فهرست مطالب

پژوهش حقوق کیفری - پیاپی 35 (تابستان 1400)

فصلنامه پژوهش حقوق کیفری
پیاپی 35 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد آشوری، نگین حقیقت* صفحات 9-42
    اسیدپاشی در بیشتر نظام های حقوقی به عنوان یک پدیده ضد اجتماعی جرم انگاری شده و برای مرتکب آن، مجازات های سنگینی پیش بینی شده است. با توجه به آسیب شدید به نظم اجتماعی و بزه دیدگان این جرم، علاوه بر افزایش بازدارندگی کیفر، حمایت از بزه دیدگان از اهمیت بسزایی برخوردار است. این نوشتار در راستای ارزیابی تدابیری است که به منظور کاهش میزان ارتکاب جرم اسیدپاشی و نیز حمایت از بزه دیدگان به موجب « قانون تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزه دیدگان ناشی از آن مصوب 1398» پیش بینی شده است. این پژوهش، با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، ضمن اشاره به سابقه قانونگذاری جرم اسیدپاشی و ارکان تشکیل دهنده آن به تاثیر افزایش کیفر، ممنوعیت نهادهای ارفاقی و تدابیر پیشگیرانه بر کاهش ارتکاب جرم می پردازد. همچنین، بر لزوم ارایه راهکارهای حمایتگرانه جسمی و روانی نسبت به بزه دیدگان که در قوانین پیشین مغفول مانده بود تاکید می کند. این نوشتار نتیجه می گیرد هرچند قانون مصوب در جهت تشدید کیفر اسیدپاشی و پیش بینی جنبه های حمایتگرانه گام های مثبتی برداشته است، لیکن اتخاذ تدابیر پیشگیرانه بیشتر، به ویژه پیشگیری وضعی نظیر احراز هویت خریداران اسید و ثبت تمام معاملات مربوط به آن ضروری است.
    کلیدواژگان: اسیدپاشی، تشدید مجازات، حمایت، بزه دیده، پیشگیری وضعی
  • حسین محمد کوره پز*، ابوالقاسم خدادی، علی عزیزی صفحات 43-76

    به رغم استقرار قانونی نهادهای ترمیمی در نظام عدالت کیفری اطفال و نوجوانان ایران؛ نهادهای پیش بینی شده فاقد بسترهای اجرایی اند. پژوهش حاضر بر پایه روش مصاحبه «گروه های تمرکزی» با قضات محاکم اطفال و نوجوانان تهران و وکلاء و مشاورین انجمن حمایت از حقوق کودکان به این پرسش پاسخ داده است که: قضات چگونه و با چه ابتکارعمل هایی زمینه های کاربست برنامه های ترمیمی در محاکم کیفری اطفال و نوجوانان را فراهم می آورند؟ دو مانع اصلی در مسیر کاربست برنامه های ترمیمی در محاکم کیفری اطفال و نوجوانان وجود دارد که با تفسیرهای ترمیمی از مقرره های قانونی نظیر ارجاع به میانجی گری در تمامی جرایم تعزیری، تضعیف ارکان تشکیل دهنده جرم، استفاده از ظرفیت قانونی گذشت مشروط یا معلق و اخذ رضایت از شاکی پس از اعلام ختم دادرسی و پیش از اصدار رای از ابتکارعمل های «قضایی»؛ و هم چنین جایگزینی نهادهای مشابه با تاسیس های قانونی بلااجرا نظیر ایجاد شورای صلحی و واحد مددکاری، قرار ارجاع به میانجی گری به منظور مقابله با آمارگرایی و نیز همکاری با وکلای انجمن حمایت از حقوق کودکان به منظور حل معضلات ناشی از کیفیت نامطلوب دفاع وکلای تسخیری از ابتکارعمل های «ساختاری» قضات آن ها را دور می زنند.

    کلیدواژگان: ابتکارعمل، برنامه های ترمیمی، گروه های تمرکزی، رویکرد حل مسئله، محاکم کیفری اطفال و نوجوانان تهران
  • محسن نورپور*، عبدالرضا جوان جعفری، سید مهدی سیدزاده صفحات 77-107
    موضوع نوشتار حاضر بررسی تحولات مجازاتهای بدنی در دهه اول انقلاب اسلامی و تحلیل عوامل موثر بر آن است. برای دستیابی به این هدف، به اسناد مختلف همانند مذاکرات مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان، شورای عالی قضایی و نحوه انعکاس مجازاتهای بدنی در مطبوعات مراجعه شده است. همچنین نقش نیروهای اجتماعی- سیاسی مختلف از طرفی و فضا و بستر جامعه از طرف دیگر، در تحول گفتمان حاکم بر مجازاتهای بدنی تحلیل شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در مورد مجازاتهای بدنی، سه گفتمان مختلف در دهه اول انقلاب قابل شناسایی است. گفتمان شرع گرایی بلافاصله بعد از پیروزی انقلاب خود را نشان می دهد که در نتیجه آن، مجازاتهای بدنی در حد گسترده و با خوانشی ایدیولوژیک و انقلابی از مذهب اجرا می گردد. دوره دوم بعد از گذشت چند ماه از انقلاب شروع و تا تصویب قوانین جزایی ادامه دارد که می توان آنرا دوران گذار به قانون گرایی معرفی نمود. دوره سوم که در سال 1361 و با تصویب قوانین کیفری آغاز می شود، دوران تثبیت گفتمان قانون گرایی در مورد مجازاتهای بدنی است. هر یک از گفتمانهای فوق در ابتدا توصیف و سپس چرایی تحولات این گفتمانها از منظر جامعه شناختی تحلیل میگردد.
    کلیدواژگان: دهه اول انقلاب اسلامی، مجازات های بدنی، تحول گفتمانی، شرع گرایی، قانون گرایی
  • یدالله شبانکاره*، لیلا رئیسی صفحات 109-137

    «تعهد به استرداد یا محاکمه»، یکی از مکانیسمهای حقوقی برای مقابله با جنایات بینالمللی همچون ژنوسید (نسلکشی)، جنایات جنگی و شکنجه و همچنین برای مبارزه با بیکیفری مرتکبین این اعمال در سطح بینالمللی بوده و نه تنها به عدالت کیفری بلکه به عنوان وسیلهای بازدارنده به تضمین عدم تکرار ارتکاب این جنایات در آینده اشاره دارد.دیوان بینالمللی دادگستری در سال2012 رای خود را در قضیه مسایل مرتبط با تعهد به محاکمه یا استرداد در دعوای بلژیک علیه سنگال صادر کرد. دیوان در این رای جنبه های مختلفی از این موضوع از جمله وضعیت عرفی تعهد به استرداد یا محاکمه، ارتباط این تعهد با صلاحیت جهانی و تعهدات عامالشمول را مورد بررسی قرار داد. دیوان از تایید وضعیت عرفی تعهد به استرداد یا محاکمه خودداری کرد و صلاحیت جهانی را شرط ضروری اجرای این تعهد درنظر گرفت. به علاوه اعلام کرد که این تعهد یک تعهد عامالشمول گروهی است و دولت بلژیک نه به عنوان یک دولت زیاندیده بلکه به عنوان یک دولت غیرزیاندیده حق استفاده به مسئولیت دولت سنگال را دارد. این تحقیق درصدد بررسی برخی از بخشهای مهم رای دیوان و انتقادات وارد بر آن میباشد.

    کلیدواژگان: استرداد، محاکمه، عرف، صلاحیت جهانی
  • حیدر پیری*، قاری سید فاطمی سید محمد، سید هادی محمودی صفحات 139-169

    قیاس به عنوان موضوعی کاربردی در منطق و عرصه های گوناگون نظام حقوق بین الملل معاصر اعتبار یکسانی ندارد. در حوزه حقوق بین المللی کیفری به مانند بیشتر نظام های حقوقی داخلی که استدلال از طریق قیاس در حقوق کیفری را مجاز نمی شمارند، مطابق ماده 22 (2) اساسنامه دیوان کیفری بین المللی تعریف جرم بر اساس اصل تفسیر مضیق به عمل می آید، و توسل به قیاس در تعریف آن، ممنوع است (نبایدها).با وجود این،در جامعه بین المللی در حال تغییر، قوانین کیفری همیشه قادر نیستند همه جرایمی را که رخ می دهند، در خود جای دهند. ازاین رو، جامع نبودن قانون و پدید آمدن مسایل جدید،همچنین به کار بردن عبارات مبهم و فاقد صراحت «سایر اعمال غیرانسانی» در اکثر اسناد کیفری بین المللی زمینه اعمال قیاس را نه تنها بر به عنوان ابزاری کاربردی در تشخیص قواعد قابل اعمال و رفع نقص های قوانین، بلکه همچنین به عنوان بخشی از اشکال تفسیر در حقوق بین الملل کیفری اجتناب ناپذیر نموده است (بایدها).بااین همه، نگارندگان مقاله بر این باورند کاربرد قیاس در اسناد و رویه قضایی محاکم کیفری،توان جرم انگاری و تحمیل مجازات بدون توسل به قاعده کیفری معتبر را ندارد (شایدها).مقاله علاوه بر بیان یک چارچوب هنجاری برای استدلال از طریق قیاس در حقوق بین الملل کیفری،به تحلیل نقش قیاس در تصمیمات محاکم بین المللی کیفری می پردازد

    کلیدواژگان: قیاس، حقوق بین الملل کیفری، محاکم کیفری بین المللی، تفسیر، سکوت و خلا در قانون
  • سید ابراهیم قدسی، عاطفه شیخ اسلامی* صفحات 171-201

    گسترش حمایت بین المللی از هنجارهای حقوق بشری، تولد اشکال نوین بزهکاری و ضرورت های جهانی مقابله با آن ها در پرتو اسناد بین المللی، به تحولات عمیقی در حوزه های مختلف حقوق کیفری منجر شده است. تنظیم و تصویب اسناد بین المللی، با هدف رفع خلا و ارتقاء هماهنگی در نظام های کیفری ملی و در راستای هماهنگ سازی پاسخ های کیفری در برابر جرایم مذکور، جایگزین ساز و-کارهای حقوق کیفری سنتی شده است. با این حال، عملکرد برخی دولت ها در جذب و ادغام قواعد و مقررات اسناد بین المللی، هم سو با هدف و چهارچوب این اسناد نبوده است. این پژوهش با بهره گیری از روش تحلیلی توصیفی، درصدد واکاوی موانع این هم سویی در دو حوزه سیاسی و حقوقی در بستر جهانی شدن حقوق کیفری می باشد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که موانع سیاسی در هماهنگ-سازی نظام های کیفری ملی حول اصول مشترک بین المللی، با پیچیدگی بیشتری نسبت به ملاحظات حقوقی رو به رو است. تحولات ساختاری سازمان ملل متحد در ارتقاء نقش تعیین کنندگی کشورها و افزایش هم گرایی در سطح منطقه ای و در نتیجه افزایش تاثیرگذاری در سیاست گذاری در عرصه ی بین المللی، انعطاف پذیری نظام های کیفری ملی در برابر اعمال مقرر در اسناد بین المللی و استفاده حداکثری از حق شرط مقرر دراین اسناد، در افزایش هم سویی در حوزه های مورد توافق و کاهش پیچیدگی های ناشی از این موانع موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: هماهنگ سازی، جهانی شدن، موانع هماهنگ سازی، اسناد بین المللی، جهانی شدن حقوق کیفری
  • پریسا دهقانی*، محمدحسین رمضانی قوام آبادی، محمدرضا علی پور صفحات 203-237

    از میان حوزه های فراوانی که شرط مارتنس مطرح شده، توجه به حقوق بین الملل کیفری از اهمیتی خاص برخوردار است، چرا که در این حوزه مفهوم شرط مارتنس و مظاهر آن بویژه اصول بشریت و ندای وجدان عمومی به مثابه یک راه حل عقلانی که از متعالی ترین جنبه های تکریم انسان سرچشمه گرفته، بوسیله تفسیر قضایی موسع در جرم انگاری تعرض به ارزشهای انسانی، مبارزه با بی کیفرمانی و تعقیب و محاکمه مرتکبان جنایات بین المللی تجلی یافته است. توجه روز افزون به شرط مارتنس و شناسایی عناصر مقوم آن، در تیوری و در عمل در حقوق بین-الملل کیفری، جایگاه رفیع انسان در حقوق بین الملل معاصر را بیش از پیش برای ما مبرهن می سازد. محاکم کیفری بین المللی با استفاده از ظرفیت های شرط مارتنس و نقش موثر آن در فرایند تفسیر، روشن نمودن محتوای قواعد، دمیدن روح نوآوری و عنصر ترقی به پیکره حقوق بین الملل کیفری و رفع خلا، ابهام و اجمال در مقررات، استنباط های اثرگذاری انجام داده که در فهم محتوا و کاربستهای حقوقی آن راهگشاست. از این رو، نگارندگان مقاله بر این باورند که کاربرد شرط مارتنس در اسناد و رویه قضایی محاکم کیفری بین المللی موجب ظهور و بروز اصول و قواعد دیگری در حقوق بین الملل می گردد.

    کلیدواژگان: شرط مارتنس، بشریت، وجدان عمومی، محاکم کیفری بین المللی، تفسیر
|
  • Mohammad Ashoori, Negin Haghighat * Pages 9-42
    Acid attack, as an anti-social behaviour, is a serious crime with severe punishment under legal systems.The severe damage caused to the public order, and the harm caused to the victims necessitates severe punishment imposed on the the perpetrator and supportive measures provided for the victim.This paper examines the measures taken by the newly enacted law in attempt to prevent the commission of this heinous crime and to support victims.By adopting a descriptive and analytical method, this paper considers the legislative background of this crime, and examines its constituent elements under the new law.It examines the effect of aggravation of punishment, prohibition of applying leniency institutions, aggravation of abettor's punishment and adoption of preventive measures in reducing the occurrence of this crime. The paper emphasizes the need to provide physical and psychological support to the victims, which was not provided in previous legislation.The conclusion is that, in spite of the positive steps taken in the newly enacted law, in the sense of increasing the punishment, and providing supportive measures , further measures are still needed to ensure the prevention, and especially situational prevention of this crime such as identification of acid buyers and registration of such transactions
    Keywords: Acid attack, aggravation of punishment, support, victim, situational prevention
  • Hossein Mohammad Kourehpaz *, Abolghasem Khodadi, Ali Azizi Pages 43-76

    The present study has answered the this question: How and on what initiative do judges provide the context for the application of restorative programs in juvenile criminal courts? Restorative interpretations of legal provisions such as referral to mediation in all Ta'zirat offenses, weakening of the constituent elements of the crime, use of the legal capacity of a conditional or suspended pardon, and obtaining the plaintiff's consent after the announcement of the end of the proceedings and before the verdict; are Judicial initiatives. Also, the replacement of similar institutions with unimpeded legal establishments such as the establishment of the Peace Council and the social work unit, the referral of mediation to counter with closed- case policy _to believe the number of closed case as the criterion for the efficiency of judicial system instead of quality of decision making_ and the cooperation with the lawyers of the Association for the Protection of Children's Rights to solve the problems caused by the undesirable quality of defense lawyers are structural initiatives to avoid obstacles.

    Keywords: Initiative, Restoration Programs, Focus Groups, Problem Solving Approach, Tehran Juvenile Courts
  • Mohsen Nourpour *, Abdolreza Javan Jafari, Mahdi Seidzadeh Pages 77-107
    The subject of the present article is to examine the evolution of corporal punishment in the first decade of the Islamic Revolution and to analyze the factors affecting it. To achieve this goal, various documents have been referred to. Also, the role of different socio-political forces and the space and context of society, have been analyzed in the evolution of the discourse governing corporal punishment. The results of the research show that in the case of corporal punishment, three different discourses can be identified in the first decade of the revolution. The discourse of Sharia orientedness shows itself immediately after the victory of the revolution, as a result of which corporal punishment is carried out on a large scale and with an ideological reading of religion. The second period began a few months after the revolution and continued until the ratification of the penal code. The third period, which begins in 1982 with the ratification of criminal law, is the period of consolidation of the discourse of legalism on corporal punishment. Each of the above discourses is first described and the reason for evolution of these discourses is analyzed with regard to sociological perspective.
    Keywords: The first decade of the Islamic Revolution, corporal punishment, discourse evolution, sharia, legalism
  • Yadolah Shabankareh *, Leila Raisi Pages 109-137

    "Obligation to extradition or prosecute" is one of the legal mechanisms to deal with international crimes such as genocide (genocide), war crimes and torture, as well as to combat the bribery of perpetrators of these acts internationally and not only to criminal justice but also as a means The deterrent implies ensuring non-repetition of these crimes in the future.In 2012, the International Court of Justice issued its ruling on the issue of prosecution or extradition in the Belgian case against Senegal. The Court reviewed the various aspects of this matter, including the customary status of an obligation to extradite or trial, to link this commitment to global jurisdiction and universal obligations. The Court refused to confirm the status of a customary obligation to extradite or prosecute, and considered universal jurisdiction a condition for the fulfillment of this obligation. Moreover, it stated that this commitment was a collective commitment of the group, and the Belgian government, not as a failed state, but as a non-government, has the right to invoke the responsibility of the Senegalese government. This research seeks to examine some of the important sections of the Court's judgment and its criticisms.

    Keywords: extradition, prosecute, customary, Justuniversal jurisdiction
  • Heidar Piri *, Seyed Mohammad Ghari Seyed Fatemi, Hadi Mahmoody Pages 139-169

    Analogy as an applied matter does not have the same credibility in the logic and the different areas of the contemporary international law system. In international criminal law, like most domestic legal systems which interdict analogical reasoning in criminal law, according to art.22 (2) Rome Statute of the ICC:the definition of a crime shall be strictly construed and shall not be extended by analogy. Nevertheless, in the international community as evolving, Criminal rules are not always able to accommodate all the crimes that occur.Hence,the lack of comprehensiveness of law and the emergence of new issues,as well as the use of ambiguous terms such as "other inhuman acts" in most of international criminal documents, made it inevitable to use analogy in international criminal law,not only as a useful tool in identifying applicable rules, but also as a form of interpretation.However,the authors believe that the use of analogy in international criminal proceedings does not have the power to make new crimes and imposes punishment without resorting to a valid criminal code. In addition to expressing a normative framework for analogical reasoning in international criminal law,this article analyzes the role of analogy in the decision-making processes of the international criminal courts and Tribunals

    Keywords: analogy, international criminal law, International Criminal Tribunal, Interpretation, Silence in Law
  • Seyed Ebrahim Ghodsi, ATEFEH Sheikheslami * Pages 171-201

    The expansion of international protection of human rights norms and the birth of new forms of crime have led to profound changes in various areas of Criminal law. Regulation and ratification of international documents with the aim of eliminating the legal vacuums and promoting harmonization in the national criminal law systems and in order to create and promote effective criminal responses to such crimes has replaced the classical Criminal law mechanisms. But, the actions of some states in absorbing and integrating the acts determined in international documents have not been in line with the purposes of these documents in the global confrontation with the violation of international norms.Using descriptive and analytical method, this study seeks to investigate the obstacles to this alignment in both political and legal fields. The findings show that the structural changes of the UN in promoting the decisive role of states, increasing convergence at the regional level consequently increasing the influence of policy-making in the international arena, the flexibility of national criminal law systems with the international documents and the maximum use of reservation right will be effective in increasing alignment in the agreed areas and reducing the complexities arising from these obstacles.

    Keywords: Harmonization, Globalization, Barriers of Harmonization, international Documents, Globalization of Criminal Law
  • Parisa Dehghani *, MohammadHossein Ramazani Ghavamabadi, MohammadReza Alipour Pages 203-237

    Among the many areas in which the Martens’ Clause has been raised, great attention to international criminal law is of particular importance. Because in this context, the Martens' Clause and its elements, especially the principles of humanity and public conscience, as a rational solution that stems from the most sublime aspects of human dignity,has been manifested by an extensive interpretation in criminalizing the attack to human values, combating impunity and prosecution of perpetrators of international crimes.Additional attention to the Clause and the identification of its constituent elements, in international criminal law in theory and practice, it further reveals the high position of human beings in contemporary international law. International criminal tribunal have made effective inferences by using the capacities of the Clause and its effective role in the interpretation process, clarifying the content of the rules, blowing the spirit of innovation and the element of advancement into the international criminal law,filling gaps and eliminating the ambiguity in the international provisions, that make it possible to understand the content, and its legal functions.Therefore,the authors argue that a proper application of the Clause in international criminal jurisprudence will lead to the emergence of other principles and rules in international law.

    Keywords: Martens Clause, humanity, Dictate of Public Conscience, International Criminal Tribunal, Interpretation