فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک - سال سی و چهارم شماره 4 (پیاپی 133، زمستان 1400)

نشریه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک
سال سی و چهارم شماره 4 (پیاپی 133، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/20
  • تعداد عناوین: 25
|
  • محمد عبدالشاه، حسین حسینی، محمدحسین فلاح مهرآبادی، آرش قلیان چی لنگرودی* صفحات 2-7

    بیماری نیوکاسل، با توجه به سرایت بالا و گسترش سریع در بین ماکیان و سایر گونه های پرندگان، یک بیماری ویروسی کشنده و تهدیدی جهانی برای صنعت طیور در سراسر دنیا محسوب می گردد. جهت کنترل این بیماری از واکسن های زنده و کشته از سویه لنتوژن و مزوژن استفاده می گردد. یکی از واکسن های رایج در کنترل بیماری نیوکاسل سویه تنفسی لاسوتا می باشد که به دو صورت لاسوتا و کلون لاسوتا تولید داخل (موسسه رازی) و وارداتی از شرکت های مختلف در کشور وجود دارد و یکی از موارد قابل بحث  تفاوت واکسن های لاسوتا و کلون لاسوتا در شرایط فارم بود . در این مطالعه اولین مرحله از مقایسه  در راستای تعیین دز عفونی (EID50) و سرعت تکثیر بود که طبق پروتکل های استاندارد کنترل کیفی واکسن انجام گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که واکسن های مورد استفاده دارای تفاوت های قابل توجه در میزان دز عفونی بود. واکسن های تولید داخل (موسسه واکسن و سرم سازی رازی) دارای دز عفونی و سرعت تکثیر مناسب بودند. در مورد تفاوت سرعت تکثیر نتایج اولیه مطالعه نشان داد که بین واکسن های مختلف تفاوت وجود دارد و این اولین قدم در تایید بازخورد های فیلدی می باشد. با توجه به تفاوت های زیاد در دز عفونی پیشنهاد می گردد در کنترل کیفیت واکسن ها، به جز رعایت دستورالعمل های استاندارد بین المللی، شاخص های دیگر ناظر بر میزان کارآیی آن ها بطور جدی و مستمر ادامه یابد.

    کلیدواژگان: بیماری نیوکاسل، واکسن، لاسوتا، کلون، دوز عفونی، ایران
  • پوران هیبتی، محسن لطفی*، علی اسحقی صفحات 8-16

    همزمان با گسترش تولید واکسن بر روی محیط های کشت سلولی، شناسایی و از بین بردن ویروس های ناخواسته آلوده کننده محیط های کشت با منشاء حیوانی، و همچنین پیشگیری از آلودگی فرآورده بیولوژیک ناشی ازمحیط های کشت سلولی به یکی از دغدغه های اصلی تولید کنندگان واکسن تبدیل شده است. این مطالعه با هدف بررسی آلودگی احتمالی سوبستراهای سلولی مورد مصرف در تحقیق و تولید فراورده های بیولوژیک موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی به ویروس های BVD1 و BVD2 انجام شد. در این پژوهش از تعداد 44 لاین سلولی با شماره های پاساژ و تاریخ های ذخیره سازی مختلف در مجموع 100 نمونه مورد بررسی قرار گرفت. پس از استخراج RNA از سلول های فوق، ابتدا با استفاده از روش Real Time PCR و بکارگیری یک جفت پرایمر برای شناسایی تمامی Pestivirus، آزمایش غربالگری انجام شد. در این آزمایش از بیوتایپ سایتوپاتیک NADL BVDV1a بعنوان کنترل مثبت استفاده شد. سپس به روش RT- PCR  گونه و زیرگونه آن ها تعیین شد. آلودگی در پنج سلول Hek293, IBRS2(BA F/9), RBK, FLK, RK13 دیده شد که همه سلول ها بجز IBRS2 در تایپینگ از نوع BVDV1b بودند. تمام سلول های مذکور در تحقیق و کنترل کیفی فراورده های بیولوژیک کاربرد دارند.

    کلیدواژگان: ویروس، BVDV1 و BVDV2، سوبستراهای کشت سلولی، عوامل ناخواسته، فرآورده های بیولوژیک
  • حسین حسینی، محمدحسین فلاح مهرابادی، محمد عبدالشاه، لیلا آقاییان، امیر مدیری همدان، زهرا ضیافتی کافی، علی هژیر راجعونی، ناصر صدری، آرش قلیانچی لنگرودی* صفحات 17-24

    بیماری نیوکاسل خسارت زیادی را به صنعت طیور وارد می کند. دارای واکسن به شکل های مختلف و از سویه های مختلف می باشد. چهار هدف این آزمایش شامل مقایسه تیتر و محافظت ایجاد شده از واکسن های کشته با بذر های متفاوت نیوکاسل علیه ویروس ژنوتیپ 7، مقایسه واکسن اتوژن ژنوتیپ 7 با واکسن‎‏های معمولی، مقایسه اثر دو ادجوانت در ساخت واکسن اتوژن، بررسی تزریق همزمان واکسن زنده نیوکاسل روی تیتر و محافظت ایجاد شده از واکسن های کشته با بذر های متفاوت علیه ژنوتیپ 7 می باشد. این آزمایش در هفت گروه پولت یک روزه صورت پذیرفت. به غیر از گروه کنترل، گروه ها واکسن های کشته حاوی V4 ، Ulster  2C، لاسوتا، ژنوتیپ G7 همراه ادجوانت A یا B و واکسن کشته لاسوتا با زنده لاسوتا بصورت زیرجلدی در 14 روزگی دریافت کردند. جوجه ها در یک روزگی، واکسن B1 را قطره چشمی دریافت کرده بودند. قبل از چالش، در سن 35 روزگی و 14 روز بعد از چالش خونگیری انجام شد. در 35 روزگی جوجه ها (بغیر از5 قطعه کنترل)، توسط روش چشمی _ بینی با ویروس ژنوتیپ هفت چالش داده شدند و مرگ و میر تا 7 روز بعد از چالش بررسی شد. نتایج نشان داد واکسنی که Uslter 2C دارد تیتر بیشتری (7 ± 26/1) در سه هفته بعد تزریق نسبت به سایر گروه ها ایجاد کرد(غیر معنی دار، 0.05>P). در گروه  واکسن لاسوتا، ژنوتیپ 7 با ادجوانت A و کنترل، مرگ و میر به ترتیب 3/13، 10 و 40 درصد بود.  نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد این واکسن ها دارای تفاوت معنی داری (تیتر و زنده مانی) نمی باشند.

    کلیدواژگان: بیماری نیوکاسل، واکسن کشته، واکسیناسیون، ژنوتیپ 7، ایران
  • اقبال یاوری، جمال فیاضی، محمود نظری*، خلیل میرزاده صفحات 25-31

    ژن DGAT1 با کد کردن آنزیم دی آسیل گلیسرول آسیل ترانسفراز (DGAT1) نقش اصلی را در ساخت تری گلیسیرید و چربی شیر دارد. تحقیقات اخیر نشان داده که چندشکلی در ژن DGAT1 بر صفت تولید شیر موثر است. لذا هدف از این تحقیق بررسی چندشکلی اگزون 14 ژن DGAT1 در شترهای تک کوهانه خوزستان با استفاده از روش چندشکلی شکل فضایی رشته های منفرد (SSCP) بود. برای انجام این آزمایش از 80 نفر شتر تک کوهانه خونگیری به عمل آمد. پس از استخراج DNA، یک قطعه 310 جفت بازی از اگزون 14 ژن DGAT1 با استفاده از واکنش زنجیره پلی مراز (PCR) تکثیر گردید. در این مطالعه 6 الگوی باندی متفاوت به عنوان شش ژنوتیپ متفاوت شامل AA، AB، BB، CC، DD و EE به ترتیب با فراوانی های 45 ، 75/33 ، 5، 75/3 ، 5/2 و 10 درصد و پنج نوع آلل A، B، C، D و E به ترتیب با فراوانی های 619/0، 219/0، 038/0، 025/0، 1/0 شناسایی گردید. بعلاوه، آزمون کای مربع نشان داد که جمعیت در این جایگاه در تعادل هاردی-‏وینبرگ قرار ندارد. تعداد آلل موثر، شاخص شانون، هتروزیگوسیتی مورد‏انتظار و مشاهده شده برای این جایگاه به ترتیب 259/2، 07/1، 557/0 و 338/0 محاسبه گردید. این نتایج نشان دهنده‏ی وجود چندشکلی است اما نشان می داد که میزان هتروزیگوسیتی در جمعیت مورد مطالعه کم است. پیشنهاد می گردد با تدوین برنامه های اصلاح نژادی مناسب تنوع موجود در جمعیت شتر تک کوهانه خوزستان افزایش داده شود.

    کلیدواژگان: چند شکلی، DGAT1، SSCP، شتر تک کوهانه
  • حمیدرضا سیدآبادی*، قباد عسگری جعفرآبادی، امیررضا محمودی، هدی جواهری بارفروش صفحات 32-44

    به منظور بررسی اثر مصرف دانه کتان به عنوان منبع اسید چرب امگا-3 بر بیان ژن های موثر در رشد و نمو بافت پستان در بزهای سانن آبستن شکم اول، تعداد 30 راس گیسه (بز ماده جوان) که در نیمه دوم اولین آبستنی خود بودند، انتخاب و پس از وزن کشی به سه گروه 10 راسی تقسیم شدند. یک گروه به عنوان شاهد منفی، جیره ای فاقد هرگونه منبع چربی دریافت نمود، گروه دوم دریافت کننده جیره حاوی چربی اشباع پالم (شاهد مثبت) و گروه سوم دریافت کننده دانه بزرک (کتان) اکسترود شده به عنوان منبع امگا-3 بودند. جیره های هر سه گروه بر اساس احتیاجات بز شیری NRC 2007 تنظیم شدند. گروه های آزمایشی از 2 ماه پایانی آبستنی تا 12 هفته پس از زایش تیمارهای تغذیه ای را دریافت نمودند. طی دوره آزمایش، تولید شیر برای هر حیوان به طور هفتگی ثبت شد و نمونه گیری از بافت پستان در سه نوبت، 24 الی 36 ساعت بعد از زایش، دو و چهار ماه پس از زایش به منظور بررسی بیان ژن های IGF-1،IGFBP3 و IGFBP5 انجام شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که بین تیمارها از نظر بیان ژن های مورد مطالعه تفاوت معنی داری وجود ندارد. همچنین برهمکنش بین تیمار و زمان نیز برای هیچکدام از ژن های فوق معنی دار نبود و تنها اثر زمان برای ژن IGFBP-3 معنی دار شد (05/0>P).

    کلیدواژگان: بز شیری، امگا-3، تولید شیر، بافت پستان، بیان ژن
  • کمال رحیمی زاده، غلامرضا هاشمی تبار*، محمدرضا باسامی، علیرضا حق پرست، مجتبی سنکیان، راکش ویدو صفحات 45-53

    آپتامرها با جنسی از الیگونوکلیوتید به دلیل توانایی در اتصال به اهداف مختلف با اختصاصیت و ویژگی بسیار بالا، می توانند برای انتقال دارو بصورت اختصاصی به ملکول هدف به کار گرفته شوند. پاکسازی سریع کلیوی داروهای بر پایه نوکلییک اسید که توسط عروق خونی منتقل می شوند، یکی از مشکلات اساسی برای انتقال این گونه داروها توسط سیستم قلبی عروقی می باشد. برای حل این مسئله در این مطالعه یافتن و توسعه آپتامر برای گلبول های قرمز خون مبنا قرار گرفت زیرا گلبول های قرمز به راحتی در طول سیستم قلبی و عروقی جابجا می شوند. گلبول های قرمز با دارا بودن ویژگی های خاص، گزینه بسیار مناسبی به عنوان انتقال دهنده فیزیولوژیک داروها در بدن می باشند. بدین منظور با استفاده از گلبول های قرمز و هدف قرار دادن 4-O-((2-O-(β-D-fucopyranosyl)-3-O-(α-D-galactopyranosyl))-β-galactopyranosyl)-2-acetamido-2-deoxy-α-D-glucopyranoside در سطح گلبول قرمز سلکس سلولی (Cell-SELEX) انجام شد. بعد از 15 دور از سلکس، با سکانس کردن محصول نهایی، آپتامرهای RNV544 و RNV543 شناسایی گردید که گزینه های مناسبی برای هدف قرار دادن گلبول های قرمز می باشند. میزان اتصال با استفاده از فلوسایتومتری برای RNV544 و RNV543 تایید شد. نتیجه این مطالعه یافتن آپتامرهایی بود که توانایی اتصال اختصاصی به گلبول های قرمز تیپ B را دارند.

    کلیدواژگان: نوکلئیک اسید کاربردی، سل سلکس، الیگونوکلئوتیدها، گلبول قرمز، انتقال دارو
  • انیس صاحب نظر*، مجتبی طهمورث پور، محمدهادی سخاوتی صفحات 54-65

    H5N8 از جمله تحت تیپ های ویروس آنفلوانزای طیور در ایران است که علاوه بر خسارات در این صنعت می تواند انسان را نیز درگیر کند. از جمله مشکلات در ارتباط با ویروس آنفلوآنزا می توان به افزایش مقاومت سویه های در حال گردش این ویروس نسبت به مهارکننده های ضدویروسی کنونی است که شناسایی مواد ضدویروسی جدید را الزامی می سازد. از جمله این ترکیبات می توان به پپتید ضدویروسی CLF36 اشاره کرد که حاصل اتصال دو پپتید از پروتئین لاکتوفرین شتری (کایمر لاکتوفرین شتری) می باشد که بعضا فعالیت ضدمیکروبی بیشتری را نسبت سایر گونه ها نظیر گاو نشان داده است. هدف از این پژوهش بررسی برهمکنش پپتید CLF36 با آنتی ژن های ویروس آنفلوانزای طیور تحت تیپ H5N8 از طریق داکینگ مولکولی می باشد. خواص فیزیکوشیمیایی پپتید CLF36 با استفاده از نرم افزار CLC Main Workbench 5 بررسی و سپس ساختار سوم این پپتید و آنتی ژن های سطحی ویروس از طریق نرم افزار I-TASSER و Swiss-Model پیش بینی شدند. در ادامه، برهمکنش های پپتید CLF36 با آنتی ژن های سطحی با استفاده از نرم افزار آنلاینClusPro2.0 و تصحیح ساختارها از طریق نرم افزار YASARA Energy Minimization صورت گرفت. میزان صحت ساختارها از طریق نرم افزار SAVES v5.0 مورد ارزیابی قرار گرفتند. در پایان نتایج داکینگ با استفاده از نرم افزار PYMOL بررسی شدند. نتایج داکینگ مولکولی نشان داد که انرژی موقعیت اتصال برای آنتی ژن های هماگلوتنین (HA)، نورآمینیداز (NA) و پروتئین ماتریکس 2 (M2) به ترتیب -674.2، -573.4، -567.0 می باشد. بیشترین اسیدآمینه های درگیر در اتصالات هیدروژنی برای هر سه آنتی ژن مربوط به اسیدآمینه های لیزین و آرژینین بود. همچنین نتایج حاکی از آن بود که پپتید به جایگاه فعال مربوط به دو آنتی ژن HA و NA متصل نشده است؛ در حالیکه این پپتید به جایگاه M2e از M2 متصل شده است که این ناحیه غنی از اپی توپ می باشد. اسیدآمینه های پرولین 10 و گلوتامیک اسید هشت مربوط به ناحیه ی M2e می باشد که به ترتیب با اسیدآمینه های آرژینین 27 و 22 از پپتید CLF36 پیوند هیدروژنی برقرار کرده اند. با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه امید است در آینده بتوان از اینگونه پپتیدها برای درمان آنفلوانزای طیور با حداقل عوارض جانبی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: H5N8، CLF36، داکینگ مولکولی، هماگلوتنین، نورآمینیداز، پروتئین ماتریکس 2
  • محمدحسن ابراهیمی جم، هادی کیوانفر*، حمیدرضا ورشویی، مسعودرضا صیفی آباد شاپوری، محسن لطفی صفحات 66-74

    بیماری لامپی اسکین (LSD)، نوعی بیماری به شدت واگیر در گاو و گاومیش است که در مناطق اندمیک خسارات قابل توجهی را به صنعت دامپروری وارد می نماید. با وجود اینکه شاخص خنثی سازی ویروس (VNI:Virus Neutralization Index) به عنوان استاندارد طلایی در تشخیص سرمی LSD در نظر گرفته می شود، اما به کارگیری این روش در مطالعات سرواپیدمیولوژی و پایش های سرمی، بسیار سخت و زمان بر است. از این رو، سیستم های الایزا برای تشخیص سرمی بیماری های ناشی از کاپری پاکس ویروس ها ایجاد شده است، اما کمبود اطلاعات در مورد عملکرد و کارایی این تست تشخیصی یکی از عوامل محدود کننده استفاده از آن است. در این مطالعه، سازگاری تشخیص سیستم الایزای طراحی شده بر مبنای پروتئین نوترکیب P32 در مقایسه با روش VNI با استفاده از 95 نمونه سرمی شامل 25 نمونه کنترل منفی، 14 نمونه کنترل مثبت و 56 نمونه تهیه شده از گاوهای مشکوک به بیماری لامپی اسکین در مقایسه با روش VNI ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تمامی نمونه های کنترل منفی در هر دو آزمایش VNI و الایزا هیچگونه تیتر آنتی بادی ضد ویروس لامپی اسکین نداشتند. در آزمایش VNI تیتر همه ی 14 (%100)  نمونه کنترل مثبت برابر یا بیشتر از 5/1 بود و مثبت ارزیابی شدند، اما آزمایش الایزا، 13 نمونه (%93) را مثبت اعلام نمود. از بین 56 نمونه اخذ شده از دام های مشکوک به بیماری لامپی اسکین، 16 نمونه (%29) بوسیله آزمایش VNI مثبت ارزیابی شد، در حالی که در آزمایش الایزا تعداد 13 نمونه (23%) مثبت تشخیص داده شد. در مجموع 95 نمونه ی سرمی، درصد تشخیص نمونه های مثبت و یا منفی با دو روش تشخیصی از نظر آماری اختلاف معنی داری نداشتند (05/0<P) و سازگاری بین دو روش که با شاخص کاپا اندازه گیری شد، 71/0 بود. این نتایج نشان از سازگاری و عملکرد قابل قبول سیستم الایزای طراحی شده بر پایه پروتئین نوترکیب P32 در تشخیص آنتی بادی علیه ویروس LSD دارد.

    کلیدواژگان: الایزا، شاخص خنثی سازی ویروس، شاخص کاپا، کاپری پاکس، لامپی اسکین
  • زینب هدایتی*، حمیدرضا ورشوی، علی محمدی، محمد طاطبایی، علیرضا یوسفی صفحات 75-86

    بیماری لمپی اسکین (lumpy skin disease: LSD) یک بیماری ویروسی در گاو است که زیان های اقتصادی قابل توجهی به صنعت دامپروری وارد می کند. هدف پژوهش کنونی، بررسی خصوصیات توالی ژن LSD142 ، یکی از ژن های احتمالی موثر بر حدت، در ویروس LSD و آنالیز فیلوژنیک آن در شش جدایه ی ایران طی سال های 1394-1393 و سویه های کاپری-پاکس ویروس بانک ژن بود. در این پژوهش، ژن LSD142 شش ویروس جدا شده از از استان های کرمانشاه، آذربایجان غربی، فارس، قم، خوزستان و خراسان شمالی توالی یابی شد. سپس با انجام آنالیز فیلوژنیک، قرابت آن ها با سایر ویرس های جنس کاپری پاکس ویروس موجود در بانک ژن مقایسه گردید. نتایج نشان دهنده همولوژی صددرصدی  شش جدایه مورد مطالعه با یک دیگر و همچنین با دیگر سویه های حاد عامل LSD در دنیا بود. همچنین، نتایج آنالیز فیلوژنیک نشان داد که با استفاده از اطلاعات توالی این ژن نه تنها می توان هر سه ویروس آبله ی بزی، آبله ی گوسفندی و ویروس LSD را از یک دیگر تفکیک نمود، بلکه ویروس حاد و واکسینال LSD نیز از یک دیگر قابل تمییز می باشند. خوشه ویروس های آبله ی بزی به سه دسته ی مختلف از نظر جغرافیایی تقسیم شد که سویه های آسیای جنوب غربی و آفریقایی، سویه های شرق آسیا و سویه های شمال غربی آسیا را در بر گرفت. در خوشه ویروس های آبله ی گوسفندی، تنها ویروس آفریقایی در خوشه مجزایی نسبت به دیگر سویه های آبله گوسفندی قرار گرفت. این یافته ها نشان می دهد که ژن LSD142 می تواند در پایش برنامه های ریشه کنی و پژوهش های اپیدمیولوژیک کاپری پاکس ویروس ها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آنالیز فیلوژنیک، توالی نوکلئوتیدی، حدت، کاپری پاکس ویروس
  • ایوب سلیمی*، آیدین ملوکی، حسین گودرزی، سید رضا ابراهیمی، محمدمجید ابراهیمی، بهمن خالصی صفحات 87-96

    در چند سال اخیر بیماری نیوکاسل در صنعت طیور خسارات گسترده ای از جهت تلفات و افت تولید در مزارع پرورش مرغ گوشتی، تخمگذار و مادر گوشتی در کشور ایجاد نموده است. استفاده گسترده از واکسن های زنده و غیرفعال نیوکاسل سطح ایمنی را تا حد زیادی افزایش می دهد، اما هنوز بیماری نیوکاسل مسئله مهمی در کشورهای در حال توسعه نظیر ایران می باشد. تحقیق حاضر با هدف تعیین توالی کامل ویروس نیوکاسل سویه Clone12 IR مشتق شده از سویه لاسوتا انجام گرفت. ابتدا ویروس به تخم مرغ جنین دار SPF 10 روزه تزریق شد.پس از 72 ساعت مایع آلانتوییک جمع آوری شد. مایع آلانتوییک با کمک سانتریفوژ دور بالاو گرادیانت ساکارز به صورت مناسب تخلیص شد. RNA ویروسی با کیت تجاری مناسب استخراج شد. با استفاده از یک جفت پرایمر اختصاصی (GSP) دو قطعه cDNA ساخته شد. بدون درنظرگرفتن جایگاه ژنی هفت جفت پرایمر طراحی و  ژنوم ویروس با روش PCR آمپلی فای شد. هر محصول PCR طولی برابر با (kb 5/2-2) را شامل می شد. محصول PCR از روی ژل آگارز یک درصدالکتروفورز استخراج و بر روی پلاسمید pJET1.2 به نسبت سه به یک ligate شد، در ادامه به باکتری TOP10 ترانسفورم شد. پس از تکثیر پلاسمید استخراج گردید. برای اطمینان از کلونینگ موفق آنزیم برش Bgl II استفاده شد. پلاسمیدها برای تعیین توالی به روش سنگر به شرکت تجاری معتبر ارسال شد. در نهایت با استفاده از نرم افزار مگا5، تمام 15186 نوکلیوتید تعیین توالی گردید. و در Gene Bank با کد  MH247189 به ثبت رسیده و قابل دسترسی می باشد. ORF شروع و پایان هر ژن مشخص شد.

    کلیدواژگان: ویروس بیماری نیوکاسل، کلونینگ، لاسوتا
  • سعید بیات، کاوه پروندار اسدالهی*، لیلا گلستان صفحات 97-102

    با توجه به رشد سریع صنعت بلدرچین در کشور و اهمیت  بیماری سالمونلا، پایش بیشتر گله های بلدرچین به لحاظ آلودگی به این باکتری ضروری به نظر می رسد. هدف مطالعه بررسی وجود آلودگی به سالمونلا و ارزیابی مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه ها در 10 گله تخم گذار بلدرچین و تخم های تولیدی آنها در استان تهران می باشد. نمونه گیری از 10 مزرعه بلدرچین تخم گذار صورت گرفت و از هر گله تعداد 36 نمونه سوآپ کلواک، به صورت تصادفی اخذ گردید سپس هر شش نمونه در یک لوله ی آزمایش تجمیع شد. همچنین از هر گله 25 عدد تخم جهت بررسی آلودگی پوسته و محتویات جمع آوری گردید. سپس کلیه نمونه ها جهت کشت، تایید تشخیص و آزمایش حساسیت آنتی بیوتیکی جدایه ها به آزمایشگاه ارسال شدند. در سه گله از 10 گله مورد بررسی آلودگی به سالمونلا تایید گردید. از سواپ کلواک 5%، از پوسته تخم 4% و از محتویات تخم بلدرچین 4% سالمونلا مثبت شدند. همچنین همه جدایه های مورد بررسی نسبت به آنتی بیوتیک های فسفومایسین و لینکواسپکتین کاملا حساس بودند و بیشترین مقاومت نیز در کلیستین مشاهده گردید. با توجه به آلودگی بالای گله های بلدرچین تخم گذار به سالمونلا (30%) در این مطالعه و اهمیت آن به لحاظ بهداشت عمومی پایش بیشتر آلودگی گله های بلدرچین به این باکتری و اجرای مناسب برنامه های امنیت زیستی و بهبود روش های مدیریتی ضروری به نظرمی رسد.

    کلیدواژگان: سالمونلا، بلدرچین، سوآپ کلواک، تخم بلدرچین
  • ماندانا باصری، عباسعلی رضائیان* صفحات 103-111

    باکتری اشریشیا کلی یکی از مهم ترین اعضاء خانواده انتروباکتریاسه محسوب شده و عامل کلی باسیلوز در پرندگان، و به دنبال آن ناراحتی گوارشی در انسان است. هدف از این پژوهش، بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی و پاتوتایپینگ اشریشیاکلی های جدا شده از مراکز فروش گوشت مرغ در شهر شیراز بوده است. در این مطالعه مقطعی- توصیفی از کلوآک 183 مرغ عرضه شده در فروشگاه های گوشت مرغ، نمونه گرفته شد. پس از تشخیص فنوتیپی، برای تایید ژنوتیپی از پرایمر 16S rRNAاستفاده شد. برای جدایه‎های اشریشیا کلی با استفاده از روش انتشار دیسک و بر اساس جداول استاندارد CLSI تست آنتی بیوگرام گذاشته شد. سپس با استفاده از آزمون PCR و پرایمرهای اختصاصی ژن های ipaH ، aatA،LT ،eae ، stx  پاتوتایپ های مختلف از یکدیگر جدا شدند. با استفاده از تست های فنوتیپی و ژنوتیپی، 100 نمونه اشریشیاکلی (55%) جدا گردید. فراوانی پاتوتایپ های EHEC ،EIEC ،ETEC ،EPEC و EAEC به ترتیب 34%، 26%، 23%، 10% و 7% مشاهده شد. تست آنتی بیوگرام جدایه های اشریشیاکلی نشان داد که بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی مربوط به تتراسیکلین (83%) و کمترین مقاومت در تمام پاتوتایپ ها مربوط به جنتامایسین (10%) بوده است. همچنین بررسی الگوی مقاومت چندگانه نشان داد که  پاتوتایپ ETEC با 96% بالاترین مقاومت چندگانه را داشته است. نتایج این پژوهش موید انتقال پاتوتایپ های مختلف اشریشیاکلی از حیوانات مزرعه به انسان است. لذا تشخیص و درمان صحیح و به موقع می تواند از شیوع و گسترش آن ها در سطح جامعه جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: پاتوتایپینگ، اشریشیاکلی، مقاومت چند آنتی بیوتیکی، گوشت مرغ
  • آیدین عزیزپور* صفحات 112-120
    باکتری اشریشیاکلی (E.coli) عامل ایجاد کننده بیماری کلی باسیلوز است که تخم مرغ های آلوده می تواند بعنوان منابع انتشار این بیماری باشند. درمان با مواد ضد میکروبی یک روش مهم برای کنترل و کاهش این بیماری می باشد. اما در طی دهه های اخیر، استفاده گسترده از آنتی بیوتیک ها سبب گسترش ژن های مقاوم و افزایش مقاومت آنتی بیویتکی باکتری ها شده است که در حال حاضر افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی بعنوان یک مشکل بهداشتی جهانی مطرح می باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان آلودگی تخم مرغ های طیور بومی و صنعتی شهرستان اردبیل به باکتری اشریشیاکلی و ارزیابی میزان مقاومت دارویی آنها بود. تعداد 250 تخم مرغ شامل81 تخم مرغ بومی، 86 تخم مرغ فله ای و 83 تخم مرغ صنعتی مارک دار به صورت تصادفی از فروشگاه های خرده فروشی در سطح اردبیل طی دوره شش ماهه جمع آوری شدند و از نظر آلودگی اشریشیاکلی با روش های استاندارد کشت مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تشخیص قطعی سویه ها از آزمایش های بیوشیمیایی و PCR استفاده گردید. سپس تعیین میزان مقاومت آنتی بیوتیکی به روش انتشار از دیسک (Disc diffusion) انجام شد. از 250 نمونه مورد بررسی، تعداد پنچ جدایه اشریشیاکلی (2 %) به دست آمد که سه جدایه (20/1 %) از پوسته و دو جدایه (80/0%) از محتویات تخم مرغ ها شناسایی شدند. 47/2 % (2 مورد) از پوسته تخم مرغ های بومی و 16/1 % (1 مورد) از پوسته تخم مرغ های فله ای آلوده به اشریشیاکلی بودند. 23/1 % (1 مورد) محتویات تخم مرغ های بومی و 16/1 % (1 مورد) محتویات تخم مرغ های فله ای آلودگی اشریشیاکلی داشتند. در پوسته و محتویات تخم مرغ های صنعتی هیچ گونه باکتری اشریشیاکلی جداسازی نشد. در بررسی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های جدا شده بیشترین مقاومت مربوط به نیومایسین، کلرآمفنیکل، نالیدیکسیک اسید، لینکومایسین و آموکسی سیلین و کمترین مقاومت کانامایسین، سفتازدیم و سفالکسین بود. نتایج این بررسی نشان داد که در تخم مرغ های بومی و تخم مرغ های فله ای آلودگی اشریشیاکلی وجود دارد که توجه به بهداشت نگهداری و طبخ آنها ضروری است. همچنین با توجه به مقاومت بالای آنتی بیوتیکی باکتری های جدا شده بایستی از مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها در مرغداری ها جلوگیری بعمل آید.
    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، مقاومت آنتی بیوتیکی، تخم مرغ، اردبیل
  • روژین احمدی لیوانی، آنیا آهنی آذری*، هادی کوهساری صفحات 121-127

    لاکتیک اسید باکتری ها که به مقدار زیاد در فرآورده های لبنی یافت می شوند، علیه بسیاری از میکروارگانیسم های پاتوژن فعالیت آنتاگونیستی دارند. در این مطالعه اثر مهاری سویه های لاکتوباسیلوس جدا شده از شیر و ماست گاومیش در شهرستان بندرگز واقع در استان گلستان بررسی شد. نمونه های شیر خام و ماست پس از کشت در محیط MRS تحت شرایط بی هوازی در دمای 37 درجه سانتی گراد به مدت 48 ساعت گرمخانه گذاری شدند. کلنی های مشکوک بر اساس رنگ آمیزی گرم و آزمایش های بیوشیمیایی افتراقی شناسایی شدند. سپس فعالیت ضدباکتریایی محلول رویی استخراج شده از سویه های لاکتوباسیلوس با استفاده از روش انتشار در آگار علیه 5 سویه  استاندارد شامل ATCC 12022 Shigella flexneri، ATCC 14028 Salmonella typhimurium ،ATCC 17802 Vibrio paraheamolyticus  Escherichia coli ATCC 11303 و Staphylococcus aureus ATCC 29213 بررسی شد. در مجموع 10 سویه لاکتوباسیلوس شامل سویه های Lactobacillus plantarum ، Lactobacillus casei و Lactobacillus acidophilus جدا شدند. در بین جدایه ها L. plantarum A1  اثر مهاری خوبی در برابر S.aureus ، E. coli و S.flexneriاز خود نشان داد اما در برابر V. paraheamolyticus و S. typhimurium اثر مهارکنندگی نداشت. تنها جدایه ای که اثر مهاری روی V. paraheamolyticus داشت، جدایه L. acidophilus R1 بود. نتایج این مطالعه نشان داد که لاکتوباسیل های جدا شده از شیر و ماست گاومیش علیه بعضی از پاتوژن های غذایی اثر مهاری دارند و می توانند از گزینه های مطرح برای کنترل این عوامل در محصولات غذایی باشند.

    کلیدواژگان: پاتوژن ها، گاومیش، لاکتوباسیل، مهارکنندگی
  • شمس الدین قائم مقامی، سهیلا مرادی بیدهندی، پژواک خاکی، علی محمدیان، فریبا کاوش، رایناک قادری، عادل حمیدی* صفحات 128-135

    گونه های مختلف سالمونلا جزء باکتری های بیماری زای مهم در حیوانات و انسان می باشند که غالبا گله های طیور را آلوده می نمایند. بیشتر عفونت های سالمونلایی در انسان در اثر مصرف مواد غذایی آلوده به این باکتری اتفاق می افتد. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت آلودگی سالمونلایی در چند مرغداری استان خوزستان و تعیین سروتیپ ها و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سالمونلاهای جدا شده بود. در سال 1392 تعداد 1829 نمونه شامل سواب مدفوع، نمونه بستر، پر و پوسته تخم مرغ از یک مزرعه مرغ مادر گوشتی، دو مزرعه مرغ مادر تخم گذار و یک کارخانه جوجه کشی جمع آوری شد و بر اساس روش های استاندارد در محیط های غنی کننده و انتخابی سالمونلاها کشت داده شده و با استفاده از آزمون های بیوشیمیایی تشخیص داده شدند. در این مطالعه تعداد 10 جدایه سالمونلا جداسازی گردید و با استفاده از آزمایش های تعیین نوع سرمی سالمونلا سروتیپ های entritidis (سه مورد)، corvallis (سه مورد)، typhimurium (سه مورد) و ruzizi (یک مورد) مورد شناسایی قرار گرفت. پس از انجام آزمایش آنتی بیوگرام با روش استاندارد دیسک دیفیوژن مشخص گردید که 100 % جدایه ها نسبت به کلیستین، سفازولین و سفالکسین مقاوم بودند. جدایه ها نسبت به سفتازیدیم، نالیدیکسیک اسید، آمپی سیلین، سیپروفلوکسازین، نیتروفورانتویین، آموکسی سیلین، نیومایسین، استرپتومایسین، کانامایسین، سفتی زوکسیم، جنتامایسین و تتراسایکلین مقاومت زیادی نشان دادند. همه جدایه های سالمونلا در این تحقیق نسبت به آمیکاسین، انروفلوکسازین، سفتریاکسون، ایمیپنم، سفکسیم، سفوتاکسیم، افلوکسازین، سفپیم، پیپراسیلین، فلورفنیکل، فورازولیدن، کلرامفنیکل و تری متوپریم سولفامتوکسازول دارای حساسیت بودند.

    کلیدواژگان: سالمونلا، گله های طیور، مقاومت آنتی بیوتیکی، استان خوزستان
  • وحید نعمان*، پیمان آدمی دهکردی، سید شاپوررضا شجاعی صفحات 136-146

    هدف از این مطالعه تعیین شیوع آناپلاسما مارجیناله در جمعیت گاوهای سنتی و نیمه صنعتی استان سمنان بود. در مجموع تعداد 208 نمونه خون از طریق رگ گوش و رگ وداج گاوهای به ظاهر سالم به طور تصادفی به ترتیب برای آزمون میکروسکوپی و ملکولی اخذ شد. DNA استخراجی از نمونه های خونی با جفت آغازگری که قطعه حدود 866 جفت بازی از ژن msp4 آناپلاسما مارجیناله را تکثیر می کرد، تکثیر شد و 2/45 درصد از نمونه ها از نظر آناپلاسما مارجیناله مثبت تشخیص داده شدند. آزمون مربع کای جهت مقایسه میزان شیوع نسبت به اقلیم، ارتفاع از سطح دریا، طول جغرافیایی، عرض جغرافیایی، فصل، نوع دامداری از نظر مدیریت، سطح بهداشت دامداری، ناقلین موجود در دامداری، تراکم گله سن، جنس، تولید شیر انجام شد. در آزمون لجستیک چند متغیره عرض جغرافیایی، نوع دامداری از نظر مدیریت، ناقلین موجود در دامداری، سن و تولید شیر عوامل خطر مهم برای ابتلا به آناپلاسما مارجیناله معرفی شدند (0.05>P). در مقایسه با آزمون ملکولی، حساسیت و ویژگی آزمون میکروسکوپی به ترتیب 9/31 و 4/54 درصد تعیین گردید. محاسبه ضریب کاپا بین آزمون ملکولی و میکروسکوپی آناپلاسما مارجیناله (50 فیلد) نشان دهنده سطح ناچیز توافق دو آزمون بود (0.13= Kappa). این مطالعه اولین مطالعه تشخیص ملکولی آناپلاسما مارجیناله در گاوهای استان سمنان است. تحقیقات دیگری در جهت شناسایی ناقلین، اثر متقابل میزبان- ناقل و شناسایی واریته های ژنتیکی که ممکن است حضور و گسترش گونه های آناپلاسما را در گاوهای استان سمنان تحت تاثیر قرار دهند موردنیاز است.

    کلیدواژگان: آناپلاسما مارجیناله، گاو، تشخیص میکروسکوپیک و ملکولی، استان سمنان، ایران
  • ام البنین معتمدرضائی، محمدرضا میرزائی*، مهدی جهانی، عباسعلی رمضانی صفحات 147-157

    به منظور تولید غذای سالم برای مصرف کنندگان، شناخت و کنترل عوامل آلوده کننده خوراک دام اجتناب ناپذیر است. از دو نوع خوراک طیور، تعداد 212 نمونه جمع آوری شد. بعد از آماده سازی نمونه ها رقت های متوالی تهیه گردید و از هر رقت روی محیط کشت غذایی حاوی آگار کشت داده شد. از خوراک دان های مرغی منطقه بیرجند خراسان جنوبی آرایه های قارچی P. chrysogenum ، P. aurantiogriseum و Penicillium sp. ،Aspergillus flavus و Fusarium proliferatum جداسازی، خالص سازی و بر اساس خصوصیات ریخت شناسی و مولکولی شناسایی شدند. استخراج DNA ژنومی با استفاده از روش تغییر یافته Chelex 100 و از واکنش زنجیره ای پلیمراز برای تکثیر بخشی از ناحیه  rDNA آرایه های قارچی استفاده شد. جدایه های Rhizopus  بر اساس خصوصیات ریخت شناسی شناسایی شدند. بیشترین و کمترین تعداد پرگنه های قارچی مربوط به قارچ پنی سیلیوم (16/1 ±17/0) و قارچ فوزاریوم (417/0 ±075/0) بود. بر اساس یافته های این پژوهش، کنترل آلودگی خوراک دان به این قارچ ها در برنامه های مدیریت بهداشت غذایی با روش های کنترل محیط انبار و روش های بیولوژیک توصیه می شود.

    کلیدواژگان: شناسائی مولکولی، آلودگی قارچی، جیره ذرت و سویا
  • محمدکاظم نطاقی، سید رضا هاشمی*، یوسف جعفری آهنگری، سعید حسنی، احد یامچی، پویا پارسایی صفحات 158-167

    تنش گرمایی یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر عملکرد و سلامت طیور بوده و مواجهه با آن از چالش های مهم در صنایع پرورش طیور است. استفاده از ترکیباتی با خواص آنتی اکسیدانی مانند گیاهان دارویی در جهت کاهش آثار تنش گرمایی در طیور توصیه می شود. به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف خاکشیر بر صفات عملکردی، هورمون تیروکسین و پاسخ HSP70 در جوجه های گوشتی در زمان تنش حرارتی حاد، تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه هوبارد در چهار تیمار و پنج تکرار در نظر گرفته شد. گروه های آزمایشی شامل: گروه شاهد یا جیره پایه، جیره پایه مکمل شده با نیم درصد خاکشیر، جیره پایه مکمل شده با یک و دو درصد خاکشیر بودند. تنش گرمایی از روز 35 تا 42 دوره پرورش روزانه چهار ساعت با دمای 1±34 درجه سانتی گراد اعمال شد. به منظور بررسی پارامترهای هورمونی، سیستم ایمنی و آزمایشات مولکولی در روز 42 پرورش خونگیری انجام و از مغز پنج جوجه از هر تیمار نمونه برداری شد. نتایج پژوهش بیانگر این است که سطوح مختلف خاکشیر بر صفات عملکردی و وزن اندام های لنفاوی در طیور اثر معنی داری نداشت (05/0<P). کمترین میزان هتروفیل و بیشترین میزان لنفوسیت در تیمار خاکشیر 1% و 2% مشاهده شد (05/0>P) و افزایش بیان HSP70 و افزایش غلظت هورمون T4 در تیمار 2% خاکشیر مشاهده شد (05/0>P). به طور کلی اضافه کردن خاکشیر (1% و 2%) به عنوان عامل کاهش دهنده آسیب های ناشی از تنش گرمایی محسوب شده و می تواند به عنوان افزودنی و مکمل در خوراک طیور مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پروتئین شوک حرارتی، خاکشیر، هورمون T4، جوجه گوشتی، تنش گرمایی حاد
  • محمد اتفاق دوست*، حمید علاف نویریان صفحات 168-176
    مطالعه کنونی به منظور بررسی اثر سطوح مختلف رنگدانه لیکوپن بر روی شاخص های رشد، کارایی غذا و ترکیبات بیوشیمیایی بدن میگوی رودخانه ای شرق (Macrobrachium nipponense) انجام گرفت. در این پژوهش 225 قطعه میگو با میانگین وزن g 07/0±40/1 به وسیله 5 تیمار غذایی شامل سطوح متفاوت لیکوپن صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و mg/kg 200 لیکوپن جیره به مدت 8 هفته مورد غذادهی قرار گرفتند. در پایان دوره پرورش، میگوها توسط ترازوی دیجیتال زیست سنجی شدند و ترکیبات تقریبی بدن نمونه ها بر اساس روش AOAC مورد تجزیه قرار گرفت. یافته های حاصل نشان داد که جیره های حاوی رنگدانه لیکوپن، اختلاف معنی دار آماری را با تیمار شاهد از خود نشان دادند (05/0>p). درحالی که شاخص هپاتوسوماتیک، تحت تاثیر تیمارهای متفاوت لیکوپن قرار نگرفت (05/0<p). بیشترین افزایش وزن، میزان بقا و کمترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار  mg/kg 200 لیکوپن جیره مشاهده شد. رطوبت، پروتئین و چربی لاشه دارای تفاوت معنی داری با تیمار شاهد بودند (05/0>p) ولی خاکستر تیمارهای آزمایشی، اختلاف معنی داری با تیمار شاهد نداشت (05/0<p). نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که افزایش سطوح لیکوپن جیره غذایی موجب بهبود شاخص های رشد و تغذیه ای میگوی رودخانه ای شرق شد و افزودن میزان mg/kg 200 لیکوپن به جیره غذایی با هدف بهبود عملکرد رشد، کارایی غذا و کیفیت لاشه این میگو پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: ترکیب لاشه، کارایی غذا، شاخص های رشد، لیکوپن، میگوی رودخانه ای شرق
  • رضا مسعودی، هدی جواهری بارفروشی*، سید عبدالله حسینی، فاطمه زارعی، زهرا عبدالهی صفحات 177-186
    هدف از این پژوهش بررسی اثر مصرف خوراکی خارخاسک، خرنوب و زنجبیل بر کیفیت منی و توان باروری خروس مادر گوشتی بود. به این منظور از 30 قطعه خروس سویه راس 308 که به 6 تیمار اختصاص یافتند استفاده شد. خروس ها به مدت یک ماه با تیمارهای آزمایشی شامل: 1-جیره پایه، 2-جیره پایه حاوی گیاه زنجبیل، 3-جیره پایه حاوی گیاه خارخاسک، 4-جیره پایه حاوی گیاه خرنوب، 5-جیره پایه و ترکیب دو گیاه زنجبیل و خارخاسک و 6-جیره پایه و ترکیب دو گیاه خرنوب و خارخاسک تغذیه شدند. اسپرم گیری از خروس ها هفته ای یک مرتبه و به روش ماساژ شکمی انجام شد. ویژگی های کمی و کیفی اسپرم شامل حجم منی، تعداد اسپرم، تحرک اسپرم، سلامت غشا، مورفولوژی، زنده مانی و باروری مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد مکمل سازی جیره با افزودنی های گیاهی، موجب بهبود معنی دار کیفیت اسپرم و توان باروری خروس ها نسبت به گروه کنترل شد (05/0 ≥ p). بنابراین افزودن مکمل های گیاهی به جیره روشی مناسب جهت بهبود کیفیت اسپرم و باروری در خروس ها است.
    کلیدواژگان: خارخاسک، زنجبیل، خرنوب، اسپرم، خروس
  • نجمه شیخ زاده، مجتبی ظهوری، شلاله موسوی* صفحات 187-193
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر افزودنی آستاگزانتین خوراکی بر روی میزان زنده مانی، عملکرد رشدی و پراکسیداسیون لیپیدی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در طول دوره ی غذادهی اولیه انجام شد. بچه ماهی ها با میانگین وزن اولیه ی 50/198 میلی گرم با جیره ی حاوی 50 و 100 میلی گرم افزودنی آستاگزانتین به ازای هر کیلوگرم جیره به مدت 120 روز تغذیه شدند. نتایج به دست آمده 100% زنده مانی را در همه ی گروه ها نشان داد. وزن و طول نهایی در دو گروه تیمار نسبت به گروه کنترل میزان بالاتری را نشان داد. میزان قابل توجه کاهش در ضریب تبدیل غذایی دو گروه تیمار در مقایسه با گروه کنترل هم دیده شد که این میزان کاهش در گروه دریافت کننده ی دوز بیشتر افزودنی بالاتر بود. میزان رشد مخصوص و فاکتور وضعیتی نیز در هر دو گروه تیمار نسبت به گروه کنترل مقدار بالاتری را نشان داد. وزن لاشه نیز با الگویی مشابه میزان رشد مخصوص و فاکتور وضعیتی با وجود افزایش در دو گروه تیمار نسبت به کنترل در گروه دریافت کننده ی دوز بیشتر افزایش بیشتری داشت. در بقیه ی مولفه ها که شامل شاخص کبدی-پیکری، شاخص طحالی-پیکری و شاخص احشایی-پیکری بودند تفاوت قابل ملاحظه ای دیده نشد. محصول پراکسیداسیون لیپیدی، که با MDA نشان داده شد، در هر دو گروه تیمار نسبت به گروه کنترل کاهش یافت. نتایج به دست آمده نشان داد که تغذیه با میزان 50 و 100 میلی گرم آستاگزانتین به ازای هر کیلوگرم جیره توانایی بهبود عملکرد رشد و کاهش پراکسیداسیون لیپیدی در دوره ی غذادهی اولیه ی ماهیان قزل آلای رنگین کمان را دارد.
    کلیدواژگان: عملکرد رشد، ضریب تبدیل غذایی، رشد مخصوص، زنده مانی
  • مجتبی افضلی*، قدرت الله رحیمی میانجی، محسن قلیزاده صفحات 194-201

    در میان عملکردهای متابولیکی ضروری کبد، نقش این بافت به عنوان یک میانجی گر در سیستم ایمنی نیز مورد توجه قرار گرفته است. اگرچه حضور و نقش سیتوکین ها و کموکین ها در سیستم ایمنی پستانداران به خوبی مورد ارزیابی قرار گرفته ولی مطالعات اندکی در این زمینه در ماهیان انجام شده است. ژن های دخیل در سیستم ایمنی مانند اینترلوکین 10 و TNF-α نقش مهمی در سیستم ایمنی سلول های مختلف دارند. در پژوهش حاضر، میزان بیان ژن های اینترلوکین 10 و TNF-α در ماهیان قزل آلای رنگین کمان در روز هشتم پس از چالش با ویروس VHS مورد ارزیابی قرار گرفت. تعداد شش نمونه از هر کدام از دو گروه کنترل و آلوده شده به ویروس VHS انتخاب و سپس استخراج RNA از بافت کبد نمونه ها انجام گرفت. بیان افتراقی ژن های اینترلوکین 10 وTNF-α بین دو گروه آلوده شده به ویروس و گروه کنترل با استفاده از Real-Time PCR مورد ارزیابی قرار گرفت. مقایسه تغییرات نسبی بیان ژن ها با استفاده از روش های آماری در سه تکرار از هر نمونه انجام شد. آنالیز داده ها نشان داد که بیان ژن های اینترلوکین 10 و TNF-α در پاسخ به عفونت ویروسی سپتی سمی خونریری دهنده افزایش یافت. در این مطالعه اگر چه بیان هر دو ژن اینترلوکین 10 و TNF-α، افزایش معنی داری داشته است، اما میزان بیان ژن اینترلوکین 10 در گروه تیمار 25 برابر بیشتر از گروه کنترل بوده است. افزایش بیان این دو سایتوکین، خصوصا القاء بیش از حد بیان اینترلوکین 10 توسط ویروس ممکن است منجر به تضعیف عملکرد سیستم ایمنی شود. به طور کلی بررسی تغییرات بیان نسبی ژن های سیتوکینی می تواند دانش ما در فهم مکانیسم مولکولی عملکرد سیستم ایمنی در مقابل پاتوژن ها را افزایش دهد. در این صورت می توان با توسعه نشانگرهای مولکولی به منظور افزایش مقاومت به بیماری های ویروسی در برنامه های به نژادی در صنعت پرورش ماهی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: بیان ژن، اینترلوکین 10، TNF-α، سیستم ایمنی، ماهی قزل آلای رنگین کمان، ویروس VHS
  • حسین حسینی، حسن پور عباس، زهرا ضیافتی کافی، ناصر صدری، امیر مدیری همدان، لیلا آقاییان، فرزاد جعفری، علی هژبر راجعونی، آرش قلیانچی لنگرودی* صفحات 202-207

    گله های صنعتی طیور در طول مدت زمان پرورش در معرض عوامل عفونی مختلف ویروسی، باکتریایی، مایکوپلاسمایی و قارچی قرار می گیرند. واکسیناسیون و درگیری های فیلدی از مصادیق این مورد می باشد. برای بررسی پاسخ واکسن و تشخیص آزمایشگاهی از جداسازی، ابزارهای سرمی و تشخیص مولکولی استفاده می کنند. در این میان تفسیر پاسخ سرمی یکی از چالش های تشخیصی در بین آزمایشگاه و کلینیسین ها می باشد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر آلودگی ناشی از ویروس آنفلوانزای پرندگان بر روی نتایج واکسن های نیوکاسل در گله های طیور بود.  برای این کار  اثر عفونت بیماری تنفسی آنفلوانزا (H9N2) بر روی پاسخ سرمی برعلیه واکسن زنده  نیوکاسل تحت بررسی و نتایج حاصل از آزمون ممانعت از هماگلوتیناسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد حضور ویروس آنفلوانزای پرندگان سبب افزایش پاسخ سرمی به واکسن نیوکاسل گردیده است و پراکندگی تیتر را افزایش داد بطوری که در بررسی تیترها ، برخی از تیترها در ظاهر نشان دهنده بیماری بود. می توان این گونه تحلیل نمود که ویروس آنفلوانزا احتمالا سبب ایجاد التهاب نای گردیده تا نفوذ ویروس واکسن در نای افزایش یابد و پاسخ ایمنی قوی تری ایجاد کند. در واقع این مطالعه اثر هم افزایی ویروس آنفلوانزای H9N2 و ویروس واکسن لاسوتا را نشان می دهد. در گله های طیور و بویژه گوشتی با توجه به تعدد واکسن های استفاده شده و حجم بالای چالش برای بررسی سرمی پیشنهاد می شود از پروفایل کامل سرمی برای تیتر همه عوامل تنفسی رایج صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: بیماری های تنفسی، تشخیص، سرولوژی، واکسن نیوکاسل، H9N2
  • حسن نایب زاده*، حجت الله خیری، شهریار یاوری صفحات 208-211

    شیستوزومیازیس بیماری ناشی از شیستوزوما ترکستانیکوم (Schistosoma turkestanicum) موجب خسارات اقتصادی از جمله کاهش فراورده های دامی در گوسفند و بز می‎شود. با بررسی کشتارگاهی تعداد 2077 راس گوسفند و 322 راس بز کشتار شده در کشتارگاه شهرستان ازنا واقع در استان لرستان از مرداد تا مهر 1399 وجود شیستوزوما ترکستانیکوم در بزان برای اولین بار با مشاهده ماکروسکوپی کرم در سیاهرگ های لنفاوی روده بند و با آزمایش مدفوع و مشاهده تخم این ترماتود در استان لرستان گزارش شد.

    کلیدواژگان: شیستوزوما ترکستانیکوم، بز، لرستان
  • وحید نعمان*، محسن راستی، محمدرضا حیدری، احمدرضا رنجبری، سید کمال الدین علامه صفحات 212-221

    شیر یکی از مهم ترین اجزای غذایی انسان است. آلودگی محیط زیست باعث حضور میکرو آلاینده ها (سموم دفع آفات و فلزات سمی) در زنجیره غذایی می شود و غلظت این آلاینده ها باید به طور مستمر کنترل شود. هدف از این مطالعه شناسایی سطح سموم دفع آفات (ارگانوکلره و ارگانوفسفره) و باقی مانده سرب در شیرهای توزیع شده در شهر اصفهان بود. در مجموع 30 نمونه شیر گاو (25 نمونه شیر پاستوریزه از کارخانه های مختلف و 5 نمونه شیر خام از فروشگاه های لبنیات سنتی) به صورت تصادفی جمع آوری و ازنظر 50 نوع آفت کش ارگانوکلره و ارگانوفسفره رایج و سرب موردبررسی قرار گرفت. باقیمانده آفت کش ها و سرب به ترتیب با استفاده از "کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی" و " طیف بینی نشری اتمی با پلاسمای جفت شده القایی" اندازه گیری شدند. سطح باقیمانده سموم دفع آفات در شیرهای مورد آزمایش زیر حداکثر حد باقی مانده تعیین شده توسط کدکس بود. میانگین سطح سرب به دست آمده از 30 نمونه 7/3±7/6 میکروگرم بر لیتر، با دامنه 4 تا 1/22 میکروگرم بر لیتر بود. باقیمانده سرب فقط در یک نمونه از حداکثر حد باقی مانده تعیین شده توسط کدکس (20 میکروگرم بر لیتر) فراتر بود. نتایج نشان می دهند که آلاینده های موردنظر در شیرهای مورد آزمایش در محدوده مجاز بودند. نتایج این مطالعه لزوم ایجاد برنامه های پایشی مستمر جهت اندازه گیری فلزات سنگین و بقایای سموم دفع آفات را در شیر در مناطق مختلف ایران مشخص می کند. این برنامه ها باعث ارتقای سلامت محصولات غذایی و کاهش خطر مواجهه مصرف کنندگان با مواد مضر می شوند.

    کلیدواژگان: سموم ارگانوکلره، سموم ارگانوفسفره، طیف بینی نشری اتمی، کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی، شیر گاو، سرب، اصفهان
|
  • M Abdoshah, H Hosseini, M. H Fallah Mehrabadi, A Ghalyanchi Laageroudi * Pages 2-7

    Newcastle Disease is a fatal viral disease and considered a global threat to the poultry industry all over the world. Both live and killed Lentogenic, and Mesogenic vaccines are used to control this disease. One of the common vaccines used in preventing strategy of ND is the Lasota as a pneumotropic strain, which is available in two forms of Lasota and Cloned Lasota, internally produced (Razi Institute) and imported from various companies in the country, and one of the most controversial issues was the difference between Lasota and Cloned Lasota vaccines in farm conditions. In this study, the first step in the comparison was to determine the EID50 and the rate of replication, which was performed. The results showed that the used vaccines had significant differences in the amount of infectious dose. Internally produced vaccines (Razi Vaccine and Serum Institute) had an appropriate infectious dose and reproduction rate. Regarding the difference in the rate of reproduction, the primary results revealed that there is diversity between different vaccines, and this is the first step in confirming the field feedback. Due to a large amount of variety in infectious dose, in controlling the quality of vaccines, it is suggested, in addition to observation of international standard guidelines, other indicators which are monitor to their effectiveness keep to continue seriously and pay attention to cold chain and standard transport conditions.

    Keywords: Newcastle disease, Lasota, Cloned LaSota, Iran
  • P Heybati, M Lotfi *, A. Eshaghi Pages 8-16

    Simultaneously with the expansion of vaccine production on cell culture media, identification and elimination of adventitious viruses infecting culture media of animal origin, as well as prevention of contamination of biological products from cell culture media to one of the main concerns of production Vaccine suppliers. The aim of this study was to investigate the possible contamination of cellular substrates used in research and production of biological products of Razi Vaccine and Serum Research Institute with BVD1 and BVD2 viruses. The address of this investigate was 44 samples from 44 cell lines with different passage numbers and storage dates in a total of 100 samples. After extracting RNA from the above cells, a screening test was performed using Real Time PCR and a pair of primers to identify all Pestivirus. In this experiment, the cytopathic biotype BVDV1a NADL was used as a positive control. Then the species and their subspecies were determined by RT-PCR method. Infection was observed in five cells Hek293, IBRS2, RBK, FLK, RK13, all cells except IBRS2 in BVDV1b typing. All of these cells are used in research and quality control of biological products.

    Keywords: Virus, BVDV, Cell culture substrates, adventitious agents, Biological products
  • H. Hosseini, M. H Fallah Mehrabadi, M Abdoshah, L. Aghaeean, A. Modiri Hamedan, Z. Ziafati Kafi, A. Hojabr Rajeoni, N. Sadri, A. Ghalyanchi Langeroudi * Pages 17-24

    Newcastle disease virus (NDV) causes economic losses to the poultry industry. ND vaccines are used in different forms and include one of the strains. The purposes of this study were comparing titer and protection created by killed vaccines with different NDV seeds against genotype VII, comparing the autogenous genotype VII vaccine with conventional vaccines, comparing the effect of adjuvants in making the autogenous vaccine, and examining vaccination of live Newcastle vaccine on titer and protection created with inactivated ND vaccines against Genotype VII vaccines. The study was conducted in seven groups of day-old chicks. In addition to the control group, all groups injected subcutaneous vaccines containing V4, Ulster 2C, Lasota, G7 genotype with Adjuvant A or B, and Lasota with a live Lasota vaccine at 14 days old. At old-day, the chickens received the B1 vaccine. Serum was given before the challenge, at the age of 35 days and 14 days after challenge. At 35 days old, chickens were challenged by the ocular-nasal method with the genotype VII virus and the mortality was assessed up to 7 days after the challenge. The results of titration rate in 3 weeks after injection showed the Ulster 2C strain vaccine had a higher titer (1.26 ±7) than other groups (insignificant difference P>0.05). In Lasota vaccine group, Genotype VII with Adjutant A and control group, the mortality rate was 13.3, 10, and 40 percent, respectively. The results showed that different commercial vaccines in terms of titers do not have significant difference (titer and survival).

    Keywords: Newcastle, Killed vaccine, Vaccination, Genotype VII, Iran
  • E. Yavari, J. Fayazi, M Nazari *, Kh. Mirzadeh Pages 25-31

    The Diacylglycerol O-Acyltransferase 1 (DGAT1) gene plays a key role in the production of triglycerides and milk fat by encoding the enzyme DGAT1. Recent research has shown that polymorphisms in the DGAT1 gene affect milk production. Therefore, the aim of this study was to investigate polymorphism in exon 14 region of DGAT1 gene in Khuzestan dromedary camels (Camelus dromedarius) using PCR-SSCP method. To perform this experiment, blood samples were collected from 80 dromedary camels in Khuzestan province. After DNA extraction, a 310-bp fragment of exon 14 region of DGAT1 gene was amplified using polymerase chain reaction (PCR). Six different SSCP patterns, including six different genotypes of AA (45%), AB (33.75%), BB (5%), CC (3.75%) , DD (2.5%) and EE (10%) and five alleles including A (0.619), B (0.219), C (0.038), D (0.025) and E (0.1) were identified. Moreover, the chi-square (χ2) test showed that the population was not in Hardy-Weinberg equilibrium. The number of effective alleles, Shannon index, expected and observed heterozygosity for this site was calculated 2.259, 1.07, 0.557 and 0.338, respectively. The results indicated polymorphism and low heterozygosity in the population under study. It is suggested to increase the diversity in the dromedary camel population of Khuzestan by developing appropriate breeding programs.

    Keywords: Polymorphism, DGAT1, SSCP, Dromedary Camel
  • H. R. Seyedabadi, *, Gh. Asgari Jafarabadi, A. R Mahmoodi, H. Javaheri Barforosh Pages 32-44

    In order to investigate the effect of flaxseed consumption as a source of omega-3 fatty acids on the expression of genes effective in mammary gland tissue development in primiparous Sanan goats, 30 does (young female goats) in the second half of their first pregnancy were selected and divided into three groups of 10 based on their average initial live weight . One group received a diet without any fat source (negative control), the second group received a diet containing palm saturated fat (positive control) and the third group received extruded flaxseed (flax) as a source of omega-3. The diets of all three groups were adjusted according to the requirements of NRC 2007 dairy goats. Experimental groups received nutritional treatments from the last 2 months of pregnancy up to  4 months after parturition. During the experimental period, milk production was recorded weekly for each animal and mammary gland tissue sampling was performed three times, 24 to 36 hours after parturition, two and four months after parturition were performed to investigation the expression of IGF- 1, IGFBP3 and IGFBP5 genes. The results of this study showed that there was no significant difference among the treatments in terms of expression of the studied genes. Also, the interaction between treatment and time was not significant for any of the above genes and only the effect of time was significant for IGFBP-3 gene (P <0.05).

    Keywords: Dairy goat, Omega-3, milk production, breast tissue, Gene expression
  • K Rahimizadeh, Gh. Hashemitabar *, M Basami, A Haghparast, M Sankian, R. N. Veedu Pages 45-53

    Nucleic acid aptamers have been emerged as potential molecules for target-specific drug delivery because of their ability to bind targets with very high affinity and specificity. Rapid renal clearance is one of the major issues associated with the vascular delivery of nucleic acid-based drugs. To circumvent this problem, this study was designed to envision the development of nucleic acid aptamers specific to human erythrocyte as erythrocytes travel through the cardiovascular system. Erythrocytes have special properties which make them peculiar and specific as a physiological carrier for drug delivery For this purpose, we have performed Cell-SELEX procedure using human erythrocytes containing 4-O-((2-O-(β-D-fucopyranosyl)-3-O-(α-D-galactopyranosyl))-β-galactopyranosyl)-2-acetamido-2-deoxy-α-D-glucopyranoside on the surface as a model target. After completing 15 rounds of selection, sequencing of the product identified RNV543 and RNV544 as potential oligonucleotides specific to the target human erythrocyte. The binding affinity of both RNV543 and RNV544 was confirmed by flowcytometry. This study showed there is Aptamers which can have specific binding to erythrocyte type B.

    Keywords: Functional nucleic acids, Cell-SELEX, oligonucleotides, Erythrocyte, drug deliver
  • A Sahebnazar *, M Tahmoorepur, M.H Sekhavati Pages 54-65

    H5N8 is one of the subtypes of highly pathogenic avian influenza in Iran that could cause damage to birds in addition humans. Among combat existing and emerging drug-resistant influenza viruses, new antiviral drugs as alternative played pivotal roles. It can mention the CLF36 antiviral peptide, which is the result of the binding of two peptides from the camel lactoferrin protein (chimera) has shown more antimicrobial activity than other species such as blf. The objective of this study was to predicte the structure of CLF36 peptide and two surface antigens of influenza virus as well as the interaction of this peptide with three antigens of nfluenza a virus subtype H5N8 through molecular docking. The physicochemical properties of CLF36 peptide were evaluated by using CLC Main Workbench 5 software. The third structure of this peptide as well as virus antigens were determined through I-TASSER and Swiss-Model softwares. After that, The CLF36 peptide interacts with these antigenes were performed by using the online software ClusPro2.0 and were corrected these structures through the YASARA Energy Minimization software. The quality of the 3D model was evaluated by the SAVES v5.0 software. Finally, the docking results were studied by using PYMOL software. Molecular docking results showed that the position and energy of bonding assessment forhemagglutinin, neuraminidase and Matrix protein 2 were -674.2, -573.4 and -567.0 respectively. Most of peptide’s amino acids involved in hydrogen bonds for all three antigens were lysine and arginine residues. Although analysis of the binding sites showed that CLF36 were not binding to the active site of HA and NA antigens, this peptide is attached to the M2e site in M2 protein. The proline 10 and glutamic acid 8 amino acides belongs to the M2e region, which has hydrogen bonds with the amino acids arginine 27 and 22 of the CLF36 peptide, respectively. It is hoped that these peptide can be treatment for avian influenza in the future.

    Keywords: H5N8, CLF36, Molecular Docking, hemagglutinin, Neuraminidase, Matrix protein 2
  • M. H Ebrahimi-Jam, H. Keyvanfar *, H. R. Varshoiee, M. R Seyfi Abad Shapouri, M. Lotfi Pages 66-74

    Lumpy skin disease (LSD) is a highly contagious disease of cattle and buffaloes that cause considerable economic losses to the livestock industry in endemic regions. Although the virus neutralization index (VNI) is the gold standard test for the detection of LSD antibodies, the use of this test in seroepidemiology studies and serosurveillance is laborious and time-consuming. Accordingly, for serodiagnosis of capripox diseases, ELISA assay has been developed, but the lack of information about its performance and efficiency is one of the limiting factors in the use of this test in seroepidemiological studies. In this study, the diagnosis agreement between a recently developed ELISA based on P32 recombinant protein and the VNI method, as a gold standard for serological diagnosis of Capripox virus, was evaluated using 95 sera samples including 25 negative control, 14 positive control, and 56 suspected cattle sera. Result showed that all the negative control sera assessed by VNI and ELISA had no antibody titers against LSD. All the 14 (100%) positive control sera had VNI values ≥1.5 and were considered as the positive sera; however, by ELISA method, 13 samples (93%) were diagnosed as the positive. Among the 56 samples collected from LSD-suspected cattle, 16 samples (29%) were detected as the positive by VNI, whereas 13 samples (23%) were detected as the positive sera by ELISA method. There was no statistically significant difference between the percentages of negative or positive samples assessed by ELISA or VNI method (P>0.05), associated with the Kappa index value of 0.71 showing the substantial agreement. These findings indicating an acceptable agreement and performance of the developed ELISA system based on P32 recombinant protein in comparison to VNI method for diagnosing antibody against LSD virus in cattle.

    Keywords: ELISA, neutralization index, Kappa index, Capripox, Lumpy skin
  • Z. Hedayati *, H. R Varshoiee, A. Mohammadi, M. Tabatabaei, A. R Yousefi Pages 75-86

    Lumpy skin disease (LSD) is a viral infectious disease of cattle associated with a drastic economic loss in the livestock industry. The aim of this study was to investigate sequence and phylogenetic analysis of LSD142 gene, a putative virulence gene in Capripoxviruses, in six lumpy skin disease viruses isolated in Iran during 2013 to 2014 and Capripoxvirus in the Genbank. The LSD viruses were isolated from different provinces of Iran, including Kermanshah, West-Azerbaijan, Fars, Qom, Khuzestan, and North Khorasan, and following sequencing the LSD142 gene, its homology was compared with other Capripoxvirus in the Genbank using phylogenetic analysis. The isolated LSD viruses showed a 100% identity in LSDV142 gene sequences with the virulent LSD viruses and with each other. Phylogenetic analysis revealed that not only the candidate gene has the potential to differentiate Capripoxvirus into three groups including LSD, sheep pox virus (SPV) and goat pox virus (GPV), but also the vaccinal and virulent strain of LSD virus could be divided. The GPV group was divided three geographical categories including Southwest and African strains, East Asia strains and Northwest Asia strains. In the SPV group, the African virus was separated from other strains of the SPV. These findings suggest that the LSD142 gene could be used for the genotyping and molecular epidemiology studies of the Capripoxvirus.

    Keywords: Phylogenetic analysis, Nucleotide sequence, virulence, Capripoxvirus
  • A Salimi *, A Molouki, H Godarzi, S. R Ebrahimi, M. M Ebrahimi, B Khalesi Pages 87-96

    Newcastle disease (ND) is an important viral disease of poultry causing severe economic losses and drop in egg production in broiler and layers flocks. Despite vaccination with both live attenuated and inactivated NDV strains to immunize birds, ND is still a serious problem in poultry industry especially in developing countries like Iran. plaque purified NDV strain clone IR12 produced by Razi Institute was propagated in 10-day-old SPF emberyonated chicken eggs, then allantoic fluid was harvested. The virus was purified using sucrose-gradient. RNA was extracted and cDNA spanning the whole genome was synthesized using two GSP primers. PCR was run using 7 sets of primers covering the whole cDNA.The PCR products were all gel extracted and ligated to pJET1.2 vector by 3-1 ratios. Successful cloning of each insert was confirmed using restriction enzyme BglII that digests areas flanking the insert in pJET. After confirmation, the inserts were sequenced using Sanger sequencing with pJEt specific primers as well as primers designed to bind to middle regions of each fragment. Sequence of the whole 15186 bp genome was determined by assembling sequences using MEGA 5software. Location of each start (S) and ending (E) gene signals as well as all ORF start and termination codons were determined.

    Keywords: Newcastle disease virus, Cloning, Sequencing
  • S. Bayat, K. Parvandar Asadollahi *, L. Golestan Pages 97-102

    Due to the rapid growth of the quail industry in the country and the importance of Salmonella infection, further monitoring of quail flocks in terms of infection with this bacterium seems necessary. Therefore, the aim of this study was to investigate the presence of Salmonella infection and evaluate the antibiotic resistance of the isolates in 10 laying quail flocks and their eggs in Tehran province. Sampling was done from 10 laying quail flocks. 36 samples of cloaca swaps were randomly taken from each flock, then each six samples were pooled in one test tube. Also, 25 eggs were collected from each flock to check contamination of the shell and the contents. Then all the samples were sent to the laboratory for culture, confirmation of diagnosis and antibiotic susceptibility testing of the isolates. Salmonella infection was confirmed in 3 out of the 10 quail flocks. 5% of cloaca swap samples, 4% of quail eggshell samples and 4% of quail egg content samples were positive for Salmonella infection. Also, all isolates were completely sensitive to the antibiotics Fosfomycin and Lincospectin and the highest resistance was observed in Colistin. Considering the high contamination of laying quail flocks with salmonella and its importance in terms of public health, further monitoring of quail flocks contamination with this bacterium and proper implementation of biosecurity measures and improvement of management methods seem necessary.

    Keywords: Salmonella, quail, cloaca swap, quail egg
  • M Baseri, A. A Rezaeian * Pages 103-111

    Escherichia coli is one of the most important members of the Enterobacteriaceae family and is a factor in causing generalized bacillosis in birds, followed by gastrointestinal upset in humans. The aim of this study was to investigate the antibiotic resistance and pathotyping of Escherichia coli isolated from chicken meat stores in Shiraz. In this cross-sectional descriptive study, the rectum of 183 chickens offered in chicken meat shops was sampled. After phenotypic diagnosis, 16S rRNA specific primers were used for genotypic confirmation.  Antibiogram test was performed for Escherichia coli samples by using disk diffusion method based on CLSI standard tables.Then, with PCR test and using specific primers of eae, LT, aatA, ipaH, stx genes, different pathotypes were isolated from each other. Using phenotypic and genotypic tests, 100(55%)  Escherichia coli samples were isolated. The frequencies of isolated pathotypes were EPEC (34%), ETEC (26%), EIEC (23%), EHEC (10%) and EAEC (7%), respectively. Antibiogram testing of Escherichia coli isolates showed that the highest antibiotic resistance was related to tetracycline (83%) and the lowest resistance in all pathotypes was related to gentamicin (10%). Also, the study of multiple resistance patterns showed that ETEC pathotype had the highest multiple drug resistance with 96%. The results of this study confirmed the transmission of various Escherichia coli pathotypes from farm animals to humans. Therefore, correct and timely diagnosis and treatment can prevent their spread in the community.

    Keywords: Pathotyping, Escherichia coli, MDR, Chicken Meat
  • Aidin Azizpour * Pages 112-120
    Escherichia coli is causative agent of colibacillosis, which contaminated eggs are important sources of of spread of this disease. Antimicrobial therapy is an important way to control and reduce this disease. But in recent years, the widespread use of antibiotics has led to the proliferation of resistant genes and increased antibiotic resistance among bacterial strains. Increasing antibiotic resistance is currently a global health problem. The aim of this study was to determine contaminated rate of Escherichia coli in native and industrial poultry eggs of Ardabil city and to evaluate their drug resistance. 250 eggs including 81 native eggs, 86 bulk eggs and 83 labeled industrial eggs were randomly collected from retail stores in Ardabil during a period of 6 months and were examined in terms of E.coli contamination by standard culture methods. Biochemical tests and PCR were used for definitive diagnosis of strains. Then, antibiotic resistance was determined by disk diffusion method. From 250 samples examined, five isolates (2%) were identified, of which three isolates (1.20%) were obtained from the egg shells and two isolates (0.80%) from the egg contents. 2.47% (two cases)of native egg shells and 1.16% (one case) of bulk egg shells were contaminated with E. coli. 1.23% (one case)  of native egg contents and 1.16% (one case) of bulk egg contents had E. coli contamination. E. coli was not isolated in the shell and contents of industrial eggs. In the study of antibiotic resistance pattern of isolated strains, the highest resistance was observed to neomycin, chloramphenicol, nalidixic acid, lincomycin and amoxicillin and the lowest resistance was to kanamycin, ceftazidium and cephalexin. The results of this study showed that native eggs and bulk eggs are E.coli contamination, which is necessary to pay attention to their hygienic maintenance and cooking. Also, due to the high antibiotic resistance of the isolates, the excessive use of antibiotics in poultry farms should be prevented.
    Keywords: Escherichia coli, Antibiotic resistance, EGGS, Ardabil
  • R Ahmadi Liwani, A Ahani Azari *, H Koohsari Pages 121-127

    Lactic acid bacteria which are found in large amounts in dairy products, have antagonistic activity against many pathogenic microorganisms. In this study, the inhibitory effect of Lactobacillus strains isolated from buffalo milk and yogurt in Bandar Gaz city was investigated. Raw milk and yogurt samples were cultivated on MRS medium, incubating anaerobically at 37°C for 48 h. The suspected colonies were identified on the basis of Gram’s staining and biochemical tests. The antibacterial activity of the cell-free supernatant extracted from Lactobacillus strains was determined using the agar well diffusion method against standard strains including Shigella flexneri ATCC 12022 ، Salmonella typhimurium ATCC 14028 ، Vibrio paraheamolyticus ATCC 17802 ، Escherichia coli ATCC 11303 and Staphylococcus aureus ATCC 29213. A total 10 Lactobacillus strains were identified as L. plantarum, L. casei, L. acidophilus. The cell-free supernatant of L. plantarum A1 had a relatively strong inhibitory effect against S. aureus and a moderate inhibitory effect against E. coli and S. flexneri, while no inhibitory effect on V. paraheamolyticus and S. typhimurium growth. L. casei B1 showed a moderate inhibitory effect against S. flexneri and S. aureus. The supernatant of L. acidophilus R1 vs. S. aureus showed a moderate inhibitory effect and had an inhibitory effect on V. paraheamolyticus. The results of this study showed that Lactobacilli isolates had good inhibitory activity against some food pathogens, therefore further studies on their use as biopreservatives to prevent the survival and proliferation of microorganisms in food products are recommended.

    Keywords: pathogens, Buffalo, Lactobacilli, inhibitory
  • Sh. Ghaemmaghami, S. Moradi Bidhendi, P. Khaki, A. Mohammadian, F. Kavosh, R. Ghaderi, A. Hamidi * Pages 128-135

    Different species of Salmonella are important pathogenic bacteria in animals and humans that often infect poultry flocks. Most Salmonella infections in humans are caused by eating foods contaminated with this bacterium. The aim of this study was to determine the Salmonella infection status of several poultry farms in Khuzestan province and to determine the serotypes and antimicrobial resistance pattern of isolated Salmonella. In the year 1392 total of 1829 samples including stool swabs, litter samples, feathers and eggshells were collected from a broiler mother farm, two laying mother hen farms and an incubator and cultured in enriching and selective media and detected using biochemical tests according to standard methods. In this study, 10 Salmonella isolates were isolated including serotypes enteritidis (3 cases), corvallis (3 cases), typhimurium (3 cases) and ruzizi (1 case) using Salmonella serum type tests. After performing antibiogram test with standard disk diffusion method, it was determined that 100% of the isolates were resistant to Colistin, Cefalexin and Cefazolin. Isolates were highly resistant to Ceftazidime, Nalidixic acid, Ampicillin, Ciprofloxacin, Nitrofurantoin, Amoxicillin, Neomycin, Streptomycin, Kanamycin, Ceftizoxime, Gentamicin and Tetracycline. All Salmonella isolates in this study were sensitive to Amikacin, Enrofloxacin, Ceftriaxone, Imipenem, Cefixime, Cefotaxime, Ofloxacin, Cefepime, Piperacillin, Florfenicol, Furazolidone, Chloramphenicol and Trimethoprim- Sulfamethoxazole.

    Keywords: Salmonella, poultry flocks, Antibiotic resistance, Khuzestan Province
  • V Noaman *, P Adami-Dehkordi, S. Sh. R Shojaei Pages 136-146

    This study aimed to determine the molecular prevalence of Anaplasma marginale among cattle of Semnan province. A total of 208 blood samples were randomly collected via the ear vein and jugular vein from healthy cattle for microscopy and molecular examination, respectively. The extracted DNA from blood cells was amplified by a pair of primer, which amplify an approximately 866bp DNA fragment from the region of the msp4 gene of  A. marginale and 45.2% of cattle blood samples were identified positive for A. marginale. Chi-square tests were used to compare molecular prevalence values relative to climate, altitude, longitude, latitude, season, farm-type, hygiene of the farm, vectors, farm density, age, sex, and milk yield. The significant major risk factors of A. marginale in cattle were identified as latitude, farm-type, vectors, age, and milk yield by the multivariable logistic regression analysis (P< 0.05). The examination of 50 microscopic fields showed 31.9% sensitivity and 54.4% specificity compared to molecular examination. The Kappa coefficient between molecular and microscopy (50 fields) techniques indicated a slight level of agreement (Kappa= 0.13). This study is the first molecular detection of A. marginale from cattle in Semnan province, Iran. Further researches are needed to determine the vectors, vector-host interactions, and genotypic variants that may affect the presence and distribution of Anaplasma species in Semnan province.

    Keywords: Anaplasma marginale, Cattle, Microscopic, molecular detection, Semnan province, Iran
  • O Motamed Rezaei, M. R Mirzaei *, M Jahani, A. A Ramezani Pages 147-157

    Fungal growth on poultry feed decreases their nutritional value and constitutes health hazard. To produce healthy food for consumers, recognizing and controlling the contamination of poultry feed is necessary. A total of 212 poultry feed samples including two different feeds were collected and by using dilution plating technique, successive dilutions were prepared and each of dilutions was cultured on solid fungal media cultures. Different fungal species such as Penicillium sp., P.aurantiogriseum, P.chrysogenum, Aspergillus flavus and Fusarium proliferatum were isolated from poultry feed of Birjand area of south Khorasan province and then purified and identified based on morphological and molecular characteristics. DNA extraction were performed by modified Chelex 100 method and Polymerase chain reaction (PCR) method using amplification of  internal transcribed spacer (ITS) region used for molecular identification of fungal taxa. Rhizopus isolates identified based on morphological features. The highest and lowest fungal colonies were Penicillium(0.617±1.16) and Fusarium (0.075±0.417) receptively. Based on this study, controlling the contamination of poultry feed is recommended.

    Keywords: corn, soybean diets, fungul contamination, molecular identification
  • M. K Nataghi, S. R Hashemi *, Y Jafari Ahangari, S Hasani, A Yamchi, P. Parsaei Pages 158-167

    Heat stress is one of the most important effective factors on performance and health and exposure to heat stress is one of the major challenges in poultry industry. Therefore, consuming compounds with antioxidant properties such as herbs are recommended to reduce heat stress effects. A total of 300 one-day-old broiler chicks (Hubbard) were randomly divided to four treatments and five replicates due to the investigate of different levels Descurainia sophia on performance, immune system, T4 thyroid hormone and responses of HSP70 in broiler’s brain under acute heat stress condition. Treatments were included: control treatment (basal diet), basal diet with 0.5% Descurainia sophia, basal diet with 1% Descurainia sophia and basal diet with 2% Descurainia sophia. Heat stress were exposed on d 35 to 42 (34±1˚C) for 4 hours. In order to evaluate the hormone parameters, immune system and molecular experiments five chickens from each treatment were slaughtered and blood and brain sampling were performed on d 42 of experiment. The results of experiment showed that the treatments had no significant difference on performance parameters and lymphoid organs weight in poultry (P>0.05). The least ratio of heterophile and the maximum ratio of lymphocyte were observed in 1% and 2% Descurainia sophia treatments and increasing the expression of HSP70 and T4 hormone concentration were observed in 2% Descurainia sophia treatment (P<0.05). In conclusion, the results showed that 1% and 2% Descurainia sophia is considered as a reducing agent in heat stress injuries and could be used as supplement and feed additive in poultry nutrition.

    Keywords: Heat shock protein, Descurainia Sophia, T4 hormone, Broiler Chickens, Acute heat stress
  • M Ettefaghdoost *, H Alaf Noveirian Pages 168-176
    The present research was conducted to investigate the effect of different levels of lycopene pigment on growth indices, feed efficiency and bio-chemical composition of Oriental river prawn (Macrobrachium nipponense). In this study, 225 prawns with mean weight of 1.40±0.07 gram were fed by 5 dietary treatments containing different levels of lycopene zero (control), 50, 100, 150 and 200 milligrams lycopene per kilogram diet for 8 weeks. At the end of culture period, prawns were biometry with a digital scale and approximate body composition of samples was analyzed according to the AOAC method. Results showed that the diets containing lycopene showed a significant difference with the control treatment (p<0.05). However, hepatosomatic index was not affected by different lycopene treatments (p>0.05). The highest weight gain, survival rate and lowest feed conversion ratio were observed in 150 milligrams lycopene per kilogram diet. Carcass moisture, protein and lipid were significantly different from control treatment (p<0.05) but the ash of experimental treatments had no significant difference with control treatment (p>0.05). The results of this study showed that increased levels of dietary lycopene improved the growth and nutritional indices of the Oriental river prawn and adding 200 milligrams per kilogram lycopene to the diet was suggested to improve the growth performance, feed efficiency and carcass quality of this prawn.
    Keywords: Carcass composition, feed efficiency, growth indices, lycopene, Oriental river prawn
  • R Masoudi, H Javaheri Barfourooshi *, S. A Hosseini, F Zarei, Z Abdollahi Pages 177-186
    The aim of this study was to investigate the effect of diet supplementation with bindii (Tribulus Terrestris), carob (Ceratonia siliqua) and ginger (Zingiber Officinale) on semen quality and fertility potential of rooster breeders. In this experiment, 30 roosters were assigned into 6 equal groups and fed the following diets during 30 days: 1) the base diet, 2) diet containing bindii, 3) diet containing carob, 4) diet containing ginger, 5) diet containing bindii and ginger, 6) diet containing bindii and carob. Semen samples were collected via abdominal massage once a week and the following parameters were evaluated: semen volume, number of spermatozoa, sperm motility, membrane integrity, morphology, viability and fertility potential. In result, diet supplementation with herbal additives in treatments received groups improved sperm quality and fertility potential compared to control group (P≤0.05). In conclusion, using herbal additives in rooster diet could be an effective method to improve rooster sperm quality and fertility potential.
    Keywords: Tribulus Terrestris, Ceratonia siliqua, Zingiber officinale, Sperm, rooster
  • N Sheikhzadeh, M. Zohouri, Sh Mousavi * Pages 187-193
    This study aimed to investigate the effects of dietary astaxanthin supplement on survival rate, growth performance and lipid peroxidation of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss during the first-feeding period. Fish fry with a mean initial weight of 198.50 mg were fed diets supplemented with 50 and 100 mg astaxanthin per kg feed for 120 days. Results showed that 100% survival rate was observed in all groups. Higher final weight and length compared to the control group were shown in both treatment groups. Significantly lower feed conversion ratio with lowest level in high dose group were noted in the treatment groups compared to the control group. Both specific growth rate and condition factor were significantly higher in both treatment groups in comparison with the control group. Carcass weight showed the same pattern as specific growth rate and condition factor with high levels in both treatment groups and highest level in high dose group compared to the control group. Remaining parameters, including hepatosomatic index, spleen somatic index and viscerosomatic index did not show significant changes in comparison with the control group. The total product of lipid peroxidation indicated as malondialdehyde (MDA), significantly decreased in both treatment groups. The results indicate that feeding astaxanthin at 50 and 100 mg per kg feed has a potential to enhance growth performance and decrease lipid peroxidation in rainbow trout during the first-feeding period.
    Keywords: Growth performance, Feed Conversion Ratio, specific growth, Survival rate
  • M Afzali *, Gh Rahimi Mianji, M Gholizadeh Pages 194-201

    Among the essential metabolic functions of the liver, the role of this tissue as a mediator in the immune system has also been considered. Although the role of cytokines and chemokines in mammalian immune systems has been well evaluated, few studies have been performed in fish. Genes involved in the immune system, such as interleukin 10 and TNF-α, play an important role in the immune system of various cells. In the present study, the expression of interleukin 10 and TNF-α genes in rainbow trout was assessed following VHS virus treatment. Six samples from each of two control group and infected group with VHS virus were selected and then total RNA was extracted from liver tissue. The differential expression of interleukin 10 and TNF-α genes between the two studied groups (infected with the virus vs control) was assessed using Real-Time PCR. Comparison of relative changes in gene expression were assessed by statistical methods in three replications of each sample. Analysis of data showed that the expression of interleukin 10 and TNF-α genes increased in response to VHS virus. In this study, although the expression of both interleukin 10 and TNF-α genes were significantly increased, but the rate of interleukin 10 expression in the treatment group was 25 times higher than the control group. Increased expression of these two cytokines, in particular over induction of interleukin 10 expression by the virus may lead to impaired of immune function. As a final conclusion, studying the relative changes of cytokine genes expression can increase our knowledge on molecular mechanism of immune function against pathogens. In this case, it is possible to develop molecular markers in order to increase resistance to viral disease in breeding programs of industrial fish farming.

    Keywords: Gene expression, interleukin 10, TNF-α, Immune system, Rainbow trout, VHS virus
  • H Hosseini, H Pour Abbas, Z. Ziafati Kafi, N Sadri, A Modiri Hamedan, L Aghaeean, F Jafari, A Hojabr Rajeoni, A Ghalyanchi Langeroudi * Pages 202-207

    During the breeding season, commercial poultry flocks are exposed to various viral, bacterial, mycoplasma, and fungal infectious agents. Vaccination and field challenges are examples of this infectious. Isolation, serological test, and molecular diagnosis were used to evaluate the vaccine response and laboratory diagnosis. Analysis of the serum response is one of the diagnostic challenges between laboratories and clinicians.  The aim of this study was to investigate the effect of avian influenza virus infection on the results of Newcastle vaccines in poultry flocks. To do this, the effect of influenza (H9N2) respiratory infection on serum response to live Newcastle disease vaccine was investigated and the results of hemagglutination inhibition test were analyzed. The results showed that the presence of avian influenza virus increased the serum response to the Newcastle disease vaccine and increased the titer's dispersion so that in the study of the titers, some of the titers appeared to indicate disease. It can be analyzed that the influenza virus may have caused inflammation of the trachea to increase the penetration of the vaccine virus into the trachea and create a stronger immune response. In fact, this study demonstrates the synergistic effect of the H9N2 influenza virus and the Lasota vaccine virus. In poultry farms and especially broiler farms, due to the multiplicity of vaccines used and the high volume of challenge, for serological testing, it is recommended that a complete serum profile be used to survey titers all common respiratory factors.

    Keywords: Respiratory diseases, Diagnosis, Serology, Newcastle vaccine, H9N2
  • H Nayebzadeh *, H Kheiri, Sh Yavari Pages 208-211

    Schistosomiasis, the disease caused by Schistosoma turkestanicum causes economic losses, including a reduction in livestock products in sheep and goats. Examining of 2077 sheep and 322 goats slaughtered in the slaughterhouse of Azna city located in Lorestan Province from August to October 2020, the presence of Schistosoma turkestanicum in goats for the first time by macroscopic observation of the worm in the mesenteric lymphatic veins and by fecal examination and observation the eggs of this trematode were reported in Lorestan Province.

    Keywords: Schistosoma turkestanicum, Goat, Lorestan
  • V Noaman *, M. Rasti, M. R Heidari, A. R Ranjbari, K Allameh Pages 212-221

    Milk is one of the most important components of human food. The presence of micro-pollutants (pesticides and toxic metals) in the food chain is the result of environmental pollution and their concentrations need to be controlled constantly. The objective of this study was to detect the level of pesticides (organochlorine (OC) and organophosphorus (OP)) and lead residue in distributed milk in Isfahan city in Iran.A total of 30 cow milk (25 pasteurized milk samples from different factories and 5-row milk samples from traditional dairy shops) samples were collected at random and analyzed for 50 common OC and OP pesticide residues and lead. The pesticide residues and lead detected using "gas chromatography-mass spectroscopy" and "inductively coupled plasma atomic emission spectroscopy", respectively. However, the levels of pesticide residues were below maximum residual limits (MRLs) levels set by the Codex in 2007. The mean level of lead content obtained from 30 samples was 6.7±3.7 µg/l, with a range from 4 to 22.1 µg/l. Lead residues exceeded the MRL (20 µg/l) in only 1 sample. Our data were within the normal ranges. The results of this study demonstrate the need to establish the most abundant heavy metals and pesticide residue monitoring programs for milk analysis for human consumption to improve food safety and decrease exposure risks to consumers in different regions of Iran.

    Keywords: Organochlorine pesticides, organophosphorus pesticides, gas chromatography-mass spectroscopy, inductively coupled plasma atomic emission spectroscopy, cow milk, Lead, Isfahan