فهرست مطالب

مرتع و آبخیزداری - سال هفتاد و چهارم شماره 3 (پاییز 1400)

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال هفتاد و چهارم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/22
  • تعداد عناوین: 16
|
  • تکتم ایمانی، مهدی دلقندی*، صمد امامقلی زاده، زهرا گنجی نوروزی صفحات 469-481

    ارزیابی مخاطرات سیلاب موضوع مهمی است که می تواند منجر به کاهش خسارات سیل گردد. مدلسازی بارش-رواناب نقش کلیدی در مدیریت منابع آب و همچنین جلوگیری از مخاطرات سیل بازی می کند. اما استفاده از مدل های هیدرولوژیکی به منظور شبیه سازی رواناب نیازمند واسنجی پارامترهای مختلف می باشند. از این رو، در مطالعه حاضر مدل WMS11.0 جهت شبیه سازی دبی اوج و حجم سیلاب های حوضه بابلرود مورد ارزیابی قرار گرفت. برای واسنجی و اعتبارسنجی مدل به ترتیب از 3 و 2 رخداد بارش استفاده شد. سپس باران طرح منطقه مورد مطالعه، با دوره بازگشت های مختلف (2، 5، 10، 25، 50، 100 و 500 ساله) تعیین و سیلاب ناشی از این بارش ها شبیه سازی گردید. نتایج نشان داد که مدل WMS می تواند با دقت خوبی دبی اوج (با خطای حدود 5 درصد) و حجم سیلاب (با خطای کمتر از 26 درصد) را برآورد کند. اما مدل قادر نبود شکل هیدروگراف را با دقت خیلی خوبی شبیه سازی نماید. همچنین مشخص شد که دبی اوج و حجم سیلاب ناشی از بارش های طرح 2 تا 500 ساله، به ترتیب بین 50 تا 300 مترمکعب بر ثانیه و 6/6 تا 4/32 میلیون مترمکعب متغیر می باشد.

    کلیدواژگان: بارش-رواناب، بارش طرح، دبی اوج، مدلسازی، هیدروگراف سیلاب
  • علی آذره*، الهام رفیعی ساردوئی صفحات 483-500

    هدف این پژوهش، بررسی تغییرات کاربری اراضی در گذشته و پیش بینی کاربری اراضی در آینده با استفاده از مدل ساز تغییر زمین (LCM) در حوزه آبخیز هلیل رود می باشد. آشکارسازی تغییرات کاربری اراضی با به کارگیری تصاویر ماهواره لندست، سنجنده هایTM (تصویر سال 1370)، ETM+ (تصویر سال 1382) و OLI (تصویر سال 1399) انجام گرفت. مدل سازی نیروی انتقال با روش شبکه عصبی پرسپترون چند لایه و هشت متغیر ارتفاع، شیب، جهت، فاصله از جاده، فاصله از رودخانه، فاصله از اراضی کشاورزی، فاصله از شهر، شاخص تفاضل پوشش گیاهی (NDVI) انجام گرفت. جهت پیش بینی تغییرات کاربری اراضی در دوره آتی، از زنجیره ی مارکوف استفاده گردید. نتایج ارزیابی دوره های واسنجی با استفاده از آماره ی کاپا نشان داد که دوره ی واسنجی 1370 تا 1399 بالاترین صحت را جهت پیش بینی تغییرات کابری اراضی سال 1420 داشت. نتایج تغییرات کاربری اراضی حاکی از آن است که بیش ترین افزایش مساحت مربوط به اراضی کشاورزی به میزان 7/293 کیلومتر مربع و بیش ترین کاهش مساحت مربوط به اراضی مرتعی به میزان 6/382 کیلومتر مربع بوده است. هم چنین مساحت اراضی بایر، باغی و مسکونی افزایش یافته و اراضی سنگلاخی بدون تغییر بوده اند. تخریب اراضی مرتعی بیش تر در راستای تبدیل این اراضی به اراضی کشاورزی، باغی و مسکونی بوده است. هم چنین نتایج حاصل از پیش بینی نقشه کاربری آینده 1420با استفاده از مدل ساز تغییر زمین نشان داد که در دوره ی زمانی 1420-1399، مساحت اراضی مرتعی به میزان 1/201 کیلومتر مربع کاهش و مساحت اراضی کشاورزی، مسکونی، باغی و بایر به ترتیب به میزان 01/158، 38/22، 2/20 و 53/0 کیلومتر مربع افزایش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: مدل سازی، شبکه عصبی، زنجیره ی مارکوف، هلیل رود
  • ناهید مشتاق، رضا جعفری*، سعید سلطانی، نفیسه رمضانی صفحات 501-511

    مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کارایی دو الگوریتم آرتیس و سوبرینا در استخراج دمای سطح زمین از باند مادون قرمز حرارتی تصویر TM سال 2009 در منطقه دامنه استان اصفهان صورت گرفت و صحت نقشه های دمایی حاصله از تصویر زمین مرجع شده با داده های دمای سطح زمین که در 10 ایستگاه هواشناسی جمع آوری شده بود با استفاده از آنالیز رگرسیون خطی ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که هر دو الگوریتم قابلیت پهنه بندی توزیع مکانی دمای سطح زمین در منطقه مطالعاتی را دارند و همبستگی بالای میان این دو روش موید این امر بود (R>0.97)، ولی الگوریتم آرتیس نسبت به سوبرینا کارایی بهتری را نشان داد. این الگوریتم بیش از 72% از تغییرات دمای سطح زمین که توسط ایستگاه های زمین ثبت شده بود را بخوبی نشان داد. مطابق این روش، اراضی بدون پوشش گیاهی و مناطق با پوشش گیاهی بالا در زمین های کشاورزی و مراتع بترتیب بالاترین (328 کلوین) و کمترین (291 کلوین) دمای سطح زمین در منطقه را داشتند. نتایج مطالعه بیانگر آن بود که با کاهش پوشش گیاهی مقادیر دمایی افزایش می یابد، بنابراین، اطلاعات دمایی بدست آمده از داده های سنجش از دور با پوشش وسیع مکانی خود می تواند نقش کلیدی در مدیریت اکوسیستم ها بازی کند.

    کلیدواژگان: سطح زمین، داده های ماهواره ای، داده های هواشناسی، آنالیز رگرسیون خطی
  • احمد حجاریان* صفحات 513-527

    هدف از این مقاله بررسی موانع و چالش های اکوتوریسم مرتعی از دیدگاه کارشناسان و ذینفعان با استفاده از روش دلفی و تحلیل عاملی تاییدی می باشد.تحقیق حاضر به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی می باشد و رویکردی کیفی کمی دارد. جامعه آماری پژوهش شامل دو گروه است. گروه اول شامل صاحبنظران و گروه دوم ذینفعان بودند. حجم نمونه برای گروه اول با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی یا زنجیره ای 28 نفر انتخاب شدند و گروه دوم بر اساس آمار حاصل حدود 1000 نفر در نواحی روستایی استان اصفهان می باشد که بر اساس فرمول کوکران 276 نفر تعیین شد.تجزیه و تحلیل دادها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام گردید. به منظور شناسایی چالش های موجود اکوتوریسم مرتعی جوامع روستایی استان اصفهان از فن دلفی استفاده شد. نتایج در بخش کیفی تحقیق بیانگر آن بود که مهم ترین چالش های موجود فراروی اکوتوریسم مرتعی عوامل ساختاری و مدیریتی، سیاست گذاری، عوامل مالی و اقتصادی ، فردی -شخصیتی، پژوهش و اطلاع رسانی می باشد. در بخش کمی با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی در قالب 5 عامل وجود دارد که به ترتیب عبارتند از: عوامل مالی و اقتصادی، عوامل مدیرتی و ساختاری، ضعف قوانین و سیاستگذاری جامع، پژوهش و اطلاع رسانی و عوامل فردی و شخصیتی که 73/78 درصد از واریانس کل را تبیین می نماید.

    کلیدواژگان: اکوتریسم مرتعی، چالش ها و موانع، نواحی روستایی، استان اصفهان
  • محسن سبزی نوجه ده*، مینا امانی، مهدی یونسی حمزه خانلو، لیلا بدری، امید فتحی زاده، اسماعیل شیدای کرکج صفحات 529-542

    در دهه های اخیر جوامع علمی دنیا، توجه ویژه ای به دانش بومی و محلی گیاهان دارویی داشته است تا جایی که علم‎ ‎اتنوبوتانی‎ ‎توسعه یافته است. تحقیق‎ ‎حاضر‎ ‎با‎ ‎هدف‎ ‎شناسایی‎ ‎گیاهان‎ ‎دارویی مراتع شهرستان‎ ‎مشکین شهر و‎ ‎فرهنگ‎ ‎استفاده‎ ‎سنتی از آن ها‎ ‎جهت‎ ‎معالجه‎ ‎بیماری ها‎ ‎به‎ ‎مرحله‎ ‎اجرا‎ ‎درآمد. برای‎ ‎این‎ ‎منظور‎ ‎پس‎ ‎از‎ ‎شناسایی‎ ‎گیاهان‎ ‎منطقه‎ ‎به‎ ‎طور‎ ‎همزمان‎ ‎نام‎ ‎محلی،‎ ‎خواص‎ ‎دارویی،‎ ‎نحوه‎ ‎استفاده‎ ‎و‎ ‎سایر اطلاعات‎ ‎مربوط‎ ‎به‎ ‎گونه‎ ‎ها‎ ‎گردآوری‎ ‎شد‎.‎‏ در این ‏مطالعه اطلاعات مربوط به 25 خانواده و 55 گونه دارویی از منطقه مشکین شهر جمع آوری و شناسایی شد. خانواده های ‏Lamiaceae، ‏Asteraceae‏ و ‏Fabaceae‏ بیشترین‎ ‎تعداد‎ ‎گونه های‎ ‎گیاهی‎ ‎را‎ ‎دارا‎ ‎بودند.‏‎ ‎بیشترین‎ ‎مصرف‎ ‎دارویی ‏گیاهان‎ ‎این‎ ‎منطقه‎ ‎در‎ ‎درمان‎ ‎بیماری های‎ ‎دستگاه‎ ‎گوارشی، بیماری های عفونی و ضد التهاب و درد می باشد. بیشترین ‏گونه‎ ‎های گیاهی در درمان بیماری های دستگاه گوارش استفاده می شدند (50 درصد)‏‎ ‎که 64 درصد افراد آگاه به این ‏موضوع اشاره کردند. کم کاربردترین گونه های دارویی هم مربوط به بیماری های قارچی و انگلی (8 درصد) بودند. ‏وجود گونه های دارویی متنوع در شهرستان مشکین شهر و اقبال روزافزون مردم به استفاده از گیاهان دارویی این نوید را ‏می دهد که می توان با توسعه طرح های اشتغال زایی بر مبنای کشت و کار گیاهان دارویی سازگار با شرایط اکولوژیکی ‏منطقه، گام مهمی در راستای اقتصاد مقاومتی برداشت.‏

    کلیدواژگان: اتنوبوتانی، دانش بومی، خواص درمانی، گیاهان دارویی، مشکین شهر‎.‎
  • حمزه سعیدیان*، حمیدرضا مرادی، سادات فیض نیا، نادر بهرامی فر صفحات 543-556

    بارش اسیدی یکی از عوارض زندگی صنعتی است که از نظر جغرافیایی در سال های اخیر گسترش وسیعی پیدا کرده و مورد توجه بسیاری از محققین قرار گرفته است . این بارش ها اثرات قابل توجهی بر اکوسیستم های مختلف کره زمین دارند. در این تحقیق به منظور بررسی حساسیت به رواناب و تولید رسوب نهشته های سازند گچساران به بارش اسیدی و تغییر غلظت آن، بخشی از حوزه آبخیزکوه گچ در شهرستان ایذه با مساحت 1202 هکتار انتخاب گردید. این تحقیق به منظور تعیین رواناب و رسوب تولیدی در 8 نقطه و با 3 بار تکرار در سازند گچساران در شدت های مختلف 1 و 25/1 میلیمتر در دقیقه و در غلظت های آب مقطر و اسیدیته 4 و 5 در چهار جهت شمالی، جنوبی، شرقی و غربی به کمک دستگاه باران ساز کامفورست انجام شد. به منظور انجام و تحلیل های آماری از نرم افزارهای SPSS و EXCEL استفاده گردید. بیشترین میزان رواناب و رسوب در سازند گچساران در شدت های 1 و 25/1 میلی متر در دقیقه مربوط به بارش با اسیدیته 4 می باشد. بارش با اسیدیته 5 نیز رواناب و رسوب بیشتری نسبت به بارش با آب مقطر نشان داد. نفوذ پذیری نیز در غلظت های مختلف بارش اختلاف معنی داری را نشان داد. بیشترین حساسیت به فرسایش و تولید رسوب به بارش اسیدی را نیز دامنه های شرقی از خود نشان دادند.

    کلیدواژگان: فرسایش خاک، باران اسیدی، سازند گچساران، باران ساز کامفورست
  • رضا شاکری، مهدی قربانی*، کامران شایسته صفحات 557-569
    مدیریت پایدار سرزمین مستلزم شناسایی دستاندرکاران کلیدی برنامه ریزی کاربری سرزمین میباشد. تحلیل شبکه های اجتماعی یکی از روش های مناسب برای شناسایی عوامل مهم تغییر در مدیریت است. در این پژوهش برای تحلیل ذیمدخلان مرتبط با حکمرانی مشارکتی سرزمین در حوزه آبخیز تالاب انزلی، بررسی معیارها و شاخص های سیاستی در سطح شبکه دست اندرکاران سازمانی با استفاده از روش تحلیل شبکه اجتماعی در سطح استان گیلان صورت گرفت. در این زمینه 36 دست اندرکار سازمانی مرتبط با آمایش مشارکتی سرزمین در استان گیلان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. در این پژوهش شاخصهای تراکم، اندازه، دوسویگی پیوندها، انتقال پذیری، میزان تمرکز و میانگین فاصله ژیودزیک در شبکه روابط در سطح کلان و شاخص مرکز- پیرامون در سطح میانی شبکه و شاخص های مرکزیت در سطح خرد (کنشگران) شبکه مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج بررسی شاخصهای سطح کلان شبکه، میزان شاخص تراکم شبکه متوسط بوده و با توجه به نتایج حاصله از شاخص دوسویگی و میزان متوسط روابط دوسویه و متقابل در بین دستاندرکاران سازمانی، انسجام و سرمایه سازمانی نیز در این شبکه متوسط ارزیابی میگردد. پایداری و تعادل شبکه تبادل اطلاعات نیز با توجه به شاخص انتقال یافتگی کم است. نتایج تحلیل شاخص مرکز- پیرامون در سطح میانی شبکه دست اندرکاران سازمانی نشان دهنده تراکم بالاتر پیوندها و انسجام سازمانی بیشتر در بین سازمان های مرکزی در مقایسه با زیرگروه پیرامونی است. همچنین میزان تبادل اطلاعات بین زیرگروه های مرکزی و پیرامونی متوسط ارزیابی گردید. بر پایه نتایج شاخصهای مرکزیت موقعیت هندسی هر کنشگر با توجه به معیارهای مورد نظر در شبکه مشخص گردید.
    کلیدواژگان: آمایش مشارکتی سرزمین، استان گیلان، تحلیل شبکه اجتماعی، دست اندرکاران سازمانی، کنشگران کلیدی
  • خسرو شهبازی*، برزو یوسفی صفحات 571-583

    کاکتوس علوفه ای گیاهی مقاوم با شرایط خشک و نیمه خشک است که در این مناطق می تواند برای تولید علوفه کشت شود. به همین منظور ارزیابی قابلیت کشت گیاه کاکتوس علوفه ای (Opuntia ficus indica L.) در منطقه نفت شهر شهرستان قصرشیرین، استان کرمانشاه مد نظر قرار گرفته است. در این تحقیق از تیمارهای مختلف، بدون آبیاری، یک، 15 و 30 روز یک آبیاری در طول دوره رشد در سه تکرار به مدت سه سال بر اساس طرح بلوک های کاملا تصادفی انجام شد. کشت گیاه کاکتوس در نیمه اول آبان و آبیاری از اول خرداد ماه شروع شد. برخی از ویژگی های زراعی گیاه مانند تعداد پد، ارتفاع گیاه و ماندگاری تعداد گیاهان مورد اندازه گیری قرار گرفت. مقایسه میانگین های نتایج به دست آمده با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن در نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که اثر دور آبیاری و اثر متقابل دور آبیاری در زمان اندازه گیری بر تعداد پد و ارتفاع گیاه دارای اثر معنی داری در سطح آماری 01/0 داشته است. زنده مانی 75، 57، 43 و 38 درصد گیاهان به ترتیب با تیمارهای، دور آبیاری 15، 30، یک بار و بدون آبیاری به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان می دهد کاشت کاکتوس در مناطقی با اقلیم خشک بیابانی مانند قصرشیرین، نفت شهر و سومار استان کرمانشاه با توجه به سازگاری بالای آن توصیه می شود. تولید علوفه خشک کاکتوس علوفه ای می تواند برای توسعه دامداری در این مناطق و مناطق مشابه موثر باشد.

    کلیدواژگان: اثر دوره آبیاری، فرسایش خاک، قصرشیرین، کاکتوس علوفه ای، گرد و غبار
  • مرتضی صابری*، وحید کریمیان، مجید خزایی صفحات 585-596

    این تحقیق به منظور بررسی اثر آللوپاتیک عصاره اندام هوایی و زیرزمینی اکالیپتوس بر مراحل جوانه زنی و رشد گیاهچه ی گونه های Cassia angustifolia Vahl. ، Datura stramonium L. و Hibiscus sabdariffa L. انجام گرفت. ابتدا عصاره استخراج شده از اندام های هوایی و زیر زمینی گونه مذکور تهیه شد و از این عصاره با افزودن آب مقطر غلظت های 0 (شاهد)، 25، 50 ، 75 و 100 درصد به دست آمد. سپس در قالب طرح کاملا تصادفی اثر چهار تیمار مذکور و آب مقطر به عنوان شاهد در چهار تکرار بر جوانه زنی بذر و رشد اولیه گونه های مذکور بررسی شد. نتایج نشان داد که در هر سه گونه مورد بررسی بین صفات اندازه گیری شده درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، طول گیاهچه و شاخص بنیه بذر، تفاوت معنی دار در سطح یک درصد وجود دارد. مقایسه میانگین ها نشان داد که افزایش غلظت عصاره آللوپاتیک اکالیپتوس باعث کاهش جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه ها به طور معنی داری در هر سه گونه شد. بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی مربوط به گونه چای ترش (60 ٪ و 5/3) در غلظت صفر (شاهد) بدست آمد. همچنین در گونه تاتوره فقط تا غلظت 25 درصد (20 ٪) شاهد جوانه زنی بودیم و در غلظت های 50، 75 و 100 درصد جوانه زنی صفر بود. با توجه به نتایج، گیاه دارویی تاتوره حساسیت بیشتری به اثر آللوپاتیک اکالیپتوس نسبت به دو گونه دیگر دارد. بطور کلی پیشنهاد می-شود در منطقه مورد مطالعه تا حد امکان از کشت اکالیپتوس به عنوان بادشکن توام با گونه های دارویی، سنای هندی، چای ترش و تاتوره مورد استفاده قرار نگیرد.

    کلیدواژگان: جوانه زنی، آللوپاتی، عصاره، اکالیپتوس، گیاهان دارویی
  • علی اکبر نظری سامانی*، آریان صلواتی صفحات 597-609

    داشتن اطلاع از مقدار کمی بار رسوبی حمل شده توسط رودخانه ها از اساسی ترین اطلاعات برای مقابله با فرسایش خاک و طراحی سدهای می باشد. در ایران غالبا برآورد بار رسوب معلق بر پایه روش های منحنی سنجه می باشد. از آن جا که داده های برداشت دبی رسوب به طور تصادفی و ناپیوسته می باشد لذا، در عمل درونیابی و برونیابی آن ها با خطای زیادی همراه می باشد. این بررسی به منظور ارزیابی در تعداد داده های موجود برای برآورد بار رسوبی روزانه با مدل های رگرسیونی Loadest است. بنابراین از داده های دبی روزانه رسوب ایستگاه قزاقلی در حوزه آبخیز جنگلی گرگانرود استفاده شد. با توجه به نتایج ارزیابی (دیاگرام تیلور) مدل شماره 2 دارای بهترین دقت بوده و در صورت نبود تا 50 درصد از داده های روزانه رسوب، ضریب همبستگی بیش از 5/0را در برآورد رسوب سالانه و آن هم فقط برای سال اول از خود نشان داد و در مابقی سال های مورد تحقیق ضریب همبستگی غیر قابل قبول است. بنابراین استفاده از روش های منحنی سنجه رسوب با داده های موجود در سطح ایستگاه های ایران، در صورتیکه تعداد داده موجود برای ساخت منحنی سنجه کمتر از 185 عدد باشد با دقت بسیار کمی همراه خواهد بود. همچنین هرچقدر مقدار داده موجود متعلق به دوره های حمل رسوب کم (فصل پاییز و سال خشک) بیشتر باشد کارایی روش Loadest کمتر خواهد بود. با توجه به اینکه در برخی مطالعات برای برآورد و واسنجی مدل SWAT از ایجاد ارتباط بین مدل Loadestبا مدل SWATاستفاده می شود.

    کلیدواژگان: دیاگرام تیلور، گرگانرود، ضریب همبستگی، رسوب معلق
  • ساسان بابایی کفاکی*، شیوا عیوضی، محمد جعفری، محمد طهمورث صفحات 611-623
    آب، خاک، مرتع، جنگل و... ودیعه ارزشمند الهی در نزد مردمان هر جامعه و ثروت ملی آن جامعه محسوب می گردد که نه تنها باید در حفظ و حراست از این سرمایه های ملی سعی وافر نمود، بلکه می بایست با اتخاذ سیاست های بهره برداری اصولی، فنی و احیایی، این گرانبهاترین چشمه های حیات را به نسل های آینده منتقل کرد. با افزایش توان فن‏آوری ها در بهره ‏برداری از منابع طبیعی، تعادل محیط-زیست در چند قرن اخیر به زیان طبیعت بر هم خورده که شرایطی اسفبار و گاه جبران ‏ناپذیری بوجود آورده و از آن به عنوان بحران منابع طبیعی و محیط زیست یاد می شود. امروزه جامعه بین ‏الملل راه ‏حل این معضل را محافظت از محیط زیست می‏ داند و در این راه، مایل است بداند که چگونه می تواند از تعالیم دینی در این امر مهم کمک گیرد. تحقیق مذکور با روش توصیفی- تحلیلی در پی پاسخ گویی به این سوال است. نتایج تحقیق نشان می دهد که برای رهایی از بحران زیست محیطی کنونی باید به اصول اخلاقی و متون دینی بویژه اسلام مراجعه کنیم، زیرا مبنای پیدایش بحران در منابع طبیعی تجدیدشونده، بحران اخلاق در میان انسان هاست و توجه به ارزش های بنیادی دین مبین اسلام به دلیل برخورداری از پشتوانه الهی و اخلاقی، نقشی اساسی‏ در پایداری و حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی تجدید پذیر ایفا می‏ نماید.
    کلیدواژگان: منابع طبیعی، بهره برداری بهینه، حفاظت محیط زیست، تعالیم دینی
  • محمد فرزام*، یاسمین فاضلی، محمد قربانی صفحات 625-632
    دامداران مرتعی بطور سنتی از مراتع برای تولید انواع محصولات نظیر شیر، گوشت و پشم استفاده می کنند، اما در سال-های اخیر روش تولید گوشت به عنوان تنها محصول (روش بره پی) در بین برخی دامدارن خراسان رضوی دامداران در حال گسترش است. در این تحقیق تاثیر 7 سال بهره برداری از مرتع به دو روش بره پی و شیردوشی بر روی شرایط اکولوژیک و منافع اقتصادی دامداران در دو مرتع مجاور هم مقایسه شد. ابتدا با انجام بازدید های صحرایی، تاج پوشش، تولید و کلاس های خوشخوراکی در دو مرتع اندازه گیری و با آزمون t مقایسه شد.در مرحله بعد وزن دام، میزان تولید شیر و گوشت، زمان صرف شده برای مدیریت دام و فعالیت های شبانه روزی دام ها مقایسه شد. براساس نتایج ، از نظر تولید علوفه و کلاس های خوشخوراکی تفاوتی بین دو شیوه بهره برداری مشاهده نشد. در روش بره پی درآمدها به میزان 17% بیشتر ولی هزینه ها 70% کمتر از روش شیردوشی بود که باعث افزایش سود خالص به میزان 24 % شد. در روش بره پی دامها مدت 4 ساعت بیشتر ی برای چرا و راهپیمایی در شبانه روز صرف کردند، که این خود باعث کاهش حفاطت خاک شده بود. پیش بینی می شود که سود بالاتر و مدیریت آسان تر در روش بره پی سبب تشویق دامداران به استفاده از این روش در آینده شود. لذا پیشنهاد می گردد مطالعات آینده به منظور یافتن راهکارهایی جهت استفاده از مراتع تحت روش بره پی با کمترین آسیب به خاک و پوشش گیاهی متمرکز شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد مرتع، تولید گوشت، روش شیردوشی و بره پی، فعالیت روزانه دام، مدیریت دام در مراتع
  • الهام فخیمی، جواد معتمدی*، زینب قلی پور قلی پور، عزت الله سلیمانی، شهباز شمس الدینی صفحات 633-647

    ششناخت گیاهان دارویی و ارزیابی اقتصادی بهره برداری از آنها، یکی از ملزومات اساسی تهیه طرح های مرتعداری چندمنظوره است. پژوهش حاضر، با هدف برآورد شاخص های اقتصادی بهره برداری از گیاهان دارویی مورد استفاده در مراتع ییلاقی علی آباد موسیری، واقع در کوهرنگ بختیاری، انجام شد. برای این منظور، در سال های 1397 تا 1399، ضمن نمونه برداری از پوشش گیاهی و اندازه گیری مقدار تولید اندام مورد استفاده گیاهان دارویی و مقدار علوفه گونه های مورد چرای دام، شاخص های اقتصادی با توجه به داده های جمع آوری شده، محاسبه شد. با توجه به نتایج، درآمد ناخالص بهره برداری از گیاهان دارویی شامل؛ موسیر (Allium hirtifolium)، بن سرخ (Allium jesdianum)، تره کوهی (Allium ampeloprasu)، پونه (Mentha longifolia) و آویشن دنایی (Thymus daenensis)، در یک دوره برداشت، 463974/116 میلیون ریال در هکتار، برآورد شد که پس از کسر هزینه های آشکار و پنهان بهره برداری، رانت اقتصادی حاصل از فروش گیاهان دارویی، 054342/40 میلیون ریال در هکتار در سال به دست آمد. ارزش مورد انتظار هر هکتار از مراتع منطقه از محل بهره برداری گیاهان دارویی نیز با در نظر گرفتن نرخ تنزیل 4/5 درصد در شهریورماه 1399، 714547/7 میلیون ریال در هکتار و از محل علوفه مورد چرای دام، 130050/1 میلیون ریال در هکتار برآورد شد که سهم گیاهان دارویی از کل ارزش مورد انتظار حاصل، 87 درصد است. همچنین اشتغال سالانه بهره برداری از گیاهان دارویی، در محدوده 300 هکتاری پراکنش گیاهان دارویی، سه نفر در سال، محاسبه شد. در مجموع، بهره برداری مبتنی بر اصول اکولوژیک از گیاهان دارویی، می تواند نقش مهمی در اقتصاد و اشتغال محلی ایفا کند.

    کلیدواژگان: ارزش مورد انتظار مرتع، درآمد خالص، سود اقتصادی، گیاهان دارویی، استفاده چند منظوره
  • الهه فهیمی پور، جمشید قربانی*، قدرت الله حیدری صفحات 649-661
    بانک بذر خاک نقش مهمی در احیاء پوشش گیاهی پس از توقف آشفتگی دارد. در این تحقیق تنوع و غنای بانک بذر خاک در مراتع نیمه استپی استان چهار محال و بختیاری مطالعه قرار گرفت. در دو رویشگاه علفزار و بوته زار اراضی دارای سابقه تغییر کاربری شناسایی و چهار بازه زمانی در توقف زراعت شامل کمتر از 5، 5 تا 15، 15 تا 25 و بیشتر از 25 سال انتخاب شدند. جهت جغرافیایی در هر بازه زمانی در نظر گرفته شد. نمونه گیری خاک انجام و بانک بذر خاک به روش ظهور گیاهچه شناسایی و سپس شاخص های تنوع و غنا محاسبه شدند. نتایج نشان داد تعداد گیاهان چندساله در بانک بذر خاک بیشتر از گیاهان یک ساله بوده است. در رویشگاه علفزار با افزایش زمان توقف زراعت غنا و تنوع بانک بذر کاهش یافت اما در زمان توقف زراعت بیش از 25 سال به طور معنی داری افزایش و بیشتر از مراتع طبیعی اطراف بوده است. هر دو شاخص تنوع و غنای بانک بذر خاک در رویشگاه بوته زار تحت تاثیر جهت جغرافیایی قرار گرفتند. در رویشگاه بوته زار با گذشت زمان از توقف زراعت تنوع و غنای بانک بذر در جهت شمالی نوسان داشته و در دامنه های غربی با روند افزایشی اما در جهت جنوبی و شرقی روند کاهشی داشته است. در هر دو رویشگاه هر چند با کمترین زمان توقف یعنی کمتر از پنج شاخص های تنوع و غنای بانک بذر افزایش داشتند اما برگشت پذیری شاخص ها در بازه زمانی بیش از 25 سال در علفزار و بیش از 15 سال بوته زار اتفاق افتاد.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری، اراضی رها شده، آشفتگی، احیاء، توالی
  • سهیل قشلاق پور، معصومه مقبل* صفحات 663-676

    در پژوهش حاضر با هدف ارزیابی روند تغییرات پوشش فضای سبز در بازه زمانی 2013-2019، از داده های سنجش از دور (لندست 8) با پوشش ابر کمتر از ده درصد، برای تعیین کاربری اراضی و روند تغییرات آن در 7 سال گذشته استفاده شد. نقشه های کاربری اراضی، در برنامهENVI 5.3 در قالب سه کلاس فضاهای سبز، اراضی انسان ساخت (شامل تمامی کاربری های انسان ساخت به جز فضاهای سبز و پوشش های گیاهی) و اراضی بایر تولید شد و برای طبقه بندی این نقشه ها از روش حداکثر احتمال استفاده گردید. در ادامه، از سنجه های سیمای سرزمین شامل سنجه مساحت لکه ها (CA)، متوسط اندازه لکه ها MPS))، تراکم لکه ها (PD) و متوسط فاصله همسایگی MMNND) ا (برای تعیین حضور، پایداری، توزیع و به طور کلی نحوه تغییر اراضی سبز در شهر قزوین (شامل 3 منطقه) درطی دوره مطالعاتی استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که در طی دوره مطالعاتی، بیشترین تغییر فضای سبز در منطقه 1 قزوین (جنوب شهر) و کمترین آن در منطقه 3 این شهر (شمال شهر) رخ داده است. علاوه بر این، براساس سنجه های سیمای سرزمین مشخص شد که مساحت لکه های سبز و تراکم آنها به ترتیب به میزان 71/73 هکتار و 8075/0 در هر 100 هکتار کاهش یافته و از طرفی متوسط اندازه و فاصله همسایگی این اراضی به میزان 1061/0 هکتار و 2846/5 متر افزایش داشته است. این نتایج نشان از تبدیل لکه های ریزدانه به درشت دانه تر و افزایش پایداری آنها با وجود کاهش میزان حضور پذیری این اراضی است.

    کلیدواژگان: بوم شناسی سیمای سرزمین، پایداری زیست محیطی، زیرساخت های سبز شهری، شهر قزوین
  • حمیدرضا سعیدی گراغانی، حسین ارزانی*، حسین آذرنیوند، مهدی قربانی صفحات 677-688

    نگرش مردم نسبت به تاثیر پروژه های مدیریت منابع طبیعی بر معیشت آنها می تواند در پایداری این پروژه ها نقش بسزایی داشته باشد. این مقاله با هدف کلی بررسی نگرش بهره برداران نسبت به تاثیر طرح های مرتعداری و آبخیزداری بر سرمایه های معیشت پایدار خانوارهای عشایری در منطقه ساردوییه شهرستان جیرفت انجام گرفته است. در این راستا پنج سامان عرفی که طرح های مرتعداری و آبخیزداری در آنها انجام شده انتخاب شدند. نمونه گیری به روش تصادفی ساده بوده و تعداد نمونه نیز با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 48 بهره بردار تعیین شد. داده ها از طریق گروه های متمرکز و مصاحبه های ساختار یافته از طریق پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن در حد قابل قبولی بدست آمده بود جمع آوری شدند. فرم ها و پرسشنامه های تکمیل شده پس از بازبینی اولیه و بررسی دقت و صحت اطلاعات آماده تجزیه و تحلیل شد. برای پردازش و استخراج داده های کمی وکیفی از نرم افزار SPSS18و با بکارگیری روش های آماری متناسب با سطح سنجش متغیرها استفاده گردید. یافته های این پژوهش نشان می دهد بین عوامل سرمایه طبیعی- اکولوژیکی، انسانی- فنی و اجتماعی با معیشت پایدار بهره برداران رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه توام نیز نشان داد که مجموعا 83 درصد از واریانس معیشت پایدار بهره برداران توسط سه متغیر سرمایه طبیعی و اکولوژیکی، سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی و فنی تعیین می شود. همچنین یافته های این مطالعه نشان داد که از میان شاخص های سه عامل موثر بر معیشت پایدار بهره برداران بیشترین ضریب رگرسیونی استاندارد مربوط به شاخص سرمایه طبیعی و اکولوژیکی است.

    کلیدواژگان: شاخص بهره برداران عشایر، طرح های مرتعداری، عشایر ساردوئیه، معیشت عشایر، جیرفت
|
  • Toktam Imani, Mahdi Delghandi *, Samad Emamgholizadeh, Zahra Ganji Noroozi Pages 469-481

    Flood hazard assessment is an important topic that can reduce flood-related losses. Rainfall-runoff modeling plays a key role in the management of water resources in addition to protecting from flood hazards. The use of hydrological models to simulate the runoff necessitates the proper calibration of the different parameters. Therefore, In the present study, the Watershed Modeling System (WMS11.0) was evaluated to simulate peak discharge and volume of floods of Babolrood catchment. WMS model calibrated and validated using 3 and 2 rainfall events, respectively. Afterwards, design precipitation (DP) for 2, 5, 10, 25, 50, 100 and 500-year return periods was determined and flood resulting from DPs simulated. The results showed that the WMS model could accurately estimate the peak discharge (the error was about 5%) and the and flood volume (the error was less than 26%). But the model was not able to simulate properly the shape of the hydrograph. It also revealed that peak discharge and flood volume arising from 2 to 500-year return periods of rainfall vary between 50 to 300 m3/s and 6.6 to 32.4 Mm3, respectively.

    Keywords: Rainfall-runoff, design precipitation, peak discharge modeling, flood hydrograph
  • Ali Azareh *, Elham Rafiei Sardooi Pages 483-500

    The purpose of this study is to investigate land use changes in the past and predict future land use using land change modeler in Halil River watershed. The detection of land use changes was performed using Landsat satellite images (L5-TM-1991, L7- ETM+-2003 and L8-OLI-2020). Transition potential modeling was done using MLP neural network method and eight variables including altitude, slope, aspect, distance to road, distance to river, distance to agricultural lands, distance to urban and Normalized Difference Vegetation Index (NDVI). Finally, the Markov chain was used to predict future land use changes. Investigating the calibration periods using kappa statistics showed that the period of 1991-2020 had the highest accuracy to predict land use for 2041. The results of land use changes indicated that during the calibration period, among the six categories namely rangeland, agricultural land, residential land, barren land, rock and orchard, the highest increase and the highest decrease in area was related to agricultural lands and rangelands by 293.7 and 382.6 km2, respectively. Also, the area of barren lands, orchard and residential lands has increased and rocky lands have remained unchanged. The degradation of rangelands has been more in line with the conversion of these lands into agricultural, orchard and residential lands. Also, the prediction of future land use map (2041) using land change modeler showed that , the area of rangelands will decrease by 201.1 km2 and the area of agricultural lands, residential lands, orchards and barren lands will increase by 158.01, 22.38, 20.2 and 0.53 km2, respectively.

    Keywords: modeling, neural network, Markov Chain, Halil River
  • Nahid Moshtagh, Reza Jafari *, Saied Soltani, Nafiseh Ramezani Pages 501-511

    Land surface temperature (LST) is an essential parameter in ecological, hydrologic, climatic, and related studies. The objective of this study was to evaluate the performance of Artis and Sobrino algorithms for retrieving LST from 2009 Landsat TM thermal infrared band in Damaneh region of Isfahan province. The accuracy of LST extracted from geometrically corrected image was then assessed against field-based LST data recorded at 10 meteorological stations using linear regression analysis. The results showed that both algorithms were able to map LST spatial distribution in the region and they were significantly correlated (R>0.97), but the Artis algorithm performed slightly better than Sobrino one. This algorithm explained up to 72% of the variation in the field measurements of LST. According to this algorithm, bare lands and highly vegetated agricultural and rangeland areas had the highest (328k0) and lowest LST (291k0) in the region, respectively. As the results indicated here the decrease in vegetation cover corresponds with increase in temperature values, therefore, remotely-sensed LST information with their extensive coverage can have a key role in ecosystem management.

    Keywords: LST, Satellite data, Climatic data, linear regression analysis
  • Ahmad Hajarian * Pages 513-527

    The purpose of this article is to investigate the obstacles and challenges of rangeland ecotourism from the perspective of experts and stakeholders using the Delphi method and confirmatory factor analysis.The present research is applied research in terms of purpose and descriptive-analytical research in nature and has a quantitative qualitative approach. The statistical population of the study consists of two groups. The first group included experts and the second group included stakeholders. The sample size for the first group was selected using snowball or chain sampling of 28 people and the second group is based on the statistics of about 1000 people in rural areas of Isfahan province, which was determined based on Cochran's formula of 276 people.Data analysis was performed using SPSS software version 23. In order to identify the existing challenges of rangeland ecotourism in rural communities of Isfahan province, Delphi technique was used. The results in the qualitative part of the research indicated that the most important challenges facing rangeland ecotourism are structural and managerial factors, policy-making, financial and economic factors, individual-personality, research and information. In the quantitative part, using confirmatory factor analysis, there are 5 factors, which are: financial and economic factors, managerial and structural factors, weakness of laws and comprehensive policy, research and information, and individual and personality factors, respectively, which is 78.73. Explains the percentage of total variance.

    Keywords: Range Ecotourism, Challenges, Barriers, Rural Areas, Isfahan province
  • Mohsen Sabzi Nojedeh *, Mina Amani, Mehdi Younessi Hamzekhanlu, Leila Badri&Lrm, Omid Fathizadeh, Esmaeil Sheidai Karkaj Pages 529-542

    In recent decades, the scientific community of the world has paid particular attention to ‎the local and indigenous knowledge of medicinal plants and ethnobotany science. The ‎purpose of this study was to introduce the culture of traditional use of medicinal herbs in ‎Meshginshahr city for treatment of diseases. For this purpose, local names, medicinal ‎properties, method of use and other information of medicinal species were collected at the ‎same time. In this study information of 25 families and 55 medicinal species was recorded ‎from the region. The Lamiaceae, Asteraceae and Fabaceae families had the highest ‎number of plant species, respectively. The most used medicinal plants in this region were ‎applied for treatment of different ailments including, gastrointestinal, infectious and anti-‎inflammatory and pain. Most herbal species were used to treat gastrointestinal diseases, ‎which 64% of informant people reported this. Maximum number of plant species was ‎used for treatment of gastrointestinal diseases (50%), which 64% of informants noted this ‎subject. In the otrher hand, the least used plants species were related to fungal and ‎parasitic diseases (8%). The most used medicinal organs were leaf, flowering shoot and ‎flower, respectively, which most of them were used as either boiled or bloated. Various ‎medicinal species in Meshkinshahr‏ ‏and the growing interest among people to use ‎medicinal herbs, gives the promise to take an important step in order to resistive economy ‎by developing employment projects based on the cultivation and processing of medicinal ‎plants.‎

    Keywords: Ethnobotany, Native knowledge, medicinal properties, Rangeland medicinal plants, ‎Meshkinshahr. ‎
  • Hamzeh Saeediyan *, Hamid Reza Moradi, Sadat Feiznia, Nader Bahramifar Pages 543-556

    Acidic rainfall is one of the complications of industry life that a point of view geographically in recent years spread widely and the attention of many researchers has been found. These rains have significant effects on the different ecosystems of earth. In this study, in order to investigate the sensitivity of erosion and sediment yield of Gachsaran Formation to acidic rainfall and its density change, parts of the Kuhe Gach watershed area in Izeh Township are selected with the area of 1202 hectares. This investigation in order to determine productivity runoff and sediment in 8 points and with 3 replicates in Gachsaran formation in different intensities 1, 1/25 mm in min and in the intensities of distilled water and 4, 5 acidic water in four aspects of northern, southern, eastern, western with using kamphorst rain simulator was done. In order to analyze statistical was used SPSS and EXCEL packages. The highest of runoff and sediment rates in Gachsaran formation in 1, 1/25 mm in min are related to 4 acidic rainfalls. The rainfall of 5 acidic also runoff and sediment are more than the rain of distilled water. The infiltration rates in rainfall different intensities also showed a significant difference.

    Keywords: Soil erosion, Acidic rainfall, Gachsaran formation, Kamphorst rain simulator
  • Reza Shakeri, Mehdi Ghorbani *, Kamran Shayesteh Pages 557-569
    Sustainable land management requires the identification of key land use planning actors. Social network analysis is one of the best ways to identify important factors in Management change. In this study, to analyze the stakeholders related to participatory Management in the watershed of Anzali Wetland, the criteria and policy indicators at the level of the network of organizational stakeholders were done using the method of social network analysis . In this regard, 36 organizational stakeholders related to participatory land use management in Gilan province were studied and analyzed. In this research indices of density, size, Reciprocity, Transitivity, Centralization and Geodesic Distance in the network of relationships at the macro level and Core-peripheral index in the middle scale and centrality indicators at the micro (actors) scale of the network were examined. Based on the results ofmacro-level indicators, the density is moderate and according to the results of the Reciprocity and the moderate amount of Mutual relations among organizational stakeholders, the cohesion and organizational capital are also assessed as moderate. The resilience and balance of the information exchange network are also low due to the low transitivity index. The results of the core-periphery index analysis show a higher density of links and greater organizational cohesion among central organizations compared to the peripheral subgroup. Also, the amount of information exchange between central and peripheral subgroups was evaluated as moderate. Based on the results of centrality indices, the geometric position of each actor was determined according to the desired criteria in the network
    Keywords: Collaborative Land use Planning, Gilan province, Key actors, Organizational Stakeholders, Social network analysis
  • Khosro Shahbazi *, Borzoo Yoosefi Pages 571-583

    Therefore, in order to evaluate the cultivability of forage cactus (Opuntia ficus indica L.) in the Naft shahr of Qesir shirin city, Kermanshah province has been considered. Different treatments without irrigation, 1, 15, 30 days, once irrigation in three repetitions for three years were performed based on a completely randomized block design. Cultivation of cactus plant in the first half of November and irrigation began on the first of June. The means of the results were compared using Duncan's multiple range test in SPSS software.The results of analysis of variance showed that the effect of irrigation cycle and the interaction effect of irrigation cycle at the time of measurement on the number of pads and plant height had a significant effect at the statistical level of 0.01. Survival of 75, 57, 43 and 38% of plants was obtained with 15-day irrigation cycle, 30-day treatment, one-time irrigation and no irrigation treatment, respectively. The results of this study show that planting cactus in areas with arid desert climate such as Qesir shirin and Somar in Kermanshah province is recommended due to its high adaptability. Dry forage production Cactus forage can be effective for livestock development in these and similar areas. Also, due to the role of cactus in soil conservation, it is possible to prevent the occurrence of dust, desertification, pasture destruction and soil erosion in the region by developing crops. Also,

    Keywords: Dust, Forage Cactus, Impact of irrigation period, Qesir shirin, Soil erosion
  • Morteza Saberi *, Vahid Karimian, Majid Khazaei Pages 585-596

    The allelopathic influence of aqueous extracts of Eucalyptus camaldulensis on Cassia angustifolia Vahl., Datura stramonium L. and Hibiscus sabdariffa L. germination (%), germination stages and seedling growth were examined. For this goal, the extract was prepared from the shoot and roots of Eucalyptus camaldulensis firstly. The extract was diluted by adding distilled water to 0 (control), 25, 50, 75 and 100 percent. The effect of the four mentioned treatments, as well as distilled water as control were studied in four repetitions on seed germination using a completely randomized design. Results showed that there were significant differences among the measured characteristics for germination percentage and speed, length of root, length of shoot, length seedling and vigority index (p<1%) in all three species. Comparison of means indicated that increasing the concentration of allelopathic extract of Eucalyptus decreased seed germination and initial growth of seedlings in all three species significantly. The highest germination percentage and speed was belonging to Hibiscus sabdariffa (60% and 3.5) at zero concentration (control). Also, germination of Datura stramonium done only until concentration of 25 percent (20%) and at concentrations 50, 75 and 100 % it was zero. According to the results Datura stramonium had more sensibility than two other species related to allelopathic effect of Eucalyptus camaldulensis. Generally, it is recommended not to plant eucalyptus as a windbreak with medicinal species Cassia angustifolia, Datura stramonium and Hibiscus sabdariffa as much as possible in the study area.

    Keywords: germination, Allelopathy, Extract, Eucalyptus camaldulensis, Medicinal plant
  • Aliakbar Nazari Samani *, Aryan Salvati Pages 597-609

    Having knowledge on the quantitative amount of watershed sediment yield is one of the most basic information to deal with soil erosion and conservation as well as design of dams. In Iran, the estimation of suspended sediment load is often based on measurement curve methods. Since sediment discharge data are random and discontinuous, in practice, their internalization and extrapolation is associated with many errors. This review is to evaluate the number of data available to estimate daily sediment load with Loadest regression models. Therefore, daily discharge data of Ghazaghli station in Gorganrood forest watershed were used. So that different percentages of available data were accidentally deleted and the amount of sediment load was estimated by 11 methods. According to the evaluation results (Taylor diagram), model number 2 has the best accuracy and in the absence of up to 50% of the daily sediment data, the correlation coefficient of more than 0/5 in the annual sediment estimation and only for the first year And in the rest of the years under study the correlation coefficient is unacceptable. Therefore, the use of sediment measurement curve methods with the data available at the level of Iranian stations, if the number of data available to construct the measurement curve is less than 185 will be associated with very little accuracy. Also, the higher the amount of available data belonging to the periods of low sediment transport (autumn and dry years), the lower the efficiency of the Loadest method will be.

    Keywords: Taylor Diagram, Gorganrood, correlation coefficient, Suspended Sediment
  • Sasan Babaei Kafaki *, Shiva Eyvazi, Mohammad Jafari, Mohammad Tahmoures Pages 611-623
    Water, soil, pasture, forest, etc. are a valuable divine deposit for the people of any society and the national wealth of that society, which not only should be tried to preserve and protect these national assets, but should By adopting principled, technical, and regenerative exploitation policies, it passed on these most precious sources of life to future generations. With the increasing power of technologies in the exploitation of natural resources, the environmental-environmental balance in recent centuries has been disturbed to the detriment of nature, which has created miserable and sometimes irreparable conditions and is referred to as the crisis of natural resources and the environment. It becomes. Today, the international community sees the solution to this dilemma as protecting the environment, and in doing so, wants to know how it can draw on religious teachings in this important matter. The mentioned research seeks to answer this question by descriptive-analytical method. The results show that in order to get rid of the current environmental crisis, we must refer to moral principles and religious texts, especially Islam, because the basis of the crisis in renewable natural resources is the moral crisis among humans and attention to the fundamental values ​​of Islam. Due to its divine and moral support, it plays a key role in the sustainability and protection of the environment and renewable natural resources.
    Keywords: Natural Resources, Optimal exploitation, Environmental Protection, religious teachings
  • Mohammad Farzam *, Yasamin Fazeli, Mohammad Ghorbani Pages 625-632
    Rangeland stockholders are traditionally using their rangeland for producing various livestock productions such as milk, wool and meet (Several Products, SP). However in recent years, meat production as the only product (Meat Production, MP) is implemented in some rangelands of Khorasan Razavi. We compared effects of 7 years rangeland utilization methods (SP or MP) on the rangeland ecology and their economic benefits for the stockholders. By doing field visits, plant canopy cover, productivity, rangeland conditions and trends, and species diversity were measured and then calculated. Moreover, livestock weight, milk and meat productions, the time spent for livestock management, and 24 hours activities of animals in the rangelands were measured and compared between SP and MP methods. Results indicated similar species diversity and plant production for both MP and SP methods. Major differences were found in terms of incomes, total incomes was 17% higher but total expenses were 70% lower in MP method, leading to 24% higher net income. Moreover, rangers had to spend more time for preparing milk products and selling them in cities, by the MP method. In their daily activity, livestock spent hours more for walking and grazing, which had led to higher soil and vegetation deterioration in MP site. In future, higher income and easier livestock management may encourage stockholders towards higher implementation of MP method. Therefore, future studies should consider best MP method that leads to least side effects on the rangeland soil and vegetation.
    Keywords: rangeland economy, meat production, milk production method, daily livestock activity, livestock management in rangelands
  • Elham Fakhimi, Javad Motamedi *, Zeinab Gholipour, Ezat Allah Soleimani, Shahbaz Shamsoddini Pages 633-647

    Knowledge of medicinal plants and economic evaluation of their use is one of the basic requirements for the preparation of multi-purpose rangeland plans. The aim of this study was to estimate the economic indicators of the use of medicinal plants used in Aliabad Mosiri summer rangeland, located in Koohrang Bakhtiari. For this purpose, in the years 2018 to 2020, while sampling the vegetation and measuring the amount of organ production used by medicinal plants and the amount of forage of grazing species, economic indicators were calculated according to the collected data. According to the results, gross income from the use of medicinal plants includes; Shallots (Allium hirtifolium), Allium jesdianum, Allium ampeloprasu, Mentha longifolia and Thymus daenensis, in a harvest period, was estimated at 1139.463974 million Rials per hectare. From the deduction of overt and covert operating costs, the economic rent resulting from the sale of medicinal plants, 40,0342,242 million Rials per hectare per year was obtained. The expected value of each hectare of rangelands in the region from the place of exploitation of medicinal plants, taking into account the discount rate of 5.4 percent in September 2020, 71.74547 million Rials per hectare and from the place of forage for grazing livestock, 1.130050 million rials per hectare. It was estimated that the share of medicinal plants in the total expected value is 87%. .Also, the annual employment of medicinal plants in the 300-hectare area of distribution of medicinal plants, three people per year, was calculated

    Keywords: Expected pasture value, Net income, economic profit, medicinal plants, Multi-Purpose Use
  • Elaheh Fahimipour, Jamshid Ghorbani *, Ghodratollah Heydari Pages 649-661
    Soil seed bank has an important role in vegetation restoration following cessation of disturbance. In this study, the soil seed bank richness and diversity were investigated in semi-steppic rangeland with a history of land conversion into cultivation in Charmahal-Bakhtiari province. Land-use changes were identified in grassland and shrubland and then were classified into four groups according to the time since abandonment including < 5, 5-15, 15-25 and > 25 years. Aspect was considered in each group. Soil was sampled and seed bank was identified using seedling germination method in glasshouse. Then, seed bank richness and diversity indices were calculated. Results showed that in seed bank the number of perrenilas was greater than annuals. In both grassland and shrubland time since abandonment significantly influenced the soil seed bank richness and diversity. In grassland soil seed bank richness and diversity decreased with time of abandonment but in area with more than 25 yrs of abandonment seed abnk richness and diversity significantly increased. Aspect significantly affected both seed bank richness and diversity in shrubland. North slpoe showed fluctuation in seed bank richness and diversity during abandonment while an increase was found in west slope and a reduction in south and east slopes. In both sites the soil seed bank indices significantly increased shortly after abandonment (<5 yrs) but seed bank richness and diversity showed resilient in >25 yrs in grassland and >15 yrs in shrubland.
    Keywords: Land-Use Change, Abandoned land, disturbance, restoration, Succession
  • Soheil Gheshlaghpour, Masoumeh Moghbel * Pages 663-676

    Rising temperatures and the formation of Urban Heat Islands (UHI) are the main consequences of population growth and uncontrolled expansion of cities. Green infrastructures are one of the nature based solutions. These infrastructures can be considered as an important strategy to reduce the damages caused by urban development and increase the quality of citizens’s life. Landscape ecology and its metrics are among the methods of evaluating green infrastructure in urban environments. Hence, the main objective of this research is to evaluate changes in urban green infrastructure during the period of 2013-2019 in Qazvin city. To do so, green infrastructures changes were investigated using remote sensing data and landscape metrics including presence (Class Area), stability (Mean Patch Size) and distribution (Patch Density, Mean Euclidean Distance Neighbor) in three regions of Qazvin. The results showed a decrease of 73.71 hectares in the Class Area (presence) and an increase of 0.1061 hectares in their Mean Patch Size (stability). Furthermore, the density of green infrastructures has experienced 0.8075 decrease per 100 hectares while the Mean Euclidean distance neighbor has increased about 5.5846 meters. These results indicate the conversion of small classes of green infrastructures to bigger classes and increase their stability despite the decrease in their presence. Therefore, planning and management by creating and expansion of green lands seems necessary in order to reduce the effects of urban development, improve the quality of citizen’s life and preserving green infrastructures of Qazvin.

    Keywords: Environmental Sustainability, Urban Green Infrastructures, Landscape Ecology, Qazvin City
  • Hamid Reza Saeidi Goraghani, Hossein Arzani *, Hossein Azarnivand, Mehdi Ghorbani Pages 677-688

    People's attitudes toward influence of natural resource management projects on their livelihood could be playing a role important in the sustainability of these projects. This paper accomplished with general aim to studying the attitude of rancher towards the effects of range and watershed plans in sustainable livelihoods capitals tribal families in Sarduieh of Jiroft county. In this regard, five allotments selected that they were done range management and watershed plans. Sampling was simple Random method and the number of samples was determined by Krejcie and Morgan of 48 ranchers. Data were collected via focus groups and interviews structured questionnaire that its validity and reliability were achieved at an acceptable level. Forms and questionnaires analyzed after the initial review and verify the accuracy of the data. For processing and extraction of quantitative and qualitative data used from software SPSS18 and using statistical techniques appropriate with measurement level of variables. The findings show that there was a significant relationship between natural-ecological capital, human-technical, social and sustainable livelihoods of farmers. The results from multiple regression analysis showed that totally 83% of the variance of sustainable livelihoods is determined by third variable including natural capital, social capital and human capital and technical. Also, the findings of this study showed that the highest standard regression coefficient was related to index of natural capital and ecological indicators.

    Keywords: Livelihood, Natural resources plans, Nomads of Sarduieh, Nomads’ livelihood index, Jiroft