فهرست مطالب

سلامت و محیط زیست - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 52، تابستان 1400)

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 52، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم رضوی مهر، محمدحسین فکری*، فاطمه محمدی شاد صفحات 191-204
    زمینه و هدف

    با توجه به بحران کمبود آب و حضور آلاینده های صنعتی در منابع آبی، تصفیه فاضلاب ها، به ویژه فاضلاب های رنگی یک امر ضروری است. هدف از این مطالعه تصفیه فاضلاب حاوی رنگ متیلن بلو با استفاده از نانوکامپوزیت کربن فعال/اکسید روی (ZnO/AC) حاصل از ضایعات روغن کشی گیاه کلزا به روش سبز است.

    روش بررسی

    در مطالعه حاضر، اثر پارامترهای مختلف (pH، غلظت متیلن بلو، مقدار جاذب، دما و زمان تماس) در جذب متیلن بلو توسط نانوکامپوزیت تهیه شده به کمک نرم افزار طراحی آزمایش (Design of Experiment 7)، به روش سطح پاسخ (Response Surface Method (RSM)) بررسی شد.  

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمایش های پیش بینی شده نشان داد که بالاترین جذب متیلن بلو در شرایط pH برابر با  10، دمای  oC 70، زمان تماس  min50، غلظت اولیه جذب شونده mg/L  10 و مقدار جاذبg  0/05 دیده می شود. در شرایط بهینه جاذب ZnO/AC توانست 98/22 درصد متیلن بلو را از محیط آبی حذف کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به پتانسیل بالای نانوکامپوزیت ZnO/AC در حذف رنگدانه متیلن بلو، می تواند کاندیدای مناسبی در حذف آلودگی های رنگی و تصفیه فاضلاب های کارخانجات نساجی محسوب شود.

    کلیدواژگان: نانو کامپوزیت کربن فعال، اکسید روی، متیلن بلو، گیاه کلزا، روش سبز، بهینه سازی
  • زهرا امیری لگموج، غلامرضا موسوی* صفحات 205-214
    زمینه و هدف

    امروزه آب در زندگی بشر از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است و تامین آب برای مصارف گوناگون یکی از مسایل مهم است. کدورت آب از لحاظ اثرات بهداشتی، زیبا شناختی و زیست محیطی حایز اهمیت است. بنابراین لزوم کاهش کدورت آب بدیهی است. این مطالعه جهت تعیین کارایی واحد فیلتر بافل دار با مدیای اسفنجی در حذف کدورت، عوامل میکروبی و کل کربن آلی از آب انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه، از نوع تجربی بوده و در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد. جهت انجام فرایند فیلتراسیون راکتوری از جنس پلاکسی گلاس و با حجم مفید L 2 طراحی و ساخته شد. فیلترهای مورد استفاده از جنس فوم پلی اورتان بودند. متغیر های مورد بررسی عبارت بودند از غلظت کدورت ورودی (10، 50 و NTU 100) و بار سطحی (7/5، 10 و m/h 15).

    یافته ها

    بین میزان کدورت، کل کربن آلی و همچنین دانسیته میکروبی در آب ورودی رابطه مستقیم وجود داشت. در این مطالعه با کاهش بار سطحی و افزایش کدورت ورودی، راندمان حذف کدورت افزایش یافت. همچنین با کاهش بارسطحی، زمان کار صافی ها افزایش یافته است. به علاوه، حذف کامل کل کربن آلی در شرایط بهینه به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که سامانه فیلتر بافل دار با مدیای اسفنجی یک روش نوین و موثر برای حذف کدورت، عوامل میکروبی و کل کربن آلی از آب های سطحی طبیعی است.

    کلیدواژگان: Turbidity، Microbial contaminant، Total organic carbon، Baffled filter، filtration
  • نعیما وکیلی ساعتلو، تورج مهدی زاده*، جوادعلی اکبرلو، راحله طهماسبی صفحات 215-224
    زمینه و هدف

     شیر یکی از مهمترین اجزای غذایی انسان به حساب می آید. استفاده مداوم از سموم دفع آفات در دهه های اخیر منجر به آلودگی خاک، آب، هوا و شیر و ایجاد نگرانی عمومی در جامعه شده است. مواجهه طولانی مدت با باقیمانده سموم دفع آفات در زنجیره غذایی می تواند مضر باشد، بنابراین نیاز به کنترل شرایط زیست محیطی در راستای ارتقاء شیوه های فرآوری غذای سالم و پایدار وجود دارد.

    روش بررسی

    در این تحقیق 30 نمونه شیر خام گاو در مهر ماه سال 1399 به طور تصادفی از مراکز جمع آوری شیر خام در شهر ارومیه جمع آوری و جهت سنجش باقیمانده سموم با دستگاه گاز کروماتوگرافی با طیف سنجی جرمی GC-MS)) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    ترکیبات ارگانوکلره در برخی نمونه های شیرگاو خام شناسایی شدند .بالاترین میزان باقیمانده این سموم مربوط به سم لیندان (γ- HCH) با دامنه mg/kg 0/6 - 0/3 در 5 نمونه شیر بود. تعداد 15 نمونه از 30 نمونه مورد سنجش حاوی باقیمانده سم آترازین با دامنه  mg/kg1/33- 0/8 و 13 نمونه نیز دارای سم آلاکلر با دامنه   mg/kg0/5 - 0/35 بودند. سموم در تمام نمونه های شیر آلوده در مقادیر بیشتر از مرز بیشینه آفت کش (MRL) طبق مقادیر ذکر شده توسط اتحادیه اروپا وجود داشتند.

    نتیجه گیری

    بررسی حاضر نشان داد که باقیمانده سموم ارگانوکلره آلاکلر، آترازین و لیندان از مقدار MRL طبق بیانیه اتحادیه اروپا (EC) بیشتر بود. همچنین این مطالعه کاهش استفاده از آفت کش های ارگانوکلره هپتاکلر، آلدرین و ایزومرهای هگزاکلروسیکلوهگزان (HCH) از نوع α،β ، γ را منعکس می سازد.

    کلیدواژگان: آفت کش ارگانوکلره، مقدار باقیمانده، شیر خام، گاز کروماتوگرافی-طیف سنجی جرمی
  • مهرنوش ابطحی، محمودعلی محمدی، رضا سعیدی، رامین نبی زاده، معصومه عسکری، بابک محمودی، مریم غنی* صفحات 225-246
    زمینه و هدف

    این مطالعه با هدف ارزیابی کیفیت شیمیایی و میکروبی آب های بطری شده در ایران و محاسبه شاخص کیفیت آب (WQI) انجام گرفت.

    روش بررسی

    برندهای مختلف آب بطری شده (4 نمونه از 71 برند) به طور تصادفی از بازار جمع آوری شدند. مشخصات شیمیایی و میکروبی نمونه ها بررسی و تعیین گردید. در نهایت محاسبات مربوط به شاخص کیفیت آب (WQI) انجام شد و نمونه های آب بطری شده در طبقه بندی های بسیار خوب، خوب، ضعیف، خیلی ضعیف و نامناسب قرار گرفتند.

    یافته ها

    در هیچ کدام از نمونه ها غلظت فلزات سنگین از استانداردهای ایران و غلظت سولفات، کلرور و فلوراید از استانداردهای بین المللی فراتر نبود. در چند نمونه، غلظت نیتریت و نیترات از استاندارد بالاتر بود. در پارامترهای مختلف، بین 8 تا 89 درصد از نمونه ها دارای غلظتی بیش از مقدار درج شده برروی برچسب بودند که بر روی برچسب درج شده بود. تعداد 5 گونه از باکتری های مختلف در 15 نمونه آب یافت گردید. از نظر شاخص WQI، در حدود 63 درصد از نمونه ها دارای کیفیت بسیار خوب بودند. همچنین 34 و 3 درصد از نمونه ها نیز به ترتیب در رده کیفی خوب و ضعیف قرار گرفتند. هیچ کدام از نمونه های آب بطری شده دارای کیفیت خیلی ضعیف و نامناسب نبودند.

    نتیجه گیری

    کیفیت آب های بطری شده تحت بررسی عموما مناسب بود اما با توجه به گستره وسیع آب های بطری شده در ایران بر اساس برند و فصل سال، ارزشیابی مستمر روش های تصفیه آب در شرکت ها و پایش مداوم کیفیت شیمیایی و میکروبی آب های بطری شده در تمام فصول سال پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: شاخص کیفیت آب، آب بطری شده، کیفیت میکروبی، کیفیت شیمیایی
  • ناصح شالیاری، رامین نبی زاده، محسن ویژه*، امید نصری، فرناز صیدی، مسعود یونسیان صفحات 247-260
    زمینه و هدف

    در بررسی خطر پذیری افراد جامعه در ارتباط با مسمومیت های ناشی از مصرف حشره کش ها به ابزاری عملی و اثر بخش جهت ارزیابی این حشره کش ها نیازمند است. بنابراین در مطالعه حاضر به بررسی پایایی و روایی ارزیابی الگوی مواجهه افراد به حشره کش ها پرداخته شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه پس از انجام روایی ترجمه نسخه نهایی پرسشنامه طی بررسی روایی محتوا و صوری براساس توافق صاحب نظران متناسب با جمعیت مورد مطالعه آماده گردید. در گام بعدی روایی پایایی مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. بخش روایی همگرا مطالعه از طریق پانل خبرگان با مشارکت 6 نفر از متخصصین بهداشت محیط، حشره شناسی پزشکی، پزشک عمومی و اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران صورت گرفت. نهایتا نسخه پایایی پرسشنامه در دو مرحله آزمون و باز آزمون با فاصله زمانی 14 روز و با مشارکت 40 نفر از ساکنین شهر تهران مورد آزمون قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج R-CVI و C-CVI برای صد درصد آیتم ها خوب و بین 0/91 تا 0/97 بود. شاخص کل CVI برای کل پرسشنامه از نظر تناسب و شفافیت بین 0/75 تا 1 متغیر بود. از طرف دیگر مقدار ضریب کل کاپا برای پایایی پرسشنامه نیز بین 0/89 تا 1 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به دارا بودن سطح روایی و پایایی قابل قبول، نسخه فارسی این پرسشنامه ابزار معتبری است که می تواند در بررسی خطرپذیری استفاده از حشره کش ها و ارتباط آن با مصدومیت های مختلف در جمعیت ایران بکار رود.

    کلیدواژگان: روایی و پایایی، الگوی مصرف، حشره کش خانگی
  • وحیده برزگر، اکبر غلامپور*، محمدصادق حسنوند صفحات 261-284
    زمینه و هدف

    این مطالعه به منظور بررسی روندهای زمانی بلندمدت و تغییرات مکانی غلظت آلاینده های O3، PM2.5، PM10 در شهر تبریز بین سال های 85 و 96 انجام شد.

    روش بررسی

    غلظت های ساعتی آلاینده های PM2.5،PM10  و O3 ایستگاه های پایش کیفیت هوای این شهر از اداره کل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان شرقی طی سال های 85 تا 96 دریافت شد و پس از بررسی و پردازش داده های دریافتی، مورد آنالیز قرار گرفت. تغییرات مکانی و زمانی آلاینده ها با استفاده از آزمون Mann-Kendall و شاخص Moran’s I مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین سالانه غلظت های  PM10و  PM2.5کاهش یافته اما برای O3 در طول دوره مطالعه تقریبا ثابت بود. در طول بعضی روزهای مورد مطالعه، مقدار آلاینده های PM10 و  PM2.5بیش از رهنمود سازمان بهداشت جهانی و مقادیر استاندارد ملی بود. بالاترین میانگین ماهیانهPM10  در ماه مهر (µg/m³ 80/3)، PM2.5 در ماه دی (µg/m³ 42/9) و O3 در ماه خرداد (µg/m³ 77/8) مشاهده شد. در مقایسه بین مقادیر آلاینده ها در ایستگاه ها نیز ایستگاه راسته کوچه آلوده تر از سایر ایستگاه ها بود.

    نتیجه گیری

    برنامه ریزی و اجرای سیاست های کنترل موثر برای بهبود کیفیت هوای محیط شهر تبریز ضروری است. بنابراین این اطلاعات یک گام کلیدی به مدیران شهری، سیاست گذاران و مسیولین بهداشتی و سلامتی، برای کاهش اثرات بهداشتی ناشی از آلودگی هوا می دهد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، تغییرات زمانی-مکانی، ذرات معلق، ازن، تبریز
  • فائزه کمال، رضا فولادی فرد*، اعظم صباحی هویدا، ذبیح الله قارلی پور، نیره رضایی رحیمی صفحات 285-298
    زمینه و هدف

    اولین و اساسی ترین قدم در ارتقاء عملکرد زیست محیطی، شناسایی و ارزیابی رفتار زیست محیطی است. این در حالی است که ابزار سنجش، پرسشنامه رفتار زیست محیطی در نظر گرفته شده است. بررسی روایی و پایایی پرسشنامه پیش از استفاده ضروری بوده و این پژوهش با این هدف صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    پرسشنامه رفتار زیست محیطی حاوی 36 سوال با استفاده از مروری بر متون و نظر متخصصان طراحی شد. سپس روایی پرسشنامه براساس شاخص روایی (CVI) و نسبت روایی محتوا (CVR) و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ توسط 14 نفر از متخصصان و 40 نفر از گروه هدف سنجیده شد. در نهایت داده ها با نرم افزار SPSS 20 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان داد که پرسشنامه طراحی شده به ترتیب دارای شاخص روایی و نسبت روایی محتوا کل 0/896 و 0/726 است و 4 گویه به علت عدم انطباق با شاخص های روایی محتوا باید از پرسشنامه حذف شوند. پرسشنامه از سازگاری درونی بالایی برخوردار است و با ضریب آلفای کرونباخ 0/85 قابل قبول است.

    نتیجه گیری

    طراحی پرسشنامه به منظور ارزیابی عملکرد زیست محیطی شهروندان صورت گرفت و می تواند در مطالعات بعدی مورد استناد قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: رفتار زیست محیطی، پرسشنامه، روایی، پایایی
  • مسلم رحیمی، مریم محمدی روزبهانی*، خوشناز پاینده، احد نظرپور، ابراهیم پناهپور صفحات 299-318
    زمینه و هدف

    با توجه به گسترش هوای گرد و غباری و انتقال این ذرات به شهرهای استان خوزستان، بررسی وضعیت این ذرات از نظر آلودگی به فلزات سنگین و وضعیت آلودگی آنها اهمیت بالایی دارد.

    روش بررسی

    در این مطالعه، غلظت فلزات Cr، Cu، Zn، Pb، Ni، Mn، Mg، Fe در هوای 4 شهر استان خوزستان (اهواز، دزفول، ماهشهر و آبادان) در شرایط گرد و غبار و بدون گرد و غبار طی یک دوره 9 ماهه (فصول پاییز، زمستان و بهار) در سال های 1398-1397 بررسی گردید. 48 نمونه در شرایط آلوده و 48 نمونه در شرایط غیر آلوده، در نقاط و زمان های یکسان و با استفاده از پمپ نمونه برداری High Volume با دبی L/min 110 و به مدت h 6 برداشت شد. غلظت فلزات با استفاده از دستگاه ICP سنجش شد.

    یافته ها

    میانگین غلظت فلزات مورد بررسی به استثنا Ni، Mn، Mg در زمان گرد و غبار بالاتر از غلظت آنها در شرایط غیر گرد و غباری بود (0/05p<). در هوای گرد و غباری ترتیب فلزات سنگین براساس غلظت Zn> Mg> Mn> Ni> Cr> Pb> Fe> Cu و در هوای غیر گرد و غباری Mg> Mn> Ni>Pb> Fe> Cr بود که نشان می دهد منشا فلزات روی و مس و افزایش غلظت کروم در هوای آلوده، گرد و غبار و انتقال آلودگی از خارج به درون شهرها توسط این پدیده بوده است. شهرهای اهواز، دزفول، ماهشهر و آبادان از نظر وضعیت آلودگی به فلزات سنگین در شرایط گرد و غباری و غیر گرد و غباری وضعیت به شدت غنی شده را داشتند. در بررسی منشا فلزات، نیکل، کروم، روی و منیزیم در مولفه اول، مس، سرب و منگنز در مولفه دوم و آهن در مولفه سوم قرار داشت که منشا زمین زاد این فلز را در مقایسه با منشا انسان زاد فلزات را تایید می کند.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که هر چند غلظت فلزات سنگین در ذرات گرد و غبار هوا در هوای صاف و نیز گرد و غباری مقادیر پایینی را داشت اما نتایج خطر بالای فلزاتی نظیر روی در شهرهای استان خوزستان به ویژه ماهشهر را نشان می دهد که عموما از فعالیت های درون شهری و یا استانی منشا دارند که این موضوع با توجه به شرایط خشکسالی که زمینه را برای بروز بیشتر گرد و غبار فراهم می سازد، نیازمند توجه بیشتری است.

    کلیدواژگان: ارزیابی آلودگی، آلودگی هوا، غبار اتمسفری، خوزستان
  • آزاد ملائی، رضا رفیعی*، مظاهر معین الدینی، سید حسین خزاعی صفحات 319-334
    زمینه و هدف

    هدف از این پژوهش برآورد میزان تولید شیرابه با استفاده از مدلHELP  و بررسی عملکرد آن در مناطق نیمه خشک ایران و همچنین مشخص شدن الگوی تولید شیرابه در دو نیم سال و تعیین مهمترین پارامتر موثر در مقدار تولید شیرابه است.

    روش بررسی

    به جهت اینکه مدل HELP براساس الزامات ایالات متحده آمریکا طراحی و فقط داده های این کشور در آن گنجانده شده است. داده های ورودی نرم افزار با استفاده از تحقیق میدانی آماده شد و با استفاده از این داده ها مدل اجرا شد. برای بررسی صحت نتایج مدل، مقدار تولید واقعی شیرابه 10 ماه برداشت شد (آذر ماه 1398 تا شهریور ماه 1399). بعد از مدلسازی، تحلیل حساسیت هر یک از مهمترین پارامتر های ورودی برای مشخص شدن مهمترین پارامتر موثر در تولید شیرابه انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مدل توانسته مقدار تولید شیرابه را با دقت 75/5 درصد و مقدار ضریب تعیین (R) 60 درصد نسبت به مقدار واقعی برآورد کند. همچنین با توجه به نتایج آنالیز حساسیت، مهمترین عوامل موثر در تولید شیرابه به ترتیب رطوبت پسماند و بارش باران و کم اهمیت ترین پارامتر مساحت سلول لندفیل فعال تعیین شد.

    نتیجه گیری

    در یک جمع بندی می توان بیان کرد که کارآیی مدل HELP در برآورد تولید شیرابه در منطقه مورد پژوهش، رضایت بخش بود. نتایج مدل نشان داد که میزان رطوبت پسماند یکی از عوامل مهم در تولید شیرابه در لندفیل کرج است پیشنهاد می شود که راهکارهای کاهش رطوبت پسماند ورودی شناسایی شوند و مدل برای لندفیل های روباز نیز اجرا شود.

    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، لندفیل، مدلسازی تولید شیرابه، مدل HELP
  • هانیه میربلوکی*، مهرشاد حاجی بابایی صفحات 335-350
    زمینه و هدف

    آنتی بیوتیک ها از جمله آلاینده های سخت تجزیه پذیر و مقاوم در محیط زیست هستند که با توجه به خاصیت ضد زیستی آ نها، حذف و یا کاهش مقدار ورود این آلاینده به محیط امری ضروری است و در این راستا، هدف اصلی از این تحقیق، بررسی کارایی فرایند فنتون و شبه فنتون جهت تصفیه فاضلاب حاوی آنتی بیوتیک اسپیرامایسین است.

    روش بررسی

    اثرات متغیرهای مستقل شامل pH، زمان تماس و مقدار غلظت اکسنده (H2O2) و کاتالیزور (Fe2+ و Fe3+) بر حذف شاخص COD با استفاده از دستگاه COD متر اندازه گیری شد و دامنه و تعداد آزمایش ها با نرم افزار طراحی آزمایش به روش سطح پاسخ (RSM) تعیین گردید.

    یافته ها

    شرایط بهینه آزمایش در روش فنتون با راندمان تصفیه 63/31 درصد، در pH برابر با 4، غلظت هیدروژن پراکسید برابر با mg/L 50، غلظت آهن (Fe2+) برابر با mg/L 75 و زمان تماسmin  5 حاصل شد و شرایط بهینه آزمایش در روش شبه فنتون با راندمان تصفیه 51/21 درصد، در pH برابر با 3، غلظت هیدروژن پراکسید برابر با mg/L 60، غلظت آهن (Fe3+) برابر با mg/L 137/50 و زمان تماس min  32/5 حاصل شد. بر اساس نتایج آنالیز واریانس ANOVA، مقدار f در روش فنتون، نشان دهنده معنی دار بودن مدل است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، روش اکسیداسیون فنتون به عنوان روش بهینه جهت حذف COD از فاضلاب سنتزی حاوی آنتی بیوتیک اسپیرامایسین انتخاب شد که می تواند به عنوان روشی کارآمد در تصفیه فاضلاب های حاوی آنتی بیوتیک بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: اکسیداسیون پیشرفته، فرایند فنتون، آنتی بیوتیک اسپیرامایسین، فاضلاب سنتزی، روش سطح پاسخ
  • محسن انصاری، مهدی فرزادکیا* صفحات 351-362
    زمینه و هدف

    تصفیه و تثبیت لجن فاضلاب همواره هزینه ها و متعاقب آن انرژی بسیار زیادی را به تصفیه خانه های فاضلاب تحمیل می کند. جهت دستیابی به تصفیه و تثبیت هرچه بیشتر لجن، شکستن اجزای پیچیده به اجزای ساده تر به عنوان یک مرحله حیاتی در نظر گرفته می شود. لذا، مطالعه حاضر با هدف امکان سنجی تصفیه لجن تولیدی در تصفیه خانه فاضلاب شهری با کاربرد روش ازن زنی انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه لجن از خط برگشت لجن فعال از تصفیه خانه فاضلاب جنوب تهران برداشت شد. یک ژنراتور ازن با سرعت تخلیه L/min 3 و با غلظت ازن mg/L 35-40 به راکتور واکنش تخلیه و سنجش غلظت ازن باقیمانده به روش یدومتری صورت گرفت. درنهایت، شاخص های میزان جامدات معلق کل (TSS) و فرار (VSS)، اکسیژن موردنیاز شیمیایی محلول (SCOD)، کربن آلی کل (TOC) و اکسیژن موردنیاز بیوشیمیایی محلول (SBOD) در طول فرایندهای ازن زنی با استفاده از روش استاندارد متد مورد اندازه گیری قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق آشکار ساخت که در طول فرایند ازن زنی، میزان TSS و VSS لجن برگشتی فرایند لجن فعال به ترتیب از mg/L 4060 به mg/L 2100 و از mg/L 3300 به mg/L 1850 کاهش یافت. اما SCOD، TOC و SBOD در مدت زمان مشابه واکنش به ترتیب در حدود 18، 11/7 و 14 برابر سیر صعودی داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق می توان نتیجه گرفت که سیستم ازن زنی می تواند به عنوان یک فرایند مناسب جهت تجزیه لجن های تولیدی در تصفیه خانه های فاضلاب و افزایش قابلیت زیست تجزیه شوندگی این لجن ها مورد پیشنهاد قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ازنزنی، تصفیه لجن، تصفیه خانه فاضلاب
  • حسنا جانجانی، مینا آقائی، مسعود یونسیان* صفحات 363-378
    زمینه و هدف

    شناخت عوامل موثر بر مرگ مبتلایان به کووید-19 می تواند اطلاعات جامعی برای تصمیم گیری های پیشگیرانه و حفظ سلامت عمومی فراهم آورده و در مدیریت بهتر این اپیدمی کمک شایانی کند. در این راستا مطالعه حاضر با هدف شناسایی و معرفی عوامل خطر تاثیرگذار بر مرگ بیماران کووید-19 به تفکیک عوامل قابل مداخله و غیر قابل مداخله انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مروری با توجه به اهداف مطالعه، متون مرتبط در زمینه عوامل خطر موثر بر مرگ بیماران مبتلا به کووید-19 در پایگاه های بین المللی Web of Science،Scopus ، Embase، PubMed و Google scholar جستجو و گردآوری شد. در ادامه نتایج استخراج شد و به تفکیک عوامل قابل مداخله و غیر قابل مداخله گزارش گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تقریبا تمامی مطالعات انجام شده در این زمینه به طور مشترک به عوامل خطر غیر قابل مداخله همچون سن، جنس و بیماری های زمینه ای از جمله بیماری های قلبی عروقی، دیابت، فشار خون، بیماری های تنفسی، سرطان، بیماری های خود ایمنی و عصبی اشاره داشتند. با اینکه مطالعات کمی در زمینه عوامل خطر قابل مداخله انجام شده بود اما مواردی همچون عدم بستری زودهنگام یا انتظار طولانی مدت برای پذیرش در بیمارستان، اشغال تخت های بیمارستانی و ICU و همچنین کمبود تجهیزات در بیمارستان ها با افزایش میزان مرگ و میر در این مطالعات مرتبط بود.  

    نتیجه گیری

    با توجه به وضعیت کشورهای مختلف در مواجهه با این بیماری همه گیر، بهبود کنترل اپیدمی کووید -19 و کاهش مرگ و میر آن با در نظر گرفتن عوامل قابل مداخله و انجام اقدامات مناسب امکان پذیر است. طبق نتایج مطالعات تخصیص منابع کافی مالی، پرسنلی و تجهیزاتی می تواند در زمینه کاهش مرگ و میر ناشی از این بیماری موثر باشد. اما با این حال، کنترل اپیدمی کووید-19 جهت کاهش موارد ابتلا، مرگ و نیز پیامدهای اقتصادی و اجتماعی آن با مدیریت یکپارچه در کشور امکان پذیر است. همچنین استفاده از تجارب و راهنمایی های سازمان جهانی بهداشت و کشورهای موفق و ثبات در اقدامات با رویکردی همه جانبه باید مورد توجه قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: کووید-19، کرونا ویروس، عوامل خطر قابل مداخله، مرگ و میر
|
  • Maryam Razavi Mehr, Mohammad Hossein Fekri*, Fatemeh Mohammadi Shad Pages 191-204
    Background and Objective

    Due to the water shortages and the presence of industrial pollutants in water resources, wastewater treatment, especially colored wastewater, is essential. The aim of this study was to treat wastewater containing Methylene Blue dye using activated carbon nanocomposite/zinc oxide nanoparticles (ZnO/AC) obtained from canola oil waste by green method.

    Materials and Methods

    In the present study, the effect of different parameters (pH, Methylene Blue concentration, adsorbent amount, temperature and contact time) on the adsorption of Methylene Blue was investigated. Design of Experiment 7 software (Response Surface Method (RSM)) was used to evaluate the influence of various parameters on Methylene Blue removal.

    Results

    The results of the predicted experiments showed that the highest adsorption of Methylene Blue is at pH = 10, temperature 70 °C, contact time of 50 min, initial adsorption concentration of 10 mg/ L and adsorbent amount of 0.05 g. Under optimal conditions, ZnO/AC adsorbent was able to remove 98.22% of Methylene Blue from the aqueous medium.

    Conclusion

    Appropriate to the high potential of ZnO/AC nanocomposite in the removal of Methylene Blue pigment, it can be a good candidate for the removal of dye contaminants and wastewater treatment of textile factories.

    Keywords: Activated carbon, zinc oxide nano composite, Methylene Blue, Canola plant, Green method, Optimization
  • Zahra Amirilagmuj, Gholamreza Moussavi* Pages 205-214
    Background and Objective

    Access to safe water is critical for protecting human health. Turbidity is one of the main physical parameters that affect the quality of water from both health and aesthetical points of view. Therefore, waters should be treated based on the standards set for turbidity before consumption. This study was performed to determine the performance of a bench-scale baffled filter system for removing the turbidity, microbial population, and total organic carbon (TOC) from the contaminated water.

    Materials and Methods

      A lab-scale Plexiglas baffled filter consisting of five compartments with a total working volume of 2 L was designed and constructed. The polyurethane foam cubes were used as filter media. The effect of turbidity (10, 50, and 100 NTU) and surface overflow rate (SOR: 7.5, 10 and 15 m/h) was investigated on the performance of the developed system.

    Results

    A direct relationship between turbidity, TOC, and microbial density was observed in the inlet water. The efficiency of the baffled filter in the removal of turbidity and the period of the filter operation run both enhanced as the SOR was either decreased or the inlet turbidity was increased. In addition, almost complete removal of TOC from the inlet water was noticed.

    Conclusion

    The results of the present study indicated that the baffled filter system with sponge media can be a novel and effective method for the removal of turbidity, microbial contaminants and TOC from the natural surface water.

    Keywords: Activated carbon, zincoxide nano composite, MethyleneBlue, Canola plant, Green method, Optimization
  • Naiema Vakili Saatloo, Tooraj Mehdizadeh*, Javad Aliakbarlu, Rahele Tahmasebi Pages 215-224
    Background and Objective

    Milk is one of the most important components of human food. In recent decades, the continued use of pesticides has led to contamination of soil, water, air and milk and caused public concern in the community. Long-term exposure to pesticide residuals in the food chain can be harmful. Therefore, there is a need to control environmental conditions in order to improve its healthy and sustainable food processing practices.

    Materials and Methods

     In this study, 30 samples of raw milk were randomly collected in October 2020, from milk collection centers in Urmia and the residual pesticides were determined using gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS).

    Results

     Organochlorine pesticides were detected in some raw milk samples. The highest concentrations of Lindane (γ-HCH) were detected with the values ranging from 0.3 to 0.6 mg/kg in 5 milk samples. Atrazine was detected in 15 samples with the values ranging from 0.8 to 1.33 mg/kg and alachlor was found in 13 samples with the varied range of 0.35 to o.5 mg/kg. Organochlorine pesticide concentrations were higher than maximum residue level (MRL) in all contaminated milk samples according to the values mentioned by the European Union.

    Conclusion

    This study showed that atrazine, lindane and alachlor were higher than MRL according to European Commission (EC). However, other organochlorine pesticides such as Heptachlor, Aldrin and hexachlorocyclohexane (HCH) isomers (α, β and γ) were not detected.

    Keywords: Organochlorine pesticide, Residue level, Raw milk, Gas chromatography–mass spectrometry
  • Mehrnoosh Abtahi, Mahmood Alimohammadi, Reza Saeedi, Ramin Nabizadeh, Masoomeh Askari, Babak Mahmoudi, Maryam Ghani* Pages 225-246
    Background and Objective

    The aim of this study was to evaluate the chemical and microbial quality of bottled water in Iran and to calculate the water quality index (WQI).

    Materials and Methods

    Different brands of bottled water (4 samples from 71 brands) were randomly collected from the market. Chemical and microbial characteristics of the samples were examined and determined. Finally, the calculations related to the WQI index were performed and the water samples were classified as excellent, good, poor, very poor and unsuitable.

    Results

    None of the samples exhibited concentration of heavy metals beyond Iranian water standards, and the concentration of sulfate (SO4), chloride (Cl) and fluoride (F) did not exceed international standards. However, in some samples, nitrite (NO2) and nitrate (NO3) concentrations were higher than recommended standards. With Regard to other water quality parameters, 8% to 89% of the samples exhibited concentration higher than the values provided on the water bottle label. 5 species of different bacteria were found in 15 water samples. According to the WQI index, about 63% of the samples were of excellent quality. Also, the water quality of 34% and 3% of the samples fell in good and poor quality categories, respectively. None of the bottled water samples was of very poor quality.

    Conclusion

    The quality of bottled water investigated in this study was generally suitable, but due to the wide range of bottled water in Iran based on brand and seasons, continuous evaluation of water treatment methods in companies and careful monitoring of chemical and microbial quality of bottled water in all seasons is recommended.

    Keywords: Water quality index, Bottled water, Microbial quality, Chemical quality
  • Naseh Shalyari, Ramin Nabizadeh, Mohsen Vijeh*, Omid Nasri, Farnaz Saeidi, Masud Yunesian Pages 247-260
    Background and Objective

    In assessing the risk of community related poisonings due to insecticide use a practical and effective tool is needed to evaluate insecticides Therefore, the present study aimed to investigate the reliability and validity of exposure patterns to insecticides.

    Materials and Methods

    In this study, after performing validity, translation of the final version of the questionnaire was prepared based on the agreement of experts in accordance with the study population. In the next step, the reliability validity of the study was investigated. Finally, the questionnaire reliability was evaluated by test-retest method at a 14-day interval with the participation of 40 resident of Tehran city.

    Results

     The results of R-CVI and C-CVI were evaluated as good for all of items (between 0.91 and 0.97). The total CVI index for the whole questionnaire ranged from 0.75 to 1 in terms of proportion and transparency. On the other hand, the total coefficient of kappa for reliability of the questionnaire was obtained between 0.89 and 1.

    Conclusion

    Considering the acceptable validity and reliability level of the Persian version, this questionnaire is a valid tool and can be applied to assess the risk of insecticide use and its associated injuries in the Iranian population.

    Keywords: Validity, reliability, Using pattern, Household insecticides
  • Vahideh Barzeghar, Akbar Gholampour*, Mohammad Sadegh Hassanvand Pages 261-284
    Background and Objective

    This study was conducted to investigate the long-term temporal trends and spatial variations of ambient PM10, PM2.5, O3, concentrations in Tabriz city during the years 2006-2017.

    Materials and Methods

    Real-time hourly concentrations of PM10, PM2.5, O3 measured at nine air quality monitoring stations (AQMSs) were obtained from the Tabriz Department of Environment (TDoE) during 2006-2017 and analyzed. Spatial and temporal variations of pollutants using the Mann-Kendall's test and Moran’s I index were analyzed.

    Results

    The results of this study showed that the annual trend of PM10, PM2.5 was decreasing but remained almost constant for O3 during the study period. During some of the studied days, PM10, PM2.5 levels were exceeded greater than the WHO AQG and National standard levels. Moreover, the highest monthly mean concentrations of PM10 in October (80.3 µg/m³), PM2.5 in January (42.9 µg/m³) and O3 in June (77.8 µg/m³) were observed. Comparison between the stations indicated that the Raste Kuche station was more polluted than other stations.

    Conclusion

    Effective control planning and implementation policies are essential to improve the air quality of the Tabriz environment. Hence, information provided in this research can be used as a key step for city managers, policymakers, and health officials to reduce the health impacts of air pollution.

    Keywords: Air pollution, Spatiotemporal variations, Particulate matter, Ozone, Tabriz
  • Faezeh Kamal, Reza Fouladi Fard*, Azam Sabahi Hoveida, Zabihollah Gharlipour, Nayereh Rezaie Rahimi Pages 285-298
    Background and Objective

    The most important first step in promoting environmental performance is identifying and evaluating environmental behavior. In this regard the measuring tool is considered an environmental behavior questionnaire. Validity and reliability of the questionnaire before its application is essential. Thus this research was conducted with the aim of assessing the validity and reliability of questionnaires.

    Materials and Methods

    The environmental behavior questionnaire containing 36 questions was designed using the literature review and expert panel opinions. Then, the validity of the questionnaire was assessed by content validity index (CVI) and content validity ratio (CVR) and its reliability was evaluated using Cronbach's alpha coefficient by 14 experts and 40 target groups. Finally, data were analyzed by SPSS 20 software.

    Results

    The results showed that the questionnaire with 36 items had CVI and CVR of 0.896 and 0.726, respectively, and 4 items should be excluded from the questionnaire due to non-compliance with content validity indices. The questionnaire exhibited high internal consistency and hence was acceptable owing to the Cronbach's alpha coefficient of 0.85.

    Conclusion

    The questionnaire was designed to evaluate environmental performance of citizens and can be cited in future studies.

    Keywords: Environmental behavior, Questionnaire, Validity, Reliability
  • Moslem Rahimi, Maryam Mohammadi Rouzbahani*, Khoshnaz Payandeh, Ahad Nazarpour, Ebrahim Panahpour Pages 299-318
    Background and Objective

    Due to the spread of dusty air and the transfer of these particles to the cities of Khuzestan province, it is very important to study the status of these particles in terms of heavy metal pollution and their pollution status.

    Materials and Methods

    In this study, the concentrations of Cr, Cu, Zn, Pb, Ni, Mn, Mg and Fe in the air of 4 cities of Khuzestan province (Ahvaz, Dezful, Mahshahr and Abadan) in dusty and dust-free conditions over a period of 9 months (autumn, winter and spring) were measured in 2018-2019. Due to the spread of dusty air and the transfer of these particles to the cities of Khuzestan province, it is very important to study the status of these particles in terms of heavy metal pollution and their pollution status.

    Results

    48 samples in contaminated conditions and 48 samples in non-contaminated conditions were collected at the specific points and exact times using a High Volume sampling pump with a flow rate of 110 L/min for 6 hours. Metal concentrations were measured using ICP. Except for Ni, Mn and Mg, the mean concentration of other studied metals were higher at dusty conditions as compared with their values in non-dusty conditions (p < 0.05). In dusty and non-dusty air conditions the order of heavy metals based on their concentrations were obtained as following: Zn> Mg> Mn> Ni> Cr> Pb> Fe> Cu and Mg> Mn> Ni> Pb> Fe> Cr, respectively. This result shows that the origin of zinc and copper metals and the increase in chromium concentration in polluted air are due to the entering of dust and pollution transfer from the outside area into cities. The cities of Ahvaz, Dezful, Mahshahr and Abadan were highly enriched in terms of heavy metals pollution either in dusty or non-dusty conditions.


    Conclusion

    The findings of this study showed that despite low concentration of heavy metals in airborne dust particles in clear and dusty air, high health risks of metals such as zinc in cities of Khuzestan province, especially Mahshahr are probable. Further investigation showed that particles are generally derived from intra-city or provincial activities, which call for more attention due to the drought conditions that attributes to more dust formation.

    Keywords: Pollution assessment, Air pollution, Atmospheric dust, Khuzestan
  • Azad Mollaei, Reza Rafie*, Mazaher Moeinaddini, Sayyed Hossein Khazaei Pages 319-334
    Background and Objective

    The purpose of this study was to use the HELP model to estimate the leachate generation rate and its pattern in a landfill located in the semi-arid region of Iran.

    Materials and Methods

    The input data for the model were collected through fieldwork. To evaluate the accuracy of outputs, the actual amount of leachate production has been measured on-site for 10 months. In addition, sensitivity analysis was conducted to find out the most important parameters in leachate generation in the landfill.

    Results

    The results showed that the model was able to estimate the rate of leachate generation with an accuracy of 75.5% and the correlation between the model's estimated values and actual values was 60%. In addition. the sensitivity analysis showed that the most important factors affecting the leachate generation in the landfill were waste moisture content and rainfall, respectively.

    Conclusion

    The model showed satisfactory performance in the prediction of leachate generation in the arid area. The model showed that the moisture content of the waste significantly contributes to leachate generation in Karaj landfill and therefore, it is suggested to identify and implement procedures to reduce the moisture content of the waste at the source of generation.

    Keywords: Waste management, Landfill, Leachate generation modeling, HELP model
  • Hanieh Mirbolooki*, Mehrshad Hajibabaei Pages 335-350
    Background and Objective

    Antibiotics are hardly decomposable and resistant contaminants in the environment that according to their anti-biological properties, it is necessary to eliminate or reduce the amount of them before entering the environment. Therefore, the main goal of this research is to investigate the Fenton and Fenton-like process efficiency for the treatment of wastewater containing Spiramycin antibiotic.

    Materials and Methods

    The effect of independent variables including pH, contact time, oxidant concentration (H2O2), and catalyst concentration (Fe2+ and Fe3+) on the COD removal efficiency were measured using COD meter. The ranges and number of experiments were assigned by RSM (Response surface method) using design expert software.

    Results

    The optimum conditions of Fenton process with treatment efficiency of 63.31% were obtained at pH 4, hydrogen peroxide concentration of 50 mg/L, Fe2+ concentration of 75 mg/L and contact time of 5 min. The optimum conditions of Fenton-like process with treatment efficiency of 51.21% were obtained at pH 3, hydrogen peroxide concentration of 60 mg/L, Fe3+ concentration of 137.5 mg/L and contact time of 32.5 min. Based on the ANOVA analysis results, the f value in Fenton method indicates that the model is significant.

    Conclusion

    According to the results, Fenton oxidation process was selected as the optimum method to remove COD from synthetic wastewater containing Spiramycin antibiotic which may be applied as an efficient method for the treatment of wastewaters containing antibiotic.

    Keywords: Advanced oxidation, Fenton process, Spiramycin antibiotic, Synthetic wastewater, Response surface methodology
  • Mohsen Ansari, Mahdi Farzadkia* Pages 351-362
    Background and Objective

    Wastewater treatment and stabilization always imposes costs and consequently a lot of energy on wastewater treatment plants. To achieve the purification and stabilization of as much sludge as possible, breaking complex components into simpler components is considered a critical step. Therefore, this study aimed to evaluate the feasibility of treating the produced sludge in the municipal wastewater treatment plant using ozonation method.

    Materials and Methods

    In this study, sludge was obtained from the return line of activated sludge from the wastewater treatment plant in the south of Tehran. An ozonation generator with a discharge rate of 3 L/min and an ozone concentration of 40-35 mg/L was discharged to the reactor and the residual ozone concentration was measured by iodometric method. Finally, the total suspended solids and volatile, soluble chemical oxygen demand, total organic carbon, and biochemical oxygen demand during ozonation processes were measured using the Standard Method.

    Results

    The results of this study showed that the amount of TSS and VSS in the activated return sludge decreased from 4060 to 2100 mg/L and from 3300 to 1850 mg/L during the ozonation process, respectively. However, SCOD, TOC, and SBOD had an upward trend of about 18, 11.7, and 14 times in the same reaction time, respectively.

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be concluded that the ozonation system can be proposed as a suitable process for the decomposition of sludge produced in wastewater treatment plants and increasing the biodegradability of these sludges.

    Keywords: Ozonation, Sludge treatment, Municipal wastewater treatment plant
  • Hosna Janjani, Mina Aghaei, Masud Yunesian* Pages 363-378
    Background and Objective

    Understanding the factors contributing to the mortality of COVID-19 patients can provide comprehensive information for preventive decisions and public health, and will help in better management of the epidemic. In this regard, the present study was conducted with the aim of identifying and introducing risk factors affecting the mortality of COVID-19 patients by modifiable and non-modifiable factors.

    Materials and Methods

    In this review study, according to the objectives of the study, related papers on risk factors affecting the mortality of COVID-19 patients were searched and collected in the international databases of Web of Science, Scopus, Embase, PubMed, and Google scholar. Then the results were extracted and reported by modifiable and non-modifiable factors.

    Results

    The results showed that almost all studies conducted in this field address non-modifiable risk factors such as age, sex, and underlying diseases including cardiovascular disease, diabetes, hypertension, respiratory diseases, cancer, self-diseases, autoimmune, and neurological diseases. Although few studies have been conducted on modifiable risk factors, lack of early admission or long waiting for hospital admission, occupancy of hospital beds and ICUs, as well as lack of equipment in hospitals were associated with increased mortality in these studies.

    Conclusion

    Regarding the situation of different countries in this epidemic, improving the control of the COVID-19 epidemic and reduce the mortality rate is possible by considering modifiable factors and taking appropriate measures. According to the results of studies, allocating sufficient financial, personnel and equipment resources can be effective in reducing COVID-19 mortality. However, controlling the COVID-19 epidemic to reduce morbidity and mortality as well as its economic and social consequences is possible by integrated management in the country. Also, using the experiences and guidance of the World Health Organization and successful countries, and stability in measures with a comprehensive approach should be considered.

    Keywords: COVID-19, Coronavirus, Modifiable risk factors, Mortality