فهرست مطالب

سیاست کاربردی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1400)

مجله سیاست کاربردی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 13
|
  • ساجده العبدالخانی* صفحات 3-19

    شرع مقدس اسلام تاکیدات فراوانی را نسبت به لزوم حفظ جان، مال و آبروی مسلمانان دارد ؛ نمونه های فراوانی در منابع دینی در مورد توصیه به مقابله بیماری های واگیردار وجود دارد که در بخشهای مختلف ابواب حدیثی و فقهی می توان آن ها را نشان داد.حفظ سلامت در برابر بیماری های واگیردار و خود مراقبتی در حوزه آن ، یکی از اصلی ترین دستورات فقه است که در متون و قواعد فقهی مربوط تبلور یافته است. فقه امامیه به قدری متقن و مستحکم است که بر وجوب حفظ جان و فرایند آموزش به افراد در برخورد با بیمار تاکید داشته و قایل است ، اگر متخصصین هر موضوع (که در این مساله پزشکان هستند) بر اساس نظر کارشناسی خود ، حکمی را صادر کنند و حضور در اجتماعاتی چون ، نمازهای جماعت و زیارات اماکن مقدسه و هییت های مذهبی و... را به دلیل خطرات موجود ، ممنوع اعلام کنند ، از آنجا که ، شرکت در این مراسم ، مستحب بوده و جلوگیری از شیوع بیماری بر اساس قاعده «لاضرر» و « وجوب دفع الضرر المحتمل بحکم العقل» و « ارشاد »، واجب می باشد ؛ مطابق قاعده لاضرر ممنوعیت شرعی حضور در این اجتماعات ایجاد شده و حفظ جان مقدم است . در روایات نیز به این مساله تاکید شده که اگر جایی بیماری واگیرداری مثل وبا و طاعون فراگیر شود ، باید از حضور در اجتماعات حذر کرد.این نوشتار به بررسی ، تعالیم دینی در مقابله با بیماری واگیردار ، از منظر فقهی پرداخته است .

    کلیدواژگان: حفظ جان، بیماری واگیردار، فقه امامیه، علم پزشکی، بیمار
  • سیمین حاجی پور ساردویی* صفحات 23-48

    جهان درگیر بحرانی است که در حافظه زنده بشر بی سابقه است. همه گیری کووید19 از منظر ضرورت، فوری، از منظر مقیاس، جهانی و از منظر تاثیر، گسترده و همه گیر است. مقاله حاضر با تکیه بر رویکرد هارولد دی. لاسول برای ارایه بینش در مورد پدیده های آشکار در علوم سیاسی، از درس های ادبیات علوم سیاسی برای درک پویایی پدیده کووید19 استفاده می کند. در این پژوهش، با استفاده از ابزار مشاهده از شیوه هایی استفاده شد که بر اساس آنها، مشخص شد تخصص های علمی و فنی، احساسات و پیام ها و روایات بر تصمیمات سیاستی تاثیر می گذارند و روابط بین شهروندان، سازمان ها و دولت ها را شکل می دهد. به علاوه، فرآیندهای مختلف سازگاری و تغییر، از جمله یادگیری، افزایش پاسخ های سیاسی، تغییرات در شبکه ها (ملی و جهانی)، اجرا و مدیریت سیاست ها در مسایل فرامرزی و ارزیابی موفقیت و شکست سیاست ها مورد بحث و بررسی قرار گرفتند. یافته ها نشان داد جنبه های ناشناخته ای از علوم سیاسی و علم سیاستگذاری در پی همه گیری مورد شناسایی قرار گرفته اند که شایسته توجه هستند.

    کلیدواژگان: کروناویروس، همه گیری، سیاستگذاری عمومی، فرایندهای سیاسی، بحران
  • عبدالرحمن حسنی فر* صفحات 51-65

    مشکل و بحران کرونا- سبک جدیدی از زندگی را رقم زده است- چیزی بود که همه مردم و اجزاء متفاوت ساختار کلان سیاسی و اجتماعی -نزدیک به دو سال است- درگیر آن شدند؛ موضوعی که به فرهنگ، اقتصاد، آموزش، دین، حوزه نظامی و از همه مهمتر بهداشت و درمان ارتباط پیدا کرد و به عبارتی همه ارکان نظام سیاسی - اجتماعی را درگیر خود کرد. تجربه این بحران برای جامعه ایرانی می تواند مبنای بررسی و تامل باشد که در اینجا ارتباط آن با حکمرانی مورد بررسی قرار می گیرد.به عبارت دیگر ،این که کرونا چه مسایلی در حوزه حکمرانی برای ما ایجاد کرده موضوع این مقاله است که در گام اول شناسایی و در گام بعد به حل و رفع آنها پرداخته شده است. واکاوی ارتباط میان یک بحران همه گیر و حکمرانی را باید موضوع محوری مقاله دانست. این مهم با توجه به تحولات سویه های گوناگون زندگی فرد ایرانی و تصمیم های حاکمیت در بحران کرونا به انجام رسیده است.

    کلیدواژگان: کرونا، بحران، حکمرانی، ایران
  • مهدی خاقانی اصفهانی* صفحات 69-85

    با پیدایی بحران ها و تهدیدهای جهانی، ضرورت بازاندیشی و بازصورت بندی دستاوردهای راهگشای علوم انسانی به ویژه خوانش های استعلایی و الهی، از جهات گوناگونی آشکار می شود. پیامدسنجی بلایای طبیعی و بیماری های واگیری همچون کووید-19 بر زندگی اجتماعی و نیازهای انسانی، زمینه تامل دوباره بر مبانی فلسفی غرب و پیامدهای آن بر قلمروهایی مانند حقوق مدرن غربی را فراهم نموده است. رویکرد نقادانه به جایگاه و عملکرد علوم تکنیکی و تجربی - که برآمده از مدرنیته غربی و مبتنی بر اصول فلسفه اومانیستی و متبلور در ساحت های علوم انسانی غربی است- وظیفه علوم انسانی انتقادی است. حقوق امنیت زیستی و روانی شهروندان، تکلیف دولت هاست و نظام حقوقی مدرن غربی، بر پایه فلسفه اومانیسم و تبعات نظام حقوقی خودمدار و حق بنیاد فارغ از هنجارگذاری حقوقی در حمایت از معنویت و شریعت، توسط کرونا به چالش کشیده شد. ارزش های نظام حقوقی لیبرال دموکراسی از جمله تعهدات دولت ها در تامین آزادی و حق های حداکثری شهروندان مخدوش شد و جلوه-های امنیت گرایی، تحدید آزادی های عمومی و عوام گرایی حقوقی در مغرب زمین، هویت پنهان نظام سیاسی-حقوقی غرب را افشا کرد. این مقاله، به روش توصیفی- تحلیلی، پس از توصیف برخی جلوه های نقض لیبرالیسم در راهبرد حقوقی کشورهای غربی در مهار بزهکاری و بزه دیدگی ناشی از تغییر سبک جرایم در زندگی کرونایی، این فرضیه را می-کاود که نارساییهای حقوقی برخی کشورهای غربی در مدیریت چالش بزهکاری در عصر کرونا ناشی از حاکمیت لیبرالیسم منفعت گرا بر علوم انسانی غربی است و شرط غلبه بر وضعیت فعلی علوم انسانی در جهان سوم، تفطن در کاستی های علوم انسانی غربی و ارتقای فهم میان فرهنگی است.

    کلیدواژگان: حقوق کیفری اومانیست، نقد مدرنیسم حقوقی، سیاست جنایی غربی، بزهکاری در پاندمی
  • حسین سلطان محمدی* صفحات 89-111

    معنویت که به معنای اعتقاد داشتن به یک نیروی حاکم برتر و قدسی در زندگی است، در سلامت بسیار حایز اهمیت است و امروزه با توجه به مشکلات روانی ناشی از ویروس کرونا پرداختن به نقش معنویت در سلامت انسان ها ضرورت دارد.زیرا اعتقادات معنوی، بر ابعادمختلف زندگی به عنوان عامل مهم درایجاد حس امیدواری و ارتقای سازگاری وتطابق و تقابل با درد و رنج ناشی از بیماری ها و رویارویی با بحران های وجودی ناشی از بیماری های تهدیدکننده حیات تاثیر دارد. هدف پژوهش، بررسی نقش اعتقادات معنوی درارتقای سلامت روانی، پیشگیری و کاهش اختلالات بیماری کرونا می باشد که با روش تحلیل محتوا ومطالعه ی کتابخانه ای (اسنادی) سعی دارد چگونگی تاثیر گذاری معنویت را درپیشگیری و درمان بیماری کرونا بررسی نماید. یافته ها حاکی ازآن است که:• اقدامات معنوی با هدف بهبود مهارتها و حمایت اجتماعی می توانند احساسات مثبت اندیشی و امید به زندگی و تلاش برای بهتر بودن را تقویت کرده ، تندرستی را افزایش دهند.• .اقدامات معنوی با افزایش خودآگاهی و ارایه راهکارهای دینی درمقابله با مشکلات احساس افسردگی و اضطراب را کاهش داده و حس آرامش را تقویت و توان مقابله با مشکلات را بالا می برد.• معنویت به واسطه تسکین احساسات آکنده از فشار عصبی، احساسات درمانگر در فرد را تقویت کرده و می تواند تاثیر مثبتی بر سیستم ایمنی، قلبی - عروقی، و عصبی بگذارد.• مداخلات معنوی از طریق تغییر نگرش بیماران به زندگی یا بیماری، باعث ارتقای کیفیت درزندگی شده و درنتیجه پذیرش شرایط بیماری راحترخواهد بود.

    کلیدواژگان: معنویت، حس معنوی، سلامت روانی، سلامت جسمی، کرونا
  • حامد عامری گلستانی*، فرزانه دشتی، بیژن میرزایی صفحات 115-140

    همه گیری کرونا، دولت ها را در موقعیتی بحرانی قرار داد در حالی که آن ها به هیچ وجه منتظر چنین وضعیتی نبودند. این همه گیری، فقط یک خطر بالفعل پزشکی نبوده، بلکه کارآمدی سیاست های دولت ها را هدف گرفته است. در این میان، اتخاذ سیاست های مناسب جهت برخورد با این بحران، بیش از همه به یک مقوله بنیادین باز می گشت: سرمایه اجتماعی. سرمایه اجتماعی و اعتماد سیاسی همراه آن، بیش از همه دولت ها را یاری کرده و کمبود آن لطمه اساسی به سیاستگذاری آن ها در مهار بحران همه گیری می زند. در ایران نیز، دولت در وضعیتی نامساعد و بحرانی با این همه گیری مواجه شد، اگرچه در این زمینه بسیاری از دولت ها وضعیتی مشابه داشتند، اما، کاهش سرمایه اجتماعی در ایران، که از بحران هایی پیشین و نزدیک نشیت گرفته بود، کار را برای آن دشوارتر کرد. در این مقاله، ضمن بررسی مقوله سرمایه اجتماعی و اعتماد سیاسی، به نمونه دولت ایران اشاره خواهد شد و این پرسش مطرح خواهد شد که: کاهش سرمایه اجتماعی دولت در ایران، در مسئله همه گیری کرونا، چه عواقبی داشته است؟ و مطابق بررسی ها، این کاهش بیش از هر چیز ناشی از بحران های پیشین، عدم اعتماد سیاسی و ناکارآمدی دولت در سیاستگذاری های کلان خود بوده است.

    کلیدواژگان: اعتماد سیاسی، ایران، بحران همه گیری کرونا، سرمایه اجتماعی
  • علی پاشا غفاری*، سید رضا حسینی صفحات 143-159

    ازجمله نظریه های مطرح در امر توسعه که با رویکرد سه گانه خود به بخش خصوصی، جامعه مدنی و حاکمیت تلاش دارد کشورها را به سطح قابل قبول و استانداری ازتوسعه رهنمون سازد، نظریه حکمرانی مطلوب است. از جمله اهداف توسعه ای تحقق حکمرانی مطلوب استفاده از ظرفتیهای بومی برای کنترل بیماری های فراگیر چون کرونا می-باشد. بر این اساس مقاله حاضر تلاش دارد با برشمردن اولویتهای حکمرانی مطلوب در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، ظرفیتهای آن برای مواجهه با بحران کرونا را بررسی نماید. مسئله تحقیق بر آن است که الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به عنوان یک الگوی بومی توسعه، از چه ظرفیتهای برای مواجهه و کنترل همه گیری کرونا برخوردار است؟ یافته ها که به روش توصیفی و استفاده از منابع کتابخانه ای بدست آمده نشان می دهد الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با تاکید بر مدیریت داخلی، مشارکت مردم با دولت، بکارگیری آموزه های دینی و ملی و همچنین استفاده از تجربیات علمی بیرونی، توانسته است در کنترل و مهار بیماری کرونا موفق عمل نماید.

    کلیدواژگان: اسلام، ایران، الگوی پیشرفت، حکمرانی مطلوب، کرونا
  • سید محمدرضا محمودپناهی* صفحات 163-184

    الگوی مناسبات بین حاکمیت و ملت در مردمسالاری دینی در مواجهه با بلایای فراگیری نظیر کرونا متمایز از الگوی لیبرال دموکراسی است، در این الگو بر اساس دو پایه جمهوریت و اسلامیت در قانون اساسی ایران، حاکمیت بر اساس خواست و رای مردم در چارچوب قوانین و آموزه های وحی، امور معنوی و دنیایی جامعه را مدیریت و راهبری می کند. بر خلاف نظام های لیبرال و سرمایه داری که در آن ها امور مادی و منفعت اصالت دارد و سیاست های حقوق بشری و رفاهی فرعی هستند و این سیاست ها برای حفظ سیستم اتخاذ می شوند، در نظام جمهوری اسلامی سیاست های حقوق بشری و رفاهی اصالت و اولویت واقعی خواهد یافت و یرای مواجهه با بحران های فراگیری نظیر کرونا به حاکمیت دوگانه اسلام یا جمهوری منجر نخواهد شد. در این پژوهش، اصول حاکم بر مناسبات حاکمیت و ملت در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با کرونا با روش تحلیلی توصیفی و استفاده از منابع کتابخانه ای بدست می آید. بر اساس یافته های این پژوهش اصول کرامت، برابری و عدم تبعیض، آزادی، رفاه و امنیت، حقوق شهروندی و حاکمیت قانون در قانون اساسی جمهوری اسلامی تحت هدایت قوه تعدیل کننده ولایت فقیه است که موجب حفظ و تقویت حقوق متقابل ملت و دولت در مواجهه با ویروس کرونا خواهد شد.

    کلیدواژگان: حاکمیت، حقوق اساسی، ملت، کرونا، قوه تعدیل کننده
  • محمد مرادی بیناباج*، میثم مرادی بیناباج صفحات 187-211

    در این مقاله سعی شده است با مرور و بررسی دیدگاه ها و نظرات مختلف مرتبط با مفهوم سبک زندگی و مولفه های آن به ویژه در شرایط بحرانی ، شناختی نسبی پیرامون تاثیرات ویروس کرونا بر سبک زندگی ارایه شود؛ همچنین ارتباط و اثرات متقابل این دو بر یکدیگر نیز مورد بحث قرار گرفته است. نظریه پردازان متعددی به بحث و بررسی پیرامون کرونا و آثار آن پرداخته اند. همچنین با توجه به اهمیت و نقش اساسی نوع سبک زندگی در نحوه برخورد با پیشامدهای اجتماعی در سطح خرد و کلان، در این پژوهش به نظرات آنان در مورد نحوه یا تغییر سبک زندگی افراد جامعه در مقابل ویروس کرونا اشاره شدهاست. همچنین در این مقاله سبک زندگی از منظر اندیشمندان اسلامی و غربی با یکدیگر مقایسه شده است، به ویژه دیدگاه امامین انقلاب که در زمره مهمترین و تاثیرگذارترین رهبران مذهبی و سیاسی قرن اخیر هستند پرداخته شده است. به علاوه سبک زندگی غربی نیز از ابعاد گوناگون مورد بررسی قرارگرفته است.از آنجایی که انسان کنونی خصوصا انسانی که با تفکر غربی دنیوی تعریف می شود، جهت ادامه زندگی در رویاروییاش با کرونا به پوچی رسیده و بیش از پیش در کلاف سردرگم سبک زندگی تحمیلی نظام سلطه که هدفش استثمار و استعمار انسان عصر جدید است، به دام افتاده است. در این میان نظام سلطه در تلاش است تا کارآمدی و توانمندی خود در تمامی ابعاد زندگی بشری را به عنوان نسخه ای جامع و کامل برای زندگی بشر و حذف نیاز انسان مدرن به معنویات و دین به رخ بکشاند.

    کلیدواژگان: بحرانکرونا، سبک زندگی اسلامی، سبک زندگی غربی، مصرف، مواسات
  • حمید ملک زاده*، مینا زحمتکش صفحات 215-235

    چه چیزی در جهان پیرامون می تواند یک پدیده خاص را به موضوع مناسبی برای یک پژوهشگر سیاسی تبدیل کند؟ این پرسش بنیادینی است که در این مقاله بنا داریم به نحو مقتضی به آن پاسخ بدهیم. پاسخی که ما برای این پرسش ارایه خواهیم داد، حول محور مسایلی که ممکن است یک نظرگاه سیاسی از درون آن به همه گیری کرونا بپردازد شکل گرفته است. این مقاله ضمن تلاش برای پاسخ دادن به پرسش هایی درباره نسبت میان پدیده های جاری در جهان پیرامون و سیاست، دلالت های سیاسی همه گیری کرونا و عناصر برجسته ای که همه گیری کرونا را به موضوعی برای مطالعالت سیاسی تبدیل می کنند سازماندهی شده است. نویسندگان، در جریان تلاشی که برای پاسخ دادن به پرسش اول انجام داده اند معلوم می کنند که همه گیری کرونا را نه در سطحی انتیک، بلکه در سطح بنیادی تر هستی شناختی، به عنوان پدیده ای سیاسی در نظر داشته اند.در بخش دوم، به دلالت های هستی شناسانه همه گیری کرونا برای سیاست در ایران پرداخته و در نهایت عناصر بنیادین مطالعه خود را به عنوان یک جور روش شناسی ممکن در مطالعات سیاسی پیشنهاد می کنند. این مقاله، بر عناصری از هستی شناسی سیاسی کارل اشمیت، و نظریه های بنیادین در آنتولوژی سیاست پایه گذاشته شده است.

    کلیدواژگان: همه گیری، کرونا، امرسیاسیف اشمیت، پدیدارشناسی
  • سید محمدحسین میرهاشمی* صفحات 239-250

    همزمان با شیوع گسترده ویروس کرونا در زمستان 1398 که کشورها را یکی پس از دیگری درنوردید، انبوهی از اطلاعات درست و نادرست، فضای جوامع این کشورها را دربرگرفت. این موج به اندازه ای بزرگ بود که کارشناسان حوزه رسانه از واژه «همه گیری اطلاعاتی» برای اشاره به آن استفاده کردند. ناشناخته بودن عملکرد دقیق این ویروس نزد متخصصان، گسترش بسیار سریع آن و سرعت بالای پخش اطلاعات بعضا نادرست به واسطه شبکه های اجتماعی به آشفتگی و اضطراب شهروندان در بسیاری از کشورها دامن زد. در این میان، رسانه های معتبر برخی کشورها از جمله ایران کوشیدند که مرجعیت خبری را در سطح جامعه به دست گرفته و با تمهیداتی، ابتکار عمل را در سطح رسانه ای در برابر این همه گیری اطلاعاتی در اختیار داشته باشند. اما یکی از دلایلی که این همه گیری اطلاعاتی در مواردی با موفقیت اشاعه یافت، ضعف سواد رسانه ای و اطلاعاتی شهروندان در جوامع میزبان بود. این آسیب پذیری و ابعاد پیش بینی نشده آن، یادآور ضرورت غیرقابل انکار افزایش سواد اطلاعاتی و رسانه ای به عنوان مهارت های اساسی زندگی شهروندان در عصر کنونی است. از این رو در این پژوهش پس از تشریح پدیده ای که از آن با عنوان «همه گیری اطلاعاتی» یاد می شود به تقویت سواد رسانه ای و سواد اطلاعاتی به عنوانی راهکاری حیاتی در برابر سیطره آن اشاره خواهد شد. همچنین یادآور می شود که سواد رسانه ای به مکملی به نام مرجعیت رسانه ای نیاز دارد که هر دو می بایست همچون یک ضرورت حکمرانی در دستور کار قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، سواد اطالاعاتی، همه گیری اطلاعاتی، بحران، حکمرانی
  • حسین نعمتی*، مصطفی انصاری صفحات 251-274

    بهره مند شدن از یک زندگی سالم و با کیفیت توام با طول عمر و عاری از بیماری و ناتوانی، حقی است که باید شامل تمامی افراد، شهر و روستا دانست. این حق مردم است که از سلامت لازم برخوردار باشند. مسئولیت این بهداشت و سلامتی بر عهده دولتها است. کشورهایی که به دنبال تحقق توسعه پایدار هستند باید بدانند برخورداری از سلامت افراد جامعه شرط لازم آن میباشد. سلامتی ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی را شامل میشود که تمامی ابعاد سلامت انسان و محیط را شامل میشود. از آنجایی که سلامت و توسعه ارتباط تنگاتنگی دارند دولتها باید به دنبال تامین سلامت افراد جامعه خود باشند. یکی از مفاهیم که نقش مهمی در سلامت روستاییان دارد حکمرانی خوب یا به عبارتی نقش دولت در تامین و پاسخگویی به وضعیت سلامتی و بهداشت افراد جامعه است. پژوهش از لحاظ هدف تحقیقات کاربردی و از لحاظ شیوه اجرا جزء تحقیقات توصیفی -همبستگی بود. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران و نمونه گیری طبقه ای (طبقات=روستاها) 178 دهیار روستاهای بخش مرکزی همدان انتخاب شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه حکمرانی خوب و سلامت محقق ساخته استفاده شد. روایی پرسشنامه ها ازطریق اظهار نظر صاحبنظران مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه ها از ضریب آلفای کرونباخ حکمرانی خوب 82/0 . سلامت 80/0 گزارش شد. برای گردآوری اطلاعات تجزیه و تحلیل داده ها از دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد. نتایج نشان داد نقش دولت به عنوان حکمرانی خوب تاثیر به سزایی بر سلامت افراد دارد.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، سطح سلامت، سیاست گذاری، بحران کرونا، جمعیت روستایی
  • شهرام وثوقی راد* صفحات 275-296

    بیش از یک سال از شروع پاندمی کرونا میگذرد. در این مدت، گسترش بیماری کووید19 امنیت اقتصادی، اجتماعی و روانی را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. اکثر کشورها با کسب توانمندیهای قابل توجه نظامی و هستهای و عضویت در بلوکها و مجموعه های نظامی واقتصادی خود را در مقابل تهدیدات امنیتی ایمن کرده بودند، اما اکنون با شیوع این بیماری در حفظ جان اتباع خود ناکام مانده و درحوزه امنیت ملی با مشکلاتی مواجه شده اند. بنابراین، با شناخت و درک دقیق و به موقع تغییرات رخداده می توانند مولفه های جدید امنیت ملی را شناخته، راه های دسترسی به آنها و تامین امنیت جدید را بیابند و با مدیریت صحیح بهترین اقدامات را در جهت حفظ و افزایش منافع مردم خود انجام دهند. هدف اصلی از این پژوهش شناسایی مولفه های مفهومی امنیت ملی به منظور کمک نظری به حوزه سیاستگذاری امنیتی برای مدیریت کارآمد امنیت در چشم انداز آتی است.در این پژوهش برای گردآوری داده ها از روش اسنادی استفاده شد و برای تحلیل داده ها، الگوی طراحی شده توسط نویسندگان مبنا قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان می دهد عملکرد مناسب دولتها مستلزم: تجدید نظر در سیاست های امنیتی و دفاعی، تمرکز بیشتر بر مدیریت بحران ها و بلایای بین المللی و تجدیدنظر در مورد نقش دولت در نظارت بر ارایه خدمات اساسی است.

    کلیدواژگان: کووید 19، امنیت ملی، امنیت انسانی، سلامت
|
  • Sajida Alabdolkhani * Pages 3-19

    The holy sharia of Islam places great emphasis on the need to protect the lives, property and reputation of Muslims; There are many examples in religious sources about the recommendation to fight infectious diseases, which can be shown in different sections of hadith and jurisprudence.Maintaining health against infectious diseases and self-care in its field is one of the main rules of jurisprudence that is crystallized in the relevant jurisprudential texts and rules. Imami jurisprudence is so sound and strong that it emphasizes the need to save lives and the process of educating people in dealing with the patient and believes that if the experts in any subject (who are doctors in this matter) issue a ruling based on their expert opinion And forbid attending gatherings such as congregational prayers and pilgrimages to holy places and religious delegations, etc., due to the existing dangers, since it is mustahab to participate in this ceremony and to prevent the spread of the disease according to the rule. "No harm", "Obligation to avoid possible harm by reason" and "Guidance" are obligatory; According to the no-harm rule, the sharia ban on attending these gatherings is created and the preservation of life is paramount. The narrations also emphasize that if a contagious disease such as cholera and plague spreads somewhere, one should avoid attending meetings.This article examines the religious teachings against the contagious disease from a jurisprudential perspective.

    Keywords: Life preservation, infectious disease, Imami Jurisprudence, medical science, patient
  • Simin Hajipour Sarduie * Pages 23-48

    The world is in the grip of a crisis that stands unprecedented in living memory. The COVID-19 pandemic is urgent, global in scale, and massive in impacts. Following Harold D. Lasswell’s approach to offer insights into unfolding phenomena in political science, this paper uses the lessons of the policy sciences literature to understand the dynamics of COVID-19. In this research, using observation as the research tool, some methods are used according which it is identified that scientific and technical expertise, emotions, and narratives and messaging influence policy decisions and shape relationships among citizens, organizations, and governments. In addition, varied processes of adaptation and change, including learning, surges in policy responses, changes in networks (locally and globally), implementing and managing policies across trans-boundary issues, and assessing policy success and failure are discussed. The results show that identifying understudied aspects of the political sciences and policy sciences deserve more attention in the pandemic’s aftermath.

    Keywords: Coronavirus, Pandemic, Public Policy Sciences, Policy Processes, Crisis
  • Abdolrahman Hassanifar * Pages 51-65

    The Corona problem and crisis - a new way of life - was something that all the people and the different components of the macro-political and social structure - for almost two years - were involved in; An issue that was related to culture, economics, education, religion, the military, and most importantly, health, and in other words, involved all the pillars of the socio-political system. The experience of this crisis for the Iranian society can be the basis for study, which here examines its relationship with governance. In other words, what issues Corona has created for us in the field of governance is the subject of this article, which will be identified in the first step and resolved in the next step. How a problem turns into a pandemic crisis? What is the role of the government in a pandemic crisis? This paper studies the corona pandemic conditions in Iran to answer these questions.

    Keywords: Corona, Crisis, Governance, Iran
  • Mahdi Khaghani Esfahani * Pages 69-85
  • Hossein Soltan Mohammadi * Pages 89-111

    Spirituality, which means believing in a superior and holy ruling force in life, is very important in health, and today, due to the psychological problems caused by the corona virus, it is necessary to address the role of spirituality in human health. Different aspects of life as an important factor in creating a sense of hope and promoting adaptation and coping with coping with pain and suffering caused by diseases and dealing with existential crises caused by life-threatening diseases. The aim of this study was to investigate the role of spiritual beliefs in promoting mental health, prevention and reduction of coronary heart disease disorders. The findings indicate that:• Spiritual actions aimed at improving skills and social support can strengthen positive emotions and hope for life and strive to be better, and increase health.• Spiritual actions reduce feelings of depression and anxiety by increasing self-awareness and offering religious solutions to problems, and strengthen the sense of calm and increase the ability to deal with problems.• Spirituality strengthens the therapist's emotions by relieving emotions full of stress and can have a positive effect on the immune, cardiovascular, and nervous systems.• Spiritual interventions improve the quality of life by changing patients' attitudes toward life or disease, and as a result, it will be easier to accept the conditions of the disease.

    Keywords: Spirituality, spiritual sense, mental health, physical health, Corona
  • Hamed Ameri Golestani *, Farzaneh Dashti, Bizhan Mirzaee Pages 115-140

    Corona's omnipotence put governments in a critical position while they did not expect such a situation at all. This epidemic has not only medical posed a real threat, but has also targeted the effectiveness of government policies. In the meantime, the adoption of appropriate policies to deal with this crisis has, above all, returned to a fundamental category: social capital. Social capital and the political trust that accompanies it, most of all, help governments, and its scarcity is fundamentally detrimental to their policy of curbing the all-encompassing crisis. In Iran, too, the government found itself in such an unfavorable and critical situation. Although many governments were in a similar situation, reducing social capital in Iran, which had emerged from previous and recent crises, made it even more difficult. Did. In this article, while examining the category of social capital and political trust, the example of the Iranian government will be mentioned and the question will be asked: What are the consequences of the reduction of the government's social capital in Iran in the issue of Corona epidemic? And according to studies, this decline has been largely due to previous crises, political distrust and inefficiency of the government in its macro-policies.

    Keywords: Political trust, Iran, the crisis of the Corona epidemic, social capital
  • ALIPASHA GHAFFARI *, REZA HOSSEINI Pages 143-159

    The Corona crisis has shown that power-based theories based on nationalist values ​​are incapable of preventing events outside of political boundaries and that individuals, societies, and governments are forced to work together based on the need to save lives. One of the theories that tries to control events such as the Corona crisis with its threefold approach to the private sector, civil society, and governance is the " Good Governance." theory. The main idea of ​​good governance is to use indigenous capacities. Accordingly, the present article tries to examine its capacity to face the Corona crisis by enumerating the priorities of Good Governance in the "Iranian -Islamic model of progress".The research question is what capacity does the Iranian Islamic model of progress as a native model of development have to face and control the corona pandemic? The findings obtained by the descriptive method and using library resources show that the Iranian Islamic model of progress has been fruitful by putting emphasis on internal management,people's cooperation with the government, and application of religious and national teachings, as well as the use of external scientific experiences. we can showcase that It has been successful in controlling and controlling the corona pandemic.

    Keywords: Islam, Iran .model. of progress. Good governance, corona virus .pandemic
  • Seyyed MohammadReza Mahmoudpanahi * Pages 163-184

    The pattern of relations between the government and the nation in religious democracy in the face of pervasive disasters such as the corona is different from the model of liberal democracy. In this model, based on the two pillars of the republic and the Islam in the Iranian constitution, the government manages and directs the spiritual and worldly affairs of society based on the will and vote of the people within the framework of the laws and teachings of revelation. Unlike liberal and capitalist systems, in which material affairs and interests are original and human rights and welfare policies are secondary, and these policies are adopted to maintain the system, in the Islamic Republic system, human rights and welfare policies will be given real authenticity and priority, and will not lead to the dual rule of Islam or the republic in the face of pervasive crises such as the corona. In this research, the principles governing the relationship between the government and the nation in the Constitution of the Islamic Republic of Iran in the face of the corona are obtained by analytical-descriptive method and the use of library resources. Based on the findings of this study, the principles of dignity, equality and non-discrimination, freedom, welfare and security, citizenship rights and the rule of law in the Constitution of the Islamic Republic are guided by the Pouvoir Constituant of Velayat-e-Faqih, which protects and strengthens the mutual rights of nation and state in the face of Coronavirus (COVID-19).

    Keywords: Sovereignty, constitutional rights, Nation, Corona virus, Pouvoir Constituant
  • Mohammad Moradi Binabaj *, Maisam Moradi Binabaj Pages 187-211

    The article studies lifestyle. Studying lifestyle is even more important in a corona pandemic. The question is, how do different lifestyles respond to the difficulty of living in a corona pandemic? The issue of living in exceptional circumstances is met with different responses from different perspectives and approaches. The article seeks the answer in both Western and Islamic lifestyles. The author tries to define two Islamic and Western lifestyles. After defining these two lifestyles, he examines the perspectives on the corona pandemic. He believes that the Western lifestyle has not been successful in dealing with the Corona crisis, and this goes back to the materialism of the Western approach. While the Islamic lifestyle has a greater potential for crisis management due to its focus on transcendence. This feature gives hope, capacity and resilience and resilience in critical situations. Paper according to the capacities of Islamic lifestyle has studied its approach to the Corona crisis

    Keywords: Crisis, Corona, lifestyle, Consumerism, transcendence
  • Hamid Malekzadeh *, Mina Zahmatkesh Pages 215-235

    What makes a particular event in the world around us a good topic for a political researcher? We intend to answer this question appropriately in this article. In response to this question, we discuss issues from which a political viewpoint might address the Corona epidemic. The purpose of this article is to address questions regarding the relationship between current events in the world around us and politics, the political implications of the Corona Epidemic, as well as the salient aspects of the Corona Epidemic that make it a pertinent subject for political analysis. Attempting to answer the first question, the authors found that they considered the Corona epidemic to be a political phenomenon, not at the ontic level, but at a more fundamental ontological level. An ontology on politics in Iran discusses the Corona Epidemic and proposes the elements that constitute its study as a possible methodology for the political study. This paper is based on elements of Carl Schmidt's political ontology and fundamental theories in the political ontology.

    Keywords: Epidemics, Corona, Carl Schmidt, Phenomenology
  • Seyed MohammadHossein Mirhashemi * Pages 239-250

    Simultaneously with the widespread outbreak of the Corona virus in late 2019, which swept the countries one after another, a wealth of true and false information pervaded the societies of these countries. The wave was so large that media experts used the term "infodemic" to refer to it. The ignorance of the exact function of the virus by experts, its rapid spread, and the high speed of dissemination of sometimes inaccurate information through social networks have caused confusion and anxiety among citizens in many countries. Meanwhile, reliable media of some countries, including Iran, tried to take over the news authority at the community level and, with measures, take the initiative at the media level against this information pandemic. But one of the reasons that this information pandemic spread so successfully in some cases was the poor media and information literacy of the citizens in the host communities. This vulnerability and its unforeseen consequences are a reminder of the undeniable need to increase information and media literacy as essential life skills of citizens in the present age. Therefore, in this study, after describing the phenomenon called "infodemic ", strengthening media literacy and information literacy will be mentioned as a vital solution against its dominance. It is also noted that media literacy requires a supplement called media authority, both of which should be on the agenda as a governance necessity.

    Keywords: Media Literacy, information literacy, infodemic, Crisis, Governance
  • Hoosin Nemati *, Mostafa Ansari Pages 251-274

    Research is applied in terms of the purpose of research, and since we seek to examine the variables (good governance and health); The research will be part of descriptive-correlational research in terms of implementation method. The sample size was selected based on Cochran''s formula and stratified sampling (classes = villages) of 178 villages in the central part of Hamedan. A good governance and researcher-made health questionnaire was used to collect data. The validity of the questionnaires was confirmed by reading and commenting by experts. The reliability of the questionnaires from Cronbach''s alpha coefficient of good governance was 0.82. Health was reported to be 0.80. In order to collect information in order to analyze the data and findings of the research, the research hypotheses were examined at two levels of descriptive statistics and inferential statistics. The results showed that the role of government as good governance has a significant impact on people''s health

    Keywords: good governance, health, Policy Making, Corona crisis, rural population
  • Shahram Vosoughirad * Pages 275-296

    It has been more than a year since the onset of the corona pandemic. During this time, the spread of Covid-19 disease has severely affected economic, social, and psychological security. Most countries had secured themselves against security threats by acquiring significant military and nuclear capabilities and membership in military and economic blocs and complexes, but now, with the outbreak of the disease, they have failed to save the lives of their citizens and are facing national security problems. Therefore, by recognizing and understanding the changes that have taken place accurately and in a timely manner, they can identify new components of national security, find ways to access them and provide new security, and take the best steps to protect and enhance the interests of their people. The main purpose of this study is to identify the conceptual components of national security in order to provide theoretical assistance to the field of security policy for effective security management in the future.In this study, the documentary method was used to collect data and the model designed by the authors was used as the basis for data analysis. The findings of this study indicate that the proper functioning of governments requires: a review of security and defense policies, a greater focus on managing international crises and disasters, and a review of the role of government in overseeing the provision of basic services.

    Keywords: Covid-19, National Security, Human Security, health