فهرست مطالب

نامه انجمن حشره شناسی ایران - سال چهل و یکم شماره 2 (پیاپی 86، تابستان 1400)

نشریه نامه انجمن حشره شناسی ایران
سال چهل و یکم شماره 2 (پیاپی 86، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • غلامرضا گل محمدی*، حسین رضا رضایی تورشیزی، رضا وفایی، لیلا فرآورده، زهرا رفیعی کهروردی صفحات 105-121

    بالتوری سبز،Chrysoperla carnea Stephens  از دشمنان طبیعی مفید در کشاورزی است که به راحتی در آزمایشگاه قابل پرورش می باشد. این گونه در برنامه های مهار زیستی به روش رهاسازی اشباعی به طور گسترده استفاده می شود. اطلاعات در خصوص اثرات  غیرکشندگی، به مشخص شدن اثرات منفی و زیر کشنده حشره کش ها روی آفات کمک خواهد نمود و اطلاعات کاربردی برای یافتن راه کارهای موثر در کنترل آفات را نشان خواهد داد. اثرات کشنده  و غیرکشنده  حشره کش های تبوفنوزاید، کلوتیانیدین و فلوپیرادیفورون روی حشرات کامل بالتوری سبز C. carnea در شرایط آزمایشگاهی در دمای 2 ± 25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 60% درصد و دوره نوری 8:16 ساعت (روشنایی: تاریکی) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، دوره تخم ریزی در تیمار فلوپیرادیفورون (62/26 روز در مقایسه با تیمارهای کلوتیانیدین (90/21 روز) و تبوفنوزاید (62/21 روز) تفاوت معنی داری دارند و میزان باروری کل نیز در تیمار فلوپیرادیفوران به طور معنی داری بیشتر از سایر تیمارها بود. نتایج آزمایش های مربوط به جدول زندگی نشان داد که مقدار پراسنجه r  در شاهد و تیمارهای کلوتیانیدین، تبوفنوزاید و فلوپیرادیفوران به ترتیب 15/0، 17/0، 14/0 و 15/0 برروز بود. نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) در تیمارهای مختلف تحت تاثیر قرار گرفت، به طوری که از 19/1 تا 16/1 بر روز در افراد بالغ C. carnea به ترتیب برای تیمارهای کلوتیانیدین و تبوفنوزاید متغیر بود. همچنین بیشترین میزان زنده مانی C. carnea (58 روز) در شاهد مشاهده شد. با توجه به نتایج به دست آمده در خصوص طول دوره زندگی، میزان باروری و پراسنجه های مهم زیستی بالتوری سبز، به نظر می رسد فلوپیرادیفوران نسبت به کلوتیانیدین و تبوفنوزاید، روی جمعیت C. carnea زیان کمتری داشته باشد.

    کلیدواژگان: Chrysoperla carnea، اثرات غیرکشندگی، جدول زندگی، حشره کش
  • زریر سعیدی* صفحات 123-133

    پروانه فری یا کرم خراط، Zeuzera pyrina یکی از خطرناک ترین آفات چوب خوار گردو در ایران و سایر نقاط جهان به شمار می رود. از آنجایی که لاروهای آفت درون سرشاخه، شاخه های اصلی و فرعی و تنه درخت زندگی می کنند، کنترل آنها مشکل است. بنابراین به کارگیری تله های فرومونی برای شکار انبوه حشرات نر، یکی از مهم ترین روش ها برای کاهش جمعیت آفت می باشد. هدف از این تحقیق تلفیق تله های فرومونی و نوری به منظور افزایش شکار انبوه آفت در باغ های گردو بوده است. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی شامل سه تیمار (تله فرومونی، تله نوری تغذیه شده با سلول های خورشیدی و تلفیق تله فرومونی و نور) و شش تکرار در سال های 1393-1394 اجرا شد. تله های فرومونی در تاریخ 20 اردیبهشت ماه (قبل از ظهور حشرات کامل)، در ارتفاع 1 تا 2 متر پایین تر از نقطه انتهایی تاج درخت نصب شدند. آماربرداری و بازدید از تله ها به صورت هفتگی در دوره پرواز شب پره ها انجام شد و تعداد شب پره های شکار شده در تیمارهای مختلف مقایسه شد. نتایج نشان داد، بیشترین میزان شکار حشرات نر در تیمار تلفیق تله فرومونی با نور (به ترتیب 38/4±60/65 و  25/1±20/79 در هر تله) و کمترین شکار در تیمار تله نوری (به ترتیب 28/1±60/27 و  78/3±60/27 در هر تله برای سال 1393 و 1394) مشاهده شد. تلفیق تله فرومونی و نور به طور معنی داری شکار انبوه پروانه فری را در باغ های گردو افزایش داد.

    کلیدواژگان: کنترل غیرشیمیایی، کرم خراط، گردو، فرمون جنسی، نور، شکار پروانه
  • جواد سلمانی مغانلو، اروج ولیزادگان*، بهرام ناصری صفحات 135-149

    کرم برگخوار چغندر قند Spodoptera exigua (Hübner) یکی از آفات مخرب چغندرقند در جهان می باشد. در این پژوهش، از روش های زمین آمار برای تعیین نقاط نمونه برداری و تعیین الگوهای توزیع فضایی این آفت استفاده شد. از فرمون جنسی حشره برای پیش بینی زمان دقیق تخم گذاری و از روش نمونه برداری مشاهده ای برای تعیین تراکم لاروهای S. exigua استفاده شد. برای تخمین تراکم جمیعت حشره در مکان های نمونه برداری نشده، از روش وزن دهی معکوس فاصله و کریجینگ عادی استفاده شد. تراکم مراحل مختلف رشدی کرم برگخوار چغندرقند بصورت هفتگی در ماه های مرداد و شهریور سال 1395 برآورد شد. درجه وابستگی مربوط به تخم های کرم برگخوار چغندرقند در اغلب تاریخ های نمونه برداری، بیشتر از 76 درصد بود که بیانگر الگوی توزیع تجمعی و همبستگی قوی فضایی آنها بود. سمپاشی سراسری زمانی که تراکم لاروهای آفت در شبکه ها بیشتر از آستانه اقتصادی بود، مورد استفاده قرار گرفت. همچنین از روش سم پاشی مکان ویژه، زمانی که تراکم لاروهای آفت در شبکه های  نمونه برداری متجاوز از آستانه اقتصادی بود، استفاده شد. در بیشتر موارد، مرگ و میر لاروها در سم پاشی سراسری و مکان ویژه اختلاف معنی داری نداشتند. مقایسه دو مدل درون یابی نشان داد، داده های محاسبه شده برای تعیین تراکم لاروها و تخم های کرم برگخوار چغندرقند با استفاده از مدل کریجینگ عادی در مقایسه با مدل وزن دهی معکوس فاصله برازش بهتری داشتند. نتایج این مطالعه در بهبود برنامه های نمونه برداری به منظور مدیریت کرم برگخوار چغندرقند در ایران مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: وزن دهی معکوس فاصله، کریجینگ عادی، مدیریت مکان ویژه، Spodoptera exigua
  • علیرضا رجبی مظهر*، زهرا تازرونی صفحات 151-161

    پراسنجه های جدول زندگی شته Brachycaudus cardui L. (Hemiptera: Aphididae)  روی گیاه کنگر فرنگی (آرتیشو) Cynara scolymus L. در شرایط آزمایشگاهی (1 ± 22درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و دوره نوری 14 ساعت روشنایی و 10 ساعت تاریکی) و شرایط نیمه صحرایی (22-34 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 25-70 درصد) مورد مطالعه قرار گرفت. شته های B. cardui پرورش یافته در شرایط آزمایشگاهی نسبت به شرایط نیمه صحرایی از میزان زنده مانی، باروری و طول عمر بالاتری برخوردار بودند. در شرایط نیمه صحرایی به طورمعنی داری طول دوره پورگی، طول عمرحشرات کامل و چرخه زندگی کوتاه تری نسبت به شرایط آزمایشگاهی داشت. نرخ ذاتی افزایش (rm)، نرخ خالص تولیدمثل (R0) و نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) در شرایط آزمایشگاهی بیشتر از مقادیر به دست آمده در شرایط نیمه صحرایی بودند، ولی مقدار متوسط یک نسل T در مزرعه بیشتر از شرایط آزمایشگاهی بود. در این بررسی نتایج به وضوح نشان داد که پراسنجه های جدول زندگی B. Cardui در شرایط نیمه صحرایی و آزمایشگاهی تفاوت داشتند. این نتایج به ما در درک پویایی جمعیت B. Cardui در شرایط مزرعه کمک می کند تا تصمیمات مدیریت بهتری برای محصولات مهم اقتصادی بگیریم.

    کلیدواژگان: Brachycaudus cardui، آرتیشو، پارامترهای جدول زندگی
  • زهرا نوزاد، سولماز خانی، نریمان معروف پور*، شهزاد ایرانی پور صفحات 163-174

    مینوز گوجه فرنگی Tuta absoluta (Meyrick)  یک آفت مخرب روی بوته های گوجه فرنگی در گلخانه ها و مزارع است. در این مطالعه اثربخشی 7 حشره کش اسپینوساد، کلرانترانیلی پرول، ایندوکساکارب، آبامکتین، متافلومیزون، آزادیراکتین و Bacillus thuringiensis در مدت 30 روز پس از سمپاشی روی مینوز گوجه فرنگی مورد بررسی قرار گرفت. بوته های گوجه فرنگی با نصف و یک چهارم غلظت توصیه شده مزرعه ای حشره کش ها سمپاشی شدند. تعداد 30 عدد لارو سن دوم در 2، 4، 7، 10، 13، 17، 22، 26 و 30 روز پس از تیمار، روی گیاهان تیمار شده قرار گرفتند و 48 ساعت بعد تلفات آنها ثبت شد. نتایج نشان داد که اسپینوساد و کلرانترانیلی پرول در نیم غلظت توصیه شده مزرعه ای بیشترین کارایی را روی لاروهای مینوز گوجه فرنگی داشتند و به ترتیب 100 و 80 درصد تلفات در پایان 30 روز ایجاد کردند. از سوی دیگر، ایندوکساکارب باعث تلفات 57 درصد در روز 22ام پس از تیمار با غلظت یک چهارم توصیه شده مزرعه ای شد. در غلظت یک چهارم توصیه شده مزرعه ای، آبامکتین و متافلومیزون کارایی مناسبی داشتند (52 و 54 درصد در روز دهم). بر این اساس بکارگیری این سه ترکیب را می توان برای جلوگیری از رسیدن جمعیت آفت به سطح آسیب اقتصادی مناسب دانست. حشره کش های Bt و آزادیراکتین تلفات جزیی و ماندگاری کوتاهی بر روی این آفت داشتند. با توجه به نتایج به دست آمده و بر اساس وضعیت جمعیت آفت، کارشناسان و کشاورزان می توانند ترکیبات مناسب را برای کنترل این آفت انتخاب کنند.

    کلیدواژگان: اثرات باقیمانده، مینوز گوجه فرنگی، حشره کش های زیستی، زمان پیشگیری
  • معصومه مقدم*، محمدرضا نعمتیان صفحات 175-181

    تاکنون از ایران سه گونه از شپشک های جنس Ceroplastes Gray (Hemiptera, Coccomorpha, Coccidae)، با نام علمی C. floridensis Comstock، C. rusci (Linnaeus) و C. sinensis Del-Guercio گزارش شده بود. برای اولین بار گونه Ceroplastes rubens Maskell از ایران روی Aglaonema commutatum (Araceae) گزارش می شود. احتمالا این گونه توسط گیاهان زینتی بدون رعایت قوانین قرنطینه وارد کشور شده است. صفات تشخیصی و ترسیم گونه بر اساس حشره ماده اسلاید شده و تصاویر رنگی آن ارایه می شود. افزون بر آن، کلید شناسایی گونه های جنس Ceroplastes در ایران تهیه شده است.

    کلیدواژگان: Ceroplastes rubens، تاکسونومی، کلید شناسایی، ایران
  • سمیه اله ویسی*، مهدی حسنی، علی عامری صفحات 183-186

    یک گونه زنبور پارازیتویید داخلی، از روی لاروهای Gelechidae و احتمالا بید چغندر قند با عنوان Campoplex difformis (Hym.: Ichneumonidae) متعلق به زیر خانواده Campopleginae از چغندرکاری های استان همدان گزارش می شود. در آبان سال 1398، یازده نمونه از این زنبور، از روی ریشه های چغندرقند آلوده به بید چغندر قند (لیتا) جمع آوری شد. ریشه های آسیب دیده جمع آوری و در شرایط آزمایشگاهی تا زمان ظهور حشرات بالغ بید چغندر قند و زنبورهای پارازیتویید، نگهداری شدند. به نظر می رسد این زنبور، پارازیتویید لاروهای بید چغندرقند باشد.

    کلیدواژگان: بید چغندرقند، Campopleginae، پارازیتویید جدید، همدان
  • ابوالفضل حاجی اسمعیلیان* صفحات 187-191

    در طی مطالعه شیرمورچه های نگهداری شده در موزه حشرات هایک میرزایانس، نمونه هایی از جنس Solter مورد بررسی و به نام Solter iranensis شناسایی شد. توصیف اولیه گونه، بر پایه تک نمونه ماده ای که از منطقه دربند استان تهران جمع آوری شده بود، انجام شد. ویژگی تشخیصی جنس ماده این گونه بر اساس شکل استرنیت هفتم شکم می باشد. در اینجا برای اولین بار جنس نر این گونه از ایران توصیف شده است.

    کلیدواژگان: بال توری، Myrmeleontidae، Solter، فون، ایران
  • مجید میراب بالو، کامبیز مینایی* صفحات 193-197

    در بررسی فونستیک بال ریشکداران استان ایلام، نمونه متعلق به گونه Phlaeothrips annulipes Reuter, 1880  از مزارع برنج جمع آوری و شناسایی شد. این دومین گونه از جنس Phlaeothrips Haliday است که برای نخستین بار از ایران گزارش می شود. ویژگی های ریخت شناسی، دامنه انتشار جغرافیایی و صفات متمایز کننده آن از گونه P. coriaceus Haliday ارایه شده است.

    کلیدواژگان: قارچ خوار، Phlaeothrips annulipes، گزارش جدید، ایلام
|
  • Gholamreza Golmohammadi *, Hossein Reza Rezaei Trshizi, Reza Vafaei Shoshtari, Leila Faravardeh, Zahra Rafei Karehroudi Pages 105-121

    Chrysoperla carnea Stephens (Neuroptera: Chrysopidae) is an important beneficial predator in agriculture, which is easily reared in laboratory. It is widely used in augmentative biological control programs. Research on sublethal effects, aims to reveal the negative and non-lethal impacts of insecticides on pests and provide practical information for forming effective pest control strategies. The lethal and sublethal effects of tebufenozide, clothianidin, and flupyradifurone on the common green lacewing, C. carnea were investigated in laboratory conditions at 25 ± 2°C, 60 ± 5% RH and a photoperiod of 16:8 h. (L:D). The results indicated the oviposition period in insects treated with flupyradifurone (26.62 days) was significantly different from the oviposition period in insects treated with clothianidin (21.90 days) and tebufenozide (21.62 days). Total fecundity in flupyradifurone treatment was significantly higher than the total fecundity in other treatments. The life table experiment of current study showed the values of r in control and the populations treated with LC30 of clothianidin, tebufenozide and flupyradifurone were 0.15, 0.17, 0.14, 0.15 day-1, respectively. The finite rate of increase (λ) was affected with different treatments; and the values varied from 1.19 to 1.16 day-1 for C. carnea adults treated with clothianidin and tebufenozide, respectively. The highest survival rate of C. carnea was observed in control (58 days). Based on the results, it seems flupyradifurone may have less harmful effects on total lifespan, fecundity rate and bio-characteristics of green lacewing population than clothianidin and tebufenozide.

    Keywords: Chrysoperla carnea, sublethal effects, Life-table, insecticide
  • Zarir Saeidi * Pages 123-133

    Leopard moth, Zeuzera pyrina L., is a dangerous wood borer pest of the walnut trees in different parts of the world. The larvae bore deep into twigs, branches and trunks, and its chemical, biological and mechanical control is difficult, therefore use of mass trapping is an efficient method to reduce the pest population. The purpose of this study was to increase the efficiency of mass trapping by combining the light and pheromone baited traps in walnut orchards. The study was conducted based on the randomized complete block design with three treatments (pheromone trap, solar-powered insect light trap and combined pheromone trap and light) and six replicates during 2014-2015. Pheromone traps were installed one meter below the apical point of tree canopy before the starting of the adult emergence (May 10th). Observation was done weekly during the moth flight period and the number of captured moth was counted and compared in different treatments. Based on the results, in all sampling dates, the highest number of captured males (65.6±4.38 and 79.2±1.25 in 2014 and 2015, respectively) observed in combined pheromone trap and light, whereas the lowest (27.6±1.28 and 27.6±3.78 in 2014 and 2015, respectively) observed in the light trap treatment. Combining of light with pheromone trap significantly increased the efficiency of Z. pyrina mass trapping in the walnut orchards.

    Keywords: non-chemical control, wood borer, walnut, Sex pheromone, light, Captured moth
  • Javad Salmani Moghanlou, Orouj Valizadegan *, Bahram Naseri Pages 135-149

    Spodoptera exigua (Hübner) is a destructive insect pest of sugar beet globally. In this study, we utilized some geostatistical techniques to locate sample points and determine spatial distribution pattern of the pest. Pheromone traps were used to predict accurate time of oviposition and visual sampling was used to determine larval density. In order to predict the population density at non-sampled locations, Inverse Distance Weighting (IDW) and Ordinary Kriging (OK) techniques were used. The densities of different developmental stages of S. exigua were estimated weekly during August and September, 2016. The degree dependence values of S. exigua eggs in majority of dataset were larger than 76%, indicating their clumped distribution and strong spatial autocorrelation. Broadcast spraying was used when the density of the larvae in tracts overpassed the economic threshold. Also, we applied site-specific spraying to grid cells when larval densities were above the economic threshold. In most cases, larval mortality was not significantly different between broadcast spraying and site-specific spraying methods. Comparing two interpolation methods indicated that the data calculated for density of larvae and eggs of S. exigua were fitted better with OK model than IDW one. The findings of this research would be useful to develop sampling programs and to control S. exigua in Iran.

    Keywords: Inverse distance weighting, Ordinary kriging, site-specific pest management, Spodoptera exigua
  • Alireza Rajabi Mazhar *, Zahra Tazerouni Pages 151-161

    Life table parameters of Brachycaudus cardui L. (Hemiptera: Aphididae) feeding on the host plant, Cynara scolymus L. (Artichoke) were studied under laboratory (22 ± 1°C, relative humidity of 65 ± 5% and a photoperiod of 14L : 10D h) and semi-field conditions (22 – 34°C, and relative humidity of 25 – 70%). Under laboratory condition, B. cardui reared on artichoke had a higher survival rate, fecundity, and longevity than those reared under semi-field condition. When B. carduireared under semi-field condition, they had a longer nymphal developmental time, shorter adult longevity, and lower fecundity than those reared under laboratory condition. The intrinsic rate of increase (rm), net reproductive rate (R0), and the finite rate of increase (λ) under laboratory condition were higher than those obtained under semi-field condition. However, the mean generation time T (days) aphids in the semi-field were higher than those reared under laboratory condition. In the present study, the results clearly showed that life table parameters of B. carduiwere different under semi-field and laboratory conditions. These results canhelp us to understand the population dynamics of B. Cardui under semi-field condition and make better management decisions for economically important crops.

    Keywords: Brachycaudus cardui, Artichoke, life table parameters
  • Zahra Nozad Bonab, Solmaz Khani, Nariman Maroofpour *, Shahzad Iranipour Pages 163-174

    Tomato leaf miner (TLM), Tuta absoluta (Meyrick), is a destructive insect pest in greenhouses and fields on tomato plants. In this study, the efficacy of seven insecticides: spinosad (Laser®), chlorantraniliprole (Coragen®), indoxacarb (Steward®), abamectin (Vertimec®), metaflumizone (Alverde®), azadirachtin (NeemAzal®), and Bacillus thuringiensis was evaluated against T. absoluta during 30 days from spraying. Tomato plants were sprayed by half and a quarter of the recommended field concentrations of the insecticides. Thirty 2nd instar larvae were placed on the treated plants, 2, 4, 7, 10, 13, 17, 22, 26, and 30 days after treatment, and mortality was recorded 48 hours later. The results showed that spinosad and chlorantraniliprole in the half of the field recommended concentration caused maximum efficacy on T. absoluta larvae, 100 and 80 % mortality at the end of 30 days, respectively. On the other hand, indoxacarb caused 57 % mortality on the 22nd day after exposure to the quarter of the field recommended concentration. In the quarter field-recommended concentration, abamectin and metaflumizone also had moderate mortality (52 and 54 % on the 10th day). The application of these three compounds can be considered suitable for preventing an increasing pest population from reaching the economic injury level. Bacillus thuringiensis var. kurstaki and azadirachtin insecticides had slight mortality and short persistence on this pest. Experts and farmers can select the appropriate compounds to control this pest based on the pest population status according to the obtained results.

    Keywords: Residual effects, Tomato leaf miner, Bioinsecticide, Protection time
  • Masumeh Moghaddam *, Mohammadreza Nematian Pages 175-181

    So far, three species of Ceroplastes Gray (Hemiptera, Coccomorpha, Coccidae) are currently known from Iran: Ceroplastes floridensis Comstock, C. rusci (Linnaeus) and C. sinensis Del-Guercio. Another Ceroplastes species, namely C. rubens Maskell has been recorded as new species on Aglaonema commutatum (Araceae) from Iran. This species probably has arrived on ornamental plants that escaped quarantine inspections. The diagnostic characters, an illustration based on slide-mounted adult female and color photos of C. rubens are presented. In addition, the dichotomous key to species of Ceroplastes recorded in Iran is provided.

    Keywords: Cerplastes rubens, Taxonomy, Identification key, Iran
  • Mahdi Hassani, Ali Ameri Pages 183-186

    A solitary endoparasitoid of the larva of Gelechidae and probabely Scorbipalpa ocellatella Boyd. (beet moth) (Lep.: Gelechidae) in Hamedan province, Iran, Campoplex difformis (Gmelin, 1790), belonging to the subfamily Campopleginae (Hym.: Ichneumonidae), is reported. These wasps are apparently as parasitoid of sugar beet moth.

    Keywords: Campopleginae, Hamedan, New parasitoid, sugar beet moth
  • Abolfazl Hajiesmaeilian * Pages 187-191

    During a study of antlions housed in Hayk Mirzayans Insect Museum, the specimens of genus Solter examined and identified as S. iranensis. The species described based on a female specimen that collected from Derbend, Tehran province of Iran,. Female specimens Identified according shape of sternite VII. Male specimen described here for the first time from Iran.

    Keywords: Neuroptera, Myrmeleontidae, Solter, Fauna, Iran
  • Majid Mirabbalou, Kambiz Minaei * Pages 193-197