فهرست مطالب

ترویج علم - سال دوازدهم شماره 20 (بهار و تابستان 1400)

مجله ترویج علم
سال دوازدهم شماره 20 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • احمدرضا احمدی میرقائد، لیلا جباری* صفحات 5-26
    طبقه بندی علوم از دغدغه های دیرین و دایمی فیلسوفان و فرزانگان بوده، و ضرورت مرتفع ساختن این مسیله، تا آنجا بوده که شماری از فلاسفه و علمای شرقی و غربی در این وادی تلاش هایی داشته و طرح هایی از طبقه بندی های گوناگون، با ملاکها و رویکردهای مختلف نیز ارایه نموده اند. هدف اصلی این مقاله، بررسی نقش و اثرگذاری طبقه بندی در توسعه علوم است. روش این مقاله، مطالعه اسنادی با رویکرد تحلیلی- فلسفی می باشد. در انتهای مقاله نیز با عنایت به مباحث مطرح شده، اثرات طبقه بندی در توسعه علم، به صورت فشرده ارایه گردیده، از سوی دیگر بیان شد که توانایی در طبقه بندی علوم، به معنی تسلط علمی نیز می باشد. و این موضوع نه تنها در عرصه علم اهمیت دارد، بلکه تاثیرات فرهنگی عمیقی نیز در پی خواهد داشت؛ به طوری که یکی از متفکران این حوزه می گوید: «اگر فرهنگی بتواند روش تقسیم بندی علوم خود را وارد فرهنگ دیگری کند، تمام آن فرهنگ را تسخیر کرده است.
    کلیدواژگان: طبقه بندی علوم، توسعه علم، طبقه بندی دانش، رده بندی
  • مهدی رعایائی* صفحات 27-61

    توجه به مسئله «علم» به عنوان یکی از موضوعات اساسی در دانش اقتصاد مسئله جدیدی نیست اما جایگاه علم و دانش با ورود جوامع به عصر پساصنعتی و ورود فرهنگ‏ها به عصر پسامدرن دستخوش تغییر و تحولات بسیاری شده است؛ چرا که توسعه علمی در بستری از توسعه اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی صورت می گیرد که الگوی آن بر حسب رویکرد های گوناگون، متفاوت است. از سوی دیگر دانش انواع بسیاری دارد که شامل دامنه وسیعی از دانش مجرد تا کاربردی می‏شود و در این میان برخی از انواع مختلف دانش، نقش‏های مهمی در رشد اقتصادی دارند. از اینرو یکی از مباحث مهم و تاثیرگذار در زمینه دانش و اقتصاد علم و فناوری، توجه به انواع مختلف دانش و همچنین الگوهای تولید دانش می باشد. با توجه به اهداف و ماهیت تحقیق، برای بررسی این مسئله از روش پژوهش توصیفی - تحلیلی استفاده شده است. در این راستا، اسناد، مدارک و منابع در دسترس و مرتبط با موضوع مورد بررسی (اعم از کتاب و مقالات)، به طور هدفمند تا پدیدآیی نظم، مورد بررسی و تحلیل واقع شده است. نتیجه پژوهش نشان می دهد که طبق نظر مشهور سه الگوی اصلی تولید دانش وجود دارد که هر یک ویژگی های مختص به خود را دارند اما لزوما در مقابل یکدیگر قرار نمی گیرند بلکه می توانند در کنار هم و مکمل یکدیگر باشند.

    کلیدواژگان: دانش، انواع دانش، الگوهای تولید دانش، اقتصاد دانش
  • مهدی شمس*، فائزه رضوانیان صفحات 62-76
    با توجه به لزوم آشنایی با روش های آموزش مجازی ، اکثر دانشگاه های دنیا به این سو روی آورده اند . آموزش آنلاین به دو دسته تقسیم می شود : هم زمان و نا هم زمان . تدریس نا هم زمان شامل یک صفحه بحث یا سرویس ایمیل به صورت تاخیر در ارتباط بین دانشجو و استاد است . تدریس هم زمان شامل یک تبادل بین دانشجو و استاد از طریق پیام فوری یا ویدیو کنفرانس است . روش های تدریس آنلاین همزمان که امکان آموزش به کمک قلم نوری و ویدیو را فراهم می کنند ، می توانند تجربه ای شبیه به تدریس حضوری را ارایه دهند و استفاده از هر دو ابزار به طور هم زمان موثرتر است . با این حال، آموزش مجازی ناهم زمان یا آفلاین برای دانشجویانی که دسترسی به اینترنت پرسرعت ندارند ، عادلانه تر است . در دوران شیوع ویروس همه گیر کرونا و با گسترش دوره های مجازی دانشگاه ها و مدارس، نگرانی های زیادی درمورد کیفیت آموزش و چالش های پیش روی استادان و دانشجویان در آموزش مجازی به وجود آمده است. در این مقاله بعد از بررسی انواع آموزش آنلاین و منابع یادگیری و نقش مدرسان در آموزش مجازی، به مزایا و معایب این نوع آموزش با تاکید بر رشته آمار و ریاضی پرداخته می شود. همچنین در مورد بهبود زیرساختهای فناوری اطلاعات به منظور بهینه سازی آموزش مجازی نکاتی مطرح می شود. در پایان پیشنهادهایی برای بهتر شدن روش های آموزش مجازی ارایه می شود.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، تدریس همزمان و ناهمزمان، منابع دیجیتال و فناوری، نرمافزارهای آماری و ریاضی
  • اکرم قدیمی*، مرضیه ساویز صفحات 77-104
    نوآوری های مردمی راه حل هایی غیررسمی، بومی و محلی هستند که توسط مردم عادی که هیچ تجربه ای در بخش های رسمی و سازماندهی شده ندارند، برای حل مسایل ارایه می شوند. هدف پژوهش حاضر شناسایی  نوآوری های مردمی در جمهوری اسلامی ایران و تدوین شاخص های مربوط به آن بود. روش پژوهش، آمیخته از نوع تبیینی بود؛ بنابراین پژوهش در دو بخش کیفی و کمی انجام شد. ابتدا با بررسی ادبیات پژوهش در این حوزه، شاخص های موجود برای نوآوری های مردمی استخراج شد و با استفاده از تکنیک دلفی مورد تایید متخصصان قرار گرفت؛ سپس بر اساس این شاخص ها، پرسشنامه طراحی شد. روایی پرسشنامه با استفاده از نظر متخصصان و بررسی شاخص CVI مورد تایید قرار گرفت و برای مسیولان حوزه های مرتبط با نوآوری مردمی در استان های مختلف ارسال شد. از مجموع 213 پرسشنامه دریافتی، تعداد 116 مورد بر اساس شاخص های استخراج شده به عنوان نوآوری های مردمی مشخص شدند و مورد تحلیل کمی قرار گرفتند. یافته ها در بخش کمی نشان داد که در این پژوهش، میانگین سن نوآوران مردمی مورد بررسی، 36 سال بود، 15 درصد از نوآوران زن و 85 درصد مرد بودند. بیشترین تعداد مشارکت کنندگان در این پژوهش مربوط به استان های خراسان جنوبی و استان فارس بودند. افراد دارای مدرک کارشناسی، بیشترین فراوانی را داشتند. حوزه های نوآوری های مردمی این پژوهش، بیشتر در زمینه فنی (37 درصد)، کشاورزی و دامپروری (21 درصد)  و محیط زیست و هنر (هرکدام 12 درصد) بوده است. در مرحله کیفی، تعداد 21 نفر از نوآوران مردمی، مورد مصاحبه قرار گرفتند. سپس به منظور تحلیل کیفی مصاحبه ها و پرسشنامه ها از روش کلایزی استفاده شد و یافته ها نشان داد که نوآوری مردمی در ایران در هفت مضمون اصلی شامل حل مسیله، حفاظت از محیط زیست، اقتصادی بودن، کاربردی بودن، عدم وابستگی به دولت، در دسترس بودن و استفاده از فناوری تعریف می شود و این مضامین شامل زیرمضامینی هستند که به عنوان شاخص های نوآوری مردمی در ایران معرفی شدند. همچنین یافته های این بخش، نمونه های بخش کمی را مورد تایید قرار داد.
    کلیدواژگان: نوآوری، نوآوری مردمی، حل مسئله، توسعه پایدار
  • رقیه صادقی*، مجتبی معظمی، سید محمود هاشمی، اسمعیل کاوسی، بی بی سادات میراسماعیلی صفحات 105-127
    هدف از پژوهش حاضر پژوهش حاضر ارایه الگوی توانمندسازی فناورانه نومعلمان دوره ابتدایی شهر تهران بود. از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ روش توصیفی از نوع پیمایشی و بر اساس رویکرد پژوهش، ترکیبی بود. در بخش اول (کیفی) برای انجام مصاحبه میدانی، جامعه آماری پژوهش را اساتید برجسته حوزه مدیریت آموزشی و معلمان برجسته و موفق با سابقه طولانی در امر آموزش ابتدایی شامل شدند؛ که این افراد، به صورت هدفمند از نوع معیاری، برای مصاحبه های کیفی در موضوع پژوهش انتخاب گردید (18 مصاحبه با 18 نفر و تا حد اشباع نظری ادامه یافت). بعد از انجام مصاحبه و رسیدن به اشباع نظری پرسشنامه تدوین شد که شامل 60 گویه و در قالب 11 مولفه بود که در بخش دوم (کمی) این پرسشنامه در بین کلیه نومعلمان ابتدایی (معلمان ابتدایی شهر تهران که دارای سابقه شغلی کمتر از 3 سال داشتند) توزیع گردید (جامعه آماری: 950 نفر، نمونه آماری: 270 نفر). در این پژوهش از دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد. در بخش آمار توصیفی از فراوانی و درصد فراوانی برای بیان ویژگی های دموگرافیک استفاده شد. از شاخص های کشیدگی و چولگی به منظور بررسی توزیع داده ها و برای تحلیل مصاحبه ها از نرم افزار Max QDA نسخه Pro استفاده شد. برای رسم و تدوین مدل اندازه گیری و مدل ساختاری از نرم افزارهای SPSS نسخه 24، Smart PLS نسخه 0/2 استفاده شد. نتایج بخش کیفی نشان داد که شرایط زمینه ای، توسعه دانش و مهارت، ویژگی های فردی و سواد دیجیتالی از ابعاد اصلی الگوی توانمندسازی فناورانه نومعلمان دوره ابتدایی شهرتهران می باشد. در بخش کمی نیز هر یک از یافته های بخش کیفی تایید شد (مقدار تی بیشتر از 96/1). بر این اساس پیشنهاد می شود تا با تمرکز بر فعالیت های دانشگاه فرهنگیان، فرهنگ آموزش معلمی موردتوجه بیشتر قرار گیرد و استفاده از فناوری آموزشی جزیی از فرایند تدریس قلمداد شود، همچنین منابع انسانی با استفاده و تکیه بر آموزش مجازی و غیرحضوری توانمند شود.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، فناورانه، نومعلمان، دوره ابتدایی
  • زهرا ترکاشوند* صفحات 128-159
    در شرایطی که رویارویی با مخاطرات طبیعی و انسانی گریزناپذیر می نماید، تجمیع منابع و مدیریت بهره وری بهترین اقدام است. هدف، معرفی الگویی همه جانبه با استفاده از چارچوب های معرفی شده در تیوری تخریب خلاق است که در عمل مانع ضعف بیشتر بنگاه ها و حتی پویایی آنها شود و منابع روستاها را وارد فعالیت های پویای اقتصادی به نفع توسعه روستایی و منطقه ای نماید. نظریه تخریب خلاق شومپیتر شروع نظریه رشد اقتصادی مدرن است که مبتنی بر اجتناب ناپذیری محصول جانبی در فرآیند توسعه و نوآوری، پذیرش تجارت آزاد و زیرساخت های اقتصاد دانش محور است.  تیوری شومپیتر دارای دوره «پیش تخریب»: زمانی است که احساس نیاز به تحول در اثر ناکارآمدی ساختار موجود، دیده می شود. دوره «تخریب» زمانی است که نوآوری مطرح شده و با ارزشی که آفریده جذب بازار می شود، ساختار قبلی بازار را بر هم می زند، دوره «خلاقیت»: نوآوری باعث ایجاد سازمانی پویاتر از قبل می شود. در انتهای دوره، «تداوم توسعه»: نوآوری در ساختار جامعه به یک جریان دایمی تبدیل شده است که در الگو تشریح شده اند. این مطالعه از نوع توسعه ای است. داده های مورد نیاز از اسناد معتبر ملی جمع آوری شده و روش تحلیل توصیفی به کار گرفته شده است. الگوی پیشنهادی با شرایط کنونی کشور ایران مطابقت داده شده. بر اساس نتایح، نشانه های وجود دوره های شومپیتری در اقتصاد ایران وجود دارند و به نظر می رسد که هنوز در دوره پیش تخریب قرار داریم و علایمی اندک برای نیاز به دوره تخریب به وجود آمده. الگوی برساخته از تخریب خلاق برای به فعالیت درآمدن نیروهای روستایی و تعریف نوع ارتباط و همکاری واحدهای اقتصادی بزرگ با منابع روستایی، با وضع اقتصاد و روستاهای ایران مطابقت دارد. برای گذر سریع تر از دوره های ابتدایی الگو و رسیدن به دوره های توسعه ای، قالب و ساختار خلاقانه واقتصاد کارآفرینی شومپیتری، مشکلات بخش ها را نمایان ساخته و به ایجاد انسجام در برنامه ها کمک می کند.
    کلیدواژگان: تخریب خلاق، بحران، کووید19(کرونا)، شومپیتر، توسعه اقتصادی
  • مریم امیدی نجف آبادی* صفحات 160-180
    در گذشته باور بر این بود که کارآفرینان دارای ویژگی ذاتی هستند و این ویژگی ها مانند خلاقیت، مهارت تعامل انسانی و ریسک پذیری همراه آنان متولد می گردد. بنابرین فرض اصلی این بود که کارآفرینی از طریق آموزش حاصل نمی شود. اما امروزه کارآفرینی بعنوان یک رشته علمی شناخته شده است و از طریق آموزش باید دانش آن کسب گردد. در مقاله حاضر سه سوال اصلی مطرح است؛ 1) آموزش کارآفرینی چیست؟ 2) چرا آموزش کارآفرینی اهمیت دارد؟ 3) آموزش کارآفرینی چگونه انجام می شود؟ این مقاله به شیوه مروری انجام شده است. برای یافتن مستندات مرتبط با سه سوال در پایگاه گوگل اسکولار و پایگاه جهاد دانشگاهی با استفاده از کلمات کلیدی تعداد بیش از 22 مقاله مرتبط بررسی شد. این مقاله در سه قسمت به همراه مدلهای جامعی ارایه شده است. در قسمت اول به مفهوم آموزش کارآفرینانه و واژه های مرتبط با آن پرداخته می شود. در قسمت دوم چرایی و اهمیت آموزش کارآفرینانه بیان می گردد و در قسمت سوم چگونگی انجام آموزش کارآفرینانه در قالب مدل رفتاری آژن ارایه می شود. سپس یک ابزار ایجاد ارزش و کارافرینی با نام نظریه امکان گرایی معرفی گردید. نهایتا بر مبنای نتایج تحقیق جمع بندی و پیشنهاداتی ارایه شد.
    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینانه، چیستی آموزش کارآفرینانه، چرایی آموزش کارآفرینانه، چگونگی انجام آموزش کارآفرینانه
  • محمدرسول الماسی فرد، میلاد بخشم*، حسین کریمی صفحات 181-204

    اهمیت شرکت های دانش بنیان زایشی و تاثیر اقتصادی و اجتماعی آنها از طریق تجاری سازی تحقیقات مبتنی بر دانشگاه به مدت طولانی موضوع مورد علاقه دانشگاهیان و سیاستگذاران بوده است. نقش فزاینده دانش، نوآوری و فناوری در توسعه اقتصادی و اجتماعی باعث شده است که روابط دانشگاه، صنعت و دولت، چه از نظر ساختاری و چه از نظر شرایط امروزی، سه نهاد مذکور در عین کارکردی، دچار تحول اساسی شود. دانشگاه به عنوان پایگاه تولید علم باید دانش کارآفرینی را با توجه به مسایل اقتصادی و اجتماعی تبیین نماید و با برنامه ریزی و سیاستگذاری دقیق و الزام بر حمایت های پژوهشی، از نتایج تحقیقات دانشگاه ها در شرکت های دانش بنیان زایشی استفاده نماید. امروزه شرکت های دانش بنیان زایشی در ماموریت نسل جدید بیشتر دانشگاه ها مدنظر قرارگرفته و به عنوان ارزش عمده تجاری و اقتصادی، عاملی برای کاربردی ساختن تحقیقات دانشگاهیان و نقش پررنگ آنها در انتقال فناوری و دانش موردتوجه قرار می گیرد. هدف این مطالعه معرفی و بررسی مفهوم، نقش و گونه های شرکت‎های دانش بنیان زایشی است. نتایج مطالعه نشان داد که شرکت های دانش بنیان زایشی به عنوان شرکت های جدید برای بهره برداری از دانش تجاری، فناوری و یا نتایج تحقیقاتی که در یک دانشگاه ایجاد شدند، تعریف می شوند. شرکت های دانش بنیان زایشی به پنج دلیل مهم هستند: آنها اقتصاد منطقه ای خود را ارتقا می دهند، آنها برای تجاری سازی فناوری دانشگاهی مفید هستند، آنها به دانشگاه ها در کسب ماموریت اصلی پژوهشی و آموزشی خود کمک می کنند و درآمد بیشتری را برای دانشگاه ها نسبت به اعطای مجوز فناوری به شرکت های بیرونی فراهم می کنند. همچنین در دسته بندی که در مورد شرکت های دانش بنیان زایشی انجام شده است، این شرکت ها در سه دسته مخترع محور؛ خریدار محور و سرمایه گذار محور  تقسیم بندی شده است.

    کلیدواژگان: شرکت های دانش بنیان زایشی، گونه شناسی، کارآفرینی دانشگاهی
  • مریم نظری منتظر*، فرشید نمامیان، سید رضا حسنی، مهرداد قنبری صفحات 205-234
    هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل تبلیغات الکترونیکی کسب وکارهای نوظهور با رویکرد داده بنیاد و مقایسه وضعیت موجود و مطلوب می باشد. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی، ازنظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی بود. در بخش اول (کیفی) برای انجام مصاحبه میدانی، جامعه آماری پژوهش، خبرگان و کارشناسان فروشگاه های اینترنتی شهر تهران بودند که این افراد، به صورت هدفمند و گلوله برفی برای مصاحبه های کیفی در موضوع پژوهش انتخاب گردیدند (15 مصاحبه با 15 نفر و تا حد اشباع نظری ادامه یافت). در بخش دوم (کمی) بعد از گردآوری اطلاعات حاصل از پژوهش کیفی، اقدام به ساخت پرسشنامه نموده و این پرسشنامه (32 گویه و در قالب هفت مولفه ، ویژگی های فردی مخاطبان، زیرساخت ها، ویژگی های تبلیغ، کانال های تبلیغ، سرانه استفاده از نت، شناخت و اعتبار برند و ایجاد ارزش به مشتری) و پرسشنامه هفت گویه ای مقایسه وضعیت موجود و مطلوب، در بین مشتریان فروشگاه اینترنتی دیجی کالا به صورت آنلاین توزیع گردید (384 نفر). از آزمون تی زوجی به منظور مقایسه وضعیت موجود  و وضعیت مطلوب نیز استفاده گردید. نتایج نشان داد که هر یک از شاخص های ویژگی های تبلیغ، زیرساخت ها، ویژگی های فردی مخاطبان، کانال های تبلیغ، شناخت و اعتبار برند، سرانه استفاده از نت و ایجاد ارزش به مشتری به ترتیب از عوامل مدل تبلیغات الکترونیکی کسب وکارهای نوظهور می باشد. همچنین تفاوت معنی داری بین میانگین وضعیت موجود و میانگین وضعیت مطلوب در هر یک از شاخص های شناسایی شده در خصوص عوامل موثر بر تبلیغات الکترونیکی وجود دارد (05/0 ≥ Sig)؛ بنابراین فروشگاه اینترنتی دیجی کالا باید تدابیری جهت رفع فاصله وضعیت موجود و مطلوب عوامل موثر بر تبلیغات الکترونیکی خود اتخاذ نماید.
    کلیدواژگان: وضعیت موجود، وضعیت مطلوب، دیجی کالا، فروشگاه اینترنتی
  • زهرا اجاق* صفحات 235-250
    انسان ها نسبت به خرید و مصرف محصولات تراریخته یا کشت بذرهای اصلاح ژنتیکی شده مواضع متفاوتی دارند. عوامل مختلفی بر موضع گیری آنها و تصمیماتشان درباره زیست فناوری کشاورزی اثر دارند که رسانه ها یکی از آنها هستند. رسانه ها با برجسته کردن برخی ابعاد این فناوری و پنهان کردن سایر ابعاد آن، تلاش می کنند که شناخت خاصی را در مخاطب پدید آورند. ویژگی مخاطره آمیز محصولات اصلاح ژنتیکی شده برای انسان و محیط زیست، اهمیت تصمیم گیری آگاهانه را بیشترمی کند. از این رو مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیل محتوا به شناسایی چارچوب ها به شیوه قیاسی، برجسته سازی و لحن اخبار زیست فناوری کشاورزی در سه خبرگزاری مهم ایران پرداخته است. یافته ها نشان می دهند که تنها 4.12 % از اخبار مورد مطالعه در بازه زمانی این تحقیق درباره زیست فناوری کشاورزی هستند و بقیه به زیست فناوری پزشکی مربوطند. کشمکش، تجویز سیاسی و ارزیابی، ایمنی و بهداشت، سه چارچوب اصلی در این خبرگزاری ها هستند. نظر به اینکه اغلب این اخبار درباره زیرساخت ها و زیست فناوری کشاورزی همچون حوزه مطالعاتی در حال رشد هستند، اغلب آنها با لحن مثبت تدوین شده اند. در نتیجه، خبرگزاری های مورد مطالعه با برجسته کردن تضاد میان گروه های مختلف درباره ابعاد گوناگون زیست فناری کشاورزی، ارایه راه حل برای حل تضادها، و اثرات و پیامدهای بهداشتی آن به جهت دهی افکار عمومی پرداخته اند.
    کلیدواژگان: زیست فناری کشاورزی، تحلیل چارچوب، برجسته سازی، لحن اخبار
  • حسین شعبانعلی فمی*، مهسا معتقد صفحات 251-269
    امنیت غذایی یکی از مباحث مهم است که در سال های اخیر مورد توجه برنامه ریزان توسعه و سیاستگذاران قرار گرفته است. با توجه به اینکه فقر و امنیت غذایی دغدغه شماری از جمعیت جهان بوده و تغییرات اقلیمی بیشترین خسارات را بر آسیب پذیرترین اقشار وارد می کند، روشن است که بشر در چنین شرایطی به رویکردهای کشاورزی نیاز دارد. در راستای بررسی و تبیین جایگاه کشاورزی در امنیت غذایی این مطالعه با روش مبتنی بر مرور ادبیات نظری انجام شد. در این مقاله سعی شده است تا ضمن مرور اجمالی بر مفاهیم امنیت غذایی، امنیت تغذیه ای، کشاورزی حساس به تغذیه و پیوند غذا-کشاورزی-تغذیه، به راهکارهای بهبود تغذیه از طریق کشاورزی پرداخته شود. نتایج بررسی نشان داد که تحقق امنیت غذایی وابسته به رویکردهای مختلفی از جمله رویکرد کشاورزی حساس به تغذیه می باشد که همزمان با توجه به افزایش کمیت و تنوع مواد غذایی به دسترسی به کیفیت موادغذایی بالاتر و سلامت آن برای رفع سوتغذیه نیز تاکید دارد. هدف کشاورزی حساس به تغذیه تولید غذای سالم و ایمن حاوی مواد مغذی ضروری و دسترسی مقرون به صرفه برای جمعیت روستایی و شهری است. به منظور پیاده سازی این رویکرد ظرفیت های انسانی و سازمانی باید در کلیه سطوح و در سراسر بخش های رسمی و غیر رسمی تقویت گردند. بنابر این توسعه کشاورزی حساس به تغذیه به عنوان یک رویکرد پشتیبانی کننده از امنیت تغذیه ای باید در دستور کار برنامه های توسعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، امنیت تغذیهای، کشاورزی حساس به تغذیه، توسعه کشاورزی
  • علیرضا پاک گوهر*، محدثه خلیلی صفحات 270-297
    اگرچه روش نمونه گیری در پژوهش های کیفی بسیار با اهمیت است اما مساله انتخاب اندازه نمونه (حجم نمونه) کمتر بررسی شده و پژوهشگران، معمولا به صورت سلیقه ای اندازه نمونه مورد نظر خود را تعیین می کنند یا اشباع نظری محقق ملاک عمل قرار می گیرد. این مقاله با استفاده از تکنیک مرور نظام مند در مقالات دیگر، با هدف جمع بندی مطالب و یافته های جدید در حیطه علمی اندازه نمونه مناسب برای روش های نمونه گیری کیفی و ارزیابی نقادانه آن، نتایج مطالعات حوزه پژوهش های کیفی را درباره اندازه نمونه به تفکیک استراتژی های گوناگونی که در پژوهش کیفی وجود دارد نظیر مطالعه موردی، قوم نگاری، پدیدارشناسی، نظریه داده بنیاد، گروه کانونی، مطالعه یادآور نویسی ارایه می نمایید. ما تعداد 27 روش نمونه گیری غیر تصادفی که در حوزه تحقیقات کیفی مورد استفاده قرار می گیرند انتخاب و پس از معرفی آنها به مساله انتخاب حداقل اندازه نمونه برای هر یک از روش ها پرداخته ایم. مطالعات ما نشان داد که در روش های پژوهش کیفی، علاوه بر آنکه بایستی مانند روش های نمونه گیری احتمالی حداقلی برای اندازه نمونه در نظر گرفت به تعداد حداکثری هم توجه زیادی شده است. به طوری که در استراتژی های پژوهش های کیفی حدود قابل تعریفی برای تعداد مشاهدات تعیین می شود. نتیجه این مطالعه نشان می دهد حداقل اندازه نمونه، به روش نمونه گیری وابسته بوده و ملاک عمومی برای آن وجود ندارد و حداکثر اندازه نمونه از 30 مورد تجاوز نمی کند مگر آنکه هدف پژوهشگر مطالعه عمیق روی افراد نبوده یا بین آنها اختلاف فاحش وجود نداشته باشد. در نمونه گیری کیفی، ملاک اندازه نمونه اشباع نظری است و مانند روش های نمونه گیری کمی معیارهایی مانند خطای نمونه گیری و خطای پذیرش فرضیات آزمون مبنای تعیین اندازه نمونه نیستند.
    کلیدواژگان: پژوهش کیفی، حجم نمونه، نمونه گیری غیر تصادفی، طرح نمونه گیری، نمونه گیری احتمالی
|
  • mehdi zare Pages 1-4
  • Ahmadreza Ahmadimirghaed, Leila Jabbari * Pages 5-26
    The classification of sciences has been a long-standing concern of philosophers and sages, and the need to address this issue has been such that a number of Eastern and Western philosophers and scholars in this valley have made efforts and designs of various classifications, with criteria and They have also proposed different approaches. The main purpose of this article is to investigate the role and effectiveness of classification in the development of science. The method of this Article is to study documents with an analytical-philosophical approach. At the end of the article, considering the issues raised, the effects of classification on the development of science are presented in a concise manner. On the other hand, it was stated that the ability to classify science also means scientific mastery. And this is important not only in the field of science, but also has profound cultural implications; As one thinker in the field puts it: "If a culture can incorporate the method of dividing its sciences into another culture, it has conquered the whole culture.
  • Mahdi Roayaei * Pages 27-61

    Recognizing "knowledge" as one of core issues in economics is not a new phenomenon, but its position has vastly evolved specially in post-industrial and postmodern era. Since the development of knowledge takes place in a complex of social, economic, cultural and political context, its pattern varies according to different approaches. On the other hand, there are many types of knowledge, ranging from abstract to applied knowledge, some of which have important rolse in economic growth. So, focusing on different types of knowledge and patterns of its production is one of the most important and influential issues in economics of knowledge. According to the objectives and nature of the research, descriptive-analytical research method has been used to investigate this issue. In this regard, the available documents and resources (including books and articles) purposefully reviewed and analyzed. The results show that, according to popular belief, there are three main patterns of knowledge production, each of which has its own characteristics but not necessarily opposed to each other so they can be gathered and complete each other.

    Keywords: Knowledge, Types of Knowledge, patterns of knowledge production, Knowledge-Based Economy
  • Mehdi Shams *, Faezeh Rezvanian Pages 62-76
    During the coronavirus outbreak and expansion of virtual courses in universities and schools, there have been many concerns about the quality of education and the challenges facing professors and students in virtual education. In this article, after reviewing the types of online education, learning resources and teachers’ role in virtual education, the advantages and disadvantages of this type of education with emphasis on statistics and mathematics are discussed. Also, some tips are proposed for improving IT infrastructure to optimize e-learning. Finally, suggestions for improving e-learning methods are provided.
    Keywords: Virtual Education, synchronous, asynchronous teaching, digital resources, technology, statistical, mathematical software
  • Akram Ghadimi *, Marzieh Saviz Pages 77-104
    Grassroots innovations are informal, indigenous, and local solutions carried out by ordinary people with no experience in formal and organized sectors to solve problems. The aim of this paper was identifying grassroots innovations in Iran and developing related indicators.It was a mixed method research with explanatory design; Therefore, the research was conducted in two parts: qualitative and quantitative. First, by examining the research literature in this field, the existing indicators for Grassroots innovations were extracted and approved by experts using the Delphi technique; then, based on these indicators, the questionnaire was designed. The validity of the questionnaire was confirmed by experts using the CVI index and then it was sent to officials in areas related to popular innovation in different provinces. Out of 213 questionnaires received, 116 were identified as Grassroots innovations based on the extracted indicators and were quantitatively analyzed. Findings in the quantitative part showed that in this study, the average age of popular innovators was 36 years, 15% of innovators were women and 85% were men. The highest number of participants in this study was related to the provinces of South Khorasan and Fars province. People with a bachelor's degree had the highest frequency. The areas of Grassroots innovations in this study were mostly in the technical field (37%), agriculture and animal husbandry (21%) and environment and art (12% each). In the qualitative stage, 21 Grassroots innovators were interviewed. Then, in order to qualitatively analyze the interviews and questionnaires, the Colaizai’s method was used and the findings showed that grassroots innovation in Iran in seven main themes including problem solving, environmental protection, being economical, applicability, government independence, availability and the use of technology is defined and these themes include sub-themes that were introduced as indicators of grassroots innovation in Iran. The findings of this section also confirmed the samples of the quantitative section.
    Keywords: Innovation, Grassroots innovation, Index, Development
  • Roghayeh Sadeghi *, Mojtaba Moazami, Sayed Mohmod Hashemi, Esmaeil Kayosi, Bibisadat Miresmaeili Pages 105-127
    The purpose of this study was to present a model of technological empowerment of new elementary school teachers in Tehran. This research In terms of purpose Applied, In terms of method is description of the survey type And Based on the research approach, it was mixed. In the first (qualitative) part for conducting the field interview, the statistical population of the research included prominent professors in the field of educational management and prominent and successful teachers with a long history in primary education. These individuals were purposefully selected for qualitative interviews on the subject of research (18 interviews with 18 people and continued to the point of theoretical saturation). After conducting the interview and reaching theoretical saturation, a questionnaire was developed which consisted of 60 items in the form of 11 components. In the second (quantitative) part of this questionnaire, it was distributed among all new elementary teachers (elementary teachers in Tehran who had less than 3 years of work experience) (statistical population: 950 people, statistical sample: 270 people). In this study, two sections of descriptive statistics and inferential statistics were used. In the descriptive statistics section, frequency and frequency were used to express demographic characteristics. Stretch and skewness indices were used to examine the data distribution and Max QDA Pro software version was used to analyze the interviews. SPSS software version 24, Smart PLS version 0.2 were used to draw and compile the measurement model and structural model. The results showed that the background conditions, development of knowledge and skills, personal characteristics and digital literacy are the main dimensions of the technological empowerment model for new elementary school teachers in Tehran. In the quantitative part, each of the findings of the qualitative part was confirmed (t value greater than 1.96).The culture of teacher education should be given more attention and the use of educational technology should be considered as a part of the teaching process, as well as human resources should be empowered by using and relying on virtual and distance education.
    Keywords: Empowerment, technology, new teachers, Elementary School
  • Zahra Torkashvand * Pages 128-159
    Today, confronting the human-caused and natural hazards are inevitable, thus the best measure to be taken is the accumulation of resources and productivity management. The current study aimed at introducing an exhaustive model using presented frameworks in creative destruction theory to prevent businesses’ weakness, to make them more dynamic, and to use rural resources in economic in favor of regional and rural development. Creative destruction is seen as the beginning of modern economic growth which is based on inevitable by-products in the innovation and development process, and acceptance of free trade and infrastructures of a knowledge-based economy. Schumpeter’s creative destruction includes periods including “ pre-destruction”: when there is a need for evolution because of the inefficiency of the current structures. “destruction” period: when the presented innovation enters the market and destroys the old structure. “creativity” period: innovation makes the organization more dynamic than before, and at the end “ continuous development”: innovation converts into a permanent flow described in the model. This is developmental research. The data were collected using national authentic documents. The data were analyzed using the descriptive-analytical method. The proposed model corresponds to the current condition of Iran. Results showed that the signs of Schumpeter's theory can be seen in the economy of Iran. It seems Iran is in the “ pre-destruction” period and there are some signs of “ destruction” period. The obtained model for activating rural forces and defining the kind of relationship and cooperation of large economic units corresponds with rural resources, economic conditions, and rural regions. For going through primary periods of the model and reaching developmental periods, creative framework, and entrepreneurial economy of Schumpeter's theory help problems to be recognized and make programs consistent.
    Keywords: Creative destruction, Crisis, COVID 19(Corona), Schumpeter, Economic Development
  • Maryam Omidi Najafabadi * Pages 160-180
    In the past, it was believed that entrepreneurs have inherent characteristics and these traits, such as creativity, human interaction skills, and risk-taking, are born with them. So, the basic premise was that entrepreneurship is not achieved through education. But today, entrepreneurship is recognized as a discipline and Knowledge of it must be acquired through education. This article raises three main questions; 1) What is entrepreneurship education? 2) Why is entrepreneurship education important? 3) How is entrepreneurship training conducted? This article is conducted as a review article. More than 28 related articles were reviewed using keywords to find documents related to the three questions on Google Scholar and sid data base. This article is presented in five parts with comprehensive models. The first part deals with the concept of entrepreneurial education and related terms. The second part explains the importance of entrepreneurial education. The third part, how to do entrepreneurial training in the form of Ajzen’s behavior models has been presented. In the fourth part, an educational tool for creating value and entrepreneurship called effectuation theory has been introduced. Finally, in the fifth part, entrepreneurship education in Iran has been reviewed and based on the research results, conclusions and suggestions have been presented.
    Keywords: Entrepreneurial Education, Ontology of entrepreneurial education, Epistemology of entrepreneurial education, Methodology of entrepreneurial education
  • MohammadRasol Almasifard, Milad Bakhsham *, Hossein Karimi Pages 181-204

    The importance of Knoeledge based Spin-offs and their economic and social impact through the commercialization of university based research has long been a topic of interest to academics and policymakers. The increasing role of knowledge, innovation and technology in economic and social development has caused the relations between academia, industry and government, Both in terms of structure and in terms of today 's conditions, These three institutions, while functional, undergo a fundamental transformation.university, as a base for scienceproduction , should explain entrepreneurial knowledge according to economic and social issusand with careful planning and policy-making and the need for research support, use the results of university research in Knoeledge based Spin-offs. Today, Knoeledge based Spin-offs are considered in the new generation mission of most universities and as a major commercial and economic value, it is considered a factor in the application of academic research and its important role in the transfer of technology and knowledge. The purpose of this study is to introduce and study the concept, role and types of reproductive knowledge based Spin-offs. The results of the study showed that are knoeledge based Spin-offs defined as new firms to exploit the business, technology or research results that were developed at a university. knoeledge based Spin-offs are important for five reasons: they promote their regional economy, they contribute to university technological development, they assist universities in acquiring the core research and training mission, providing more income for universities than allowing technology to come to the outside companies. Also in the classification that has been done for knowledge based Spin-offs, these companies are divided into three categories: inventor-centered; Buyer-centric and investor-centric are divided.

    Keywords: Knowledge Based Spin-Offs, Typology, academic entrepreneurship
  • Maryam Nazari Montazar *, Farshid Namamian, Seyed Reza Hasani, Mehrdad Ghanbary Pages 205-234
    An e-advertising model designing for emerging businesses with a data-based approach and Ccomparison between the current and desired situation is the purpose of this study. This study is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection method. In the first (qualitative) part for field interviews, the statistical population of the study were experts and experts of online stores in Tehran whom were purposefully selected and snowball for qualitative interviews on the subject of research (15 interviews with 15 people which continued to the point of theoretical saturation).   In the second (quantitative) part, after collecting the information obtained from the qualitative research, a questionnaire was made. This questionnaire (32 items in the form of seven components, personal characteristics of the audience, infrastructure, advertising features, advertising channels, per capita net usage, brand credibility and value creation to the customer) and a seven-item questionnaire comparing the current and desired status, were distributed online among the customers of the Digi Kala online store (384 people).Paired t-test was used to compare the current and desired situation. The results showed that each of the indicators of advertising features, infrastructure, personal characteristics of the audience, advertising channels, brand recognition and credibility, per capita net usage, and value creation to the customer, respectively, is one of the factors in the e-advertising model of emerging businesses. Also, there is a significant difference between the mean of the current situation and the average of the desired situation in each of the identified indicators regarding the factors affecting electronic advertising (Sig ≥0.05). Therefore, Digikala online store should take measures to bridge the gap between the current and favorable situation of the factors affecting its electronic advertising.
    Keywords: current status, Optimal Status, Digikala, Online Store
  • Zahra Ojagh * Pages 235-250
    Humans have different attitudes towards buying and consuming transgenic crops or cultivating genetically modified seeds. Various factors influence their stance and decisions about agricultural biotechnology, of which the media is one. By highlighting some aspects of this technology and hiding other aspects of it, the media try to create a certain knowledge in the audience. The risky nature of genetically modified products for humans and the environment increases the importance of informed decision making. Therefore, the present article uses the content analysis method to identify frameworks by deductive method, highlighting and tone of agricultural biotechnology news in three important Iranian news agencies. Findings show that only 4.12% of the news studied in the period of this research is about agricultural biotechnology and the rest is related to medical biotechnology. Conflict, political prescription and evaluation, safety and health are the three main frameworks in these news agencies. Given that most of this news are about agricultural infrastructure and biotechnology as a growing field of study, most of it has been written in a positive tone. As a result, the studied news agencies have directed public opinion by highlighting the differences between different groups about different aspects of agricultural biotechnology, providing solutions to resolve conflicts, and its health effects and consequences. They have been more active in the issues of the scientific field of agro-biotechnology than issues of the transgenic products in society.
    Keywords: Agricultural Biotechnology, Frame Analysis, Agenda setting, News ton
  • Hossein Shabanali Fami *, Mahsa Motaghed Pages 251-269
    Food security is one of the most important issues that has been considered by development planners and policy makers in recent years. Given that poverty and food security are a concern for a number of the world's population and climate change is causing the greatest damage to the most vulnerable people. Hence, it is clear that human beings in this situation need agricultural approaches to investigate and explain the place of agriculture in food security. The study was conducted using a method based on review of theoretical literature. In this article, while giving a brief overview of the concepts of food security, nutritional security, nutrition-sensitive agriculture and food-agriculture-nutrition linkage, strategies to improve nutrition through agriculture are discussed. The results showed that the realization of food security depends on various approaches, including the approach of nutrition-sensitive agriculture, which at the same time due to increasing the quantity and variety of food, helps to achieve access to higher food quality and health to eliminate malnutrition. The goal of nutrition-sensitive agriculture is to produce healthy and safe food containing essential nutrients and affordable access for rural and urban populations. In order to implement this approach, human and organizational capacities must be strengthened at all levels and throughout the formal and informal sectors. Therefore, the development of nutrition-sensitive agriculture as an approach to supporting food security should be on the agenda of development programs.
    Keywords: Food Security, Nutrition Security, Nutrition Sensitive Agriculture, Agricultural Development
  • Alireza Pakgohar *, Mohadese Khalili Pages 270-297
    Although the sampling method is very important in qualitative research, the issue of sample size selection is less studied and researchers usually determine their desired sample size or the researcher's theoretical saturation is the criterion. Using a systematic review technique in other articles, this article aims to summarize new materials and findings in the field of scientific sample size suitable for qualitative sampling methods and its critical evaluation. There are qualifications such as case study, ethnography, phenomenology, data foundation theory, focus group, reminder study. This study selected 27 non-random sampling methods to be used in the field of qualitative research and after introducing them, addressed the issue of selecting the minimum sample size for each method. The results of studies showed that in qualitative research methods, in addition to the fact that, like probabilistic sampling methods, a minimum sample size should be considered, much attention has been paid to the maximum number. The result of this study shows that the minimum sample size depends on the sampling method and there is no general criterion for it and the maximum sample size depends on the sampling method but does not exceed 30 unless the researcher aims to study in depth or between them. There is no big difference. In qualitative sampling, the criterion for determining the sample size is the theoretical saturation problem and like quantitative sampling methods, criteria such as sampling error and acceptance error of test hypotheses are not the basis for determining the sample size.
    Keywords: qualitative research, sample size, Qualitative Sampling, Sampling Design, improbable sampling, Theoretical Saturation