فهرست مطالب

مطالعات تاریخ انتظامی - پیاپی 30 (پاییز 1400)

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 30 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدجعفر چمنکار * صفحات 1-28

    تشکیلات نظامی و انتظامی ایران در دوره پهلوی اول در سازمان، تشکیلات، قوای سه گانه، آموزش و جنگ افزار تحولاتی متعددی را تجربه نمود. نیروهای امنیتی و نظامی به عنوان یکی از مهمترین ارکان و تکیه گاه های رضا شاه، در مرکز توجهات و اصلاحات این دوره قرار گرفت. پس از کودتای اسفند 1299، به منظور اطلاع رسانی و ارتباط بهینه تر با نیروهای نظامی، نشریه قشون با نظارت مستقیم رضا شاه و سایر صاحب منصبان، به عنوان ارگان رسمی ارتش ایران انتشار یافت. انتشار این نشریه تا پایان حکومت پهلوی اول ادامه داشت و نقش مهمی در اطلاع رسانی مسایل و دگرگونی های انجام شده در ساختار نظامی و انتظامی ایران ایفا کرد. روش این پژوهش، تحلیلی تاریخی و براساس مطالعه داده‌های نشریات انتظامی، نظامی و روزنامه‌های عمومی گوناگون ایران در این دوره است و هدف از آن بررسی تحولات انجام شده در ساختار انتظامی و نظامی ایران بر پایه مطالب نشریه رسمی قشون به ویژه در سالهای نخست قدرت گیری رضا شاه و منصب ریاست ارتش و سپس وزارت جنگ می باشد. مطالعه روزنامه قشون و منابع گوناگون دیگر نشان می‌دهد که دولت پهلوی اول برای ایجاد تحول در ساختار انتظامی و نظامی کشور در ابعاد و لایه های متعدد به نوآوری و اصلاحات پرداخته و مطالعه نشریه قشون می تواند اطلاعات تازه ای از این بخش از تاریخ معاصر ایران را فراهم سازد.

    کلیدواژگان: پهلوی اول، ارتش، دگرگونی، نشریه قشون، اهمیت
  • امیر صمدیان آهنگر*، شهرام یوسفی فر صفحات 29-58

    از دوران پیش از اسلام تا پایان سده چهارم هجری، جامعه سیاسی شرق فلات ایران به ویژه خراسان و ماوراءالنهر، متشکل از حکومت هایی محلی بوده است. این حکومت های محلی در اداره امور داخلی خود استقلال عمل داشتند. در سده چهارم هجری جامعه سامانی به دلیل تغییر الگوهای ارزشی و زیاد فرقه گرایی، دچار بحران های امنیتی داخلی (تنش ها و کشکمش میان گروه های اجتماعی) و خارجی (حملات نیروهای ترکمن و به ویژه قراخانیان) شد. در این وضعیت با تضعیف جنبه های داوطلبانه نظم اجتماعی، به ناچار بعد سیاسی نظم (زور) به کمک نهادهای نظامی ایجاد شده و منجر به دگرگونی ساختار قدرت و گذر از سامانیان به حکومت نظامی غزنوی شد. در این راستا نهادهای انتظامی و نظامی غزنوی بر اساس خصلت سازمانی خویش کوشیدند با حذف حکومت های محلی و اعمال سرکوب و برقراری فضای امنیتی، کنترل مستقیم و همه جانبه ای را بر خراسان و سرزمین های هم جوار اعمال کنند. به عبارتی هدف از تمرکزگرایی غزنوی استفاده از همه توانمندی های موجود در جامعه برای مقابله با بحران های امنیتی در حال افزایش بود. این مقاله با بررسی وضعیت امنیت در جامعه سامانی- غزنوی نشان می دهد که چرا بحران امنیتی ایجاد شده منجر به حذف حکومت های محلی در منطقه گردید؟ و این امر چه پیامد هایی را برای جامعه به همراه داشت. روش این تحقیق کیفی، با رویکرد مطالعه زمینه ای و توصیف غنی و شیوه گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: امنیت، غزنویان، غلامان، نظامیان، انتظامی، تمرکزگرایی
  • مهدی اسدی *، فاطمه الهی ماهانی صفحات 59-84

    محمدحسین خان آیرم از جمله روسای متنفذ و تاثیرگذار در تحولات تاریخی عصر پهلوی اول است. با از میان رفتن تیمورتاش، روسای نظمیه بخصوص آیرم قدرت بسیاری یافتند. دوران ریاست او بر نظمیه با شروع شدت یابی سلطنت مطلقه پهلوی اول آغاز گردید. در این میان تلاش-ها و فعالیت های آیرم در از میان بردن مشاوران و نزدیکان پهلوی اول نقش مهمی در تحولات سیاسی این دوران داشت. با توجه به نفوذ و مناصب مختلف آیرم علاوه بر ریاست نظمیه، می توان اورا قدرتمندترین و نزدیک ترین فرد به پهلوی اول و به نوعی شخص دوم مملکت دانست.پژوهش حاضر سعی دارد تا با رویکرد توصیفی، تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای و بهره گیری از الگوی اناگرام، از منظر علم روانشناسی، اقدامات سیاسی محمدحسین آیرم را در زمان ریاست بر نظمیه، مورد بررسی و تبیین قراردهد. مقاله درصدد پاسخ گویی به این پرسش اساسی است که ویژگی های شخصیتی و روان شناسی آیرم چه تاثیری بر اقدام های او در زمان ریاست بر نظمیه داشت؟با توجه به قرارگرفتن شخصیت روانی آیرم در تیپ سوم الگوی اناگرام که افراد این تیپ، در حالت عادی شهرت طلب و هدف گرا هستند، یافته های پژوهش نشان می دهد آیرم برای رسیدن به اهداف خود رویه ناسالم و بیمارگونه را اتخاذ نمود. گرایش به بیرحمی، خشونت، رویه غیر اخلاقی و حتی قتل از جمله مهمترین پیامدهای رفتارهای شخصیتی او در زمان ریاست بر نظمیه بود.

    کلیدواژگان: محمدحسین آیرم، الگوی اناگرام، پهلوی اول، نظمیه
  • کریم گلشنی راد * صفحات 85-106

    در سال 401 ق. م. نبرد کوناکسا در نزدیکی بابل بین اردشیر دوم، شاهنشاه هخامنشی و برادرش کوروش کوچک صورت گرفت که با وجود لیاقت ها و رشادت های کوروش، اردشیر پیروز شده و کوروش جوان کشته می شود. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی تحلیلی با هدف نشان دادن تاثیر شورش کوروش کوچک بر سقوط سلسله هخامنشی می باشد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که بعد از نبرد کوناکسا ، اردشیر شاهنشاه هخامنشی به یونانیان لشکر کوروش اجازه بازگشت به وطن را می دهد که آنها این مسئله را نشانه ضعف و ناتوانی وی به حساب می آورند. آنها با بسیاری از ضعف های حکومت هخامنشی مانند ضعف جنگ افزار و نحوه نبرد ایرانیان آشنا می شوند. آشنایی یونانیان با نقاط ضعف امنیتی انتظامی هخامنشیان، زمینه ای می شود بر حمله آژزیلاس، شاه اسپارت و بعدها حمله اسکندر مقدونی به قلمرو هخامنشی.

    کلیدواژگان: هخامنشی، نبرد کوناکسا، نظم و امنیت، اردشیر، کوروش جوان
  • محمد احمدآبادی*، علی کریمی خوزانی، علیرضا کولیوند صفحات 107-132

    مادام کارلاسرنا، جهانگرد زن ایتالیایی، در دوره قاجار وارد ایران شد و پس از گشت وگذار در ایران، کتابی با نام «آدم ها و آیین ها در ایران» نوشت که بعدها منتشر شد. این شرق شناس در این کتاب، رسوم، سنن، معتقدات و آداب اجتماعی، نیروهای نظامی، امنیتی و اقدامات ناصرالدین شاه در چگونگی اداره کشور را با نگاه دقیق بر امورات دربار مورد واکاوی قرار داده است. این پژوهش قصد دارد با روش تحلیلی - تاریخی و با واکاوی نظرات و نوشته های این بانوی شرق شناس، ابعاد امنیتی و انتظامی نگرش و نوشته های ایشان را مورد تحلیل قرار دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد او به خوبی ساختار قدرت در ایران را شناخته است. در تلقی سنتی که کارلاسرنا دریافته بود «ملک مطلق از آن سلطان» بود و امنیت و ناامنی بستگی تام به اقدامات او داشت. رابطه حکام و شاهزادگان دو سویه بود. از طرفی به قدرت و اقتدار و نزدیکی با شاه و از طرف دیگر به نوع ارتباط آنها با مردم منتهی می گردید. این شیوه، تقویت الگوی اقتدار سنتی در ایران را باعث می گردید و اقتدار سنتی همان عامل ایجاد نوعی از امنیت در ایران بود که بر پایه سنت های ایلی شکل می گرفت؛ زیرا مراکز تامین امنیت متکثر بود و الگو و رفتار امنیت، حاکم محور و بر اساس اعتقادات و سنت های ایلی شکل می گرفت.

    کلیدواژگان: مادام کارلاسرنا، امنیت، انتظام، ناصرالدین شاه، سفرنامه
  • محسن مومنی*، امنه فرهنگ دیزج صفحات 133-156

    ورود ترکمانان سلجوقی و غزها در اوایل قرن پنجم هجری به فلات ایران تحولات گسترده ای به همراه داشت. شکست غزنویان از این تازه واردان و بعدها سقوط آل بویه نتیجه اولیه ورود ترکمانان سلجوقی بود. قبایل ترکمان تازه وارد، امنیت و نظم مناطق مختلف را برهم زدند و این قبایل به عنوان یکی از عوامل برهم زننده امنیت شناخته شدند. قبایل ترکمان در ابتدا چندان پایبند ساختار منظمی نبودند و هرکدام تحت رهبری رییس ایل یا قبیله اقدام به فتح مناطق می کردند. تشکیل حکومت سلجوقیان بزرگ در قلمرو سرزمینی فلات ایران باعث گردید تا سلاطین و وزرای این حکومت، به عنوان یک حکومت اسلامی، تلاش کنند نظم و امنیت را در قلمرو تحت سلطه خود برقرار نمایند. این امر با به کارگیری سازوکارهایی مشخص قابل انجام بود که در پژوهش حاضر به آن ها پرداخته خواهد شد. پژوهش حاضر با روش و رویکرد توصیفی - تحلیلی با طرح این پرسش که «چه سازوکارهایی در ایجاد امنیت در شهرهای دوره سلجوقی به کار برده شدند؟» نوشته شده است. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد تامین امنیت درونی شهرها در قلمرو حکومت سلجوقیان در اختیار مقام ها و مناصبی مانند رییس، قاضی، شحنه و محتسب بوده است که هر کدام بر اساس نقش و جایگاه در نظر گرفته شده برای آنان به ایفای نقش خود می پرداختند. همچنین سلجوقیان از نهادهای حکومت های پیش از خود برای تامین امنیت شهرها سود بردند.

    کلیدواژگان: سلجوقیان، امنیت، شحنه، قاضی، دیوان مظالم
|
  • mohmmad jafar chamankar * Pages 1-28

    During the first Pahlavi period, Iran's military and law enforcement organizations experienced several changes in organization, of three forces training and weapons. The security and military forces, as one of the most important pillars of Reza Shah, became the center of attention and reform during this period. After the coup d'etat of March 1921, in order to provide better information and communication with the military forces, the Ghoshoun journal was published under the direct supervision of Reza Shah and other officials, as the official organ of the Iranian army. The publication of this journal continued until the end of the first Pahlavi government and played an important role in informing about the issues and changes in the military and law enforcement structure of Iran. The method of this research is a historical analysis based on the study of data of law enforcement, military and various Iranian public newspapers in this period and its purpose is to study the changes in the police and military structure of Iran based on the contents of the official publication of the army, especially in the first years of power in which Reza Shah was the head of the army and then the Ministry of War. The study of Ghoshoun journal and various other sources shows that the first Pahlavi government has innovated and reformed in order to change the law enforcement and military structure of the country in various dimensions and layers, and reading Ghoshoun journal can provide new information about this part of contemporary Iranian history.

    Keywords: First Pahlavi, Army, Transformation, Ghoshoun journal, Importance
  • Amir Samadian Ahangar *, Shahram Yousefifar Pages 29-58

    From pre-Islamic times to the end of the fourth century AH, the political community of the eastern plateau of Iran, especially Khorasan and Transoxiana, consisted of local governments. These local governments were independent in managing their internal affairs. In the fourth century AH, the Samanid society suffered from internal security crises (tensions and conflicts between social groups) and external crises (attacks by Turkmen forces, especially the Karakhanids) due to the changing value patterns and high sectarianism. In this situation, by weakening the voluntary aspects of social order, the political dimension of order (force) was inevitably created with the help of military institutions and led to the transformation of the power structure and the transition from the Samanids to the Ghaznavid military government. In this regard, Ghaznavid law enforcement and military institutions, based on their organizational nature, tried to exercise direct and comprehensive control over Khorasan and neighboring lands by eliminating local governments and applying repression and establishing a security environment. In other words, the goal of Ghaznavid centralism was to use all available capabilities in society to deal with increasing security crises. This article examines the security situation in the Samani-Ghaznavid community and shows why the security crisis led to the removal of local governments in the region and what were the consequences for society. The method of this qualitative research is library study with the approach of contextual analysis.

    Keywords: Security, Ghaznavids, Slaves, Military, Law, Enforcement, Centralism
  • mahdi asadi *, Fatemeh Elahi mahani Pages 59-84

    Commanding General Mohammad Hossein Khan Ayrem is one of the influential leaders in the historical developments of the first Pahlavi era. With the disappearance of Teimurtash, the rulers, especially Ayrem, gained much power. His reign began with the establishment of the absolute Pahlavi monarchy. In the meantime, Ayrem efforts and activities in eliminating the advisers and relatives of the first Pahlavi played an important role in the political developments of this period. Considering the influence and various positions of Ayrem, in addition to being the head of Nazmieh, he can be considered the most powerful and closest person to the first side and as a kind of second person of the country. The present study tries to study and explain the political actions of Mohammad Hossein Ayrem during his presidency over Nazmieh from the perspective of psychology with a descriptive, analytical approach and the use of library resources and the use of the anagram model. The article seeks to answer the fundamental question of how Ayrem's personality traits and psychology influenced his actions during his presidency. Considering that I Ayrem's psychological personality is in the third type of anagram model, in which people of this type are normally famous and goal-oriented, the research findings show that Ayrem adopted an unhealthy and pathological procedure to achieve its goals. The tendency to cruelty, violence, immorality and even murder were among the most important consequences of his personality behaviors during his presidency.

    Keywords: Mohammad Hossein Ayrem, Anagram pattern, Pahlavi I, Nazmieh
  • karim golshani rad * Pages 85-106

    In the year 401 B.C. the battle of Konaxa took place near Babylon between Ardashir II, the Achaemenid emperor, and his brother Cyrus the Younger. The present study is a descriptive-analytical approach to show the effect of the revolt of Cyrus the Younger on the fall of the Achaemenid dynasty. It seems that they consider these issues as a sign of weakness and inadequacy. The Achaemenid weakness of security and law enforcement became the basis for the attack of Azilas Shah Sparta and later the attack of Alexander the Great on the Achaemenid territory.

    Keywords: Achaemenid, Battle of Konaxa, Order, Security, Ardeshir, Cyrus the little
  • mohammad ahmadabadi *, Ali karimi khozani, alireza kolivand Pages 107-132

    Madame Carla Serena, an Italian woman tourist, entered Iran during the Qajar period and after touring Iran, wrote a book called "People and Mirrors in Iran" which was later published. This orientalist in this book, customs, traditions, beliefs and social customs, Nasser al-Din Shah's military, security forces, and actions have examined how the country is run with a close look at court affairs. This research intends to analyze the security and disciplinary aspects of her thoughts and writings by analytical and historical method and by analyzing the opinions and writings of this orientalist lady. The findings of the research show that she knows the structure of power in Iran well. Carla Serena had realized that he was "the absolute king of that king" and that security and insecurity depended entirely on his actions. The relationship between rulers and princes was two-way. On the one hand, it led to power and authority and closeness to the king, and on the other hand, to the type of relationship they had with the people. This method strengthened the model of traditional authority in Iran, and traditional authority was the factor that created a kind of security in Iran that was formed based on tribal traditions; Because the security centers were numerous and the pattern and behavior of security was dominant and based on tribal beliefs and traditions.

    Keywords: Madame Carla Serena, Security, Law Enforcement, Nasser al-Din Shah, Travelogue
  • mohsen momeni *, Ameneh Farhang Dizaj Pages 133-156

    The arrival of the Seljuk Turks in the early fifth century AH brought about extensive changes in the Iranian plateau. The defeat of the Ghaznavids by these newcomers and the later fall of Alebuyeh was the primary result of the arrival of the Seljuk Turkmen. Newly arrived Turkmen tribes disrupted security and order in various regions, and these tribes became known as one of the disruptors of security. At first, the Turkmen tribes did not adhere to an orderly structure, and each led a tribe or clan to conquer the region. The formation of the Great Seljuk government in the territory of the Iranian plateau caused the sultans and ministers of this government, as an Islamic government, to try to establish order and security in the territory under their domination. This could be done by using specific mechanisms that will be addressed in the present study. The present study uses a descriptive-analytical method and approach with the question "What mechanisms were used to create security in the cities of the Seljuk period?". The findings of the present study show that the provision of internal security of cities in the territory of the Seljuk government was in the hands of officials and positions such as chief, judge, police, and accountant, each of whom played their role based on the role and position intended for them. The Seljuks also used the institutions of their predecessors to secure cities.

    Keywords: Seljuks, security, police, judge, court of oppression