فهرست مطالب

مطالعات حقوق بشر اسلامی - پیاپی 22 (پاییز 1400)

فصلنامه مطالعات حقوق بشر اسلامی
پیاپی 22 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • یاسر قهرمانی افشار، خیرالله پروین*، محمد محمدزاده اصل صفحات 7-32

    انگارهٴ حاکمیت دلالت بر قدرت برتر مشروع فرماندهی دارد که امکان وضع قوانین و تضمین اجرای آن را برای دولت ها فراهم می-سازد. استواری، صلابت و کاربست حقوق شهروندی از مهم ترین شناسه هایی است که راهبرد عینیت گرای حاکمیتی دولت ها را نسبت به حفظ حق های بنیادین شهروندان مشخص می سازد. نظام جمهوری اسلامی ایران نیز به مثابه سازگان حقوقی و سیاسی که بنیان حاکمیتی خود را توامان بر اراده الهی و اراده مردمی بنا نهاده، حق های شهروندی را در چهارچوب موازین اسلامی به رسمیت شناخته و تضمین کرده است. این پژوهش به دنبال یافتن پاسخی مناسب به این سوال است که رابطهٴ حقوق شهروندی با حاکمیت دولت چیست. روش این پژوهش توصیفی -تحلیلی بوده و بعد از تبیین نظرگاه های مطرح در مورد حاکمیت به مساله شهروندی با تاکید بر جایگاه آن در نظام جمهوری اسلامی ایران پرداخته و نتیجتا در پی ارایه این مطلب است که رابطه ای چندسویه و چندمحوری میان حقوق شهروندی و حاکمیت دولت برقرار است.

    کلیدواژگان: دولت مدرن، حاکمیت کانتی، دولت حقوق بشری، حاکمیت محدود، حاکمیت سیاسی
  • صادق علیخانی، رضا اسلامی*، صابر نیاورانی صفحات 33-61
    حقوق اقلیت ها به عنوان یکی از جلوه های بارز حقوق بشر همواره مورد توجه نظام های ملی و بین المللی بوده است. در این پژوهش با استفاده از مفهوم رواداری مفاد اسناد بین المللی و قانون اساسی ج.ا. ایران در حمایت از حقوق اقلیت ها مورد مقایسه تطبیقی قرار گرفته اند. سوال محوری این پژوهش آن است که آیا رویکرد اسناد بین المللی و قانون اساسی ج.ا. ایران به حقوق اقلیت ها روادارانه بوده است؟ تحلیل محتوای اسناد حقوق بین الملل نشان می دهد مختصات رواداری شامل احترام به شخصیت و حقوق فردی، شناسایی حقوق اقلیت ها از سوی دولت ها، احترام به تکثرگرایی و تفاوت های انسانی، تحکیم اصول حقوق بشر، مقابله با تبعیض و نژادپرستی، آموزش عمومی فرهنگ صلح و مدارا، بستر مناسبی برای حمایت از حقوق اقلیت ها فراهم نموده است.تحلیل محتوای قانون اساسی ج.ا. ایران نیز حاکی است ابعاد حقوق اقلیتها شامل حقوق سیاسی، فرهنگی و اجتماعی؛ اقتصادی و مدنی با رعایت اصول رواداری مد نظر بوده و اصول 12، 13،15، 19، 26 و 64 پشتوانه اصلی آن می باشد. با وجود این برای کاربست کامل اصول رواداری، با توجه به مبانی فقهی قانون اساسی لازم است مفهوم حقوق بشر در مباحث علم فقه به صورت جدی راه یابد و بر اساس مفهوم مصلحت سنجی، عنصر زمان و مکان و اجتهاد در اهداف، با رویکرد عمل گرایانه از چارچوب تحمل اقلیت ها به سوی پذیرش و احترام به اقلیت ها، شناسایی همه جانبه و ضمانت اجرای حقوق اقلیت ها سوق پیدا کند.
    کلیدواژگان: رواداری، حقوق اقلیت ها، قانون اساسی، اسناد بین المللی
  • علی حمیدی، حسین آلکجباف* صفحات 63-88

    یکی از دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی ایران، تاسیس «دیوان عدالت اداری» به منظور تنظیم روابط بین اعمال اداری دولت و حقوق شهروندان است، اما علی رغم رسالتی که در اصول170و 173 قانون اساسی برای آن، تعریف شد و قانون آن به طور متوسط هر10سال یک بار، اصلاح گردید اما تاکنون نتوانست همانند مراجع نظارتی همسطح خود، چون شورای دولتی فرانسه در تحقق اهداف مورد نظر قانونگذار و در حمایت از حقوق شهروندان، موفق عمل کند به طوری که هرساله تعداد شاکیان و دعاوی اداری علیه ماموران و نهادهای دولتی به مراتب، بیشتر می شوند. این ناکارآمدی دیوان، محصول یک سری موانع و چالش هایی در صدور و اجرای آرای آن می باشد. این پژوهش، با هدف کاهش همین موانع،درپاسخ به این سیوال کلی، برای بهبود نظارت دیوان عدالت اداری و تاثیر بهتر آن درحمایت از حقوق شهروندی در نظام جمهوری اسلامی ایران، چه تدابیری می توان اندیشید؟ با روش توصیفی- تحلیلی، ابتدا به شناسایی این موانع و چالش ها پرداخته است سپس با رویکرد تطبیقی به شیوه های موفق صدور و اجرای آرای شورای دولتی فرانسه، برای بهبود نظارت دیوان به این نتایج دست یافت: در قانون دیوان، نهاد مهم دادسرا پیش بینی گردد. صلاحیت مشورتی به صلاحیت ترافعی دیوان اضافه شود و قلمرو نظارتی آن به تمام اعمال اجرایی حکومت، تسری یابد. آیین نامه اجرایی قانون آن، تدوین گردد. در مراکز استان ها شعب بدوی و واحدهای اجرای احکام دایر شوند و ضمانت های اجرایی مالی قوی تری، وضع گردد و اینکه تقویت نظارت دیوان، تاثیر مستقیمی در احیاء حقوق شهروندی دارد.

    کلیدواژگان: نظارت قضایی، دیوان عدالت اداری، حقوق شهروندی
  • مهزاد صفار ی نیا* صفحات 89-111

    رویکرد حق محور از جمله رویکردهایی است که توسط اسناد بین المللی نسبت به گروه های آسییب پذیر معرفی شده و نظریه تقسیری شماره 21 کمیته حقوق کودک در سال 2017 میلادی نیز آن را معرفی کرده است. در این رویکرد، کودک در موقعیت خیابانی از حقوق خود به صورت عام وهمچنین حقوقی به صورت خاص برخوردار و برای ایفای این حقوق با دولت و سازوکارهای مسوول همکاری و مشارکت مستقیم دارد. در این مقاله چیستی رویکرد حق محوری مورد بررسی قرار گرفته و به تطبیق آن با قوانین و مقررات ایران پرداخته شده است. یافته های پژوهش حکایت ازآن دارد که در قوانین و مقررات ایران به حقوق اولیه این دسته از کودکان از جمله حق حیات، حق برسلامت در قالب قوانین ساماندهی توجه شده اما نسبت به آزادی اجتماعات و تشکیل گروه که مهم ترین حق با توجه به وضعیتشان است و همچنین مشارکت این دسته از کودکان برای تصمیم سازی می باشد در نحوه زندگیشان نگاه حقوقی وجود ندارد. برای اجرای رویکرد حق محور باید با توجه به وضعیت این دسته از کودکان اصل بقاء و رشد، بهترین منافع کودک و منع تبعیض که به عنوان مهم ترین اصول کنوانسیون حقوق کودک مورد اشاره قرار گرفته، رعایت شود واین در حالی است که در آیین نامه ساماندهی کودکان خیابانی بیشتر رویکرد حمایتی و نه حق محورمدنظر قرار گرفته و برای وارد کردن رویکرد حق محور، مطابق با نظریه تفسیری 21 نیاز به بازبینی و اصلاح در این مقررات وجود دارد.

    کلیدواژگان: رویکرد حق محور، اسناد بین المللی، قوانین ایران، کودکان در موقعیت خیابانی، کمیته حقوق کودک
  • علی حاجی پور کندرود* صفحات 113-137

    اگرچه اصل علنی بودن دادرسی از نقش ممتاز و شایان توجهی در تحقق و تضمین دادرسی عادلانه برخوردار است، با اینحال، در اسناد بین المللی حقوق بشر و حقوق داخلی ایران محدودیت هایی بر آن وارد شده است. در این راستا، سوال اصلی مقاله پیش رو این بوده است که محدودیت ها و استثنایات دادرسی علنی و همچنین قلمرو این استثنایات و تشریفات اعمال آنها در نظام حقوقی ایران تا چه اندازه با معیارهای مورد پذیرش اسناد بین المللی منطبق می‏باشد؟ یافته های تحقیق حاضر که به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است نشان از آن دارد که مصادیق استثنایات دادرسی علنی در حقوق ایران (از جمله نظم عمومی، عفت عمومی، تقاضای طرفین در دعاوی خصوصی، تحقیقات مقدماتی و دادرسی اطفال) -با وجود برخی تفاوتها و چالش ها- تا حدود زیادی با مصادیق آن در اسناد بین‏المللی ‏حقوق بشر منطبق می باشد. در خصوص قلمرو استثنایات دادرسی علنی نیز اگر چه قانونی اساسی به طور مطلق بر لزوم علنی بودن دادرسی های سیاسی و مطبوعاتی تاکید ورزیده است اما با تصویب قانون جدید آیین دادرسی کیفری، جرایم مذکور نیز در دایره قلمرو استثنایات دادرسی علنی قرار گرفته اند. در رابطه با تشریفات برگزاری غیر علنی دادگاه نیز اشاره قانون آیین دادرسی کیفری جدید بر لزوم صدور قرار غیر علنی نمودن محاکمه -علیرغم وجود برخی اشکالات قانونی- نظام حقوقی ایران را به معیارهای بین المللی نزدیک کرده است.

    کلیدواژگان: دادرسی علنی، محدودیت ها، استثنائات، اسناد بین المللی، حقوق ایران
  • زکیه پهلوان*، مریم آقایی بجستانی، محمدامین حقیقت صفحات 139-154

    حقوق بشرحقوقی است که از تولد انسان محقق می شود و مستقل از حکومت هاست در نظام کیفری اسلام علاوه بر اینکه بر جنبه بازدارندگی مجازات ها تاکید شده، به ویژه در جرایم جنسی که به حدود الهی معروف هستند سخت گیری های زیادی شده است، اما جلوه های فراوانی از کیفرزدایی نیز مشهود است که می توان آنها را به عنوان جلوه های حقوق بشری در این کیفرها برشمرد. مواردی چون تعدد شهود یا کیفیت خاص شهادت و اقرار و نیز امکان توبه در شرایط خاص، حاکی از توجه قانون گذار به شخصیت انسانی مجرم و حقوق انسانی وی می-باشد و از طرفی حفظ حقوق مادی و معنوی بشر در کیفر زدایی جرایم جنسی مشهود است چون حفظ کرامت انسانی و آبروی انسان در آن لحاظ و از طرفی رعایت حریم خصوصی برای امنیت بخشی اجتماع مورد مداقه واقع شده است.در این نوشتار پس از بررسی و تتبع در متون فقه جزایی و آرای فقها به این نکته دست یافتیم که اگر چه در نحوه مجازات ها شدت عمل وجود دارد ولی با توجه به دشواری اثبات اینگونه جرایم و شرایط خاص آن و نیز مواردی چون پذیرش توبه در شرایط خاص، هدف، بازدارندگی و توبه ی شخص مجرم و تربیت پذیری مجرم و جامعه بوده است.کلید واژه ها: حقوق بشر، جرایم جنسی، توبه، کیفرزدایی.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، جرائم جنسی، توبه، کیفرزدایی
  • منصور صفری مقدم*، امیر ملا محمدعلی، محمود قیوم زاده صفحات 155-173

    هدف از پژوهش بررسی داوری ، نهادی که برای حل و فصل و رفع خصومت در بین نظامات حقوقی و قضایی دنیا و اهمیت وحساسیتی که دراعتقادات عام و خاص بشری نسبت به داوری وجود دارد. می باشد، بنابراین ضروری است که به شیوه توصیفی - تحلیلی وتبیین فقهی ،حقوقی ، با رویکردی نوین و تکیه بر فقه امامیه و حقوق موضوعه ایران به تبیین ابعاد قضاوت در معنای عام به آن پرداخته شود. نتایج این پژوهش گویا این است که به استناد یکی از منابع مهم فقه امامیه ، قرآن کریم : که گویای این حقیقت است که قضاوت های بشری همواره صحیح نیستند و به صدور حکم حق نمی انجامند ، قرآن هر نوع اظهارنظر، موضع گیری را نوعی قضاوت وداوری به حساب آورده است که در این صورت می تواند حق یا باطل باشد و رعایت عدل و قسط از طریق توجه به ندای فطرت سلیم، رجوع به کتاب خدا، سنت پیامبر اکرم (ص) و امامان معصوم (ع) را ضامن حقانیت قضاوت های بشری و صواب می داند و عکس آن پیروی از هوا و هوس، ظن وگمان، تعصبات بی جا و عناد با حق، که داوری و قضاوت را در مسیر باطل قرار داده و بشررا گرفتار پیامدهای زیان بار دنیوی و اخروی می گرداند را ناصواب می داند.

    کلیدواژگان: حقوق موضوعه، داوری، ذات البین، عام و خاص، فقه امامیه
  • محمد گنج خانلو* صفحات 176-197

    مسئله حقوق بشر از سوی مجامع جهانی، و با پشتوانه سازمان ملل متحد و شورای امنیت به عنوان یک اصل پذیرفته شده جهانی شناخته شده است. یک کشور با پذیرش عضویتش در سازمان ملل و تایید حضورش در آن، به تمامی لوازم حضور ملتزم می گردد و از آن پس، تمامی رفتار و گفتار او با معاهدات رسمی بین الملی سنجیده می شود. هرگونه تخلف از آن به معنی تجاوز به حقوق دیگران و عدم التزام ملی به قوانین بین المللی محسوب می شود و واکنش های بین المللی (از تحریم تا تنبیه نظامی) را در پی دارد. با این وجود سازگاری و عدم سازگاری قوانین داخلی کشورها با بعضی از قوانین جهانی مثل مسایل مربوط به حقوق کودک امری اجتناب ناپذیر و طبیعی می باشد که در این پژوهش به آن خواهیم پرداخت. بر این اساس پرسش اصلی که در این پژوهش مطرح شده این است که قوانین جمهوری اسلامی ایران چه میزان با نظام حقوق بشر جهانی در زمینه حقوق کودک تطابق دارد؟ فرضیه مطرح شده برای سوال اصلی این پژوهش حاکی از آن است که علیرغم چالش های قوانین جمهوری اسلامی ایران با نظام حقوق بشر جهانی، پویایی فقه شیعه زمینه های گسترده ای را در تطابق با حقوق بشر جهانی دارد. در مجموع این تحقیق به هدف بررسی تعامل جمهوری اسلامی ایران با نظام حقوق بشر جهانی با تاکید بر حقوق کودک در چارچوب فقه اسلامی تدوین گردیده است.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، حقوق بشر، نظام حقوق بشر جهانی، حقوق کودک، فقه اسلامی
  • صغری صالحی*، حاکم قاسمی صفحات 199-226

    حفظ کرامت کودکان به‏عنوان حق طبیعی، مبنای اصلی آموزه های دینی، و برخی اسناد بین المللی از جمله کنوانسیون حقوق کودک قرار گرفته است. نادیده گرفتن این حق، نقش بنیادین در ایجاد آسیب ها برای کودکان دارد. برخی از احادیث و سیره عملی امام رضا (ع) و برخی از مواد کنوانسیون حقوق کودک، بیانگر توجه به مولفه‎های کرامت بخش در کودکان است. پرسش اصلی این است که مولفه های کرامت بخش از منظر امام رضا (ع) و کنوانسیون حقوق کودک کدام است؟ و چه شباهت ها و تفاوت هایی با هم دارند؟ از دیدگاه امام رضا (ع) و کنوانسیون حقوق کودک مولفه هایی مانند هویت، تربیت، امنیت، عدالت ورزی، آزادی خواهی و ظلم نکردن کرامت بخش وجود کودکان است.این دو دیدگاه، به لحاظ مبانی، روش شناسی، محتوا و ضمانت اجرایی تفاوت بنیادین دارند. مبانی اسلامی، ایدیولوژی سعادت محور، بیان ساده و فاقد ساختارهای پیچیده قانونی، روش شناسی متنوع، توجه به کرامت حقیقی، حقوق معنوی و تکلیف‎مداری تربیت کودک، تاکید بر خانواده و ضمانت اجرایی مبتنی بر ایمان، معنویت و جزای دنیوی و اخروی از جمله وجوه تمایز آموزه های رضوی درباره حفظ کرامت کودکان در مقایسه با کنوانسیون حقوق کودک است. به‏رغم شباهت‏ها، تفاوت‎های این دو دیدگاه درباره حقوق کودک نشان می‏دهد به لحاظ سطح ارزشی، مبانی، روش شناسی، محتوایی و...امام رضا (ع) سال ها قبل از تدوین کنوانسیون، معرفت شناسی جامعی از حفظ حقوق کودکان ارایه داده است. این مقاله با روش تحلیل محتوا به بررسی محتوای روایات به‏جا مانده از امام رضا (ع) درباره مولفه ‏های کرامت‏بخش کودک و محتوای کنوانسیون حقوق کودک می‏پردازد و درچارچوبی مقایسه‏ای، مهمترین شباهت‏ها و تفاوت‏های دیدگاه تشیع (با تاکید بر روایات امام رضا (ع)) و حقوق بین‎ الملل را مطرح می‎کند.

    کلیدواژگان: کرامت کودکان، حقوق کودک، امام رضا (ع) و کنوانسیون حقوق کودک
  • صالح غفاری چراتی*، امین رادمان، بهار حمزه زاده، مریم غفاری چراتی صفحات 227-244

    جرم اختلاس ازجمله جرایم اقتصادی است که علیرغم تلاش های گسترده ای که برای پاسخ های کیفری از آن به عمل آمده، از شمار مرتکبان آن نکاسته است. از طرفی، در جامعه امروز پیشگیری های غیر کیفری و به طور مشخص پیشگیری اجتماعی با پیشرفت علم جرم شناسی، جایگاه ممتازی یافته است. در میان آموزه های نهج البلاغه نیز نکات دقیق و فراوانی دراین باره وجود دارد ازجمله اینکه  یکی از مولفه های مهم امام علی (ع) در استخدام پست های حکومتی پرهیزگاری و امانت داری کارگزارانش بود و سیاست حکومتی ایشان در مورد دست اندازی نسبت به بیت المال توسط افرادی که آن را در اختیار داشته اند، شایان توجه است. به همین منظور، نوشتار حاضر با توسل به فرمان ها و توصیه های موجود در نهج البلاغه درصدد آن است به طور مشخص به راهکارهای اجتماعی پیشگیرانه جرم اختلاس در اثرگذاری بر کاهش وقوع این جرم بپردازید.  به طورکلی نتایج این مقاله در تلاش است  آموزه های پیشگیرانه جرم شناسان را با تطبیق بر کتاب ارزشمند نهج البلاغه در حوزه جرم اختلاس به طور دسته بندی شده و روشمند ارایه دهد تا از این رهگذر بتوان از مجریان نظام عدالت کیفری، اجرایی شدن آن را طلب نمود. سوال مهم مقاله این است که آموزه های نهج البلاغه تا چه اندازه منطبق بر رهیافت های جرم شناسی پیشگیرانه است؟ این پژوهش با روش تحلیلی-نظری و با رویکرد کارکردگرایانه، به صورت توصیف و تحلیل مطالب صورت گرفته و از مدل و نظریه سیستمی و مفاهیم آن در ارتباط با پیشگیری از جرایم استفاده شده است. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای-اسنادی است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، اختلاس، حقوق اسلامی
|
  • Yaser Ghahremaniafshar, Kheirollah Parvin *, Mohamad Mohamadzadeasl Pages 7-32

    Sovereignty implies the legitimate supreme power of the command, which enables governments to legislate and ensure its implementation. The Sturdiness and exercise of citizenship rights is one of the most important features that define the governance strategy of states to protect the fundamental rights of citizens. The legal system of the Islamic Republic of Iran as a legal and political structure that has based its sovereignty on the sovereignty of God and people oriented Sovereignty, has recognized and guaranteed the rights of citizenship within the framework of Islamic norms. This study is talking about the answer to the question of what is the relationship between citizenship rights and government sovereignty. The method of this research is descriptive and After explaining the views on sovereignty to the issue of citizenship by emphasizing its role in the system of the Islamic Republic of Iran is seeking to reach main target of this research that is a multifaceted relationship between citizenship rights and government sovereignty.

    Keywords: modern state, Kantian sovereignty, Human Right State, Limited sovereignty, political sovereignty
  • Sadegh Alikhani, Reza Eslami *, Saber Niavarani Pages 33-61
    The Minorities law as one of the prominent manifestations of human rights has always been considered by national and international systems. In the present research, using tolerance concept the contents of the international documents and the IRI constitution in favor of the minorities law were studied comparatively. The core question of the present research is this, “has the approach adopted by international documents and IRI constitution been tolerating towards minorities?”The analysis of contents of the international law documents showed that the characteristics of tolerance including respect for individual personality and rights, recognition of minority rights by governments, recognition of pluralism and human differences, solidification of human rights principles, opposition with discrimination and racism, public education on the culture of peace and tolerance provided a proper ground for protection of the minorities rights. The content analysis of IRI constitution too showed that it considered the dimensions of minorities rights including political, cultural, and social, economic, and civil according to toleration principles, while 12, 15, 13, 19, 26, 64 principles are the main supporters in this regard. Notwithstanding, by considering jurisprudential bases in the Iranian constitution, to apply toleration principles perfectly, and, to move from the minorities toleration framework to the acceptance of and respect for minorities, multilateral identification of and implementation guarantee for the minorities rights based on the concept of interest, elements of time and place, ijtihad in the objectives, and by pragmatic approach, it is necessary human rights concept to be introduced seriously into the discussions of jurisprudential
    Keywords: tolerance, minorities rights, Constitution, International Documents
  • Ali Hamidi, Hossein Alekajbaf * Pages 63-88

    One of the important achievements of the Islamic Revolution of Iran is the establishment of the "Court of Administrative Justice" in order to regulate the relationship between the actions of the government and the rights of citizens. But in spite its law was amended on average once every ten years but so far it has not been able to act as a regulator of its level, such as the French Council of State, in achieving the goals set by the legislature, so that every year the number administrative lawsuits against government officials and institutions is increasing. This inefficiency is the product of a series of obstacles and challenges in issuing and implementing its verdicts. This study, with the aim of reducing these barriers, and in response to this general question: what measures can be considered to improve the oversight of the Court of Administrative Justice and its better impact on the protection of civil rights in the system of the Islamic Republic of Iran? first identifies these barriers and challenges by descriptive-analytical method. Then, with a comparative approach to successful methods of issuing and implementing the verdicts of the French Council of State to improve the Court's oversight, achieved these

    results

    An important institution of the judiciary should be foreseen in the law of the court. its oversight territory extends to all executive actions of the government. that the reduction of the Court's oversight barriers has a direct impact on the restoration of citizenship rights.

    Keywords: Judicial Oversight, Court of Administrative Justice, citizenship rights
  • Mahzad Saffarinia * Pages 89-111

    There are different approaches to protecting children in the street situations. Criminal approach, support and approach is one of the leading approaches in the legal system of countries. The central right approach is one of the approaches presented by international documents and interpretation theory number 21 of the children’s rights committee in 2017, and in this approach the child has a special form in the street position, as well as legal, and in order to play such rights with the goverment and mechanisms of cooperetion and direct participation. In this paper, what the central right approach is studied and its adaptation to the laws and regulations of Iran has been discussed. The results of this study show that in Iranian laws and regulations, the right to freedom of assembly and formation of children in street situations, which is the most important right due to their situation, does not believe in the participation of such children in decision-making in their lives. To implement the Right-based approach, should be observed with respect to the situation of this class of children

    Keywords: Right-based approach, International Instrument, Iranian Law, Children in Street Situation, Child Rights Committee
  • Ali Hajipour Kondroud * Pages 113-137

    Although the principle of openness of the trial plays a privileged and significant role in the realization and guarantee of a fair trial, it is nevertheless restricted in international human rights and domestic law instruments of Iran. In this regard, the main question of the present article has been to what extent the limitations and exceptions of public hearings as well as the scope of these exceptions and the procedures for their application in the Iranian legal system comply with the criteria accepted by international instruments? The research findings show that the examples of public trial exceptions in Iranian law (including public order, public decency, parties' claims in private lawsuits, preliminary investigations and juvenile litigation) - despite some differences and challenges - are largely consistent with its examples. Complies with international human rights instruments. Regarding the realm of exceptions to public trials, although the constitution absolutely emphasizes the need for public and political trials to be public, with the passage of the new Code of Criminal Procedure, these crimes are also within the realm of exceptions to public trials. Regarding the formalities of holding the court in private, the reference to the new Code of Criminal Procedure on the need to issue a decision to make the trial closed - despite some legal problems - has brought the Iranian legal system closer to international standards.

    Keywords: Public Procedure, Restrictions, International Documents, Iranian Law
  • Zakiye Pahlevan *, Maryam Aqaibagestani, Mohammadamin Haghighat Pages 139-154

    Human rights are rights that are realized from the birth of human beings and are independent of governments. In the Islamic penal system, in addition to emphasizing the deterrent aspect of punishments, there are many strict rules, especially on sexual crimes known as divine limits. However, there are many manifestations of depenalization that can be considered as manifestations of human rights in these penalties. Cases such as the multiplicity of witnesses or the special quality of testimony and confession, as well as the possibility of repentance in certain circumstances indicate the legislator's attention to the human personality of the offender and his/her human rights.In this manuscript, after reviewing and investigating the texts of criminal jurisprudence and scrutinizing the opinions of jurists, we found that although there is the intensity of action in the manner of punishments, due to the difficulty of proving such crimes and their special circumstances, as well as cases such as acceptance of repentance in special circumstances the objective has been deterrence and repentance of the offender and the educability of the offender and society.Key words: Human Rights, Sexual Crimes, Repentance, Depenalization

    Keywords: human rights, Sexual Crimes, repentance, Depenalization
  • Mansour Safarimoghadam *, Amir Mullah Mohammad Ali, Mahmood Ghayoomzade Pages 155-173

    The purpose of this study is to examine arbitration, an institution that is used to resolve and eliminate hostilities between the legal and judicial systems of the world and the importance and sensitivity that exists in the general and specific human beliefs towards arbitration. Therefore, it is necessary to explain it in a descriptive-analytical manner with a jurisprudential and legal explanation, with a new approach and relying on Imami jurisprudence and the subject law of Iran to explain the dimensions of judgment in the general sense. The results of this study show that according to one of the most important sources of Imami jurisprudence, the Holy Quran: which indicates the fact that human judgments are not always correct and do not lead to the issuance of the verdict, the Qur'an considers any statement, stance as a kind of judgment and judgment He has taken into account that in this case it can be right or wrong and observing justice and installment by paying attention to the call of sound nature, referring to the Book of God, and the tradition of the Holy Prophet (PBUH) and the infallible Imams (AS) guarantee the legitimacy of judgments. He considers human beings to be right and vice versa. .

    Keywords: Subject law, Arbitration, Essence, general, special, Imami Jurisprudence
  • Mohammad Ganjkhanloo * Pages 176-197

    The issue of human rights has been recognized by the international community, with the support of the United Nations and the Security Council, as a universally accepted principle. By accepting and confirming its membership in the United Nations, a country is bound by all the requirements of its presence, and from then on, all its behavior and speech are measured by formal international treaties. Any violation of it means violation of the rights of others and non-compliance with national law, and leads to international reactions (from sanctions to military punishment). However, the compatibility and incompatibility of domestic laws with some global laws, such as issues related to children's rights, is inevitable and natural, which we will address in this study. Accordingly, the main question raised in this study is to what extent the laws of the Islamic Republic of Iran are consistent with the international human rights system in the field of children's rights? The hypothesis raised for the main question of this study indicates that despite the challenges of the laws of the Islamic Republic of Iran with the international human rights system, the dynamics of Shiite jurisprudence has wide scope in accordance with international human rights. In general, this study has been compiled to study the interaction of the Islamic Republic of Iran with the global human rights system with emphasis on the rights of the child in the framework of Islamic jurisprudence.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Human rights, Universal human rights system, Child Rights, Islamic Jurisprudence
  • Soghra Salehi *, Hakem Ghasemi Pages 199-226

    Protection of children dignity as a natural right has supposed the basis for religious ides and some international documents among children rights convention.Ignoring this right plays avital role in making challenges and damages for children. The figure for manners and Hadith from ImamRezaaswellas convention of children rights indicate elements of dignify in children.The most important question is that from an Imam Reza and convention ofchildren rights perspective what are elements of dignity?And then,What are the similarities and differences between these two schools.Studies illustrate from an Imam Reza and convention ofchildren rights point of view,elements suchas identity,training,security, justice, pro-freedom and non-oppressing are dignifying forchildren. Both of points have a fundamental different in ideology,foundation, methodology, content and executive guarantee.There are differences about preserving of children dignity in points of Imam compared with convention such as Islamic basics, prosperity ideology, Simple expression and without Sophisticated legal structures, various methodology, attention to dignity and moral rights, emphasis on the family and executive guarantee based onthefaith,spirituality andmundaneand otherworldly punishment.Therefore, many years before the convention was ratified Imam Reza presents comprehensive epistemologyfrom dignity andchildren rights in terms of value level, foundation, methodology,content and etc.This article examines thecontentof the narrations left by Imam Reza about the child and the content of the Convention on the Rights of the Child with the method of content analysis and in a comparative framework, thedignifying componentsof the child from the perspective of Imam Reza And compares the Convention onthe Rights of the Child, identifying their most important similarities and differences

    Keywords: dignity, children, Imam Reza, Convention of children rights
  • Saleh Ghafari Cherati *, Amin Radman, Bahar Hamzeh Zadeh, Maryam Ghafari Cherati Pages 227-244

    The crime of embezzlement is one of the economic crimes that, despite the extensive efforts made for criminal responses, has not reduced the number of perpetrators. On the other hand, in today's society, non-criminal prevention, and specifically social prevention, has found a prominent place with the development of criminology. Among the teachings of Nahj al-Balaghah, there are many precise points in this regard, including that one of the important components of Imam Ali (as) in hiring government positions was piety and trustworthiness of his agents and his government policy of encroaching on the treasury by those who possessed it. It is worth noting. To this end, the present article, by appealing to the commands and recommendations contained in Nahj al-Balaghah, seeks to specifically address the social prevention strategies of the crime of embezzlement in order to reduce the incidence of this crime. In general, the results of this article try to present the preventive teachings of criminologists in a categorized and methodical way by adapting to the valuable book of Nahj al-Balaghah in the field of embezzlement crime, so that the executors of the criminal justice system can be required to implement it. The important question of the article is to what extent are the teachings of Nahj al-Balaghah consistent with preventive criminological approaches? This research has been done by analytical-theoretical method and with a functionalist approach.

    Keywords: Approach to rhetoric, embezzlement, Islamic law