فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع انسانی - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1400)

نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهام ابراهیمی* صفحات 9-40

    ازآنجاکه امروزه شاهد برهم کنش های پیچیده میان زندگی شخصی و شغلی افراد هستیم، نظریه پردازان بیش ازپیش درپی شناخت عمیق تر این روابط به منظور توسعه دانش نظری هستند. در این میان سازمان ها و مجریان عملیاتی نیز درصدد شناسایی ترجیحات و نیازمندی های کارکنان به منظور ایجاد هم راستایی میان این دو حوزه اند. در این پژوهش، مفهوم مناسبات کار و زندگی با هدف ارایه الگویی که دربردارنده روابط دوسویه و هر دو وجه منفی و مثبت برهم کنش عرصه های کار و زندگی افراد باشد، مدنظر قرار گرفت. این پژوهش باتوجه به ماهیت مشاغل دانشی و اقتضایات خاص آن، درمورد اعضای هییت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی انجام شد. بدین منظور با استفاده از مصاحبه های نیمه ساخت یافته با 18 نفر از اعضای هییت علمی، داده ها گردآوری و تحلیل این داده ها با روش کیفی تحلیل مضمون و نرم افزار  QSR Nvivoدرقالب الگویی متشکل از چهار مضمون فراگیر، 10 مضمون سازمان دهنده و 30 مضمون پایه تنظیم شد. مشغولیت مستمر ذهنی، تعدد و تنوع نقش های کاری، سرریز نگرش های منفی/ مثبت کاری/ خانوادگی، مطالبه گری مسئولیت های خانوادگی، حمایت گری خانواده و پروای مراقبت و ارتقای مهارت های زندگی ابعاد تشکیل دهنده این الگو بودند؛ الگویی که در کنار سویه منفی (تضاد دوسویه کار و زندگی) به سویه مثبت این مفهوم (غنی شدن کار و زندگی) هم اشاره دارد.

    کلیدواژگان: مناسبات کار و زندگی، اعضای هیئت علمی، سرریز مثبت، سرریز منفی
  • شیلا منظم ابراهیم پور*، محمدمهدی فراحی، علیرضا پویا صفحات 41-83

    برنامه ریزی نیروی کار به تعداد استخدام، بازخرید، جابه جایی و ارتقا باتوجه به سطوح مختلف و محوریت برنامه های راهبردی سازمان پاسخ می گوید. با اتخاذ رویکرد معماری منابع انسانی می‏توان برای مشاغل مختلف سازمان بنابر راهبرد سازمان، گروه های مختلفی متصور شد، به گونه ای که در دسته‏بندی استوارت و براون، سرباز وفادار، نیروی کار ساده قراردادی، متخصص متعهد و پیمانکارانه پیشنهاد شده است. هدف این تحقیق پویایی شناسی نظام برنامه ریزی نیروی کار تحت چهار سناریو تغییر تقاضای نیروهای کار پایه، تغییر موردی، یکباره و تدریجی و نشان دادن الگوی تغییرات و شناسایی علل آن می باشد. به منظور تحقق هدف تحقیق، نظام برنامه ریزی نیروی کار یک شرکت زیرمجموعه بخش عمومی و فعال در زمینه تولید محصولات چوبی با رویکرد پویایی شناسی نظام طراحی و اثرات تغییرات تقاضا در چهار سناریو تحلیل شده است. اعتبار مدل به روش های اعتبار ساختار، روایی ابعاد، آزمون مقایسه با رفتار مرجع، تحلیل حساسیت و آزمون حدی بررسی شد. پس از اطمینان از اعتبار مدل، نتایج نشان می‏دهد برنامه ریزی نیروی کار تحت شرایط تغییرات موردی یکباره، موردی و سپس تدریجی برای سازمان پیچیده و تطبیق با شرایط تغییر با تاخیر انجام می شود که این نیازمند به کارگیری مدل طراحی شده در سازمان برای پاسخگویی صحیح به متغیرهای استخدام، جابه جایی، بازخرید و ارتقا می باشد. در این مقاله پاسخ این متغیرها در افق برنامه ریزی مشخص با مدل طراحی شده ارایه شده است. اگر مدل بخواهد برای سازمانی درحال شروع به کار تعدیل شود، ملاحظاتی ازجمله تغییر توابع تاخیر ناشی از زمان موردنیاز تبدیل و ارتقا باید مدنظر محققان در مطالعات پیش ‏رو باشد.

    کلیدواژگان: معماری راهبردی منابع انسانی، برنامه ریزی نیروی کار، راهبرد منابع انسانی، پویایی شناسی سیستم
  • سید رضا سیدجوادین*، محمدحسین سعادت نهاد، مجتبی امیری، محمدعلی لسانی فشارکی صفحات 85-114

    مدیران و نحوه عملکرد آنان در هر نظام، نشانگر اراده حکومت در دستیابی به آرمان ها و اهداف وعده داده شده است، لذا تعیین شایستگی های مدیران اصلح و شایسته، همچنین انتخاب و توسعه مدیران براساس آن، یکی از مسایل اصلی حکومت های متعالی است. کشورهایی همچون جمهوری اسلامی ایران که در مسیر رشد و توسعه گام برمی دارند، برای اداره خود، نیازمند مدیرانی اصلح و شایسته می باشند، بدین سبب و باتوجه به ضرورت تبیین شایستگی های مدیران باتوجه به شاخصه های بومی و فرهنگی و مبتنی بر جهان بینی اسلامی، این تحقیق شناخت شایستگی های موردنیاز مدیران اصلح برای اداره کردن سازمان ها و جوامع از دیدگاه قرآن کریم را به عنوان هدف اصلی دنبال نموده و با بهره گیری از روش تحقیق موضوعی در قرآن کریم و تدبر سیاق محور، 104 زیرمولفه شایستگی مرتبط با مدیران اصلح را در 14 شایستگی اصلی و قابل دسته بندی در چهار طبقه کلی شامل: شایستگی های هدایتگری، شایستگی های معنوی، شایستگی های ذهنی و شایستگی های اجتماعی معرفی می نماید.

    کلیدواژگان: شایستگی مدیران، مدیران اصلح، روش تحقیق موضوعی قرآن کریم
  • عاطفه سجاد*، حسن رنگریز، اکبر حسن پور، حسین عباسیان صفحات 115-156

    مفهوم سرمایه انسانی حاکی از این است که ویژگی های کیفی انسان (دانش، تجربه، مهارت، توانایی و سایر ویژگی‏های شناختی و غیرشناختی) نوعی سرمایه است که به دلیل ماهیت نامشهود آن نیاز به نگرش جدید در حوزه مدیریت منابع انسانی با رویکرد سرمایه ای یعنی "مدیریت سرمایه انسانی" دارد. پژوهش حاضر نیز با هدف طراحی مدل مدیریت سرمایه انسانی در بخش دولتی انجام شده است. روش پژوهش به صورت کیفی و مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد نظام مند است. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با 15 نفر از خبرگان دانشگاهی و سازمانی استان خراسان رضوی استفاده شد. نمونه گیری به روش نظری و با بهره مندی از فن نمونه گیری هدف مند انجام شد. براساس یافته های پژوهش و تحلیل های انجام شده به روش کدگذاری در مرحله اول 218 کد اولیه استخراج شد. در مرحله بعد این مفاهیم به 39 طبقه تبدیل و درنهایت 16 کد نهایی و انتخابی در دل ابعاد شش گانه مدل پارادایمی (شرایط علی، مقوله اصلی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، کنش و واکنش‏ها، و پیامدها) جای گرفت.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، دارایی های ناملموس، مدیریت سرمایه انسانی، نظریه داده بنیاد، بخش دولتی
  • امید علی نیکنام*، زهرا علیپور درویشی، یوسف محمدی مقدم، جمشید صالحی صدقیانی صفحات 157-189

    پژوهش حاضر با استفاده از روش پژوهش کیفی و راهبرد پژوهش"نظریه داده بنیاد" و با هدف طراحی و تبیین مدل تعلق خاطر پایدار کارکنان که باعث تاثیر پذیری منفی کمتر از تغییرات و چالش های محیطی و ماندگاری بیشتر نسل جدید در سازمان شود، انجام پذیرفت. به منظور گردآوری داده های پژوهش، از مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با 25 نفر از کارکنان نسل جدید شاغل در کسب وکارهای مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات و افراد خبره در حوزه تعلق خاطر کارکنان در صنعت ICT استفاده و نمونه گیری به روش نظری و با فن گلوله برفی انجام شد. تجزیه وتحلیل داده های گردآوری شده - منطبق بر مدل پارادایمی، که توسط استراوس و کوربین ارایه شده - طی سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام پذیرفت.  براساس یافته های پژوهش، تعلق خاطر کارکنان نسل جدید، پیامد نهایی تجربه آنان از فضای کاری می باشد؛ فضای کاری جذاب و رشد دهنده (به عنوان کنش ها و تعاملات)، می تواند به ارتقای تعلق خاطر پایدار نسل جدید منجر شود. تعامل موثر بین مدیر وکارمند (به عنوان مقوله محوری)، اقدامات و فعالیت های متمرکز بر انتظارات کارکنان نسل جدید (به عنوان عوامل مداخله گر) که ازطریق واحد منابع انسانی طراحی و اجرا می شود، ماهیت و هویت شرکت (به عنوان بستر حاکم)، عواملی هستند که بر شکل گیری این فضای کاری جذاب و رشددهنده تاثیرگذارند. در این پژوهش، فرهنگ سازمانی همسو با ارزش های کارکنان نسل جدید، به عنوان شرایط علی و ریشه ای ارتقادهنده تعلق خاطر پایدار کارکنان نسل جدید، شناسایی و معرفی شده است.

    کلیدواژگان: تعلق خاطر کارکنان، تعلق خاطر پایدار، مدل تعلق خاطر پایدار، کارکنان نسل جدید، نظریه داده بنیاد
  • عبدالله ساعدی، فرحناز آهنگ، عبدالمجید ایمانی* صفحات 191-219

    شایسته گزینی را می توان ابزاری مناسب برای ارایه بهترین خدمات، دستیابی به حداکثر ظرفیت، بهبود قابلیت پاسخگویی و افزایش درآمد تلقی نمود. پژوهش حاضر با هدف تحلیل و ارزیابی ذهنیت مدیران درراستای شایسته گزینی منابع انسانی در عصر پساکرونا با استفاده از رویکرد کیو انجام پذیرفت. جامعه پژوهش را مدیران عالی و میانی سازمان دولتی (سازمان مدیریت و برنامه ریزی، دانشگاه لرستان، اقتصاد و دارایی، میراث فرهنگی، ثبت اسناد و املاک و سازمان تامین اجتماعی) در استان لرستان تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری هدف مند و براساس اصل کفایت نظری 24 نفر از آنها به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. باتوجه به رویکرد پژوهش که درزمره پژوهش های آمیخته قرار می گیرد؛ لازم به ذکر است که در بخش کیفی پژوهش با استفاده از 24 مصاحبه فضای گفتمان حاصل شد و با استفاده از نظرها ودیدگاه های آنها نمونه و گزینه های کیو و درادامه آن، مجموعه کیو به دست آمد. همچنین در بخش کمی نیز با استفاده از نرم افزار Spss داده های به دست آمده در بخش کیفی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دهنده آن است که هوش هیجانی بالا، تفکر تحلیلی و نوآورانه، مهارت های دیجیتالی، تطبیق پذیری، مهارت های فرهنگی، یادگیری فعالانه و هوش فرهنگی، هفت الگوی ذهنی مدیران درراستای شایسته گزینی منابع انسانی در عصر پساکرونا می باشند.

    کلیدواژگان: شایسته گزینی منابع انسانی، الگوهای ذهنی، سازمان های دولتی، عصر پساکرونا
  • مریم بنی اسدی، سید علیقلی روشن*، نورمحمد یعقوبی، محمدحسین رونقی صفحات 231-264

    پژوهش حاضر، با هدف ارایه الگوی جامع  سرمایه فکری انجام گرفته است. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی بوده و در آن از روش فراترکیب استفاده شده است. در این پژوهش با استفاده از روش فراترکیب و بازنگری دقیق در موضوع، یافته های پژوهش های کیفی و کمی مرتبط ترکیب و الگوی حاضر طراحی شد. دراین راستا، درنهایت 863 پژوهش در حوزه سرمایه فکری ارزیابی شد که در پایان 112 پژوهش انتخاب و با تحلیل محتوای آنها ابعاد و کدهای مربوطه استخراج و میزان اهمیت و اولویت هریک با استفاده از روش آنتروپی شانون تعیین شد. براساس یافته های پژوهش، کدهای تصویر و شهرت سازمان، رویه های سازمانی، حق ثبت اختراعات، وفاداری مشتری، خلاقیت کارکنان و برنامه های آموزشی سازمان برای کارکنان، بیشترین ضریب اهمیت را بین ابعاد سه گانه سرمایه فکری دارند. درنهایت، پس از طی گام های پژوهش، مدل جامع سرمایه فکری در سه بعد سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری و سرمایه رابطه ای ارایه شد.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه رابطه ای، فراترکیب
|
  • Elham Ebrahimi * Pages 9-40

    As we are experiencing complex interactions among people's personal and professional lives today, theorists are increasingly trying to understand these relationships more deeply in order to develop theoretical knowledge. Meanwhile, organizations and administrative managers are trying to identify the preferences and needs of the employees in order to balance these two areas. The concept of work/life relations was considered aiming at designing a model that includes a two-way relationship and both negative and positive aspects of interaction between work and life. Due to the nature of knowledge work and its special requirements, this research has selected the faculty members of the Institute of Humanities and Cultural Studies as its sample. Accordingly, using semi-structured interviews with 18 faculty members, the data were collected and analyzed through qualitative method of thematic analysis and QSR NVivo software in a model consisting of four comprehensive themes, 10 organized themes and 30 basic themes. Constant mental engagement, multiplicity and diversity of work plans, overflow of negative / positive work and family attitudes, demanding family tasks, family support, and fear of caring for and improving life skills included the constituent dimensions of this model.  In addition to the negative side (the inconsistency between work and life), the positive side of this concept (enrichment of work and life) was also taken into account.

    Keywords: Work-life relations, faculty members, positive overflow, Negative overflow
  • Shila Monazam Ebrahimpour *, Mohammad Mahdi Farahi, Alireza Pooya Pages 41-83

    Workforce planning responds to the number of recruitments, redemptions, relocations and promotions according to different levels and the axis of the organization's strategic plans. Adopting a human resource architecture approach, we can consider different groups of employees for different jobs of the organization according to the strategy of the organization, as suggested in the categories of Stuart and Brown, the loyal soldier, simple recruited workforce, committed specialist by contraction. This study is intended to identify the dynamics of the workforce planning system under four scenarios of demand changes of basic labor force, case changes, sudden and gradual changes, and showing of the pattern of changes to identify causes. To achieve the goal of the research, the workforce planning system of a public sector company active in the production of wood products with a dynamic approach were performed in four scenarios to the design the system. The model was validated by structure validity methods, dimensional validity, comparison test with reference behavior, sensitivity analysis and limit test. Having made sure of the validity of the model, the researchers came to the result that the planning of the workforce under the conditions of at once case changes, occasional and gradual changes contain a complex process for the organization, and that its adaptation to the conditions of change is delayed. Recruitment, transfer, redemption and promotion. In this paper, the answers to these variables are presented in a specific planning horizon with the designed model. If the model is to be modified for the initial process of an organization, considerations such as changing the outcome of the delay due to the time required for conversion and upgrading should be taken into account by researchers in future studies.

    Keywords: Strategic human resource architecture, workforce planning, human resources strategy, system dynamics
  • Seyed Reza Seyedjavadin *, Mohamad Hosein Saadat Nahad, Mojtaba Amiri, Mohammad Ali Lesani Fesharaki Pages 85-114

    Managers and the methods of their performance illustrate the intentions of the governments to achieve the promised ideals and goals. Therefore, deciding on the competencies of the righteous and praiseworthy managers, as well as selecting and developing managers on that basis, comprise an essential issue for transcendent governments. Countries such as the Islamic Republic of Iran, which follow the path of evolution and development, require righteous and competent managers to govern themselves. Accordingly, considering the need to explain the competencies of managers on the basis of local and cultural characteristics in line with the Islamic worldview, this study tries to identify the competencies required by righteous managers for managing organizations and societies from the view of the Holy Quran as its main purpose.  Using thematic analysis of the Holy Quran and methodical thinking, the researchers identified 104 sub-components of competency related to righteous managers. They were classified into 14 main competencies categorized into four general classes including: leadership competencies, spiritual competencies, mental competencies, and social competencies.

    Keywords: Managers’ competencies, righteous managers, thematic analysis of the Holy Quran
  • Atefeh Sajjad *, Hasan Rangriz, Akbar Hassanpoor, Hosein Abasiyan Pages 115-156

    The concept of human capital implies that the qualitative characteristics of human resources (knowledge, experience, skills, abilities and other cognitive and non-cognitive characteristics) are kinds of capital that, due to their intangible nature, require a new approach of human resource management through a capitalist approach, that is, “human capital management”. This research is intended to design a model of human capital management in the public sector. This is qualitative research based on systematic grounded theory. The data are collected through in-depth semi-structured interviews with 15 academic and organizational experts of Khorasan Razawi province. The sample is selected theoretically using purposive sampling method. Based on the research findings and analysis performed through coding method in the first stage, 218 initial codes were identified. In the next stage, these codes were categorized into 39 classes, and finally 16 final codes were identified, which were grouped into six dimensions of the paradigm model (causal conditions, main category, contextual conditions, intervening conditions, actions and reactions, and consequences).

    Keywords: human Capital, intangible assets, human capital management, Grounded Theory, Public Sector
  • Omid Ali Niknam *, Zahra Alipoor Darvishi, Yousef Mohammadi Moghaddam, Jamshid Salehi Sedghiani Pages 157-189

    Employing qualitative research method and the research strategy of grounded theory, this study aims at designing and explaining sustainable belongings model of the new employees, which causes fewer negative effects of environmental changes and challenges and prolongs the servicing of new generation employees in the organization. Data collection is performed by semi-structured in-depth interviews with 25 new generation employees working in ICT-related business and experts in the field of employee belongings in the ICT industry. The sample is selected theoretically by snowball technique. The analysis of the collected data, according to the Strauss and Corbin paradigm model, is performed in three stages of open coding, axial coding and selective coding. The results revealed that belongings of the new generation of employees are the final consequence of their experience in the workplace. Pleasing and developing workspace (as actions and interactions) can promote the new generation’s belongings. Furthermore, efficient interaction between managers and employees (as a central category), actions and activities focusing on the expectations of new generation employees (as intervening factors) designed and implemented by the human resources units, the nature and the brand of the company (as a governing body), involve factors which affect the development of attractive and developing workspace. Organizational culture in line with the values ​​of new generation employees were identified and introduced in this study as causal conditions and the baises promoting sustainable belongings of new generation employees.

    Keywords: Belonging of the employees, sustainable belongings, sustainable belonging model, new generation employees, Grounded Theory
  • Abdollah Saedi, Farahnaz Ahang, Abdol Majid Imani * Pages 191-219

    Competency based selection can be considered as a proper tool for providing the best services, achieving maximum capacity, improving responsiveness and increasing the revenue. This research is aimed at analyzing and evaluating the mentality of managers in order select human resources through competency-based method in the post-Corona era using the Q method. The research population consists of senior and middle managers of public organizations (Management and Planning Organization, Lorestan University, Department of Economy and Finance, Department of Cultural Heritage, Registration of Property Department, and Social Security Organization) in Lorestan province, from whom  24 persons were selected as the sample through purposive sampling method on the basis of the principle of adequacy. It is worth mentioning that due to the research approach, which is in the category of mixed researches, a discourse space was obtained by using 24 interviews in the qualitative part of the research, and by using their opinions and views, the sample and options of Q and, subsequently, the Q set were obtained. The obtained data in the qualitative part were analyzed in the quantitative part using SPSS software. The results indicated that high emotional intelligence, analytical and innovative thinking, digital skills, adaptability, cultural skills, active learning and cultural intelligence contain the seven mental models of managers in relation to competency-based selection of human resources in the post-Corona era.

    Keywords: Competency-based selection of human resources, mental patterns, Public Organizations, post-Corona era
  • Maryam Baniasadi, Sayyed Aligholi Roushan *, Noormohammad Y’Aghoobi, Muhammad Hussein Rounaghi Pages 231-264

    This research aims at providing a comprehensive model of intellectual capital. This is an applied research which follows Meta-synthesis method. Having reviewed the subject precisely, and making use of meta-synthesis method the findings of qualitative and quantitative researches related to the subject were synthesized, and the present model was designed. All in all, 863 researches in the field of intellectual capital were evaluated from which 112 ones were selected and the relevant dimensions and codes were extracted and the importance and priority of each was determined through Shannon entropy method. The findings revealed that the codes reputation and picture of the organization, organizational procedures, patents, customer loyalty, employee creativity and training programs for employees were the most important factors of the three dimensions of intellectual capital. Finally, having covered all research phases, the researchers presented a comprehensive model of intellectual capital in three dimensions of human capital, structural capital and communicational capital.

    Keywords: intellectual capital, human Capital, structural capital, communicational capital, Meta-synthesis