فهرست مطالب

پیکره - پیاپی 24 (تابستان 1400)

نشریه پیکره
پیاپی 24 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا شیخی*، عصمت فیاض، میترا شجاعی مقدم صفحات 1-15
    بیان مسئله

     اقوام کرمانج که به دستور شاه عباس صفوی برای حفاظت از مرزهای شرقی، از غرب کشور به خراسان کوچانده شدند، عمدتا دامدار و مانوس با طبیعت هستند. از جمله تولیدات ایشان، بافته های پاپوش با طرح و نقش قابل تامل است. پاپوش ها شامل جوراب پشمی، پتاوه و چاروق است که زن و مرد عشایر با بافت و دوخت و دوز آن به روایت زندگی و خاطرات خود می پردازند. در این پژوهش به چیستی نقوش پاپوش اقوام زعفرانلو و شادلو و همچنین چیستی مفاهیم نمادین آن ها که بازنمود فرهنگ بصری این اقوام است، پاسخ داده می شود.

    هدف

    دسته بندی نقوش و بازشناسی نمادهای برتر و معنا و مفهوم در پاپوش های اقوام زعفرانلو و شادلو در شهرستان های شیروان، بجنورد، قوچان و کلات نادری هدف این پژوهش است.

    روش پژوهش

     رویکرد تحقیق، کیفی است. این تحقیق از نظر هدف، بنیادی و ماهیتی توصیفی و تحلیلی دارد. جمع آوری مطالب کتابخانه ای و نیز میدانی و شامل مصاحبه و عکاسی است.

    یافته ها

     پاپوش های ایل کرمانج به سه نوع جوراب، پتاوه و چاروق تقسیم می شوند که تنوع نقوش در جوراب ها بیشتر از نقوش پتاوه و کفش است. نقش پاپوش ها، حیوانی، گیاهی و هندسی اند و مهم ترین خصیصه، انتزاعی و هندسی بودن آن هاست. کاربرد و معنای نقش ها تا اندازه ای همپوشان و در برخی طایفه ها متفاوت است. منبع الهام نقوش و باورهای ایل کرمانج طبیعت، گیاهان، پرندگان، حیوانات، امور روزمره و شرایط اقلیمی است. در هنر کرمانجی می توان نمادهایی چون برکت، حاصل خیزی، قدرت، استقامت، تجدید حیات، زندگی، باروری محافظت کننده و آسیب رسان و نیروهای فرامادی و کیهانی را پی جویی کرد.

    کلیدواژگان: عشایر کرمانج، زعفرانلو، شادلو، پاپوش، نقوش و نماد
  • رضا علی پور* صفحات 16-25
    بیان مسئله

    نقاشی خیالی نگاری در رویارویی با ترویج مکتب های هنری دوران تجدد ایران، در تداوم سنت نگارگری و تلفیق آن با شیوه های هنری دوران خود شکل گرفت. نقاشان این شیوه در تلاش بودند تا روش بیانی ویژه خود را متناسب با هنر مردمی و مذهبی بیابند. خاستگاه هویت و اصالت این آثار به اصل درونی هنرمند ارجاع دارد و به واسطه نمادپردازی و رمزگرایی در قالبی مادی تجلی یافته است. آن چه مسئله است این است که چگونه می توان بر مبنای نظر «کوماراسوامی» و نسبت آرای وی در حوزه مفهوم هنر سنتی با آثار این مکتب، ساختار اندیشه و روش هنری در نقاشی خیالی نگاری را تبیین کرد تا بر این اساس، جایگاه و ارزش آثار نقاشی خیالی نگاری، میان مکاتب هنری و هنرهای سنتی نمود بیشتری یابد.

    هدف

    هدف این نوشتار تبین ساختار اندیشه مکتب نقاشی خیالی نگاری بر مبنای تعریف و کارکرد هنر سنتی از نظر کوماراسوامی است.

    روش پژوهش

    روش پژوهش در این مقاله به صورت نظری و بر اساس تحلیل کیفی صورت گرفته و گردآوری اطلاعات به صورت مطالعه اسنادی و با بهره از منابع کتابخانه ای انجام شده است.

    یافته ها

    کوماراسوامی هنر را بیان جسمانی فرم از پیش تصور شده ای می داند که به چیزی مافوق و ماورای خودش اشاره دارد، و این هنر همواره سمبلیک و نمادین است. در این حوزه، هنرمند سنتی دو ساحت را از پیش می گذراند، یکی ساحت رهایی و دیگری اقتناص و عبودیت. هنر سنتی بر اساس شهود صور مثالی با ابتنای بر عقل شهودی مفهوم می یابد و بر مبنای این مفهوم، اندیشه و نیز هدف غایی نقاشی خیالی نگاری چیزی جز بیان حقیقت و رسیدن بدان نیست. در نتیجه حاصل از آن دریافتیم که ساختار اندیشه و روش هنری در مکتب نقاشی خیالی نگاری در سایه سنت و معنویت اسلامی، باورها و عقاید شیعی و جهان بینی عرفانی شکل گرفته و هنرمند با تکیه بر عقلانیت و ژرف اندیشی به آفرینش اثر هنری دست زده و همین عامل برای هنرمند نوعی عبادت تلقی شده است.

    کلیدواژگان: هنر سنتی، نقاشی خیالی نگاری، ساختار اندیشه، آناندا کوماراسوامی، خردورزی
  • رضا رفیعی راد*، احسان امیرپور صفحات 26-39
    بیان مسئله

    بررسی حضور تصویر زن در نقاشی معاصر دو کشور همسایه، افغانستان و تاجیکستان، با عناصر مشترک درون تمدنی مانند فرهنگ، زبان و هنر، موضوعی در خور توجه است؛ چرا که از یک طرف نوع حکومت دو کشور به صورت جمهوری اسلامی و جمهوری، و نیز قرابت و همسایگی تاجیکستان به کشور روسیه و دیگر عوامل تمدنی، علی رغم همه مشترکات سبب ایجاد تفاوت هایی در بازنمایی تصویر زن در نقاشی معاصر این دو کشور شده است. پرسش هایی که در این پژوهش مطرح می شود این است که کدام هنرمندان این دو کشور، به بازنمایی تصویر زن در آثار خود پرداخته و مشترکات و تفاوت های آن ها چیست؟

    هدف

    تبیین و آگاهی از شباهت ها و تفاوت های بازنمایی تصویری زن در نقاشی معاصر افغانستان و تاجیکستان هدف پژوهش حاضر است.

    روش پژوهش

    این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و آرشیوهای موجود، به انجام رسیده است.

    یافته ها

    تصویر زن به گونه های مشابهی در هر دو کشور بازنمایی شده است. اما در بازنمایی زن در ساحت عشق و ایثار، در نقاشی معاصر افغانستان، (از عصر امانی تا پایان ریاست جمهوری غنی)، شاهد نمادگرایی مضاعف و در تاجیکستان، روایت دینی از زن، به عنوان حوا و آغازگر جهان هستیم. همچنین بازنمایی بدن زن نیز، محملی برای بیان مصایب این قشر از جامعه افغانستان بوده و واقعگرایی نیز بر این مصایب صحه می گذارد. حال آن که در تاجیکستان، بازنمایی بدن زن، به کار گیری و معادل سازی آموزه های آکادمیک غربی است. واقع گرایی در ثبت زندگی روزمره زنان در آثار هر دو کشور دیده می شود. اما در افغانستان در مقایسه با تاجیکستان، بر موضوعاتی نظیر رنج های زنان و نقد سنت ها، آزادی بیان و حقوق زنان  تاکید بیشتری شده است. تقابل سنت و مدرنیته، در نقاشی های هر دو کشور وجود دارد اما در افغانستان، علاوه بر تنوع در شیوه و مصالح، بر وجه انتقادی تاکید دارد حال آن که در تاجیکستان، این امر، بیشتر سبب ایجاد تنوع و تقلید در شیوه شده است. آنچه که در بازنمایی زن در نقاشی معاصر هر دو کشور مورد توجه است، تکریم و ستایش از مقام زنان است.

    کلیدواژگان: نقاشی معاصر افغانستان، نقاشی معاصر تاجیکستان، بازنمایی تصویر
  • حجت الله حسنوند، محمد خزائی*، غلامعلی حاتم، محمد عارف صفحات 40-54
    بیان مسئله

     ضامن آهو ازجمله مضامین روایی ارزشمند شیعی است که مبنای خلق آثاری در حوزه هنرهای تجسمی در ایران بوده است. «حسن اسماعیل زاده»، «محمد فراهانی»، «محمدتجویدی»، «محمود فرشچیان»، ازجمله هنرمندانی هستند که این مضمون را در آثار نقاشی خود بازنمایی کرده اند. آثار این هنرمندان دارای شباهت ها و تفاوت هایی در ساختار، مفهوم و شیوه روایی است؛ از این رو، مقاله حاضر در نظر دارد تا ضمن پاسخ به چیستی تفاوت ها و شباهت های یاد شده، شکل و میزان تاثیرهریک از آثار هنرمندان مذکور را بر ارتقاء جایگاه این مضمون و بویژه نقطه اوج آن یعنی «ضمانت آهو» را بررسی نماید.

    هدف

    آگاهی از ساختار، مفهوم و شیوه روایی و ویژگی های کیفی آثار نقاشی مورد بررسی از طریق شناخت تفاوت ها و شباهت ها در ساختار و مفهوم از اهداف این پژوهش است.

    روش پژوهش

    در این پژوهش، مقایسه تطبیقی تعداد چهار اثر نقاشی با موضوع و مضمون ضامن آهو به روش توصیفی-تحلیلی صورت گرفته است؛ هم چنین از مطالعات کتابخانه ای، اسنادی، پایگاه های اطلاعاتی و مشاهده آثار نقاشی جهت گردآوری و ارزیابی داده های پژوهشی استفاده شده است.

    یافته ها

     شباهت آثار ذکر شده بیشتر در ساختار یعنی در رنگ فرم، نور، پیروی از الگوی بصری یکسان و به لحاظ موضوعی پرداختن به، نقطه اوج این ماجرای ضمانت آهو قابل پی گیری است. اما تفاوت های قابل تشخیص، عموما در کیفیت بیان مفاهیم است که به واسطه توانمندی های تکنیکی هنرمندان در استفاده از انواع نشانه ها و عناصر نمادین حیوانی، گیاهی، رنگ و مانند آن شکل گرفته است. بر این اساس تفاوت های ایجاد شده در یک ارتباط مستقیم با کیفیت ساختار در جهت مثبت و ارتقاء مفهوم قابل ارزیابی است.

    کلیدواژگان: ضامن آهو، نقاشی ایرانی، شکار، نقاشی، ساختار، مفهوم
  • ابوالقاسم نعمت شهربابکی*، سمیه میرنژاد صفحات 55-72
    بیان مسئله

     ازجمله دست بافته های مناطق عشایری سیستان و بلوچستان آویز بافته های تزیینی است. بافندگان برای در امان بودن از مصایب روزگار و غلبه بر ترس ها از نقوشی در این بافته ها استفاده نموده اند که جهت طلسم و تعویذ شکل گرفته اند. از این رو مسئله قابل تامل این است که چگونه نقوش مرتبط با طلسم و تعویذ روی دست بافته های کاربردی زندگی نقش بسته است و دلیل کاربرد این نقوش در این دست بافته ها چیست؟

    هدف

    ازآنجاکه تاکنون مطالعه جامعی در این باره صورت نگرفته نگارندگان بر آن شدند که در این زمینه به پژوهش بپردازند. مقاله حاضر کوشیده است تا با شناسایی انواع آویز بافته های سیستان و بلوچستان، ضمن تلاش در برطرف نمودن کاستی های پژوهش های موجود و هم راستا، نقوش این بافته ها را تحلیل و بررسی کنند.

    روش پژوهش

    این مقاله از نوع پژوهش های کیفی است و روش ارایه آن توصیفی-تحلیلی است که اطلاعات مورد نظر آن به شیوه کتابخانه ای و میدانی جمع آوری گردیده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد دست بافته ها در این منطقه به صورت آویزبافته یک تلی (دستبافته ای با عرض کم و طول زیاد)، تعویذبند، گلوبند چهارپایان، مال بند و پلک بوده است، نقوش در دست بافته ها علاوه بر جنبه تزیینی و کاربردی، جهت بازتاب آرزوها، خواسته ها، بیان ترس و اعتقادات مردم منطقه بوده است. پرکاربردترین صورت هندسی نقش مایه ها با بنیاد مثلث، مربع و لوزی است استفاده از این فرم و نقوش در این دست بافته ها نشان از تاثیر اقلیم و فرهنگ منطقه ای بر هنر این سامان دارد. استفاده از این نقوش در کنار تزییناتی هم سو، برای دفع بلایا با هدف تعویذی و طلسمی ایجاد شده اند.

    کلیدواژگان: سیستان و بلوچستان، آویزبافته، باور، طلسم و تعویذ، نقش
  • الهه پنجه باشی* صفحات 73-91
    بیان مسئله

     نمایش قدرت در دوره قاجار در مرکز توجه نقاشی های پیکرنگاری دربار بوده و نقاشی های به سفارش مراکز نظامی بستر نمایش این موضوع بوده است. سوال اصلی پژوهش به این شرح است که قدرت نظامی در تصاویر نقاشی این دوران چگونه به تصویر کشیده شده و ویژگی بصری و ساختاری نمایش قدرت در نقاشی میدان مشق اثر محمد حسن افشار به وسیله هنرمند چگونه بوده است؟

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی نقاشی نظامی دوران ناصرالدین شاه و ویژگی های ساختاری و بصری اثر میدان مشق ارایه شده است.

    روش پژوهش

     این پژوهش با نگاه تاریخی و به روش توصیفی-تحلیلی ارایه شده و شیوه گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای (اسنادی) است.

    یافته ها

     نتایج این پژوهش حاکی از آن است که نمایش قدرت در نقاشی دوره قاجار در تصاویر نظامی همواره جایگاه ویژه ای داشته و در نقاشی میدان مشق اثر محمد حسن افشار نمایش قدرت نظامی با تاکید بر حضور شاه، ولیعهد و سپهسالار در کنار هم در بازدید از میدان مشق، که محل تمرین و آموزش و آرایش نظامیان بوده، نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: قاجار، نقاشی نظامی، ناصرالدین شاه، میدان مشق، محمدحسن افشار، قدرت
|
  • Alireza Sheikhi *, Esmat Fayyaz, Mitra Shojai Moghadam Pages 1-15
    Problem Definition

    The tribe of Kurmanj, enforced to immigrate from the west of the country to protect the eastern borders by the order of Shah Abbas of the Safavid era, were mostly stockbreeders and accustomed with nature. Among their handcrafted art, woven footwears are distinguishable that bestow a unique design and pattern. Footwear consisted of woolen socks, Pataveh, and Charuq that narrate the lives and memories of nomadic men and women with their texture and sewing. These motifs have arisen in the cultural and climatic range of the Kurmanj people.

    Objective

     Classification of designs and recognition of significant symbols, meaning, and concepts in the footwear of the Zafaranlu and Shadlu tribes in Shirvan, Bojnourd, Quchan, and Kalat Naderi.

    Research Method

     The overall research approach is qualitative. The methodology is descriptive and analytical in terms of purpose, basis, and essence. Data is collected by library research with the aid of field materials including interviews and photography.

    Results

     The footwear of the Kurmanji tribe can be classified into three types: socks, Pataveh and Charuq. The variety of patterns applied in socks are more perceivable compared to other footwear. The applied patterns include animal, plant, and geometric designs that are significantly abstract and geometric. The use of the mentioned patterns is mostly the same bearing variances in some tribes. The source of inspiration for the usage of the applied patterns and the beliefs of the Kurmanji tribe root in nature, vegetation, birds, animals, daily affairs, and climatic conditions. In Kurmanji art, symbols such as blessing, fertility, power, endurance, revival, life, protection, hazard, fertility, transcendental and cosmic forces can be outlined.

    Keywords: Nomads of Kurmanj, Zafaranlu, Shadlu, footwear, designs, symbols
  • Reza Alipour * Pages 16-25
    Problem Definition

    In the face of the promotion of modern art schools in Iran, Khiali-Negari painting was formed as a continuation of the miniature tradition and its combination with the artistic methods of its time, and attempted to find its method of expression appropriate to popular and religious art. The origin of the identity and originality of these works refer to the inner principle of the artist and is manifested through symbolism and cryptography in a material form. Based on Coomaraswamy's views and the link between his views on the concept of traditional art and the works of this school, it is possible to explain the structure of thought and artistic method in Khiali-Negari painting so that the position and value of Khiali-Negari painting among the schools of art and traditional arts can become more noticeable.

    Objective

     This article intends to explain the structure of thought school of Khiali-Negari painting based on the definition and function of traditional art based on the Coomaraswamy point of view.

    Research Method

     The research method in this article is theoretical and based on qualitative analysis and data collection has been performed in the form of desk study and using library resources.

    Results

     Coomaraswamy sees art as the physical expression of a pre-conceived form that refers to something beyond itself, and this art is always symbolic. In this regard, the traditional artist goes through two areas: one is the area of ​​liberation and the other is the area of worship. Traditional art is understood on the basis of the intuition of exemplary forms based on intuitive reason. In addition, regarding the basis of this concept, the thought, as well as the ultimate goal ofthe  Khiali-Negari painting, is nothing but the expression of truth and the attainment of truth. As a result, it was discovered that the structure of thought and artistic method in the school of Khiali-Negari painting was formed in the shadow of Islamic tradition and spirituality, Shiite b,eliefs and a theological worldview; moreover, the artist relied on rationality and deep thinking to create the artworks. This is considered a form of worship by the artist. When the theological and Sufi view is an important concern for the Iranian artist, creating a copy of the world of immortal material is considered useless, so he/she depicts a world that is the product of her/his belief and imagination

    Keywords: Traditional Art, Khiali-Negari painting, Thought Structure, Ananda Coomaraswamy, Rationalism
  • Reza Rafiei Rad *, Ehsan Amirpour Pages 26-39
    Problem Definition

    It is noteworthy to study the presence of women in contemporary painting in the two neighboring countries of Afghanistan and Tajikistan and to process similar aspects within a civilization like culture, language, and art. Moreover, the type of government of the two countries as the Islamic Republic and Republic, and the proximity of Tajikistan to Russia and other civilizational factors, despite all the similarities, have caused differences in the representation of women in contemporary paintings of the two countries. The current study questions which artists from these two nations have depicted the female face in their works, as well as evaluating the similarities and differences between them?

    Objective

     The present study to explain and be aware of the similarities and differences between the representation of women in contemporary painting in Afghanistan and Tajikistan.

    Research Method

     The present study follows a descriptive-analytical method by using existing library resources and archives.

    Results

     The portray of women is similarly represented in both countries. In contemporary Afghan painting (from the Amani era until the end of Ghani's presidency), double symbolism in the representation of women in the realms of love and self-sacrifice is observed and in Tajikistan, the religious narrative of the woman as Eve and the beginning of the universe is also traceable. The female body is also a means of expressing and confirming the sufferings of this segment of Afghan society, and realism verifies these pains. On the other side, the representation of the female body in Tajikistan is based on the application and equivalency of Western academic teachings. In addition, realism in the recording of women's daily lives is seen in the works of both countries. Thugh, there is a  aimsstrong emphasis on problems such as women's suffering and tradition critique, freedom of speech, and women's rights in Afghanistan compared to Tajiks. The contrast between tradition and modernity is present in the paintings of both countries, but in Afghanistan, in addition to diversity in style and materials, it emphasizes the critical aspect, while in Tajikistan, this has led to more diversity and imitation in style. What is important in the representation of women in contemporary painting in both countries is the concept of respect and admiration towards women.

    Keywords: Contemporary Painting of Afghanistan, Contemporary Painting of Tajikistan, Representation of portray of woman
  • HojatAllah Hasanvand, Mohamad Khazaie *, GholamAli Hatam, Mohamad Aref Pages 40-54
    Problem Definition

    Zamen Ahoo is one of the valuable Shiite narrative themes that has been the basis for the creation of works in the field of visual arts in Iran. "Hassan  Ismailzadeh", "Mohammad Farahani", "Mohammad  Tajvidi" and "Mahmoud Farshchian" are among the artists who have represented this theme in their paintings. The works of the mentioned artists have similarities and differences in structure, concept, and narrative. Hence, while focusing on the mentioned differences and similarities, form and the amount of influence of each artwork of the present artists on the promotion of this theme will be studied particularly the pinnacle of the concept which is the “Zamen Ahoo”.

    Objective

     Among the goals of this research is to understand the structure, concept, and narrative, and also qualitative characteristics of the mentioned paintings by recognizing the differences and similarities in matters of structure and concept.

    Research Method

     In this research, an adaptive comparison of four paintings with the subject and theme of Zamen Ahoo has been carried out in a descriptive-analytical method; also, library studies, documents, databases, and observations of paintings have been used to collect and evaluate research data.

    Results

     The similarity of the mentioned works can be traced more in the structure as it can be sought in color, form, light, following the same visual pattern, and thematically addressing the climax of the story namely the Zamen-e Ahoo. But the distinguishable differences are generally in the quality of expressing the concepts which are formed due to the technical abilities of the artists by applying a variety of indicators and symbolic elements of animal, plant, color, and similar features. Accordingly, the differences in a direct relationship with the quality of the structure can be evaluated positively to promote the concept

    Keywords: Zamen Ahoo, Iranian painting, hunting, painting, structure, concept
  • Abolghasem Nemat Shahrabaki *, Somayeh Mirnezhad Pages 55-72
    Problem Definition

    Among the hand-woven items of the nomadic regions of Sistan and Baluchestan is a decorative woven pendant. Weavers have used patterns in these weaves that have been formed for spells and amulets in order to be safe from the sufferings of the times and to overcome fears. Hence, the question to be considered is how the motifs related to magic and amulets are engraved on the practical handicrafts of life and what is the reason for the use of these designs in these handicrafts?

    Objective

     Since no comprehensive study has been done on this subject, the authors decided to accomplish research in this field. The present article has tried to identify the types of weave pendants in Sistan and Baluchestan, while trying to eliminate the shortcomings of existing and comprehensive research, to analyze and study the patterns of these weaves.

    Research Method

     This research isqualitative and revolutionary and method used in this research is descriptive-analytical and the information is collected in a library and field research method.

    Results

     The results show that the handicrafts in this region have been in the form of one-piece pendants (handicrafts with short width and long length), amulets, cattle necklaces, harnesses and sequin,s all expressing the beliefs of the people of the region. The most widely used geometric form of motifs with the base of triangle, square and rhomb,us. The use of this form and motifs in these textures shows the influence of regional climate and culture on thpartrt of this system. The use of these motifs, along with decorative ornaments,hase been created to ward off disasters with the purpose of amulets and spells.

  • Elaheh Panjeh Bashi * Pages 73-91