فهرست مطالب

نشریه خانواده و بهداشت
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 29، تابستان 1400)

  • شماره ویژه (الف)
  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • منوچهر امیری شیراز، علی اصغر عباسی اسفجیر*، علی رحمانی فیروزجاه صفحات 11-26
    مقدمه

    وجود احساس امنیت و اعتماد اجتماعی در جامعه و خانواده از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف این پژوهش شناخت و بررسی رابطه بین احساس امنیت اجتماعی و اعتماد اجتماعی و امنیت اجتماعی در بین مشتریان(مراجعین) تامین اجتماعی استان گیلان است.

    روش

    روش تحقیق، همبستگی بوده و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد و محقق ساخته است. برای سنجش اعتماد (اعتماد اجتماعی، اعتماد سازمانی و اعتماد نهادی) از پرسشنامه استاندارد آلونن و دیگران استفاده شد که درای 30 گویه و به صورت طیف لیکرت پنج گزینه ای است. ابزار سنجش از اعتبار صوری برخوردار بوده و پایایی لازم در بین گویه های متغیرها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مشخص شد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 320 نفر بوده که به صورت نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که متغیرهای اعتماد اجتماعی و احساس امنیت اجتماعی در حد متوسط رو به بالا بوده است. بین احساس امنیت اجتماعی با اعتماد اجتماعی همبستگی مثبت و مستقیم وجود دارد. یعنی اگر احساس امنیت اجتماعی افزایش یابد، میزان اعتماد اجتماعی بیشتر می گردد. در بین مولفه های احساس امنیت اجتماعی، امنیت جانی و امنیت مالی بیشترین همبستگی را با اعتماد اجتماعی داشته است. ابعاد امنیت اجتماعی حدود 5/38 درصد از اعتماد اجتماعی به سازمان تامین اجتماعی استان گیلان را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    ارتباط معناداری بین احساس امنیت اجتماعی و اعتماد اجتماعی برقرار است. برای افزایش اعتماد اجتماعی در جامعه مورد مطالعه، بایستی میزان احساس امنیت اجتماعی در هر چهار نوع آن افزایش یابد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی اعتماد اجتماعی تامین اجتماعی
  • لیلا مترقب جعفرپور، بیوک تاجری*، جواد خلعتبری، مجید امرایی صفحات 27-44
    مقدمه

    با توجه به شیوع بالای سرطان پستان در زنان و مشکلات فراوانی که با آن مواجه اند، لزوم مداخله برای بهبود ویژگی های آنان، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی روان نمایشگری و درمان شناختی رفتاری بر تنظیم هیجانی زنان مبتلا به سرطان پستان بر تنظیم هیجان انجام شد.

    روش پژوهش

    روش پژوهش طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و همراه با پیگیری 3 ماه بود جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران 30 - 50ساله مبتلا به سرطان پستان بودند که به کلینیک پزشک متخصص مراجعه کرده و تشخیص سرطان پستان دریافت کرده اند. نمونه پژوهش حاضر بر اساس نمونه گیری در دسترس و مبتنی بر هدف شامل 45 نفر (برای هر گروه 15 نفر) بود. ابزار پژوهش پرسشنامه تنظیم هیجانی گارنفسکی و همکاران و پروتکل های درمانی روان نمایشگری و شناختی رفتاری در زنان مبتلا به سرطان پستان در 12 جلسه (هر جلسه نود دقیقه) بود. به منظور تحلیل آماری داده ها، ازآزمون های خی دو، تی مستقل و تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر در نرم افزار SPSS نسخه 19 استفاده شد. 

    یافته ها

    گروه های آزمون و کنترل در مرحله پیش آزمون از نظرتنظیم هیجانی تفاوت معنی داری نداشتند (05/0>P)، اما در مراحل پس آزمون و پیگیری از نظر هر سه متغیر تفاوت معنی داری داشتند (001/0<P). علاوه بر آن، روش سایکودرام باعث بهبود تصویر بدنی، تنظیم هیجانی و بهزیستی ذهنی در زنان مبتلا به سرطان پستان شد و نتایج درمان در مرحله پیگیری نیز حفظ شد (001/0<P).

    نتیجه گیری

    با استفاده از شیوه های درمان شناختی رفتاری و روان نمایشگری، به ویژه درمان شناختی رفتاری، می توان تنظیم هیجانی زنان مبتلا به سرطان پستان را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی درمان شناختی رفتاری روان نمایشگری سرطان پستان
  • نصیره مقدم فر، رضا قربان جهرمی*، بیتا نصرالهی، فریبرز باقری صفحات 45-56
    مقدمه

    هوش موفق و همدلی، از مولفه های مهم تربیت کودک هستند که می توانند به رشد اجتماعی کودکان کمک کنند. مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه هوش موفق و همدلی با رشد اجتماعی کودکان پیش دبستانی انجام شد. روش : روش پژوهش در ایم مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود.

    روش پژوهش

    جامعه آماری پژوهش شامل کودکان پیش دبستانی شهر تهران سال 1398 بود که تعداد 370 کودک به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس رشد اجتماعی واینلند (1953)، پرسشنامه همدلی بریانت و پرسشنامه هوش موفق استفاده شد، به منظور تجزیه و تحلیل داده ها به کار گرفته شد. یافته ها: همدلی تاثیر مستقیمی بر رشد اجتماعی داشت (26/0=β؛ 001/0>P) و هوش موفق تاثیر غیرمستقیم بر رشد اجتماعی کودکان داشت (13/0=β؛ 02/0>P) ،داده ها با آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل نشان داد که بین هوش موفق و رشد اجتماعی دانش آموزان، همبستگی مستقیم معنی دار وجود داشت همچنین بین همدلی و رشد اجتماعی، همبستگی معنی دار نبود. در نهایت نتایج تحلیل رگرسیون به منظور تبیین سهم هر یک از متغیرهای هوش موفق، همدلی به تفکیک در پیش بینی رشد اجتماعی نشان داد که از بین دو متغیر مورد مطالعه، متغیر هوش موفق بیشترین سهم را در تبیین رشد اجتماعی دانش آموزان داشت.

    نتیجه گیری

    متغیرهای همدلی و هوش موفق با رشد اجتماعی کودکان پیش دبستانی رابطه مثبتی با هم دارند.

    کلیدواژگان: رشد اجتماعی کودکان پیش دبستانی همدلی” هوش موفق
  • حسن جمشیدیان، فریبا حافظی*، زهرا افتخار صعادی، احمد عابدی صفحات 57-72
    مقدمه

    نقش بی بدیل آموزش و پرورش در رشد همه جانبه ایجاب می کنند به همه ی دانش آموزان مشغول به تحصیل آن از جمله کودکان تیزهوش در همه زمینه ها تحصیلی و رفتاری و غیره توجه داشت. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روش شناختی رفتاری مارتین بر بهزیستی روانشناختی و انگیزش تحصیلی دانش آموزان تیزهوش پسر دوم متوسطه انجام گرفت.

    روش پژوهش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل دانش آموزان پسر تیزهوش دوره متوسطه دوم اصفهان در سال تحصیلی 1399-1398 بود. در این پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند و گمارش تصادفی استفاده شد. بدین صورت که تعداد 30 دانش آموز به روش نمونه گیری هدفمند از بین دانش آموزان تیزهوش دوره متوسطه اول شهر اصفهان انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش مداخله آموزشی را طی دو ماه در 11جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده پرسشنامه بهزیستی روانشناختی پکران(1989) و انگیزش تحصیلی والراند و همکاران (1992) بود. داده های حاصل از پژوهش به  شیوه تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکوا) توسط نرم افزار  SPSSنسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد روش شناختی- رفتاری مارتین بر مولفه های بهزیستی روانشناختی(003/0 P< ، 48/7= F) و انگیزش تحصیلی بیرونی(001/0 P< ، 78/14= F) و دورنی(001/0 P< ، 39/12= F) اثربخش است.

    نتیجه گیری

    باتوجه به اثر بخشی شناختی رفتاری مارتین بر افزایش  بهزیستی روانشناختی و هم چنین افزایش انگیزش بیرونی و درونی توصیه می شود که در نظام آموزشی از این روش برای افزایش بهزیستی روانشناختی و انگیزش تحصیلی دانش آموزان بهره گرفته شود

    کلیدواژگان: روش شناختی، رفتاری مارتین بهزیستی روانشناختی انگیزش تحصیلی دانش آموزان تیزهوش
  • نرگس سلیمی نیا، سوزان امامی پور*، ولی الله فرزاد، رویا کوچک انتظار صفحات 73-88
    مقدمه

    در طول دهه گذشته تحقیقات در زمینه روانشناسی مثبت نگر در تلاش برای پاسخ به سوال بشر در مورد کامیابی به ویژه تجربه شادی است. در روانشناسی مثبت فرض بر این است که توانایی‏هایی در انسان وجود دارند مانند شجاعت، آینده‏نگری، خوش‏بینی، ایمان، امید و پشتکار که به عنوان مانعی علیه بیماریهای روانی عمل می‏کنند. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی تاب آوری در تبیین مدل شادکامی بر اساس هوش معنوی و کیفیت روابط بین فردی در دانشجویان انجام گرفت.

    روش پژوهش

    روش پژوهش مقطعی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل دانشجویان دختر و پسر مجرد در مقطع کارشناسی (18-25 سال) دانشگاه‏های ‏آزاد اسلامی  شهر تهران در نیمسال اول سال تحصیلی 1398 بودند. حجم  نمونه 458  نفر (231 دختر، 227 پسر) که به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله‏ای ‏انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: شادکامی آکسفورد، هوش معنوی، کیفیت روابط بین فردی و تاب آوری. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-V21 و AMOS استفاده گردید همچنین داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان دادکه هوش معنوی بر شادکامی دانشجویان اثر مستقیم دارد. هوش معنوی با میانجی گری تاب آوری بر شادکامی اثر غیرمستقیم دارد. نتایج پژوهش نشان داد که کیفیت روابط بین فردی بر روی شادکامی دانشجویان اثر مستقیم و معنی داری دارد. همچنین نتایج پژوهش نشان می‏دهد که مقدار اثر غیرمستقیم کیفیت رابطه از طریق متغیر واسطه‏ای ‏تاب آوری بر روی شادکامی معنی دار هست.

    نتیجه گیری

    بنابراین توجه به متغیرهای مذکور در طراحی درمان های مناسب تر به پژوهشگران و درمانگران یاری می رساند.

    کلیدواژگان: تاب آوری شادکامی کیفیت روابط بین فردی هوش معنوی
  • پروانه دودمان، علی اصغر ماشینچی*، سید احمد هاشمی، عباس قلتاش صفحات 105-115
    مقدمه

    امروزه یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین عوامل در تبیین رفتارهای انسانی، باورهای خودکارآمدی محسوب می‌شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه خود تعیینی و خود کارآمدی نوجوانان دبیرستان‌های شیراز انجام شد.

     

    روش پژوهش

    روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دبیرستانی مشغول به تحصیل ناحیه 4 شیراز در سال تحصیلی 96-97 بودند که از این تعداد 120 دانش‌آموز (80 دختر و 60 پسر) به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه خودمختاری نوجوان نوم و خودکارآمدی عمومی شرر و همکاران بود. برای تحلیل داده‌ها از رگرسیون خطی و چندگانه و آزمون تی گروه‌های مستقل با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که از طریق خود تعیینی می‌توان خودکارآمدی را پیش‌بینی کرد. متغیر هدف‌گرایی قادر به پیش‌بینی خودکار آمدی می‌باشد. همچنین بین میانگین نمرات دختران و پسران در خودکارآمدی و خود تعیینی تفاوت معناداری مشاهده نشد.(5/0< p)

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها باورهای افراد و خودکارآمدی آن‌ها برای انجام رفتار، قوی‌ترین پیش‌بینی کننده هستند و افراد دارای خودکارآمدی بالا در مقابل استرس‌ها خیلی برانگیخته نمی‌شوند و احساس آرامش می‌کنند و احتمال موفق شدن آن‌ها بیشتر می‌شود

    کلیدواژگان: خود تعیینی، خودکارآمدی، خرده مقیاس های خودکارامدی
  • مهرناز مهرافزا، اصغر نخستین 'گلدوست *، آذر کیامرثی صفحات 117-135
    مقدمه

    با تمایل رو به رشدی که در سال های اخیر نسبت به استفاده از موسیقی و فعالیت های مرتبط با آن در حوزه های درمانی مشاهده می شود، مقاله حاضر با هدف اثربخشی موسیقی درمانی بر توجه و تمرکز، سازگاری اجتماعی و پرخاشگری دانش آموزان کم توان ذهنی انجام شد.

    روش پژوهش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری، کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم ابتدایی کم توان ذهنی مدارس استثنایی شهر تبریز در سال تحصیلی400-1399 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس30 نفر دانش آموز کم توان ذهنی انتخاب شدند و به صورت دو گروه آزمایش(15 نفر) وکنترل(15 نفر) گمارده شدند. جهت سنجش توجه و تمرکز از حافظه فعال در مقیاس هوش وکسلر- نسخه چهارم، جهت سنجش سازگاری اجتماعی از پرسشنامه سینها و سینگ و جهت سنجش پرخاشگری از پرسشنامه شهیم استفاده شد. روایی ابزارها توسط متخصصان تایید شد و پایایی ابزار سازگاری اجتماعی با کودر-ریچاردسون و پایایی سایر ابزار با آلفای کرون باخ سنجش و مورد تایید واقع شدند(7/0<α). قبل از اجرای مداخله از هر دو گروه پیش آزمون توجه و تمرکز، سازگاری اجتماعی و پرخاشگری به عمل آمد. گروه آزمایش آموزش موسیقی درمانی را از طریق پکیج آموزشی در 12 جلسه دریافت کرد و گروه کنترل هیچگونه مداخله آموزشی دریافت نکرد. پس از اجرای مداخله در مرحله پس آزمون، هر دو گروه مجددا ابزارهای مرحله پیش آزمون را پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون کواریانس تک متغیره و کواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش موسیقی درمانی در افزایش توجه و تمرکز و افزایش سازگاری اجتماعی و دو خرده مقیاس آن و همچنین درکاهش پرخاشگری و دو خرده مقیاس آن اثربخش بوده است (05/0> p).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی موسیقی درمانی در پژوهش حاضر؛ پیشنهاد می شود؛ در مدارس استثنایی از روش های آموزشی موسیقی درمانی در قالب واحد مصوب درسی با هدف افزایش توجه و تمرکز و سازگاری اجتماعی و کاهش پرخاشگری دانش آموزان کم توان ذهنی بهره گرفته شود

  • فاطمه رهنما، محمدحسین بیاضی *، علیرضا رجائی، علیرضا خوئی نژاد صفحات 136-201
    مقدمه

     روش های آموزشی و درمانی مختلفی که برای درمان اختلال یادگیری خاص به کار گرفته شده است؛ گاه اثربخشی مناسبی از خود نشان داده و در برخی موارد اثربخشی کافی نداشته و یا نتایج متناقض بوده است. هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر درمان عصب روان شناختی، حرکات ریتمیک و توانمندسازی شناختی بر بهبود خواندن دانش‌آموزان با اختلال یادگیری خاص بود

    روش پژوهش

    روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی وطرح پیش‌آزمون – پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری دانش‌آموزان دختر مقطع ابتدایی مبتلا به اختلال یادگیری خاص با مشکل خواندن تربت‌جام سال تحصیلی 1398-1397 که تعداد 48 نفر به صورت هدفمند انتخاب و در سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هرگروه 12 نفر) به صورت جایگزینی تصادفی جایگزین شدند. پرسشنامه نارساخوانی کرمی نوری و همکاران مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با روش تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد : که هر سه درمان عصب روان شناختی، حرکات ریتمیک و توانمند سازی شناختی می تواند خواندن و درک متن دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص را بهبود بخشد.اما اثر بخشی درمان عصب روانشناختی بر خواندن ودرک متن به طور معناداری بیشتر بود.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به آمار بالای دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص با مشکل خواندن درمان عصب روان‌شناختی می تواند در بهبود خواندن ودرک متن این دانش آموزان موثر باشد

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص با مشکل خواندن، توانمندسازی شناختی، حرکات ریتمیک، درمان عصب روان شناختی
  • هما یزدان پناه، خدیجه ابوالمعالی الحسینی *، مالک میرهاشمی صفحات 173-185
    مقدمه

    یکی از منابع اصلی انگیزش درونی، برنامه های جدیدی برای کمک به معلمان است تا آن ها بتوانند بین زندگی کاری وزندگی خانوادگی خود تعادل برقرار کنندواز طرف دیگر باعث انگیزش خاص معلمان می گردد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش انگیزش شغلی معلمان درپیدایش ساختار خانواده سالم در مقطع ابتدایی شهر تهران بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به روش کیفی و با رویکرد نظریه داده بنیاد نظامدار مبتنی بر الگوی اشتراوس و کوربین انجام شد. جامعه آماری شامل معلمان دوره ابتدایی شهر تهران در سال 1398 بود. با روش نمونه گیری هدفمند 30 نفر به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. داده ها از طریق کدگذاری باز، محوری و انتخابی مبتنی بر نظریه داده بنیاد نظام‌دار اشتراوس و کوربین و با استفاده از نرم‌افزار MAXQDA تحلیل شدند.

    یافته ها

    درمجموع 19 مقوله و 116 مفهوم شناسایی و استخراج شدند. در این پژوهش مقوله «انگیزش شغلی» به‌عنوان مقوله مرکزی انتخاب شد. در این پژوهش، پنج مقوله مربوط به عوامل علی شامل: «تعاملات اجتماعی»، «فضای محیط کار»، «تجهیزات کاری»، «سیستم تشویقی» و «رفتار اخلاقی محیط کار» به‌عنوان شرایط علی، همچنین عوامل زمینه ای مانند «شرایط خانوادگی»، «شرایط کاری»، «شرایط رفاهی»، «تدریس و پژوهش»، «شرایط اقتصادی» و «فرهنگ‌ سازمانی» و در نهایت عوامل مداخله گر مانند «خصوصیات فردی معلمان »، «عوامل مرتبط با یادگیرندگان» و «توان مالی دانش آموزان »بررسی گردید.

    نتیجه گیری

    هم مقوله های مداخله گر و هم عوامل علی پیامدهایی پدید می آورند که برخی از آنها خواسته و برخی دیگر ناخواسته اند. عوامل مداخله گر به صورت غیر مستقیم بر انگیزش معلمان موثر هستند و می توان با تاثیرگذاری بر عوامل مداخله گر موجب تغییر در انگیزش رفتار شد.

    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، تحلیل داده بنیاد، خانواده، معلمان، مقطع ابتدایی
  • میسره کرامتی، اکبر محمدی*، سارا حقیقت صفحات 186-205
    مقدمه

    با توجه به تاثیر بازی در مورد اختلالات رفتاری و اجتماعی کودکان، پژوهش حاضر با هدف طراحی و اثربخشی مدل بازی آموزشی با تاکید بر رشد مهارت ها در کودکان پیش دبستانی انجام شد.

    روش پژوهش

    روش پژوهش آمیخته اکتشافی (کمی و کیفی)، جامعه آماری در بخش کیفی کلیه زنانی که در حیطه بازی درمانی کودک فعالیت می کنند و در بخش کمی نیز کلیه کودکان پیش دبستانی مناطق 1، 4، 9، 14، 18، 20 در سال تحصیلی 1399-1398 بودند. برای این منظور 30 نفر در بخش کمی به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. در بخش کیفی نیز با 13 نفر از خبرگان مصاحبه و از 1 مورد اسناد کتابخانه ای استفاده شده است. نمونه ها به وسیله پرسشنامه محقق ساخته مهارت های میان فردی ارزیابی شدند. داده ها در بخش کیفی با استفاده از نرم افزار MAXQDA و در بخش کمی با استفاده از نرم افزار SPSS و تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد: بازی های ذهنی و فکری، فیزیکی و ترکیبی از مهمترین بازی هایی هستند که بر رشد مهارت میان فردی کودکان تاثیر دارند. همچنین، مهمترین ابعاد مهارت های میان فردی در کودکان شامل ارتباط موثر با دیگران، توانایی های فردی و سازگاری روانی هستند. افزون بر این، مدل بازی آموزشی با تاکید بر رشد مهارت ها کودکان پیش دبستانی تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به موثر بودن بازی آموزشی بر رشد مهارت ها، می توان گفت در دوره تحصیل این گروه سنی، بازی های آموزشی بیشتر مورد توجه متولیان برنامه ریزی در سطح کلان و خرد مربیان قرار بگیرد

    کلیدواژگان: پیش دبستانی، رشد مهارت ها، کودکان، مدل بازی آموزشی
|
  • Manoocher Amirisjiraz, Ali Asghar Abbasisfaji *, Ali Rahmanifiroozjah Pages 11-26
    Introduction

     The purpose of this study is to identify and investigate the relationship between the feeling of social security and social trust and social security among customers of social security in Gillan province.

    Methods

    The research method is a correlational survey and the data collection tool is a researcher-made questionnaire. The measurement tool had a formal validity and the required reliability between the items of the variables was determined using Cronbach's alpha coefficient. The sample size using Cochran's formula was 320 people, which were selected by simple multi-stage cluster sampling. SPSS software was used to analyze the data. 

    Results

    The results show that the variables of social trust and sense of social security were moderate to high. There is a positive and direct correlation between the feeling of social security and social trust. That is, if the sense of social security increases, the level of social trust increases. Among the components of social security, life security and financial security have the highest correlation with social trust. The dimensions of social security explain about 38.5% of social trust in the Social Security Organization of Gillan Province.

    Conclusion

    To increase social trust in the study community, the sense of social security in all four types should be increased.

    Keywords: abstract trust feeling of social security fundamental trust, social security generalized trust social trust
  • Leila Motaraghebjafarpoor, Biok Tajeri *, Javad Khalatbari, Majid Amraie Pages 27-44
    Introduction

    The present study conducted to compare the effectiveness of effectiveness cognitive behavior therapy and psychodrama on emotional regulation in women with breast cancer.

    Method

    Research method was quasi-experimental with pre-test, post- test, three-month follow-up and control group. The statistical population consist of all diseases (30-50) suffering from breast cancer and applied to Clinic of breast cancer located in Tehran City. 45 available patients selected (fifteen in each experimental group) and replaced randomly in experimental group1 (psychodrama) and experimental group2 (cognitive behavior therapy). Fifteen other patients placed in control group and did not receive any psychotherapy. The emotional regulation Inventory (Garnophsky etall, 2001) was administered pre-test, post-test and follow-up. The therapeutic packages of psychodrama therapy and cognitive behavior therapy applied on experimental groups (ninety minutes each session) weekly and the control group did not receive any therapy.

    Results

    Results showed that both of cognitive behavior therapy & psychodrama are affected the same on increasing to emotional regulation level of patients with breast cancer. Three- month follow-up confirmed these results. 

    Conclusion

    by use to cognitive behavior therapy & psychodrama (especially CBT) can to increase emotional regulation level in women with breast cancer. Then this component affective to raise the health of these patients.

    Keywords: cognitive behavior therapy emotional regulation psychodrama, breast cancer
  • Nasireh Moghadamfar, Reza Ghorbanjahromi *, Bita Nasrollahi, Fariborz Bagheri Pages 45-56
    Introduction

    Successful intelligence and empathy are important components of child rearing that can help children's social development. The aim of this study was to investigate the relationship between successful intelligence and empathy with social development of preschool children.

    Methods

    The design of the present study was descriptive-correlational. The statistical population of the study included preschool children in Tehran in 1398 that 370 children were selected by multi-stage cluster sampling. In order to collect data, the Vineland Social Growth Scale (1953), the Bryant Empathy Questionnaire and the Successful Intelligence Questionnaire, which have acceptable validity and reliability, were used. Structural equation modeling was used to analyze the data.

    Findings

    The empathy had a direct impact on social development (Β =0.26; P<0.001) and intelligence had an indirect impact on social development of children (Β = 0.13; P <0.02), Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression tests.

    Results

    The results of the analysis showed that there was a significant direct correlation between successful intelligence and students' social development and also a significant correlation between empathy and social development. Finally, the results of regression analysis to explain the contribution of each of the variables of successful intelligence, empathy separately in predicting social growth showed that among the two variables studied, the variable of successful intelligence had the largest share in explaining the social development of students.

    Conclusion

    Successful empathy and intelligence variables have a positive relationship with social development of preschool children.

    Keywords: Empathy Social Development Preschool Children Successful intelligence
  • Hasan Jamshidian, Fariba Hafezi *, Zahra Eftekhar Saadi, Ahmad Abedi Pages 57-72
    Introduction

    The irreplaceable role of education in all aspects of development requires paying attention to all students including gifted children in all educational and behavioral fields, etc. Accordingly, the present study was conducted to investigate the effectiveness of Martin's behavioral methodology on the psychological well-being and academic motivation of gifted male high school students.

    Methods

    The present study used a quasi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population of the present study included gifted male high school students in Isfahan in the academic year 2010-2011. The purposive sampling and random assignment methods were used in this study. Thus, 30 students were selected by purposive sampling method from gifted high school students in Isfahan and they were randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received educational intervention in 13 sessions of 75 minutes over two months. The questionnaires were Pekran's (1989) Psychological Welfare Questionnaire and Walrand et al. (1992) Academic Motivation Questionnaire. The data were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA) using SPSS/24 software.

    Results

    The results showed that Martin's methodological-behavioral method is effective on the components of psychological well-being (F=7.48,P< 0.003) and external academic motivation(F=14.78,P< 0.001) and internal academic motivation(F=12.39,P< 0.001). This method can be used to increase psychological well-being and academic motivation.

    Conclusion

    Considering the cognitive effectiveness of Martin's behavior on increasing psychological well-being as well as increasing external and internal motivation, it is recommended that this method be used in the educational system to increase students' psychological well-being and academic motivation.

    Keywords: Martin's methodological, behavioral model psychological well, being academic motivation gifted students
  • Narges Saliminia, Susan Emamipoor *, Valioallah Farzad, Roya Koochakentezar Pages 73-88
    Introduction

    Over the past decade, research into positive psychology has sought to answer the human question of success, especially the experience of happiness. In positive psychology, it is assumed that there are abilities in human beings such as courage, foresight, optimism, faith, hope and perseverance that act as a barrier against mental illness. The aim of this study was to determining the mediating role of resilience in explaining the happiness model based on spiritual intelligence and the quality of interpersonal relationships in students.

    Methods

    The research method is cross-sectional correlation. The statistical population included undergraduate male and female students (18-25 years old) of Islamic Azad Universities of Tehran in the first semester of the 1398 academic year. The sample size was 458 people (231 girls, 227 boys) who were selected by multi-stage random sampling. The research tools were: Oxford Happiness, Spiritual Intelligence, Quality of Interpersonal Relationships (Pierce et al 1991) and Resilience.  In order to analyze the data, SPSS-V21 and AMOS software were used and the data were analyzed using path analysis method.

    Results

    The results showed that spiritual intelligence has a direct effect on students' happiness. Spiritual intelligence has an indirect effect on happiness through mediation. The quality of the relationship has a direct and significant effect on students' happiness. The results also show that the value of the indirect effect of relationship quality through intermediate resilience variable on happiness is significant.

    Conclusion

    Therefore, attention to these variables in the design of appropriate therapies helps researchers and therapists.

    Keywords: Happiness Quality of Interpersonal Relationships Resilience Spiritual Intelligence
  • Parvaneh Doodman, AliAsghar Mashinchi *, Seyyed Ahmad hashemi, Abbas Ghaltash Pages 105-115
    Introduction

    Another important factor in the nature of human behavior is self-efficacy beliefs. The present study aimed to investigate its relationship to you and the effectiveness of Shiraz high school adolescents.

    Methods

    The method of the present study was correlational. The statistical population included high school students studying in Shiraz District 4 in the academic year of 2018-2019, from which 120 students (80 girls and 60 boys) were selected by multi-stage cluster sampling. The instrument used in this study was the Nom adolescent autonomy and general self-efficacy questionnaire of Scherer. For data analysis, linear and multiple regression and independent group t-test were used using SPSS software version 21.

    Results

    The results showed that self-efficacy can be predicted through self-determination. The targeting variable is able to predict self-efficacy. Also, there was no significant difference between the mean scores of girls and boys in self-efficacy and self-determination (p <0.5).

    Conclusion

    Based on the findings, people's beliefs and their self-efficacy to perform behavior are the strongest predictors and people with high self-efficacy are not very aroused and stressed in the face of stress and are more likely to succeed.

    Keywords: Self determination, elf efficacy, high school
  • Mehrnaz Mehrafza, Asghar Nokhostin Goldoost *, Azar Kiamarsi Pages 117-135
    Introduction

    With the growing tendency towards the use of music and related activities in the field of medicine in recent years, the present article was done with the aim to investigate the effectiveness of music therapy on attention and concentration, social adjustment and aggression of students with intellectual disability.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with a pretest and posttest design plus control group. The statistical society of the study consisted of male students with intellectual disability in second grade of elementary exceptional schools during 2021-2022 and among them 30 students were selected in available sampling method as the sample case and categorized in experimental group (15 students) and control group (15 students). Data collection tools included Wechsler (4th edition) scale to evaluate students` attention and concentration of active memory, Sinha and Singe social adjustment questionnaire and Shahim aggression questionnaire. The validity of research instruments was confirmed by the approval of specialists, the reliability of social adjustment questionnaire was determined through Kruder-Richardson and for the other research instruments`, the reliability was estimated and approved by calculating Cronbach alpha coefficient (α> 0.7). Prior to the study, Pre-test of attention and concentration, social adjustment and aggression was implemented in both groups. The experimental group received music therapy through the training package in 12 sessions, but the control group did not receive any training therapy. After the training course in the post-test stage, both of the groups answered to the same questionnaire of pre-test stage. The research data was analyzed with one way and Multivariate Covariance Analysis.

    Results

    The results revealed that the music therapy had a positive effect on the increase of students’ attention and concentration, social adjustment and their two subscales, also on the reduction of their aggression with its two subscales (P<0.05).

    Conclusion

    According to the effectiveness of the music therapy in the present research, it was suggested to apply periodically the methods of music therapy with the aim to increase their attention and concentration and social adjustment, and also to decrease intellectually disabled students’ aggression and anxiety.

    Keywords: Attention, Concentration, Aggression, Intellectual Disability, Music Therapy, Social Adjustment
  • Fatemeh Rahnama, Mohammad Hosein Bayazi *, Alireza Rajaei, Gholamreza Khoeinejad Pages 136-201
    Introduction

    Specific learning disorder is a disorder that affects the ability to understand, or use written language, to perform mathematical calculations, to coordinate movements, or to pay direct attention. Various educational and therapeutic methods used to treat and improve specific learning disabilities; Sometimes it has shown good effectiveness and, in some cases, it has not been effective enough or the results have been contradictory. The aim of this study was to compare the effect of psychological neurotherapy, rhythmic movements and cognitive empowerment on students' reading improvement with special learning disabilities.

    Methods

    The research method was quasi-experimental and the pretest-posttest design was with a control group. Statistical population of elementary school female students with special learning disabilities with difficulty reading Torbat Jam in the academic year of 2018-2019, 48 people were purposefully selected and randomly substituted in three experimental groups and one control group (12 people in each group). The dyslexia questionnaire of Karami Nouri et al. was used.:

    Results

    Data were analyzed using multivariate analysis of covariance and the results showed: The effect of psychological neuropathy treatment on reading disorders in students with special learning disabilities with more difficulty reading than rhythmic movements and cognitive empowerment.

    Conclusions

    The conclusion is that neuropsychological treatment has a greater effect on improving the reading of students with special learning disabilities than the other two therapies. And the education of these students to be effective.

    Keywords: rhythmic movements, special learning disorder with reading difficulties, Treatment of neuropsychological disorders
  • Homa Yazdanpanah, Khadigeh Abolmaali Alhosieni *, Malek MirHashemi Pages 173-185
    Introduction

    One of the main sources of intrinsic motivation is having positive and constructive relationships with colleagues, parents, students and finally a healthy family structure in terms of students' academic achievement, which on the one hand motivates students and on the other hand motivates teachers. . The aim of this study was to investigate the role of teachers' job motivation in the emergence of a healthy family structure in primary school in Tehran.

    Methods

    This research was conducted qualitatively with a systematic data theory approach based on the Strauss and Corbin model. The statistical population included primary school teachers in Tehran in 1398. By targeted snowball sampling method, 30 people were selected as the sample until saturation. Semi-structured interviews were used to collect data. Data were analyzed through open, axial, and selective coding based on the data theory of the Strauss and Corbin systematic foundation using MAXQDA software.

    Results

    A total of 19 categories and 116 concepts were identified and extracted. In this study, the category of "job motivation" was selected as the central category. In this study, five categories related to causal factors including: "social interactions", "work environment", "work equipment", "incentive system" and "workplace ethical behavior" as causal conditions, as well as contextual factors such as "conditions "Family", "Working Conditions", "Welfare Conditions", "Teaching and Research", "Economic Conditions" and "Organizational Culture", and finally intervening factors such as "Teacher Individual Characteristics", "Learner-Related Factors" and "Ability Students' finances were assessed.

    Conclusion

    Both intervening categories and causal factors have consequences that some of them are willing and some are unwanted. Interfering factors indirectly affect motivation and can affect behavioral motivation by influencing intervening factors.

    Keywords: elementary school, foundation data analysis, job motivation, teachers, family
  • Meysareh Keramati, Akbar Mohammadi *, Sara Haghighat Pages 186-205
    Introduction

    The aim of this study was to Design and effectiveness of educational game model with emphasis on the development of skills in preschool children.

    Methods

    The method of this research was exploratory (quantitative and qualitative), The statistical population in the qualitative part included women who work in the field of child play therapy and in the quantitative part, included all preschool children in regions 1, 4, 9, 14, 18, 20 in the academic year 1398-1399. For this purpose, 30 people in the quantitative section were selected by purposive sampling method and randomly assigned to the experimental and control groups. In the qualitative section, 13 experts were interviewed and 1 library document was used. The samples were evaluated by a researcher-made interpersonal skills questionnaire. Data were analyzed qualitatively using MAXQDA software and quantitatively using SPSS software.

    Result

    The results showed that mental and intellectual, physical, and a combination of games are the most important games that affect the development of children's interpersonal skills. Also, the most important dimensions of interpersonal skills in children are: effective communication with others, individual abilities, and psychological adjustment. In addition,the educational game model has an effect with emphasis on the development of skills in preschool children.

    Conclusion

    Considering the effectiveness of educational games on the development of skills, it can be said that in the study period of this age group, educational games should be considered more by those in charge of planning at the macro and micro level of coaches.

    Keywords: children, educational game model, preschool, skills development