فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 91 (پاییز 1400)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 91 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی کریم پور*، مجید میرزاوزیری صفحات 1-11
    آموزش الکترونیکی و نفوذ آن در نظام آموزش عالی با شیوع بیماری کووید-19 به طور چشم گیری در دنیا افزایش یافته و شیوه آموزش مرسوم را به شکل غیر قابل باوری تغییر داده است. در ایران نیز همچون سایر کشورهای دنیا، از اوایل شروع بیماری همه گیر، آموزش چهره به چهره جای خود را به آموزش الکترونیکی در تمامی مراکز آموزشی داده است. از جمله معضلات و چالش های آموزش مجازی، اطمینان از پیشرفت تحصیلی مناسب دانشجویان و نحوه ارزیابی دانشجویان در این شیوه از آموزش است. در این پژوهش ضمن اشاره مختصر به روش های معمول در ارزیابی پیشرفت تحصیلی دانشجویان، چند نمونه مختلف از ارزیابی با بازخورد معرفی شده و اهمیت این شیوه از ارزیابی در کمک به پیشرفت تحصیلی دانشجویان بررسی شده و به دستاوردهای مهم آن اشاره گردیده است. در این شیوه از ارزیابی، ضمن امکان بررسی پیشرفت تحصیلی دانشجویان، به پیشرفت تحصیلی دانشجویان در حین ارزیابی نیز کمک شایان توجهی می شود. در این راستا این روش از آزمون در بعضی از دروس مقطع تحصیلی کارشناسی دانشکده مهندسی و دانشکده علوم ریاضی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شده و به تحلیل آن پرداخته شده است. نظر برخی از دانشجویان دروس مذکور نیز آورده شده و مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: : کووید-19، آموزش حضوری، آموزش الکترونیکی، ارزیابی با بازخورد، پیشرفت تحصیلی دانشجویان
  • غلامعلی منتظر*، مهدیه فرازکیش صفحات 13-30

    در دهه اخیر فناوری اطلاعات به عنوان عامل کلیدی توسعه همه جانبه کشورهای جهان و از جمله کشورهای منطقه چشم انداز 1404 معرفی شده و به ویژه در بازساختاردهی و بازطراحی نظام آموزش عالی این کشورها به کارگرفته شده است. با توجه به ضرورت پیاده سازی دوره های آموزش الکترونیکی در مواجهه با پاندمی کرونا، این مقاله درصدد پاسخ گویی به این پرسش است که چرا دانشگاه های ایران در عرصه آموزش های الکترونیکی (به عنوان مهم ترین نمود آموزش غیرحضوری در عصر اطلاعات) ناموفق بوده اند؟ بدین منظور با تبیین مدلی برای ارزیابی توانایی دانشگاه ها برای بهره مندی از یادگیری الکترونیکی، تلاش می شود در مطالعه ای تطبیقی چهار دانشگاه مهم ایران با چهار دانشگاه مهم ترکیه در مواجهه با پاندمی کرونا مورد مطالعه قرارگیرد. بدین منظور با اعزام گروهی متخصص به دانشگاه های مذکور وگردآوری داده های واقعی و میدانی، میزان توانمندی آنها برای ایجاد محیط یادگیری الکترونیکی مورد بررسی قرارگرفته است. نتایج این پیمایش نشان می دهد میزان توانمندی دانشگاه های منتخب ترکیه در سطح «متوسط و بالاتر از متوسط» قرار دارد اما توانمندی دانشگاه های منتخب ایران در سطح «نسبتا ضعیف» برآورد می شود. در پایان بر اساس تحلیل دلایل عدم موفقیت دانشگاه های منتخب کشور در تحقق یادگیری الکترونیکی، به ویژه در مقایسه با دانشگاه های هم تراز کشور رقیب، رهنمودهایی برای برنامه ریزی و سیاستگذاری منسجم تر ارایه شد.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، توانمندی یادگیری الکترونیکی، پاندمی کرونا، دانشگاه های ایران، دانشگاه های ترکیه
  • احمد کیخا*، محمد میرکمالی صفحات 31-54

    هدف از این پژوهش، ارایه چارچوبی برای توسعه سرمایه انسانی دانشجویان مهندسی مبتنی بر برنامه های منتورینگ می باشد. برای دستیابی به این هدف از روش کیفی فراترکیب استفاده شده است. بنابراین جستجوی کلیدواژه های تخصصی پژوهش، منتورینگ دانشجویان مهندسی، منتورینگ دانشجویان آموزش عالی در پایگاه های معتبر علمی، ساینس دایرکت، اشپرینگر، ویلی آنلاین، اریک، سیج، امرالد در بازه زمانی (2000 - 2021) انجام شد. سرانجام 72 پژوهش برای تحلیل انتخاب شدند. یافته ها در بخش نخست دربرگیرنده مضامین دانشگاهی (رهبری دانشگاه، مدیریت دانشگاه)، ارتباطی (ارتباطات درون دانشگاهی و برون دانشگاهی)، ظرفیت های نرم (هنجارهای فرهنگی و هنجارهای اخلاقی)، پیش از اجرای برنامه (برنامه ریزی مقدماتی، آماده سازی)، حین اجرای برنامه (مدیریت اجرای برنامه، شیوه اجرای جلسات)، نظارت و ارزشیابی اجرای برنامه (نظارت بر اجرا، ارزشیابی برنامه)، پیامدهای اجرای برنامه (دانشجویی و دانشگاهی) می شدند. در بخش دوم یافته در قالب مضامین ویژگی های اعضای هییت علمی (ویژگی عمومی استاد، ویژگی علمی استاد)، ویژگی های دانشجو (ویژگی عمومی دانشجو، ویژگی علمی دانشجو)، ویژگی های مشترک (ویژگی های مشترک عمومی، ویژگی های مشترک علمی) دسته بندی شدند. در پایان توصیه های سیاستی برای نظام آموزش عالی مهندسی ایران ارایه شده است.

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، توسعه دانشجویی، توسعه سرمایه انسانی دانشجویان، منتورینگ، موفقیت دانشجویان
  • مرتضی کرمی*، اعظم محمدزاده قصر، حسین جعفری ثانی صفحات 55-72

    مقاله حاضر در جستجوی شناخت نوع مواجهه با طراحی محیط های یادگیری کارآموزی دانشجویان رشته مهندسی است. روش تحقیق توصیفی و تحلیل اسناد بود. در تحلیل برنامه درسی تجربه شده، جامعه آماری شامل دانشجویان مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد که واحد کارآموزی را گذرانده بودند و تعداد آنها 250 نفر می شد. تعداد 135 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسش نامه محقق ساخته که شامل 23 گویه و مطابق با نه عنصر برنامه درسی بود، پاسخ دادند. در تحلیل برنامه درسی قصد شده 6 سند برنامه درسی به صورت نمونه هدفمند انتخاب شد. نتایج با استفاده از آزمون ناپارامتریک خی دو یک بعدی (کای مربع) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد، دانشجویان برنامه درسی تجربه شده را از لحاظ ابعادی مانند تناسب محتوا با فعالیت های حرفه ای و نیازهای علمی صنعت را مغفول(p<0/001) و در بقیه موارد نوع طراحی آموزشی را به طور معناداری به صورت طراحی آموزشی جزءنگر (p<0/05) ارزیابی کردند. نتایج مربوط به برنامه درسی قصد شده از طریق بررسی برنامه درسی مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و ارزیابی طرح درس های اعضای هییت علمی دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد نیز نشان داد که طراحی محیط های یادگیری کارآموزی مغفول مانده است. اتخاذ رویکرد کل نگر مبتنی بر محیط های یادگیری تکلیف محور به عنوان رویکرد بدیل در طراحی آموزشی کارآموزی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کارآموزی، محیط یادگیری، برنامه درسی مغفول، یادگیری تکلیف محور
  • داود طهماسب زاده شیخلار*، آی سان پاشائی فخر، فاطمه کاشی صفحات 75-94

    پژوهش حاضر باهدف پیش بینی متغیرهای فرسودگی تحصیلی و اهمال کاری تحصیلی دانشجویان فنی مهندسی بر اساس متغیرهای تفکر انتقادی و روحیه کارآفرینی انجام یافته است. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان کارشناسی فنی و مهندسی دانشگاه تبریز بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای و با استفاده از جدول مورگان تعداد 318 نفر (121 دختر و 197 پسر) به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از ابزارهای پرسش نامه تفکر انتقادی ریکتس، روحیه کارآفرینی بهرام زاده و همکاران، فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران و اهمال کاری تحصیلی سواری استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون T تک نمونه ای، آزمون تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA)، ضرایب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته ها نشان داد میزان متغیرهای تفکر انتقادی و روحیه کارآفرینی بالاتر از حد متوسط بوده و میزان متغیرهای فرسودگی و اهمال کاری تحصیلی پایین تر از حد متوسط می باشد. همچنین متغیر تفکر انتقادی با ضریب بتای (20/0-=B) متغیر اهمال کاری تحصیلی را 14/0 و با ضریب بتای (30/0-=B) متغیر فرسودگی تحصیلی را 22/0 به طور منفی پیش بینی می کند اما پیش بینی روحیه کارآفرینی معنادار نیست. به طورکلی نتایج نشان داد متغیر تفکر انتقادی نقش معناداری در پیش بینی فرسودگی و اهمال کاری تحصیلی دانشجویان فنی و مهندسی دارد.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، روحیه کارآفرینی، فرسودگی تحصیلی، اهمال کاری تحصیلی، فنی و مهندسی
  • خدیجه آذر* صفحات 95-113

    کسب اعتبار بین المللی و اثرگذاری محلی - منطقه ای از راهبردهای اصلی دانشگاه نسل چهارم است، پاسخگویی به مسایل و چالش های جامعه و سایر نهادهای اجتماعی نیز از ماموریت های محوری آن است. لذا، هدف اصلی این پژوهش شناسایی و تعیین مولفه های موثر بر پیدایش و ارتقای دانشگاه های نسل چهارم بوده است. روش تحقیق کیفی از نوع تحلیل محتوا بود. به منظور گردآوری اطلاعات از فن مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. داده ها از طریق کدگذاری و تحلیل محتوای مضامین مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند. نمونه گیری به روش هدفمند انجام شد. حجم نمونه ها نیز بر اساس قاعده «اشباع نظری» به تعداد 15 نفر از خبرگان و صاحب نظران نظام آموزش عالی تعیین شدند. نتایج بیانگر این است که مولفه های اصلی در ارتقای دانشگاه نسل چهارم عبارت از: نیروی انسانی متعهد، پاسخگویی، توسعه دانش اجتماعی، حفظ استقلال دانشگاهی و منابع مالی مستقل، توسعه تعاملات، ایجاد ساختار انعطاف پذیر، داشتن فرهنگ سازمانی نوآورانه، مدیریت دانشگاه حساس به جامعه، نیازسنجی، استقرار نظام تنظیم کیفیت خدمات، توسعه فناوری و نوآوری می باشند. بنا به یافته های این مطالعه، تقویت مولفه های موثر در پیدایش و شکل گیری دانشگاه نسل چهارم ضروری است. براین اساس، مسیولان نظام آموزش عالی کشور باید زمینه لازم جهت تحقق این مهم را فراهم نمایند. این امر باتوجه به بافتار محلی و میزان آمادگی دانشگاه ها، می تواند متفاوت باشد و در درون خود الگوهای متفاوتی از جامعه گرایی را خلق کند. درهرحال، دانشگاه ها باید ازنظر زیرساخت های فکری و مدیریتی مهیا باشند.

    کلیدواژگان: دانشگاه نسل چهارم، دانشگاه خدمت محور، خبرگان آموزش عالی، تحلیل محتوای کیفی
  • فرشته حسین لو*، افسانه زمانی مقدم، رضا سورانی یانچشمه صفحات 113-139

    توسعه ارتباط صنعت و دانشگاه به دلیل اثرات و پیامدهای مثبت آن در ایجاد تحولات فناورانه، اقتصادی و اجتماعی مورد توجه برنامه ریزان و سیاست گذاران دانشگاهی و صنعت قرار داشته است. پژوهش حاضر با استفاده از مدل معادلات ساختاری به روش کمی و کیفی جهت بررسی مولفه های موثر در این ارتباط صورت پذیرفته است. با استفاده از فرمول کوکران 337 نفر از مجموع 1486 نفر جامعه پژوهش شامل روسای دانشگاه ها و دانشکده های دانشگاه آزاد مستقر در تهران و مراکز ارتباط با صنعت انتخاب گردیدند. جهت بررسی کمی از مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسش نامه تدوین شده توسط محقق استفاده گردید و تحلیل داده ها به دو روش توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای 16 SPSS و Smart PLS انجام شد. سه بعد فردی (مولفه های فکری، نگرشی، مهارتی)، سازمانی (مولفه های قانونی و حقوقی، فرهنگی، مدیریتی) و محیطی (مولفه های ویژگی های صنعت، زیرساختی) به همراه چهارده مولفه و 55 شاخص استخراج گردید. برای بررسی برازش مدل، به بررسی X2, R و RS؛ پرداخته شد که وجود X2 پایین و نسبت کای دو به درجه آزادی کمتر از سه، نشان دهنده برازش مناسب مدل بود. در این میان بعد سازمانی با بار عاملی 979٪ بیشترین اولویت را به خود اختصاص داد.

    کلیدواژگان: ارتباط صنعت با دانشگاه، پارک علم و فناوری، رسته های فناوری، طرح دانش بنیان
|
  • Ali Karimpour *, Majid Mirzavaziri Pages 1-11
    E-learning and its influence in the higher education system has increased dramatically in the world with the outbreak of Covid-19 disease and has changed the method of conventional education in an unbelievable way. In Iran, as in other countries of the world, from the beginning of the epidemic, face-to-face education has changed to e-learning in all educational centers. One of the problems and challenges of e-learning is to ensure the proper academic progress of students and how to evaluate students in this method of education. In this study, while briefly referring to the common methods in assessing student academic achievement, several different examples of feedback evaluation have been introduced and the importance of this method of assessment in helping student academic achievement has been investigated and its important achievements have been pointed out. In this method of assessment, in addition to the possibility of examining student’s academic achievement, it also provides significant assistance to students’ academic achievement during assessment. In this regard, this test method has been implemented and analyzed in some undergraduate courses of the Faculty of Engineering and the Faculty of Mathematical Sciences of Ferdowsi University of Mashhad. The opinion of some students of the mentioned courses has also been given and examined.
    Keywords: COVID-19, face-to-face Education, E-learning, evaluation with feedback, Students’ Academic Achievement
  • Gholam Ali Montazer *, Mahdieh Farazkish Pages 13-30

    In the last decade, information technology has been identified as a key factor in most countries’ development, including the countries of Iran’s Outlook 1404, and has been used in particular to restructure and redesign higher education systems in these countries. Turkey is one of the countries experiencing the most growth through ICT development and its impact on higher education is highly evident. In 2020, more than 40% of the population of eight million Turkish students studied in distance courses. In contrast, despite the not-so-delayed and powerful entry of Iranian universities in e-learning field, a very small percentage of the country’s students (less than 10%) studied in distance courses, while this trend is also declining. Given the need to implement e-learning courses in the face of the Corona pandemic, this article seeks to answer the question of why Iranian universities have failed in the field of e-learning (as the most important manifestation of distance learning in the information age), a comparative study of four major Iranian universities (Tehran, Khajeh Nasir, Shiraz, and Isfahan) with four important Turkish universities (Ankara, Hajat Tepe, Ghazi and Technical University of Middle East) in the face of the Corona pandemic is attempted. The ability of universities to create an e-learning environment has been investigated by sending a team of experts to the mentioned universities and collecting real data. The results of this survey show that the capacity of selected universities in Turkey is at the "medium and above average" level, but in Iran is estimated at a "relatively weak" level. Finally, based on an analysis of the reasons for the failure of Iran’s selected universities to implement e-learning, especially in comparison with the competing universities in the outlook 1404, some more coherent planning and policy guidance are provided.

    Keywords: E-learning, e-learning capability, Corona pandemic. Iranian universities, Turkish universities, comparative analysis
  • Ahmad Keykha *, Seyed Mohammad Mirkamali Pages 31-54

    The purpose of this study is to provide a framework for human resource development of engineering students based on mentoring programs. To achieve this goal, the Meta-synthesis qualitative method has been used. Therefore, search for specialized research keywords; Mentoring engineering students, mentoring higher education students in reputable scientific databases; Science Direct, Springer, Wiley Online Library, ERIC, Sage Journals, Emerald were conducted over a period of time (2000-2001). Finally, 72 studies were selected for analysis. Findings in the first part include academic topics (university leadership, university management); Communication (intra-university and extra-university communication); Soft capacities (cultural norms and moral norms); Before the implementation of the program (preliminary planning, preparation); During program implementation (program implementation management, session execution method); Monitoring and evaluation of program implementation (monitoring of performance, program evaluation); The consequences of the program (student and university). In the second part, the findings are in the form of themes of the characteristics of the faculty members (general characteristics of the professor, scientific characteristics of the professor); Student characteristics (general student characteristics, student scientific characteristics); Common features (common common features, common scientific features) were categorized. Finally, policy recommendations for Iran’s higher engineering education system are provided.

    Keywords: academic achievement, Student development, student human capital development, Mentoring, student success
  • Morteza Karami *, Azam Mohamadzadeh, Hosein Jafari Sani Pages 55-72

    The present article is in search of identifying the type of exposure to designing internship learning environments for engineering students. The research method was descriptive and document analysis. In the analysis of the experienced curriculum, the statistical society included engineering students of Ferdowsi University of Mashhad who had passed the internship unit and their number was 250 people. A total of 135 people were selected using the Cochran’s formula as a sample and answered a researcher-made questionnaire that consisted of 23 items and corresponded to the nine elements of the curriculum. In the intended curriculum analysis, 6 curriculum documents were selected as a targeted sample. The results were analyzed using one-dimensional chi-square test (chi-square). The results showed that students evaluated the experienced curriculum in terms of dimensions such as the relevance of content to professional activities and scientific needs of the industry (p <0.001) and in other cases significantly evaluated the type of educational design as partial educational design (p <0.05).The results of the intended curriculum by reviewing the curriculum approved by the Ministry of Science, Research and Technology and evaluating the curriculum of the faculty members of the Faculty of Engineering of Ferdowsi University of Mashhad also showed that the design of internship learning environments has been neglected. Adopting a holistic approach based on task-based learning environments is suggested as an alternative approach in internship training design.

    Keywords: internship, Learning Environment, null curriculum, Task-based learning, Engineering training
  • Davoud Tahmasebzadeh Sheikhlar *, Ay San Pashaeifakhr, Fateme Kashi Pages 75-94

    The present study was conducted to predict the variables of academic burnout and academic procrastination of engineering students based on the variables of critical thinking and entrepreneurial spirit. The research method was descriptive and correlational. The statistical population of the study was all undergraduate and engineering students of Tabriz University who were selected as a sample by one-stage cluster sampling method using Morgan table (311 girls and 197 boys). Data were collected using the Ricketts Critical Thinking Questionnaire, Bahramzadeh et al.’s entrepreneurial spirit, Berso et al.’s academic burnout, and riding academic procrastination. Data were analyzed using one-way t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation coefficients and multiple regression analysis. The results showed that the rate of variables of critical thinking and entrepreneurial spirit is above average and the rate of variables of burnout and academic procrastination is lower than average. Also, the critical thinking variable with beta coefficient (B=-0.20) negatively predicts academic procrastination variable 0.14 and with beta coefficient (B= -0.30) predicts academic burnout variable 0.22 but predicts entrepreneurial spirit is significant. is not. In general, the results showed that the critical thinking variable has a significant role in predicting burnout and academic procrastination of technical and engineering students.

    Keywords: critical thinking, Entrepreneurial Spirit, Academic burnout, academic procrastination, engineering
  • Khadijeh Azar * Pages 95-113

    Gaining international validity and local-regional impact are the main strategies of the University of Fourth Generation. Dealing with issues and challenges of society and other social institutions is also its axial mission. Therefore, the main objective of this research was to identify and determine the components affecting the emergence and promotion of the fourth generation universities. The method of qualitative research was content analysis. In order to collect information, semi-structured interview technique was used. Data were analyzed by encoding and analyzing the content of the themes. Sampling was done by purposeful method. The sample size was also based on the rule of “theoretical saturation” by 15 people and the experts of higher education system. The results indicate that the main components in the promotion of the university of the fourth generation are committed human resources, responsiveness, development of social knowledge, maintaining academic independence and independent financial resources, development of interactions, creating a flexible structure, innovative organizational culture, susceptible university management to the community, the needs, deployment of service quality regulations, technology development and innovation. According to the findings of this study, strengthening effective components in the emergence and formation of the university of the fourth generation is essential. Accordingly, officials of the country’s higher education system should provide the ground for realizing this important. This can vary according to the local context and readiness of universities, and within themselves create different patterns of society. However, universities should be provided in terms of intellectual and management infrastructure.

    Keywords: fourth generation university, service-oriented university, higher education experts, Qualitative Content Analysis
  • Fereshteh Hoseinloo *, Afsaneh Zamane Moghadam, Reza Sorani Yancheshmeh Pages 113-139

    Policy makers have always considered developing the relationship between industry and academia due to its positive effects on creating technological, economic, and social developments. The present study investigated the effective components on industry-university relationship through applying structural equation modeling based on quantitative and qualitative methods.  By applying Cochran’s formula, 337 experts out of 1486 study population were selected, including the deans of universities, faculty of the Azad University based in Tehran and heads of industry relations centers. The collected data were analyzed by descriptive and inferential methods using SPSS 16 and Smart PLS software. Three dimensions and their components including individual (intellectual, attitude, skill), organizational (legal and statutory, cultural, managerial), and environmental (industry, infrastructure) were extracted along with 14 components and 55 indicators. To check for the fit of the model, the X2, R and RS were calculated. The presence of low X2 and the ratio of chi-square to the degree of freedom less than three, indicated a good fit of the model. Comparatively, the organizational dimension with %979 operating load claimed the highest priority.

    Keywords: Industry-University Relationship, science, technology park, technology departments, knowledge-based plan