فهرست مطالب

نوآوری در علوم و فناوری غذایی - پیاپی 51 (بهار 1401)

نشریه نوآوری در علوم و فناوری غذایی
پیاپی 51 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی جلالی، زهرا شیخ الاسلامی*، امیرحسین الهامی راد، محمدحسین حداد خداپرست، مهدی کریمی صفحات 1-17

    بیماران سلیاکی نیازمند رژیم غذایی بدون گلوتن به صورت مادام العمر هستند. از این رو هدف از انجام این تحقیق، بررسی ویژگی-های نان قالبی تولید شده از دو نوع آرد ذرت معمولی و آرد ذرت پیش ‏ژلاتینه شده با مایکروویو، بود. بدین منظور از یک طرح آماری کاملا تصادفی استفاده شد (05/0>P). بررسی تغییرات خصوصیات آرد معمولی و پیش ‏ژلاتینه شده با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان داد ساختار آرد ذرت معمولی منسجم، در حالی که ساختار گرانول های آرد ذرت پیش ژلاتینه شده به دلیل فرآیند حرارتی مایکروویو تخریب و از گستردگی و تورم بیشتری برخوردار بود. براساس نتایج بدست آمده مشخص گردید نمونه حاوی آرد ذرت پیش ژلاتینه شده دارای بیشترین میزان تخلخل (5/16 درصد) و کمترین سفتی بافت در بازه زمانی 2 (7/9 نیوتن) و 72 ساعت پس از پخت (2/17 نیوتن) بود. همچنین استفاده از آرد ذرت پیش ژلاتینه شده سبب افزایش مولفه رنگی L* گردید در حالی که، در میزان دو مولفه رنگی a* و b* تغییر معنی داری حاصل نشد. در نهایت با بررسی نتایج حاصله از آزمون حسی، نمونه حاوی آرد ذرت پیش ژلاتینه شده توانست در مقایسه با آرد ذرت معمولی، امتیاز بیشتری را از جانب ارزیابان حسی کسب نماید.

    کلیدواژگان: آرد پیش ژلاتینه شده، ذرت، مایکروویو
  • معصومه ملک یار، لیلا روفه گری نژاد*، آیناز علیزاده، رقیه اشرفی یورقانلو صفحات 19-31

    پنیر سفید حاوی مقدار زیادی چربی اشباع شده و کلسترول می باشد که از جنبه تغذیه ای نامطلوب می باشد. در همین راستا هدف این پژوهش، کاهش کلسترول پنیر سفید آب نمکی توسط بتاسیکلودکسترین (.CDβ) و تعیین ویژگی های فیزیکی شیمیایی، بافتی و حسی محصول تولیدی بود. خامه تحت فرآیند کلسترول زدایی با مقدار 10 درصد.CDβ در دمای 35 درجه سانتی گراد و هم زدن با سرعت 800 دور در دقیقه به مدت 5/0 ساعت در مقیاس آزمایشگاهی قرار گرفت و سپس با       اضافه شدن به شیر پس چرخ، عمل تهیه نمونه های آزمایشگاهی انجام شد. نتایج اندازه گیری میزان کلسترول نشان داد که تیمار با .CDβ توانست 63 درصد محتوای کلسترول پنیرها را کاهش دهد. در طی نگهداری پنیر، نمونه های تیمار شده با.CDβ از نظر pH، اسیدیته، درصد ازت محلول به ازت کل و لیپولیز با نمونه شاهد تفاوت معنی داری داشتند. افزودن.CDβ منجر به کاهش سختی و صمغیت و افزایش پیوستگی پنیر تیمار شده نسبت به پنیر شاهد گردید ولی بر آدامسی بودن و الاستیسیته پنیر تاثیر معنی داری نداشت. نتایج ارزیابی حسی نیز نشان داد که.CDβ در عین حال که منجر به کاهش کلسترول و بهبود بافت پنیر می گردد، تاثیر قابل توجهی بر خواص حسی محصول نهایی نسبت به نمونه شاهد ندارد. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده استفاده از.CDβ برای کاهش کلسترول از پنیر سفید آب نمکی مناسب تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: بتاسیکلودکسترین، پنیر سفید، کاهش کلسترول، ویژگی های فیزیکی شیمیایی
  • محجوبه سنگ سفیدی، عبدالرضا میرچولی*، موسی الرضا هوشمند دلیر صفحات 33-42

    موز به عنوان یکی از محبوب ترین میوه ها در بین مردم دنیا ، دارای حدود 30 درصد ضایعات است. تبدیل موز به فرآورده هایی مانند پوره و پالپ و سپس استفاده از آن ها در فرمولاسیون محصولات مختلف مانند بستنی می تواند از درصد ضایعات آن بکاهد. در این تحقیق، پوره موز با بیش از 90 درصد کربوهیدرات در سطوح 0 ، 5 ، 10 ، 15 ، 20 و 25 درصد جایگزین شکر در فرمولاسیون بستنی شد. سپس ویژگی های فیزیکوشیمیایی از جمله : pH، ویسکوزیته، میزان افزایش حجم، مقاومت به ذوب؛ و ویژگی های حسی شامل رنگ و شکل ظاهری، طعم و مزه، بو، زبری بافت و پذیرش کلی نمونه ها مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان دادکه با افزایش جایگزینی شکر با پوره موز، pH ومیزان افزایش حجم کاهش، اما ویسکوزیته و مقاومت به ذوب بطور معنی داری افزایش یافت (0/05> P). در بخش خواص حسی با افزایش پوره موز در نمونه ها، با این که رنگ آن ها تیره تر شده بود اما بو، طعم، زبری بافت و پذیرش کلی نسبت به نمونه شاهد افزایش نشان داد.

    کلیدواژگان: بستنی، پوره موز، ویژگی های فیزیکوشیمیایی، خواص حسی
  • علی کزازی، مریم مصلحی شاد* صفحات 43-54

    در بسیاری موارد علت ابتلا به بیماری های عفونی و انگلی عدم دسترسی انسان به آب آشامیدنی سالم و بهداشتی می باشد. وجود آلودگی های مختلف تغییرات نامطلوبی در خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی آب آشامیدنی ایجاد می کند و باعث کاهش سطح کیفیت آب می شود. در این پژوهش آب قلیایی حاوی اسانس طبیعی دارچین تولید شد؛ به این منظور ابتدا آب خام از دستگاه نانوفیلتراسیون عبور، سپس به میزان لازم دارچین به آب قلیا اضافه سپس وارد مخزن شد و بسته بندی گردید. بر طبق نتایج این تحقیق، به جز کلسیم و منیزیم، املاح آب قلیایی نسبت به آب آشامیدنی کمتر بوده، از این رو سختی و مواد جامد محلول کمتری دارد. از سوی دیگر عصاره دارچین، موجب افزایش برخی از املاح مانند کلسیم، منیزیم، روی، مس می شود که در نتیجه سختی، کدورت، رنگ و مواد جامد محلول آب را افزایش می دهد. همچنین با توجه به ارزیابی حسی، تیمار آب قلیایی حاوی عصاره دارچین دارای بالاترین امتیاز مطلوبیت کلی و به عنوان بهترین نمونه در این تحقیق انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، آب قلیایی، ازن، اسانس دارچین
  • فاطمه داوری، نفیسه سادات نقوی*، هاشم نیری صفحات 55-69

    در تحقیق حاضر هدف، شناسایی پروفایل میکروبی پنیر شهری پگاه گلپایگان و کاهش طعم تلخ آن از طریق افزودن ترکیبات پری-بیوتیک آب پنیر و مالتودکسترین بوده است. میکروارگانیسم ها به روش های ماکروسکوپی، میکروسکوپی، آزمون های بیوشیمیایی و مولکولی شناسایی شدند. از ترکیبات پری بیوتیک آب پنیر و مالتودکسترین به منظور کاهش طعم تلخ پنیر استفاده شد و بهینه سازی تولید پنیر به روش CCD با نرم افزار RSM انجام شد. ارزیابی حسی توسط گروه پانلیست و ارزیابی پروتیولیز با اندازه گیری ازت محلول به ازت کل و ازت غیر پروتیینی به ازت کل انجام شد. براساس نتایج حاصل، سه جدایه باکتریایی، یک جدایه قارچی و یک جدایه مخمری در پنیر شهری شناسایی شدند. نتایج آزمون سطح پاسخ در ارزیابی پروتیولیز نشان داد با افزایش مالتودکسترین و آب پنیرمقدار پروتیولیز افزایش یافت و در ارزیابی حسی با افزایش مالتودکسترین و آب پنیر مقدار ارزیابی حسی کاهش یافت. تاثیر مالتودکسترین و آب پنیر برارزیابی پروتیولیز و ارزیابی حسی معناداربود. مقادیر بهینه به دست آمده برای مالتودکسترین و آب پنیر به ترتیب 894/0 و 668/1 بود. درارزیابی حسی دو تیمار بیشترین امتیاز را از پانلیست ها دریافت کردند. مقدار مالتودکسترین و آب پنیر در دو تیمار به ترتیب(5/0 درصد و 75/1 درصد) و(75/1 درصد و 5/0 درصد) بود. هر دو تیمار در ارزیابی پروتیولیز، کاهش 22 درصدی پروتیولیز نسبت به نمونه شاهد را نشان دادند. تاثیر زمان رسیدن پنیر و تعداد میکروارگانیسم ها بر روی کاهش پروتیولیز و طعم تلخ معنادار بود. نتایج نشان داد که ترکیبات پری بیوتیک می توانند بر کاهش پروتیولیز و طعم تلخ پنیر موثر باشند.

    کلیدواژگان: پنیر شهری، طعم تلخ، پروفایل میکروبی، پری بیوتیک، ارزیابی حسی
  • ندا ابراهیمی، نارملا آصفی* صفحات 71-84

    پکتین مخلوط پیچیده ای از پلی ساکاریدها است که به فراوانی در صنعت غذا به عنوان ژل کننده، ثبات دهنده و امولسیفایر مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطالعه، پکتین با استفاده از دو نوع اسید (کلریدریک و سیتریک) در pH برابر با 2 و تحت امواج مایکروویو در زمان های 120 و 180 ثانیه استخراج شد. نتایج نشان داد که پکتین میوه "به" دارای بازده (55/7 درصد) و درجه خلوص (با محتوی اسید گالاکتورونیک بالاتر از 65 درصد) مطلوبی است. زمان مایکروویو دهی بیشترین تاثیر را بر افزایش بازده استخراج، درجه استریفیکاسیون و فعالیت امولسیفایری و همچنین کمترین تاثیر را در افزایش درصد گالاکتورنیک اسید داشته است. بررسی درجه استریفیکاسیون مشخص کرد که پکتین حاصل از میوه "به" در شرایط 180 ثانیه تیمار با مایکروویو و استخراج شده با اسید کلریدریک کمتر از 50 بوده و پکتین های استخراج شده در این شرایط جزو پکتین های پایین (LM) است. درصد گالاکتورنیک اسید محلول پکتین استخراج شده با کلریدریک بالاتر از 65 درصد و فعالیت امولسیفایری آن در زمان 180 دقیقه مایکروویو دهی بالا بود(38/48 درصد). همچنین رفتار جریانی محلول پکتین استخراج شده با هر دو اسید در زمان های مورد مطالعه نیوتنی بود.درجه خلوص مطلوب و خصوصیات فیزیکوشیمیایی پکتین حاصل از میوه "به" نشان می دهد که می توان از این محصول کشاورزی به عنوان یک منبع نوید بخش در تولید پکتین استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پکتین متوکسیل پایین، استخراج مایکرویو، استخراج اسیدی، میوه به، خواص فیزیکوشیمیایی
  • درنوش جعفرپور* صفحات 85-100

    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر استفاده از صمغ کنجاک به عنوان جایگزین چربی بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، ریولوژیکی و حسی سس مایونز کم چرب انجام گردید. بدین منظور مقادیر مختلف صمغ کنجاک در غلظت های 5/0، 1 و 5/1 درصد به سس مایونز افزوده گردید و میزان روغن موجود در فرمولاسیون به نصف کاهش داده شد. در این پژوهش آزمون های خاکستر، پروتیین، چربی، رطوبت، pH، اسیدیته، بافت، ویسکوزیته ظاهری، پایداری امولسیون، ارزیابی رنگ و ارزیابی حسی صورت پذیرفت و با دو نمونه سس مایونز شاهد کم چرب (روغن تقلیل یافته و بدون صمغ) و شاهد پر چرب (سس مایونز تجاری) مقایسه گردید. نتایج نشان دادند با افزایش درصد جایگزینی صمغ کنجاک، میزان آب اندازی نمونه ها در مقایسه با نمونه شاهد کم چرب به طور معنی داری کاهش یافت. سفتی بافت و ویسکوزیته ظاهری با افزایش صمغ، به طور معنی داری افزایش پیدا کرده که در این میان، نمونه حاوی 1 درصد کنجاک مشابه نمونه شاهد پرچرب تجاری بود. همچنین نتایج ارزیابی حسی نشان داد که ارزیابان حسی تفاوتی بین نمونه های حاوی کنجاک و شاهد پرچرب تجاری قایل نشدند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که صمغ کنجاک در سطح 1 درصد به دلیل دارا بودن خصوصیات فیزیکوشیمیایی مطلوب و ایجاد بافت و طعمی قابل قبول می تواند به عنوان جایگزین چربی برای تهیه سس مایونز کم چرب مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جایگزین چربی، سس مایونز کم چرب، صمغ کنجاک، آب اندازی
  • عبدالرضا آقاجانی، سید علی مرتضوی*، فریده طباطبایی یزدی صفحات 101-120

    هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی فعالیت رادیکال گیرندگی، شمارش آغازگرهای ماست و خواص حسی ماست پروبیوتیک کم چرب غنی سازی شده با سطوح صفر تا 1 درصد عصاره گیاه چویل و ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس طی 21 روز نگهداری در دمای یخچال و پیش بینی نتایج آزمایشات با شبکه عصبی مصنوعی بود. به منظور پیش گویی نتایج، شبکه عصبی پرسپترون چند لایه با دو ورودی (غلظت عصاره، زمان نگهداری) و یک خروجی با نرم افزار MATLABR2013a استفاده گردید. مطابق نتایج حاصل، ضریب همبستگی فعالیت رادیکال گیرندگی نمونه های ماست پروبیوتیک 989/0 تعیین گردید و عصاره چویل تاثیر بیشتری بر افزایش این فعالیت داشت. ضریب همبستگی تعداد لاکتوباسیلوس بولگاریکوس و استرپتوکوکوس ترموفیلوس به ترتیب993/0 و 975/0 تعیین گردید، در عین حال، تعداد باکتری ها در روز پایانی، بیش از حداقل تعداد آنها در ماست پروبیوتیک تعیین گردید (107 cfu/ml). ضریب همبستگی برای «رنگ»، «طعم»، «قوام» و «پذیرش کلی» به ترتیب برابر با 937/0، 984/0، 983/0و 978/0 ارزیابی شد و تیمارهای حاوی عصاره اسپیرولینا، امتیازات حسی بالاتری را در مقایسه با عصاره چویل نشان دادند. نتایج نشان داد که به کمک شبکه ای با تعداد 10 نرون در لایه پنهان و با کمک تابع فعال سیگموییدی هیبربولیکی و درصد داده های مورد استفاده برای آموزش/آزمون/ارزیابی برابر با60 / 15/ 25 می توان خواص کیفی ماست پروبیوتیک را پیش گویی نمود. آنالیز حساسیت شبکه عصبی بهینه به خوبی اهمیت پیش گویی کنندگی پارامترهای غلظت دو عصاره و زمان نگهداری را بر تغییرات مورد بررسی ماست پروبیوتیک نشان داد. می توان گفت شبکه عصبی مصنوعی ابزار توانمندی در پیش گویی خصوصیات کیفی ماست پروبیوتیک بوده است.

    کلیدواژگان: اسپیرولینا پلاتنسیس، چویل، شبکه عصبی مصنوعی، ماست فراسودمند
  • اسماعیل رضایی سرشت، بهنام مهدوی*، منیره پرندوارمنش، حسن رضایی سرشت، احمدرضا اولیایی صفحات 121-129

    گونه های هفت بند که متعلق به خانواده پلی گوناسه (Polygonaceae) هستند، استفاده های متنوعی در طب سنتی کشورهای آسیایی مانند چین، ژاپن و ایران دارند. در این مطالعه، فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های متانولی ریشه گونه هفت بند افغانی(Polygonum afghanicum) جمع آوری شده در بهار و پاییز، و عصاره متانولی ریشه هفت بند ژاپنی (Polygonum cuspidatum) اندازه گیری و با یکدیگر مورد مقایسه شدند. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با استفاده از آزمون های مختلف آنتی اکسیدانی، از جمله انداز ه گیری محتوای کل ترکیبات فنولی (TPC) و فلاونوییدی (TFC)، فعالیت مهارکنندگی رادیکال های آزاد (RSA)، کلات کردن یون آهن (FIC) و آزمون بی رنگ شدن بتا-کاروتن (BCB) انجام شد. بیشترین مقادیر محتوای کل ترکیبات فنولی (mgGAE/g 1/32/347) و فلاونوییدی (mgRE/g 6/12/165) برای گیاه هفت بند ژاپنی بدست آمد؛ در حالی که گیاه هفت بندی افغانی جمع آوری شده در فصل بهار با اندکی تفاوت بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی درآزمون های RSA با مقادیر µg/mL 5/15/14 =IC50 ، FIC به میزان % 7/17/96 و BCB به مقدار % 6/39/50 از خود نشان داد. با توجه به نتایج فوق، گونه هفت بند افغانی جمع آوری شده در فصل بهار به عنوان گونه ای بومی توانایی بیشتری در برخی از آزمون های آنتی اکسیدانی از خود نشان داد. این نتایج می تواند به دلیل وجود ترکیبات موثره دیگر در این گونه باشد.

    کلیدواژگان: هفت بند ژاپنی، هفت بند افغانی، آزمون TPC، آزمون RSA، آزمون FIC
  • عباس باشی، حجت کاراژیان* صفحات 131-141

    مالت سازی شامل مراحل خیساندن، جوانه زنی و خشک کردن مالت سبز در شرایط کنترل شده دما و رطوبت می باشد. هدف از این مطالعه بررسی برخی از خصوصیات فیزیکوشیمیایی مالت حاصل از چاودار، از جمله راندمان مالت سازی، وزن هزار دانه، دانسیته توده، راندمان عصاره آب گرم و شاخص کلباچ تحت تاثیر زمان خیساندن و جوانه زنی بود.مدت زمان خیساندن 24، 36 و 48 ساعت وسطوح جوانه زنی 7،5و 9 روز در نظر گرفته شد. تجزیه و تحلیل آماری و بهینه سازی فرایند به روش سطح پاسخ انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش مدت زمان خیساندن و جوانه زنی میزان راندمان مالت سازی، وزن هزار دانه و دانسیته توده کاهش ولی راندمان عصاره آب گرم و شاخص کلباچ افزایش یافت و با توجه به نتایج بهینه سازی فرایند می توان بیان نمود که اعمال شرایط 7/42 ساعت خیساندن و 9 روز جوانه زنی منجر به استحصال مالتی با بهترین خصوصیات از لحاظ راندمان مالت سازی و عصاره آب گرم و شاخص کلباچ گردید.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، خیساندن، جوانه زنی، مالت چاودار، سطح پاسخ
  • سید مهران موسوی مورد غفاری، خوشناز پاینده*، محی الدین گوشه صفحات 144-152

    با توجه به اهمیت مصرف برنج به عنوان بخش مهمی از تغذیه در شهرهای استان خوزستان، این تحقیق با هدف ارزیابی ریسک سلامت فلزات سنگین کادمیوم، سرب و نیکل در ارقام برج محلی در استان خوزستان انجام شد. در شهریور ماه سال 1397، به 3 مزرعه شهرستان های شوشتر، شاوور و باغملک مراجعه کرده و از هر مزرعه در سه نقطه 25 خوشه با 3 تکرار نمونه برداری انجام شد. عناصر به کمک دستگاه ICP-OES مدل Varian 710-ES ساخت کشور آمریکا اندازه گیری شدند. میزان کادمیوم، سرب و نیکل در برخی نمونه های برنج کشت شده در استان خوزستان در مقایسه با حد مجاز استاندارد ملی ایران (به ترتیب 06/0، 15/0 و 10 میلی گرم در کیلوگرم) بالاتر مشاهده شد. مقادیر سهم خطر فلزات کادمیوم، سرب و نیکل برنج باغملک، شاوور، شوشتر و برنج بالاتر از 1 به دست آمد که نتایج نشان دهنده این است که مصرف ارقام برنج کشت شده در استان خوزستان پتانسیل سرطان زایی برای انسان را دارند. ریسک سرطان زایی فلزات سنگین کادمیوم، سرب و نیکل در نمونه های برنج کشت شده در استان خوزستان بالاتر از 4-10 به دست آمد. مقادیر ریسک سرطان زایی در این تحقیق نشان داد که مصرف برنج های کشت شده در استان خوزستان پتانسیل بالای بیماری زایی در انسان را دارند.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، آلودگی، فلزات سنگین، برنج، استان خوزستان
  • غلامحسین حقایق*، نفیسه زاوه زاد صفحات 153-166

    در این پژوهش اثر دما (4، 10 و 25 درجه سانتی‏گراد)، غلظت گاز اکسیژن و اسانس آویشن شیرازی (در سه غلظت 125، 250 و 500 پی‏پی‏ام) بر نرخ تنفس پرتقال رقم والنسیا جهت طراحی سیستم بسته‏بندی اتمفسر اصلاح شده بررسی شد. مدل‏سازی وابستگی نرخ تنفس با استفاده از مدل میکاییل- منتن انجام شد. نتایج حاصله نشان‏دهنده کارآمدی مدل در تخمین نرخ تنفس در زمان نگهداری با تغییر غلظت گازهای اتمفسری بود. همچنین مدل‏سازی وابستگی نرخ تنفس به دمای نگهداری بر مبنای معادله آرینوس انجام شد. نتایج نشان می‏دهد با افزایش دمای نگهداری، زمان رسیدن به حالت تعادلی گاز های بسته‏بندی کاهش پیدا کرد. از سوی دیگر پارامتر 〖 K〗_(m.o2)در معادله میکاییل- منتن با افزایش دما به صورت خطی افزایش و 〖 R〗_O2^max⁡T با رفتاری نمایی تغییر نمود. این در حالی است که افزایش سطح اسانس موجب کاهش هر دو پارامتر 〖 R〗_O2^max⁡T و 〖 K〗_(m.o2)شد. انرژی فعال‏سازی بر مبنای پارامتر 〖 R〗_O2^max⁡T در غیاب اسانس معادل 12/53 کیلو ژول بر مول و K_(m.o2) معادل با 58/21 بود و مقادیر ذکر شده در حضور اسانس به ترتیب به 61/55 کیلو ژول بر مول و 41/22 افزایش پیدا کرد.

    کلیدواژگان: پرتقال رقم والنسیا، معادله میکائیل- منتن، مدلسازی طراحی MAP، اسانس آویشن شیرازی
|
  • Mahdi Jalali, Zahra Sheikholeslami*, Amir Hossein Elhamirad, Mohammad Hossein HaddadKhodaparast, Mahdi Karimi Pages 1-17

    Celiac patients require a non-gluten-free diet. Therefore, the aim of this study was to investigate the characteristics properties of bread made from two types of simple corn flour and pre-gelatinized corn flour with microwave. For this purpose, a completely randomized design was used (P <0.05). Investigation of changes in the properties of simple and pregelatinized flour using a scanning electron microscope showed that the corn flour structure was coherent, while the structure of pre-gelatinized corn flour granules was degraded due to the microwave thermal process and was more structural expansion and swollen. Based on the results, it was determined that the pre-gelatinized corn flour sample had the highest porosity (16.5%) and the minimal texture firmness at the time of 2 (9.7 Newton) and 72 hours (17.2 Newton) after baking. Also, the use of pre-gelatinized corn flour increased the colorful component of L* , while no significant change was observed in the on two colorful components a* and b* . Finally, by examining the results of the sensory test, a sample containing pre-gelatinized corn flour was able to obtain more points from sensory evaluators by compared with of simple corn flour.

    Keywords: Pre-gelatinized Flour, Corn, Microwave
  • Masoumeh Malekyar, Leila Roufegari Nejad*, Ainaz Alizadeh, Roghayyeh AshrafiYourghanloo Pages 19-31

    White cheese contains a lot of saturated fat and cholesterol, which is undesirable from a nutritional point. In this regard, the aim of this study was to reduce of cholesterol in white brine cheese using Betacyclodextrin (β.CD) and determine of physicochemical, texture and sensory properties of the product. After separating milk fat, Cholesterol isolated from cream with β.CD in concentration of 10% at 35 °C and stirring at rate of 800 rpm for 0.5 hours on a laboratory scale, then, by adding to the skim milk, the preparation of samples were performed. The results of cholesterol measurement showed that the treatment of cheese with β.CD could reduce the cholesterol content about 63%. During storage of cheese, samples treated with β.CD showed significant differences in terms of pH, acidity, proteolysis and lipolysis compared to the control. By addition of β.CD hardness and gumminess of treated cheese decreased and cohesiveness increased, but β.CD not had a significant effect on chewiness and elasticity of white cheese (p>0.05). Sensory evaluation also showed that β.CD while reducing cholesterol and improving the texture of the cheese, but had no significant effect on the sensory properties of the final product compared to the control sample. Thus, according to the obtained results, β.CD to reduce cholesterol of white cheese is appropriate.

    Keywords: β-cyclodextrin, White Cheese, Cholesterol Reduction, Physicochemical Properties
  • Mahjoubeh Sangsefidi, Abdolreza Mirchouli Borazgh*, Musarreza Houshmand Dalir Pages 33-42

    Banana is one of the most popular fruits among the people of the world, has about 40% of the waste. Banana conversion to products such as puree, chips, or use it in the formulation of various products, such as ice cream, can reduce percentage of waste. In this research, banana puree with more than 90% carbohydrate at 0, 5, 10, 15, 20 and 25% levels replaced sugar in ice cream formulation. Then, physicochemical properties such as: pH, viscosity, overrun, percentage of melt resistance, and sensory characteristics including ; color and appearance, taste, aroma, roughness and softness of texture and overall acceptance of samples were compared. The results showed that with increasing sugar substitution with banana puree, pH and overrun decreased, but viscosity and melting resistance increased significantly(P<0.05). In the sensory properties section, with the increase of banana puree in the samples, although their color became darker, but the aroma, taste, texture and overall acceptance of the control sample increased.

    Keywords: Ice Cream - Banana Puree - Physicochemical Characteristics - Sensory Properties
  • Ali Kazzazi, Maryam Moslehi Shad* Pages 43-54

    In many cases, the lack of access to healthy drinking water causes infectious and parasitic diseases. Various contaminants in water lead to undesirable changes in physical, chemical and biological properties and reduction in the quality of water. In this research, alkaline water containing natural essential oil of cinnamon was produced. For this purpose, water passed through the nanofiltration apparatus then the required amount of cinnamon was added to alkaline water and finally, it entered the tank and was packed. According to the results of this study, minerals in alkaline water were less than drinking water, except calcium and magnesium; therefore, it had less soluble solids and its hardness was lower. On the other hand, cinnamon extract increases some minerals such as calcium, magnesium, zinc and copper in water, which consequently increases the hardness, turbidity, color and soluble solids of water. Also, according to sensory analysis, alkaline water treatment containing cinnamon extract had the highest overall utility score and was selected as the best sample in this study.

    Keywords: Drinking Water, Alkali Water, Cinnamon Essential Oil, Ozone
  • Fatemeh Davari, Nafiseh Sadat Naghavi*, Hashem Nayyeri Pages 55-69

    The aim of this study was to identify the microbial profile of Shahri cheese of Pegah Golpayegan and reduce its bitter taste by adding prebiotic compounds of whey and maltodextrin. Microorganisms were identified by macroscopic, microscopic, biochemical and molecular tests. Prebiotic compounds of whey and maltodextrin were used to reduce bitter taste of cheese. Cheese production was optimized by CCD method using RSM software. Sensory evaluation was performed by panelist and proteolysis assay by measuring soluble nitrogen to total nitrogen and non-protein nitrogen to total nitrogen . Based on the results, three bacterial isolates, one fungal isolate and one yeast isolate were identified in Shahri cheese. The results of response level test in proteolysis assay showed that with increasing maltodextrin and whey the amount of proteolysis increased and in sensory evaluation with increasing maltodextrin and whey decreased the amount of sensory evaluation. The effect of maltodextrin and whey on proteolysis evaluation and sensory evaluation was significan. The optimum values for maltodextrin and whey were 0.894 and 1.668, respectively. In the sensory evaluation, the two treatments received the highest score from the panelists . . The amount of maltodextrin and whey in the two treatments were (0.5% and 1.75%) and (1.75% and 0.5%), respectively. Both treatments showed a 22% reduction in proteolysis compared to the control sample. The effect of cheese ripening time and number of microorganisms on proteolysis and bitter taste were significant. The results showed that prebiotic compounds could be effective in reducing proteolysis and bitter taste of cheese.

    Keywords: Shahri Cheese, Bitter Taste, Microbial Profile, Prebiotic, Sensory Evaluation
  • Neda Ebrahimi, Narmela Asefi* Pages 71-84

    Pectin is a complex mixture of polysaccharides that is widely used in the food industry as a gelling agent, stabilizer and emulsifier. In this research Pectin was extracted assisted by microwave under the power of 500 W, two types of acids(HCL and citric acid ) at pH of 2, time of 120and 180 second. Then, the physicochemical properties of pectin, such as content of galactoronic acid, esterification degree, emulsifier properties, extraction efficiency, and rheological properties were investigated. The results of this study showed that pectin had an efficiency of 7.55% and a reasonable purity (with galacturonic acid content of <65%). The study of degree of extraction revealed that pectin derived from Quince fruit at 180 second of microwave and extraction with HCL was low methoxyl pectin (LM). The pectin’s’ emulsifying activity was high. The viscosity results illustrated that the pectin solutions at both of the time have Newtonian behavior. good degree of purity and acceptable physicochemical properties of obtained pectin show that this agricultural product can be used as a promising source for pectin production.

    Keywords: ow Methoxyl Pectin, Microwave Extraction, The Acid Extraction, Quince Fruit, Efficiency, Physicochemical Properties
  • Dornoush Jafarpour* Pages 85-100

    This study was carried out to determine the effect of using konjac gum as a fat substitute on the physico-chemical, rheological and sensory properties of low-fat mayonnaise. For this purpose, different concentrations (0.5, 1 and 1.5%) of konjac gum were added to the mayonnaise, and the amount of oil in the formulation was reduced by half. In this study, ash, protein, fat, moisture, pH, acidity, texture, apparent viscosity, emulsion stability, color evaluation and sensory evaluation were investigated and compared with low fat (reduced oil and without gum) and high fat (commercial mayonnaise) cream as control samples The results showed that the replacement of konjac gum significantly caused a decrease in the syneresis amount compared to the low-fat control sample. Texture firmness and apparent viscosity significantly increased with increasing gum, while the sample containing 1% konjac was similar to high fat control sample. Also, the results of sensory evaluation showed that panelists did not differentiate between samples containing konjac and high fat control sample. Therefore, it can be concluded that konjac gum at 1% can be used as a fat substitute for the preparation of low-fat mayonnaise due to its favorable physicochemical properties and acceptable texture and flavor.

    Keywords: Fat Substitute, Low-Fat Mayonnaise, Konjac Gum, Syneresis
  • Abdolreza Aghajani, Seyyed Ali Mortazavi*, Farideh Tabatabaee Yazdi Pages 101-120

    The purpose of this study was to evaluate the free radical scavenging activity, yogurt starters counts and sensory characteristics (color, flavour, consistency, overall acceptance) of low-fat probiotic yogurt enriched with different levels of hydroalcoholic extract of Ferulago angulata (F.angulata) and microalgae Spirulina platensis (S. platensis) for 21 days at refrigerated temperature and predicting the experiments results by Artificial neural network (ANN). In order to predict the experiments results, the multilayer perceptron neural network with two inputs (extract concentration, storage time) and one output using MATLAB R2013a software was used. About free radical scavenging activity (DPPH) of probiotic yogurt samples, the R2 was determined to be 0/989. Over time, by the 14th day, the free radical scavenging activity was increased and then decreased. F. angulata extract had a greater impact on this activity. For L. bulgaricus and S. thermophilus, R2 were 0/99 and 0/97 respectively. Treatments containing S. platensis extract had a higher count of these strains in comparsion with F. angulata extract. while the starter cultures count in the final day was determined to be more than the minimum number in probiotic yogurt (107 cfu/ml). R2 for color, flavor, consistency, and overall acceptance were 0/93, 0/98, 0/98, and 0/97 respectively, while the treatments containing S. platensis extract showed higher sensory scores in comparsion with F. angulata extract. The results showed that using a network with 10 neurons in the hidden layer and by the active hyperbolic sigmoid function and the data percentage used for training / test / evaluation is 60/ 15 / 20, probiotic yogurt can be predicted. The sensitivity analysis of optimal neural network showed the importance of predicting the parameters of extract concentrations and storage time on the changes of physicochemical, microbial and sensory characteristics of probiotic yogurt. It can be said ANN is a powerful tool for predicting the quality of probiotic yogurt.

    Keywords: Spirulina platensis, Ferulango angulata, Artificial Neural Network, FunctionalYogurt
  • Esmaeil Rezaei Seresh, Behnam Mahdavi*, Monireh Parandvarmanesh, Hassan Rezaei Seresh, Ahmad Reza Ovliyaei Pages 121-129

    Polygonum species are belonging to Polygonaceae family and they have various uses in the traditional medicine of Asian countries such as China, Japan and Iran. In this study, antioxidant activities of two methanolic extracts of root of Polygonum afghanicum, one collected in spring and the other in fall, and the one methanolic extract of root of Polygonum cuspidatum were measured and compared with each other. So, the antioxidant activities of the extracts were evaluated using various antioxidant tests, including total phenolic content TPC), total flavonoid content TFC), radical scavenging activity RSA), ferric ion chelating FIC), and beta-carotene bleaching. The results showed the highest values of TPC 347.2 ± 3.1) and TFC 165.2 ± 1.6) for P. cuspidatum, while the P. afghanicum, collected in spring, exhibited slightly higher antioxidant activity than the others for RSA IC50 = 14.5 ± 1.5 µg/mL), FIC 96.7 ± 1.7%), and BCB 50.9 ± 3.6%) tests. According to the obtained results, the P. afghanicum collected in spring, as a local species, showed the better activity in the some of the antioxidant tests, probably due to the presence of other active metabolites in this plant.

    Keywords: Polygonum cuspidatum, Polygonum afghanicum, TPC Test, RSA Test, FIC Test
  • Abbas Bashi, Hojjat Karazhiyan* Pages 131-141

    Malting involves steeping, germination and drying of green malt in controlled conditions of temperature and humidity. The purpose of this study was to investigate some of the physicochemical properties of rye malt, including malting efficiency, 1000 seeds weight, mass density, hot water extract efficiency and Kolbach index under the influence of time of soaking and germination. To evaluate these parameters and to prepare malt, 3 steeping periods (24, 36 and 48 hours) and 3 germination times (5, 7 and 9 days) were used. Statistical analysis and process optimization were performed using the Surface methodology. The results showed that increasing the duration of soaking and germination, the malt efficiency, 1000 seeds weight and density decreased, but the efficiency of the hot water extract and the Kolbach index increased and according to the results of process optimization, it can be stated that the application of conditions was 42.7 hours steeping and 9-day germination resulted in the best quality malt extract in terms of malt efficiency and hot water extract and Kolbach index. a

    Keywords: Optimization, Steeping, Germination, Rye Malt, Response Surface Methodology
  • Seyyed Mehran Mousavi Mord Ghaffari, Khoshnaz Payandeh*, Mohyeddin Goosheh Pages 144-152

    According to the importance of rice consumption as an important part of nutrition in Khuzestan province, this study was conducted to assess the health risk of cadmium, lead and nickel heavy metals in local tower cultivars in Khuzestan province. In September 1977, three farms of Shooshtar, Shavar and Baghmalek were visited and 25 farms were sampled in three locations with 3 replications. Elements were measured using a US-based Varian 710-ES ICPOES device. Cadmium, lead and nickel levels were higher in some rice samples grown in Khuzestan province than the national standard (0.06, 0.15 and 10 mg / kg, respectively). Risk share values of cadmium, lead and nickel in rice of Baghmalek, Shavar, Shooshtar and rice were higher than 1. The carcinogenic risk of heavy metals of cadmium, lead and nickel was higher in samples of rice grown in Khuzestan province above 4-10. Carcinogenic risk values in this study showed that consumption of rice cultivated in Khuzestan province has high potential of human pathogen city.

    Keywords: Risk Assessment, Heavy Metals, Pollution, Rice, Khuzestan Province
  • Gholam Hossein Haghayegh*, Nafiseh Zaveh Zad Pages 153-166

    In this work, the effectiveness of temperature, oxygen and Thymus vulgaris essential oil (Zataria multiflora) coated on the respiration rate of oranges (Citrus sinensis L.) cv. Valencia was studied to properly develop modified atmosphere packaging. Respiration rate of orange in the close system was studied at the range of temperature 5, 10 and 250C as well as the essential oil in the 3 level from 125, 250 to 500 ppm. A Michaelis–Menten-type equation, with the model constants used to describing the respiration rate of fruit. Our results show the efficacy of modelling for predicting of respiration rate in the varying oxygen concentration and storage time. Arrhenius-type relationship, was used for predicting respiration rate on varying the temperature. The results indicated that increasing in the storage temperature leading to decrease in the time of respiration rate and reach equilibrium state. The maximal respiration rate ( ) and value changes in the exponential and linear manner respectively with increase in the temperature. As well as, the essential oil coating led to decrease in the model parameters value estimated. The activation energy of the respiration rate based and for oranges was calculated at 53.12 and 21.18 respectively. In addition, the value of activation energy increased to the higher value in the presence of essential oil coating.

    Keywords: Valencia Oranges, Michaelis–Menten-type Equation, Modeling of ModifiedAtmosphere Packaging, Thymus Vulgaris Essential Oil