فهرست مطالب

مجله مدیریت نوآوری
سال دهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حبیب زارع احمدآبادی*، محمدکاظم عطاران، علیرضا ناصرصدر آبادی، داود عندلیب اردکانی صفحات 1-58

    نیاز روز افزون جامعه به غذا، کاهش منابع غذایی و عدم تعادل تغذیه ای، آسیب های زیست محیطی در بخش صنایع غذایی، بحران کم آبی و تغییر شرایط آب وهوایی، نیاز فوری برای رسیدگی به پیامدهای عمده زیست محیطی و حرکت به سوی توسعه پایدار در زنجیره تامین مواد غذایی را ضروری می سازد. هدف اصلی این پژوهش طراحی مدل نوآوری پایدار برای کسب و کارهای کوچک و متوسط در بخش صنایع غذایی است. بدین منظور ابتدا با مرور ادبیات پژوهش و انجام مصاحبه با متخصصان و مدیران حوزه صنایع غذایی کشور، مولفه های موثر در شکل گیری نوآوری پایدار در سیستم های تولیدی صنایع غذایی، شناسایی گردید. برای شناسایی و استخراج عوامل و متغیرها از روش تحلیل مضمون استفاده شد. در مرحله بعد، سطح بندی و تعیین روابط بین عوامل با بهره گیری از مدل سازی ساختاری تفسیری صورت گفت. نهایتا، برای تعیین وزن هر یک از عوامل از فرآیند تحلیل شبکه ای بهره گرفته شد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که سیاست های دولت، فشارهای اجتماعی سبز و فرهنگ سبز جامعه مهمترین عوامل در شکل گیری نوآوری پایدار می باشد. همچنین در مراحل نخستین توسعه، باید تمرکز بر تدوین استراتژی سبز شرکت ها، تقویت قابلیت های سازمانی و کسب مزیت های اقتصادی برای بتگاه ها باشد.

    کلیدواژگان: نوآوری پایدار، صنایع غذایی، کسب و کارهای کوچک و متوسط، محیط زیست
  • زهرا شریفی مرجقل*، محمود مرادی، مصطفی ابراهیم پور ازبری صفحات 59-87

    نوآوری به عنوان عامل کلیدی در رقابت پذیری کشورها و بنگاه ها شناخته می شوداما بنگاه ها در مسیر دستیابی به نوآوری با چالش ها و موانعی مواجه هستند. هدف این مقاله شناسایی موانع نوآوری در کسب وکارهای خانوادگی و همچنین اولویت بندی عوامل شناسایی شده در این نوع کسب وکارها است. پژوهش حاضر در دو مرحله انجام گرفته است. در مرحله اول برای شناسایی و طبقه بندی موانع نوآوری از روش نظریه داده بنیاد و در مرحله دوم برای اولویت بندی آن ها از روش مقایسات زوجی استفاده شده است. مشارکت کنندگان منتخب در تحقیق حاضر، 11 نفر از کارآفرینان برتر و خبرگان استان گیلان است.نتایج تحلیل بیانگر آن است که موانع نوآوری به 6 مقوله شامل: موانع مالی، موانع بازاریابی، موانع مدیریتی، موانع نیروی انسانی، موانع دانشی و موانع محیطی دسته بندی شدند .موانع نیروی انسانی مهم ترین نقش را در افزایش یا کاهش بهره وری ایفا می کند که در پژوهش حاضر به عنوان مهم ترین موانع نوآوری شناخته شدند. نبود کارکنان ماهر و مقاومت کارکنان از مواردی هستند که کارآفرینان به آن اشاره کردند. با توجه به مرحله دوم پژوهش که اولویت بندی موانع نوآوری است، نتایج پژوهش نشان می دهد که عامل موانع نیروی انسانی بیشترین تاثیر و در دومین مرتبه، موانع محیطی تاثیر بسزایی بر سر راه کارآفرینان در کسب وکارهای خانوادگی ایجاد می کند. همچنین موانع بازاریابی، مدیریتی، مالی و دانشی به ترتیب از عوامل اثرگذار بر نوآوری شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: موانع نوآوری، اولویت بندی، کسب وکارهای خانوادگی، کارآفرینی
  • الی ازنب*، بهزاد محمدیان، آصف کریمی صفحات 89-113
    تامین مالی جمعی، شکل نوینی از جمع آوری پول های خرد برای پروژه های است که از هزاران سال تاکنون انجام آن در جهان مرسوم بوده است. و بشر با این ظرفیت آشنا بوده و توانسته به طرق مختلف از سرمایه های خرد در اشکال مختلف استفاده نماید. تامین مالی جمعی باهدف گردآوری منابع مالی، برای سرمایه گذاری بر روی انواع مختلفی از پروژه ها صورت می گیرد. در راستای مطالعات پیشین، در این پژوهش به شناسایی خطاهای شناختی مذاکرات کارآفرینانه با تمرکز بر پروژه های تامین مالی جمعی، پرداخته شده است. برای صحه گذاری بر نتایج به دست آمده درگذشته، مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15نفراز خبرگان تامین مالی جمعی در شهر تهران، که در تامین مالی فعالیت داشته اند، در مردادماه سال 1398 به مدت 2 ماه صورت گرفته است . روش نمونه گیری از نوع هدفمند قضاوتی و برای تحقق هدف از تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. طبق متون گذشته و مصاحبه های صورت گرفته خطاهای شناختی حاکم در مذاکرات کارآفرینانه در تامین مالی جمعی شناسایی شدند که در دو دسته خطاهای شناختی ناشی از کارآفرین و سرمایه گذار و خطاهای شناختی ناشی از پروژه دسته بندی شدند. خطاهای ناشی از کارآفرین و سرمایه گذار عبارتنداز: خطای کلیشه ای، هاله ای و تشابه، فرافکنی و خطای جانب گرایی درون گروهی. خطای دوم مربوط به خطای ناشی از پروژه می باشد مانند خطای نوآوری گرایی، لنگر انداختن و سوگیری تاییدی که مورد شناسایی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، تامین مالی جمعی، مذاکره کارآفرینانه، خطاهای شناختی
  • حسین رحمان سرشت، سید سروش قاضی نوری، شهرام خلیل نژاد، صبا کاکاپور* صفحات 115-151

    از آنجا که تیم های کارآفرین یکی از ارکان اصلی موفقیت در نوآفرین ها هستند، انجام تحلیلی جامع جهت شناخت عوامل ترکیب تیم کارآفرین برای کمک به شناخت ترکیب مناسب تیم ها دراکو سیستم نوآفرینی کشور لازم و ضروری به نظر می رسد. بنابراین این پژوهش با هدف ارایه تحلیلی جامع برای ترکیب تیم های کارآفرین در نوآفرین ها انجام شده است و با استفاده از مرورنظام مند و روش تحقیق کاربردی و توصیفی فراترکیب با استخراج 58 عنوان مقاله از پژوهش های منتشر شده در پایگاه های مختلف علمی بین سال های 1990 تا 2019 در زمینه ترکیب تیم های کارآفرین در نوآفرین ها، تحلیل جامعی برای ترکیب این تیم ها ارایه داده است. نتایج این تحلیل شامل 4 مقوله اصلی، 10 مفهوم و 36 کد است که چهار مقوله اصلی عبارتست از: همگنی- ناهمگنی ویژگی های اعضای تیم، ویژگی های جمعی اعضای تیم، ساختار تیم و جابجایی اعضای تیم. نتایج این پژوهش دلالت هایی برای ذینفعان و فعالان اکوسیستم نوآفرینی در ایران به ویژه در زمینه ارزیابی تیم های موفق توسط سرمایه گذاران خطرپذیر دارد. علاوه بر این تیم های نوآفرین نیز می توانند از یافته های این پژوهش برای تشکیل ترکیب مناسب تیم های خود استفاده کنند

    کلیدواژگان: تیم کارآفرین، تیم نوآفرین، نوآفرین، ترکیب تیم، فراترکیب
  • جواد سلطان زاده*، مهدی الیاسی، میثم نریمانی صفحات 153-180

    کسب وکارهای پلتفرمی با تخصیص بهینه منابع و کاهش هزینه مبادله از یک سو به ارتقای کارآیی اقتصادی کمک می کنند و در سویی دیگر به جهت تضاد منافع با بازیگران سنتی تعارض ایجاد کرده و نیازمند مقررات هستند. هر چند تعارض میان بازیگران اقتصادی با درک چرایی و چگونگی مقرراتگذاری در مبانی اقتصاد تنظیمی قابل فهم است، اما تبیین تعارض میان بازیگران تنظیمی چارچوبی متناسب را می طلبد. از این رو در پژوهش حاضر تلاش شده است مبتنی بر چارچوب ایتلاف مدافع تحلیلی بر فرآیند مقرراتگذاری «کسب وکارهای پلتفرمی حمل و نقل در ایران» ارایه شود تا بتوان بن بست های تنظیمی و راه حل های بکاربسته در این فرآیند را شناسایی کرد. در این پژوهش کیفی، داده ها مبتنی بر راهبرد مطالعه موردی در بازه سال های 1393 تا 1398 از فرآیند تنظیم گری «کسب وکارهای پلتفرمی حمل و نقل در ایران» از طریق مصاحبه هدفمند و مرور اسناد استخراج شده است. نتایج نشان می دهد فرآیند تنظیم گری کسبب و کارهای پلتفرمی با چهار بن بست مواجه بوده است که در هر یک میانجی های متفاوتی برای خروج موثر واقع شده اند. همچنین دو میانجی «شورای رقابت» و «هیات مقررات زدایی و تسهیل صدور مجوز کسب و کار» به ترتیب به عنوان مصادیقی از «تنظیم گری مبتنی بر اصول» و «تنظیم گری مبتنی بر قاعده» امکان تعمیم به دیگر موارد تنظیم گری کسب و کارهای نوین را دارا هستند.

    کلیدواژگان: مقررات، کسب و کارهای پلتفرمی، چارچوب ائتلاف مدافع، کسب و کارهای پلتفرمی حمل و نقل
  • ابوالفضل شاه آبادی*، طیبه چایانی، زهرا صادقی معتمد صفحات 181-202

    پیچیدگی اقتصادی از عوامل اصلی رشد و توسعه اقتصادی است. از این رو بررسی عوامل موثر بر پیچیدگی اقتصادی یکی از مهم ترین زمینه های مطالعاتی اقتصاددانان است. رویکرد پیچیدگی اقتصادی مبتنی بر این مفهوم است که محصولات تولید شده در اقتصاد معرف میزان دانش مولد مورد نیاز در تولیدات محصولاتشان هستند و با این فرض که کشورها محصولی را تولید نمی کنند مگر آنکه دانش و مهارت آن را داشته باشند، میزان انباشت دانش مولد نهفته در اقتصاد کشورها را محاسبه می کند. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر شاخص جهانی شدن و نوآوری بر پیچیدگی است. برای این منظور از یک نمونه کشورهایی با شاخص بالای جهانی شدن طی دوره زمانی 2016-2008 با رهیافت پانل دیتا بهره گرفته شده است. نتایج مطالعه بیانگر آن است که جهانی شدن کل و نوآوری بر پیچیدگی اقتصادی دارای تاثیرمثبت و معنی دار است. همچنین متغیرهای شاخص حکمرانی خوب، سرمایه انسانی و شاخص توسعه مالی اثر مثبت و معنی دار و فراوانی منابع طبیعی دارای اثر منفی و غیر معنی دار در کشورهای مورد مطالعه است.

    کلیدواژگان: پیچیدگی اقتصادی، جهانی شدن، نوآوری، سرمایه انسانی
|
  • Habib Zare Ahmadabadi *, MohammadKazem Attaran, Alireza Naser Sadrabadi, Davood Andalib Ardakani Pages 1-58

    The growing need of the society for food, the reduction of food resources and nutritional imbalance, the environmental damage in the food industry, the water shortage crisis and the changing climate, the urgent need to address the major environmental consequences and move towards sustainable development in this sector is essential. The main purpose of this research is to design a model of sustainable innovation for small and medium businesses in the food industry. In this research, by comprehensive review of research literature and interviews with experts and managers in the field of food industry and using thematic analysis method, important factors and variables in sustainability innovation in small and medium businesses were identified and extracted.Then, interpretive structural modeling was used to determine the priorities and relationships between the factors. Finally, the analytic network process was used to determine the weight of each factor. The results indicate that government policy, green social pressure and green culture of society are the most important factors in the formation of sustainable innovation. And government should focus on green strategies formulatin, organizational capabilities reinforcement and acquisition of economic competencies between firms.

    Keywords: Sustainable Innovation, Food Industry, Small, Medium Businesses, Environment
  • Zahra Sharifi Marjegal *, Mahmoud Moradi, Mostafa Ebrahimpour‬ Pages 59-87

    Innovation is recognized as a key factor in the competitiveness of countries and firms, but firms face challenges and obstacles in achieving innovation. The purpose of this article is to identify barriers to innovation in family businesses and also to prioritize the factors identified in these types of businesses. The present study was conducted in two stages. In the first stage, the data theory method is used to identify and classify barriers to innovation, and in the second stage, the pairwise comparison method is used to prioritize them.The results of the analysis indicate that the obstacles to innovation fall into 6 categories, including:Financial barriers, marketing barriers, managerial barriers, manpower barriers, knowledge barriers and environmental barriers were categorized. Manpower barriers play the most important role in increasing or decreasing productivity, which were identified as the most important barriers to innovation in the present study. Lack of skilled employees and employee resistance are some of the issues mentioned by entrepreneurs. According to the second phase of the research, which is the prioritization of barriers to innovation, the results show that the factor of manpower barriers has the greatest impact and in the second place, environmental barriers have a significant impact on the way of entrepreneurs in family businesses. Also, marketing, managerial, financial and knowledge barriers were identified as factors affecting innovation, respectively.

    Keywords: barriers to innovation, Prioritization, family businesses, Entrepreneurship
  • Eli Aznab *, Behzad Mohammadian, Afef Karimi Pages 89-113
    Crowdfunding is a new form of micro-fundraising for projects that has been around the world for thousands of years. It can be said that centuries ago, human beings were familiar with this capacity and were able to use micro-capital in different ways in different ways. Collective financing aims to raise the micro-capital that exists in the community to invest in various types of projects. In line with previous studies, this study has identified the cognitive errors of entrepreneurial negotiations with a focus on crowdfunding projects. To validate the results obtained in the past, a semi-structured interview was conducted with 15 co-financing experts who worked in the investment house. The sampling method is purposeful judgmental and qualitative content analysis has been used to achieve the goal. According to previous texts and interviews, the cognitive errors in entrepreneurial negotiations in crowdfunding were identified, which were classified into Two categories: cognitive errors caused by the entrepreneur, investor and project. Entrepreneur and investor mistakes include stereotypes, auras, such projection and error within the group.The Second error is related to the project error, such as the innovation-innovation error, the anchoring error, and the confirmation bias that were identified. Following is the identification of these errors in order to achieve a win-win and error-free entrepreneurial negotiation.
    Keywords: Entrepreneurship, Crowdfunding, Entrepreneurial Negotiation, Cognitive Errors
  • Hossein Rahmanseresht, Soroush Ghazinopuri, Shahram Khalil Nezhad, Saba Kakapour * Pages 115-151

    As entrepreneurial teams are one of the main factors of success in startups, providing a comprehensive analyzing to identify the factors of entrepreneurial team composition to know the right composition of teams in startups ecosystem is necessary. The purpose of this study is to provide a comprehensive analyzing of entrepreneurial team composition in start-ups. This research has done with a systematic review and Meta-synthesizes method and excluded 58 articles published in various scientific research between "1990-2019" about entrepreneurial team composition in startups and comparing with the previous model, provide a comprehensive analyzing for entrepreneurial team’s composition. This model includes 4 main factors, 10 concepts and, 34 codes, which main factrors are the heterogeneity of member characteristics, aggregated member characteristics, team structure, and turnover of team members. The results of this study are of significant use for stakeholders and activists of the startups ecosystem in Iran, especially in the field of evaluation of successful teams, as far as venture capitalists can use the analyzing result obtained in this study to understand the important factors affecting the success of start-ups in the world and take these factors into account in evaluating the composition of teams and increase their chance of investment.In addition, innovative teams can use the factors of this research as a basis for forming their teams.

    Keywords: Entrepreneurial team, Startup team, Startups, Meta-Synthesizes
  • Javad Soltanzadeh *, Mehdi Elyasi, Meysam Narimani Pages 153-180

    Platform-based businesses promote economic efficiency due to the optimal allocation of resources and the reduction of transaction costs, but they need to regulate why the conflict of interest between them and traditional actors. Although the conflict between economic actors can be understood based on regulation economics, explaining the conflict between political actors requires an appropriate framework. This study aims to narrate the regulatory process of "platform businesses" and explain it based Advocacy Coalition Framework in order to identify the policy implications and solutions used in this process. In this qualitative research, data based on the case study strategy (2014-2018) have been extracted from the regulatory process of "transportation platform businesses" in Iran through preferential interviews and document reviews. The results show that regulating platform businesses has faced four stalemates that different mediators have effectively gotten out of them. Also, the two mediators, "Competition Council" and "Deregulation and Business Licensing Board", as examples of "principle-based regulation" and "rule-based regulation", respectively that can be extended to other cases of new business regulation. The present article emphasizes the regulation occurring in the political market that the media has a high role in explaining issues and institutional innovation in resolving these issues.

    Keywords: Regulation, Platform business, Advocacy Coalition Framework, Ride-hailing Platform Business
  • Abolfazl Shahabadi *, Tayebeh Chayani, Zahra Sadeghi Motamed Pages 181-202

    Economic complexity is one of the main factors of economic growth and development. Therefore, the study of factors affecting economic complexity is one of the most important fields of study for economists. The approach of economic complexity is based on the concept that the products produced in the economy represent the amount of productive knowledge required in the production of their products, and assuming that countries do not produce products unless they have the knowledge and skills, the accumulation of productive knowledge Calculates the underlying economy of countries. The purpose of this study is to investigate the effect of globalization and innovation index on complexity. For this purpose, a sample of countries with a high index of globalization during the period 2008-2016 with the approach of the data panel has been used. The results of the study indicate that globalization and innovation have a positive and significant effect on economic complexity. Also, the variables of good governance index, human capital and financial development index have a positive and significant effect and the abundance of natural resources has a negative and insignificant effect in the studied countries.