فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت بحران و وضعیت های اضطراری
پیاپی 42 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میلاد پوررجبی*، علی اکبر مجدی صفحات 7-32

    ایران با توجه به شرایط جغرافیایی و تاریخی و نیز به لحاظ ساختاری و ذاتی مشتمل بر انواع شکاف ها و تفاوت های اجتماعی، قومی و مذهبی است بنابراین حضور و وجود ملموس اقوام، اقلیت ها، اقشار و خرده فرهنگ های متنوع انواع تمایزات، تفاوت ها و تفکیک ها در آن به وجود خواهد آورد. با هدف بررسی فشارهای قومیتی در شرایط بحرانی با استفاده از روش پژوهش عامل محور که مبتنی بر طرح پیش نویس می باشد، که شرایط و عوامل موثر بر موضعیت را تشریح می کند طراحی شده است. هرکدام از نهادهای موجود را که روابط داخلی و ساختارهای تعاملی، ویژگی ها و قواعد جدیدی برای قومیت ایجاد کرده بودند شناسایی و بررسی تیوریک صورت پذیرفت، یافته های این پژوهش نشان دادند در بین عوامل مختلف نمی توان از اثر سیاست های قومی که دولت های مختلف در بروز و تنش بین اقوام و حکومت مرکزی و یا پذیرش نظام مستقر از سوی اقوام چشم پوشی نمود، در واقع هر زمان که دولت ها توانستند سیاست های قومی شان را هژمونیک سازند، بی تردید در بین اقوام نوعی اراده مثبت برای حفظ نظام سیاسی مستقر و نوعی تعلق نسبت به هویت و همبستگی ملی شکل خواهد گرفت که به همبستگی ملی منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: قوم مداری، همبستگی ملی، بحران، هویت، مدل سازی
  • حامد سعیدی ابواسحاقی* صفحات 33-73

    این مقاله با هدف بررسی تاکتیک های حریف برای شکل دهی اغتشاشات شهری در آبان ماه 1398 تدوین شده و در زمره تحقیقات نتیجه گراست که به روش توصیفی- پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری متشکل از کلیه فرماندهان، مسیولین و صاحب نظران دارای شناخت کافی به مدیریت بحران، اغتشاشات شهری و اغتشاشات و حوادث آبان ماه 1398 و نمونه آماری نیز 30 نفر از فرماندهان، مسیولین تیپ های امنیتی، سازمان اطلاعات سپاه، سازمان بسیج مستضعفین، قرارگاه ثارا... تهران است که به روش تمام شمار انتخاب شده اند. پس از طراحی پرسشنامه و سنجش روایی، پرسشنامه روی جامعه هدف اجراء و توسط نرم افزار spss تجزیه وتحلیل و نتایج احصاء گردید.تاکتیک های اغتشاشگران در آبان ماه 1398- نتایج نشان داد اغتشاش گران برای دستیابی به اهداف خود در آبان ماه 1398 از دو دسته تاکتیک های عملیات روانی و میدانی به میزان تقریبا یکسانی استفاده نموده اند. البته اغتشاش گران در آبان ماه 1398 از تاکتیک های میدانی با میانگین 11/4، نسبت به تاکتیک های عملیات روانی بیشترین استفاده را برده اند. همچنین تاکتیک های عملیات روانی با میانگین 94/3، نسبت به تاکتیک های میدانی دارای میانگین پایین تری قرار دارد.بر اساس یافته های این مقاله به نظر می رسد که تاکتیک های میدانی اغتشاشگران نسبت به تاکتیک های عملیات روانی آنها  اهمیت بیشتری برخوردار است. لذا توجه به تاکتیک های میدانی حریف در صحنه اغتشاشات در کنار تاکتیک های عملیات روانی می بایست مورد توجه سازمان های امنیتی کنترل اغتشاشات قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تاکتیک های میدانی اغتشاشگران، تاکتیک های عملیات روانی اغتشاشگران در آبان ماه 1398
  • حسین محمدی سیرت* صفحات 75-105
    تمایل روز افزون به مطالعات بحران های اجتماعی و تلاش در جهت ارایه ی الگو به منظور مدیریت کارآمد بحران ها، موجب تولید تحلیل های پرشمار و گوناگون در این زمینه بوده است. پرسش های بنیادین در این حوزه آن است که بحران ها چیستند، چگونه به وجود می آیند، چرا ایجاد شده و به سرعت گسترش می یابند و چطور می توان آن ها را مدیریت کرد؟ لکن بیشتر پاسخ ها به این قسم سوالات در قالب گفتمان غربی و غیردینی مطرح شده است. پژوهش حاضر قصد دارد ضمن تعریف لغوی و اصطلاحی بحران و مطالعه ی اصول و الگوهای رایج مدیریت بحران، در قالب یک مطالعه ی موردی، سیره ی مدیریتی جهادی حضرت نوح (ع)، موسی (ع) و نبی مکرم اسلام (ص) در مواجهه با بحران های اجتماعی را مطالعه نماید و به این سوال پاسخ دهد که اصول مدیریت بحران این پیامبران الهی، کدام اصول بوده است؟ و چگونه در رویکردی جهادی بحران را کنترل و هدایت کردند؟ به همین منظور آیاتی از قرآن کریم که بیان کننده وقوع بحران اجتماعی در میان قوم نوح (ع)، موسی (ع) و محمد (ص) است را بررسی نموده و اصولی که ایشان جهت مدیریت بحران به کار بسته اند را برگزیده و در قالب فرآیند سه مرحله ای شکل گیری بحران، تحلیل و بحث نموده است. نهایتا پس از استخراج اصول مدیریت جهادی بحران، به دوازده اصل مدیریت بحران دست یافته که آنان را در قالب الگوی چرخشی مدیریت بحران ارایه کرده است. مهم ترین این اصول عبارتند از: پیش بینی و ایجاد آمادگی، پیش گیری، پاسخ دهی سریع، مهارسازی، حذف عوامل بحران زا، مطالعه و بررسی بحران و بازسازی آن می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، بحران، مدیریت بحران، حضرت نوح (ع)، حضرت موسی (ع)، حضرت محمد (ص)
  • حسین مهدوی*، پرویز جعفری فشارکی صفحات 107-124
    با توجه به رشد فزاینده جمعیت شهرنشین و افزایش تقاضا برای فضاهای کسب وکار، و در نتیجه ارزش بالای زمین در مناطق شهری، شاهد توسعه شتابان بلند مرتبه سازی، از جهت تعداد و همچنین ارتفاع هستیم. تجمیع ساختمان های پراکنده و ناهمگون سازمان ها، در یک ساختمان اداری متمرکز، علاوه بر افزایش بهره وری استفاده از زمین، جلوگیری از گسترش افقی شهر، و کاهش هزینه های مرتبط با احداث زیرساخت و نگه داری ساختمان ها، به بهبود کارایی افراد از لحاظ رقابت و اثربخشی در روند شغلی شان کمک خواهد کرد.هدف از این پژوهش بررسی ساختمان های بلند مرتبه اداری بر اساس استاندارد مدیریت بحران IDS 402 می باشد، در این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای، ژورنال های معتبر علمی، و با بررسی پژوهش های صورت گرفته به شناسایی مخاطرات و تهدیدات غالب با آن پرداخته می شود که با استفاده از روش TOPSIS اولویت های پژوهش رتبه بندی شده و در نهایت بر اساس یافته های پژوهش یک طرح استمرار برای کارکنان در حوزه مدیریت بحران ارایه گردید. امید است یافته های این پژوهش، علاوه بر ایجاد یک زیربنای مطالعاتی برای تحقیقات میدانی، پشتوانه نظری لازم را برای ارتقای نگرش برنامه ریزان و طراحان این حوزه فراهم آورد.
    کلیدواژگان: ساختمان بلند، ساختمان اداری، مدیریت بحران، مخاطرات، تهدیدات
  • محمداقبال علی اصغری* صفحات 125-153

    در یک جامعه چالش ها، ناآرامی ها و بحران ها به دلیل ماهیت پویایی که دارند می توانند در اشکال مختلف ظاهر شده و مدیران جامعه را با طیفی از گزینه های چالش برانگیز در حوزه تصمیم گیری روبه رو سازند. این بحران ها اغلب در سلسله مراتبی پلکانی که ازناآرامی های اجتماعی آغاز و پس از بحران های سیاسی به بحران های امنیتی ختم می شوند. به باور تعدادی از محققان، برای آن که مسایلی امنیتی تلقی شوند باید به عنوان تهدیدی وجودی تعریف شوند و این باور را ایجاد نمایند که به وسیله راه کارها، ابزارها و رویه های رایج و متداول سیاسی نمی توان آن را مدیریت و مرتفع ساخت.نتایج مطالعات گوناگون نشان می دهند امنیتی شدن ناآرامی های اجتماعی در جوامع گوناگون یکسان نبوده و تحت تاثیر متغیرهای کلانی چون نظام سیاسی حاکم، فرهنگ امنیتی و آستانه تحمل دولت ها بوده و در اساس عملی پیچیده و تا حد زیادی زمینه محور و حاصل نظام ادراکی نخبگان سیاسی و امنیتی کشور می باشد. سوال اصلی این پژوهش این است که چه عواملی باعث امنیتی شدن بحران ها وناآرامی های اجتماعی می شوند؟ یافته ها ونتایج حاصل از بررسی این پژوهش نشان می دهد علل وعواملی مانند: نوع بحران و ویژگی های آن، بازیگران موثر در بحران، میزان جدی بودن تهدیدات ناشی از بحران، بافت جغرافیایی محل وقوع بحران، میزان برخورد های خشونت آمیز در بحران، تعدد و تنوع مسایل چالش برانگیز، متغیر های ساختاری، روش های مدیریت بحران و سطح تلاطم محیط می توانند موجب امنیتی شدن بحران های اجتماعی شوند. در این مقاله تلاش شده است با نگاهی تحلیلی ابعاد، علل و متغیرهای موثر بر امنیتی شدن ناآرامی های اجتماعی تحلیل و بررسی شوند. این پژوهش از حیث نوع کاربردی می باشد و به روش، توصیفی- تحلیلی تهیه شده است

    کلیدواژگان: ناآرامی اجتماعی، بحران، بحران سیاسی، امنیت، امنیتی شدن
  • جلیل زربین* صفحات 155-174
    ایران از جمله کشورهایی است که سالانه شاهد زمین لرزه هایی در گوشه کنار نقاط سرزمین خود می باشد. زلزله فروردین ماه 92 در شهر شنبه استان بوشهر از جمله زلزله هایی بود که علی رغم کوچک بودن شهر و حجم پایین ساخت و ساز شاهد مشکلات عدیده ای در امر بازسازی بود که علی رغم مواجهه مردم با این مشکلات در هیچ کجا به آن پرداخته نشده است. لذا لزوم تجزیه وتحلیل عملکرد مسیولان بازسازی پس از زلزله مورد نظر قرار گرفته است تا نقاط قوت و ضعف بازسازی از طریق سنجش رضایت آسیب دیدگان تجزیه وتحلیل شود. هدف این پژوهش، ارزیابی میزان رضایت مردم شهرشنبه از بازسازی منازل خود پس از پایان بازسازی است. در این مقاله از روش توصیفی- تحلیلی و پیمایشی استفاده شده است و از نوع کمی است. در این راستا پرسشنامه ای طراحی شد و از طریق تقسیم بین تعدادی از اساتید دانشگاه پایایی آن تایید و سپس از طریق فرمول کوکران 240 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. نتیجه پژوهش نشان می دهد که مردم شهر شنبه در هیچ کدام از مصادیق بازسازی از میزان مشارکت تا احساس مسئولیت کارکنان ستادها و بازسازی فیزیکی رضایت نداشته اند و میزان رضایت آن ها پایین تر از حد متوسط بوده است و این نشان دهنده عدم موفقیت مسیولان بازسازی شهر شنبه در اجرای وظایف خود بوده است.
    کلیدواژگان: زلزله شنبه، بازسازی، مشارکت، رضایت آسیب دیدگان، ستاد بازسازی
|
  • Milad Pourrajabi *, AliAkbar Majdi Pages 7-32

    Due to its geographical, historical, structural and inherent conditions, Iran includes all kinds of social, ethnic, and religious gaps and differences, so the tangible presence of various ethnicities, minorities, strata and subcultures in all kinds crate distinctions, differences and divisions. Aimed at investigating ethnic pressures in critical situations using a factor-based research method based on a draft plan,  the conditions and factors affecting the situation can be described. Each of the existing institutions that had internal relations and interactive structures, new features and rules for ethnicity were identified and theoretically examined. The findings of this study showed that among the various factors cannot ignore the effect of ethnic policies by different governments in Ethnic groups and the central government or the acceptance of the established system by the ethnic groups. In fact, whenever governments were able to hegemonic their ethnic policies, there would undoubtedly be a positive will among the tribes to maintain an established political system and a sense of belonging to national identity and solidarity that would lead to national solidarity.

    Keywords: ethnicity, National Solidarity, Crisis, Identity, Modeling
  • Hamed Saidiaboeshagi * Pages 33-73

    This article has been conducted with the aim of examining the opponent's tactics for shaping urban disturbances in November 2017 and is among the conclusive research that has been done by descriptive survey method. The statistical population consists of all commanders, officials and experts with sufficient knowledge of crisis management, urban riots and riots and incidents in November 1398 and the statistical sample is 30 commanders, officials of security brigades, IRGC intelligence organization, Basij Mostazafin organization, Sarallah base in Tehran that have been selected by census method. After designing the questionnaire and assessing its validity, the questionnaire was administered to the target population and analyzed by SPSS software and the results were counted.The results  of the troublemakers tactics in November 2017 showed that the rioters used two sets of psychological and field operations tactics to achieve their goals in November 2017 to the same extent. Of course, in November 2017, the rioters used field tactics with an average of 4.11 more than the tactics of psychological operations. Also, psychological operation tactics with an average of 3.94, have a lower average than field tactics. Based on the findings of this article, it seems that the field tactics of the troublemakers are more important than the tactics of their psychological operations. Therefore, paying attention to the opponent's field tactics in the scene of disturbances along with the tactics of psychological operations should be considered by the security organizations to control the disturbances

    Keywords: Field Tactics of Rioters, Tactics of Psychological Operations of Rioters in November 2017
  • Hosein Mohamadisirst * Pages 75-105
    The increasing tendency to study social crises and the effort to provide a model for efficient crisis management has led to the production of numerous and diverse analyzes in this field. The fundamental questions in this area are what are crises, how do they arise, why do they arise and spread rapidly, and how can they be managed? But most of the answers to these kinds of questions are in the form of Western and non-religious discourse. The present study aims to define the lexical and idiomatic crisis and study the common principles and models of crisis management, in the form of a case study, the jihadist management life of Prophets Noah, Moses and the Holy Prophet of Islam in the face of social crises to study and answer the question; what were the principles of crisis management of these divine prophets? And how did they control and direct the crisis in a jihadist approach? For this purpose, he examined verses from the Holy Quran that express the occurrence of social crises among the people of Noah (PBUH), MOSES (PBUH) and Muhammad (PBUH) and selected the principles that he used to manage the crisis and in the form of a process it has analyzed and discussed the three stages of crisis formation. Finally, after extracting the principles of jihadi crisis management, he has obtained twelve principles of crisis management, which he has presented in the form of a rotational model of crisis management. The most important of these principles are: anticipation and preparedness, prevention, rapid response, containment, elimination of critical factors,  and study of the crisis and its reconstruction
    Keywords: holy Quran, Crisis, crisis management, Prophet Noah (PBUH)
  • Hossein Mahdavi *, Parviz Jafari Fesharaki Pages 107-124
    Due to the growing population of urban areas and increasing demand for business spaces, and as a result of the high value of land in urban areas, we are observing the rapid development of high-ranking, in terms of number as well as height. Consolidation of scattered and heterogeneous organizational buildings into a centralized office building, in addition to increasing land use productivity, preventing the horizontal expansion of the city, and reducing the costs associated with building and maintaining buildings, improve people's competitiveness. And effectiveness in their careers will help. The purpose of this study is to investigate high-rise office buildings according to the IDS 402 crisis management standard. It is discussed that using TOPSIS method, research priorities were ranked and finally, based on the research findings, a continuity plan was presented for employees in the field of crisis management. It is hoped that the findings of this study, in addition to providing a study basis for field research, provide the necessary theoretical support to promote the attitude of planners and designers in this field.
    Keywords: Tall Building, Office Building, crisis management, Hazards, Threats
  • Mohammad Eghbal Aliasghari * Pages 125-153

    In a society, challenges, unrest, and crises due to their dynamic nature can appear in different forms and confront community managers with a range of challenging options in the field of decision making. These crises are often in a hierarchical order that begins with social unrest and ends with political crises after political crises. Some researchers believe that in order to be considered security issues, they must be defined as an existential threat.The results of various studies show that the security of social unrest in different societies is not the same and is influenced by macro variables such as the ruling political system, security culture and tolerance thresholds of governments and is basically a complex practice It is the political and security of the country. The main question of this research is what factors cause the security of crises and social unrest? Findings and results of this study show the causes and factors such as: type of crisis and its characteristics, effective actors in the crisis, the severity of the threats posed by the crisis, the geographical context of the crisis, the rate of violent encounters in the crisis, multiplicity and diversity. Challenging issues, structural variables, crisis management methods, and the level of environmental turbulence can make social crises secure. In this article, an attempt has been made to analyze the dimensions, causes and variables affecting the security of social unrest. This research is applied in terms of type and has been prepared by descriptive-analytical method.

    Keywords: Social Unrest, Crisis, Political Crisis, security, Securing
  • Jalil Zarbin * Pages 155-174
    Iran is one of the countries that experience earthquakes in the corners of their homeland annually. The earthquake of March 92 in Bushehr province was one of the earthquakes that despite of the small size of the city and the low level of construction, there were many problems in the reconstruction. Although, there was a public exposure to these problems, it has not been dealt with anywhere. Therefore, it is necessary to analyze the performance of post-earthquake reconstruction officials in order to analyze the strengths and weaknesses of reconstruction by measuring the satisfaction of the injured. The purpose of this study is to investigate and evaluate the level of satisfaction of the people of Shonbeh town with the reconstruction of their homes after the completion of the reconstruction. The method of this research is descriptive-analytical, survey type and quantitative. In this regard, a questionnaire was designed and verified through a division between a numbers of university professors and then 240 people were selected as the sample size through the Cochran formula. The result of the research shows that the people of Bushehr did not agree with any of the reconstruction examples of the level of participation, the sense of responsibility of the staff of the headquarters and the physical reconstruction and their satisfaction was lower than the average. This indicates the failure of the authorities to rebuild the city in carrying out its duties
    Keywords: shonbeh earthquake, Reconstruction, Participation, Injured Consent, Reconstruction Headquarters