فهرست مطالب

سیاست نامه علم و فناوری - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز 1400)

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سپیده فهیمی فر، سمیه جعفری* صفحات 5-23

    هدف پژوهش حاضر تحلیل و مقایسه مفاهیم راهبرد دانش و راهبرد مدیریت دانش بر اساس آثار نمایه شده در وبگاه علم است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، و از نظر روش شناسی، توصیفی با رویکرد علم سنجی است که در آن از فنون تحلیل هم واژگانی و تحلیل شبکه استفاده شده است. جامعه پژوهش تولیدات علمی مرتبط با موضوع راهبرد دانش و راهبرد مدیریت دانش در وبگاه علم است. نرم افزارهای هیست سایت ، اکسل و گفی جهت تحلیل داده ها و ووس ویور جهت ترسیم نقشه ها استفاده شده است. در حوزه راهبرد دانش 404 اثر و در حوزه راهبرد مدیریت دانش 720 اثر در وبگاه علم نمایه شده است. کشورهای ایالات متحده و چین بیشترین تولیدات را در حوزه های راهبرد دانش و راهبرد مدیریت دانش داشته اند. براتیانو و بیرلی به ترتیب بیشترین تولیدات و استنادات را در حوزه راهبرد دانش و گرندینتی و هانسن، نوهریا و تیرنی به ترتیب بیشترین تولیدات و استنادات را در حوزه راهبرد مدیریت دانش به خود اختصاص داده اند. حوزه اقتصاد کسب و کار بیشترین سهم را در تولید آثار هر دو حوزه داشته است. دانشگاه پادوآ بیشترین مشارکت را در هر دو حوزه داشته است. واژگان آثار راهبرد دانش 5 خوشه و آثار راهبرد مدیریت دانش 8 خوشه تشکیل دادند. 534 کلیدواژه مشترک در خوشه های موضوعی این دو حوزه وجود دارد. کلیدواژه های راهبرد دانش، مدیریت دانش و نوآوری؛ در حوزه راهبرد دانش و کلیدواژه های مدیریت دانش، راهبرد مدیریت دانش و نوآوری در حوزه راهبرد مدیریت دانش به ترتیب دارای بیشترین مرکزیت های درجه، نزدیکی و بینابینی هستند. روند رشد تولیدات علمی دو حوزه صعودی بوده و تعداد بیشتر تولیدات و استنادات حوزه راهبرد مدیربت دانش نشان از توجه بیشتر پژوهشگران به این حوزه در سطح بین الملل و ایران دارد. حوزه پژوهشی علم اطلاعات در آثار پژوهشی راهبرد دانش مشارکت بیشتری نسبت به حوزه علم رایانه دارد.

    کلیدواژگان: راهبرد(های) دانش، راهبرد(های) مدیریت دانش، علم سنجی، هم واژگانی، نقشه دانش
  • یزدان شیرمحمدی*، آرش بستان منش صفحات 24-43

    جهانی شدن بازار عرصه رقابت را برای شرکت ها بسیار شدیدتر کرده است، شرکت ها تلاش می کنند با بهره گیری از منابع و فرآیندهای مختلف مزیت های رقابتی خود را افزایش و یا حداقل حفظ کنند. پیشرفت فن آوری اطلاعات موجب شده تا شرکت های خدماتی حجم زیادی از داده های مربوط به مشتریان خود را نگهداری و در تفکرات استراتژیک بازاریابی خود بهره برداری نمایند. از این رو، شناخت بیشتر مشتریان با استفاده از فن آوری اطلاعات داده های بزرگ به دلیل داشتن حجم بسیار زیاد داده های به ظاهر نامرتبط و همچنین به کارگیری نرم افزارهای پیچیده آماری برای تحلیل نیازهای مشتریان در دهه های اخیر در شرکت های خدماتی مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش می پردازیم به شناخت عوامل تاثیرگذار بر عملکرد واقعی کارکنان شرکت شاتل در استفاده از فن آوری اطلاعات داده های بزرگ که منجر به عملکرد شرکت خدماتی می شود. هدف این پژوهش کاربردی و به روش توصیفی با جامعه آماری کارکنان شرکت همراه اول استان البرز است. تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزارهای اس پی اس اس و آموس انجام شده و در آزمون فرضیه ها از روش معادلات ساختاری استفاده شده که تایید همه فرضیه ها به جزء دو فرضیه ریسک درک شده بر پیش بینی عملکرد و همین طور ریسک درک شده بر قصد رفتاری است. یافته های پژوهش نشان دهنده اثر پیش بینی عملکرد، پیش بینی تلاش و عوامل اجتماعی بر عملکرد کارکنان شرکت شاتل از طریق قصد رفتاری با در نظر گرفتن اثر ریسک درک شده، هزینه فرصت و مقاومت در برابر استفاده از داده های بزرگ است.

    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات، داه های بزرگ، رفتار کارکنان، ریسک درک شده، مقاومت در فن آوری
  • داود شیخی*، معصومه پازکی، مژگان ماسوری صفحات 44-60

    فناوری اطلاعات و ارتباطات از فناوریهای نوینی هستند که در سالهای اخیر به روستاها وارد شده است و ابزاری برای توسعه پایدار این نواحی و دستیابی به کیفیت زندگی ساکنین روستایی می باشد. هدف این پژوهش شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر افزایش کارایی دفاتر فناوری اطلاعات و ارتباطات روستایی در استان لرستان است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای و میدانی است. جامعه آماری 267 نفر از کارگزاران دفاتر فناوری اطلاعات و ارتباطات روستایی در سطح استان لرستان می باشند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 158 کارگزار به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. پرسشنامه شامل چهار دسته عوامل انسانی، فنی، سازمانی و فرایندگی در قالب 27 متغیر می باشد. آلفای کرونباخ بدست آمده برابر با 757/0است. نتایج نشان داد که اهمیت عوامل چهارگانه و متغیرهای آنها، همگی در افزایش کارایی دفاتر فناوری اطلاعات و ارتباطات روستایی تاثیر گذار هستند و از نظر نمونه پژوهش بالاتر از حد متوسط ارزیابی شدند. بر اساس آزمون فریدمن عوامل فنی در رتبه اول قرار دارد و ضریب تعیین نشان داد که این 4 عامل 64 درصد متغیر افزایش کارایی دفاتر را تبیین می کنند. با استفاده از ضریب بتا، سهم عوامل فنی 430/0، سهم عوامل انسانی 391/0، سهم عوامل سازمانی 278/0 و در نهایت سهم عوامل فرایندی 218/0 می باشد. به عبارت دیگر 4 دسته عوامل فنی، انسانی، سازمانی و فرایندی به ترتیب دارای بیشترین نقش را در پیش بینی متغیر افزایش کارایی دفاتر فاوا در استان لرستان دارند.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات روستایی، افزایش کیفیت، رضایتمندی، استان لرستان
  • حسین کریمی، محمدجواد جمشیدی*، مهدی حسین پور، میلاد بخشم صفحات 61-77

    امروزه مسایل سبز و توسعه پایدار با توجه به افزایش فشارهای اجتماعی، اقتصادی و قانونی، برای شرکت ها و سازمان ها جهت باقی ماندن در رقابت محلی و جهانی، تبدیل به موضوعی مهم و راهبردی شده است؛ به همین منظور سازمان ها همواره به دنبال استفاده از ابزارها و روش هایی هستند که در کنار تامین اهداف خود از اهداف اجتماعی و زیست محیطی نیز پشتیبانی کند. فناوری اطلاعات سبز به عنوان یکی از عوامل کلیدی برای دست یابی به توسعه پایدار زیست محیطی شناخته شده است. هدف این مقاله بررسی عوامل موثر بر پذیرش فناوری اطلاعات سبز در صنایع کوچک و متوسط شهر کرمانشاه است. این مطالعه ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش های پژوهش، پیمایشی- توصیفی است. جامعه آماری پژوهش را مدیران صنایع کوچک و متوسط شهر کرمانشاه تشکیل می دهند. جهت گردآوری داده از پرسشنامه استاندارد استفاده گردید و بر اساس مقیاس لیکرت امتیازدهی شد. تجزیه وتحلیل داده ها در قالب مدل معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار Smart PLS3 انجام شده است. نتایج مطالعه حاکی از تاثیر مستقیم عوامل بررسی شده در پژوهش (حمایت مدیریت ارشد، حمایت دولت، پیشران های اقتصادی، محرک های انطباق محیط زیست، منابع کسب وکار، حاکمیت شرکتی و منابع فناورانه) بر پذیرش فناوری اطلاعات سبز بوده است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، فناوری اطلاعت سبز، صنایع کوچک و متوسط
  • حیدر نجفی رستاقی*، حمید دهقانیان صفحات 78-97

    تکنولوژی به عنوان یک پیشران اساسی در حوزه های خط مشی گذاری نظام علم و نوآوری پیامدهای زیادی، بر عرصه های مختلف پیشرفت در کشور داشته و سرعت و شتاب روزافزون تولید، تکامل و انتقال تکنولوژی اهمیت ضرورت شناخت تحولات و تغییرات در این عرصه را دو چندان نموده و فقر دانشی و نظری نسبت به ماهیت تکنولوژی، کارکردها وپیامدهای آن، بسترساز پدیده تاخر مدیریتی و سیاستی در این عرصه شده است. هدف از انجام این پژوهش شناسایی چالشهای معرفتی حکمرانی تکنولوژی و ارایه راهکارهایی برای جمهوری اسلامی ایران است. بر همین اساس سوال این پژوهش بدین صورت طرح می گردد که «بر اساس پژوهش های انجام گرفته، چالشهای معرفتی در حکمرانی تکنولوژی چیست و چه راهکارهایی برای جمهوری اسلامی ایران میتوان ارایه داد؟». روش انجام پژوهش بصورت تحلیل اسنادی و تحلیل مضمون بوده و از پژوهش های انجام گرفته در حوزه مطالعات علم، تکنولوژی و جامعه در بازه 10 سال اخیر بهره گیری شده است. از جمله مهمترین چالشهای بنیادین در حکمرانی تکنولوژی می توان به ابهام معرفت شناختی در ماهیت و فلسفه تکنولوژی، تکنولوژی و سلطه سیاسی، تکنولوژی و زوال اجتماعات واقعی، جبرگرایی تکنولوژیک، سیطره تکنولوژی بر فرهنگ (تکنوپولی)، تکنولوژی و قدرت تغییردهندگی، تکنولوژی و گسترش نابرابری ، تکنولوژی و هنجارسازی، تکنولوژی و تغییر الگوی توسعه اقتصادی، تکنولوژی و شکل گیری جهان مرکز - پیرامون، تکنولوژی و ازخودبیگانگی، تکنولوژی و تغییر الگوی مصرف، تکنولوژی و پیامدهای اخلاقی، تکنولوژی و تغییر سبک زندگی و... اشاره نمود که در محورهای چالشهای فلسفی و معرفتشناختی، چالشهای فرهنگی اجتماعی، چالشهای سیاسی و چالشهای اقتصادی قابل تفکیک و دسته بندی است.

    کلیدواژگان: تکنولوژی، خط مشی گذاری، حکمرانی، پیشرفت، سیاست پژوهی
  • بختیار محمودپور* صفحات 98-112

    معرفی و ارزشیابی رویداد علمی «تو مغزت چه خبره؟»چکیده:ترویج علم با هدف درگیری و مشارکت عموم مردم با علم، از طریق ابزارها و روش های متفاوتی انجام می شود. یکی از این روش ها برگزاری رویدادهای علمی است. این پژوهش با هدف بررسی میزان دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده و همچنین میزان انطباق رویداد «تو مغزت چه خبره؟» با ویژگی های آموزش غیر رسمی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل افراد بالای 20 سال و دانش آموزان بازدیدکننده از رویداد در طول برگزاری آن بودکه از والدین تعداد 46 نفر و دانش آموزان تعداد 205 نفر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای بود که در سه بخش ویژگی های جمعیت شناختی، محتوای رویداد، ویژگی های آموزش غیر رسمی و پیشنهادات تنظیم شده بود. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان دهنده رضایت و استقبال بازدیدکنندگان (والدین و دانش آموزان) از رویداد و دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده بود (بیش از 70 درصد) و اکثر ایستگاه ها از ویژگی های آموزش غیر رسمی برخوردار بودند. این نتایج استقبال و علاقه مندی عموم مردم به شرکت در رویدادهای علمی را نشان می دهد ولزوم توجه سازمان ها و متولیان امر به برگزاری هرچه بیشتر این رویدادها را می طلبد و توجه به نیازها و علایق علمی بازدیدکنندگان هنگام طراحی رویدادها از عوامل موفقیت آن هااست.

    کلیدواژگان: ترویج علم، رویداد علمی، مغز، آموزش غیر رسمی، ارزشیابی
|
  • Sepideh Fahimifar, Somayyeh Jafari * Pages 5-23

    Given the difference between knowledge strategy and knowledge management strategy the aim of the present study is to analyze and compare knowledge strategy and knowledge management strategy researches. The present study is a descriptive-scientific approach that uses co-word and social network analysis techniques. The research community is the scientific studies of the knowledge strategy and knowledge management strategy in the WOS. Histcite, Excel, and Gephi softwares were used to analyze the data and VOS to draw the maps. The United States and China have the highest productions in the areas of knowledge strategy and knowledge management strategy. Bratiano and Birli have the highest productions and citations in the field of knowledge strategy, and Hansen, Neuchrea and Tierney have the highest productions and citations in the field of knowledge management strategy. The business economy has contributed the most to the production of works in both fields. Padua University has the largest participation in both fields. The vocabulary of the knowledge strategy constitutes 5 clusters and the knowledge management strategy constitutes 8 clusters. There are 534 common keywords in the thematic clusters of these two areas. The growth trend of scientific products of two fields is ascending and more products and citations in the field of knowledge management strategy show more attention of researchers to this field. The field of information science has more participation in research works of knowledge strategy than the field of computer science.

    Keywords: knowledge strategy, knowledge management strategy, scientometrics, co-word, knowledge map
  • Yazdan Shirmohammadi *, Arash Bostan Manesh Pages 24-43

    The globalization of the market has intensified the field of competition for companies, companies are trying to increase or at least maintain their competitive advantages by using different resources and processes. Advances in information technology have enabled service companies to store large amounts of data about their customers and exploit it in their strategic marketing thinking. Hence, more knowledge of customers using big data information technology has been considered due to the large volume of seemingly unrelated data as well as the use of complex statistical software to analyze customer needs in recent decades in service companies. In this study, we identify the factors that affect the actual performance of Shuttle employees in the use of big data information technology that leads to the performance of the service company. The purpose of this research is applied and descriptive with the statistical population of the employees of the first mobile company in Alborz province. Statistical analyzes were performed using SPSS and Amos software and structural equations were used to test the hypotheses, which confirmed all but one of the two perceived risk hypotheses on performance prediction as well as perceived risk on behavioral intent. Findings show the effect of performance forecasting, effort forecasting and social factors on the performance of shuttle employees through behavioral intent, taking into account the perceived effect of risk, opportunity cost and resistance to the use of big data.

    Keywords: information technology, Big data, employee behavior, perceived risk, technology resistance
  • Davood Sheikhi *, Masime Pazoki, Mojgan Masouri Pages 44-60

    Information and communication technology are one of the new technologies that has been introduced to the villages in recent years and is a tool for the sustainable development of these areas and achieving the quality of life of rural residents. The purpose of this study is to identify and rank the factors affecting the efficiency of rural information and communication technology offices in Lorestan province. The research method is descriptive-analytical and the data collection method is library and field. The statistical population is 267 agents of rural information and communication technology offices in Lorestan province. Using Cochran's formula, 158 agents were selected as a sample. The questionnaire includes four categories of human, technical, organizational and process factors in the form of 27 variables. The obtained Cronbach's alpha is equal to 0/757. The results showed that the average of all effective factors in increasing the efficiency of rural ICT offices is above average. According to Friedman test, technical factors are in the first place and the coefficient of determination showed that these 4 factors explain % 64 of the efficiency increase variable. Using beta coefficient, the share of technical factors is 0/430, the share of human factors is 0/391, the share of organizational factors is 0/278 and finally the share of process factors is 0/218. In other words, 4 categories of technical, human, organizational and process factors have the most role in predicting the variable of increasing the efficiency of ICT offices in Lorestan province, respectively.

    Keywords: Rural Information, Communication Technology, Quality Increase, satisfaction, Lorestan Province
  • Hossein Karimi, MohammadJavad Jamshidi *, Mahdi Hosseinpour, Milad Bakhsham Pages 61-77

    Today, green issues and sustainable development have become an important and strategic issue for companies and organizations to remain in local and global competition due to increasing social, economic and legal pressures; To this end, organizations are always looking to use tools and methods that, in addition to achieving their goals, also support social and environmental goals. Green information technology is recognized as one of the key factors in achieving sustainable environmental development. The purpose of this article is to investigate the factors affecting the adoption of green information technology in small and medium industries in Kermanshah city. This study is a survey-descriptive in terms of applied purpose and in terms of research methods. The statistical population of the study consists of managers of small and medium industries in kermanshah city. a standard questionnaire was used to collect data from and Scoring based on the likert scale. Data analysis was performed in the form of structural equation modeling using Smart PLS3 software. The results of the study have been the direct effect of the factors studied in the research(senior management support, government support, economic drivers, environmental compliance drivers, business resources, corporate governance and technological resources) on the acceptance of green information technology.

    Keywords: Sustainable Development, green information technology, small, medium industries
  • Heidar Najafi Rastaghi *, Hamid Dehghanian Pages 78-97

    Technology, as a fundamental driver in the fields of science system and innovation system, has had many consequences on various areas of progress in the country and the increasing speed and acceleration of production, evolution and transfer of technology has intensified the importance of recognizing the changes and changes in this field.The lack of knowledge and theory about the nature, functions and consequences of technology, has led to the phenomenon of managerial and policy delays in this area. The purpose of this study is to identify the epistemological challenges in technology governance and recommendations for the Islamic Republic of Iran with the aim of identifying gaps in this field. Accordingly, the question of this research is posed as follows: "What are the epistemological challenges in technology governance and what recommendations can be made for the Islamic Republic of Iran?". The research method is documentary analysis and content analysis and the research conducted in the field of science, technology and society studies in the last 10 years has been used. Among the most fundamental challenges in technology governance are epistemological ambiguity in the nature and philosophy of technology, technology and political domination, technology and the decline of real communities, technological determinism, technological dominance of culture (technology), technology and the power of change, technology and the spread of inequality. , Technology and norm-making, technology and changing the pattern of economic development, technology and the formation of the center-periphery world, technology and alienation, technology and changing consumption patterns, technology and moral consequences, technology and changing lifestyles, and so on. These challenges are categorized into philosophical and epistemological challenges, socio-cultural challenges, political challenges and economic challenges.

    Keywords: Technology, Policy Making, Governance, progress, Policy Research
  • Bakhtyar Mahmoudpour * Pages 98-112

    The aims of sciencedisseminationis engaging and engaging the general public with science through various means and methods. One of these methods is holding scientific events. The purpose of this study was to examine the extent to which the goals of the “what is going on in the brain” event have been achieved and the characteristics of informal education. The statistical population of the study consisted of people over 20 years old and students attending the event during the event. 46 parents and 205 students were selected by random sampling method. Data were collected using a three-part researcher-made questionnaire: Demographic characteristics, event content, non-formal education features and suggestions. The results of the data analysis showed that the visitors satisfaction of from the (parents and students) event and the achievement of the goals was predetermined (more than 70%). Furthermoremost of the stations had informal training features. These results show the public's interest in participating in science events, and the need for more attention from organizations and trustees to organize these events, and to address the scientific needs and interests of visitors when designing events.

    Keywords: science dissemination, science event, brain, informal education, Evaluation