فهرست مطالب

نشریه برنامه ریزی و توسعه محیط شهری
پیاپی 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نازنین نعیم آبادی، فرهاد جوان* صفحات 1-16

    محیط های شهری گیلان با جاذبه های متنوع طبیعی، تاریخی و فرهنگی، استعداد فوق العاده ای برای توسعه صنعت گردشگری دارد، اما علی رغم سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های گردشگری، در این عرصه نتوانسته توسعه یابد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر واکاوی موانع سیاست گذاری گردشگری در محیط های شهری گیلان است. روش تحقیق به صورت کیفی و کمی، و با استفاده تیوری زمینه ای و مدل FARAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته شد. جامعه آماری نیز متخصصان در حوزه مطالعات شهری و گردشگری است، که بر اساس نمونه گیری هدفمند تعداد 20 نفر به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. طبق مدل تیوری زمینه ای، موانعی از جمله: عدم بهره گیری از نیرو های متخصص، بازاریابی نامناسب، تقلید از الگو های ناسازگار با محیط های شهری، مشکلات زنجیره ارایه خدمات گردشگری، مشکلات نظام اداری و خط مشی، عدم مدیریت یکپارچه گردشگری در بین سازمان های مرتبط، عدم مطلوبیت زیرساخت ها و زیربناهای فیزیکی، عدم بهره گیری از نیرو های متخصص را استخراج شد، که با استفاده از مدل آراس فازی، به ترتیب موانع عدم مدیریت یکپارچه گردشگری در بین سازمان های مرتبط با مقدار وزن 490/0، مشکلات نظام اداری و خط مشی با مقدار وزن 488/0، تقلید از الگو های ناسازگار با محیط های شهری با مقدار وزن 477/0، مشکلات زنجیره ارایه خدمات گردشگری و عدم مطلوبیت زیرساخت ها و زیربناهای فیزیکی با مقدار وزن 467/0، بازاریابی نامناسب با مقدار وزن 463/0، عدم بهره گیری از نیرو های متخصص با مقدار وزن 458/0، بیشترین و کمترین میزان اهمیت را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، گردشگری، محیط های شهری، گیلان
  • کیانوش ذاکرحقیقی*، معراج عاشورلو صفحات 17-30

    دسترسی عادلانه به کاربری های شهری و استفاده بهینه از آن ها به خصوص فضای سبز شهری یکی از مولفه های اساسی در توسعه پایدار و عدالت اجتماعی است. عمدتا شهرها به ویژه شهرهای بزرگ با کمبود فضای سبز و عدم تعادل در توزیع این نوع از کاربری مواجه هستند. هدف این پژوهش بررسی وضعیت توزیع فضای سبز با تاکید بر عدالت فضایی در نواحی 12گانه شهر همدان می باشد. این پژوهش، کاربردی و مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی می باشد و به منظور جمع آوری اطلاعات از روش های مختلف کتابخانه ای و میدانی، بررسی و گردآوری آمار و اطلاعات از طرح تفصیلی شهر همدان اخذ گردیده است. نتایج حاصل از مدل تحلیل شبکه نشان داده که با توجه به توزیع و شعاع عملکردی پارک ها در نواحی شهر، مراکز جمعیتی دسترسی عادلانه ای به خدمات این پارک ها ندارند. با توجه به جمعیت 525791 نفری شهر، برای پارک منطقه ای 58 درصد، پارک ناحیه ای 44 درصد و پارک محله ای 85 درصد و پارک همسایگی 6 درصد از مساحت شهر در شعاع دسترسی به خدمات رسانی این پارک ها می باشند. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش پیشنهاد می شود با توجه به بالا بودن سهم تملک و هزینه آن در احداث پارک های شهری، اراضی دولتی واقع در سطح شهر در اولویت واگذاری برای فضاهای سبز و پارک ها قرار گیرد تا مشکلات مربوط به تملک اراضی یا مالکیت خصوصی و هزینه های آن کاهش یابد. همچنین در احداث پارک های جدید شهری، پهنه های شهری نابرخوردار از فضای سبز مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پارک های شهری، تحلیل شبکه، عدالت اجتماعی، شعاع دسترسی، شهر همدان
  • یونس غلامی*، خدا دوست عسکری، سمیه شاهرخی ساردو صفحات 31-43

    شیوع ویروس کرونا در اواخر سال 2019 در شهر ووهان چین گزارش شد و با نرخ شیوع بالا، تمامی کشورهای جهان را درگیر ساخت و زندگی میلیون ها نفر را از ابعاد مختلف تحت تاثیر قرار داده است. هدف از این تحقیق نیز ارزیابی تاثیرات ویروس کرونا بر مشاغل بازارهای هفتگی شیراز می باشد. جامعه آماری این پژوهش، کلیه صاحبان مشاغل در بازارهای هفتگی شیراز می باشند. برای نمونه گیری از فرمول کوکران استفاده گردید و تعداد 180 نفر نمونه انتخاب شد. قلمرو مکانی پژوهش، شهر شیراز می باشد و قلمرو زمانی آن نیز، شهریور سال 1400 می باشد. روش گردآوری اطلاعات، پرسشنامه می باشد. پرسشنامه در دو بخش عمومی و اختصاصی طراحی شد. پایایی پرسشنامه براساس ضریب آلفای کرونباخ، با کسب نتیجه 887/0 در رده خوب قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری پرسشنامه شامل آمار توصیفی و آمار استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت. نتایج نشان داد که ویروس کرونا از ابعاد مختلف بر زندگی شاغلین در بازارهای هفتگی شیراز تاثیر داشته است. نتایج یافته های تحقیق بر اساس آزمون t شان می دهد که سطح معناداری همه مولفه های مورد بررسی کمتر از 5/0 است یعنی کرونا بر تمامی مولفه های مورد بررسی (اشتغال، اجتماعی-فرهنگی، مالی، خانواده، گردشگری، آموزش، سیاسی و روانی) تاثیر معناداری داشته است (P<0.05) به طوری که بیشترین تاثیر بر مولفه های اشتغال، مالی و روانی بوده و کمترین تاثیر بر مولفه های اجتماعی-فرهنگی و سیاسی بوده است، این امر نشان می دهد که در دوران پسا کرونا نیازمند سیاست گذاری جامع برای رفع مشکلات اقتصادی این قشر و جلوگیری از آسیب پذیری اجتماعی می باشیم.

    کلیدواژگان: تاثیرات ویروس کرونا، مشاغل گروه 2، بازار هفتگی شیراز
  • یعقوب پیوسته گر*، زهرا اکبری صفحات 45-62

    دلبستگی مکانی، نوعی پیوند عاطفی است که مردم با مکان های خاص برقرارمی کنند که ترجیح می دهند در آن بمانند و در ان احساس امنیت و آرامش می کنند. با این حال، هویت مکانی،به عنوان جزیی از هویت شخصی تعریف شده و فرایندی ست که توسط آن مردم از طریق تعامل با مکان ها خود را به لحاظ تعلق به مکانی خاص توصیف می کنند. بسیاری از تحقیقات، ارتباط مثبتی را بین این متغیرها در جمعیت هایی که تعاملات مداومی را در مدت زمان طولانی حفظ کرده اند، مشاهده کرده اند. این مقاله مطالعه‏ای را ارایه خواهد کرد که در آن ها ما به مقایسه دلبستگی مکان و هویت مکان در نمونه هایی پرداخته ایم که بر اساس مکان تولد و طول اقامت و اندازه این پیوندها با مکان های مختلف متفاوت می‏باشند. با وجود این واقعیت که شدت دلبستگی و هویت که با محل بنا شده فرضا تحت تاثیر اندازه محیط قرار دارد. به منظور کشف تفاوت های رابطه بین این دو پیوستگی و اندازه‏ی محیط، ما یک مطالعه در محله ها و شهرها و خانه‏ها انجام داده ایم.  نتایج مطالعه تفاوت های ممکن در دلبستگی مکان و هویت مکان بین ساکنانی که در شهر به دنیا آمدن و ساکنانی که در اصل از شهرهای دیگر هستند را نشان می‏دهد. همچنین اینکه هویت و دلبستگی مکان برای بومی‏ها همزمان می باشد در حالیکه افراد مکان های دیگر نمره بالاتری را برای دلبستگی بجای هویت در نظر میگیرند. نمونه ها شامل 208 نفر (54.8% بومی و 45.2% از دیگر شهرها) . نتایج مطالعه ما را قادر می سازد تا در نظر بگیریم که دلبستگی مکانی قبل از هویت مکانی، توسعه میابد و پیوند با خانه قویتر از پیوند با محله می باشد اما دلبستگی و هویت با شهر قوی تر از هرکدام از آنها می باشد. که سطح بیشتری از دلبستگی و هویت در شهر وجود دارد تا در خانه و کمتر  در محله.

    کلیدواژگان: طول مدت اقامت، بومی، مهاجران، دلبستگی مکان، هویت مکان
  • حمیده عباسی*، امنه مالمیر، عباس شاه ابادی فراهانی، محمدحسین عباسی صفحات 63-74

    کشورهای درحال توسعه اغلب دارای سیستم اقتصادی ناکارآمد و فاقد مکانیزم های مشارکت شهروندان در تامین هزینه های شهرها هستند، لذا سیستم تامین درآمد شهرداری ها در این کشورها  معمولا به سمت منابع درآمدی ناپایدار معطوف می شود. هدف از این پژوهش بررسی و الویت بندی عوامل موثر بر تامین منابع درآمدی پایدار شهرداری اراک بوده است. روش پژوهش حاضر بر حسب هدف از نوع تحقیقات توسعه‎ای، بر حسب دستاورد تحقیق از نوع کاربردی و به لحاظ استراتژی تحقیق مورد استفاده پیمایشی بوده است. جامعه آماری این تحقیق شامل220 نفر از مدیران، معاونین و کارشناسان ارشد شهرداری اراک بوده است. با توجه به محدود بودن جامعه مورد بررسی اقدام به نمونه گیری نشده و پرسشنامه بین تمامی اعضا توزیع شده است. یافته ها در این پژوهش به منظور الویت بندی عوامل موثر جهت تامین منابع درآمدی پایدار شهرداری از آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج حاکی از آن بوده است که میانگین رتبه عوامل موثر بر منابع درامدی پایدار شهرداری به ترتیب شامل: افزایش نرخ عوارض بر ارزش زمین، عوارض عمومی، روابط مالی شهرداری و شهروندان، کمک های مالی دولت، عوارض آلودگی محیط زیست و عوارض بر ارتباطات و حمل و نقل بوده است.

    کلیدواژگان: تامین منابع، درامد پایدار، شهرداری
  • علی اکبر حیدری*، مهدی ترفیعی صفحات 75-90

    کیفیت فضای شهری نشانه ای از میزان کیفیت محیط می باشد. با توجه به ماهیت پیچیده ای که فضاهای شهری دارند برای ارزیابی آنها با توجه به رویکرد هر تحقیق می توان از شیوه هایی متناسب استفاده نمود؛ ارزیابی فضای شهری می تواند بر اساس مجمموعه ای از ملاکها و معیارها انجام شود که صاحبنظران مختلف ارایه نموده اند، همچنین می توان ارزیابی فضای شهری را در سطوح و لایه های مختلف انجام داد که در آن انطباق یا عدم انطباق سطوح مختلف ارزیابی ملاک موفق یا ناموفق بودن فضای شهری تلقی گردد، این تحقیق  با هدف ارزیابی فضای شهری در سه سطح فضای فیزیکی، ذهنی و اجتماعی و در دو مقیاس کلان و خرد مورد انجام گرفته است و نظریه تولید فضای هنری لوفور به عنوان نظریه مبنا مدنظر قرارگرفته است. سایت چمران شیراز با توجه به وسعت، قابلیت های گسترده و چندعملکردی بودن آن به روش مطالعه موردی به عنوان بستر ارزیابی این تحقیق انتخاب گردیده است. نوع تحقیق ترکیبی و روش تحقیق اکتشافی و با استراتژی استقرایی با استفاده از تاکتیک های مشاهده مستقیم و بررسی ساختار سایت و تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارایه پرسشنامه به متخصصان  و غیر متخصصان است. از جمله نتایج این تحقیق اینکه چند عملکردی بودن فضا و گستردگی قابلیتها در سطوح مختلف ارزیابی فیزیکی، ذهنی و اجتماعی می تواند نشان از غنی بودن فضا باشد به گونه ای که فضا با توجه به اقتضایات زمانی و شرایط اجتماعی واکنش های متناسب را نشان داده و حتی با وجود تعارضات و تناقضات احتمالی بتواند کارکرد قابل قبولی را در مجموع از خود نشان دهد و در گذر زمان کارکردها و نقش های جدیدی نیز متناسب با تغییرات اجتماعی بپذیرد و این قابلیتی است که هر فضای شهری آنرا در خود ندارد و می توان با استخراج خصوصیاتی از یک فضای شهری که آنرا دارای توانمندی انطباق با شرایط مختلف می نماید در طراحی های آتی از این موضوع بهره گرفت.

    کلیدواژگان: فضای شهری، ارزیابی فضا، فضای فیزیکی و فضای ذهنی و فضای اجتماعی، هنری لوفور
  • فرزاد کریمی خنجری*، مهدی هاشمی گلیجانی صفحات 91-104

    زمین در دهه های اخیر به مهم ترین عامل در رشد و توسعه، خصوصا توسعه شهرها تبدیل شده است، دولت برای بدست آوردن زمین مورد نیاز جهت توسعه شهرها ناگزیر به اتخاذ سیاست های خاص متناسب با شرایط کشور است. طبق احکام اسلامی زمین موات، متعلق به شخص خاصی نمی باشد و در اختیار حکومت اسلامی قرار می گیرد، در همین راستا قانون اراضی شهری در سال1360 و قانون زمین شهری در سال1366 به تصویب مجلس رسید و باعث گردید زمین های زیادی به تملک دولت درآید، که در همان سالها باعث تحول عمده ای در توسعه شهرها، تامین رفاه عمومی و تامین مسکن مورد نیاز مردم توسط دولت شد. هدف از ارایه این پژوهش برسی محدوده صلاحیت کمیسیون ماده 12 مطابق رویه عملی دادگاه ها و اینکه کمیسیون مذکور تا چه میزان توانسته اهداف دولت را در زمینه سیاست گذاری برای توسعه شهرها و تامین رفاه عمومی محقق کند. این پژوهش با روش تحلیلی - توصیفی و به صورت کتابخانه ای تدوین شده است و نتایچ حاصل از این پژوهش نشان می دهد که کمیسیون نامبرده صلاحیتی محدود و فقط در تعیین نوع زمین صلاحیت رسیدگی دارد، تصمیمات آن در همین صلاحیت محدود هم قطعی نبوده و در اکثر موارد مورد اعتراض قرار می گیرد و این نشان می دهدکه عملا نتوانسته است درسال های اخیر اهداف دولت را در سیاست گذاری انجام شده برای رفاه عموی و توسعه شهرها تامین کند و نیاز است نسبت به ماده 12 قانون زمین شهری اصلاح و بازنگری اساسی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: کمیسیون ماده 12، رویه دادگاه، اعتراض، زمین شهری، سیاستگذاری دولت
|
  • Nazanin Naim Abadi, Farhad Javan * Pages 1-16

    Guilan urban environments with various natural, historical and cultural attractions, has an extraordinary talent for developing the tourism industry, But despite tourism policies and planning, it has not been able to develop in this area. In this regard, the purpose of this study is to investigate the barriers to tourism policy in urban environments of Guilan. is The research method was qualitatively and quantitatively analyzed using contextual theory and FARAS model. The statistical population is also experts in the field of urban studies and tourism, Based on purposive sampling, 20 people were selected as the sample population. According to the grounded theory model, obstacles such as: lack of expertise, inadequate marketing, imitation of patterns incompatible with urban environments, problems in the chain of tourism services, problems of the administrative system and policy, lack of integrated tourism management within the organization Related issues, inadequacy of infrastructure and physical infrastructure, lack of use of specialized personnel were extracted, Using the fuzzy ARS model, respectively, the obstacles to the lack of integrated tourism management among organizations related to the weight of 0.490, the problems of the administrative system and policy with a weight of 0.488, imitation of patterns incompatible with urban environments with The weight of 0.477, the problems of the chain of tourism services and the inadequacy of infrastructure and physical infrastructure with the weight of 0.467, the inappropriate marketing with the amount of 0.463, the lack of specialized personnel with the weight of 0.458, the most and Have the least importance.

    Keywords: Policy, Tourism, urban environments, Guilan
  • Kianoosh Zakerhaghighi *, Meraj Ashurloo Pages 17-30

    Fair access to urban uses and their optimal use, especially urban green space, is crucial in sustainable development and social justice. Most cities, huge cities, face a shortage of green space and imbalance in this type of use distribution. The spatial distribution of these land uses is considered as one of the important criteria in achieving spatial justice and it seems necessary to study in this field. This study investigates the issuance of green space, emphasizing spatial justice in the 12 districts of Hamadan. This research is applied and based on the descriptive-analytical method. To collect information from different library and field methods, review and compile statistics and information from the detailed plan of Hamadan has been obtained. The results of the network analysis model show that due to the distribution and functional radius of parks in urban areas, population centers do not have fair access to the services of these parks. Considering the population of 525,791 people in the city, for regional parks 58%, district parks 44%, neighborhood parks 85%, and neighborhood parks 6% of the city area are within reach of these parks. According to the results obtained from this study, it is suggested that due to the high share of acquisition and its cost in the construction of urban parks, public lands located in the city should be given priority for green spaces and parks to solve problems related to land acquisition or private ownership. Also, in constructing new urban parks, urban areas that do not have green space should be considered

    Keywords: Urban Greenspaces, Network Analysis, Spatial justice, Hamedan City
  • Yones Gholami *, Khodadoust Askari, Somaee Shahrokhi Pages 31-43

    The accident virus was reported in 2019 in Wuhan, China, and with a high ranking, it has affected the whole world and affected the lives of millions of people from various factors. The purpose of this research is. The statistical population of this study is all business owners in Shiraz in weekly markets. Cochran's formula was used for sampling and 180 samples were selected. The spatial domain of the research is the city of Shiraz and its temporal domain is September 1400. The method of data collection is a questionnaire. The questionnaire was designed in two sections: general and specific. The reliability of the Cronbach's alpha coefficient questionnaire was in the good category with a result of 0.887. Analysis and analytical statistics of the questionnaire including descriptive and inferential statistics were performed using SPSS software. The results showed that the virus has affected the lives of employees in Shiraz weekly markets several times. The results of the research based on t-test show that the level of significance of all components is less than 0.5, ie information on all components (employment, socio-cultural, financial, family, tourism, education, political and Psychological) had a significant effect (P <0.05) so that it has an effect on the components of money, finance and psychology and has the least effect on socio-cultural and political components This shows that in the post-corona era, we need comprehensive policies to address the economic problems of this group and prevent social vulnerability.

    Keywords: Effects of corona virus, Group 2 jobs, Shiraz, weekly market, Policy Marketing
  • Yaghowb Peyvastehgar *, Zahra Akbari Pages 45-62

    Spatial attachment is an emotional connection that people make with certain places that they prefer to stay in and feel safe and secure in. Spatial identity, however, is defined as part of personal identity and is the process by which people describe themselves as belonging to a particular place through interaction with places. Many studies have found a positive association between these variables in populations that have maintained continuous interactions over a long period of time. This article will present a study in which we have compared place attachment and place identity in samples that differ from place to place based on place of birth and length of stay and the size of these links. Despite the fact that the intensity of attachment and identity that is built with the place is hypothetically affected by the size of the environment. In order to explore the differences between the two associations and the size of the environment, we conducted a study in neighborhoods, cities, and homes. The results of the study show possible differences in place attachment and place identity between residents who were born in the city and residents who are originally from other cities. Also, the identity and attachment of the place are the same for the natives, while the people of other places give a higher score for the attachment instead of the identity. The sample includes 208 people (54.8% native and 45.2% from other cities). The results of the study enable us to consider that spatial attachment develops before spatial identity, and the connection to the house is stronger than the connection to the neighborhood, but the attachment and identity to the city is stronger than either. There is a higher level of attachment and identity in the city than at home and less in the neighborhood.

    Keywords: Duration of stay, Indigenous, immigrants, Place attachment, place identity
  • Hamideh Abbasi *, Ameneh Malmir, Abbas Shahabadi Farahani, Mohammad Hosein Abbasi Pages 63-74
    Objective

    Developing countries often have an inefficient economic system and lack mechanisms for citizen participation in financing cities, so the municipal revenue system in these countries usually focuses on unsustainable sources of income. The purpose of this study was to investigate and prioritize the factors affecting the provision of sustainable income sources.

    Method

    The present study was a research-based study in terms of purpose, an applied- type research in terms of research achievement, and a survey in terms of research strategy. The statistical population of this study included 220 managers, deputies and senior experts of Arak Municipality. Due to the limited population, no sampling was done and a questionnaire was distributed among all members.

    Results

    In this study, in order to prioritize the effective factors to provide sustainable municipal revenue sources, Friedman test has been used. The results showed that the average rank of the factors affecting the sustainable sources of municipal revenue include: increase in toll rates on land value, public tolls, municipal-citizen financial relations, government grants, environmental pollution tolls and tolls on communications, respectively. Transportation has been.

    Keywords: Resource provision, Sustainable Income, Municipality
  • AliAkbar Heidari *, Mehdi Tarfiee Pages 75-90

    The quality of urban space is a sign of the quality of the environment. Due to the complex nature of urban spaces, appropriate methods can be used to evaluate them according to the approach of each research; Urban space evaluation can be done based on a set of criteria and criteria that have been presented by different experts, it is also possible to evaluate urban space at different levels and layers in which the compliance or non-compliance of different levels of successful criterion evaluation or Considering the failure of urban space, this research has been done with the aim of evaluating urban space in three levels of physical, mental and social space and in two macro and micro scales and Lefebvre theory of artistic space production has been considered as the basic theory. Chamran Shiraz site has been selected as a evaluation platform for this study due to its size, extensive capabilities and multifunctionality. The type of combined research and research method is exploratory and inductive strategy using direct observation tactics and reviewing the structure of the site and analyzing the information and presenting a questionnaire to experts and non-experts.NAmong the results of this study is that the multifunctionality of space and the extent of capabilities at different levels of physical, mental and social evaluation can indicate the richness of space so that the space according to the time and social conditions have shown appropriate reactions and Even in the face of possible conflicts and contradictions, it can show an acceptable function in general and accept new functions and roles in proportion to social changes over time, and this is a capability that not every urban space has in itself and can be extracted. Features of an urban space that makes it capable of adapting to different conditions were used in future designs

    Keywords: Urban Space, space evaluation, physical space, mental space, social space, Henry Lefebvre
  • Farzad Karimi Khanjari *, Mahdi Hashemi Golijani Pages 91-104

    Land in recent decades has become the most important factor in growth and development, especially the development of cities, the government to obtain the land needed for urban development has to adopt special policies tailored to the conditions of the country. According to Islamic law, the mortal land does not belong to a specific person and is given to the Islamic government. In this regard, the Urban Land Law in 1981 and the Urban Land Law in 1987 were approved by the parliament and caused many lands to be owned by the government. In the same years, it caused a major change in the development of cities, the provision of public welfare and the provision of housing needed by the government. The purpose of this study is to examine the scope of jurisdiction of the Article 12 Commission in accordance with the practical procedure of the courts and the extent to which the Commission has been able to achieve the government's policy objectives for urban development and public welfare. This research has been compiled by analytical-descriptive method and in the form of a library. The results of this research show that the said commission has limited competence and only has jurisdiction in determining the type of land. Most cases are challenged and this shows that in practice in recent years it has not been able to meet the government's goals in policy-making for public welfare and urban development, and there is a need for a major overhaul of Article 12 of the Urban Land Law.

    Keywords: Article 12 Commission, court procedure, protest, urban land, Government Policy