فهرست مطالب

اندازه گیری تربیتی - پیاپی 43 (بهار 1400)

فصلنامه اندازه گیری تربیتی
پیاپی 43 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرضیه ساویز، الهه حجازی*، کیوان صالحی، غلامعلی افروز صفحات 1-43

    سنجش اصولی اخلاق با استفاده از ابزارهای معتبر و مناسب بافت وحساس به فرهنگ هر جامعه، همواره مورد توجه روان شناسان بوده است. هدف اصلی این پژوهش ساخت و اعتباریابی ابزاری برای سنجش اخلاق از منظر نوجوانان ایرانی بود. روش پژوهش، آمیخته از نوع اکتشافی و مدل تدوین ابزار بود. میدان پژوهش در بخش کیفی کلیه دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه اول منطقه چهار آموزش و پرورش شهر تهران و در بخش کمی، کلیه دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه اول شهر تهران بودند. شرکت کنندگان در بخش کیفی پژوهش 77 نفر(49 دختر، 28 پسر) از بین دانش آموزان مقطع متوسطه ی اول بودند. جمع آوری داده ها با استفاده از روش گروه های کانونی انجام شد. نمونه پژوهش در بخش کمی شامل تعداد 1823 نفر از دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه اول مناطق 4، 2،3، 16 و 11 شهر تهران بودند که به روش چند مرحله ای انتخاب شدند.در بخش کیفی پس از انجام تحلیل کیفی مصاحبه ها به روش کلایزی مشخص شد نوجوانان ایرانی اخلاق را در هفت مقوله تعریف می کنند که عبارتند از: عدالت، مراقبت، عاملیت اخلاقی، حساسیت اخلاقی، مسئولیت اخلاقی، انگیزش اخلاقی و ارزش های فردی. با استفاده از یافته های کیفی ، نسخه اولیه مقیاس اخلاق ساخته شد و پس از اجرای مقدماتی، به منظور بررسی روایی و پایایی روی نمونه ی اصلی پژوهش اجرا شد.روایی محتوایی مقیاس با استفاده از نظر متخصصان و با در نظر گرفتن شاخص CVR و مقدار 91/0 تایید شد. روایی ملاکی با اجرای همزمان پرسشنامه همدلی دیویس(1983) و بررسی ضرایب همبستگی دو پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت. روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی مرتبه دوم و همچنین میانگین واریانس استخراج شده (AVE) مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار با استفاده از روش همسانی درونی و آلفای کرونباخ (87/0) و آزمون پایایی ترکیبی برای مولفه ها از 72/0 تا 87/0 مورد تایید است. بر اساس نتایج این پژوهش، این مقیاس برای سنجش سازه اخلاق در نمونه های ایرانی از پایایی و روایی مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: اخلاق، مقیاس اخلاق نوجوانان ایرانی، روایی، پایایی
  • فریبرز درتاج، مسلم دانش پایه*، فاطمه شکواری وسطی صفحات 81-97

    خرد، یکی از بالاترین فضایل است و در گستره وسیعی از حوزه فعالیت های اجتماعی، درنهایت باعث بهبود خود و جامعه می شود. هدف این پژوهش، مطالعه ویژگی های روان سنجی مقیاس خرد سن دیگو (SD-WISE)(توماس و همکاران، 2019) است. به همین منظور نمونه ای شامل 350 نفر از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی (223زن و132 مرد) با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. این نمونه به سوالات مقیاس SD-WISE که شامل شش مولفه؛ بینش، مدیریت هیجان، رفتار جامعه پسند، قاطعیت، مشاوره اجتماعی، و نسبی گرایی ارزش ها است پاسخ دادند. در بررسی ویژگی های روان سنجی این مقیاس، از مشخصه های آماری، تحلیل سوال، ضرایب پایایی، تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی استفاده شد. پایایی پرسشنامه بر اساس آلفای کرونباخ برابر با 81/0 محاسبه شد. میزان همبستگی میان این مقیاس با مقیاس خرد سه بعدی آردلت 56/0 به دست آمد که نشان گر روایی ملاکی پرسشنامه بود. نتایج نشان داد پس از چندین بار اجرای تحلیل عاملی و استخراج راه حل های گوناگون، تعداد 5 عامل با روش واریماکس استخراج شد. درصد پوشش واریانس مشترک بین متغیرها برای این شش عامل بر روی هم، 236/54 درصد کل واریانس متغیرها را تبیین می کند. همچنین به منظور تایید عامل های استخراج شده، مدل تحلیل عامل تاییدی اجرا شد. برای این منظور دو مدل ساختار عاملی نسخه اصلی و ساختار عاملی استخراج شده از طریق مدل اندازه گیری لیزرل، مقایسه و بررسی شد. شاخص های برازش نشان داد که مدل پنج عاملی استخراج شده نسبت به مدل اصلی از برازش مطلوبی با داده ها برخوردار است.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، خرد، ساختار عاملی، مقیاس خرد سن دیگو
  • آیدین معتمدین، سید داود حسینی نسب*، مرضیه علیوندی وفا صفحات 99-130

    هدف از پژوهش حاضر ساخت آزمونی برای تشخیص مشکلات رفتاری دانش آموزان دختر و پسر مقطع ابتدایی شهر تبریز و بررسی روایی و پایایی آن بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری را کلیه دانش آموزان دختر و پسر مقطع ابتدایی شهر تبریز که در سال تحصیلی 99-1398 مشغول به تحصیل بودند، تشکیل می دادند. تعداد 1374 نفر دانش آموز دختر و پسر مقطع ابتدایی با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند، سپس مادران همان دانش آموزان به سوالات آزمون تشخیص مشکلات رفتاری کودکان پاسخ دادند و در نهایت آزمون مورد نظر بر اساس معیارها و ملاک های DSM-5 به کمک روش تحلیل عاملی ساخته شد . نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل مولفه های اصلی با چرخش مستقل واریماکس هفت عامل را به ترتیب با عناوین مشکل سلوک، بیش فعالی صرف، کم توجهی صرف، یادگیری تحصیلی، اضطراب جدایی، لجبازی و نافرمانی و ارتباط اجتماعی معرفی کرد که بر روی هم 30/32% کل واریانس متغیرها را تبیین می کردند. تمام هفت عامل و کل پرسشنامه از روایی مناسب برخوردار بودند. برای بررسی روایی علاوه بر روایی صوری و محتوایی، از روش ارزش ویژه بیشتر از 1 استفاده شد و نتایج نشان داد که هم عوامل هفتگانه و هم کل آزمون از روایی مطلوب برخوردارند. مقدار ضریب آلفای کرونباخ برای بررسی پایایی عوامل هفتگانه آزمون از 61/0 تا 79/0 و برای کل آزمون (90/0=α) به دست آمد. میانگین شیوع مشکلات رفتاری کودکان گروه نمونه در هفت عامل به دست آمده 4/10% به دست آمد. با توجه به خصوصیات رفتارسنجی مطلوب آزمون تشخیص مشکلات رفتاری کودکان، می توان از این آزمون برای تشخیص مشکلات هفتگانه به دست آمده برای سرند کردن، پیشگیری و یا درمان در کارهای بالینی و یا تحقیقاتی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مشکلات رفتاری کودکان، پایایی، تحلیل عاملی
  • علیرضا خوشگویان فرد*، محمدرضا فلسفی نژاد، نورعلی فرخی صفحات 131-152

    بی پاسخی چالشی اجتناب ناپذیر در برابر مطالعات بزرگ مقیاس است و می تواند از یک سو موجب اتلاف هزینه، زمان و نیروی انسانی درگیر در گردآوری داده ها شود و از سوی دیگر، مطالعه را از رسیدن به اهدافش به ویژه توزیع نمرات باز دارد. از این رو، روش های جایگزینی برای برآورد پاسخ پرسش های بی پاسخ ابداع شده اند تا امکان استنباط از یک مجموعه داده کامل شده را فراهم آورند. این مقاله از طریق شبیه سازی روی یک مجموعه داده واقعی بر اساس یک الگوی طرح آزمایش چندمتغیره، دقت سه مدل جایگزینی را شامل لجیت های تراکمی، پاسخ مدرج و پرسش پاسخ تبیینی مورد ارزیابی قرار می دهد. یافته ها نشان می دهند که تحت بی پاسخی تصادفی، جایگزینی های هر سه مدل در حدی مطلوب قرار دارند هر چند جایگزینی های مدل پرسش پاسخ تبیینی همواره دقیق تر از دو مدل دیگر است. اگر بی پاسخی غیرتصادفی باشد، تنها در نرخ بی پاسخی 5 درصد به نتایج مطلوبی برای مدل پرسش پاسخ تبیینی دست خواهیم یافت و دقت دو مدل دیگر قابل پذیرش نیست. همچنین، یافته ها حاکی از آن هستند که جایگزینی پرسش های دارای بی پاسخی و محاسبه نمره کل فرد از ترکیب پاسخ های جایگزین شده و پاسخ های واقعی کم خطاتر از جایگزینی مستقیم نمره کل او است.

    کلیدواژگان: خطا، سوگیری، مدل پرسش پاسخ ترتیبی، مطالعه بزرگ مقیاس، نرخ بی پاسخی
  • جواد عینی پور*، احمد سوری صفحات 151-179

    پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتبارسنجی آزمون هوش چندگانه زمینه ای دانشجویان بر اساس مدل نظریه هوش چندوجهی زمینه ای چنگ(2000) ساخته شد. در این مدل، محوری ترین نوع هوش یعنی هوش یادگیری که به معنی توانایی یادگیری و تفکر خلاقانه و انتقادی و بهینه سازی استفاده از توانایی های زیستی- فیزیولوژیکی است، در مرکز و قلب مدل ارتباطی انواع هوش مستقر گردیده است و پنج نوع هوش دیگر یعنی اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و فنی در تاثیر و تاثر متقابل با آن قرار دارند. روش پژوهشی از نوع پیمایشی و جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموختگان متقاضی شغل پلیس بود که از بین آن ها 200 نفر به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند که پس از کنار گذاشته شدن پرسشنامه های ناقص به تعداد 161 نفر تقلیل یافت. این آزمون در 6 مولفه هوش های یادگیری، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و فنی و در قالب 32 سوال تنظیم شد. پس از حصول روایی و پایایی مناسب این آزمون، داده ها با استفاده از نرم افزار Amos تجزیه و تحلیل شد. پس از احراز مناسب بودن مدل با استفاده از شاخص های برازش، نتایج حاکی از بار عاملی ضعیف 5 سوال بود که از آزمون حذف گردید و شکل نهایی آزمون مورد تایید واقع شد. نتایج دیگر نشان دادکه به جز ارتباط دوطرفه معنی دار و مثبت هوش فنی و هوش سیاسی، ارتباط بین بقیه مسیرها معنی دار نبود؛ بنابراین انواع مختلف مولفه های هوش، زمینه ای و دارای استقلال نسبی از یکدیگر هستند.

    کلیدواژگان: هوش یادگیری، هوش اجتماعی، هوش فرهنگی، هوش اقتصادی، هوش سیاسی
  • زهرا جانی*، علی دلاور، ابوالفضل کرمی، بهزاد شوقی صفحات 181-221

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع طرحهای همبستگی و روش مدلیابی معادلات ساختاری بود؛ جامعه آماری زنان متاهل مراجعه کننده به خانه های سلامت شهر تهران سال 1398 بودند. حجم نمونه موردنظر 044 نفر و روش نمونه گیری پژوهش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای بود. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه صمیمیت زوجین ووندن بروک و هانس برتمن؛ پرسشنامه تمایزیافتگی خود، پرسشنامه رضایت جنسی هادسون، پرسشنامه باورهای ارتباطی، پرسشنامه تعهد زناشویی آدامز و جونز وپرسشنامه کیفیت روابط زناشویی بود. یافته های مدل سازی معادلات ساختاری حاکی از آن بود که اثر تمایزیافتگی بر<4/ 4 است 40 / صمیمیت زوجین برابر با 440 P 4 است که در - / (؛ تاثیر باورهای ارتباطی بر صمیمیت زوجین برابر با 800>4/ سطح 48 p < معنیدار است؛ همچنین اثر مستقیم باورهای ارتباطی از نظر آماری معنی دار نبود 40 p و اثر مستقیم باورهای> 4 از نظر آماری معنی دار بود 48 / ارتباطی بر کیفیت زناشویی با مقدار 890 p 4 بر / . رضایت جنسی دارای اثر مستقیم 980>4/ صمیمیت زوجین است که از نظر آماری معنی دار بود 48 p 4 بر تعهد / ؛ همچنین رضایت جنسی دارای اثر مستقیم 03>4/ زناشویی بود که در سطح 48 p 4 است که در سطح / معنی دار است و بر کیفیت زناشویی نیز درای اثر معنی دار 008>4/48 p 4 بر صمیمیت زوجین است که در / معنی دار بود؛ همچنین مششخص شد که تعهد زناشویی دارای اثر مستقیم 908>4/ سطح 48 p >4/ 4 بر صمیمیت زوجین بود که در سطح 48 / معنی دار بود؛ کیفیت زندگی دارای اثر مستقیم 890 p معنی دار است؛ از یافته های پژوهش میتوان در برنامه های مشاورهای برای بهبود صمیمیت زوجین بهره جست.

    کلیدواژگان: صمیمیت زوجین، تمایزیافتگی، باورهای ارتباطی، رضایت جنسی
|
  • Marzieh Saviz, Elaheh Hejazi *, Keyvan Salehi, Gholamali Afrooz Pages 1-43

    Morality is recognized as a context and culture dependent concept and the correct measurement of morality by means of valid and appropriate instruments of the related context and culture has always been the focus of psychologists. The main purpose of this study was to develop a scale for assessing morality in Iranian adolescents and to validate this scale. The research method was a mixed method and the design was exploratory and tool development. The research sample in the quantitative section consisted of 1823 first grade male and female students in districts 4, 2, 3, 16 and 11 of Tehran who were selected by multistage sampling.In the qualitative section after the qualitative analysis of the interviews, it was determined that Iranian adolescents define ethics in seven categories: justice, care, moral agency, moral sensitivity, moral responsibility, moral motivation, and personal values. Using qualitative findings, the moral tool was constructed and after preliminary implementation, the validity and reliability of the original sample was assessed.The content validity of the scale was confirmed by experts and with CVR index of 0.91. The criterion validity was assessed by running the Davies Empathy Questionnaire (1983) and the correlation coefficients of the two questionnaires. The construct validity was confirmed by second-order factor analysis as well as the mean variance extracted (AVE). The reliability of the instrument was confirmed by internal consistency and Cronbach's alpha coefficients (0.87) and composite reliability test for components ranged from 0.72 to 0.87. According to the results of this study, the instrument of moral development of adolescents for measuring this construct in Iranian samples has good reliability and validity.

    Keywords: Morality, Iranian Adolescents morality scale, validity, reliability
  • Fariborz Dortaj, Moslem Daneshpayeh *, Fatemeh Shakvari Vosta Pages 81-97

    Wisdom is one of the highest virtues and in the vast range of social activities, it ultimately improves itself and society. this study was aimed to examine the psychometric properties of The San Diego Wisdom Scale (SD-WISE). For this purpose, a sample of 350 students of Allameh Tabatabai University (223 females and 132 males) was selected by Stratified random sampling. and answered the SD-WISE questions, which consists of the six components of Social Advising, Emotional Regulation, Decisiveness, Insight, Pro-Social Behaviors, Tolerance for Divergent Values. The statistical characteristics, item analysis, validity coefficients, and exploratory and confirmatory factor analysis were used to assess the psychometric properties of the scale. The reliability of the questionnaire was calculated based on Cronbach's alpha equal to 0.81. The correlation between this scale and the three-dimensional wisdom scale was 0.56, which indicates the validity of the questionnaire.The results showed that after several runs of factor analysis and extraction of different solutions, five factors were extracted using the varimax method. Percentage of the variance shared by variables for the five factors, overall, can explain 54.236 percent of the total variance of variables. In addition, the model of confirmatory factor analysis was used to confirm the extracted factors, for which two models were compared and evaluated: the factor structure of the original version and the factor structure derived using the LISREL measurement model. The fit indices showed that the derived five-factor model has better fitness to the data than the original model.

    Keywords: reliability, wisdom, factor structure, San Diego Wisdom Scale
  • Aydin Motamedin, Seyyed Davoud Hosseininasab *, Marzieh Alivandie Vafa Pages 99-130

    The aim of this study was to conduct a test for diagnosis of behavioral problems in male and female, elementary school students in Tabriz and to investigate its validity and reliability. The research method is descriptive of correlation type. The statistical population consisted of all male and female elementary school students who were studying during academic year 2019-2020. A total of 1374 elementary school male and female students were selected as sample members by available sampling method, then mothers of the same students answered the questions of children's behavioral problems diagnosis test and finally the test was constructed based on DSM-5 criteria using factor analysis method. The results of exploratory factor analysis introduced principal component analysis with independent varimax rotation of seven factors, respectively, with the titles of conduct problem, mere hyperactivity, mere attention deficit, academic learning, separation anxiety, oppositional defiance, and social communication, which together explained 32.30% of the total variance of variables. All seven factors and the whole questionnaire had appropriate validity. In addition to face and content validity, the Eigen value method was used more than 1 and the results showed that both the seven factors and the whole test had good validity. Cronbach's alpha coefficient was 0.61 to 0.79 for the reliability of the seven test factors and for the whole test (α=0.90). The mean prevalence of behavioral problems in children in the sample group was 10.4% in the seven obtained factors. Due to the desirable behavioral characteristics of children's behavioral problems diagnosis test, this test can be used to diagnose the seven problems obtained for screen, prevention or treatment in clinical or research work.

    Keywords: Children's behavioral problems, reliability, factor analysis, DSM-5
  • alireza khoshgooyanfard *, Mohammadreza Falsafinejad, noorali farrokhi Pages 131-152

    Nonresponse is an inevitable challenge to large-scale studies and can result in wasting money, time and human resource involved in data collection and can also prevent the studies from obtaining their objects especially scores distribution. Imputation methods have thus been invented to estimate item nonresponses in order to make inference from a completed data set. Using a simulation study on a real data set in the form of a multivariate experimental design, this paper evaluates the accuracy of three models including cumulative logit model, graded response model and explanatory item response model. The results show that the imputed values of all three models are acceptable under random nonresponse mechanism although the imputed values of the explanatory item response model are always more accurate than those of the other models. If nonrandom nonresponses are occurred, explanatory item response model has acceptable imputed values only at 5% nonresponse rate and the other models are not accurate at all. The results also show that it is more accurate to impute individual item nonresponses and then compute the total score instead of directly imputing the total score.

    Keywords: bias, error, large-scale study, nonresponse rate, ordinal item response model
  • Javad Eynypour *, Ahmad Souri Pages 151-179

    The aim of this study was to construct and validate the students' multiple contextual intelligence test based on Cheng (2000) model of multidimensional intelligence theory. In this model, the most central type of intelligence, namely learning intelligence, which means the ability to learn and think creatively and critically and optimize the use of bio-physiological abilities, is located in the center and heart of the communication model and five other types of intelligence, namely social and cultural, Economic, political and technical are in interaction with it. The research method is survey and the statistical population of this study includes undergraduate students of public and private universities in Iran in the academic year of 1397-98, from which 200 people were randomly selected in clusters, which after excluding incomplete questionnaires reduced to 161 people. This test was organized into 6 components of learning, social, cultural, economic, political and technical intelligence and in the form of 32 questions. After obtaining the appropriate validity and reliability of this test, the data were analyzed using Amos software. After determining the suitability of the model using the fit indices, the results indicated a weak factor load of 5 questions that were removed from the test and the final form of the test was approved. Other results showed that except for the significant and positive two-way relationship between technical intelligence and political intelligence, the relationship between the other paths was not significant; therefore, different types of intelligence components are contextual and have relative independence from each other.

    Keywords: learning intelligence, social intelligence, cultural intelligence, economic intelligence, political intelligence
  • Zahra Jani *, Zahra Delavar, Abolfazl Karami, Behzad Shoghi Pages 181-221

    The objective of the present study was to determine the share of variables with variations in marital intimacy levels. This study is among fundamental studies and in terms of data collection and analysis is a descriptive and correlational study with structural equations modeling method. The statistical population of this study included all married women who referred to Tehran health houses in 2019. For this purpose, 320 women functioned as the sample and finally, considering the potential drops, 350 women were selected as the final sample of the study. The sampling method of this study was multistage cluster sampling. Therefore, of the health houses in Tehran, 10 houses were selected randomly and then, 35 married women were selected from each house and questionnaires were distributed among them. To gather information, Marital Intimacy Questionnaire (MIQ), Scorner and Friedlander Differentiation Scale (1998), Eidelson and Epstein Relationship Beliefs Inventory (RBI), and Sexual Satisfaction and Marital Commitment and Marital Life Quality Scale were used. Also, in order to test the hypotheses, structural equation modeling with PLS was used. The research findings showed that self-differentiation has no direct effect on marital intimacy. Relationship beliefs, sexual satisfaction, marital commitment, and marital life quality have a direct effect on martial intimacy. Marital commitment affects marital intimacy (0/35) that is significant at p>0/01. Also, marital quality affects marital intimacy (0/136) that is significant at p>0/01. Therefore, each variable has an indirect effect (marital and life quality) on marital intimacy.

    Keywords: Intimacy of couples, self-differentiation, Sexual Satisfaction