فهرست مطالب

مجله علوم باغبانی ایران
سال پنجاه و دوم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/16
  • تعداد عناوین: 20
|
  • طه رنجبر مالی دره، محمدعلی عسکری سرچشمه*، مصباح بابالار، حامد شکری حیدری، احمد احمدی صفحات 525-539

    جهت بررسی شاخص های بیوشیمیایی آلو رقم خاکی در طی انبارمانی، آزمایشی در دو مرحله مجزا و در امتداد هم صورت پذیرفت. مرحله اول، سالیسیلیک اسید با غلظت های صفر (شاهد)، 2 و 4 میلی مولار و کلات آهن با غلظت های صفر (شاهد)، 1/0 و 1 گرم بر لیتر، سه بار در زمان های 30، 60 و 90 روز پس از تمام گل بر درختان آلو رقم خاکی محلول پاشی گردید. مرحله دوم در سردخانه با دو دمای 1 و 4 درجه سانتی گراد صورت گرفت و سپس اندازه گیری برخی صفات بیوشیمیایی شامل ظرفیت آنتی اکسیدانی، تولید اتیلن، کاهش وزن و نشت یونی انجام شد. نتایج نشان داد سالیسیلیک اسید به تنهایی بر شاخص های اتیلن و نشت یونی در دمای 1 درجه سانتی گراد در سطح یک درصد و در دمای 4 درجه سانتی گراد تنها بر شاخص نشت یونی در سطح یک درصد تاثیر داشت. همچنین اثر محلول پاشی آهن بر شاخص اتیلن به تنهایی در دمای یک درجه سانتی گراد و بر شاخص کاهش وزن در هر دو دما معنی دار بود. میوه های نگهداری شده در دمای 1 درجه سانتی گراد انبارمانی بیشتری نسبت به دمای 4 درجه سانتی گراد نشان دادند و تا روز 60 ام قابلیت ارسال به بازار را داشتند.

    کلیدواژگان: آلو، آنتی اکسیدان، اتیلن، پس از برداشت، نشت یونی‏
  • فرهاد پیرزاد، محمدعلی عسگری سرچشمه، مصباح بابالار، علیرضا طلایی، حسین لسانی صفحات 541-552

    از مشکلات اصلی میوه انار طی انبارمانی، خسارت سرمازدگی در دمای پایین تر از 5 درجه سلسیوس بوده که با قهوه ای شدن پوست، بذر پوشینه ها و کاهش کیفیت تغذیه ای آن ها همراه است. در این پژوهش اثر تیمارهای ترکیبی آرژنین (صفر، 1 و 2 میلی مولار) و متیل جاسمونات (صفر، 1/0 و 2/0 میلی مولار) به صورت محلول پاشی روی درخت، طی سه مرحله 60، 40 و 20 روز قبل از برداشت به منظور کاهش خسارت سرمازدگی و حفظ کیفیت تغذیه ای آریل های میوه انار در دمای 5/0±4 درجه سلسیوس در روزهای صفر، 30، 60، 90 و 120 روز انبارمانی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد تیمار ترکیبی آرژنین 2 میلی مولار و متیل جاسمونات 1/0 میلی مولار سبب کاهش میزان خسارت سرمازدگی (74/37 درصد)، نشت یونی (42/31 درصد) و مالون دی آلدهید (46/29 درصد) در میوه های انار شد. همچنین میوه های انار تیمار شده میزان آسکوربیک اسید، فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالایز، میزان فنل کل و آنتوسیانین بالاتر و میزان فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز کمتری داشتند که در نهایت منجر به افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه ها شد. این تیمار سبب افزایش فعالیت آنزیمی آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز به ترتیب به میزان 04/9، 18/8 و 21/44 درصد در مقایسه با شاهد شد که در نتیجه آن تجمع هیدروژن پراکسید در این میوه ها کاهش یافت. بنابراین تیمار ترکیبی آرژنین و متیل جاسمونات از طریق بهبود سیستم آنتی اکسیدانی و کاهش میزان خسارت سرمازدگی منجر به افزایش کیفیت تغذیه ای، حفظ سیالیت غشا سیتوپلاسمی و بازار پسندی میوه های انار شده است.

    کلیدواژگان: انبارمانی، ظرفیت آنتی اکسیدانی، قهوه ای شدن، محلول پاشی
  • میترا اعلایی*، زهرا کرمی، مسعود ارغوانی، فهیمه صالحی صفحات 553-564

    به منظور مطالعه اثر اسپرمین در شرایط تنش شوری در گیاه پروانش آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در گلدان های که حاوی پیت ماس قهوه ای به پرلایت با نسبت 4:1 بودند در گلخانه دانشگاه زنجان اجرا شد. تیمارها شامل اسپرمین  در چهار سطح (صفر، 5، 10 و 15 ppm) و تنش شوری در سه سطح (صفر، 60 و 120 میلی مولار کلریدسدیم) بودند. صفات مورد ارزیابی شامل صفات مورفولوژیکی (وزن تر، وزن خشک، ارتفاع، قطر گل، تعداد برگ)، صفات فیزیولوژی (محتوای نسبی آب، کلروفیل کل، کاروتنویید) و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی پراکسیداز و مقدار پرولین بودند. نتایج نشان داد کاربرد پلی آمین اسپرمین رشد و عملکرد گیاه پروانش را در شرایط تنش بهبود بخشید و بر صفات وزن تر و وزن خشک بوته، ارتفاع، تعداد گل، محتوای نسبی آب، پرولین، محتوای کلروفیل، کاروتنویید و آنزیم پراکسیداز در سطح احتمال یک درصد و بر صفت تعداد برگ در سطح احتمال پنج درصد اثر معنی داری نشان داد. بیشترین میزان پرولین (37/0µmol/g FW) در تیمار 10پی پی ام و کمترین میزان (23/0 µmol/g FW) در تیمار شاهد بدست آمد. بالاترین میزان آنزیم پراکسیداز (099/0 units.g-1 FW.min-1) در تیمار 15 پی پی ام اسپرمین به دست آمد که نشان دهنده افزایش میزان فعالیت این آنزیم نسبت به شاهد با افزایش سطح اسپرمین بود. بنابراین استفاده از اسپرمین در زمینه دستیابی به شاخص های رشد مطلوب در این گیاه سودمند است.

    کلیدواژگان: پروکسیداز، پرولین، شاخص های رشدی، کارتنوئید
  • ساناز مولائی، ولی ربیعی*، علی سلیمانی، فرهنگ رضوی صفحات 565-580
    انار (Punica granatum L.) از میوه های نیمه گرمسیری و حساس به سرمازدگی است، لذا نگهداری آن در سردخانه با محدودیت هایی همراه می باشد. در این مطالعه تاثیر پوشش ژل آلویه ورا (0، 40 و 80 درصد) بر سرمازدگی، کیفیت تغذیه ای و پوسیدگی میوه انار طی 90 روز نگهداری در دمای 4 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 90-85 درصد مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه برداری جهت سنجش صفات مورد نظر طی سه دوره 30، 60 و 90 روزه انجام گرفت. نتایج نشان داد تیمار ژل آلویه ورا درصد سرمازدگی و پوسیدگی را به طور معنی داری کاهش داد و پس از 90 روز انبارمانی کمترین میزان سرمازدگی (16/11 درصد) و پوسیدگی (66/18 درصد) در میوه هایی تیمارشده با ژل آلویه ورا 80 درصد مشاهده شد. این تیمار همچنین سطح مالون دی آلدهید (به عنوان شاخص پراکسیداسیون لیپیدهای غشا)، نشت الکترولیت و کاهش وزن میوه را به خوبی کنترل نموده است. علاوه بر این، تیمار 80 درصد آلویه ورا موجب افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز و حفظ میزان اسید آسکوربیک شد. مقادیر بالای فنول کل، فلاونویید و آنتوسیانین در میوه های تیمار شده با ژل آلویه ورا مشاهده شد که در نتیجه فعالیت بالای آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز و فعالیت پایین آنزیم پلی فنول اکسیداز بود. در نتیجه، کاربرد ژل آلویه ورا با غلظت 80 درصد، به عنوان یک پوشش طبیعی، می تواند و ایمن موجب افزایش تحمل به تنش سرمایی و حفظ خواص کیفی میوه انار در طول دوره انبارمانی شود.
    کلیدواژگان: ظرفیت آنتی اکسیدانی، نشت الکترولیت، مالون دی آلدهید، فنول کل‏
  • افسانه قلیزاده، مهدی محب الدینی، اصغر عبادی سقرلو*، اسماعیل چمنی صفحات 581-592
    شوید (Anethum graveolens L.) یکی از سبزی های مهم با خواص دارویی بی نظیری ازجمله ضدنفخ، مقوی معده و رفع دل درد می باشد. شناسایی اکوتیپ های بومی شوید یکی از مهم ترین اقدامات در زمینه بهبود کشت وکار و به نژادی این محصول محسوب می گردد. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی براساس صفات مورفولوژیکی بذرهای30 اکوتیپ شوید جمع آوری شد و آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گردید.  براساس نتایج تجزیه واریانس اکوتیپ های مورد بررسی در اغلب صفات با یکدیگر تفاوت معنی داری داشتند. مطابق نتایج مقایسه میانگین بیشترین ارتفاع بوته (02/80 سانتیمتر)، طول ساقه (55/69 سانتیمتر)، قطرساقه (95/2 میلیمتر)، وزن تر اندام هوایی (36/6 گرم) و وزن خشک اندام هوایی (78/1 گرم) مربوط به اکوتیپ ارومیه بود. نتایج همبستگی نشان داد بین اکثر صفات مورد مطالعه همبستگی معنی داری وجود داشت. براساس تجزیه به عامل ها عامل اول 95/33 درصد از واریانس را توجیه کرد که اکثرا صفات رویشی در آن قرار داشتند. براساس تجزیه خوشه ای30 اکوتیپ در چهارگروه مختلف قرارگرفتند و تفاوت های چشمگیری به ویژه برای میزان عملکرد اندام هوایی در بین گروه ها وجود داشت. مطابق نتایج رگرسیون مرحله ای صفات فاصله میانگره و طول برگ وارد مدل شدند. به طورکلی نتایج این پژوهش نشان داد اکوتیپ های شوید جمع آوری شده از نواحی مختلف ایران از نظر صفات مورد مطالعه دارای تنوع بالایی هستند و می توان اکوتیپ های با ارزشی در بین آن ها پیدا نمود.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، تجزیه کلاستر، ژرم پلاسم شوید
  • حسین احمدی، مصباح بابالار*، محمدعلی عسگری سرچشمه، محمدرضا مرشدلو صفحات 593-604

    در مطالعه حاضر تاثیر سه سطح تنش کم آبی (100، 50 و 25 درصد آب قابل دسترس) و سه سطح سیترولین (شاهد، 1 و 2 میلی مولار) بر شاخص های رشد، سلامت فتوسنتز و کمیت اسانس گیاه دارویی زوفا در دو برداشت متوالی (تابستان و پاییز، 1398) مورد بررسی قرار گرفت. استخراج اسانس و تعیین محتوای آن به وسیله دستگاه کلونجر در مرحله گلدهی کامل صورت گرفت. تجزیه واریانس نشان داد که تحت تنش کم آبی شدید (25 درصد آب قابل دسترس) بازده اسانس، وزن تر، سطح برگ، ارتفاع گیاه، محتوی کلروفیل کل و حداکثر کارایی کوانتمی فتوسیستم دو به طور معنی داری کاهش می یابد. اگرچه سیترولین تاثیر معنی دارمثبتی بر بازده اسانس نداشت، اما در غلظت دو میلی مولار توانست محتوای اسانس را در شرایط تنش شدید به ترتیب 15 و 30 درصد در برداشت اول و دوم نسبت به شاهد افزایش دهد. بر اساس نتایج مقایسه میانگین ها، کاربرد سیترولین در غلظت دو میلی مولار توانست تاثیر معنی داری در افزایش محتوای کلروفیل کل، مقدار آنتوسیانین ها، محتوی نسبی آب و حداکثر کارایی کوانتمی فتوسیستم دو در شرایط تنش شدید داشته باشد. در مجموع، نتایج آزمایش نشان داد کاربرد سیترولین در غلظت های پایین می تواند به عنوان یک محرک متابولیکی جهت بهبود محتوای اسانس و شاخص های رشد زوفا توجیه اقتصادی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تنش کم آبی، زوفا، کلروفیل فلورسانس، سیترولین
  • خسرو پرویزی* صفحات 605-617
    به منظور بررسی اثر مواد سوپرجاذب رطوبتی و قارچ میکوریز بر کاهش مصرف آب، صفات رشد و همچنین عملکرد سیب زمینی آزمایشی بصورت طرح استریپ فاکتوریل به اجرا درآمد. در این تحقیق مقدار آب آبیاری در سه سطح (100، 75 و50 درصد نیاز آبی بر اساس تبخیر و تعرق) در کرت های افقی و فاکتور استفاده از سوپر جاذب Trawat200A با دو سطح (با مقادیر صفر و 80 کیلوگرم در هکتار) و میکوریز در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح با میکوریز گونه Glomus etunicatum) در کرت های عمودی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد اثر میزان آبیاری و استفاده از میکوریز و سوپرجاذب در اغلب صفات رویشی و همچنین عملکرد معنی دار شد. مقایسه میانگین ها نشان داد که با اعمال کم آبیاری صفات رویشی و عملکرد کل کاهش پیدا کردند، اما این کاهش در شرایط تلقیح با میکوریز و با کاربرد پلیمر سوپر جاذب به طور معنی داری کمتر بود. در شرایط تنش متوسط و شدید استفاده توام از میکوریز و سوپر جاذب  عملکرد کل را در مقایسه با عدم استفاده از آ ن ها به ترتیب حدود 5/9 و 15/10 درصد افزایش داد.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، قارچ همزیست، کاهش مصرف آب، مواد جاذب رطوبت
  • مهدیه لشکری، سهراب محمودی*، حسینعلی علیخانی، محمدحسن سیاری زهان صفحات 617-632

    به منظور بررسی تاثیر باکتری‏های ریزوسفری محرک رشد گیاه و کود آلی اسید هیومیک بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی ختمی (Altheae officinalis L.) آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1397 اجرا شد. عامل اول تلقیح بذر با باکتری سودوموناس فلورسنس (Pseudomonas fluorescence) در چهار سطح (عدم تلقیح و تلقیح با جدایه های 51، 79 و 163) و عامل دوم مصرف اسید هیومیک در چهار سطح (صفر، 150، 300 و 450 میلی گرم در کیلو گرم خاک) بود. نتایج نشان داد جدایه های باکتری سودوموناس و غلظت های مختلف اسید هیومیک تاثیر معنی داری بر صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک اندازه گیری شده داشت. بیشترین تاثیر در بین سویه های سودوموناس از تلقیح با سویه 163 حاصل شد، به طوری که با کاربرد آن وزن خشک برگ، سطح برگ، شاخص کلروفیل برگ، میزان کاروتنویید و غلظت پروتیین برگ نسبت به شاهد افزایش یافت. با افزایش غلظت اسید هیومیک از صفر به 150 میلی گرم در کیلوگرم خاک سطح برگ، شاخص کلروفیل برگ، عملکرد کوانتومی فتوسیستم ІІ و میزان پروتیین برگ نسبت به شاهد افزایش یافت. مصرف توام جدایه 163 با 150 میلی گرم اسید هیومیک در هر کیلوگرم خاک، موجب بیشترین افزایش در وزن خشک برگ، سطح برگ، کلروفیلa ، کلروفیلb، کلروفیل کل، کاروتنویید و میزان فسفر برگ، نسبت به تیمار شاهد شد. با توجه به نتایج حاصل، مصرف کودهای زیستی با منشا باکتری سودوموناس به همراه اسید هیومیک می تواند باعث بهبود صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی ختمی شود.

    کلیدواژگان: باکتری حل کننده فسفات، کود بیولوژیک، کود آلی، گیاهان دارویی‏
  • پیام پوریافر، علیرضا خالقی*، احمدرضا عباسی فر، مینا تقی زاده صفحات 633-645
    خشکی یکی از مهمترین عوامل محیطی محدودکننده کشت گیاهان چوبی می باشد. به منظور افزایش تحمل نهال های لیلکی ایرانی به تنش خشکی از طریق همزیستی با قارچ آربسکولار مایکوریزا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سال های 1397-1395 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل مایکوریزا در دو سطح (تلقیح یا عدم تلقیح با Glomus moseae) و تنش خشکی در دو سطح (آبیاری یا عدم آبیاری) بود. تنش خشکی باعث کاهش معنی دار صفات رشدی از جمله محتوای آب نسبی، درصد ماده خشک اندام های هوایی و ریشه، محتوای کلروفیل کل، محتوای کاروتنویید کل و شاخص پایداری غشاء سلولی و افزایش معنی دار محتوای پرولین شد. تلقیح ریشه نهال ها با قارچ مایکوریزا باعث بهبود محتوای آب نسبی (به میزان 14 درصد)، محتوای کاروتنویید کل (به میزان 25 درصد)، درصد ماده خشک اندام های هوایی (به میزان 5/4 درصد)، درصد ماده خشک ریشه (به میزان 2/6 درصد) و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل (به میزان 8/54 درصد) نسبت به نهال های تلقیح نشده گردید. همچنین شاخص پایداری غشاء سلولی، محتوای کلروفیل کل، محتوای فنل کل و فلاونویید کل در نهال های تلقیح شده نسبت به نهال های تلقیح نشده چه در شرایط تنش خشکی و چه در شرایط آبیاری نرمال بیشتر بود. به طورکلی، نتایج نشان داد قارچ مایکوریزا باعث بهبود ویژگی های رشدی و کاهش اثرات سوء تنش خشکی از طریق افزایش ترکیبات آنتی اکسیدانی در نهال های لیلکی ایرانی گردید.
    کلیدواژگان: آربسکولار مایکوریزا، تنش خشکی، لیلکی ایرانی‏
  • بهروز اسماعیل پور*، مرتضی شیخ علیپور، موسی ترابی گیگلو صفحات 647-661
    تنش شوری یکی از مهمترین عوامل محدود کننده غیر زیستی است که عملکرد گیاهان دارویی را کاهش می دهد. به منظور مطالعه اثر محلول پاشی سطوح مختلف نانوذرات سیلیسیم بر خصوصیات رشد، شاخص های فیزیولوژیک و بیوشیمایی بادرشبو (Dracocephalum moldavica L.) در شرایط تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و هرتکرار شامل دو گلدان در شرایط آبکشت (هیدروپونیک) در گلخانه دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1397 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل تنش شوری در چهار سطح (صفر، 50، 100 و 150 میلی مولار کلرید سدیم) و محلول پاشی با نانو ذرات سیلیسم در سه سطح (صفر، 100 و 500 میلی گرم در لیتر) بودند. شاخص های مورفولوژیک مانند ارتفاع گیاه، تعداد شاخه جانبی، وزن تر و خشک بخش هوایی و شاخص های فیزیولوژیک شامل کلروفیل، نشت غشاء، محتوی آب نسبی و شاخص های بیوشیمیایی شامل پرولین و آنزیم های آنتی اکسیدانی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد شوری شاخص های مورفولوژیک مانند ارتفاع گیاه، وزن تر و خشک اندام هوایی، شاخص های فیزیولوژیک شامل کلروفیل و محتوی آب نسبی را به طور معنی داری کاهش داد و باعث افزایش میزان نشت غشاء و  مقدار پرولین گردید. درحالی که محلول پاشی نانوسیلیسیم از طریق افزایش رشد و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی از قبیل آسکوربات پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز موجب کاهش آثار منفی تنش شوری گردید. بهترین اثر بهبود دهندگی نانوسیلیسیم در اکثر شاخص های مورد بررسی، تیمار 500 میلی گرم در لیتر نانوسیلیسیم بود. بنابراین استفاده از شکل نانو عنصر سیلیسیم به عنوان کاهش دهنده آثار منفی تنش شوری در بادرشبو پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بادرشبو، تنش شوری، سیلیکون، نانوذرات
  • حسین ابراهیمی اسبورزی، سید علی محمد مدرس ثانوی*، ابوالفضل باغبانی آرانی، رضوان کرمی برزآباد صفحات 663-675

    به منظور بررسی اثرات تنش کم آبی و انواع کودهای نیتروژن بر عملکرد ماده خشک و اسانس و ترکیبات آن در گیاه نعناع فلفلی، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تربیت مدرس در سال 1397 اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل سه رژیم آبیاری (آبیاری در حد ظرفیت مزرعه و به ترتیب بعد از تخلیه 25، 40 و 55 درصد آب قابل استفاده در منطقه ریشه) به عنوان عامل اصلی و شش تیمار کودی بر اساس نیتروژن موردنیاز گیاه به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد بالاترین عملکرد ماده خشک و اسانس (74 و 33/3158 کیلوگرم در هکتار) در شرایط آبیاری بعد از تخلیه 25 درصد رطوبت قابل استفاده خاک و با کود اوره حاصل گردید و تنش کم آبی شدید سبب کاهش 44 درصدی عملکرد ماده خشک و اسانس گردید. در این تحقیق 36 ترکیب در اسانس شناسایی گردید که بیشترین درصد مربوط به ترکیبات منتول، منتون، منتوفوران، پیپریتون و منتول استات بود. تنش کم آبی (آبیاری بعد از تخلیه 40 و 55 درصد رطوبت قابل استفاده خاک)، سبب افزایش کیفیت اسانس (افزایش منتول و منتون و کاهش منتوفوران و پولگون) گردید. همچنین کاربرد همه انواع کود نیتروژن، علاوه بر افزایش کیفیت اسانس سبب افزایش عملکرد اسانس نیز گردید. در مجموع می توان نتیجه گرفت تنش آبی متوسط همراه با کاربرد کود نیتروژن (خصوصا اوره به تنهایی و یا به صورت تلفیقی با ورمی کمپوست)، سبب افزایش کیفیت اسانس نعناع فلفلی گردیده است. افزایش کیفیت اسانس در اثر تنش کم آبی، باعث کاهش عملکرد اسانس گردید.

    کلیدواژگان: آزوکمپوست، اجزای اسانس، اوره، تنش خشکی، ورمی کمپوست
  • خیره النساء دمرچلی، راهله ابراهیمی*، مهدی سرائی تبریزی صفحات 677-688
    به منظور بررسی تاثیر میزان کم آبیاری و سطوح مختلف شوری آب آبیاری بر برخی شاخص های مورفوفیزیولوژیکی جعفری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه انجام شد. عامل اول میزان آب آبیاری در سه سطح (60 و 80 و 100 درصد ظرفیت زراعی) و عامل دوم شوری آب آبیاری در سه سطح (5/0، 2، 4 دسی زیمنس بر متر) بود. نتایج نشان داد کاهش میزان آب آبیاری و افزایش شوری آب آبیاری باعث کاهش ارتفاع گیاه، تعداد برگ در بوته، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، محتوای نسبی آب برگ و محتوای کلروفیل شد. با افزایش شوری به 4 دسی زیمنس بر متر میزان نشت یونی و فعالیت آنزیم های کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز افزایش یافت و با افزایش میزان آبیاری کاهش چشمگیری در این صفات مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز، محتوی نسبی آب برگ، نشت یونی
  • خسرو بالی لاشکی، هدایت زکی زاده*، جمالعلی الفتی صفحات 689-699

    ارکیده ها از معروف ترین گیاهان زینتی در جهان هستند. از مهم ترین چالش های تولید ارکیده ها، دشواری ازدیاد آن ها است از این رو ریزازدیادی به عنوان روش تکثیر آن کاربرد دارد. در این مطالعه ریزازدیادی تجاری گیاه ارکیده Phalaenopsis amabilis cv. Detroit  با استفاده از اندام های رویشی انجام شد. ابتدا گره های روی ساقه گل، جهت باززایی مستقیم در محیط کشت MS با غلظت های متفاوتی از NAA و BAP کشت شدند و گیاهچه های حاصل جهت ریشه زایی در محیط کشت  ½MSحاوی غلظت های مختلفی از IAA و NAA و زغال فعال قرارداده شدند. برگ های استریل گیاهچه ها نیز در محیط کشت ½MS دارای BAP،NAA  و TDZ جهت بررسی قابلیت باززایی و تولید مستقیم جنین های بدنی کشت شدند. نتایج نشان داد موثرترین غلظت جهت باززایی گیاهچه در محیط کشت MS  دارای 1 میلی گرم در لیتر NAA و 4 میلی گرم در لیتر BAP به دست آمد. بیشترین تعداد ریشه از تیمار 2 میلی گرم در لیتر NAA به دست آمد. بیش ترین پروتو کورم از تیمار 3 میلی گرم در لیتر TDZ به دست آمد. میزان زنده مانی گیاهچه های باززایی شده از ریزنمونه گره های روی ساقه گل 93/84 درصد بود. در نهایت، بالاترین سازگاری گیاهچه ها) 2/90 درصد(در محیط حاوی کوکوپیت و زغال فعال با نسبت 1 به 1 به دست آمد.

    کلیدواژگان: باززایی، ‎ ‎تنظیم کننده های رشد گیاهی، پروتوکورم، سازگاری
  • یحیی سلاح ورزی*، مریم کمالی صفحات 701-710
    خشکی از عوامل مهم محدودکننده تولیدات باغی است و این موضوع در مناطق خشک و نیمه خشک از اهمیت بیشتری برخوردار است. با توجه به اهمیت نانوتکنولوژی در بهبود روش های موجود در گیاهان باغی این آزمایش روی گل محمدی (Rosa× damascena Mill) به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی و درسه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در بهار و تابستان 1397 اجرا شد. تیمار های آزمایش شامل دو رژیم آبیاری (هر سه روز (شاهد)، و شش روز) و پنج سطح تیتانیوم (0 (شاهد، عدم استفاده از تیتانیوم)، 15 پی پی ام دی اکسید تیتانیوم، 30 پی پی ام دی اکسید تیتانیوم، 15 پی پی ام نانو دی اکسید تیتانیوم، 30 پی پی ام نانو دی اکسید تیتانیوم) بود. نتایج نشان اگرچه افزایش دور آبیاری منجر به کاهش سطح برگ و قطر گل شد، تیتانیوم در تمام سطوح استفاده شده روی صفات وابسته به درشتی گل مثل قطر گل، قطر دمگل و طول دمگل اثر داشت. به طوریکه تعداد گل با کاربرد 15 و 30 پی پی ام دی اکسید تیتانیوم 8/40 و 9/54 درصد و با کاربرد 15 و 30 پی پی ام نانو دی اکسید تیتانیوم 84 و 69 درصد افزایش یافت. در تیمار 30 پی پی ام نانو دی اکسید تیتانیوم و دور آبیاری 3 روز یکبار مقدار پرولین 20/0 میکرومول بر گرم و در همین تیمار تیتانیوم و دور آبیاری 6 روز یکبار برابر 50/0 میکرومول بر گرم بود. به طور کلی کاربرد دی اکسید تیتانیوم و نانو دی اکسید تیتانیوم منجر به بهبود صفات رشدی و قطر گل شد. همچنین در بین سطوح استفاده شده غلظت 15 پی پی ام نانو دی اکسید تیتانیوم تاثیر بیشتری بر قطر گل، تعداد گل، محتوای آب نسبی و شاخص سبزینگی برگ داشت.
    کلیدواژگان: پرولین، تعداد گل، خشکی، محتوای نسبی رطوبت
  • حیدر مفتاحی زاده* صفحات 711-720
    به منظور بررسی اثر تاریخ کشت بر توده های بومی و ژنوتیپ های چای ترش، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در شهرستان دلگان در سال زراعی 1398-1397 انجام گرفت. تاریخ کاشت به عنوان فاکتور اول در 5 سطح (15 اسفند، 15 فروردین، 15 اردیبهشت، 15خرداد و 10 تیر) و ژنوتیپ ها و توده ها به عنوان فاکتور دوم در 10 سطح (توده های جیرفت، دلگان، بمپور، ایرانشهر، نیکشهر، رودبار جنوب، سراوان و قلعه گنج و دو واریته تجاری HA و HS-24) در نظر گرفته شدند. صفات مورد بررسی شامل قطر ساقه، وزن تر و خشک غوزه گل، وزن خشک کاسبرگ، میزان آنتوسیانین و... بودند. نتایج نشان داد اثر تاریخ کاشت بر کلیه صفات مورد بررسی در سطح 1 درصد معنی دار بود. اثر ژنوتیپ بر تعداد روز تا آغاز غوزه دهی، تعداد برگ، تعداد روز تا 50 درصد گلدهی و وزن خشک کاسبرگ در گیاه معنی دار بود. اثر متقابل تاریخ کشت و ژنوتیپ بر وزن خشک کاسبرگ، آنتوسیانین، بذر در گیاه و عملکرد ماده خشک معنی دار بود. بیشترین وزن خشک کاسبرگ در گیاه، در تاریخ کاشت 15 اردیبهشت به دست آمد. همچنین توده بومی دلگان و سراوان به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان وزن کاسبرگ خشک بودند. وزن تر و خشک غوزه، تعداد برگ، قطر ساقه، میزان بذر در گیاه و میزان آنتوسیانین با وزن خشک کاسبرگ همبستگی معنی داری داشتند. به طور کلی، تاریخ کاشت 15 اردیبهشت و توده بومی دلگان عملکرد بهتری نشان دادند.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، غوزه گل، ماده خشک، دلگان، کاسبرگ
  • خدیجه احمدی اقدم، علی رضا مطلبی آذر، فریبرز زارع نهندی، غلامرضا گوهری* صفحات 721-730

    پژوهش حاضر به منظور بهینه سازی محیط کشت برای ریشه زایی ریز نمونه های پایه پیرودوارف گلابی در شرایط درون شیشه ای انجام شد. برای بررسی میزان ریشه زایی، ریز نمونه هایی به طول 2 سانتی متر به طور جداگانه در محیط کشت MS و ½ MS حاوی غلظت های مختلف ایندول بوتیریک اسید (صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلی گرم در لیتر) و پوتریسین (صفر، 25، 50 و 75 میلی گرم در لیتر) کشت گردیدند. بر اساس نتایج مقایسه میانگین داده ها، درصد ریشه زایی و طول ریشه های باززایی شده در محیط کشت ½ MS به ترتیب 67/41 و 30/12 درصد بیشتر از محیط کشت MS بود. بررسی اثر ایندول بوتیریک اسید و پوتریسین بر ریشه زایی شاخساره های پیرودوارف نشان داد استفاده همزمان از این دو تنظیم کننده رشدی برای ریشه زایی ریزنمونه های درون شیشه ای ضروری می باشد و در محیط کشت فاقد تنظیم کننده رشد هیچ نوع ریشه زایی مشاهده نشد. در هر دو نوع محیط کشت (MS و ½ MS) بالاترین درصد ریشه زایی در تیمار 5/0 میلی گرم در لیتر ایندول بوتیریک اسید و 25 میلی گرم در لیتر پوتریسین حاصل شد. میزان رشد شاخساره های کشت شده گلابی پیرودوارف در محیط کشت MS و ½ MS تقریبا مشابه بود با این حال در ترکیب 5/0 میلی گرم در لیتر ایندول بوتیریک اسید و 25 میلی گرم در لیتر پوتریسین بالاترین رشد ثبت گردید. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، محیط کشت ½ MS همراه با 5/0 میلی گرم در لیتر ایندول بوتیریک اسید و 25 میلی گرم در لیتر پوتریسین، بهترین ترکیب تیماری برای دستیابی به حداکثر ریشه زایی در شاخساره های درون شیشه ای پایه پیرودوارف بود.

    کلیدواژگان: اکسین، پایه نیمه پاکوتاه، پلی آمین، ریز قلمه، ریشه زایی
  • طاهره رئیسی، مرتضی گل محمدی، علی اسدی کنگرشاهی صفحات 731-741

    بیماری جاروک مکزیکن لایم، که توسط Candidatus Phytoplasma aurantifolia ایجاد می‌شود، مهم‌ترین عامل محدودکننده تولید این محصول در مناطق جنوبی ایران است. این پژوهش با هدف بررسی تغییرات غلظت عناصر غذایی در برگ نهال‌های ریشه‌دار مکزیکن‌لایم آلوده‌شده با فیتوپلاسما و مکزیکن‌لایم سالم طی پیشرفت بیماری (330-90 روز) و امکان جداسازی نهال‌های سالم و آلوده تحت شرایط گلخانه‌ای انجام گرفت. بدین‏منظور، تعدادی برگ از نهال‏های آلوده و سالم در بازه‌های زمانی 90، 150، 210، 270 و 330 روز پس از آلوده‏سازی نمونه‌برداری شد و غلظت عناصر غذایی شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، بور، آهن، منگنز، روی و مس طی پیشرفت بیماری در برگ گیاهان اندازه‏‏گیری شد. نتایج نشان داد آلودگی به فیتوپلاسما منجر به کاهش معنی‏دار غلظت نیتروژن، کلسیم، بور و منگنز و افزایش معنی دار غلظت فسفر، پتاسیم، منیزیم، آهن و روی در برگ گیاهان آلوده شد. غلظت مس در برگ گیاهان آلوده در مقایسه با گیاهان سالم تغییر معنی‏داری نداشت. به علاوه، نتایج تجزیه به مولفه‌های اصلی نشان داد بر اساس غلظت عناصر غذایی نمی توان گیاهان آلوده و سالم را در مراحل اولیه نمونه‏‏برداری (قبل از ظهور علایم ظاهری بیماری) جداسازی نمود، اما با ظهور علایم ظاهری بیماری و پیشرفت بیماری، آنالیز مولفه اصلی قادر به جداسازی گیاهان آلوده از گیاهان سالم بود. به‏طور کلی نتایج مطالعه حاضر بینشی جدید در مورد پاسخ مکزیکن‌لایم به بیماری‏گر فیتوپلاسما فراهم نمود و می تواند در اتخاذ راهکارهایی در جهت بازتوانی و افزایش عمر اقتصادی درختان آلوده به جاروک مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تجزیه به مولفه های اصلی، عناصر غذایی پرمصرف، عناصر غذایی کم‏مصرف
  • فاطمه بنی اسدی، مسعود ارغوانی، وحیدرضا صفاری، مهدی منصوری صفحات 743-754

    به منظور مطالعه اثر سدیم نیتروپروساید (SNP) به عنوان ‌آزادکننده نیتریک اکسید (NO) بر برخی صفات مرفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه تاج خروس تحت تنش کادمیم، پژوهش حاضر به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار (گلدان حاوی خاک لومی شنی) در بهار و تابستان سال 1396در گلخانه با متوسط دمایی 30-25 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی60 درصد با طول روز متوسط 14 ساعت انجام شد. فاکتور اول شامل کاربرد خاکی کادمیم از منبع نیترات کادمیم در دو سطح (30 و 60 میلی‌گرم بر کیلوگرم خاک) و عدم کاربرد کادمیم و فاکتور دوم شامل محلول پاشی برگی SNP در سه سطح (صفر، 100 و 200 میکرومولار) بود. نتایج نشان داد با افزایش غلظت کادمیم فعالیت آنزیم های آنتی‌اکسیدانی و مقادیر پراکسید‌هیدروژن، مالون‌دی‌آلدیید و کادمیم ریشه و شاخساره افزایش یافت، ولی میزان کلروفیل‌کل و وزن‌خشک ریشه و شاخساره کاهش یافت. از طرف دیگر کاربرد 100 میکرومولارSNP در بالاترین سطح کادمیم نسبت به عدم مصرف آن، به طور موثری به ترتیب موجب افزایش وزن‌خشک‌ریشه (4/2 برابر)، کادمیم ریشه (51 درصد)، کلروفیل‌کل‌ (50 درصد) ، پرولین (74 درصد) و همچنین موجب کاهش مقدار پراکسیدهیدروژن (28 درصد) و مالون‌دی‌آلدیید (41 درصد) گردید. به نظر می‌رسد کاربرد این ماده جدا بر انباشت بیشتر کادمیم در ریشه و جلوگیری از انتقال آن به اندام هوایی، با کاهش صدمات اکسیداتیو می‌تواند تا حدی مقاومت این گیاه را برای رشد در خاک های آلوده به کادمیم افزایش دهد.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، پراکسیداسیون لیپید، پرولین، عناصر سنگین‏
  • نیلوفر رجایی، معظم حسن پور اصیل، جمالعلی الفتی، اکبر نورسته نیا صفحات 755-766

    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر محلول های مختلف غذایی و ورمی‌کمپوست بر رشد و گلدهی گل شیپوری گلدانی به صورت طرح اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در بسترهای کشت بدون خاک انجام شد. آزمایش با 16 تیمار شامل 4 نوع محلول غذایی کوییک تغییر یافته و4 نوع بستر کشت حاوی ورمی‌کمپوست بود که در 3 تکرار و هر تکرار شامل 4 گلدان انجام شد. نتایج نشان داد تفاوت معنی داری در بین تیمارهای مختلف از نظر طول ساقه، تعداد برگ، سطح برگ، تعداد گل، طول و عرض چمچه ، طول ریشه، طول دوره گلدهی، ماندگاری گلدانی، میزان کلروفیل هایa ، b و کل و آنتوسیانین چمچه وجود داشت. بیشترین تعداد برگ و میزان سبزینه های برگی در اثر محلول غذایی یک و ورمی‌کمپوست 5 درصد به دست آمد. بیشترین طول ریشه در اثر محلول غذایی 2 و ورمی‌کمپوست 5 درصد مشاهده شد. تیمار با محلول غذایی 2 و ورمی‌کمپوست 15 درصد بیشترین طول دوره گلدهی را نشان داد. ماندگاری گلدانی گل در اثر محلول غذایی 1 و بدون ورمی‌کمپوست بیشتر از سایر تیمارها بود. بیشترین تعداد گل در اثر محلول غذایی 4 و ورمی‌کمپوست 5 درصد مشاهده شد. میزان آنتوسیانین در اثر محلول غذایی 4 و ورمی‌کمپوست 10 درصد بالاتر از تیمارهای دیگر بود. بیشترین قطر ساقه نیز در اثر تیمار محلول غذایی 2 و ورمی‌کمپوست 15 درصد ایجاد شد. همچنین نتیجه گیری شد که محلول غذایی 1 به دلیل دارا بودن بیشترین نیترات آمونیم نسبت به سایر محلول ها، بر صفات رویشی برگ ها تاثیر گذار بود و محلول غذایی 2 به دلیل دارا بودن بیشترین نیترات پتاسیم نسبت به دیگر محلول ها، بر صفات زایشی تاثیر معنی داری داشت.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، چمچه، عناصر غذایی، کلسیم نیترات، کلروفیل
  • ابراهیم گنجی مقدم، طیبه آموزگار، احمد اصغرزاده، محبوبه زمانی پور صفحات 767-777

    MA×MA60، پایه نیمه‌پاکوتاه گیلاس بوده که از طریق ریزازدیادی به راحتی تکثیر گردیده و به دلیل مقاومت به فیتوفیترا که از مهم‌ترین عوامل زوال درختان میوه هسته‌دار محسوب می شود، پایه با ارزشی است. این مطالعه با هدف بررسی اثر نوع محیط کشت و تنظیم کننده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های رشد بر پرآوری و ریشه‌زایی پایه MA60×MA در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی انجام گرفت. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا صادفی با 4 تکرار اجرا شد. در مرحله پرآوری، تیمار‌ها شامل سه محیط کشت (MS، WPM و DKW) و دو تنظیم‌کننده رشد (بنزیل آمینو پورین و تیدیازوران) در غلظت‌های صفر، 1 و 2 میلی گرم بر لیتر و در مرحله ریشه‌زایی، تیمارها شامل سه محیط کشت (MS، WPM و DKW) و غلظت‌های مختلف ایندول بوتریک اسید (صفر، 1، 2 و 3 میلی گرم بر لیتر) بودند. نتایج نشان داد در مرحله پرآوری، بیشترین تعداد شاخه (33/6)، برگ (33/20) و کیفیت نمونه (00/3) در محیط کشت MS حاوی 2 میلی گرم بر لیتر بنزیل آمینو پورین و طول شاخه (3/2 سانتی متر) در محیط کشت MS حاوی 1 میلی گرم بر لیتر تیدیازوران بود. بیش ترین درصد ریشه‌زایی (75 در‌‌صد) و تعداد ریشه (33/5) به ترتیب در محیط کشت MS حاوی 3 میلی‌گرم بر لیتر ایندول بوتریک اسید و محیط کشت DKW حاوی 2 میلی گرم بر لیتر ایندول بوتریک اسید بدست آمد. گیاهچه‌ها در شرایط گلخانه با موفقیت سازگار شدند. درصد بقا در محیط کشت حاوی کوکوپیت و پرلیت حدودا 75 درصد بود.

    کلیدواژگان: پرآوری، تنظیم کننده های رشد گیاهی، ریشه زایی، گیلاس
|
  • Taha Ranjbar Malidarreh, MohammadAli Askari Sarcheshmeh *, Mesbah Babalar, Hamed Shokri Heydari, Ahmad Ahmadi Pages 525-539

    To study the biochemical parameters of plum cv. Flavor supreme pluot during storage, an experiment was conducted in two separate stages and along with it. The first stage, salicylic acid with concentrations of 0 (Control), 2 and 4 mM, and iron chelate with concentrations of 0 (Control), 0.1 and 1 g.l-1, three times at 30, 60 and 90 days after full bloom on plum cv. flavor supreme pluot was sprayed. The second stage was carried out in a cold storage with two temperatures of 1 and 4 ° C, and then some biochemical traits including antioxidant capacity, ethylene production, weight loss and ion leakage were measured. The results showed that salicylic acid alone had a significant effect on ethylene production and ion leakage at 1 °C at 1% level and at 4 °C only on ion leakage at 1% level. Also, iron spraying had significant effect on ethylene production at 1 °C and on weight loss of both temperatures. The fruits stored at 1 °C showed more storability than 4 °C and after 60 days were marketability.

    Keywords: Antioxidants, ethylene production, ion leakage, plums, postharvest‎
  • Farhad Pirzad, MohammadAli Askari Sarcheshmeh, Mesbah Babalar, Alireza Talaei, Hossein Lesani Pages 541-552

    Chilling injury is the main problem of pomegranate fruit during storage at below 5 °C, which is associated with browning husk, arils pomegranate and loss of its nutritional quality. In this experiment, the effect of intraction between arginine (0, 1 and 2 mM) and methyl jasmonate (0, 0.1 and 0.2 mM) in form of foliar spraying on the tree in three stages of 60, 40 and 20 days before harvest for redducing chilling injury and keeping nutritional quality of pomegranate were evaluated on 0, 30, 60, 90 and 120 days at 4± 0.5 °C during storage. The results showed that combined treatment between arginine (2 mM) and methyl jasmonate (0.1 mM) led to reducing chilling injury (37.74 %), electrolyte leakage (31.42 %) and malondialdehyde accumulation (29.46 %). Also, pomegranate treated with intraction treatment between arginine (2 mM) and methyl jasmonate (0.1 mM) exhibited higher ascorbic acid content, phenylalanine ammonia-lyase, phenols and anthocyanins and lower polyphenol oxidase enzymes activity which ultimately increased the antioxidant capacity of fruits. This treatment increased the enzyme activity of ascorbate peroxidase, catalase and superoxide dismutase by 9.04, 8.18 and 44.21%, respectively, in comparison with the control, leading to reduction the accumulation of hydrogen peroxide in these fruits. Thus, combined treatment between arginine and methyl jasmonate via enhancing antioxidant system, and reducing chilling injury led to enhanced nutritional quality, maintained safe membrane integrity and marketable.

    Keywords: Browning, DPPH scavenging capacity, foliar, storage‎
  • Mitra Aelaei *, Zahra Karami, Masood Arghavani, Fahimeh Salehi Pages 553-564

    In order to study the effects of spermine in Catharanthus roseus L under salinity stress conditions, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design pots containing 4:1 brown peat moss to perlite in greenhouse of Zanjan University. Treatments were four spermine at four levels (0, 5, 10 and 15 ppm) and salinity stresses at three levels (0, 60 and 120 mM) of sodium chloride. Traits which were studied were as fresh and dry weight, plant height, flower diameter, leaf number as morphological traits, relative water content, total chlorophyll, carotenoids as physiological traits, activity of antioxidant enzymes such as peroxidase and proline. Results showed that application of polyamine spermine improves growth and yield of Chatarantus roseus L in stress condition and on fresh and dry weight, plant height, flower number, relative water content, proline, chlorophyll content, carotenoid, peroxidase enzyme and leaf number at 1% and 5% probability levels. The highest proline content (0.37 µmol/g FW) was obtained in 10 ppm and the lowest (0.23 µmol/g FW) in control treatment. The highest peroxidase enzyme (0.099 units. g-1 FW.min-1) was obtained in 15 ppm spermine treatment which showed an increase in spermine compared to the control. Therefore, the use of spermine in this plant for achieving desirable growth indices is recommended and can be beneficial.

    Keywords: Carotenoid, growth indices, Peroxidase, proline‎
  • Sanaz Molaei, Vali Rabiei *, Ali Soleimani, Farhang Razavi Pages 565-580
    Pomegranate (punica granatum L.) is one of the subtropical fruits and sensitive to chilling injury, so preservation of that in cold storage is associated with some limitations. In this study the impacts of Aloe vera gel (0, 40 and 80 %) on chilling injury, nutritional quality and decay of pomegranate fruit, during 90 days at 4 ºC and 85-90 % relative humidity were evaluated. Sampling to determination of intended criteria were done at 30, 60 and 90 days of cold storage. Results showed that Aloe vera gel decreased the chilling injury and decay incidence significantly and the lowest level of chilling injury (11.6 %) and decay incidence (18.66 %) were observed in fruits with 80% of Aloe vera gel treatment after 90 days of storage. Also this treatment controlled well the levels of malondialdehyde (as an indicator of membrane lipids peroxidation), electrolyte leakage, and weight loss. Furthermore, 80% of Aloe vera gel treatment enhanced the antioxidant capacity and the activity of superoxide dismutase, catalase and ascorbate peroxidase and preserved the ascorbic acid content at higher level. High levels of total phenols, flavonoids, and anthocyanins were observed in Aloe vera gel treated pomegranate fruits, as a result of a higher activity of phenylalanine ammonia-lyase and a low activity of polyphenol oxidase. In conclusion, applying of Aloe vera gel in 80 % concentration, as an natural cover, could increase cold stress tolerance and preserve nutritional values of pomegranate fruits during the storage period.
    Keywords: antioxidant capacity, electrolyte leakage, Malondialdehyde, total phenol‎
  • Afsaneh Gholizadeh, Mehdi Mohebodini, Asghar Ebadi *, Esmaeil Chamani Pages 581-592
    Dill (Anethum graveolens L.) is one of the most important vegetables that has valuable medicinal properties, including anti-flatulence, stomach acid, and difficulty removing. Identification of dill native ecotypes is considered as one of the most important steps in the field of cultivation improvement and breed of this product. In order to evaluate the genetic diversity in different ecotypes of dill based on morphological traits, an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications. Based on the results of analysis of variance, the studied ecotypes were significantly different in most traits. According to the comparison of mean results, the average maximum plant height (80.02 cm), stem length (69.55 cm), stem diameter (2.95 mm), shoot fresh weight (6.36 g) and shoot dry weight (1.78 g) was belonged to Urmia ecotype. The correlation results showed that there was a significant correlation between most of the studied traits. Based on factor analysis, the first factor explained 33.95% of the variance in which most of the vegetative traits included. Based on cluster analysis, 30 ecotypes were divided into four different groups and there were significant differences, especially for the shoot yield between the groups. According to the results of stepwise regression, internode spacing and leaf length were entered into the model. In general, the results of this study showed that dill ecotypes collected from different parts of Iran have a high diversity in most of the studied traits and valuable ecotypes can be found among them.
    Keywords: Causality analysis, Cluster Analysis, dill grmplasm‎
  • Hosein Ahmadi, Mesbah Babalar *, MohammadAli Askari Sarcheshmeh, Mohammadreza Morshedloo Pages 593-604

    In the present study, effects of exogenous citrulline (control, 1 mM and 2 mM) and water availability (100% WA, 50% WA and 25% WA) on growth indices, health of photosynthetic system, and essential oils quantity of hyssop were examined in two successive harvests (summer and autumn, 2019). Extraction of essential oils and determination of its content was performed by using clevenger-type apparatus in full blossoming stage. Analysis of variance showed that essential oil content, fresh weight, leaf area, plant height, total chlorophylls, and Fv/Fm indicator were decreased under severe water deficit stress (25% WA). Although citrulline doesn’t have a significant effect on essential oil content, citrulline at 2 mM could increase essential oil content under severe water deficit stress by about 15% and 30% in the first and second harvest, respectively. According to mean comparison, citrulline employment at 2 mM could significantly improve total chlorophyll content, anthocyanines content, relative water content and Fv/Fm indicator under severe water deficit stress. Overall, results of experiment corroborate that citrulline in low concentrations can economically collaborate as a metabolic agent in improving the essential oil content and growth parameters of hyssop.

    Keywords: Chlorophyll fluorescence, citrulline, Hyssopus officinalis L, Water deficit‎
  • Khosro Parvizi * Pages 605-617
    In order to investigate the effect of superabsorbent and mycorrhizal fungi on reducing water consumption, growth traits and potato yield, an experiment with strip-factorial design was performed. In this study, the amount of irrigation water at three levels (100, 75 and 50% of water requirement based on evapotranspiration) in horizontal plots and the use of Trawat200A super absorbent with two levels (0 and 80 kg / ha) and mycorrhiza on two levels (inoculation and non-inoculation with Glomus etunicatum) were placed in vertical plots. The results of combined analysis of variance showed that effect of irrigation and the use of mycorrhiza and superabsorbent were significant in most vegetative traits as well as yield. Means comparison showed that vegetative traits and total yield decreased by application of low irrigation, but this decrease was significantly less in mycorrhizal inoculation conditions and with the application of superabsorbent polymer. Under moderate and severe stress conditions, the combined use of mycorrhiza and superabsorbent increased the total yield compared to non-consumption (control) by about 9.5% and 10.15%, respectively.
    Keywords: Moisture absorbing material, potato, reduce water consumption, symbioic fungi‎
  • Mahdiyeh Lashkari, Sohrab Mahmoodi *, HosseinAli Alikhani, MohammadHassan Sayyari Zohan Pages 617-632

    In order to investigate the effect of plant growth promoting rhizo-bacteria (PGPRs) and humic acid on some morphological and physiological characteristics of marshmallow (Altheae officinalis L.) a pot experiment was carried out under greenhouse condition at Faculty of Agriculture, University of Birjand, in 2017. The experiment was conducted using a complete randomized blocks design based on factorial arrangement with three replications. First factor was seed inoculation with strains of Pseudomonas fluorescence bacteria at four levels (non- inoculation, inoculation with strains 51, 79 and 163) and second factor was humic acid at four levels (0, 150, 300 and 450 mg/kg soil). Results showed that Pseudomonas fluorescence strains and humic acid had significant effects on morphological and physiological measured traits. The most effects of inoculation created by strain 163 of Pseudomonas fluorescenss bacteria and it increased leaf dry weight, leaf area, leaf chlorophyll index, carotenoids and protoin leaf compare to control. The result also showed that increasing of humic acid concentration up to 150 mg/kg of soil increased, leaf area, leaf chlorophylls index, chlorophyll fluorescence index and protein leaf compare to control. Combination use of Pseudomonas fluorescenss bacteria (strain 163) and humic acid (150 mg/kg soil) had the most effect on increasing of leaf fresh weight, leaf area, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, carotenoids and phosphor leaf compare to control. Due to these results, application of biological fertilizers containing Pseudomonas fluorescence and humic acid can improve morphological and physiological characteristics of marshmallow.

    Keywords: Bio-fertilizer, medicine plants, Organic fertilizer, phosphat-solubilizing bacteria‎
  • Payam Puryafar, Alireza Khaleghi *, Ahmadreza Abbasifar, Mina Taghizadeh Pages 633-645
    Drought is one of the most important environmental factors which limit the growth of woody plant. In order to evaluvate the resistance of Caspian locust seedlings to drought stress through inoculation with arbuscular mycorrhiza fungi a factorial experiment was performed in completely randomized design in 2016-2018. The factors were included mycorrhiza at two levels (inoculation and uninoculated with Glomus moseae) and drought stress at two levels (Well-watered and withholding water). Drought stress significantly reduced growth traits such as relative water content, percentage of aerial and root dry biomass, content of total chlorophyll, total carotenoid content and cell membrane stability index and significantly increased proline content. Root inoculation of seedlings with mycorrhizal fungi improved relative water content (14%), total carotenoid content (25%), aerial dry biomass percentage (4.5%), root dry biomass percentage (6.2%), and total antioxidant capacity (54.8%) than to uninoculated seedlings. Also, cell membrane stability index, total chlorophyll content, total phenol content and total flavonoid content in inoculated seedlings were higher than non-inoculated seedlings under both drought and normal irrigation conditions. Overall, the results showed that mycorrhizal fungi improved growth characteristics and reduced adverse effects of drought stress by increasing antioxidant compounds in Caspian locust seedlings.
    Keywords: Arbuscular mycorrhiza, Caspian locust, Drought stress
  • Behrooz Esmaielpour *, Mortaza Sheikhalipour, Musa Torabi Pages 647-661
    Salinity stress is one of the most important constraint for yield of medicinal plants. In order to investigation the effects of silicon nanoparticle foliar spraying on growth characteristic, physiological and biochemical parameters of dragonhead (Dracocephalum moldavica L.) under salinity stress condition a factorial experiments based on completely randomized design with three repetitions and each repetition, including two pots in hydroponic conditions was carried out at research greenhouse of Mohaghegh Ardabili University at 2018-2019. Experimental factors consisting salinity stress at four levels (0, 50, 100 and 150 mM of Nacl) and foliar spraying of silicon nanoparticle at three levels (0, 100 and 500 mg/l). Morphological studied traits including plant height, fresh and dry weight of plant, physiological parameters such as chlorophyll, electrolyte leakage, relative water contents and biochemical parameters such as proline and antioxidant enzyme activity were measured. Results indicated that salinity stress significantly decreased morphological traits include plant height, fresh and dry weight of plant and physiological parameters such chlorophyll and relative water content of leaves were reduced, while free proline content of leaves and electrolyte leakage from cell membranes were increased. Foliar spraying of silicon nanoparticle alleviated salinity stress effects on dragonhead plants via increases in growth characteristics and enhancing antioxidant enzyme activity such as ascorbate peroxidase and super oxide desmutase. Five hundreds mg/mL of nanosilicon showed the maximum effect on diminishing negative effects of salt stress on most of the parameters. Therefore, the use of nano-form of silicon element is proposed as alleviator of salt stress in dragonhead.
    Keywords: Dragonhead, Nanoparticle, Salinity stress, Silicon
  • Hosein Ebrahimi Sborezi, Seyed Ali Mohammad Modarres Sanavy *, Abolfazl Baghbani Arani, Rezvan Karami Borz Abad Pages 663-675

    In order to investigate the effects of water deficit and nitrogen fertilizers on peppermint’s essential oil yield and its compounds, the current experiment was conducted in Research Field of Tarbiat Modares University in 2018, based on split with three replications. The experimental treatments consisted of three irrigation regimes (respectively after depleting 25, 40 and 55% of available water in root growth zone) as the main factor and six fertilizer treatments based on nitrogen requirement as sub-factors. The results showed that the highest essential oil yield was obtained under normal irrigation conditions with urea, while severe water deficit stress caused a reduction of 44% in dry matter and essential oil yield. In this study, 36 compounds were identified in essential oil. The most important components of essential oil were menthol, menthon, menthofuran, piperitone and menthol acetate. Water deficit increased the quality of essential oil (increased menthol and menthon and decreased menthofuran and polygon). In this regard, the use of nitrogen fertilizer increased both the quality and yield of essential oil. In general, it can be concluded that moderate water deficit accompanied with nitrogen fertilizer (urea alone or in combination with vermicompost) might increase the quality of peppermint’s essential oil. Increasing essential oil quality caused by water deficit, reduced quantitative essential oil yield.

    Keywords: Azocompost, Drought stress, essential oil composition, Urea, vermicompost‎
  • Khaironessa Damercheli, Raheleh Ebrahimi *, Mehdi Saraei Tabrizi Pages 677-688
    In order to investigate amount of deficit irrigation and different levels of water salinity on some morphophysiological traits of parsley, an factorial experiment based on completely block design in three replicates was carried in greenhouse condition. The first factor include irrigation amount at three levels (60, 80 and 100% of field capacity) and the second factor include water salinity at three levels (0.5, 2 and 4 dS/m). Results showed that decreasing irrigation and increasing water salinity cause deacreasing plant height, leaf number per plant, aerial fresh and dry weight, root fresh and dry weight, relative water content and chlorophile content. With increasing salinity to 4 dS/m ion leakage and activity of catalase and ascorbate peroxidase increased and with increasing amount of irrigation these traits reduced significantly.
    Keywords: Ascorbate peroxidase, Catalase, ion leakage, leaf relative water content‎
  • Khosro Balilashaki, Hedayat Zakizadeh *, JamalAli Olfati Pages 689-699

    Orchids are one of the most popular plants in the world. Because of its hard propagation as most important problem, micropropagation technique has been employed recently. In this study, commercial micropropagation of orchid Phalaenopsis cut flower “Detroit” was done by vegetative tissue. First, nodal explants of Phalaenopsis amabilis cv. Detroit flower stalks cultured on Murashige and Skoog (MS) medium supplemented with different concentration of NAA and BAP for direct regeneration and the obtained planlets were cultured on ½ MS medium supplemented with different combination of NAA, IAA and activated charcoal for rooting. The sterile leaves of plantlets were cultured on ½ MS medium containing NAA, BAP and TDZ for evaluation of regeneration and direct production of somatic embryos. Results showed that effective concentration for plantlet regeneration obtained in MS medium containing 1 mg/l NAA and 4 mg/l BAP. The highest number of root produced in 2 mg/l NAA. The highest number of protocorms obtained at 3 mg/l TDZ. The plants survived rates from nodal flower stalk explants was 84.93%. At the end, the highest plantlets acclimatization (90.20 %) was in medium containing cocopeat and activated charcoal (1: 1).

    Keywords: Acclimatization, plant growth regulators, Protocorm, regeneration‎
  • Yahya Selahvarzi *, Maryam Kamali Pages 701-710
    Drought is one of the major factors limiting horticultural products and this is more important in arid and semi-arid regions. Due to the importance of nanotechnology in improving the methods available in horticulture, this experiment was performed on Rosa × damascena Mill as factorial experiment based on the completely randomized design with three replications at Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, in the growing season of 2018. The treatments consisted of 2 irrigation regimes (3 days and 6 days) and 5 levels of titanium (0 (control), 15 and 30 ppm titanium dioxide, 15 and 30 ppm nano-titanium dioxide). The results showed that with increasing the irrigation interval, decreased leaf area and flower diameter. Titanium was affected on flower diameter, peduncle diameter and length of peduncle at all levels. Number of flowers increased by 15 and 30 ppm titanium dioxide 40.8 and 54.9%, respectively, and with 15 and 30 ppm nano-titanium dioxide 84 and 69%. In treatment of 30 ppm nano-titanium dioxide and irrigation interval 3 days, the amount of proline was 0.20 and in the same treatment of titanium and irrigation interval 6 days, was equal to 0.50 µmol/g. In general, the use of titanium dioxide and nano titanium dioxide resulted in improved growth traits and flower diameter. Also, among the used levels, 15 ppm nano-titanium dioxide had a greater effect on flower diameter, flower number, relative water content, and spade.
    Keywords: Drought, number of flowers, proline, relative water content, spad‎
  • Heidar Meftahizadeh * Pages 711-720
    In order to investigate the effect of planting date on local landraces and varieties of Hibiscus sabdariffa L., a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design in Dalgan during the 2019. Planting date as the first factor in five levels (March 6, April 4, May 5, June 5 and July 01) and genotypes and cultivars as the second factor in ten levels (Jiroft, Delgan, Bampour, Iranshahr, Nikshahr, South Rudbar, Saravan and Qale Ganj and two commercial varieties HA and HS-24) were considered. The examined traits included stem diameter, fresh and dry boll weight, sepal dry weight, anthocyanin, and etc. Results showed that the effect of planting date on all studied traits was significant at 1% level. The effect of genotype was significant on the number of days to budding, leaf number, days to 50% flowering and sepal dry weight per plant. The interaction of planting date and genotypes on sepal dry weight, anthocyanin content, seed rate and biological yield were significant at 1% level. The highest sepal dry weight per plant was obtained at May 15 planting date. Also, the local landrace of Dalgan and Saravan had the highest and the lowest amount of sepal dry wieght, respectively. Fresh and dry weight of boll, number of leaves, stem diameter, plant seed and anthocyanin content were significantly correlated with sepal dry weight. As a result, May 15 planting date and local landrace of Dalgan showed higher yield.
    Keywords: Anthocyanin, dry matter, flower boll, Dalgan, sepal‎
  • Khadijeh Ahmadi Aghdam, AliReza Motallebi Azar, Fariborz Zaare Nahandi, Gholamreza Gohari * Pages 721-730

    Present study was done to optimizing the medium culture for rooting the micro cutting of pyrodwarf rootstock under in vitro condition. Propagated shoots of pyrodwarf were used as micro cutting for rooting assay. For rooting, the shoots in 2-3 cm length separately were cultured in MS and ½ MS media cultures with different concentrations of indole butyric acid (IBA: 0, 0.5, 1 and 1.5 mg/l) and putrescine (Put: 0, 25, 50, 75 mg/l). Th mean comparison analaysis showed that in each medium culture the growth regulator IBA and putrescine significantly influenced the rooting and shoot growth. The percent of rooting induction and the length of regenerated roots in ½ MS medium respectively 41.67 and 12.30% were higher than MS medium. The survey effect of IBA and putrescine on rooting of pyrodwarf rootstocks showed that the application of these compounds is necessary for rooting of explants under in vitro condition and the explants in free growth regulators medium did not show any rooting. In both medium (MS and ½ MS) the highest root induction was obtained in 0.5 mg/l IBA and 25 mg/l putrescine. The shoot length of cultured shoots in MS and ½ MS approximately was similar that in combination treatment of IBA and putrescine the longest shoots were observed. According to obtained results, ½ MS medium with 0.5 mg IBA and 25 mg/l putrescine suggested for successful rooting in micro cutting of pyrodwarf rootstock.

    Keywords: Auxin, micro cutting, polyamine, pyrodwarf rootstock
  • Tahereh Raiesi, Morteza Golmohammadi, Ali Asadi kangarshahi Pages 731-741

    Witches’ broom disease of lime (WBDL), caused by ‘Candidatus Phytoplasma aurantifolia’, is major limiting factor for Mexican lime (Citrus aurantifolia Swingle) production in southern Iran. In this investigation, leaf nutrient profiling of the healthy and infected rooted Mexican lime during WBDL progression (90-330 days) as well as to distinguish the infected from the healthy Mexican limes under greenhouse condition. For this aim, the healthy and infected plants were sampled 90, 150, 210, 270 and 330 days after inoculation with phytoplasma and leaf nutrient concentrations including nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, boron, iron, manganese, zinc and copper were measured during WBDL progression. The results showed phytoplasmal infection mostly caused to a marked decrease in the concentration of nitrogen, calcium, boron, manganese, and significant increase in phosphorus, magnesium, potassium, iron, and zinc in the infected leaves. In Mexican lime leaves, copper concentration did not significantly change after inoculation with phytoplasma with respect to the healthy plants. In addition, the principal components analysis (PCA) based on the concentration of nutrients could not distinction infected and healthy plants in the early stages of sampling (before the appearance of symptoms), but PCA revealed a clear distinction between the leaf nutritional profiles of healthy and infected plants after the appearance of symptoms during the progression of WBDL. In conclusion, this study provides new insights into the lime response to phytoplasma infection during the progression of WBDL and it can be useful in adopting strategies to improve and increase the economic efficiency of trees infected with WBDL.

    Keywords: Macro nutrient, micro nutrient, PCA
  • Fatemeh Baniasadi, Masoud Arghavani, Vahid Reza Saffari, Mehdi Mansouri Pages 743-754

    In order to evaluate the effect of sodium nitroprusside (SNP) as nitric oxide donor (NO) on some morphophysiological and biochemical characteristics of cock's comb plant under cadmium stress, this experiment was designed as a complete randomized factorial design with three replications (pot with sand loamy soil) in greenhouse condition (temperature 25-30 °C, relative humidity 60%, and a 14/10 light–dark cycle) in spring and summer 2017. The first factor included two levels of Cd (30 and 60 mg.kg-1) with noncontaminated soil, and the second factor included three levels of SNPfoliar application (0,100 and 200μM). The results showed that with increasing Cd concentration, the activity of antioxidant enzymes, amount of hydrogen peroxide (H2O2), malondialdehyde (MDA), Cd in roots and shoots increased, while the content of total chlorophyll, shoot and root dry weight decreased. On the other hand, the pplication of 100 μM SNP at the highest level of cadmium, compared to non-application, dramatically increased root dry weight (2.4 fold), cadmium concentration in the roots (51%), total chlorophyll (50%), proline (74%), and also, decreased H2O2 (28%) and MDA (41%). It seems that the application of this material caused further uptake of cadmium in the roots and prevent its translocation towards the shoots, can improve the adverse effects of cadmium by a reduction in oxidative damage.

    Keywords: Antioxidant Enzymes, Heavy metal, Lipid Peroxidation, proline
  • Niloufar Rajaei, Moazzam Hassanpour Asil, Jamal-Ali Olfati, Akbar Norastehnia Pages 755-766

    The effect of nutrient solutions on the growth, development and flowering of calla lily was studied in a split plot design with completely randomized blocks design in soilless media cultures. The experiment was conducted with 16 treatments including four kinds of changed Quick nutrient solutions and four media cultures containing vermicompost and three replications and every replication included four pots. Results showed significant differences among different treatments regarding stem length, number of leaves, leaf area, number of flowers, spathe length, spathe width, root length, flowering period, pot life, amount of chlorophylls a, b, total and spathe anthocyanins. The highest number of leaves and the most amount of leaf chlorophylls resulted under the influence of nutrient solution 1 and vermicompost 5%. The highest root lenght resulted under the effect of nutrient solution 2 and vermicompost 5%. Treatment with nutrient solution 2 and vermicompost 15% showed the longest flowering period. Pot life of flower was longer than other treatments under the influence of nutrient solution 1 and without vermicompost. The highest number of flowers were seen as a result of nutrient solution 4 with vermicompost 5%. The amount of anthocyanins under the effect of nutrient solution 4 and vermicompost 10% was higher than other treatments. The largest stem diameter was obtained from nutrient solution 2 and vermicompost 15%. Also, it was concluded that nutrient solution 1 was more effective on vegetative characteristics of leaves because of having the most ammonium nitrate compared to other solutions and nutrient solution 2 had a significant effect on producing characteristics because of having the most potassium nitrate compared to other solutions.

    Keywords: Anthocyanin, Chlorophyll, Calcium nitrate, nutrient elements, spathe
  • Ebrahim Ganji Moghadam, Tayebe Amuzegar, Ahmad Asgharzadeh, Mahboubeh Zamanipour Pages 767-777

    MA×MA60 is a sweet cherry semi dwarf rootstock that is easily reproduced through micropropagation and because of the resistance to phytophytora, which is one of the most important factors in the deterioration of stone fruit trees, it is a valuable rootstock. The aim of this study was to investigate the effect of culture media and plant growth regulators on the proliferation and rooting of MA×MA60 rootstock at the Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center. This experiment was conducted as a factorial in a completely randomized design with 4 replications. At the proliferation stage, the treatments consisted of three culture media (MS, WPM and DKW) and two growth regulators (benzyl amino purine and thiadiazuron) at concentrations of 0, 1 and 2 mgL-1 and at the rooting stage, treatments consisted of three culture media (MS, WPM and DKW) and different concentrations of indole-butyric acid (0, 1, 2 and 3 mgL-1). The results showed that in the proliferation stage, the highest number of shoots (33.6), leaves (20.33) and plantlet quality (3) were recorded in MS medium enriched with 2 mgL-1 of benzyl amino purine, and the shoot length (3.2 cm) in the MS medium enriched with 1 mgL-1 thiadiazuron. The highest rooting percentage (75%) and root number (5.33) were obtained in MS medium enriched with 3 mgL-1 indole buteric acid and DKW enriched with 2 mgL-1 indole buteric acid, respectively. Plantlets successfully adapted to the greenhouse conditions. Survival rate was about 75% in cocopeat and perlite culture.

    Keywords: plant growth regulators, proliferation, rooting, sweet cherry