فهرست مطالب

دانش بیماری شناسی گیاهی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، بهار و تابستان 1400)

نشریه دانش بیماری شناسی گیاهی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صمد جمالی* صفحات 1-14

    دنبلان ها قارچ های خوراکی متعلق به شاخه Ascomycota هستند. این قارچهای ارزشمند به دو دسته دنبلانهای بیابانی و جنگلی تقسیم شده اند. آنها میکوریزهای  اجباری درختان، درختچه ها، گیاهان یکساله، یا چندساله هستند. این قارچ ها در 38 جنس، شش تیره ی راسته Pezizales ، رده Pezizomycetes قرار دارند. دنبلان های جنگلی در Tuberaceae و دنبلان های بیابانی در بقیه تیره ها قرار دارند. پژوهش های ریخت شناسی و مولکولی وجود گونه های Tuber aestivum از تیره Tuberaceae، Terfezia claveryi، Terfezia boudieri، Tirmania pinoyi و Tirmania nivea از تیره Pezizaceae، Picoa juniperi، Picoa lefebvrei، Geopora cooperi و Geopora ramila از تیره Pyronemataceae را در ایران اثبات کرده اند. خصوصیات ریخت شناسی، گیاهان همزیست و مناطق انتشار این قارچ ها شرح داده شده اند.

  • رقیه محمدی، منصوره کشاورزی*، نادر حسن زاده، جلیل دژمپور، افاق فرهادنژاد صفحات 15-29
    مقدمه

    شانکر باکتریایی با عامل Pseudomonas syringae  یکی از مهم ترین بیماری های خسارت زا در زردآلو است. این پژوهش با هدف ارزیابی مقاومت نسبی به شانکر باکتریایی در 22 دورگ منتحب بومی زردآلو از جمله AD507، AD405، HS731 که اخیرا با نام های جلیل، پارسی و شانلی معرفی شده اند، انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش های آلوده سازی شامل مایه زنی مصنوعی نهال های دو ساله در شرایط باغی و شاخه های بریده در شرایط آزمایشگاهی بود. در ابتدا، پاتوار جدایه های بومی  P. syringae توسط آزمون های LOPAT   و GATTa مشخص و مخلوط سه جدایه در تهیه مایه تلقیح به کار برده شد. مایه زنی در ساقه نهال ها انجام و 1 و 5/1 سال بعد، طول شانکر یادداشت برداری شد.

    یافته ها

    پاتوار سویه ها P. syringae pv. syringae تشخیص داده شد. بیشترین و کمترین طول شانکر به ترتیب در هیبریدهای AD1033 و AC113 معادل 76/34 میلی متر و 35/8 میلی متر دیده شد. روش مایه زنی شاخه بریده برای ارزیابی واکنش رقمهای زردآلو مناسب نبود. هیبریدها در پنج گروه بسیار مقاوم، شش هیبرید مقاوم، هشت هیبرید نسبتا مقاوم و هفت هیبرید حساس بودند.

    نتیجه گیری

    هیبریدهای AD1033, AD1042, AD940, AD811, HS210, DM101, HS203 حساس شناخته شدند، که پیشنهاد می شود در برنامه های اصلاحی و احداث/جایگزینی باغها به کار برده نشوند. رقمهای جلیل، پارسی و شانلی به ترتیب مقاوم و نسبتا مقاوم تشخیص داده شدند.

    کلیدواژگان: حساسیت، هیبرید، Pseudomonas syringae
  • جواد یوسفی نایی، عادل پردل*، احمد درخشان، علی ناظور صفحات 30-39
    مقدمه

    زیره دومین ادویه محبوب در جهان پس از فلفل سیاه است که هر ساله با سطح زیر کشت بالایی در ایران و به خصوص در استان خراسان رضوی کاشته می شود. بیماریهای قارچی هرساله خسارت زیادی به این گیاه با ارزش وارد می کنند. این پژوهش برای شناسایی قارچهای عامل زردی و پژمردگی زیره در استان خراسان رضوی اجرا شد.

    مواد و روش ها

    بوته های زیره زرد و پژمرده از مزرعه های حومه  کاشمر، تربت حیدریه و رشتخوار در استان خراسان رضوی، نمونه برداری شدند و قارچها از بافتهای بیمار آنها جداسازی، خالص سازی و شناسایی شدند. بیماری زایی جدایه های قارچی روی رقم محلی در گلخانه مورد ارزیابی قرار گرفت

    یافته ها

    دو گونه Fusarium شاملF. oxysporum  با بیشترین فراوانی و F. equiseti با کمترین فراوانی از بوته های بیمار زیره شناسایی شدند. میان  43 جدایه این قارچها 24 جدایه F. oxysporum  باعث پژمردگی و نه جدایه  F. equiseti باعث زردی بوته های زیره شدند.

    نتیجه گیری:

    F. oxysporum   و F. equiseti عوامل پژمردگی و زردی زیره در خراسان رضوی هستند.

    کلیدواژگان: زیره، Fusarium oxysporum، Fusarium equiseti
  • سمانه بهلولی، مسعود ابرین بنا*، یوبرت قوستا صفحات 40-49
    مقدمه

    قارچ خاکزی Sclerotinia sclerotiorum  یا کپک سفید عامل بیماری مخرب پوسیدگی ریشه و ساقه گیاهان بسیاری است. مبارزه شیمیایی با توجه به عدم وجود رقم هایی با مقاومت بالا، به عنوان مهم ترین روش مدیریت این بیمارگر گیاهی است. اما استفاده مکرر از قارچ کش ها منجر به بروز سویه های مقاوم در جمعیت بیمارگر می شود. استفاده از قارچ کش هایی با نحوه اثر متفاوت، به خصوص آنهایی که اثر تشدیدکننده دارند، از مهم ترین روش های ضدمقاومت به قارچ کش ها است.

    مواد و روش ها

    اثر نسبت های مختلف مخلوط دو به دو قارچ کش های کاربندازیم، ایپرودیون و تبوکونازول روی رشد پرگنه چهار جدایه S. sclerotiorum، و بررسی خاصیت تشدیدکننده احتمالی آنها در شرایط درون شیشه ای در این پژوهش، مورد آزمایش قرار گرفت. جدایه های بیمارگر در محیط کشت سیب زمینی- دکستروز- آگار حاوی غلظت های مختلف از مخلوط قارچ کش ها کشت شدند و مقادیر EC50 و فاکتور تشدیدکنندگی برای نسبت های مختلف مخلوط قارچ کش ها محاسبه گردید.

    یافته ها

    مخلوط تبوکونازول: کاربندازیم به نسبت 7:1، روی همه جدایه ها اثر تشدیدکنندگی و بازدارنده داشت و مخلوط کاربندازیم: ایپرودیون به نسبت 9:1روی سه جدایه اثر تشدیدکنندگی و بازدارنده نشان داد.

    نتیجه گیری

    مخلوط تبوکونازول: کاربندازیم به نسبت 7:1، بهترین اثر تشدیدکنندگی و بازدارندگی از رشد تمام جدایه های بیمارگر را داشت، بنابراین پتانسیل به کارگیری در برنامه مدیریت S. sclerotiorum را دارد.

    کلیدواژگان: کپک سفید، مقاومت، قارچ کش، تشدیدکننده
  • سعید ایمانی، سید محمدرضا موسوی*، رسول زارع، طاهره بصیرنیا صفحات 50-64
    مقدمه

    نماتد خاکزی مولد غده ریشه Meloidogyne javanica خسارت زیادی به گوجه فرنگی هر ساله وارد می کند. مدیریت آن با سم های شیمیایی اغلب دشوار و پرهزینه است و باعث از بین رفتن ریزجانداران مفید خاک می شود، بنابراین باید با روش بی خطر مبارزه زیستی جایگزین گردد. قارچ Purpureocillium lilacinum عامل مهم مبارزه زیستی با نماتدهای غده ریشه و سیستی است. این پژوهش، برای تعیین بستر و حامل مناسب این قارچ و تاثیر آن بر این نماتد در گوجه فرنگی اجرا شد.

    مواد و روش ها

    قارچ روی بسترهای دانه های ارزن، ذرت، یونجه و شبدر در شرایط آزمایشگاهی کشت شد و هاگ دهی آن در سه بازه ی زمانی 10، 20 و 30 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. ماندگاری هاگ قارچ در سه حامل تالک، کایولن و پودر چوب بلال ذرت طی 12 ماه  بررسی شد. تاثیر قارچ در حامل های فوق بر M. javanica روی گوجه فرنگی در شرایط گلخانه در قالب طرح کاملا تصادفی آزمایش شد.

    یافته ها

    قارچ روی بستر دانه ی ارزن 30 روز پس از کشت، بیشترین میزان هاگ را در یک گرم بستر تولید کرد. همچنین روی پودر چوب بلال ذرت در طول 12 ماه بیشترین ماندگاری هاگ را در یک گرم حامل داشت. قارچ فرموله شده در حامل پودر چوب بلال ذرت در شرایط گلخانه ای بالاترین توانایی مهار نماتد (95%) را داشت که از نظر آماری شبیه نماتدکش فلوپیرام بود. همچنین این فرمولاسیون در ماندگاری هاگ قارچ در خاک و روی ریشه و در پی آن کاهش شاخص های بیماری زایی نماتد و رشد بهتر گیاه موثرتر بود.

    نتیجه گیری

    دانه ی ارزن بستری مناسب برای تکثیر قارچ می باشد و حامل پودر چوب بلال ذرت یک ماده ی مناسب جهت ماندگاری قارچ است و می تواند پایه ی یک فرمولاسیون مناسب جامد برای این قارچ در جهت مهارزیستی با نماتدM. javanica باشد.

    کلیدواژگان: بقای هاگ، ارزن، چوب بلال ذرت، نماتد غده ریشه
  • سمیه وهابی، حبیب الله چاره گانی*، محمد عبدالهی، رسول رضایی صفحات 65-73
    مقدمه

    نماتدهای غده ریشه (.spp Meloidogyne) از زیان بارترین بیمارگرهای گیاهی با دامنه میزبانی وسیع می باشند که خسارت زیادی به محصولات کشاورزی وارد می نمایند. استفاده از رقمهای مقاوم به عنوان یک روش ایمن، کم هزینه و موثر برای مدیریت این نماتدها است.

    مواد و روش ها

    واکنش هشت رقم خربزه احلام، 105، تریسی، روناک، دلتاگرین، مک، هولار و ونو به گونه M. javanica در شرایط میکروپلات مورد ارزیابی قرار گرفت. بذرها در گلدان های دو کیلوگرمی کشت و در شرایط میکروپلات در شهر خورموج، استان بوشهر نگهداری شدند. گیاهچه ها در مرحله چهار برگی با 5000 تخم و لارو سن دوم نماتد M. javanica مایه زنی شدند. آزمایش بر پایه طرح کاملا تصادفی در پنج تکرار انجام گرفت. شصت روز پس از مایه زنی نماتد گیاهان برداشت و شاخص های رویشی گیاه و جمعیتی نماتد تعیین شدند.

    یافته ها

    فاکتور تولیدمثل نماتد در رقمهای روناک، دلتاگرین و ونو به طور معنی داری از سایر رقمها کمتر بود. وزن تر شاخساره در رقم روناک آلوده به نماتد اختلاف معنی داری با گیاهان سالم نداشت.

    نتیجه گیری

    رقمهای روناک، دلتاگرین و ونو حساسیت کمتری به نماتد M. javanica دارند.

    کلیدواژگان: حساسیت، شاخص غده، فاکتور تولیدمثل، نماتد غده ریشه
  • محمد رضوان جو، مهدی صدروی*، علیرضا خوشرو صفحات 74-81
    مقدمه

    پژمردگی ناشی از قارچ خاکزاد  Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici یکی از بیماری های مهم در بیشتر مناطق کشت گوجه فرنگی در جهان است. میزان خسارت بیماری در ایران تا 27 درصد محصول گزارش شده است. مبارزه زیستی یک روش موثر و سازگار با محیط زیست و سالم برای مصرف کنندگان است.  توانایی قارچهای میکوریز آربوسکولی در کاهش بسیاری از بیماری های خاکزاد گیاهان به اثبات رسیده است، بنابراین این پژوهش برای بررسی تاثیر یک قارچ میکوریز آربوسکولی که به شکل تجارتی در دسترس بود بر شدت این بیماری در سه رقم تحت کشت گوجه فرنگی صورت گرفت.

    مواد و روش ها

      زادمایه ی تجارتی قارچ میکوریز آربوسکولی Glomus geosprum تهیه گردید. آزمایش در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با چهار تکرار برای هر تیمار اجرا شد. زادمایه ی قارچ میکوریز آربوسکولی به خاک سترون در گلدان ها اضافه شد و بذرهای رقم های گوجه فرنگیSuper-Strain ،Chef  و Super-Falat در گلدان ها  کاشته شدند. ریشه ی گیاهچه ها در مرحله ی سه تا شش برگی با سوسپانسیون هاگ یک جدایه ی پرآزار F. oxysporum f. sp. lycopersici   مایه زنی شدند. پس از بروز نشانه های زردی و پژمردگی، داده های شدت بیماری، ارتفاع ساقه و طول ریشه جمع آوری و داده ها به کمک نرم افزار SPSS20 تجزیه واریانس شده و میانگین ها مقایسه شدند.

    یافته ها

    شدت بیماری در تمام رقم های تیمار شده با قارچ میکوریز آربوسکولی به میزان معنی داری کمتر و ارتفاع ساقه و طول ریشه بیشتر از تیمارهای غیر میکوریزایی بودند.

    نتیجه گیری

    توانایی G. geosporum در کاستن از شدت بیماری پژمردگی فوزاریومی و افزایش رشد بوته های گوجه فرنگی برای نخستین بار گزارش می شود.

    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، پژمردگی، Fusarium، Glomus
  • شینا سلیمانی، زهرا طهماسبی*، علی اشرف مهرابی، همایون کانونی صفحات 82-92
    مقدمه

     سوختگی ناشی از Ascochyta rabiei  مخرب ترین بیماری نخود در جهان است.  شناسایی صفتهای زراعی و شکل شناختی رقمهای مقاوم به بیماری برای تنظیم یک برنامه مناسب اصلاح نخود ضروری است.

    مواد و روش ها

    دوازده صفت زراعی و شکل شناختی 21 ژنوتیپ نخود مقاوم، نیمه مقاوم و حساس به بیماری در یک آزمایش مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با شش تکرار در یک سال زراعی در غرب ایران بررسی شد.

    یافته ها

    همه ژنوتیپ ها بر اساس تجزیه خوشه ای روش جفت گروه بدون وزن با میانگین حسابی به سه خوشه اصلی تقسیم شدند. ژنوتیپ های با پایین ترین عملکرد درخوشه II قرار گرفتند و ژنوتیپ IDDMAR-2012-32 حساس  به بیماری و نوع دسی در این خوشه بود. ژنوتیپ های با بالاترین عملکرد درخوشه III قرار گرفتند و ژنوتیپ  Gebres 419- 2مقاوم  به بیماری و نوع دسی در این خوشه بود. همچنین در بین ژنوتیپهای نوع کابلی، ILC482 به عنوان رقم پرمحصول و نیمه مقاوم  به بیماری در خوشه III قرار گرفت و لاین های FLIp-02-65C و FLIp-01-164C با عملکرد پایین همراه با مقاومت به بیماری در خوشه I قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    Gebres 419-2 را می توان با FLIp-02-65C یا FLIp-01-164C تلاقی  داد تا گونه های نخود کابلی مقاوم و پرمحصول و با دانه های درشت ایجاد کرد.

    کلیدواژگان: تیپ کابلی، تنوع ژنتیکی، هیبرید
  • نفیسه حسامی، مصطفی درویش نیا*، عیدی بازگیر صفحات 93-104
    مقدمه

    دو قارچ خاک زاد Fusarium oxysporum و F. solani عامل بیماری‎های مهم پژمردگی و پوسیدگی ریشه انواع لوبیا هستند. بهترین روش‎ مدیریت این بیماریها شناسایی و کشت رقمهای مقاوم است. این پژوهش برای شناسایی واکنش نه رقم لوبیای ایرانی به این دو قارچ بیمارگر اجرا شد.

    مواد و روش ها

    بوته های بیمار لوبیا از مزرعه های شهرستان الیگودرز در استان لرستان در غرب ایران  جمع‎آوری و در آزمایشگاه F. solani  و F. oxysporum از آنها جداسازی شدند. بیماریزایی این قارچها ابتدا روی یک رقم محلی بررسی شد. سپس واکنش نه رقم لوبیا نسبت به آنها در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه تعیین شد.

    یافته ها

    واکنش رقمها به F. oxysporum و F. solani به ترتیب در رقم قرمزدادفر با شدت بیماری 28/8 و 26/6 درصد، قرمزصیاد با 33/3 و 28/8 درصد، چیتی کوشا با 35/5 و 33/3 درصد، سفید247 با 40 و 37/8 درصد، سفیدپاک با 46/6 و 46/7 درصد، چیتی492 با 48/8 و 46/7 درصد به عنوان نیمه حساس و چیتی صالح با شدت بیماری 64/4 و 62/2 درصد، قرمزیاقوت با 77/7 و 80 درصد و سفیدالماس با 82/2 و 86/7 درصد به عنوان حساس شناخته شدند. هم چنین آنالیز همبستگی پیرسون نشان داد که همبستگی معنی دار منفی بین طول ریشه، وزن تر و خشک ریشه با شدت این بیماریها وجود دارد.

    نتیجه گیری

    شش رقم لوبیای ایرانی قرمزدادفر، قرمزصیاد، چیتی کوشا، سفید247، سفیدپاک و  چیتی492 به این بیماریها نیمه حساس هستند.

    کلیدواژگان: پژمردگی، پوسیدگی ریشه، لوبیا قرمز، لوبیا چیتی
  • پروین زارع، حبیب الله حمزه زرقانی* صفحات 105-115

    گل رز مهم ترین گل بریدنی در دنیا است. بیماری سرخشکیدگی یکی از مخرب ترین بیماری های انواع رز در گلخانه های پرورش این گیاه ارزشمند است. نشانه اصلی بیماری به صورت خشکیدگی نوک شاخه ها و عدم تشکیل گل است. عوامل این بیماری Coniothyrium fuckelii، Botryodiplodia theobromae، Botrytis cinerea، Trichothecium roseum، Acremonium sclerotigenum، Diplodia rosarum، Lasiodiplodia pseudotheobromae، Phomopsis sp. و Pestalotia funereal  می باشند. روش های مدیریت بیماری، شامل انجام برشهای برداشت بالای گره با زاویه ای که کمترین ناخنک از بافت چوبی مرده به جا بماند، جهت تسریع تشکیل بافت چوب پینه ای، حفاظت شیمیایی زخمهای هرس با قارچ کشها، ضدعفونی چاقوی باغبانی پس از هر برش، اجتناب از ایجاد زخم روی ساقه ‏ها و رعایت بهداشت گلخانه در این مقاله شرح داده شده اند.

  • کیوان فری، مریم خضری* صفحات 116-127

    باکتری Agrobacterium tumefaciens قادر به ایجاد بیماری مخرب گال طوقه در طیف وسیعی از گیاهان دولپه است و موجب خسارت های اقتصادی قابل توجهی در میزبان های خود می شود. این باکتری مقیم خاک، تا مدت های زیادی می تواند به صورت ساپروفیت در خاک و بقایای گیاهی زنده بماند. زمانی که گیاه میزبان در دسترس باکتری قرار گیرد، از طریق مواد مترشحه از زخم های ایجاد شده روی ریشه، به گیاه جذب شده و از همین طریق وارد گیاه می شود. باکتری بیمارگر بخشی از پلاسمید Ti، به نام T-DNA، را به سلول گیاه وارد می کند. الحاق T-DNA به ژنوم سلول گیاه، موجب بیان ژن های تومورزای رمزگذاری شده می گردد و میزان تولید هورمون های رشدی گیاه در سلول افزایش می یابد. افزایش تولید اکسین و سیتوکینین، افزایش تعداد و حجم سلول ها را به دنبال دارد که نتیجه آن تشکیل گال روی ریشه، طوقه و شاخه های گیاهان آلوده است. با توجه به دامنه میزبانی وسیع، خسارت اقتصادی بالا و کنترل دشوار این بیماری، در این مقاله ویژگی های فنوتیپی، ژنتیکی و بیماری زایی باکتری مورد بررسی قرار گرفته است، همچنین زیست شناسی و راه کارهایی موثر در مدیریت تلفیقی بیماری ارایه شده است.  

  • سعیده جاور* صفحات 128-138

    قارچها فاقد کلروفیل هستند و قادر به فتوسنتز کردن نیستند و انرژی مورد نیاز خود را از تجزیه مواد آلی محیط کسب می کنند. به طور کلی برای تولید صنعتی عوامل زیستی، انتخاب منابع غذایی ارزان قیمت و قابل دسترس اهمیت زیادی دارد. در این مقاله به عمده ترین نیاز غذایی قارچ ها در شرایط فرمانتاسیون مایع که شامل منابع کربنی، منابع نیتروژن، مواد معدنی و اکسیژن در قارچ های هوازی می باشد پرداخته شده است. منابع کربنی در صنایع فرمانتاسیون مایع را کربوهیدرات ها، چربی های حیوانی، روغن های گیاهی، هیدروکربن ها و الکل ها تشکیل می دهند که از این میان، عمده ترین منابع کربنی، کربوهیدرات ها می باشند. هشت تا چهارده درصد از وزن خشک قارچ ها را نیتروژن تشکیل می دهد و برای تامین نیاز قارچ ها به نیتروژن، تعداد زیادی از ترکیبات معدنی و آلی را می توان به کار برد. قارچ ها مانند سایر ریزجانداران برای رشد و متابولیسم سلولی خود به عناصر معدنی مشخصی نیاز دارند. بیشتر قارچ های زیستی که در سطح تجاری تولید و مصرف می شوند از گروه ریزموجودات هوازی و در مواردی، بی هوازی اختیاری هستند. در تولید انبوه قارچ های رشته ای، وجود اکسیژن حل شده کافی برای رشد و هاگ زایی مناسب، عاملی مهم و محدود کننده محسوب می شود.

    کلیدواژگان: تخمیر مایع، کربن، نیتروژن
|
  • Samad Jamali* Pages 1-14

    Truffles are edible fungi belonging to the phylum Ascomycota. These valuable fungi can be divided into two categories: desert and forest truffles. They are obligatory mycorrhiza forming with some trees, shrubs, annual and perennial plants. These fungi belong to 38 genera of six families of the order Pezizales, class Pezizomycetes. The forest truffles are classified in the Tuberaceae family and the desert truffles in the other families. The existence of Tuber aestivum from the family Tuberaceae, Terfezia claveryi, Terfezia boudieri, Tirmania pinoyi, and Tirmania nivea from the family Pezizaceae, Picoa juniperi, Picoa lefebvrei, Geopora cooperi and Geopora cooperi, from the family Pyronemataceae, has been morphologically and molecularly proven by researches in Iran. The morphological characteristics, symbiotic plants, and distribution areas of these fungi are described here.

    Keywords: Mycorrhiza, Terfezia, Tirmania, Tuber
  • ROGHAYEH MOHAMMADI, Mansureh Keshavarzi*, Nader Hassanzadeh, Jalil Dejampour, Afagh Farhadnezhad Pages 15-29
    Introduction

    Bacterial canker caused by Pseudomonas syringae is one of the most damaging diseases in apricots. This experiment was conducted to evaluate relative resistance to the disease in 22 selected local apricot hybrids including AD507, AD405, and HS731 which were recently released as Jalil, Parsi and Shanli.

    Material and Methods

    Evaluation methods included artificial inoculation of two-year-old seedlings in an orchard and of cut shoots in the laboratory. Initially, the pathovar identity of localP. syringae strains were determined using LOPAT and GATTa tests and three isolates were used as inoculum. The inoculation was done in the seedling stem and after one year and 1.5 years, canker length was recorded.

    Result

    The pathovar of all isolates was identified as P. syringae pv. syringae. The longest and shortest cankers were observed in AD1033 and AC113 with averages of 34.76 mm and 8.35 mm, respectively. The cut shoot bioassay was not practical for apricots. The hybrids were classified into four groups including highly resistant, resistant, moderately resistant, and susceptible.

    Conclusion

    AD1033, AD1042, AD940, AD811, HS210, DM101, HS203 have been classified as susceptible and should not be used in breeding programs and orchard establishment/replacement. Jalil, Parsi, and Shanli were rated as resistant, and moderately resistant, respectively.

    Keywords: Hybrid, Pseudomonas syringae, Susceptibility
  • Javad Yousefi Nayi, Adel Pordel*, Ahmad Drakhshan, Ali Nazvar Pages 30-39
    Introduction

    Cumin is the second most popular spice worldwide after black pepper. It is planted with a large acreage each year in Iran, especially in the Khorasan-Razavi province (northeastern Iran). Fungal diseases have caused great loss to this precious plant every year. This study aimed to investigate and identify the causal fungi of chlorosis and wilting of cumin in the Khorasan-Razavi province.

    Materials and Methods

    Yellowed and wilted cumin plants were sampled from Torbat-Heydarieh, Kashmar, and Roshtkhar suburban’s farms, and fungi were isolated, purified, and identified, from their diseased tissues. The pathogenicity test of isolated fungi was carried out on a local cultivar under greenhouse conditions.

    Results

    Two Fusarium species, including F. oxysporum with the highest frequency and F. equiseti with the lowest frequency, were isolated from diseased cumin plants. Between 43 isolates of these fungi in the pathogenicity test, twenty-four isolates of F. oxysporum caused wilt, and nine isolates of  F. equiseti caused chlorosis and leaf fall, in the plant.

    Conclusion

    F. oxysporum, and F. equiseti are known as the causal agents of cumin wilt and chlorosis in the Khorasan-Razavi province of Iran.

    Keywords: Cumin, Fusarium oxysporum, Fusarium equiseti
  • Samaneh Bahlooli, Masoud Abrinbana*, Youbert Ghosta Pages 40-49
    Introduction

    Soil-borne fungus Sclerotinia sclerotiorum or white mold is the cause of the destructive disease of root and stem rot of many plants. Chemical control due to the lack of highly resistant cultivars is the most important method in the pathogen management program in various plants. However, the repeated use of fungicides leads to the development of resistant strains in pathogen populations. The use of fungicides with different modes of action, especially those with a synergistic effect, is one the most important anti-resistance methods.

    Materials and Methods

    In this research, the effect of different mixing ratios in pairs of carbendazim, iprodione, and tebuconazole fungicides and their possible synergistic activity on four S. sclerotiorum isolates were investigated in vitro conditions. For this purpose, the isolates were cultured on potato dextrose agar, containing different concentrations of fungicides mixtures, and EC50 values and the synergy factors were then determined for different mixtures ratios.

    Results

    Tebuconazole: carbendazim mixture in 1:7 ratio, with a synergistic activity, inhibited all the isolates growth, and carbendazim: iprodione mixture in 1:9 ratio showed a synergistic effect on three isolates.

    Conclusion

    The mixture of tabuconazole: carbendazim in 1:7 ratio had the best synergistic activity, and inhibitory effect on the growth of all the pathogen isolates, so it has the potential to be used in the management program of S. sclerotiorum.

    Keywords: White mold, Resistance, Fungicide, Synergism
  • Saeid Imani, Mohammad Reza Moosavi*, Rasoul Zare, Tahere Basirnia Pages 50-64
    Introduction

    The soil-borne root-knot nematode (Meloidogyne javanica) causes heavy losses in tomato plants every year. Their management by chemical nematicides is difficult, expensive, and may also kill soil beneficial microorganisms, so other safer methods should be used to replace them. Purpureocillium lilacinum is an important biological control agent against root-knot and cyst nematodes. This study was carried out to determine the appropriate substrate and carrier of this fungus and its effect on these nematodes in tomatoes.

    Material and Methods

    P. lilacinum was propagated in vitro on seeds of millet, corn, alfalfa, and clover substrates and their spore production was assessed 10, 20, and 30 days after inoculation. The survival of the fungal spores was then examined in talc, kaolin, and corn cob powder as carriers for 12 months. The effect of the fungus in the mentioned carriers against Meloidogyne javanica on tomato was investigated in the greenhouse by means of a completely randomized design experiment.

    Results

    The highest number of spores in one gram of substrate was produced on millet seed on day 30. The highest number of survived spores was detected in the corncob powder carrier at all 12 months of the experiment. The fungus on corn cob powder was able to control M. javanica to 95% was similar to the nematicide Flopyram. This formulation also had a superior effect in establishing the fungus in the rhizosphere and on roots, suppressing the growth parameters of nematode and increasing plant growth.

    Conclusion

    The fungus reproduced well on millet seeds and could last longer if formulated on corn cobs powder. Therefore, corn cobs powder can be a suitable base to produce an effective powdered product against M. javanica.

    Keywords: Maize cobs, Millet, Root-knot nematode, Spore survival
  • SOMAYEH VAHABI, HABIBALLAH CHAREHGANI*, MOHAMMAD ABDOLLAHI, RASOOL REZAEI Pages 65-73
    Introduction

    The Root-knot nematodes (Meloidogyne spp.) are one of the most damaging plant pathogens with a wide host range and cause major losses to agricultural crops. The use of resistant cultivars is considered a safe, economical, and effective method to control these nematodes.

    Materials and Methods

    In the present study, eight melon cultivars namely Ahlam, 105, Tracey, Ronak, Deltagrin, Mac, Holar, and Veno were evaluated for their response to M. javanica. The seeds were planted in 2 kg pots and maintained under natural conditions in Khormuj city, Bushehr province. Seedlings at the four-leaf stage were inoculated with 5000 eggs and second-stage juveniles. The factorial experiment was conducted in a completely randomized design with five replicates. Sixty days after nematode inoculation, the plants were harvested and the plant growth and nematode population indices were evaluated.

    Results

    The results showed that the nematode reproduction factor was significantly lower in Ronak, Deltagrin, and Veno than in the other cultivars. No significant difference was observed in shoot fresh weight of nematode inoculated and non-inoculated plants of Ronak cultivar.

    Conclusion

    Ronak, Delta-green and Veno cultivars are less susceptible to M. javanica.

    Keywords: Gall index, Reproduction factor, Susceptibility, Root-knot nematode
  • MOHAMMAD REZVANJOO, MEHDI SADRAVI*, ALIREZA KHOSHROO Pages 74-81
    Introduction

    Wilt caused by the soil-borne fungus Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici is one of the most common and harmful diseases in most tomato growing areas. The disease damage is reported up to 27% of the yield in Iran. Biological control of the disease is an effective, environmentally friendly, and consumer health management method. The ability of arbuscular mycorrhizal fungi to reduce many soil-borne diseases has been demonstrated, so this study was conducted to investigate the effect of a commercially available arbuscular mycorrhizal fungus on disease severity in three tomato cultivars.

    Materials and Methods

    The commercial inoculum of arbuscular mycorrhizal fungus Glomus geosprum was obtained from the market. The experiment was performed in a completely randomized statistical design with four replicates for each treatment. Inoculum of G. geosprum was added to sterile soil in pots and then seeds of Super-Strain, Chef, and Super-Falat tomato cultivars were sown. Seedling roots were inoculated at the three to the six-leaf stage with a spore suspension of a hypervirulent isolate of F. oxysporum f. sp. lycopersici. Data on the severity of the disease, stem height, root length were collected after the appearance of wilting symptoms and analyzed with the SPSS 20 software and the means values were compared.

    Results

    The severity of the disease was significantly reduced in all cultivars treated with arbuscular mycorrhizal fungus, and the stem height and root length were higher than those with no mycorrhizal fungus.

    Conclusion

    The ability of G. geosporum, to reduce the severity of Fusarium wilt disease and increase the growth of tomato plants is reported for the first time.

    Keywords: Tomato, Wilt, Fusarium, Glomus
  • Shina Soleymani, Zahra Tahmasebi*, Ali Asherf Mehrabi, Homayoun Kanouni Pages 82-92
    Introduction

    Blight caused by Ascochyta rabiei is the most destructive disease of chickpea worldwide. Identification of agronomic and morphological properties of disease-resistant cultivars is necessary to set up a suitable chickpea breeding program.

    Materials and Methods

    Twelve agronomic and morphological properties of 21 resistant, semi-resistant, and susceptible chickpea genotypes were investigated in a field experiment in a randomized complete block design with six replications in one agronomic year in western Iran.

    Results

    All genotypes were divided into three main clusters based on the UPGMA dendrogram. The lowest yielding genotypes were located in cluster II and IDDMAR-2012-32 genotype was susceptible to disease and desi-type in this cluster. The genotypes with the highest yield were placed in cluster III, and the genotype Gebres 419-2 was resistant to the disease and the desi-type in this cluster. Among the Kabuli-type genotypes, ILC482 was included in cluster III as a high-yielding and semi-disease-resistant cultivar, and low-yielding FLIp-02-65C and FLIp-01-164C lines along with disease resistance were included in cluster I.

    Conclusion

    Gebres 419-2 can be crossed with FLIp-02-65C or FLIp-01-164C to produce robust, high-yielding Kabuli chickpea varieties with large seeds.

    Keywords: Genetic Divergence, Hybrid, Kabuli Type
  • Nafiseh Hesami, Mostafa Darvishnia*, Eidi Bazgir Pages 93-104
    Introduction

    Two soil-borne fungi, Fusarium oxysporum and F. solani, are the causes of important diseases of beans wilting and root rot. The best way to manage these diseases is to identify and cultivate resistant cultivars. This study was conducted to identify the reaction of nine Iranian beans cultivars to these two pathogenic fungi.

    Materials and Methods

    Bean-diseased plants were collected from farms in Aligudarz city in Lorestan province, in western Iran, and F. oxysporum and F. solani were isolated from them in the laboratory. At first the pathogenesis of these fungi was investigated on a local cultivar. Then, the reaction of nine bean cultivars to them was determined in a completely randomized design experiment in the greenhouse.

    Results

    Reaction of cultivars to F. oxysporum and F. solani respectively were, Dadfar red-bean with disease severity of 28.8 and 26.6%, Sayad red-bean  with 33.3 and 28.8%, Koosha pinto-bean  with 35.5 and 33.3%, White 247 with 40 and 37.8%, Pak white-bean with 46.6 and 46.7% and pinto-bean 492 with 48.8 and 46.7% respectively, were grouped as semi-sensitive. Saleh pinto-bean with a disease severity of 64.4 and 62.2%, Yaghot red-bean  with 77.7 and 80% and Almas white with 82.2 and 86.7% respectively, were determined as sensitive. Pearson correlation analysis also showed that there was a significant negative correlation between root length, fresh and dry weight of root with diseases severity.

    Conclusion

    Six cultivars of Iranian beans vs Dadfar, Sayad, Koosha, White247, Pak and 492 are semi-sensitive to these diseases.

    Keywords: Root rot, Red-bean, Pinto-bean, Wilt
  • Parvin Zare, Habiballah Hamze Zarghani* Pages 105-115

    Rose is the most important cut flower in the world. Dieback is one of the most devastating rose diseases in greenhouses. The main symptom of the disease is dryness of the branch tips and lack of flower formation. The disease causal agents are Coniothyrium fuckelii, Botryodiplodia theobromae, Botrytis cinerea, Trichothecium roseum, Acremonium sclerotigenum, Diplodia rosarum, Lasiodiplodia pseudotheobromae, Phomopsis sp., and Pestalotia funereal. Disease management methods include cutting the top of the knot at an angle with the least remaining of the deadwood tissue to accelerate the formation of callus tissue, chemical protection of pruning wounds with fungicides, disinfection of the garden knife after each cut, avoiding wounds on the stems and compliance with greenhouse sanitation are described in this article.

    Keywords: Botryodiplodia, Botrytis, Diplodia
  • Kayvan Farri, Maryam Khezri * Pages 116-127

    Agrobacterium tumefaciens is capable of causing distractive disease of crown gall in a wide range of dicotyledonous plants and causes great economic impact in its hosts. This soil-dwelling bacterium can survive as a saprophyte in soil and plant debris for a long time. When the host plant is present, the bacterium is absorbed into the plant through the root secretions from the wounds and enters the plant through it. The pathogenic bacteria introduce a part of its Ti plasmid, called T-DNA, into the plant cell. Integration of the T-DNA to plant cell genome results in expression of the encoded oncogenes and an increasing the production of phytohormones in cells. Overproduction of auxin and cytokinin leads to cells hyperplasia and hypertrophy, which results in the gall formation on the root, crown, and branches of infected plants. As regards the wide host range, high economic impact, and difficult control of this disease, in this article phenotypic, genetic and pathogenicity characteristics of bacteria have been studied, as well as biology and effective strategies of integrated disease management are presented.

    Keywords: Agrobacterium, Rhizobiaceae, T-DNA
  • SAEEDEH JAVAR * Pages 128-138

    Fungi lack chlorophyll and are not able to photosynthesize and obtain the required energy from the decomposition of organic matter in the environment. In general, for the industrial production of biological agents, the choice of cheap and accessible food sources is very important. In this paper, the main nutritional requirements of fungi in liquid fermentation are discussed, which include carbon sources, nitrogen sources, minerals and oxygen in aerobic fungi. Carbon sources in the liquid fermentation industry are carbohydrates, animal fats, vegetable oils, hydrocarbons and alcohols, of which the major carbon sources are carbohydrates. Eight to fourteen percent of the dry weight of fungi is nitrogen, and a large number of mineral and organic compounds can be used to meet the fungus's need for nitrogen. Fungi, like other microorganisms, need certain minerals for their growth and cellular metabolism. Most commercially produced and consumed biological fungi are aerobic microorganisms and in some cases, facultative anaerobes. In the mass production of filamentous fungi, the presence of sufficient dissolved oxygen is an important and limiting factor for proper growth and sporulation.

    Keywords: Liquid fermentation, Carbon, Nitrogen