فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی و بلاغی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زیباشناسی تکرار بسیط در اشعار ولید الاعظمی (بررسی موردی تکرار حروف مبنا در دو قصیده رغم القیود وشباب الجیل)
    عبدالحمید احمدی*، آشور قلیچ پاسه، ذبیح الله صفرزایی صفحه 1

    یکی از تکنیک هایی که برای زیبا سازی کلام از آن استفاده می شود و بیانگر زبان عاطفی شاعر است و کلام او را موزون و برجسته می سازد، تکنیک تکرار است که از دیرباز در میان شاعران و نویسندگان رایج بوده و در شعر معاصر نمود بیشتری پیداکرده است. «تکرار» علاوه بر اینکه به انسجام متنی کمک می کند، توجه مخاطب را به دغدغه های فکری نویسنده معطوف می دارد و به همین دلیل در ادبیات و به خصوص در شعر نقش بسزایی ایفا می کند. ناقدان معاصر تکرار را به دو دسته اصلی تکرار بسیط و تکرار مرکب تقسیم نموده اند. در زیرمجموعه تکرار بسیط، تکرار حرف و کلمه وجود دارد. ولید الاعظمی (2004-1930) شاعر معاصر عراقی در اشعار خود از گونه های مختلف این تکنیک استفاده نموده است. در این پژوهش، با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی، تکرار حرف مبنا در دو قصبده "رغم القیود" و "شباب الجیل" ولید الاعظمی مطالعه و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق بیانگر آن است که نمود تکرار حر ف مبنا در این دو قصیده کاملا با مضمونشان منسجم است به گونه ای که درگسترش دامنه معنایی قصاید، و برجسته نمودن درون مایه های آن نقش مهمی ایفا می نماید.

    کلیدواژگان: علوم بلاغی، تکرار بسیط، تکرا ر حرف مبنا، درون مایه های دینی، ولید الاعظمی
  • واکاوی نظامند هنجار گریزی در غزلیات سیف فرغانی (با تکیه بر الگوی لیچ)
    مهدی شریفیان*، فاطمه فقیه زاده صفحه 2

    فرا هنجارگریزی یا هنجارگریزی از وجوه « رستاخیز واژگان » بر مبنای زبان شناسی و از نظریه های نقد ادبی است ، که در چارچوب مکتب فرمالیسم روسی در سال 1917، بیان شده اشت . این نظریه ، ارتباط تنگاتنگی با علم بلاغت و آرایه های ادبی آن دارد. جفری لیچ ، زبان شناس انگلیسی ، آشنایی زدایی را نتیجه توازن یا قاعده افزایی و فراهنجاری می داند. الگوی هنجار گریزی لیچ بررسی هشت نوع هنجارگریزی شامل آوایی ، زمانی، سبکی ، گویشی، معنایی، نحوی، نوشتاری و واژگانی است. مساله اصلی در این پژوهش، به شیوه تحلیلی توصیفی،بررسی انواع هنجارگریزی بویژه هنجارگریزی معنایی در غزلیات سیف فرغانی است. در مقاله حاضر، نمونه هایی از هنجارگریزی با نمونه های تصادفی از غزلیات سیف فرغانی از قبیل مجاز، تشبیه، استعاره، کنایه، متناقض نما و... انتخاب شده است. نتیجه بررسی های نشان داد ؛ سیف از روش هنجارگریزی بسیار بهره برده و از انواع مختلف هنجارگریزی معنایی استفاده کرده است؛ این بهره گیری ها به صورت یکسان نبوده و یکی از پر بسامد ترین هنجارگریزی هایی غزلیات سیف؛ تشبیه می باشد ، که این هنجارگریزی ها در شعر وی، از نوع تجسم گرایی است.

    کلیدواژگان: آشنایی زدایی، هنجارگریزی معنایی، برجسته سازی، سیف فرغانی، لیچ
  • نقد و بررسی سبک نگارشی داستان کوتاه «بیت من لحم» اثر یوسف إدریس
    الهه ستاری*، حسن مجیدی، جعفر پناهی راد صفحه 3

    داستان کوتاه از گونه های ادبی معاصر در قرن بیستم به حساب می آید که مورد توجه جهانی قرار گرفته است نظر به جایگاه ویژه ی آن، بسیاری از ناقدان به پژوهش و بررسی آثار نوآوران این جنس ادبی روی آوردند.یوسف ادریس از نویسندگان مشهور جهان عرب به ویژه کشور مصر می باشد. وی با رویکرد و اسلوبی رمزگرا زاویه ی پنهانی از زندگی را ترسیم می کند و به تصویر می کشاند و از داستان کوتاه برای نشان دادن بی عدالتی، فضای سیاسی جامعه و مشکلات آن، فقر اقتصادی و فرهنگی، انسان و ارزش های او سود می برد. همواره در تلاش است تا شخصیت ها را با رویکرد های فکری و ادبی خود انتخاب نماید و بین آن ها و عناصر دیگر داستان تناسبی در خور ایجاد کند. شخصیت های داستان او بیشتر فقیران و اقشار متوسط جامعه هستند. زبان ارایه ی داستان یک زبان فنی و پویا است. از جمله های کوتاه برای رساندن معنای مطلوب و جمله های مقلوب را به دلیل مناسبت با محتوای رمزی داستان استفاده می کند. هدف ادریس نشان دادن واقعیت های جامعه ی مصر است، جامعه ای که بی منطقی، بی عدالتی و عدم توجه به ارزش های والای انسانی حاکم بر آن و سکوت عنصر اساسی در روابط میان افراد است. جستار حاضر سعی دارد آگاهی نسبی از زندگی و سبک نگارشی یوسف ادریس به خواننده-ی ایرانی عرضه کند زیرا افراد انگشت شماری در ایران، به بررسی آثار وی پرداخته اند. او صادقانه هر آن چه در ذهن دارد و پرورانده است را به کمک الفاظ و جمله ها در داستانش بیان می کند.

    کلیدواژگان: یوسف إدریس، داستان کوتاه، نقد، سبک، سمبولیک
  • بررسی رابطه زبان و جنسیت و تصویر در اشعار سیمین بهبهانی
    حمید جعفری قریه علی* صفحه 4

    بررسی متون ادبی به ویژه سروده های ادب فارسی نشان می دهد که رابطه ای نهفته بین جنسیت و تصویر وجود دارد. از آن جا که تصاویر شعری با همراهی سازه های دستوری، زبان گویای شاعر شمرده می شوند، می توانند او را در انتقال پیام به مخاطب، یاری رسانند احساسات و عواطف زنانه در نوع کاربرد واژه ها، ساختار نحوی و تصویرپردازی های شاعرانه اثر می گذارد و این موضوع سبب تشخص سبکی می شود. در این پژوهش به ویژگی های سبکی شعر سیمین بهبهانی در حوزه صورخیال پرداخته می شود. تا روشن شود احساسات و تمایلات زنانه چه تاثیری در خلاقیت های هنری شاعر و آفرینش تصاویر شعری او داشته است؟ با توجه به این که پژوهش حاضر ویژگی های تصویری شعر سیمین بهبهانی را در پیوند با جنسیت و زبان بررسی می کند، نتایج آن در سبک شناسی و مطالعات اجتماعی کاربرد دارد. حاصل پژوهش نشان می دهد که درون مایه تصویرهای شعر سیمین بهبهانی اندوه و آرزوست و این تصویر کانونی ساخت ها و تصویرهای فرعی دارد که بازتاب کلی جهان بینی شاعر است. سیمین بهبهانی از این تصاویر جزیی با کمک سازه های زبانی برای برقراری پیوند با جهان بیرون و انتقال پیام خود بهره می برد،.به گونه ای که بخش عمده ای از اشعار او در حوزه تصویر، بیانگری ها و بازنمایی های طبیعی اخلاق و رفتار زنان به شمار می آید

    کلیدواژگان: تصویر، جنسیت، زبان، سیمین بهبهانی، شعر زنان
  • بازخوانی مکتب بازگشت ادبی؛ پیش زمینه ها و پیامدها
    مریم محمودی نوسر*، قدسیه رضوانیان صفحه 5

    بازگشت ادبی، دوره ای طولانی از تاریخ ادبیات فارسی از پایان عصر صفوی تا دوره فتحعلی شاه و ناصرالدین شاه قاجار؛ یعنی دوره غلبه تمام عیار آن است. این رویکرد در این بازه زمانی، به پیدایش جریان های مختلفی از نظم و نثر به شیوه کلاسیک و برمبنای مقابله با سبک جاری منجر شد و نوعی نوکلاسیک تقلیدی را رقم زد. در این پژوهش، زمینه ها و علل این گذشته گرایی و چرایی محوریت "اصل تقلید" بهروش تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته و چنین دریافت شد که شرایط خاص این دوره از تاریخ کشور که در امتداد حمله مغول به آشفتگی نهادهای مختلف اجتماعی انجامید، بحران هویتی و آسیب عمیق حوزه فرهنگی را به عنوان مهمترین پیامد این وضعیت درپی داشته است که به دلیل در خود بستگی سیاسی و فرهنگی، در فقدان زمینه های توسعه و چشم انداز روشن و نیز نبود رویکرد آینده نگر، آرمانشهر خود را بر سنت های ادبی سده های پیشین بنا نهاده و به ناگزیر حفظ سرمایه فرهنگی گذشته را مغتنم شمرده و نسخه بدلی از آن ارایه نموده است.

    کلیدواژگان: مکتب بازگشت، تقلید، گذشته گرایی، گفتمان، بحران هویت
  • رمزگشایی از برخی کهن الگوها در عامه سروده های مهدی اخوان ثالث
    رحمان فلاحی مقدم، یوسف نیک روز*، محمدحسین نیکداراصل صفحه 6

    ادبیات در گذر تاریخی خود از عوامل بسیاری اثر پذیرفته است که از جمله آن ها می توان، عناصر زبان عامیانه را نام برد؛ البته تاثیر این عناصر در همه دوران ادب فارسی به یک اندازه نبوده است. زبان عامه به عنوان گونه ای از زبان دربردارنده عناصر گوناگونی است که به نسبت قابل توجهی در شعر شاعران معاصر نمود یافته است. فولکلور مجموعه ای است از اعتقادات، افسانه ها، قصه ها، عادات و سنن و خرافاتی که در عمل، سینه به سینه از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود و بیانگر آرزوها و شیوه تفکر و ارزش های فرهنگی یک قوم است. شاعران و ادیبان از جمله حافظان فرهنگ و سنن عامه هستند که فرهنگ مردم عصر خود را در آثار خویش ثبت می کنند. مهدی اخوان ثالث از جمله شاعران معاصر، از عناصر زبان عامه در اشعار خود بسیار بهره برده است. اشعار او زمینه اجتماعی دارد. وی به ویژه در اشعار محلی خود توجه خاصی به فرهنگ عامه داشته و مولفه های گوناگون فرهنگ عامه را در آثار او می توان مشاهده کرد. در این پژوهش که به شیوه توصیفی- تحلیلی و روش کتابخانه ای است، تلاش شده است تا با تعاریفی دقیق و جامع از کهن الگو و صور کهن الگویی، نمودهای آن در اشعار عامیانه اخوان استخراج و مورد بررسی قرار گیرد. با بررسی اشعار عامیانه اخوان، کهن الگوهای آنیما، سایه، نقاب، آب، سفر و اعداد در اشعار او به کار رفته است.

    کلیدواژگان: اشعار عامیانه، اخوان ثالث، کهن الگو، شعر معاصر
|
  • The aesthetics of simple repetition in the poetry of Walid Al-Azami(Examining the repetition of the alphabets in two poems "despite restrictions" and "the youth of the generation" as a model)
    Abdolhamid Ahmadi *, Ashuor Qelich Paseh, ZabihAllah Safarzayi Page 1

    Iteration is one of the techniques utilized for embellishment of discourse and is the expression of the emotional language of the poet. It also makes the discourse, harmonious and prominent. It has been conventional among poets and writers for a long time and is more prominent in contemporary poems. In addition, increasing the coherence of text, it makes the audience to concentrate on writer's concerns. As a result, it plays a prominent role in literature and especially the poem. contemporary criticizers categorized iteration as two main categories of "extensive iteration" and "compound iteration". There is an iteration of letter and word in a subset of extensive iteration, and compound iteration includes an iteration of the sentence (phrase) and section (cross-section). The Iraqi contemporary poet, Walid Al - Adhami (1930 - 2004) utilized the diffrent types of this technique in his poems. In This paper was studied Relying on a descriptive-analytical method, the repetition of the base letter in the two odes of "Despite the restrictions" and "the youth of the generation" by Walid al-Azami. The results of the research indicate that the repetition of the base letter in these two poems is completely consistent with their theme, so that it has played an important role in expanding the semantic range of the poems and highlighting their themes

    Keywords: science of rhetoric, simple repetition, repetition of the alphabets, Walid Al - Adhami
  • A Survey on Semantic Escape Norm in Saif Farghani
    Mehdi Sharifian *, Fateme Faghehzade Page 2

    From a constructivist point of view, normality is one of the most effective methods of language prominence and descriptiveness in poetry. Which many poets have enjoyed. In contemporary poetry, Nima played a big role in establishing this norm. One of the poets who uses the method of normative gesture to highlight his poetry is Saif Farghani. The fundamental place of language in literature as the most important means of creating an artwork is an undeniable truth. The language in literary works is so different and transformed that it is studied as a unique language. In the field of linguistic approaches, it is believed that the main factor of poetry creation in general is semantic normality. The main issue in this research is the descriptive analytic method of normativeism, and in particular the semantic normality in the Saif Farghani poetry. For this purpose, we tried to introduce the definitions of normativeism and the recognition of the sonnets of Saif Farghani, by selecting random samples from their nouns, the elements of the normative formulation of the semantic, such as permissible, simile, metaphor, abstract, contradictory ... Show it. Studies have shown that Saif has benefited from the normalization method and thus highlighted his poetic language. In his poetry, various types of semantic normality have been used, but this is not the same. One of the most frequent normalization of the Saif sermon is similar. And this norm-setting in his poetry is a type of embodiment

    Keywords: Saif Farghani, detection, Ghazal, Semantic Normalization, Highlighting
  • A Review of the Short Story Writing Style of “A House of Flesh” by Yusuf Idris
    Elaheh Sattari *, Hassan Majidi, Jafar Panahirad Page 3

    Short story is of the contemporary literary genres in twentieth century which enjoys a universalAttention. Regarding its special place, most of the critics has done researches and surveys on the innovators works of this type.Yusuf Idris is among the well known writers of the Arab world, namely Egypt. Writing in cipher and adopting such a device, he portrays the hidden part of the life. He uses short story to depict injustice, the politic atmosphere of the society and its problem, the cultural and economic indigence and human being and its values. He always attempts to choose his characters compatible with literary and intellectual approaches so that he can create an appropriate relationship between his characters and the other elements of the story.The characters in his story are mostly chosen from the poor and the middle class of the society. The diction he uses is a technical and dynamic one. He employs short sentences to convey the optimal meaning and also inverted sentences to be in accordance with the encoded content of the story. Idris purpose is to show the realities of Egypts society. The society governed by irrationality injustice in which the sublime values of human beings are ignored and silence is the fundamental element in the relationship existing among individuals.The ongoing disquisition attempts to provide Iranian readers with adequate and relative familiarity

    Keywords: Yusuf Idris, Short Story, criticism, Style, Symbolic
  • Evaluating the Relationship between Gender and Imagery in the Poetry of Simin Behbahani
    Hamid Jafarighariyeali * Page 4

    Evaluating the Relationship between Gender and Imagery in the Poetry of Simin BehbahaniHamid Jafari Ghariyeh AliAssociate professor,Vali-e-Asr university of Rafsanjanhzer1345@yahoo.comAbstract A close analysis of Persian poetry reveals a covert relationship between gender and imagery. Imagery, embedded in grammatical structures, is the poet’s medium to convey the desired meaning. Feminine emotions determine a certain lexicon, syntax and imagery, which creates a distinct stylistic features. The present study analyzes imagery in the poetry of Simin Behbahani to see how feminine emotions and desires determine her creativity and artistic development. Results indicate that melancholy and aspiration are two key themes of Behbahani’s poetry that reflect her perspective on life. Her detailed imagery is a combination of internal message of the poem and the external world. A majority of her poetry is a representation of female ethics, behavior and imagery. Keywords: imagery, gender, Simin Behbahani, female poetryKeywords: imagery, gender, Simin Behbahani, female poetry

    Keywords: imagery, Gender, Simin Behbahani, female poetry
  • Rereading the school of literary restoration; Backgrounds and Consequences
    Maryam Mahmoudi Nosar *, Ghodsie Rezvanian Page 5
  • Decoding of some archetypes in the folk poems of Mehdi Akhavan Sales
    Rahman Fallahi Moghaddam, Yousef Nikrooz *, Mohammadhosain Nikdarasl Page 6

    Literature in its historical passage has been influenced by many factors, among which we can name the elements of slang; Of course, the influence of these elements has not been the same in all periods of Persian literature. Folk language as a form of language contains various elements that are relatively noticeable in the poetry of contemporary poets. Folklore is a collection of beliefs, myths, stories, customs and traditions and superstitions that in practice are passed down from generation to generation and express the aspirations and way of thinking and cultural values of a people. Poets and writers are among the custodians of popular culture and traditions who record the culture of the people of their time in their works. Mehdi Akhavan Sales, among contemporary poets, has used the elements of popular language in his poems. His poems have a social background. He pays special attention to popular culture, especially in his local poems, and various components of popular culture can be seen in his works. In this descriptive-analytical research and library method, an attempt has been made to extract and study its manifestations in the folk poems of the Brotherhood with accurate and comprehensive definitions of archetype and forms of archetype. By examining the Brotherhood's folk poems, anime archetypes, shadows, masks, water, travel and numbers have been used in his poems.

    Keywords: Folk Poems, Third Brotherhood, Archetype, contemporary poetry