فهرست مطالب

نشریه معماری و شهرسازی پایدار
سال نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مریم محمدی*، مینا اسدی صفحات 1-24
    هدف این تحقیق، تحلیل الگوی کدگذاری در میدان بهارستان به مثابه میدانی تقریبا سیاسی است. با ذکر این نکته که لایه های متنی میدان مشتمل بر لایه فضای عینی و ذهنی است، این پژوهش تاثیر قدرت را بر دیالکتیک فضای عینی-ذهنی مورد بررسی قرار می دهد. این پژوهش با بهره گیری از رویکرد آمیخته و مبتنی بر رویکرد نشانه شناسی و شناسایی رمزگان ها و دلالت های معنایی بر آنست تا مشخص نماید فضای میدان منتخب، عرصه ای است هژمونیک و یا غیرهژمونیک. در این مقاله در تحلیل لایه ی قدرت (در برنامه ریزی) به عنوان عامل مداخله گر، اسناد و طرح های فرداست به عنوان متون نوشتاری و با رویکردی کارشناس محور بررسی شده اند. در بررسی لایه ی عینیت فضا که با هدف شناسایی مصادیق عینی (رمزگان های عینی) صورت گرفته، رمزگان ها در پنج بعد حرکت و دسترسی، بصری، زیست بوم، عملکردی و ریخت شناسی، با روشی کیفی و کارشناس محور شناسایی شده اند. . به منظور خوانش دلالت های معنایی کاربران فضا که منتج از نوع کدگذاری است (یعنی لایه ذهنی)، از روش پرسش گری (92 پرسش نامه در میان سه گروه غیررسمی، مردم عادی و شاغلان توزیع شد) استفاده شده و داده ها به صورت کمی تحلیل شده اند. نتایج پژوهش نشان داد که برنامه ریزی و طراحی فضا متاثر از قدرت بوده و الگوی کدگذاری هژمونیک است؛ دلالت های معنایی در لایه ی عینی و ذهنی فضا، نقطه تاکیدی بر این موضوع است. بر اساس نتایج، بعد حرکت و دسترسی، عملکردی و بصری بیشترین تاثیرگذاری را بر هژمونیک بودن فضا داشته و بعد ریخت شناسی و زیست بوم تاثیرگذاری کمتری را بر ادراک هژمونیک بودن فضا دارند.
    کلیدواژگان: قدرت، رمزگان، الگوی کدگذاری هژمونیک، میدان بهارستان
  • امید رهایی* صفحات 25-46

    حیاط مرکزی در خانه های سنتی شهرهای کویری ایران، نقش بسیار مهمی در تلطیف و تعدیل هوای خانه دارد و به دلایل اقلیمی و فرهنگی، ترکیبات متفاوتی یافته است. حیاط مرکزی در خانه های اصفهان نیز ترکیب بخصوصی یافته و در دوره های مختلف متحول شده است. هدف اصلی این مقاله بررسی الگوی جریان هوای داخل حیاطهای مرکزی خانه های اصفهان (جامعه آماری پژوهش)، تحت تاثیر تغییرات کالبدی اواخر دوره قاجاریه در حیاط، بدلیل سبکهای وارداتی، بوده و خانه لباف بعنوان یک نمونه موردی تصادفی انتخاب شده است. تحقیق حاضر، ماهیتی میان رشته ای دارد و از یک روش ترکیبی جهت انجام پژوهش استفاده شده است. در مرحله اول (پس از انتخاب خانه لباف بعنوان نمونه موردی) با استفاده از یک راهبرد تجربی، متغیرهای مستقل تاثیرگذار، شناسایی و متغیر وابسته (سرعت و جهت جریان هوای داخل) توسط دستگاه های دیجیتال و انجام آزمایش دود اندازه گیری شد. سپس داده ها با استفاده از راهبرد شبیه سازی، تحلیل شدند. شبیه سازی ها در این پژوهش با روش دینامیک سیال محاسباتی (CFD) و با استفاده از نرم افزارهای Gambit و Fluent صورت پذیرفت. نتایج نشان دادند که جریان هوای داخل حیاط مرکزی، در تراز ساکنین (زیر 2 متر)، برخلاف جهت باد خارج است و در میانه حیاط، یک جریان گردابه ای نامنظم بوجود می آید (موقعیت حوض) و پخش هوا به تمام نقاط خانه، از این نقطه انجام میشود. ضمن اینکه نیمه شمالی حیاط جریان هوای مطلوب تری نسبت به نیمه جنوبی دارد. همچنین بزرگتر شدن ابعاد حیاطهای قاجاری نسبت به صفوی، موجب افت کیفیت تهویه طبیعی آنها شده است. درخاتمه نیز پیشنهاداتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: جریان هوای داخل، تهویه طبیعی، حیاط مرکزی، روش CFD
  • سپیده جعفریان*، الهام سرکرده ئی، دانیال منصفی پراپری، محمدرضا مجاهدی صفحات 47-64
    فضاهای باز و معابر عرصه هایی هستند که زندگی جمعی در آن ها جریان دارد، بسیاری از فعالیت های مردم در فضاهای باز شهری انجام می شود، حال آن که تابش مستقیم آفتاب و دمای شدید هوا به خصوص در اقلیم گرم و خشک، سبب کاهش حضور مردم در فضاهای باز شهری می شود. از این رو توجه به آسایش حرارتی بیرونی در فضاهای شهری بیشتر می گردد. کنترل تابش و سایه اندازی از راه های موثر در بهبود آسایش حرارتی در فضای باز است. پژوهش حاضر به بررسی انواع سایه بان های غشایی انعطاف پذیر، به عنوان یکی از عوامل ایجاد آسایش حرارتی در فضاهای بیرونی می پردازد. این پژوهش از نظر روش شناسی توصیفی-تحلیلی با اهداف کاربردی است که داده های مورد نیاز آن به شیوه اسنادی، کتابخانه ای و بررسی نمونه های موردی جمع آوری شده است. در نتیجه سایه بان های غشایی انعطاف پذیر با خواص ظاهری و حرارتی خاص خود، کنترل دما و ایجاد سایه برای فضاهای بیرونی به خصوص در اقلیم های گرم مناسب بوده و شرایط آسایش را به خوبی فراهم می کنند. تطابق سقف های منعطف با اقلیم منطقه در تمام روزهای سال از ویژگی های آن ها است. به علاوه سایه بان های متحرک، به هنگام باز بودن، سبب ایجاد سایه در ساعات حضور خورشید می شوند، و در هنگام بسته بودن امکان بهره گیری از نورخورشید را در مواقع لزوم فراهم می کنند.
    کلیدواژگان: آسایش حرارتی در فضای باز، سازه غشایی، سازه متحرک، ویژگی حرارتی غشاها
  • هاله فخرجمالی، نسیم صحرایی نژاد*، حسین موسوی فاطمی صفحات 65-77

    گردشگری روستایی با هدف گسترش امکانات و بهبود شرایط نسل کنونی و نسلهای آتی آسیب پذیر در مناطق روستایی انجام می شود. بوم گردی نیز بعنوان پایدارترین نوع گردشگری، با ظرفیت هایی که دارد، راهکاری اساسی در توسعه گردشگری روستایی محسوب می گردد. استان اردبیل هم با وجود جاذبه های منحصر بفرد طبیعی، پتانسیل توسعه بوم گردی روستایی را خواهد داشت. روش تحقیق در پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و از حیث ماهیت توصیفی- تحلیلی است و با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی با درنظرگیری هفت فاکتور شکل زمین، هیدرولوژی، کاربری اراضی، زیبایی های طبیعی و انسان ساخت و پوشش گیاهی و جانوری، پهنه های مستعد توسعه بوم گردی مکان یابی و مشخص گردیده اند. این فاکتورها، براساس چک لیست تهیه شده از طریق مصاحبه با کارشناسان گردشگری مورد ارزیابی قرار گرفته تا با بهره گیری از نرم افزارExpert choice وزن نهایی هریک از آنها تعیین می شود. بر اساس نتایج این تحقیق، زیبابیهای طبیعی با وزن 26/0 بالاترین ارجحیت و شکل زمین با وزن نهایی 07/0 کمترین ارجحیت در تعیین پهنه های مستعد را دارند. سپس با استفاده از شناخت و تحلیل محدوده مورد مطالعه توسط نرم افزار GIS، مشخص گردید که پهنه های دارای ارزش بالای توسعه بوم گردی 35 درصد از کل منطقه و پهنه های دارای ارزش نسبی مناسب 28 درصد و عموما در قسمتهای شمال، غرب و شمال غربی منطقه، پهنه های دارای ارزش کم 22 درصد و پهنه های فاقد ارزش 15 درصد را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: بوم گردی روستایی، گردشگری، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، توسعه پایدار، روستای سردابه
  • علی اسدی*، سعید صالحی مرزیجرانی، حسن سجادزاده صفحات 79-95
    آنچه پرداختن به بحث کیفیت در محیط های سکونتی مجتمع های مسکونی را ضروری می سازد، تبعات و پیامدهای نامطلوب احتمالی ناشی از سطح بالای تراکم در این مجتمع ها است و غفلت از آنها می تواند موجب ناهنجاری های کالبدی و اجتماعی مانند آشوب گری، خراب کاری، جرم و جنایت و عدم احساس تعلق و در نهایت عدم ثبات سکونتی و تمایل به جابه جایی در مجتمع ها شود هدف پژوهش حاضر، تبیین نقش کیفیت محیط بر ثبات سکونتی و تمایل به جا به جای ساکنین در مجتمع های مسکونی شهر اراک می باشد. روش تحقیق حاضر روش کمی و به شیوه پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته صورت پذیرفت. جامعه آماری تحقیق نیز شامل ساکنین شهر اراک طی دوره اسفندماه 1398 تا تیرماه 1399 بودند. شرکت کنندگان در این مطالعه از طریق یک نمونه تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. اندازه نمونه هدفمند 400 (247 مرد و 153 زن) بود. براساس نتایج به دست آمده، بین مطلوبیت شبکه ارتباطی، اجتماعی و فرهنگی و گرایش به جابجایی رابطه معنادار و معکوس با قدرت بالایی وجود دارد؛ بین قابلیت دسترسی و گرایش به جابجایی رابطه معنادار وجود دارد و رابطه معکوس و دارای قدرت متوسطی می باشد. بین مطلوبیت فضای سبز و گرایش به جابجایی نیز رابطه معنادار وجود داشت و رابطه معکوس و دارای قدرت ضعیفی بود و همچنین بین مطلوبیت میزان پاکیزگی و گرایش به جابجایی رابطه معنادار وجود دارد و رابطه معکوس و دارای قدرت ضعیفی می باشد.
    کلیدواژگان: اراک، کیفیت محیط، مجتمع های مسکونی، ثبات سکونتی، تمایل به جابه جایی
  • زهره فرشی حقی، هادی محمودی نژاد*، غلامحسین ناصری، مهدی داداشی صفحات 97-112
    بیومیمیکری (شامل «بیو» به معنای «زندگی» و «میمسیس» به معنای «تقلید») حوزه جدیدی است که به مطالعه بهترین ایده های طبیعت و تقلید از این طرح ها و فرآیندها به حل مشکلات انسان می پردازد. رویکردی که نسبت به فرآیندهای طراحی داریم این است که طراحان به طبیعت نگاه می کنند (به خصوص به ارگانیسم ها یا اکوسیستم ها) تا یک نیاز خاص انسانی را حل کنند. همچنین طبیعت در تمام علوم بالاخص معماری، به عنوان راهنما و الگو استفاده می شود. بیومیمیکری (تقلید از طبیعت) علمی است که فرآیند الگوبرداری از طبیعت در مساله گشایی طراحی در حوزه های فرم، فناوری، مصالح و تکنولوژی ارزیابی شده است؛ و می تواند به عنوان تقلید از سیستم حیات در طبیعت بیان شده و به ارایه راهکارهای نوین در طراحی معماری و ساختمان بپردازد. هدف پژوهش تبیین مفهوم «بیومیمیکری و طراحی» و ماهیت آن رابطه با «آموزش طراحی معماری» است. ماهیت این تحقیق کیفی و روش آن در مرتبه نظری، روش توصیفی- تحلیلی و در مرتبه تحلیلی روش طوفان فکری و در مرتبه طراحی دانشجویان قیاسی و روش مشارکتی در مرحله آموزش بوده است. جامعه آماری دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی و حجم نمونه جامعه 100 نفری بوده که در بازه زمانی 6 ماه در برنامه آموزشی در دو گروهآزمایش و گروه کنترل شرکت داشته اند که برای رضایت از دوره، انگیزه سازی و پیشرفت در خلاقیت با آزمون اسمیرنوف وکوواریانس و آزمون تی استودنت ارزیابی شده اند. در پایان دوره زمانی آموزش که طی آن بیومیمیکری برای ایده پردازی طراحی به کار گرفته شد، یک مطالعه از رابطه بین بیومیمیکری و طراحی انجام گردید که نتایج آن دوره فشرده و رویه آموزشی بیان شده است.
    کلیدواژگان: آموزش طراحی معماری، طراحی قیاسی، بیومیمیکری، قیاس از طبیعت
  • اسلام کرمی*، علی زینالی عظیم، مصطفی بصیری، راحله عبدالهی صفحات 113-132
    کیفیت زندگی شهری (QoUL) یک مولفه مهم رضایت از شرایط کلی زندگی و تابعی از سطح نیازهای انسانی است و پیامدهای گسترده ای در سطح شهرها و محلات شهری دارد. کیفیت ذهنی زندگی شهری از ویژگیهای عینی محیط شهری ناشی می شود. از این رو هدف تحقیق حاضر بررسی سطح کیفیت زندگی شهری با روش ارزیابی یکپارچه و تلفیقی شاخص های عینی-ذهنی براساس میزان رضایتمندی از تحقق نیازها می باشد. روش تحقیق بصورت توصیفی- تحلیلی و پیمایشی می باشد. حجم نمونه برابر 378 نفر از جمعیت شتربان می باشد که از طریق فرمول کوکران بدست آمده است. در این مطالعه روشی که برای ارزیابی کیفیت زندگی در اماکن شهری به کار گرفته شده است بر مبنای لحاظ کردن نیازهای اساسی ساکنین در محله شتربان شهر تبریز می باشد که برگرفته از الگوی توسعه در مقیاس انسانی (HDS) مکس-نیف است. چون کیفیت زندگی شهری یک مفهوم چندوجهی است و از این نظر باید با استفاده از یک رویکرد یکپارچه، به طور کامل موردمطالعه قرار گیرد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با نرم افزار SPSS انجام شد. در نتیجه با ارزیابی یکپارچه کیفیت زندگی در محله شتربان تبریز مشخص شد که سطح رضایت از 6 شاخص از 10 شاخص بکارگرفته شده در سطحی متوسط (50 درصد) و بالاتر از آن می باشد. 4 شاخص دیگر نزدیک و پایینتر از سطح متوسط (50 درصد) رضایت می باشد که در نهایت امتیاز کلی ارزیابی یکپارچه برابر با 51/52 درصد نشان داد سطح رضایت از کیفیت زندگی شهری در محله شتربان تبریز در سطح متوسطی قرار دارد.
    کلیدواژگان: _ کیفیت زندگی شهری، شاخص عینی، شاخص ذهنی، توسعه در مقیاس انسانی، _ محله شتربان
  • فریبا شاپوریان*، محمدحسین حلیمی صفحات 133-146

     در معماری اسلامی اغلب بهترین و نفیس ترین تزیینات بر روی محراب ها اجرا شده است. بسیاری از محراب های ایرانی به دلیل ظرافت و زیبایی دارای شهرت جهانی هستند؛ بخصوص محراب های گچ بری شده شهرهای مرکزی ایران. دو محراب پیرحمزه سبزپوش ابرکوه (سده ششم هجری قمری) و محراب مسجد جامع ابرکوه (سده هشتم هجری قمری) از نظر کیفیت گچ بری و طراحی نقشمایه ها و کتیبه ها دارای ارزش و اهمیت زیاد هستند. محراب مسجدجامع روستای هک ابرکوه (سده ششم و هفتم هجری قمری) که بخشی از گچ بری های آن از بین رفته با دو محراب مذکور قابل قیاس است. در این مقاله مساله پژوهشگران این بود که آیا مجاورت این سه محراب از نظر مکانی عامل تشابه ساختاری و تزیینی این نمونه ها هست یا ساخت آن ها در قرون مختلف به بروز تغییرات زیربنایی یا روبنایی منجر شده است؟ پژوهش حاضر با هدف بررسی شباهت ها و تفاوت های اصول ساختاری و طراحی نقوش این سه محراب با روش تحقیق توصیفی تحلیلی انجام شد. نتایج پژوهش پایداری اصول هندسی و تداوم شیوه تزیینات این سه محراب را در طول سه سده نشان می دهد؛ اگرچه محراب مسجد جامع ابرکوه به لحاظ شیوه طراحی نقوش به شکلی متفاوت نمایانگر پیشرفت این اصول است.

    کلیدواژگان: محراب گچ بری، مقبره پیرحمزه سبزپوش ابرکوه، مسجد جامع ابرکوه، مسجد جامع هک
  • سحر رستم زاد، محمدعلی خانمحمدی* صفحات 147-162

    امروزه رشد جمعیت در شهرهای بزرگ و افزایش قیمت زمین منجر به احداث ساختمان های چند طبقه و فشرده شده است. با توجه به الگوی قطعه بندی و ضوابط شهرداری در طراحی معماری، یکی از مسایل مهم در این ساختمان ها تامین روشنایی طبیعی مناسب برای همه فضا ها می باشد. استفاده از پاسیو راه حلی است که به طور گسترده در این ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. این پاسیو ها، به دلیل محدودیت زمین و الزام به استفاده از ابعاد حداقل، مخصوصا در مناطق با عرض جغرافیایی بالا، بهره وری روشنایی مناسبی ندارند. هدف اصلی این تحقیق، بهبود عملکرد روشنایی پاسیو با ثابت نگه داشتن مجموع مساحت آن در طبقات است. به این منظور، تاثیر فرم مقطع افقی و عمودی پاسیو بر عملکرد روشنایی آن در شهر ارومیه، از جمله شهر های با عرض جغرافیایی بالا (37.5 درجه) در ایران، مورد بررسی قرار گرفته است. مدل سازی توسط ابزار طراحی پارامتریک گرس هاپر (افزونه ای بر راینو)، استخراج داده های آب و هوایی و موقعیت خورشید توسط پلاگین لیدی باگ، آنالیز نور توسط پلاگین هانی بی بر اساس شاخص روشنایی مفید نور روز (UDI 100-2000) صورت گرفته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که پاسیو های با سطح مقطع افقی مستطیلی با جهت شرقی-غربی عملکرد بهتری دارند. و در مقایسه با پاسیو های قایم، پاسیو های مایل به سمت جنوب باعث کاهش بهره وری روشنایی و پاسیو های بازشونده به سمت بالا سبب بهبود عملکرد روشنایی می شوند. به طور کلی، جهت گیری شرقی-غربی در مقطع افقی و بازشوندگی رو به بالا در مقطع عمودی به میزان 15-20% باعث افزایش روشنایی مفید نور روز می شوند.

    کلیدواژگان: فرم پاسیو، ساختمان های میان مرتبه، زمین محدود، بهره وری روشنایی، نور روز
  • مریم قاسمی نسب، محمدمهدی مولایی، پیمان پیله چی ها* صفحات 163-175

    امروزه لزوم بهینه سازی در مصرف انرژی و تلاش برای کاهش مصرف آن مساله ای بسیار پر اهمیت است. در این زمینه یکی از راهکارها بهره گیری از نور روز و روشنایی آن در فضای داخلی ساختمان هاست. این در حالیست که، در ساختمان ها جداره های شیشه ای بیشترین اتلاف انرژی را دارند. انتخاب سیستم شیشه ای مناسب برای جداره های شیشه ای در این میان بسیار حایز اهمیت است. امروزه، با استفاده از شبیه سازی های دقیق می توان عملکرد نور روز و انرژی را بسیار دقیق محاسبه کرد. شبیه سازی سیستم های شیشه ای نوین ‏در یک مدل برای انطباق موثر از نظر عملکرد نور روز و مصرف انرژی، پیچیده و چالش برانگیز است. این مقاله به دنبال بهینه سازی همزمان عملکرد نور روز سالانه مبتنی بر ماتریس و مصرف انرژی در مبتنی بر اقلیم برای سیستم های شیشه ای نوین مختلف در ساختمان اداری شهر همدان است. این مقایسه بر روی 14 مورد شبیه سازی سیستم شیشه ای مختلف از 8 گروه سیستم های شیشه ای نوین انجام شده است: شیشه های پرشده از گاز، روکش های کم-گسیل، شیشه های چند جداره، محصولات ویژه، شیشه های رنگی، روکش های بازتابشی، شیشه های رنگی در یک پنجره دوجداره با روکش های کم-گسیل، شیشه های ترموکرمیک. نتایج بهینه سازی عملکرد نور روز و شدت مصرف انرژی سالانه نشان می دهد که سیستم Low-E3بهینه ترین نمونه برای اقلیم شهر همدان است.

    کلیدواژگان: نورروز، مصرف انرژی، پوسته های شیشه ای نوین، روشنایی مفید نورروز
  • محمد بهزادپور، مهدی خاکزند* صفحات 177-198

    مدل سازی اطلاعات ساختمان (BIM) راهکاری موثر به منظور ارزیابی میزان مصرف انرژی ساختمان و آنالیز روشنایی فضاهای داخلی پیش از ساخت است. در پژوهش حاضر با هدف ارایه راهکارهایی جهت مناسب سازی طراحی فضاهای داخلی براساس بهره گیری از نور روز به منظور بهبود کیفیت فضای معماری؛ به صورت ترکیبی در دو بخش پیمایشی و شبیه سازی؛ با رویکرد تحلیلی به بررسی شاخص های کیفیت فضای معماری، میزان مصرف انرژی سالیانه و آنالیز روشنایی فضاهای داخلی در دانشکده معماری- شهرسازی، عمران و مکانیک دانشگاه علم و صنعت ایران پرداخته شد. نتایج حاصل از پژوهش حاضر در بخش پیمایشی با استفاده از روش دلفی در نرم افزار SPSS نشان داد میزان و شدت نور در فضای داخلی، بیشترین تاثیر را بر کیفیت فضای معماری در مجتمع های آموزشی خواهد داشت و نتایج حاصل از شبیه سازی انرژی با نرم افزار DesignBuilder پس از مدل سازی اطلاعات ساختمان در نرم افزار Autodesk Revit 2021 نشان دهنده آن است که میزان انرژی مصرفی سالیانه به دلیل ساخت با مصالح آجری سنگین وزن با عایق متوسط 2495474 کیلووات ساعت براساس استانداردهای فضاهای آموزشی است. همچنین در بخش شبیه سازی، نتایج حاصل از آنالیز نور فضاهای داخلی نشان داد مناسب ترین اضلاع براساس استاندارد LEED و BREEAM به منظور بهره گیری از نور روز؛ شمال و جنوب دانشکده مورد بررسی است. در راستای تحقق ماهیت کاربردی پژوهش حاضر، راهکارهایی جهت مناسب سازی طراحی فضاهای داخلی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: BIM، طراحی داخلی، کیفیت فضای معماری، دانشگاه علم و صنعت ایران
  • حمیدرضا رمضانی*، نسیم خانلو، حسین سلطانزاده صفحات 199-214

    یکی از اصلی ترین حوزه های مورد توجه توسعه میان افزا در شهرها، گرایش و مشارکت ساکنین بافت های فرسوده دراجرای توسعه میان-افزاست. توسعه میان افزا برخلاف سایر سیاست های توسعه شهری، در بستر شهر موجود و با حضور ساکنان و شهروندان و واحدهای همسایگی صورت می پذیرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر گرایش و مشارکت ساکنین بافت های فرسوده دراجرای توسعه میان افزا به روش توصیفی-تحلیلی، ازنوع همبستگی انجام شده است. حوزه پژوهش محله سنگلج واقع در منطقه 12 شهر تهران و جامعه آماری آن؛ ساکنین محله سنگلج بوده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران (378 نفر) برآورد شد که به شیوه نمونه گیری تصادفی و در دسترس انتخاب شده اند. ابزارگردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بوده است. داده های گردآوری شده با روش های آمار استنباطی؛ رگرسیون (Regression) مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که، احساس تعلق به سکونت در محله با ضریب تاثیر (916/0)، مهمترین عاملی است که ارتباط مستقیم با مشارکت ساکنان دارد. در واقع هرچه ساکنین وابستگی بیشتری به محله خود داشته باشند، تمایل بیشتری به تجمیع و ارتقا کیفیت فضا دارند. وضعیت خدمات و امکانات رفاهی محله با ضریب تاثیر (370/0) و وضعیت زیرساخت های محله با ضریب تاثیر (241/0)، نیز به شکل معنی داری بر مشارکت ساکنان دراجرای توسعه میان افزا نقش داشته اند.

    کلیدواژگان: توسعه میان افزا، احساس تعلق، خدمات و امکانات رفاهی، زیرساختها و مشارکت ساکنان
  • سعید عظمتی*، بهرام صالح صدق پور صفحات 215-227

    در قسمت اول با هدف شناسایی و اولویت بندی شاخص های سرزندگی در فضاهای باز دانشگاهی، از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده گردید. روش تحقیق اکتشافی است و در دو فاز (AHP) و تحلیل عامل R در نرم افزار spss بصورت کیفی و کمی و در انتها با استفاده از روابط مدلیابی ساختاری در نرم افزار Amos به صورت پی در پی انجام شد. جامعه تحقیق را در بخش اول کلیه متخصصان معماری و شهرسازی تشکیل می دادند که مصاحبه ای باز پاسخ با روش نمونه گیری هدفمند و تکنیک گلوله برفی با 15 نفر از متخصصان صورت گرفت. در ادامه با بدست آوردن الویت های اصلی تحقیق از مرحله قبل، پرسشنامه جدیدی تدوین و در گروه کاربران با حجم نمونه توسط 341 نفر از دانشجویان در رشته های معماری، معماری منظر، شهرسازی و عمران در سطح دانشگاه های ایران بصورت نمونه گیری خوشه ای تصادفی انجام گرفت و نتایج برای تحلیل داده های جمع آوری شده، بر اساس تحلیل عامل R استخراج و تحلیل داده ها بر اساس آمار توصیفی استنباطی است. یافته ها نتایج پژوهش نشان می دهد که ابعاد اجتماعی، کالبدی، طراحی و روانشناختی محیط در طراحی فضاهای باز دانشگاهی تاثیرگذار است همچنین روابط بین مولفه ها و ضریب تاثیر آنها مشخصشد. مولفه های انعطاف پذیری در رفتار انسانی، تنوع فضایی، تاثیر آسایش کالبدی بر آسایش جسمی، رابطه فضای مصنوع و فرمال با فضای اجتماع پذیر و فردی، شکل گیری رفتار انسانی با آرایه های محیطی و حضور طبیعت و محیط سرزنده از پرسشنامه کاربران استخراج شد.

    کلیدواژگان: روانشناسی محیط، فضاهای باز دانشگاهی، سرزندگی، تعاملات اجتماعی
|
  • Maryam Mohammadi *, Mina Asadi Pages 1-24
    The purpose of this study is to analyze the coding pattern on Baharestan Square as an almost political space. By acknowledging that the two textual layers of objectivity, and subjectivity can be considered in the dialectic which are affected by power, this paper used mixed method. To determine whether the case study is hegemonic or non-hegemonic and for identifying the codes and implications, semiotics as approach is selected. In this article for studying the power layer (in planning), documents and plans are considered as the written texts and interpreted in accordance with the expert-based approach. In the subjective layer, in order to read the semantic implications of space users, the questionnaire method is used and the data is quantitatively analyzed (92 questionnaires were distributed among three informal groups, ordinary people and employees). In the study of the physical layer space with the aim of identifying objective indicates (objective codes) that show hegemonic reasons, codes has been identified in five dimensions of movement and access, visual, ecological, functional and morphological aspects, with a qualitative and expert-based method. The results showed that space planning and design is influenced by power and is a hegemonic coding pattern. Semantic implications in the objective and subjective layer of space confirm this influence. According to the results, the dimensions of movement and access, functional and visual, have the greatest impact on the hegemony of space. And the morphology and ecology dimension have less impact on the perception of hegemony.
    Keywords: Power, Code, Hegemonic coding, Square
  • Omid Rahaee Pages 25-46

    Traditional house yards in the desert cities of Iran play an important role in balancing and subtilizing the house's air. Its overall composition varies somewhat across Iran due to climatic and cultural reasons. Esfahan central courtyard houses also have a special combination. The main purpose of this paper is to investigate the process of central courtyard airflow (natural ventilation), influenced by the prevailing wind in late Qajar period houses in Isfahan (statistical population of research) and Labaf House as a random sample. The present study is an interdisciplinary research and uses a mixed method to conduct the research. In the first step (after selecting Labaf's house as a case study), using an empirical strategy, the independent variables were identified, and the dependent variables (velocity and direction of airflow) were measured by digital devices and smoke tests. The data were then analyzed using a simulation strategy. The simulations were performed by computational fluid dynamics (CFD) using Gambit and Fluent software. The results showed that in the statistical field the indoor air flow in the observer plane is opposite to the outside wind direction and in the northern third position (in the south north axis of the yard), an irregular eddy flow occurs and air is propagated to all locations of house, from this point.

    Keywords: indoor airflow, Natural Ventilation, central courtyard, CFD method
  • Sepideh Jafarian *, Elham Sarkardehee, Danial Monsefi Parapari, Mohammadreza Mojahedi Pages 47-64
    Open spaces and passages are areas where public life takes place, many people's activities take place in urban open spaces, while direct sunlight and intense air temperatures, especially in hot and dry climates, reduce the presence of people in open urban spaces. Therefore, more attention is paid to outdoor thermal comfort in urban spaces. Radiation control and shading are effective ways to improve outdoor thermal comfort. The present study investigates the types of flexible membrane canopies as one of the factors causing thermal comfort in outdoor spaces The methodology of this research is descriptive-analytical with practical purposes that the required data has been collected through documentary, library and case study. As a result, flexible membrane canopies with their special physical and thermal properties, temperature control and shading are suitable for outdoor spaces, especially in hot climates, and provide good comfort conditions. One of their features is the adaptation of flexible roofs to the climate of the region in all days of the year. In addition, when movable canopies, are open, provide shade during the hours of the sun, and when are closed, allow the use of sunlight.
    Keywords: Outdoor thermal comfort, Membrane structure, Moveable structures, Thermal properties of membranes
  • Hale Fakhrjamali, Nasim Sahraei Nejad *, Seyyed Hossein Moosavi Fatemi Pages 65-77

    Rural tourism aims to expand the facilities and improve the vulnerability situation of current and future generations in rural areas. Ecotourism as the most sustainable type of tourism, with its capacities, is a fundamental solution in development of rural tourism. Ardabil province with unique natural attractions will have the potential to develop rural ecotourism. The research method in the present study is applied in terms of purpose and in terms of nature is descriptive-analytical and using the analytical hierarchy process (AHP) by considering seven factors including slope, hydrology, land use, natural and man-made beauties and vegetation and animals, in order to determine and location potential zones for ecotourism development. These factors, which have been evaluated, based on a checklist prepared through interviews with tourism experts, and finally, using Expert Choice software, the final weight of each of the criteria has been determined. Based on the results, natural beauties with a weight of 0.26 have the highest priority and the shape of the earth with a final weight of 0.07 has the lowest priority in determining susceptible areas. Then, using the knowledge and analysis of the study area by GIS software, it was found that areas with high value of ecotourism development, dedicated 35% of the total area, however areas with appropriate relative value of 28% and generally in the northern, western and northwestern parts of the region and low value zones account for 22% and non-value zones dedicated 16% from the total area.

    Keywords: Rural Ecotourism, tourism, Analytical Hierarchy Process, Sustainable Development, Sardabeh Village
  • Ali Asadi *, Saeed Salehi Marzijarani, Hasan Sajadzadeh Pages 79-95
    What makes it necessary to discuss the quality of the environment in the residential environments of residential complexes is the adverse consequences of living in these complexes and neglecting it can cause physical and social anomalies such as riots, sabotage, crime and Lack of a sense of belonging and ultimately residential instability and a desire to move around in complexes. The purpose of this study is to explain the role of environmental quality on residential stability and the tendency of residents to move in residential complexes in Arak. The method of the present study was quantitative and survey method using a researcher-made questionnaire. The statistical population of the study also included residents of Arak during the period from March 2017 to July 2016. Participants in this study were selected through a multi-stage cluster random sample. The target sample size was 400 (247 males and 153 females). Based on the results, there is a significant and inverse relationship between the desirability of the communication, social and cultural network and the tendency to displacement with high power; There is a significant relationship between accessibility and propensity to move and the relationship is inverse and has moderate power. There was a significant relationship between the desirability of green space and the tendency to move and the relationship was inverse and had a weak power and also there is a significant relationship between the desirability of cleanliness and the tendency to move and the inverse relationship is weak.
    Keywords: Arak, Environmental quality, Residential complexes, residential stability, tendency to move
  • Zohre Farshihaghi, HADI MAHMOUDINEJAD *, Gholamhoseein Naseri, M. Dadashi Pages 97-112
    including bio, meaning life and MIMESIS means a new field that studies the best ideas of nature and imitation of these patterns and processes in solving human problems. The approach to the design processes is that designers look at nature (especially in the organisms or ecosystems) to solve a specific human need. It is also used in all sciences in particular architecture, as guidelines. Biomimicry is a science that has been evaluated from nature in design processes in form, technology, materials, and technology. This field can be expressed as the imitation of the system of life in nature and provides novel solutions in architectural design and architecture. The aim of this study is to explain the concept of biomimicry and design and its nature is related to architectural design training. The nature of this qualitative research and its method in order of theoretical foundations is descriptive - analytical method. The statistical population of the students of free Islamic university and sample size of 100 are 100 people who have been in the training program for six months and have been tested for satisfaction of the period, motivation and progress in creativity with kolmogorov smirnov test and T test. At the end of the training period during which biomimicry was applied to generate design ideas, a study of the relationship between design and design was done, the results of that intensive period and training procedure have been stated.
    Keywords: architectural design training, comparative design, biomimicry, deductive approach of nature
  • Islam Karami *, Ali Zeynali Azim, Mostafa Basiri, Raheleh Abdollahi Pages 113-132
    Quality of urban life (QoUL) is an important component of satisfaction with the general living conditions and has wide consequences in cities. The mental quality of urban life arises from the objective characteristics of urban environment. Therefore, the purpose of this study is to investigate the level of quality of urba life with an integrated assessment method of objective-subjective indicators based on the level of satisfaction with the fulfillment of needs. The research method is descriptive-analytical and survey. The sample size is equal to 378 people of Shterban population, which is obtained through Cochran's formula. In this paper, the method used to assess the quality of life in urban areas is based on taking into account the basic needs of residents in the Shotorban neighborhood of Tabriz, which is derived from the Max-Nef Human Development Scale model. Because the quality of urban life is a multifaceted concept and in this regard should be thoroughly studied using an integrated approach. Data analysis was performed with SPSS software. As a result, with the integrated assessment of quality of life in Shotorban neighborhood, it was found that the level of satisfaction is 6 out of 10 indicators used at an average level (50%) and above. 4 indicators are close to and below the average level (50%) of satisfaction, which in the end, the overall score of the integrated assessment was equal to (52.51%), which shows that the level of satisfaction with the quality of life in Shotorban neighborhood is at a moderate level.
    Keywords: _ Quality of Urban life, objective index, subjective index, ., Human-scale development, _ Shotorban Neighborhood
  • F. Shapourian *, M. Halimi Pages 133-146

    In Islamic Architecture, the best and most elaborative and decorative designs are on the Mihrabs. Mihrab of Pir Hamzeh Sabzpoosh Abarkooh, a precious example from the sixth century (Hejry Ghamary) reveals significant values in design, traditional plaster modeling, cornice, and epigraph. Due to lack of attention to this precious Mihrab by some pioneer architectural researchers, this Mihrab has not been a subject of research yet. This research project will conduct investigations, questioning the significance of design motif on the Mihrab of Pir Hamzeh Sabzpoosh Abarkooh. This research involves analytic and descriptive methods in searching for information from public and from libraries as well as study of photographic examples and measurement of the design motifs using available software. The conclusion of this research presents involvement of principles of Iranian design motif and application of geometrical and mathematical proportional relationships. Furthermore, presenting the progress in plastering art and techniques.Mihrab, Design Motif, Mihrab of Pir Hamzeh Sabzpoosh Abarkooh Tomb,Traditional plaster modeling, Islamic Architecture

    Keywords: Mihrab, Design Motif, Mihrab of Pir Hamzeh Sabzpoosh Abarkooh Tomb, Traditional plaster modeling, Islamic Architecture
  • Sahar Rostamzad, Mohammadali Khanmohammadi * Pages 147-162

    Nowadays, population growth in big cities and the High price of urban land have led to the construction of multi-story buildings. An important issue of architectural design in these buildings is to provide adequate daylight for all spaces. Light-well is a solution that is widely used in these buildings but due to the land constraints, they usually lack proper daylight performance especially in high latitudes. The main purpose of this study is to investigate the effect of different light-well form (vertical and horizontal section shape) with the constant area on all floors on its daylight performance. The selected case study is Urmia located at latitude 37.5. The model is a building with a 4-story light-well in Urmia. The alternatives were evaluated using grasshopper/rhino for parametric simulation, ladybug for inputting time zones and delivering sun position coordinates, and honeybee for analyzing daylight. In this study, the effect of light well form on its performance was investigated using the Useful Daylight Illuminance index. The results show that east-west rectangular light-wells perform the best among vertical light-wells. In all cases, light-wells with sloping walls improve daylight performance, and light-wells with inclined walls to the south reduce lighting efficiency. The light-well form does not significantly change the daylight performance in the upper floors, but it is significantly more effective in the lower floors. As a result, the east-west orientation for the horizontal section and the upward opening vertical section improve daylight performance and increase Useful Daylight Illuminance by 15-20%.

    Keywords: light-well form, mid-rise buildings, land constraint, lighting efficiency, Daylight
  • Maryam Ghasemi Nasab, Mohammadmehdi Moulaii, Peiman Pilechiha * Pages 163-175

    Nowadays, The need to optimize energy consumption and seek to reduce its consumption is a vital issue. In this regard, one of the solutions is to use daylight and its lighting in the interior of buildings. However, in glazed envelopes the most energy loss. The choice of a suitable complex fenestration system (CFS) for glazed envelopes is very important. nowadays, using accurate simulations can calculate daylight performance and energy very accurately. Simulations of complex fenestration systems in a model to adapt to the impact in terms of daylight performance and energy consumption are complex and challenging. This paper seeks to optimize the performance of matrix-based annual daylight and climate-based energy consumption for various complex fenestration systems in the office building of Hamadan. This has been done on 14 simulations of glazed systems different from 8 groups of complex fenestration systems: Gas Fills, Low-Emittance Coatings, Multiple panes, Special Products, Tinted Glazing, Reflective Coatings, Glass Coatings and Tints in Double Glazing, Thermochromic glazing. The results of optimizing the criteria of annual daylight performance and energy use intensity show that the Low-E3 system is the most optimal example for the climate of Hamadan.

    Keywords: Energy consumption, Daylight Performance, complex fenestration systems (CFS), glazed faç, ade
  • Mohammad Behzadpour, Mehdi Khakzand * Pages 177-198

    Building Information Modeling (BIM) is an effective solution to evaluate the energy consumption of the building and analyze the brightness of the interior spaces before construction. In the present study, with the aim of providing appropriate design solutions for interior spaces using daylight to improve the quality of architectural space; Combined in two parts: survey and simulation; With an analytical approach to the study of quality indicators of architectural space, Annual energy consumption and lighting analysis of indoor spaces in the School of Architecture - Environmental Design, Civil Engineering and Mechanics, Iran University of Science and Technology were discussed. The results of the present study in the survey section using the Delphi method in SPSS software showed ; The amount and intensity of light indoors, will have the most impact on the quality of architectural space in educational complexes and the results of energy simulation with Design Builder software after modeling building information in Autodesk Revit 2021 software represents it the amount of annual energy consumption in case of construction of the mentioned college with heavy brick materials with an average insulation of 2495474 kWh according to the standards of educational spaces. Also in the simulation section, the results of light analysis of indoor spaces showed the most suitable sides according to LEED and BREEAM standards in order to use daylight; North and south of the faculty are under investigation,. In order to realize the practical nature current study, directional solutions Adaptation of interior design are presented.

    Keywords: BIM, interior design, quality of architectural space, Iran University of Science, Technology
  • Hamidreza Ramezani *, Nasim Khanloo, Hossein Soltanzadeh Pages 199-214

    One of the main areas to be considered in the Infill development of a city is the tendency and participation of the residents of worn-out structures in the implementation Infill development. Infill development, unlike other urban development policies, takes place in the context of the existing city and with the presence of residents, citizens and neighborhood units. The aim of this study was to investigate the factors affecting the tendency and participation of residents of worn-out tissues in the implementation of Infill development by descriptive-analytical method, of the correlation type. Sangalaj neighborhood research area located in the 12th district of Tehran and its statistical population; Residents of Sangalaj neighborhood. The sample size was estimated using Cochran's formula (378 people) which were selected by random sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. Data collected by inferential statistical methods; Regression was analyzed and the results showed that the sense of belonging to living in the neighborhood with an impact factor (0.916) is the most important factor that is directly related to the participation of residents. In fact, the more residents depend on their neighborhood, the more they tend to consolidate and improve the quality of space. The status of services and amenities of the neighborhood with an impact factor (0.370) and the status of neighborhood infrastructure with an impact factor (0.241), have also played a significant role in the participation of residents in the implementation of Infill development.

    Keywords: Infill Development, .sense of belonging, services, amenities, infrastructure, residents participation
  • Saeed Azemati *, Bahram Salehsedghpour Pages 215-227

    Methods In the first part, the purpose of identifying and prioritizing vitality indices in academic open spaces was carried out by hierarchical analysis method. The present study was conducted in two phases (AHP) and R factor analysis in SPSS software in a qualitative and quantitative manner. The research population was comprised of the first part of all architectural and urban planning specialists who had open-ended interviews with purposeful sampling and snowball technique with 15 experts. Then, by acquiring the main research priorities from the previous stage, a new questionnaire was developed and randomly clustered by 341 students in Architecture, Landscape Architecture, Urban Development and Civil Engineering at the Iranian University. The data were analyzed using R factor analysis, and the data were analyzed using inferential descriptive statistics.

    Result

    The results of this research indicate that social, physical, design and psychological dimensions of the environment are influential.

    Discusion and Conclusion

    The first part illustrates that the social, physical, design and psychological dimensions of the environment are involved in the design of university open spaces. Also the components of flexibility in human behavior, spatial diversity, the effect of physical comfort on physical comfort, relationship between artificial and formal space with sociable and individual space, human behavior formation with environmental arrays and the presence of nature and lively environment were extracted from the user questionnaire. Was done.

    Keywords: Environmental Psychology, campus landscape, Vitality, social interaction