فهرست مطالب

تفسیر پژوهی - پیاپی 15 (بهار و تابستان 1400)

نشریه تفسیر پژوهی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امین فتحی* صفحات 13-30
    هدف

    تبیین مبانی قرآنی ضرورت رویکرد مطالعات میان رشته ای در پژوهشهای دانشگاهی و مراکز علمی و تحقیقاتی کشور.

    روش

    به شیوه تدبر در آیات، روایات و نظرات مفسران بوده و استنادات آن کتابخانه ای می باشد.

    یافته ها

    در معنی و مقصود از آیه «... الذین جعلوا القرآن عضین » احتمالات زیادی بین مفسران مطرح شده است . که یکی از آنها، جزیره ای دیدن موضوعات قرآن و نادیده گرفتن یکپارچگی آیات الهی می باشد. همان طوری که مسایل مختلف زندگی به مانند اعضای بدن، باهم ارتباط داشته و در یک دیگر تاثیر می گذارند. قرآن نیز برای انسان و کتاب زندگی اوست، لذا پرداختن به مسئله ای در قرآن با در نظر گرفتن سایر موضوعات مرتبط، به روشنایی و واقع بینی در فهم مسایل پژوهشی و نیز بومی سازی علوم کمک کرده و به نتایج مثبت و روشن تری منتهی می شود.

    نتیجه گیری

    در این مقاله با استناد به جامعیت و یکپارچگی آیات قرآن و چند وجهی بودن سوره های آن در عین ضابطه مندی و معیار پذیری، بر ضرورت نگرش جامع ‏گرایانه جهت مطالعات میان رشته ای تاکید شده است.

    کلیدواژگان: آیات بین رشته ای، تفسیر موضوعی، یکپارچگی قرآن، بومی سازی علوم
  • سیده زهرا حسینی* صفحات 31-52

    هرمنوتیک به مثابه یک علم و نظریه ساختارمند، گرچه دانشی جدید است، اما به صورت غیر آکادمیک و غیر رسمی، از دیرباز به صورت تاویل متون مقدس وجود داشته است. در میان اندیشمندان مسلمان نیز برخی از جمله عرفا و فیلسوفان با تمایز قایل شدن میان ظاهر و باطن قرآن و روایات، حقیقت معنا را فراتر از ظاهر می انگاشتند. ابن سینا اولین فیلسوفی است که به تفسیر مستقل و رسمی از برخی از آیات و سوره ها می پردازد و با قرایت معقول و مواجهه فلسفی با آنها، موجب پیدایش گرایش تفسیر فلسفی قرآن می شود . او از یک سو با گرایش باطنی خود، تعابیر قرآنی را رمزوار و استعاری می یابد و مراد وی از تفسیر در حقیقت، کشف این اسرار و رموز است و از سوی دیگر، با مبانی کاملا متافیزیکی و پیش فرض های فلسفی خود از وجود، مبدا و معاد، جهان و انسان، نفس و جسم و ..، تفسیری نو و مبتکرانه از آیات قرآن ارایه می کند که در آنها تعابیر دینی، از حوزه معنا شناختی عرفی و دینی فرتر رفته، وارد میدان معنایی دیگری می شوند و بار معنایی متافیزیکی به خود می گیرند. این مقاله با نگاهی به تفاسیر ابن سینا، قرآن به روایت فیلسوفانه او و فرایند مابعدالطبیعی سازی مفاهیم را مطالعه خواهد کرد و در پایان به ارزیابی این شیوه از تاویل خواهد پرداخت. تفاسیر ابن سینا می توانند در زمینه پژوهش های مربوط به تفسیر تطبیقی، روش شناسی، هرمنوتیک و تاریخ آن در جریان تفکر اسلامی راهگشا باشند.

    کلیدواژگان: ابن سینا، هرمنوتیک، تفسیر فلسفی، مابعدالطبیعی سازی، رمزوارگی
  • فاطمه رستگارنیا*، محمدهادی امین ناجی صفحات 53-78

    دانش معناشناسی مطالعه علمی معنا است که به تحلیل معنای واژه ها با توجه به نظام معنایی آن می پردازد. از مهمترین راه هایی که امروزه در علم معنا شناسی مورد توجه پژوهشگران واقع شده،تکیه بر روابط هم نشینی و جانشینی است؛ زیرا از طریق شبکه معنایی با بررسی واژگان در سیاق آیات می توان به معنای دقیقی از واژه دست یافت. واژه «سکن» یکی ازپر بسامدترین واژگان قرآنی محسوب می شود. در پژوهش حاضر در پی آن هستیم به این سیوال پاسخ دهیم که مهمترین هم نشین ها و جانشین های ریشه «سکن» چیست؟ با نگاهی معناشناختی بر محور هم نشینی و جانشینی می توان گفت که این واژه در قرآن کریم بر محور هم نشینی با واژگانی چون (اللیل، زوجها، صلوتک، انزل و...) هم نشین شده است که این عوامل زمینه ساز آرامش می باشند در محور جانشینی نیز با واژگانی چون (اطمینان و ربط) دارای هم معنایی نسبی است که هر کدام به نوعی باعث آرامش می شوند. در پژوهش حاضر ریشه سکن و مصدرسکونت با روش توصیفی و تحلیلی از طریق مطالعه واژگانی و قواعد معناشناسی مورد مداقه قرار گرفته و تحلیل از طریق هم نشین ها و جانشین ها صورت گرفته است؛ بنابراین پس از انتخاب واژه محوری ریشه «سکن» نخست هم نشین های پر بسامد این واژه تعیین و سپس بر اساس هم نشین ها، به جانشین های این مفهوم پرداخته می شود

    کلیدواژگان: قرآن کریم، معناشناسی، روابط هم نشینی، روابط جانشینی، سکن
  • محمد شریفی*، لیلا رمضان نیا صفحات 79-103
    یکی از مباحث مهم علوم قرآن و تفسیر، مساله «بطن» است که از گذشته مورد توجه بوده‏ و آیت الله جوادی آملی نیز از جمله مفسرانی است که در زمینه باطن قرآن کریم دیدگاهی قابل تحلیل و تامل ارایه‏کرده‏است. در این مقاله که با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده ماهیت بطون قرآن و اعتباربطن درتفسیر از نگاه ایشان و مولفه‏هایی که برای دیدگاه خود ارایه کرده‏اند، تبیین و ارزیابی شده است. نتیجه پژوهش، گویای این است که ایشان وجود بطن در آیات قرآن را به عنوان مبنای تفسیری خود قلمداد کرده و آن را به عنوان یکی از شیوه‏های تفسیری اهل بیت(ع) و رمز جاودانگی قرآن، پذیرفته‏ا‏ست. مهم‏ترین شاخصه‏های اعتبار بطن از دیدگاه وی شامل همگانی بودن فهم قرآن، ذومراتب بودن قرآن، جواز استعمال لفظ در بیش از یک معنا،تفاوت ظرفیت‏ها در فهم قرآن،هم‏سویی معارف ظاهری با معارف باطنی و تعدد سطوح معنایی است. ایشان همچنین طهارت باطنی و استمداد ازسنت اهل بیت(ع) را، دوبال نیرومند برای دست‏یابی به معارف باطنی قرآن می‏داند.
    کلیدواژگان: باطن‏قرآن، جوادی‏آملی، شاخصه‏های‏باطن‏قرآن، ضوابط‏فهم‏باطن
  • محمدحسین برومند، امیر جودوی، بتول علوی* صفحات 105-128

    یکی از موضوعات مهم و اساسی در مبانی تفسیر، نحوه ی چیدمان و سازماندهی است. طبقه بندی جامع و ایده آل مبانی تفسیر بر اساس معارف الهی و معارف بشری صورت می پذیرد که به طور خلاصه عبارتند از: 1-مبنای نقل: و 2- مبنای عقل. مبنای نقل شامل قرآن و سنت و مبنای عقل شامل گرایش استدلالی، ذوقی، علمی-تجربی و تاریخی-اجتماعی است. اصولی- فقهی، کلامی و فلسفی زیر مجموعه گرایش استدلالی و عرفانی و ادبی زیر مجموعه گرایش ذوقی به حساب می آیند. این پژوهش با روش تحلیلی-انتقادی به ارزیابی دیدگاه های ذهبی، رومی، عمید زنجانی و بابایی روی آورده است. عمکلرد صاحبنظران فوق نشان می دهد که طبقه بندی های ارایه شده با لغزش های و ناکارآمدی هایی همراه است. ضعف های آنان مربوط به کاستی در تعداد مبانی تفسیر، بی توجهی به چینش صحیح، تداخل موضوعات گوناگون، خلط حوزه معنایی مباحث تفسیرشناسی، استفاده از شعبه های فرعی در جایگاه اصلی، تداخل انواع مبانی تفسیر، وجود ساختار مطلوب، بکارگیری استفاده انحصاری، عدم تمایز میان انواع مبانی تفسیر و انواع تفسیر و اراده کلی از عنوان جزیی و اراده جزیی از عنوان کلی است.

    کلیدواژگان: مبانی تفسیر اجتهادی، سازماندهی مبانی تفسیر، نقد و بررسی
  • کریم علی محمدی*، سیده عبدی صفحات 129-149

    انسان، همواره در پی شناخت کمال و راه های رسیدن به آن است، و هدف آفرینش انسان نیز برای رسیدن به کمال است آیات قرانی و روایات معصومین علیهم بر ادعای مذکور دلالت می کنند بنابراین برای رسیدن به مقصد، بایستی شرایط و موانع را شناسایی کند که یکی از این موانع، و سرچشمه اکثر گناهان و صفات ناپسند، شیطان است؛ شیطان سرکش، قسم یاد کرده که از هر فرصتی برای انحراف انسان، استفاده کند؛ تا اسباب گمراهی وی را فراهم نماید؛ شیطان، تنها قدرت بر وسوسه و دعوت بر گناه دارد وسوسه شیطان با آزادی و اختیار انسان منافات ندارد، و انسان با پذیرش وسوسه ها، راه نفوذ و سلطه شیطان را فراهم می کند و تسلط شیطان، پیامدهای اعتقادی و اخلاقی از قبیل کفر، شرک، نفاق، فراموشی قیامت، عجب، تکبر، رذایل روحی و سبب دوری از خدا و غفلت از محاسبه روز قیامت می-گردد و شیطان بعد از پذیرس وسو سه هایش بر انسان تسلط و ولایت پیدا می کند.

    کلیدواژگان: وسوسه، ولایت، شیطان، انسان
  • حجت علی نژاد*، محسن نورایی صفحات 151-170

    تفسیر آیات متشابه مخصوصا حوزه پاداش های مومنان همواره یکی از دغدغه های مفسران بوده است. مفسران دیدگاه های متنوعی را ارایه داده اند. بازخوانی موضوعی آیات این حوزه در نگاه مفسرعصری باعث فهمی عمیق می باشد. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی یافته های ذیل درباره پاداش های مومنان حاصل گردید: ضمانت خداوند بر تحقق پاداش مومنان، پاداش ها وبرکاتی اختصاصی برای مومنان، امید بخش ترین وعده ها وحیرت انگیزترین پاداش ها مخصوص مومنان، عدم زوال پاداش های مومنان، رضایت خداوند نهایت پاداش ها، مومنان شاهدان روز قیامت، و امنیت، هدایت، آرامش قلبی و ثبوت قدم نتیجه ایمان مومنان، بهشتی به وسعت آسمان ها و زمین پاداش مومنان و دعای ملایکه حامل عرش برای مومنان. خداوند پاداش هایی به مومنان می دهد که اختصاص به آنها دارد وایشان را به سعادت در دنیا و عزت درآخرت می رساند که هیچ چشمی ندیده و هیچ گوشی نشنیده است.

    کلیدواژگان: بازخوانی موضوعی، پاداش های اخروی، مومنان، تفسیرعصری
  • محسن کریمی* صفحات 171-190

     یکی از مواضعی که در تفسیر قران کریم مورد اختلاف شدیدی واقع شده و دیدگاه های مختلف و گاه متعارضی در آن مطرح شده است ،آیاتی است که در آنها به برخی پدیده های زمینی و آسمانی سوگند یاد شده است ،که لازم است برای رفع ابهام از آنها قاعده و روشی اصولی پیشنهاد شود و بر اساس آن ها به تعیین یا ترجیح برخی احتمالات پرداخته شود.بر این اساس لزوم وجود تناسب بین قسم و جواب آن و یافتن یک محور مشترک بین مجموعه قسم ها (در سوره هایی که دارای چندین قسم متوالی هستند)می تواند بسیار به فهم صحیح این آیات کمک کند.همچنین دقت در هدف کلی سوره و لزوم هماهنگی قسمها و جواب آنها با این هدف کلی می تواند ما را در این راه یاری دهد. این مقاله با روش تحلیلی -انتقادی قاعده پیشنهادی خود را در نه سوره از سوره های سوگند دار قران کریم به مرحله اجرا در آورده است.

    کلیدواژگان: مناسبت، سوگند، جواب سوگند، تفسیر
  • ریحانه مجتبائی رنانی، نفیسه فقیهی مقدس* صفحات 191-216
    یکی از آیات چالش برانگیز قرآن کریم، آیه 194 سوره اعراف است؛ مسلمانان در این آیه به ظاهر از خواندن و دعاء غیر از خدا، به طور مطلق نهی شده اند؛ این برداشت ظاهری از آیه تا جایی پیش می رود که وهابیت هرگونه درخواست از غیر خدا، اعم از استعانت، استغاثه و توسل را نامشروع جلوه داده و حکم به تکفیر و شرک و اباحه جان و مال مسلمین نموده اند. پژوهش حاضر با روش تحلیل محتوا، دیدگاه مفسرین کلامی اهل سنت در "مصداق یابی من دون الله" را بررسی نموده و در پی یافتن مراد اصلی خداوند از این آیه می باشد. بدین منظور بیانات مفسرین اهل سنت در سه مقوله معناشناسی دعاء، مصادیق من دون الله و وجه مثلیت من دون الله به عباد، جمع آوری و مضامین استخراج شده با روش کدگذاری باز دسته بندی شد. پس از تحلیل داده ها این سه مقوله در 7 مضمون اصلی، طبقه بندی گردید. در نهایت مشخص شد بر خلاف ادعاهای مطرح شده، درخواست و استعانت از غیر به طور مطلق، تنها اگر با اعتقاد به الوهیت و ربوبیت مدعو همراه باشد، شرک است و هیچ اختلاف عقیده ای در بین مسلمانان در آن نیست.
    کلیدواژگان: استعانت، مشروعیت، مفسران کلامی، تحلیل محتوای کیفی
  • مهدی مطیع، الهام آقادوستی* صفحات 217-245
    بررسی آموزه های اخلاقی قرآن در بستر تاریخی نزول می تواند زوایای مهمی از این آموزه ها را روشن سازد. در واقع با تتبع یک موضوع در سیر نزول می توان فرایند حذف یک رذیله اخلاقی و جایگزین کردن یک فضیلت به جای آن را ترسیم نمود.این پژوهش به روش توصیفی - تحلیلی و با هدف تبیین آموزه«تواضع» در فرایند نزول، درصدد کشف معارف نهفته آنها و ترسیم شیوه نهادینه کردن تعالیم اخلاقی در جامعه است. بهره گیری از تماثیل و ذکر مصادیقی از سرگذشت انبیاء و امم سلف، بکارگیری روش الگوسازی و معرفی نمونه هایی مزین به اخلاق برتر، استفاده از نظام ثواب و عقاب و وعده و وعید به عنوان ضمانت اجرا، تدریج در حذف یک رذیله اخلاقی و ایجاد یک فضیلت به جای آن، تبیین خصایص و برتریهای صفت اخلاقی جایگزین از جمله روش هایی است که خداوند در نهادینه کردن این آموزه اخلاقی در قرآن بکار گرفته است.پس از واکاوی آیات مربوط به این حوزه و حوزه مخالف آن یعنی کبر، چنین حاصل شد که مفهوم تکبر در حوزه آیات مکی بیش از مدنی ملاحظه می شود و در آیات مدنی نقش خشوع پررنگ تر است. تغییر در نوع مخاطبان تواضع در آیات مکی نسبت به آیات مدنی و تغییر مفهوم خشوع از خشوع ظاهری در آیات مکی به خشوع باطنی در آیات مدنی از دیگر نتایج این پژوهش بوده و مبین آن است که تعامل با خلق مقدمه تعامل با حق و عمل مقدمه صفت است و بنده با تمرین خشوع در برابر دیگر مخلوقات آماده تعاملی خاضعانه با حق می گردد.
    کلیدواژگان: قرآن، آموزه های اخلاقی، تواضع، ترتیب نزول، تکبر
  • سمیرا مهدی نژاد، نرگس شکربیگی*، سید مجید نبوی صفحات 247-276

    برقعی یکی از قرآنیون افراطی است که به انکار عقاید شیعی پرداخته است. او امامت شیعه را قبول ندارد و مطالبی در رد امامت نگاشته است وی کتابی در رد امام مهدی(ع) با عنوان «بررسی علمی در احادیث مهدی» نوشته است. او در این کتاب وجود امام مهدی(ع) و مسایل پیرامون او از جمله آیات مرتبط با حضرت مهدی(ع) را انکار می کند.این اثر در صدد بررسی صحت و سقم آرای سیدابوالفضل برقعی پیرامون آیه(قصص/5) بوده است. روش جمع آوری مطالب در این پژوهش کتابخانه ای بوده و پردازش به آن ها به روش توصیفی تحلیلی انجام پذیرفته است. پس از بررسی ها مشخص شد که برقعی با مغالطه در سخنان ابوالفتوح رازی درصدد بی ارتباط دانستن آیه با امام مهدی(ع) است او تنها بنی اسراییل را مصداق آیه می داند درحالیکه امام مهدی(ع) نیز می تواند به عنوان مصداق آیه باشد. برقعی مدعی است که شهید مطهری آیه را مرتبط با امام مهدی(ع) نمی داند درحالیکه با جست و جو در آثار شهید مطهری می توان مطالبی خلاف آنچه برقعی گفته یافت.در نهایت می توان گفت که آیه موردنظر بر اساس دیدگاه مفسران شیعه مرتبط با حضرت مهدی(ع) است.

    کلیدواژگان: برقعی، قصص، 5، امام مهدی(ع)، آیه استضعاف
  • رضا نجفی*، علی احمد ناصح صفحات 277-298

    نظریه پردازی در خصوص آغاز دوره روش های تفسیری از مهم ترین مباحث تاریخ تفسیر است. از دیدگاه استاد محمدهادی معرفت، شروع دوره عقل گرایی یا اجتهاد در تفسیر، هم زمان با عصر تابعین بوده و پیش از آن، روش مرسوم میان صحابه مبتنی بر نقل و روایت گزارش شده است. این نظر با دیگر مباحث ایشان در خصوص ویژگی های تفسیر صحابه - که در کتاب تفسیر و مفسران آمده - مغایرت دارد. به علاوه انطباق این دیدگاه با مستندات تاریخی، روش مفسران شیعه و سنی و نصوص قرآنی محل بحث است. نوشتار حاضر با روش توصیفی-تحلیلی برمبنای منابع کتابخانه ای به تحلیل و نقد نظر آیت الله محمدهادی معرفت پرداخته است. نتایج نقد و تحلیل مساله نشان می دهد که تاکیدات قرآن کریم، توصیه های نبی مکرم(ص) و اهتمام برخی از بزرگان صحابه بر تعقل، استنباط و اجتهاد در کشف مراد آیات موجب شد تا روش عقل گرایی و اجتهاد از همان سال های ابتدای بعثت و هم زمان با حیات پیامبر(ص) مرسوم شود. این شیوه تفسیری به دوره تابعان اختصاص ندارد؛ جز اینکه از گسترش و پردازش بیشتری برخوردار گردید.

    کلیدواژگان: تاویل، تفسیر عقلی، تفسیر اجتهادی، محمدهادی معرفت
|
  • Amin Fathi * Pages 13-30

    There are a large number of possibilities among the interpreters of Quran as to the meaning and the purpose of verse "91 of Surah Hijr"; such as the separation of verses and ignoring its unity. The Quranic verses are interrelated, similar to the organs of a body.  The Quran is a book to guide the life of man. Therefore, addressing an issue in the Quran, taking into account other relevant subjects, contributes to the realization of the message and localization of sciences and also leads to more positive and clear results. In this article, based on the comprehensiveness and integrity of Quranic verses and the multidimensionality of its Surahs, the emphasis is laid on the necessity of a comprehensive approach for interdisciplinary studies. The method of this work is thoughtfulness in the verses and the method of collection is library.

    Keywords: Interdisciplinary, Verses, Surah Hijr, Integrity of the Qur'an, Localization of Sciences
  • Seyyede Zahra Hosseini Hosseini * Pages 31-52

    Although hermeneutics as a systematic theory is a modern area, informally has had a long history especially in the interpretation of sacred textures. In Islamic world, we mostly find it among philosophers and Gnostics that suppose a pure reality beyond the formal aspects of words and phrases. In this regard, Avicenna is the first philosopher who offers independent and formal interpretations of some Quranic Surahs and whose rational and philosophical interpretations of some Quranic Surahs and verses leads to the philosophical attitude in interpreting Quran. On one hand, he finds the verses of Quran symbolic and metaphorical that carries another realms of the meaning and then he aims to discover those; on the other hand, based on his metaphysical basics and philosophical assumptions of the existence, the origin and the resurrection, cosmos and human, soul and body and so on, he represents an innovative interpretation in which religious phrases goes beyond their common meaning and enters to another semantic square and find metaphysical meanings. This article, with a glance to Avicenna's interpretations, studies Quran as interpreted by a philosopher and the process of turning concepts into metaphysical ones. At the end it will evaluate this method of interpretation. Avicenna's interpretations can pave the way to new areas of study in comparative interpretation, methodology, hermeneutics and its history in Islamic flow of thought.

    Keywords: Avicenna, Hermeneutics, Esoteric interpretation, Philosophical interpretation, Metaphysicalization, Esotericism
  • Mohammad Sharifi *, Leila Ramezannia Pages 79-103
    One of the important issues of Quranic sciences and interpretation is the issue of "interior", which has been considered in the past, and Ayatollah Javadi Amoli is one of the commentators who has provided an analytical and thought-provoking view on the interior of the Holy Quran. In this article, which has been done by descriptive-analytical method, the nature of the interior of the Qur'an and it validity in the interpretation and the components he has presented have been explained and evaluated. The result of the research shows that he considered the existence of the interior in the verses of the Quran as his interpretive basis and accepted it as one of the interpretive methods of Ahl al-Bayt (AS) and the secret of the immortality of the Quran. The most important characteristics of validity of the interior of Quran according to him include the universality and popularity of understanding Quran, the hierarchical character of the reality of Quran, the permission to use a word in more than one meaning, the differences of capacities in understanding the Quran, the alignment of superficial knowledge with esoteric knowledge and multiplicity of semantic levels. He also considers esoteric purity and recourse to the tradition of the Ahl al-Bayt (AS) as a powerful step to achieve the esoteric knowledge of the Quran.
  • Amir Joudavi, Batul Alavi * Pages 105-128

    One of the basic topics in exegesis fundamentals is the way of arranging and organization. The comprehensive and ideal classification of exegesis fundamentals is done based on both divine and humane sciences. That in short consists of, 1.The basis of tradition, 2.The basis of reason. The basis of tradition consists of Quran and Sunnah and the basis of reason consists of reasoning, verve, scientific-experimental and historical-social approaches. The Principles–jurisprudence, theological and philosophical approaches are considered as belonging to reasoning approach and mystic and literary under the tasting approach. This research by an analytical-critical method investigates the theories of four intellectuals namely Zahabi, Amid Zanjani, Roomi and Babaei and concludes that the presented classifications have some mistakes and defects. These defects are as insufficiency in the number of exegesis fundamentals, inattention toward the correct arrangement, intermixture of different topics, intermixture of the semantic domain of exegetics topics, putting subordinate branches in the principal position, intermixture of the different types of exegesis fundamentals, existence of desired structure, application of exclusive usage, intermixture of different types of exegesis and exegesis fundamentals and meaning universal from particular titles and meaning particular from universal titles.

    Keywords: Exegesis Fundamentals, Organization of Exegesis Fundamentals, Criticism, Analysis
  • Karim Ali Mohammadi *, Sayyedah &#, Abdi Pages 129-149

    Human beings desire perfection and always pursue to know it and the ways to reach it, which is the aim of the creation of man. It is verified by the Quran and the Hadiths of the infallibles (a.s.). To attain perfection, man should know the requirements and the obstacles. One of the obstacles in the way, and the source of most of the sins and unpleasant traits is Satan who has sworn to pervert mankind. Satan has no authority over man other than tempting him and inviting him, which does not negate man's free will and freedom of option. By responding to Satan's temptations and accepting his invitation, it is man himself who paves the way for Satan's influence, dominance and authority over himself, which results in his own doctrinal and moral disbelief, polytheism, hypocrisy, forgetting the Day of Resurrection, vainglory, arrogance, spiritual vices, distance from God, and disregardful obliviousness of encountering the account on the Day of Reckoning. Therefore, Satan has authority over man only after man accepts his temptations.

    Keywords: temptation, authority, Satan, mankind
  • Mohsen Karimi * Pages 171-190

    One of the positions that has been severely disputed in the interpretation of the Holy Quran and led to different and sometimes conflicting views, are verses in which some earthly and celestial phenomena have been sworn to. It is necessary to propose a rule and a principled method to remove the ambiguity from them and to determine or prefer some possibilities based on them. Therefore the existence of coordination between an oath and its answer and finding a common axis between the sets of oaths (in Surahs that have several consecutive oaths) can greatly help in the correct understanding of these verses. Also, accuracy in the general purpose of the Surah and the need to coordinate the oaths and their answers with this general purpose can help us in this way. This article has implemented its proposed rule in nine surahs of the surahs with Oaths of the Holy Quran by analytical-critical method.

    Keywords: Coordination, Oath, Answer of the Oath, Interpretation
  • Reyhaneh Mojtabaei Renani, Nafiseh Faghihi Moghaddas * Pages 191-216
    One of the most challenging verses of the Holy Quran is the 194th verse of Surah A’raf. In this verse, Muslims are ostensibly forbidden from calling and praying other than Allah. This superficial interpretation of the verse goes as far as that Wahhabism has made illegitimate any request from somebody other than God, requests such as seeking help, supplication and appealing. They have accused many Muslims of excommunication, polytheism, and let the lives and property of Muslims to be free for abuse. This research by content analysis method investigates the views of Sunni theological commentators to find examples of “Min-Dun-Allah” and tries to find the main purpose of Allah from this verse. So, the statements of Sunni commentators were collected and categorized by open coding method in three categories: the semantics of prayer, examples of “Min-Dun-Allah” and the similarity of “Min-Dun-Allah” to servants. Then, after data analysis, these three categories were classified into 7 main themes. Finally, it turned out to be contrary to the allegations, calling and seeking help from others is polytheism only if it is accompanied by belief in the divinity and Godhead of the called person, and there is no difference about this among Muslims.
    Keywords: Seeking help, Illegibility, Theological commentators, Qualitative Content Analysis
  • Mahdi Motia, Elham Aaghadoosti * Pages 217-245
    Studying the moral doctrines in the historical context of the revelation of Quran can shed light on important angles of these doctrines. In fact, by reviewing a subject according to the order of revelation, the process of removing a moral vice and wickedness and replacing it with a virtue can be plotted and the method of Quran in explanation of concepts to establish them in the human essence can be well represented.This paper describes the concept of humility in the order of revelation in Mecca and Medina with a descriptive-analytical approach with the aim of institutionalizing the moral doctrines in the society. Applying the allegorical approach and introducing examples from histories of prophets and previous nations, applying the method of introducing a good example with great moral virtues, the use of the promise and threat system as a guarantee for execution, gradual removal of a moral vice and creation of a virtue instead, explaining the attributes and advantages of alternative moral traits are among the methods that Allah the almighty has applied in Qur'an to institutionalize the moral doctrines.After analyzing the verses related to this field and its opposite field, namely arrogance, it was concluded that the concept of arrogance can be seen in Maki verses more than Madani verses and in Madani verses the role of humility is more prominent. The change of audience of humility in Maki verses compared to Madani verses and the change of the concept of obedience from apparent obedience in Maki verses to esoteric obedience in Madani verses are other results of this research and indicate that interaction with people in a preliminary phase to the interaction with god and practice is preliminary to trait so by practicing obedience to other creatures, the servant of God prepares to interact humbly with God.
    Keywords: Quran, humility, arrogance, moral doctrines, order of revelation
  • Samira Mahdinejad, Narges Shokrbeigi *, Seyyed Majid Nabavi Pages 247-276

    Seyyed Abolfazl Borghei is one of the extremist Quranists who has denied Shiite beliefs. He does not accept the Shiite Imamate and has written articles on the rejection of the Imamate. He has written a book on the rejection of Imam Mahdi (as) entitled "Scientific study in the hadiths of the Mahdi." In this book, he denies the existence of Imam Mahdi (pbuh) and the issues around him, including verses related to Hazrat Mahdi (pbuh). This article seeks to examine the correctness of Seyyed Abolfazl Borghei's views on the verse (Qasas / 5). The method of data collection in this study is library method and their processing is done by descriptive-analytical method. After investigations, it became clear that Burqa'i, by a fallacious reading of the words of Abu al-Futuh al-Razi, seeks to make the verse irrelevant to Imam Mahdi (pbuh). He considers only the children of Israel as the examples and references of the verse, while Imam Mahdi (pbuh) can also be another example and reference of the verse. Burqa'i claims that Martyr Motahhari does not consider the verse related to Imam Mahdi (as), while by searching the works of Martyr Motahhari one can find what is contrary to what Burqa'i said. Finally, it can be said that the verse in question is based on the views of Shiite commentators related to Hazrat Mahdi (as).

    Keywords: Burqa'i, Qasas, 5, Imam Mahdi (as), verse of oppression