فهرست مطالب

آموزش پرستاری - سال دهم شماره 6 (پیاپی 50، بهمن و اسفند 1400)

مجله آموزش پرستاری
سال دهم شماره 6 (پیاپی 50، بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا جویباری، مریم احمدی خطیر*، مصطفی اسفندیاری، ذکریا اشکپور صفحات 1-10
    مقدمه

    ایجاد بدشکلی حاصل از سوختگی، اثرات مخربی بر تصویر ذهنی کیفیت زندگی و اعتماد به نفس فرد دارد. تیوری تکوین انسانی پارسه کیفیت زندگی را از دیدگاه هر فرد به عنوان یکی از اهداف مهم پرستاری مطرح می کند. هدف از انجام این مطالعه، مراقبت پرستاری از یک بیمار سوختگی با بدشکلی صورت و اندام هاست که با استفاده از "تیوری تکوین انسانی" پارسه به عنوان یک چارچوب انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه یک پژوهش موردی مراقبتی بود که براساس مدل تکوین انسانی پارسه برای مراقبت پرستاری از یک بیمار سوختگی با بدشکلی صورت و اندام ها در سال 1399 در شهر ساری انجام شد. مطالعه بر اساس سه اصل تیوری پارسه شامل 1) ایجاد معنا از طریق بیان ارزش ها و تجارب بیمار، 2) ایجاد همکاری در الگوهای ریتمیک در یک روند متقابل با جهان، مانند آشکار کردن - پنهان کردن، محدود کردن و اتصال - جدا کردن، و 3) ایجاد تغییر جهت بازآفرینی و تامین نیروی منحصر به فرد مددجو بود.

    یافته ها

    نیازها و طبقات استخراج شده شامل: عدم اعتماد به نفس (اختلال در تصویر ذهنی از خود، میل به جدایی و طلاق)، نگاه منفی جامعه(انزوا و کناره گیری، سرزنش، ایجاد عذاب وجدان)، نیاز به حمایت (نیاز به حمایت روانی، نیاز به حمایت مالی جهت ادامه درمان، نیاز به حمایت شبکه های اجتماعی (کمیته امداد، رسانه ها...)، مشکلات روحی روانی (افسردگی و استرس، ترس از طرد شدن) بود.

    نتیجه گیری

     مددجو با تنظیم غم و اندوه در ارتباط با وقایع عادی زندگی، حفظ و ارتقای روابط با نزدیکان و عزیزان، انتخاب فرصت ها برای روشن کردن هدف، ترکیبی از معنای تجربه بدشکلی ناشی از سوختگی را برای خود شکل داد و بدین وسیله توانست به سمت بهبودی رفته و تغییر در روند زندگی خود دست یابد.

    کلیدواژگان: تکوین انسانی، پارسه، مراقبت، بدشکلی، سوختگی، مطالعه موردی
  • فهیمه خسروبیگی بزچلوئی، شراره ضیغمی محمدی*، سونیا رسولی صفحات 11-21
    مقدمه

    با تغییر ناگهانی آموزش حضوری به الکترونیکی در دوران پاندمی کوید-19، اطلاع ازمیزان آمادگی فراگیران برای یادگیری آنلاین و تاثیر آن در تنشهای روانشناختی دانشجویان در حین یادگیری الکترونیکی، برای مدرسین، مشاورین و برنامه ریزان آموزشی اهمیت دارد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین همبستگی بین آمادگی فراگیر برای یادگیری آنلاین با تنش های روانشناختی مربوط به یادگیری الکترونیکی در دانشجویان پرستاری و مامایی در دوران پاندمی کوید-19  درسال 1400انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی - همبستگی بود که بر روی 194 دانشجوی مقطع کارشناسی رشته پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج درنیمسال دوم سال 1399-1400 انجام شد. نمونه گیری به روش آسان انجام شد. داده ها توسط فرم اطلاعات جمعیت شناختی ، مقیاس آمادگی فراگیر برای یادگیری آنلاین و پرسشنامه دیسترس روانشناختی در یادگیری الکترونیکی جمع آوری شد. اطلاعات توسط نرم افزار آماری  SPSSنسخه 22 و با استفاده از آمار توصیفی ،تی تست ،آنالیز واریانس یکطرفه و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میانگین نمره پریشانی روانشناختی در یادگیری الکترونیک 42/14 ± 34/65 بود و 7/61 دانشجویان پریشانی روانشناختی متوسطی در یادگیری الکترونیک داشتند. همچنین میانگین نمره آمادگی برای یادگیری آنلاین29/10 ± 05/64 بود و 1/56 درصد از دانشجویان آمادگی متوسط برای یادگیری آنلاین داشتند. همبستگی معکوس، متوسط و معناداری بین  نمره کل آمادگی فراگیر برای یادگیری آنلاین با نمره کل پریشانی روانشناختی برای یادگیری الکترونیکی در دانشجویان بدست آمد(001/0>p  369/0-=r). 

    بحث

    مطالعه حاضر نشان داد، دانشجویانی که آمادگی کمتری برای یادگیری آنلاین داشتند، تنشهای روانشناختی بیشتری در حین یادگیری الکترونیکی داشتند. این یافته بر ضرورت توانمند سازی دانشجویان برای یادگیری آنلاین، غربالگری اختلالات روانشناختی و تامین منابع حمایتهای و مشاوره ای جهت ارتقاء سلامت روانی دانشجویان تاکید می نماید.

    کلیدواژگان: دانشجویان، تنشهای روانشناختی، آمادگی فراگیر، یادگیری الکترونیکی
  • نسیم صادقی محلی، نرگس ارسلانی، مجتبی راد، تابان نعمتی فرد، مسعود فلاحی، خشکناب * صفحات 22-32
    مقدمه

    یکی از راه های بازنگری و بررسی برنامه های درسی، انجام مقایسه تطبیقی به منظور شناسایی نقاط ضعف و قوت برنامه موردنظر است. براساس مقررات آموزشی برنامه درسی پرستاری توانبخشی نیز توسط کمیته پرستاری درحال بازنگری و ارتقا است. لذا، این مطالعه با هدف مقایسه تطبیقی برنامه درسی کارشناسی ارشد پرستاری توانبخشی ایران و استرالیا انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه تطبیقی بر اساس مدل معتبر بردی 1964 (Bereday) و در 4 مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه در ایران در سال 1399 انجام گرفت. در این مقایسه تطبیقی، برنامه های درسی دو کشور موجود در سایت دانشگاه های علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی ایران و تاسمانیا (Tasmania) استرالیا به تفکیک  رسالت، چشم انداز، فلسفه و اهداف رشته، نحوه پذیرش، مشخصات و محتوای برنامه، استراتژی های اجرایی، نحوه ارزشیابی، نقش ها و وظایف دانش آموختگان توصیف شده و پس از همجواری و طبقه بندی اطلاعات، مقایسه و تفسیر انجام گرفت.

    یافته ها

    برنامه درسی پرستاری توانبخشی ایران و استرالیا علی رغم شباهت در رسالت، فلسفه و اهداف از تفاوت هایی همچون تفاوت در نحوه پذیرش دانشجو، طول مدت دوره، نوع اعتبار بخشی دروس، ساعات کارورزی، تنوع محیط های آموزشی، وجود واحد پایان نامه و همچنین وظایف و نقش های تعیین شده برای دانش آموختگان برخوردار است.

    نتیجه گیری

    مقایسه تطبیقی این دو برنامه تصویری از نقاط ضعف و قوت برنامه درسی پرستاری توانبخشی ایران برای طراحان آموزشی مشخص کرد. با تجدید نظر در نحوه پذیرش دانشجویان، متناسب سازی محتوا و نقش های تعیین شده با نیاز های بومی و به روز جامعه، ایجاد تنوع در روش های یادگیری فراگیر محور و توسعه و تجهیز مراکز و عرصه های توانبخشی می توان گام بلندی در بهبود کیفیت برنامه درسی ایران برداشت.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، پرستاری توانبخشی، ایران، استرالیا
  • نسرین مشایخی، مهسا خدمتی زارع، مریم آقابراری*، شیرین ریاحی صفحات 33-43
    مقدمه

    استرس، پدیده ای طبیعی است و به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از زندگی روزانه محسوب می شود. شناسایی عوامل استرس زا و آموزش و به کارگیری سبک های مقابله با آن، می تواند در تربیت پرستارانی شایسته و کارآمد بسیار مفید باشد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل استرس زا و سبک های مقابله با آن ها از دید دانشجویان پرستاری انجام شد.
     

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی است که در سال 1399 انجام شد. کلیه دانشجویان ترم 3 تا 8 مقطع کارشناسی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی البرز (200 نفر)، به روش سرشماری، وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بررسی عوامل استرس زا و پرسشنامه سبک های مقابله ای لازاروس و فولکمن بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری  SPSS نسخه 26 و آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) تحلیل شدند.
     

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار استرس درک شده توسط دانشجویان (58/0±85/2) و به تفکیک حیطه های محیط های بالینی (61/0±91/2)، شخصی_اجتماعی (73/0±89/2)، و تحصیل در دانشگاه (63/0±75/2) بود. میزان بکارگیری سبک های مقابله با عوامل استرس زا در 3/1% از دانشجویان در سطح بالا، 5/64% در سطح متوسط و 2/34% در سطح ضعیف قرار داشت. سبک مقابله ای ارزیابی مجدد مثبت با میانگین و انحراف معیار (43/3±22/12)، بیشترین استفاده را در میان دانشجویان داشت.
     

    نتیجه گیری

    لازم است تا برنامه ریزی های لازم از سوی مسیولان و متولیان حوزه آموزش و بالین برای کاهش و کنترل عوامل استرس زا و استفاده از سبک های مقابله ای موثر در دانشجویان پرستاری انجام شود. در این راستا آموزش و هدایت دانشجویان به استفاده از روش های مقابله ای مسئله مدار مفید به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: استرس، سبک مقابله، دانشجویان پرستاری
  • سلیمان احمدی، سمیه سهرابی، امین حبیبی، ندا عرب زاده* صفحات 44-52
    مقدمه

    یادگیری خودراهبر یکی از مهم ترین صلاحیت هایی است که باعث استقلال فرد در یادگیری و زمینه ساز یادگیری مادام العمر می شود. در حرفه پرستاری با توجه به رشد روزافزون دانش و پیشرفت تکنولوژی، خودراهبری در یادگیری از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    روش کار

    در این مطالعه تحلیلی- مقطعی، جامعه پژوهش شامل دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد پرستاری بود که در نیمسال دوم سال تحصیلی 99-98 در دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه حداقل 225 نفر برآورد شد که به روش طبقه ای-تصادفی از میان دانشجویان مورد مطالعه انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش استفاده شد. بخش اول پرسشنامه شامل اطلاعات فردی-اجتماعی شرکت کنندگان بود. بخش دوم پرسشنامه به ارزیابی سطح آمادگی یادگیری خودراهبر دانشجویان می پرداخت، که به این منظور از پرسشنامه استاندارد گاگلیلمینو استفاده شد.

    یافته ها

    در مجموع 225 دانشجو که 68 درصد از آنها مونث بودند، در این پژوهش شرکت داشتند. میانگین امتیاز کلی دانشجویان از پرسشنامه تعیین سطح آمادگی یادگیری خودراهبر 05/19±44/214 امتیاز بود. 8 درصد از دانشجویان از سطح پایین ، 8/13 درصد از سطح متوسط و 2/78 درصد از سطح بالای آمادگی یادگیری خودراهبر برخوردار بودند. رابطه آماری معناداری میان سن (003/0= P) و جنسیت (04/0= P) دانشجویان با سطح آمادگی یادگیری خودراهبر در آنها وجود داشت. رابطه آماری معناداری میان مقطع تحصیلی دانشجویان با سطح آمادگی یادگیری خودراهبر مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از سطح نسبتا بالایی از آمادگی یادگیری خودراهبر برخوردارند. با این حال بازبینی برنامه های آموزشی دانشجویان پرستاری در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد (تاکید بیشتر بر یادگیری گروهی و تفکر انتقادی) و توجه به اصل دانشجومحوری در فرایند آموزش می تواند به ارتقای مهارت دانشجویان در این زمینه کمک کند.

    کلیدواژگان: یادگیری خودراهبر، دانشجویان پرستاری، یادگیری مادام العمر، آموزش پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
  • نسیم استکی آزاد، محسن گل پرور*، ایلناز سجادیان صفحات 53-64
    مقدمه

    مادران دارای کودک تک والد به دلیل تنها بودن در ایفای نقش های والدینی، نیازمند یاری و مساعدت فراوانی هستند. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر روابط والد-کودک و هنر-بازی درمانی شناختی-رفتاری بر سرمایه عاطفی و مولفه های آن در مادران تک والد اجرا شد.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با سه گروه و در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش شامل مادران تک والد و کودکان 6 تا 12 سال آن ها بود. از جامعه آماری مورد اشاره 54 نفر از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 18 نفر) گمارده شدند. از پرسشنامه سرمایه عاطفی گل پرور برای سنجش متغیر وابسته استفاده شد. دو گروه بازی درمانی مبتنی بر روابط والد-کودک و هنر-بازی درمانی شناختی-رفتاری طی 10 جلسه  (90 تا 120 دقیقه هر جلسه) تحت درمان قرار گرفتند. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس تک و چند متغیری و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در سرمایه عاطفی کلی بین بازی-هنر درمانی شناختی-رفتاری با بازی درمانی مبتنی بر روابط والد-کودک  (05/0>p) و گروه کنترل (01/0>p) و بین بازی درمانی مبتنی بر روابط والد-کودک با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>p). در عاطفه مثبت بین گروه هنر-بازی درمانی شناختی-رفتاری و گروه بازی درمانی مبتنی بر روابط والد-کودک با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود داشت (01/0>p). همچنین در احساس انرژی بین گروه هنر-بازی درمانی شناختی-رفتاری با گروه کنترل و در شادمانی بین گروه هنر-بازی درمانی شناختی-رفتاری با گروه بازی درمانی مبتنی بر روابط والد-کودک  و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود داشت (01/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر هنر-بازی درمانی شناختی-رفتاری و بازی درمانی مبتنی بر روابط والد-کودک بر افزایش مولفه های سرمایه عاطفی، استفاده از این درمان ها در مراکز درمانی برای مادران تک والد وکودکان آن ها می تواند مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، هنردرمانی، سرمایه عاطفی، مادران، کودکان تک والد
  • مسلم بشکار، زهرا نیک منش*، فرهاد کهرازئی صفحات 65-76
    مقدمه

    توجه به ادراک شایستگی و کیفیت زندگی در دانش آموزان به دلیل نقش اثرگذار آن بر سلامت روانی، جسمی  و اجتماعی لازم است؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش خوش بینی بر ادراک شایستگی و کیفیت زندگی دانش آموزان ابتدایی بود.

    روش کار

    در پژوهشی شبه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه، از دانش آموزان پایه پنجم و ششم ابتدایی شهر چابهار در سال تحصیلی 1399-1400، تعداد 30 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه قرار گرفتند؛ و به مقیاس ادراک شایستگی هارتر و کیفیت زندگی راونز سیبری و همکاران پاسخ دادند. دانش آموزان گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش خوش بینی سلیگمن، قرار گرفتند، اما گروه گواه هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره در سطح معنی داری 05/0= α انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان بین ادراک شایستگی و کیفیت زندگی دانش آموزان در گروه آزمایش، در مقایسه با گروه گواه تفاوت معنی داری وجود دارد (01/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که آموزش خوش بینی باعث ارتقای ادراک شایستگی و کیفیت زندگی دانش آموزان ابتدایی شد، بنابراین نتایج پژوهش توجه بیشتر متصدیان عرصه تعلیم و  تربیت درزمینه تاثیر خوش بینی بر بهبود وضعیت روانشناختی دانش آموزان را می طلبد.

    کلیدواژگان: خوش بینی، ادراک شایستگی، کیفیت زندگی، دانش آموزان
  • فائزه میرصمدی*، علی نقی اقدسی، تورج هاشمی، شهرام واحدی صفحه 77
    مقدمه

    گسترش تفکر نقادانه و خلاق یکی از مهم‍ترین اهداف تعلیم و تربیت است. مدل آموزشی بایبی و گانیه از جمله روش‍های تدریس هستند که به نظر می‍رسد در تقویت این دسته از مهارت‍های تفکر نقش داشته باشند؛ لذا پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی مدل آموزشی بایبی و مدل آموزشی گانیه بر تفکر نقادانه و خلاق دانش‍آموزان دختر دوره دوم متوسطه انجام شد.

    روش کار

    جامعه آماری این پژوهش نیمه آزمایشی (پیش‍آزمون- پس آزمون با گروه گواه) دربرگیرنده کلیه دانش‍آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر تبریز در سال تحصیلی 99-1398 بود که تعداد 60 دانش آموز با استفاده از روش نمونه‍گیری خوشه‍ای چندمرحله‍ای و در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه (20 نفر برای هر گروه) جایگزین شدند. هر سه گروه پرسشنامه‍ ارزیابی مهارت تفکر خلاق کارتر (2009) و آزمون تفکر انتقادی واتسون- گلیرز را به عنوان پیش‍آزمون تکمیل کردند و پس از اتمام هشت جلسه 60 الی 90 دقیقه‍ای مدل آموزشی بایبی و هشت جلسه 60 الی 90 دقیقه‍ای مدل آموزشی گانیه (هریک هفته ای دو جلسه به مدت 4 هفته) پرسشنامه‍های مذکور توسط گروه‍ها تکمیل شد. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس تک متغیره در نرم‍افزار SPSS.15 تحلیل شدند.

    یافته‍ ها

    هر دو الگوی آموزشی بایبی و مدل آموزشی گانیه بر تفکر نقادانه و تفکر خلاق دانش‍آموزان دختر دوره دوم متوسطه تاثیر معناداری داشتند (001/0<p)؛ با این حال، مدل آموزشی بایبی نسبت به مدل آموزشی گانیه بر ارتقای تفکر نقادانه و تفکر خلاق تاثیر بیشتری داشتند (001/0<p).

    نتیجه‍ گیری

    با توجه به برتری اثربخشی مدل آموزشی بایبی بر پرورش تفکر نقادانه و تفکر خلاق دانش‍آموزان استفاده از این روش تدریس به دلیل شواهد پژوهشی اندک با احتیاط بیشتری توصیه می شود؛ با این حال، بایستی اهمیت برگزاری دوره های آموزش این رویکرد به معلمان و متخصصان حوزه تعلیم و تربیت توضیح داده شود.

    کلیدواژگان: آموزش، الگو، بایبی، گانیه، تفکر نقادانه، تفکر خلاق
|
  • Leila Jouybari, Maryam Ahmadi Khatir*, Mostafa Esfandiari, Zakaria Ashkpour Pages 1-10
    Introduction

    Burning deformities have devastating effects on a person's mental image of the quality of life and self-esteem. Parse's Theory of Human becoming considers the quality of life from the perspective of each person as one of the important goals of nursing. The aim of this study was nursing care of a patient with burning deformity of the face and limbs, which was done using the "Parse's Theory of Human becoming" as a framework.

    Method

    This case study was conducted to implement the model of Parse's Theory of Human becoming for nursing care of a patient with burning deformity of the face and limbs in 2021 in Sari. The study is based on three principles of Parse's theory, including 1) creating meaning through the expression of patient values and experiences, 2) creating cooperation in rhythmic patterns in a reciprocal process with the world, such as revealing - hiding, limiting and, connecting - separating and 3) Making a change was to recreate and provide the client with a unique force.

    Findings

    Extracted needs and categories include: Lack of self-confidence (disorder of self-image, separation, and divorce), community outlook (isolation and withdrawal, blame, creating remorse), need for support (need for psychological support, need for financial support to continue treatment, need for support of social networks (relief committee, media ...), psychological problems (depression, PTSD, suicidal ideation, fear of rejection).

    Conclusion

    Finally, by extracting and applying concepts such as: regulating grief about normal life events, maintaining and promoting relationships with relatives and loved ones, choosing opportunities to clarify the goal, a combination of the meaning of burn deformity experience for the participant of this study evolved; In other words, the client achieved creation and change in the process of her life by taking steps to improve and using power.

    Keywords: Human becoming, Parse, Care, Deformity, Burn, case study
  • Fahime Khosrobeigi Bozchaloei, Sharareh Zeighami Mohammadi*, Sonia Rasooli Pages 11-21
    Introduction

    With the sudden shift of face-to-face education to e-learning during the COVID-19 pandemic, awareness of learnerschr('39') readiness for online learning and its impact on studentschr('39') psychological distress related to e-learning is important for teachers, counselors, and educational planners. Therefore, the present study was conducted to investigate the correlation between online learner readiness and psychological distress related to e-learning in nursing and midwifery students during the COVID-19 pandemic in 2021.

    Methods

    The present study was a descriptive -correlational study that was conducted on 194 undergraduate nursing and midwifery students of the Islamic Azad University, Karaj Branch in the second semester of 2020-2021. The sampling method in this study was convenience sampling. Data were collected by demographic data form, Online Learner Readiness scale, and psychological distress related to e-learning questionnaire. Data was analyzed by SPSS software version 22 and using descriptive statistics, t-test, ANOVA, and coefficient Pearson correlation.

    Results

    Findings showed that the mean score of psychological distress related to e-learning was 65.34± 14.42 and 61.7 students had moderate psychological distress related to e-learning. Also, the mean score of readiness for online learning was 64.05 ±10.29 and 56.1% of students had moderate readiness for online learning. There was an inverse, moderate and significant correlation between the total score of readiness for online learning and the total score of psychological distress related to e-learning in students (r=-0.369, p<0.001).

    Conclusion

    The present study showed that students who were less ready for online learning had more psychological distress related to e-learning. This finding highlights the need to empower students to online learning, screening for psychological disorders, and providing support and counseling resources to promote studentschr('39') mental health are emphasized.

    Keywords: Students, Psychological Distress, Learner Readiness, e-Learning
  • Nasim Sadeghi Mahalli, Narges Arsalani, Mojtaba Rad, Taban Nematifard, Masoud Fallahi Khoshknab Pages 22-32
    Introduction

    One the ways to review and revision of curriculum is to conduct the comparative study to identify the strengths and weaknesses of the curriculum. According to the educational regulations by nursing committee, the rehabilitation nursing curriculum is being revised and improved. Therefore, this study was conducted with the aim of comparative comparison of Iran and Australia Rehabilitation Nursing Master's curriculum.

    Methods

    This study is a comparative study by Bereday model 1964 based on four stages of description, interpretation, proximity and comparison in Iran in 2021. In this comparative comparison, the curricula of the two countries available on the website of University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences from Iran and Tasmania University from Australia by mission and vision, philosophy and goals, admission requirements, curriculum content and characteristics, executive strategies, evaluation methods and graduate roles and duties were described and after proximity and classification of information, comparison and interpretation were performed.

    Results

    Despite the similarities in the mission, philosophy and goals of the rehabilitation nursing curriculum of Iran and Australia, there are differences such as differences in the admission requirements, course duration, type of courses accreditation, internship hours, diversity of educational environments, existence of the dissertation and as well as assigned role and duties after graduation.

    Conclusion

    A comparative comparison of two curriculums identified the strength and weaknesses of the Iranian Rehabilitation Nursing curriculum for program designers. By reviewing the student admission requirements, accommodation of assigned roles and content with Iranian community needs and creating diversity in inclusive learning methods, we can take the big step to improve the quality of Iranian rehabilitation nursing curriculum.

    Keywords: Curriculum, Rehabilitation Nursing, Iran, Australia
  • Pages 33-43
    Introduction

    Stress is a natural phenomenon and is considered as an integral part of daily life. Identifying stressors and training and applying coping styles can be very useful in training qualified and efficient nurses. The aim of this study was to identify stressors and coping styles from the perspective of nursing students.
     

    Methods

    The present study is a cross-sectional descriptive study that was conducted in 2020. All 3rd to 8th semester undergraduate nursing students of Alborz University of Medical Sciences (200 students) were enrolled in the study by census method. Data collection tools were the Stressors Questionnaire and Lazarus and Folkman Coping Styles Questionnaire. The data were analyzed using SPSS software V.26 and descriptive statistics (mean and standard deviation).
     

    Results

     The mean and standard deviation of stress perceived by students (2.85 58 0.58) and in the domains of clinical environments (2.91±0.61), personal-social (2.89±0.73), studying in university (2.75±0.63) and generally stressors questionnaire was (2.85±0.58). The use of stress coping styles in 1.3% of students was at a high level, 64.5% at a medium level and 34.2% at a low level .The positive reassessment coping style with mean and standard deviation (12.22±3.43) was the most used among students.
      

    Conclusion

    It is essential to make the necessary plans by the managers and educational programmers to reduce and control stressors and use effective coping strategies in nursing students. In this regard, educating and guiding students to use problem-oriented coping methods seems useful.

    Keywords: Stress, Coping Strategy, Nursing Students
  • Somaye Sohrabi, Amin Habibi, Neda Arabzadeh* Pages 44-52
    Introduction

    Self-directed learning is one of the most practical competencies that makes a person independent in learning and paves lifelong learning. Due to the rapid growth of knowledge and technology in nursing, self-directed learning is more important. This study aimed to investigate the level of self-directed learning readiness in nursing students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences.

    Methods

    In this cross-sectional study, the study population included bachelor and master nursing students studying in the second semester of the 2020-2021 academic years in the School of Nursing and Midwifery of Shahid Beheshti University of Medical Sciences.  The sample size was estimated to be at least 225 students who were selected by stratified random-sampling among the students. A questionnaire consisting of two parts was used for data collection. The first part of the questionnaire included the demographic data of the participants. The second part assessed the level of self-directed learning readiness of students by Gaglilmino's self-directed learning questionnaire.

    Results

    A total of 225 students (68% female) participated in the study. The average total score of students from the self-directed learning readiness questionnaire was 214.44±19.05. Eight percent of students had a low level, 13.8% had a medium level, and 78.2% had a high level of self-directed learning readiness. There was a statistically significant relationship between age (P=0.003) and gender (P=0.04) of students with their level of self-directed learning readiness. There was no statistically significant relationship between students' educational level and self-directed learning readiness.

    Conclusions

    Nursing students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences have a relatively high level of self-directed learning readiness. However, reviewing the educational programs of nursing students at the bachelor and master levels (more emphasis on group learning and critical thinking) and paying attention to the student-centered principle in the educational process can improve students' skills in this area.

    Keywords: : Self-directed learning, Nursing students, Lifelong learning, Nursing education, Shahid Beheshti University of Medical Sciences
  • Nasim Esteki Azad, Mohsen Golparvar*, Ilnaz Sajjadian Pages 53-64
    Introduction

    Mothers of single-parent children need a lot of help and assistance because they are alone in playing parenting roles. This study aimed to determine the effectiveness of play therapy based on child-parent relationships and cognitive-behavioral art-play therapy on single-parent mothers’ affective capital and their components.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with three groups in two stages of pre-test and post-test. The statistical population of the study included single-parent mothers and their 6 to 12 years children. From the statistical population, 54 people were selected through purposive sampling and then randomly assigned to two experimental groups and a control group (each with 18 children). Golparvar affective capital questionnaire was used to measure the dependent variable. Play therapy based on child-parent relationships and cognitive-behavioral art-play therapy groups were treated in 10 sessions (90 to 120 minutes in each session) respectively. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance and Bonferroni post hoc test.

    Results

    The results showed that in affective capital, there was a significant difference between cognitive-behavioral art-play therapy with play therapy based on child-parent relationships (p<0.05) and the control group (p<0.01), and between play therapy based on child-parent relationships with the control group (p<0.01). In positive affect, there was a significant difference between cognitive-behavioral art-play therapy and play therapy based on child-parent relationships with the control group (p<0.01). Also, results revealed that there was significant difference between the effectiveness of cognitive-behavioral art-play therapy and control group on feeling of energy and between cognitive-behavioral art-play therapy with play therapy based on quality of child-parent relationships and control group on mothers’ happiness (p<0.01).

    Conclusions

    Considering the effect of cognitive-behavioral art-play therapy and play-therapy based on parent-child relationships on increasing of single-parent mothers’ affective capital, the use of these therapies in treatment centers for single-parent mothers and their children can be considered.

    Keywords: Play therapy, Art therapy, Affective capital, Mothers, Single-parents’ children
  • Moslem Beshkar, Zahra Nikomanesh*, Farhad Kahrazei Pages 65-76
    Introduction

    It is necessary to pay attention to the perception of competence and quality of life in students because of its effective role on mental, physical and social health; therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of optimism training on the perception of competence and quality of life of elementary students.

    Methods

    In a quasi-experimental study of pre-test and post-test with a control group, from the fifth and sixth grade students of Chabahar city in the academic year 2020-2021, 30 people were selected by available sampling method and in two A group of 15 people were tested and tested; And responded to Harter's Merit Perception Scale and Quality of Life Ravens Siberi et al. The students in the experimental group underwent Seligman optimism training for 8 sessions of 60 minutes, but the control group did not receive any training. Data were analyzed using SPSS software version 22 and multivariate analysis of covariance at the significance level of α = 0.05.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the perception of competence and quality of life of students in the experimental group compared to the control group (P <0.01).

    Conclusion

    The results showed that optimism education improved the perception of competence and quality of life of elementary students, so the results of the study require more attention of educators in the field of the effect of optimism on improving the psychological status of students.

    Keywords: Optimism, Competency perception, Quality of life, Students
  • Faezeh Mirsamadi *, Ali Naghi Aghdasi, Touraj Hashemi, Shahram Vahedi Page 77
    Introduction

    Educational Bybee and Ganiye educational model are among the teaching methods that seem to play a role in strengthening this category of thinking skills; therefore, the present study was conducted to comparethe effectiveness of the educational model Bybee and Ganiye educational model on critical thinking and creative thinking of second-year female students.

    Methods

    The statistical population of this quasi-experimental study (pre-test-post-test with a control group) included all-female high school students in Tabriz in the academic year 2010-2011 those 60 students were selected using multi-stage and available cluster sampling and randomly assigned to three groups (20 for each group). All three groups completed the Carter (2009) Creative Thinking Skills Assessment Questionnaire and the Watson-Glears Critical Thinking Test as a pre-test and at the end of eight sessions of 60-90 minutes of Bybee training model and eight 60–90-minute sessions of Ganiye training model (every two sessions per week for 4 weeks), the mentioned questionnaires were completed by the groups. Data were analyzed using univariate analysis of covariance in SPSS.15 software.

    Results

    Both the Bybee educational model and Ganiye educational model had a significant effect on critical thinking and creative thinking of second-year female students (p<0.001); However, the Bybee training model had a greater effect on the promotion of critical thinking and creative thinking than the Ganiye training model (p<0.001).

    Conclusion

    Due to the superiority of the effectiveness of the Bybee educational model on fostering students' critical thinking and creative thinking, the use of this teaching method is recommended with more caution due to the small research evidence; however, the importance of holding training courses in this approach should be explained to teachers and specialists in the field of education.

    Keywords: Education, Model, Bybee, Ganiye, Critical Thinking, Creative Thinking