فهرست مطالب

مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم کاظمی پور، علیرضا خضری*، سارا جام برسنگ، محدثه محمدی صفحات 1-9
    هدف

    سندروم حاد تنفسی کرونا ویروس 2 یا کووید-19 در کارکنان حوزه سلامت مورد توجه می باشد. رشته دندانپزشکی به علت تماس نزدیک با بیمار دارای ریسک بالا ابتلا در دانشجویان می باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی آگاهی، نگرش و درک دانشجویان دندانپزشکی در رابطه با بیماری کرونا بود.

    روش ها

    مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر در سال 1399بر روی 111 دانشجوی دندانپزشکی سال چهارم تا ششم به صورت سرشماری انجام گرفت. پرسشنامه آنلاین مطالعه Khader و همکاران شامل آگاهی درباره دوره کمون بیماری، علایم، روش های انتقال، کنترل عفونت و نگرش نسبت به درمان بیماران مورد استفاده قرار گرفت. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری t-test و ANOVA انجام گرفت. سطح معنا داری 0/05 P-Value<تعیین گردید.

    نتایج

    دانشجویان دندانپزشکی در رده سنی 36-21 سال (میانگین 23/89 و انحراف معیار 2/73) بودند. به طور کلی 90 (81/1 درصد) دانشجوی دندانپزشکی در زمینه کنترل عفونت در دندانپزشکی آموزش دیده و 3 (2/7 درصد) نفر در آموزش یا سخنرانی های مرتبط با کووید-19 شرکت داشتند. میانگین نمره آگاهی و درک- نگرش دانشجویان 4/19±33/55 و 1/61±6/23 بود. اختلاف آماری معناداری در آگاهی، نگرش و درک بین دو جنس و در ترم های تحصیلی وجود نداشت.

    نتیجه گیری

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد آگاهی، نگرش و درک دانشجویان دندانپزشکی نسبت به کووید-19در سطح متوسط می باشد. بنابراین نیاز مهمی جهت ارتقای دانش دانشجویان دندانپزشکی از طریق آموزش بهداشت و برنامه های آموزشی وجود دارد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، درک، پیشگیری، کووید-19
  • عبدالعظیم نجاتی زاده*، نسیبه روزبه، حسام الدین کمال زاده، مریم رضایی، فاطمه ناصریان، زینب جوذری صفحات 10-18
    هدف

    ناهنجاری های مادرزادی از مهم ترین دلایل معلولیت و مرگ کودکان در دنیا هستند. هدف از این پژوهش، راه اندازی سامانه ثبت و پایش این اختلالات به منظور کاهش مرگ و میر دوره پری ناتال است.

    روش ها

     سامانه تحت وب ثبت و پایش ناهنجاری های مادرزادی مبتنی بر ثبت بیمارستانی به عنوان پژوهش کاربردی توسعه ای در سال 1399به آدرس mis.hums.ac.ir طی هفت مرحله طراحی گردید. فرآیند جمع آوری داده ها شامل ثبت ناهنجاری ها، آموزش کدگذاری، تصویربرداری، ارزیابی صحت داده ها و ارسال اطلاعات اجرا گردید. ثبت شامل تمام نوزادان زنده، مرگ جنینی و ختم حاملگی به همراه بررسی های بالینی و پاراکلینیکی می باشد. این سامانه با نرم افزار فرابر دارای دو بخش شامل به ترتیب 43 و 20 عنصر داده های مادری و نوزادی است.

    نتایج

    سامانه در فاز اول در دو بیمارستان زنان و زایمان دکتر شریعتی و خلیج فارس در بندرعباس راه اندازی شد. به تدریج همه ی بیمارستان های استان به شیوه ترکیبی فعال و غیرفعال تحت پوشش سامانه قرار گرفتند. ثبت ناهنجاری های مادرزادی ماژور براساس ICD10 صورت می گیرد. از زمان فعالیت تاکنون که چهار ماه می گذرد، هزار مورد تولد ثبت و تعداد 18 مورد ناهنجاری مادرزادی ماژور تایید گردید.

    نتیجه گیری

     این مطالعه برای اولین بار حداقل مجموعه داده های مورد نیاز برای ثبت ناهنجاری های مادرزادی در جنوب ایران را ارایه می دهد که می تواند در طراحی پرونده الکترونیک مفید باشد. این سامانه با جمع آوری هدفمند و دقیق اطلاعات سبب ارتقاء شاخص های پرینیتال و مدیریت نواقص مادرزادی می شود.

    کلیدواژگان: ناهنجاری مادرزادی، ریجستری، نقص هنگام تولد، داده، پری نیتال
  • رسول ایازی، لیلا نعمتی انارکی، زهرا اکبری*، محمدرضا بلوچ صفحات 19-27
    هدف

    چگونگی انتخاب رشته تحصیلی جوانب مختلف زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. بررسی عوامل موثر بر انتخاب رشته دانشجویان کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی کشور می تواند به شفافیت این موضوع کمک کند.

    روش ها

     مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و مقطعی که در سال 1398 به انجام رسید. جامعه ی پژوهش شامل همه دانشجویان مشغول به تحصیل در رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی بین سال های 1394 تا 1398 در مقطع تحصیلی کارشناسی، ارشد و دکتری بودند که از طریق جدول مورگان تعداد 243 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد از بین پنج مولفه "علاقه به رشته"، "اشتغال، درآمد و منزلت اجتماعی"، "نقش خانواده و دوستان"، "انگیزه های شخصی و خدمت به جامعه" و "موقعیت علمی و کادر آموزشی دانشگاه"؛ مولفه "موقعیت علمی و کادر علمی دانشگاه" بیشترین میانگین 3/53 و مولفه "نقش خانواده و دوستان" کمترین میانگین 2/17 را داشتند.

    نتیجه گیری

     از آنجایی که طبق نتایج، اسم و موقعیت علمی دانشگاه در انتخاب رشته بیشترین تاثیر را داشت، انتظار می رود مسیولین دانشگاه های دولتی بستر لازم را برای رشد و شکوفایی علمی دانشجویان فراهم نمایند. همچنین توصیه می شود جهت آشنایی با رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی حتی الامکان در سطح مدارس و رسانه های اجتماعی برنامه هایی تدارک دیده شود تا دانشجویان با انگیزه و علاقه شخصی به صورت هدفمند وارد این رشته شوند.

    کلیدواژگان: انتخاب رشته، دانشجویان، کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی
  • آناهیتا گیتی، آیلین فصیحی، زهرا فرجی، مرضیه گلچین* صفحات 28-37
    هدف

    کووید 19 بیماری همه گیری است که کل جهان با این اپیدمی درگیر است. این پژوهش با هدف ترسیم نقشه علمی کووید 19 در پایگاه اطلاع رسانی Web of Science در آغاز سال 2021 انجام شد.

    روش ها

     پژوهش حاضر کاربردی و از نوع کمی است و با روش علم سنجی انجام شده است. این مطالعه در فروردین 1399 و با استفاده از پایگاه اطلاعاتی Web of Science Core Collection انجام شد. جامعه آماری آن کلیه مدارک موجود و مرتبط در زمینه کووید در این پایگاه است که با استفاده از کلیدواژه های مرتبط، 101466 مدرک استخراج و تحلیل های علم سنجی و مصورسازی با استفاده از نرم افزارهای Excel و VOSviewer انجام شد.

    نتایج

    طبق اطلاعات بدست آمده، انتشار مقالات مرتبط با این موضوع دارای روندی صعودی هستند. بیشترین نوع مدارک را مقالات، و به زبان انگلیسی تشکیل می دهند. کشور آمریکا بزرگ ترین تولیدکننده مدارک در این زمینه است. فعال ترین نویسنده Anonymous با 754 مدرک، و مجله British Medical Journal با چاپ 1363عنوان مدرک، مجله هسته و اصلی در کووید 19می باشد. این موضوع دارای 442 مقاله بسیار پراستناد و 1966 عنوان مقاله پراستناد است.

    نتیجه گیری

     این مطالعه یک چشم انداز کلی از کووید در پایگاه اطلاع رسانی Web of Science را ارایه نموده است که می تواند برای پژوهشگران و مخاطبان علمی راهنما و نقشه راه باشد.

    کلیدواژگان: کووید 19، نقشه علمی، پایگاه Web of Science
  • مریم جلیلی صدرآباد، لاله سرداری فرد مقدم، راهب قربانی، مهدی صالحی زین آبادی، شبنم سوهانیان* صفحات 38-46
    هدف

    رشته بیماری های دهان، فک و صورت به عنوان تخصص به نسبت جوان است. بنابراین در این مطالعه آگاهی پزشکان، دندان پزشکان و بیماران از حیطه های فعالیت متخصصین بیماری های دهان، فک و صورت در شهر سمنان ارزیابی شده است.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که در سال 1396 انجام شده است، پرسشنامه ای در حیطه های مختلف مرتبط با رشته تخصصی بیماری های دهان و فک و صورت طراحی شد و بعد از تایید روایی و پایایی، در اختیار 400 نفر از افراد بالغ جامعه با سواد خواندن و نوشتن از بیماران مراجعه کننده به کلینیک دندانپزشکی دانشکده دندانپزشکی و بیمارستان کوثر سمنان، پزشکان عمومی، پزشکان متخصص، دندانپزشکان عمومی و دندانپزشکان متخصص قرار گرفت. روش نمونه گیری سرشماری و نرم افزار مورد استفاده SPSS بود. آزمون های کلموگروف ااسمیرنوف، من ویتنی، کروسکال والیس و کای اسکویر در تحلیل داده ها استفاده شد. سطح معنی دار 5 درصد بوده است.

    نتایج

    در نتایج به دست آمده از آنالیز داده ها گروه افراد عادی در حیطه طرح درمان و ارجاع (25 درصد)، گروه پزشکان عمومی و دندانپزشکان متخصص در حیطه بیماری ها (به ترتیب 34/25 و 31/8 درصد) و تومور غدد بزاقی (به ترتیب 9/15 و 15/9درصد)، گروه پزشکان متخصص در حیطه جراحی های دهان (22/1 درصد)، گروه دندانپزشکان عمومی در حیطه خدمات دندانپزشکی به بیماران خاص (33درصد) بیشترین ضعف را داشتند.

    نتیجه گیری

     با توجه به بررسی نتایج پژوهش، الزام دقت نظر در برنامه ریزی های آموزشی برای گروه های هدف در زمینه ای که بیشترین ضعف آگاهی را داشتند، مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیماریهای دهان، آگاهی، دانش، پزشکان، دندانپزشکان
  • زهرا شفیعی، امید جباری، عباس ثابت* صفحات 47-56
    هدف

    رعایت اخلاق آموزشی تضمین کننده ی سلامت فرآیند یاددهی- یادگیری در دانشگاه است و موجب افزایش تعهد پاسخ گویی مدرسان نسبت به نیازهای دانشجویان می شود. از این رو، این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر الگوی اخلاق آموزش مجازی انجام پذیرفت.

    روش ها

     این پژوهش، مطالعه ای کیفی است که در سال 1400 انجام شده است. جامعه مورد مطالعه در پژوهش حاضر خبرگان دانشگاه علوم پزشکی شیراز می باشند و نمونه 12 نفری با روش نمونه گیری گلوله برفی تعیین گردیده است. جهت جمع آوری اطلاعات از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات روش تحلیل مضامین (تحلیل تم) به کار گرفته شد.

    نتایج

    در این پژوهش سه مضمون فراگیر، شامل عوامل سازمانی، زمینه ای و روانشناختی، 11 مضمون سازمان دهنده و 72 مضمون پایه ای استخراج گردید.

    نتیجه گیری

     تدوین الگوی اخلاق آموزش مجازی می تواند به بهبود آموزش مجازی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کمک نماید همچنین با توجه به عوامل مستخرج در این پژوهش و طبقه بندی عوامل، عوامل سازمانی به دلیل دارا بودن عوامل بیشتر و تاکید خبرگان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: اخلاق، آموزش مجازی، اخلاق آموزش، ارزش های اخلاقی، آموزش عالی
  • جعفر ستاره چشم* صفحات 57-63
    هدف

    با توجه به گسترش وظایف حرفه های پزشکی، مسئولیت های ناشی از آن اعم از مدنی و جزایی نیز ابعاد مختلفی یافته است. این مقاله به بررسی مسئولیت مدنی کادر درمان غیرپزشک در قبال بیماران از منظر حقوق تطبیقی پرداخته است.

    منابع اطلاعات و داده ها

    در این مطالعه مقالات حقوقی درباره قوانین داخلی و خارجی موجود در پایگاه های اطلاع رسانی قوه قضاییه و منابع اطلاعاتی معتبر از جمله Google Scholar, Scopus, SID, Web of Science در محدوده زمانی 2010 تا 2021 (برای مقالات انگلیسی) و 1390 تا 1400 (برای مقالات فارسی) مورد بررسی قرار گرفتند. از عملگرهای بولی and و or همراه با کلیدواژه های مربوطه در جستجوی مقالات استفاده شد

    روش های انتخاب برای مطالعه

    در این مطالعه مروری توصیفی- تحلیلی که در سال 1400 انجام شد، کلمات کلیدی "کارکنان پزشکی" ، "پزشک" ، "بیمار" ، "حقوق مقایسه ای"، "مسئولیت مدنی" در پایگاه ها جستجو شد. در مجموع 250 مقاله و 5 کتاب الکترونیکی بازیابی شد. پس از اعمال معیارهای ورود و خروج 23 مقاله و 3 کتاب الکترونیکی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. در نهایت، قوانین کلی مسئولیت مدنی کارکنان پزشکی استخراج شد.

    ترکیب مطالب و نتایج

    در نظام حقوقی ایران مسئولیت مدنی کارکنان پزشکی براساس خطای ناشی از جبران خسارت،. حقوقدانان آمریکایی و انگلیسی مسئولیت مدنی را در قالب ضمانت اجباری پذیرفته اند. قوانین فرانسه علاوه بر این مسئولیت در قبال تقصیر، مسئولیت بدون تقصیر را نیز پذیرفته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج اولین روش جبران خسارت عینی است. روش دوم این است که در صورت امکان یک مثال بزنید و در آخرین مرحله، نقدینگی را از دست بدهید.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، کادر درمان، حقوق تطبیقی، بیمار، تقصیر
  • مجید سرنی زاده، طهمورث سهرابی*، امیر بیات ترک صفحات 64-73
    هدف

    یکی از چالش های اصلی فرآیند انتقال تکنولوژی در ایران انتقال ناقص انسان افزار و سازمان افزار است و این مطالعه به دنبال الگویی برای به کارگیری مدیریت دانش در این فرآیند برای حل چالش است.

    منابع اطلاعات و داده ها

    در این مطالعه تطبیقی- تحلیلی که در سال های 1399 تا 1400 انجام شد، از منابع کتابخآن های شامل مقالات علمی، کتب، گزارشات موردی, گزارشات صنعتی و پایان نامه ها با کلیدواژه های مرتبط با "انتقال تکنولوژی" و "مدیریت دانش" به زبآن های فارسی و انگلیسی در بانک های اطلاعاتی SID، Magiran، Civilica، RICeST، Irandoc، ISI، Science Direct، Google Scholar و Springer منتشر شده از سال 1990تا 2021، استفاده شده اند.

    روش های انتخاب برای مطالعه

     مدل های انتقال فناوری و مدیریت دانش به روش توصیفی - تحلیلی (اسنادی) مورد بررسی قرار گرفتند و پنج مدل مدیریت دانش که معیارهایی چون پرداختن به فرآیند انتقال دانش، پرداختن به واحد تحقیق و توسعه (R&D) و پرداختن به اهداف توسعه تکنولوژی صنعتی را داشتند با استخراج مشابهت ها و مبنای آن ها مقایسه شده و در گام نهایی با فازهای شش گانه فرآیند انتقال تکنولوژی در یک مطالعه تطبیقی - تحلیلی بررسی شدند.

    ترکیب مطالب و نتایج

    تطبیق پنج مدل 5W1H، SCPTS، EKMM، Bhatt و Frid با شش فازگزینش و اکتساب، انطباق ، جذب، کاربرد، توسعه و اشاعه تکنولوژی از طریق مقایسه و تحلیل نشان داد که به دلیل پیچیدگی فرآیند انتقال تکنولوژی هیچ کدام از مدل ها به تنهایی پاسخگوی ملاحظات همه فازهای انتقال تکنولوژی نیستند و بنابراین الگویی مرکب از چند مدل در تطبیق با هر فاز انتقال تکنولوژی پیشنهاد گردید.

    نتیجه گیری

     ترکیبی از چهار مدل های مدیریت دانش 5W1H، SCPTS، EKMM، Bhatt منطبق با فازهای شش گانه انتقال تکنولوژی می تواند شانس انتقال کامل را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: انتقال تکنولوژی، مدل های مدیریت دانش، انتقال دانش
|
  • Maryam Kazemipoor, Alireza Khezri*, Sara Jambarsang, Mohaddese Mohammadi Pages 1-9
    Aim

    Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 or COVID-19 has become a major concern for health care professionals. Dentistry, because of the close contact with patients has a high risk of infection in students for this disease. This study aimed to assess dental students’ attitude, and perception regarding the coronavirus disease.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in 2020 on 111 dental students of fourth to sixth year using census method. An online questionnaire from Khader et al. study about awareness of the incubation period, the symptoms of the disease, mode of transmission of COVID-19, infection control measures for preventing COVID-19; and their attitude toward treating patients with COVID-19 was applied. Data were analyzed by SPSS ver.26, t-test and ANOVA. The significance level was set as P-Value≤0.05.

    Results

    Dental students were aged 21 to 36 years (mean 23.89 years, SD 2.73 years). A total of 90 (81.1%) dental students had received training in infection control in dentistry, and 3 (2.7%) had attended training or lectures regarding COVID-19. The mean scores for awareness and attitude-perception were 33.55±4.19 and 6.23±1.61, respectively. There were no significant differences in the level of awareness and attitude-perception between genders and different academic years.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that dental students’ awareness, attitude and perception towards COVID-19 are at an average level. Therefore, there is an important need for improving dental student in this era via health education and training programs.

    Keywords: Awareness, Attitude, Perception, COVID-19, Prevention
  • Azim Nejatizadeh*, Nasibeh Roozbeh, Hesamadin Kamalzadeh, Maryam Rezaei, Fatemeh Naserian, Zeynab Jozari Pages 10-18
    Aim

    Congenital anomalies are one of the leading causes of disabilities and mortality in children worldwide. We aimed to set up a system for scientific registration to reduce perinatal mortality and improve the quality of health services.

    Methods

    As an applied developmental research in 2020, we launched a web-based hospital registration and surveillance system for major congenital anomalies by C# programming language hosted at "mis.hums.ac.ir". Data management was comprised of a) registration of anomalies b) training how to use ICD10 c) imaging specific cases d) assessing the accuracy of the data e) sending information to definite centers. All the live births, fetal deaths and pregnancy termination along with physical examination, reviewing hospital records and parental interviews were recorded. The present system is of two compartments including 43 maternal and 20 neonatal elements.

    Results

    Initially, the system was set up based on hospital data in two main referral hospitals in Bandar Abbas. Next, all the hospitals in the province, were gradually covered by the system in an active and passive combination. Major congenital anomalies are registered using ICD-10. During the first four months after starting the project, one thousand births were registered and 18 cases of congenital malformations were observed and confirmed.

    Conclusion

    This study provides the minimum data set required to record congenital anomalies for the first time in southern Iran. This event can be useful in designing electronic patient records. This, itself, will improve perinatal health indicators, particularly, prevention and management of congenital birth defects.

    Keywords: Congenital Anomaly, Registry: Birth Defect, Data, Perinatal
  • Rasul Ayazi, Leila Nemati Anaraki, Zahra Akbari*, Mohammadreza Baluch Pages 19-27
    Aim

    Choosing a field of study affects different aspects of people's lives. Therefore, the influencing factors of the choice of students can contribute to the transparency of this issue.

    Methods

    This was a descriptive-analytical and cross-sectional study, conducted in 2019. The 243 people who made the sample were selected through Morgan table from the population which consisted of all the librarianship and medical information students between 2015 and 2019 in undergraduate, graduate and doctoral programs. The data collection tool was a standard questionnaire. Data were analyzed using SPSS software version 24 by independent t-test and one-way analysis of variance.

    Results

    The results indicated that among the five components of "interest in the field", "employment, income and social status", "the role of family and friends", "personal motivations and service to society" and "academic position and teaching staff of the university"; The component of "academic position and academic staff of the university" had the highest average (3.35) and the component of "role of family and friends" had the lowest (2.17).

    Conclusion

    Since the name and academic position of the university had the greatest impact on the choice of field according to the results, it is expected that the authorities of public universities set the foundations for the scientific growth and prosperity of students. It is also recommended that programs be prepared to inform the students about the fields of librarianship and medical information at school level and through social media so that this field is selected with personal interest and high motivation.

    Keywords: Discipline choice, Students, Librarianship, medical information
  • Anahita Giti, Aileen Fassihi, Zahra Faraji, Marzieh Golchin* Pages 28-37
    Aim

    COVID -19 is an epidemic that affects the entire world. This study was conducted at the beginning of 2021 with the aim of scientometrically drawing a map of COVID 19 in the Web of Science Information Database.

    Methods

    The present applied research is of quantitative type and has been done by Scientometric method. This study was conducted in April 2021 using the Web of Science database. The sample population is all existing and related documents in the field of COVID in the database, which uses 101466 related keyword extraction and Scientometric analysis and illustration analysis using Excel and VOSviewer Software.

    Results

    According to the information obtained, the publication of articles related to this issue has an upward trend. Most documents are in English and the United States is the largest producer of documents in this field. The most active authors are anonymous with 754 degrees and BMJ British Medical Journal magazine with 1363 titles, is the core and main magazine in COVID 19. This topic has 442 hot paper articles and 1966 highly cited article titles.

    Conclusion

    This study provides an overview of COVID in the Web of Science Information Database that can be a guide and roadmap for researchers and the scientific audience.

    Keywords: COVID-19, Scientific Map, Web of Science Data Base
  • Maryam Jalili Sadrabad, Laleh Sardarifard Moghadam, Raheb Ghorbani, Mehdi Salehi Zeinabadi, Shabnam Sohanian* Pages 38-46
    Aim

    The field of Oral and Maxillofacial Medicine is a relatively young specialty and in this study we evaluated the knowledge of Physicians, Dentists and Patients towards the fields of activity of Oral and Maxillofacial Medicine in Semnan.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, a questionnaire in various fields related to Oral and Maxillofacial Medicine Specialty designed and after confirming the reliability and validity, provided to 400 adult literate patients referred to Semnan Dental School and Kowsar Hospital, General Practitioners, Specialist Physicians, General Dentists and Specialist Dentists. The sampling method was census and software used for statistical analysis was SPSS with different data analysis methods including Kolmroof-Smirnov, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and Chi-square tests being used with a significant level of 5%.

    Results

    Analyzed data showed that Patients in the field of treatment plan and referral (25%), General Practitioners and Specialist Dentists in the field of diseases (34.25%, 31.8% respectively) and Salivary gland tumors (9.15%, 15.9% respectively), Specialist Physicians in the field of Oral Surgery (22.1%), General Dentists in the field of Dental services to medically compromised patients (33%) had the least awareness.

    Conclusion

    In conclusion, special attention should be paid to the future educational planning for each target group, in the field which has the least awareness.

    Keywords: Oral Medicine, Awareness, Knowledge, Physicians, Dentists
  • Zahra Shafiei, Omid Jabbari, Abbas Sabet* Pages 47-56
    Aim

    Compliance with educational ethics shall ensure the health of the teaching- learning process in universities and also increases the commitment of teachers ' accountability to the needs of the students. Hence, this study aimed at identifying effective factors on the pattern of ethics in virtual education.

    Methods

    The population of this qualitative study, which was conducted in 2021, were experts at Shiraz University of Medical Sciences. A sample of 12 individuals was selected using snow ball sampling method. Data was collected using semi-structured interviews and theme analysis was performed to analyze the data.

    Results

    In this study, three encompassing contents including organizational factors, context factors and psychological factors; 11 organization contents & 72 basic contents were extracted.

    Conclusion

    Developing a virtual education ethics model can help improve virtual education in universities and higher education institutions. According to the factors extracted in this research and their classification, as experts emphasize, organizational factors are of special signifcance due to having more factors.

    Keywords: Ethics, Virtual Education, Education Ethics, Ethical Values, Higher Education
  • Jafar Setarehcheshm* Pages 57-63
    Introduction

    Due to the expansion of the duties of the medical profession, the resulting responsibilities, both civil and criminal, have taken on different dimensions. This study aimed to investigate the civil liability of non-physician staff towards patients from the perspective of comparative law.

    Information sources or data

     In this study, Law articles about internal and foreign laws in the information databases of the judiciary and reputable information sources such as Google scholar, Scopus, SID, Web of Science during 2010 to 2021 (for English articles) and 1390 to 1400 (for Persian articles) were searched. Boolean operators of or and were used along with the relevant keywords in the article search.

    Selection methods for study

     In this descriptive-analytical review study conducted in 1400, the keywords "medical staff", "physician", "patient", "comparative law", "civil liability" were searched in valid databases. A total of 250 articles and 5 e-books were retrieved. After applying the inclusion and exclusion criteria (year of authorship, relevance, access to article texts and non-duplication), 23 articles and 3 e-books were studied and reviewed. Finally, the general rules of civil liability of medical staff were extracted.

    Combined content and result

    In the Iranian legal system, the civil liability of medical staff is based on fault with the effects of compensation. American and British jurists have accepted civil liability in the form of coercive guarantees. But French law, in addition to this liability for fault, also accepted liability without fault, which resulted from a harmful act.

    Conclusion

    The main purpose of civil liability is to compensate the damage in full and try to put the victim in a position before the damage occurs. Therefore, the first method of compensation is objective compensation. The second method is to give a parable if possible, and in the last step, to give a loss of cash.

    Keywords: Civil Liability, Medical Staff, Comparative Law, Patient, Fault
  • MAJID Sarnayzadeh, Tahmures Sohrabi*, Amir Bayat Tork Pages 64-73
    Introduction

    One of the main challenges of technology transfer in Iran is the imperfect transfer of humanware and orgaware. This study sought a model for applying knowledge management to solve the challenge of technology transfer.

    Information sources or data

    This comparative-analytical study was performed from 2020 to 2021. Library resources included articles, books, case reports, industrial reports and dissertations with keywords related to "technology transfer" and "knowledge management" published from 1990 to 2021 in Persian and English extracted in SID, Magiran, Civilica, RICeST, Irandoc, ISI, Science Direct, Google Scholar, Springer databases.

    Selection methods for study

     Technology transfer and knowledge management models were initially studied descriptive-analytically. Then, five knowledge management models that met the criteria were adapted to the six phases of the technology transfer process in a comparative-analytic study.

    Combined content and result

    Adaptation of the five models with six phases of acquisition, adaptation, absorption, application, development and dissemination of technology showed that none of the models alone are responsive to the considerations of technology transfer phases due to the complexity of technology transfer process. Therefore, a combination of several models was proposed to be adapted for each technology transfer phase.

    Conclusion

    A combination of four knowledge management models including 5W1H, SCPTS, EKMM and Bhatt in accordance with the six phases of technology transfer can increase the chance of complete transfer.

    Keywords: Technology transfer, knowledge management models, knowledge transfer