژئوسینتتیک، شیرابه
  • علیرضا افشاری* صفحه 23

    انتخاب مدیر پروژه یکی از مهمترین فرآیندها در مدیریت منابع انسانی صنعت ساخت میباشد. تصمیم گیری در خصوص موضوع استخدام مدیر پروژه، مسئله ای پیچیده و چند متغیره خواهد بود. هدف ازاین پژوهش ارایه مدلی ترکیبی است که بااستفاده ازتکنیک های تصمیم گیری وضمن برخورداری از توان بالاتر، مسئله رتبه بندی وانتخاب مدیر پروژه ساخت رابه طور بهینه حل نماید. مدل پیشنهادی مبتنی بر تصمیم گیری چند معیاره فازی زبانی برای حل مسئله استخدام مدیر پروژه بر اساس معیارهایی می باشد که از فرآیند دلفی در مطالعات قبلی استخراج شده اند. دراین پژوهش دو روش تصمیم گیری گروهی در رتبه بندی و انتخاب مدیر پروژه ارایه می شود. روش دلفی استخراج معیارها را انجام می دهد، درحالی که روش تاپسیس فازی کاندیدای بهینه را انتخاب می کند. نتایج تحقیق نشان میدهد که بهره گیری از روش های تصمیم گیری چند شاخصه در مسئله استخدام مدیر پروژه سبب افزایش کارایی فرآیند شده و چون معیارهای گوناگون را لحاظ مینماید، در بلندمدت نیروی کارآمد و متناسب با نیاز سازمان پروژه محور را نیز کاندید فرآیند جذب واستخدام مینماید. از ویژگیهای رویکرد پیشنهادی مدلسازی قضاوتهای ذهنی تصمیم گیرندگان با استفاده از عبارات زبانی، در گزینش مدیر پروژه میباشد. همچنین این رویکرد میتواند تصمیم گیران سازمانهای پروژه محور را در شناسایی و تعیین معیارهای اساسی پیش از گزینش مدیر پروژه یاری رساند و اتخاذ تصمیم جهت گزینش بهترین مدیر پروژه بخش بر اساس معیارها و گزینه های چندگانه را، تسهیل و میسر نماید.

    کلیدواژگان: صنعت ساخت، مدیریت پروژه، انتخاب مدیر پروژه، روش دلفی، روش تاپسیس فازی
  • سید محمدرضا حسینی، غلامرضا نوری* صفحه 24

    از روش های موثر مقابله با اثرات زمین لرزه بر سازه استفاده از سیستم جداساز لرزه ‏ای است. در این مقاله عملکرد سازه های نامتقارن جداسازی شده فولادی با سیستم های ‏مهاربندی مختلف تحت اثر مولفه های افقی و قایم بررسی شده است. بدین منظور 3 نوع سیستم مهاربندی شورون، ضربدری و زیپر در سازه های 5 و 10 طبقه با ایجاد ‏نامتقارنی 10% و 20% درصدی ناشی از خروج از مرکزیت جرمی تحت اثر مولفه های قایم و افقی ‏زلزله مطالعه گردید. تحلیل تاریخچه زمانی ‏غیر خطی با 7 شتاب نگاشت منتخب حوزه نزدیک انجام شده است. ابتدا سازه متقارن در دو حالت پایه ثابت و جداسازی شده تحلیل شد و سپس اثر نامتقارنی در دو حالت خروج از ‏مرکزیت جرمی 10% و 20% در سازه های مورد نظر مورد مقایسه قرار گرفت. متوسط مقدار نیروی برشی، دریفت و دوران طبقات و انرژی ورودی به سازه، پارامترهای مورد بررسی در این مقاله هستند. با افزایش خروج از مرکزیت جرمی سازه میزان جذب انرژی ورودی سازه توسط جداساز کاهش و برش پایه افزایش یافته است. در میان سیستم های مهاربندی متخلف، انرژی جذب شده توسط سیستم جداساز در سازه با مهاربند زیپر 53% افزایش یافته و میزان برش پایه 80% کاهش داشته است. بر اساس نتایج تحلیل، جداسازی از پایه در سازه با مهاربند ضربدری در حالت متقارن و نامتقارن جرمی، سبب کاهش بیش از 70% دوران طبقات نسبت به سایر سیستم های مهاربندی شده است.

    کلیدواژگان: جداساز لرزه ای، سازه نامتقارن جرمی، مهاربندی زیپر، مهاربندی شورن، مهاربندی ضربدری
|
  • Behzad Shokrollahi Yancheshmeh, Amin Mohebkhah *, Mehdi Mahdavi Adeli Page 1

    Probabilistic seismic demand assessment of steel moment-resisting frames is associated with uncertainty. The most important factors of uncertainty include the inherent uncertainty caused by the record-to-record variability, as well as the epistemic capacity uncertainty due to the model parameters. The first uncertainty can be applied in the form of using an acceptable number of different ground motion records. Capacity uncertainty arises due to the approximate nature of the parameters used to define the structural model behavior which is based on the experimental relationships derived from laboratory results. In the present study, a 20-story steel moment-resisting frame in two cases of uncertain and base model has been investigated with and without considering the capacity uncertainty, respectively. The method of applying such uncertainty has been done by generating random variables in the defined range by Monte Carlo simulation. Based on the results of the incremental dynamic analysis performed for both base and uncertain models, the seismic hazard demand curves for the entire range of demand parameters including limit states of immediate occupancy and collapse prevention has been extracted and compared. Also, in order to evaluate the influence of the fragility and seismic hazard curves parameters on the variation of the mean annual frequency of limit state of the uncertain model, sensitivity analysis based on the above-mentioned quantities has been done. The results indicate the significant effect of capacity uncertainty on increasing the mean annual frequency at the collapse prevention limit state.

    Keywords: : Steel moment-resisting frames, Capacity uncertainty, Seismic hazard demand curve, Fragility curve, Probabilistic seismic demand assessment
  • Hassan Ziari, Hassan Fazaeli *, Seyed Javad Vaziri Kang Oleyaei Page 2

    One of the causes of early-age cracking in concrete pavements is plastic shrinkage. This shrinkage occurs after the balance of bleeding and evaporation and the formation of negative capillary pressures at the pavement surface. Different environmental conditions cause the rate of evaporation to change, resulting in a change in time of balance and subsequent cracking. This study, using the standard ASTM C 1579 method, examined the relationship between time of balance of bleeding and evaporation, and cracking area in concrete in 27 different environmental conditions, including a combination of three ambient temperatures, three wind speeds, and three relative humidities with using a continuous video recording system and digital image analysis. The results showed that there was a significant relationship between time of balance and severity of plastic shrinkage cracking. By reducing the time of balance from the maximum value to its minimum value, the cracking area increased by more than four times. It was seen that the combination of environmental conditions has a significant effect on increasing or decreasing the severity of cracking, and the fact that only one factor is critical cannot necessarily create critical conditions for plastic shrinkage cracking. Time of balance can be an essential factor in controlling and reducing plastic shrinkage cracking and assessing the effects of different environmental conditions on the severity of cracking in concrete pavements. It is necessary to control this factor during the construction of concrete pavements in different environmental conditions.

    Keywords: Plastic shrinkage, concrete pavement, Time of balance, Severity of cracking, Different environmental conditions
  • Ehsan Yourtchi, Majid Gholhaki *, Omid Rezayfar Page 3

    Coupled steel plate shear wall (C-SPSW) is a relatively new system that has received less attention from research centers. This system benefits from a high ductility and stiffness, which are the two advantages that make this system superior to the other lateral load-resisting systems. This paper aims to study seismic response of the CSPSWs under near and far-field earthquakes, resting on soil types II and IV considering soil-structure interaction (SSI) effects using the 5, 10 and 15-storey frames in which length of link beams and frame bays is equal to 1.25, 2.5 and 3.75 as well as 2.4, 3.2 and 4.8m, respectively. Based on the analysis results, maximum roof displacement of the 5, 10 and 20-storet frames located on stiff soils (soil type II), does not experience remarkable changes under near and far-field earthquakes but to the contrary, in the case of soil type IV, changes are considerable. Roof acceleration of the structure located on stiff soil, is less than that of the structure on soft soil. In this paper, ratio of base shear to effective weight of the structure was taken into account and it was found that incorporation of SSI effects influences the base shear. Moreover, regarding behavioral modes of the coupling beam and coupling degree of the SPSW, the results indicated that this degree has a meaningful correlation with fundamental period of the structure and the short coupling beams that yield in shear, have a better performance.

    Keywords: Coupled Steel Plate Shear Wall (CSPSW), soil-structure interaction (SSI), Near-Filed Earthquake, Far-Field Earthquake, Drift
  • MIRSAYYAD HASHEMI, RAMEZAN ALI IZADIFARD * Page 4

    Identification of damage to structures in order to prevent its expansion or improvement is an important issue that has received much attention from researchers. Despite presenting different methods for damage detection, the embedded crack identification in beam-columns has received less attention. In this experimental study, a triangular model was used to apply the embedded cracks with using CNC on the laboratory beam-columns. The size of the elements is such that the effective length of the crack is located inside the element and from it has not been removed .To identify embedded cracks, static data indices was used for Euler-Bernoulli beam-columns under axial load. That in this method to calculate static responses a finite element method is used. Then, based on the finite central difference method, the slope and curvature of the horizontal displacements are calculated. For this purpose, in this laboratory study, two simple beams models with single, multiple damage and different loading scenarios were used. In the first step, the laboratory horizontal displacements are recorded and then included in the index. Finally Comparison of laboratory and the numerical results have shown the performance accuracy of the static data base index. Partial difference between laboratory and theoretical result showed noise and errors (making parts, performing tests, sensor errors, etc) that occurred in the laboratory.

    Keywords: Experimental data, Embedded crack detection, Axial load, simply supported beam-column, Static index
  • Mojtaba Shirzehhagh, Mohammad Oliaei * Page 5

    Tunneling induced displacements could be dangerous for surface structures and urban infrastructure, if not controlled. Accordingly, different techniques are carried out to mitigate tunneling induced displacements. In this regard, using a diaphragm wall is a practical technique. In this study, the effect of using a diaphragm wall in mitigating the Madrid metro tunneling induced displacements was investigated. Despite mechanized tunneling of the Madrid metro extension, there is a considerable settlements due to a thick layer of made soil ground. In this regard, TBM-EPB tunneling of the Madrid metro tunnel has been modeled step by step and three-dimensional in the finite element code of ABAQUS. The main construction aspects of a TBM are modelled, such as the face pressure, the injection of grout behind the segments, the overcut produced by the gap between the diameters of the cutter-head and the shield. The diaphragm wall is also modeled three dimensional. Varied parameters of the study are the elastic modulus of the wall, the length of the wall, friction between the wall and the soil, the distance of the wall from the tunnel axis and the density of the wall. The results show the elastic modulus of the wall and the distance of the wall from the tunnel axis are the most effective parameters in mitigating of the tunneling induced surface settlements and horizontal displacements. In the distance of 0.7D between the wall and tunnel axis, a wall of 0.5D or C+1D length could be the optimum option to mitigate the settlements.

    Keywords: Mechanized Tunneling, Diaphragm Wall, Settlements, TBM, Numerical modeling
  • Ali Mohtashami, Seyed Arman Hashemi Monfared *, G. Azizyan, Abolfazl Akbarpour Page 6

    Having the exact values of boundary conditions is one of the effective way to accurate groundwater models. In the present study, the exact value of constant head boundaries in Birjand aquifer is specified with the usage of particle filter linked to meshless groundwater model. Particle filter known as one of the data assimilation methods applies to dynamic systems in order to improve their performance. Meshless model, one of the numerical models that do not mesh the problem domain, enforces the governed equation to nodes. Birjand aquifer with almost 269 km2 area, has 190 extraction and 10 observation wells. There are also nine inflow and one outflow regions with constant head boundary conditions, which include 105 boundary nodes. After determination of the lower and upper bounds of groundwater head for each node, the exact values of this parameter is computed. Finally, the simulated groundwater head compared with observation data. The closeness of the achieved results to the observation data showed the performance of the engaged method, as the results indicated a significant decrease in RMSE occurs just with the usage of particle filter linked to meshless model. RMSE value reduced to 0.386 m as its previous value was 0.757 m. The results also showed that the model was more accurate when the number of particles in particle filter increased. The RMSE value for 500, 700 and 1000 particles were 0.484, 0.401 and 0.386m respectively.

    Keywords: Birjand aquifer, RMSE, Constant Head Boundary Condition, Particle Filter, Meshless Groundwater Flow Model
  • MohammadJamal Malekkhani Page 7

    In the piled raft foundation, in contrast to the pile group, both raft and piles transfer the imposed load to the foundation soil. The concentration of shear stresses and bending moments at the connection point of the pile and raft in the piled raft may cause a structural collapse in the pile while the geotechnical bearing capacity of the pile has not fully mobilized. This problem may be solved by disconnecting the piles from raft and inserting a soil layer between the piles and the raft. This layer in non-connected piled rafts is called cushion. In a non-connected piled raft, the cushion plays an important role to mobilize the bearing capacity of the foundation soil, adjusting the load transfer mechanism, and changing the system stiffness. The behavior of a connected and non-connected piled raft is too complicated to easily estimate the load sharing ratio and stiffness for the preliminary design. In the present research, based on the test results of the pile group and the unpiled raft, an analytical approach is introduced to calculate the load sharing ratio and the stiffness of the connected and non-connected piled rafts. To verify the proposed analytical model accuracy, 21 small scale tests on the unpiled raft, pile group, connected and non-connected piled rafts were conducted. According to the results increasing the number and length of piles, increases the bearing capacity. In a non-connected piled raft, increasing the cushion thickness decreases the load sharing ratio of piles, stiffness, and bearing capacity of the system.

    Keywords: Piled raft foundation, Pile Group, Analytical approach, stiffness, Load sharing ratio
  • Shervin Faghihirad *, Mahsa Khodayary, Fouad Kilanehei Page 8

    Phosphorus is one of the vital nutrients for plants and algae growth. Low solubility of phosphorus compared of other nutrients, has caused phosphorus plays key role in algae growth and its often limiting nutrient in most freshwater. So that excessive phosphorus level in water can produce more algae that cannot be cosumed by waterbody creatures and can cause eutrophication, water quality reduction and harmful condition for aquatic ecosystem. Therefore, it is important to identify the main sources of entering into rivers, recognizing the mechanism of transport and its distribution as well as the conditions created in rivers due to the advection and diffusion of phosphorus. For this purpose, in this research, after identifying the main sources of phosphorus entry into the river, it investigates and simulates the advection and dispersion of phosphorus in the Qezel-Ozan, Shahrood and Sefidrood Rivers based on field meusring data and using HEC-RAS software. Five scenarios were designed based on changes in environmental and anthropogenic factors and then by numerical simulating using HEC-RAS software, the impacts of phosphorus dispersion have been investigated in the region research area. The result presented that controlling human activities that entering phosphorus to Qezel-Ozan and Shahrood rivers can reduced total phosphorus concentration of Sefidrood river but mass of algae has been increased only by increasing air temperature and discharge of rivers and decreasing by decreased river discharge

    Keywords: Phosphorus, Sefidrood River, HEC-RAS, numerical simulation, Eutrophication
  • Haniye Safarpour, Massoud Tabesh *, Seyyed Ahmadreza Shahangian Page 9

    Water demand management policies (WDMPs) are being proposed as a solution to water scarcity. Applying any of WDMPs can have far-reaching consequences even on the urban infrastructures like wastewater systems. However, studies on the effects of WDMPs often focused on the water sector, and there is a research gap in the wastewater section. Therefore, in this study, the impact of the application of WDMPs on sewage systems from a social point of view has been evaluated during different scenarios of demand reduction. For this purpose, the Social Life Cycle Assessment (SLCA) method, which is a subset of life cycle thinking, has been used. In this regard, Baharestan city (located in Isfahan province) is selected. The groups (stakeholders) affected by the social effects of WDMPs on wastewater systems have been identified and their characteristics have been determined. Stakeholders are social and local community, workers and consumers. Then, by compiling a questionnaire and using the opinion of experts in this field, the Analytic Hierarchy Process (AHP) method has been used for scoring. Then, taking into account the intensity of the effects of each indicator in each scenario, the social score of all scenarios is obtained. The results show that social and local community has the biggest weight than other stakeholders (wight of 0.45), and safe and healthy living condition is the most important indicator of it. Also, the scenario that has the least decline in water consumption and sewage production is socially better than others.

    Keywords: Water demand management, Life Cycle Thinking, Social Life Cycle Assessment (SLCA), Analytic Hierarchy Process (AHP), Wastewater system
  • Saheb Ali Asadzadeh, Majid Mohammadi *, Nader Khaje Ahmad Atari, Alireza Zareei Page 10

    ABSTRACT During earthquakes, infill walls are imposed by in-plane (IP) and out-of-plane (OOP) seismic loads. After some in-plane seismic vibrations, the worst case for out-of-plane stability of the infill appears when there is the least integrity in the frame-to-wall connections. Using some kind of reliable connectors for frame-to-wall connection is an innovative method to improve their IP and OOP seismic behavior. Regarding that the literature on infilled frames has not focused on this subject yet, the present research was carried out with the purpose of introducing a kind of reliable and efficient frame-to-wall connector and to study its effects on IP and OOP behavior of the infilled frames and the infills. Four half-scale single-story single-bay specimens, including one bare frame, an infill wall and two infilled steel frames having walls of autoclave-cured aerated concrete (AAC) blocks were tested under IP and OOP cyclic displacement controlled loading. The specimens were tested to investigate their failure modes, strength, stiffness degradation, damage evolution in frame and infill, cracking patterns of infill, energy dissipation capacity and out-of-plane displacement of infills. The experimental results revealed that the V type connectors showed good and reliable interaction as far as the safety issues were concerned. Therefore, such type of fasteners can be used as kinds of promising reliable frame-to-wall connectors for AAC infill panels.

    Keywords: Infilled Steel Frame, Infill Wall Connection Type, Reliable Connectors, In-plane, Out of Plane Tests, Autoclave-Cured Aerated Concrete
  • Ali Permanoon, AmirHoshang Akhaveissy * Page 11

    The current research seeks to present a novel method for numerical modeling of concrete behavior at meso-scale. In this method, as the stress distribution at the macro scale can be a suitable indicator for critical areas (crack propagate and growth), the areas under stress (critical areas) are identified through numerical modeling at the macro scale (coarse mesh) and using the extended finite element method and topology optimization. Macro-scale critical regions are considered cumulatively using topology optimization. Therefore, critical regions are modeled at the meso-scale, and the rest are modeled on the macro scale. At the meso-scale, the three phases including aggregate, mortar matrix, and ITZ were considered. The aggregate phase was distributed in the mortar matrix using a random algorithm and a Fuller curve. The accuracy of modeling concrete at the meso-scale using topology optimization was investigated by two examples, the results of which show the appropriate accuracy of the method. Furthermore, the method can reduce the computational cost and analysis time compared to modeling the whole sample at the meso-scale. In this research, the piecewise meshing method was used for numerical modeling. Using this method, traction-separation crack growth and expansion are modeled with appropriate accuracy.

    Keywords: crack growth, meso-scale, Topology optimization, Finite elements method, extended finite element method
  • Kaveh Karami *, Pejman Fatehi, Asra Hoseini Page 12

    One of the common methods in controlling the seismic response of structures is the use of seismic isolators. Isolators reduce the base shear as well as the relative displacement of the floors by increasing the period of the structure. Typically, extreme deformation of the isolator level occurs due to severe environmental factors, which can lead to damage to the isolators; As a result, there is a possibility of permanent deformation in the isolator and also the collision of the structure with adjacent buildings. Therefore, to prevent damage to buildings equipped with base isolations due to severe ground motions, it is important to identify damage at the isolators. In this study, assuming the linear behavior of the main structure, a proposed subspace-based method for identifying the stiffness of the base isolation with a limited number of sensors is presented. For this purpose, using the compression technique, the structure equipped with a separator with a large number of degree of freedom (DOF) is transformed into a two DOF structure; So that the stiffness associated with the first DOF in the reduced system corresponds to the stiffness of the Isolator level in the original structure. Then, using the identified Markov parameters of the system, the reduced structural stiffness is identified. Numerical examples are used to evaluate and compare the performance of the proposed method. The results show that even in the presence of noises in the measured responses, the proposed method detects the amount of damage at the isolator level with acceptable accuracy.

    Keywords: seismic isolator, damage identification, subspace technique, Passive control, Structural health monitoring
  • MohammadHossein Mirabi, Ehsan Jabbari *, Taher Rajaee Page 13

    The inconveniences of introducing and modifying the mesh grids in mesh-based numerical methods lead the researchers to meshfree methods. In this research the steady-state numerical solution of incompressible continuity and Navier–Stokes equations, and the standard k-Ɛ turbulence model was investigated in a 2D domain. The computational domain consisting of a 0.5 m×0.5 m square lid-driven cavity was analyzed for five Reynolds numbers of 2.5×105, 5×105, 10×105, 2×106, and 5.5×106. The multiquadric radial basis function (MQ-RBF) was employed with 36 and 121 domain computational nodes to solve the PDEs. The fields parameters were computed using a try–and–error algorithm for solving a set of nonlinear equations, and the optimal values of the shape parameter c and the λ set coefficients were evaluated and discussed for each flow field. According to the results, assuming the independence of the values of the shape parameter c for each flow field at different Reynolds numbers, a predictable pattern can be obtained for the λ set for different Reynolds’ numbers in the studied range. These patterns with the predictor functions of the flow fields were compared to existing benchmark results of the finite volume method (ANSYS Fluent). The Nash-Sutcliffe coefficients of 93-99% and RRSME of about %1 obtained from this comparison indicated the reasonable accuracy of the assumption concerning the independence of the shape parameter c of the Reynolds’ numbers, the repeatable patterns of the normalized λ set, and polynomial predictor functions in the MQRBF method for each flow field.

    Keywords: Multiquadric Method, Navier-Stokes, Turbulent flow, Lid Driven Cavity, CFD
  • Mohmmad Hossein Zade, Mahmuod Hassanlou Rad *, Seyed Abolhasan Naeini Page 14

    In past few decades, the expansion of industrial areas and increasing the effluents has led to increase the contamination of heavy metal in soil and groundwater resources. Adsorption is one of the most important processes that affecting in the leakage of contamination. Prevention the leakage of heavy metal contamination and economic considerations are always one of the basic principles in designs. Thus the use of natural and inexpensive adsorbents ,like clay and zeolite, is feasible procedure for the improvement of contaminated soil. In this study, with triaxial tests, the behavior of mixed sandy clay (base composition) with 10% of different low plasticity (kaolinite and zeolite) and high plasticity (bentonite) adsorbents is studied in both contaminated and uncontaminated states. The results show, as the concentration of lead heavy metal increase in soils with low plasticity adsorbent, the shear strength and internal friction angle decrease by about 20% and 14% respectively. As the type of adsorbent mineral changed, the resistance parameters of contaminated soil show different trend. Increasing the concentration of lead in the soil with bentonite adsorbent, has led to form the flocculation structure and it cause shear strength and internal friction angle increase a bout 18% than uncontaminated state. Also, cohesion in compositions with low and high adsorbent increases and decreases by about 30% and 19%, respectively.

    Keywords: Lead nitrate, Sandy clay, zeolite, Triaxial Test, Bentonite
  • Amir Aliakbary, Seyedamirhossein Hashemi, Masoud Ziaei *, Yahya Nasira Page 15

    Considering the increasing hostile and terroristic threats in the country, it is important to consider the passive defecncecriteria in structures. The desirable properties of steel and concrete cab be used simultaneously to increase the strength of structural members. Concrete-filled steel tube columns (CFSTs) have been proposed as an efficient system in the previous years. The main problem with using this type of column is how to connect the beam to such a column and extensive researches has been done for seismic load scenarios. Despite the excellent resistance of these types of columns to the blast load, no comprehensive investigation has yet been conducted on the performance of beam-to-column joints under blast load. In this paper, the behavior of three types of beam-to-column connections under 5 blast scenarios is investigated. ABAQUS software was used to conduct the research. Verification was first performed using the results of an experimental study and a good agreement was observed. The behavior of beam-to-column blast-loaded connections was investigated using 16 different models using explicit nonlinear dynamic analysis. The results were compared in terms of stress, strain and damage contour as well as force, energy absorption, displacement, rotation and torsion diagrams. It was observed that when the connection was carried out as an extension of the beam inside the column, all parts of the column contributed in the load carrying and energy absorption and very good behavior was observed. In this case, the plastic joint in the beam is formed away from the column face.

    Keywords: Concrete filled steel tube column, Beam-Column connection, Blast, Finite element simulation, nonlinear dynamic analysis
  • Abbasali Sadeghi, Hamid Kazemi *, Maysam Samadi Page 16

    Over the recent decades, with spreading the unusual events such as fire, blast, and vehicles collision, studying the behavior of structures subjected to abnormal loadings has been attracted the attention of researchers and structural engineers. Among the various scenarios of impact loads, the collision of light and heavy vehicles to the external column of steel buildings accidentally and or intentionally is important as a research and an applied topic. The impact loads caused by vehicle collisions to column of buildings are usually not considered in the design, so it's necessary that the effect of these loads should be studied on the nonlinear performance of structures. In this study, the steel moment-resisting frame structures 2, 5, 8 and 12-story with intermediate ductility are designed for gravity and seismic loads and then nonlinear dynamic analyses are conducted under the impact induced by Light and heavy vehicles collision to corner column of side axis by OpenSees software and fragility curves are proposed based on the different damage levels. Finally, structural responses of studied frames are investigated and compared due to the collision impact with different velocities until the occurrence of dynamic instability. The results showed that the impact induced by light vehicle collision at velocities 80, 100, 140 and 130 Km/h and impact induced by heavy vehicle at velocities 50, 60, 80 and 70 Km/h has been caused dynamic instability in the desired frames 2, 5, 8 and 12-story, respectively.

    Keywords: Vehicle Impact, Steel Moment-Resisting Frame, nonlinear dynamic analysis, Fragility curve, Dynamic instability
  • Meysam Saadati, Mehdi Derakhshandi *, Amin Bahmanpour, Navid Ganjian Page 17

    Shear module is of the most crucial soil dynamic properties in seismic geotechnical engineering. The replacement of a part of cement, the production of which is one of the most important sources of CO2 emission in the world, with natural materials such as zeolite is of great importance. In the present study, the cyclic behaviour of pure sand is compared with the cyclic behaviour of sand grouted with cement and zeolite. The sand used in this research was taken from Babolsar, which is classified as a poorly graded sand based on the Unified soil classification system. The effects of the confining pressure, the shear strain and the replacement of cement by zeolite on the shear modulus are studied. All the specimens were prepared by the wet tamping method and cyclic triaxial tests were performed with three different confining pressures of 100, 200, and 300 kPa in the moderate shear strain range. The results show that Shear modulus values of the cemented sand specimens with a water-to-cement ratio of 1 are greater than that of the pure sand specimens in all range of shear strains. The shear modulus values increased with the replacement of cement by zeolite of cemented samples. Therefore, the replacing of cement with zeolite can be considered from an environmental point of view. By increasing the confining pressure, the shear modulus values of the pure sand, cemented sand, zeolite cemented sand specimens increased. This increase is significant for cemented and cemented zeolite specimens at larger confining pressure range.

    Keywords: Cyclic triaxial test, Babolsar sand, Shear Modulus, Cement, zeolite
  • Saeed Pourebrahim Abadi, Seyed Behzad Talaeetaba * Page 18

    Highway Bridges are a major part of the transportation network and an important part of a country's national economy. Despite numerous studies on their seismicity and fragility, very little research has comprehensively addressed all of their dimensions. In this regard, the purpose of this study is to consider the unique details of the design period of these bridges in Isfahan City. To do so, the bridges of the last 50 years in Isfahan were examined through fragility curves. Considering uncertainties and changes in loading in this study is one of the most important surveys conducted through the non-linear history-time analysis method. The 1971 San Fernando and 1989 Loma Prieta earthquakes revolutionized the philosophy of bridge design. Therefore, the study of the three bridges that were designed and built in the three periods before the San Fernando earthquake, after that and after the Loma Prieta earthquake has been done. The results of this study showed that due to the significant improvements in different seismic codes, the possibility of damage to bridges at different times, under the influence of different earthquake intensities is likely. Also, according to the results of this study, column failure is not the sole criterion of bridge failure and the involvement of different components of a bridge in probabilistic seismic evaluation of that bridge will lead to greater fragility. Therefore, in order to evaluate the probabilistic seismicity properly, in addition to the column, the involvement of all bridge members must be considered.

    Keywords: highway bridges, Earthquake, Fragility Curves, seismic assessment, Isfahan
  • Rahim Dabbagh *, Saber Agapoor, Ashkan Nokhodchi Page 19

    Nowadays, industrial environmental management with the aim of preserving the environment has become one of the crucial matters to industries. Rising global concerns about the negative effects of industrial activity have led to a variety of changes in governments' policies and strategies to improve environmental performance. Hence, it is very important to study the environmental performance of industries This study evaluates and ranks the Iranian provinces o in terms of environmental performance of industries, various dimensions. This research defines a multidimensional set of environmentally friendly manufacturing criteria by examining the various aspects of industrial activities impacts on the environment and also with the assistance of experts’ guidance for evaluating the industries at the provincial level. Then, we use a combined approach based on decision-making trial and evaluation laboratory technique and analytic network process (DANP) method to calculate the interactions between the research criteria and sub-criteria along with their influential weights. In the end, we utilize the additive ratio assessment (ARAS) technique to obtain relative utility coefficients (closeness coefficients) and ranking the provinces. Generally, this study concludes that industries in northwestern and southwestern provinces of Iran are more environmentally friendly than other provinces. In this evaluation, Bushehr, North Khorasan and Khuzestan provinces were ranked first to third with their relative utility coefficients of 0.488, 0.412 and 0.401, respectively.

    Keywords: environmental effects, Green manufacturing, Eco-friendly industry, Industrial wastewater management, Multi-Attribute decision-making
  • Maryam Abbasi *, Steve MARKARIAN, Mehi Jalilighazizadeh Page 20

    Biological drying is one of the pre-processing methods of waste to reduce its moisture. High humidity of municipal waste makes it difficult to manage this type of waste, reduce the thermal value, produce leachate and complicate disposal and recycling methods. Therefore, this method can be used as a method of preprocessing organic waste to produce heat and convert it into a fuel with high calorific value. The aim of this study was to investigate the effect of aeration on reducing the moisture content of food waste by biological drying of perishable organic waste. Hence, a new pilot-scale biological drying system was designed for municipal solid waste processing. Also, important and influential factors on biological drying including mixing rate, moisture, particle size, aeration time, aeration amount and bulking factor were investigated. Finally, the pilot performance on perishable food waste prepared was evaluated with two aeration rates. The results showed that the weight, volume and moisture content of the waste was significantly reduced and the ph value of the waste leachate was stabilized at 8.35. Moisture is also greatly reduced so that at the end of the first phase is equal to 25.10 and the second phase is equal to 21.80 and volatile solids are increased. The final weight of the waste reached 6.86 kg and as a result aeration in reducing the moisture content of perishable food waste by biological drying method is a sustainable method to reduce the moisture content of the waste

    Keywords: Aeration, biological, Moisture Reduction, Food Waste, Heat value
  • Ebrahim Farrokh * Page 21

    Optimization in TBM cutterhead design is essential for increasing its performance. Lace design for the cutters, buckets, and manholes, is one of the major considerations in the design of the cutterheads. An optimum lace design is necessary to avoid cutterhead deviation, vibration, stress concentration, etc. during its operation. TBM manufacturers usually utilize two common lace designs of radial and spiral configurations. Each of these designs have its own disadvantages which may cause difficulties in achieving an efficient design of the cutterhead. This paper presents the basis of the lace design of the hard rock TBMs. With the consideration of the problems of the radial and spiral configurations, a new method of “evenly distributed lace design” is introduced and the steps of achieving the final layout of the cutterhead is explained with its required parameters. The parameters are obtained from statistical analyses conducted on the gathered design information of many TBM cutterheads from around the world. The results, show that the new method is very efficient in both evenly distributing the cutters on the cutterhead surface as well as in minimizing the unbalanced forces and moments.

    Keywords: TBM, cutterhead, lace design, disc cutter, optimization
  • Kazem Badv *, Mehdi Gholikhany Page 22

    The effect of freeze-thaw cycles on the hydraulic conductivity (HC) of clayey barriers in water retaining structures and municipal solid waste landfills is a key issue in designing barrier systems in those structures. The effect of freeze-thaw cycles on the hydraulic conductivity of a compacted clayey soil from Nazlou Region of Urmia City and a geosynthetic clay liner (GCL) was investigated. The effect of effective stress on the hydraulic conductivity change of clayey soil in freeze-thaw cycles was studied for water and leachate. The flexible-wall triaxial hydraulic conductivity apparatus was used to measure the HC of specimens subjected to freeze-thaw. During the freezing process, ice lenses grow in soil sample and when they melt, a network of cracks is left causing the increase of HC. Increasing the effective stress reduces the increased hydraulic conductivity due to freeze-thaw. The results show that on the contrary to compacted clayey soil, the application of freeze-thaw cycles does not significantly affect the HC of GCL. Interaction of clayey soil with leachate leads to decrease in thickness of diffuse double layer and thus the hydraulic conductivity of clayey soil increases. Increase in hydraulic conductivity of clayey soil and GCL subjected to freeze-thaw and permeated with leachate is lower than that for water.

    Keywords: Hydraulic conductivity, Freeze-Thaw Cycles, Leachate, Clayey barrier, Geosynthetic clay liner
  • AliReza Afshari * Page 23

    Selecting a construction project manager is one of the most important processes in human resource management in the construction industry. Deciding on the issue of hiring a project manager will be a complex and multivariate issue. The purpose of this study is to provide a hybrid model that optimally solves the issue of ranking and selection of a construction project manager by using decision-making techniques. The proposed model is based on fuzzy linguistic decision criteria, to solve the construction manager selection based on criteria derived from the Delphi method based on previous studies. In this research, two methods of group decision making in ranking and selecting the construction project manager are presented. The Delphi method extracts the criteria, while the fuzzy TOPSIS method selects the optimal candidate. The results show that the use of multi-criteria decision-making methods in the construction project manager selection, increases the efficiency of the process and because it considers various criteria, in the end, efficient managers in accordance with the needs of the project-based organization is a candidate in the recruitment process. One of the features of the proposed approach is to minimize the involvement of subjective judgments in the selection of the construction project manager. This approach can also help decision makers of project-based organizations in identifying and determining the basic criteria before selecting a construction project manager and facilitate the decision to select the best construction project manager based on multiple criteria and options.

    Keywords: Construction management, Project management, Project manager selection, Delphi method, fuzzy TOPSIS method
  • Seyed mohammadreza Hsseini Page 24

    One of the effective methods to reduce the impact of earthquakes on structures and improve the seismic performance of structures is the use of seismic isolation system. In this paper, the seismic performance of asymmetric isolated structures with different bracing systems under near-fault strong ground motions is investigated. Nonlinear dynamic analysis are performed under the simultaneous application of horizontal and vertical components of seismic acceleration. For this purpose, three types of chevron, cross and zipper bracing systems in 5 and 10-story structures with 0%, 10% and 20% mass eccentricity have been studied. Nonlinear time history analysis is performed by seven selected accelerogram. First, the symmetrical structure was analyzed in fixed and isolated base states. Then, the asymmetric effect on two eccentricity cases 10% and 20% in the target structures was compared. The average of shear force, drift and rotation of floors and input energy to the structure are the parameters studied in this paper. With an increasing eccentricity of the structure, the energy absorption by the isolator is reduced and the base shear is increased. Among the different bracing systems, the energy absorbed by the isolation system in the structure with zipper bracing increased by 53% and the base shear rate decreased by 80%.Based on the analysis results, base-isolation in the structure with cross-bracing in symmetrical, and asymmetric has caused a reduction of more than 70% of the floor rotation compared to other bracing systems.

    Keywords: seismic isolator, asymmetric structures, cross brace, chevron brace, zipper brace