فهرست مطالب

خانواده و بهداشت - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1400)

نشریه خانواده و بهداشت
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه ساعتی معصومی، هوشنگ جدیدی*، یحیی یاراحمدی، مریم اکبری صفحات 11-23
    مقدمه

    باتوجه به شیوع بالای و اهمیت فرسودگی تحصیلی دردانش آموزان هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه مستخرج از مدل علی درگیری تحصیلی بر فرسودگی تحصیلی بود.

    روش پژوهش

     این پژوهش جزء تحقیقات نیمه آزمایشی با طرح پس آزمون - پیش آزمون با گروه کنترل است که از لحاظ هدف، جزء تحقیقات کاربردی طبقه بندی میشود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع دوم متوسطه شهر همدان بودند که در سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل بودند. نمونه آماری این مطالعه با استفاده از روش تصادفی ساده به تعداد 30 نفر (15 نفر گروه کنترل و 15 نفر گروه آزمایش) انتخاب شد. درگیری تحصیلی با پرسشنامه ریو و فرسودگی تحصیلی با پرسشنامه شوفلی و همکاران مورد سنجش قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس با نرم افزار SPSS نشان داد که مدل علی بر فرسودگی تحصیلی تاثیر دارد و بین نمرات پس آزمون گروه آزمایش و گروه گواه تفاوت معنی دار وجود داشت.

    نتیجه گیری

     براساس نتایج حاصل از این پژوهش توصیه میشود از مدل علی درگیری تحصیلی در جهت کاهش فرسودگی تحصیلی در دانش آموزان استفاده شود.

    کلیدواژگان: درگیری تحصیلی، فرسودگی تحصیلی، مدل علی
  • لعیا سادات میری، رحیم داوری*، فریبرز درتاج صفحات 24-47
    مقدمه

    نشخوار فکری، تفکر مداوم و بی اختیار در مورد یک رویداد منفی است. یافته های پژوهشی بیانگر این باورند که ممکن است بین تنظیم هیجانی و هوش معنوی در دانشجویان رابطه ای وجود داشته باشند. بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر، ارایه مدل علی تنظیم هیجانی بر اساس هوش معنوی با میانجیگری نشخوار فکری در دانشجویان شهر تهران بوده است.

    روش پژوهش

    روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر تحلیل داده ها توصیفی از نوع همبستگی میباشد. جامعهی آماری پژوهش شامل دانشگاه های دولتی تهران است که بر اساس گزارش اعلام شدهی موسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی وزارت علوم مجموعا 29 دانشگاه را شامل میشود که  تعداد 221 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و مقیاسهای تنظیم هیجان، هوش معنوی، و نشخوار فکری (نولن-هوکسما و مارو، 1991)، را تکمیل نمودند. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل چندمتغیری مدلیابی معادلات ساختاری (SEM) با کمک نرمافزارهای Excel، SPSS و Lisrel صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میتوان مدل علی تنظیم هیجان بر اساس هوش معنوی با میانجیگری حوزه های نشخوار فکری را برای دانشجویان شهر تهران ارایه داد (09/1= β, 001/0=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها استنباط می شود که معنویت و تنظیم هیجانی می تواند عامل مهمی در سازگاری افراد در مقابل عوامل فشارزا باشد و در پیشگیری از نشخوار فکری موثر واقع شود. لذا توجه به متغیرهای مذکور در طراحی درمان های مناسب تر به پژوهشگران و درمانگران در دانشجویان یاری می رساند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، نشخوار فکری، هوش معنوی
  • طیبه غفوری آثار، پریسا تجلی*، مجید ابراهیم پور صفحات 48-59
    مقدمه

    نظام آموزشی را زمانی می توان موفق و کارآمد دانست که عملکرد تحصیلی فراگیران آن به بیشترین و بالاترین رقم برسد لذا هدف این پژوهش، تعیین رابطه امید به زندگی و خودتنظیمی با عملکرد تحصیلی با میانجی گری سرزندگی تحصیلی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه بود.

    روش پژوهش

     این مطالعه به روش همبستگی انجام شد و همچنین با استفاده از معادلات ساختاری به نقش میانجی گری سرزندگی تحصیلی نیز پرداخته شد. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان دختر دوره ی متوسطه دوم شهر تهران در سال تحصیلی 98 - 1397 بود. نمونه ی پژوهش 330 نفر از دانش آموزان جامعه مورد بحث بود و برای انتخاب نمونه مورد نظر از بین دانش آموزان از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و در گام بعدی، از روش تصادفی استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که در این پژوهش علاوه بر فرم مشخصات فردی محقق ساخته از پرسشنامه های عملکرد تحصیلی فام و تیلور، پرسشنامه سرزندگی تحصیلی مارتین و وارش و پرسشنامه امید به زندگی اشنایدر و پرسشنامه خودتنظیمی بوفارد استفاده شد. جهت بررسی اثر نقش میانجی بین متغیر های مورد مطالعه در این پژوهش در مدل ساختاری از روش بوت استرپ استفاده شد و رابطه امید به زندگی با عملکرد تحصیلی نقش میانجی سر زندگی تحصیلی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد رابطه خود تنظیمی و عملکرد تحصیلی با نقش میانجی سر زندگی تحصیلی دارای اثر کامل و اثر مستقیم معنادار می باشند ، اما اثر غیر مستقیم معنادار نمی باشد. همچنین رابطه خود تنظیمی و عملکرد تحصیلی با نقش میانجی سر زندگی تحصیلی نشان داد، اثر کامل و اثر مستقیم و اثر غیر مستقیم معنادار نمی باشند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان گفت، در بین متغیرهای مورد اندازه گیری هیچ اثر میانجی وجود ندارد، در واقع، سرزندگی تحصیلی قادر نیست رابطه میانجی در رابطه بین متغیر خود تنظیمی و عملکرد تحصیلی نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، خودتنظیمی، سرزندگی تحصیلی، عملکرد تحصیلی
  • فاطمه فرشی صبح خیز، هومن نامور*، زهرا زارع صفحات 60-78
    مقدمه

    والدین مسئولیت اصلی پرورش اخلاقی، اجتماعی، عاطفی و فرهنگی فرزندانشان را بر عهده دارند و باید در نظر بگیرند که روزی فرزندان زندگی مستقل خواهند داشت. پژوهش حاضر به منظور بررسی نقش شاخص های والدگری ازدواج بر رضایت زناشویی فرزندان انجام شد.

    روش پژوهش

    این پژوهش به روش کیفی، با شیوه تلفیقی و استفاده از مطالعات اسنادی و مطالعات میدانی (مصاحبه) انجام شده است که درآن 16 مصاحبه نیمه ساختار یافته به شیوه نمونه گیری قضاوتی و داوطلبانه انتخاب شدند. برای بررسی محتوای مصاحبه های صورت گرفته، مفهوم سازی و استخراج مقوله ها از روش استراس و کوربین استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، 90 کد در زوجین دارای رضایت زناشویی و 83 کد در زوجین دارای عدم رضایت، 14 مقوله فرعی و 5 مقوله اصلی (آموزشی، روانی، اجتماعی، اخلاقی، فرهنگی) شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که والدین جهت ایجاد رضایت زناشویی در زندگی آینده فرزندان خود باید به چهارده مقوله شناسایی شده توجه کنند. شاخص های والدگری ازدواج می تواند به والدین، زوجین و درمانگران کمک کند که از آنچه رفتارهای کارآمد و مناسب در راستای والدگری ازدواج است آگاه تر شوند و در نتیجه از این معیارها برای ازدواج موفق تر و ایجاد رضایت زناشویی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، روش کیفی، شاخص های والدگری ازدواج
  • سمیرا شیدا*، داود رضی رودی، الناز فروغی، شاهد مسعودی صفحات 79-98
    مقدمه

    یکی از مشکلات افراد بعد از ازدواج، خودمتمایزسازی پایین آنهاست، بطوری که این افراد هنوز به طور عاطفی برای روابط صمیمی جهت دستیابی به بلوغ بهینه با دیگران مشکل دارند. هدف پژوهش حاضر، پیش بینی خودمتمایزسازی بر اساس مدل های ارتباطی خانواده و تیپ های شخصیتی زنان متاهل بود.

    روش پژوهش

    جامعه آماری این پژوهش شامل همه زنان متاهل مراجعه کننده به فرهنگسرای شهرداری شهر مشهد در سال 1399 بود، که حدود 460 نفر بودند. روش نمونه گیری پژوهش در دسترس و بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 210 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. نمونه مورد نظر به سه پرسشنامه مدل های ارتباطی خانواده ریتچی و فیتزپاتریک، فرم تجدیدنظر شده پرسشنامه پنج عاملی شخصیت نیو و خودمتمایزسازی (DSI) پاسخ دادند. به منظور تحلیل داده ها در این پژوهش از شاخص های آمار توصیفی و آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که بین مدل های ارتباطی خانواده و تیپ های شخصیتی با خودمتمایزسازی در زنان متاهل رابطه وجود دارد. در واقع مدل ارتباطی گفت و شنود خانواده (001/0P<)، برون گرایی، باز بودن و سازگاری (05/0P<)  با خودمتمایزسازی در زنان متاهل، رابطه مثبت و معناداری دارند. دو مدل ارتباطی همنوایی و شخصیت روان رنجور با خودمتمایزسازی دارای رابطه منفی و معناداری دارند. همچنین از بین مدل های ارتباطی خانواده و تیپ های شخصیتی، ابعاد همنوایی و گفت و شنود، باز بودن، سازگاری و باوجدان بودن، خودمتمایزسازی را پیش بینی می کنند، اما روان رنجور خویی و برون گرایی قابلیت پیش بینی معنادار خودمتمایزسازی را نداشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان چنین برداشت نمود که زنان متاهلی که همنوایی و گفت و شنود بیشتری در خانواده آنها وجود دارد، همچنین گشودگی، سازگاری و باوجدان بودن بیشتر در آنها دیده می شود، به احتمال بیشتری خودمتمایزسازی داشته اند. لذا مدل های ارتباطی مطلوب در خانواده و تیپ های شخصیتی سازگارانه تر افراد، با خودمتمایزسازی بیشتر افراد همراه خواهد بود.

    کلیدواژگان: تیپ های شخصیتی، خودمتمایزسازی، مدل های ارتباطی خانواده
  • پروانه بهروزمنش، فرح نادری*، فریبا حافظی، سعید بختیارپور صفحات 99-116
    مقدمه

    اختلال طیف اوتیسم، اختلالی عصبی - رشدی است که با نقص‎های گسترده در تعاملات اجتماعی و همچنین رفتارهای انعطاف‎ناپذیر و تکراری توصیف می‎شود و بر روی رشد و عملکرد افراد تاثیر منفی می‎گذارد. هدف از پژوهش حاضر اثربخشی آموزشی مبتنی بر یکپارچگی حسی بر وضعیت حسی و دانش جنسی کودکان اوتیسم با عملکرد بالا بود.

    روش پژوهش

     این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان اوتیسم با عملکرد بالا در شهر کرج در سال 1399 بود، که از میان جامعه آماری تعداد 30 دانش‎آموز به روش نمونه‎گیری هدفمند به ‎عنوان حجم نمونه انتخاب و در دو گروه آزمایش (15) و کنترل (15) گمارش شدند. برنامه آموزشی به مدت 12 جلسه 90دقیقه‎ای برای گروه آزمایش اجرا شد، اما گروه کنترل آموزشی را دریافت نکردند. به‎منظور جمع‎آوری داده‎های پژوهش از برنامه آموزشی مبتنی بر یکپارچگی حسی، مقیاس درجه‎بندی اوتیسم گیلیام- ویرایش دوم ، آزمون نیمرخ حسی و مقیاس خودگزارشی کودک‎آزاری حیدری‎زاده استفاده شده است. داده‎های پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه‎وتحلیل قرار گرفت.

    یافته‎ های پژوهش

     نتایج این تحلیل نشان داد که آموزشی مبتنی بر یکپارچگی حسی تاثیر معناداری بر بهبود وضعیت حسی (P= 0/0001، F=41/46) و دانش جنسی کودکان (P= 0/0001، 67/69  F=) اوتیسم با عملکرد بالا دارد.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج این پژوهش می‎توان گفت که آموزشی مبتنی بر یکپارچگی حسی رویکردی موثر در بهبود وضعیت حسی و دانش جنسی کودکان اوتیسم با عملکرد بالا  است.

    کلیدواژگان: آموزشی مبتنی بر یکپارچگی حسی، اوتیسم، دانش جنسی، کودکان با عملکرد بالا، وضعیت حسی
  • گوهریسنا انزانی، سعید حسن زاده*، علی اکبر ارجکندنیا صفحات 117-137
    مقدمه

    تحقیقات نشان داده است که رفتار مبتلایان به  اختلال کم توجهی و بیش فعالی بر عملکرد آنان در خانواده، مدرسه و اجتماع اثر سوء می گذارد و واکنش منفی اطرافیان را برمی انگیزد، بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه درمانی شناختی رفتاری ویژه نوجوانان مبتلا به اختلال کاستی توجه/بیش فعالی بر تعامل آن ها با معلمان بود.

    روش پژوهش

     روش پژوهش نیمه تجربی و طرح پژوهش پیش آزمون و پس آزمون، پیگیری با گروه گواه و تجربی بود. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان 12-18 ساله بود که در سال 98 تشخیص اختلال کم توجهی و بیش فعالی گرفته بودند و به کلینیک تنفس دوباره ارجاع داده شده بودند. به منظور غربالگری آزمون (CBCL) برروی افراد ارجاع داده شده انجام شد و 30 نفر از کسانی که نمره بالاتر از برش در آزمون را گرفته بودند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل سیاهه رفتاری کودک، پرسش نامه کیفیت روابط معلم - دانش آموز IT-SR بود. یافته های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و تحلیل کوواریانس در سطح معناداری 05/0 تحلیل شدند.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان داد که برنامه درمانی شناختی رفتاری ویژه نوجوانان مبتلا به اختلال کم توجهی و بیش فعالی بر تعامل آن ها با معلمان اثر معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    باتوجه به یافته های تحقیق می توان گفت که برنامه شناختی رفتاری ویژه نوجوانان اثر مفیدی بر تعامل آن ها با معلمان دارد

    کلیدواژگان: بیش فعالی، تعامل، درمان شناختی رفتاری، معلمان نوجوانان
  • کینوش کاشف کیوان، شهرام وزیری* صفحات 138-149
    مقدمه

    خانواده به عنوان نخستین واحد اجتماعی، وظایف و کارکردهای متفاوتی در ارتباط با سلامت افراد بر عهده دارد و مکان اصلی یادگیری ارزش ها، هنجارها و شکل گیری کنش و تعاملات بین فردی است که دراین میان باورهای منطقی و غیرمنطقی از مهمترین عوامل انعطاف پذیری و آسیب پذیری در خانواده می داند .پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رفتار درمانی عقلانی هیجانی بر پریشانی روانشناختی افراد مبتلا به اختلال اضطرابی صورت گرفت.

    روش پژوهش

     این پژوهش کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی (به صورت پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل) بود. جامعه پژوهش حاضر افراد با تشخیص اختلال اضطرابی مراجعه کننده به بیمارستان لقمان شهر تهران بود. پس از انتخاب آزمودنی ها با رعایت ملاکهای ورود ، 20 نفر انتخاب شده، به طور تصادفی در دو گروه (رفتار درمانی عقلانی هیجانی و گروه کنترل) به طور مساوی (هرگروه 10 نفر) قرار گرفتند. برای اجرای این پژوهش، طرح آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با استفاده از مقیاس افسردگی اضطراب استرس (DASS) اجرا شد و گروه آزمایش تحت سه ماه(هر هفته یک جلسه دو ساعته) بود.

    یافته ها

    نتایج با روش تحلیل کوواریانس تحلیل شد. نتایج نشان داد مداخله رفتاردرمانی عقلانی هیجانی به طور معناداری در پریشانی روانشناختی اضطراب (05/0=p، 552/5=F)،افسردگی (05/0=p،880/1= F) واسترس (05/0=p،232/2= F)   بیماران موثر واقع شد.

    نتیجه گیری

    رفتاردرمانی عقلانی هیجانی با کمک به مراجع در جهت بازشناسی وسیع تر باورهای غیر منطقی خود و کاستن از اضطراب (سرزنش خود) و خصومت (سرزنش کردن دیگران و جهان) باعث کاهش مشکلات روانشناختی آنان می شود.

    کلیدواژگان: استرس، افسردگی، اضطراب، درمان عقلانی هیجانی رفتاری
  • شیما حیدری، گیتی همتی راد * صفحات 150-161
    مقدمه

    خودارزشمندی موجب ارتقای سطح سلامت عمومی، خود تنظیمی، منبع انگیزش، کاهش افسردگی و اصلاح رفتار اجتماعی، چگونگی درست و مناسب مواجهه با حوادث و وقایع روزمره ی زندگی بوده که در سطوح مختلف زندگی فردی، خانوادگی، آموزشی و اجتماعی اثرات خود را نمایان می‌کند لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارتهای خودکنترلی هیجانی بر خودارزشمندی در سالمندان کرج انجام شد.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی 40 نفر از سالمندان خانه سالمندان کرج از میان کلیه سالمندان شهرستان کرج که در خانه سالمندان در پاییز و زمستان 1399 اقامت داشتند، به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و در دو گروه آموزش مهارتهای خودکنترلی هیجانی و گروه کنترل قرار گرفتند. با استفاده از یک طرح آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل، گروه آزمایش آموزش مهارتهای خودکنترلی هیجانی طی 8 جلسه 1 تا 5/1 ساعته تحت آموزش قرار گرفتند، در حالی که در این مدت گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. هر دو گروه در پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از پرسشنامه خودارزشمندی ساخته کروکر و همکاران مورد ارزیابی قرار گرفتند و نتایج با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیری تحلیل شد.

    یافته‌ها

    یافته ها نشان داد، آموزش مهارت‌های خودکنترلی هیجانی بر افزایش احساس ارزشمندی سالمندان کرج تاثیر داشته است. با در نظر گرفتن مجذور اتا، می‌توان گفت که حدود 77 درصد این تغییرات ناشی از تاثیر مداخله یا آموزش مهارت‌های خودکنترلی هیجانی بوده است.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به اثربخشی این رویکرد بر میزان خودارزشمندی می‌توان از این درمان برای این افراد استفاده کرد.

    کلیدواژگان: خودکنترلی هیجانی، خودارزشمندی، سالمندان
  • عفت نوذری، مهرداد ثابت *، سیمین بشردوست صفحات 162-175
    مقدمه

    رفتارهای پرخطر رفتارهای بالقوه مخربی هستند که افراد به طور ارادی یا بدون اطلاع از عواقب نامطلوب احتمالی مرتکب می شوند. بنابراین، هدف پژوهش حاضر اثربخشی آموزش مدیریت استرس خانواده محور بر رفتارهای پر خطر فرزندان دختر بود.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر کاربردی و روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری و گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش را 380 دانش آموزان دختر پایه متوسطه شهرستان شهریار منطقه اندیشه در سال تحصیلی 99-1398 بودند که از میان آن ها، 30 نفر انتخاب و با همگن سازی معدل تحصیلی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. دانش آموزان برای پیش آزمون به مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی پاسخ دادند و پس از 10 جلسه آموزش مهارت های مدیریت استرس برای گروه مداخله جهت پس آزمون مجدد به ابزار فوق پاسخ دادند. برای تحلیل داده ‏ها، از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد اثر تعاملی گروه × زمان بر خشونت (336/0=2h، 001/0=P، 83/6 =F) در سطح 01/0 و برای مولفه‌های رابطه و رفتار جنسی (203/0=2h، 046/0=P، 45/3 =F) و رابطه با جنس مخالف (205/0=2h، 045/0=P، 48/3=F) در سطح 05/0 معنادار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، می توان با آموزش مدیریت استرس خانواده محور به والدین از بروز رفتارهای پرخطر در فرزندان دختر پیشگیری کرد و سطح آگاهی خانواده ها را در این زمینه افزایش داد.

    کلیدواژگان: خانواده، خشونت، رفتار پرخطر، مدیریت استرس
  • حمیده غفاریان روح پرور *، عاطفه ایزدی، الناز فروغی، داوود راضی رودی، جعفر طالبیان شریف صفحات 176-186
    مقدمه

    با توجه به اهمیت کیفیت زندگی زناشویی و ارتباط آن با متغیرهای مختلف، به بررسی روابط متغیرهای گرایش به خیانت جنسی، کیفیت زندگی زناشویی و رضایت جنسی پرداخته می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه گرایش به خیانت جنسی با کیفیت زندگی زناشویی با میانجی گری رضایت جنسی زنان بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل شهر مشهد بود. برای سهولت در نمونه گیری نمونه ای به حجم 200 نفر بر اساس روش نمونه گیری دردسترس از میان جامعه آماری انتخاب شد که به پرسشنامه رضایت جنسی هادسون، هاریسون و کروسکاپ، مقیاس کیفیت زناشویی باسبی و همکاران و مقیاس گرایش به خیانت زناشویی به انجام رسید. به منظور توصیف داده‌های این پژوهش از شاخص‌های آمار توصیفی مانند میانگین و واریانس و برای تحلیل از شاخص‌های آمار استنباطی مانند ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین گرایش به خیانت جنسی با کیفیت زندگی زناشویی و رضایت جنسی زنان رابطه منفی و معنادار وجود دارد و بین رضایت جنسی زنان با کیفیت زندگی زناشویی رابطه مثبت معنادار وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که رضایت جنسی نقش میانجی گرانه ای در رابطه گرایش به خیانت جنسی با کیفیت زندگی زناشویی زنان دارد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد که رضایت جنسی نقش مهمی را در ارتباط بین کیفیت زندگی زناشویی و گرایش به خیانت جنسی زنان ایفا می کند که لازم است در جهت تدوین برنامه های پیشگیرانه در دستور کار متخصصان بالینی و مشاوران خانواده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رضایت جنسی، کیفیت زندگی زناشویی، گرایش به خیانت جنسی
  • سید امیر میثم کارآموز محمودآبادی صفحات 187-201
    مقدمه

    اختلال وسواس فکری- عملی با مشکلات فراوانی به‌ویژه در زمینه کاهش خودشفقت‌ورزی و عزت‌نفس همراه است. در نتیجه، این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش ذهن‌آگاهی مثبت‌نگر بر خودشفقت‌ورزی و عزت‌نفس مبتلایان به اختلال وسواس فکری- عملی انجام شد.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه پژوهش مبتلایان به اختلال وسواس فکری- عملی مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی منطقه یک شهر تهران در فصل پاییز سال 1399بودند. نمونه پژوهش 40 نفر بودند که پس از بررسی ملاک‌های ورود به مطالعه با روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب و با روش تصادفی به کمک قرعه‌کشی در دو گروه (هر گروه 20 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه‌ای تحت آموزش ذهن‌آگاهی مثبت‌نگر قرار گرفت و گروه گواه در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. داده‌ها با مقیاس خودشفقت‌ورزی نف و مقیاس عزت‌نفس روزنبرگ جمع‌آوری و با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم‌افزار SPSS نسخه 19 تحلیل شدند.

    یافته‎های پژوهش

    یافته‌ها نشان داد بین گروه‌های آزمایش و گواه از نظر جنسیت، سن و سطح تحصیلات تفاوت معنی‌داری وجود نداشت (05/0>p). همچنین، گروه‌های آزمایش و گواه از نظر هر دو متغیر خودشفقت‌ورزی و عزت‌نفس تفاوت معنی‌داری داشتند (001/0<p). به عبارت دیگر، آموزش ذهن‌آگاهی مثبت‌نگر باعث افزایش خودشفقت‌ورزی و عزت‌نفس مبتلایان به اختلال وسواس فکری- عملی شد (001/0<p).

    نتیجه ‎گیری

    نتایج نشان‌دهنده اثربخشی آموزش ذهن‌آگاهی مثبت‌نگر بر افزایش خودشفقت‌ورزی و عزت‌نفس مبتلایان به اختلال وسواس فکری- عملی بود. بنابراین، متخصصان و درمانگران می‌توانند از روش مذکور برای بهبود متغیرهای روانشناختی به‌ویژه خودشفقت‌ورزی و عزت‌نفس استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: خودشفقت ورزی، ذهن آگاهی مثبت نگر، عزت نفس وسواس فکری- عملی
|
  • Fatemeh Saati Maasoomi, Hushang Jadidi *, Yahya Yarahmadi, Maryam Akbari Pages 11-23
    Introduction

    Due to the high prevalence and importance of burnout in students, the purpose of this study was to investigate the effectiveness of the program derived from the causal model of academic engagement on burnout.

    Methods

    In this study, which examined the effectiveness of the program extracted from causal model on academic burnout, part of the quasi-experimental research with post-test-pre-test design with control group and in terms of objective dimension was applied. The statistical population of the present study included all female high school students in Hamedan who were studying in the academic year of 2018-2019. The statistical sample of this study was selected using a simple random method for 30 people (15 people in the control group and 15 people in the experimental group). Academic engagement with the Rio Questionnaire and academic burnout with the Schuffley Questionnaire were assessed.

    Results

    The results of covariance analysis with SPSS software showed that causal model affected academic burnout and there was a significant difference between the post-test scores of the experimental group and the control group.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it is recommended to use the causal model of academic engagement to reduce academic burnout in students.

    Keywords: Academic Engagement, Academic Burnout, Causal Model
  • Laaya Sadatmiri, Rahim Davari *, Fariborz Dortaj Pages 24-47
    Introduction

    Rumination is the constant and involuntary thinking about a negative event. Research findings suggest that there may be a relationship between emotional regulation and spiritual intelligence in students. Therefore, the main purpose of this study was to provide a causal model of emotional regulation based on spiritual intelligence mediated by rumination in students in Tehran.

    Methods

    The research method is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data analysis. The statistical population of the study includes Tehran State Universities, which according to the report of the Institute of Research and Planning of Higher Education of the Ministry of Science includes a total of 29 universities. In structural equation analysis, 221 people were selected as the sample and completed the emotion regulation scales, spiritual intelligence, and rumination. The research data were divided into descriptive (mean, standard deviation and correlation) and inferential using multivariate analysis of structural equation modeling (SEM) with the help of Excel, SPSS and Lisrel software.

    Results

    The results showed that the causal model of emotion regulation based on spiritual intelligence mediated by rumination areas can be presented to students in Tehran (β = 1.09, P = 0.001).

    Conclusion

    According to the findings, it is inferred that spirituality and emotional regulation can be an important factor in people's adaptation to stressors and be effective in preventing rumination. Therefore, paying attention to the mentioned variables in designing more appropriate therapies helps researchers and therapists in students.

    Keywords: emotional regulation, rumination, spiritual intelligence
  • Tayebeh Ghafoori Asar, Parisa Tajalli *, Majid Ebrahimpoor Pages 48-59
    Introduction

    The educational system can be considered successful and efficient when the academic performance of its learners reaches the highest and highest figure, the aim of this study was to determine the relationship between life expectancy and self-regulation with academic performance mediated by the academic vitality of female high school students.

    Methods

    This study was a correlational study and also used structural equations to mediate the role of academic vitality. The statistical population of the study included all female high school students in Tehran in the academic year 2019-2020. The research sample was 330 students in the community and multi-stage cluster sampling method was used to select the sample from among the students and in the next step, random method was used. The data collection tool was a questionnaire that in this study, in addition to the researcher-made demographic information form, consisted of Pham and Taylor, Academic Performance Questionnaire, Martin and Warsh and Schneider Life Examination Questionnaire) and self-regulatory questionnaire. Beaufort was used. In order to investigate the effect of mediating role between the variables studied in this study, the bootstrap method was used in the structural model and the relationship between life expectancy and academic performance as mediating role in academic life was investigated.

    Results

    The results showed that the relationship between self-regulation and academic performance and the mediating role of academic life have a complete effect and a significant direct effect, but the indirect effect is not significant. Also, the relationship between self-regulation and academic performance with the mediating role of academic life showed that the full effect and direct effect and indirect effect are not significant.

    Conclusion

    According to the results, it can be said that there is no mediating effect among the measured variables. In fact, academic vitality is not able to mediate the relationship between the self-regulatory variable and academic performance

    Keywords: Life Expectancy, Self Regulation, Academic Vitality, Academic Performance
  • Fatemeh Farshisobhkhiz, Hooman Namvar *, Zahra Zare Pages 60-78
    Introduction

    Parents have the primary responsibility for the moral, social, emotional, and cultural upbringing of their children, and they must consider that one day their children will have an independent life. The present study was conducted to investigate the role of marital parenting indices on children''s marital satisfaction.

    Methods

    This qualitative research has been done by combined method and using documentary studies and field studies (interviews) in which 16 semi-structured interviews were selected by judgmental and voluntary sampling. The Strauss and Corbin methods were used to examine the content of the interviews, conceptualize and extract the categories. 90 codes in couples with marital satisfaction and 83 codes in couples with dissatisfaction, 14 sub-categories and 5 main categories (educational, psychological, social, moral, cultural) were identified.

    Conclusion

    Data analysis showed that parents should pay attention to the fourteen identified categories in order to create marital satisfaction in their children''s future lives. Marital Parenting Criteria Can help parents, couples, and therapists become more aware of what constitutes effective and appropriate parenting behaviors, and thus use these criteria for a more successful marriage and marital satisfaction.

    Keywords: Marital Parenting Indices, Marital Satisfaction, Qualitative Method
  • Samira Sheyda *, Davood Razairoodi, Elnaz Froughi, Shahed Masoudi Pages 79-98
    Introduction

    The aim of this study was to predict self-differentiation based on family communication models and personality types of married women

    Method

    The statistical population of this study includes all women in Mashhad. Among the married women who referred to the municipal cultural centers, which were about 460 people, which were by cluster sampling method and based on Krejcie and Morgan table 210 People were selected as a sample. They answered three questionnaires of family communication models, personality types and self-differentiation. In order to analyze the data of this study, descriptive statistics of mean and variance and inferential statistics of Pearson correlation coefficient and regression were used

    Results

    The results showed that there is a relationship between family communication models and personality types with self-differentiation in married women. In fact, the communication model of family dialogue, extraversion, openness and adaptation to self-differentiation in married women have a positive and significant relationship.

    Conclusion

    The two communication models of conformity and neurotic personality have a negative and significant relationship with self-differentiation. Also, among the communication models of family and personality types, the dimensions of conformity and dialogue, openness, adaptability and conscientiousness predict self-differentiation, but neuroticism and extroversion are predictable. They do not have a meaningful nose of self-differentiation.

    Keywords: Family communication models, Personality types, Self Differentiation
  • Parvaneh Behroozmanesh, Farah Naderi *, Fariba Hafezi, Saeed Bakhtiyarpoor Pages 99-116
    Introduction

    Autism spectrum disorder is a neurodevelopmental disorder that is characterized by widespread deficits in social interactions as well as inflexible and repetitive behaviors and negatively affects the growth and function of individuals. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of sensory integration training on the sensory status and sexual knowledge of high-functioning autistic children.
     

    Methods

    In this study, it was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study included all children with high-performance autism in Karaj in 1399, which was selected from the statistical population of 30 students by purposive sampling as sample size and in two groups of experimental (15) and control (15) were appointed. The training program was performed for 12 sessions of 90 minutes for the experimental group, but the control group did not receive training. In order to collect research data, an educational program based on sensory integration, Gilliam Autism Rating Scale - Second Edition, Sensory Profile Test, and Heidarizadeh Child Abuse Self-Report Scale were used. Research data were analyzed using an analysis of covariance.

    Results

    The results of this analysis showed that education based on sensory integration had a significant effect on improving sensory status (P = 0.0001, F = 46.41) and sexual knowledge of children (P = 0.0001, F.69.67 F). =) Has high-functioning autism.

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be said that education based on sensory integration is an effective approach in improving the sensory status and sexual knowledge of children with high-performance autism.

    Keywords: Autism, High Performance Children, Sensory Integration Education, Sensory Status, Sexual Knowledge
  • Goharyasna Anzani, Saied Hasanzadeh *, Aliakbar Arjomandnia Pages 117-137
    Introduction

    Research has shown that the behavior of people with ADHD affects their performance in the family، school and community and provokes a negative reaction from those around them. Therefore، the aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy program for adolescents with attention deficit disorder. The hype was about their interaction with teachers.

    Method

    The method of quasi-experimental research and pre-test and post-test research design was follow-up with control and experimental groups. The statistical population included all adolescents aged 18-12 years who were diagnosed with ADHD in 1998 and were referred to the Resuscitation Clinic. For screening test (CBCL) was performed on the referred individuals and 30 people who scored higher than the cut in the test were selected. The research instruments included a child behavior checklist and a teacher-student relationship quality questionnaire IT-SR.

    Results

    The research findings were analyzed using SPSS software version 24 and analysis of covariance at a significance level of 0.05.

    Results

    The findings showed that the cognitive-behavioral therapy program for adolescents with ADHD had a significant effect on their interaction with teachers.

    Conclusion

    According to the research findings، it can be said that the cognitive-behavioral program for adolescents has a beneficial effect on their interaction with teachers.

    Keywords: Adolescents, Cognitive Behavioral Therapy, Hyperactivity, Interaction, Teachers
  • Keynoosh Kashef Keyvan, Shahram Vaziri * Pages 138-149
    Introduction

    This study aimed to investigate the effect of rational emotive behavior therapy (REBT) on the reduction of anxiety, depression, and distress in people with an anxiety disorder.

    Methods

    The present study was applied and quasi-experimental in terms of the method (consisting of pre-test, post-test, and control group). The population of this study consisted of people with anxiety disorder referred to Loghman Hospital in Tehran. 20 people who were selected as participants based on the inclusion criteria, were randomly divided into two groups (i.e., REBT and control groups) equally (10 people in each group). Experimental pretest and posttest were performed using the Depression Anxiety Stress Scale and the participants in the experimental group underwent the experiment for three months (a two-hour session per week). The results were analyzed using the analysis of covariance.

    Results

    The results showed that REBT intervention was significantly effective in reducing patients' distress, depression, and anxiety.

    Conclusion

    REBT can be effective in reducing patients’ psychological problems by helping them recognize their irrational beliefs better and reducing their anxiety (self-blame) and hostility (blaming others and the universe).

    Keywords: Distress, Depression, Rational Emotive Behavior Therapy (REBT)
  • Shima Heydari, Giti Hemmati rad* Pages 150-161
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of emotional self-control skills training on self-esteem in the elderly of Karaj.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental design of 40 elderly people in Karaj nursing home from all elderly people in Karaj who were staying in a nursing home in autumn and winter of 1399, selected by random sampling method in two groups of emotional self-control skills training. And the control groups were included. Using a pre-test-post-test experimental design with a control group, the experimental group was trained in emotional self-control skills training in 8 sessions of 1 to 1.5 hours, while the control group did not intervene during this period. Both pretest and posttest groups were assessed using the CSWS self-assessment questionnaire by Crocker et al. (2003) and the results were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that the training of emotional self-control skills had an effect on increasing the sense of worth of the elderly in Karaj. Considering the ETA square, it can be said that about 77% of these changes were due to the effect of intervention or training of emotional self-control skills.

    Conclusion

    Due to the effectiveness of this approach on self-esteem, this treatment can be used for these people.

    Keywords: Emotional self, control training elderly, self worth
  • Effat Nozari, Mehrdad Sabet *, Simin Bashardoost Pages 162-175
    Introduction

    The present study aims to explore the effect of stress management training in mothers on risky behaviors among girls.

    Method

    The research was practical and the method was a quasi-experimental including pre-test, posttest, experimental and control groups. The participants were 380 female students from a high school in Andishe, Shahriar in academic year 1398-1399 and 30 students were selected through average homogenization and split into two experimental and control groups. The students were asked to respond a pre-test which was a scale of risk-taking among Iranian adolescents designed by Mohamadi Ahmad Abadi and Heidari and they were supposed to answer again as the posttest after 10 sessions of stress management training. To analyze data, variance analysis was applied with a frequent measurement.

    Results

    The findings indicates that the interactive effect of group × time on violence (F= 6/83, P= 0/001, h2= 0/336) is 0/01, for variables of sexual relationship and behavior (F= 3/45, P= 0/046, h2= 0/203) and relationship with opposite sex (F= 3/48, P= 0/045, h2= 0/205) was significantly 0/05.

    Conclusion

    Therefore, the family-centered stress management can enable us to prevent the risky behaviors in girls and increase the level of awareness in families.

    Keywords: Opposite sex, Risky, Sexual behavior, Violence
  • Hamideh GHaffariyan Roohparvar*, Atefeh Izadi, Elnaz Froughi, Davood RaziRoodi, Jafar Talebiyan Sharif Pages 176-186
    Introduction

     Considering the importance of the quality of marital life and its relationship with various variables, the relationships between the variables of sexual infidelity, marital quality and sexual satisfaction are examined.

    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the Relationship between Tendency to sexual betrayal and quality of marital life mediated by women's sexual satisfaction.

    Method

     This research is descriptive and correlational research framework. The statistical population of this study included all married women in Mashhad. A sample of 200 individuals was selected from the statistical community based on the available sampling method, which included the Hudson Sexual Satisfaction Questionnaire, Harrison & Kruskap, The quality of marriage quality of Busby et al. and the attitude to marital infidelity scale. In order to describe the data in this study of descriptive statistics (such as mean and variance) and the index of inferential statistics such as Pearson correlation coefficient and path analysis were used.

    Results

     The results of this study showed that there is a negative and significant relationship between Tendency to sexual betrayal and quality of marital life and sexual satisfaction in men. There is a significant positive correlation between sexual satisfaction of women and marital quality of life. The results also showed that sexual satisfaction plays a mediating role in relation to the Tendency to sexual betrayal and the quality of male marital life (P< 0.05).

    Conclusion

     This study showed that sexual satisfaction plays an important role in the relationship between quality of married life and the tendency to sexual infidelity of women, which needs to be on the agenda of clinical specialists and family counselors in order to develop prevention programs.

    Keywords: quality of marital life, vSexual satisfaction, Tendency to sexual betrayal
  • Seyed Amir Meysam Karamooz Mahmoodabadi Pages 187-201
    Introduction

    Obsessive-compulsive disorder is associated with many problems, especially in the field of reducing self-compassion and self-esteem. As a result, this research was conducted with the aim of determining the effectiveness of positive mindfulness training on self-compassion and self-esteem of patients with obsessive-compulsive disorder.

    Method

    Present research was semi-experimental with a pretest and posttest design with a control group. The research population was patients with obsessive-compulsive disorder referring to the counseling centers and psychological services of district 1 of Tehran city in the winter season of 2021 year. The research sample was 40 people who after reviewing the inclusion criteria to study were selected by available sampling method and replaced by random method with the help of lottery into two groups (each group 20 people). The experimental group underwent 10 sessions of 90 minutes of positive mindfulness and the control group was placed on the waiting list for training. Data were collected with the Neff self-compassion scale and Rosenberg self-esteem scale and were analyzed by multivariate analysis of covariance method in SPSS version 19 software.

    Results

    The findings showed that there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of gender, age and education level (P>0.05). Also, the experimental and control groups had significant differences in terms of both variables of self-compassion and self-esteem (P<0.001). In other words, positive mindfulness training increased self-compassion and self-esteem of patients with obsessive-compulsive disorder (P<0.001).

    Conclusion

    The results indicated the effectiveness of positive mindfulness training on increasing self-compassion and self-esteem of patients with obsessive-compulsive disorder. Therefore, specialists and therapists can use the mentioned method to improve psychological variables, especially self-compassion and self-esteem.

    Keywords: positive mindfulness, self-compassion, self-esteem, obsessive-compulsive disorder