فهرست مطالب

نشریه دین و دنیای معاصر
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالرحیم سلیمانی صفحات 1-18

    در قرآن مجید، ایمان کلید رستگاری و کفر عامل شقاوت انسان است. اما آیا ایمان و کفر در قرآن مجید یک معنا و یک مرحله دارد؟ از آیاتی از قرآن مجید برمی آید که خداوند به کسانی که ایمان آورده اند دستور می دهد که به خدا و پیامبر و کتاب ایمان آورند؛ آیا دستور به ایمان به فرد مومن تحصیل حاصل نیست؟ مفسران برای حل این مشکل بیان های مختلف و متفاوتی ارایه کرده اند. اما سخن این نوشتار این است که ایمان دو مرحله دارد، یکی اصل حق پرستی که فطری است و دیگری تسلیم شدن در مقابل مصادیق حق. این آیات به این دو مرحله از ایمان اشاره دارند. همچنین مطابق قرآن مجید کفر نیز دو مرحله دارد، یکی اینکه باورهای کسی مطابق حق نباشد و دیگر اینکه با حق عناد داشته باشد. کفر دوم است که باعث هلاکت انسان می شود، اما کفر اول ممکن است با ایمان فطری جمع شود. کلید نجات و رستگاری همان تسلیم بودن در مقابل حق، یعنی ایمان فطری است.

    کلیدواژگان: قرآن مجید، ایمان، کفر، مراحل ایمان و کفر، رستگاری
  • زهرا اخوان صراف صفحات 19-40

    مثنوی گلشن راز که مهم ترین و مشهورترین اثر منظوم سعد الدین محمود شبستری عارف و شاعر اوایل قرن هشتم است، اثری مختصر و کوتاه اما در یک تعامل دو سویه قوی با بسیاری از متون ادبی و عرفانی قبل و بعد از خویش است.بر اساس نظریه بینامتنیت یا تناص، متون ادبی در تعامل طبیعی با دیگر متون هم زمان و پیش از خود هستند.گلشن راز به شدت از مجموعه ای از متون پیش از خود از جمله قرآن، روایات نبوی و نیز از مصطلحات صوفیان و عرفای پیشین متاثر است به طوری که نمی شود آن را مستقل و فارغ از آن متون تحلیل و معناشناسی کرد. سهم پیدا و پنهان گزاره های قرآن و روایات در این کتاب قابل توجه است. مضامین، عبارات و واژگان آیات و روایات به طور ویژه به شیوه های مختلف ادبی اقتباس، تضمین، تلمیح، تشبیه، تمثیل، تحلیل و اشاره در گلشن راز حضور دارند.نوشتار پیش رو گزارش کاوش در چگونگی ارتباط قرآن و روایات با این اشعار از منظر نظریه بینامتنیت و بررسی وجود و تطبیق اقسام تناص در آنها و تحلیل و تطبیق پاره ای از این موارد است.

    کلیدواژگان: بینامتنیت، قرآن، گلشن راز، تناص، شبستری
  • حمید نصرتی*، فرزاد دهقانی صفحات 41-64

    یکی از آیات بحث برانگیز قرآن کریم آیه 34 سوره مبارکه نساء است که پیرامون مسایل خانواده و روابط زناشویی و سرپرستی مرد در این کانون گفتگو می کند. در این آیه زنان به دو گروه صالحه و ناشزه تقسیم شده اند و برای درمان نشوز آنان، سه راهکار بیان شده که یکی از آن ها «هجر» زنان در خوابگاه هایشان است. پژوهش پیش رو، برای یافتن مفهومی نزدیک تر به واقع، با روش توصیفی-تحلیلی دیدگاه مفسران را درباره مفهوم دستور قرآنی ﴿و اهجروهن فی المضاجع﴾ مورد بررسی و تحلیل قرار داده و پس از بررسی بسیاری از تفاسیر، نتیجه می گیرد که اقوال مفسران درباره این بخش از آیه به شش معنای عدم آمیزش، پشت کردن، ترک خوابگاه، سخن نگفتن، درشتی و بدزبانی، بستن و زندانی کردن تقسیم می شوند و به نظر می رسد بهترین معنا، معنای نخست، یعنی عدم آمیزش و ترک جماع باشد.

    کلیدواژگان: زن در قرآن، ضرب زنان، هجر زن، نشوز زن
  • فرزین حبیب زاده* صفحات 65-92

    درحالی که جلوه های هنری و جنبه های آوایی قرآن کریم از همان آغاز نزول وحی توجه مردم عصر را به خود جلب کرده و ایشان تحت تاثیر ترنم موسیقایی و لحن منحصربه فرد آن قرار گرفتند، اما این موضوع جز در چند دهه اخیر که هم زمان با پیشرفت دانش زبان شناسی و آواشناسی همراه بوده است، محور مطالعات قرآنی قرار نگرفته و ابعاد و زوایای تاریک آن به نحو شایسته تبیین نشده است. نظم آهنگ قرآن، چه در سطح واژگان و حروف و چه در سطح جملات و آیات، امروزه در مباحث اعجاز بیانی و بلاغی قرآن مورد مطالعه و تحلیل قرار می گیرد که هدف آن نمایاندن نظم و اسلوب بدیع قرآن در ارایه مفاهیم و آموزه های دینی و اسلامی است.موضوع نظم آهنگ و موسیقی قرآن که درباره چگونگی ارتباط لفظ و معنا در قرآن کریم بحث می کند، دارای ابعاد و زوایای وسیع و گسترده ای است که از لزوم توجه به این جنبه مهم قرآنی حکایت دارد. در همین راستا، مقاله حاضر با هدف بررسی و بازخوانی آراء و دیدگاه های آیت الله سید محمود طالقانی، راجع به جنبه های موسیقایی آیات و هماهنگی الحان و اوزان با معانی و مقاصد آیات قرآنی به نگارش درآمده است. مفسر در تفسیر پرتوی از قرآن، به خصوص در تفسیر سوره های مکی که اغلب در بخش پایانی قرآن قرار گرفته اند و حضور و اثر نظم آهنگ در آن ها مشهودتر از بخش های دیگر است، به بررسی و تحلیل نظم آهنگ آیات همت گماشته است. از جمله مباحثی که مفسر در بیان نظم آهنگ آیات و کلمات قرآن و همچنین چگونگی تطبیق الفاظ با معانی و مقاصد، مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است می توان به این موارد اشاره کرد: بیان طول آیات، اشاره به آهنگ و ایقاع آیات و انواع آن، بیان لحن و اوزان آیات و انطباق و هماهنگی آن با معانی و مقاصد، نقش حرکات و حروف و مخارج آن در القای مفاهیم و معانی، ویژگی های فواصل قرآنی و هماهنگی آن ها با مضامین آیه و سوره، مقایسه سوره ها از منظر آهنگ و محتوا و نیز تقسیم و بیان آیات یک سوره از منظر نظم آهنگ.

    کلیدواژگان: نظم آهنگ، جنبه های آوایی، قرآن کریم، اعجاز بیانی، آیت الله طالقانی
  • مریم ساجدی* صفحات 93-122

    از آنجاکه مقوله ظن یا یقین از مسایل بنیادین فکر و دانش است، توجه به گمان و ستایش یا نکوهش آن در قرآن کریم، راه اندیشه در مبادی معرفتی دانش را می گشاید و از مسایل ریشه ای است که قرآن به آن پرداخته است. با مرور برخی آیات قرآن ممکن است به نظر برسد، تبعیت از هر ظنی از نظر قرآن ناپسند و مورد نکوهش است و در نتیجه در مواردی که قرآن کریم ظن برخی مومنان را ستوده است، این ظن به معنای یقین است. بسیاری متکلمان و مفسران نیز بر این باورند که عقیده باید یقینی باشد و ظن در مسایل اعتقادی معتبر نیست و در نتیجه ظن را در آیات حاوی ظن به مسایل اعتقادی، حمل بر یقین کرده یا به تاویل برده اند و واژه ظن را از کلمات اضداد دانسته که دارای دو معنای ظن و یقین است. این پژوهش با مطالعه معناشناسانه آیاتی که به ستایش یا نکوهش ظن پرداخته است و توجه به قراین پیرامونی آن و واژگانی که در یک دایره معنایی با کلمه کانونی ظن قرار دارند، این نکوهش یا ستایش و محدوده هرکدام را از منظر قرآن کریم و با بهره گیری از متدلوژی معناشناسی بررسی کرده است و نوع مفهوم سازی و جهان بینی قرآن در مورد ظن پسندیده و ناپسند را به دست آورده است. این تحقیق نشان می دهد، مجموعه کلمات مترادف، همنشین و متضاد ظن، قرینه ای بر حمل ظن بر یقین در آیاتی که مفسران بر یقین حمل کرده اند، به دست نمی دهد و حمل آیات بر معنای غالب ظن یعنی گمان از نظر منطق قرآن مانعی ندارد و بلکه مطابق اصل ظهور و اصالت قرآن و نیز علم و حکمت باری تعالی است.

    کلیدواژگان: قرآن و معناشناسی، قرآن و معرفت شناسی، ظن، یقین، معنای حقیقی ظن، معنای مجازی ظن
  • محمدحسن موحدی ساوجی * صفحات 123-148

    این نوشتار در پی آن است که به این پرسش پاسخ دهد که از دیدگاه قرآن کریم، آیا دستیابی به فلاح و رستگاری در سرای ابدی منحصر در اعتقاد و پایبندی به دین حق است؟ به دیگر سخن، کسانی که در آخرت از رستگاران و نجات یافتگان از شقاوت و عذاب به‌شمار می‌آیند، تنها از میان گروندگان به دین یا آیین حق خواهند بود یا امکان رستگاری و نجات انسان‌های باطل اندیشی که به دین حق معتقد نشده و راه باطل را برگزیده‌اند نیز وجود دارد؟ چه آیاتی از قرآن کریم بر این امکان یا عدم آن دلالت دارند، و در صورت امکان نجات‌یابی این دسته از انسان‌ها، چه شرایطی برای آن بیان شده است؟ در پاسخ‌گویی به این پرسش‌ها، پس از بیان اجمالی سابقه این مبحث در میان پیروان ادیان، واژه کفر و کافر در لغت، و اصطلاح آن در قرآن کریم و نزد فقیهان مورد بررسی قرار گرفته؛ آنگاه نظری اجمالی به اظهارات موافقان و مخالفان افکنده شده، دلایل قرآنی هریک مورد بررسی قرار گرفته است، و در نهایت با تقسیم‌بندی باطل اندیشان به سه دسته: معاند، مقصر و قاصر، دسته اخیر در حوزه اعتقادات از نجات یافتگان دانسته شده‌اند. 

    کلیدواژگان: کفر در قرآن، معاد در قرآن، قرآن و نجات، قرآن و تکثرگرایی دینی، پلورالیسم نجات
  • سید مهدی نریمانی زمان آبادی صفحات 149-168

    در مواردی که مکلف پس از جست و جو و دست نیافتن به دلیل، در تکلیف واقعی شک کند، براساس اصل برایت، به برایت ذمه مکلف از تکلیف مشکوک حکم می شود؛ البته اصولیان این حکم را فقط برای موارد شک در جزییت یا شرطیت چیزی در عبادات، جاری می کنند؛ اما در معاملات، بر خلاف عبادات، به تقدیم و حکومت اصل فساد معاملات، تمسک کرده اند. در این نوشتار پس از بیان هفت دیدگاه مهم در برایت شرعی و تعیین محدوده آن از لحاظ شمول نسبت به شبهات حکمیه و موضوعیه؛ به سه تفسیر مهم در حکم ارشادی و دو نظریه در تبیین ماهیت آن اشاره شده است تا از این رهگذر، اثبات کند شارع مقدس به وسیله برایت، حکم شرعی را برنمی دارد، بلکه موضوع را رفع می کند در واقع شارع مقدس منشا شک را برمی دارد و برایت را در ناحیه موضوع، نه در ناحیه حکم جاری می کند. برای نمونه می توان به ازدواج با زنی که در عده است، اشاره کرد که مشهور اصولیان با تمسک به اصاله الفساد و اصل عدم علقه زوجیت، عقد جدید را باطل می دانند اما در این نوشتار با توجه به رفع موضوع عده توسط شارع مقدس، به صحت عقد جدید حکم می گردد، زیرا با توجه به برایت شرعی، موضوع «در عده بودن» رفع شده است و در واقع شارع مقدس منشا شک در حصول علقه را برداشته است؛ البته این برایت شرعی فقط در ناحیه موضوع، جریان می یابد و در حکم، وجوب عده، تصرفی نمی کند. در این تحقیق بنیادین، از منابع کتابخانه ای و دیجیتال استفاده شده است.

    کلیدواژگان: برائت شرعی، برائت عقلی، حدیث رفع، حکم ارشادی، اصالهالفساد، شک در شرطیت، شک در جزئیت، معاملات
|
  • AbdAlRahim Soleymani Pages 1-18

    The Holy Qur'an states that faith in God is the key to salvation and unfaithfulness is the main factor to lead the man to the eternal affliction. But according to Qur'an, do the faith and unfaithfulness in God have merely one meaning and one stage? Some verses of Qur'an imply that God has commanded those who have faith in God to believe in Allah, His messenger, the Scripture and …. Is not the command to a believer to believe in God actualization of the actualized? To solve this problem, various statements have been offered by commentators. However, this article argues that faith in God has double-stage. The first stage, the principle of theism which assumes faith and religion an innate trait for human beings and the other stage is walking in obedience to God's word. These verses refer to this double-stage of faith. Corresponding, according to the Holy Qur'an unfaithfulness has two stages. The first stage is that one's beliefs are not in the path of God and the second one is the enmity and opposition to God.  The second unfaithfulness causes the man's destruction. But unfaithfulness related to the first stage approximates innate belief. The key to salvation is the submissions to divine will, namely faith is innate.

    Keywords: Quran, faith, Unfaithfulness, Faith, Unfaithfulness Stages, Salvation
  • Zahra Akhavan Sarraf Pages 19-40

    Gulshane Raz, the most important and famous poetic work of Saad al-Din Mahmoud Shabestari, a mystic and poet of the early eighth century AD, is a short and concise Work Which has a strong interaction with many literary and mystical texts before and after.According to intertextuality theory, literary texts are in natural interaction with other texts coinciding or pre-existing them. Golshane Raz is Strongly influenced by a collection of pre-existing texts, including Quran, prophetic narrations, as well as the terms of Sufis and earlier mystics, so that it cannot be analyzed and interpreted independently of those texts.The obvious and hidden contribution of the Quranic propositions and narrations in this book is remarkable. The themes, phrases and vocabulary of verses and narrations are especially present in Golshane Raz in different literary ways, such as adaptation, quotation, implication, simile, allegory, analysis and reference.The following article is an exploratory report on how these poems relate to Quran and narrations from the perspective of intertextuality theory and the study of the existence and implementation of various types of intertexuality in them and the analysis and application of some of these cases.

    Keywords: intertextuality, Quran, Golshane Raz, Tanas, Shabestari
  • Hamid Nosrati *, Farzad Dehghani Pages 41-64

    On of the Controversial verses of the Holy Qur'an is Verse 34 of Surah An_Nisa' which is about Family issues and Guardianship in this Center. In this Verse, Women are Divided into two Groups, the Righteous and the unrighteous, and three Solutions have been stated for their incurable treatment that on of them is the abandonment of women in their dormitories. The Forthcoming Research, in Order to find a Concept that is close to Reality by Descriptive_Analytical Method Examined the Commentators' views on the Qur'anic concept (and abandon them in their beds), after reviewing many interpretations , conclude that the commentators about this part of the Verse, they are divided into six senses: non_intercourse, turning your back, leaving the dormitory, harshness, and swearing, closing and Imprisonment and the best meaning seems to be the first meaning, that is non_intercourse and abstinence.

    Keywords: Woman in the Qur'an, Beating Women, Leaving Woman, Incurable Woman
  • Farzin Habibzadeh * Pages 65-92

    While the artistic effects and phonetic aspects of the Holy Quran have attracted the attention of the people of the age from the beginning of the revelation, and they have been influenced by the musical song and its unique tone, but this matter except in a few latest decades, which has been accompanied by the development of linguistics and phonology, has not been the focus of Quran studies and its dark dimensions and angles have not been properly explained. The melody of the Quran, whether at the level of words and letters and at the level of sentences and verses, is today studied and analyzed in the discussions of the expressive and rhetorical miracles of the Quran, which purpose is to represent the novel order and style of the Quran in presenting religious and Islamic lessons. The subject of the order of the melody and music of the Quran, which discusses that how words and meanings are related in the Holy Quran, has wide dimensions and angles that indicate the need to pay attention to this important aspect of the Quran. In this regard, the present article has been written with the aim of reviewing and rereading the views and opinions of Ayatollah Seyyed Mahmoud Taleghani, regarding the musical aspects of the verses and the harmony of melodies and weights with the meanings and purposes of Quran verses. The commentator in the interpretation of a ray of the Quran, especially in the interpretation of the Meccan Surahs, which are often in the final part of the Quran and the presence and effect of the melody in them is more evident than other parts, has tried to study and analyze the harmony of the verses tones. Among the topics that the commentator has analyzed in expressing the melody of the verses and words of the Quran, as well as state of coordinate the words with the meanings and purposes, the following can be mentioned: length of verses , expression of tone and weights of verses and its adaptation and harmony with meanings and purposes, role of movements and letters and its exists in inducing concepts and meanings, characteristics of Quran distances and their coordination with the contents of verses and Surahs, comparison of Surahs from the perspective of song and content as well as the division and expression of verses of a Surah from the perspective of melody.

    Keywords: Melody Harmony, Phonetic Aspects, Holy Quran, Expressive Miracle, Ayatollah Taleghani
  • Maryam Sajedi * Pages 93-122

    Having doubt or being certain is one of the basic matters of knowledge. Therefore the praise or the reproach of conjecture or surmise in the Holy Qur’an is a fundamental issue which leads to the reflection on the cognitive principles of knowledge.Reviewing some verses of the Holy Qur’an may imply that following any surmise is reproached; therefore the cases in which the surmise of some believers is praised, should have an esoteric interpretation. Many theologians and interpreters believe the devotees should have firm beliefs and surmise is not valid in this regard. Therefore they interpret zan as certainty in the verses which praise the zan (surmise) of believers.The verses which praise or reproach zan in the Holy Qur’an, their contextual clues and the words which are in the same semantic field are studied in this research, using the semantic methodology. Therefore the conceptualization and weltanschauung of the Holy Qur’an on admirable and non-admirable zan is discovered.This research shows that the syntagmatic, paradigmatic and opposite vocabulary in the semantic field of zan do not provide any contextual clue for the interpretation of zan as certainty in the mentioned verses; there is no restraint to interpret zan according to its literal sense and it is rather compatible with the originality of the text, and God’s absolute knowledge and wisdom.

    Keywords: Qur’an, Semantics, Qur’an’s Weltanschauung, the Literal Meaning of Zan, the Allegorical Meaning of Zan
  • Mohammad Hassan Movahedi Savoji* Pages 123-148

    This writing is going to answer this question whether achieving prosperity and salvation in eternal world from the viewpoint of the Holy Quran is restricted to faithfulness and belief in the religion of truth? In other words, those who will prosper and rescue from adversity and punishment, are only among followers of the religion of truth or there is a possibility for the false claimants who are not believed in the religion of truth and have chosen the void path, to be rescued and prospered? Which verses of the Holy Quran indicate this possibility or lack of it, and in case of rescuing this group of people, which conditions have stated for them? In order to answer these questions, after overviewing the history of this topic, among the followers of religions, the terms “unbelief” and “unbeliever” are examined in terminology of the Holy Quran and from the viewpoints of religious jurisprudents; then the statements of proponents and opponents are studied and their Quranic reasons are examined, and at the end dividing the false claimants to three groups: “antagonist”, “culprit” and “defaulter”, the last group believably are known as those who will rescue.

    Keywords: Disbelief in the Qur'an, Resurrection in the Quran, Quran, Salvation, Religious Pluralism, Salvation Pluralism
  • Seyed Mahdi Narimani Zaman Abadi Pages 149-168

    In cases where the Obligated person, after searching and not finding the reason, doubts about the real duty, according to the principle of innocence, the acquittal of the obligee from the suspicious duty is ruled; of course, the fundamentalists issue this ruling only for cases of doubt about the detail or conditionality of something in worship; But in transactions, unlike worship, they have relied on submission and the rule of corruption. In this article, after expressing seven important views on religious innocence and determining its scope in terms of inclusion of theological and thematic doubts; Three important interpretations in the guidance and two theories in explaining its nature have been pointed out in order to prove that the holy shari'a does not remove the shari'ah ruling by innocence, But Resolves the issue. In fact, the holy shari'a removes the source of doubt and acquits innocence. In the subject area, not in the sentence area. For example, we can mention the marriage with a woman who is in a number, that the famous fundamentalists invalidate the new contract by relying on the originality of corruption and the principle of lack of marital interest, but in this article The new one is ruled, because according to the religious innocence, the issue of "being in the crowd" has been removed, and in fact, the holy shari'a has removed the source of doubt in obtaining interest; Of course, this religious innocence flows only in the area of ?? the subject and does not take possession of the sentence, the obligation of some. In this basic research, library and digital resources have been used.

    Keywords: Hadith Rifa, Guidance Sentence, The Principle of Corruption, Doubt in Conditionality, Doubt in Detail, Trades