فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 85، پاییز 1400)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 85، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احد زیدی جودکی، بابک پیله ور*، حمزه جعفری سرابی صفحات 201-213
    در پژوهش پیش رو اثر جنگل کاری با گونه های پهن برگ و سوزنی برگ بر برخی ویژگی های خاک در جنگل کاری های منطقه ریمله خرم آباد بررسی شد. این پژوهش در قالب یک طرح کامل تصادفی با چهار تیمار سرو نقره ای، کاج بروسیا، بادام کوهی و منطقه شاهد در چهار تکرار انجام شد. پس از اندازه گیری ویژگی های اشکوب درختی شامل قطر برابرسینه، سطح تاج و ارتفاع در هر قطعه نمونه (20×20 متر مربع)، دو نمونه ترکیبی خاک نیز از عمق های صفر تا 10 و 10 تا 20 سانتی متری برداشت شد. در این نمونه ها، نسبت اندازه های خاکدانه و شن خاک، بعد فراکتال، میانگین وزنی (MWD) و هندسی قطر (GMD) خاکدانه ها به همراه ترسیب کربن خاک اندازه گیری شدند و با استفاده از تجزیه واریانس دوطرفه مقایسه شدند. براساس نتایج به دست آمده، خاکدانه های درشت (بیشتر از 2000 میکرومتر) و ریز (کمتر از 53 میکرومتر) و پایداری آن ها در خاک تیپ های بادام کوهی و کاج بروسیا به طور معنی داری بیشتر از خاک سرو نقره ای و منطقه شاهد شدند. سرو نقره ای فقط مقدار خاکدانه های ریز خاک (53 تا 250 و کمتر از 53 میکرومتر) را به طور معنی داری افزایش داد. همچنین، بادام کوهی سبب افزایش معنی دار میانگین های وزنی و هندسی قطر خاکدانه ها و ترسیب کربن خاک (حدود 22 تن در هکتار) شد. به طور کلی در کوتاه مدت، بادام کوهی و کاج بروسیا نسبت به سرو نقره ای و منطقه شاهد با افزایش کربن آلی خاک سبب بهبود سریع تر پایداری خاکدانه ها و ویژگی های خاک شدند.
    کلیدواژگان: استان لرستان، بعد فراکتال، خاک جنگلی، میانگین وزنی قطر خاکدانه ها، میانگین هندسی قطر خاکدانه ها
  • پری کرمی کردعلیوند، امید اسماعیل زاده* صفحات 214-229
    در پژوهش پیش رو کارایی دو سیستم تخصص محور طبقه بندی پوشش گیاهی در بازیابی جوامع گیاهی سرخ دار (Taxus baccata L.) در جنگل های هیرکانی مرکزی و شرقی ارزیابی شد. برای این منظور، ابتدا جوامع گیاهی با استفاده از تحلیل گونه های معرف دوطرفه (TWINSPAN) و براساس اطلاعات ترکیب پوشش گیاهی 408 رلوه 400 متر مربعی طبقه بندی شدند. سپس، گونه های معرف هریک از جوامع گیاهی مذکور با بهره گیری از نتایج تلفیقی سه شاخص تعلقه فی، نسبت پایایی و نسبت تاج پوشش کل تعیین شدند. جوامع گیاهی اولیه پس از سنتر به روش جدولی براون- بلانکه در قالب پنج جامعه گیاهی سرخ دار معرفی شدند. همچنین، با استفاده از دو رویکرد مختلف شامل گروه گونه عملکردی (در روش تخصص محور تلفیقی) و گروه گونه جامعه شناختی (در روش تخصص محور ترکیب گونه های معرف)، رلوه ها به هریک از پنج جامعه مذکور تخصیص یافتند. براساس نتایج به دست آمده، همه رلوه ها در روش تخصص محور تلفیقی به گروه های هدف اختصاص یافته بودند و انطباق صددرصد را با جوامع گیاهی پنج گانه سرخ دار نشان دادند، درحالی که در روش ترکیب گونه های معرف، 87 رلوه به هیچ کدام از این جوامع تعلق نداشتند یا به بیشتر از یک جامعه اختصاص یافتند. مقدار انطباق نتایج این روش با جوامع گیاهی ازپیش طبقه بندی شده سرخ دار، 7/78 درصد ارزیابی شد. به طورکلی، نتایج پژوهش پیش رو تصریح می کند که باتوجه به اهمیت ثبات و انعطاف پذیری سیستم های طبقه بندی پوشش گیاهی و اختصاص صحیح یک رلوه به جامعه هدف، استفاده از روش تخصص محور تلفیقی نسبت به روش ترکیب گونه های معرف در طبقه بندی خودکار جوامع گیاهی ارجحیت دارد.
    کلیدواژگان: طبقه بندی خودکار، گروه گونه عملکردی، گروه گونه جامعه شناختی، گونه معرف، تخصیص
  • روح انگیز عباس عظیمی*، عادل جلیلی، غلامرضا بخشی خانیکی، محمد متینی زاده، حمید سبحانیان صفحات 230-244
    در پژوهش پیش رو، اثر عوامل بوم شناختی بر تغییرات کمی 10 صفت فیزیولوژیکی، 12 صفت آناتومیکی و دو صفت مورفولوژیکی برگ در شش جمعیت مختلف توسکای ییلاقی (Alnus subcordata C.A.Mey.) در سه طبقه ارتفاعی پایین بند، میان بند و بالابند در غرب (استان گیلان) و شرق (استان گلستان) جنگل های هیرکانی مقایسه شد. از تجزیه واریانس دوطرفه به منظور بررسی اثر عوامل بوم شناختی (دما و بارش) و برهم کنش آن ها بر متغیرهای مورد مطالعه استفاده شد. روش تجزیه به مولفه های اصلی نیز برای ارزیابی همبستگی بین صفات برگ و ارتباط آن ها با عوامل بوم شناختی به کار برده شد. براساس نتایج به دست آمده، فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز و مقدار پرولین در شرق جنگل های هیرکانی به طور معنی داری کم تر از غرب این جنگل ها و مقدار فنل برگ در استان گلستان بیش از 5/1 برابر استان گیلان بود. تفاوت معنی داری بین دو این استان ازنظر فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و مقدار قند محلول مشاهده نشد. سوپراکسید دیسموتاز با افزایش ارتفاع از سطح دریا به طور معنی داری زیاد شد، درحالی که مقدار قند محلول از پایین بند تا میان بند، افزایش و در بالابند کاهش یافت. در مقدار کلروفیل های a و b، کلروفیل کل و کاروتنویید برگ بین دو استان و در ارتفاعات مختلف و نیز اثر ناشی از برهم کنش عوامل بوم شناختی بر آن ها، اختلاف معنی داری مشاهده نشد. مهم ترین سازگاری های مهم مورفولوژیکی و آناتومیکی برگ نسبت به خشکی شامل افزایش صفات ضخامت برگ، تراکم و طول روزنه سطح پایینی، ضخامت کوتیکول سلول های پایینی، ضخامت سلول های اپیدرم بالایی، ضخامت سلول های نردبانی، ضخامت سلول های اسفنجی، ضخامت رگ برگ میانی، ضخامت و تعداد سلول های پارانشیمی پایینی رگ برگ میانی بودند. بین صفات مورفولوژیکی و بیشتر ویژگی های فیزیولوژیکی برگ توسکای ییلاقی با عوامل بوم شناختی، همبستگی وجود داشت. همچنین، اثرات متقابل عوامل بوم شناختی بر برخی صفات آناتومیکی برگ، معنی دار بودند. به نظر می رسد سازش های آناتومیکی که طی مدت طولانی در گیاهان ایجاد می شوند، شاخص های مناسب تری برای سنجش اثرات تنش خشکی بر آن ها باشند.
    کلیدواژگان: اکوفیزیولوژی، خشکی، ارتفاع، گیلان، گلستان
  • احمد ولی پور*، سمیه ابراهیمی، منوچهر نمیرانیان، خالد احمدالی صفحات 245-258

    گلازنی، یک سیستم جنگل - چرایی سنتی است که از فعالیت های اصلی آن می توان به قطع سرشاخه های جوان درختان بلوط در دوره سه/چهارساله برای تغذیه دام اشاره کرد. به نظر می رسد که ساختار جنگل، معماری درختان و رویش آن ها تحت تاثیر این فعالیت ها قرار می گیرند. پژوهش پیش رو با هدف مقایسه رویش قطری درختان وی ول (Quercus libani Oliv.) در سامان های عرفی و طبقه های قطری و تحلیل اثر گلازنی بر رویش و روند تغییرات آن انجام شد. 16 اصله درخت وی ول با قطرهای مختلف در پنج سامان عرفی (شاخص رفتار مالکان عرفی با جنگل) در جنگل های آرمرده شهرستان بانه قطع شدند. پهنای حلقه های رویشی سالانه در دیسک های تهیه شده از این درختان با استفاده از میز لینتب مجهز به بینوکولار با دقت 01/0 میلی متر اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میانگین رویش قطری سالانه وی ول (78/1 میلی متر) تحت تاثیر طبقه های قطری و رفتار مالکان عرفی قرار نداشت. مقایسه میانگین رویش قطری در سال های پس از گلازنی نشان داد که رویش قطری در سال اول پس از گلازنی (34/1 میلی متر) نسبت به سال های دوم تا چهارم (به ترتیب 11/2، 76/2 و 19/3 میلی متر) به طور معنی داری کمتر بود. باتوجه به روند تغییرات این مشخصه و به منظور بهبود وضعیت رویش، افزایش پایداری درختان و بهبود ساختار جنگل ضروری است که ضمن افزایش طول دوره گلازنی به حداقل پنج سال، بیشینه قطر مجاز برای گلازنی درختان نیز محدود شود. برپایه نتایج این پژوهش، گلازنی درختان با قطر بیشتر از 30 تا 35 سانتی متر سبب کاهش شدید رویش قطری آن ها می شود.

    کلیدواژگان: آرمرده، جنگل- چرایی، جنگل داری سنتی، روند رویش، سامان عرفی، گلازنی
  • جلال هناره خلیانی*، مجید مخدوم، منوچهر نمیرانیان صفحات 259-272
    باتوجه به وضعیت خاص اجتماعی- اقتصادی حاکم بر جنگل های زاگرس و شدت وابستگی معیشتی مردم محلی به آن ها، شرایط لازم برای تشدید بهره برداری و کاهش خدمات این بوم سازگان وجود دارد. هدف پژوهش  پیش رو، برآورد اقتصادی ارزش خدمات حفاظت خاک و آب به عنوان مهم ترین کارکردهای تنظیمی جنگل های زاگرس در حوضه سروآباد استان کردستان است. برای این منظور، تغییرات ارزش این کارکردها در دو سناریو شامل افزایش تاج پوشش جنگل های مورد مطالعه به 30 تا 50 درصد (سناریو اول) و تبدیل آن ها به جنگل های تنک با تاج پوشش پنج درصد (سناریو دوم) بررسی شد. براساس نتایج به دست آمده، ارزش میانگین سالانه برای خدمات حفاظت خاک (حفظ اراضی در برابر فرسایش و کنترل رسوب) و آب در حوضه سروآباد به ترتیب برابر با 82/27002 و 790000 ریال در هکتار بودند. در صورت بروز سناریو اول، ارزش سالانه کارکردهای حفاظت خاک و آب به ترتیب 83/34 و 96/29 درصد افزایش خواهند یافت، درحالی که با فرض سناریو دوم به ترتیب 3/37 و 54/33 درصد از ارزش این کارکردها کاسته می شود. کاهش ارزش خدمات بوم سازگان مورد مطالعه در اثر سناریو کاهش تاج پوشش درختی در این منطقه تاکیدی بر اهمیت حفاظت، احیا و بازسازی جنگل های زاگرس برای تداوم خدمات ارزشمند آن است.
    کلیدواژگان: ارزش خدمات بوم سازگان، تاج پوشش، سناریو
  • ایوب مرادی*، کامبیز طاهری آبکنار، نقی شعبانیان، منصور افشار محمدیان صفحات 273-284
    طوفان های گرد و غبار، منبع عمده ذرات جامد در جهان هستند که تاثیر قابل توجهی بر آلودگی هوا، سلامت انسان و محیط زیست دارند. برگ های گیاهان نه تنها با جذب ذرات معلق موجود در هوا، کیفیت آن را بهبود می دهند، بلکه تحت تاثیر انباشت ذرات ریزگرد روی خود نیز هستند. هدف از پژوهش پیش رو، ارزیابی مقدار جذب ریزگردها توسط برگ گونه های غالب درختی شامل بلوط ایرانی (Quercus Brantii Lindl.)، وی ول (Q. libani Oliv.)، مازودار (Q. infectoria Oliv.) و پسته وحشی (Pistacia atlantica Desf.) در جنگل های زاگرس شمالی بود. به این منظور با استفاده از یک شبکه آماربرداری منظم تصادفی در جنگل های شهرستان مریوان در استان کردستان از خاک منطقه، برگ درختان و ریزگرد رسوب یافته روی آن ها نمونه برداری شد. فراساختار برگ گونه های مذکور توسط میکروسکوپ الکترونی بررسی شد. عناصر موجود در خاک منطقه و ریزگرد رسوب یافته روی برگ درختان به تفکیک گونه های مورد مطالعه با استفاده از سیستم EDS (Energy Dispersive X-ray Spectroscopy) و دستگاه جذب اتمی ارزیابی شدند. درنهایت، توان هر هکتار جنگل در جذب ریزگرد برآورد شد. نتایج نشان داد که ساختار ریخت شناختی برگ های هر سه گونه بلوط و نیز پسته وحشی به طور کامل با یکدیگر متفاوت هستند. این تفاوت ها، نقش متمایزی در رسوب ریزگرد روی برگ درختان ایفا می کنند. بیشترین مقدار جذب ریزگرد توسط برگ در بلوط ایرانی (012/0 گرم در هر برگ) و سپس، در مازودار (006/0 گرم در هر برگ) و وی ول (005/0 گرم در هر برگ) مشاهده شد، درحالی که کمترین مقدار این متغیر مربوط به پسته وحشی (0015/0 گرم در هر برگ) بود. مقدار ریزگرد رسوبی در یک هکتار از جنگل های مورد مطالعه با موجودی خوب (400 اصله در هکتار) 7/87 کیلوگرم برآورد شد. نتایج آزمایش EDS نشان داد که عناصر رادیواکتیو، سنگین، سمی و خطرناک در نمونه های خاک وجود نداشتند. یافته های این پژوهش بیانگر نقش خوب درختان جنگلی در پالایش هوای آلوده از ریزگرد و نیز توان متفاوت گونه های مورد مطالعه برای جذب آن هستند.
    کلیدواژگان: جذب ذرات، جنگل های زاگرس، درختان جنگلی، طوفان ریزگرد
  • محمدرضا محبوبی*، زهرا تیموری صفحات 285-300
    خروج دام از جنگل، یک عامل ضروری برای پایداری این بوم سازگان است. با وجود اجرای برنامه های حفاظت از جنگل های کشور‏، تداوم حضور دام به عنوان یکی از دلایل کاهش وسعت پوشش گیاهی در جنگل های ایران محسوب می شود. پژوهش پیش رو با هدف بررسی علت های عدم تمایل دامداران به خروج دام از جنگل در شهرستان گالیکش استان گلستان انجام شد. با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای، 150 نفر از دامداران ساکن در روستاهای حاشیه جنگل در دو بخش مرکزی و لوه شهرستان گالیکش به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه بود که روایی محتوایی و ظاهری آن توسط کارشناسان تایید شد. برای تعیین اعتبار پرسش نامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن 89/0 به دست آمد. نتایج نشان داد که 12 عامل موثر بر عدم تمایل دامداران به خروج دام از جنگل شامل وابستگی به شغل دامداری، عدم اعتقاد به طرح سامان دهی خروج دام از جنگل، فقدان جایگاه مناسب نگهداری دام، ضعف بنیه مالی، تعلقات آباواجدادی، برخورداری از حقوق قانونی چرای دام، عدم کفایت تسهیلات مالی اعطاشده، فقدان مشارکت، هزینه زیاد دامداری صنعتی، فقدان آموزش توجیهی، عدم همکاری مناسب نظام بانکی و نیز سودمندی چرای دام در جنگل هستند. این عامل ها 07/64 درصد از واریانس کل عوامل مرتبط با عدم تمایل دامداران به خروج دام از جنگل را تبیین می کردند. اجرای برنامه های آموزشی توانمندساز و ایجاد تنوع در منابع معیشت دامداران به منظور افزایش تمایل آن ها به خروج دام از جنگل، مفید خواهند بود.
    کلیدواژگان: تنوع معیشت، حفاظت جنگل، دامداران، مشارکت
  • کیومرث سفیدی*، سجاد قنبری صفحات 301-313
    جنگل های ارسباران، زیستگاه اصلی سیاه خروس قفقازی (Lyrurus mlokosiewiczi Taczanowski) به عنوان یکی از مهم ترین گونه های در معرض انقراض هستند. تحلیل کمی ساختار و ترکیب جوامع درختی در زیستگاه این پرنده، اطلاعات پایه مناسبی برای برنامه های حفاظتی آن فراهم می کند. پژوهش پیش رو با هدف کمی سازی ویژگی های جوامع درختی در بخشی از زیستگاه سیاه خروس قفقازی در جنگل های ارسباران در استان آذربایجان شرقی انجام شد. پس از شناسایی مناطق حضور و عدم حضور این پرنده، سه قطعه نمونه یک هکتاری در هر منطقه انتخاب شد و برخی از ویژگی های همه درختان موجود در آن ها مانند قطر برابرسینه و ارتفاع اندازه گیری شدند. برای آشکارسازی تفاوت ها از مقایسه میانگین شاخص های مرتبط با ساختار و ترکیب جوامع درختی استفاده شد. میانگین قطر درختان در منطقه حضور این پرنده (6/0±1/11 سانتی متر) به طور معنی داری بیشتر از منطقه عدم حضور آن (7/0±5/8 سانتی متر) به دست آمد. همچنین، در منطقه حضور این پرنده، دامنه تغییرات قطر درختان بیشتر بود و درختان قطورتر از 20 سانتی متر به وفور مشاهده می شد. شاخص های ضریب تغییرات قطر، تنوع اندازه ای درختان، غنای کلاسه های ارتفاعی، غنای گونه ای و ارتفاع اشکوب بالا، اختلاف معنی داری را بین دو منطقه مذکور نشان ندادند، درحالی که ارتفاع درختان زیراشکوب در منطقه حضور این پرنده (06/0±5/1 متر) به طور معنی داری بیشتر از منطقه عدم حضور آن (02/0±1 متر) بود. فراوانی خشک دارها در منطقه حضور این پرنده به طور معنی داری کمتر به دست آمد. میانگین فراوانی نسبی اوری (Quercus macranthera Fisch. & C.A.Mey.) در منطقه حضور این پرنده (2/2±1/75 درصد) به طور معنی داری بیشتر از منطقه عدم حضور آن (7/1±4/52 درصد) بود. در یک نتیجه گیری کلی می توان عنوان کرد که رویشگاه های با ارزش نسبی زیاد اوری و حضور گونه های همراه قره قات (Ribes biebersteinii Berland.) و نسترن وحشی (Rosa canina L.) در زیراشکوب برای سیاه خروس قفقازی، مطلوبیت دارند. با این حال، ساختار به نسبت همگن درختان با حضور پایه های قطور اوری و کمترین تعداد از خشک دارهای افتاده در کف جنگل، شرایط مناسبی برای حضور این پرنده فراهم می کنند. این اطلاعات می تواند در بازسازی زیستگاه سیاه خروس قفقازی و احیا رویشگاه های مخروبه استفاده شود.
    کلیدواژگان: بازسازی زیستگاه، پرندگان، حفاظت از طبیعت، ساختار جنگل، قره قات
|
  • A. Zeidi Joodaki, B. Pilehvar *, H. Jafari Sarabi Pages 201-213
    This study investigated the effects of reforestation by native broadleaf and exotic coniferous species on some soil properties at Rimaleh plantations, Khorramabad County, Iran. The experiment was performed by using a completely randomized design with Arizona cypress (Cupressus arizonica Greene), Turkish pine (Pinus brutia Ten.), wild almond (Amygdalus scoparia Spach) and control treatments in four replications. Each replication consisted of a 20  20 m2 plot. Diameter at breast height, canopy cover, and tree height were measured at each plot. Two combined soil specimens were sampled at the two distinct 0-10, and 10-20 cm depths in each treatment replication. The two-way ANOVA was used to compare the ratio of aggregate size and sand proportion, fractal dimension, the mean weight diameter (MWD) of aggregates, geometric mean diameter (GMD) of aggregates, and carbon sequestration among tree species and sampling depths. Results showed that wild almond and Turkish pine plantations play a major role in the development and sustainability of both coarse (more than 2000 µm) and fine (less than 53 µm) aggregates. The Arizona cypress plantations only led to increase of fine aggregates (53-250 and less than 53 µm). A significant increase also was observed in the MWD and GMD of aggregates, and the carbon sequestration in the wild almond plantation soil. In a short time, the wild almond and Turkish pine plantations added more organic carbon to the soil and improved both the soil properties and the stability of aggregates in comparison to the Arizona cypress and control treatment.
    Keywords: Forest soil, Fractal dimension, geometric mean diameter of aggregates, Lorestan province, Mean weight diameter of aggregates
  • P. Karami‑Kordalivand, O. Esmailzadeh * Pages 214-229
    The aim of this study was to evaluate the efficiency of two expert systems in automatic classification of pre-defined yew (Taxus baccata L.) communities in the central and eastern of the Hyrcanian forests. Therefore, initial plant communities were recognized using Two-Way Indicator Species Analysis (TWINSPAN) based on floristic data of 408 relevés with 400 m2 areas each. To determine representative species, the integrative results of Phi-coefficient index, constancy ratio, and the ratio of average cover were used. Five plant communities were introduced after transferring the initial communities to the Braun-Blanquet synthesis table. The assignment of relevés into the fifth yew associations were done by functional and sociological species groups as two different automatic algorithms of expert system for vegetation classification. The results showed that all relevés in the expert system based on functional species groups were correctly assigned to the target groups. This method was in 100% agreement with the existing yew syntaxa. However, 87 relevés were not assigned to any of the five pre-defined yew associations, or they were assigned to more than one unit in the Cocktail method, which showed 78.7% agreement with the previously yew syntaxa. Finally, our results illustrate that application of expert system based on functional species groups is preferred to sociological species groups in automatically plant community classification due to the importance of consistency and flexibility of vegetation classifications and the correct assignment of relevés to the target units.
    Keywords: Assignment, automatic classification, functional species group, indicator species, sociological species group
  • R. Abbas-Azimi *, A. Jalili, Gh. Bakhshi-Khaniki, M. Matinizadeh, H. Sobhanian Pages 230-244
    The effects of ecological factors and their interaction on quantitative changes of 10 physiological, 12 anatomical and two morphological traits of leaves in six different populations of Caucasian alder (Alnus subcordata C.A.Mey.) in the west (Guilan province) and east (Golestan province) of Hyrcanian forests were examined and statistically compared in three altitudinal ranges of lowlands, midlands and highlands. Two-way analysis of variance was used to investigate the effect of ecological factors in the region (temperature and precipitation) and their interaction on the studied variables. The principal component analysis (PCA) was used for the correlation between leaf traits and the relationship between environmental factors. The activity of catalase, peroxidase enzymes and proline were significantly different between the two provinces and showed an increasing trend from west to east. In addition, the amount of phenol in the site located in Golestan province was about 1.5 times that of Guilan province. There was no significant difference between the levels of superoxide dismutase activity and the amount of soluble sugar between the two provinces. Superoxide dismutase showed an increasing trend from lowlands to highlands, but the amount of soluble sugar increased from low altitudes to midlands and decreased in the highlands. There was no significant difference in the amount of chlorophylls a and b, total chlorophyll and carotenoids between the two provinces and at different altitudes, as well as the effects of the interaction of ecological factors on them. The most important morphological and anatomical adaptations to drought included increased leaf thickness, stomata density and length, abaxial cuticle thickness, epidermal cell thickness, thickness of palisade cells, thickness of spongy cells, middle vein thickness, thickness of vein abaxial parenchyma cells and number of abaxial parenchyma layers of vein. There was a correlation between most leaf physiological as well as morphological traits and ecological factors. The results of analysis of variance and the interaction of ecological factors on some anatomical features of Caucasian alder leaves were significant. It seems that the anatomical adaptations that are formed in plants over a long period of time are more appropriate indicators for measuring drought stress in plants.
    Keywords: catalase, Ecophysiology, epidermal traits, peroxidase, Proline, stomata
  • A. Valipour *, S. Ebrahimi, M. Namiranian, Kh. Ahmadaali Pages 245-258

    Galazani (pollarding) is a traditional silvopastoral system, which comprises disbranching and defoliation of oak trees to provide livestock fodder. This affects forest stand structure, tree architecture and growth. This study aimed to compare diameter increment between households’ forests (conventional territories) in different diameter classes and analyzing the effect of Galazani on both diameter increment and its trends. To obtain the goals, 16 Lebanon oak (Quercus libani Oliv.) trees in the Armardeh forest in the Kurdistan Province, western Iran, distributed in five family territories (as an indicator of how local owners treat their own forest) from different diameters were cut. The width of annual rings of the cross-sectional discs, which were taken from the trees, were measured via a LINTAB table equipped by a binocular with a precision of 0.01 mm. Results showed that mean annual increment (1.78 mm) was not significantly different amongst various diameters nor amongst different owners. Mean comparisons of diameter increment in the years after Galazani indicated that the increment in the first year after Galazani (1.34 mm) was significantly less than the second (2.11 mm), third (2.76 mm) and fourth (3.19 mm) years. The trend of diameter increment enhances the tree stability and supports forest structure in order to improve the tree growth. Furthermore, it is necessary to both extend Galazani rotation to at least five years and to limit its maximum allowable diameter. Based on our findings, practicing Galazani in large diameter trees (30 to 35 cm) significantly reduces diameter increment.

    Keywords: Armardeh, conventional territory, Galazani, increment trend, silvopastoral, traditional forestry
  • J. Henareh Khalyani *, M. Makhdoum, M. Namiranian Pages 259-272
    The socioeconomic situation in the Zagros Forests has provided conditions for the overexploitation in this region, which has raised concerns about the intensified decline of ecosystem services in these forests. In this study, soil and water protection services (as the most important regulatory functions of the Zagros Forests) were economically estimated in the Sarvabad basin of Kurdistan province. Then, the trend of change in their values was examined in two scenarios of 1) reaching all the forests of the basin with 30-50% canopy (first scenario) and 2) conversion of forests to sparse forests with 5% canopy (second scenario). The results showed that the average annual value for soil protection, i.e. preventing land loss and sediment control is 27002.82 IRR per ha, while the average annual value for water protection is 790000 IRR per ha. We also estimated the changes in the total annual value of soil protection function by assuming the first scenario, which increased by 34.83%. In case of the second scenario, it decreased by 37.3%. Moreover, the first scenario was able to add 29.96% to the value of the water protection function of these forests, whereas 33.54% of the value of the water protection function decreased for the second scenario. Decrease in the value of ecosystem services due to the tree canopy reduction in this study emphasizes the importance of protection and restoration of the Zagros Forests ecosystem to maintain and provide valuable ecosystem services.
    Keywords: Canopy Cover, scenario, value of ecosystem services
  • A. Moradi *, K. Taheri Abkenar, N. Shabanian, M. Afshar Mohammadian Pages 273-284
    Dust storms are a major source of solid particles in the world that significantly impact air pollution and human and environmental health. Generally, trees and plants not only improve air quality by absorbing airborne particles on the surface of their leaves, but also they are affected by the accumulation of fine particles on their leaf surfaces. In this study, the uptake of fine dust by some dominant forest species of the Zagros region (Quercus Brantii Lindl., Q. libani Oliv., Q. infectoria Oliv. and Pistacia atlantica Desf.) was evaluated in the North Zagros Forests of Iran. For this purpose, soil, leaves and microdust on tree leaves were sampled by using a random systematic sampling network in the forests of Marivan County, Kurdistan province. The leaf ultrastructure of these species was examined by electron microscopy (SEM). Elements in the soil of the area and microdust deposited on the leaves of the trees were evaluated using the EDS (Energy Dispersive X-ray Spectroscopy) system and atomic absorption spectrometry. Finally, the ability of each hectare of forest to absorb fine dust was derived. Results showed that the leaves of all three oak species as well as wild pistachio are structurally different, which plays a distinct role in the deposition of microdust on tree leaves. The highest amount of microdust uptake by leaves was observed for Q. Brantii (0.012 g per leaf), followed by Q. infectoria (0.006 g per leaf) and Q. libani (0.005 g per leaf). In contrast, the lowest amount was observed for P. atlantica (0.0015 g per leaf). Based on the results, the amount of deposited dust in one hectare of forest in the study area with appropriate coverage (400 units per hectare) was estimated at 87.7 kg. The results of EDS test showed that the tested soil samples did not contain radioactive elements as well as heavy, toxic and dangerous elements. The results of the current study indicate the notable role of forest trees in the purification of air polluted by microdust as well as the the difference between species in their ability to absorb microdust.
    Keywords: Dust storm, Forest trees, particle absorption, Zagros forests
  • M.R. Mahboobi *, Z. Teimouri Pages 285-300
    Despite the implementation of forest protection programs during the last decade, the continued presence of livestock is one of the reasons for vegetation decline in Iran's forests. Therefore, livestock exclusion is an important necessity for forest conservation. This study was done with the aim of investigating the causes for rancher’s unwillingness to livestock exclusion from forest in Galikesh County in Golestan province of Iran. Using multistage random sampling method, 150 ranchers living in the bordering villages of the forest in Central and Loveh Districts in Galikesh County were selected as research samples. Data was collected using questionnaires with content and validity confirmed by experts. Cronbach's alpha coefficient was used to determine the validity of the questionnaire, which returned the value of 0.89. The results showed that 12 factors were responsible for the ranchers’ unwillingness to livestock exclusion from forest, which included dependence on ranching occupation, disbelief in the Plan for Organizing Livestock Exclusion from Forests, lack of a suitable place to keep livestock, weak financial strength, ancestor affiliations, legal rights to graze livestock, insufficiency of granted financial facilities, lack of participation, high cost of industrial livestock, lack of justification training, lack of proper cooperation of the banking system and belief in usefulness of livestock grazing in the forest, which explained 64.07% of the total variance of the factors related to the ranchers’ unwillingness to livestock exclusion from forest. Implementing empowerment training programs and creating diversity in ranchers' livelihoods resources is one of the suggestions of this study for increasing willingness for livestock exclusion from forest.
    Keywords: forest conservation, livelihood diversification, participation, Ranchers
  • K. Sefidi *, S. Ghanbari Pages 301-313
    The Arasbaran Forests are the main habitat of Caucasian black grouse (Lyrurus mlokosiewiczi Taczanowski) as one of the most important endangered avian species in Iran. Quantitative analysis of the structure and composition of woodlands provides an appropriate basis for conservation programs in its habitat. This research was conducted to quantify the structural characteristics of woody communities in the Caucasian black grouse habitats in Iran. For this purpose, after determining the absence and presence regions, three one-hectare plots in each region were selected, in which all trees were inventoried. Results revealed that the greater amount of relatively large trees (DBH > 20 cm) and the vast range of tree diameter were observed in the presence area. The mean comparison showed that the mean of DBH (11.1±0.6 cm) in the bird's presence was significantly greater than that in the bird absences region (8.5±0.7 cm). The coefficient of variation of DBH, tree size diversity, tree species richness, tree height class richness, and tree heights in overstory were similar in both presence and absence areas. However, the tree and shrub heights in the understory were significantly greater in the presence area (1.5±0.06 m) compared with the absence area (1±0.02 m). Moreover, the abundance of dead trees was significantly different in those areas. In conclusion, the habitats with the relatively higher dominance of Quercus macranthera Fisch. & C.A.Mey. and the presence of dog rose (Rosa canina L.) and black currant (Ribes biebersteinii Berland.) are favorable for the black grouse. The relatively homogeneous structure with the presence of large diameter oak trees and the least amount of fallen dead trees provides suitable conditions for this species. This should be considered in the reconstruction of bird habitats and the restoration of previously manipulated habitats.
    Keywords: birds, Forest structure, habitat reconstruction, nature conservation, Ribes biebersteinii