فهرست مطالب

علوم دامی (پژوهش و سازندگی) - پیاپی 132 (پاییز 1400)

نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)
پیاپی 132 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/29
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهدی نظری، حسین دقیق کیا*، ابوذر نجفی صفحات 3-14

    در فرآیند نگهداری اسپرم تولید ROS و کاهش فعالیت آنتی اکسیدانی، موجب آسیب به اسپرم می شود. بیشترین آسیب به دلیل تولید فراوان ROS و عدم نفوذپذیری آنتی اکسیدان ها به داخل میتوکندری است. بمنظور کاهش آسیب های اکسیداتیو در سطح گسترده از ترکیبات آنتی اکسیدانی مختلفی استفاده شده است. این مطالعه اثر افزودن سطوح مختلف ترکیب آنتی اکسیدان 4،2-دی نیتروفنل و لوتیولیین در رقیق کننده منی، بر فرآسنجه های عملکردی اسپرم خروس در شرایط نگهداری برون تنی در دمای °C4، بمدت 48 ساعت مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های منی از 15 قطعه خروس در سن 28 هفتگی جمع آوری شدند. پس از ارزیابی های اولیه، نمونه های منی با یکدیگر مخلوط شدند. پس از رقیق سازی نمونه ها و افزودن سطوح تیمار 1 (5/0 نانومولار 2-4، دی نیتروفنل+5/0 میکرومولار لوتیولین)، تیمار 2 (5/0 نانومولار 2-4، دی نیتروفنول+75/0 میکرومولار لوتیولین)، تیمار 3 (5/0 نانومولار 2-4، دی نیتروفنل+1 میکرومولار لوتیولین)، تیمار 4 (75/0 نانومولار 2-4، دی نیتروفنول+5/0 میکرومولار لوتیولین)، تیمار 5 (75/0 نانومولار 2-4، دی نیتروفنل+75/0 میکرومولار لوتیولین) و تیمار 6 (75/0 نانومولار 2-4، دی نیتروفنول+1 میکرومولار لوتیولین) از آنتی اکسیدان های ترکیبی و نگهداری نمونه ها در دمای °C4 بمدت 48 ساعت، فرآسنجه های کیفی و کمی در زمان های صفر، 24، 48 ساعت پس از نگهداری در دمای °C4، ارزیابی شدند. نتایج نشان دادند که پارامتر های ارزیابی شده در اثر گذر زمان کاهش معنی داری داشتند (05/0 <p). نمونه های تیمار شده با آنتی اکسیدان ترکیبی سبب افزایش معنی داری پارامترهای اندازه گیری شده مستقل از زمان و اثر متقابل تیمار در زمان شد (05/0 <p). همچنین افزودن تیمار 3، 4، 5 و 6 باعث کاهش معنی دار غلظت مالون دی آلدهید شدند و تیمار 6 باعث کاهش معنی دار اسپرم های ناسالم شد (05/0 <p).

    کلیدواژگان: 4-2-دی نیتروفنول، لوتئولین، میتوکندری، لیپید پراکسیداسیون
  • زهرا شیروانی، امید دیانی*، زهره حاج علیزاده صفحات 15-28
    به منظور بررسی تغذیه سطوح مختلف پیاز ضایعاتی بر گوارش پذیری مواد مغذی، اسیدهای چرب فرار، جمعیت پروتوزوآ و فراسنجه های خونی، از چهار راس گوسفند نر کرمانی با میانگین وزنی اولیه 5/1±45 کیلوگرم در قالب طرح مربع لاتین در 4 دوره 21 روزه استفاده شد. پس از تعیین ترکیب شیمیای پیاز ضایعاتی، این فرآورده در سطوح متفاوت براساس ماده خشک در جیره جایگزین دانه جو شد. جیره‏های آزمایشی شامل: 1) جیره شاهد (بدون پیاز ضایعاتی)، 2) جیره دارای 8 درصد پیاز ضایعاتی، 3) جیره دارای 16 درصد پیاز ضایعاتی و 4) جیره دارای 24 درصد پیاز ضایعاتی بودند. مصرف ماده خشک، گوارش پذیری ماده خشک و پروتئین خام تحت تاثیر تغذیه پیاز ضایعاتی قرار نگرفت. نیتروژن مصرفی، دفعی و درصد نیتروژن ابقاء شده تغییری نکرد. هم چنین فراسنجه‏های تخمیری شکمبه از جمله pH، نیتروژن آمونیاکی و جمعیت پروتوزوآ با افزودن سطوح مختلف پیاز ضایعاتی در جیره گوسفندان بدون تغییر باقی ماند، لیکن غلظت اسید والریک در شکمبه با افزایش سطح پیاز کاهش پیدا کرد (05/0>p). همچنین میزان کلسترول خون گوسفندان با افزودن پیاز ضایعاتی به جیره، به صورت خطی (05/0>p) کاهش یافت. به‏طور کلی، استفاده از پیاز ضایعاتی تا سطح 24 درصد ماده خشک جیره به جای دانه جو علایمی از وجود مسمومیت یا کم خونی (رنگ پریدگی مخاطات، تغییر رنگ مختصر ادرار، ضعف و بیحالی) در گوسفندان مشاهده نشد. بنابراین با توجه به این که اکثریت فراسنجه های مورد آزمایش در این تحقیق به طور معنی داری در هنگام استفاده از پیاز در جیره تحت تاثیر قرار نگرفتند، می توان از پیاز تا 24 درصد در جیره گوسفند استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پیاز ضایعاتی، تخمیر شکمبه ای، گوارش پذیری، گوسفند
  • محمود محمدقاسمی*، مجید دهمرده، احمد قاسمی صفحات 29-40
    در این مطالعه سودآوری پرواربندی گوساله نر سیستانی از طریق برآورد شاخص های مالی و اقتصادی ، در دو سامانه صنعتی و سنتی مورد بررسی قرار گرفته است. انتخاب نمونه به روش تصادفی طبقه بندی شده و تکمیل پرسشنامه از 146بهره بردار که در ‬پرواربندی صنعتی وسنتی مشغول بوده جمع آوری گردیده است. معیارهای ارزش فعلی خالص، نرخ بازده داخلی، نسبت منفعت به هزینه و تحلیل حساسیت در مورد این فعالیت ها محاسبه شد. نتایج حاصل از تحلیل اقتصادی پرواربندی دو راسی در شرایط سنتی نشان داد که نسبت منفعت به هزینه 1.74، ریال ، نرخ بازده داخلی %96و ارزش حال منافع نیز مثبت می باشد که نشان دهنده توجیه اقتصادی این فعالیت می باشد. تحلیل حساسیت این فعالیت نشان داد چنانچه هزینه های جاری% 50 افزایش یابد نسبت منفعت به هزینه بزرگ تر از یک، نرخ بازده داخلی از نرخ بهره بانکی بزرگ تر و ارزش حال منافع نیز مثبت می باشد. همچنبن نتایج پروار چهار راسی در شرایط سنتی نشان داد این فعالیت از توجیه اقتصادی بالایی برخوردار است به طوریکه نسبت منفعت به هزینه آن 1.75ریال و نرخ بازده داخلی آن %75 و ارزش حال منافع نیز مثبت می باشد. تحلیل حساسیت نشان داد چنانچه هزینه های جاری تا %139 کاهش یابد، این فعالیت دارای توجیه اقتصادی خواهد بود
    کلیدواژگان: ارزیابی اقتصادی، معیشت، سودآوری مالی
  • مریم شاه کرمی، میلاد منافی*، میثم عباسی صفحات 41-54

    این مطالعه با هدف مقایسه گروه‏های آزمایشی حاوی عصاره تره کوهی با آنتی‏بیوتیک محرک رشد فسفوفلاوومایسین روی 160 قطعه جوجه گوشتی سویه راس-308 در 4 گروه آزمایشی، 4 تکرار و 10 قطعه جوجه نر یک‏روزه در هر تکرار در یک دوره 42 روزه انجام پذیرفت. گروه های آزمایشی شامل: گروه شاهد (جیره پایه)، گروه دوم، جیره پایه به همراه آنتی‏بیوتیک محرک رشد فسفوفلاوومایسین (04/0 درصد)، گروه سوم، جیره پایه به همراه عصاره اتانولی تره کوهی (3/0 درصد) و گروه چهارم، جیره پایه به همراه عصاره اتانولی تره کوهی (5/0 درصد) بوده ‏اند. نتایج نشان داد که بیشترین وزن بدن جوجه ‏های گوشتی به‏ صورت معنی‏ دار با گروه آزمایشی آنتی ‏بیوتیک محرک رشد، در هفته اول، سوم و چهارم پرورش با مصرف عصاره تره کوهی (5/0 درصد) و در هفته دوم پرورش در گروه آزمایشی 3/0 درصد عصاره تره کوهی در مقایسه با گروه آزمایشی آنتی‏بیوتیک محرک رشد فسفوفلاوومایسین به‏دست آمد (05/0≤p). گروه‏ های مختلف آزمایشی بر مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک، اوزان لاشه و تولید آنتی‏بادی علیه بیماری‏های آنفولانزا و نیوکاسل موثر نبودند (05/0≥p). فراسنجه‏ های بیوشیمیایی گلوکز، کلسترول، تری‏گلیسرید، HDL، LDL، آلبومین، پروتئین کل و AST خون تحت ‏تاثیر گروه‏های آزمایشی قرار نگرفتند (05/0≥p). با این وجود،گروه‏ های تغذیه شده با عصاره تره کوهی (3/0 و 5/0 درصد) به صورت معنی ‏داری سطح سرمیALT و ALP را در مقایسه با گروه آنتی‏بیوتیک محرک رشد افزایش دادند (05/0≤p). بر اساس یافته های این مطالعه، مصرف عصاره اتانولی تره کوهی (5/0 درصد) بر عملکرد رشد جوجه‏ های گوشتی به ‏صورت معنی‏ داری موثر بوده و بر صفات لاشه، ایمنی، بیوشیمیایی خون اثر معنی‏داری نداشت.

    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک محرک رشد، ایمنی، جوجه گوشتی، عصاره تره کوهی
  • رضا نظری، فاطمه بحری بیناباج*، فرید مسلمی پور، فاطمه ظفرزاده صفحات 55-68
    پژوهش حاضر با هدف محاسبه کارایی صنعت پرورش مرغ گوشتی استان گلستان با استفاده از روش های پارامتریک و غیراپارامتریک انجام شد. در سال تولیدی 95-96 از طریق مصاحبه حضوری با 90 مرغدار در استان گلستان پرسشنامه های تحقیق تکمیل شدند. روایی پرسشنامه با مشورت با خبره گان و اساتید و پایایی آن با استفاده از نرم افزار spss و محاسبه آلفای کرونباخ بالای 6/0تایید گردید. واحدهای فعال بر اساس ظرفیتشان به سه طبقه تقسیم شدند و حجم نمونه در هر طبقه با فرمول کوکران محاسبه شد. در روش پارامتریک از تابع تولید مرزی تصادفی کاب- داگلاس و نرم افزار stata استفاده شد. روش غیرپارامتریک تحلیل پوششی داده ها برای تعیین کارا بودن یا نبودن واحدها با نرم افزار اکسل انجام شد. نتایج روش پارامتریک نشان داد که افزایش نهاده های مساحت سالن های پرورش، هزینه درمان، تعداد نیروی کار و هزینه انرژی کارایی فنی را افزایش داد (01/0>P)، اما متغیرهای تعداد جوجه یک روزه و مقدار دان مصرفی اثر معنی داری بر کارایی نداشتند. در روش غیر پارامتریک، در برآورد کارایی کلی در مجموع 90 واحد تنها 14 واحد تولیدی کارا شناخته شدند اما هنگام برآورد کارایی در طبقات همگن از لحاظ میزان تولید، برخی دیگر از واحدها نیز کارا شناخته شده و تعداد آنها به 26 عدد افزایش یافت. پیشنهاد می شود مزارع ناکارا از نحوه تخصیص نهاده های نیروی کار، هزینه های درمان و انرژی در مزاع کارا اگو برداری نموده و تلاش کنند تا به نحو بهینه از نهاده های جوجه یک روزه و مقدار دان مصرفی بهره ببرند تا به مرز کارایی نزدیک شوند.
    کلیدواژگان: تابع تولید، ستاده، گلستان، مرغ گوشتی، نهاده
  • جواد کرم وند، منصور احمدی*، یحیی محمدی، محمد شمس الهی صفحات 69-82

    در این پژوهش تعداد 288 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار به مدت 5 هفته انجام شد. تیمارهای آزمایشی 1- جیره پایه بدون افزودنی و شرایط دمایی طبیعی (شاهد منفی) 2- جیره پایه بدون افزودنی و شرایط تنش گرمایی (شاهد مثبت) 3- جیره پایه + 18/0 میلی گرم در کیلوگرم سلنیت سدیم و شرایط دمایی طبیعی 4- جیره پایه + 18/0 میلی گرم در کیلوگرم سلنیت سدیم و شرایط تنش گرمایی 5- جیره پایه + 18/0 میلی گرم در کیلوگرم نانوسلنیوم و شرایط دمایی طبیعی و 6- جیره پایه + 18/0 میلی گرم در کیلوگرم نانوسلنیوم و شرایط تنش گرمایی بودند. نتایج نشان دادند که در شرایط دمایی طبیعی، نانو سلنیوم در مقایسه با سلنیت سدیم سبب کاهش مصرف خوراک شد ولی در شرایط دمایی تنش گرمایی، نانو سلنیوم و سلنیت سدیم هر دو در مقایسه با تیمار شاهد سبب افزایش مصرف خوراک شدند (01/0<p). نتایج ضریب تبدیل غذایی نیز نشان دادند که بیشترین و کمترین ضریب تبدیل غذایی در تمام دوره های پرورش به ترتیب مربوط به شاهد در شرایط تنش گرمایی (شاهد مثبت) و نانو سلنیوم در شرایط دمایی طبیعی بود (01/0<p). بیشترین و کمترین غلظت مالون دی آلدیید، آسپارتات ترانس آمیناز و آلانین ترانس آمیناز، سرم خون به ترتیب در تیمار شاهد در شرایط تنش گرمایی و تیمار حاوی نانو سلنیوم در شرایط دمایی طبیعی، مشاهده شد. نتایج مطالعه نشان دادند که استفاده از نانوسلنیوم در شرایط تنش گرمایی در جیره جوجه های گوشتی موجب بهبود ضریب تبدیل غذایی، افزایش رشد و افزایش آنزیم های مهارکننده اکسیداسیون سلولی شد.

    کلیدواژگان: جوجه های گوشتی، نانو سلنیوم، سلنیت سدیم، تنش حرارتی
  • صفورا شه روان، تقی قورچی*، بهروز دستار، عبدالحکیم توغدری، مختار مهاجر صفحات 83-98
    هدف از این پژوهش بررسی اثر سطوح مختلف عصاره آویشن بر عملکرد رشد و قابلیت هضم مواد مغذی در بره ها و بزغاله های پرواری بود. برای این منظور 15 راس بزغاله 3 ماهه با میانگین وزن اولیه 2/1± 3/17 کیلو گرم و 15 راس بره 3 ماهه از نژاد دالاق با میانگین وزن اولیه 5/1± 4/21 کیلو گرم به طور تصادفی با یکی از 3 جیره: 1) بدون عصاره آویشن، 2) 250 میلی لیتر عصاره آویشن، 3) 500 میلی لیتر عصاره آویشن به مدت 84 روز و به صورت انفرادی تغذیه شدند. نتایج آزمایش نشان داد سطوح مختلف عصاره آویشن اثر معنی داری بر افزایش وزن روزانه و خوراک مصرفی در کل دوره در هر دو گونه داشت، به نحوی که در دام های تغذیه شده با 250 میلی لیتر عصاره آویشن نسبت به سایر تیمار ها بیشتر بود. و تیمار حاوی 500 میلی لیتر عصاره آویشن کمترین افزایش وزن، وزن نهایی و خوراک مصرفی را در کل دوره پرورش داشت. همچنین بره ها نسبت به بزغاله ها به طور معنی داری افزایش وزن بهتر و مصرف خوراک بیشتری داشتند . همچنین عصاره آویشن قابلیت هضم ماده آلی و NDF را کاهش و قابلیت هضم ماده خشک را افزایش داد. در کل نتایج نشان داد بهترین سطح استفاده از عصاره آویشن در جیره بره ها و بزغاله های پرواری 250 میلی لیتر بود و در این سطح بهترین عملکرد رشد به دست آمد. همچنین بره ها نسبت به بزغاله ها بیشتر تحت تاثیر عصاره آویشن قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: بره پرواری، بزغاله پرواری، عصاره آویشن، عملکرد رشد، قابلیت هضم
  • زهرا تهامی*، بهروز دستار، احسان اسکوییان، سید رضا هاشمی صفحات 99-110
    این مطالعه به منظور بررسی اثر استفاده از مکمل سلنیوم آلی و غیرآلی بر عملکرد مرغ های تخم گذار، صفات کیفی و پراکسیداسیون زرده و سفیده تخم مرغ انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 300 قطعه مرغ تخم گذار سویه های-لاین (W-36) از سن 23 تا 35 هفتگی با 5 تیمار و 6 تکرار و 10 قطعه مرغ تخم گذار در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: تیمار یک یا شاهد (جیره پایه فاقد سلنیوم). تیمار دوم سلنیت-سدیم 5/0 (جیره پایه+ 5/0 میلی گرم در کیلوگرم سلنیت- سدیم)، تیمار سوم سلنیت-سدیم1 (جیره پایه+ 1 میلی گرم در کیلوگرم سلنیت- سدیم)، تیمار چهارم سلنو-متیونین5/0 (جیره پایه+ 5/0 میلی گرم در کیلوگرم سلنو- متیونین) و تیمار پنجم سلنو-متیونین1 (جیره پایه+ 1 میلی گرم در کیلوگرم سلنو- متیونین) بود. نتایج نشان داد تیمارهای آزمایشی تاثیر معنی داری بر وزن تخم مرغ، توده وزنی، درصد تولید، مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراکی و خصوصیات زرده و سفیده تخم مرغ نداشت (05/0<P). میزان پراکسیداسیون چربی های زرده و سفیده تخم مرغ در تیمار 1 میلی گرم در کیلوگرم سلنو-متیونین نسبت به سایر تیمارهای آزمایشی کمترین میزان را نشان داد (05/0>P). نتایج به دست آمده در مطالعه حاضر نشان داد در بین منابع سلنیوم، 1 میلی گرم در کیلوگرم سلنو- متیونین به شکل موثرتری سبب کاهش پرکسیداسیون چربی ها و افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی شده است.
    کلیدواژگان: سلنیوم آلی، سلنیوم غیرآلی، فعالیت آنتی اکسیدانی و مرغ تخمگذار
  • بهاره طاهری دزفولی*، محمود وطن خواه، محمد بابائی، عزیز کرودنی صفحات 111-124
    به منظور برآورد برخی پارامترهای جمعیتی در گله های گوسفند استان خوزستان، از تعداد 100 گله گوسفند از گله های مردمی پرورش یافته تحت سیستم روستایی با دو نژاد عربی و لری بختیاری، طی سال های 1396و 1397، استفاده شد. نحوه جمع آوری داده ها در گله های مردمی به صورت پرسشنامه ای و با استفاده از مصاحبه با دامدار بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات توسط نرم افزار SAS 9.1 انجام گرفت. متوسط تعداد میش مولد 173/67راس، تعداد قوچ مولد 9/56 راس، مدت ماندگاری قوچ در گله 5/96 سال و نسبت قوچ به میش در گله 5/65 درصد به دست آمد. بر این اساس، متوسط اندازه موثر و میزان همخونی گله ها به ترتیب 34/97 راس و 3 درصد در هر نسل برآورد شد. به طور کلی، نتایج نشان دادکه اندازه موثر برآورد شده کمتر از حداقل توصیه شده توسط فایو (50 راس) برای داشتن کمتر از یک درصد همخونی در هر نسل، درگله های مردمی می باشد که سبب ایجاد میزان همخونی به میزان 3 برابر حد مجاز برای گله ها شده است. افزایش همخونی در گله ها می تواند باعث کاهش عملکرد تولیدی، تولیدمثلی و افزایش ناهنجاری های ژنتیکی گردد. بنابراین، با توجه به میزان همخونی برآورد شده (3 درصد در هر نسل) برای گله های گوسفند در استان، ضروری است با آموزش دامداران با موضوعاتی همچون نسبت قوچ به میش، تهیه قوچ از خارج از گله و نگهداری قوچ در مدت زمان کمتر در گله و همچنین استفاده از سیستم آمیزش چرخشی، از افزایش بیشتر این میزان همخونی و در نتیجه پیامدهای منفی آن جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: گوسفند عربی، همخونی، گله های مردمی، اندازه موثر، گوسفند لری بختیاری
  • بهنام احمدی پور جونقانی*، حسین ایمانی تبار، فریبرز خواجعلی، زینب توحیدیان صفحات 125-137

    در تحقیق حاضر با تبدیل اسید آمینه دی ال متیونین به فرم نانو متیونین و تغذیه آن در جوجه های گوشتی تاثیر آن بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، فراسنجه های خونی و ریخت شناسی روده کوچک مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی مخلوط سویه آرین در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار به مدت 40 روز مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل 1- شاهد (متیونین را به شکل دی ال متیونین) 2- 75 درصد دی ال متیونین گروه شاهد + 5/2 درصد نانو متیونین 3- 50 درصد دی ال متیونین گروه شاهد + 5 درصد نانو متیونین 4- 25 درصد دی ال متیونین گروه شاهد + 5/7 درصد نانو متیونین 5- 10 درصد نانو متیونین بودند. نتایج نشان داد که کاهش متیونین جیره و جایگزین کردن آن با نانو متیونین اختلاف معنی داری از نظر افزایش وزن بدن، ضریب تبدیل خوراک، وزن لاشه، ران، کبد و قلب، غلظت آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، اسید اوریک سرم و همچنین ارتفاع و عرض پرزها در دیودنوم و ژژنوم در بین تیمارها مشاهده نشد. اما در تیمارهایی که 5/7 و 10 درصد نانو متیونین جایگزین شده بود افزایش معنی داری در وزن سینه و ارتفاع، عرض و سطح جذب پرزهای ایلیوم نسبت به تیمار شاهد مشاهده گردید (05/0<p). براساس نتایج حاضر، کاهش 90 درصدی مکمل دی ال متیونین جیره و جایگزینی فرم نانوی متیونین تاثیر منفی بر فراسنجه های اندازه گیری نشان نداد. با توجه به جدید بودن موضوع نیازمند به تحقیقات گسترده تری در این زمینه است.

    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، عملکرد، ریخت شناسی روده، نانومتیونین
  • الهام یوسفوند، آمنه موسوی زاده، بهمن پریزادیان کاوان، حشمت الله خسروی نیا* صفحات 139-150

    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر محرومیت غذایی قبل از کشتار (صفر، دو، چهار، شش و هشت ساعت) و تنش دمایی طی انتقال مرغ به کشتارگاه (4- تا 6-، 22 و 38 تا 40 درجه سانتی گراد) بر کیفیت لاشه و برخی فراسنجه های خونی با استفاده از 450 قطعه جوجه نر گوشتی سویه راس اجرا شد. تاثیر 15 تیمار آزمایش در آرایش فاکتوریل 3×5 با 3 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار، در قالب طرح کاملا تصادفی بررسی گردید. گرسنگی قبل از کشتار به مدت هشت ساعت سبب کاهش جذب آب لاشه در مقایسه با پرندگان با دسترسی به خوراک تا هنگام کشتار (گروه شاهد) شد (05/0<p). نگهداری مرغ گوشتی در شرایط تنش گرمایی قبل از کشتار سبب افت وزن بیشتر نسبت به گروه شاهد شد (05/0<p). تنش گرمایی قبل از کشتار، pH گوشت ران در 24 ساعت پس از کشتار را کاهش داد (05/0 <p). تنش حاد سرما و گرما قبل از کشتار به ترتیب سبب کاهش و افزایش دمای کلوآک پرنده شد (05/0<p). غلظت پتاسیم خون در پرندگان متاثر از 8 ساعت گرسنگی قبل از کشتار، کاهش یافت (05/0<p). تنش حاد گرما قبل از کشتار سبب کاهش مقدار فسفر خون شد (05/0<p). نتیجه گیری شد که برای کاهش تبعات منفی گرسنگی قبل از کشتار، در شرایطی که حداکثر فاصله زمانی بارگیری مرغ تا کشتارگاه 45 دقیقه باشد، مدت زمان منع خوراک به شش ساعت محدود شود. تنش حاد گرمایی بیش از تنش حاد سرمایی باعث افت وزن پرنده طی گرسنگی قبل از کشتار می شود.

    کلیدواژگان: افت وزن زنده، کیفیت لاشه، مرغ گوشتی، محدودیت خوراک قبل از کشتار، تیمار حرارتی
  • محمد قادرزاده*، زهره مزدوری، جبار جمالی، یحیی محمدی صفحات 151-166
    عملکرد شکمبه در تغذیه با علوفه و غلات با هم متفاوت می باشد. همچنین حیوانات تغذیه شده با غلات نسبت به حیوانات تغذیه شده با علوفه بیشتر در معرض خطر احتمال ابتلا به ناهنجاری های متابولیک و بیماری های عفونی هستند. در این مطالعه به منظور درک بهتر شبکه تنظیمی درگیر در طحال و شکمبه گاوهای تحت تاثیر دو جیره غذایی متفاوت علوفه و غلات، در ابتدا ژن های با بیان متفاوت با استفاده از تجزیه و تحلیل داده های RNA-seq شناسایی شدند. آنالیز پروموتر با استفاده با پایگاه بیوانفورماتیکی Genomatix انجام شد. افزون بر این، برای ترسیم شبکه های ژنی مرتبط با فاکتور های رونویسی شناسایی شده در شکمبه و طحال از نرم افزار Cytoscape استفاده شد. در ادامه، نتایج تجزیه و تحلیل پروموتری منجر به شناسایی 31 فاکتور رونویسی جدید احتمالی در مراحل تنظیمی عملکرد شکمبه و 10 فاکتور رونویسی در طحال در گاو های تغذیه شده با علوفه و غلات گردید. بر اساس نتایج آمده، هم در شکمبه و هم در طحال 10 ژن شناسایی شدند که بیشترین میزان بیان را دارا بودند. با توجه به تجزیه و تحلیل نتایج در پایگاه اطلاعاتی DAVID، فرایندهای: کاهش اکسیداسیون، تنظیم تکثیر سلولی، انتقال یون، توسعه اپیدیدیم و توسعه اکتودرم، معنی دار ارزیابی شدند. بطور کلی نتایج بدست آمده از این مطالعه بینش ارزشمندی جهت درک مکانسیم های مولکولی طحال و شکمبه تحت تاثیر دو رژیم غذایی متفاوت علوفه و غلات فراهم می کند.
    کلیدواژگان: شکمبه، طحال، تجزیه و تحلیل محاسباتی، پروموتر
  • حسن روحانی پور، سید داود شریفی*، غلامحسین ایراجیان صفحات 167-180

    تاثیر ال-کارنیتین در جیره های غنی از امگا-3 بر عملکرد و سامانه ایمنی مرغ های تخمگذار با استفاده از 120 قطعه مرغ تخمگذار لوهمن سفید (LSL-Lite) در سن 34 هفتگی، در یک آزمایش فاکتوریل 3×2 با دو نوع جیره (فاقد امگا-3، غنی شده با سالومگا به میزان 3 درصد) و سه سطح ال-کارنیتین (صفر، 100 و 200 میلی گرم در کیلوگرم) در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار و 4 قطعه پرنده در هر تکرار به مدت 70 روز بررسی شد. درصد تخمگذاری پرندگان تغذیه شده با جیره های غنی شده از سالومگا در مقایسه با جیره های فاقد امگا-3 افزایش یافت (0/05>P).شاخص شکل تخم مرغ در پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی 200 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتین در مقایسه با جیره بدون ال-کارنیتین، افزایش یافت (0/05>P).توده تخم مرغ پرندگان دریافت کننده جیره های فاقد امگا-3 بدون ال-کارنیتین یا 100 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتین و یا جیره غنی شده با سالومگا حاوی 200 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتین در مقایسه با سایر گروه ها افزایش یافت (0/05>P).ارتفاع زرده و سفیده و واحد هاو تخم مرغ پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی 100 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتن در مقایسه با جیره بدون ال-کارنیتین و 200 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتین افزایش یافت (0/05>P).میزان نسبت هتروفیل : لنفوسیت پرندگان تغذیه شده با جیره غنی شده از سالومگا در مقایسه با جیره فاقد امگا-3، کاهش یافت (0/05>P).به نظر می رسد استفاده از سطح 200 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتین به همراه 3 درصد اسید های چرب امگا-3 با منبع سالومگا می تواند باعث بهبود صفات مهم عملکردی و کیفی تخم مرغ شود. انجام مطالعات بیشتر در این زمینه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ارتفاع زرده، ارتفاع سفیده، توده تخم مرغ، درصد تخمگذاری، هتروفیل : لنفوسیت
  • رضا توحیدی*، مختارعلی عباسی، بهروز محمدنظری، رستم پهلوان صفحات 181-193

    اطلاعات شجره 2،394،517 راس گاو هلشتاین ایران به منظور بررسی روند هم‎خونی و تاثیر هم‎خونی بر صفات تولید شیر، چربی و پروتئین از سال 1365 تا 1398 مورد استفاده قرار گرفت. برای محاسبه ضرایب هم‎خونی از نرم‎افزار CFC و برای تعیین افت ناشی از هم‎خونی به روش محاسبه ضریب تابعیت صفات تولیدی از ضریب هم‎خونی، از نرم‎افزار WOMBAT استفاده شد. میانگین ضریب هم‎خونی کل جمعیت و حیوانات هم‎خون به ترتیب 0/777 و 1/681 درصد محاسبه شد. به طور کلی، روند تغییرات هم‎خونی مثبت و برای سال‎های اخیر 0/17 درصد در سال بود. هرچند، این روند برای حیوانات هم‎خون 0/29- درصد در سال محاسبه شد ولی، تعداد حیوانات هم‎خون روند افزایشی داشت. بررسی وضعیت اثر هم‎خونی بر صفات تولیدی نشان داد که به ازای 1 درصد افزایش ضریب هم‎خونی مقدار تولید شیر، چربی و پروتئین به ترتیب 11/87، 0/39 و 0/29 کیلوگرم کاهش داشت. استفاده از اسپرم‎ها و گاوهای ماده داخلی سبب محدود شدن جمعیت و افزایش آمیزش‎های خویشاوندی شده است؛ هرچند، آمیزش‎های نزدیک کنترل می‎شوند. وجود اثر منفی هم‎خونی بر صفات تولیدی و از طرف دیگر افزایش تعداد حیوانات هم‎خون نشان می‎دهد که استراتژی‎های پرورشی و جفتگیری حیوانات نیاز به بررسی مداوم دارند و در صورت لزوم می‎توان با استفاده از ورود اسپرم‎های خارجی مانع از افزایش آمیزش‎های خویشاوندی در آینده شد.

    کلیدواژگان: روند هم‎خونی، افت ناشی از هم‎خونی، تولید شیر، هلشتاین
  • نادر پاپی*، سید جواد علیمحمدی، رسول بابازاده لهی صفحات 195-211

    هدف از انجام این آزمایش، تعیین مناسب ترین سن از شیرگیری بره های زل بود. به این منظور تعداد 90 راس بره نر و ماده زل با میانگین وزن تولد 41/0 ± 57/2 کیلوگرم از یک گله، انتخاب و به سه گروه 30 راسی تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1؛ شیرگیری در سن 60 روزگی، 2؛ شیرگیری در سن 75 روزگی و 3؛ شیرگیری در سن 90 روزگی. بره ها پس از شیرگیری بلافاصله وارد برنامه پرواربندی شدند و تا سن شش ماهگی با جیره هایی مشابه از نظر پروتئین خام و انرژی قابل متابولیسم تغذیه شدند. میش های مادر هر سه گروه دو ماه پس از زایش وارد برنامه جفتگیری شده و در هنگام زایمان، اطلاعات مربوط به زایش آنها شامل وزن میش، مرده زایی و چندقلوزایی، وزن تولد و جنسیت بره ثبت گردید. نتایج نشان داد ماده خشک مصرفی روزانه و ضریب تبدیل خوراک بره های پروار شده تحت تاثیر سن شیرگیری قرار نگرفت. بره های شیرگیری شده در سن 60 روزگی، در طول دوره پرواربندی، افزایش وزن روزانه بیشتری در مقایسه با بره های شیرگیری شده در سن75 و 90 روزگی داشتند. میزان زایش میش ها در گروه های آزمایشی 60، 75 و 90 روز شیرگیری شده به ترتیب 88، 81 و 85 درصد، زادآوری 119، 118 و 117 درصد، بره زایی 104، 96 و 100 درصد و دوقلوزایی 19، 18 و 17 درصد بود. می توان نتیجه گرفت که شیرگیری بره های زل در 60 روزگی سبب افزایش عملکرد رشد در مقایسه با شیرگیری بره ها در سنین بالاتر از آن می شود و عملکرد تولیدمثلی میش را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: بره پرواری، سن شیرگیری، عملکرد تولیدمثلی، گوسفند زل
|
  • Mahdi Nazari, Hossein Daghigh Kia *, Abozar Najafi Pages 3-14

    In the process of sperm storage, production of reactive oxygen species (ROS) and reduction of antioxidant activity cause sperm damage. The most damage related to high ROS production and inadequate antioxidant penetration into mitochondria attacks this organelle. Purpose Combination of antioxidants was used to reduce oxidative damage. This study investigated the effect of different levels of combination of targeted antioxidant 2, 4-dinitrophenol and non-targeting luteolin on semen dilution on sperm parameters under in vitro storage at 4°C for 48 h. Semen samples were collected from 15 rooster at 28 weeks of age. After initial evaluations, semen samples were mixed with each other. After diluting the samples and adding different levels of antioxidants, treatment 1 (0.5 nM 4,2-di-nitrophenol + 1 μM luteolin), treatment 2 (0.5 nM 4,2-di-nitrophenol +3 μM luteolin), treatment 3 (0.75 nM) 4,2-Ditrophenol + 1 μM luteolin), 4 (0.75 nM 4,2-Dithinrophenol +3 μM luteolin) from combined antioxidant and storage of samples at 4°C for 48 h in refrigerator quantitative parameters were evaluated at 1, 24, 48 h after storage at 4°C. The parameters evaluated had a significant decrease over time. But the samples treated with the combination antioxidant significantly increased (P <0.05) in the measured parameters independent of the time and the interaction effect of the treatment on time. Also, addition of 3, 4, 5 and 6 treatments significantly decreased malondialdehyde concentration and treatment's 6 significantly decreased unhealthy spermatozoa (P <0.05).

    Keywords: 2- 4-dinitrophenol, Luteolin, Lipid peroxidation, Mitochondria
  • Zahra Shirvani, Omid Dayani *, Zohreh Hajalizadeh Pages 15-28
    In order to investigate the effects of different levels of wasted onion (WO) on nutrient digestibility, volatile fatty acids, protozoa population and blood parameters, four Kermani male sheep (BW, 45±1.5 kg) were assigned to Latin square design with four 21-days period. After determining the chemical composition of WO, different levels of it (DM basis) was replaced with barley grain in diets. The experimental diets were: 1) control (no WO), 2) diet containing 8% WO, 3) diet containing 16% WO, and 4) diet containing 24% WO. The dry matter intake, and dry matter and crude protein digestibility of experimental diets were not affected by the WO. The intake and excretion nitrogen and percentage of retained nitrogen were not affected by experimental diets. Also, ruminal fermentation parameters including pH, NH3-N and protozoa population were not affected by addition of WO in diets, but ruminal valeric acid concentration decreased with increasing WO (p<0.05). Furthermore, blood cholesterol decreased linearly (p<0.05) by adding WO. In general, the use of WO up to 24% of the diet instead of barley grain showed no signs of poisoning or anemia (paleness of the mucous membranes, slight discoloration of urine, weakness and lethargy) in sheep. Therefore, due to the fact that the majority of parameters tested in this study were not significantly affected when using WO in diet, WO can be used up to 24% (DM basis) in sheep's diet.
    Keywords: Digestibility, ruminal fermentation, Sheep, wasted onion
  • M. Mohammad Ghasemi *, Majid Dahmardeh, Ahmad Ghasemi Pages 29-40
    In this study the profitability of male Sistani calf fattening has been investigated in two industrial and traditional systems by estimating financial and economic characteristics. Sample selection was randomly classified and the questionnaire was completed from 16 industrial and 33 traditional Fattening. Criteria for net present value, internal rate of return, cost-benefit ratio, and sensitivity analysis were calculated for these activities. The results of economic analysis of fattening two cows in traditional conditions showed that the ratio of profit to cost of 1.74, Rials, internal rate of return is 96% and the net present value is also positive, which indicates the economic justification of this activity. Sensitivity analysis of this activity showed that if current expenditures increase by 50%, the ratio of interest to expenditure greater than one, the internal rate of return is higher than the bank interest rate, and the current value of interest is also positive. Also, the results of fattening four cows in traditional conditions showed that this activity has a high economic justification. So that the ratio of profit to cost of 1.75, Rials, internal rate of return is 75% and the net present value is also positive. Sensitivity analysis of this activity showed that if current expenditures increase by 50%, the ratio of interest to expenditure greater than one, the internal rate of return is higher than the bank interest rate, and the current value of interest is also positive. Sensitivity analysis showed that if current expenditures are reduced to 139%,
    Keywords: Economic evaluation, Living, financial profitability
  • Maryam Shah Karami, Milad Manafi *, Meysam Abbasi Pages 41-54

    This study aimed to compare experimental treatments containing Leek extract with Phosphoflavomycin growth-promoter antibiotic using 160 Ross-308 day-old chicks in a completely randomized design manner with 4 experimental treatments, 4 replicates, and 10 chicks per replicate for 42 days. Treatments consisted of 1) control group (basal diet); 2) basal diet with Phosphoflavomycin antibiotic growth promoter (0.04%); 3) basal diet with 0.3% Leek ethanolic extract; and 4) basal diet with 0.5% Leek ethanolic extract (P≤0.05). Feed intake, feed conversion ratio, visceral weights, antibody production against Influenza and Newcastle diseases, biochemical parameters of Glucose, Cholesterol, Triglyceride, HDL, LDL, Albumin, Total Protein, and AST were not affected by different treatments (P≥0.05). However, both groups fed Leek extract (0.3% and 0.5% of diet) increased serum levels of liver enzymes of ALT and ALP significantly, compared with Phosphoflavomycin growth promoter (P≤0.05). Based on the findings of the current study, it can be concluded that consumption of Leek ethanolic extract (0.5% of the diet) showed a significant enhancement on the body weight of broilers, with no impact on visceral weights, immune status, and blood biochemical indices.

    Keywords: Antibiotic Growth Promoter, biochemical parameters, broilers, Immunity
  • Reza Nazari, Fateme Bahri Binabaj *, Farid Moslemipur, Fateme Zafarzadeh Pages 55-68
    To calculate the thecnical efficiency of broiler meat industry in Golestan Province parametric and non-parametric methods were used. The research tool was a questionnaire completed in production year 2016-2017 by interviewing the mangers of 90 broiler breeding farms. Validity of the questionnaire was confirmed by consulting experts and professors and its reliability was confirmed by using SPSS software and Cronbach's alpha of 0.6%. Based on the capacity of the farm license, all active units were divided into three classes, and the sample size in each class was calculated with the Cochran formula. In the parametric method, the Cobb-Duglass randomization function and Stata software were used. Non-parametric data envelopment analysis method was performed using Excel. The results of the parametric model showed that increasing the input variables area of saloons, treatment and energy costs and number of labors had increased the technical efficiency (P<0.01). There was no significant effect of the number of one-day-old chicks and the amount of food consumption on the farms efficiency. The nonparametric results showed that in the overall efficiency estimation of all 90 units, 14 farms were efficient, but when the classes of capacity were taken into account, the number of the efficient farms increased to 26 units. It can be suggested that inefficient farms take advantage of how labor units, treatment and energy costs are allocated in the efficient farms and try to make optimal use of one-day-old chicks and amount of food consumption to get closer to the efficiency barriesrs.
    Keywords: Production Function, Input, Golestan, Broiler chicken, Output
  • Javade Karamvandi, Mansour Ahmadi *, Yahya Mohammadi, Mohammad Shamsollahi Pages 69-82

    In this research total of 288 one- day old Ross 308 broiler chickens were used in a completely randomized design with 6 treatments and four replications for 5 weeks. The experimental treatments included 1) Basal diet without additive and normal temperature conditions (negative control) 2) Basal diet without additive and heat stress conditions (positive control) 3) Basal diet with 0.18 mg/kg sodium selenite and normal temperature conditions 4) Basal diet with 0.18 mg/kg sodium selenite and heat stress conditions 5) Basal diet with 0.18 mg/kg nano-selenium and normal temperature conditions and 6) Basal diet with 0.18 mg/kg nano-selenium and heat stress conditions. The results showed that in normal temperature conditions, nano-selenium caused decrease in feed intake in comparison to sodium selenite however in heat stress conditions, both nano-selenium and sodium selenite increased feed intake when compared with control treatment (P<0.01). Also, the results of feed conversion ratio showed that the highest and lowest feed conversion ratios in all rearing periods were related to the control in heat stress conditions and nano-selenium under normal temperature conditions, respectively (P<0.01). The highest and lowest blood serum malondialdehyde, aspartate transaminase and alanine transaminase, concentrations were observed in control treatment under heat stress conditions and treatment containing nano-selenium in normal temperature conditions, respectively. Generally the results of the present study showed that the utilization of nano-selenium in heat stress conditions in diet of broiler chickens improved feed conversion ratio, increased growth and increased cellular oxidation inhibitory enzymes.

    Keywords: Broiler chicks, Nano-Selenium, Sodium Selenite, Thermal Stress
  • Safura Shahravan, Taghi Ghoorchi *, Behrouz Dastar, Abdolhakim Toghdory, Mohajer Mokhtar Pages 83-98
    The aim of this study was to investigate the effect of different levels of thyme (Thymus vulgaris) extract on growth performance, feed intake, daily weight gain and digestibility of nutrients in fattening lambs and kids. For this purpose, 15 goat kids (average initial BW of 17.3 ± 1.2 Kg, 3 month- old) and 15 Dalagh lambs (average initial BW of 21.4 ± 1.5 Kg, 3 month- old) were randomly assigned to 3 dietary treatments: 1) control (without thyme extract), 2) supplemented with 250 ml thyme extract, 3) supplemented with 500 ml thyme extract. Animals were kept in individual pens with self-mangers for 84 days. Experimental results showed that different levels of thyme extract had a significant effect on daily weight gain and feed intake throughout the period in both species, so that in animals fed 250 ml of thyme extract was higher than other treatments (P <0.0001). Dietary treatments containing 500 ml of thyme extract had the lowest weight gain and final weight and feed intake throughout the period. Also, lambs had better weight gain and more food intake than kids. Thyme extract reduced the digestibility of organic matter and NDFand increased the digestibility of dry matter (P <0.0001) and the effect of the species on nutrient digestibility was not significant.Overall, the results showed that the best level of thyme extract in animals diets was 250 ml, and at this level the best growth performance was achieved. The lambs were also more affected by the thyme extract than the kids.
    Keywords: Digestibility, Fattening kids, fattening lambs, Growth performance, Thyme extract
  • Zahra Tahami *, Behrouz Dastar, Ehsan Oskoueian, Seyed Reza Hashemi Pages 99-110
    This study was performed to investigate the effect of organic and inorganic selenium supplementation on laying hens' performance, quality traits and peroxidation of egg yolks and whites. The experiment was carried out in a completely randomized design with 300 laying hens (W-36) from 23 to 35 weeks of age with 5 treatments and 6 replications and 10 laying hens in each replication. Experimental treatments include: treatment one or control (basic diet without selenium), The second treatment of 0.5 selenite-sodium (base diet+0.5 mg/kg selenite-sodium), the third treatment selenite-sodium 1 (basic diet+1mg/kg selenite-sodium), the fourth treatment selenium-methionine 0.5 (basal diet + 0.5 mg/kg seleno-methionine) and the fifth treatment was seleno-methionine 1 (basal diet +1 mg/kg seleno-methionine). The results showed that experimental treatments had no significant effect on egg weight, weight mass, production percentage, feed intake, feed conversion ratio and egg yolk and egg white characteristics (P<0.05). Peroxidation of egg yolk and egg white fats in 1 mg/kg seleno-methionine treatment showed the lowest rate compared to other experimental treatments (P<0.05). The results of the present study showed that among the sources of selenium, 1 mg/kg of selenium-methionine more effectively reduced the peroxidation of fats and increased antioxidant activity.
    Keywords: Antioxidant activity, Inorganic selenium, Laying hen, Organic selenium
  • Bahareh Taheri Dezfuli *, Mahmood Vatankhah, Mohamad Babaei, Aziz Kardooni Pages 111-124
    In order to estimate some population parameters in sheep flocks of Khuzestan province, information of 100 flocks from rural rearing systems with two breeds of Arabic and Lori-Bakhtiari sheep were used during the years 2017 - 2019. The data were collected through a questionnaire and interview with the farmers. Data was analyzed by SAS 9.1 software. The average of the number of breeding ewes, the number of breeding rams, duration of ram stay in the flock and ram to ewe ratio were achieved 173.67 heads, 9.56 heads, 5.96 years and 5.65%, respectively. Accordingly, the average of effective size and the rate of inbreeding of flocks were 34.9 heads and 3 percent per generation, respectively. In general, the results showed that the estimated effective size was less than the minimum size recommended by FAO (50 heads) for having less than 1 percent inbreeding per generation. So, it may result in having flocks with inbreeding rate which is 3 times more than the permissible rate. Increasing of inbreeding in the flocks can decrease production performance, reproductive performance and increase genetic abnormalities. Therefore, based on the estimated inbreeding rate for sheep flocks in the province (3 percent per generation), it is necessary to prevent further increasing in inbreeding rate and its negative consequences by training farmers about issues such as suitable ram to ewe ratio, supplying breeding rams from out of the flock and keeping rams in flock for a shorter period of time, as well as, using rotational mating scheme
    Keywords: Arabic Sheep, Inbreeding, Farmer flocks, effective size, Lori Bakhtiari sheep
  • Behnam Ahmadipour Gounaghani *, Hossein Imanitabar, Fariborz Khajali, Zeinab Tohidiyan Pages 125-137

    In this experiment, nano DL-methionine was synthesized from commercial DL-methionine and used in broiler diets to evaluate the effects on growth performance, carcass characteristics, blood parameters and small intestine morphology. A total of 200 one-day-old broilers (Arian) were used in a completely randomized design with five treatments and four 4 replicates of 10 birds for a period of 40 days. Experimental treatments included: 1) a control diet consisted of DL-methionine, 2) a diet included 75% of DLM of the control+2.5% nano-methionine, 3) a diet included 50% of DLM of the control+5% nano-methionine, 4- a diet included 25% of DLM of the control+7.5% nano-methionine, and 5- a diet included 10% nano-methionine. The results showed that replacing DLM with NM caused no significant difference between treatments for live responses, carcass characteristics and activities of alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, alkaline phosphatase. There was no significant difference between treatments for serum uric acid, height and width of villi in duodenum and jejunum. However, groups with 7.5% and 10% NM manifested a significant increase (P < 0.05) in breast weight and villus height and width and its absorptive surface area compared to the control. In conclusion, the use of NM could save up to 90% of DLM requirements.

    Keywords: broiler chickens, Intestinal morphology, nano methionine, performance
  • Elham Yousofvand, Ameneh Mousavizadeh, Bahman Parizadian Kavan, Heshmatollah Khosravinia * Pages 139-150

    This study was carried out to investigate the effects of pre-slaughter feed withdrawal (0, 2, 4, 6, 8 h) and thermal treatments (-4 to -6, 22 and 38 to 40 ºC) on carcass features as well as certain blood parameters using 450 male broiler chickens during days 35 to 42 of age. Effects of the 15 experimental treatments evaluated in a 3×5 factorial fashion in 3 replicates of 10 birds each in a completely randomized design. Water uptake significantly reduced when birds subjected to eight hours of pre-slaughter feed withdrawal (P<0.05). Heat stress before slaughter increased weight loss and decreased thigh meat pH at 24 h postmortem compared with the birds kept in normal ambient temperature (P<0.05). Cold and heat treatments resulted in significant decrease and increase, respectively, in the rectal temperature of the birds (P<0.05). Blood potassium concentration decreased in the birds subjected to 8 h pre-slaughter feed removal (P<0.05). Acute heat exposure during pre-slaughter period significantly decreased blood concentration of phosphorus compared with the birds kept in normal ambient temperature (P<0.05). It was concluded that pre-slaughter starvation up to six hours exert no significant effect on water uptake and other variables concerned in broiler carcass. Exposure to a high ambient temperature imposes a greater negative impact than cold stress on pre-slaughter feed deprived broiler chickens.

    Keywords: Broiler chicken, Carcass quality, live weight shrinkage, pre-slaughter feed withdrawal, thermal treatments
  • Mohammad Ghaderzadeh *, Zohreh Mozduri, Jabar Jamali, Yahya Mohammadi Pages 151-166
    On the contrary, the grain-fed steers received a grain-based regime that served as an efficient source of high-digestible energy. Rumen may function differently in the grass- and grain-fed regimes. Therefore, grain-fed cattle suffer stronger metabolic stress than pasture-fed steers; and they tend to easily have metabolic and infectious diseases. In this study to gain insights into transcriptional regulation in spleen and rumen tissues under two different regimes include grass and grain, the first high expression genes in two different conditions were identified by RNA-seq data analyses. Promoter analysis was performed using a bioinformatics database of Genomatix. Moreover, in this study to the visualization of regulatory networks containing transcription factors and that regulate the genes in the rumen and spleen, were used Cytoscape software. Then, promoter analysis leads to the identification of 31 novel transcription factor activating in the rumen and 10 novel transcription factors candidates in the spleen in cow fed with grass and grains. Results revealed that 10 genes with the highest expression were identified in both rumen and spleen. According to the analysis of the results in the David Database, the processes: reduction of oxidation, regulation of cell proliferation, ion transport, epididymal development ,and ectoderm development were evaluated as significant. The results in this study provide valuable insights into molecular mechanisms in spleen and rumen tissues under two different regimes include grass and grain.
    Keywords: Rumen, Spleen, Computational analysis, promoter
  • Hasan Rouhanipour, Seyed Davood Sahrifi *, GholamHosein Irajian Pages 167-180

    The effect of L-carnitine in omega-3 rich diets on the production performance and immune system of One hundred tewnty 34-week-old Lohmann LSL-Lite laying hens were used in 2 × 3 factorial arrangement with two types of diets (without omega-3, Enriched with Salomega at the rate of 3%) and three levels of L-carnitine (0, 100 and 200 mg / kg) were evaluated in a completely randomized design with 6 treatments and 5 replications and 4 birds per replication for 70 days. The Egg Production Percentage percentage of birds fed with diets enriched of salomega increased compared to diets without omega-3 (P <0.05). Egg shape index in birds fed with diets containing 200 mg / kg L-carnitine increased compared to diets without L-carnitine (P <0.05). Egg mass of birds receiving omega-3 without diets and L-carnitine or 100 mg / kg L-carnitine and/or diets enriched of salomega containing 200 mg / kg L-carnitine increased compared to other groups (P <0.05). The height of yolks and whites and haugh unit eggs of birds fed with diets containing 100 mg / kg L-carnitine increased compared to diets without L-carnitine and 200 mg / kg L-carnitine (P <0.05). HET:LYM ratio in the blood of birds fed with diet enriched of salomega decreased compared to diet without omega-3 (P <0.05). It seems that the use of 200 mg / kg L-carnitine with 3% omega-3 fatty acids with salomega source can improve productive performance and quality traits of eggs. Further studies in this area are recommended.

    Keywords: Egg Production Percentage, Egg mass, HET:LYM, White Heigh, Yolk height
  • Reza Tohidi *, Mokhtar Ali ABBASI, Behrouz Mahammad Nazari, Rostam Pahlavan Pages 181-193

    In order to investigate the rates of inbreeding trend and also the effect of inbreeding on milk, fat and protein yields, the pedigree data of 2,394,517 Iranian Holstein cattle from 1986 to 2019 which collected was used. CFC software was utilized to calculate the inbreeding coefficients, and WOMBAT program was applied to estimate the inbreeding depression by determining regression coefficient of production traits on inbreeding coefficient. The average of inbreeding coefficients in the whole population and inbred animals were estimated as 0.777 and 1.681 percent, respectively. In general, the rate of inbreeding trend was positive and for recent years it was 0.17 percent per year. However, this rate was estimated as -0.29 percent per year for inbred animals, the number of inbred animals was increasing. Examination of the effect of inbreeding on production traits showed that per 1 percent increase in inbreeding coefficient resulted in 11.87, 0.39 and 0.29 kg decrease in milk, fat and protein yields, respectively. The use of domestic sperms and cows has limited the population and increased relative mating. However, close relative mating has been controlled. The existence of negative effect of inbreeding on production traits and on the other hand, increasing the number of inbred animals indicates that breeding and mating strategies of animals need to be continuously reviewed, and if it is necessary close relative mating can be limited using imported sperms.

    Keywords: Inbreeding trend, inbreeding depression, milk production, Holstein
  • Nader Papi *, S. J. Alimohammadi, R. Babazadeh Lehi Pages 195-211

    The present study aimed to determine the proper weaning age of Zel lambs. For this purpose, ninety male and female lambs (average live body weight =2.57±0.41 kg) selected and were divided into three groups (each group = 30). The experimental treatments were; 1. weaning at an average age of 60 days, 2. 75 days, or 3. 90 days. The lambs were introduced to fattening program and were fed with iso-energetics and iso-nitrogenous diets until 6 months of age. The dam’s ewe of all groups enters to mating program two months after parturition and ewe lambing data contain dam’s weight, lamb’s mortality, litter size, lamb’s birth weight, and sex were recorded. Results showed that dry matter intake (DMI) and feed conversion ratio (FCR) did not affect by weaning age of lambs. The lambs that weaned at 60 days old, had higher average daily gain (ADG) at fattening period, then lambs were weaned at 75 and 90 days old, significantly. The parturition rate, prolificacy rate, lambing rate, and litter size of groups weaned at 60, 75, and 90 days of age were 88, 81, and 85; 119, 118, and 117; 104, 96, and 100; and 19, 18, and 17% respectively, and did not observed significant between the treatments. It concluded that Zel lambs weaned at 60 days old, could increase growth performance compared to elder lambs, and improves the reproductive performance of ewe.

    Keywords: Fattening lamb, Weaning age, Reproductive performance, Zel sheep