فهرست مطالب

راهبردهای شناختی در یادگیری - پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه راهبردهای شناختی در یادگیری
پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • منصور بیرامی، تورج هاشمی، خلیل اسماعیل پور، فاطمه نعمتی، مرجان خوش اقبال* صفحات 1-16
    هدف

     هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی بازتوانی شناختی متمرکز بر حافظه فعال در بهبود نشانه های اختلال خواندن در دانش آموزان دوره ابتدایی بود.

    روش

     در راستای این هدف و در قالب طرح نیمه آزمایشی درون گروهی با پیش آزمون و پس آزمون از جامعه آماری دانش آموزان دختر و پسر مبتلا به نارساخوانی دوره ابتدایی که در سال تحصیلی 98-97 به مراکز اختلالات یادگیری شهر ارومیه مراجعه نمودند، تعداد 30 نفر به طور هدفمند انتخاب شدند. ابتدا با استفاده از ابزار "آزمون خواندن و نارساخوانی" برای هر دو گروه پیش آزمون اجرا شد. پس از ثبت نتایج پیش آزمون، توانبخشی شناختی مبتنی بر حافظه فعال اجرا شد. بر این اساس آموزش حافظه فعال به مدت 20 جلسه، هر هفته دو جلسه 30 دقیقه ای اجرا گردید. سرانجام، به منظور بررسی تغییرات ایجاد شده، پس آزمون اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد توانبخشی شناختی مبتنی بر حافظه فعال در بهبود نشانه های اختلال خواندن اثربخش است.

    نتیجه گیری

    مبتنی بر این یافته ها آموزش و تقویت حافظه فعال می تواند به بهبود نشانه های اختلال خواندن منجر گردد.

    کلیدواژگان: اختلال خواندن، حافظه فعال، توانبخشی شناختی
  • حسین دولتی، محمد نریمانی*، ناصر صبحی قراملکی، گودرز صادقی هشتجین صفحات 17-31
    هدف

    این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی آموزش هوش شخصی و هوش موفق بر میزان خلاقیت دانش آموزان تیزهوش انجام شد.

    روش

    روش پژوهش آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر پایه نهم استعدادهای درخشان شهرستان اسفراین در سال تحصیلی 96-95 تشکیل دادند. آزمودنی های پژوهش شامل 38 نفر از دانش آموزان تیزهوش بودند که به صورت تصادفی ساده انتخاب گردیدند و به طور تصادفی در سه گروه (هوش شخصی، هوش موفق و کنترل) جاگماری شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های هوش شخصی مایر، هوش موفق استرنبرگ و خلاقیت عابدی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس آمیخته نشان داد هر دو برنامه آموزش هوش شخصی و هوش موفق بر خلاقیت دانش آموزان تاثیر دارد، به این صورت که هر دو برنامه به صورت یکسان در افزایش خلاقیت و ابعاد آن (انعطاف پذیری، بسط، سیالی و ابتکار) در دانش آموزان تیزهوش نقش دارند.

    نتیجه گیری

     براساس نتایج مطالعه حاضر می توان گفت که هر دو برنامه آموزش هوش شخصی و هوش موفق از طریق فراهم کردن درک عمیق تر موضوعات و ایجاد انگیزه بیشتر، باعث تقویت میزان خلاقیت در دانش آموزان تیزهوش می شوند.

    کلیدواژگان: هوش شخصی، هوش موفق، خلاقیت، تیزهوش، دانش آموز
  • جمال سلیمی*، شیرکوه محمدی، کویستان محمدیان شریف صفحات 33-52
    هدف

    پژوهش حاضر تعیین رابطه ی بین هوش اجتماعی و کمک خواهی تحصیلی با فرسودگی تحصیلی با میانجگری ویژگی شخصیت برونگرایی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سنندج است.

    روش

    بدین سان، از روش توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سنندج دانشکده پرستاری و مامایی (اتاق عمل، پرستاری، مامایی) به تعداد 400 نفر بودند که با استفاده از روش برآورد حجم نمونه ی کوکران، تعداد 198 نفر از آن ها تعیین و با تکیه بر روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده های پژوهش از چهار پرسشنامه استاندارد که شامل پرسشنامه هوش اجتماعی (سیلورا و همکاران، 2001)، کمک خواهی تحصیلی (قدم پور و سرمد، 1385)، فرسودگی تحصیلی (برسو و همکاران، 1997) و پرسشنامه ویژگی های شخصیت برونگرایی (مک کرا و کاستا،1987) بود، استفاده شد. داده های پژوهش نیز با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

     یافته های این پژوهش نشان داد که هوش اجتماعی با ضریب 0.38 و کمک خواهی تحصیلی با ضریب 0.83، هم به صورت مستقیم و هم با نقش میانجی گری شخصیت برون گرایی می توانند فرسودگی تحصیلی را تبیین کنند.

    نتیجه گیری

    در مجموع، باید اذعان داشت که اگرچه، پژوهش ها اغلب، فرسودگی تحصیلی را به عنوان آسیبی تحصیلی و روانشناختی ارزیابی می کنند اما یافته های این پژوهش نشان داد که با استفاده از تدابیری ازجمله بهبود وضعیت هوش اجتماعی و یا ارتقای کمک خواهی تحصیلی می توان فرسودگی تحصیلی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: هوش اجتماعی، کمک خواهی، فرسودگی تحصیلی
  • سعیده حسینی، جلیل یونسی*، اصغر مینائی، ریحانه رحیمی صفحات 53-69
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین مهارت های شناختی زیربنایی لازم برای پاسخگویی به سوال های آزمون هوش ریون و شناسایی نقاط قوت و ضعف دانش آموزان پایه نهم در این مهارت با استفاده از مدل های سنجش تشخیصی شناختی بود.

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ نوع داده های جمع آوری شده، جزء پژوهش های توصیفی و به لحاظ هدف جزء پژوهش های کاربردی محسوب می شود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان پایه نهم مدارس دولتی شهر تهران در سال تحصیلی 95-1394 بود که از میان مناطق نوزده گانه آموزش وپرورش 700 نفر دانش آموز دختر و پسر از طریق روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. نخست با کمک نظر متخصصین حوزه هوش یک ماتریس Q که شامل روابط بین 8 مهارت زیربنایی و 60 سوال آزمون ریون بود تشکیل گردید و با استفاده از مدل غیرجبرانی DINA با کمک بسته CDM در محیط نرم افزار R مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. سپس به منظور تعیین احتمال تسلط آزمودنی ها در هر یک از مهارت ها با تعیین نقطه برش 7/0 برای حد تسلط، با استفاده از روش پسینی مورد انتظار در چهارچوب مدل DINA، افراد موردبررسی در هر یک از مهارت ها به دو گروه مسلط و غیر مسلط تقسیم شدند.

    یافته ها

    نتایج سنجش تشخیصی شناختی نشان داد که بیشترین احتمال تسلط مربوط به مهارت های ثبات و پیشرفت بود و درمجموع وضعیت آزمودنی ها در همه مهارت ها به جز دو مهارت تسلط اندیشه و استدلال کمی مطلوب ارزیابی شد.

    نتیجه گیری

     با توجه به وضعیت نامطلوب آزمودنی ها در دو مهارت استدلال کمی و تسلط اندیشه نسبت به سایر مهارت ها، می توان نتیجه گرفت که دانش آموزان در تولید ایده سریع و سیالی اندیشه و کشف روابط ریاضی ضعیف هستند؛ بنابراین پیشنهاد می شود در مدارس به پرورش خلاقیت دانش آموزان توجه بیشتری شده و تکالیفی که نیاز به ایده پردازی دارد به عهده آن ها گذاشته شود.

    کلیدواژگان: پسینی مورد انتظار، سنجش تشخیصی شناختی، ماتریس Q، مدل DINA
  • جواد مصرآبادی، توحید اشرف زاده* صفحات 71-90
    هدف

    در طول دو دهه اخیر محققان زیادی به بررسی رابطه باورهای معرفت شناختی و عملکرد تحصیلی پرداخته اند که نتایج متفاوتی به دست آمده است، بنابراین لزوم استفاده از پژوهش فراتحلیل جهت ارایه نتیجه کلی احساس می شود. پژوهش حاضر با هدف فراتحلیل رابطه باورهای معرفت شناختی و عملکرد تحصیلی انجام شده است.

    روش

    روش مورد استفاده در این پژوهش فراتحلیل می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل مطالعات در دسترس بود که در بین سال های 1379 تا 1398 و 1993 تا 2018 منتشر شده بود. به منظور جمع آوری اطلاعات از چک لیست مشخصات طرح های پژوهشی مصرآبادی (1389) استفاده شد. پس از بررسی ملاک های ورود و خروج، 99 اندازه اثر از 31 مطالعه دارای شرایط فراتحلیل به دست آمد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل حساسیت، نمودار قیفی، مدل های ثابت و تصادفی و تحلیل ناهمگنی با استفاده از CMA استفاده شد.

    یافته ها

     تحلیل اطلاعات حاصل از پژوهش ها نشان داد که میانگین اندازه اثر کلی پژوهش های مورد بررسی برای مدل اثرات ثابت 035/0 و برای مدل اثرات تصادفی 041/0 است. با توجه به ناهمگونی اندازه های اثر، جنس و نوع نمونه مورداستفاده در پژوهش ‎ها به عنوان متغیرهای تعدیل کننده بررسی شدند. نتایج نشان داد که اندازه اثر رابطه باورهای معرفت شناختی با عملکرد تحصیلی در پژوهش هایی که از آزمودنی دختر برای پژوهش استفاده شده، نسبت به سایر پژوهش ها بیشتر است. همچنین اندازه اثر رابطه این دو متغیر در پژوهش هایی که از دانش آموزان دوره راهنمایی به عنوان نمونه استفاده شده، نسبت به سایر پژوهش ها بیشتر است. نتایج نشان دادند که از میان ابعاد باورهای معرفت شناختی، بعد منبع دانش بیشترین ارتباط را با عملکرد تحصیلی یادگیرندگان دارد.

    نتیجه گیری

    بر پایه اندازه اثرهای به دست آمده می توان دریافت که بین باورهای معرفت شناختی و عملکرد تحصیلی رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، باورهای معرفت شناختی، عملکرد تحصیلی، اندازه اثر
  • شیوا اباذری، محسن باقری*، تورج سپهوند صفحات 91-106
    هدف

    این مطالعه، با هدف بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر الگوی طراحی آموزشی چهارمولفه ای بر مهارت حل مساله دانشجویان انجام شده است.

    روش

    در این مطالعه از روش تحقیق شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل استفاده شد. شرکت کنندگان شامل 23 نفر از دانشجویان کارشناسی رشته علوم تربیتی- گرایش تکنولوژی آموزشی دانشگاه اراک، در سال تحصیلی 98-1397 بودند که به صورت در دسترس و هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (12 نفر) و کنترل (11 نفر) جای گرفتند. یادگیرندگان در گروه آزمایش درس تولید محتوای الکترونیکی را براساس الگوی طراحی آموزشی چهار مولفه ای گذراندند، درحالی که روش آموزش در گروه کنترل روش مرسوم بود. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ی حل مساله ی هپنر و پترسون (1982) بود. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های آماری نشان داد که روش آموزشی مبتنی بر الگوی طراحی آموزشی چهار مولفه ای بر مهارت حل مساله ی دانشجویان تاثیر نداشته است (0.05>P).

    نتیجه گیری

    در پرورش مهارت های حل مساله علاوه بر الگوها و روش های آموزشی عوامل دیگری نیز دخیل هستند که بایستی در فرایند آموزش مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: الگوی چهار مولفه ای، طراحی آموزشی، مهارت حل مساله
  • افشین افضلی*، فرزانه سلطانقلی، قدرت الله رحیمی صفحات 107-121
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی درگیری تحصیلی براساس سبک های حل مسیله، خودکنترلی و ابرازگری هیجانی در دانشجویان دانشگاه فرهنگیان بود.

    روش

    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه فرهنگیان استان ایلام در سال تحصیلی 1397-1398 بود. نمونه آماری 217 نفر (94 دختر و 134 پسر) از این افراد بود که براساس جدول مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی نسبتی انتخاب شدند و به پرسشنامه های درگیری تحصیلی لم و همکاران (2014)، سبک های حل مسئله کسیدی و لانگ (1996)، خودکنترلی تانگنی و همکاران (2004) و ابرازگری هیجانی کینگ و آمونز (1990) پاسخ دادند.

    یافته ها

     نتایج تحلیل رگرسیون لوجستیک نشان داد که حل مسئله سازنده (01/0<p)، حل مسئله غیرسازنده (01/0<p)، خودکنترلی (01/0<p) و ابرازگری هیجانی (03/0<p) درگیری تحصیلی را در دانشجویان پیش بینی کند.

    نتیجه گیری

     براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که سبک های حل مسیله، خودکنترلی و ابرازگری هیجانی در درگیری تحصیلی دانشجویان نقش دارد و می توانند به عنوان متغیرهای مهم تاثیرگذار بر میزان درگیری تحصیلی دانشجویان موردتوجه و بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درگیری تحصیلی، سبک های حل مسئله، خودکنترلی، ابرازگری هیجانی
  • مجید محب زاده، فریبرز نیکدل*، علی تقوایی نیا صفحات 123-148
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی روش های تدریس همیاری و فراشناخت بر باورهای انگیزشی و یادگیری خودگردان در دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه منطقه لوداب انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع تمام آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه منطقه لوداب در سال تحصیلی 1399-1398 بودند که از بین آنان تعداد 60 نفر به صورت خوشه ای مرحله ای انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در 3 گروه روش تدریس همیاری، روش تدریس فراشناخت و کنترل گمارده شدند (هر گروه 20 نفر). دو گروه آزمایش، آموزش های مبتنی بر روش های تدریس همیاری و فراشناخت را توسط یک معلم در 10 جلسه یک ساعته به مدت 2 ماه دریافت کردند درحالی که آزمودنی های گروه کنترل آموزش های مرسوم خود را در کلاس درس دنبال کردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودگردانی پینتریچ و دیگروت (1990) بود که طی دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس چند متغیری نشان داد که روش های مداخله (روش تدریس همیاری و فراشناخت) بر متغیرهای باورهای انگیزشی و یادگیری خودگردان موثر بودند (01/0>P). همچنین نتایج مقایسه تاثیر روش های تدریس همیاری و فراشناخت بر باورهای انگیزشی و یادگیری خودگردان نشان داد، آموزش روش های تدریس همیاری و فراشناخت در تاثیرگذاری بر این متغیرها تفاوت معناداری نداشته اند.

    نتیجه گیری

     بنابر نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر، می توان نتیجه گرفت روش های تدریس همیاری و فراشناخت می تواند باعث بهبود باورهای انگیزشی و یادگیری خودگردان دانش آموزان شود.

    کلیدواژگان: روش تدریس فراشناخت، روش تدریس همیاری، باورهای انگیزشی، یادگیری خودگردان
  • علی شیخ الاسلامی*، نسترن سیداسماعیلی قمی صفحات 149-161
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش ایمن سازی در برابر استرس بر خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان پسر دچار استرس تحصیلی انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان پسر در حال تحصیل در پایه دهم دوره متوسطه دوم شهر اردبیل در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل می دادند که از میان آن ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، 40 دانش آموز دچار استرس تحصیلی انتخاب شده و به طور تصادفی در گروه آزمایش (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) جایگزین شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش، 8 جلسه آموزش ایمن سازی در برابر استرس را دریافت نمودند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی خودکارآمدی تحصیلی جینکز و مورگان (1999) و پرسشنامه ی استرس تحصیلی زاژاکووا، لینچ و اسپینشاد (2005) استفاده شد.

    یافته ها

    داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس تک متغیری، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که دانش آموزان دچار استرس تحصیلی گروه آزمایش نسبت به دانش آموزان دچار استرس تحصیلی گروه کنترل در پس آزمون، به طور معناداری، خودکارآمدی تحصیلی بیشتری داشتند (01/0>p).

    نتیجه گیری

    بنابراین، می توان نتیجه گرفت که آموزش ایمن سازی در برابر استرس بر خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان دچار استرس تحصیلی اثربخش است، لذا می توان از آموزش ایمن سازی در برابر استرس به صورت خدمات مداخله ای در مدارس به صورت مستمر و منظم استفاده کرد تا بتوان مشکلات دانش آموزان دچار استرس تحصیلی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: استرس تحصیلی، ایمن سازی در برابر استرس، خودکارآمدی تحصیلی
  • نجف طهماسبی پور*، صادق نصری، محمدشهاب محمد آخوندی صفحات 163-181
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی آموزش روش مطالعه مبتنی بر نقشه ذهنی بر انگیزش پیشرفت و درگیری تحصیلی دانش آموزان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانش آموزان پسر دوره اول متوسطه شهر یزد (تعداد14492دانش آموز) در سال تحصیلی 99-98 بود، که در مجموع تعداد 50 دانش آموز با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه 25 نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت 10 جلسه آموزش روش مطالعه مبتنی بر نقشه ذهنی قرارگرفت؛ درحالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. برای اندازه گیری متغیرها، در هر دو گروه پرسشنامه انگیزش پیشرفت هرمنس (1970) و پرسشنامه درگیری تحصیلی ریو (2013) اجرا شد و داده های به دست آمده از اجرای پیش آزمون و پس آزمون، با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش روش مطالعه مبتنی بر نقشه ذهنی باعث افزایش انگیزش پیشرفت و درگیری تحصیلی دانش آموزان در مقایسه با گروه کنترل در پس آزمون شده است (0.0001>P).

    نتیجه گیری

     روش مطالعه مبتنی بر نقشه ذهنی می تواند برای افزایش انگیزش پیشرفت و درگیری تحصیلی دانش آموزان در مدارس و مراکز آموزشی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت، درگیری تحصیلی، روش مطالعه، نقشه ذهنی
  • مسیب یارمحمدی واصل*، محمدرضا ذوقی پایدار، سجاد پاکروان صفحات 183-198
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش راهبردهای فراشناختی بر فرانگرانی و اضطراب در دانشجویان بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع طرح های تک آزمودنی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان پسر در خوابگاه غدیر دانشگاه بوعلی سینای همدان بودند که در سال تحصیلی 1397 مشغول به تحصیل بودند. نمونه آماری شامل 12 نفر بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آموزش راهبردهای فراشناختی به صورت انفرادی در هشت جلسه، هر جلسه به مدت یک ساعت انجام شد.. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اضطراب بک (1988) و پرسشنامه فرانگرانی ولز (2005) استفاده شد. اندازه گیری و اجرای آزمون شامل چهار مرحله بود: مشاهده ی آزمودنی قبل از اعمال متغیر مستقل و اندازه گیری نمرات وی، اعمال متغیر مستقل و اندازه گیری نمرات آزمودنی پس از طی نیمی از کل جلسات مداخله و همچنین در انتهای جلسه آخر و اندازه گیری مجدد نمرات آزمودنی (پیگیری) پس از یک ماه.

    یافته ها

     تحلیل داده ها با تحلیل اندازه گیری های مکرر نشان داد که آموزش راهبردهای فراشناختی بر کاهش فرانگرانی (0.001> F= 18.71، P) و کاهش اضطراب دانشجویان (0.001> F=21.69, P) تاثیر معناداری داشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که آموختن راهبردهای فراشناختی جدید، باعث می شود فرد تشخیص دهد که نگرانی اش در بسیاری از موارد، نسبت به نشانه های بیرونی و درونی تهدید، بی مورد است؛ بنابراین می توان از آموزش راهبردهای فراشناختی برای کاهش اضطراب و فرانگرانی دانشجویان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش راهبردهای فراشناختی، اضطراب، فرانگرانی
  • حسین جناآبادی*، نرجس جوادیان صفحات 199-214
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه میان سبک های شناختی نوگریز- نوگرا با اهمال کاری تحصیلی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی-همبستگی است. جامعه پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر زابل است که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول به تحصیل هستند. گروه نمونه آماری شامل 349 نفر از دانش آموزان است که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه سبک های شناختی کرتون و پرسشنامه اهمال کاری تحصیلی سولومون و راث بلوم پاسخ دادند. شاخص پیشرفت تحصیلی معدل بود. داده های حاصل به وسیله آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های حاصل از همبستگی پیرسون نشان داد که بین سبک های شناختی نوگریز-نوگرا و اهمال کاری تحصیلی و مولفه های آن رابطه معکوس معنی داری وجود دارد (0.01>P)، بین سبک شناختی نوگریز و پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت معنی داری مشاهده گردید (0.01>P)، اما بین سبک شناختی نوگرا و پیشرفت تحصیلی رابطه معنی داری وجود نداشت (0.01>P). نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که سبک های شناختی می توانند 52.2 درصد از اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان را تبیین کنند (0.01>P). از بین سبک های شناختی، فقط سبک شناختی نوگریز توانست 21.3 درصد از پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را تبیین کند (0.01>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان گفت سبک های شناختی با اهمال کاری تحصیلی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان رابطه دارند و می توانند آن ها را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: سبک های شناختی نوگریز-نوگرا، اهمال کاری تحصیلی، پیشرفت تحصیلی
|
  • Mansour Bayrami, Touraj Hashemi, Khalil Esmailpour, Fatmeh Nemmati, Marjan Khosheghbal * Pages 1-16
    Objective

    The purpose of the present study was the study of effectiveness of cognitive rehabilitation focused on working memory on the improvement of reading symptoms in elementary school students.

    Method

    For this purpose, and in form of the semi-experimental intergroup project with pre-test and post-test, thirty people were selected purposefully from the statistical population of female and male primary school students with dyslexia who referred to learning disorders centers in Urmia in the academic year of 97-98. Pre-test was performed for both groups using "Reading and Dyslexia Test" tool. After recording pre-test results, cognitive rehabilitation based on working memory was performed. On this basis, active memory training was planned for 20 sessions, which was performed every week in two thirty-minute sessions. Finally, post-test was conducted to investigate the proposed changes.

    Results

    The results of dependent t-test showed that cognitive rehabilitation based on working memory is effective in improving symptoms of reading disorder.

    Conclusion

    Based on these findings, training and strengthening of working memory can lead to improvement of symptoms of reading disorder.

    Keywords: reading disorder, working memory, Cognitive rehabilitation
  • Hossein Dowlati, Mohammad Narimani *, Nasser Sobhi Gharamaleki, Godarz Sadeghi Hashjin Pages 17-31
    Objective

    This study aimed to evaluate the effect of personal intelligence and successful intelligence training on creativity of gifted students. 

    Methods

    Research method was experimental with pretest and post-test with control group. Population of this study contained all the ninth grade male students of Brilliant talents high schools of Esfarāyen city in 96-95 school year. Research sample consists 38 gifted students were randomly selected and put into three groups (personal intelligence, successful intelligence and control). Data were collected by use of Mayer personal intelligence questionnaire, Sternberg successful intelligence questionnaire and Abedi creativity questionnaire.

    Results

    The results of mixed variance analysis showed that both personal intelligence and successful intelligence training program influence on student of creativity, so that, both treatments had the same efficacy to increase creativity and its dimensions (flexibility, expandability, fluid and initiative) in gifted students. 

    Conclusions

    According to the results of this study, we can say that both personal intelligence and successful intelligence training leads to improvement the creativity in gifted students by giving a deeper understanding of topics and increase their motivattion.

    Keywords: Personal Intelligence, Successful intelligence, Creativity, Gifted, Students
  • Jamal Salimi *, Sherkoh Mohammadi, Keostan Mohammadiansharif Pages 33-52
    Objective

    The purpose of the present study is survey of relationship between student’s social intelligence and academic help seeking with academic burnout by use of extraversion character as mediator variable in students of Sanandaj University of Medical Sciences.

    Method

    The research methode is descriptive-survey and correlation method. Statistical population of this research included all of the students of Nursing and Midwife Faculty (Surgery room, Nursing, Midwife) in 94-95 that the participants were four hundred. About 198 of the participants were selected by determining the sample size with Cochrane method, also the sampling method was used in this research proportional sampling. The instruments in this study including: four social intelligence’s questionnaire, help seeking, academic burnout, and Neo’s extraversion property. For analyzing the data, the structural equation modeling approach was used by using Amos software 18 editions, SPSS, and LISREL (version8/54).

    Results

    The most findings of the research were social intelligence with %38 coefficient and help seeking with %83 coefficient. They can directly explain academic burnout and indirectly the mediator of extraversion property.

    Conclusion

    generally, previous studies have evaluated scientific research as academic and psychological harms, but this study showed that it can be used to improve or improve the status of social intelligence. academic help seeking can reduce academic burnout.

    Keywords: Social intelligence, academic help seeking, academic burnout
  • Saeede Hosseini, Jalil Younesi *, Asghar Minaei, Reyhane Rahimi Pages 53-69
    Objective

    The aim of this study was to determine the basic cognitive skills required to answer the questions of the Ryon IQ test and to identify the strengths and weaknesses of ninth grade students in this skill using cognitive diagnostic assessment models.

    Method

    The present study is a descriptive research in terms of the type of datacollected and an applied research in terms of purpose. The statistical population of this study was all ninth grade students of public schools in Tehran in the academic year of 1994-95. Among the nineteen education districts, 700 male and female students were selected through cluster random sampling. First, with the help of experts in the field of intelligence, a Q matrix was formed which included the relationships between 8 basic skills and 60 Ryonn test questions and was analyzed using the non-compensatory DINA model with the help of CDM package in R software environment. Then, in order to determine the probability of the subjects' mastery in each of the skills by determining the cut-off point of 0.7 for the mastery limit, using the expected posterior method in the framework of the DINA model, the subjects in each of the skills were divided into two Dominant and non-dominant group.

    Results

    The results of cognitive diagnostic assessment showed that the highest probability of mastery was related to stability and progress skills and in general, the subjects' status in all skills except two skills of thought mastery and quantitative reasoning was evaluated as desirable.

    Conclusion

    Considering the unfavorable situation of the subjects in the two skills of quantitative reasoning and mastery of thought over other skills, it can be concluded that students are weak in producing fast and fluid ideas and discovering mathematical relationships; Therefore, it is suggested that schools pay more attention to fostering students' creativity and assign them tasks that require brainstorming.

    Keywords: posteriori expected, Cognitive Diagnostic Modelling, matrix Q, DINA model
  • Javad Mesrabadi, Tohid Ashrafzade * Pages 71-90
    Objective

    Over the past two decades, many researchers have examined the relationship between epistemological beliefs and academic performance, which yielded different results. Thus, it is essential to use meta-analysis study to resolve discrepancies and present a general result.  The aim of this research is a meta-analysis of the relationship epistemological beliefs and academic performance.

    Method

    The method of this research is meta-analysis. The populations were available related studies between 1379-1398 and 1993-2018. For gathering data, was used the Mesrabadi research proposal check lists (1389). 99 effect sizes were being investigated based on inclusion and exclusion criteria on 31 primary researches. Sensitivity analysis, fixed and random effects models and the heterogeneity analysis with CMA software was used for data analysis.

    Results

    The findings indicated that the mean of the total effect of the studies were 0.035 for the fixed effects model and 0.041 for the random effects model. As the effect sizes were heterogeneous, gender and type of sample were examined as the mediating variables. The results indicated that the effect size of relationship between epistemological beliefs and academic performance in researches that used of female sample is more than to the other researches. Also the results indicated that in researches the subjects of the research were first middle school students the effect size of relationship between this two variable is more than to the other researches. The results indicated that the relationship between epistemological beliefs and academic performance in factor of omniscient authority is more than to the other factors of epistemological beliefs.

    Conclusion

    The findings showed relationship between epistemological beliefs and academic performance.

    Keywords: Meta-analysis, epistemological beliefs, Academic Performance, Effect size
  • Shiva Abazari, Mohsen Bagheri *, Toraj Sepahvand Pages 91-106
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effect of a four-component educational design model on problem solving skills of university students. 

    Method

    in this study a quasi-experimental research method with pre-test and post-test design with control group was used. Participants in this study included 23 undergraduate students in the field of educational sciences - educational technology major of Arak University, in the academic year 2019-2020, were chosen by convenience and purposive sampling and randomly assigned into two experimental groups, 12 and control. , 11 subjects. Learners in the experimental group took the course of electronic content production based on a four-component educational design model, while the teaching method in the control group was the conventional method. The data collection tool was Hepner and Patterson (1982) problem solving questionnaire.  Analysis of covariance (Ancova) was used to analyze the data.

    Results

      Statistical findings showed that the instructional method based on the four-component instructional design model had no significant effect on students' problem-solving skills (p> 0.05).

    Conclusion

    In addition to educational models and methods, there are other factors involved in developing problem-solving skills that should be considered in the educational process.

    Keywords: Four-component model, educational design, problem solving skills
  • Afshin Afzali *, Farzaneh Soltangholi, Ghodratollah Rahimi Pages 107-121
    Objective

    The purpose of the present study was to predict academic engagement based on problem solving styles, self-control and emotional expression among students of Farhangian University.

    Method

    The research method was correlation and the statistical population included all the students of Ilam Branch of Farhangian University in the academic year 2019-2020. The sample consisted of 217 persons (94 girls and 134 boys) who were selected according to Morgan table by proportional random sampling. And they responded to the Lam et al. academic engagement (2014), the Cassidy and Long problem solving styles (1996), Tangney et al. self-control (2004) and King and Ammons emotional expression (1990) questionnaires.

    Results

    The results of logistic regression analysis showed that positive problem solving (p <0.01), negative problem solving (p <0.01), self-control (p <0.01) and emotional expression (p <0.03) predicted academic conflict in students.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that problem solving styles, self-control and emotional expression play a role in students 'academic engagement and can be considered as important variables affecting students' academic engagement.

    Keywords: Academic Engagement, Problem Solving Styles, Self-control, Emotional Expression
  • Majid Mohebzadeh, Fariborz Nikdel *, Ali Taghvaeinei Pages 123-148
    Objective

    The aim of this study was to compare the effectiveness of cooperative and metacognition teaching methods on motivational beliefs and self-regulated learning in male high school students in the Lodab region.

    Method

    The research was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study included all male students of the second year of high school in the Lodab region in the academic year 1399-1399, from which 60 people were randomly selected and randomly assigned in 3 groups: teaching method of cooperative teaching, metacognition teaching method, and assigned control. (20 people in each group). The two experimental groups received cooperative training based on cooperative teaching method and metacognition teaching method by a teacher in 10 one-hour sessions for 2 months, while the control group received their usual training in the classroom. The research instrument included Pintrich and Digrott (1990) Self-Governance Learning Strategies Questionnaire which was completed in two stages of pre-test and post-test.

    Results

    The results of the multivariate analysis of covariance showed that intervention methods (cooperative teaching method and metacognition) were effective on the variables of motivational beliefs and self-regulated learning (P <0.01). Also, the results of comparing the effect of cooperative and metacognition teaching methods on motivational beliefs and self-learning showed that cooperative and metacognition teaching methods did not differ significantly in influencing these variables.

    Conclusion

    It can be concluded that cooperative and metacognition teaching methods can increase the motivational beliefs and self-regulated learning of students.

    Keywords: Metacognitive teaching method, cooperative teaching method, Motivational Beliefs, self-regulated learning
  • Ali Sheykholreslami *, Nastaran Seyedesmaili Ghomi Pages 149-161
    Objective

    The aim of this study was to determine the effectiveness of stress immunization training on academic self-efficacy of male students with academic stress.

    Method

    This study was applied in terms of purpose and experimental in terms of method with pre-test-post-test design with control group. The statistical population of the study consisted of all male students studying in the tenth grade of the second secondary school in Ardabil city in the academic year 2020-2021, from which 40 students with academic stress were selected using cluster random sampling method and randomly in the experimental group (n= 20) and control group (n= 20) were replaced. Participants in the experimental group received eight sessions of stress immunization training. The Jenks and Morgan Academic Self-Efficacy Questionnaire (1999) and the Zajacova, Lynch & Espenshade Academic Stress Questionnaire (2005) were used to collect data.

    Results

    The data were analyzed by analysis of covariance. The results showed that students with academic stress in the experimental group had significantly higher academic self-efficacy than students with academic stress in the control group in the post-test (p<0.01).

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that stress immunization training is effective on academic self-efficacy of students with academic stress, so stress immunization interventions can be implemented as interventional services in schools on a regular basis to be able to reduced the problems of students with academic stress.

    Keywords: academic stress, Stress immunization, Academic self-efficacy
  • Najaf Tahmasebipoor *, Sadegh Nasri, MohammadShahab Mohammad Akhoundi Pages 163-181
    Objective

    The aim of this study is to investigate the effectiveness of mind map-based study method on students' achievement motivation and academic engagement.

    Method

    The current study method is a semi- experimental pre-test and post-test investigation that is associated with a control group. Statistical population consisted of all The statistical population of the study was male students of the first year of high school in Yazd (14492 students) in the whole of 2019-2020. 50 students were selected as a sample using multi-stage cluster sampling method and randomly replaced in two groups of 25 experimental and control. The experimental group underwent 10 sessions of training method based on mind map; While the control group did not receive any intervention. To measure the variants, Herman's progress motivation survey (1997) and Reeve's academic engagement survey (2013) reused for both groups. The obtained data from pre-test and post-test were analyzed using multivariate and univariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that teaching the study method based on mind map increased the academic engagement, and motivation of students in comparison with the control group in the post-test (P <0.0001).

    Conclusion

    Mind mapping study method can be used to increase academic engagement and student achievement motivation in schools and educational centers.

    Keywords: Academic Engagement, achievement motivation, Mind map, Study method
  • Mosayeb Yarmohamadi Vasel *, Mohammadreza Zoghipaydar, Sajad Pakravan Pages 183-198
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effect of teaching metacognitive strategies on meta-worry and anxiety in students.

    Method

    The research method was quasi-experimental and single-subject designs.. The statistical population included all male students in Ghadir dormitory of Bu Ali Sina University of Hamedan in 2019. The statistical sample consisted of 12 people who were selected by convenience sampling method. Beck Anxiety Inventory(1988) and Wells Meta-Worry Inventory(2005) were used to collect data. The measurement and execution of the test consisted of four stages:observing the subject before applying the independent variable and measuring his scores, applying the independent variable and measuring the subjects 'scores after half of the whole intervention sessions and also at the end of the last session and re-measurement of subject scores (follow-up) after one month.

    Results

    Data analysis by analysis of repeated measures showed that metacognitive strategies teaching had a significant effect on reducing meta-anxiety (p <0.001, F = 18.71) and reducing anxiety in students (p <0.001, F = 21.69)

    Conclusion

    The results of the present study showed that learning new metacognitive strategies makes a person recognize that in many cases, his concern for the external and internal signs of a threat is unfounded. Therefore, metacognitive strategies teaching can be used to reduce students' anxiety and meta worry.

    Keywords: Metacognitive Strategies Training, Meta-Worry, Anxiety
  • Hossein Jenaabadi *, Narjes Javadian Pages 199-214
    Objective

    The aim of this study was to determine the relationship between traditionalism-modernist cognitive styles with academic procrastination and students' academic achievement.

    Method

    The research method is descriptive-correlational type. The statistical population of this study includes all female high school students in Zabol who are studying in the academic year of 1399-1400. The statistical sample group includes 349 students who were selected by multi-stage cluster random sampling method and they answered the Kirton Cognitive Styles Questionnaire and Solomon & Rothblum Academic Procrastination Questionnaire. The academic achievement index was GPA. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and stepwise regression.

    Results

    The results of Pearson correlation coefficient showed that there was a significant inverse relationship between traditionalism-modernist cognitive styles and academic procrastination and its components (P <0.01), there was a positive and significant relationship between traditionalism cognitive style and academic achievement (P <0.01), but there was no significant relationship between modernist cognitive style and academic achievement (P> 0.01). The results of stepwise regression analysis showed that cognitive styles can explain 52.2% of students' academic procrastination (P <0.01). Also, among cognitive styles, only the traditionalism cognitive style was able to explain 21.3% of the students' academic achievement (P <0.01).

    Conclusions

    According to the results, it can be said that cognitive styles have relationship with academic procrastination and students' academic achievement and can predict them.

    Keywords: Traditionalism-modernist cognitive styles, academic procrastination, Academic achievement