فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه ناحیه ای - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 36، بهار و تابستان 1400)

نشریه جغرافیا و توسعه ناحیه ای
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 36، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی زنگی آبادی*، سارا میرزایی صفحات 1-23

    بازارهای سنتی در شهرهای ایرانی - اسلامی به عنوان ستون فقرات و قلب تپنده شهر محسوب می شوند. بازار اصفهان مانند سایر بازارهای قدیمی و سنتی ایران، یکی از مراکز مهم تجاری و بازرگانی اصفهان و حتی ایران محسوب می شود و در مرکز بافت قدیمی شهر قرار دارد. امروزه با افزایش بی-رویه جمعیت و توسعه شهری و باتوجه به قدیمی بودن بازار، بافت درهم تنیده و مسیرهای باریک، آسیب پذیری این بافت افزایش یافته و در صورت بروز خطراتی همچون زلزله، آتش سوزی، ترکیدگی لوله آب، انفجار خطوط گاز و حتی مخاطرات انسانی نظیر بحران های اجتماعی به مشکلی بسیار پیچیده تبدیل می شود.

    اهداف

    هدف اصلی از این پژوهش، شناسایی بافت های فرسوده در محدوده بازار شهر اصفهان، بررسی وضعیت آسیب پذیری و مقاومت آثار و بناهای با ارزش در مقابل زلزله و سایر مخاطرات طبیعی و شناسایی مناطق با آسیب پذیری بالا می باشد.

    روش

    روش این پژوهش، توصیفی - تحلیلی و پیمایشی است. قلمرو پژوهش، واحدهای تجاری - خدماتی، فرهنگی و فضای فیزیکی و کالبدی بازار اصفهان، از بازارچه حسن آباد در جنوب شرق میدان امام تا بازار مجاور مسجد جامع در شمال غربی این محدوده از شهر اصفهان است. این محدوده در ادبیات برنامهریزی شهری اصفهان به عنوان محور فرهنگی شهر اصفهان شناخته میشود.

    یافته ها/ نتایج

    داده های موجود با استفاده از برداشت میدانی واحد به واحد حجره های تجاری و تمام عناصرتاریخی و نیز منابع کتابخانه ای و اسنادی گردآوری شده است. سپس با پیاده سازی این عناصر بر روی نقشه های مبنای شهرداری اصفهان و استفاده از 6 شاخص فرسودگی، قدمت، تراکم جمعیت، تراکم ساختمانی، تعداد طبقات و ریزدانگی بافت در تعیین میزان آسیب پذیری محدوده موردمطالعه، وضعیت محدوده ازنظر میزان آسیب پذیری در محیط Arc GIS و با استفاده از الحاقیه Spatial Analyst، مشخص گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد: براساس شاخص های مورد استفاده، بازار سنتی شهر اصفهان و محدوده اطراف آن از آسیب پذیری بالایی برخوردارند. و بیشتر فضاهای کالبدی بازار از وضعیت مناسبی برخوردار نیست. قدمت حدود 70٪ از بناهای پیرامون بازار بیش از 30 سال است. این قدمت در مورد بازار اصفهان به بیش از دویست سال میرسد. کیفیت کالبدی این عرصه، نیز نامناسب است(فقط 2/7 % نوساز هستند). بافت بازار ریزدانه است و این نماگر، آسیب پذیری را افزایش می دهد. شبکه دسترسی در محدوده بازار از کارآیی لازم در مواقع بحران، برخوردار نیست و به دلیل کم بودن عرض معابر و تراکم بیش از حد انسان و وسایل نقلیه و انبوهش بیش از حد کالا، در مواقع بحران، آسیبپذیری بازار افزایش مییابد و امداد و نجات را با مشکل مواجه میسازد. موارد فوق در صورت بروز بحران به معضلات امنیتی نیز دامن میزند.براساس یافته های پژوهش و نقشه آسیبپذیری بازار نتیجه میگیریم که: بافت بازار در مواقع بحران از آسیبپذیری بالایی برخوردار است و مهمترین عامل تشدیدکننده آسیبپذیری بازار، کیفیت و قدمت ابنیه و شبکه دسترسی ناکارآمد است.

    کلیدواژگان: اصفهان، آسیب پذیری، بازارهای سنتی، بافت های تاریخی - فرهنگی، مدیریت بحران
  • زهرا شریفی نیا*، سمیه حق نظری صفحات 25-51
    اهداف

    هدف از این پژوهش ، بررسی عوامل موثر در شکل گیری تقویت فضاهای عمومی در روستاهای استان لرستان است، و به دنبال پاسخ گویی به این سوال کلیدی می باشد؛ کدام عوامل در شکل گیری تقویت فضاهایی عمومی بیشترین نقش داشته است؟

    روش

    نوع تحقیق کاربردی، روش مورد استفاده توصیفی- تحلیلی و برای گردآوری داده از روش های اسنادی و میدانی استفاده شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون آماری توصیفی(میانگین، انحراف معیار و واریانس) و استنباطی(تحلیل عاملی و تحلیل واریانس) بهره گرفته شده است.یافته/

    نتایج

    یافته های تحلیل عاملی نشان داد، که 7 عامل با مجموع 274/55 درصد واریانس روابط بین شاخص ها ر ا تبیین می کند وبیشترین سهم را عامل اول با531/10 درصد واریانس و کمترین سهم را عامل هفتم با 178/6 درصد را تبیین می کند. همچنین از آزمون تحلیل ها واریانس نشان داد، که تفاوت معناداری بین عامل های مورد نظر در سطح آلفا کمتر از 05/0 وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد، توجه به فضاهای عمومی می تواند در راستای تقویت اجتماعات انسانی به کار گرفته شود و زمینه را برای بهبود فعالیت ها سرزندگی و حیات مدنی در جوامع روستایی فراهم کند.

    کلیدواژگان: فضاهای عمومی، عوامل موثر، روستاهای استان لرستان
  • فاطمه پیری*، سعید ملکی، زهرا عابدی صفحات 53-87

    هدف اصلی مقاله حاضر شناسایی و سطح بندی عوامل موثر بر زیست پذیری شهر ایلام با استفاده از تکنیک مدلسازی ساختاری تفسیری است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، و گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایش است، و ابزار گردآوری اطلاعات در آن پرسشنامه است. با مرور ادبیات و تحلیل محتوایی و نظرخواهی از نخبگان، 16 مورد از شاخص های موثر بر زیست پذیری شهر ایلام شناسایی و سپس روابط درونی بین آنها، با استفاده از روش ISM، بررسی شد. و نوع متغیرها با توجه به اثرگذاری و اثرپذیری بر سایر متغیرها مشخص شده است. نتایج بیانگر این است که شهر ایلام براساس عوامل موثر بر زیست پذیری به شش سطح طبقه بندی شده است و پنج عامل توزیع عادلانه امکانات و خدمات زیرساختی، مسکن مناسب، داشتن شغل و درآمد مناسب، میزان تامین مصرف کالا و خدمات، کیفیت مناسب معابر و خیابان ها به ترتیب با میزان قدرت نفوذ 15، 15، 14،14، 14 با بیشترین تاثیر، محرک و برانگیزاننده زیست پذیری در شهر ایلام به شمار می روند. در نتیجه هرگونه برنامه و اقدام برای سرآغاز و ارتقای زیست پذیری شهر ایلام باید به نقش کلیدی و پایه ای این عوامل توجه کند. بر این اساس نخستین ابعاد کلی موثر بر زیست پذیر کردن شهر ایلام ابعاد اقتصادی و در مراحل بعدی ابعاد زیست محیطی ابعاد و اجتماعی است. همچنین براساس تحلیلMICMAC هیج یک از توانمندسازها در گروه خود مختار قرار نگرفته اند و این نشان دهنده اهمیت همه توانمند سازها در زیست پذیری شهر ایلام است.

    کلیدواژگان: زیست پذیری شهری، مدل ساختاری تفسیری، کیفیت زندگی، شهر ایلام
  • رعنا شیخ بیگلو*، زهرا سلطانی صفحات 89-119

    مهاجرت با هر قصد و هدفی که انجام شود، یک فرایند و مستلزم گذراندن مراحل خاصی است که سازگاری با محیط و جامعه ی مقصد، یکی از مهم ترین این مراحل است. در فرایند سازگاری، الگوهای رفتاری مهاجران دستخوش تغییراتی می شود و جنبه های مهمی از هویت شخصی آنها تحت تاثیر قرار می گیرد. تبیین میزان و نحوه ی سازگاری مهاجران با شرایط محیط جدید می تواند در توضیح بسیاری از پدیده های مرتبط با مهاجرت موثر واقع شود. نظر به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر با مطالعه نمونه ای متشکل از 385 نفر از مهاجران ساکن کلان شهر اصفهان و با تحلیل داده های گردآوری شده از طریق پرسشنامه، به بررسی اثر ابعاد مختلف سازگاری بر هویت مکانی پرداخته و اثر تعدیل گری برخی متغیرها را آزمون نموده است. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری مختلف و بهره گیری از نرم افزار SPSS و افزونه ی Process صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مقدار میانگین متغیر هویت مکانی و ابعاد سه گانه سازگاری شامل سازگاری روانی، اجتماعی و محیطی بالاتر از حد متوسط می باشد. نتایج همچنین نشان داد سازگاری بر هویت مکانی اثر مثبت و معناداری دارد و حدود 52 درصد از واریانس هویت مکانی، توسط واریانس سازگاری روانی، محیطی و اجتماعی تبیین می شود. بر اساس نتایج، متغیرهای تحصیلات و مدت اقامت در رابطه بین سازگاری محیطی و هویت مکانی مهاجران به عنوان تعدیل گر نقش ایفا می کنند. این در حالی است که نقش تعدیل گری متغیرهای جنس، سن و مبدا استانی مهاجرت در رابطه میان ابعاد مختلف سازگاری و هویت مکانی مهاجران تایید نشد.

    کلیدواژگان: مهاجرت، سازگاری، هویت مکانی، کلان شهر اصفهان
  • سید هادی طیب نیا*، رضا خسروبیگی بزچلویی صفحات 121-146

    هدف از این تحقیق، بررسی عوامل موثر بر متنوع سازی فعالیت های اقتصادی در روستاهای مرزی است که جهت بررسی دقیق تر روستاهای مرزی شهرستان مریوان به عنوان نمونه موردی انتخاب شده است.

    روش

    این تحقیق بنابر هدف کاربردی است و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. در این تحقیق جامعه آماری، روستاهای شهرستان مریوان می باشد. روستاهای واقع شده در فاصله 10 کیلومتری از مرز بین المللی عراق با توجه تاثیر پذیری بالای آنها از مرز، به عنوان نمونه در نظر گرفته شد که بر اساس فرمول ، 18 روستا به عنوان روستاهای نمونه از طریق نمونه گیری طبقه بندی شده از میان آنها انتخاب شد. جهت تعیین تعداد خانوارهای نمونه از فرمول کوکران استفاده شد که براساس آن، تعداد نمونه ها 334، تعیین شد که این تعداد پرسشنامه در میان خانوارهای روستاهای نمونه توزیع شد. به منظور بررسی و تجزیه و تحلیل اطلاعات، از آزمو های تی استیودنت، فریدمن و... و نیز از نرم افزارهای SPSS و Excel در راستای پاسخگویی به سوال تحقیق، استفاده شده است.یافته ها/

    نتایج

    عوامل موثر در متنوع سازی فعالیتهای اقتصادی، در چهار دسته اقتصادی، اجتماعی، طبیعی و موقعیت مرزی طبقه بندی شد. میانگین رتبه برای عوامل فوق به ترتیب برابر با11/2، /07/2، 03/3 و 79/2 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    عوامل اجتماعی، اقتصادی، توانهای محیطی و موقعیت مرزی در متنوع سازی فعالیتهای اقتصادی منطقه تاثیر داشته که از بین آنها، توان های محیطی و موقعیت مرزی بیش از سایر عوامل (عوامل اقتصادی و اجتماعی) در متنوع سازی اقتصادروستایی منطقه نقش دارند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار روستایی، اقتصاد روستایی، تنوع بخشی، مرز، شهرستان مریوان
  • وکیل حیدری ساربان* صفحات 147-177

    رضایتمندی اجتماعی، مسئولیت پذیری اجتماعی و ارزش مندی اجتماعی) با بهبود مشارکت سیاسی زنان روستایی رابطه معنی داری وجود دارد.نتیجه گیری: در کل، با مددگیری از یافته های تحقیق می توان با ارتقای مولفه های اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی، رضایتمندی و مسئولیت پذیری زمینه مشارکت سیاسی روستاییان زنان روستایی را بهبود بخشید تا آنان به عاملیت و آمریت فردی در تعیین سرنوشت اجتماعی خودشان پی برده و به تداوم آن همت بگمارند.

    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت سیاسی، توانمندسازی اجتماعی، توسعه اجتماعی، توسعه روستایی، شهرستان تبریز
  • محسن جان پرور*، ساجد بهرامی جاف، ریحانه صالح آبادی، دریا مازندرانی صفحات 179-205

    مناطق مرزی در مقایسه با مناطق مرکزی کشورها از انزوای جغرافیایی، دوری از قطب های رشد اقتصادی، صنعتی، قرارگرفتن در حاشیه و همچنین توسعه نیافتگی در ابعاد اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی برخوردار هستند. دولت ها برای کاهش این نقاط ضعف به دنبال احداث بازارچه مرزی برآمده اند. بازارچه مرزی به دلیل تماس این مناطق با محیط خارجی سبب گسترش مبادلات و پیوندهای فضایی در دو سوی مرزها و کاهش آسیب پذیری و تهدیدات مختلف در این مناطق شده است؛ بنابراین توجه به بازارچه مرزی از سوی صاحب نظران علوم مختلف از اهمیت وافری برخوردار شده است. به گونه ای که تحقیقات گسترده ای در این زمینه برای بررسی ویژگی ها و ابعاد این بازارچه ها صورت گرفته است. این مقاله با رویکرد فرا تحلیل به بررسی مقالات و پایان نامه های منتشر شده به زبان فارسی تا سال 1398 پرداخته است. فرا تحلیل به عنوان روشی برای تجمیع نتایج پژوهش های پراکنده در دستیابی به دیدگاهی نوین برای گسترش دانش بشری مورداستفاده قرار می گیرد. ازاین رو، یافته های تحقیق نشان می دهد عوامل گردشگری، توسعه اقتصادی - اجتماعی، اقتصادی - کالبدی، سیاسی - امنیتی، توسعه پایدار منطقه ای استفاده از شاخص های ترکیبی نقطه قوت پژوهش های مورد بررسی است و عدم توجه به توسعه یافتگی مناطق، توجه وافر به بعد امنیتی مناطق مرزی و در روش تحقیق عدم انعکاس روایی و پایایی ابزار مورد سنجش از نقاط ضعف پژوهش ها محسوب می گردد. از سویی دیگر تمامی تحقیقات تنها به صورت نظری به موضوع پرداخته اند و تاکنون دیدگاه کاربردی از سوی صاحب نظران برای تقویت بازارچه مرزی در سطح ملی ارایه نگردیده است.

    کلیدواژگان: بازارچه مرزی، فرا تحلیل، مقالات فارسی، پایان نامه های فارسی
  • رباب حسین زاده* صفحات 207-236
    اهداف

    با توجه به اهمیت روزافزون سلامت بشر و دسترسی عادلانه و متناسب آن ها به شاخص های بهداشتی و درمانی، سنجش رقابت پذیری بهداشتی و درمانی در سطح ملی می تواند در شناسایی سطوح برخورداری استان های بالاخص در شرایط اپیدمی ها و بحران های بهداشتی در تخصیص سریع کمبودها به استان ها و برنامه ریزی برای توسعه آتی آن ها بسیار موثر باشد.

    روش

    پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و هدف گذاری کاربردی، 31 استان کشور را ازلحاظ شاخص های رقابت پذیری بهداشتی و درمانی مورد بررسی قرار می دهد. 36 شاخص در قالب 2 مولفه اصلی(نیروی انسانی و زیرساخت ها) با استفاده از داده های مرکز آمار ایران در سال 1397 گردآوری گردیده است. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از مدل های آنتروپی شانون تعمیم یافته، تحلیل ماباک (MABAC) و روش خودهمبستگی فضایی موران جهانی (Moran's I)، رگرسیون وزن جغرافیایی در محیط نرم افزار Arc GIS 10.3 استفاده شده است.

    یافته ها/ نتایج

    نتایج این پژوهش نشان می دهد ازنظر رقابت پذیری بهداشتی- درمانی، استان تهران با توجه به مرکزیت کشور و برخورداری از امکانات و زیرساخت های کلان با میزان امتیاز ماباک (621/0) و اختلاف فاحش با سایر استان ها در جایگاه اول و خراسان رضوی و فارس با امتیاز (346/0) و (281/0) در جایگاه های دوم و سوم قرار گرفتند. هم چنین شاخص موران در نیروی انسانی و شاخص نهادی کمتر از یک است که نشان از الگوی غالب توزیع شاخص ها به صورت تصادفی است. در تحلیل تاثیر جمعیت بر کل شاخص های بهداشتی و درمانی با استفاده از رگرسیون وزن جغرافیایی نیز می توان دریافت که استان های فارس، خراسان رضوی، مازندران و خوزستان بیشترین تاثیرپذیری را از جمعیت داشته اند.

    کلیدواژگان: رقابت پذیری، بهداشت و درمان، تحلیل ماباک، شاخص موران، استان های ایران
  • حسن حکمت نیا*، میرنجف موسوی، محمد رسولی، شراره سعید پور صفحات 237-264
    اهداف

    هدف پژوهش حاضر آینده نگاری شاخص های شهرشاد در شهر ارومیه است تا با مشخص سازی وضعیت-های محتمل پیش روی شهر در قالب سناریو، آینده شهر درک شود و متناسب با آن برنامه و سیاست های در جهت تحقق شهر شاد اجرا شوند.

    روش تحقیق

    روش پژوهش تحقیق حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بوده است که جهت تبیین شهرشاد ارومیه از 29 شاخص استفاده شده است که جهت سنجش نوع رابطه بین شاخص ها و استخراج عوامل کلیدی از Mentalmodel ، برای سطح بندی مناطق از مدل کوپراس، برای وزن دهی از مدل فولر و برای نمایش بصری از سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS استفاده شده است.

    یافته/نتایج

    یافته های تحقیق نشان داده است که در بین 29 شاخص موردبررسی، 8 شاخص به عنوان عوامل کلیدی در تحقق شهر شاد ارومیه مشخص شده اند. چگونگی توزیع این عوامل در سطح مناطق شهر ارومیه بیانگر بهترین وضعیت برای منطقه 1 با امتیاز 0.30 درصد و بدترین آن برای منطقه 2 با امتیاز 0.22 درصد بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داده است که سناریوهای محتمل از مجموع 152 حالت ممکن دارای ضریب 38 درصد برای وضعیت مطلوب، 35 درصد برای وضعیت ایستا و 25 درصد برای وضعیت بحرانی بوده است، که احتمال تحقق وضعیت مطلوب بیش از دیگر وضعیت ها محتمل بوده است، که خود نشانگر تحقق شاخص های شهرشاد برای ارومیه در آینده به شرط اجرایی شدن پیشنهادهای ارایه شده در تحقیق حاضر است.

    کلیدواژگان: شهرشاد، مدل فولر، مدل منتال، شهر ارومیه
  • امین هنرجو، حجت مهکویی*، مهدی مومنی، امیر گندمکار صفحات 265-293

    مسئله قاچاق مواد مخدر به عنوان یک معضل بزرگ اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی؛ ضرورت های مقابله هر چه بهتر و بیشتر با آن را دوچندان می کند. ازآنجایی که مرزها و خصوصا مرزهای زمینی به عنوان معبر اصلی ورود غیرقانونی مواد مخدر می باشند، اقدامات مرزی نقش پررنگی را در عرصه جلوگیری از قاچاق ایفا می کنند. این پژوهش که با هدف بررسی الگوی مناسب مرزی برای جلوگیری از قاچاق مواد مخدر از مرزهای استان سیستان و بلوچستان انجام گرفته است، به روش کیفی و بر اساس ماهیت توصیفی- تحلیلی است و بر اساس هدف، به دلیل استفاده از نتایج آن در برنامه ریزی های مورد نیاز سیاسی، فضایی، اقتصادی و اجتماعی و مطالعات استان های مرزی، کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش شامل تعدادی از متخصصان حوزه امنیت مرزی اعم از مرزبانان نظامی و انتظامی، نیروهای شاغل در ستاد مبارزه با مواد مخدر، فرمانداری ها و اساتید و صاحب نظران علوم جغرافیایی است. نتایج پژوهش نشان می دهد که الگوی مدیریتی گشت زنی و بازرسی که دولتهای سه گانه ایران، پاکستان و افغانستان به همکاری و همیاری یکدیگر آن را اجرا کنند، به عنوان الگوی مناسب برای حفاظت از مرزهای شرقی براساس یافته های این مقاله، مناسب است.

    کلیدواژگان: اقدامات مرزی، قاچاق مواد مخدر، استان سیستان و بلوچستان
  • احمد پوراحمد، حسین حاتمی نژاد، شهرام چرخان* صفحات 295-322

    دستیابی به توسعه، مستلزم برقراری تعادل در درون شهر می باشد که در قالب عدالت فضایی در شهر بروز می کند. برقراری عدالت اجتماعی و به تبع آن عدالت فضایی راه حل بسیاری از نارسایی ها و ناهنجاری ها در شهر است. در این فرایند اسکان غیر رسمی و نابرابری فضایی کانون بی ثباتی و تعارض محسوب می شوند و به واسطه فرایندهای مشابه به یکدیگر مرتبط می گردند. هدف این مقاله بررسی عوامل ساختاری موثر برشاخص های عدالت فضایی سکونتگاه های غیررسمی منطقه 2تهران است که با استفاده از روش های تحلیل عاملی، آمار فضایی در محیط GIS،به مقایسه تطبیقی نابرابری فضایی محلات غیررسمی و تحلیل شاخصهای اجتماعی، اقتصادی و رفاهی-کالبدی این محلات پرداخته است. نتایج نشان می دهد که محلات منطقه 2 شهر تهران به لحاظ برخورداری از شاخص های مورد بررسی در وضعیت مناسبی قرار ندارند. محلات شهرک غرب و پونک در بهترین وضعیت برخورداری و محلات اسلام آباد و فرحزاد در بدترین وضعیت برخوردری از شاخص های مطروحه برخوردارند. در مجاورت محلات کم برخورداری مانند اسلام آباد و فرح زاد، منافع عده ای محدود و مرفه شکل گرفته، انگاره ای که متضمن مهندسی نسبتا دقیق، علم، فن و معماری و... می باشد. در مقابل فضایی که تنها براساس رفع نیاز ساده توده فقیر شکل می گیرد و هر روز در یک سیر قهقرایی رو به زوال است به نابرابری هرچه بیشتر محله اسلام آباد و فرحزاد و حتی کوهسار با محلات هم جوارشان دامن زده است. این مهم نمایانگر این است که در محلات برخوردار بر فضا غالب شده و موجب شکل گیری فضای نابرابر در کل منطقه و پهنه های هم جوار در ساختار فضایی منطقه 2 شده است.

    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، نابرابری فضایی، تولید فضا، بورژوازی مستغلات، منطقه 2
  • مسلم سلیمان پور*، محمدتقی امینی، یزدان شیرمحمدی، علی شاه نظری صفحات 323-352
    مقدمه

    شیوع ویروس کووید 19 و به دنبال آن ایجاد محدودیت ها سبب گردیده تا کسب وکارهای حوزه گردشگری متوقف شده و واحدها و فعالیت های فراوانی در زنجیره آن آسیب ببینند. از این رو درصدد ارایه مدل گردشگری با رویکرد کارآفرینی در شرایط شیوع پاندومی است. این مطالعه با بهره گیری از رویکرد

    روش تحقیق

    روش تحقیق ترکیبی (کیفی- کمی)، ابتدا با رویکرد نظریه پردازی داده بنیاد، و مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با 18 تن از خبرگان و مدیران و فعالان صنعت گردشگری، نسبت به کدگذاری داده های استخراج شده از متن مصاحبه ها (کدگذاری باز)، طبقه بندی مفاهیم (کدگذاری محوری) و ارایه نظریه بر مبنای داده های به دست آمده از مراحل قبل و ارایه مدل مفهومی (کدگذاری گزینشی)، اقدام نموده است. سپس به برازش و آزمون مدل به دست آمده در گام دوم (بخش کمی)، از روش مدل یابی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی بهره برده است.

    یافته ها

    با توجه به شرایط علی، زمینه ای و مداخله گر ناشی از شیوع پاندومی کرونا، در صورت اتخاذ راهبردهایی چون توسعه گردشگری مجازی، مدیریت بحران در صنعت گردشگری؛ توسعه گردشگری داخلی با تاکید بر رعایت پروتکل های بهداشتی و تمرکز بر توسعه زیرساخت های گردشگری، می توان صنعتگریشگری در دوران بیماری های پانومی را احیا کرد.

    نتایج

    با به کارگیری راهبردهای اشاره شده در دوران بیماری های پاندومیک می توان حفظ و رونق کسب وکارهای گردشگری؛ تقویت صنعت گردشگری و خلق بازار جدید گردشگری برای دوران پسا کرونا را تحقق بخشید .

    کلیدواژگان: گردشگری، کارآفرینی، کووید 19، گردشگری مجازی
|
  • Ali Zangiabadi *, Sara Mirzaei Pages 1-23
    Introduction

    Traditional bazaars in Iranian - Islamic cities are considered as the backbone and beating heart of the cities. Isfahan’s bazaar, like other traditional bazaars of Iran, is the most important center of trade and commerce in Isfahan, and even Iran, which is located in the center of the old texture of the city. Today, the continuously increasing population and urban development, together with the old texture of bazaar as well as its intertwined and narrow paths have all increased the vulnerability of bazaar. This situation would get even more complex and complicated if some hazards such as fire, water pipe explosion, gas line explosion, earthquakes or human disasters such as social crises happen.

    Objectives

    The main purpose of this study is to review and analyze the vulnerability of the buildings of Isfahan’s traditional bazaar.

    Method

    The research method is descriptive - analytic and survey. This study was done in the area of commercial and service units of Isfahan’s bazaar, from Hassan-Abad bazaar in the southeast of Imam Square to Jame’ Mosque in the northwest of this part of the city.

    Findings/Results

    Data were collected through library and Internet resources and field survey of the commercial units. Then, through applying these elements into the base maps of Isfahan’s municipalities and using 6 indicators (exhaustion, age, population density, building density, number of floors and compressed texture), the vulnerability status of bazaar was analyzed within the Arc GIS area by Spatial Analyst technique.

    Conclusion

    The results of the study showed that: According to the indicators used, Isfahan’s Bazaar and its surrounding areas have high vulnerability, and most of the physical space of bazaar is not in good condition. 70% of the buildings around the bazaar ages more than 30 years. The physical quality of the area is not good (only 7.2% are new). Network access in this area is not efficient enough at crisis times. Based on the findings of the present study and the bazaar’s vulnerability map, we concluded that the Bazaar’s texture has a high vulnerability at times of crisis and the most important factor that increases its vulnerability is the quality, the age of the buildings and the inefficient access to the network.

  • Fateme Piri *, Saeed Maleki Pages 53-87

    The main purpose of this article is to identify and level the factors affecting the livability of Ilam city using interpretive structural modeling technique. The present study is a descriptive survey in terms of applied purpose and data collection, and the data collection tool is questionnaire. By reviewing the literature and content analysis and opinion polls of elites, 16 cases of indicators affecting the livability of Ilam city were identified and then the internal relationships between them were examined using the ISM method. And the type of variables is determined according to the impact on other variables. The results show that the city of Ilam is classified into six levels based on the factors affecting livability and the five factors of fair distribution of infrastructure facilities and services, adequate housing, having a suitable job and income, the amount of goods and services, proper quality of roads and The streets with 15, 15, 14, 14, 14, respectively, are considered to be the most influential, stimulating and motivating livability in Ilam city. As a result, any plan and action to start and improve the livability of Ilam city must pay attention to the key and basic role of these factors. Accordingly, the first general dimensions affecting th livability of Ilam city are economic dimensions and in the later stages, environmental dimensions and social dimensions. Also, according to MICMAC analysis, none of the enablers are in the autonomous group, and this shows the importance of all enablers in the livability of Ilam city.

    Keywords: urban Livability, interpretive structural modeling, quality of life, city Iiam
  • Rana Shaykh Baygloo * Pages 89-119

    Migration, with whatever intention and goal, is a process and requires certain steps, one important of which is adaptation. In the adaptation process, immigrants' behavioral patterns change, which affects some important aspects of their personal and cultural identity. The process of adaptation may lead to identity cohesion and a sense of community that has an important effect on psychological and social well-being; besides it makes immigrants more committed to the values of destination community. Taking the importance of this subject into consideration, the present paper, through studying a sample of 385 migrants settled in Isfahan metropolis and using the data gathered via questionnaire, investigated the effect of various dimensions of adaptation on place identity, and examined the moderating role of some variables. Analysis of the data was carried out using various statistical tests, and applying SPSS software and Process extension. The findings show that the mean value of place identity and three dimensions of adaptation including psychological, social and environmental adaptation are greater than average level. Results showed that adaptation has a significant positive effect on place identity, and approximately 52 % of the place identity variance is explained by variances of psychological, social and environmental adaptation. Based on the findings, the variables of education and psychological, social and environmental adaptation moderate the relationship between environmental adaptation and place identity; While the moderating role of the variables of gender, age and provincial origin of migration in the relationship between various dimensions of migrants' adaptation and  place identity was not supported.

    Keywords: Migration, Adaptation, Place identity, Isfahan metropolis
  • Seyed Hadi Tayebnia *, Reza Khosrobeigibozchelouei Pages 121-146
    Method

    The methodology of this study is functional in purpose aspect and including descriptive – analytical method. The villager’s residents of Marivan are the statistical population of this research. ". Villages located within 10 km of the international border in Iraq, due to affected of the border, and occupation them into smuggling, was considered as sample. According to calculation in the Cochran formula, and accuracy by a factor of 0.18 from the between 46 villages, 18 villages were selected. The number of samples was calculated by using Cochran formula 334. The number of questionnaires was distributed among the households in the sample villages. To evaluate and analyze information, based on the criteria of reason and Excel and SPSS software in order to answer the research question and hypothesis testing is usedFindings/

    Results

    The factors influencing the diversification of economic activities were classified into four categories: economic, social, natural and borderline. The average rating for the above factors was 2.11, 2.7, 3.23 and 2.79, respectively.Conclusion Social, economic, environmental and borderline factors have affected the diversification of economic activities of the region. Among them, environmental power and border position are more than other factors (economic and social factors) in the diversification of the economical region of the region.

    Keywords: Sustainable rural development, Rural economy, Diversification of Activities, Border, Township of Marivan
  • Mohsen Janparvar *, Sajed Bahrami Jaf, Reyhane Salehabadi, Darya Mazandarani Pages 179-205

    Border regions have characteristics such as geographic isolation, distance from the poles of economic, industrial growth, marginalization as well as underdeveloped social, political, economic and cultural dimensions compared to the central regions of countries. One of the ways to develop and regulate these areas is the construction of border markets by governments. Border markets due to the contact of these areas with the external environment have caused spatial exchanges and links across borders and reduced vulnerability and threats in these areas. Therefore, the attention to the cross-border market has been of great importance to scholars of various sciences. Extensive research has been done to investigate the characteristics and dimensions of these markets. This article is a meta-analysis approach to review articles and theses published in pesion until 2018. Meta-analysis is used as a way to integrate the results of diffuse research into a new perspective for the development of human knowledge. Therefore, the findings of the study show that tourism, socio-economic development, economic-physical, political-security, regional sustainable development of the use of composite indicators are the strengths of the researches and lack of attention. The development of the areas, the increasing attention to the security aspects of the border areas, and the lack of reflective validity and reliability of the research method, are the weaknesses of the research. On the other hand, all research has only been theoretically concerned, and so far no practical view has been put forward by experts to strengthen the national border market.

    Keywords: Border Markets, Meta-analysis, Persian Articles, Persian Theses
  • Robab Hoseinzadeh * Pages 207-236
    Objectives

    Due to the increasing importance of human health and their equitable and proportionate access to health indicators, measuring health competitiveness at the national level can identify the levels of provinces, especially in the context of epidemics and health crises are very effective in rapidly allocating deficits to the provinces and planning for their future development.

    Method

    this study uses descriptive-analytical methods and applied targeting; examine 31 provinces of the country in terms of health competitiveness indicators. (36) Indicators in the form of two main components (work force and infrastructure) have been collected using data from the Statistics Center of Iran in 2019. Generalized Shannon entropy models, MABAC analysis and Moran's Global spatial correlation (Moran's I), geographic weight regression in Arc GIS 10.3 software environment were used to analyze the data.

    Findings / Results

    The results of this study show that in terms of health-competitiveness, Tehran province with regard to the centrality of the country and having large facilities and infrastructure with MABAC score (0.621) and a huge difference with other provinces in position First and Khorasan Razavi and Fars were in the second and third places with points (0.346) and (0.281). Moran's index in work force and institutional index is less than one, which is an indication of the dominant pattern of random distribution of indicators. In analyzing the effect of population on all health indicators, using geographical weight regression. Fars, Khorasan Razavi, Mazandaran and Khuzestan provinces most affected by population.

    Keywords: Competitiveness, Health, MABAC Analysis, Moran index, the provinces of Iran country
  • Hasan Hekmatnia *, Mirnajaf Mousavi, Mohammad Rasoli, Sharareh Saeedpour Pages 237-264
    Aims

    The aim of this study is to predict the characteristics of Shahrshad in Urmia In order to understand the future of the city by identifying possible situations facing the city in the form of a scenario And in accordance with that program and policies to be implemented to achieve a happy city.

    Research method

    The research method of the present study was descriptive-analytical that 29 indicators were used to explain the happy city of Urmia.

    Findings / Results

    The research findings have shown that among the 29 indicators studied, 8 indicators have been identified as key factors in the realization of the happy city of Urmia. How these factors are distributed in the regions of Urmia shows the best situation for region 1 with a score of 0.30% and the worst for region 2 with a score of 0.22%.

    Conclusion

    The results of the study showed that the probable scenarios out of a total of 152 possible cases had a coefficient of 38% for the optimal situation, 35% for the static situation and 25% for the critical situation. That the desired situation was more likely to be achieved than other situations, Which itself indicates the realization of Shahr Shad indicators for Urmia in the future, provided that the proposals presented in the present study are implemented.

    Keywords: Happy city, Fuller model, Mental model, Urmia city
  • Amin Honarjoo, Hojat Mahkouii *, Mahdi Momeni, Amir Gandomkar Pages 265-293

    An Analysis of Border Measures and Presenting an Appropriate Model for Preventing Drug Trafficking (Case Study: Sistan and Baluchestan Province)The issue of drug trafficking as a major social, political, economic, cultural and security problem; It doubles the need to deal with it better and more. Since borders, and especially land borders, are the main gateways for the illegal entry of drugs, border measures play an important role in preventing trafficking. This study, which aims to investigate the appropriate border pattern to prevent drug trafficking from the borders of Sistan and Baluchestan province, is qualitative and based on descriptive-analytical nature and based on the purpose, due to the use of its results in the program. The required political, spatial, economic and social plans and studies of border provinces are practical. The statistical population of this study includes a number of experts in the field of border security, including military and law enforcement border guards, forces working in the anti-narcotics headquarters, governorates and professors, and experts in geographical sciences. The results show that the patrol and inspection management model, which is implemented by the three governments of Iran, Pakistan and Afghanistan in cooperation and cooperation, is suitable as a model for the protection of the eastern borders based on the findings of this article.

    Keywords: Border measures, drug trafficking, Sistan, Baluchestan Province
  • Ahmad Pourahmad, Hossein Hataminejad, Shahram Charkhan * Pages 295-322

    Establishing social justice and consequently spatial justice is the solution to many shortcomings and anomalies in cities. In this process, informal settlement and spatial inequality are the focus of instability and conflict and are related to each other through similar processes. purpose of this article is to investigate the structural factors affecting the spatial justice indicators of informal settlements in Tehran Region 2, which using factor analysis methods, spatial statistics in GIS environment, comparative comparison of spatial inequality of informal settlements and analysis of social, economic and welfare-physical indicators. These neighborhoods have paid. results show that the neighborhoods of region 2 of Tehran are not in a good condition in terms of having the studied indicators. neighborhoods of Gharb and Punak towns are in the best condition and the neighborhoods of Islamabad and Farahzad are in the worst condition. In the vicinity of low-income neighborhoods such as Islamabad and Farahzad, the interests of a limited and affluent people have been formed, an idea that involves relatively precise engineering, science, technology and architecture, and so on. In contrast, the atmosphere that is formed only on the basis of meeting the simple needs of the poor masses and is declining every day in a regressive course has fueled the inequality of Islamabad, Farahzad and even Kusar neighborhoods with their neighboring neighborhoods. This indicates that space has dominated in neighborhoods and has led to the formation of unequal space in the whole region and adjacent areas in the spatial structure of region 2.

    Keywords: Informal settlements, spatial inequality, Space production, real estate bourgeoisie, Region 2
  • Moslem Soleymanpor *, Mohamadtaghi Amini, Yazdan Shirmohamadi, Ali Shanazari Pages 323-352
    Introduction

    The outbreak of Quid 19 virus and the subsequent restrictions have led to the cessation of tourism businesses and the destruction of many units and activities in its chain. Therefore, it seeks to provide a tourism model with an entrepreneurial approach in the face of the pandemic. This study uses an approach

    Methods

    This study utilizes the combined research method (qualitative-quantitative) approach, first with the foundation data theorizing approach, and in-depth semi-structured interviews with 18 experts, managers and activists in the tourism industry, to encode the extracted data. From the text of the interviews (open coding), classifying the concepts (axial coding) and presenting the theory based on the data obtained from the previous steps and presenting a conceptual model (selective coding). Then, to fit and test the model obtained in the second step (quantitative part), he has used the method of structural equation modeling and confirmatory factor analysis.

    Results

    Considering the causal, contextual and intervening conditions caused by the outbreak of Corona pandemic, if strategies such as virtual tourism development, crisis management in the tourism industry are adopted; Development of domestic tourism By emphasizing the observance of health protocols and focusing on the development of tourism infrastructure, the tourism industry can be revived during the era of panomic diseases.

    Conclusion

    By using the mentioned strategies during the period of pandemic diseases, it is possible to maintain and prosper tourism businesses; Strengthened the tourism industry and created a new tourism market for the post-Corona era.

    Keywords: Tourism, Entrepreneurship, Covid 19, Virtual tourism