فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و ششم شماره 5 (پیاپی 115، مهر و آبان 1400)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و ششم شماره 5 (پیاپی 115، مهر و آبان 1400)

  • ویژه
  • تاریخ انتشار: 1400/08/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کمال حیدری، مهشید احمدیان، رامش حسین خانی، زهرا روانخواه، زیبا طاهریان، زهرا امینی* صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    این مطالعه با هدف بررسی نتایج اجرای برنامه پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر در استان اصفهان تحت نظارت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی طی سالهای 96-99 طراحی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، گروه هدف همه جمعیت بالای 30 سال استان اصفهان است که برای برنامه غربالگری بیماریها و عوامل خطر غیر واگیر(قلبی عروقی و دیابت) به مراکز بهداشتی مراجعه کرده بودند. غربالگری سرطان پستان، درزنان 30 تا 70 سال و غربالگری سرطان کولورکتال در زنان و مردان 50 تا 70 ساله  انجام شده است.

    یافته ها

    تعداد مبتلایان به دیابت شناسایی شده در پایان سال 99، 148250 نفر و شیوع آن معادل 11/59 % بوده است. همچنین تعداد بیماران مبتلا به فشارخون بالای  ثبت شده در سامانه سیب از سال 96  تا پایان سال 99 ، 249294 نفر (شیوع 19/74 %) می باشد. در غربالگری سرطان کولورکتال، تعداد 1593 مورد پولیپ در طی انجام 5367 مورد کولونوسکوپی درطی 4 سال اجرای برنامه کشف گردیده است. . همچنین با غربالگری 46/9% جمعیت هدف، 513 مورد سرطان پستان کشف شده است.

    نتیجه گیری

    در ارزیابی روند بیماریابی و مراقبت بیماران، افزایش در طول سالهای 96 تا 98 مشهود است، اما کاهش تعداد خطرسنجی ها و مراقبت بیماران در سال 99 به علت پاندمی کووید چشمگیر می باشد.

    کلیدواژگان: بیماری غیرواگیر، پیشگیری، دیابت، فشارخون بالا، سرطان
  • مصطفی قانعی، هومن شریفی*، محمدرضا مسجدی، مهدی نجمی، حمیدرضا جماعتی، علیرضا شغلی، سعید فتحی صفحات 13-20
    زمینه و هدف

    بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) در سال 2005 میلادی چهارمین علت مرگ و میر در دنیا بود و در سال 2030 به سومین علیت مرگ و میر در سراسر جهان تبدیل می شود. از دیدگاه جهانی، قرار گرفتن در معرض زیست توده ها در محیط داخلی و خارج و  همچنین آلودگی هوا از ریسک فاکتورهای اصلی این بیماری ها هستند. ، کارگروه بیماری های مزمن تنفسی در کمیته ملی پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر ایران (INCDC) با مشارکت فعال شبکه ملی بیماری های تنفسی  (RDRN)، موظف به ایجاد یک استراتژی ملی هماهنگ برای کاهش بار  بیماری های مزمن تنفسی شده است.

    مواد و روش ها

    اهداف اصلی کارگروه بیماری های مزمن تنفسی کمیته ملی پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر ایران شامل تعیین نیازها،  تعیین اولویت ها و  همچنین هدایت برنامه های بهداشت عمومی در سطح ملی و منطقه ای به سمت پیشگیری و کنترل بیماری های مزمن تنفسی است. در این مقاله تجارب سالها فعالیت کارگروه بیماری های مزمن تنفسی کمیته ملی پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر ایران ارایه می گردد.

    نتایج

    کارگروه بیماری های مزمن تنفسی ، با توجه به مسوولیت هایی که در راستای دستیابی به اهداف «سند ملی پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر و عوامل خطر مرتبط» دارد ، برنامه های ملی را با بهره گیری از تجربیات کشورهای پیشرفته به عنوان تجربیات موفق دنیا برای پیشگیری و کنترل بیماری های مزمن تنفسی طراحی و اجرا کرد. برنامه ملی پیشگیری، کنترل و درمان بیماری های مزمن تنفسی دارای 5 مرحله اصلی است که شامل پایش بیماری های مزمن تنفسی در سطوح ملی و منطقه ای، عوامل خطر مرتبط ، سیاست های جاری و مورد نیاز در سطح ملی، مداخلات و پایش برنامه  می باشد.

    نتیجه گیری

    مطابق تجربه بدست آمده، کمیته ملی پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر و کارگروه بیماری های مزمن تنفسی، در سطح ملی، ابزارهای اصلی سیاستگذاری و نظارت بر اجرای سیاست ها هستند.. وجود طرح ملی با ثبات و پویا برای کنترل بیماری های مزمن تنفسی، نتایج قاطع تری را برای حمایت از سلامت تنفس در سطح ملی و منطقه ای تضمین می کند.

    کلیدواژگان: بیماریهای غیر واگیر، بیماری مزمن تنفسی، ایران
  • هانیه سادات اجتهد، آرش غذبانی، نیلوفر پیکری، علیرضا رئیسی، باقر لاریجانی، افشین استوار* صفحات 21-32
    مواد و روش ها

    در این مقاله، با جستجوی گسترده پایگاه های الکترونیک، بررسی اسناد بالادستی ملی و همچنین بررسی مستندات و گزارش های وزارت بهداشت، مرور جامعی بر شیوع چاقی در ایران و عوامل تاثیرگذار بر آن، اقدامات صورت گرفته به منظور کنترل این عامل خطر و چالش همزمانی پاندمی چاقی و کووید19 صورت گرفته است.

    یافته ها

    بر اساس نتایج پیمایش ملی عوامل خطر بیماری های غیرواگیر (STEPS)، شیوع اضافه وزن و چاقی در افراد بالای 18 سال، 59/3 % برآورد شده است. بعلاوه، اضافه وزن و چاقی توزیع جغرافیایی همگنی در کشور ندارند بصورتیکه میانگین نمایه توده بدنی از کمترین میزان در مناطق جنوب شرقی کشور به بیشترین میزان در استانهای شمال غرب متغیر است. همه گیری کووید19 حتی شرایط را بدتر هم کرده است زیرا اقدامات فاصله اجتماعی همراه با مشکلات روحی در سبک زندگی افراد از جمله فعالیت بدنی و رفتارهای غذایی تغییرات عظیمی را ایجاد کرده و منجر به شیوع بالاتر عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر خصوصا اضافه وزن و چاقی شده است. بعلاوه چاقی ریسک بستری شدن در بیمارستان، پذیرش در بخش مراقبت های ویژه، نیاز به تهویه مکانیکی و حتی مرگ و میر را در بیماران مبتلا به کووید19 افزایش میدهد. ارایه خدمات مقابله با چاقی نیز در دوران همه گیری دچار مشکلاتی شده است و جهان را با چالشی جدی مواجه کرده است.

    نتیجه گیری

    این مقاله نیاز به سیاستگذاریهای هدفمند ملی به منظور کنترل همزمان همه گیری چاقی و کووید19 را نشان میدهد

    کلیدواژگان: چاقی، اضافه وزن، همه گیری، کووید19، بیماریهای غیرواگیر
  • مهدی افکار، پریسا رضانژاد اصل، علیرضا مهدوی هزاوه، فروزان اکرمی، سهند ریاضی اصفهانی، نیلوفر پیکری، مولود پیاب، علیرضا مغیثی، الهام یوسفی، منصور رنجبر، مرضیه سلیمانی نژاد، کریستف هملمن، اسلیم اسلاما، جعفر صادق تبریزی، باقر لاریجانی، علیرضا رئیسی، افشین استوار* صفحات 33-49
    زمینه و هدف

     پاندمی بیماری کووید-19 اختلال قابل توجهی در ارایه خدمات پیشگیری و مدیریت بیماری های غیر واگیر در بسیاری کشورها ایجاد نموده است و بیم آن می رود که این اختلال، بروز عوارض این بیماری ها در طولانی مدت را درپی داشته باشد؛ این مطالعه با هدف تحلیل کمی وضعیت برخی خدمات پیشگیری و مدیریت بیماری های غیر واگیر در نظام مراقبت های اولیه سلامت ایران در پاندمی کووید-19  انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، داده های جاری تعداد 8 خدمت مربوط به پیشگیری و مدیریت بیماری های غیر واگیر موجود در سامانه یکپارچه بهداشت (سیب) طی مدت 10 ماهه پس از بروز همه گیری کووید-19 بررسی و با بازه زمانی مشابه سال گذشته مقایسه شد.

     یافته ها

    خدمات پیشگیری و مدیریت بیماری های غیر واگیر در مقایسه با بازه مشابه سال گذشته به طور متوسط 18/89 درصد کاهش داشته است؛ این کاهش در ابتدای دوره همه گیری بسیار شدیدتر (تا 75 درصد در برخی خدمات) و در خدمات ارایه شده توسط پزشک، بیش از خدمات ارایه شده توسط غیر پزشک بوده است. همچنین در بررسی سیر خدمات انتخاب شده طی این دوره پس از دوره کاهش اولیه، سیر جبران تدریجی مشهود است.

    نتیجه گیری

    اثر همه گیری کووید-19 بر خدمات پیشگیری و مدیریت بیماری های غیر واگیر در نظام مراقبت های اولیه سلامت ایران نیز همانند سایر مناطق درگیر در پاندمی قابل توجه بوده است و هرچند در خصوص برخی خدمات، سیر جبرانی امید بخش بوده است، برای احیای برخی دیگر از برنامه  ها، توجه و تلاش بیشتری مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: پاندمی کووید-19، بیماری های غیر واگیر، خدمات اساسی، نظام خدمات اولیه سلامت، ایران
  • فروزان اکرمی، سهند ریاضی اصفهانی، علیرضا مهدوی هزاوه، علی قنبری مطلق، مهدی نجمی، مهدی افکار، علیرضا مغیثی، منصور رنجبر، کریستف هاملمن، علیرضا رییسی، افشین استوار* صفحات 50-68
    زمینه و هدف

     شواهد نشان می دهد که پاندمی 19- COVIDدارای اثرات معنی داری بر بیماریهای غیرواگیر است. این مطالعه با هدف تحلیل وضعیت ارایه خدمات پیشگیری و مدیریت بیماریهای غیرواگیر کشور در سطح نظام مراقبت های اولیه سلامت (PHC) در طی پاندمی COVID-19 انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تحلیل وضعیت، ابتدا دستورالعمل ها و بخشنامه های ابلاغی در سطح  نظام PHC از آغاز پاندمی تا پایان شهریورماه سالجاری، بصورت دستی و الکترونیک بازیابی و مواردی که که مشتمل بر یک تصمیم یا اقدام در رابطه باحاکمیت و سازوکارهای هماهنگی برای ارایه خدمات بیماری های غیرواگیر در مراحل بحران و بازگشایی بودند، وارد مطالعه و تحلیل شدند.سپس وضعیت ارایه خدمات بیماریهای غیرواگیر در قالب یک مدل ارایه خدمت در شرایط کم خطر، بینابینی و پرخطر پاندمی تدوین شد. سرانجام، تحلیل وضعیت با استفاده از آنالیز SWOT انجام و راهبردهای پیشنهادی استخراج گردید.

    یافته ها

    25 مورد از 199 بخشنامه و دستورالعمل بازیابی شده در طی پاندمی، تحلیل شدند. در مرحله بحران، اکثر خدمات غربالگری، خطرسنجی و تشخیصی به حالت تعلیق درآمده و پیگیری و مراقبت از بیماران مبتلا به بیماریهای غیرواگیر عمدتا بصورت تلفنی انجام شد. در مرحله بازگشایی، راهبردهای عمومی برای افزایش ظرفیت و جبران مراقبت های به تاخیر افتاده اتخاذ و  برنامه ارایه خدمات اساسی برای بیماریهای غیرواگیر اصلی در نظام PHC در شرایط سه گانه پاندمی تهیه شد. سرانجام،  راهبردهای اصلی با رویکرد ادغام و تمرکز بر خدمات اساسی، ضمن در نظرگرفتن گروه های آسیب پذیر و استفاده از فناوری های سلامت الکترونیک پیشنهاد شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه بر وقفه در ارایه خدمات اساسی بیماریهای غیرواگیر در مرحله بحران، ضمن اتخاذ راهبردهایی برای پاسخ در شرایط پاندمی دلالت دارد. بازنگری دستورالعمل های COVID-19 با تمرکز ویژه بر خدمات پیشگیری و مدیریت بیماری های غیرواگیر توصیه می گردد

    کلیدواژگان: کووید-19، بیماری های غیرواگیر، مراقبت های اولیه سلامت، خدمات اساسی
  • نرگس رستمی گوران*، شیوا مافی مرادی، شیدا ملک افضلی، عباس وثوق مقدم، علی دلپیشه صفحات 69-82
    زمینه و هدف

     کنترل و پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر و عوامل خطر آنها نیازمند سیاست ها و برنامه های است که اتخاذ و اجرای آنها به تنهایی خارج از توان بخش سلامت است. هدف از این مطالعه بیان تجربه جمهوری اسلامی ایران در پیشبرد اهداف سند ملی کنترل و پیشگیری از بیماری های غیرواگیر از طریق همکاری فرابخشی و دستاوردهای آن است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش مرور اسناد(شامل ، مصوبات ، گزارش ها ، خلاصه های سیاستی ، گزارش های پیشرفت ، صورتجلسات) و با تحلیل کیفی این مستندات بر اساس چارچوب تعیین شده مبتنی بر تعیین سیاست ها ، برنامه ها و دستاوردها تدوین شده است.کلیه مستندات مرتبط با کنترل و پیشگیری از بیماری های غیرواگیر در دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی در بازه زمانی 1399-1392 مورد استفاده قرار گرفته است.

     یافته ها

    کارگروه تعاملات فرابخشی به عنوان یکی از کارگروه های کمیته ملی  کنترل و پیشگیری از بیماری های غیرواگیر بوده واز طریق شورای عالی سلامت و امنیت غذایی و زیر مجموعه آن از مشارکت سایر دستگاه ها و ذینفعان برای اجرای سند ملی کنترل و پیشگیری از بیماری های غیرواگیر بهره مند شده است.بیشترین مصوبات شورا و برنامه های پیگیری شده در این مجموعه مرتبط با عوامل تغذیه ای بیماری های غیر واگیر (اسید چرب اشباع و اسید چرب ترانس ، نمک در فراورده های غذایی صنعتی و سنتی ، کاهش آلایندها و باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی) کاهش آلودگی هوا و سلامت روان بوده است که از اهداف اصلی سند ملی کنترل بیماری های غیرواگیر می باشند.

    نتیجه گیری

    مشارکت ذینفعان و همکاری سایر بخشها در نظام سلامت برای کنترل و جلوگیری از بیماری های غیرواگیر (NCD) و عوامل خطر آنها مستلزم ایجاد ساختارها و فرایندهایی در بالاترین سطوح سیاستگذاری و همچنین در سطوح میانی و عملیاتی مدیریت است. جلوگیری از تغییرات مکرر و زودرس در ساختارها و فرایندهای همکاری فرا بخشی و اتخاذ رویکردهای مشارکتی برای پیگیری اجرای سیاست ها و برنامه ها به صورت منسجم و هماهنگ ، امری ضروری است.

    کلیدواژگان: همکاری فرابخشی، بیماری های غیرواگیر، سیاست ملی سلامت، کارگروه مشورتی
  • علی مطلق، الهام احسانی چیمه، مایسا یمرلی، فرزانه مشیری، غلامرضا روشندل، الهام پرتوی پور، فرشته صلواتی، مصطفی خوشابی، نادیا توکلی، فرشته عسگری، علیرضا رئیسی، رضا ملک زاده، افشین استوار* صفحات 84-97
    زمینه و هدف

    نرخ بروز سرطان در ایران کمتر از متوسط جهانی است اما این نرخ هم در جهان و هم در ایران در دو دهه آینده در حال افزایش می باشد.

    مواد و روش ها

      برنامه ملی مدیریت سرطان ابران با رویکرد برنامه ریزی استراتژیک در سال 1392 متشکل از 4 فرآیند اصلی و 7 فرآیند تدوین گردید.

    یافته ها

    در فرآیندهای اصلی در جزء پیشگیری، اجرای برنامه های آموزشی، واکسیناسیون و همکاری بین بخشی برای کاهش بار عوامل خطر؛ در جزء تشخیص زودهنگام، اجرای برنامه غربالگری سرطانهای پستان، دهانه رحم و روده بزرگ و تدوین دستورالعمل مربوطه، انجام تست HPV ارزان با پوشش بیمه ای و تولید کیتهای FIT؛ در بخش تشخیص و درمان، تدوین 12 راهنمای دارویی سرطان و استانداردسازی خدمات شیمی‏درمانی و رادیوتراپی و در جزء مراقبتهای حمایتی و تسکینی، تدوین دستورالعمل مدیریت این مراقبتها، از اهم اقدامات انجام شده است. در فرآیندهای پشتیبان نیز عمده ترین اقدامات انجام شده در قالب 7 جزء این برنامه عبارتنداز: تدوین برنامه ملی مدیریت سرطان و تشکیل دبیرخانه آن، طراحی و اجرای برنامه آمایش سرزمین، ایجاد، توسعه و تجهیز مراکز تشخیص زودهنگام، درمان سرطان و آزمایشگاه مرجع آن، برگزاری دوره های مهارتی، ارتقاء پوشش خدمات سرطان در بیمه و پیاده سازی سامانه یکپارچه مدیریت اطلاعات سرطان

    نتیجه گیری

    این برنامه توانسته بصورت نسبی به اهداف کوتاه مدت خود در زمان تعیین شده دست یابد اما برای اجرای کامل برنامه و دستیابی به پیامدهای مورد انتظار، نیاز به تقویت ساختار تولیتی آن و تعهد و پایداری تصمیم‏گیران نظام سلامت به اجرای این برنامه می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه کنترل سرطان، سرطان، برنامه ریزی، ایران، برنامه ملی
  • احد بختیاری، امیرحسین تکیان *، مسعود بهزادی فر، فاطمه حسین پور، حکیمه مصطفوی صفحات 98-118

    زمینه و هدف؛ از زمان شناسایی ویروس کرونا (2SARS-Cov-) در 30 دسامبر 2019 در چین و به دنبال اعلام همه‌گیری بیماری ناشی از 19COVID- در 11 مارس 2020 توسط سازمان جهانی سلامت، ظرفیت و انعطاف‌پذیری نظام سلامت و مجموعه اقتصاد کشورها با چالش‌های بی‌سابقه‌ای روبرو شده است. یکی از مهم‌ترین این چالش‌ها، تاثیرات بحران ناشی از کووید 19 بر پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر و استمرار ارایه خدمات مرتبط با آن بوده است که خود می‌تواند بحران‌های دیگری نیز ایجاد نماید. در این مطالعه، به‌مرور تجربیات کشورهای گوناگون جهان در این زمینه پرداخته شده است.
    مواد و روش‌ها: این مطالعه یک مرور نظام مند از مطالعات مرتبط با برهم‌کنش بحران همه‌گیری کووید 19 بر بیماری‌های غیرواگیر و ارایه خدمات مرتبط با این دسته از بیماری‌ها می‌باشد که با تعریف کلیدواژه‌های جستجو در پایگاه‌داده علمی شامل PubMed / MEDLINE ، ISI / Web of Sciences (WOS) ، و Scopus مقالات بین 30 دسامبر 2019 تا ژانویه 2021 در سال 1399 انجام شد.
    یافته‌ها: در جستجوی اولیه، تعداد 625 مقاله شناسایی شد و تعداد 98 مورد تکراری حذف شد. پس از مرور عناوین مقالات، تعداد 216 مطالعه خارج شدند. در گام بعدی، چکیده مقالات بررسی و 139 مورد حذف شد و در نهایت تعداد 81 مقاله بر اساس معیارهای ذکر شده قبلی وارد مطالعه گردید. یافته‌های مطالعات مورد بررسی در هفت مقوله شامل افزایش شدت بیماری، کاهش مراجعه به مراکز درمانی، کاهش ارایه خدمات درمانی، افزایش اضطراب و افسردگی، کاهش تشخیص بیماری‌ها، کاهش جراحی‌های الکتیو و راهکارهای مورد استفاده برای ارایه خدمت به بیماران طبقه‌بندی شدند.
    نتیجه‌گیری: مرور سیاست‌ها و تجربه‌های کشورها و نظام‌های سلامت جهان و جان‌باختن هزاران نفر از منابع انسانی حوزه سلامت طی بحران همه‌گیری کووید -19، خاطرنشان می‌سازد که ظرفیت‌سازی و به‌روزرسانی برنامه‌های اقدام کشورها در برخورد با بحران‌های محتمل مشابه بایستی در دستور کار نظام‌های حاکمیتی کشورها قرار گیرد. در این میان، برنامه ملی تاب‌آور و اجراپذیر جهت پیشگیری و مبارزه موثر با بیماری‌های غیرواگیر، به‌عنوان مهم‌ترین دلیل مرگ‌ومیر شهروندان که قابل پیشگیری نیز هست، و اجرای بی‌وقفه آن در طی بحران‌های نظام سلامت اهمیت بنیادین دارد.

    کلیدواژگان: کووید 19، بیماری های غیرواگیر، ارائه خدمت، همه گیری، نظام سلامت، مرور نظام مند
  • شیوا هژبری *، احسان سیحون، صالح صندوقداران، مریم سقایی، مهدی شادنوش، قاسم جان بابایی صفحات 119-125
    زمینه و هدف

    بیماری های غیرواگیر اولین علت مرگ در کشور از سال 1990 تا 2015 بوده که بر اساس گزارشات ثبت مرگ در کشور افزایش چشمگیری داشته است با توجه به لزوم کاهش 25 درصدی مرگ زودرس ناشی از بیماریهای غیرواگیر تا سال 2025 کارگروه بیماری های قلب و عروق کمیته ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر ایران موظف به ایجاد یک استراتژی ملی هماهنگ برای کاهش بار بیماری های قلب و عروق در کشور شد

    مواد و روش ها

    اهداف اصلی کارگروه بیماری های قلبی عروقی کمیته ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر ایران شامل سیاست گذاری بر اساس وضعیت موجود، یکسو نمودن برنامه های ملی پیشگیری، کنترل، درمان، پیگیری و توانبخشی در سطوح مختلف بهداشت و درمان بوده و اولویت بندی مداخلات لازم در شایعترین بیماریهای قلبی عروقی است .
    جهت کاهش مرگ زودرس بیماران قلبی عروقی لازم است درمان و به منظور ادامه روندکاهشی مرگ، سیستم های بهداشتی درکلیه سطوح خدمات استاندارد را ارایه نمایند

    یافته ها

    راه اندازی برنامه ملی مدیریت درمان سکته حاد قلبی و مغزی در بیمارستانهای منتخب راه اندازی شده است در شهر های منتخب بر اساس برنامه ملی ایراپن به افراد بیمار و درمعرض خطر خدمات ارایه شده و پیگیری بیماران صورت می گیرد. کارگروه بیماری های قلب و عروق ، با توجه به مسوولیت هایی که در راستای دستیابی به اهداف سند ملی پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر و عوامل خطر مرتبط دارد برنامه ملی پیشگیری، کنترل و درمان بیماری های قلب و عروق را در 8 مرحله اصلی طراحی نموده است که شامل ثبت اطلاعات خطرسنجی، ارجاع ، مراقبت و توانبخشی،تریاژ قبل از بیمارستان و خدمات اورژانس پیش بیمارستانی استاندارد سازی خدمات درمانی و نظارت و ارزیابی جهت مقایسه اطلاعات سالانه میزا ن بروزومرگ زودرس باسال پایه می باشند

    نتیجه گیری

    مطابق تجربه بدست آمده، کارگروه بیماری های قلب و عروق در سطح ملی، ابزار اصلی سیاستگذاری و نظارت بر اجرای سیاست ها میباشد. وجود طرح ملی برای کنترل بیماری های قلب و عروق، نتایج قاطع تری را برای حمایت از سلامت قلبی عروقی در سطح ملی و منطقه ای تضمین می کند.

    کلیدواژگان: بیماریهای قلبی، عروقی- سیاستگذاری- خدمات سلامت- ایران
  • نگار سرهنگی، حمید رضا آقایی میبدی، شکوفه نیک فر، ماندانا حسن زاد * صفحات 126-150

    کووید 19 (COVID-19) یک بیماری عفونی ناشی از ویروس سندرم حاد تنفسی کرونا (SARS-CoV-2) است که باعث سندرم حاد تنفسی، واکنش حاد التهابی سیستم تنفسی، آسیب عروقی، میکروآنژیوپاتی، رگ زایی و ترومبوز گسترده می شود. چهار مرحله COVID-19 مشخص شده است؛ مرحله اول با عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، مرحله دوم با شروع تنگی نفس و ذات الریه، مرحله سوم با بدتر شدن علایم بالینی و به دنبال آن حالت فوق التهابی و مرحله چهارم با مرگ یا بهبودی ایجاد می شود. در حال حاضر، هچ درمان موفقی به طور اختصاصی علیه عفونت SARS-CoV-2 وجود ندارد. براساس ویژگی های پاتولوژیک و مراحل مختلف بالینی COVID-19، به ویژه در بیماران با COVID-19 متوسط تا شدید، گروه های دارویی مورد استفاده عبارتند از عوامل ضد ویروسی، مهارکننده های التهاب/داروهای ضد تروما، هپارین های با وزن مولکولی کم، پلاسما و ایمونوگلوبولین هایپر ایمنی. در این دوره اضطراری شیوع COVID-19، محققان بالینی از انواع مختلف درمان های ممکن جهت آزمایش استفاده می کنند. به نظر می رسد که رویکرد پزشکی فرد محور می تواند به سوالات درمانی COVID-19 پاسخ دهد. بنابراین، جهت دستیابی به پزشکی فرد محور در COVID-19 نیاز است که گام های سریعتری در حوزه پزشکی برداشته شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی به روزترین درمان های دارویی و واکسن های موثر در برابر عفونت SARS-CoV-2 می باشد.

    کلیدواژگان: کووید-19، سندرم حاد تنفسی کرونا 2، واکسن، درمان
|
  • Kamal Heidari, Mahshid Ahmadian, Ramesh Hosseinkhani, Zahra Ravankhah, Ziba Taherian, Zahra Amini* Pages 1-12
    Background and Aim

    This study was designed to investigate the results of the non-communicable diseases prevention and control program in Isfahan province under the supervision of the Vice Chancellor for Health of the University of Medical Sciences during the years 2017 to March 2021.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, the target group was all the population over 30 years of age in Isfahan province who had referred to health centers for screening programs for non-communicable diseases and risk factors (cardiovascular and diabetes). Breast cancer screening has been performed in women aged 30 to 70 years and colorectal cancer screening has been performed in men and women aged 50 to 70 years.

    Results

    The number of people diagnosed with diabetes at the end of March 2021 was 148,250 and its prevalence was 11.59%. Also, the number of patients with high blood pressure registered in electronic patient record from 2017 to the end of March 2021 was 249294 (prevalence 19.74%). In colorectal cancer screening, 1593 cases of polyps were detected from 5367 colonoscopy during 4 years of program. Also, by screening 46.9% of the target population, 513 cases of breast cancer were detected.

    Conclusion

    In the evaluation of the process of diagnosis and patient care, an increase is evident during the years 2017 to 2019, but the decrease in the number of risk assessments and patient care in 2020-2021 is due to the COVID19 pandemic.

    Keywords: non-communicable diseases, prevention, Diabetes, Hypertension, Cancer
  • Mostafa Ghanei, Hooman Sharifi*, Mohammadreza Masjedi, Mehdi Najmi, Hamidreza Jamaati, Alireza Shoghli, Saeid Fathi Pages 13-20
    Background and Aim

    Globally, COPD was reported as the fourth leading cause of death (5.1%) in 2004 and is projected to occupy the third position (8.6%) in 2030. From a global perspective, exposure to indoor and outdoor biomass fumes and air pollution are important risk factors chronic respiratory diseases. Sub-committee of Iranian Non-Communicable Diseases Committee (INCDC) is particularly concerned that there should be a coordinated National strategy to address the burden caused by chronic respiratory diseases.

    Materials and Methods

    In 2011, Iranian Ministry of Health and Medical Education (MoHME) has decided to give promotion to the establishment of research networks and use them as the mile stones for research management particularly for the national health priorities. General assembly of the national was held in April 2011. We are to present a decade’s experience of chronic respiratory diseases sub-committee of INCDC.

    Findings

    Chronic Respiratory Diseases National Service Framework (NSF) is one of the main outcomes of chronic respiratory diseases sub-committee of INCDC. We consider NSF as long-term strategies for improving specific areas of lung care. we set measurable goals within time frames. These documents from INCDC will evolve with greater clinical experience and publication of new information in national and sub-national levels.

    Conclusion

    Drawing upon our experience, we should develop all the infrastructure and resource available among the centers to support respiratory health at national, sub-national, and regional levels.

    Keywords: Report, Non-Communicable, Chronic Respiratory Diseases, Iran
  • Hanieh-Sadat Ejtahed, Arash Ghazbani, Niloofar Peykari, Alireza Raeisi, Bagher Larijani, Afshin Ostovar* Pages 21-32
    Background and Aim

    Overweight and obesity disrupt people's quality of life and increase the risk of cardiovascular diseases, diabetes, hypertension, gastrointestinal diseases and cancer. It also reduces the immunity of people against epidemic diseases.

    Materials and Methods

    In this article, extensive search of electronic databases, review of national upstream documents as well as review of documents and reports of the Ministry of Health were conducted to comprehensively review the prevalence of obesity and its associated factors, measures taken to control this risk factor, and challenge of a syndemic of obesity and Covid-19 in Iran.

    Results

    Based on the results of the national non-communicable diseases risk factors study (STEPS) in Iran, the prevalence of overweight and obesity was estimated to be 59.3% in people aged 18 years and older. Moreover, overweight and obesity were not homogeneously distributed in the country and the mean body mass index (BMI) changed from the lowest in the Southeastern to the highest in the Northwestern provinces. Covid-19 pandemic has made the situation even worse as the social distancing measures along with mental problems have made tremendous changes in people's lifestyles including physical activity and eating behaviors and this resulted in higher prevalence of non-communicable diseases (NCDs) risk factors especially overweight and obesity. Moreover, obesity increased the risk of hospitalization, admission to the intensive care units, the need for mechanical ventilation, and even mortality in patients with Covid-19. Meanwhile, anti-obesity services faced problems during the epidemics and posed a serious challenge to the world.

    Conclusion

    This study highlighted the need for targeted national policies to simultaneously control the obesity and Covid-19 pandemics.

    Keywords: Obesity, overweight, pandemics, Covid-19, non-communicable diseases
  • Mehdi Afkar, Parisa Rezanejad Asl, Alireza Mahdavi Hezaveh, Forouzan Akrami, Sahand Riazi-Isfahani, Niloofar Peykari, Moloud Payab, Alireza Moghisi, Elham Yousefi, Mansour Ranjbar, Marzeyeh Soleymani Nejad, Christoph Hamelmann, Slim Slama, Jafar Sadegh Tabrizi, Bagher Larijani, Alireza Raeisi, Afshin Ostovar* Pages 33-49
    Background and Aim

    Covid-19 pandemic has caused significant disruptions in the provision of non-communicable disease prevention and management services in many countries and there is a concern that this disorder will lead to long-term complications of these diseases; This study aimed to quantitatively analyze the status of some prevention and management services of non-communicable diseases in the primary health care system of Iran during the Covid-19 pandemic.

    Materials and Methods

    In this study, the routine data of 8 services related to the prevention and management of non-communicable diseases in the integrated electronic health record system (SIB) within 10 months after the outbreak of Covid-19 were compared to the same period last year.

    Results

    Non-communicable disease prevention and management services have decreased by an average of 18.89% compared to the same period last year; this decrease was much more severe at the beginning of the epidemic period (up to 75% in some services) and more in the services provided by physicians than in the services provided by non-physicians. Also, observation of the course of selected services during this period showed that after the initial reduction of services, a process of gradual compensation is evident.

    Conclusion

    like other areas involved in the pandemic, the effect of the Covid-19 epidemic on non-communicable disease prevention and management services in the primary health care system of Iran, has been significant and although partial compensation of some services is promising, more attention and effort is needed to revive the other programs.

    Keywords: Covid-19 pandemic, non-communicable diseases, essential services, primary health care, Iran
  • Forouzan Akrami, Sahand Riazi-Isfahani, Alireza Mahdavi Hezaveh, Ali Ghanbari Motlagh, Mehdi Najmi, Mehdi Afkar, Alireza Moghisi, Mansour Ranjbar, Christoph Hamelmann, Alireza Raiesi, Afshin Ostovar* Pages 50-68
    Background and Aim

    Evidence shows that COVID-19 pandemic affects non-communicable diseases (NCDs), significantly. This study aimed to analyze the status of prevention and management services of NCDs at the level of primary health care (PHC) system during the COVID-19 pandemic.

    Materials and Methods

    In this situation analysis study, first the circulars communicated at the level of PHC system from beginning of the pandemic to the end of September 2020 were manually and electronically retrieved, and those which included a decision or action in terms of governance and coordination mechanisms to provide NCDs in crisis and reopening stages, were analyzed. Then, the plans of major NCDs services in low-risk, intermediate, and high-risk conditions were developed and finalized based on the circulars. Finally, situation analysis was performed using SWOT analysis, and proposed strategies were extracted.

    Results

    25 out of 199 circulars were analyzed. In the crisis phase, most screening, risk assessment and diagnostic services were suspended, and the follow-ups and care of patients with NCDs were mainly done by telephone. In the reopening phase, general strategies were adopted to increase capacity and to compensate delayed care, and the plan of major NCDs services at the PHC system was developed in the three-pandemic settings. Finally, main strategies were proposed with integration approach and focusing on essential services, considering vulnerable groups and the use of E-health technologies.

    Conclusion

    The results indicated an interruption in NCDs services during the crisis phase, while adopting strategies to respond to the pandemic. Revision of the COVID-19 guides with a particular focus on NCDs prevention and management services is recommended in national response plan.

    Keywords: COVID-19, Non-Communicable Diseases, PHC, Essential services
  • Narges Rostamigooran*, Shiva Mafi Moradi, Sheida Malekafzali, Abbas Vosough Moghadam, Ali Delpisheh Pages 69-82
    Background and Aim

    Control and prevention of non-communicable diseases(NCD) and their risk factors require programs and policies that their adoption and implementation is beyond the capacity of the health sector alone. The purpose of this study is to express the experience of the Islamic Republic of Iran in advancing the goals of the National Document on Control and Prevention of Non-Communicable Diseases through inter-sectoral collaboration and its achievements.

    Materials and Methods

    This study was done by reviewing documents (including decrees, reports, policy briefs, progress reports, minutes) and by qualitative analysis of these documents based on a predetermined framework. All documents related to control and prevention of NCDs in the Secretariat of the Supreme Council for Health and Food Security (SCHFS) from 2013 to 2020 were used.

    Results

    The para-sectoral collaboration Advisory Committee is one of the task forces of the National Committee for Control and Prevention of NCD, which through the SCHFS and its subdivisions facilitated the participation of other agencies and stakeholders to implement the National Document on Disease Control and Prevention. Most of the SCHFS decrees and programs are related to the nutritional factors of NCDs (saturated fatty acids and trans fatty acids, salt in industrial and traditional food products, pollutants and residual pesticides in Agricultural products), reduction of air pollution and mental health, which are the main targets of national documents for the Control and Prevention of Non-Communicable Diseases.

    Conclusion

    Involvement of stakeholders and cooperation of other sectors in the health system to control and prevent NCDs and their risk factors requires the establishment of structures and processes at the highest levels of policy making as well as at the intermediate and operational levels of the management. Avoiding frequent and early changes in the structures and processes of para-sectoral collaboration, and adopting participatory based approaches to follow the implementation of policies and programs in a coherent and coordinated manner are necessary.

    Keywords: Para-sectoral collaboration, Non-communicable diseases, National Health Policy, Advisory Committee
  • Ali Motlagh, Elham Ehsani-Chimeh, Maisa Yarmali, Farzaneh Moshiri, Gholamreza Roshandel, Elham Partovipour, Fereshteh Salavati, Mostafa Khoshabi, Nadia Tavakoli, Fereshteh Asgari, Alireza Raisi, Reza Malekzadeh, Afshin Ostovar* Pages 84-97
    Background and Aim

    The incidence rate of cancer in Iran is lower than the global average, but this rate is increasing both in the world and in Iran in the next two decades

    Materials and Methods

    "Iran National Cancer Control" was developed in 2013 with a strategic planning approach and consists of 4 main processes and 7 support processes.

    Results

    Some of the significant interventions taken in the main processes are: implementation of training programs, vaccinations and multi-sectoral collaboration to reduce the burden of risk factors, in the prevention component; implementation of breast, cervical and colon cancer screening programs and development of relevant protocols, cheap HPV testing with insurance coverage, and production of FIT kits, in the early detection component; development of 12 National Practice Guidelines for anticancer drugs and standardizing chemotherapy and radiotherapy services, in diagnosis and treatment component; development of supportive and palliative care management protocols and standardizing these services. In the supporting processes, the main measures taken in the form of 7 components of this program are: developing National Cancer Control Program and forming its secretariat, designing and implementing a geospatial infrastructure program, creating, developing and equipping early detection, and cancer treatment centers and referral laboratories, holding training courses, promoting insurance coverage for cancer services, and implementing an integrated cancer information management system.

    Conclusion

    This program has been able to achieve its short-term objectives in the defined periods, but in order to fully implement the program and achieve the expected outcomes, it is necessary to strengthen its governance structure and the commitment of health system policy makers to this program.

    Keywords: Cancer Control Program, Cancer, Planning, Iran, National Program
  • Ahad Bakhtiari, Amirhossein Takian *, Masoud Behzadifar, Fatemeh Hosseinpour, Hakimeh Mostafavi Pages 98-118
    Background and Aim

    Since the discovery of the SARS-Cov-2 coronavirus on December 30, 2019, in China, and the declaration of the COVID-19 pandemic on March 11, 2020, healthcare systems and economies around the world have faced unprecedented challenges. The impact of the crisis on non-communicable diseases and the delivery of related services, which could lead to a second crisis, has been a particular source of concern. We review the world's experience in this area here.

    Materials and Methods

    This is a systematic review of studies related to the effects of COVID-19 pandemic and non-communicable diseases (NCDs) on eachother, and its impact on provision of related healthcare services for NCDs, carried out in 2021 by defining search keywords and database including PubMed / MEDLINE ، ISI / Web of Sciences (WOS) and Scopus.

    Results

    625 articles were found in the first search, that 98 duplicate onees were removed. Following a review of the article titles, 216 studies were removed as well. The abstracts of the articles were then reviewed, and 139 items were removed too. Finally, the study included 81 articles that met the previously mentioned criteria. The studies' findings were divided into seven groups: increased disease severity, decreased referrals to medical centers, decreased care delivery, increased anxiety and depression, decreased diagnosis of diseases, reduced elective surgeries, and strategies used to provide services to patients.

    Conclusion

    A review of country policies and experiences and the loss of thousands of human resources in the field of health during the Covid-19 pandemic crisis showed that country governance systems should prioritize capacity building and updating action plans to deal with similar crises. In the meantime, a resilient national program for the prevention and effective fight against NCDs, as the most important cause of death of citizens that is also preventable, and its uninterrupted implementation during crises of the health system is of fundamental importance

    Keywords: COVID-19, non-communicable diseases (NCDs), service delivery, Pandemic, health system, systematic review
  • Shiva Hozhabri *, Iman Seyhoun, Saleh Sandoogh Daran, Maryam Saqaee, Mehdi Shadnosh, Ghasem Janbabai Pages 119-125
    Background and Aim

    Non-communicable diseases were the first cause of death in the country from 1990 to 2015, which has increased significantly according to National reporting of mortality data. Among these, cardiovascular diseases was the first cause of death Considering the need to reduce 25% of premature mortality from non-communicable diseases by 2025, Cardiovascular Diseases Working Group of the National Committee for the Prevention and Control of Non-Communicable Diseases of Iran, and the Deputy Minister of Health and the Scientific Committee for Management of Acute Myocardial Infarction and stroke of the Deputy Minister of Health were obliged to create a coordinated national strategy for reducing the burden of cardiovascular disease in the country.

    Materials and Methods

    The main objectives of the Working Group on Cardiovascular Diseases of the National Committee for the Prevention and Control of Non-Communicable Diseases of Iran, include policy-making based on the current situation, alignment of national programs for prevention, control, treatment, follow-up and rehabilitation at different levels of health care, and prioritizing necessary interventions for the most common cardiovascular diseases.

    Results

    The Cardiovascular Diseases Working Group has designed the National Cardiovascular Disease Prevention, Control and Treatment Program in 8 main stages, according to its responsibilities in achieving the goals of the National Document for the Prevention and Control of Non-Communicable Diseases and Related Risk Factors. It includes recording risk assessment information, referrals, care and rehabilitation, pre-hospital triage and pre-hospital emergency services, and standardization of medical services and monitoring and evaluation to compare annual information on the rate of premature death with baseline.

    Conclusion

    According to the experiences gained, National Cardiovascular Diseases Working Group has the main role in policy-making, monitoring, and implementing the related policies. Having a stable and dynamic national plan to control cardiovascular disease ensures more decisive results to support cardiovascular health at the national and regional levels

    Keywords: Cardiovascular Diseases, Policymaking, Health Services, Iran
  • Negar Sarhangi, Hamid Reza Aghaei Meybodi, Shekoufe Nikfar, Mandana Hasanzad * Pages 126-150

    COVID-19 is an infectious disease caused by the severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2), which causes the acute respiratory syndrome, acute inflammatory response of the respiratory system, vascular injury, microangiopathy, angiogenesis, and widespread thrombosis.
    Four stages of COVID-19 have been determined; the first stage starts with an upper respiratory tract infection, the second stage starts by the onset of shortness of breath and pneumonia, the third stage starts by worsening of clinical symptoms followed by hyperinflammation, and the fourth stage is death or recovery of the patient. There is currently no successful treatment specifically for SARS-CoV-2 infection. Based on the pathological features and different clinical stages of COVID-19, especially in patients with moderate to severe COVID-19, the drug groups used includeed antiviral agents, anti-inflammatory drugs/anti-trauma drugs, and heparin with Low molecular weight, plasma, and hyperimmune immunoglobulin. During the emergency of the COVID-19 outbreak, clinical researchers are using a variety of possible therapies to test them. It seems that the precision medicine approach can answer the COVID-19 treatment questions. Therefore, the way to precision medicine in COVID-19 needs an extremely rapid pace. The aim of the present study was to discuss the most up-to-date effective drugs and vaccines against SARS-CoV-2 infection.

    Keywords: COVID-19, SARS-CoV-2, Vaccine, Treatment