فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد - سال شصت و چهارم شماره 3 (پیاپی 177، امرداد و شهریور 1400)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سال شصت و چهارم شماره 3 (پیاپی 177، امرداد و شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/15
  • تعداد عناوین: 39
|
  • یاسر محبی راد، محمدرضا فدائی چافی*، علیرضا علمیه صفحات 3047-3059
    مقدمه

    فتق دیسک کمر شایع ترین دلیل اختصاصی کمردرد مزمن است و تمرین درمانی یکی از اهداف مدیریت آن می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر تمرینات ثبات مرکزی بر میزان فعالسازی عضلات شکمی و انعطاف پذیری کمر مردان مبتلا به کمردرد مزمن اختصاصی بود.

    روش کار

      آزمودنی های این کارآزمایی بالینی، 20 مرد جوان و میانسال مبتلا به فتق دیسک کمر مراجعه کننده به فیزیوتراپی در رشت در نیمه اول سال 99 بودند که به صورت تصادفی در دو گروه تمرینات ثبات مرکزی (10 نفر) و شاهد (10 نفر) قرار گرفتند. فعالیت الکتریکی عضلات مایل داخلی، مایل خارجی و راست شکمی توسط دستگاه الکترومیوگرافی، قدرت عضلات شکمی با آزمون پایین آوردن مستقیم پاها و انعطاف پذیری کمر با آزمون نشستن و خمش اندازه گیری شد. پروتکل تمرین گروه مداخله شامل 8 هفته تمرینات ثبات مرکزی بود، در حالی که گروه شاهد پیگیری می شدند. تجریه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون های تی همبسته و تحلیل کوواریانس با نرم افزار SPSS انجام شد.

    نتایج

    میزان فعالسازی هر 3 عضله و قدرت و انعطاف پذیری پس از هشت هفته تمرین، بهبود معنی داری داشت (05/0<p)   اما در گروه شاهد تغییرات معنی داری نبود. با این حال تحلیل کوواریانس حاکی از تفاوت بین دو گروه در میزان فعالسازی هر سه عضله و انعطاف پذیری بود (05/0<p)؛ اما در قدرت عضلات تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    یافته های ما نشان داد افراد دچار فتق دیسک پس از تمرین ثبات مرکزی از فعالسازی، قدرت و انعطاف پذیری بیشتری در عضلات تنه برخوردار می شوند بنابراین می توانند در مراحل توانبخشی مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: تمرینات ثبات مرکزی، فعالسازی، انعطاف پذیری، کمردرد مزمن اختصاصی
  • الهه ملکیان فینی*، سجاد احمدی زاد، مرتضی سلیمیان، محبوبه متفکر، فاطمه مختاری اندانی، لیلا فتح تبار صفحات 3060-3071
    مقدمه

    عدم تعادل سیستم هموستازی بدن، می تواند منجر به شکل گیری لخته خون گردد. هدف از مطالعه حاضر تاثیر دو شیوه تمرین مقاومتی با و بدون محدودیت جریان خون بر شاخص های انعقادی و سطح گلوکز خون در بیماران دیابتی می باشد.

    روش کار

    41 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 به صورت تصادفی در سه گروه تمرین مقاومتی با و بدون محدودیت جریان خون و گروه کنترل تقسیم شدند. آزمودنی های گروه تمرین مقاومتی  با و بدون محدودیت جریان، تمرین را به مدت 8 هفته و به ترتیب با شدت 20، 40، 60، 80 درصد یک تکرار بیشنیه و 20 و 30 درصد یک تکرار بیشنیه اجرا نمودند. آزمودنی های گروه کنترل در این مدت، به زندگی عادی پرداختند و برنامه تمرینی منظمی نداشتند.اندازه گیری شاخص های انعقادی، هماتوکریت و سطح گلوکز خون، قبل و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین صورت گرفت. برای بررسی تاثیر مداخله بر فاکتورهای کمی از آنالیز واریانس با عامل بین گروهی و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. جهت بررسی داده های از نرم افزار آماری SPSS22 استفاده گردید. سطح معنی داری برای تمام تحلیل های آماری 05/0 >P در نظر گرفته شد.  

    نتایج

    شاخص زمان پروترومبین در هر دو گروه تمرین مقاومتی نسبت به گروه کنترل به طور معناداری افزایش یافت (P‹0/05)؛ اما در شاخص زمان نسبی ترومبوپلاستین و هماتوکریت تفاوت معناداری مشاهده نشد (P›0/05). فاکتور فیبرینوژن نیز در گروه های تمرینی کاهش یافت (P‹0/05). گلوکز خون در گروه تمرین مقاومتی بدون محدودیت جریان خون نسبت به گروه کنترل کاهش را نشان داد (P‹0/05).

    نتیجه گیری

    هشت هفته تمرین مقاومتی می تواند از طریق کاهش سطوح فیبرینوژن و افزایش شاخص زمان پروترومبین، در جلوگیری از ترومبوز و بروز ناگهانی بیماری های قلبی عروقی در مبتلایان به دیابت نوع 2 باشد. همچنین این نوع تمرینات با کاهش سطح قند خون نقش شبه انسولینی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، انعقاد، فیبرینوژن، ترومبوز، دیابت نوع 2، کاتسو
  • تهمینه گلکار، محسن گل پرور*، اصغر آقایی صفحات 3072-3082
    مقدمه

    محققان رویکردهای درمانی مختلف را جهت تعیین میزان اثربخشی آن ها مورد مقایسه قرار می دهند؛ بنابراین پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی بومی با طرحواره درمانی یانگ بر تنظیم هیجانی و میل به طلاق در زوج های دارای تعارض شهر اصفهان انجام شده است.

    روش کار

    روش تحقیق نیمه تجربی می باشد. جامعه آماری تحقیق کلیه زوجین دارای مشکل تعارض بودند که به مراکز مشاوره و روانشناسی شهر اصفهان مراجعه کرده بودند که از این جامعه تعداد 48 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه (طرحواره درمانی بومی، طرحواره درمانی یانگ و گروه کنترل) گماشته شدند. ابزارهای تحقیق شامل پرسشنامه های میل به طلاق (روزلت، جانسون و مورو، 1986) و پرسشنامه تنظیم هیجانی (گراتز، 2004) بودند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با انداز گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بسته بومی طرحواره درمانی بر کاهش میل به طلاق و بهبود تنظیم هیجانی اثربخش بوده است (01/0 <p) و طرحواره درمانی یانگ صرفا بر تنظیم هیجانی موثر بوده است (01/0 <p). همچنین نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین اثربخشی بسته بومی طرحواره درمانی با طرحواره درمانی یانگ بر کاهش میل به طلاق در سطح 01/0 <p وجود دارد، اما بین اثربخشی این دو روش بر بهبود تنظیم هیجانی تفاوت معناداری مشاهده نگردید (05/0<P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که بسته بومی طرحواره درمانی بر هردو متغیر میل به طلاق و بهبود تنظیم هیجان اثربخش می باشد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی بومی، طرحواره درمانی یانگ، تنظیم هیجانی، طلاق، زوج های دارای تعارض
  • معصومه خدابخش گرگانی، حمید محمدی فرود* صفحات 3083-3091
    مقدمه

    اختلال وسواس فکری- عملی یکی از رایج ترین اختلالات روان شناختی است که اثر زیادی بر عملکرد و کیفیت زندگی مبتلایان دارد، این پژوهش با هدف پیش بینی سازگاری زناشویی براساس تحمل ابهام و کمال گرایی در بین بیماران مبتلا به اختلال وسواس انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش همبستگی با رویکرد پیش بینی و طرح رگرسیون بود.ازجامعه آماری بیماران مبتلا به اختلال وسواس مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه 4 شهر تهران با استفاده از روش تصادفی چند مرحله ای 150 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سازگاری زناشویی (اسپانیر، 1976)، پرسشنامه عدم تحمل ابهام (فریستون و همکاران، 1994)، پرسشنامه کمال گرایی (تری شورت و همکاران، 1995) بود. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج ضریب همبستگی نشان داد که سازگاری زناشویی با تحمل ابهام (35/0- =r، 001/0=p) و کمال گرایی (35/0=r، 001/0=p) همبستگی معنی داری دارند. نتایج رگرسیون نیز نشان داد کمال گرایی با ضریب بتای 31/0 بیش از عدم تحمل ابهام با ضرب بتا 22/0 می تواند سازگاری بیماران وسواسی را مورد پیش بینی قرار دهد و همچنین 17 درصد واریانس مربوط به سازگاری ، بر اساس تحمل ابهام و کمال گرایی تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    سازگاری زناشویی بیماران مبتلا به وسواس با استفاده از عدم تحمل ابهام و کمال گرایی قابل پیش بینی است. بنابراین با بهبود عدم تحمل ابهام و کمال گرایی بیماران مبتلا به وسواس، می توان سازگاری آنها را تقویت کرد.

    کلیدواژگان: اختلال وسواس، سازگاری زناشویی، تحمل ابهام، کمال گرایی
  • فرهاد رحیمی، سعید کشاورز*، جمشید بنایی، مهناز مروی اصفهانی صفحات 3092-3102
    مقدمه

    تمرینات هوازی و مقاومتی دارای اثرات متفاوتی بر شاخصه های سیستم قلبی عروقی هستند.هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر ترتیب انجام تمرین ترکیبی بر سختی شریانی مردان جوان می باشد.

    روش کار

    بیست شرکت کننده مرد با سطح پیش فشارخونی در دامنه سنی 45-30 سال به صورت در دسترس در 3 گروه کنترل (5=Cl; n) ، ترکیبی هوازی-مقاومتی (7= ART; n) و ترکیبی مقاومتی-هوازی(8= RAT; n) به انجام 8 هفته پروتکل تمرین ترکیبی پرداختند. بخش هوازی تمرین شامل 20 دقیقه فعالیت بر روی تردمیل یا دوچرخه کارسنج با شدت89-60 % ضربان قلب ذخیره (HRR) و بخش مقاومتی شامل کار با وزنه با 84-70 % یک تکرار بیشینه (1RM) بود. سختی شریانی با استفاده از شاخص ضربان موج-نبض (PWV) اندازه گیری شد. مقایسه های آماری با استفاده از آزمونهای t همبسته و آنالیز کوواریانس انجام شد.

    نتایج

    نتایج درون گروهی نشان داد تمرین در هر دو گروه تجربی باعث کاهش معنادار در سختی شریانی شد اما در مقایسه بین گروه ها تنها توالی RT اختلاف معناداری با دو گروه کنترل (008/0=P) و AR (137/0=P) داشت و تفاوت ها بین دو گروه CL و AR (330/0=P) غیرمعنادار بود.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود تمرین ترکیبی با توالی مقاومتی-هوازی انجام شود تا افراد از مزایای مربوط به کاهش خطرات بیماری قلبی عروقی بهره ببرند.

    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، سختی شریان، ترتیب تمرین، شاخص های همودینامیکی، فعالیت بدنی
  • سحر علائی، امیر رشیدلمیر*، رامبد خواجه ای، آمنه برجسته یزدی صفحات 3103-3116
    مقدمه

    پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر هشت هفته تمرین ترکیبی بر مقادیر P3NP، CAF و IGF-1 روی بیماران CABG انجام شد.

    روش کار

    تعداد 24 نفر جامعه ی مرد میان سال CABG در این مطالعه شرکت کردند. سپس شرکت کنندگان بصورت تصادفی به دو گروه 12 نفره تمرین ترکیبی (میانگین سنی 47/6±  58/54 سال) و گروه کنترل (میانگین سنی 50/7± 16/56 سال) تقسیم شدند. شاخص های آنتروپومتریک و متغیرهای خونی P3NP، CAF و IGF-1 سرمی قبل و بعد دوره تمرینی تهیه و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. برنامه تمرین ترکیبی برای مدت هشت هفته با تواتر سه جلسه و زیر نظر متخصصین بازتوانی قلبی انجام شد. از آزمون آماری اندازه های تکراری برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد.

    نتایج

    تمرین ترکیبی با کاهش معنی دار سطوح سرمی P3NP همراه بود (001/0=p)؛ اما این تغییرات مشاهده شده نسبت به گروه کنترل معنی دار نبود (334/0=p). همچنین افزایش معنی دار در سطوح سرمی CAF در پس آزمون نسبت به پیش آزمون مشاهده گردید (280/0=p) و تغییرات بین گروه کنترل و گروه تمرین معنی دار بود(038/0= p). از سویی دیگر افزایش معنی دار سطوح سرمی IGF-1 در پس آزمون نسبت به پیش آزمون مشاهده شد همراه بود(001/0=p)، اما سطوح سرمی IGF-1 نسبت به گروه کنترل معنی دار نبود (280/0=p).

    نتیجه گیری

    یک دوره تمرین ترکیبی کوتاه مدت در بیماران CABG سبب بالا رفتن IGF-1 و CAF گردید؛ درحالی که تغییری در سطوح P3NF مشاهده نگردید. تحقیقات بیشتری لازم است تا اثر تمرین ترکیبی بر بیماران CAGB بر این شاخص ها انجام شود.

    کلیدواژگان: بیمار عمل بای پس قلبی، آمین انتهایی پروپپتیدی پروکلاژن نوع سه، قطعه پایانه C آگرینی تمرین ترکیبی
  • فرشاد امیرخیزی، سودابه حامدی شهرکی* صفحات 3118-3130
    مقدمه

    چاقی و کمبود ویتامینD هر دو از معضلات بهداشتی در اغلب مناطق جهان می باشند که با افزایش خطر بروز بیماری متابولیکی ارتباط دارند. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط وضعیت ویتامین D با نشانگرهای متابولیکی و التهابی در افراد مبتلا به چاقی بود.

    روش کار

    در این مطالعه مورد-شاهدی، 90 فرد مبتلا به چاقی با کمبود ویتامین D به عنوان گروه مورد و 90 فرد مبتلا به چاقی با وضعیت کافی ویتامین D به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. اطلاعات دموگرافیک، تن سنجی و غذایی در مورد هر یک از شرکت کنندگان جمع آوری شد. سپس شاخص مقاومت انسولینی (HOMA-IR) و غلظت سرمی گلوکز (FBS)، انسولین، کلسترول تام (TC)، کلسترول LDL (LDL-c)، کلسترول HDL (HDL-c) و تری گلیسرید (TG) در حالت ناشتا به عنوان نشانگرهای وضعیت متابولیکی و غلظت پروتیین واکنشگر -C با حساسیت بالا (hs-CRP) سرم به عنوان نشانگر وضعیت التهابی مورد بررسی قرار گرفتند.  

    نتایج

    غلظت سرمی TC (001/0 = p)، LDL-c (003/0 = p)، hs-CRP (004/0 = p)، PTH (001/0 = p)، انسولین ناشتا (020/0 = p) و HOMA-IR (010/0 = p) در گروه دارای کمبود ویتامین D بطور معنی داری بیشتر از گروه دارای وضعیت کافی ویتامین D بود. غلظت FBS، TG و HDL-c بین دو گروه مطالعه تفاوت آماری معنی داری نداشت. همچنین، شانس داشتن FBS بالا، هایپرکلسترلمی، LDL-c بالا و hs-CRP بالا در افراد دارای کمبود ویتامین D بیش از 2 برابر افراد با وضعیت کافی این ویتامین بود.

    نتیجه گیری

    کمبود ویتامین D با افزایش خطر بروز اختلالات متابولیکی و التهابی در افراد مبتلا به چاقی ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: ویتامین D، چاقی، اختلالات متابولیکی، التهاب
  • صدیقه بابایی، مقصود پیری*، محمدعلی آذربایجانی، مریم دلفان صفحات 3131-3142
    مقدمه

    تمرین تناوبی با حجم مناسب بیان ژن را در بیماران دیابتی تنظیم می کند و کاردیومیوپاتی را کاهش می دهد. هدف از این مطالعه مقایسه اثر دو نوع تمرین تناوبی شدید بربیان ژن هایIRS-1 و IRE-1α درکاردیومیوسیت موش های چاق صحرایی نر مبتلا به دیابت نوع2 بود.

    روش کار

     36 سر موش چاق صحرایی نر دیابتی به چهارگروه 9 تایی تقسیم شدند؛ تمرین تناوبی شدید نوع1(HIIT1:1)، تمرین تناوبی شدید نوع2(HIIT2:1)، کنترل دیابتی(DC)، کنترل سالم(NC). 24 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین و ریکاوری پس از آن آزمودنی ها بیهوش شدند. سپس بطن چپ آنها استخراج شد. گلوکز پلاسما توسط روش گلوکز اکسیداز، مقادیر انسولین با روش الایزا و مقاومت به انسولین با HOMA-IR اندازه گیری شد. سنجش بیان ژنهای IRS-1 و IRE-1α با روش PCRReal time- و مقایسه گروه ها با آنووای یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی برای تعیین اختلاف بین گروهی در سطح آلفای 05/0 استفاده شد.

    نتایج

    بیان ژن IRS-1 در هر دو گروه تمرین HIIT2:1 (002/0=P) و HIIT1:1 (006/0=P) نسبت به گروه کنترل و در گروه HIIT2:1 نسبت به HIIT1:1 (043/0=P) کاهش معناداری داشت. ژن IRE-1α در هر دو گروه تمرین HIIT2:1 (005/0=P) و HIIT1:1 (007/0=P) نسبت به گروه کنترل و در گروه HIIT2:1 (001/0=P) نسبت به HIIT1:1 کاهش معناداری داشت. میانگین مقادیر وزن و شاخص مقاومت به انسولین در گروه HIIT1:1 و گلوکز در گروه HIIT2:1 به صورت معناداری کمتر بود.

    نتیجه گیری

    تمرین تناوبی شدید نوع 2 با تاثیر بالاتر برکاهش بیان ژن هایIRS-1 و IRE-1α در کاردیومیوسیت موش های چاق دیابتی احتمالا می-تواند بد تنظیمی ژن را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، IRS-1 و IRE-1α، دیابت نوع2
  • زهرا فروغی کلدره، بهمن اکبری*، سامره اسدی مجره صفحات 3143-3153
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل ساختاری رابطه سرمایه روانشناختی و حمایت اجتماعی ادراک شده با اضطراب از طریق میانجی گری تحلیل رفتگی شغلی در پرستاران زن انجام شده است.

    روش کار

    این تحقیق بر اساس هدف از نوع کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات، تحقیقی توصیفی از نوع همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری است و جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی پرستاران زن شاغل در بیمارستان های دولتی و خصوصی شهرستان رشت در سال 1398 به تعداد 700  نفر است. از بین جامعه پژوهش نمونه ای به حجم  320  نفر با توجه به جدول مورگان، پیشینه پژوهش های مرتبط با موضوع پژوهش، ملاک ورود و خروج پژوهش و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از بیمارستان های دولتی پورسینا، رازی، رسول اکرم (ص)، امیرالمومنین، ولایت و الزهرا (س) همچنین بیمارستان های خصوصی پارس، گیل، آریا، فامیلی، و قایم (ع)  به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه های سرمایه روانشناختی لوتانز (2007)، پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده چند بعدی زیمت و همکاران (1998)، پرسشنامه تحلیل رفتگی شغلی مسلش و لایتر (2015) و  مقیاس خود سنجی اضطراب زانک (1971) پاسخ دادند. برای پاسخ به فرضیه های پژوهش، از ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری به روش بیشینه احتمال به کمک نرم افزار Spss22 و   AMOS22 استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که اثر مستقیم تحلیل رفتگی شغلی بر این متغیر (27/0) مثبت و در سطح 001/0 معنی دار می باشد. اثر مستقیم سرمایه روانشناختی (19/0-) و حمایت اجتماعی (43/0-) بر تحلیل رفتگی شغلی منفی و در سطح 001/0 معنی دار است. سرمایه روانشناختی و حمایت اجتماعی نیز در مجموع 25 درصد از تغییرات تحلیل رفتگی شغلی را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    در پژوهش حاضر سرمایه روانشناختی و حمایت اجتماعی با تحلیل رفتگی شغلی یک ارتباط معکوس دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، حمایت اجتماعی ادراک شده، اضطراب، تحلیل رفتگی شغلی
  • محمدتقی شاکری، علی تقی پور، محمد صادق مزینانی*، زهره امام وردی، علی هادیانفر، راضیه یوسفی صفحات 3155-3166
    مقدمه

    باتوجه به اهمیت مطالعات کارآزمایی بالینی در بین انواع مطالعات بررسی کیفیت و ارزیابی مقالات مربوطه به این حیطه از پژوهش ها ضروری به نظر می رسد. این مطالعه با هدف ارزیابی مقالات کارآزمایی بالینی مجله دانشکده پزشکی مشهد طی سال های 1388 تا 1398 صورت گرفته است.

    روش کار

    در این مطالعه که از نوع مقطعی می باشد جامعه پژوهش 173 مقاله کارآزمایی بالینی منتشر شده در طی سال های 1388 تا پایان 1398 است. مقالات از سایت مجله دانلود و  با استفاده از چک لیست کانسورت در 25 آیتم کلی توسط دو ارزیاب با میزان توافق 91/0 درصد ارزیابی شدند. داده ها توسط نرم افزار spss نسخه 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هرجند تعداد مقالات کارآزمایی بالینی چاپ شده در بازه مورد بررسی روند رو به رشدی داشته است اما روند میانگین امتیازات تقریبا ثابت بوده است. بر مبنای چک لیست کانسورت کمترین امتیاز کسب شده توسطه مقالات 6  و مربوط به مقاله ای در سال 1394 و بیشترین امتیاز هم 27 و مربوط به مقاله ای در سال 1397 بود. میانگین امتیازات کل مقالات 53/13 با انحراف معیار 82/2 به دست آمد. روش های آماری مورد استفاده و ذکر عبارت "کارآزمایی بالینی" در عنوان، از آیتم هایی بودند که به ترتیب بیشترین و کمترین میزان توجه را در پژوهش ها به خود اختصاص داده بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی در این مجله رعایت نکات بیانیه کانسورت کمتر از حد قابل قبول بوده است که رفع نواقص و رعایت بیشتر آیتم های کانسورت برای افزایش کیفیت مقالات ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ارزیابی نقادانه، بیانیه consort، کارآزمایی بالینی
  • مریم افسر، فریبا حسنی *، ولی الله فرزاد صفحات 3167-3177
    مقدمه

    کنترل ادراک طردشدگی در زنان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی می‌تواند در روند درمان و بهبود آنها تاثیرگذار باشد، که در این خصوص شیوه‌های درمانی متعددی ایجاد شده است و لزوم دانستن عملکرد و تاثیر هریک از آنها بسیار حایز اهمیت است. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان هیجان مدار و طرحواره درمانی متمرکز بر ذهنیت بر ادراک طردشدگی زنان با اختلال شخصیت مرزی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دوماهه بود. از جامعه آماری زنان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی مراجعه کننده به مراکز درمانی منطقه یک شهر تهران، تعداد 45 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد و با استفاده از روش تصادفی در سه گروه جایگزین شدند. روش اجرا بدین ترتیب بود که ابتدا هر سه گروه به پرسشنامه مقیاس ادراک طرد شدگی (لری و مک دونالد، 2005) پاسخ دادند. مداخله های درمان هیجان مدار و طرحواره درمانی مبتنی بر ذهنیت در 10 جلسه برای گروه های آزمایش اعمال شد. داده های پژوهش جمع آوری شد و با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته‌ها

     پژوهش نشان داد، که در مجموع هر دو روش درمان هیجان مدار و طراحواره درمانی بر ادراک طرد شدگی زنان با اختلال شخصیت مرزی موثرتر بوده است، همچنین از روند مقایسه دو روش می‌توان نتیجه گرفت که درمان هیجان مدار نسبت به طرحواره درمانی بر ادراک طرد شدگی زنان با اختلال شخصیت مرزی موثرتر بوده است (005/>p).

    نتیجه‌گیری

    به منظور بهبود ادراک طرحواره طردشدگی زنان با اختلال شخصیت مرزی می توان از درمان هیجان مدار بهره جست.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، ادراک طرد شدگی، درمان هیجان مدار، طراحواره درمانی متمرکز بر ذهنیت
  • پروین عسکری، رقیه محمدزاده، کیارش قزوینی* صفحات 3178-3184
    مقدمه

    امروزه حفظ ایمنی بیمار در طول دریافت خدمات پزشکی یک ضرورت اساسی است و عدم ضدعفونی کردن ابزارهای حیاتی منجر به شیوع عفونت های بیمارستانی می گردد. بنابراین استریل کردن ابزارها و تجهیزات توسط محلول های ضدعفونی کننده سطح بالا در مراقبت های بالینی یک گام اساسی در کنترل شیوع عفونت های بیمارستانی محسوب می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر آنتی باکتریال محلول های شیمیایی استریل کننده سطح بالا با پایه ارتوفتالدیید انجام شد.

    روش کار

    برای بررسی فعالیت اسپورکشی ضدعفونی کننده، روش آزمون رقیق سازی-خنثی سازی مطابق با پروتوکل 11796موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران انجام شد. در این روش پس از تهیه رقت های مختلفی از اسپور باکتری، سوسپانسیون حاوی اسپور باکتری باسیلوس سوبتیلیس در زمان های مختلف با ماده ضدعفونی کننده مجاور شد. و پس از سپری شدن زمان مجاورت، اثر ماده ضدعفونی کننده خنثی گردید و از رقت های مختلف سوسپانسیون، در محیط مولر هینتون آگار کشت شد و شمارش تعدادکلنی انجام شد.

    یافته ها

     محلول ضدعفونی کننده اپیدکس توانست بعد از 5 دقیقه مجاورت با سوسپانسیون حاوی 106و 105و 104 اسپور، تعداد میکروارگانیسم ها را در هر سه غلظت log 3کاهش دهد. همچنین پس از 15 و 30 دقیقه تماس، میزان کاهش میکروارگانیسم ها به ترتیب log 4 و log 5 در سوسپانسیون های حاوی 105 و 106 اسپور بود.                                                                                                                                                                     

    نتیجه گیری

    محلول ضدعفونی کننده اپیدکس می تواند در یک فرایند وابسته به زمان، تعداد اسپورهای موجود در سوسپانسیون را log 6 کاهش دهد. بنابراین این محلول با قدرت اسپورکشی بالایی می تواند برای ضدعفونی کردن تجهیزات پزشکی موجود در بیمارستان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ضد عفونی کننده، ارتوفتالدئید، باسیلوس سوبیلیس
  • سید علی آب یار حسینی، نادر منیرپور*، حسن میرزا حسینی صفحات 3185-3195
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش میانجی ساخت شخصیت خودشیفتگی در رابطه بین کیفیت روابط والد- کودک و احساس تنهایی در افراد با گرایش شخصیت مرزی انجام شد.

    روش کار

    روش تحقیق توصیفی - همبستگی بود و جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مراجعه کنندگان با گرایش شخصیت مرزی مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی  شهر قم در بازده زمانی 9 ماه از تیرماه 1399 تا اسفندماه 1399 بودند. تعداد 556 نفر از افراد به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه احساس تنهایی آشر و همکاران (1984)، مقیاس نگرش فرزند نسبت به پدر و مادر هادسون و راپی (2001)، مقیاس خودشیفتگی مارگولیس و توماس (1980) و پرسشنامه سازمان شخصیت کرنبرگ و کلارکین (1995) بود.

    نتایج

    تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل همبستگی نشان داد بین ساخت شخصیت خودشیفته و احساس تنهایی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (01/0>P) و بین کیفیت روابط والد - کودک و احساس تنهایی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (01/0>P). همچنین مدلیابی معادلات ساختاری نشان داد خودشیفتگی به صورت مثبت و معنادار رابطه بین کیفیت روابط والد- کودک و احساس تنهایی را میانجیگری می کند.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود آموزش فرزندپروری سالم به منظور پیشگیری از ایجاد الگوهای شخصیتی ناسالم در فرزندان صورت گیرد و احتمال ابتلا به اختلالات شخصیت در بررسی احساس تنهایی و افسردگی لحاظ شود.

    کلیدواژگان: شخصیت خودشیفتگی، کیفیت روابط والد- کودک، احساس تنهایی، شخصیت مرزی
  • اعظم براتی، محمداسماعیل ابراهیمی*، فیروزه زنگنه صفحات 3196-3207
    زمینه و هدف

    مقایسه رویکردهای مختلف درمانی در روان شناسی می تواند به درمانگران برای تشخیص صرفه جویی در زمان، هزینه و میزان اثربخشی آنها کمک کننده باشد؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش مربیگری گشتالتی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کنترلگری کارکنان شرکت مخابرات تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شرکت پرسو الکترونیک مخابرات تهران در سال 1398 بود که از بین آنها براساس جدول کوهن، 45 نفر با نمونه گیری تصادفی نسبی انتخاب و و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تمایل به کنترل دیگران تقیزاده (1396) بود. گروه های آزمایش تحت آموزش مربیگری گشتالتی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند. داده ها با آزمون تحلیل واریانس و اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

     بین اثربخشی آموزش مربیگری گشتالتی با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش کنترل گری، تفاوت معنی داری مشاهده شد (001/0≥ P). اثربخشی آموزش گشتالتی  هم در مرحله پس آزمون و هم در مرحله پیگیری موثرتر از درمان پذیرش و تعهد بود (001/0≥ P).

    نتیجه گیری

     براساس یافته های حاصل می توان نتیجه گرفت، آموزش مربیگری گشتالتی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد میتواند راهکار مناسبی برای کاهش میزان کنترلگری کارکنان باشد.

    کلیدواژگان: مربیگری گشتالتی، پذیرش و تعهد، کنترلگری
  • سید حسین فلسفی، محمد عسگری*، داود کردستانی صفحات 3208-3223
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل ساختاری اختلال وسواس فکری - عملی بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه، سبک های دلبستگی، مکانیزم های دفاعی، خود تنظیمی هیجانی و اضطراب انجام شده است.روش و

    مواد

    در این مطالعه توصیفی - همبستگی تعداد 390 نفر از از بین مبتلایان به اختلال وسواس فکری - عملی مراجعه کننده به مراکز مشاوره روانشناختی شهر تهران در سال 1398 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. ابزار اندازه گیری پرسشنامه های وسواسی- جبری مادزلی، نسخه کوتاه پرسشنامه طرحواره یانگ، پرسشنامه سبک دلبستگی بزرگسالان هازن و شیور، پرسشنامه مکانیزم های دفاعی آندرز و همکاران، پرسشنامه خودتنظیمی هیجانی هافمن و کاشدان، پرسشنامه حالت -صفت اضطراب اسپیلبرگر بود. برای تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار آموس استفاده شد.

    یافته ها

     تحلیل داده ها نشان داد که طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک های دلبستگی با میانجیگری مکانیزم های دفاعی، خودتنظیمی هیجانی و اضطراب اثرات مستقیم و غیرمستقیم معناداری بر اختلال وسواس فکری-عملی داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحلیل معادلات ساختاری با استفاده از داده های تجربی نشان می دهد که سه متغیر مکانیزم های دفاعی، خودتنظیمی هیجانی و اضطراب در رابطه با اختلال وسواس فکری-عملی و طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک های دلبستگی نقش میانجی را ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: اختلال وسواس فکری -عملی، طرحواره های ناسازگار اولیه، سبک های دلبستگی، مکانیزم های دفاعی، خودتنظیمی هیجانی
  • سارا نظر انداز کورنده، شهنام ابوالقاسمی*، حمیدرضا وطن خواه صفحات 3224-3238
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نشخوار فکری و حافظه سرگذشتی بیماران مبتلا به افسرده خویی انجام شد. این مطالعه از نوع شبه آزمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش، افراد مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی شهرستان های نوشهر و چالوس در سال 1398 بودند.

    روش کار

    با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 45 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و به شیوه تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار جمع آوری داده ها آزمون بازیابی خاطرات سرگذشتی ویلیامز و برودبنت (1986) و مقیاس پاسخ های نشخواری نولن-هوکسما و مورور (1991) بود که پیش از اجرای مداخله از گروه های آزمایش و کنترل به عمل آمد. سپس مداخله طرحواره درمانی و درمان پذیرش و تعهد برای گروه های آزمایش اعمال شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. در پایان مداخلات، از گروه های آزمایش و کنترل پس آزمون گرفته شد.

    نتایج

    تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس نشان داد بین اثربخشی طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نشخوار فکری بیماران مبتلا به افسرده خویی، تفاوت وجود ندارد (05/0 > P) اما طرحواره درمانی نسبت به درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در حافظه سرگذشتی اثربخشی بیشتری داشت (05/0 > P). همچنین هر دو مداخله بر نشخوار فکری و حافظه سرگذشتی بیماران مبتلا به افسرده خویی در مرحله پیگیری موثر بودند.

    نتیجه گیری

    درنتیجه می توان از مداخله طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد درمورد بیماران مبتلا به افسرده خویی سود برد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نشخوار فکری، اصلاح حافظه سرگذشتی
  • رافونه غفاری چراتی، حسینعلی قنادزادگان*، محمدکاظم فخری صفحات 3240-3252
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی واقعیت درمانی بر خودکنترلی، دشواری تنظیم هیجان، تاب آوری و انعطاف پذیری روانشناختی در مراجعین مبتلا به وسواس فکری عملی انجام شد. روش پژوهش آزمایشی  است. طرح پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش  آزمون - پس آزمون  با گروه کنترل و پیگیری بود. 

    روش کار

    روش آماری پژوهش حاضر تحلیل کوواریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی می باشد. جامعه آماری این پژوهش تمامی مراجعین مبتلا به وسواس فکری عملی مراجعه کننده به مراکز رواندرمانی شهر بابل در بازه زمانی بهار سال 1400 می باشند. از بین مراکز روان درمانی در بابل چهار مرکز را در نظر گرفته و بر اساس تشخیص بالینی با  معیار DSM5  30 نفر از مراجعین مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی بودند. 30 نفر از مراجعین مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی  را به صورت هدفمند انتخاب کرده و به صورت تصادفی در یک گروه آزمایشی و یک گروه کنترل قرار دادیم  که هر گروه شامل 15 نفر شد. ابزار جمع آوری داده ها عبارت بود از پرسشنامه خودکنترلی، پرسشنامه دشواری تنظیم هیجان، پرسشنامه تاب آوری و پرسشنامه انعطلف پذیری روانشناختی داده ها، با استفاده از نرم افزار SPSS-21 و  آزمون های آماری  تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی  تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که گروه تجربی نسبت به گروه کنترل در شاخص های خود کنترلی، تاب آوری و دیگر متغیرها وضعیت بهتری را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد واقعیت درمانی بر خودکنترلی، دشواری تنظیم هیجان، تاب آوری و انعطاف پذیری روانشناختی در مراجعین مبتلا به وسواس فکری عملی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، خودکنترلی، دشواری تنظیم هیجان، تاب آوری و انعطاف پذیری روانشناختی، مراجعین مبتلا به وسواس فکری عملی
  • پروانه اسدی، هادی فرهادی *، محسن گل پرور صفحات 3253-3268
    مقدمه

    بروز بیماری‌های مزمن فیزیولوژیک همچون سرطان در کودکان موجب شکل‌گیری آسیب‌های روان‌شناختی و هیجانی حاد برای والدین می‌شود. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بسته آموزشی مبتنی بر امید به شیوه شناختی معنوی بر بهزیستی روان‌شناختی و نشخوار فکری والدین دارای فرزند مبتلا به سرطان انجام گرفت.

    روش کار

      روش پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه والدین دارای فرزند مبتلا به سرطان لوسمی و لنفاوی شهر اصفهان در سال 1398 تشکیل دادند که به مراکز درمانی مراجعه کرده‌ و فرزند آنها تحت درمان بودند. در این پژوهش تعداد 30 والد دارای فرزند مبتلا به سرطان با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند (در هر گروه 15 والد). والدین حاضر در گروه آزمایش به مدت 10 جلسه طی دو ماه و نیم تحت آموزش بسته آموزشی مبتنی بر امید به شیوه شناختی معنوی قرار گرفتند. پس از شروع مداخله 3 نفر در گروه آزمایش و 2 نفر در گروه گواه ریزش داشتند. در این پژوهش از پرسشنامه‌‌ بهزیستی روان‌شناختی (ریف، 1996) و پرسشنامه نشخوار فکری (هوکسما و مارو، 1991) استفاده شد. داده‌های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بسته آموزشی مبتنی بر امید به شیوه شناختی معنوی بر بهزیستی روان‌شناختی و نشخوار فکری والدین دارای فرزند مبتلا به سرطان تاثیر معنادار دارد (p<0/001). بدین صورت که این بسته توانسته منجر به بهبود بهزستی روان‌شناختی (54 درصد) و کاهش نشخوار فکری (62 درصد) این والدین شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، بسته آموزشی مبتنی بر امید به شیوه شناختی معنوی با  بهرگیری از امیددرمانی، شناخت‌درمانی و معنویت‌درمانی، می‌تواند یک روش کارآمد جهت بهبود بهزستی روان‌شناختی و کاهش نشخوار فکری والدین کودکان مبتلا به سرطان به شمار رود.

    کلیدواژگان: بسته آموزشی مبتنی بر امید به شیوه شناختی معنوی، بهزیستی روان شناختی، نشخوار فکری، سرطان
  • علیرضا قاسمی طوسی، حسین کریمی مونقی* صفحات 3269-3277
    مقدمه

    پزشکی و قانونی به طور جدا ناپذیری به هم مرتبط اند. نیاز به اطلاع از مباحث پزشکی قانونی در کشور در حال حاضر از هر زمان دیگری بیشتر اهمیت دارد. لذا هدف از انجام این پژوهش تعیین میزان اگاهی دستیاران طب اورژانس در مورد مباحث مرتبط با پزشکی قانونی می باشد.

    روش کار

    سی و شش رزیدنت های طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی مشهد وارد این مطالعه توصیفی مقطعی شدند. اطلاعات زمینه ای شرکت کنندگان از قبیل سن، جنس، سابقه کار، و سال ورود ثبت شد. اگاهی دستیاران با استفاده از یک آزمون پنج گزینه ای 30 سوالی سنجیده شد. تمامی آزمون ها در نرم افزار spss نسخه 16 و در سطح معنی داری 05/0 انجام گردید.

    نتایج

    نتایج ما نشان دادکه میانگین درصد پاسخ های صحیح به سوالات 11± 38 درصد بود.  بیشترین میزان اگاهی دستیاران در مورد نحوه رویکرد به بیماران الکلی و مواد مخدر (48 ±65) و کمترین میزان اگاهی در مورد دیه ها و قصور پزشکی و جواز دفن وگواهی فوت (22± 28) بود. بررسی ما نشان داد ارتباط مستقیم و معناداری بین سن و میزان آگاهی کلی وجود دارد (0.54r=،0.03p=). ولی بین درصد آگاهی کلی و سابقه کار ارتباط معناداری وجود نداشت (0.51r=،0.07p=).

    نتیجه گیری

     این مطالعه نشان داد اگاهی دستیاران طب اورژانس از مباحث پزشکی قانونی متوسط است. کمترین میزان اگاهی در ارتباط با دیه ها، قصور پزشکی و جواز دفن وگواهی فوت بود. با توجه به این نتایج بنظر می رسد آموزش مباحث کاربردی و رایج پزشکی قانونی به دستیاران طب اورژانس از اهمیت بالایی برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: آگاهی، پزشکی قانونی، دستیاران، طب اورژانس
  • فرزانه بیداری، آزیتا امیرفخرایی*، اقبال زارعی، کرامت کرامتی صفحات 3278-3291
    مقدمه و هدف

    طرحواره های ناسازگار اولیه می تواند افراد را با آسیب های مختلف روان شناختی، اجتماعی، ارتباطی، هیجانی و زناشویی مواجه سازد. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی ایماگوتراپی بر کمال گرایی و نگرش های ناکارآمد زنان دارای تعارض زناشویی با طرحواره های ناسازگار اولیه انجام گرفت.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان دارای تعارضات زناشویی با طرحواره های ناسازگار اولیه مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در شش ماهه پاییز و زمستان سال 1398 بود. در این پژوهش تعداد 40 زن با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 20 زن). گروه آزمایش ایماگوتراپی را طی دو ماه در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. در گروه آزمایش 5 نفر و در گروه گواه 3 نفر ریزش وجود داشت. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه کمال گرایی، مقیاس نگرش های ناکارآمد، پرسشنامه تعارض زناشویی و پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که ایماگوتراپی بر کمال گرایی و نگرش های ناکارآمد زنان دارای تعارض زناشویی با طرحواره های ناسازگار اولیه تاثیر معنادار دارد (p<0/001). این اثر در دوره پیگیری نیز پایدار بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که که ایماگوتراپی با تمرکز بر بررسی زخم ها و جراحات دوران کودکی، تبادل کنترلی و یکپارچگی خویشتن، می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت کاهش کمال گرایی و نگرش های ناکارآمد زنان دارای تعارض زناشویی با طرحواره های ناسازگار اولیه قلمداد شود.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، تعارض زناشویی، کمال گرایی، نگرش های ناکارآمد، ایماگوتراپی
  • عادله عزتی، پروین رفیعی نیا*، پرویز صباحی، شاهرخ مکوند حسینی صفحات 3292-3312
    مقدمه

    افسردگی پس از زایمان، اختلالی است که می تواند آثار جبران ناپذیری بر سلامت روان نوزادان و ارتباط مادر_کودک وارد نماید. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثربخشی روان درمانی مختصر روابط موضوعی بر ابعاد سازمان شخصیت و علایم افسردگی پس از زایمان بود.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی، بر روی 30 نفر از زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) انجام شد. جمعیت نمونه از میان زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهر تهران، به صورت دردسترس انتخاب شدند که در دو  مرحله پیش آزمون و پس آزمون، پرسشنامه افسردگی پس از زایمان ادینبورگ و مصاحبه ساختاریافته سازمان شخصیت را تکمیل نمودند. گروه آزمایش به مدت 15 جلسه تحت روان درمانی مختصر روابط موضوعی قرار گرفته و گروه کنترل تحت هیچ مداخله ای قرار نگرفتند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS  و آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری انجام شد.

    نتایج

    بر اساس نتایج آزمون تحلیل کوواریانس، نمره افسردگی پس از زایمان، و نمرات ابعاد مختلف سازمان شخصیت گروه آزمایش در مراحل پس آزمون ، کاهش معناداری نسبت به گروه کنترل داشته است که نشان دهنده تاثیر روان درمانی مختصر روابط موضوعی بر کاهش علایم افسردگی پس از زایمان، و تغییرات مثبت در ابعاد سازمان شخصیت می باشد.

    نتیجه گیری

    با استناد به یافته ها، می توان گفت روان درمانی مختصر روابط موضوعی می تواند درمان مناسبی برای بهبود علایم افسردگی در دوره پس از زایمان و ایجاد تغییرات مثبت در ابعاد سازمان شخصیت باشد.

    کلیدواژگان: روان درمانی، روان درمانی مختصر روابط موضوعی، سازمان شخصیت، روابط موضوعی، افسردگی پس از زایمان
  • شهناز شیبانی، فرح لطفی کاشانی*، شهرام وزیری صفحات 3313-3326
    مقدمه و هدف

    بیماری ایدز برای فرد مبتلا آسیب های روان شناختی و هیجانی زیادی را ایجاد می کند. پژوهش حاضر با هدف تدوین بسته مداخله روان شناختی برای بیماران مبتلا به ایدز و تعیین اثربخشی بسته درمانی تدوین شده در کاهش آسیب های روان شناختی واکنشی افراد مبتلا به ایدز انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، رویکرد آمیخته از نوع اکتشافی - توالی سازی بود. در مرحله کیفی، جهت تدوین بسته مداخله روان شناختی ابتدا مصاحبه ای بر روی 7 نفر از افراد مبتلا به ایدز انجام گرفت، سپس جهت تعیین میزان اعتبار، مفاهیم استخراج شده در اختیار 3 نفر از متخصصان با تجربه قرار گرفت. بسته مداخلاتی در چارچوب روان درمانی یکپارچه نگر و چهار عامل مشترک (رابطه درمانی، امید و انتظار درمان، آگاهی افزایی و نظم بخشی به رفتار) تدوین شد. در قسمت کمی، روش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل افراد مبتلا به ایدزشهر تهران در سه ماهه پاییز 1398 بود. در این پژوهش، 32 نفر از بین زنان و مردان مبتلا به ایدز، به صورت هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه (16n1=n2=)، به صورت تصادفی جایگزین شدند. ابزار پژوهش، چک لیست نشانه های اختلالات روانی (SCL90) بود. مداخله روان درمانی تدوین شده طی 12 جلسه هفتگی در گروه آزمایش برگزار گردید و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس توسط نرم افزار آماری SPSS23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد، پروتکل درمانی در کاهش آسیب های روان شناختی واکنشی از جمله پرخاشگری، وسواس فکری/ عملی، حساسیت در روابط بین فردی و علایم فوبیا تاثیر معنی داری دارد (001/0>p).

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج پژوهش حاضر، به نظر می رسد مداخله درمانی تدوین شده، می تواند در کاهش آسیب های روان شناختی واکنشی افراد مبتلا به ایدز مفید و اثربخش باشد.

    کلیدواژگان: مداخله روان شناختی، ایدز، آسیب های روان شناختی
  • نیما نبوی، انوش اذرفر، یلدا روان شاد، سارا قهرمانی* صفحات 3327-3334
    هدف

    رضایتمندی بیمار سنجش مهمی برای کیفیت خدمات بهداشتی درمانی است زیرا اطلاعات مهمی راجع به انتظارات بیماران و میزان برآوردن آنها را فراهم میکند. عدم شناسایی انتظارات بیماران میتواند منجر به نارضایتی از مراقبت ارایه شده، کاهش پذیرش درمان و استفاده نامناسب از امکانات و منابع بهداشتی شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی نگرش بیماران در مورد ویژگیهای پزشک مطلوب بود.

    ابزار و روش ها

    این مطالعه مقطعی در سال 1396 بر روی 400 نفر از بیماران و همراهی های مراجعه کننده به مرکز درمانی قایم (عج) و امام رضا (ع) و دکتر شیخ انجام گرفت.  پس از تایید کمیته اخلاق ،پرسشنامه ای حاوی سوالات در زمینه ویژگیهای دموگرافیک (سن،جنس،ویژگیهای ظاهری و...) و اطلاعاتی درمورد مهارت های ارتباطی پزشک و همچنین در ارتباط با شرایط فیزیکی محل طبابت و نحوه دسترسی به پزشک پرسیده شد که روایی و پایایی آن توسط کارشناس آموزش پزشکی تایید شده است. درنهایت جهت بررسی نتایج از نرم افزار آماری SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    در پاسخ به پرسشنامه ویژگی ها پزشک مطلوب از نظر بیماران و همراهی ها، صرف وقت جهت ویزیت بیماران (3.8 ± 0.88) و معاینه ی کامل آنها (92.0 04.) بیشترین امتیاز را دریافت کرد. مسن تر بودن (3.1±0.8)، آقا بودن (1 6.2) و شلوغی مطب (2.8 ± 0.87) و داشتن مطب شخصی (2.7 ± 0.89) پزشک در درجه ی دوم، ظاهر آرایش کرده (2.2 ± 0.86)،اخمو و جدی بودن (2.1 ± 0.83)، سمت های اداری و پست های مهم داشتن (2.4 ± 1.14)، ویزیت رایگان بیماران (2.5 ± 0.85)، نوبت دهی اینترنتی (2.4 ± 0.99)، مطب در محله های بالای شهر (2.2 ± 1.01) یا مطب های بسیار شیک و مجلل (2.3 ± 0.86) و نیز تجویز داروهای خارجی و گران (2.0 ± 0.84) و شیفت شب کار بودن (2.0 ± 0.76)کمتر از نصف امتیاز و مذهبی بودن (1.7 ± 0.86) و ثروتمند بودن (1.8 ± 0.77) کمترین امتیازات را دریافت کردند.

    نتیجه گیری

    آنچه باعث مطلوب شدن یک پزشک از نگاه بیماران و رضایت مندی شان از وی می شود، صرف وقت جهت ویزیت و معاینه بیمار و اهمیت به مشکلات وی و تلاش جهت رفع آنهاست.

    کلیدواژگان: پزشکان، رضایت بیمار، روابط پزشک و بیمار
  • لیلا عباسی، نادر منیرپور*، حسن میرزاحسینی صفحات 3335-3347
    مقدمه

    یایسگی بر سلامت روانی، جسمانی، عاطفی، روابط خانوادگی و اجتماعی تاثیر دارد. براین اساس، بررسی مسایل یایسگی در زنان و سلامت آنها ضروری است. هدف این پژوهش تببین پذیرش خود در زنان یایسه بر اساس تصویر بدنی، نقش جنسیتی با میانجیگری چشم انداز زمان است.

    روش

    روش پژوهش همبستگی با رویکرد مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش، زنان یایسه 60-45 ساله شهر تهران در سال 1399 بود که گروه نمونه، با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 355 زن در این پژوهش مشارکت کردند و با پرسشنامه های پذیرش بی قید و شرط خود چمبرلین و هاگا (2001)، چندبعدی خود- بدن کش و میکولکا (1990)، نقش جنسیتی بم (1974) و چشم انداز زمان زیمباردو و بوید (1999) مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Spss و Lisrel استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج مدل، پذیرش خود در زنان یایسه بر اساس تصویر بدنی، نقش جنسیتی با میانجیگری چشم انداز زمان، از برازش مناسبی برخوردار بود.  نتایج تحلیل مسیر نشان داد که اثر مستقیم چشم انداز زمان بر روی پذیرش خود معنادار است (69/2=t، 43/0=β) و تصویر بدنی (57/2=t، 39/0=β) و نقش جنسیتی (57/2=t، 26/0=β) به صورت غیر مستقیم به واسطه چشم انداز زمان بر روی پذیرش خود تاثیر گذار است. همچنین نتایج به دست آمده نشان داد متغیرها درون مدل 23 درصد از واریانس پذیرش خود و 46 درصد از واریانس چشم انداز زمان را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    تصویر بدنی در مقایسه با نقش جنسیتی، با میانجی گری چشم انداز زمان، آن هم از طریق مولفه های «گذشته مثبت»، «آینده نگر» و «حال خوشگذران»، پیش بین بهتری برای پذیرش غیرمشروط خود در زنان یایسه بود.

    کلیدواژگان: پذیرش خود، تصویر بدنی، نقش جنسیتی، چشم انداز زمان، زنان یائسه
  • ابتسام جاسمی زرگانی، نعمت ستوده اصل*، آمنه معاضدیان، فائزه جهان صفحات 3348-3356
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله الکتروشوک درمانی و تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بر افسردگی جانبازان PTSD انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک پژوهش نیمه آزمایشی بود و با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل انجام شد. 60 نفر از جانبازان PTSD بیمارستان روان پزشکی بوستان شهر اهواز به عنوان نمونه در تحقیق حاضر شرکت کردند و به صورت تصادفی به سه گروه الکتروشوک درمانی، تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای و گواه تقسیم شدند. گروه های تجربی به مدت 10 جلسه تحت مداخله درمانی قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون و پس آزمون تمام شرکت کنندگان پرسشنامه افسردگی بک را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل وارایانس یک طرفه (آنووا) و آزمون تعقیبی بونفرونی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.  سطح معناداری نیز 05/0>p در نظر گرفته شد.

    نتایج

    در مرحله پیش آزمون بین گروه ها تفاوت معناداری وجود نداشت (639/0=p) ولی در مرحله پس آزمون بین گروه ها تفاوت معناداری وجود داشت (001/0=p). نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی نشان داد که بین گروه ECT با tDCS (001/0=p) و ECT با کنترل (0001/0=p) و نیز tDCS با کنترل (0001/0=p) تفاوت معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    استفاده از رویکرد ECT و نیز tDCS می تواند موجب بهبود افسردگی در جانبازان مبتلا به اختلال PTSD شود. همچنین استفاده از  ECTنسبت tDCS به موثرتر است.

    کلیدواژگان: الکتروشوک درمانی، تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای، افسردگی، جانبازان، اختلال استرس پس از سانحه
  • رضوان محاب، فرح نادری*، پروین احتشام زاده، فریبا حافظی، حسین ابراهیمی مقدم صفحات 3357-3371
    مقدمه

    هدف این پژوهش، مقایسه اثربخشی تحریک الکتریکی مغز از روی جمجمه و درمان شناختی-رفتاری بر علایم وسواسی، باورهای وسواسی و احساس گناه در افراد مبتلا به اختلال وسواسی-جبری شهر تهران بود.

    روش کار

    روش پژوهش از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی (طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل) است. جامعه آماری شامل کلیه مراجعین مبتلا به اختلال وسواسی-جبری مراجعه کننده به مراکز روان پزشکی و خدمات روان شناسی و مشاوره در سطح شهر تهران بود. 30 نفر مورد ارزیابی قرارگرفتند که به سه گروه تقسیم شدند (دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل). گروه آزمایش اول، به مدت 24 جلسه 20 دقیقه ای، تحریک الکتریکی مغز از روی جمجمه را دریافت کرد. در گروه آزمایشی دوم، به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای، درمان شناختی-رفتاری انجام شد و گروه کنترل نیز هیچ مداخله ای دریافت نکرد. این مطالعه در شهر تهران در سال  2019 انجام شد. داده های پژوهش با استفاده از مقیاس های وسواس ییل براون (1986)، پرسشنامه باورهای وسواسی (2011) و احساس گناه کوگلر و جونز (1998)، جمع آوری شدند. جهت تحلیل داده ها با استفاده از SPSS-V.21، از تحلیل کوواریانس یک متغیری (آنکوا) و تحلیل کوواریانس چند متغیری (مانکوا) استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که هر دو درمان تحریک الکتریکی مغز از روی جمجمه و درمان شناختی-رفتاری، به صورت جداگانه باعث کاهش علایم وسواسی، باورهای وسواسی و احساس گناه در افراد مبتلا به اختلال وسواسی-جبری شده اند (0.05<p).

    نتیجه گیری

    از بین دو درمان، درمان تحریک الکتریکی مغز از روی جمجمه در کاهش علایم وسواسی و احساس گناه موثرتر از درمان شناختی-رفتاری بوده است، ولی در کاهش باورهای وسواسی درمان شناختی-رفتاری موثرتر بوده است.

    کلیدواژگان: احساس گناه، باورهای وسواسی، تحریک الکتریکی مغز از روی جمجمه، درمان شناختی-رفتاری، علائم وسواسی
  • سارا ذریعه، فرح نادری *، پرویز عسگری، سعید بختیارپور صفحات 3363-3374
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر بخشی درمان هیجان مدار بر انعطاف پذیری روانشناختی و احساس انسجام در بیماران قلبی- عروقی مبتلا به چاقی انجام پذیرفت.

    روش کار

    روش تحقیق حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش عبارت است از کلیه بیماران قلبی- عروقی مبتلا به چاقی شهر تهران مراجعه کننده به بیمارستان شریعتی و رجایی تهران در سال 1398 تا 1399 بود. روش نمونه گیری در این پژوهش در دسترس بود. تعداد 24 نفر از بیماران قلبی-عروقی مبتلا به چاقی به صورت دردسترس در هر گروه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در هر گروه 12 نفر جایگزین شدند. گروه آزمایش درمان هیجان مدار را به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت هفتگی دریافت کردند. گروه کنترل نیز در لیست انتظار قرار داشتند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های پذیرش و عمل بوند و همکاران (2011) و احساس انسجام درونی کیمیایی و همکاران (1392) انجام شد.

    نتایج

    تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-26 و آزمون تحلیل کوراریانس چندمتغیره انجام شد. یافته ها نشان داد درمان هیجان مدار در افزایش انعطاف پذیری روانشناختی (001/0>p) و احساس انسجام (001/0>p) اثربخش است.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده می توان گفت درمان هیجان مدار یک روش موثر و پایدار در بهبود شرایط روانشناختی بیماران قلبی- عروقی است.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، بیماران قلبی- عروقی چاقی، انعطاف پذیری روانشناختی، احساس انسجام
  • محمد منصوری، مسعود شهبازی*، سیده زهرا علوی صفحات 3373-3386

    مقدمه پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی غنی سازی زندگی زناشویی براساس تیوری انتخاب بر گذشت و رضایت زناشویی صورت گرفته است .روش کارروش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه زنان مراجعه کننده به مرکز مشاوره تسنیم می باشد روش نمونه گیری پژوهش حاضر از نوع نمونه گیری در دسترس بود،ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه گذشت ری و پرسشنامه شاخص رضایت زناشویی هودسن بوده است.گروه نمونه از مراجعین زن که با طرح مشکل خانوادگی به این مرکز مراجع نمودند تشکیل شد که تعداد 40 نفر مراجعینی که داوطلب شرکت در جلسات بوده و معیارها ورود به پژوهش را دارا بودند، به عنوان نمونه در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر)نفر و یک گروه کنترل(20 نفر) گمارش شدند و با استفاده از واریانس مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتایجغنی سازی روابط زناشویی براساس تیوری انتخاب در ابعاد فقدان احساسات منفی و وجود احساسات مثبت در مرحله پس آزمون به ترتیب 27 و 67 درصد و در مرحله پیگیری نیز به ترتیب 29 و 36 درصد و برای رضایت زناشویی در مراحل پس آزمون و پیگیری به ترتیب 49 و 60 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می نماید.نتیجه گیریبنابراین آموزش غنی سازی زندگی زناشویی براساس تیوری انتخاب بر افزایش گذشت و رضایت زناشویی تاثیر دارد .

    کلیدواژگان: غنی سازی زندگی زناشویی . تئوری انتخاب، گذشت، رضایت زناشویی
  • فاطمه حیدری پیربستی، محمود مدیری *، کیامرث فتحی هفشجانی، علیرضا رشیدی کمیجان صفحات 3376-3398
    مقدمه

    انتخاب محل‌های نامناسب جهت دفع پسماندهای بیمارستانی در جنوب شرقی استان تهران، یکی از مشکلات محیط زیستی این منطقه می‌باشد که باعث بروز خسارت به محیط‌زیست و آلودگی آب‌های زیرزمینی در این منطقه شده است. ازآنجایی‌که در حال حاضر دفن پسماندها عمده‌ترین، مقبول‌ترین و اقتصادی‌ترین روش دفع در بسیاری از مناطق است. پژوهش حاضر باهدف مکان‌یابی محل دفع پسماندهای بیمارستانی در جنوب شرقی تهران انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه از روش جدیدی برای انتخاب محل‌های دفن پسماندهای بیمارستانی در تهران که متکی بر فن تحلیل نسبت ارزیابی وزنی تدریجی (FSWARA) و سیستم فناوری اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده نمود که باعث کاهش مقایسه در جمع‌آوری نظرات کارشناسان خبره و ساده‌سازی فرآیند انتخاب گردید.

    نتایج

    با به‌کارگیری تکنیک دلفی فازی درنهایت 9 معیار (شیب، ارتفاع، جنس خاک، فاصله از گسل، فاصله از آب‌های سطحی، عمق آب‌های زیرزمینی، فاصله از مناطق مسکونی، فاصله از مناطق درمانی و بیمارستانی و فاصله از جاده) به‌عنوان معیارهای نهایی انتخاب شدند. سپس، وزن هر معیار به‌عنوان لایه‌های اطلاعاتی با استفاده از FSWARA در ورودی‌های سیستم GIS وارد شدند تا نقشه‌های نهایی برای پهنه‌ی مناسب محاسبه گردد که هشت مکان به‌عنوان گزینه‌های انتخابی برای دفع پسماندها انتخاب گردیدند در ادامه، مکان‌های انتخاب‌شده با استفاده از تحلیل مقایسه‌ای (تطبیقی) ایده آل-واقعی چند شاخصه (MAIRCA) رتبه‌بندی شدند.

    نتیجه‌گیری

     نقطه چهارم با شیب 34 درجه، ارتفاع 1008 متر، فاصله از گسل 3 / 4841 متر، فاصله از آب‌های سطحی 8 / 4428 متر، عمق آب‌های زیرزمینی 12 متر، فاصله از مناطق مسکونی با فاصله 457 متر، فاصله از مناطق درمانی و بیمارستانی با 6 / 4749 متر، فاصله از جاده با 1598 متر به‌عنوان مناسب‌ترین مکان در بین هشت مکان تعیین‌شده برای محل دفع پسماندهای بیمارستانی انتخاب گردید. درنهایت، از روش‌های MOORA، TOPSIS و VIKOR برای مقایسه و اعتبارسنجی یافته‌ها استفاده گردید.

    کلیدواژگان: محل دفع، پسماند بیمارستانی، مکان یابی
  • سید حسین منصوری، حسن اسماعیلی پور *، حمیدرضا سعید نیا صفحات 3387-3398
    مقدمه

    هدف این پژوهش طراحی مدل نگرش احساسی در تصمیم گیری های خرید مشتریان در بازارهای خدمات بوده است.

    روش کار

    رویکرد این مطالعه از نوع کیفی و استفاده از رویکرد داده بنیاد بوده است. جامعه آماری این مطالعه شامل مدیران، کارشناسان، پزشکان بیمارستان های دولتی و خصوصی شهر تهران، معاونان درمان و بهداشت دانشگاه که دارای سابقه مدیریتی در بیمارستان ها و مراکز گردشگری پزشکی در ایران بودند تشکیل شده و محقق با انجام 15 مصاحبه به اشباع نظری رسیده است.

    نتایج

    محقق تحقیق خود را در قالب یک مدل شامل شش بعد، رضایت از برند مرکز گردشگری، اعتماد به برند درمانی مرکز گردشگری پزشکی تنوع خدمات درمانی، بازاریابی گردشگری پزشکی، بسته درمانی مناسب، وفاداری به برند مرکز درمانی، و سی و یک بعد فرعی ارایه کرده است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد وجود برخی عوامل مثل، توانمندسازی کارشناسان واحدهای بیماران بین‌الملل، توسعه مهارت‌های حرفه‌ای گروه پزشکی، مدیریت کارگزاران گردشگری پزشکی، ارتقا سطح بازاریابی و تبلیغاتی بین‌المللی، نظارت و مدیریت کیفیت و هزینه، توجه به استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و بین‌المللی و تفاهم‌نامه‌های همکاری مشترک ملی و بین‌المللی با ذی‌نفعان گردشگری پزشکی می‌تواند در جهت توسعه گردشگری پزشکی در ایران موثر باشد.

    کلیدواژگان: بازاریابی، بازاریابی گردشگری، گردشگری پزشکی، داده بنیاد
  • اعظم اکبری زاده*، محمود شیرازی، مژگان عرفانی، طاهره راحت دهمرده، مژگان صیاد ملاشاهی، زهره کیخایی جهانتیغی، محبوبه راحت دهمرده صفحات 3399-3408
    مقدمه

      از مهمترین معضلات سلامت عمومی در سال های اخیر و از بحران های اصلی قرن بیست و یکم ، اختلالات مصرف مواد و اعتیادی ست. هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی نوروفیدبک بر میزان ولع مصرف در سوءمصرف کنندگان مواد می باشد.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه شبه آزمایشی همراه با گمارش تصادفی آزمودنی ها در گروه های آزمایش و گواه به همراه پیش آزمون و پس آزمون بود. 18 بیمار وابسته به مواد افیونی مراجعه کننده به مراکز متادون درمانی شهر زاهدان  به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (9 نفر) و کنترل (9 نفر) جای گرفتند. ابزار به کاررفته در این پژوهش پرسشنامه ولع مصرف فرانکن (2002) بود. جلسات درمانی نوروفیدبک شامل 20 جلسه بود که هر جلسه به مدت 30 دقیقه اجرا گردید. سپس هر دو گروه بار دیگر به پرسشنامه پاسخ دادند. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

     یافته ها

    یاقته ها نشان میدهد در مولفه های میل به مصرف (97/3= F)، تقویت منفی (57/14= F)، کنترل ادراک شده (56/6= F)، ولع مصرف کلی (38/6= F) بین دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود دارد؛ به عبارت دیگر نوروفیدبک باعث کاهش ولع مصرف در پس آزمون در گروه آزمایش شده است.

    بحث و نتیجه گیری

     با توجه به نتایج، به نظر می رسد که نوروفیدبک می تواند موجب کاهش ولع مصرف در سوءمصرف کنندگان مواد گردد. لذا به درمانگران پیشنهاد می گردد که از نوروفیدبک به عنوان یک روش مداخله برای درمان افراد معتاد استفاده شود.

    کلیدواژگان: ولع مصرف، اعتیاد، نوروفیدبک، سوء مصرف
  • فاطمه منفرد پویا، سعید ملیحی الذاکرینی*، مروارید احدی، محمدرضا صیرفی، غلامرضا صرافی فروشانی صفحات 3400-3409
    مقدمه

    عروق کرونر یکی از بیماری های پیش رونده در جامعه است که تبعات منفی آن سلامت روحی زنان را به عنوان یکی مهمترین افراد کانون خانواده و جامعه اجتماعی تحت تاثیر قرار می دهد؛ لذا درمانگری های روانشناختی می تواند فرصتی بدون پیامد های منفی در ترمیم روان آنان خواهد بود. هدف این پژوهش، تعیین میزان اثربخشی درمان فراشناخت در مقایسه با درمان مثبت گرا بر علایم افسردگی، بهزیستی روان شناختی و هدف در زندگی است.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی و به صورت طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل بیماران زن مراجعه کننده به مطب دکتر پورابراهیم که مبتلا به انسداد عروق کرنر بوده اندبا استفاده از روش نمونه گیری در دسترس است. ابزار گردآوری شامل پرسشنامه و پروتکل است.

    نتایج

    نتایج نشان داد درمان های فراشناخت و مثبت گرا  بر علایم افسردگی، بهزیستی روان شناختی و هدف در زندگی موثر است. درمان فراشناخت با درمان مثبت گرا بر بهزیستی روان شناختی تفاوت وجود دارد. درمان فراشناخت با درمان مثبت گرا بر هدف در زندگی تفاوت وجود دارد.

    نتیجه گیری

    بنابراین نتیجه گیری می‎شود که با توجه به میانگین‎های حاصله، درمان فراشناخت تاثیر بیشتری بر علایم افسردگی و بهزیستی روان شناختی و هدف در زندگی زنان مبتلا به انسداد عروق کرونر دارد و این مهم نیازمند توجه بیشتر متولیان به سوی تقویت و به کارگیری درمانگری ها در بهسازی روانشناختی بیماران می باشد.

    کلیدواژگان: درمان فراشناخت، درمان مثبت گرا، علائم افسردگی، بهزیستی روانشناختی، عروق کرونر
  • دنیل زمانفر*، جمشید یزدانی چراتی، هادی مجیدی، مریم دومهری، سحر فلاح صفحات 3410-3419
    مقدمه

    کمبود هورمون رشد ایدیوپاتیک ممکن است به صورت منفرد یا در ارتباط با کمبود سایر هورمون های هیپوفیزی باشد. استفاده از یافته های MRI مغزی برای افتراق میان دو گروه می تواند مفید باشد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی گذشته نگر تمامی کوکان 16-2 ساله ای که بین سال های 1390-96 با شکایت کوتاهی قد به کلینیک باغبان ساری مراجعه کرده اند و تشخیص کمبود هورمون رشد منفرد یا کمبود متعدد هورمون های هیپوفیزی داده شد را مورد بررسی قرار می دهد.

    نتایج

    در این مطالعه 150 بیمار که 42 درصد آنها دختر بودند مورد ارزیابی قرار گرفتند. . میانگین سن بیماران  71/34±63/113 ماه بوده است. 7/68  درصد کمبود خفیف هورمون رشد و 3/31 درصدکمبود شدید هورمون رشد را نشان دادند . در مجموع 67/6 درصد کمبود متعدد هورمون های هیپوفیزی و  33/3 درصد کمبود ایزوله هورمون رشد داشتند. 33/79 درصد بیماران Brain MRI نرمال 67/20 درصد بیماران  MRI غیرطبیعی داشتند. یافته ها شامل هایپوپلازی و فقدان آدنوهیپوفیز 41 درصد، نوروهیپوفیز اکتوپیک56/2 درصد، میکروآدنوم هیپوفیز 82/12 درصد، Partial empty sella  64/25 درصد،  Complete empty sella  69/7 درصد و سایر یافته های گزارش شده 25/10 درصد بوده است.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه آنومالی های هیپوفیز در MRI مغزی بیماران با کمبود متعدد هورمون های هیپوفیزی بیشتر از بیماران مبتلا به کمبود ایزوله هورمون رشد گزارش شده اما همچنان مشخص نشده است که یافته های پاتولوژیک در MRI به طور ثابتی با کمبود هورمون رشد دایمی در ارتباط باشد.

    کلیدواژگان: کمبود هورمون رشد، تصویربرداری مغزی، کوتاهی قد، کمبود متعدد هورمون های هیپوفیزی، کودک
  • نغمه لاکانی، بهمن اکبری* صفحات 3421-3438

    هدف پژوهش حاضر سنجش اثربخشی آموزش روان درمانی مثبت نگر بر نظم جویی هیجانی، انعطاف پذیری شناختی و شادی ذهنی دانشجویان مبتلا به اعتیاد به اینترنت بوده است. بر این اساس 2 گروه 15 نفره متشکل از گروه کنترل و آزمایش که بر اساس سن (بین 20 الی 30 سال)، وضعیت تحصیلی (لیسانس)، وضعیت تاهل (مجرد) و جنسیت (زنان) ‏همتا شده بودند انتخاب شدند، پرسشنامه های انعطاف پذیری شناختی، نظم جویی هیجانی و شادی هنی قبل، بعد از دوره درمانی و همچنین 3 ماه بعد اجرا گشت. نتایج این پژوهش نشان داد دوره درمانی روان درمانی مثبت نگر به افزایش انعطاف پذیری شناختی، نظم جویی جویی هیجانی و همچنین شادی ذهنی آزمودنی های گروه تجربی انجامیده است، همچنین آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نیز نشان داد که اثربخشی دوره درمانی در مرحله پیگیری ثابت مانده است.

    کلیدواژگان: آموزش روان درمانی مثبت نگر، انعطاف پذیری شناختی، نظم جویی هیجانی، شادی ذهنی، اعتیاد به اینترنت
  • فریبا همتی، زهرا عباسپور آذر *، حسن اسدزاده، عبدالحسن فرهنگی صفحات 3423-3434

    هدف پژوهش تعیین برازش مدل‌ شایستگی هیجانی- اجتماعی معلمان بر اساس عوامل فردی و بافتی و تاثیر آن بر احساس تعلق به مدرسه دانش‌آموزان بود. پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری را کلیه معلمان شاغل در مدارس (ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم) و دانش‌آموزان در حال تحصیل در همان مدارس در منطقه 2 شهرستان دهلران در سال تحصیلی 98-97 تشکیل دادند که از بین آنها تعداد 150 نفر از معلمان و 150 نفر از دانش‌آموزان به عنوان گروه نمونه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه شایستگی هیجانی-اجتماعی معلمان، مقیاس فرسودگی شغلی، مقیاس هوش هیجانی و پرسشنامه احساس تعلق به مدرسه بود و داده‌های بدست آمده در دو بخش توصیفی و استنباطی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که عوامل فردی بر شایستگی هیجانی-اجتماعی معلمان اثر مستقیم دارد، عوامل بافتی بر شایستگی هیجانی اجتماعی معلمان، اثر معکوس دارد، شایستگی هیجانی اجتماعی بر احساس تعلق دانش آموزان اثر مستقیم دارد. پس از آن، عوامل بافتی بیشترین تاثیر را بر متغیر شایستگی هیجانی اجتماعی داشتند (37/0-=β(. بررسی شاخص‌های برازش مدل حاکی از آن است که مدل مورد نظر برازش مطلوبی با داده‌ها دارد. براساس یافته‌های این پژوهش می‌توان گفت که عوامل فردی و بافتی بر شایستگی هیجانی اجتماعی معلمان تاثیر داشتند که اثر عوامل فردی مستقیم و اثرعوامل بافتی معکوس بوده است. و همچنین شایستگی هیجانی اجتماعی معلمان بر احساس تعلق دانش‌آموزان تاثیر مستقیم داشته است و پس از آن عوامل بافتی بیشترین تاثیر را بر متغیر شایستگی هیجانی اجتماعی داشته‌اند.

    کلیدواژگان: شایستگی هیجانی اجتماعی معلمان، عوامل فردی و بافتی، احساس تعلق به مدرسه، دانش آموزان
  • مریم یساری، سیده زهرا حسینی درونکلایی *، فاطمه طاهری صفحات 3435-3454

    هدف پژوهش حاضر، ارایه مدلی برای تبیین نقش انکوباتورهای دانشگاهی بر خودکارآمدی کارآفرینی در دانشگاه های استان مازندران (نسل سوم) است. روش پژوهش، آمیخته (کیفی و کمی) با طرح اکتشافی در رویکرد کیفی، از روش دلفی و در رویکرد کمی از روش توصیفی از نوع پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری آن را در بخش کیفی، متخصصان، خبرگان و صاحب نظران حوزه کارآفرینی دانشگاهی و انکوباتورهای دانشگاهی در مازندارن به تعداد 20 نفر و در بخش کمی، کارکنان شرکت های فعال در مراکز رشد در دانشگاه های استان مازندران به تعداد 681 نفر تشکیل می دادند که در بخش کیفی از روش نمونه گیری هدفمند و با در نظر گرفتن قانون اشباع تعداد 10 نفر و در بخش کمی بر اساس فرمول کوکران تعداد 246 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای براساس نوع دانشگاه به عنوان نمونه انتخاب شدند.  . جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد: انکوباتورهای دانشگاهی دارای 3 بعد «آموزشی، ساختاری و راهبردی» و 8 مولفه «مدیریت و منابع انسانی، مدیریت دانش، زیرساخت ها، ساختار سازمانی، سازماندهی، استراتژی دانشگاه، خدمات و حمایت ها و بین المللی سازی» است که بعد راهبردی با بارعاملی 965/0 دارای رتبه اول و بعد ساختاری با بارعاملی 735/0 دارای رتبه آخر است. خودکارآمدی کارآفرینی دارای 7 بعد «خلاقیت، برنامه ریزی، توسعه منابع انسانی، مدیریت ابهام، تفکر انتقادی، تعیین اهداف، ریسک پذیری» است و بعد مدیریت ابهام با بارعاملی 921/0 دارای رتبه اول و بعد ریسک پذیری با بارعاملی 594/0 دارای رتبه آخر است. نتایج آزمون معادلات ساختاری نشان داد؛ نقش انکوباتورهای دانشگاهی بر خودکارآمدی کارآفرینی در دانشگاه های استان مازندران (نسل سوم) مثبت و معنادار می باشد و مدل ارایه شده دارای برازش مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: انکوباتورهای دانشگاهی، خودکارآمدی کارآفرینی، دانشگاه نسل سوم
  • افسانه محرابی، قدرت الله عباسی، محمدکاظم فخری صفحات 3439-3452
    مقدمه

    اختلالات یادگیری از عوامل مهم افت تحصیلی برخی از دانش آموزان است و تعیین روش های درمانی مناسب می تواند باعث موفقیت تحصیلی آنها شود. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثر بخشی مداخلات درمانی مبتنی بر ژیمناستیک مغزی و توان بخشی شناختی بر درک کلامی و استدلال ادراکی در دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص بود.

    روش کار

    روش تحقیق نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر و پسر مقطع ابتدایی دارای اختلال یادگیری شهرستان تنکابن که در سال تحصیلی 99-98 به مرکز اختلال یادگیری سلامت آن شهرستان مراجعه کردند. روش نمونه گیری این پژوهش در دسترس بود که بعد از انتخاب 45 نفر  به صورت تصادفی به سه گروه (دو گروه آزمایش) و (یک گروه گواه) گمارش شدند. ابزارگردآوری داده ها مقیاس هوشی وکسلر 4 (2003) بود. در این پژوهش از دو پروتکل درمانی برنامه ژیمناستیک مغزی و برنامه توانبخشی و تقویت و توجه پارس استفاده شد. جهت تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS22 از تحلیل کوواریانس چند متغیره  استفاده شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که درمان مبتنی بر ژیمناستیک مغزی و درمان توان بخشی شناختی بر درک کلامی و استدلال ادراکی دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص تاثیر مثبت و معنادار داشت. همچنین علی رغم اینکه سطح میانگین در گروه توانبخشی شناختی از گروه ژیمناستیک مغزی بالاتر بوده، در متغیر درک کلامی از نظر آماری تفاوت معنی داری در میزان اثربخشی در درمان مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    به منظور بهبود درک کلامی و استدلال ادراکی دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص از مداخلات درمانی مبتنی بر ژیمناستیک مغزی و توان بخشی شناختی استفاده شود.

    کلیدواژگان: ژیمناستیک مغزی، توان بخشی شناختی، درک کلامی، استدلال ادراکی
  • فاطمه امینیان دهکردی، خسرو رمضانی، علیرضا ماردپور صفحات 3453-3462
    مقدمه

    زورگویی آسیب‌های روانی، هیجانی و ارتباطی فراوانی را برای دانش‌آموزان ایجاد می‌کند. بر همین اساس مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مدیریت خشم مبتنی بر رویکرد شناختی - رفتاری بر خودشیفتگی و زورگویی دانش‌آموزان زورگو انجام شد.

    روش کار

      این پژوهش، به روش نیمه‌آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس‌آزمون با گروه گواه انجام گرفت. جامعه آماری شامل دانش‌آموزان زورگو مشغول به تحصیل در دوره اول متوسطه در شهرستان سامان استان چهارمحال و بختیاری در سال تحصیلی 98-1397 بود. در این پژوهش تعداد 40 دانش‌آموز زورگو با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه قرار گرفتند (در هر گروه 20 دانش‌آموز). دانش‌آموزان گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه‌ای در طول دو ماه تحت آموزش مدیریت خشم مبتنی بر رویکرد شناختی - رفتاری قرار گرفتند. در این پژوهش از مقیاس قلدری ایلی‌نویز و خودشیفتگی استفاده شد. داده‌های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم‌افزار آماری 23SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که آموزش مدیریت خشم مبتنی بر رویکرد شناختی- رفتاری بر خودشیفتگی (001/0<p) و زورگویی  (001/0<p) دانش‌آموزان زورگو تاثیر معنادار داشته است. اندازه اثر نشان داد که به ترتیب 67 و 72 درصد واریانس متغیرهای خودشیفتگی و زورگویی توسط ارایه مداخله حاضر تبیین می‌شود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته‌های پژوهش حاضر می‌توان چنین نتیجه گرفت که آموزش مدیریت خشم مبتنی بر رویکرد شناختی- رفتاری با تمرکز بر مهارتهای مدیریت خشم، راهکارهای عملی مدیریت خشم و خودآموزی شناختی می‌تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت کاهش خودشیفتگی و زورگویی دانش‌آموزان زورگو مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت خشم، رویکرد شناختی رفتاری، خودشیفتگی و زورگویی
  • معصومه بختیاری، فرامرز سهرابی صفحات 3455-3468
    مقدمه

    مرور پژوهش ها نشان می دهد که افراد وابسته به مواد افیونی در انعطاف پذیری کنشی و باورهای فراشناختی مساله دارند. هدف این پژوهش تعیین اثربخشی گروه درمانی فعال ساز رفتاری بر انعطاف پذیری کنشی و باورهای فراشناختی افراد وابسته به مواد افیونی بود.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. از جامعه افراد به مواد افیونی کلینیک البرز شهر تهران، 25 نمونه با روش در دسترس انتخاب و با روش تصادفی به دو گروه جایگزین شدند. در آغاز برای هر دو گروه پیش آزمون انعطاف پذیری کنشی کانور و دیویدسون (2003) و باورهای فراشناختی ولز و همکاران (2004) بر هر دو گروه اجرا و سپس گروه درمانی فعال ساز رفتاری در 8 جلسه روی گروه آزمایش اجرا گردید در نهایت از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس چندمتغیره (مانکوا) استفاده شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد، گروه درمانی فعال ساز رفتاری باعث افزایش انعطاف پذیری کنشی  و کاهش باورهای فراشناختی کنترل ناپذیری، باورهای مثبت درباره شناختی، اطمینان شناختی کم، نیاز به کنترل افکار و وقوف شناختی افراد وابسته به مواد افیونی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شد (001/0 ≤p).

    نتیجه گیری

    به منظور بهبود انعطاف پذیری کنشی و باورهای فراشناختی افراد وابسته به مواد افیونی، پیشنهاد می شود از گروه درمانی فعال ساز رفتاری استفاده شود.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری کنشی، باورهای فراشناختی، گروه درمانی فعال ساز رفتاری
|
  • Yasser Mohebbi Rad, MohammadReza Fadaei Chafy *, Alireza Elmieh Pages 3047-3059
    Introduction

    Lumbar disc herniation is the most common specific cause of chronic low back pain and exercise therapy is one of the goals of its management. The aim of this study was to investigate the effect of core stability exercises on activation of abdominal muscles and flexibility of lumbar in men with disc herniation.

    Materials and Methods

    The subjects of this clinical trial study were 20 young and middle-aged men with lumbar disc herniation referred to physiotherapy in rasht in first half of year 1399 who were randomly divided into two groups of core stability exercises (n=10) and control (n=10). The electrical activity of the internal oblique, external oblique, and rectus abdominis muscles was measured by electromyography and abdominal muscle strength by straight leg raising test and flexibility by sit and reach test. Training protocol of intervention group included 8 weeks of core stability exercise, while the control group was only followed up. Statistical analysis was performed using paired t test an analysis of covariance test with SPSS software.

    Results

    Activation of 3 muscles and strength and flexibility after 8 week of exercise had a significant improvement(p<0/05)but changes were not significant in control group. However, analysis of covariance showed a difference between two groups in activation of all three muscles and flexibility(p<0/05)But no significant difference was observed in muscle strength.

    Conclusion

    Our findings showed, people with disc herniation experience greater activation, strength, and flexibility in trunk muscles after core stability exercise thus can be considered in rehabilitation.

    Keywords: Core stability exercise, Activation, Flexibility, Specific chronic low back pain
  • Elahe Malekyian Fini *, Sajad Ahmadizad, Morteza Salimian, Mahbubeh Motefakker, Fatemeh Mokhtari Andani, Leila Fath Tabar Pages 3060-3071
    Introduction

    Imbalance of the homeostasis system can lead to blood clot formation. The aim of this study was to investigate the effect of two resistance training methods with and without blood flow restriction on coagulation parameters and blood glucose levels in diabetic patients.

    Methods

    41 patients with type 2 diabetes were randomly divided into three groups of resistance training with and without blood flow restriction and the control group. The subjects of the resistance training group with and without flow restriction performed the training for 8 weeks with intensities of 20, 40, 60, 80% of one maximum repetition and 20 and 30% of one maximum repetition, respectively. During this period, the subjects in the control group led a normal life and did not have a regular exercise program.
    Coagulation parameters, hematocrit and blood glucose levels were measured before and 48 hours after the last training session. Analysis of variance with intergroup factor and Bonferroni post hoc test were used to evaluate the effect of intervention on quantitative factors. SPSS22 statistical software was used to analyze the data. Significance level was considered for all statistical analyzes P <0.05.

    Results

    Prothrombin Time index in both groups of resistance training increased significantly compared to the control group (P ‹0.05); But no significant difference was observed in Partial thromboplastin time and hematocrit index (P ›0.05). Fibrinogen factor also decreased in training groups (P ‹0.05). Blood glucose decreased in the resistance training group without restriction of blood flow compared to the control group (P ‹0.05).

    Conclusion

    Eight weeks of resistance training can prevent thrombosis and sudden onset of cardiovascular disease in patients with type 2 diabetes by reducing fibrinogen levels and increasing the Prothrombin Time index. This type of exercise also plays an insulin-like role by lowering blood sugar levels.

    Keywords: Resistance training, Coagulation, Fibrinogen, Thrombosis, Type 2 diabetes, kaatsu
  • Tahmineh Golkar, Mohsen Golparvar *, Asghar Aghaei Pages 3072-3082
    Introduction

    Researchers compare different treatment approaches to determine their effectiveness; Therefore, the present study aimed to compare the effectiveness of indigenous schema therapy with Yang schema therapy on emotional regulation and desire for divorce in conflicted couples in Isfahan.

    Material and Methods

    The research method is quasi-experimental. The statistical population of the study was all couples with conflict problems who referred to counseling and psychology centers in Isfahan. From this population, 48 people were randomly selected and randomly divided into three groups (native schema therapy, Yang schema therapy and control group.) Were assigned. Research tools included Divorce Questionnaire (Roosevelt, Johnson & Moro, 1986) and Emotional Regulation Questionnaire (Graz, 2004). Data were analyzed using repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test.

    Results

    The results showed that the native schema therapy package was effective in reducing the desire for divorce and improving emotional regulation (P <0.01) and Yang schema therapy was effective only in emotional regulation (P <0.01). The results also showed that there was a significant difference between the effectiveness of the native schema therapy package and Young's schema therapy on reducing the desire for divorce at the level of P <0.01, but there was no significant difference between the effectiveness of these two methods on improving emotional regulation (P <0.01).

    Conclusion

    It seems that the native package of schema therapy is effective on both variables of desire for divorce and improving emotion regulation.

    Keywords: Indigenous Schema Therapy, Yang Schema Therapy, Emotional regulation, Divorce, Conflicting Couples
  • Masomeh Khodabakhsh Garakani, Hamid Mohammadi Frud * Pages 3083-3091
    Introduction

    Obsessive-compulsive disorder is one of the most common psychological disorders that has a great impact on the performance and quality of life of patients. The study was conducted to predict adjustment based on tolerance for ambiguity and perfectionism among patients with obsessive-compulsive disorder.

    Methods

    The research method was correlation with forecasting approach and regression design. From the statistical population of patients with obsessive-compulsive disorder referring to counseling centers in District 4 of Tehran, 150 people were selected as a sample using a multi-stage random method. Research tools included adaptability (Spanier, 1976), ambiguity intolerance (Freiston et al., 1994), perfectionism (Terry Short & et al., 1995). The research data were analyzed using SPSS and Pearson correlation coefficient and multiple regression.

    Results

    The results of correlation coefficient showed that marital adjustment with ambiguity tolerance (r = -0.35, p = 0.001) and perfectionism (r = 0.35, p = 0.001) had significant correlation. have. The results of regression also showed that perfectionism with beta coefficient of 0.31 can predict the marital adjustment of obsessive patients more than the intolerance of ambiguity with beta multiplication of 0.22 and also 17% variance related to marital adjustment, based on tolerance. Ambiguity and perfectionism are explained.

    Conclusion

    adjustment of patients with obsessive-compulsive disorder can be predicted using intolerance and ambiguity. Therefore, by improving the intolerance of ambiguity and perfectionism of obsessive-compulsive patients, their compatibility can be strengthened.

    Keywords: Obsession Disorder, Marital compatibility, Tolerance of ambiguity, Perfectionism
  • Farhad Rahimi, Saied Keshavarz *, Jamshid Banaie, Mahnaz Marvi Esfahani Pages 3092-3102
    Introduction

    Aerobic and resistance training have different effects on the characteristics of the cardiovascular system. The aim of this study was to the role of exercise order in increasing the beneficial effects of combined (aerobic and resistant) training on arterial stiffness in prehypertensive young men.

    Material and Methods

    Twenty male participants with pre-hypertensive levels in the age range of 30-45 years were available in 3 groups: control (Cl; n = 5), aerobic-resistance combination (ART; n = 7) and resistance-aerobic combination ( RAT = 8) performed 8 weeks of combined training protocol. The aerobic part of the training consisted of 20 minutes of activity on a treadmill or bicycle with an intensity of 89-60% of the reserve heart rate (HRR) and the resistance part consisted of working with weights with 84-70% of a maximum repetition (1RM). Arterial stiffness was measured using pulse wave-pulse index (PWV). Statistical comparisons were performed using paired t-test and analysis of covariance.

    Results

    Intragroup results showed that exercise in both experimental groups caused a significant reduction in arterial stiffness, but in comparison between the groups, only the RT sequence was significantly different from the control groups (P = 0.008) and AR (P = 0.137). ) And the differences between the two groups CL and AR (P = 0.330) were non-significant (P <0.01) and Yang schema therapy was effective only in emotional regulation (P <0.01). The results also showed that there was a significant difference between the effectiveness of the native schema therapy package and Young's schema therapy on reducing the desire for divorce at the level of P <0.01, but there was no significant difference between the effectiveness of these two methods on improving emotional regulation (P <0.01).

    Conclusion

    It is suggested that combined exercise with resistance-aerobic sequence be performed so that individuals can enjoy the benefits of reducing the risks of cardiovascular disease.

    Keywords: Combined exercise, Arterial Stiffness, Exercise Sequence, Hemodynamic Indices, Physical Activity
  • Sahar Alaei, Amir Rashidlamir, Rambod Khajei, Ameneh Barjaste Yazdi Pages 3103-3116
    Introduction

    This study aimed to investigate the effect of eight weeks of combined exercise on P3NP, CAF and some sarcomopia factors in CABG patients.

    Materials and Methods

    24 CABG middle-aged men participated in this study. Then the participants were randomly divided into two groups of 12-person combination exercise (mean age 54.58 ±6.47 years) and control group (mean age 50.70 ±7.70 years). Anthropometric indices and serum P3NP, CAF and IGF-1 blood parameters were prepared and analyzed before and after training. The eight-week combined exercise program was conducted in three sessions with the supervision of cardiac rehabilitation specialists. Repeated measures statistical test was used for data analysis.

    Results

    Combined exercise was associated with a significant decrease in serum P3NP levels (p=0.001), but these changes were not significant compared to the control group (p=0.334). But these changes were not significant compared to the control group (p=0.334). There was also a significant increase in serum CAF levels in the post-test compared to the pre-test (p=0.02) and the differences between the control group and the training group were significant (p=0.038). On the other hand, a significant increase in serum IGF-1 levels was observed in the post-test compared to the pre-test (p=0.001), but the serum levels of IGF-1 were not significant in the control group (p=0.280).

    Conclusion

    A short-term combination training in CABG patients increased IGF-1 and CAF, but no change in P3NF levels. Further research is needed to investigate the effect of combined exercise on CAGB patients on these indices.

    Keywords: Coronary artery bypass grafting, Amino terminal levels of type III procollagen, C-Agrin terminus fragment, Combined exercise
  • Farshad Amirkhizi, Soudabeh Hamedi Shahraki * Pages 3118-3130
    Introduction

    Obesity and vitamin D deficiency are both have become major public health challenges worldwide which are associated with an increased risk of metabolic diseases. The aim of this study was to investigate the association between vitamin D status with metabolic and inflammatory markers in adults with obesity.

    Materials and Methods

    In this case-control study, 90 obese subjects with vitamin D deficiency were selected as the case group and 90 obese subjects with adequate vitamin D status were selected as the control group. Demographic, anthropometric, and dietary data were collected for each participant. Then, the Homeostatic Model Assessment for Insulin Resistance (HOMA-IR) and fasting serum concentrations of glucose (FBS), insulin, total cholesterol (TC), low-density lipoprotein (LDL-c), high-density lipoprotein (HDL-c) and triglyceride (TG) as metabolic factors and serum levels of high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP) as inflammatory marker were measured in the participants.  

    Results

    The obese subjects with vitamin D deficiency had higher serum concentrations of TC (p=0.001), LDL-C (p=0.003), hs-CRP (p=0.004), parathyroid hormone (p=0.001), and HOMA-IR (p=0.020) compared to the counterparts in the vitamin D sufficiency group. Likewise, vitamin D deficient subjects were at higher risk for having hypercholesrolemia (OR: 2.7, p=0.012), high LDL-c (OR: 2.34, p=0.017), and high hs-CRP (OR: 1.97, p=0.032) than vitamin D sufficient subjects, after controlling for confounders.

    Conclusion

    vitamin D deficiency in obese subjects was found to be strongly related to higher risk of metabolic and inflammatory disorders.

    Keywords: Vitamin D, Obesity, metabolic disorders, Inflammation
  • Sedigheh Babaee, Maghsoud Peeri *, MohammadAli Azarbayjani, Maryam Delfan Pages 3131-3142
    Background

    The purpose of this study was Comparison Comparison the Effect of Two types of High-Intensity Interval Training on the Expression Genes of IRS-1 and IRE-1α in the Cardiomyocytes type 2 diabetes of Obes Male Rats. 

    Material and Methods

    36 male Wistar rats were divided into 4 groups: type1 high-intensity interval training (HIIT1:1), type2 high-intensity interval training (HIIT2:1), diabetic control (DC), and nondiabetic control (NC). Plasma glucose concentration was measured by the glucose oxidase method. ELISA method was used to measure the insulin levels and the HOMA-IR method was used to measure insulin resistance index. A real-time PCR technique was used to evaluate the gene expression of the IRS-1 and IRE-1α genes. Results were analyzed with one-way ANOVA and Tukey post hoc tests at the alpha level of 0/05.

    Results

    gene expression of IRS-1 in both groups of HIIT2:1(p= 0.002) and HIIT1:1(p= 0.006) showed a significant decrease compared to the DC group and in HIIT2:1(P=0/043) showed a significant decrease compared to the HIIT1:1 group. a gene of IRE-1α in both groups of HIIT2:1(p= 0.005) and HIIT1:1(p= 0.007) showed a significant decrease compared to the DC group and in HIIT2:1(P=0/001) showed a significant decrease compared to the HIIT1:1 group. The mean weight values and insulin resistance index in the HIIT1:1 group and glucose were significantly lower in the HIIT2: 1 group.

    Conclusion

    High-intensity interval training type 2 with a higher effect on decreasing IRS-1 and IRE-1α genes expression in cardiomyocytes of obese diabetic rats may it can improve gene dysregulation.

    Keywords: High-intensity interval training, IRS-1, IRE-1α, Type 2 diabetes
  • Zahra Foroughi Koldaer, Bahman Akbari *, Samereh Asadi Majreh Pages 3143-3153
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the structural model of the relationship between psychological capital and perceived social support with anxiety through the mediation of burnout in female nurses.Method This research is based on the purpose of the applied type and in terms of data collection method, it is a descriptive research of correlation and structural equation modeling and the statistical population of this study includes all female nurses working in public and private hospitals in Rasht in 1398. 700 people. According to Morgan's table, the background of researches related to the research subject, the criterion for entering and leaving the research and using the sampling method available from Poursina, Razi, public hospitals, according to Morgan table. Rasool Akram (PBUH), Amir al-Momenin, Velayat and Al-Zahra (PBUH) as well as private hospitals in Pars, Gil, Arya, Famili, and Ghaem (AS) were selected as a sample and to the Lutans (2007) Psychological Capital Questionnaire, Support Questionnaire Multidimensionally Perceived Social Responses Zimet et al. (1998), the Maslash & Leiter (2015) Occupational Burnout Questionnaire, and the Zank Anxiety Anxiety Scale (1971). To answer the research hypotheses, Pearson correlation coefficient and structural equation modeling using maximum likelihood using Spss22 and AMOS22 software were used.

    Results

    Findings showed that the direct effect of burnout on this variable (0.27) is positive and significant at the level of 0.001. The direct effect of psychological capital (-0.19) and social support (-0.43) on job burnout is negative and significant at the level of 0.001. Psychological capital and social support also account for a total of 25% of changes in burnout.

    Conclusion

    In the present study, psychological capital and social support are inversely related to job burnout

    Keywords: Psychological capital, Perceived social support, Anxiety, Job burnout
  • Mohammadtaghi Shakeri, Ali Taghipour, MohammadSadegh Mazinani *, Zohreh Emamverdi, Ali Hadianfar, Razieh Yousefi Pages 3155-3166
    Introduction

    Clinical trial studies have a special value among a variety of studies. The results of these studies have important applications on human populations, including the study of the effects of drugs and therapies. Given the importance of such studies, it seems necessary to review the quality and evaluation of articles related to this field of research. The issue of critical appraisal has a very important place in biomedical studies; And help researchers evaluate the quality of articles. The aim of this study was to evaluate the clinical trial articles Medical Journal of Mashhad University of Medical Sciences during 1388-1398.

    Method

    The present study was a descriptive cross-sectional study .In this study, the study population was 173 clinical trial articles that were selected from 741 articles published in the Journal of the Faculty of Medicine of Mashhad University of Medical Sciences during 1388 to the end of 1398. These articles were reviewed using consort checklists in 25 general items by two statistical experts with an agreement of more than 0.91%. Data were analyzed by SPSS software version 23.

    Findings

    In evaluating the articles in this journal, a growing trend was observed in the number of clinical trial articles published in the review. According to the evaluations based on the Consort Checklist, the lowest score assigned to articles was 6 points, which was related to an article in 1394, and the highest was an article in 1397, which received a score of 27 out of 37. The average score of all articles was 13.53 with a standard deviation of 2.82. The statistical methods used and the mention of the term "clinical trial" in the title were the items that received the most and the least amount of attention in the research, respectively.

    Conclusion

    In general, the attention of the studied clinical trial articles to the observance of the points of the consort statement has been less than acceptable, which eliminates the shortcomings and observes more of the consort items to increase the quality of the articles in Medical Journal of Mashhad University of Medical Sciences.

    Keywords: Critical appraisal, consort statement, Clinical trial, randomization
  • Elham Afsar, Fariba Hassani*, Valiollah Farzad Pages 3167-3177
    Introduction

    Controlling the perception of rejection in women with borderline personality disorder can be effective in the process of treatment and improvement, in this regard, several treatment methods have been developed and it is necessary to know the function and effect of each of them is very important. The aim of this study was to compare the effectiveness of emotion-based therapy and schema therapy on the perception of rejection of women with borderline personality disorder.

    Method

    The present study was a quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group and a two-month follow-up period. From the statistical population of women with borderline personality disorder referred to medical centers in district one of Tehran, 45 people were selected using available sampling method as a research sample and were randomly divided into three groups. The method was that all three groups first answered the Exclusion Perception Scale questionnaire (Larry and McDonald, 2005). Emotion-based therapy and schema-based therapy interventions were applied in 10 sessions for the experimental groups. Research data were collected and analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The study showed that in general, both emotion therapy and design therapy methods were more effective on the perception of rejection of women with borderline personality disorder. It has been more effective on the perception of rejection of women with borderline personality disorder (p <0.005).

    Conclusion

    Emotional therapy can be used to improve the perception of rejection schemas of women with borderline personality disorder.

    Keywords: Borderline Personality Disorder, Perceived Rejection, Emotion-Oriented Therapy, Mentally Focused Schema Therapy
  • Parvin Askari, Roghayeh Mohammadzadeh, Kiyarash Ghazvini * Pages 3178-3184
    Introduction

    Today, maintaining patient safety while receiving medical services is a basic necessity, and failure to disinfect vital instruments leads to the spread of nosocomial infections. Therefore, sterilizing tools and equipment with high-level disinfectant solutions is an essential step in controlling the prevalence of nosocomial infections. The aim of this study was to determine the antibacterial effect of high-level disinfectant chemical solutions based on orthophthaldehyde.

    Material and methods

    To evaluate the sporocidal activity of disinfectant, the dilution-neutralization test method was performed according to the protocol 11796 of the Iranian national Standards organization. In this method, after preparing different dilutions of bacterial spores, the suspension containing Bacillus subtilis spores was exposed to disinfectant at different times. The effect of disinfectant was neutralized after 5, 15 and 30 minutes and a constant volume of different dilutions of suspension was cultured in Muller-Hinton agar medium and finally bacterial colonies were counted.

    Result

    OPIDEX disinfectant solution reduced the number of microorganisms by 3 logs after 5 minutes of exposure to suspensions containing 104, 105 and 106 spores. After 15 and 30 minutes, the rate of reduction of microorganisms was 4 log and 5 log, respectively in suspensions containing 105 and 106 spores.

    Conclusion

    OPIDEX disinfectant solution could reduce the number of spores in the suspension by 6 log in a time-dependent process, Therefore, this disinfectant solution with high sporicidal power can be used to disinfect medical equipment in the hospital.

    Keywords: Disinfectant, Orthophthalaldehyde, Bacillus subtilis
  • Seyed Ali Abyar Hosseini, Nader Monirpoor *, Hasan Mirzahoseini Pages 3185-3195
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the mediating role of narcissistic personality construction in the relationship between the quality of parent-child relationships and feelings of loneliness in individuals with borderline personality orientation.

    Methods

    The research method was descriptive-correlational and the statistical population of this study included all patients with borderline personality orientation referring to counseling centers and psychological services in Qom in a period of 9 months from July 2016 to March 2016. 556 people were selected by purposive sampling. Data collection tools were Usher et al.'s (1984) Loneliness Questionnaire, Child Attitudes Towards Hudson and Rapi Parents (2001), Margolis & Thomas (1980) Narcissism Scale, and Kronberg & Clarkin (1995) Personality Organization Questionnaire.

    Results

    Data analysis using correlation analysis showed that there is a positive and significant relationship between narcissistic personality construction and loneliness (P <0.01) and there is a positive and significant relationship between parent-child relationship quality and loneliness. Has (P <0.01). Structural equation modeling also showed that narcissism positively and significantly mediates the relationship between the quality of parent-child relationships and feelings of loneliness.

    Conclusion

    It is suggested that healthy parenting education be done in order to prevent the development of unhealthy personality patterns in children and the possibility of developing personality disorders should be considered in examining feelings of loneliness and depression.

    Keywords: Feeling lonely, Tendency, Personality, Narcissism
  • Azam Barati, MohammadEsmail Ebrahimi *, Firoozeh Zanganeh Pages 3196-3207
    Aim and Background

    Comparing different therapeutic approaches in psychology can help therapists identify their time, cost, and effectiveness; Therefore, the present study was conducted to compare the effectiveness of Gestalt coaching training and treatment based on acceptance and commitment on controlling of Tehran Telecommunication Company employees.

    Methods and Materials

    The research method was quasi-experimental with pre-test, post-test and follow-up with control group. The statistical population included all employees of Perso Electronic Telecommunication Company in Tehran in 1398, from which according to Cohen's table, 45 people were selected by relative random sampling and randomly divided into two experimental groups and a control group. The research instruments included Taghizadeh Tendency to Control Others Questionnaire (1396). The experimental groups underwent Gestalt coaching training and acceptance and commitment treatment. Data were analyzed by repeated measures and ANOVA test.

    Findings

    There was a significant difference between the effectiveness of Gestalt coaching training with acceptance and commitment-based treatment on reducing control (P ≤ 0.001). The effectiveness of gestalt training in both post-test and follow-up was more effective than acceptance and commitment therapy (P ≤ 0.001).

    Conclusions

    Based on the findings, it can be concluded that Gestalt coaching training and treatment based on acceptance and commitment can be a good way to reduce staff control.

    Keywords: Gestalt coaching, Acceptance, Commitment, controlling
  • Seyed Hosein Falsafi, Mohammad Asgari *, Davod Kordestani Pages 3208-3223
    Objective

    Current investigation started with the aim of compilation of Obsessive-Compulsive Disorder (OCD) structural model based on Early Maladaptive Schemas, Attachment styles, Mental Defenses Mechanisms, Emotional Self-Regulation and Anxiety.

    Materials and Methods

    In this study, 390 samples suffering from OCD, applied to consulting institutes in Tehran with purposive method based on 27 variable(parameter) in two groups of male and female had selected to investigate. The measuring tools includes: Maudsley OCD Questionnaire, Brief Questionnaire of Yang’s Schemas, Hazan and Shavior’s Adult Attachment Styles Questionnaire, Andrews and others Defense Mechanisms Questionnaire, Hofmann and Kashdan’s Emotional Self-Regulation and Anxiety Spilberger’s Questionnaire, Analysis of data with the structural model with the help of Amos software has been completed.

    Results

    The mean (SD) age of participants was 38. And in current study provided that assumption is linear and normalizing of multi-Parameters with the Amos software, analysis would take place. Result have shown that Early Maladaptive Schemas and Attachment Styles with mediated (interposition) of Defense Mechanisms, Emotion Self-Regulation, Anxiety had direct/indirect meaningful effects on OCD.

    Conclusion

    The results of structural model analysis with the use of experimental data have shown that three variables Defense Mechanisms, Emotional Self-Regulation and Anxiety regarding OCD and Early Maladaptive Schemas, Attachment Styles play a mediator role.

    Keywords: Obsessive-compulsive disorder, Early maladaptive schemas, Attachment Styles, Mental defenses mechanisms, emotional self-regulation, and Anxiety
  • Sara Nazarandaz Korandeh, Shahnam Abolghasemi *, Hamidreza Vatan Khah Pages 3224-3238
    Introduction

    The aim of this study was to compare the effectiveness of schema-therapy and treatment based on acceptance and commitment on rumination and autobiographical memory of patients with depression. This study was quasi-experimental. The statistical population of this study was the people who referred to counseling centers and psychological services in Nowshahr and Chalous in 2019

    Material and method

    Using purposive sampling method, 45 people were selected as a sample and randomly assigned to experimental and control groups. Data collection tools were Williams and Broadbent (2007) history retrieval retrieval test and Nolen-Hoxma and Moore (2002) ruminant response scale, which were performed by experimental and control groups before the intervention. Schema therapy intervention and acceptance and commitment treatment were applied for the experimental groups and the control group did not receive any intervention. At the end of the interventions, post-test was performed from experimental and control groups.

    Results

    Analysis of data using analysis of covariance showed that there was no difference between the effectiveness of schema therapy and acceptance and commitment-based therapy on rumination in patients with depression (P <0.05), but schema therapy compared to acceptance-commitment therapy in memory History was more effective (P <0.05). Both interventions were effective on rumination and autobiographical memory of patients with depression in the follow-up phase.

    Conclusion

    As a result, it is possible to benefit from schema-based therapy and acceptance and commitment-based therapy for patients with depression.

    Keywords: Schema therapy, Acceptance, commitment based therapy, Rumination, autobiographical memory correction
  • Rafoune Ghafari Cherati, Hoseinali Ghanadzadgan *, MohammadKazem Fakhri Pages 3240-3252
    Introduction

    The aim of this study was to determine the effectiveness of reality therapy on self-control, difficulty in regulating emotion, resilience and psychological flexibility in patients with obsessive-compulsive disorder. The research method is experimental. The research design was quasi-experimental with pre-test-post-test design with control and follow-up groups.

    Methods

    The statistical method of the present study is analysis of covariance with repeated measures and post hoc test. The statistical population of this study is all patients with obsessive-compulsive disorder referred to psychotherapy centers in Babol in the spring of 1400. Among the psychotherapy centers in Babol, four centers were considered and according to the clinical diagnosis with DSM5 criterion, 30 patients had obsessive-compulsive disorder. We purposefully selected 30 clients with obsessive-compulsive disorder and randomly assigned them to an experimental group and a control group, each group consisting of 15 people. Data collection tools were self-control questionnaire, emotion regulation difficulty questionnaire, resilience questionnaire and psychological resilience questionnaire, analyzed using SPSS-21 software and repeated measures analysis of variance and post hoc test.

    Results

    The results of the present study showed that the experimental group showed a better situation than the control group in self-control, resilience and other variables.

    Conclusion

    Findings showed that reality therapy has an effect on self-control, difficulty in regulating emotion, resilience and psychological flexibility in clients with practical obsession.

    Keywords: Reality therapy, Self-control, difficulty regulating emotion, resilience, psychological flexibility, clients with practical obsessive-compulsive disorder
  • Parvaneh Asadi, Hadi Farhadi *, Mohsen Golparvar Pages 3253-3268
    Introduction

    The emergence of chronic physiologic diseases such as cancer in the children causes acute psychological and emotional damages in the parents. So the present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of training package of hope-based therapy through cognitive spiritual method on the psychological wellbeing and rumination of the parents of the children with cancer.

    Methods

    The present study was quasi-experimental with pretest, posttest and control group design and two-month follow-up stage. The statistical population included all the parents of the children with leukemia and lymphoma in the city of Isfahan in 2019 who referred to therapy centers and their children were under therapy. 30 parents with cancer were selected through purposive sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 15 parents). The parents in the experimental group received 10 sessions of hope-based training package through cognitive spiritual method during two-and-a-half months. 3 people were excluded from the experimental group and so were 2 people from the control group after the beginning of the intervention. The questionnaire of psychological wellbeing (Ryff, 1996) and rumination questionnaire (Hoxema and Marrow, 1991) were used in the present study. The data from the study were analyzed repeated measurement ANOVA.

    Results

    The results showed that training package of hope-based therapy has significant effect on the psychological wellbeing and rumination of the parents of the children the cancer (P<0.001) in a way that this package succeeded in the improvement of psychological wellbeing (54%) and the decrease of rumination (62%) in these parents.

    Conclusion

    Considering the results of the present study, hope-based training package through cognitive-spiritual method can be assumed as an efficient method to improve psychological wellbeing and decrease rumination of the parents with the children with cancer employing hope therapy, cognition therapy and spirituality therapy.

    Keywords: Hope-based training package through cognitive-spiritual method, psychological wellbeing, rumination, cancer
  • Alireza Ghassemi Toussi, Hossein Karimi Moonaghi * Pages 3269-3277
    Background

    regarding the increasing population of Iran and improved health indexes the medico-legal cases are increasing. Today, knowledge and awareness about forensic medicine are of utmost importance for medical students. Therefore, the aim of this study was to evaluate the knowledge of emergency medicine students about different aspects of forensic medicine.

    Method

    This cross-sectional study was carried out among 36 emergency medicine students in governmental hospitals of Mashhad, Iran. Demographic data including age, sex, years of residency and years of experience as a general physician were recorded. Participants’ knowledge was assessed using a 30-item questionnaire. Data were analyzed using SPSS.16

    Results

    Our results showed that the mean of correct answers were 38±11 percent. The topic with the highest knowledge among residents was Approach to alcohol and drug abuse (65±48) and the lowest knowledge was about neglectance and death certificate (28±22). We found a direct and significant correlation between the age and knowledge about the forensic medicine (p<0.05, r=0.54). However, no significant correlation was found between the experience and knowledge about the forensic medicine.

    Conclusion

    the results of this study suggest that emergency medicine residents’ knowledge about different topics of forensic medicine is relatively low. According to our research, it seems mandatory to educate forensic medicine to Emergency medicine residents.

    Keywords: Forensic medicine, Knowledge, Emergency medicine residents
  • Farzaneh Bidari, Azita Amirfakhraei *, Eghbal Zareei, Keramat Keramati Pages 3278-3291
    Introduction and purpose

    Early maladaptive schemata can cause different psychological, social, communicative, emotional and marital damages in the people. Therefore, the present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of imago therapy on the idealism and inefficient attitudes of the women with marital conflict with early maladaptive schemata.

    Material and methods

    it was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group design and a two-month follow-up stage. The statistical population of the study included the women with marital conflict with early maladaptive schemata who referred to consultation centers in the city of Tehran in the autumn and winter of 2019-2012. 40 women were selected through purposive sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 20). The experimental group received the imago therapy in ten ninety-minute sessions during two and half months. 5 people from the experimental group were excluded from the study and so were 3 people from the control group. The applied questionnaires in this study included idealism, inefficient attitudes scale, marital conflict questionnaire and early maladaptive questionnaire. The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA using SPSS 23 software.

    Findings

    The results showed that imago therapy has significant effect on the idealism and inefficient attitudes of the women with marital conflict with early maladaptive schemata (p<0.001). This effect was also stable during the follow-up period.

    Conclusion

    According to the findings of the study it can be concluded that imago therapy can be used as an efficient method to decrease idealism and inefficient attitude of the women with marital conflicts with early maladaptive schemata through focusing on Investigation of childhood wounds and injuries, control exchange and self-integration.

    Keywords: Early maladaptive schemata, Marital conflict, idealism, Inefficient Attitudes, imago therapy
  • Adeleh Ezzati, Parvin Rafieinia *, Parviz Sabahi, Shahrokh Makvand Hosseini Pages 3292-3312
    Introduction

    Postpartum depression is one of the disorders that can have irreparable effects on neonatal mental health and mother-child relationship. The aim of this study is to determine effectiveness of the object relations brief psychotherapy on personality organization and postpartum depression symptoms.

    Materials and Methods

    This clinical trial study was conducted on 30 women with postpartum depression (15 experimental group and 15 control group) during the period of 1396-97. The sample population was selected from available women visiting the health centers in Tehran and completed the Edinburg postpartum depression Questionnaire.and Structured Interview of Personality Organization in pre-test and post-test stages. The experimental group received 15 sessions of object relations brief psychotherapy, and the control group was not subjected to any intervention. Data were analyzed using SPSS software and multivariate covariance analysis.

    Results

    According to the results of the covariance analysis test, the postpartum depression score, and scores of different dimensions of personality organization, had a significant decrease in the experimental group compared to the control group, in the post-test stage. These results indicated that the brief object relations psychotherapy has been effective in reducing the symptoms of postpartum depression and has led to positive changes in the dimensions of personality organization.

    Conclusion

    According to the findings, it can be said that brief object relations psychotherapy can be a suitable treatment for decreasing the symptoms of depression in postpartum period and making positive changes in the dimensions of personality organization.

    Keywords: Psychotherapy, Brief Object Relations Psychotherapy, Personality Organization, Object Relations, Postpartum Depression
  • Shahnaz Sheibani, Farah Lotfi Kashani *, Shahram Vaziri Pages 3313-3326
    Introduction and purpose

    AIDS causes a lot of psychological and emotional damage to a person with AIDS. The present study was conducted to compile a psychological intervention package for the patients with AIDS and determine its efficacy on decreasing reactive psychological damages of the patients with AIDS.

    Materials and methods

    The research method was mixed approach in sequential-exploratory type. In the first stage, 7 patients with AIDS were interviewed in order to compile the psychological intervention package in the qualitative part; then, the extracted concepts were given to 3 experienced experts to determine the degree of its validity. The intervention package was compiled in a framework including an integrative psychotherapy and four common factors (relation therapy, hoping and expecting therapy, raising awareness and regulating behavior). It had the quasi-experimental method in pretest, posttest and control group type in the quantitative part. The statistical population of the present study included the patients with AIDS in the city of Tehran in the autumn of 2019. 32 male and female patients with AIDS were selected through purposive sampling method and randomly accommodated into experimental and control group (n1=n2=16). The research instrument was the symptom checklist SCL90 which was administered in the pretest and posttest stages on the experimental and control groups. The compiled psychotherapy intervention was implemented during twelve weeks on the experimental group while the control group didn’t receive it. The data were analyzed via ANCOVA method by SPSS statistical software 23.

    Findings

    The findings showed that the therapeutic protocol has significant effect on decreasing reactive psychological damages such as aggression, obsessive compulsive disorder, sensitivity in interpersonal relationships and phobia signs.

    Conclusion

    Considering the results of the present study, it seems that the compiled therapeutic intervention can be profitable and effective in decreasing reactive psychological damages in the patients with AIDS.

    Keywords: Psychological intervention, Aids, psychological damages
  • Nima Nabavi, Anoush Azarfar, Yalda Ravanshad, Sara Ghahremani * Pages 3327-3334
    Objective

    Patient satisfaction is an important measure of health care services quality because it provides essential information about patients' expectations and how well they are being met. Failure to identify patients' expectations can lead to dissatisfaction with the provided care, reduced acceptance of treatment and inappropriate use of facilities and resources. The aim of this study was to investigate patients' attitudes about desirable physician characteristics

    Methods & Materials

    This cross-sectional study was performed in 2017 on 400 patients and accompanying patients referred to Ghaem, Imam Reza, and Dr.Sheikh Medical Center. After approval by the ethics committee, a questionnaire containing questions about demographic characteristics (age, gender, physical characteristics, etc.) and information about the physician's communication skills, as well as the physical condition of the clinic and how to access the physician was asked which its validity and reliability have been confirmed by a medical education expert. Finally, SPSS statistical software was used to evaluate the results.

    Results

    Spending time visiting patients' (3.8  0.88) and their full examination (4 0.92) had the highest score. Being older (3.18 0.8), male gender (2.6 1), crowded office (2.8  0.87) and having a personal office (2.7 0.89) was in the second degree. Had a make-up appearance (2.2 0.86), Being frowning and serious (2.1 0.83), Having administrative and important positions (2.4 1.14), free visits of patients (2.5 0.85), internet appointments (2.4 0.99), offices in the upper quarters of the city (2.2 1.01), stylish and luxurious offices (2.3 0.86), prescription rare and expensive drugs (2.07   0.84) and night shift work (2.0 0.76) got  less than half of the score and being religious (1.7 0.86) or being rich (1.8 0.77) received the lowest scores.

    Conclusion

    What makes a doctor popular and considered desirable by patients is neither a religious appearance nor a stylish appearance, nor a luxurious office, nor important positions, but spending time to visit and examine the patient and the importance of his problems and efforts to treat them.

    Keywords: Physicians, Patient Satisfaction, Physician-Patient Relations
  • Leyla Abbasi, Nader Monirpour *, Hsan Mirzahoseini Pages 3335-3347
    Intrudoction

     In this research, which conducted in 2020, the aim was to explain the Self-Acceptance based on Body Image, Gender Role with mediating of Time Perspective among  Post-Menopausal Women aged 45-60 in Tehran. The sample group was consisted of 710 available Post-Menopausal women.

    Method

    The research method was correlation with the structural equation model approach. The statistical population of the study was postmenopausal women aged 60-45 years old in Tehran in 2020. The sample group participated in this study by available sampling method of 355 women and with their unconditional acceptance questionnaires by Chamberlain and Haga (2001). , Multidimensional self-bodybuilder and Mikolka (1990), Bam gender role (1974) and the time perspective of Zimbardo and Boyd (1999) were evaluated. Spss and Lisrel software were used to analyze the data.

    Results

    According to the results of the model, self-acceptance in postmenopausal women based on body image, gender role mediated by time perspective, had a good fit. The results of path analysis showed that the direct effect of time perspective on self-acceptance is significant (t = 2.69, β = 0.43) and body image (t = 2.57, β = 0.39) and gender role ( T = 2.57, β = 0.26) indirectly affects its acceptance due to time perspective. The results also showed that the variables within the model predict 23% of their acceptance variance and 46% of the time vision variance.

    Conclusion

    Comparing with the Gender role, the Body image is a better predicted-able for Unconditional Acceptance in postmenopausal women,  with mediating Time Prospective, through the factors “past positive”, futuristic, and “Present Hedonistic.”

    Keywords: Self acceptance, Body image, Gender Role, Time perspective, Postmenopausal women
  • Ebtesam Jasemi Zergani, Nemat Sotodeh Asl *, Ameneh Moazedian, Faeze Jahan Pages 3348-3356
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of intervention of Electroconvulsive therapy and transcranial direct current stimulation on Depression in veterans with post-traumatic stress disorder.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental study and its research design was pre-test and post-test with a control group. Sixty PTSD veterans of Ahvaz Bustan Psychiatric Hospital participated in the present study as a sample and were randomly divided into three groups: electroconvulsive therapy, transcranial direct current stimulation and control. Experimental groups underwent treatment for 10 sessions. In the pre-test and post-test stages, all participants completed the Beck Depression Inventory. Data were analyzed using one-way ANOVA and Bonferroni post hoc test. Significance level was considered p <0.05.

    Results

    There was no significant difference between the groups in the pre-test stage (p = 0.639) but in the post-test stage there was a significant difference between the groups (p = 0.001). The results of Bonferroni post hoc test showed that there was a significant difference between ECT group with tDCS (p = 0.001) and ECT with control (p = 0.0001) and tDCS with control (p = 0.0001).

    Conclusion

    Using ECT and tDCS approach can improve depression in veterans with PTSD. Using ECT is also more effective than tDCS to.

    Keywords: Electroconvulsive therapy, Transcranial direct current stimulation, Depression, Veterans, Post-traumatic stress disorder
  • Rezvan Mahab, Farah Naderi *, Parvin Ehtesham Zadeh, Fariba Hafezi, Hossein Ebrahimi Moghadam Pages 3357-3371
    Introduction

    the purpose of this study was to compare the effect of transcranial direct current stimulation and cognitive-behavioral therapy on obsessive compulsive symptom, obsessive-compulsive beliefs and guilty feelings in people with obsessive-compulsive disorder in Tehran.

    Methods

    The research method is quasi-experimental research (pre-test-post-test design with control group). The statistical population included all patients with obsessive-compulsive disorder referred to psychiatric centers and psychological services and counseling in Tehran. The sample size was 30 people who were divided into three groups (two experimental groups and one control group). The first experimental group received transcranial direct current stimulation for 24 sessions of 20 minutes. In the second experimental group, cognitive-behavioral therapy was performed for 10 sessions of 90 minutes and the control group did not receive any intervention. Research data were collected using the Yale Brown Obsessive Compulsive Scale (1986),  Obsessive-Verity Questionnaire (2011), and guilty feelings of Kauger and Jones (1998). For data analysis, univariate analysis of covariance (ANCO) and multivariate analysis of covariance (MANCOVA) were used by SPSS-v.21.

    Results

    the results showed that both brain electrical stimulation treatments from the skull and cognitive-behavioral therapy separately reduced obsessive-compulsive beliefs and guilty feelings in people with obsessive-compulsive disorder (P< 0.05).

    Conclusion

    among the two treatments, the treatment of transcranial direct current stimulation was more effective than cognitive-behavioral therapy in reducing the obsessive compulsive symptom and guilty feelings, but it was more effective in reducing the cognitive-behavioral beliefs of obsessive beliefs; these results were also observed after one-month follow-up period.

    Keywords: Guilty feelings, Obsessive beliefs, Transcranial direct current stimulation, Cognitive-behavioral therapy, obsessive compulsive symptom
  • Sara Zarieh, Farah Naderi*, Parviz Asgari, Saeid Bakhtiarpoor Pages 3363-3374
    Introduction

    The present research was aimed to determine the effectiveness of emotion-focused therapy in psychological flexibility and internal cohesion among cardiovascular patients with obesity.

    Methods

    The research method was semi-experimental with pretest, posttest, 3-month follow-up and control group design. The statistical population of the study were include all cardiovascular patients with obesity in Tehran who referred to Shariati and Rajaei hospitals in 2019-2020. The sampling method was convenience. Twenty-four subjects of patients have been assigned in to groups randomly (12 subjects in each group). The experimental group received emotion-focused treatment in two-hour weekly sessions for eight weeks. The control group were in wait list. To gather the data, acceptance and action questionnaire of Bund et al., (2011) and internal cohesion of Kimiaei et al., (2013) were used. The data were analyzed by SPSS-26 through Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA).

    Results

    The findings showed the emotion-focused therapy in increasing the psychological flexibility and the internal cohesion is effective.

    Conclusion

    According the findings, it can be concluded that the emotion-focused therapy is an effective and consistent approach in improving the psychological circumstances of cardiovascular patients.

    Keywords: Emotion-focused therapy, cardiovascular patients, Obesity, psychological flexibility, Internal Cohesion
  • Mohammad Mansori, Masoud Shahbazi *, Seyedeh Zahra Alavi Pages 3373-3386
    Background

    Marital life, due to the individual differences of each couple, is constantly exposed to tension and discord, which will not be possible except in the shadow of forgiveness and forgiveness along the way, and this will bring a higher level of marital satisfaction for the couple. The aim of this study was to investigate the effectiveness of marital life enrichment training based on selection theory on forgiveness and marriage of women with marital conflict

    Method

    The design of this quasi-experimental study was pre-test, post-test and follow-up with a control group. Forty women referring to Tasnim Counseling Center in Shousha city were selected by voluntary sampling method and randomly assigned to the experimental group (n = 20) and a control group (n = 20). The participants in the experimental group were enriched in marital relationships based on the theory of choice in nine sixty-minute sessions, and the participants in the control group did not receive any training. Participants in both groups were assessed in the pre-test and post-test stages in marital intimacy variables. Data analysis was performed by statistical method of analysis of covariance using SPSS-23 statistical software package.

    Results

    The results showed that the enrichment of marital relationships based on the theory of selection separately in the dimensions of the absence of negative emotions and the presence of positive emotions in the post-test stage explains 27 and 67%, respectively, and in the follow-up stage explains 29 and 36% of the dependent variable changes. The educational strategy for the structure of marital satisfaction in the post-test and follow-up stages explains 49% and 60% of the dependent variable changes, respectively.

    Conclusion

    This strategy is recommended to family experts and counselors to solve couples' problems.

    Keywords: Marital Enrichment, Choice theory, Forgiveness, Marital satisfaction
  • Fatemeh Heydari Pirbasti, Mahmoud Modiri *, Kiamars Fathi Hafashjani, Alireza Rashidi Komijan Pages 3376-3398
    Introduction

    Selection of unsuitable locations for disposal of hospital waste in the southeast of Tehran province is one of the environmental problems in this area, which has caused damage to the environment and pollution of groundwater in this area. It is the main, most acceptable and most economical method of disposal in many areas. The present study was conducted with the aim of locating the disposal site of hospital waste in the southeast of Tehran.

    Methods

    This study used a novel method for selecting HCW landfills in Tehran that relied on the fuzzy stepwise weight assessment ratio analysis method (FSWARA) and the geographic information technology system (GIS), which reduced comparisons in gathering expert opinions, simplified the selection process, and improved evaluation methods. The fuzzy Delphi approach was used to identify 9 criteria in the first place. The weight of each criterion was then calculated as information layers utilizing the FSWARA to produce the final maps for the relevant zones.

    Results

     Following that, the selected locations were ranked using the multi-attributive ideal-real comparative analysis method (MAIRCA), and the fourth point was chosen as the most suitable of the criteria with 34-degree slope, 1008 meters high, 3.4841 meters distance from fault, 8.4428 meters distance from surface water, 12 meters groundwater depth, 457 meters distance from residential areas, 6.4749.6 meters distance from hospitals, and 1598 meters' distance.

    Conclusion

    Finally, use the multi-objective optimization on the basis of ratio analysis (MOORA), technique for order of preference by similarity to ideal solution (TOPSIS), and vlse kriterijumsk optimizacija kompromisno resenje (VIKOR) methodologies to compare and validate the findings' dependability.

    Keywords: Disposal Site, Hospital waste, Location
  • Seyed Hosein Mansouri, Hasan Esmailpour *, Hamidreza Saeednia Pages 3387-3398
    Introduction

    The purpose of this study was to design an emotional attitude model in customers' purchasing decisions in Service markets.

    Methods

    The approach of this study was qualitative and used the foundation data approach. The statistical population of this study includes managers, experts, physicians of public and private hospitals in Tehran, medical assistants of the university who had a managerial background in hospitals and medical tourism centers in Iran and the researcher was satisfied with 15 nterviews.

    Results

    The researcher presents his research in the form of a model including six dimensions, satisfaction with the brand of the tourism center, trust in the brand therapy of the medical tourism center, diversity of medical services, marketing of medical tourism, appropriate treatment package, loyalty to the brand of the medical center, and thirty-one sub-dimensions has done.

    Conclusion

    The results show that the empowerment of experts in international patient units, the development of professional skills of the medical department, the management of medical tourism agents, the promotion of international marketing and advertising, quality and cost monitoring and management, attention to the standards of the Ministry of Health and Medical Education and "International and joint national and international cooperation agreements with medical tourism stakeholders can facilitate the development of medical tourism.

    Keywords: Marketing, Tourism Marketing, Medical Tourism, Grounded theory
  • Azam Akbarizade *, Mahmoud Shirazi, Mozhgan Erfani, Tahereh Rahat Dahmardeh, Mozhgan Sayad Mollashahi, Zohreh Kikhaei Jahantighi, Mahboubeh Rahat Dahmardeh Pages 3399-3408
    Introduction

    One of the most important public health problems in recent years and one of the main crises of the 21st century is substance use disorders and addiction. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of neurofeedback on cravings in substance abusers.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study with random assignment of subjects in experimental and control groups along with pretest and posttest. 18 opioid-dependent patients referred to methadone treatment centers in Zahedan were selected by random sampling and then randomly divided into experimental (n = 9) and control (n = 9) groups. The instrument used in this study was Franken (2002) Consumption Questionnaire. Neurofeedback sessions consisted of 20 sessions, each session lasting 30 minutes. Then both groups answered the questionnaire again. The obtained data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The indicators show that in the components of desire to consume (F = 3.97), negative reinforcement (F = 14.57), perceived control (F = 6.56), general craving (F = 6.38) between There are significant differences between the experimental and control groups; In other words, neurofeedback reduced post-test cravings in the experimental group.

     Discussion and Conclusion

    According to the results, it seems that neurofeedback can reduce cravings in substance abusers. Therefore, therapists are advised to use neurofeedback as an intervention method to treat addicts.

    Keywords: Craving, Addiction, Neurofeedback, Abuse
  • Fatemeh Monfardpoua, Saeid Malihi *, Morvarid Ahadi, Mohammadreza Seyrafi, Golam Reza Sarafi Pages 3400-3409
    Introduction

    Coronary artery disease is one of the most progressive diseases in society, the negative consequences of which affect the mental health of women as one of the most important members of the family and society; Therefore, psychological therapies can be an opportunity without negative consequences in their mental repair. The aim of this study was to determine the effectiveness of metacognitive therapy in comparison with positive therapy on depressive symptoms, psychological well-being and purpose in life.

    Methods

    The research method is quasi-experimental and is a pretest-posttest design with a control group. The statistical population includes female patients referred to Dr. Pourabrahim's office who had coronary artery occlusion and are available using sampling method. The collection tool includes a questionnaire and a protocol.

    Results

    The results showed that metacognitive and positive therapies are effective on depressive symptoms, psychological well-being and purpose in life. Metacognitive therapy differs from positive therapy in psychological well-being. There is a difference between metacognitive therapy and positive goal-oriented therapy in life.

    Conclusion

    Therefore, it is concluded that according to the obtained averages, metacognitive treatment has a greater impact on the symptoms of depression and psychological well-being and purpose in the life of women with coronary artery disease, and this requires more attention of trustees to strengthen And the use of therapies in the psychological improvement of patients.

    Keywords: Metacognitive therapy, Positive Therapy, Depression symptoms, Psychological well-being, Coronary arteries
  • Daniel Zamanfar *, Jamshid Yazdani Charati, Hadi Majidi, Maryam Domehri, Sahar Fallah Pages 3410-3419
    Introduction

    Idiopathic growth hormone deficiency may be isolated or associated with deficiency of other pituitary hormones. the use of brain MRI findings to differentiate between the two groups can be useful.

    Methods

    This descriptive study of the retrospective method, investigates all 2–6-year-old children, who referred to Sari Gardener Clinic between 1390 and 1396 with a short stature complaint, and diagnosed them with a single growth hormone deficiency or multiple hypophysis hormone deficiency. Patient file information that includes demographic information, history and clinical examination information, laboratory information, and paraclinical information were extracted.

    Results

    In this study, 150 patients, 63 of whom (42%) were girls, were evaluated. The mean age of the patients was 34.71 ± 113.63 months. 68.7% showed a slight deficiency of growth hormone and 31.3% showed a severe deficiency of growth hormone. A total of 6.67% had a significant deficiency of pituitary hormones and 93.33% had an isolated deficiency of growth hormone. 79.33% of patients had normal Brain MRI and 20.67% had abnormal MRI. The findings included hypoplasia and 41% loss of adenohypophysis, 2.56% ectopic neurohypophysis, 12.82% pituitary microadenoma, 25.64% partial empty sella, 7.69% Complete empty sella and other reported findings were 10.25%.

    Conclusion

    In this study Pituitary abnormalities in brain MRI have been reported in patients with multiple pituitary hormone deficiency more than in patients with isolated growth hormone deficiency, However, it has not been established that the pathological findings detected on MRI are consistently associated with permanent growth hormone deficiency.

    Keywords: growth hormone deficiency, brain imaging, Short stature, multiple pituitary hormone deficiency, Child
  • Naghmeh Lakani, Bahman Akbari * Pages 3421-3438

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of positive psychological intervention on emotional regulation, cognitive flexibility and mental happiness of students with Internet addiction. Based on this, two groups of 15 people consisting of control and experimental group who were selected based on age (between 20 and 30 years), educational status (bachelor's degree), marital status (single) and gender (women) were selected. Cognitive flexibility, emotional regulation, and happiness scales were performed before, after, and 3 months later of training course. The results of this study showed that the positive psychological intervention has led to an increase in cognitive flexibility, emotional regulation and also the mental happiness of experimental group. The analysis of variance with repeated measures showed that the efficacy of the course remained at the same level.

    Keywords: positive psychological intervention, Cognitive flexibility, Emotional regulation, Mental Happiness, Internet addiction
  • Fariba Hemmati, Zahra Abbas pour Azar *, Hassan Asadzadeh, Abdolhassan Farhangi Pages 3423-3434

    The aim of this study was to determine the fit of teachers 'emotional-social competence model based on individual and contextual factors and its effect on students' sense of belonging to school. The present study is a descriptive correlational study and the statistical population consisted of all teachers working in schools (elementary, junior high and high school) and students studying in the same schools in District 2 of Dehloran city in the academic year of 1997-98. Among them, 150 teachers and 150 students were selected and studied as a sample group. The research instruments included teachers' emotional-social competency questionnaire, burnout scale, emotional intelligence scale and school sense questionnaire, and the obtained data were examined in two descriptive and inferential sections. The results showed that individual factors have a direct effect on teachers' emotional-social competence, contextual factors have an inverse effect on teachers' social and emotional competence, social emotional competence has a direct effect on students' sense of belonging. After that, tissue factors had the greatest effect the variable of social emotional competence (β = -0.37). The study model fit indices indicates the model has a good fit with the data. Based on the findings of this study, it can be said that individual and tissue factors had effect teachers' social and emotional competence, which the effect of direct individual factors and the effect of inverse tissue factors. Also, teachers 'social-emotional competence had a direct effect on students' sense belonging, and then contextual factors had the greatest impact the social-emotional competence variable.

    Keywords: emotional social competence of teachers, individual, contextual factors, sense of belonging to school, Students
  • Shahryar Mehrdadi, Fariba Hasani *, Farnaz Keshavarzi Arshadi, Mahdiyeh Salehi, Mozhgan Sepahmansoor Pages 3435-3454

    The aim of this study was to determine the effectiveness of life skills training on ego strength, mood and suicidal ideation among girls who attempt suicide in Ilam province. The research method is quasi-experimental and pre-test-post-test design with control and follow-up group and the statistical population of the study includes all girls aged 18 to 24 years in Ilam province who committed suicide in 1397-98 and went to medical centers. Medical sciences of Ilam province have been referred, in which 40 people were purposefully selected as a sample and replaced by experiments (based on age, education and marital status) in experimental (20 people) and control (20 people) groups. Is. The instruments used are the Mood Scale (Kellinger et al., 1994), the Ego Power Scale (Baron, 1995), and the Suicide Thought Survey (Beck Suicide Thought Questionnaire, 1961). Data were analyzed by repeated measures analysis of variance. The results indicate the effectiveness of life skills training on suicidal ideation, mood and ego strength in the post-test and follow-up phase among girls who attempt suicide in Ilam province. Thus, life skills training reduces suicidal ideation and increases temperament and ego strength among girls in suicide research in Ilam province and its effect is maintained over time.

    Keywords: Life skills, ego power, mood, suicidal thoughts, Ilam province
  • Afsaneh Mehrabi, Ghodratallah Abbasi *, MohammadKazem Fakhri Pages 3439-3452
    Introduction

    Learning disabilities are an important cause of academic failure for some students, and determining appropriate treatment methods can lead to their academic success. The aim of this study was to compare the effectiveness of therapeutic interventions based on brain gymnastics and cognitive rehabilitation on verbal comprehension and perceptual reasoning in students with special learning disabilities.

    Method

    : The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design and control group. The statistical population includes male and female elementary school students with learning disabilities in Tonekabon who referred to the Health Learning Disabilities Center of that city in the 99-98 academic year. Sampling method of this study was available that after selecting 45 people were randomly assigned to three groups (two experimental groups) and (one control group). Data collection tool was Wechsler IQ Scale 4 (2003). In this study, two treatment protocols of brain gymnastics program and Pars strengthening program were used. Univariate and multivariate analysis of covariance were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that therapy based on brain gymnastics and cognitive rehabilitation treatment had a positive and significant effect on verbal comprehension and perceptual reasoning of students with special learning disabilities. Also, due to the fact that the mean level in the cognitive rehabilitation group was higher than the cerebral gymnastics group, a statistically significant difference was observed in the verbal comprehension variable in the effectiveness of treatment.

    Conclusion

    Therapeutic interventions based on brain gymnastics and cognitive rehabilitation should be used to improve verbal comprehension and perceptual reasoning of students with special learning disabilities.

    Keywords: Brain gymnastics, Cognitive rehabilitation, Verbal comprehension, Perceptual reasoning
  • Fatemeh Aminian Dehkordi, Khosro Ramazani *, Alireza Mardpour Pages 3453-3462
    Introduction

    Bullying causes a lot of psychological, emotional and communication damage to students. Accordingly the present study was conducted to investigate the effectiveness of Anger management based on cognitive-behavioral approach on the narcissism and bullying in bullying student.

    Methods

    It was a quasi-experimental method with pretest, posttest and control group design. The statistical population included bullying students studying in the first high school in the town of Saman, Charhar Mahal-va-Bakhtiari province in the year 2018-19. 40 bullying students were selected through purposeful sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 20 students). The students in the experimental group underwent eight ninety-minute sessions of Anger management based on cognitive-behavioral approach. Illinois bullying scale and narcissism scale were used in the current study. The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA via SPSS23 software.

    Results

      The results showed that Anger management based on cognitive-behavioral approach has had significant effect on the narcissism (p<0.001) and bullying (p<0.001). The effect size showed that 67% and 72% of the variance of narcissism and bullying variables were explained by the present intervention, respectively.

    Conclusion

    The findings of the present study revealed that training anger management can be applied as an efficient method to decrease narcissism and bullying in bullying students according to the cognitive-behavioral approach and with the focus on anger management skills, practical techniques of anger management and cognitive self-teaching.

    Keywords: Anger management training, cognitive-behavioral approach, narcissism, bullying
  • Masoumeh Bakhtyari, Faramarz Sohrabi Pages 3455-3468
    Introduction

    A review of research shows that opioid addicts have problems with resiliency and metacognitive beliefs. The aim of this study was to determine the effectiveness of behavioral activator group therapy on resiliency and metacognitive beliefs of opioid addicts.

    Method

    The research method was quasi-experimental pre-test-post-test with a control group. From the community of people addicted to opiates at Alborz Clinic in Tehran, 25 samples were selected by available methods and randomly divided into two groups. Initially, for both groups, Connor and Davidson (2003) and Wells et al (2004) metacognitive beliefs pretest were performed on both groups, and then the behavioral activator group therapy was performed in 8 sessions on the experimental group. Two post-test groups were taken. Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used to analyze the data.

    Results

    The results of data analysis showed that behavioral activator group therapy increases resiliency and decreases metacognitive beliefs of uncontrollable control, positive beliefs about cognition, low cognitive confidence, need to control thoughts and cognition of drug addicts. Opium in the experimental group was compared with the control group (p≤ 0.001).

    Conclusion

    In order to improve the resiliency and metacognitive beliefs of opioid addicts, it is recommended to use behavioral activating group therapy.

    Keywords: resiliency, metacognitive beliefs, behavioral activator grouptherapy