فهرست مطالب

فصلنامه ناتوانی های یادگیری
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 41، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی ارخودی قلعه نوئی*، طلیعه سعیدی رضوانی، فرهاد تنهای رشوانلو، سید امیر امین یزدی، زهره ارخودی قلعه نوئی صفحات 6-19

    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روانسجی مقیاس 15 گویه ای کیفیت زندگی کودکان و نوجوانان با ناتوانی های ویژه یادگیری بود. در یک طرح توصیفی-همبستگی و به طور دقیق تر انطباق یابی آزمون 195 نفر از والدین دانش آموزان مراجعه کننده به مراکز ناتوانی های ویژه یادگیری شهر مشهد در سال تحصیلی 1398-1397 به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و به مقیاس کیفیت زندگی کودکان و نوجوانان با مشکلات یادگیری ویبر و همکاران (LD/QOL15) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، روایی سازه و بررسی همسانی درونی بوسیله نرم افزارهای SPSS24 و AMOS20 انجام گرفت. نتایج نشان داد مقیاس از ساختاری سه عاملی برخوردار است که 28/62 درصد واریانس را تبیین می کند. تحلیل عاملی تاییدی نیز این ساختار و نیز ساختار تک عاملی را تایید کرد. همسانی درونی مقیاس با آلفای کرونباخ برای ابعاد عملکرد تحصیلی، درک مدرسه ای، بعد روانشناختی کودک/خانواده وکل مقیاس به ترتیب 80/0، 84/0، 84/0، و 84/0 و ضرایب دونیمه کردن نیز به ترتیب 74/0، 84/0، 81/0 و 68/0 بدست آمد. بنابراین مقیاس کیفیت زندگی کودکان و نوجوانان با ناتوانی های ویژه یادگیری در نمونه دانش آموزان شهر مشهد از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار بود و می تواند به عنوان ابزاری دقیق در این زمینه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ناتوانی های ویژه یادگیری، روایی، پایایی
  • شایسته اشرف زاده *، ویدا اندیشمند، امان الله سلطانی صفحات 20-32
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه‌ واسطه های تحصیلی با راهبردهای شناختی- فراشناختی و باورهای انگیزشی در کودکان دارای اختلالات یادگیری خاص بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی و همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقطع چهارم تا ششم ابتدایی بودند که در سال تحصیلی 97-98 به مراکز اختلالات یادگیری شهر تهران مشغول آموزش بودند و تعداد 202 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های سبک های یادگیری (کولب، 1985)، راهبردهای شناختی- فراشناختی (داوسون و مک‌اینری ، 2005) و باورهای انگیزشی (پینریچ و دی گروت، 1990) جمع آوری و به کمک نرم افزارSPSS نسخه 20 و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد پیش بینی واسطه های تحصیلی بر راهبردهای شناختی- فراشناختی و باورهای انگیزشی و مولفه‌های آن معنادار است (0/001>P). به ترتیب باورهای انگیزشی بیشترین مقدار؛ یعنی 0/51 ، راهبردهای شناختی 0/41 و راهبردهای فراشناختی 0/32 از واریانس واسطه های تحصیلی را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    واسطه های تحصیلی با راهبردهای شناختی- فراشناختی و باورهای انگیزشی در کودکان دارای اختلالات یادگیری خاص رابطه دارد.

    کلیدواژگان: واسطه های یادگیری، راهبردهای شناختی- فراشناختی، باورهای انگیزشی، اختلالات یادگیری خاص
  • سجاد بشرپور*، الهام سیف، محمد نریمانی صفحات 33-46

    اختلال نارساخوانی شایع ترین اختلال یادگیری است و شواهد نشان می دهد که اختلال در کارکردهای اجرایی در بروز علایم این اختلال نقش مهمی دارند. هدف این مطالعه ارایه تصویر روشنی از وضعیت کارکردهایی اجرایی در کودکان نارساخوان در مطالعات ایرانی است. این مطالعه از نوع مطالعات ثانویه است و با توجه به روش اجرا، مرور سیستماتیک تلقی می شود. جامعه آماری مطالعه حاضر کلیه مطالعاتی است که از جوانب مختلف به موضوع کارکردهای اجرایی کودکان نارساخوان در ایران پرداخته اند. در جستجوی اولیه، 234 مقاله یافت شد که با ارزشیابی صورت گرفته بر اساس ملاکهای ورود در نهایت12 مقاله وارد مطالعه شد. مطالعات بین سالهای 1380 تا 1397 منتشر شده و همچنین بسیاری از مقالات به مقایسه کارکردهای اجرایی و چگونگی عملکرد آنها در کودکان نارساخوان پرداخته بودند. بیش از نیمی از مقالات به بررسی مداخلات انجام گرفته بر روی کارکردهای اجرایی این کودکان پرداخته بودند. نتایج این مطالعات نشان دهنده این بود که بین کارکردهای اجرایی در کودکان نارساخوان و عادی تفاوت معنی داری وجود دارد، مرور سیستماتیک این مطالعات گویای این است که استفاده از روش های مداخله ای متمرکز بر بهبود کارکردهای اجرایی می تواند به بهبود علایم و مشکلات کودکان نارساخوان کمک کند.

    کلیدواژگان: مرور سیستماتیک، کارکردهای اجرایی، نارساخوانی
  • فرشته ذاکرنیا، علی محمد ناعمی* صفحات 47-61
    هدف

    پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش قدردانی با رویکرد اسلامی بر خودبخشایشگری و صبر مادران کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری خاص بود.

    روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مادران کودکان 6 تا 12 ساله مبتلا به اختلالات یادگیری خاص سبزوار در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 55 نفر بود. بدین منظور تعداد 40 مادر دارای کودک مبتلا به اختلالات یادگیری خاص بر حسب شرایط ورود به پژوهش به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش کنترل (هر گروه 20نفر) جایگزین شدند. پس از انجام پیش آزمون به کمک پرسشنامه های خودبخشایشگری و صبر، گروه آزمایشی 10 جلسه (هرهفته دو جلسه) 75 دقیقه ای برنامه آموزش قدردانی با رویکرد اسلامی را دریافت کرد. درحالی که گروه کنترل هیچ برنامه مداخله ای دریافت نکرد. داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش قدردانی با رویکرد اسلامی موجب تفاوت معنی دار بین خودبخشایشگری، صبر و مولفه های آن ها در مادران کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری خاص شده است (0/05>P).

    نتیجه گیری

    آموزش قدردانی با رویکرد اسلامی بر خودبخشایشگری و صبر مادران کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری خاص تاثیر مثبت دارد. بنابراین می توان گفت که از این برنامه می توان برای کمک به مادران کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری خاص استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش قدردانی با رویکرد اسلامی، خودبخشایشگری، صبر، اختلالات یادگیری خاص
  • وحیده زلفی، سید داود حسینی نسب*، معصومه آزموده صفحات 62-76
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش راهبرد های شناختی- فراشناختی بر حافظه کاری و بازداری پاسخ دانش آموزان دارای اختلال ویژه یادگیری از نوع خواندن انجام شد.

    روش ها

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان ابتدایی شهر میاندوآب در سال تحصیلی 98-97 بود که 30 دانش آموز دارای اختلال ویژه یادگیری از نوع خواندن با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب و به روش تصادفی در گروه های 15 نفری آزمایشی و کنترل گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون های وکسلر4، استروپ، حافظه کاری ان بک، چک لیست نارساخوانی استفاده شد. گروه آزمایش برنامه آموزش راهبردهای شناختی- فراشناختی را در 18 جلسه 45 دقیقه ای دریافت کردند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که تفاوت در سطح p<0/001 معنادار بوده و آموزش راهبردهای شناختی- فراشناختی موجب بهبود نمرات حافظه کاری و بازداری پاسخ در گروه آزمایش شده است.

    نتیجه گیری

    آموزش راهبردهای شناختی- فراشناختی می تواند در آموزش دانش آموزان با اختلال ویژه یادگیری مورد استفاده قرار گیرد.واژه های کلیدی: راهبردهای یادگیری، حافظه کاری، بازداری پاسخ

    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری، حافظه، بازداری پاسخ
  • اسماعیل سعدی پور، زینب امیری*، حسن میرزاحسینی، مجید ضرغام حاجبی صفحات 77-90
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش تکالیف شنیداری بر بهبود توجه شنیداری در کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی همراه با اختلال یادگیری خاص بود. 

    روش ها

    روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه کودکان 8 تا 10 سال مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی همراه با اختلال یادگیری خاص در منطقه 4 تهران در سال تحصیلی 98-99 بود که از این جامعه آماری، تعداد 30 کودک مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی همراه با اختلال یادگیری به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار یکپارچه عملکرد دیداری و شنیداری سندفورد و ترنر (1994)، پرسشنامه مشکلات یادگیری ویلکات و همکاران (2011) و پرسشنامه کانرز فرم معلمان (1998) جمع آوری شد. گروه آزمایش، تکالیف شنیداری را طی 20 جلسه آموزشی 45 دقیقه ای دریافت کردند. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره با نرم افزار spss نسخه 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش تکالیف شنیداری تاثیر معناداری بر توجه کلی شنیداری، توجه متمرکز شنیداری، توجه انتخابی شنیداری داشته است (0/05>P)، اما بر توجه پایدار شنیداری، توجه تقسیم شده شنیداری و توجه متناوب شنیداری تاثیر معناداری نداشت (0/05<P).

    نتیجه گیری

    آموزش تکالیف شنیداری می تواند روش موثری برای بهبود توجه کلی شنیداری، توجه متمرکز شنیداری، توجه انتخابی شنیداری کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی همراه با اختلال یادگیری خاص باشد. از این رو درمانگران و مربیان می توانند علاوه بر روش های قبلی، برای توانبخشی توجه دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی، از بسته تدوین شده حاضر استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، اختلال یادگیری خاص، تکالیف شنیداری، توجه شنیداری
  • مریم عزتی بابی*، نیلوفر میکائیلی صفحات 91-103
    اهداف

    هدف این پژوهش مقایسه شایستگی اجتماعی و رفتارقلدری- قربانی در دانش آموزان با وبدون ناتوانی یادگیری خاص بود.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری مراجعه کننده به مراکز آموزشی شهرستان گرمی در سال تحصیلی 99-1398 و دانش آموزان عادی(فاقد اختلال یادگیری) همان شهر بودند که از بین آنها تعداد 60 نفر(30 نفر مبتلا به ناتوانی یادگیری و 30 نفر بدون ناتوانی یادگیری) با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه شایستگی اجتماعی کوهن و رسمن و پرسشنامه قلدری- قربانی اولویوس استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیره(مانوا) استفاده گردید. 

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس نشان داد که بین دو گروه در شایستگی اجتماعی و رفتار قلدری- قربانی تفاوت معناداری وجود دارد (P<0/001)؛ بدین ترتیب که شایستگی اجتماعی در دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری کم تر از دانش آموزان عادی است و همچنین رفتار قلدری-قربانی در دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری بیشتر از دانش آموزان عادی است.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان دادکه دانش آموزان با ناتوانی یادگیری خطرپذیری بیشتری برای ابتلا به مشکلات رفتاری (قلدری- قربانی) دارند. از این رو ارایه برنامه های آموزشی به والدین و مربیان به منظور پیشگیری از بروز اختلال های رفتاری و تشخیص و درمان به موقع آن ضروری است .

    کلیدواژگان: شایستگی اجتماعی، رفتار قلدری- قربانی، ناتوانی یادگیری خاص
  • سمیه غلامی*، بدریه بازیاری زاده صفحات 104-117
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه کیفیت رابطه والد با فرزند و میزان کودک آزاری مادران نسبت به فرزند مبتلابه اختلال یادگیری و فرزند غیر مبتلای خود است.

    روش ها

    60 نفر از مادران دارای یک فرزند مبتلابه اختلال یادگیری و یک فرزند فاقد اختلال یادگیری مقطع ابتدایی شهرستان قشم در سال تحصیلی 98-97 با فرزندان آن ها با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و مادران پرسشنامه رابطه والد-کودک پیانتا و دو فرزند آن ها پرسشنامه کودک آزاری را تکمیل نمودند.

    یافته ها

    یافته ها نشان دهنده ی تفاوت معنادار بین کودک دارای اختلال یادگیری و خواهر و برادر بدون اختلال یادگیری او در ابعاد نزدیکی، تعارض و رابطه ی مثبت است (0001/0P≤). همچنین یافته ها نشان می دهد که در بعد وابستگی تفاوت معنادار نبوده است (1/0P≤). تفاوت میانگین ابعاد کودک آزاری والدین در بین فرزندان دارای اختلال و بدون اختلال یادگیری خود بدین صورت که نمرات کودک آزاری عاطفی، کودک آزاری جسمی (0001/0P≤)، غفلت و بی توجهی (01/0P≤) تفاوت معناداری وجود دارد. درواقع، مادران فرزندان دارای اختلال یادگیری خود به نسبت بقیه فرزندان بدون اختلال یادگیری، فرزند مبتلا را بیشتر مورد آزار قرار می دهند و با او نزدیکی و رابطه ی مثبت پایین تری را داشته و همچنین تعارض بیشتری را با او تجربه می کنند.

    نتیجه گیری

    این نتایج لزوم فراهم سازی تمهیداتی برای محافظت از کودکان مبتلابه اختلال یادگیری هم به لحاظ آموزش والدگی به پدران و مادران و هم حمایت قانونی از این افراد را آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: تعامل والد- فرزند، کیفیت رابطه، آزار عاطفی، آزار جسمی، اختلال یادگیری
|
  • Mahdi Arkhodi Ghalenoei *, Talieh Saeidi Rezvani, Farhad Tanhay Reshvanloo, Seyed Amir Amin Yazdi, Zohre Arkhodi Ghalenoei Pages 6-19

    The purpose of the present study is to investigate Psychometric properties of 15-item scale of quality of life for children and adolescents with learning problems (LD/QOL15). In a descriptive-correlational study, 195 parents of students with special learning problems were selected through cluster random sampling in Mashhad during the academic year 2018-2019 and responded to LD/QOL15 by Weber et al (2019). Data analysis was performed by EFA, CFA, construct validity and internal consistency analysis using SPSS24 and AMOS20 software. The results showed that the scale had a three-factor structure that explained 62.28% of the variance. Confirmatory factor analysis confirmed this structure as well as the single-factor structure. Internal consistency of the scale with Cronbach's alpha for the dimensions of academic performance, school comprehension, child / family psychological and quality of life were 0.80, 0.84, 0.84, and 0.84, and split-half coefficients were 0.74, 0.84, 0.81 and 0.68, respectively. Therefore, the quality of life of children and adolescents with special learning problems in Mashhad's students has good validity and reliability and can be used as a precise tool in this field.

    Keywords: quality of life, Learning Problems, Validity, Reliability
  • Shayesteh Ashrafzadeh *, Vida Andishmand, Amanollah Soltani Pages 20-32
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the relationship between educational mediators and cognitive-metacognitive strategies and motivational beliefs in children with learning disorder.

    Methods

    This was a descriptive correlational study. The statistical population consisted of students with learning disabilities in Tehran elementary school in the academic year 2019. For this purpose, a sample of 202 students with primary school learning disorder (fourth to sixth grade) were selected by convenience sampling method from learning disorders centers. Data collected with learning styles Inventory (Kolb, 1985), Cognitive-metacognitive Strategies Scale (Dawson & McInray, 2004) and Motivated Strategies for Learning Questionarie (Pintrich & de Groot, 1990). Data were analyzed by SPSS- 20 software and using mean, standard deviation, Pearson correlation coefficient and multiple regression.

    Results

    The results showed that the relationship between educational intermediaries with cognitive- meta-cognitive strategies and motivational beliefs was significant (P <0.01). Cognitive strategies predict 0.41 and metacognitive strategies 0.32 predict the variance of educational intermediaries. Also, motivational beliefs predict the greatest value of 0.51 of variance of educational intermediaries.

    Conclusion

    Educational intermediaries had relationship with cognitive-metacognitive strategies and motivational beliefs in students with learning disabilities.

    Keywords: Educational intermediaries, Cognitive-metacognitive strategies, motivational beliefs, learning disabilities
  • Sajjad Basharpoor *, Elham Seif, Mohammad Narimani Pages 33-46

    Dyslexia is the most common type of learning disorder and evidence shows that deficits in executive functions play a significant role in dyslexia symptoms. The purpose of this study was to provide a clear picture of the executive functions status in children with dyslexia in Iranian studies. This study was a type of secondary study and according to the method of implementation, a systematic review is considered. The statistical population of this study was comprised of all the studies that have investigated different aspects of executive functions of dyslexic children in Iran from different perspectives. In the initial search, 234 articles were found, which were reviewed and finally, 12 articles were included in the study basing the including criteria. Studies have been published from 1378 to 1396. Many articles have compared the executive function of normal and dyslexic children and More than half of the articles reviewed interventions on the executive functions of these children. Finally, the results showed that there was significant difference between the executive functions in children with dyslexic and normal. The systematic review of these studies showed that using the appropriate interventions focused to executive functions can help to improve the symptoms and problems of children with dyslexia.

    Keywords: systematic review, executive functions, dyslexia
  • Fereshteh Zakerniya, Ali Mohammad Naemi * Pages 47-61
    Objective

    The purpose of this study was to determine the effect of Gratitude training with Islamic approach on Self- Forgiveness and Patience of mothers with Special learning disorders.

    Methods 

    This study was semi-experimentally and the pretest-posttest with a control group was used. The statistical population of the study consisted of all mothers of children with Special learning disorders who lived in Sabzevar in between 2019 and 2020. They were selected according to eligibility criteria and assigned to experimental (n = 20) and control (n = 20) groups using random sampling. First, the pre-test using the Questionnaires of Whol, Dashia, and Wakini (2008) and Khormaee, Farmani & Soltani (2014). Then the experimental group received Gratitude training with Islamic approach for 10 sessions of 75 minutes, while the control group received no intervention. At the end of the program, the two groups were given a post-test. The collected data was analyzed using SPSS23 and descriptive statistics methods (mean and standard deviation) and inferential statistics (analysis of covariance) were applied.

    Results

    The results showed that Gratitude training with Islamic approach with Islamic approach caused a significant difference between self-forgiveness, patience and their components in mothers of children with special learning disorders (p <0.05).

     Conclusion

    Therefore, Gratitude training with Islamic approach is an effective intervention program to help mothers of children with Special learning disorders.

    Keywords: Gratitude training with Islamic approach, self- forgiveness, Patience, learning disabilities, mothers
  • Vahide Zolfy, Seyed Davood Hosseini Nasab *, Masoumeh Azmoudeh Pages 62-76
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effect of teaching cognitive-metacognitive strategies on working memory and response inhibition of students with special learning disabilities such as reading.

    Methods

    which was done by quasi-experimental method and pre-test-post-test design with control group. The statistical population included all primary school students in Miandoab in the academic year of 2018-2019. Thirty students with special learning disabilities in reading were selected as a sample by multi-stage random sampling and randomly assigned to experimental and control groups of 15 people. To collect the data, Wechsler 4, Stroop, N-Beck's Working Memory, Checklist, and Cognitive-Metacognitive Strategy Training Program were used. The experimental group received a training program on cognitive-metacognitive strategies in 18 sessions of 45 minutes.

    Results

    The results of multivariate analysis of covariance revealed that the difference was significant at the level of p <0.001 and training of cognitive-metacognitive strategies improved working memory scores and response inhibition in the experimental group. As a result, teaching cognitive-metacognitive strategies can be used to educate students with learning disabilities.Keywords: Learning Strategies, Working Memory, Response Inhibition

    Keywords: learning strategies, working memory, response inhibition
  • Esmaeil Sadipour, Zeinab Amiri *, Hassan Mirzahosseini, Majid Zargham Hajebi Pages 77-90
    Aims

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of Auditory Tasks Homework Training on Auditory Attention in Children with Attention-deficit/ Hyperactivity Disorder Comorbidity with Special learning disorder.

    Method

    The research method was quasi-experimental study with pre-test- post-test with control group. The statistical population of the present study included all children with attention deficit/ hyperactivity disorder with special learning disabilities in District 4 of Tehran in the academic year of 2020-21. From this statistical population, 30 children with attention deficit / hyperactivity disorder with learning disabilities were selected by multi-stage cluster random sampling method and assigned into two experimental and control groups (15 people in each group). Data were collected with Integrated Visual and Auditory Continuous Performance Test (IVA) (Sandford & Turner, 1994), Colorado Learning Difficulties Questionnaire (CLDQ) (Willcutt et al, 2011) and Conner’s Rating Scale (1998). The experimental group received auditory tasks in 20 sessions for 45 minutes. Data were analyzed by univariate analysis of covariance by SPSS- 23 software 

    Results

    The results showed, that Auditory Tasks had a significant effect (P<0.05) on full attention, auditory attention, focused auditory attention, selective auditory attention. However, the training did not have a significant effect (P>0.05) on sustained auditory attention and intermittent attention.

    Conclusions

    Auditory Tasks can be an effective way to improve overall auditory attention, focused auditory attention, selective auditory attention in children with attention deficit / hyperactivity disorder with specific learning disabilities. Therefore, in addition to the previous methods, therapists and educators can use the present developed package to rehabilitate the attention of students with attention deficit/ hyperactivity disorder

    Keywords: attention-deficit, hyperactivity disorder, specific learning disorder, Auditory Tasks, auditory attention
  • Maryam Ezzati Babi *, Niloofar Mikaeili Pages 91-103
    Objective

    this study aimed at comparison of social competence with bullying–victim behavior in students with and without learning disability

    Methods

    Method the descriptive study was of causal– comparative type. The statistical population of the study included all students with learning disabilities who referred to the educational centers of Germi city in the 2019-2020 academic year and normal student (without learning disorder) of the same city, of them 60 people (30 people with learning disabilities and 30 people without learning disabilities) were selected by available sampling method.

    Results

    For gathering the data were used from Cohen & Riesman social competence questionnaire and Olivious bullying–victim questionnaire، multivariate analysis of variance (MANOVA) was used to analyze data. the results of variance showed that there is a significant difference between the two groups in social competence and bullying – victim behavior (P<0/001); in the other words, the results showed that the level of social competence in the group of students with learning disabilities was less than the group of students without learning disabilities and too the level of bullying-victim behavior in the group of students with learning disabilities was more than the group of students without learning disabilities

    Conclusion

    the results of studies showed that students with learning disabilities have a higher risk of developing behavioral problems (bullying–victimization). Therefore، production programs academic to parents and educators intention prevention of explosion behavior disorders and diagnosis and treatment timely it is necessary.

    Keywords: social competence, bullying– victim behavior, learning disability
  • Somayeh Gholami *, Badriyeh Baziyari Zadeh Pages 104-117
    Objective

    The purpose of the present study was to compare the quality of parent-child relationship and the level of child abuse of mothers who have to children (one with learning disabilities and one children with no learning disabilities).

    Methods

    60 mothers with one child with learning disability and one child without learning disability in 1397- 98 in Qeshm port were selected by purposeful sampling. The mothers completed the parent child relationship scale (PCRS) of Piyanta and their two children completed the Child Abuse Questionnaire. The results showed a significant difference between child with learning disorder and sibling without learning disorder in proximity, conflict, the positive relationship was (P≤0.0001).

    Results

    The significant difference between the mean dimensions of parental child abuse among children with and without learning disabilities was such that child abuse scores (P≤0.0001) and physical abuse child (P≤0.0001). There was a significant difference between neglect and neglect (P ≤0.01). In fact, mothers of children with learning disabilities are more likely to abuse their children than other children without learning disabilities and to have a lower affinity and positive relationship with them and to experience more conflict with them.

    Conclusion

    These results have shed light on the necessity of taking some actions in order to protect the children with learning disabilities. Take parenting training to parents and legal protection from these children as examples.

    Keywords: child abuse, parent - child relationship, normal child