فهرست مطالب

روان پرستاری - سال نهم شماره 5 (پیاپی 47، آذر و دی 1400)

نشریه روان پرستاری
سال نهم شماره 5 (پیاپی 47، آذر و دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/06
  • تعداد عناوین: 11
|
  • نیلوفر محمدپور دوغ ابادی، سیدعلی کیمیایی*، خدابخش احمدی، حسین کارشکی صفحات 1-13
    مقدمه

    درک خیالپردازی های جنسی به عنوان درک بخش مهمی از سایق جنسی  در انسان مطرح می باشد به دلیل اینکه خیالپردازی های  جنسی دارای ماهیت فردی می باشد کارهای تحقیقاتی بر روی آن  به شکل استاندارد در کارازمایی بالینی مورد توجه کمتری قرار گرفته است . هدف از پژوهش حاضر، بررسی روایی و پایایی پرسشنامه خیالپردازی های جنسی (خیالپردازی های جنسی) ویلسون بود (WSFQ).

    روش

    این مطالعه از نوع هنجاریابی بوده و زمان انجام پژوهش از خرداد 1399 تا اخر مرداد ماه 1399 در شهرستان مشهد بود. افراد شرکت کننده در پژوهش زنان و مردان 20-55 ساله با روش نمونه گیری در دسترس بوده و ابزار پژوهش، پرسشنامه  خیالپردازی های جنسی ویلسون بود. در این مطالعه ویژگی های روانسنجی پرسشنامه شامل تحلیل عامل تاییدی، روایی، پایایی، همسانی درونی، روایی همگرا و واگرا مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج بدست امده در  تحلیل عامل تاییدی بیانگرضریب پایایی آلفای کرونباخ 97/0 بود می توان نتیجه گرفت که ابزار سنجش خیالپردازی های جنسی ویلسون از پایایی (همسانی درونی) مطلوبی برخوردارمی باشد. همچنین مقدار CR  نیز بالاتر از 7/0 بود که نشان دهنده پایایی ترکیبی مطلوب و قابل قبول است. بارهای عاملی تمام مولفه ها و تمام گویه های مربوط به متغیر خیالپردازی های جنسی ویلسون به جز یک گویه معنادار و مطلوب بود. در روایی همگرا نیز، نمرات کیفیت زندگی جنسی با نمره خیالپردازی مرتبط با صمیمت در موقعیت های خیالپردازیی که در واقعیت اتفاق افتاده است و خیالپردازیی که دوست داریم در واقعیت اتفاق بیفتد دارای همبستگی مثبت و معناداری بود (p<0.05).

    نتیجه گیری

    همانطور که یافته های پژوهش نشان داد پرسشنامه خیالپردازی های جنسی ویلسون از روایی و پایایی مناسبی برخوردار بود. همچنین در زمینه روایی همگرا و واگرا نیز نتایج مطلوبی بین خرده مقیاس ها و مقیاس کیفیت زندگی جنسی در افراد به دست آمد که موید اطمینان بخشی و اعتمادپذیری این پرسشنامه بود. از نتایج این پژوهش می توان در مشاوره و رواندرمانی به ویژه در مطالعات زوج درمانی و سکس تراپی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پرسشنامه ایرانی خیالپردازی های جنسی، عملکرد جنسی، روایی، پایایی
  • ناهید همت مکان، فاطمه گلشنی*، آنیتا باغداساریانس، سوزان امامی پور صفحات 14-23
    مقدمه

    بیماری دیابت به عنوان یک مشکل عمده نظام سلامت در دنیا یک بیماری متابولیک و مزمن است که نوجوانان مبتلا به آن با مشکلات و اختلال های روانشناختی، هیجانی و اجتماعی زیادی مواجه هستند. در نتیجه، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش دلگرم سازی بر کیفیت زندگی دیابتیک و اختلال های رفتاری هیجانی در نوجوانان مبتلا به دیابت انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش نوجوانان مبتلا به دیابت عضو انجمن دیابت شهر تهران در سال 1398 بودند. از میان آنان تعداد 30 نوجوان دیابتی با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 45 دقیقه ای تحت آموزش دلگرم سازی قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی ندید. ابزارهای پژوهش سیاهه کوتاه شده کیفیت زندگی دیابتیک باروگز و همکاران (2004) و مقیاس اختلال های رفتاری هیجانی آخنباخ و رسکورلا (2001) بودند. داده ها با روش های خی دو، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS-21 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آموزش دلگرم سازی باعث افزایش کیفیت زندگی دیابتیک (001/0P< ,02/21=F) و کاهش اختلال های رفتاری هیجانی درون نمود (001/0P< ,68/25=F) در نوجوانان مبتلا به دیابت شد، اما تاثیر معناداری بر اختلال های رفتاری هیجانی برون نمود آنان نداشت (071/0=P ,17/3=F). علاوه بر آن، اثربخشی آموزش دلگرم سازی بر افزایش کیفیت زندگی دیابتیک (001/0P< ,28/33=F) و کاهش اختلال های رفتاری هیجانی درون نمود (001/0P< ,59/49=F) و عدم تاثیر بر اختلال های رفتاری هیجانی برون نمود (094/0=P ,35/2=F) در نوجوانان مبتلا به دیابت در مرحله پیگیری نیز باقی ماند.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج، درمانگران و متخصصان سلامت می توانند از روش آموزش دلگرم سازی در کنار سایر روش های آموزشی جهت بهبود ویژگی های روانشناختی مرتبط با سلامت به ویژه افزایش کیفیت زندگی دیابتیک و کاهش اختلال های درون نمود استفاده کنند.

    کلیدواژگان: نوجوانان، دیابت، کیفیت زندگی دیابتیک، اختلال های رفتاری هیجانی، دلگرم سازی
  • احترام ابراهیمی، فاطمه محمدی شیر محله، مجتبی حبیبی*، مرجان مردانی حموله صفحات 24-38
    مقدمه

    شیوع بالای خوردن هیجانی در زنان فزون وزن، بیانگر اهمیت نقش خوردن هیجانی در افزایش وزن آنهاست. هدف مطالعه کنونی، تبیین نقش خوردن هیجانی در تجارب زیسته زنان جوان فزون وزن ایرانی است.

    روش کار

    این مطالعه به روش کیفی و با رویکرد پدیدار شناسی هرمنوتیک انجام شد. مشارکت کنندگان در این مطالعه؛ 17 زن جوان ساکن در شهرهای کرمانشاه یا کرج بودند که تجربه خوردن هیجانی داشتند و دارای نمایه توده بدنی 30 و بالاتر بودند. این مشارکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با رویکرد حداکثر تنوع انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه های عمیق انفرادی و چهره به چهره گردآوری و با استفاده از روش هفت مرحله ای  Dickelman و همکاران، تحلیل شد.

    یافته ها

    در تحلیل تجارب زیسته مشارکت کنندگان؛ مضمونی اصلی به نام "نقش سازشی" آشکارگردید، که نشان می داد؛ خوردن هیجانی، نقشی سازشی در زندگی آنها، برای کنارآمدن با رنجها و مشکلات زندگی به عهده دارد. این مضمون بوسیله 9 زیر مضمون، شکل گرفت که عبارتند از: اجتناب از افکار و عواطف منفی، تسکین عواطف منفی، رفع گرسنگی هیجانی، نماد خود شفقتی، نقش شفا بخش، نقش نیرو بخش، در پناه خوردن، همدم احساس تنهایی و امنیت جویی غذایی.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش، کارکرد های لحظه ای و زود گذری که خوردن هیجانی در زندگی مشارکت کنندگان داشت، را شناسایی کرد. این کارکرد ها در شکل گیری یک الگوی چرخه ای رفتاری یعنی؛ خوردن هیجانی مکرر که پیامد اصلی آن افزایش وزن است، نقشی کلیدی دارند و مانع اثربخشی برنامه های کاهش وزن می شوند.

    کلیدواژگان: پدیدار شناسی، هرمنوتیک، خوردن هیجانی، فزون وزنی
  • اعظم اکبری زاده، مژگان عرفانی، حمیدرضا میرشکاری، مرتضی روستایی، الهه پوراکبران * صفحات 39-48
    مقدمه

    تحمل استرس و وجود سطحی از آسیب پذیری جسمانی و ژنتیک، فرد را نسبت به اختلالات روان تنی مستعدتر میسازد یکی از اختلالات روان تنی که ارتباط تنگاتنگی با استرس و فشارهای روانی دارد، سردرد است.. لذا هدف اصلی این تحقیق بررسی رابطه فعالیت سیستم های مغزی رفتاری و تاب آوری با تاکید برنقش واسطه ای باورهای فراشناختی و تنظیم شناختی هیجان  می باشد.

    روش کار

    به منظور انجام این پژوهش که روش پژوهش  توصیفی - همبستگی مبتنی بر تحلیل مسیر بود ..، تعداد  292 نفر بیمار مبتلا به سردرد،که از ازابتدای سال  97 تا تیر 98  به کلینیک های تخصصی و مطب های پزشکان متخصص مغز و اعصاب  ونیز روانشناسان بالینی شهر مشهد ، مراجعه کرده  بودند،  با روش نمونه گیری غیر تصادفی و در دسترس  انتخاب شدند. شرکت کنندگان  از طریق ابزار سنجش تحقیق شامل سیستم های بازداری/فعال سازی جکسون، مقیاس تنظیم شناختی هیجان نسخه فارسی ، پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) ارزیابی شدند. سپس داده ها با استفاده از روش معادلات رگرسیون ساختاری، و بر اساس نرم افزار spss22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که سیستم بازداری رفتاری و سیستم فعال سازی رفتاری  بر تاب آوری به ترتیب  دارای ضریب تاثیر 883/0-(استاندارد نشده) 529/- و  79/1 می باشد که با 95 درصد اطمینان می توان گفت که سیستم فعال سازی رفتاری، سیستم بازداری رفتاری بر تاب آوری تاثیرمستقیم دارد. همچنین یافته ها نشان داد تنظیم  شناختی هیجان به عنوان متغیر بین سیستم مغزی رفتاری و تاب آوری فقط در مولفه، BAS  معنی دار است .ودر مولفه BIS،, معنی دار نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج ویاقته های  پژوهش حاضر بین سیستم بازدارنده رفتار و تنظیم شناختی هیجان و سردردتنشی رابطه مثبت ومعنی داری وجود دارد.ولی بین تاب آوری و دو مولفه بازداری و فعال سازی رفتاری رابطه  معنی داری یافت  نشد .لذابا توجه به نتایج پژوهش حاضرمی توان گفت به طورکلی  بین سیستم  مغزی رفتاری و تاب آوری با تاکید برنقش واسطه ای تنظیم شناختی هیجان  در بیماران مبتلا به سردردتنشی رابطه معنی دار وجود دارد.

    کلیدواژگان: سیستم فعالسازی رفتاری، سیستم بازداری رفتاری، تاب آوری، تنظیم شناختی هیجان، سردرد تنشی
  • میترا قاضی، فریبرز باقری*، رضا قربان جهرمی، خدیجه ابوالمعالی حسینی صفحات 49-62
    مقدمه

    سبک های تصمیم گیری در دوره نوجوانی از اهمیت خاصی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین ارتباط والد- فرزند و سبک های تصمیم گیری انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر، توصیفی-همبستگی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بود. به صورت نمونه گیری خوشه ای تصادفی تعداد 723 نفر انتخاب شدند و از آنها خواسته شد تا به پرسشنامه ها به صورت آنلاین پاسخ دهند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه سبک های تصمیم گیری، پرسشنامه الگوی ارتباط والد - فرزند و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان بود.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که سبک تصمیم گیری اجتنابی (19/0) و آنی (18/0) با الگوی رابطه والد-فرزند امنیت مدار و سبک تصمیم گیری اجتنابی (24/0) با الگوی رابطه والد-فرزند آزادی مدار دارای همبستگی مثبت معنادار در سطح 01/0 بود. همچنین تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین ارتباط والد- فرزند و سبک های تصمیم گیری دارای نقش میانجی بود (01/0 >P). شاخص های برازش نیز گویای برازش مناسب مدل بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، متخصصان فعال در زمینه کار با نوجوانان می توانند به منظور بهبود سبک تصمیم گیری در این افراد به اصلاح الگوهای رابطه والد-فرزند و تنظیم هیجان اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: رتباط والد- فرزند، تنظیم هیجان، سبک های تصمیم گیری، نوجوان
  • علی اکبر کیخا*، منیر رمضانی، شهرام امینی، آزاده ساکی، عباس حیدری صفحات 63-75
    مقدمه

    دلیریوم با افزایش مدت بستری، تهویه مکانیکی، خروج لوله تراشه توسط خود بیمار و مرگ و میر همراه است. تشخیص زودرس دلیریوم باعث تسریع روند درمان و جلوگیری از پیشرفت بیماری می شود. برای افزایش احتمال تشخیص دلیریوم باید بیماران به طور مداوم با مقیاسی مناسب توسط پرستاران ارزیابی شوند. این مطالعه با هدف ترجمه و روان سنجی مقیاس پرستاری غربالگری دلیریوم انجام شد.

    روش کار

    پس از انجام فرایند ترجمه ابزار به زبان فارسی، روایی صوری و محتوای آن بررسی شد. برای تعیین روایی ملاک 150 بیمار ابتدا توسط پزشک بر اساس معیارهای تشخیصی DSM-5 جهت تشخیص دلیریوم ارزیابی شدند. سپس پرستار بدون اطلاع از تشخیص پزشک بیماران را با ابزار NuDESC ارزیابی نمود.  سپس حساسیت و ویژگی ابزار برای تشخیص دلیریوم محاسبه گردید. روایی سازه ابزار با استفاده از تحلیل عاملی، پایایی ابزار با ضریب آلفای کرونباخ، گاتمن و ضریب همبستگی درون خوشه ای تعیین شد.

    یافته ها

    نسبت روایی محتوا کل برای نسخه فارسی ابزار 96/0 بود و شاخص روایی محتوای گویه ها نیز97/0 بود. منحنی ROC با سطح زیر منحنی 98/0 توانایی بالای ابزار را برای تشخیص دلیریوم نشان داد. در نقطه برش بالاتر از 2 حساسیت ابزار 8/92% و ویژگی آن 7/91% بود. همبستگی درونی ابزار با ضریب آلفای کرونباخ 99/0 بود. ضریب همبستگی درون خوشه ای با مقدار 75/0 و فاصله اطمینان 70/0 تا 80/0 نشان از پایایی مناسب ابزار در ثبات نمره دهی بین ارزیابان بود.

    نتیجه گیری

    نسخه فارسی مقیاس پرستاری غربالگری دلیریوم روایی و پایایی مناسبی برای تشخیص دلیریوم در بیماران بخش مراقبت ویژه را دارد.

    کلیدواژگان: دلیریوم، مقیاس پرستاری غربالگری دلیریوم، روانسنجی ابزار
  • فاطمه نظری، پروانه قدسی*، مجید ابراهیم پور صفحه 76
    مقدمه

    اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی در بزرگسالان بیشتر اوقات با مشکلات مرتبط با کارکردهای اجرایی از جمله حافظه کاری بروز پیدا می کند. پژوهش حاضرباهدف تعیین اثربخشی آموزش توانبخشی شناختی بر حافظه کاری بزرگسالان مبتلا به بیش فعالی-همراه با نقص توجه در سال 1399 انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری با گروه کنترل بود.جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان  40-20 سال مبتلا به اختلال بیش فعالی/نقص توجه دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان در سال 1399 بودند. نمونه شامل 24 دانشجو بود که باروش نمونه گیری هدفمند انتخاب وبه روش تصادفی به دوگروه آزمایش و کنترل (12 نفر در هر گروه) تقسیم شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، مقیاس رتبه بندی بیش فعالی همراه با نقص توجه بزرگسالان بارکلی (2011) و آزمون حافظه وکسلر (1941) بود. آموزش توانبخشی شناختی شامل 18 تمرین آموزش نرم افزاری و 12 تمرین دستی (مداد- کاغذی) باتمرکز برحافظه وتوجه بود که در طی15جلسه 45 دقیقه ای به گروه آزمایش ارایه شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرنی در نرم افزار 24-SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش توانبخشی شناختی بر حافظه کاری،یادگیری کلامی، حافظه بینایی، تکرار ارقام و حافظه منطقی بزرگسالان مبتلا به بیش فعالی-همراه با نقص توجه در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل تاثیر معناداری داشته و این تاثیر در مرحله پیگیری نیز باقی مانده است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده اثربخشی آموزش توانبخشی شناختی بر حافظه کاری بزرگسالان مبتلا به اختلال بیش فعالی همراه بانقص توجه بود، در نتیجه،روانشناسان بالینی و درمانگران می توانند از روش توانبخشی شناختی درکنار سایر روش های درمانی برای بهبود حافظه کاری بزرگسالان مبتلا به اختلال بیش فعالی همراه بانقص توجه استفاده کنند.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، حافظه کاری، بیش فعالی بزرگسالان
  • مینا محمودی تبار، سحر صفرزاده* صفحات 87-98
    مقدمه

    دیابت بیماری مزمنی است که نقش مهمی در کاهش سلامت و کیفیت زندگی دارد و مبتلایان به آن اضطراب بالا، رفتارهای خودمراقبتی و تبعیت از درمان پزشکی پایینی نشان می دهند. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه و آموزش مهارت مثبت اندیشی بر تبعیت از درمان و اضطراب کرونا در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون (سه گروه) با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد مبتلا به دیابت نوع 2 عضو انجمن دیابت مراجعه کننده به مرکز بهداشت شهر اهواز در سال 1399 بود که از بین آنها، 45 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) گمارده شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه تبعیت از درمان بیماری های مزمن مدانلو و مقیاس اضطراب کرونا علیپور و همکاران بود. گروه آزمایش اول طی مدت 12 جلسه 60 دقیقه ای تحت درمان فراتشخیصی یکپارچه بارلو و همکاران و گروه آزمایش دوم به مدت 8 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش مهارت مثبت اندیشی براساس نظریه سلیگمن قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ گونه مداخله روان شناختی دریافت نکردند. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یک راهه، تحلیل کواریانس و آزمون تعقیبی بنفرونی انجام گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر دو درمان فراتشخیصی یکپارچه و آموزش مهارت مثبت اندیشی باعث ارتقای تبعیت از درمان و کاهش اضطراب کرونا در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 گردید(01/0 > p). در مقایسه دو نوع روش درمان فراتشخیصی یکپارچه و آموزش مهارت مثبت اندیشی بر تبعیت از درمان و اضطراب کرونا در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 تفاوتی مشاهده نگردید. نتایج نشان داد که هر دو درمان اثری مشابه بر بهبود تبعیت از درمان و کاهش اضطراب کرونا در بیماران دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بیانگر تاثیر معنادار درمان درمان فراتشخیصی یکپارچه و آموزش مهارت مثبت اندیشی بر بهبود تبعیت از درمان و کاهش اضطراب بیماری کرونا در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 است. بنابراین روان شناسان و مراکز درمانی می توانند از درمان فراتشخیصی یکپارچه و آموزش مهارت مثبت اندیشی در بهبود وضیعت بیماران مبتلا به دیابت استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان فراتشخیصی یکپارچه، مهارت مثبت اندیشی، تبعیت از درمان، اضطراب کرونا، دیابت نوع 2
  • زینب ابراهیم پور موزیرجی، اکرم ثناگو، لیلا جویباری* صفحات 99-109
    مقدمه

    اسکیزوفرنیا، ناتوان کننده ترین اختلال روانپزشکی است و در این اختلال خانواده بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا نقش مهمی بر فرایند مراقبتی و بهبودی دارند. هدف از این پژوهش تبیین تجارب زیسته خانواده های دارای بیمار اسکیزوفرنیا بوده است.

    روش کار

    اینپژوهش کیفی با استفاده از نمونه گیری مبتنی بر هدف با 16 عضو خانواده دارای بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیا، در سال 1399 در شهر گرگان انجام شد. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختار تا زمان رسیدن به اشباع استفاده گردید. تحلیل داده ها با رویکرد پدیدارشناسی ون منن انجام شد. ملاحظات اخلاقی در پژوهش های انسانی رعایت گردید. 

    یافته ها

    از تحلیل داده ها چهار مضمون اصلی شامل "غرق شدن در گرداب بیماری، تلاش جهت کنترل زندگی، سرگردانی در دوگانگی مراقبت، سوختن و ساختن با بیماری" استخراج شد. 

    نتیجه گیری

    یافته ها بیانگر رنج، سرگردانی و مورد غفلت واقع شدن خانواده ها در جامعه است. به طوری که علی رغم به دوش کشیدن بار مشقت مراقبت از بیمار، همچنان سعی بر غلبه بر مشکلات دارند. ضروری است به چالش های خانواده دارای بیمار اسکیزوفرنیا به طور ریشه ای و عمیق پرداخته شود تا بتوان با برنامه ریزی بهتر و توزیع عادلانه تر منابع، به آنها  خدمات بیشتری ارایه داد.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، مراقبت، خانواده، پدیدارشناسی
  • علی بدیع، بهنام مکوندی*، سعید بختیارپور، رضا پاشا صفحات 110-121
    مقدمه

     مطالعات نشان می دهند که عوامل مختلفی در شروع و تداوم مصرف مواد موثر هستند. بر این اساس، پژوهش فعلی در صدد پیش‌بینی وسوسه مصرف مواد افراد وابسته به مواد تحت درمان بر اساس الگو‌های ارتباطی خانواده، حمایت اجتماعی، تاب‌آوری و استرس ادراک شده است .

    روش

     روش مورد استفاده در این پژوهش همبستگی-توصیفی است . نمونه ای به تعداد 213 نفر به صورت غیر تصادفی هدفمند از جامعه درمانجویان مراکز درمان سومصرف مواد شهر اهواز در سال 1398 انتخاب شدند. به جهت سنجش متغیر‌های پژوهش پرسشنامه‌های وسوسه مصرف مواد برامسون (1993)، الگو‌های ارتباطی خانواده (2002)، حمایت اجتماعی زیمت (1988)، تاب‌آوری کونور (2003) و استرس ادراک شده کوهن (1983)، در اختیار شرکت‌کنندگان قرار داده شد. داده‌های استخراج شده از پرسشنامه‌ها با استفاده از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش ورود همزمان و گام به گام با استفاده از نرم‌افزار SPSS24 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ ها: 

    محاسبه ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که وسوسه مصرف مواد با الگوی ارتباطی خانواده با جهت‌گیری گفت و شنود، حمایت اجتماعی و تاب‌آوری دارای رابطه منفی معنی دار است . به عبارت دیگر با کاهش متغیرهای یاد شده وسوسه مصرف افزایش می یابد. همچنین محاسبه ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که وسوسه مصرف مواد با الگوی ارتباطی خانواده با جهت‌گیری همنوایی و استرس ادراک شده دارای رابطه مثبت معنی دار می باشد که نشان دهنده افزایش وسوسه مصرف مواد با افزایش متغیرهای مذکور می باشد. تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام مشخص ساخت که ترکیب چهار متغیر جهت گیری همنوایی ، جهت گیری گفت و شنود ، تاب آوری و حمایت اجتماعی 30 درصد‌ واریانس وسوسه مصرف مواد شرکت‌کنندگان در پژوهش را تبیین و پیش‌بینی می‌کند.

    نتیجه‌ گیری:

     درمانگران حوزه اعتیاد مانند پزشکان ، پرستاران و روانشناسان با شناخت متغیرهای افزایش دهنده وسوسه مصرف مواد نسبت به افراد در معرض خطر درک بهتری بدست آورده و می توانند با تقویت عوامل حفاظت کننده از وسوسه مصرف و عود مجدد به مواد جلوگیری بعمل آورند.

    کلیدواژگان: وسوسه مصرف مواد، الگوهای ارتباطی خانواده، حمایت اجتماعی، تابآوری، استرس
  • زهره زاهدی راد، سیمین دخت رضاخانی*، پریوش وکیلی صفحات 122-132
    مقدمه

     ذهن‌آگاهی به عنوان رویکردی برای رفع تنش در حوزه پرستاری معرفی شده است و می‌تواند از تعاملات درمانی تحول‌گرایانه پرستاران پشتیبانی کند و فعالیت‌های فکری آنان را به تجربیات واقعی تبدیل کند. از این رو جهت کاهش افسردگی و پرخاشگری در پرستاران، پژوهش حاضر با هدف تاثیر آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر افسردگی و پرخاشگری پرستاران بیمارستان‌های روان‌پزشکی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش‌ کار:

     پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی از نوع پیش‌آزمون‌-‌ پس‌آزمون و پیگیری سه‌ ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل 635 نفر پرستاران شاغل در بیمارستان‌های روان‌پزشکی تهران در سال 1398 بودند که سه بیمارستان به صورت تصادفی انتخاب و از بین 73 نفر که دارای نمره بالای افسردگی و پرخاشگری بودند، 30 نفر به صورت داوطلبانه انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه (آزمایش و کنترل) هر گروه 15 نفر، گمارش شدند. گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، 8 جلسه 5/1 ساعته آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی دریافت کرد. ابزارهای پژوهش پرسشنامه‌ افسردگی بک II و پرخاشگری باس و پری بودند. تحلیل داده‌ها با نرم‌افزار SPSS نسخه 25 و با استفاده از روش تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری مکرر انجام شد. 

    یافته‌ ها:

     براساس نتایج این پژوهش بین میانگین نمرات افسردگی و پرخاشگری در دو سطح پیش‌آزمون (83/19 و 33/78) و پس‌آزمون (33/13 و 08/68) در گروه آزمایش تفاوت معناداری وجود داشت، در حالی که این تفاوت در نمرات  افسردگی و پرخاشگری در دو سطح پیش‌آزمون (28/17 و 47/74) و پس‌آزمون (80/16 و 87/73) در گروه کنترل مشاهده نشد. در نتیجه آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی منجر به کاهش افسردگی و پرخاشگری شرکت‌کنندگان در گروه آزمایش شد و این کاهش در مرحله پیگیری نسبتا ثابت مانده است  p>0/05.

    نتیجه‌ گیری:

     با توجه به نتایج به دست آمده، انجام آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی می‌تواند موجب کاهش افسردگی و پرخاشگری شود که جزء شاخص‌های سلامت‌روان هستند و در نهایت می‌توانند موجب ارتقاء سلامت روان پرستاران شود.

    کلیدواژگان: کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، افسردگی، پرخاشگری، پرستاران
|
  • Niloofar Mohammadpour Doughabadi, Seyed Ali Kimiaei*, Khodabakhsh Ahmady, Hosein Kareshki Pages 1-13
    Introduction

    Sexual fantasies are deliberate mental images that have erotic or stimulating content, originating from one’s past experience or sexual activities’ desire. Besides, sexual fantasies are worldwide experienced, and focusing on them and experiencing them affect one’s sexual behavior.  Because sexual fantasies have an individual nature, Research work on it as a standard tool in clinical trials has received less attention. The aim of the present study was to evaluate the validity and reliability of the Wilson Sexual Fantasy Questionnaire (WSFQ).

    Methods

     This study was standardization research. The research was operated in Mashhad from June till August 2020. Participants in the study of men and women aged 20-55 years were chosen by accessible sampling method and the research tool was the Wilson Sexual Fantasy Questionnaire. In this study, the psychometric properties of the questionnaire including confirmatory factor analysis, validity, reliability, and internal consistency, convergent and divergent validity were assessed and evaluated.

    Results

     The results obtained in the confirmatory factor analysis showed that the reliability coefficient of Cronbach's alpha was 0.97. It can be concluded that the tool for measuring Wilson's sexual fantasies has good reliability (internal consistency). Also, the CR value was higher than 0.7, which indicates the desired and acceptable combination reliability. Factor loads of all components and all items related to Wilson's sexual fantasies variable were significant and desirable except for one item. In the convergent narrative, the scores of sexual quality of life had a positive and significant correlation with the score of intimacy-related fantasy in fantasy situations that happened in reality and fantasy that we would like to happen in reality (p <0.05).

    Conclusion

     As the findings showed, the Wilson Sexual Fantasy Questionnaire had good validity and reliability. Also in the field of convergent and divergent validity, favorable results were obtained between subscales and the scale of quality of sexual life in individuals, which confirms the reliability and reliability of this questionnaire.

    Keywords: Iranian Sexual Fantasy Questionnaire, Sexual Function, Validity, Reliability
  • Nahid Hemmat Makan, Fatemeh Golshani*, Anita Baghdasarians, Sozan Emamipour Pages 14-23
    Introduction

    Diabetes disease as one major problem of the health system in the world is a one metabolic and chronic disease that adolescents with it face many psychological, emotional and social problems and disorders. As a result, present study aimed to investigate the effectiveness of encouragement education on diabetic quality of life and emotional behavioral disorders in adolescents with diabetes.

    Methods

    This research was quasi-experimental with pretest, posttest and two-month follow-up design with control group. The research population was adolescents with diabetes of members of the Tehran Diabetes Association in 2019 year. Among them 30 diabetic adolescents were selected by simple random sampling method and randomly replaced in two equal groups. The experimental group underwent encouragement education for 10 sessions of 45 minutes and the control group did not receive any training. The research instruments were the Burroughs and et al diabetic quality of life brief inventory (2004) and Achenbach and Rescorla emotional behavioral disorders scale (2001). Data were analyzed by chi-square, repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test in the SPSS-21 software version.

    Results

    The findings showed that the encouragement education led to increased diabetic quality of life (F=21.02, P<0.001) and decreased internalizing emotional behavioral disorders (F=25.68, P<0.001) in adolescents with diabetes, but had no significant effect on their externalizing emotional behavioral disorders (F=3.17, P=0.071). In addition, the effectiveness of encouragement education remained in the follow-up phase on increasing diabetic quality of life (F=33.28, P<0.001) and decreasing internalizing emotional behavioral disorders (F=49.59, P<0.001) and lack of effect on externalizing emotional behavioral disorders (F=2.35, P=0.094) in adolescents with diabetes.

    Conclusions

    Regarded to the results, health professionals and therapists can use the method of encouragement education along with other educational methods to improve health-related psychological characteristics, especially increase diabetic quality of life and decrease internalizing disorders.

    Keywords: Adolescents, Diabetes, Diabetic Quality of Life, Emotional Behavioral Disorders, Encouragement
  • Ehteram Ebrahimi, Fatemeh Mohammadi Shirmahaleh, Mojtaba Habibi*, Marjan Mardani Hamooleh Pages 24-38
    Introduction

    The high prevalence of emotional eating in obese women indicates the importance of the role of emotional eating in their weight gain. The aim of the present study is to explain the role of emotional eating in the lived experiences of young obese Iranian women.

    Methods

    This study was performed by qualitative method with hermeneutic phenomenological approach. Participants in this study were 17 young women living in Kermanshah or Karaj. These participants had emotional eating and a body mass index of 30 or higher. They were selected using purposive sampling method with maximum diversity approach. Data were collected through in-depth individual and face- to- face interviews and analyzed using the seven-step method of  Dickelman et al.

    Results

    In the analysis of participants' lived experiences; A major theme called the " compromising role "  was revealed, which showed. Emotional eating plays a compromising role in coping with life's sufferings and problems. This theme was formed by 9 sub themes, which are: avoiding of negative thoughts and emotions, relaxing negative emotions, relieving emotional hunger, symbol of self-compassion, invigorating role, healing role, in shelter of eating,  companion of feeling lonely, in search of food security.

    Conclusions

    The results of this study identified the instantaneous and transient functions that emotional eating had in the lives of participants. These functions in the formation of a cyclical pattern of behavior, namely; Frequent emotional eating, the main consequence of which is weight gain, play a key role and hinder the effectiveness of weight loss programs.

    Keywords: phenomenology, hermeneutic, emotional eating, obesity
  • Azam Akbarizadeh, Mozhan Erfani, HamidReza Mirshakari, Morteza Roustaei, Elahe Pourakbaran Pages 39-48
    Introduction

     Stress tolerance and the existence of a level of physical and genetic vulnerability make a person more susceptible to psychosomatic disorders. One of the psychosomatic disorders that is closely related to stress and psychological pressures is a headache. Therefore, the main purpose of this study was to investigate the relationship between the activity of behavioral brain systems and resilience with an emphasis on the mediating role of metacognitive beliefs and cognitive regulation of emotion.

    Methods

      This study which was a descriptive-correlational research method based on path analysis, 292 patients with headache, who from the beginning of 2018 to 2019 to specialized clinics and offices of neurologists and clinical psychologists of the city of Mashhad, were selected by random sampling method and available Participants were assessed through research assessment tools including Jackson behavioral brain systems, Persian Version Cognitive Emotion Regulation Scale, Connor and Davidson (2003) Resilience Questionnaire. The data were then analyzed using structural regression equations, based on SPSS22 software.

    Results

     the results of this study showed that the behavioral inhibition system and the behavioral activation system on Resilience has an impact factor of -0.883 (non-standardized) - -5.529 and 1.79With 95 % confidence, it can be said that the Behavioral activation system and behavioral inhibition system It has a direct effect on resilience. The findings also showed that cognitive regulation of emotion as a variable between the behavioral brain system and resilience was significant only in the component, BAS. In the BIS component, it was not significant.

    Conclusion

     According to the results of the present study, there is a positive and significant relationship between the behavioral inhibition system and cognitive regulation of emotion and tension headache. However, no significant relationship was found between resilience and the two components of inhibition and behavioral activation. Therefore, according to the results of the present study, it can be said that in general, there is a significant relationship between behavioral brain system and resilience with an emphasis on the mediating role of cognitive emotion regulation in patients with tension headaches.

    Keywords: Behavioral Brain System Activity, Resilience, Metacognitive Beliefs, Cognitive Emotion Regulation, Tension Headache
  • Mitra Ghazi, Fariborz Bagheri*, Reza Ghorban Jahromi, Khadijeh Abu Al Moali Al-Husseini Pages 49-62
    Introduction

    Decision-making styles in adolescence are of particular importance. The aim of this study was to investigate the mediating role of cognitive emotion regulation in the relationship between parent-child relationship and decision-making styles.

    Methods

    The present study was descriptive-correlation and structural equation modeling. The statistical population of the present study included high school students in Tehran in the academic year 1399-1400. 723 people were selected by simple random cluster sampling and were asked to answer the questionnaires electronically. Data collection tools included decision-making styles questionnaire, parent-child relationship pattern questionnaire and cognitive emotion regulation questionnaire.

    Results

    The results showed that avoidant decision-making style (0.19) and instantaneous (0.18) with security-oriented parent-child relationship model and avoidance decision-making style (0.24) with the pattern of freedom-oriented parent-child relationship had a significant positive correlation at the level of 0.01. Cognitive emotion regulation also mediated the relationship between parent-child relationship and decision-making styles (P <0.01). The fit indices also indicated the proper fit of the model.

    Conclusion

    Based on the results of this study, professionals working in the field of adolescents can improve the decision-making style in these people to improve the patterns of parent-child relationship and emotion regulation.

    Keywords: Parent-child relationship, emotion regulation, decision making styles, adolescent
  • Aliakbar Keykha*, Monir Ramezani, Shahram Amini, Azadeh Saki, Abbas Heydari Pages 63-75
    Introduction

     Delirium is associated with increased length of hospital stay, mechanical ventilation, self-extubation, and mortality. Early diagnosis of delirium leads promotes rapid management of the treatment process and prevents disease progression. To increase the likelihood of delirium diagnosing, patients should be continuously evaluated by nurses based on an appropriate scale. This study aimed to translate and psychometric nursing delirium screening scale.

    Methods

     After translating the scale into Persian, its face and content validity were checked. To determine the criterion validity, 150 patients were first evaluated by a physician based on DSM-5 criteria for delirium. Then, the nurse evaluated the patients with the NuDESC scale without knowing the physician's diagnosis. The sensitivity and specificity of the scale for delirium diagnosis were calculated. The scale construct validity was determined by factor analysis, reliability of the scale was determined by Cronbach's alpha, Guttman, and Intraclass Correlation Coefficient.

    Results

     The total content validity ratio for the Persian version of the scale was 0.96 and the content validity index was 0.97. The ROC curve with an area under the curve 0.98 showed the high ability of the scale to delirium diagnosis. At the cut of points higher than 2, the sensitivity was 92.8% and its specificity was 91.7%. The internal correlation of the scale with Cronbach's alpha Coefficient was 0.99. Intraclass Correlation Coefficient with a value of 0.75 (CI; 0.70 - 0.80) showed the appropriate stability of scoring between evaluators.

    Conclusion

     The Persian version of the Nursing Delirium Screening Scale has good validity and reliability for delirium diagnosis in intensive care unit patients.

    Keywords: Delirium, Nursing Delirium Screening Scale, NuDESC, Instrument Psychometrics
  • Fatemeh Nazari, Parvaneh Ghodsi *, Majid Ebrahimpour Page 76
    Introduction

     Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder in adults often occurs with problems related to executive functions such as working memory. The present study was conducted in 2016 to determine the effectiveness of cognitive rehabilitation training on the working memory of adults with ADHD.

    Method

     This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest-follow-up design with a control group. The statistical population included all students aged 20-40 years with ADHD in Islamic Azad University, Zanjan Branch in 2021. The sample consisted of 24 students who were selected by purposive sampling and randomly divided into two groups of experimental (n = 12) and control (n = 12). Research instruments including demographic questionnaire, hyperactivity rating scale with adult attention deficit Barclay (2011) and Wechsler memory test (1941) were used. Cognitive rehabilitation training consisted of 18 software training exercises and 12 manual exercises (pencil-paper) focusing on memory, attention, inhibition, and mind-reading, which were presented to the experimental group in 15 sessions of 45 minutes. The collected data were analyzed using repeated-measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test in SPSS (version 24) software.

    Results

     The results showed that cognitive rehabilitation training on working memory had a significant effect on verbal learning, visual memory, repetition of numbers, and logical memory in adults with ADHD with attention deficit in the experimental group compared to the control group (P <0.05).

    Conclusion

     The results showed the effectiveness of cognitive rehabilitation training on the working memory of adults with attention deficit hyperactivity disorder. Therefore, clinical psychologists and therapists can use cognitive rehabilitation along with other treatments to improve the working memory of adults with attention deficit hyperactivity disorder.

    Keywords: Adult Hyperactivity, Cognitive Rehabilitation, Working Memory
  • Mina Mahmoditabar, Sahar Safarzadeh* Pages 87-98
    Introduction

    Diabetes is a chronic disease that plays a key role in reducing health and quality of life and patients suffering from it show high anxiety, poor self-care behaviors and low adherence to medical treatment. The aim of this study was to compare the effectiveness of integrated meta-diagnostic treatment and positive thinking skills training on adherence to treatment and coronavirus anxiety in patients with type 2 diabetes.

    Methods

    The present research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design (three groups) with two experimental groups and one control group. The statistical population of the study consisted of all patients with type 2 diabetes who were members of the Diabetes Association referring to Health Center in Ahvaz in 1399, from which 45 people were selected using targeted sampling and were randomly assigned to two experimental groups (15 people in each group) and one control group (15 people). Research data were collected using Adherence to Chronic Diseases Treatment Questionnaire of Modanloo and Coronavirus Anxiety Scale of Alipour, et al. The first experimental group underwent integrated meta-diagnostic treatment of Barlow et al. for 12 sessions of 60 minutes and the second experimental group was given eight 60-minute sessions of positive thinking skills training based on Seligman's theory, and the control group did not receive any psychological intervention. Data analysis was performed using one-way analysis of variance, analysis of covariance and Bonferroni post hoc test.

    Results

    The results showed that both integrated meta-diagnostic treatment and positive thinking skills training improved treatment adherence and reduced coronavirus anxiety in patients with type 2 diabetes (p<0.01). There was no difference between the two types of integrated meta-diagnostic treatment and positive thinking skills training regarding adherence to treatment and coronavirus anxiety in patients with type 2 diabetes. The results showed that both treatments had a similar effect on improving adherence to treatment and reducing coronavirus anxiety in patients.

    Conclusion

    The results indicated the significant effect of integrated meta-diagnostic treatment and positive thinking skills training on improving adherence to treatment and reducing corona disease anxiety in patients with type 2 diabetes. Therefore, psychologists and medical centers can use integrated meta-diagnostic treatment and positive thinking skills training to improve the condition of patients with diabetes.

    Keywords: Integrated Meta-Diagnostic Treatment, Positive Thinking Skills, Adherence to Treatment, Coronavirus Anxiety, Type 2 Diabetes
  • Zeinab Ebrahimpour Mouziraji, Akram Sanagoo, Leila Jouybari* Pages 99-109
    Introduction

    Schizophrenia is the most debilitating psychiatric disorder in which the families of patients with schizophrenia play an important role in the care and recovery process. The aim of this study was to explain the lived experiences of families with schizophrenia.

    Methods

    This qualitative research was conducted using purposive sampling with 16 family members with patients with schizophrenia in 2020 in Gorgan (Iran). Semi-structured interviews were used to collect data until saturation was reached. Data analysis was performed using Van Menen's phenomenological approach. Ethical considerations were observed in human research.

    Results

    From the data analysis, four main themes were extracted, including "drowning in the vortex of disease, trying to control life, wandering in the duality of care, to grin and bear with the disease."

    Conclusions

    The findings indicate that families are suffering, confused and neglected in society. So that despite the burden of patient care, they still try to overcome the problems. It is necessary to address the challenges of the family with a patient with schizophrenia in a deep and fundamental way so that more services can be provided to them with better planning and more equitable distribution of resources.

    Keywords: Schizophrenia, Care, Family, Phenomenology
  • Ali Badie, Behnam Makvandi *, Saeed Bakhtiarpour, Reza Pasha Pages 110-121
    Introduction

    Studies show that various factors are effective in initiating and continuing substance use. Accordingly, the present study seeks to predict the craving of addicts under treatment based on family communication patterns, social support, resilience and perceived stress.

    Methods

     The method used in this research is descriptive, correlational. A sample of 213 people were selected non-randomly from the community referring to substance abuse treatment centers in Ahvaz in 1398.To measure the research variables, participants were provided with Craving believes questionnaire, Family Communication Patterns (2002), Zimet Social Support (1988), Koerner Resilience (2003), and Cohen Perceived Stress (1983). Data extracted from the questionnaires were analyzed using Pearson correlation and multiple regression analysis using SPSS24 software.

    Results

     Calculation of the Pearson correlation coefficient showed that the craving to use drugs has a significant negative relationship with the family communication patterns with the orientation of dialogue, social support, and resilience. In other words, the craving to use drags decreases with decreasing the mentioned variables. Also, the calculation of the Pearson correlation coefficient showed that the craving to use drugs with the family communication pattern with the orientation of conformity and perceived stress has a significant positive relationship, which indicates an increase in the craving to use drugs with the increase of these variables. multiple regression analysis using step-wise method revealed that the combination of four variables of conformity orientation, conversation orientation, resilience and social support explains and predicts 30% of the variance of craving to use drugs for the study participants.

    Conclusion

     Addiction therapists such as physicians, nurses, and psychologists gain a better understanding of at-risk individuals by recognizing the increasing variables of craving, and reinforce the factors that protect individual against craving and relapse.

    Keywords: Craving, family communication patterns, social support, resilience, stress
  • Simindokht Rezakhani *, Parivash Vakili Pages 122-132
    Introduction

     Mindfulness has been introduced as an approach to relieving stress in the field of nursing and can support nurses’ transformational therapeutic interactions and turn their intellectual activities into real experiences. Therefore, in order to reduce depression and aggression in nurses, the present study aimed to investigate the effect of mindfulness-based stress reduction education on depression and aggression in nurses of psychiatric hospitals.

    Methods

     The present study was a quasi-experimental type of pertest-posttest and a three-months follow-up with a control group. The statistical population included 635 nurses working in psychiatric hospitals in Tehran in 1398, three hospitals were randomly selected and from 73 people who had high scores of depression and aggression, 30 people were selected by voluntarily sampling and randomly assigned to 2 groups (experimental group and control group) of each group of 15 people. The experimental group received 8 sessions of Mindfulness-Based Stress Reduction training compared to the control group. The research tools were a Beck Depression II questionnaire and Bass and Perry Aggression questionnaire. Data analysis was performed using SPSS software version 25 and repeated measures using mixed analysis of variance.

    Based on the findings

     According to the results of this study, there was a significant difference between the mean scores of depression and aggression in the two levels of pre-test (19.83 and 78.33) and post-test (13.33 and 68.08) in the experimental group. While this difference in the scores of depression and aggression at two levels of pre-test (17.28 and 74.47) and post-test (16.80 and 73.73) was not observed in the control group. As a result, mindfulness-based stress reduction in depression and aggression of the participants in the experimental group, and this reduction remined relatively constant in the follow-up phase (p>0/05).

    Conclusions

    According to the results, mindfulness-based stress reduction training can reduce depression and aggression, which are indicators of mental health and can ultimately improve the mental health of nurses.

    Keywords: Mindfulness-Based Stress Reduction, Depression, Aggression, Nurses