فهرست مطالب

Archives Of Occupational Health
Volume:5 Issue: 4, Oct 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/10/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد سلطان زاده، فاطمه قادری، سمیرا قیاسی*، میلاد محمدی صفحات 1100-1108
    مقدمه

    حوادث دارای پیامدهای اقتصادی زیانبار برای کارگر، کارفرما و جامعه می باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی پیامدهای اقتصادی ناشی از بروز حوادث شغلی طراحی و انجام شده است.

    روش

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در سال 1399 انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها شامل چک لیست و پرسشنامه محقق ساخت بود. پایایی این پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد. تحلیل داده های این مطالعه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 0/23 انجام شده و سطح معنی داری نیز 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    پایایی این پرسشنامه برابر با 87/0= α برآورد شد. میانگین روز کاری از دست رفته ناشی از این حوادث مورد شغلی 67/36 روز و میانگین هزینه تحمیلی به ازای هر حادثه 97/23 میلیون تومان برآورد شد. شاخص ایمنی کل در محیط مورد مطالعه  01/1±59/3 محاسبه گردید. نتایج تحلیل رگرسیونی چند متغیره خطی نشان داد هزینه تحمیلی به ازای هر حادثه با فاکتورهای نوع حادثه و پیامد حادثه، میزان تحصیلات، میزان نفر ساعت آموزش، سابقه کاری، میزان حقوق و همچنین شاخص ایمنی کل دارای ارتباط معنی دار می باشد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه بیانگر این بود که عملکرد اقتصادی یک شرکت می تواند تحت تاثیر فاکتورهای فردی، شغلی و از همه مهمتر عملکرد ایمنی آن شرکت قرار گیرد و این فاکتورها به عنوان پیش بینی کننده های قوی برای عملکرد اقتصادی ایمنی به شمار می روند.

    کلیدواژگان: حادثه شغلی، پیامد اقتصادی، هزینه حوادث، شاخص ایمنی
  • بهنوش جعفری*، زینب سادات نظام الدینی، حنان ساری، سعید حسام صفحات 1109-1117
    سابقه و هدف

    حوادث شغلی یکی از دلایل اصلی غیبت از کار کارگران شناخته شده است. آنالیز شغلی و شناسایی خطرات و ارتباط سنجی با درک ریسک کارگران می تواند در پیشگیری از حوادث موثر باشد. از این رو مطالعه حاضر با هدف شناسایی و ارزیابی ریسک خطرات مشاغل در یکی از صنایع فولاد ایران جنوب ایران به روش آنالیز ایمنی شغلی و ویلیام فاین و مقایسه آن با نتایج درک ریسک کارگران انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی-تحلیلی حاضر در سال 1399 در یکی از صنایع فولاد جنوب ایران انجام شد، جامعه مورد بررسی در این مطالعه، کارگران ناحیه تکمیلی بودند. درگام اول جهت شناسایی خطرات از روش آنالیز ایمنی شغلی استفاده شد. ارزیابی ریسک به روش ویلیام فاین انجام گردید و سپس نمره ریسک محاسبه گردید. در گام بعدی برای گردآوری اطلاعات درک ریسک  کارگران از شغل خود از پرسشنامه درک ریسک استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج ارزیابی ریسک در واحدهای مکانیک ناحیه تکمیلی ، مکانیک جرثقیل های سقفی و هیدرولیک و روان کاری بیانگر آن است که واحد های یاد شده از سطح ریسک خطرات پایین تری برخوردارند، اما نتایج درک ریسک کارگران در واحدهای  مذکور بالا   می باشد. ادراک فرد از غیر قابل پیشگیری بودن آن تاثیری منفی و معکوس خواهد داشت؛ از این جهت درک نادرست از خطر منجر می شود که کارگران به رفتارهای ناایمن روی آورند.

    نتیجه گیری

    آموزش نقش مهمی در بهبود تشخیص و شناسایی خطر دارد و برای بهبود درک خطر، داشتن مهارت درک خطر بسیار مهم است. آموزش ایمنی با کیفیت بالا می توانند با تاثیر مثبت بر درک کارگران از مسایل ایمنی ، انگیزه آنها برای پیروی از روش های ایمنی و انطباق واقعی ایمنی تاثیر مستقیمی بر درک خطر داشته باشند.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، آنالیز ایمنی شغلی، ویلیام فاین، درک ریسک، صنعت فولاد
  • احمد سلطان زاده، فائزه رحیمی، سمیرا قیاسی*، فرشاد هاشم زاده، فرشید مومنی فراهانی صفحات 1118-1124
    مقدمه

    امروزه، سازمان ها اقدام به سرمایه گذاری های گسترده ای برای برگزاری دوره های آموزشی و توانمند ساختن کارکنان می کنند. اما آن چه اهمیت به سزایی دارد این است که کارکنان دانش و مهارت های آموخته را به کارشان انتقال دهند. این مطالعه با هدف بررسی جو موثر بر انتقال آموخته ها و ارایه راهکار جهت ارتقا اثربخشی دوره های HSE طراحی و انجام شده است.

    روش

     این مطالعه توصیفی-تحلیلی در شرکت پالایش نفت تهران در سال 1399 انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان و مدیران بخش خای مختلف این صنعت بودند. بر اساس فرمول کوکران، تعداد نمونه ها 200 نفر بود. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساختی بود که شامل 20 گویه بود. تحلیل داده های مطالعه با استفاده از نرم افزار IBM SPSS نسخه 0/22 انجام شده است.

    یافته ها

    پایایی پرسشنامه مورد استفاده برابر با 929/0= α برآورد شد. شاخص جو موثر بر انتقال آموخته ها و ارایه راهکار جهت ارتقا اثربخشی دوره های HSE 22/0±68/3 بود. نتایج آنالیز رگرسیونی چند متغیره خطی نشان داد شاخص جو موثر بر انتقال آموخته ها با فاکتورهای سابقه کار، تحصیلات و نوع استخدام دارای ارتباط معنی دار می باشند. این نتایج نشان داد بیشترین ارتباط شاخص جو موثر به ترتیب با متغیرهای تحصیلات (18/2=B)، نوع استخدام (62/1=B) و سابقه کار (55/1=B) بوده است.

    نتیجه گیری

    شاخص جو موثر بر انتقال آموخته ها و ارایه راهکار جهت ارتقا اثربخشی دوره های HSE در شرکت پالایش نفت تهران مطلوب برآورد شد. یافته های این مطالعه بیانگر این بود که جو موثر حاکم از طرف مدیران بر واحد های شغلی در این صنعت یک جو حمایتی بوده و کاملا در راستای تشویق و ترغیب فراگیران به شرکت در دوره های آموزشی می باشد.

    کلیدواژگان: جو موثر، انتقال آموخته ها، اثربخشی، شرکت پالایش نفت تهران
  • مسعود عسکری مجد آبادی، سید مهدی موسوی، سعید یزدانی راد*، سوگند پیرهادی، سیده شادی حسینی، محمد بیروتی، حسین رضایی، فاطمه خوش پسند، فرانک نجاریان صفحات 1125-1130
    مقدمه

    پرستاران با خطرات شغلی زیادی نظیر صدمات نیدل استیک در بیمارستان مواجهه دارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر مشخصات فردی و شغلی پرستاران بر وقوع صدمات نیدل استیک در یکی از بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام گردید.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی روی 200 نفر از کادر پرستاری یکی از بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد. افراد برای شرکت در مطالعه به صورت تصادفی طبقه بندی شده در بخش های مختلف بیمارستان انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از افراد درخواست گردید که پرسشنامه مشخصات فردی و شغلی را تکمیل نمایند. همچنین، تعداد حوادث نیدل استیک افراد شرکت کننده از سوابق پزشکی آنها استخراج گردید.

    یافته ها

    میزان وقوع نیدل استیک در افراد برابر با 5/45 درصد بود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که افراد با سابقه نیدل استیک به طور قابل توجهی دارای متوسط سن کمتر، سابقه کاری کمتر، تعداد شیفت کاری بیشتر در ماه و شیفت کاری چرخشی نسبت به افراد بدون سابقه نیدل استیک بودند (P < 0.001). همچنین، نتایج نشان داد که میانگین تعداد نیدل استیک شدن به طور معنی داری در افراد با سطح تحصیلات دیپلم نسبت به لیسانس و در مردان نسبت به زنان بالاتر بود (P < 0.001).

    نتیجه گیری

    احتمال وقوع صدمات نیدل استیک در بیمارستان به ویژه در بخش های اتاق اورژانس، اتاق عمل و داخلی بالا بود. همچنین، برخی از مشخصات فردی و شغلی موثر بر وقوع نیدل استیک شدن در این مطالعه شناسایی گردیدند

    کلیدواژگان: مشخصات فردی، مشخصات شغلی، پرستاران، صدمات نیدل استیک
  • بهنوش جعفری*، غلامعباس شیرالی، پیام امینی، بهرام کوهنورد، سید امین جزایری صفحات 1131-1138
    مقدمه

    آگاهی کارکنان نسبت به  ایمنی از عناصر مورد نیاز جهت توسعه رفتار ایمن می باشد که اجازه می دهد برنامه های بهبود عملکرد ایمنی برای محیط کار طراحی گردد. از طرفی نهادینه نمودن فرهنگ ایمنی بدون توجه به رضایت شغلی افراد نیز محکوم به شکست خواهد بود. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی بر سطح آگاهی ایمنی با در نظر گرفتن نقش میانجی رضایت کارکنان در یکی از صنایع فولاد ایران می باشد.

    روش کار

    در مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی حاضر، 229 نفر از کارکنان فولاد با استفاده از یک پرسشنامه استاندارد مورد بررسی قرار گرفتند. این پرسشنامه دارای 47 سوال و مشتمل بر دو بخش است که بخش اول آن مربوط به اطلاعات دموگرافیک و شغلی کارکنان و بخش دوم آن مربوط به فرهنگ سازمانی(مردسالاری در برابر زن سالاری، فردگرایی نسبت به جمع گرایی، اجتناب از عدم اطمینان، فاصله از قدرت)، آگاهی ایمنی پرسنل و رضایت کارکنان می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده و تعیین روابط بین متغیرها نیز از مدل معادلات ساختاری با بهره گیری از نرم افزار آماری SPSS وLISREL   استفاده شد .

    یافته ها

    میانگین رضایت و آگاهی ایمنی کارکنان به ترتیب 58/54 و 65/8 بدست آمد. بالاترین نمره میانگین در ابعاد فرهنگ سازمانی به ترتیب مربوط به بعد فاکتور مردسالاری در برابر زن سالاری(42/33) و کمترین نمره میانگین مربوط به بعد فردگرایی نسبت به جمع گرایی(08/16) بود. فرهنگ سازمانی به طور قابل توجهی و مثبت تحت تاثیر فردگرایی در برابر جمع گرایی، اجتناب از عدم اطمینان و دوری از قدرت قرار می گیرد. همچنین ارتباط معنی داری بین میانگین نمره کل ابعاد پرسشنامه فرهنگ سازمانی با واحدهای شغلی دیده شد(P<0.001).                                      

    نتیجه گیری

     این مطالعه نشان داد که فرهنگ سازمانی با آگاهی ایمنی کارکنان و رضایت شغلی آنها ارتباط مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، آگاهی ایمنی، رضایت شغلی، صنعت فولاد
  • کاظم صمیمی*، پروین سپهر، موسی جباری، مرضیه عرفانی فرد، شکوفه رضاپور صفحات 1139-1146
    مقدمه

    برای به وقوع پیوستن حوادث، دلایل متعددی وجود دارد برخی از این دلایل شامل رفتارهای ناایمن می باشد که از فرهنگ ایمنی سازمان نشات میگیرد همچنین استرس شغلی و بار ذهنی نیز می تواند از عوامل تاثیر گذار در بروز حوادث باشند. در این مطالعه به ارزیابی فرهنگ ایمنی و ارتباط آن با بارذهنی و استرس شغلی در یکی از شرکت های ملی گاز در ایران پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر توصیفی -تحلیلی بوده که در مقطع زمانی یکساله  انجام گرفته است در این مطالعه  از شاخص  بار ذهنیNASA-TLX  ، پرسشنامه استاندارد  مورد تایید انیستیتوی بهداشت روانی آمریکا برای اندازه گیری استرش شغلی و پرسشنامه فرهنگ ایمنی استاندارد HSE استفاده شده است.

    نتایج

    میانگین بار ذهنی کارکنان 61.51 یعنی  در حد متوسط بوده است میانگین استرس شغلی و فرهنگ ایمنی کارکنان به ترتیب   180.43 یعنی در حد زیاد و 331.34 در حد مطلوب بوده است.ین فرهنگ ایمنی و بار ذهنی از لحاظ آماری ارتباط معناداری وجود دارد. (ضریب همبستگی:  0.278 -وP Value = 0.030) بین بارذهنی و استرس شغلی ارتباط معنادار آماری وجود دارد. (ضریب همبستگی:  0.293 وP Value = 0.022))

    نتیجه گیری

    کنترل استرس و کاهش بار ذهنی در محیط های کاری حساس  حایز اهمیت می باشد و باعث ارتقا سطح فرهنگ ایمنی در سازمان می گردد.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی، بار ذهنی، استرس شغلی، گاز
|
  • Fereydoon Laal*, Rohollah Fallah Madvari Pages 1092-1093
  • Danial Mohammadi*, Simin Nasrabadi Pages 1093-1099
    Background

    One way to achieve a standard heating, ventilating, and air conditioning system with maximum satisfaction is to use a thermal index to identify and determine the thermal comfort of people. In this study we intend to evaluate thermal comfort based on PMV-PPD (Predicted Mean Vote/Predicted Percentage Dissatisfied) model in workers of screening center for COVID-19.

    Methods

    The study period was from March 1 to October 31, 2020. In this study, we used the ISO 7730 model to determinate PMV-PPD index. PMV index  was used to determine thermal comfort at different scales in Birjand city with arid and hot climate. All data were analyzed  using R software (version 3.3.0) and IBM SPSS statistics softwares.

    Results

    The maximum and minimum recorded physical PMV values in the study period were observed in June as (2.09 ± 0.03) and March as (-1.27 ± 0.14), respectively. The amplitude of the thermal sense in the study period was varied between slightly cool (-1.5) and warm (+2.5). The PPD in spring was 40% which indicated slightly warm to hot condition.

    Conclusions

    The October was the only month during the study in which thermal stress was in comfort or neutral thermal condition.  Our results suggest that thermal comfort has dimensions and indices which are helpful in managing energy consumption.

    Keywords: Thermal comfort, Predicted mean vote, Predicted percentage dissatisfied, Screening center, COVID-19
  • Ahmad Soltanzadeh, Fatemeh Ghaderi, Samira Ghiyasi*, Milad Moohammadi Pages 1100-1108
    Background

    Accidents impose harmful economic consequences for workers, employers, and society. The present study aimed to evaluate the economic consequences of occupational accidents.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted in the Iranian Gas Engineering and Development Company in 2020. Data collection tools were a checklist and a researcher-made questionnaire. The reliability of this questionnaire was calculated through Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was conducted using SPSS statistical software and the significance level was considered 0.05.

    Results

    The reliability of this questionnaire was estimated at α = 0.87. The average lost work day caused by occupational accidents was 36.67 days and the average cost imposed for each accident was 23.97 million Tomans. The total safety index in the studied environment was calculated at 3.59± 1.01. The results of linear multivariate regression analysis indicated that the cost imposed for each accident has a significant relationship with accident type and accident consequence, level of education, number of workers, training hours, work experience, salary, and total safety index (p <0.05).

    Conclusion

    The findings of this study showed that the economic performance of a company can be affected by individual, occupational, and most importantly safety factors of the company. In addition, such factors are considered as strong predictors for economic safety performance.

    Keywords: Occupational accident, Economic consequence, Accidents cost, Safety index
  • Behnoush Jafari*, Zeinab Alsadat Nezamodini, Hanan Sari, Saeed Hesam Pages 1109-1117
    Background

    Job analysis, detecting hazards, and measuring their relationship with risk perception in workers are efficient ways of preventing accidents. Therefore, the present study is an attempt to identify and assess the risk of job accidents in steel industry in the south of Iran in 2020 using job safety analysis and the William Fine method. The results are also compared with the workers' perception of risk.

    Methods

    The study population consisted of workers in the supplementary section of the studied steel industry(N=169). All the collected data were analyzed in SPSS using frequency and percentage for description and simple/multivariate logistic regression for analysis with sig. equal to 0.05.  To determine the risks, JSA was used. Risk assessment was also performed using William Fine method, and then risk scores were obtained. Afterwards, Risk Perception Questionnaire was used to collect information about risk perception in the workers.

    Results

    In total, 265 job activities along with 2684 risks were identified and evaluated in 7 units of sections in the steel industry.

    Conclusion

    The results of risk assessment and risk perception in this study indicate that when safety risk is properly perceived by workers, the chance of observing safety codes and better detection of risks increases. Therefore, in the face of an unsafe condition at work, workers will be abed to make the right decision and control the risk and prevent work accidents by taking corrective measures and making safe and efficient decisions.

    Keywords: Job safety Analysis, Risk assessment, Risk perception, Steel industry, William Fine
  • Ahmad Soltanzadeh, Faezeh Rahimi, Samira Ghiyasi*, Farshad Hashemzadeh, Farshid Momeni Farahani Pages 1118-1124
    Background

    Today's businesses spend a lot of money on educating their personnel. What matters is that people use their knowledge to their jobs. The goal of this study was to look into the environment that affects learning transfer and come up with a solution to increase the effectiveness of health, safety and environment (HSE) courses.

    Methods

    In 2020, across-sectional study was done at the Tehran Oil Refining Company. The number of samples was 200, according to Cochran's formula. The major data gathering technique was a 20-item questionnaire created by the researcher. The multivariate regression model was used to analyze the study data, which was done with IBM SPSS software.

    Results

    The questionnaire's content validity and reliability were estimated to be 0.83 and 0.929, respectively. 3.68±0.22 was the atmospheric indicator that proved effective in transferring learning and providing a way to increase the effectiveness of HSE training. The climate index affecting the transfer of learning had a significant link with the parameters of work experience (p = 0.02), education(p = 0.03), and kind of employment (P = 0.01), according to the results of linear multivariate regression analysis.

    Conclusion

    The atmospheric index influencing learning transfer and proposing a solution to increase the efficacy of HSE courses in the Tehran Oil Refining Company was deemed favorable. The outcomes of this study revealed that supervisors on job units in this business provide a supportive environment that is perfectly aligned with encouraging learners to enroll in training courses.

    Keywords: Effective climate, Transfer of learning, Effectiveness, Oil refining company
  • Masoud Askari Majdabadi, Seyed Mahdi Mousavi, Saeid Yazdani Rad*, Sogand Parihadi, Seyyedeh Shadi Hosseini, Mohammad Beiruti, Hossein Rezaei, Fateme Khospasand, Faranak Najarian Pages 1125-1130
    Background

    Nurses face many professional dangers such as needle stick injuries. This study investigated the effects of nurses' personal and professional characteristics on needle stick injuries.

    Methods

    The present cross-sectional study was performed on 200 nursing staff in a hospital. The sampling method was the classified method. Participants were asked to complete a researcher-made questionnaire on personal characteristics (age, work experience, gender, marital status, and educational level) and job (work department, number of shifts per month, and type of work shift). Also, the number of their needle stick events was extracted from their medical records.

    Results

    The prevalence of needle sticks was 45.5%. Based on individual characteristics, the mean age and work experience of people with a history of needle stick are significantly lower than people without a history of needle stick (P <0.03). There was a significant relationship between needle stick history and educational level (P <0.00). However, there was no significant difference between the two groups without and with a history of needle stick in terms of marital status (P = 0.11) and gender (P = 0.13). Based on job characteristics, there were significant relationships between the history of needle stick with the variables of type of work shift (P = 0.00) and the number of shifts per month (P <0.00).

    Conclusion

    Some personal and professional characteristics effective in needle sticking were identified. These findings can be used as a guide to prioritize individuals to take precautionary measures against needle sticking.

    Keywords: Personal characteristics, Job characteristics, Nurses, Needle stick injuries
  • Behnoush Jafari*, Gholamabbas Shirali, Payam Amini, Bahram Kohnavard, Seyd Amin Jazayeri Pages 1131-1138
    Background

    Employees' awareness about safety is a required element to develop a safe behavior so that it allows designing programs to improve safety performance at work. Therefore, the present study attempts to examine the effects of organizational culture on personal safety level with employees' satisfaction as a mediation variable.

    Methods

    This descriptive-analytical and cross-sectional study was conducted with 229 steel industry workers using a standard questionnaire. The questionnaire had 47 items arranged in two sections, including demographics and job information as section one and organizational culture, personnel safety awareness, and employees' satisfaction as section two. Data analyses were done using SPSS and LISREL, and the relationships between the variables were determined using a structural equations model.

    Results

    The mean score of satisfaction and personnel safety awareness was equal to 54.58 and 8.65, respectively. The highest mean score of organizational culture dimensions was obtained for patriarchy vs. matriarchy (33.2), and the lowest mean score was obtained for individualism vs. collectivism (16.08). Organizational culture was notably and positively affected by individualism vs. collectivism, avoiding uncertainty, and distance from power. In addition, there was a significant relationship between the total mean score of the dimensions of the organizational culture questionnaire and work wards (P<0.001).

    Conclusion

    The study showed that organizational culture has a direct relationship with personnel safety awareness and job satisfaction. These results point out that the human factor has the most important role in preventing occupational accidents. Accordingly, businesses and employers should establish and disseminate organizational culture in their organizations.

    Keywords: Organizational culture, Safety-conscious, Job satisfaction, Steel industry
  • Kazem Samimi*, Parvin Sepehr, Mousa Jabbari, Marzieh Erfani Fard, Shokoofeh Rezapour Pages 1139-1146
    Background

    Accidents may occur for varying reasons, including unsafe behaviors, which originate from the safety culture of the organization. Job stress and mental load may also be contributory to accidents. This study aimed to assess safety culture and its relationship with mental load and job stress in a national gas company in Iran.

    Methods

    This is a cross-sectional study conducted over a period of one year. This study used the NASA-TLX task load index, a standard questionnaire approved by the American National Institute of Mental Health to measure job stress, and the standard Health and Safety Executive safety culture questionnaire. All personnel was counted, and the total number of employees was 122. Statistical methods of t-test, correlation coefficient, and averaging have been used. Data were collected and analyzed in SPSS software and Microsoft Excel software.

    Results

    The average mental load of employees was 61.51, i.e., moderate level. The average job stress and employee safety culture were 180.43, i.e., high level, and 331.34, i.e., desired level. The mental load was assessed as moderate, safety culture was optimal, and job stress was high. A significant relation was found between safety culture and mental load (correlation coefficient: -0.278; p = 0.03). Besides, the mental load was significantly related to job stress (correlation coefficient=0.293; p =  0.2).

    Conclusion

    Controlling stress and reducing the mental load in sensitive work environments is important and can lead to a higher level of safety culture in the organization

    Keywords: Safety culture, Mental load, Job stress, Gas