فهرست مطالب

نشریه برنامه ریزی و توسعه محیط شهری
پیاپی 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • گشتاسب کیانی*، کوروش افضلی، کرامت الله زیاری صفحات 1-14

    امروزه فضای شهرهای جهان سوم منجمله ایران تبدیل به فضایی مشکل زا شده و کیفیت زندگی در متن این فضا را تنزل داده است. همچنین برنامه ریزی و مدیریت شهری نیز نتوانسته است جهت توسعه این فضاها موثر باشد بطوریکه زایش و مشکل زایی این فضاها ادامه دار گشته است. یکی از مسایل برنامه ریزی شهری در این شهرها، فراهم نبودن بستر لازمه جهت اجرا و تحقق، طرحها و برنامه های نوین توسعه شهری می باشد. بطوری که این طرحها و برنامه ها همواره با عبارت عدم تحقق روبرو می گردند. این موارد فرایند مدیریت و برنامه ریزی شهری در این شهرها را از توسعه محور بودن به سمت ساماندهی محور بودن سوق داده است. چرا که به علت فضای مشکل زا و فراهم نبودن زمینه، برنامه ریزی شهری نمی تواند به تحقق طرحهای توسعه شهری منجر گردد و تنها می تواند به ساماندهی مشکلات شکل گرفته در متن فضایی موجود بپردازد. یکی از این طرحهای نوین توسعه شهری، طرحهای راهبردی می باشند که در زمان مدرنیته مطرح شده است. مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که طرحهای راهبردی نیز نمی توانند در متن فضایی شهرهای ایران، محقق گشته و به اهداف خویش برسند. روش کار در این پژوهش روش گرند تیوری یا نظریه ای می باشد، نوشتار حاضر سعی در تبیین این مسئله دارد. یافته های نوشتار با رویکرد پدیدارشناسی هرمنوتیک نیز نشان می دهد که عدم سازگاری زمانی - فضایی و محتوایی، مهمترین عامل عدم تحقق طرحهای راهبردی در شهرهای ایران می باشد. بطوریکه تحت تاثیر این عدم سازگاری، متن فضایی شهرهای ایران زمینه لازمه را جهت خوانش و انتقال معنا (تحقق) طرحهای راهبردی، دارا نمی باشند. با توجه به تیوری زمینه ای، متن فضایی سازگار جهت تحقق طرحهای راهبردی، از طریق وارد شدن به دوران موسوم به مدرنیته، فراهم می گردد. در حالیکه متن فضایی شهرهای ایران، تحت تاثیر زمانه گذار بین سنت و مدرنیته شکل گرفته و این زمانه در مرحله بعد پدیدار عدم سازگاری فضایی و محتوایی را شکل می دهد که سبب فراهم نبودن زمینه جهت تحقق طرحهای راهبردی برای توسعه شهرهای ایران می گردد.

    کلیدواژگان: تحقق پذیری، طرحهای راهبردی، تئوری زمینه ای
  • داود جمینی*، علیرضا جمشیدی، زهرا اسمعیلی صفحات 15-28

    تامین و ارتقای سطح شادی و نشاط شهروندان از مهم ترین ارکان کیفیت زندگی در فضاهای شهری است که طی دهه های اخیر، توجه روزافزون متخصصان و برنامه ریزان شهری را به خود جلب نموده است و به عنوان یکی از مهم ترین اهداف دولت ها و سازمان ملل مطرح شده است. هدف مطالعه کمی و کاربردی حاضر که ترکیبی از روش های توصیفی تحلیلی و اکتشافی انجام گرفته است، بررسی و تحلیل وضعیت شهر شاد و شناسایی تعیین کننده های آن در فضاهای کوچک شهری است که به صورت مطالعه موردی در شهر روانسر از توابع استان کرمانشاه انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل 7122 نفر سرپرست خانوار است که با استفاده از روش های محاسبه حجم نمونه، 364 نفر به عنوان نمونه آماری برآورد گردید و نمونه ها به روش کاملا تصادفی انتخاب شده اند. ابزار اصلی پژوهش برای جمع آوری داده های میدانی، پرسشنامه محقق ساخته است که روایی و پایایی آن به تایید رسیده است. نتایج پژوهش نشان داد در میان شاخص های سه گانه شهر شاد (شاخص های اجتماعی، کالبدی و اقتصادی) میانگین شاخص اجتماعی با مقدار 124/3، به صورت معناداری بیشتر از میانگین مبنا (عدد 3) بوده است و میانگین دو شاخص کالبدی و اقتصادی به ترتیب با مقادیر 608/2 و 587/2، به صورت معناداری کمتر از میانگین مبنا بوده اند. نتایج بررسی وضعیت کلی شهر شاد نشان داد میانگین محاسبه شده با مقدار 788/2 به صورت معناداری، پایین تر از حد متوسط بوده است. در خصوص تعیین کننده های شهر شاد نتایج نشان داد به واسطه چهار عامل کلیدی شناسایی شده 956/61 درصد از وایانس متغیر وابسته تبیین شده است. این عوامل و درصد واریانس مقدار ویژه آن ها به ترتیب اهمیت عبارت اند از: پایداری فیزیکی کالبدی (041/21)، پایداری اجتماعی فرهنگی (4/16)، پایداری اقتصادی (151/13) و پایداری زیست محیطی (356/11). به نظر می رسد عوامل شناسایی شده زیرمجموعه عامل کلان "مدیریت یکپارچه و کارآمد شهری" هستند و ارتقای این عامل، به عنوان منشا اصلی اکثر سیاست گذاری ها و برنامه ریزی ها، می تواند در تحقق شهر شاد در محدوده مطالعاتی تاثیر بسزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، توسعه پایدار شهری، کیفیت زندگی، شهر شاد، روانسر
  • امیر بخشی*، سید حسن رسولی، روح الله اسکندری صفحات 29-40

    بافت مرکزی و قدیمی شهرها که روزگاری مهم ترین و بهترین محله های مسکونی شهرها بوده اند و به دلیل حضور اجتماعات انسانی امروز دارای عناصر تاریخی و به یادمانی باارزش متعددی هستند، در حال حاضر دچار فرسودگی ناکارآمدی شده است. احیای بافت های فرسوده می تواند ارزش کالبدی را ارتقا داده و رغبت شهروندان به سکونت در آن را افزایش دهد. هدف اصلی این تحقیق، بررسی تحلیل فضایی عوامل موثر بر احیای بافت فرسوده شهر قایمشهر (با رویکرد ارزیابی سیاست های حمایتی) می باشد. در این تحقیق که به صورت پیمایشی که به عنوان شاخه ای از تحقیقات توصیفی صورت می گیرد، برای جمع آوری اطلاعات از ابزار بلوک های آماری و مقاله ها و کتب های فرسودگی که از معتبرترین ابزار گردآوری اطلاعات می باشد، استفاده گردیده است. در نتیجه با بررسی سیستم محیطی و شاخص های متناسب برای شناسایی بافت های فرسوده شهری با استفاده از مدل های برنامه ریزی (ahp) محله هایی به عنوان بافت فرسوده معرفی گردیده است. این شاخص ها اعم از ریزدانگی و ناپایداری و نفوذناپذیری در بافت های سطح شهر قایم شهر مورد پالایش و بررسی قرار گرفته و هریک معیاری برای نزدیک شدن به بافت های فرسوده شهری تلقی گردیده است که لذا با بررسی این شاخص ها بافت های فرسوده در عنوان بلوک های فرسوده شناسایی و معرفی شده اند و در نتیجه با بررسی شاخص های حمایتی برای بهسازی و نوسازی این بافت ها و پیشنهادات لازم برای برطرف کردن و جلوگیری از تولید نشدن بافت های فرسوده بیان شده است.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، سیاست حمایتی، AHP، GIS، شهر قائمشهر
  • اکبر اصغری زمانی، سمیه علیزاده* صفحات 41-56

    امروزه رشد شتابان و بی رویه شهرها به ویژه در کلانشهرها نیاز به مسکن را در سطح وسیع، به یک چالش اساسی در مباحث برنامه ریزی شهری و جغرافیای انسانی تبدیل کرده است. به همین منظور وقوع پدیده حرکت سلولی که بیشتر در مناطقی با ارزش منطقه ای بالا مشاهده می شود. در پژوهش حاضر برآنیم با هدف ارزیابی ارتباط متقابل میان طول عمر ساختمان و افزایش تراکم در منطقه 2 کلانشهر تبریز (شهرک زعفرانیه) به بررسی اصول و شاخص های حاکم بر میزان ساخت وساز متراکم در محدوده مورد مطالعه بپردازیم. از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت جز تحقیقات توصیفی - تحلیلی محسوب می گردد. جهت جمع آوری داده ها و اطلاعات پس از بررسی مبانی نظری پژوهش، جهت استخراج قیمت زمین های مسکونی کوی زعفرانیه (قیمت زمین و پروانه های ساختمانی صادر شده) طی بازه زمانی 1398- 1388 از طریق مراجعه به بنگاه های ملکی و شهرداری به صورت محله ای تهیه شد. به منظور تجزیه وتحلیل اثرات افزایش ارزش منطقه ای وکاهش عمر مفید ساختمان ها با افزایش تراکم ساختمانی، از مدل هایی شامل درون یابی کریجینگ، کرنل، کراس تب، فازی سازی، آنتروپی شانون و پیرسون در محیط نرم افزاری GIS، IDRISI، SPSS و EXCEL  بهره گرفته شد. نتایج  پژوهش حاکی از وجود همبستگی بالا بین افزایش ارزش منطقه ای و افزایش تراکم ساختمانی در کوی زعفرانیه با میزانی برابر 863/0 می باشد. درواقع از آنجاییکه شهرک زعفرانیه جزوه مناطق با ارزش بالای شهر تبریز محسوب می شود و عمر قطعات و سلولهای تغییر یافته همگی کمتر از سی سال بوده، این موضوع نشان دهنده همبستگی بین افزایش ارزش منطقه ای و کاهش عمر مفید ساختمان ها خواهد بود.

    کلیدواژگان: تراکم ساختمانی، عمر بنا، ارزش منطقه ای
  • طاهره نصر*، مریم عمادی صفحات 57-76

    معماری به دست انسان بوجود می آید و این معماری از آرمان های انسان تاثیر می پذیرد و در ادامه نیز بر انسان تاثیرگذار است و بخشی از آرمان ها و ایده آل های او را برحسب نیاز در زندگی شکل می دهد.  طراحی با توجه به پایداری اجتماعی- فرهنگی، می تواند نقش مهمی در هدایت انسانها به سمت یک جامعه سالم و مناسب زندگی داشته باشد. به همین منظور در سیاست گذاری و طراحی شهری، مدنظر قرارگیری هدف طراحی، تجربه بصری و الگوهای رفتاری کاربران بسیار مهم است. در نوشتار پیش رو، به مفهوم مولفه ها و معیارهای موثر بر طراحی معماری منظر و فضای فرهنگی و نوع ارتباط آن ها با انسان پرداخته شده است. این مقاله با هدف تبیین مولفه های کیفی پایداری اجتماعی- فرهنگی در فضاهای عمومی شهر تدوین شده و برای نمونه دو فضای عمومی شهر شیراز (پارک خلدبرین و خیابان باغ ارم) مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق این مقاله روش کیفی است و به شناخت عوامل سازنده توسعه پایدار شهری و مولفه های کیفی پایداری اجتماعی- فرهنگی و معیارهای معماری ایرانی- اسلامی پرداخته شده. یافته پژوهش حاکی از آن است که طراحی فضاهای عمومی شهری با تاکید بر پایداری اجتماعی- فرهنگی و توجه به مولفه های معماری ایرانی- اسلامی، به ایجاد فضایی زنده و پویا منجر می شود و با تاثیر بر اندیشه ذهنی افراد به ایجاد تجمعات و خاطرات جمعی برای رسیدن به صلح و آرامش روحی می پردازد و علاوه بر ارزش های کمی، در جهت برطرف کردن نیازهای کیفی نیز گام برمی دارد و با طراحی مناسب، امکان تفکیک بهتر فضایی، ایجاد حس سکون و پویایی را همزمان فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: فضاهای عمومی شهری، پایداری اجتماعی- فرهنگی، معماری ایرانی اسلامی
  • غلامرضا جعفری نیا* صفحات 77-88

    بررسی تاثیر رفتارهای زیست محیطی در ایجاد توسعه پایدار شهر بوشهرو اهداف فرعی این پژوهش بررسی رابطه بین شبکه های مشارکت مدنی، هنجارهای اجتماعی و اعتماد اجتماعی با رفتارهای اجتماعی زیست محیطی می باشد. روش تحقیق در این پزوهش بصورت پیمایشی می باشد که جامعه مورد مطالعه شهروندان شهر بوشهر می باشد که باکمک فرمول کوکراین حجم نمونه 381 نفر انتخاب شده که این جامعه آماری بصورت نمونه گیری خوشه ای انجام شده است. باکمک نرم افزارهای 18SPSS وAMOS به پردازش داده ها پرداختیم. نتایج به دست آمده از محاسبات آماری نشان می دهد که با توجه مدل برازش داده شده و ضریب همبستگی پیرسون و سطح معنی داری به دست آمده از رگرسیون، چون سطح معنی داری در هر سه متغیر شبکه های مشارکت مدنی، هنجارهای اجتماعی و اعتماد اجتماعی  برابر 00/0 بوده و از 05/0کوچکتر می باشد، همچنین سطح معنی داری بدست امده از معادلات ساختاری با کمک نرم افزاراموس به ترتیب 027/0 ،024/0، 012/0 و چون از 05/0 کوچک تر می باشد، بنابراین  بین هر سه فرضیه و رفتارهای اجتماعی زیست محیطی رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، شبکه های مشارکت مدنی، هنجارهای اجتماعی، زیست محیطی
  • آزیتا رجبی* صفحات 89-105

    در دهه های اخیر  شاهد رجعت نظریه پردازان حوزه های برنامه ریزی شهری وشهرسازی به طبیعت و احیاء هر چه بیشتر آن هستیم که این امر متاثر از آلودگی های روز افزون جهانی و دغدغه هایی زیست محیطی می باشد که سیاره ما را به طور جدی تهدید نموده و باعث شکل گیری مباحث توسعه پایدار شهری، با موضوعاتی مانند؛جلوگیری ازآلودگی ها محلی، کاهش مصرف منابع تجدید ناپذیر در نظام مصرف سکونتگاه های انسانی، توجه به بازیافت و بازتولید منابع مصرفی، حمایت از فعالیت های زیست محیطی و.. شده است دراین راستارویکرد پرماکالچر با تاکید برفرهنگ کشاورزی پایدار شهری به عنوان یکی از جدیدترین رویکردها در کشورهای دنیا مورد توجه محافل علمی و مدیریت شهری قرار گرفته است. نهضت پرماکالچر بخشی از دیدگاه بیوفلیک یا نهضت «شهردوستدارطبیعت» می باشد با این تفاوت که در این رویکرد تاکید بر کشت گونه های مثمر غذایی، بازیافت زباله، کاهش و صرفه جویی در  مصرف منابع آب و خاک و منابع انرژی، کاهش ضایعات شهری و به حداکثر رساندن سودمندی در اثر "هم افزایی بین ساکنان شهری مطرح شده وبا توجه به سهولت وارزان بودن راهبردهای اجرایی تحقق آن یکی از مهم ترین و اجرایی ترین رویکردهای برون رفت جوامع از مشکلات زیست محیطی و پیوند مطلوب شهربا طبیعت درجهان تلقی می شود. دراین مقاله با جستجوی پایگاه های اطلاعاتی معتبر علمی به تحلیل مفهومی رویکرد پرماکالچر شهری پرداخته شده و بر اساس روش مروری- روایتی تلاش می شود تاراهکارهای مناسب سیاست گذاری تحقق مطلوب این رویکرد قابل تحقق گردد.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، : پرماکالچر، کشاورزی شهری، باغ های اجتماعی، مدرسه مزرعه
|
  • Gashtaseb Kiani *, Korosh Afzali, Kermatolah Ziari Pages 1-14

    Today, the atmosphere of third world cities, including Iran, has become a problematic atmosphere and has reduced the quality of life in the context of this space. Also, urban planning and management has not been able to be effective for the development of these spaces, so that the birth and problem-solving of these spaces has continued. One of the problems of urban planning in these cities is the lack of the necessary platform for the implementation and realization of new urban development plans and programs. So that these plans and programs are always faced with the phrase non-realization. These cases have led the process of urban management and planning in these cities from being development-oriented to being organization-oriented. Because of the problematic space and lack of context, urban planning cannot lead to the realization of urban development plans and can only organize the problems formed in the existing spatial context. One of these new urban development plans is the strategic plans that have been proposed in the time of modernity. Studies show that strategic plans cannot be achieved in the spatial context of Iranian cities and achieve their goals. The method of work in this research is grand theoretical or theoretical method; the present article tries to explain this issue. Findings of the article with the approach of hermeneutic phenomenology also show that the inconsistency of time-space and content is the most important factor in the failure of strategic plans in Iranian cities. As a result of this incompatibility, the spatial text of Iranian cities do not have the necessary context to read and convey the meaning (realization) of strategic plans. According to the underlying theory, a consistent spatial text is provided for the realization of strategic plans, by entering the era called modernity. While the spatial text of Iranian cities is formed under the influence of the transition between tradition and modernity, and this time in the next stage forms the phenomenon of spatial and content incompatibility, which causes the lack of ground for the realization of strategic plans for the development of Iranian cities.

    Keywords: feasibility, strategic plans, Grounded Theory
  • Davood Jamini *, Alireza Jamshidi, Zahra Esmaili Pages 15-28

    Providing and promoting the level of happiness and vitality of citizens is one of the most important pillars of quality of life in urban spaces Which in recent decades, has attracted increasing attention from experts and urban planners and Has been raised as one of the most important goals of governments and the United Nations. The purpose of this quantitative and applied study has been done using a combination of descriptive-analytical and exploratory methods, is a study and analyze the situation of Shad city and identify its determinants in small urban spaces Which has been done as a case study in Ravansar city which is part of Kermanshah province. The statistical population of the study includes 7122 heads of households and among them with Using sample size calculation methods, 364 people were estimated as a statistical sample and the samples were selected completely randomly. The main research tool for collecting field data is a researcher-made questionnaire whose validity and reliability have been confirmed. The results showed that among the three indicators of a happy city (Social, physical and economic indicators) The average of social index with the value of 3.124 was significantly higher than the average of base (number 3) and The average of two physical and economic indicators respectively with values of 2.608 and 2.587, Have been significantly lower than the baseline mean. The results of the survey showed the general condition of the city happy the average calculated with the value of 2.788 Has been significantly below average. Regarding the determinants of a happy city, the results showed Due to the four identified key factors, 61.956% of the variance of the dependent variable has been explained. These factors and the percentage of variance of their specific value in order of importance are: Physical stability (21.041), Socio-cultural sustainability (16.4), Economic Stability (13.151) and Environmental sustainability (11.356). The identified factors seem to be a subset of the macro factor "integrated and efficient urban management" and Promoting this factor, as the main source of most policies and planning, can have a significant impact on the realization of a happy city in the study area.

    Keywords: Policy Making, Sustainable Urban Development, quality of life, Happy City, Ravansar
  • Amir Bakhshi *, Seyed Hassan Rasouli, Rohollah Eskandary Pages 29-40

    The central and old texture of cities, which were once the most important and best residential neighborhoods of cities and due to the presence of human communities today have many historical and memorable elements, has now suffered from inefficiency. Rehabilitation of worn-out structures can enhance the physical value and increase the desire of citizens to live in it. In this research, which is a survey that is done as a branch of descriptive research, statistical block tools and burnout articles and books, which is the most reliable data collection tool, have been used to collect information. Investigation of environmental system and appropriate indicators to identify urban worn-out textures using planning models (ahp) Neighborhoods have been introduced as worn-out textures. These indices including fineness, instability and impermeability in the textures of Ghaemshahr city have been refined and studied and each of them has been considered as a criterion for approaching worn-out urban textures. Worn-outs have been identified and introduced, and as a result, by supporting the indicators for improving and renovating these tissues, the necessary suggestions have been made to eliminate and prevent the non-worn tissues from being produced.

    Keywords: Worn Tissue, Supportive Policy, AHP, GIS, Ghaemshahr
  • Akbar Asghari Zamani, SOMAYYEH Alizadeh * Pages 41-56

    Today, the rapid growth of cities and the consequent need for large-scale housing have made the issue of dealing with widespread change in metropolitan areas a major challenge in urban planning and human geography. Therefore, the occurrence of the phenomenon of cell movement, which is mostly observed in areas with high regional values. in the present study, with the aim of evaluating the correlation between the life of the building and the increase in density in Region 2 of Tabriz metropolis (Zafaranieh town) to investigate the principles and indicators governing the amount of dense construction in the study area. In terms of purpose, it is applied in terms of purpose and descriptive-analytical research in terms of nature. In order to collect data and information, two main methods of field libraries have been used. Thus, after reviewing the theoretical foundations of the research, to extract the price of residential land in Zafaranieh alley (land price and issued building permits) during the period 2009-2019 by referring to real estate agencies and municipalities as neighborhood it was prepared. In order to analyze the effects of increasing the regional value and reducing the useful life of buildings by increasing building density, models including kriging interpolation, kernel, cross-writing, fuzzy, Shannon and Pearson entropy in GIS, IDRISI software environment , SPSS and EXCEL were used. There is a high correlation between increasing the value of the area and increasing the building density in the area, which is equal to 0.863. In fact, since Zafaranieh town with average land value is one of the high value areas of Tabriz and the life of altered parts and cells is less than thirty years, this shows the correlation between increasing the regional value and reducing the useful life of the building.

    Keywords: Building Density, building life, regional value
  • Tahereh Nasr *, Maryam Emadi Pages 57-76

    Architecture is created by human beings and this architecture is influenced by human ideals and continues to affect human beings and forms part of their ideals and ideals according to the needs in life. It is certain that design with a religious approach and attention to socio-cultural sustainability, can play an important role in human well-being and lead them to a healthy and appropriate society. Therefore, in urban policy and design, it is very important to consider the purpose of the design, visual experience and behavioral patterns of users. In the present article, the concept of quality and components and criteria affecting the design of landscape architecture and cultural space and the type of their relationship with humans are discussed through the views of thinkers in the field of urban design and planning. The most important questions of this research are; what are the qualitative components of socio-cultural sustainability in urban public spaces? And what is the relationship between the qualitative components of socio-cultural sustainability and Iranian-Islamic architectural criteria? To achieve this goal, the research method of this article is a qualitative method and the components of sustainable urban development and the qualitative components of socio-cultural sustainability and Iranian-Islamic architectural criteria are identified. The results indicate that the design of urban public spaces with emphasis on socio-cultural sustainability and attention to the components of Iranian-Islamic architecture, to create a living and dynamic atmosphere and by influencing the mental thinking of individuals to create gatherings and collective memories. It achieves peace of mind and, in addition to quantitative values, also takes steps to meet quality needs, and also with proper design, provides the possibility of better spatial separation and a sense of calm and dynamism at the same time.

    Keywords: Urban Public Spaces, Socio-Cultural Sustainability, Iranian Islamic Architecture
  • Golamreza Jafarinia * Pages 77-88

    The overall objective of this study is to investigate Effect of environmental practices in creating sustainable developmentSecondary objective of the study is study on relation between social associations, social norms and social trust and environmental social behaviors of the employees of Bushehr. The research method in this study is survey method. Our study population is 60,850 people of busher employees that have been chosen using Cochran formula with sample size of 381 people. This statistical population is done by cluster sampling. We processed data using AMOS and SPSS software. The results of the statistical analysis show that according to the data regression model have done and Pearson correlation coefficient and significance level obtained from the regression, since significance levels in three variables of social associations, social norms and social trust were 0.00 that is smaller than 0.05 and also significance levels of structural equalities using AMOS software were 0.027, 0.024 and 0.012 respectively and all are smaller than 0.05, there is a relationship between these three assumptions and environmental social behaviors of bushehr. In the other words, all these three assumptions in this study have been confirmed.

    Keywords: Social trust, Social associations, Social Norms, Environmental, Social behaviors
  • Azita Rajabi * Pages 89-105

    In recent decades, we have witnessed the rise of theorists in the areas of urban planning and urbanization to its nature and further revival, which is affected by the increasing global pollution and environmental concerns that have seriously threatened our planet in recent decades and led to sustainable urban development topics, with issues such as preventing local pollution, reducing the consumption of irreversible resources in the settlement consumption system. Human beings, especially cities, pay attention to recycling and reproduction of consumable resources, supporting environmental activities, etc. In this regard, permaculture approach with emphasis on sustainable urban agriculture culture as one of the newest approaches in the world has been considered by scientific circles and urban management. Permaculture movement is part of the biophilic or "nature-friendly city" movement, except that in this approach, emphasizing the cultivation of fruitful food species, waste recycling, reduction and saving of water and soil resources and energy resources, reducing urban waste and maximizing the usefulness due to "synergy among urban residents has been proposed and due to the ease of implementation strategies, it is one of the most important and executive strategies. The most available approaches of communities from environmental problems and the optimal link between the city and nature of the world are taken into account. In this paper, by researching reliable scientific databases, the conceptual analysis of the urban permaculture approach is and by identifying the characteristics and methods of implementing urban aperture based on the review-narrative method, it is attempted to achieve appropriate policy-making solutions based on its correct understanding.

    Keywords: Policy Making, permaculture, Urban Agriculture, social gardens, farm school