فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی - سال هفتاد و ششم شماره 3 (پاییز 1400)

مجله تحقیقات دامپزشکی
سال هفتاد و ششم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محدثه دهقانی، الهه ابراهیم زاده*، سید حسین حسینی، علی نیک پی، محمدباقر آهو صفحات 282-290
    زمینه مطالعه

    موش آزمایشگاهی پرکاربرد ترین حیوان برای تحقیقات آزمایشگاهی می باشد. وجود عفونت های انگلی در حیوانات آزمایشگاهی نه تنها بر روی نتایج تحقیقات اثر می گذارد، بلکه سلامت محققین را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت آلودگی موش های سوری به انگل های روده ای شایع، در سه مرکز مهم تولید و پرورش حیوانات آزمایشگاهی در تهران انجام شده است.

    روش ‎کار

     در مطالعه حاضر 75 سر موش سوری (25 سر از هر مرکز) به صورت تصادفی تهیه و مورد بررسی قرار گرفتند. موش ها به روش بدون درد کشته و کالبدگشایی شدند. به منظور بررسی تک یاخته های گوارشی، از قسمت های مختلف روده و مدفوع گسترش مرطوب تهیه و در صورت لزوم از رنگ آمیزی های گیمسا و ذیل نلسون استفاده شد. جهت ارزیابی کرم های روده ای، محتویات لوله گوارشی بررسی گردید و کرم ها از محتویات جدا شدند، در صورت لزوم رنگ آمیزی انجام و سپس تشخیص صورت گرفت.

    نتایج

    در بین انگل های یافت شده، آسپیکولاریس تتراپترا بیشترین شیوع (3/93 درصد) و بعد از آن به ترتیب سیفاسیا اوبولاتا (6/62 درصد)، هایمنولپیس نانا (3/61 درصد)، تری تریکوموناس موریس (6/22 درصد)، ژیاردیا موریس (3/21 درصد)، اسپیرونوکلیوس موریس (6/18 درصد)، هایمنولپیس دیمینوتا (3/17 درصد) و کریپتوسپوریدیوم (6/6 درصد) شیوع کمتری داشتند.

    نتیجه گیری نهایی

     از تعداد 75 سر موش سوری بالغ مورد بررسی، همه آن ها حداقل به یک نوع انگل آلوده بودند. این امر علاوه بر تاثیر روی نتایج تحقیقات می تواند سلامت محققین و افراد مرتبط را به خطر اندازد.

    کلیدواژگان: انگل روده ای، موش آزمایشگاهی، مرکز پرورش حیوانات آزمایشگاهی، تک یاخته، کرم
  • لیلا صفوی نیا، مژگان مظهری*، امیدعلی اسماعیلی پور، نعمت ضیائی، حسین دوماری صفحات 291-303
    زمینه مطالعه

    ویتامین C و زنیان دارای خواص آنتی اکسیدانی می باشند که می توانند اثرات منفی تنش گرمایی بر عملکرد و ایمنی جوجه های گوشتی را مرتفع سازند.

    هدف

    مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر تغذیه با ویتامین C و پودر دانه زنیان بر عملکرد رشد، متابولیت های خونی و کیفیت گوشت جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی انجام شد.

    روش ‎کار

     در مطالعه حاضر 240 جوجه گوشتی یک روزه سویه راس 308 تا 25 روزگی با جیره تجاری تغذیه شده و سپس با آغاز تنش گرمایی از 25 روزگی تا 42 روزگی، جوجه ها به یک آزمایش فاکتوریل دو در سه در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار شامل دو سطح ویتامین C (صفر و 250 میلی‏گرم بر کیلوگرم جیره) و سه سطح پودر زنیان (صفر، 75/0 و 5/1 درصد جیره) و چهار تکرار تقسیم شدند. داده های مطالعه با نرم افزار SAS و روش GLM تجزیه و میانگین ها با آزمون توکی مقایسه شدند.

    نتایج

    اثر زنیان بر صفات عملکردی معنی دار نبود، اما ویتامین C منجر به افزایش وزن شد (05/0>P). اثر متقابل ویتامین C و زنیان نیز معنی دار بود، به طوری که بیشترین افزایش وزن و بهترین ضریب تبدیل خوراک مربوط به گروه تغذیه شده با ویتامین C و پس از آن گروه تغذیه شده با سطح 5/1 درصد زنیان بود (01/0>P). ویتامین C باعث کاهش معنی دار غلظت آنزیم آلکالین فسفاتاز نسبت به گروه شاهد شد (05/0>P). نسبت هتروفیل به لنفوسیت با افزودن ویتامین C و 5/1 درصد زنیان نسبت به شاهد کاهش یافت (05/0<p). سطح 5/1 درصد زنیان منجر به افزایش معنی دار وزن نسبی بورس نسبت به شاهد شد (05/0<p). کمترین درصد افت خونابه در جوجه های تغذیه شده با سطح 5/1 درصد زنیان و ویتامین C مشاهده شد. اثر افزودن زنیان و اثر متقابل زنیان و ویتامین C بر ظرفیت نگهداری آب معنی دار بود و بالاترین ظرفیت نگهداری مربوط به جوجه های تغذیه شده با 5/1 درصد زنیان بود. همچنین ویتامین C منجر به افزایش خاکستر گوشت شد.

    نتیجه گیری نهایی

    مطالعه حاضر نشان داد که افزودن 250 میلی گرم ویتامین C و 5/1 درصد پودر زنیان می تواند مکمل مناسبی جهت بهبود عملکرد رشد، متابولیت های خون و کیفیت گوشت جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی باشد.

    کلیدواژگان: زنیان، ویتامین C، آلکالین فسفاتاز، لنفوسیت، افت خونابه
  • علی طاهری*، مرتضی ضیاءالدینی، معصومه گهرام زئی صفحات 304-314
    زمینه مطالعه

    امروزه مبارزه با باکتری های عامل بیماری های غذازاد در بسته بندی محصولات دریایی بسیار مهم است. لذا یافتن ترکیبات جدید با خواص ضد باکتری اهمیت دارد.

    هدف

    در مطالعه حاضر خواص ضد باکتریایی نانو کامپوزیت سنتزی روی کرومیت-روی آلومینات (ZnCr2O4-ZnAl2O4) علیه باکتری های  اشرشیا کولی و سودوموناس آیروژینوزا بررسی شد.

    روش ‎کار

    پس از سنتز نانو کامپوزیت روی کرومیت-روی آلومینات فعالیت ضد باکتری به روش انتشار دیسک و حداقل غلظت مهارکنندگی از رشد باکتری ها (MIC) و حداقل غلظت کشندگی باکتری ها (MBC) به روش رقت سازی متوالی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    قطر هاله عدم رشد باکتریایی نشان از حساسیت بیشتر سودوموناس آیروژینوزا (2/1±6/18 میلی متر) نسبت به  اشرشیا کولی (4/1±7/12 میلی متر) داشت. اختلاف معنی داری بین آنتی بیوتیک جنتامایسین و نانو کامپوزیت سنتزی علیه سودوموناس آیروژینوزا مشاهده نشد (05/0<p). کمترین میزان MIC و MBC مربوط به باکتری سودوموناس آیروژینوزا (66/1 میلی گرم بر میلی لیتر) و بیشترین مقدار MIC مربوط به باکتری  اشرشیا کولی (5 میلی گرم بر میلی لیتر) بود.

    نتیجه گیری نهایی

     در مطالعه حاضر دلیل اثرات نانو ذرات بر روی باکتری های گرم منفی با وجود مقاومت دیواره ای را می توان به کوچک بودن قطر یون ها و در نتیجه نفوذپذیری بیشتر این نانو ذرات نسبت داد. بر اساس نتایج، نانو کامپوزیت روی کرومیت-روی آلومینات کارایی بسیار خوبی علیه باکتری های گرم منفی به خصوص باکتری مقاوم سودوموناس آیروژینوزا نشان داد و می تواند برای مطالعات بعدی در مواد بسته بندی محصولات شیلاتی به کار رود.

    کلیدواژگان: ضد باکتری، نانوذره، روی کرومیت-روی آلومینات، اشرشیا کولای، سودوموناس آئروژینوزا
  • نیما شیری*، حسین علی شمسایی، امین غلامحسینی صفحات 315-322
    زمینه مطالعه

    اطمینان از کیفیت بهداشتی یک محصول کشاورزی و غذایی برای مصرف کنندگان اهمیت زیادی دارد و می تواند نقش تعیین کننده ای از نظر جذب و حفظ بازار برای تولید کنندگان داشته باشد.

    هدف

    تعیین باقیمانده داروی آنتی باکتریال فلورفنیکل در بافت خوراکی (ماهیچه) قزل آلای پرورشی در منطقه سپیدان استان فارس.

    روش ‎کار

     تعداد 50 قطعه ماهی از 7 مزرعه در منطقه سپیدان به صورت تازه خریداری شده و نمونه های برداشته شده از ماهیچه پهلویی آن ها تا زمان انجام تست های باقیمانده دارویی در دمای 18- درجه سلسیوس نگهداری شدند. سنجش غلظت فلورفنیکل از طریق کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) به انجام رسید.

    نتایج

    میانگین باقیمانده فلورفنیکل در ماهیچه ماهیان منطقه سپیدان به طور معنی داری کمتر از مقدار استاندارد ارزیابی محصولات دارویی (برابر با 1 میکروگرم بر گرم) بوده (05/0<p)، ولی غلظت این آنتی بیوتیک در نمونه های بدست آمده یکی از مزارع پرورشی از حد استاندارد تجاوز نمود (12/1 میکروگرم بر گرم) که البته این تفاوت معنی دار نبود (05/0>p)

    نتیجه گیری نهایی

    به نظر می رسد که میزان باقیمانده فلورفنیکل در ماهیانی که روانه بازار می شوند به مرز هشدار رسیده است؛ با این که ممکن است از نظر میانگین در یک منطقه در محدوده استانداردهای غذایی باشد، پیشنهاد می شود پایش دوره ای در این خصوص توسط نهادهای ذی ربط به طور مستمر صورت گیرد تا حقوق مصرف کننده به شکل مناسب تری استیفاء گردد.

    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)، فلورفنیکل، باقیمانده دارویی، بهداشت عمومی، سلامت محصول
  • سمیرا فیاض فر، علی خنجری*، حسن گندمی نصرآبادی، افشین آخوندزاده بستی، فاطمه غلامی، نجمه مقیمی صفحات 323-333
    زمینه مطالعه

    سوسیس های تازه بدلیل عدم استفاده از نگهدارنده های شیمیایی جزء فسادپذیرترین فراورده های گوشتی طبقه بندی می شود.

    هدف

    افزایش زمان نگهداری یخچالی سوسیس تازه بوقلمون با استفاده از اسانس آویشن شیرازی با بسته بندی معمولی بود.

    روش ‎کار

    در مطالعه حاضر نمونه های سوسیس تازه تهیه شده از گوشت بوقلمون حاوی درصدهای مختلف اسانس آویشن شیرازی (0، 05/0، 1/0 و 2/0 درصد) تهیه شد و به مدت 17 روز در دمای یخچالی نگهداری شدند. سپس در 6 فاصله زمانی (روزهای 0 ،2 ،4 ،6 ،10 و 17) از نظر ویژگی های میکروبی، شیمیایی و حسی مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    نتایج

    بر اساس نتایج مطالعه با افزودن اسانس آویشن شیرازی به سوسیس های تازه بوقلمون میزان شمارش میکروبی در تیمارهای حاوی غلظت های بالای اسانس (1/0 و 2/0 درصد) به صورت معنی داری با گروه کنترل تفاوت داشت. میزان بازهای ازته فرار در ابتدای مطالعه 14 میلی گرم /100 گرم بود و بعد از 6 روز در گروه کنترل به 10/32 میلی گرم/100 گرم رسید در حالی که در نمونه های تیمار شده تا روز 10 کمتر از 25 میلی گرم / 100 گرم بود. همچنین در پایان مطالعه میزان تیوباربیتوریک اسید (TBARS) در گروه کنترل به 48/1 میلی گرم مالون دی آلدهید / کیلوگرم رسید، در حالی که این میزان برای گروه های تیمار شده با اسانس آویشن شیرازی کمتر از 78/0 میلی گرم مالون دی آلدهید/ کیلوگرم بود. نتایج مطالعه حاضر بیانگر این بود که افزودن اسانس اثر غیر معنی داری (05/0<P) بر روی ویژگی های حسی دارد.

    نتیجه گیری نهایی

     اسانس آویشن شیرازی پتانسیل افزایش زمان نگهداری سوسیس تازه را بدون اثرات حسی نامطلوب دارد.

    کلیدواژگان: اسانس، آویشن شیرازی، بسته بندی معمولی، زمان نگهداری، سوسیس تازه
  • سهیل یوسفی، بهرام فلاحتکار* صفحات 334-341
    زمینه مطالعه

    تعیین جنسیت در برخی از گونه های ماهیان مانند تاس ماهیان امری ضروری تلقی می شود. در حین مدیریت پرورش مزارع ‏تاس ماهیان، جداسازی ماهیان نر از ماده به منظور تولید گوشت و خاویار از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    هدف

    بررسی تولید و امکان سنجی ثبت فرکانس های تخلیه اندام الکتریکی (EOD) در سه گونه مختلف از ماهیان آب شیرین شامل ماهی شبح سیاه (Aptronotus albifrons) از خانواده کاردماهیان، ماهی طلایی (Carassius auratus) از خانواده کپورماهیان و ماهی استرلیاد (Acipenser ruthenus) از خانواده تاس ماهیان به منظور معرفی روشی نوین در تعیین جنسیت ماهیان غیرالکتریکی می باشد.

    روش‎ کار

     بدین منظور، پس از تعیین جنسیت ماهیان توسط ویژگی های مورفولوژیک و یا بیوپسی، فرکانس EOD تولیدی ماهی توسط دستگاه اسیلوسکوپ ثبت گردید. همچنین، در مطالعه حاضر از ماهی شبه سیاه به عنوان نمونه مرجع که کارهای فراوانی روی آن انجام شده، به منظور بررسی صحت روش و کاربری دستگاه اسیلوسکوپ استفاده شد. علاوه بر این، برای اولین بار فرکانس EOD تولید شده توسط جنس های نر و ماده ماهی استرلیاد ثبت و گزارش گردید.

    نتایج

    مقادیر فرکانس ثبت شده در جنس های نر و ماده ماهی استرلیاد، با یکدیگر تفاوت معنی داری را نشان داد و فرکانس EOD جنس نر به طور معنی داری بالاتر از فرکانس تولید شده جنس ماده بود (05/0>P). از جنس های نر و ماده ماهی طلایی هیچ گونه فرکانسی مشاهده و ثبت نشد. فرکانس های EOD ثبت شده از جنس های نر و ماده ماهی شبح سیاه در مقایسه با فرکانس های جنسی در مطالعات پیشین اختلاف معنی داری را نشان داد (05/0>P).

    نتیجه گیری نهایی

     مطالعه حاضر نشان داد تمایزات جنسی یک عامل اثرگذار بر ایجاد اختلاف در مقادیر ثبت شده فرکانس EOD است و می توان از این روش غیرتهاجمی در تعیین جنسیت گونه های ارزشمندی مانند ماهی استرلیاد استفاده کرد. با این حال، ثبت دقیق فرکانس الکتریکی و شناسایی منشا تولید آن مستلزم وجود تجهیزات پیشرفته و مطالعات بیشتر در رابطه با فیزیولوژی و بیولوژی تولیدمثل ماهیان می باشد.

    کلیدواژگان: EOD، تمایزات جنسی، تعیین جنسیت، اسیلوسکوپ، ماهی
  • فرناز ابدالی دهدزی، شهرام جمشیدی*، مهسا زنگیشه، ایرج اشرافی تمای، مجید مسعودی فرد، علی معززی قوی حلم، حمیده حسن نژاد صفحات 342-349
    زمینه مطالعه

    بیماری کلیه پلی کیستیک شایع ترین بیماری ژنتیکی در گربه های پرشین می باشد که به دنبال موتاسیون در ژن های PKD1 و PKD2 ایجاد می شود. در این بیماری به دلیل تجمع مایعات در داخل کیست ها و فشار حاصل از آن ها بر روی بافت کلیه، بیمار مستعد ایجاد علایم نارسایی کلیوی مزمن خواهد شد.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه دو روش اولتراسونوگرافی و آزمایش مولکولی در تشخیص بیماران مبتلا به کلیه پلی کیستیک اتوزومال انجام شد.

    روش‎ کار

     مطالعه حاضر بر روی 97 قلاده گربه نژاد پرشین (46 قلاده گربه نر و 51 قلاده گربه ماده) با میانگین 6 سال (حداقل 2 ماه و حداکثر 14 سال) انجام شد.

    نتایج

    از 97 قلاده گربه پرشین مورد بررسی در 32 مورد (33 درصد) با روش اولتراسونوگرافی کیست های بدون اکوژنیسیته در کلیه وجود داشت. در آزمایش مولکولی تمام موارد دارای کیست در روش اولتراسونوگرافی، دارای جهش در ژن PKD1 بودند و همچنین 13 مورد (13 درصد) که در اولتراسونوگرافی فاقد کیست بودند با روش مولکولی مثبت تشخیص داده شدند. از 97 قلاده گربه تحت بررسی 45 مورد (46 درصد) حاوی ژن جهش یافته بودند. درجه توافق دو روش تشخیصی اولتراسونوگرافی و PCR با محاسبه کاپا 725/0 (859/0- 592/0Cl:) تعیین شد. میزان حساسیت و ویژگی روش اولتراسونوگرافی به ترتیب 11/77 و 100 درصد محاسبه شد.

    نتیجه گیری نهایی

     جهت تشخیص این بیماری از روش های تصویربرداری و مولکولی استفاده می شود. افزایش تشخیص موارد بیماری با روش مولکولی نسبت به سونوگرافی می تواند به دلیل حساسیت بالا تر روش مولکولی، کوچک بودن اندازه کیست ها، کم بودن تعداد آن ها در برخی موارد، پایین بودن سن حیوان و همچنین وجود کیست در مدولای کلیه باشد. بنابراین روش مولکولی در غربالگری بیماری در مراحل اولیه و در برنامه های پرورشی و حذف گربه های حاوی این ژن می تواند مورد استفاده قرار داده شود.

    کلیدواژگان: گربه پرشین، بیماری کلیه پلی کیستیک اتوزومال غالب، بیماری ژنتیکی، اولتراسونوگرافی، روش مولکولی
  • نجمه معتمد*، محمدحسین فلاح مهرآبادی، حمید شوشتری صفحات 350-358
    زمینه مطالعه

    تیتر سرمی بیماری نیوکاسل در پرندگان عرضه شده در بازارهای زنده فروشی پرندگان، تابلوی مناسبی از وضعیت آلودگی به نیوکاسل در طیور کشور ارایه می نماید.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع سرمی این بیماری در گونه های مختلف پرندگان در بازارهای فروش پرندگان زنده، باغ پرندگان، پارک ها و باغ وحش ها انجام شد.

    روش ‎کار

     مطالعه به صورت مقطعی از مرداد تا آذر ماه سال 1395 انجام گرفت. از هر واحد از گونه های مختلف پرندگان خون گیری بعمل آمد. نمونه های سرمی با آزمایش ممانعت از هماگلوتیناسیون بررسی شدند. محاسبه تیترآنتی بادی بر اساس log دو بود و عیار سرمی 4 به بالا (عیار 16/1) به عنوان عیار مثبت در پرنده و واحدهایی که دارای حداقل یک نمونه مثبت بودند به عنوان واحد آلوده در نظر گرفته شدند. در مطالعه حاضر از تعداد 2292 پرنده از گونه های مختلف در 127 بازار، باغ پرندگان و باغ وحش در22 استان کشور نمونه سرمی اخذ شد.

    نتایج

    تعداد 70 واحد از 127 واحد (12/ 55 درصد) و تعداد 495 پرنده از 2292 پرنده نمونه گیری شده، (59/21 درصد) از لحاظ سرمی مثبت بودند. در بین گونه های مختلف پرندگان بالاترین درصد سرم مثبت مربوط به مرغ و بوقلمون به ترتیب با 7/38 و 89/32 درصد بود.

    نتیجه گیری نهایی

     براساس نتایج مطالعه حاضر، میزان آلودگی و چرخش ویروس نیوکاسل در بین طیور بومی کشور بالاست و این امر منجر به اندمیک شدن بیماری در کشور شده است. با توجه به اهمیت این بیماری و نقش طیور روستایی و پرندگان وحشی عرضه شده در بازارهای پرندگان در اپیدمیولوژی ویروس بیماری نیوکاسل، برای کنترل آن در طیور روستایی و به دنبال آن جلوگیری از گسترش آن به طیور صنعتی، می بایست ضمن رعایت اصول بهداشتی، اقدامات کنترلی مناسب از جمله پایش مستمر ویروس های در گردش و واکسیناسیون مناسب با واکسن های رایج از جمله واکسن‎های مقاوم به گرما در طیور روستایی اجرا گردد.

    کلیدواژگان: بیماری نیوکاسل، بازار پرندگان، شیوع سرمی، پایش، طیور روستایی
  • سید سعید صادق زاده، محسن دانشیار*، پرویز فرهومند، محمدرضا یزدیان، سید محمد هاشمی صفحات 359-371
    زمینه مطالعه

    لوسین یکی از اسیدهای آمینه شاخه دار می ‍ باشد که از طریق تحریک ترشح انسولین نقش مهمی در آنابولیسم عضلات، بافت چربی و کبد دارد.

    هدف

    اثرات سطوح متفاوت لوسین بر عملکرد، خصوصیات و کیفیت لاشه و بیان ژن های فاکتور رشد شبه انسولین (IGF-1) و انسولین در جوجه های گوشتی نر بررسی شد.

    روش ‎کار

     5 سطح ال-لوسین (100 ، 110، 120، 130 و 140 درصد نیازهای سویه راس) با 250 قطعه جوجه نر یک روزه در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 5 تکرار (10 جوجه در هر تکرار) مورد ارزیابی قرار گرفت. در سن 42 روزگی، نمونه های خون 2 قطعه جوجه از هر تکرار (10 جوجه از هر تیمار) برای اندازه گیری بیان ژن IGF-1 سرم جمع آوری شد. سپس این جوجه ها بررسی و خصوصیات، کیفیت لاشه، نمونه برداری از عضله کبد و سینه برای اندازه گیری بیان ژن های IGF-1 سرم و انسولین کشتار شدند.

    نتایج

    وزن بدن با مصرف سطح 140 درصد لوسین در مقایسه با سطح 100 درصد افزایش یافت. کاهش ضریب تبدیل خوراک با مصرف سطح 140 درصد لوسین مشاهده شد. بیان ژن IGF-1 عضله سینه و کبد با مصرف سطح 110 درصد افزایش یافت. بعلاوه، مصرف سطح 110 درصد لوسین باعث افزایش بیان ژن انسولین عضله سینه و کبد گردید. افزودن سطح 130 درصد لوسین موجب بهبود مقادیر پروتیین، چربی و خاکستر گوشت گردید. همچنین مصرف سطح 110 درصد لوسین موجب افزایش غلظت IGF-1 سرم شد.

    نتیجه گیری نهایی

    مصرف لوسین در جیره جوجه های گوشتی باعث افزایش بیان ژن IGF-1 و انسولین و در نتیجه بهبود عملکرد، کیفیت لاشه و کاهش درصد چربی محوطه بطنی در جوجه های گوشتی می گردد.

    کلیدواژگان: انسولین، ال-لوسین، بیان ژن، جوجه های گوشتی، IGF-1
  • علی خدایی پور، زهره افتخاری*، ارسلان افراسیابی، بابک بیک زاده، مهیار جلوداری ممقانی صفحات 372-380
    زمینه مطالعه

    جهت ساخت واکسن هاری دامی از سلول BHK-21 و ویروس سویه پاستور استفاده می شود. اگرچه پروتکل های مختلفی برای خالص سازی در پروسه تولید واکسن پیشنهاد شده است لیکن این پروتکل ها اثرات منفی بر محصول نهایی دارند و نیازمند بهینه سازی می باشند.

    هدف

    در مطالعه حاضر تلاش شد تا روش تغلیظ و خالص سازی ویروس مورد استفاده جهت ساخت واکسن هاری دامی بهینه سازی گردد.

    روش ‎کار

     ابتدا ویروس هاری سویه پاستور در سلول های BHK-21 به مدت 5 روز با کمکDMEM ، 7 درصد سرم جنین گاوی کشت داده شد. سپس خالص سازی با استفاده از فیلتراسیون جریان مماسی (TFF) انجام شد. کیفیت ویروس های خالص سازی شده از طریق تیتراسیون ویروسی و الکتروفورز عمودی سنجیده شد. سپس غیرفعال شدن نمونه ها توسط بتاپروپیولاکتون انجام و در شرایط درون تنی و برون تنی مورد بررسی قرارگرفت. در نهایت، قدرت و کارایی واکسن فرموله شده با روش NIH مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    مطالعه تیتراسیون ویروسی در نمونه های TFF نشان دهنده افزایش تیتر ویروسی در مقایسه با گروه کنترل بود (05/0<p). تجزیه و تحلیل ژل الکتروفورز عمودی نمونه های خالص شده و تغلیظ شده نشان دادند ویروس هایی که با استفاده از TFF خالص سازی و تغلیظ شده بودند در مقایسه با نمونه های تغلیظ نشده از خلوص بیشتری برخوردارند. علاوه بر این، در مطالعه ارزیابی قدرت و پتانسی واکسن افزایش 10 برابری قدرت و کارایی واکسن نیز مشهود بود.

    نتیجه گیری نهایی

     مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از روش TFF برای حجم بالای مایع ویروسی جهت تغلیظ و تخلیص بسیار مناسب است و قابلیت اجرا در مقیاس صنعتی جهت افزایش میزان قدرت و کارایی واکسن تولید شده را دارد.

    کلیدواژگان: ویروس هاری، تخلیص، فیلتراسیون جریان مماسی (TFF)، قدرت و کارایی واکسن، واکسن
|
  • Mohadesse Dehghani, Elahe Ebrahimzadeh *, Seyyed Hossein Hosseini, Ali Nikpay, MohammadBagher Ahoo Pages 282-290
    BACKGROUND

    Mice are the most common laboratory animals used in research. Parasitic infections in laboratory animals affect both the research results and the health of researchers.

    OBJECTIVES

    The present study aimed to investigate the infection status of intestinal parasites of mice in three main animal houses in Tehran.

    METHODS

    In this study, 75 mice (25 from each animal house) were randomly purchased from an animal breeding house in Tehran and investigated. Mice were euthanized and autopsied. In order to study the gastrointestinal protozoa, wet smears were prepared from different parts of the intestine and feces and stained with Giemsa and Ziehl-Neelsen if necessary. Afterwards, the intestinal contents were examined and helminths were separated. If necessary, specific staining was used to diagnose helminths.

    RESULTS

    Among the detected parasites, Aspiculuris tetraptera was the most prevalent (% 93.3). The mice were also infected with Syphacia obvelata (% 62.6), Hymenolepis nana (% 61.3), Tritrichomonas muris (% 22.6), Giardia muris (% 21.3), Spironucleus muris (% 18.6), Hymenolepis diminuta (% 17.3), and Cryptosporidium (% 6.6).

    CONCLUSIONS

    Out of 75 adult mice studied, all had at least one parasite. This can affect the research results and jeopardize the health of researchers and related personnel.

    Keywords: Intestinal Parasites, Laboratory mice, Laboratory animal breeding house, Protozoa, helminth
  • Leila Safavinia, Mozhgan Mazhari *, Omidali Esmaeilipour, Nemat Ziaei, Hossein Doomari Pages 291-303
    BACKGROUND

    Vitamin C and Carum copticum with antioxidant activity may eliminate the negative effects of heat stress on broiler performance and immunity.

    OBJECTIVES

    This experiment was conducted to investigate the effect of feeding heat-stressed broilers with Carum copticum seed powder (CSP) and vitamin C (VC) on their growth performance, blood metabolites, carcass characteristics, and meat quality.

    METHODS

    Herein, we carried out A 2*3 factorial arrangement in a completely randomized design with six treatments, including three levels of CSP (0, 0.75 and 1.5 % of diet), two levels of VC (0 and 250 mg/kg of DM of diet), and four replicates, on 240 one-day-old male Ross 308 broilers. The collected data were analyzed using PROC GLM of SAS. Treatment means were compared employing the Tukey test.

    RESULTS

    The effect of CSP on their performance was not significant whereas VC treatment improved weight gain significantly (P<0.01). Interaction of CSP and VC on weight gain and feed conversion ratio was significant as broilers fed with 250 mg VC and those fed with 1.5 % CSP had the best WG and FCR (P<0.01). The addition of VC decreased the concentration of alkaline phosphatase in the blood (P<0.05). The heterophil to lymphocyte ratio was reduced through the use of VC and 1.5 % CSP (P<0.05). CSP supplementation at the rate of 1.5 % increased the relative weight of bursa of fabricius (P<0.05). Dripping loss percentage was reduced in birds fed with 1.5 % CP and VC (P<0.01). The effect of CSP and their interaction on water holding capacity was significant and the highest amount belonged to the birds fed with 1.5 % CSP (P<0.01). Additionally, VC increased meat ash percentage compared to the control group (P<0.01).

    CONCLUSIONS

    The results of this study indicated that addition of 250 mg VC and 1.5 % CSP could be conducive to improving growth performance, blood metabolites, and meat quality of broilers under heat stress conditions.

    Keywords: Carum copticum, vitamin c, Alkalin phosphatase, lymphocyte, Dripping loss
  • Ali Taheri *, Morteza Ziaadini, Masumeh Gahramzai Pages 304-314
    BACKGROUND

    Today, the fight against the bacteria causing foodborne diseases is of particular importance in the packaging of seafood. It is therefore vital to find new compounds with antibacterial properties.

    OBJECTIVES

    In the present study, antibacterial properties of synthetic nanocomposite zinc chromite-zinc aluminate (ZnCr2O4-ZnAl2O4) on E. coli and Pseudomonas aeruginosa were studied.

    METHODS

    After synthesis of nanocomposite, antibacterial activity of nanocomposite zinc chromite-zinc aluminate was evaluated via disk diffusion method, Minimum Inhibition Concentration (MIC), and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) using the microdilution method.

    RESULTS

    The results of this study revealed a higher sensitivity reaction of Pseudomonas aeruginosa (18.6±1.2 mm) compared to E. coli (12.7 ± 1.4 mm). No significant differences were observed between Gentamicin antibiotic and synthetic nanocomposite against Pseudomonas aeruginosa (P<0.05). The minimum MIC and MBC concentrations were seen in Pseudomonas aeruginosa (1.66 mg/ml) and the maximum concentration of MIC belonged to E. coli (5 mg/ml).

    CONCLUSIONS

    In this study, the effects of nanoparticles on these gram-negative bacteria could be attributed to the small diameter of the ions, and hence the greater penetrability of these nanoparticles despite the wall's resistance. Based on the results, zinc chromite-zinc aluminate nanocomposite showed a better performance compared with gram-negative bacteria, specifically Pseudomonas aeruginosa resistant bacteria, and could be used for further studies in fisheries product packaging.

    Keywords: Antibacterial, Nanocomposite, Zinc Chromite-Zinc Aluminate, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa
  • Nima Shiry *, HosseinAli Shamsaei, Amin Gholamhosseini Pages 315-322
    BACKGROUND

    Ensuring health quality of an agricultural or food product is of significance for consumers and could be a decisive factor in terms of attracting and maintaining the market for manufacturers.

    OBJECTIVES

    The present study aimed to determine the residues of florfenicol antimicrobial agent in the edible tissue (muscle) of rainbow trout reared in Sepidan County (Fars Province, Iran).

    METHODS

    50 fresh fish were purchased from 7 farms in Sepidan County. The samples from lateral muscle were taken and kept at -18 °C until the residues drug tests were performed. The florfenicol concentration was measured through the high-performance liquid chromatography (HPLC).

    RESULTS

    The mean of florfenicol residues in fish muscle reared in Sepidan County was significantly less than the drug products evaluation standard value (P<0.05). However, the concentration of this antibiotic sampled from one of the studied farms went beyond from standard value (1.12 µg.g-1). Of course, this difference was not significant (P>0.05).

    CONCLUSIONS

    It seemed as though the residue levels of florfenicol in the purchased fish reached alarming levels. Meanwhile, it is possible that their average in an area would be within the range of food standards. Thus, it could be suggested that periodic monitoring be carried out continuously by the relevant institutions to ensure that consumer rights are more adequately met.

    Keywords: Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Florfenicol, Drug residues, Public health, Product health
  • Samira Fayazfar, Ali Khanjari *, Hassan Gandomi, Afshin Akhondzadeh Basti, Fatemeh Gholami, Najmeh Moghimi Pages 323-333
    BACKGROUND

    Fresh sausages are classified as one of the most perishable meat products due to the lack of using chemical preservatives.

    OBJECTIVES

    The present study aimed to increase the refrigeration time of fresh sausages using Zataria multiflora Boiss. essential oil.

    METHODS

    In this study, samples of fresh sausages, containing different concentrations of Zataria multiflora Boiss. essential oil (0, 0.05, 0.1, and 0.2 %), were prepared and stored under the refrigerated condition for 17 days. Subsequently, they were evaluated for microbial, chemical, and sensory properties at six time intervals (days 0, 2, 4, 6, 10, and 17).

    RESULTS

    Based on the results of the study, by adding Zataria multiflora Boiss. essential oil to fresh sausages, the microbial count in the treatments containing high concentrations of essential oil (0.1 and 0.2 %) was significantly different from that in the control group (P<0.05). The amount of volatile nitrogen bases at the beginning of the study was 14 mg/ 100 g and after six days, in the control group, it reached 32.1 mg/ 100 g. Meanwhile, in the treated samples, it was less than 25 mg/ 100 g up to day 10. Moreover, at the end of the study, the level of TBARS in the control group reached 1.48 mg malondialdehyde /kg while this level was less than 0.78 mg malondialdehyde / kg for the groups treated with Zataria multiflora Boiss. essential oil. The results of this study also showed that the addition of essential oil has a non-significant effect (P>0.05) on sensory properties.

    CONCLUSIONS

    Zataria multiflora Boiss. essential oil was found to have the potential to increase the shelf life of fresh sausages without adverse sensory effects.

    Keywords: Essential oil, Zataria multiflora Boiss, Aerobic packaging, Shelf life, Fresh sausage
  • Soheil Yousefi, Bahram Falahatkar * Pages 334-341
    BACKGROUND

    Sex determination is an essential issue in certain fish species, like sturgeons. During the rearing management, distinguishing between male and female fish is an important process for producing meat or caviar.

    OBJECTIVES

    The current study aimed to find the feasibility of electric organ discharge (EOD) frequency ‎generating to introduce a novel method of sex determination in three freshwater species, namely the ‎black ghost knife fish (Aptronotus albifrons), goldfish (Carassius auratus), and the Sterlet ‎sturgeon (Acipenser ruthenus), as non-electric fishes.

    METHODS

    In this regard, following sex detection, EOD frequency ‎of fishes were recorded via an oscilloscope. In addition, knife fish was used as a reference sample on which a lot of work has been done to evaluate the accuracy of the method and the use of the oscilloscope. Furthermore, the EOD frequency of male and female ‎Sterlet sturgeons was recorded and reported for the first time in this study.

    RESULTS

    The frequency ‎magnitude was significantly different in genders of Sterlet (P<0.05) with higher EOD frequency in males ‎than in females. There was no recorded frequency in goldfish ‎male and female. EOD frequencies, which were recorded in male and female of black ghost fish, ‎represented significant differences compared with the other studies (P<0.05).

    CONCLUSIONS

    The results achieved ‎in this study revealed that sex differences are one of the effective parameters in terms of EOD ‎frequency inequality; this non-invasive method can be utilized for sex identification of valuable ‎species, like sturgeon. However, it is required to gather advanced equipment and conduct further ‎research in physiology and biology of reproduction for accurate recording of electrical frequencies ‎and detection of their origins.

    Keywords: Electric organ discharge, sex differentiation, Sex identification, Oscilloscope, Fish
  • Farnaz Abdali Dehdezi, Shahram Jamshidi *, Mahsa Zangisheh, Iraj Ashrafi Tamai, Majid Masoudifard, Ali Moazezi Ghavi Helm, Hamideh Hasannejad Pages 342-349
    BACKGROUND

    Polycystic kidney disease is the most prevalent inherited genetic disease in Persian cats, which is caused by mutations in PKD1 and PKD2 genes. Due to the accumulation of fluids inside the cysts and their pressure on the renal parenchym, the patient is prone to developing symptoms of chronic renal failure.

    OBJECTIVES

    The present study aimed to compare ultrasonography and molecular tests in diagnosis of autosomal dominant polycystic kidney disease.

    METHODS

    This study was performed on 97 Persian cats, including 46 male and 51 female cats, with an average age of 6 years (minimum 2 months and maximum 14 years). All the cats were evaluated for the presence of disease using ultrasound and molecular methods.

    RESULTS

    Among 97 females, 32 (33 %) were found to be positive for PKD on the basis of presence of anechoic cysts. In molecular tests, all the cases with cysts in the ultrasonography had mutation in PKD1 gene and 13 cases (13 %) without cysts in ultrasonography were diagnosed to be positive through molecular technique. Among 97 studied cats, 45 (46 %) showed mutated genes. The degree of agreement between the two methods of ultrasonography and PCR was determined by calculating Kapa 0.725 (Cl: 0.592-0.895). The sensitivity and specificity of the ultrasonography were calculated to be 77.11 % and 100 %, respectively.

    CONCLUSIONS

    Imaging and molecular methods were utilized to diagnose the disease. The more frequent use of the molecular methods for the diagnosis of the disease compared to the use of ultrasound could be attributed to the higher sensitivity of the molecular technique, the small size of the cysts, the low number of cysts, the low age of the animal, and the presence of cysts in the medula of the kidney. Therefore, the molecular method could be recommended for screening the disease in the early stages. It can also be employed in breeding programs and the removal of cats with this mutated gene.

    Keywords: persian cats, Autosomal dominant polycystic kidney disease, Inheritance disease, Ultrasonography, PCR
  • Najmeh Motamed *, MohammadHosein Fallah Mehrabadi, Hamid Shoushtari Pages 350-358
    BACKGROUND

    Serological survey of NDV infection from LBMs would give a good picture of Newcastle disease ecology in a country.

    OBJECTIVES

    This cross-sectional study was carried out to evaluate the seroprevalence of Newcastle disease in live bird markets, bird parks, and zoos in Iran.

    METHODS

    From July to December 2016, blood samples were collected from different bird species in each unit. The serum samples were evaluated via Hemagglutination inhibition test. The seropositive sample was considered a serum with antibody titer 4 or more (1.16) in HI, and units with at least one seropositive bird were considered as the contaminated unit. In this study, the serum samples were taken from various bird species (N=2292) selected from 127 bird markets, bird parks, and zoos distributed in 22 Iranian provinces.

    RESULTS

    Among the 127 sampled units, 70 (55.12 %) were found to be seropositive. In addition, among the 2292 sampled birds, the number of seropositive birds were found to be 495. Among different bird species, the highest sero-positive prevalence belonged to chickens and turkeys with 38.7 % and 32.89 %, respectively.

    CONCLUSIONS

    The results of this study suggested a high prevalence of Newcastle disease in the live bird markets, bird parks, and consequently, across our country. Given the importance of this infectious disease, it is essential to apply appropriate controlling measures, including continuous surveillances of circulating viruses and vaccination programs with conventional vaccines, such as heat-resistant vaccines. On account of the important role of rural poultry and wild birds in Newcastle disease distribution, controlling the disease in rural poultry and continuous surveillance in both can prevent the spread of NDV, particularly to the commercial poultry.

    Keywords: Newcastle disease, Live bird markets, Sero-prevalence, monitoring, Rural poultry
  • Seyed Saeid Sadeghzadeh, Mohsen Daneshyar *, Parviz Farhomand, MohammadReza Yazdian, Seyed Mohammad Hashemi Pages 359-371
    BACKGROUND

    Leucine is one of the subgroups of amino acids, which play an important role in the anabolism of muscles, adipose tissue, and the liver by stimulating insulin secretion.

    OBJECTIVES

    Effects of different levels of leucine were investigated on carcass yield, characteristics, and quality, and expression of insulin-like growth factor (IGF-1) and insulin genes in male broilers.

    METHODS

    Five levels of L-leucine (100, 110, 120, 130, and 140 % of Ross strain requirements) were tested with 250 male one-day-old chicks in a completely randomized design with five treatments and five replicates (containing 10 chicks each). On day 42 of their age, the blood samples of two birds from each replicate (10 birds per treatment) were taken to determine serum IGF-1 gene expression. Subsequently, these birds were slaughtered for analysis of carcass characteristics and quality, and collecting the samples of liver and breast for expression of IGF-1 and insulin genes.

    RESULTS

    Body weight increased by consumption of 140 % of leucine as compared to 100 %. Reduction in feed conversion ratio was observed by feeding 140 % of leucine level. The IGF-1 gene expression of breast and liver increased by 110 % of leucine level. Moreover, feeding 110 % of leucine level caused a higher expression of insulin gene in breast and liver. Consumption of 130 % of leucine improved the meat protein, fat, and ash contents. Furthermore, consumption of 110 % of leucine increased the serum IGF-1 concentration.

    CONCLUSIONS

    Consumption of leucine in broiler diets was found to increase the expression of IGF-1 and insulin genes and consequently, improve the performance and carcass quality. It also decreased the abdominal fat in broiler chickens.

    Keywords: Broiler Chickens, gene expression, insulin, IGF-1, Leucine
  • Ali Khodaeipour, Zohre Eftekhari *, Arsalan Afrasiabi, Babak Beikzadeh, Mahyar Jeloudari Mamaghani Pages 372-380
    BACKGROUND

    The veterinary Rabies vaccine was produced using BHK-21 cells and PV strain. Although various protocols have been suggested for virus purification, they have an adverse effect on the final production and require further optimization.

    OBJECTIVES

    The present study aimed to optimize the concentration and purification of the virus for rabies vaccine production.

    METHODS

    First of all, the Pasteur virus strain (PV) was cultured by using BHK 21 cells with DMEM media contain bovine fetal serum (7 %) for five days. Subsequently, the virus purification was done via tangential flow filtration (TFF) system. The quality of purifying viruses was an assessment with titration and SDS-PAGE. Secondly, the virus inactivation was optimized using Minitab software based on three factors, namely time, temperature, and concentration. Afterwards, the inactivity of the samples was tested on mice. Finally, the virus potency was evaluated by the National Institute of Health (NIH) method.

    RESULTS

    The viral titration test in TFF samples revealed that viral titer increased in comparison with the control group (P<0.05). The SDS-PAGE analysis of the purified and concentrated samples showed that the purified virus via TFF had a higher purity compared to the not-concentrated samples. Moreover, the NIH test indicated a 10-fold increase in potency result in the TFF group.

    CONCLUSIONS

    The present study implied that the TFF method is highly suitable for condensation and purification of a high volume of viral fluid and could be applied on an industrial scale to increase the potency of the vaccine produced.

    Keywords: Rabies virus, purification, Tangential flow filtration (TFF), Potency, Vaccine