فهرست مطالب

پژوهش در بهداشت محیط - سال هفتم شماره 3 (پاییز 1400)

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم چرم زن، رضا اسماعیلی، میترا محمدی*، وحید مرادنژادحصاری صفحات 201-215
    زمینه و هدف

    آلودگی هوا از مهم ترین مشکلات زیست محیطی در قرن اخیر است که سلامت انسانها را تهدید می نماید و ذرات معلق از مرگبارترین انواع آلودگی هوا محسوب می شوند. لذا مطالعه حاضر با هدف انتخاب بهترین الگوریتم درون یابی در توزیع مکانی ذرات معلق PM2.5 شهر مشهد در سال 1395 توسط مدل های مختلف فضایی انجام شد.

    مواد و روش ها

    غلظت ذرات معلق PM2.5 از تعداد 21 ایستگاه فعال سنجش کیفیت هوا در نقاط مختلف شهر مشهد جمع آوری و مدل های درون یابی کریجینگ معمولی،کریجینگ جهانی و تابع فاصله معکوس وزن دار به منظور بررسی فضایی وضعیت آلودگی هوای کلان شهر مشهد مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای مقایسه مدل ها و انتخاب بهترین مدل از ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) و برای انتخاب بهینه ترین شرایط اجرای دو مدل کریجینگ معمولی و کریجینگ جهانی از ریشه میانگین خطای استاندارد (Standardized RMSE) استفاده گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، بیشترین میانگین فصلی آلاینده PM2.5 در سال 1395 مربوط به فصل پاییز (40/84 میکروگرم بر متر مکعب) و کمترین آن مربوط به فصل بهار (27/78 میکروگرم بر مترمکعب) بود. همچنین منطقه شرق تا شمال شهر مشهد در وضعیت نامناسب تری از نظر غلظت آلاینده نسبت به نواحی غربی این شهر قرار داشت. مقایسه مدل ها با استفاده از شاخص ریشه میانگین مربعات خطا نیز نشان داد که مدل کریجینگ معمولی به علت دارا بودن کمترین میزان RMSE برای میانگین فصلی و سالیانه غلظت ذرات معلق PM2.5 دارای میزان خطای کمتر در مقادیر پیش بینی نسبت به اندازه گیری است، لذا دارای شرایط بهتر در میان یابی است.

    نتیجه گیری

    این پژوهش در نهایت منجر به تولید نقشه هایی از وضعیت آلاینده PM2.5 بر روی کل شهر مشهد شد که به منظور شناخت مناطق پرریسک در شهر و بکارگیری اقدامات مفید به منظور کاهش آلودگی هوا در آن مناطق بسیار سودمند می باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ذرات معلق، شهر مشهد، مدل سازی، GIS
  • محمدابراهیم فاضل ولی پور* صفحات 216-225
    زمینه وهدف

    امروزه آلودگی خاک به فلزات سنگین به عنوان یکی از مهمترین آلاینده ها محسوب می شود و از نظر سمیت و پایداری جز خطرناک ترین گروه طبقه بندی شده اند و به دلیل خصوصیات آلایندگی شان در خاک، سمی بودن، زمان ماندگاری بالا و تجمع آنها در بافت جانداران، از اهمیت اکولوژیکی و بیولوژیکی زیادی برخوردارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی نحوه پراکنش و توزیع فلزات سنگین در خاک منطقه ده نو شاندیز (شمال غرب مشهد) انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق 20 نمونه خاک از عمق صفر تا 30 سانتی متری جمع آوری گردید و غلظت کل عناصر آرسنیک، کادمیوم، کبالت، کروم و نیکل با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی اندازه گیری شد. برخی از ویژگی های خاک شامل PH،  درصد کربن، ظرفیت تبادل کاتیونی و بافت خاک نیز در نمونه ها اندازه گیری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری spss ، ورژن 7/2 انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصل از اندازه گیری میزان غلظت فلزات سنگین، میانگین غلظت آرسنیک، کادمیوم، کبالت، کروم و نیکل در منطقه مورد مطالعه به ترتیب 10/87،  0/26،  14/8،  56/6 و 2/68میلی گرم بر کیلوگرم بود. همچنین براساس نتایج حاصل از آنالیز آماری انحراف معیار و میانگین فلزات آرسنیک، کادمیوم، کبالت، کروم و نیکل در منطقه مورد مطالعه به ترتیب 1/97،  0/16، 1/32، 19/47 و 17/39 بود.

    نتیجه گیری

    غلظت نیکل در خاک های منطقه نسبت به میانگین استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست ایران بالاتر و غلظت کروم، کبالت، کادمیوم و آرسنیک نسبت به میانگین این استاندارد پایین تر است. وجود خاک های سرپانتینیتی، سبب افزایش غلظت عنصر نیکل در منطقه شده است.

    کلیدواژگان: آلودگی خاک، توزیع مکانی، ده نو شاندیز، فلزات سنگین، مشهد
  • سید امیر حسینی لرگانی، شاهین رفیعی*، سید سعید محتسبی صفحات 226-234
     زمینه و هدف

    تاثیر تنوع انواع پسماند تولید شده در سامانه، حمل و نقل و تیمار پسماند، تنوع آلایندگی ناشی از جمع آوری زباله و غیره مشکلات استانداردی هستند که جوامع از جمله ایران با آن سروکار دارند. شهر تهران به عنوان پایتخت ایران، روزانه بیش از 7000 تن پسماند تولید می کند و در صورت عدم مدیریت صحیح این حجم از پسماند، انتشاراتی بیش از حد مجاز به محیط زیست وارد می کند. مطالعه حاضر با هدف کمینه کردن انتشارات تولیدی ناشی از پسماند در شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، یک مدل ابرساختار برای مدیریت پسماند جامد ارایه شد که رویکرد آن، رسیدن به حداکثر انتشارات اجتناب شده می باشد. بهینه سازی با نرمال سازی خروجی مربوط به انتشارات و سپس دسته بندی و مرتب کردن داده ها انجام شد.

    یافته ها

    با بررسی 31250 سناریوی مختلف و بر اساس نتایج به دست آمده، بهترین سناریو از نظر بهینه سازی انتشارات، سناریو 21303 بود و حالتی است که مواد آلی، کاغذ و چوب وارد هضم بی هوازی و پلاستیک، شیشه و آهن وارد فرآیند بازیافت شوند. در این حالت میزان انتشارات اجتناب شده برابر 837027- کیلوگرم کربن دی اکسید معادل در هر روز است.

    نتیجه گیری

    می توان هضم بی هوازی مواد آلی، کاغذ و چوب و بازیافت پلاستیک، شیشه و آهن را به عنوان یک الگوی پایدار برای سیستم فعلی مدیریت پسماند شهر تهران انتخاب کرد. در این حالت میزان اجتناب شده انتشارات نیز افزایش زیادی می یابد و می توان آن را به عنوان بهترین گزینه دوست دار محیط زیست در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: ابرساختار، بهینه سازی، مدیریت پسماند، انتشارات، تهران
  • سیده فاطمه موسوی، فتح الله غلامی* صفحات 235-243
     زمینه و هدف

     با توجه به اثرات سوء لجن تصفیه خانه فاضلاب و مشکلات زیست محیطی زایدات آلی، امروزه کمپوست همزمان به عنوان روشی جدید برای استفاده مجدد از لجن مطرح شده است تا منجر به دفع ایمن لجن و زایدات آلی شود. مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی کمپوست همزمان لجن تصفیه خانه فاضلاب و انواع زایدات آلی جهت راهبردی برای کاهش آلودگی محیط زیست و کشاورزی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه مروری حاضر مقالات پایگاه های داده Scopus، Springer، Web of Sciences و PubMed به زبان انگلیسی و google scholar به زبان فارسی جستجو شد و پارامتر هایی نظیر pH، نسبت کربن به نیتروژن، درصد رطوبت و زمان انجام فرآیند مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور از کلیدواژه های Co-compost، wastewater treatment sludge، organic wastes، environmental pollution و agricultural و همچنین کمپوست همزمان، لجن تصفیه خانه فاضلاب، زایدات آلی، آلودگی محیط زیست و کشاورزی استفاده شد.

    یافته ها

    در بازه زمانی 2020-2011، از مجموع 38 مقاله دریافت شده ، تعداد 14 مقاله با واژه های مذکور یافت شد و 24 مورد از مقالات به دلیل اینکه فاقد واژه لجن تصفیه خانه بودند، 5 کتاب و 6 مقاله که در رابطه با فاضلاب بودنداز مطالعه حذف شدند. بررسی مقالات نهایی نشان داد، برای بهبود فرآیند کمپوست می توان با کاهش اندازه مواد خام اولیه و استفاده از مواد حجیم کننده به منظور کاهش زمان فرآیند و همچنین اندازه گیری و کنترل pH، نسبت کربن به ازت و درصد رطوبت به صورت روزانه، به افزایش کیفیت محصول اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    در اکثر مطالعات گذشته از مواد حجیم کننده و کاهش اندازه ذرات به منظور افزایش هوادهی کمپوست و کاهش زمان استفاده شده بود. مهم ترین پارامترهای تاثیرگذار در فرآیند کمپوست همزمان، تنظیم pH و درجه حرارت بود. فرآیند کمپوست همزمان با کاهش اثرات سوء زیست محیطی لجن تولیدی تصفیه خانه و زایدات آلی، به عنوان یک فرآیند دوست دار محیط زیست سبب افزایش بهداشت و سلامت افراد جامعه می شود.

    کلیدواژگان: زائدات آلی، عوامل حجیم کننده، کمپوست همزمان، لجن تصفیه خانه
  • نرجس باقری، گیتی کاشی*، حمیدرضا تشیعی صفحات 244-256
    زمینه و هدف

    هلیکوباکتر پیلوری، شایع ترین پاتوژن گوارشی است که بیش از نیمی از مردم دنیا آلوده به این باکتری می باشند. هلیکوباکتر پیلوری باکتری، عامل زخم گوارشی (گاستریت مزمن)، سرطان معده، لمفوم و آدنوکارسینوم می باشد. مطالعه حاضر با هدف کاربرد روش واکنش زنجیره ای پلیمرازی (PCR) برای حضور هلیکوباکتر پیلوری شیر آب مصرفی و آب چاه بیمارستان های منتخب شهر تهران سال 1399 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی خوشه ای تصادفی، نمونه ها از شیر آب مصرفی سیستم توزیع آب آشامیدنی 22 نمونه و آب چاه 6 نمونه از بیمارستان های منتخب در نواحی مختلف شهر تهران از تاریخ 15 شهریور تا 30 آبان 1399 تهیه شد. نمونه ها در ظروف استریل بر اساس دستورالعمل روش های استاندارد ملی جمع آوری شد. هلیکوباکتر پیلوری در این تحقیق با استفاده از روش واکنش زنجیره ای پلیمرازی (PCR) و کشت سطحی ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS، ورژن 18 انجام گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه شیوع هلیوباکتر پیلوری با روش PCR، 2 مورد (10/3 درصد) گزارش شد. میانگین تعداد هلیوباکتر پیلوری در میلی لیتر نمونه های شیر آب مصرفی و آب چاه به ترتیب 0/18±0/85 و 0/67±1/63 بود. میانگین تعداد باکتری های بشقابی هترتروفی در میلی لیتر نمونه های شیر آب مصرفی و آب چاه بیمارستان های منتخب شهر تهران به ترتیب 0/0±0/0 و 2/10±7/83 بود. میانگین تعداد باکتری های کلیفرم، اشرشیا کلی، پسودوموناس آیروژینوزا، کلستریدیوم پرفرینژینس و استرپتوکوکوس فکالیس در 100 میلی لیتر نمونه های شیر آب مصرفی 0/0±0/0 بود.

    نتیجه گیری

    هلیکوباکتر پیلوری به علت مقاومت تحت شرایط نامساعد محیطی ماندگاری بالایی در محیط آبی دارد و حذف آن شاخصی از بهداشت محیط مناسب خواهد بود. کنترل آلودگی و استراتژی های پیشگیری به منظور کاهش خطر حضور هلیکوباکتر پیلوری برای تهیه منابع آب سالم به مقامات بهداشت عمومی پیشنهاد می شود. بررسی کیفیت بیولوژیکی (باکتری هتروتروفی، کلیفرم، اشرشیا کلی، پسودوموناس آیروژینوزا، کلستریدیوم پرفرینژینس، استرپتوکوکوس فکالیس)، کیفیت فیزیکی- شیمیایی آب و هلیکوباکتر پیلوری، از جمله نقاط قوت و نوآوری این تحقیق محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: شمارش بشقابی هتروتروفی، کشت سطحی، واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR)، هلیکوباکتر پیلوری
  • محمدحسن یزدانی*، مریم جامی اودولو، ژیلا فرزانه سادات زارنجی صفحات 257-268
    زمینه و هدف

    با توجه به اینکه مشکلات زیستمحیطی روزبه روز در حال افزایش است، حفظ محیطزیست نیازمند رفتار زیستمحیطی مناسب میباشد. در این میان زباله پراکنی و تجمع زباله در طبیعت و محیط، به عنوان یک مساله زیست محیطی و انسانی کاملا شناخته شده است که علاوه بر مسایل زیبایی شناختی محیط، تهدیدی برای بهداشت و سلامتی روحی، روانی و جسمی شهروندان است. علی رغم تاثیرات مثبت شیوع ویروس کووید-19 در محیط زیست، تاثیرات منفی نیز بر محیط زیست داشته است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل آسیب شناسانه رفتار زیست محیطی شهروندان در منطقه 3 شهر اردبیل با تاکید بر زباله پراکنی در دوران پاندومی کووید-19 و با در نظر گرفتن 4 معیار (فقدان امکانات، محیط کثیف، گمنامی و عادت به زباله پراکنی) صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی و پیمایشی، جهت سنجش رفتارهای زیست محیطی شهروندان محلات مورد مطالعه، شاخص های مرتبط زباله پراکنی با استفاده از روش آنتروپی وزن دهی و محلات هدف با بهره گیری از روش های تصمیم گیری رتبه بندی و برای دست یابی به اولویت بندی نهایی از روش ادغامی کپ لند استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری25  SPSS، و اکسل جهت برآورد میانگین پاسخ های پرسشنامه انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های حاصل از روش های مختلف تصمیم گیری، محله ملایوسف و ملاباشی با کمترین امتیاز در نامطلوب ترین وضعیت و رتبه نخست به لحاظ زباله پراکنی قرار داشتند و محله رضوان با کسب بیشترین امتیاز در رتبه آخر و دارای بهترین وضعیت بود.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که بسیاری از شهروندان فقدان یا ضعف خدمات مربوط به دفع زباله را یکی از دلایل مهم رفتار زباله پراکنی دانسته اند، از این رو فراهم نمودن زیرساخت های بهداشتی- مراقبتی و آموزشی در سطح شهر بسیار حایز اهمیت می باشد تا بتوان افراد جامعه را به رفتارهای زیست محیطی مسیولانه تشویق نمود.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، اردبیل، رفتار زیست محیطی، زباله پراکنی، کووید-19
  • مهدی عابدینی، تورج کریمی*، عادل آذر، فرزانه خسروانی صفحات 269-291
    زمینه و هدف

     پسماندهای بیمارستانی بعد از رادیواکتیو، به عنوان دومین پسماندهای خطرناک مطرح هستند. اگرچه این موضوع، سلامت شهروندان و محیط زیست را تهدید می کند، ولی اختلاف نظر بین نهادهای متولی، مدیریت پسماندهای بیمارستان را با مشکل جدی مواجه کرده است. مدیریت نامناسب از یک سو و افزایش حجم این پسماندها به سبب شیوع ویروس کرونا از سوی دیگر، ضرورت پرداختن به این موضوع را دوچندان نموده است. ، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی و ساختاردهی تعارضات و تناقضات میان ذی نفعان این مسئله انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، ابتدا با استفاده از رویکرد استراتژی مذاکره و بازتاب مفاهمه، مشارکت کنندگان مسئله شناسایی شدند. سپس با ترسیم نمودار قدرت-علاقه بازیگران اصلی تعیین و در نهایت با استفاده از تیوری درام، تقابل و تعارض بازیگران در این مسئله ساختاردهی گردید.

    یافته ها

    با توجه به اولویت ها و گزینه های تصمیم 5 بازیگر اصلی در میز مذاکره، عدم همکاری و کشمکش زیادی بین آنها وجود داردشت. بیشترین کشمکش میان سازمان های پسماند و بیمارستان ها شکل گرفت و مهم ترین نوع معضل بین سازمان ها، معضل رد گزینه های یکدیگر بود.

    نتیجه گیری

    تعارضات ناشی از معضل رد گزینه ها را می توان به نوعی بهترین نوع از تعارض دانست که با مصالحه و همکاری سازمان ها با یکدیگر می توانند بهبود در مسئله را ایجاد کنند. در این حالت با مذاکره، اندکی انعطاف پذیری و سازش در مورد گزینه های موجود و یا با اندکی تغییر و نوآوری در ارایه گزینه های جدیدتر، می توان این تعارضات را به همکاری تبدیل نمود.

    کلیدواژگان: مدیریت پسماندهای بیمارستانی، ساختاردهی مسئله، تعارض بین سازمانی، تئوری درام، استراتژی مذاکره و بازتاب مفاهمه
  • مرجان تیموری یگانه، لیلا تیموری یگانه* صفحات 292-300
    زمینه و هدف

     از آنجا که تهیه و توزیع مواد غذایی بهداشتی در مراکز خدمات غذایی مهم ترین نقش را در پیشگیری و ابتلای بیماری های منتقله از مواد غذایی دارد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی آگاهی، عملکرد و نگرش بهداشت و ایمنی مواد غذایی مراکز خدمات غذایی استان کرمانشاه در زمان شیوع همه گیری بیماری کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه استاندارد شامل اطلاعات دموگرافیک،عملکرد آگاهی ودانش استفاده شد. پرسش نامه در 4 بخش شامل اطلاعات دموگرافیک، بخش آگاهی، نگرش و عملکرد تنظیم شد. در بخش اول اطلاعات دموگرافیک شامل جنسیت، سن، میزان تحصیلات، میزان درآمد، میزان سلامتی و رضایت مندی، بخش دوم آگاهی به صورت 7 سوال 2 گزینه ای، بخش سوم نگرش 12 سوال 5 گزینه ای و بخش عملکرد شامل 10 سوال 5 گزینه ای بود. ابزار پرسش نامه استاندارد نگرش ، عملکرد و آگاهی مواد غذایی وروش کار تجزیه و تحلیل داده در دو بخش توصیفی و استنباطی با نرم افزار spss صورت گرفت.

    یافته ها

    رعایت اصول بهداشتی و ایمنی مواد غذایی می تواند احتمال آلودگی غذاها با هرگونه پاتوژنی به ویژه کرونا ویروس جدید را به حداقل برساند. در این راستا میانگین نمره نگرش پاسخ دهندگان 5/3±51/67 برآورد شد. این میانگین در بخش بهداشت 7/3±48/51 و در بخش ایمنی 7/6±19/58 برآورد گردید، بنابراین نمره بخش ایمنی بالاتر از بخش بهداشت بود. میانگین نمره عملکرد پاسخ دهندگان 1/4±45/72 برآورد شد. این میانگین در بخش بهداشت 1/2±31/49 و در بخش ایمنی 7/2±07/65 برآورد گردید. بنابراین نمره بخش ایمنی بالاتر از بخش بهداشت بود. میانگین نمره آگاهی پاسخ دهندگان 8/6±71/54 برآورد شد. این میانگین در بخش بهداشت 1/2±31/49 و در بخش ایمنی 7/5±11/35 برآورد گردید، بنابراین نمره بخش بهداشت بالاتر از بخش ایمنی بود.

    نتیجه گیری

    ارزیابی آگاهی، عملکرد و نگرش بهداشت و ایمنی مواد غذایی در مراکز خدمات غذایی استان کرمانشاه در زمان شیوع همه گیری بیماری کووید-19، از وضعیت نسبتا ضعیفی برخوردار است. با این حال اکثر پاسخ دهندگان از میکروارگانیسم موجود در دست و بینی، اهمیت بهداشت دست ها قبل و حین تهیه غذا و سرو آن، درجه حرارت نگهداری غذای گرم و وضعیت میکروارگانیسم ها در سردخانه آگاهی کافی نداشتند. این عدم آگاهی می تواند شرایط را برای آلودگی متقابل و افزایش رشد میکروارگانیسم های غذازاد در زمان شیوع ویروس کرونا فراهم نماید.

    کلیدواژگان: نگرش، آگاهی وعملکرد، کووید19، بهداشت و ایمنی، مراکز خدمات غذایی
|
  • Maryam Charmzan, Reza Esmaili, Mitra Mohammadi *, Vahid Moradnezadhesare Pages 201-215
    Background and Aim

    Air pollution is one of the most important environmental problems in the last century that threatens human health and particulate matter is one of the deadliest types of air pollution.This study was done to choose the best interpolation algorithm in the spatial distribution of PM2.5 suspended particles in Mashhad in 1395by different spatial models.

    Material and Methods

    PM2.5 particulate concentrations was collected from 21 active air quality measuring stations in different parts of Mashhad and IDW, Ordinary Kriging (OK) and Universal Kriging (UK) interpolation models were evaluated to spatially investigate the air pollution situation in Mashhad. The root mean square error (RMSE) was used to compare the models and select the best model, and the Standardized RMSE was used to choose the most optimal conditions for running the OK and UK models.

    Results

    The results showed that the highest seasonal average of PM2.5 pollutants in 1395 was related to autumn (40.84 µg/m3) and the lowest was related to spring (27.78 µg/m3). Also, the east to north area of Mashhad is in a more unfavorable situation in pollution concentration than the western areas of the city. Comparison of models using RMSE index also showed that OK model due to having the lowest amount of RMSE for seasonal average and annual concentration of suspended particles PM2.5 has a lower error in the predicted values than the measurement, so it has better conditions for intermediation.

    Conclusion

    This research eventually led to the production of maps of PM2.5 Pollutants situation in the whole city of Mashhad, which is very useful in order to identify high-risk areas in the city and use useful measures to reduce air pollution in those areas.

    Keywords: air pollution, particles, Mashhad, Modeling, GIS
  • MohammadEbrahim Fazel Valipour * Pages 216-225
    Background and Aim

    Heavy metals contamination of soils is one of the main environmental problems. Heavy metals are considered as one most dangerous groups of pollutants because of their toxicity and stability. The biological and ecological importance of heavy metals is due to their characteristics of polluting, their toxicity, persistence and bioaccumulation. The aim of this study was to investigate the spatial distribution of heavy metals in region Dehnow Shandiz (North West of mashhad).

    Materials and Methods

    In the present study, 20 soil samples (10-30 cm depth) collected and total concentration of As, Cd, Co, Cr and Ni were measured using Atomic absorption spectrophotometer device. Also, some other soil properties including PH, Organic carbon, CEC and soil texture proportions were measured.

    Results

    The results showed that the average concentrations of As, Cd, Co, Cr and Ni in the study area were 10.87, 0.26, 14.8, 56.6 and 68.2 mg/kg respectively. Also the results of statistical analysis showed that the standard deviations of As, Cd, Co, Cr and Ni in the study area were 1.97, 0.16, 1.32, 19.47 and 17.39 respectively.

    Conclusion

    The results indicate that the average concentration of Ni in the soil of study area were higher than the standard of the Environmental Protection Organization of Iran and As, Cd, Co and Cr were lower than the standard. The presence of serpentinite soils has increased the concentration of nickel in the region.

    Keywords: Dehnov Shandiz, Mashhad, Soil pollution, Heavy metals, Spatial distribution
  • Seyed Amir Hosseini Largani, Shahin Rafiee *, Seyed Saeed Mohtasebi Pages 226-234
    Background and Aim

    The impact of various types of waste produced in the system, transportation and treatment of waste, and diversity of pollutants due to waste collection are some standard problems that communities, including Iran, are straggling with. The city of Tehran, as the capital of Iran, produces more than 7,000 tons of waste per day, and if this volume of waste is not properly managed, it will release excessive emissions into the environment.

    Materials and methods

    In this research, a superstructure model for solid waste management was presented, with an approach to achieve the maximum avoided emissions. Optimization was done by normalizing the output of the emissions and then categorizing and sorting the data.

    Results

    We examined 31250 different scenarios and based on the obtained results, the best scenario in terms of emission optimization was scenario 21303. Based on this scenario, organic materials, paper, and wood undergo anaerobic digestion while plastics, glass, and metals enter a recycling system. In this case, the amount of emissions avoided is equal to -837027 kg of carbon dioxide equivalent per day.

    Conclusion

    Anaerobic digestion of organic materials, paper, and wood and recycling of plastics, glass, and iron can be selected as a sustainable model for the current waste management system in Tehran. In this case, the amount of emission avoided will be very high and it can be considered the best environmentally friendly option.Keywords: Superstructure, Optimization, Waste Management, Emissions, Tehran

    Keywords: Superstructure, optimization, waste management, emissions, Tehran
  • Sayed ehfatemeh Mousavi, Fathollah Gholami Borujeni * Pages 235-243
    Background and Aim

    Due to the adverse effects of sewage sludge and environmental problems of organic waste, today, composting is proposed as a new method for the reuse of sludge to safely dispose of sludge and organic waste. The purpose of this study was to review the co-composting of wastewater treatment plant sludge and various organic wastes, as a strategy to reduce environmental and agricultural pollution.

    Material and Methods

    In the present study, articles from Scopus, Springer, Web of Science, and PubMed databases in English, and google scholar in Persian, were searched and parameters such as pH, carbon to nitrogen ratio, moisture content, and process time were studied. The keywords included "co-compost", "wastewater treatment sludge", "organic wastes", "environmental pollution", "agricultural", and "agriculture".

    Results

    From 2011 to 2020, 14 articles were found with the mentioned keywords. However, 24 items that did not have the keywords “wastewater treatment sludge”, as well as five books and six items related to wastewater, were excluded from the study. To improve the composting process, we can increase the quality of the product by reducing the size of the raw material and using bulking materials to reduce the processing time, as well as measuring and controlling the pH, carbon to nitrogen ratio, and daily moisture content.

    Conclusion

    In most previous studies, bulking agents and particle size reduction were used to increase compost aeration and reduce the processing time. The most important parameter influencing the co-composting process was the adjustment of pH and temperature. The composting process, with reducing environmental adverse effects of the sludge produced by the treatment plant and organic waste, as an environmentally friendly process, increases the health and well-being of the community.

    Keywords: Co-compost, Sludge treatment plant, Organic waste, bulking agents
  • Narjes Bagheri, Giti Kashi *, HamidReza Tashauoei Pages 244-256
    Background and Aim

    Helicobacter pylori is the most common gastrointestinal pathogen infecting more than half of the world's population. Helicobacter pylori is a bacterium that causes gastrointestinal ulcers (chronic gastritis), stomach cancer, lymphoma, and adenocarcinoma. This study aimed to apply the Polymerase Chain Reaction (PCR) for investigating Helicobacter pylori in the tap water of selected hospitals in Tehran in 2020.

    Materials and Methods

    In this study, 22 tap water samples and six well water samples were randomly gathered from the selected hospitals in different areas of Tehran from September 5 to November 20, 2020. The samples were collected in sterile bottles according to the procedure detailed in national standard methods. In this study, Helicobacter pylori was evaluated using Polymerase Chain Reaction (PCR) and surface culture. Data analysis was done by SPSS18 software.  

    Results

    This study showed Helicobacter pylori in two samples (10.3%) by PCR. The mean values of Helicobacter pylori in tap water and well water samples were 0.18 ± 0.85 and 0.67±1.63, respectively. The mean values of heterotrophic plate count in tap water and well water samples were 0.00 ±0.00 and 7.83±2.10, respectively. The mean values of coliforms, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium perfringens, and Streptococcus faecalis in tap water were 0.00 ±0.00.

    Conclusion

    Helicobacter pylori has high persistence in the aquatic environment due to resistance in harsh environments and its absence will be an indicator of proper environmental health. So, according to our results, infection control and preventive strategies to reduce the risk of exposure to Helicobacter pylori for safe water supply are purposed to public health authorities. The evaluation of the biological quality of water (heterotrophic bacteria, coliforms, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium perfringens, and Streptococcus faecalis), physicochemical quality of water, and Helicobacter pylori in water is among the strengths and innovations of this research.

    Keywords: Helicobacter pylori, Heterotrophic plate count, Polymerase Chain Reaction (PCR), Surface Culture
  • Mohammadhasan Yazdani *, Maryam Jami Odulo, Zhila Farzaneh Sadat Zaranji Pages 257-268
    Background and Aim

    Waste disposal and accumulation in the environment is well known as an environmental and human health problem that, in addition to environmental aesthetic issues, is a threat to the mental, physical, and emotional health of citizens. Despite the positive effects of the COVID-19 outbreak on the environment, it has also had negative effects on the environment. This study aimed to pathologically analyze the environmental behavior of citizens in District 3 of Ardabil with emphasis on littering during the COVID-19 pandemic and taking into account four criteria (lack of facilities, dirty environment, anonymity, and habit of littering). 

    Materials and Methods

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. Excel and SPSS software (to estimate the average answers to the questionnaire) were used to analyze the data. To measure the environmental behaviors of the citizens of the studied areas, the relevant indicators were used with the entropy weighting method and the target areas were classified using decision-making techniques. Finally, the Copeland integration technique was used to achieve the final prioritization.

    Results

    Based on the findings of various decision-making techniques, the Molayosef and Molabashi neighborhoods were in the most unfavorable situation with the lowest score and ranked first in terms of waste distribution, and the Rezvan neighborhood was in the last rank with the highest score and had the best status.

    Conclusion

    Since many citizens consider the lacked or poor waste disposal services as one of the important reasons for littering behavior, therefore, providing health-care and education infrastructure in the city is very important to encourage community members toward responsible environmental behaviors.

    Keywords: Pathology, Environmental Behavior, littering, COVID-19, Ardabil
  • Mahdi Abedini, Toraj Karimi *, Adel Azar, Farzane Khosravani Pages 269-291
    Background and Aim

    Hospital waste is the second most hazardous waste after radioactive waste. Although this waste threatens the health of citizens and the environment, disagreements between responsible organizations have made the management of hospital waste a serious problem. Inefficient management of this waste and the increase of its volume due to the spread of the coronavirus disease have increased the need to study this issue. So, this issue in the country requires accurate scientific, practical, and technical frameworks calculated according to the waste management law and relevant executive regulations. Therefore, in this study, to improve the inter-organizational problems of waste management, the conflicts and contradictions between the stakeholders of this issue were studied and structured.

    Materials and Methods

    In this paper, participants were first identified using the journey-making method. Then, by drawing a power-interest diagram, the role of each participant was determined, and the main actors were identified. Next, the problem of hospital waste management actors was structured by the drama theory. 

    Results

    The results showed that according to the priorities and decision options of the five main actors at the negotiating table, there are many problems of non-cooperation and conflict between them. The most conflict is formed between waste organizations and hospitals and the most important type of problem between organizations is the problem of rejecting each other's options.

    Conclusion

    Conflicts caused by rejection dilemmas can be considered the best type of conflict that can be improved by compromise and cooperation of organizations with each other. In this situation, these conflicts can be turned into cooperation by negotiating, flexibility, compromise, and of course, innovation in offering newer options.

    Keywords: Hospital Waste Management, Problem Structuring, Inter-organizational conflict, Drama Theory, Journey Making
  • Marjan Teymouri Yeganeh, Liela Teymoury Yeganeh * Pages 292-300
    Background and Aim

    This study was conducted to evaluate the knowledge, practice, and attitude of food health and safety in foodservice centers in Kermanshah province during the outbreak of COVID-19.

    Materials and Methods

    This research is a cross-sectional study. A questionnaire was used to collect data. To determine the reliability, the questionnaire was completed twice in one week. The questionnaire was organized into four sections including demographic information, knowledge section, attitude section, and performance section. In the first part, demographic information included gender, age, level of education, income, health, and satisfaction. In the second part, 7 two-option questions on knowledge were used. In the third part, 12 questions were used with a 5-point Likert scale, and in the performance part, 10 questions were considered with a 5-point Likert scale.

    Results

    Observing the principles of health and food safety can minimize the possibility of contamination of food with any pathogen, especially the new coronavirus. In this regard, the mean score of the respondents' attitudes (67.51 ± 3.5) was estimated. This mean was estimated to be equal in the health sector (51.48 ± 3.7) and the safety sector (58.19± 6.7). Therefore, the safety sector score was higher than the health sector score. The mean performance score of the respondents (72.45± 4.1) was estimated. This mean was estimated to be equal in the health sector (49.31 ± 2.1) and the safety sector (65.2± 7.7). Therefore, the safety sector score was higher than the health sector score. The mean score of respondents' knowledge (54.6± 71.8) was estimated. This mean was estimated to be equal in the health sector (49.31± 2.1) and the safety sector (35.11± 5.7). Therefore, the score of the health sector was higher than the safety sector score.

    Conclusion

    The results of this study showed that the knowledge, practice, and attitude of food health and safety in foodservice centers in Kermanshah province at the time of the outbreak of COVID-19 were relatively weak. Most of the respondents were not sufficiently aware of the microorganisms in the hands and nose, the importance of hand hygiene before and during food preparation and serving, the temperature of hot food storage, and the status of microorganisms in the refrigerator. This lack of awareness can create the condition for cross-contamination and increased growth of food-borne microorganisms during the outbreak of COVID-19.

    Keywords: Attitude, AWARENESS, PERFORMANCE, QUID 19, HEALTH, SAFETY, FOOD SERVICE CENTERS