فهرست مطالب

پژوهشنامه خراسان بزرگ - پیاپی 44 (پاییز 1400)

پژوهشنامه خراسان بزرگ
پیاپی 44 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدتقی آشوری، امیر مازیار، نفیسه گریوانی* صفحات 1-20

    تیموریان که از ارزش‎ های ذاتی و قابلیت‎ های زبان فارسی غافل نبوده‎ اند، به طور گسترده‎ ای از این زبان در کتیبه‎ های معماری استفاده کرده ‎اند. این کتیبه ‎ها نه تنها امکان نزدیک شدن حاکمان تیموری به رعایای فارسی ‎زبانشان را فراهم می ساخته است، بلکه دلالت‎ های معنایی عمیق‎ تری را که با ساختار و مختصات زبان و ادبیات فارسی در این عهد مرتبط است رقم می‎ زند. برای دستیابی به شناخت کاملی در زمینه‎ های مذکور می‎ بایست در پی آن بود که: زبان فارسی در کتیبه‎ های معماری تیموری با چه کمیت و کیفیتی ظاهر شده است؟ بنابراین هدف، مطالعه کمی و کیفی محتوای کتیبه‎ های فارسی ابنیه تیموری و دست یافتن به تاثیر و تاثرات احتمالی ادبیات فارسی و سیاست تیموریان بر آن‎هاست. روش تحقیق، تاریخی، گردآوری اطلاعات به شیوه‎ ی کتابخانه‎ ای و میدانی و روش ارزیابی و تحلیل، تلفیقی از روش‎ های کمی و کیفی است. مهم‎ترین یافته‎ ها حاکی از آن است که اهمیتی که شاهان تیموری برای زبان و ادبیات فارسی قایل بوده‎ اند، موجبات رشد روزافزون کتیبه‎ های فارسی در ابنیه این عهد را فراهم ساخته است. کاربرد این کتیبه ها در ابنیه خراسان بیشتر از سایر بخش‎های قلمرو تیموریان بوده است. اکثریت کتیبه‎ های فارسی به نظم بوده و مطالب حکیمانه و احداثیه مضامین غالب در آن‎ها بوده است. پس از آن، مضامین صوفیانه و مدح شاهان و ابنیه، فرمان حکومتی یا وقفنامه، دعایی، عرفانی و شیعی قرار دارند. از این میان اهمیت مضمون مدح ابنیه در این نکته است که از رشد معماری این عهد کاملا متاثر بوده است. انعکاس کیفیاتی از ادبیات فارسی این عهد در کتیبه‎ ها قابل مشاهده است. از آن جمله است فن معما و ماده تاریخ‎ که هم در محتوای کتیبه‎ ها و هم در ترکیب‎ بندی صوری آن‎ها دیده می‎ شود.

    کلیدواژگان: معماری تیموری، کتیبه های تیموری، کتیبه های فارسی، محتوای کتیبه ها
  • انوشه طاهری، فرهاد خسروی بیژائم* صفحات 21-38

    سرایان ازجمله شهرهای خراسان جنوبی است که به دلیل قرار گرفتن در مسیر ارتباطی جاده خراسان بزرگ و به موجب توسعه و آبادانی آن در دوره های مختلف تاریخی، آثار معماری مذهبی و غیرمذهبی بسیاری در خود گنجانده است. در پژوهش حاضر، کتیبه های بناهای دوره صفوی سرایان از منظر شمایل شناسی مورد مطالعه قرارگرفته است. بدین منظور، نخست، معرفی و دسته بندی کتیبه های صفوی شهر سرایان و سپس، بررسی و تحلیل مضامین هر یک از این کتیبه ها، صورت گرفته است. تحلیل و کشف زوایای ناشناخته باورها، اعتقادات و جهان بینی مستتر در کتیبه ها که باعث شکل گیری آن ها شده، اصلی ترین هدف این پژوهش است. ازاین رو، پرسش اصلی این پژوهش بدین گونه طرح شده است: علل ایجاد کتیبه ها و بسترهای فکری و اجتماعی بانیان و سازندگان، در شکل گیری آن ها به عنوان آثار هنری به جای مانده از دوره صفوی چیست؟ در راستای دستیابی به پاسخ این پرسش، 6 کتیبه سنگی مربوط به دوره صفوی شناسایی شده که جامعه آماری پژوهش حاضر را تشکیل می دهد. گردآوری اطلاعات به روش میدانی و کتابخانه ای صورت گرفته است. روند تحلیل و تفسیر آثار با رویکرد شمایل شناسی (آیکونولوژی) آروین پانوفسکی صورت گرفته است. نتایج حاصله نشان می دهد که کتیبه ها در کنار جنبه تاریخی، از وجود کارکردی تبلیغی هم برخوردار بوده اند و گاهی بسان مبلغان مذهبی عمل کرده و ضمن تشویق و ترغیب ناظران، اشاراتی نهفته به تفکرات و عقاید شیعی داشته اند. به عبارتی، یکی از مهم ترین بسترهای زمینه ساز این کتیبه ها، تلاش آگاهانه در ارایه و ترویج باورهای شیعی جهت مقابله با همسایگان مهاجم شرقی بوده است.

    کلیدواژگان: کتیبه نگاری صفوی، بناهای صفوی سرایان، شمایل شناسی
  • سید امیرسعید محمودی، آزاده آقالطیفی، ربابه علیپور* صفحات 39-56

    این پژوهش، به شناخت عوامل موثر بر سبک زندگی و ارتباط آن با خانه های معاصر شهر مشهد می پردازد که با شناسایی این عوامل و بررسی تحولات سبک زندگی سعی دارد جایگاه ابعاد ارزشی و آیینی و ارتباط آن بر انتخاب های ساکنین مشهد در حوزه خانه و مسکن را تبیین کند. برای فهم مولفه های شاخص سبک زندگی افراد هر جامعه ای، خانه از کلیدی ترین عوامل است، چراکه رابطه متقابل و دوسویه خانه و جریان زندگی، بسیار پویا و به واسطه جریانات کالبدی و دکوراسیون داخلی خانه، قابل پیگیری است. از مهم ترین نتایج حاصل از مطالعه و تحلیل ادبیات این پژوهش، تعریف وجوه عینی و ترجیحی برای کلیت سبک زندگی با طراحی زیرشاخه های اجتماعی، ارزشی، آیینی و مصرفی، به طور همسان برای هر دو وجه بوده است. روش تحقیق کمی و پیمایش مطالعات در بستر پژوهش با استفاده از پرسشنامه بسته و انتخاب حجم نمونه ها تصادفی ساده است که از نرم افزار Smart PLS برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج حاصل از برداشت میدانی 237 پرسشنامه مقبول از 250 پرسشنامه توزیعی میان ساکنین محلات مختلف شهر مشهد است. در گام تحلیل داده ها، ابعاد ارزشی و آیینی به علت اشتراکات فراوان ذهنی و معنایی با یکدیگر ادغام شدند، همچنین تعریف وجوه ترجیحی و عینی برای شناسایی سبک زندگی قابل پذیرش شناسایی گردید. وجود دنیای رسانه به ویژه فضای مجازی و الگو برداری از تلویزیون و رسانه های مجازی مانند اینستاگرام و تلگرام با بیشترین درصد در بعد مصرف، خود گواه کم رنگ شدن سنت ها و ارزش های مذهبی در زندگی جامعه معاصر مشهد و جایگزینی آن با ارزش های جدید است. درنهایت می توان اذعان داشت، بعد ارزشی-آیینی در قیاس با دو بعد دیگر اجتماعی و مصرف، در وجه عینی سبک زندگی ساکنین شهر مشهد از تاثیر و ارزش کمتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، عوامل موثر بر سبک زندگی، ارزش ها و باورها، تحولات خانه، دوران معاصر، مشهد
  • حدیث ساجد*، فرزانه فرخ فر صفحات 57-84
    خمسه نظامی گنجوی از جمله مضامینی است که مصورسازی آن به دلیل توصیفات تصویری دقیق و زیبا و نغز، در مکاتب نگارگری ایران از اقبال گسترده ای برخوردار بوده است. یکی از مهمترین این مکاتب، مکتب هرات تیموری است که خمسه نگاری در هر دو دوره پیشین (عصر شاهرخ تیموری) و پسین آن (عصر سلطان حسین بایقرا) اهمیت بسیار داشته است. هدف این پژوهش، مطالعه روند تغییرات خمسه نگاری این دو دوره است و بدین منظور به بررسی سه نگاره با موضوع مشابه از نسخ مصور خمسه نظامی محفوظ در موزه ارمیتاژ (متعلق به زمان شاهرخ) و خمسه نظامی محفوظ در موزه بریتانیا (متعلق به زمان سلطان حسین)، می پردازد. پرسش این است: وجوه تشابه و تفارق و ویژگی های کیفی خمسه نگاری در دو دوره شاخص پیشین و پسین مکتب هرات تیموری (عصر شاهرخ و سلطان حسین بایقرا) چیست؟ نتایج پژوهش بیانگر این موضوع است که آثار هر دوره در عین تبعیت از اصول قراردادی نگارگری، بازتاب سلیقه خالقان و سفارش دهندگان و شرایط اجتماعی و نوآوری های نگارگران آنان نیز هست. نگارگر زمان شاهرخ به نظر می رسد فقط به دنبال منعکس کردن ماجرای اصلی داستان در نگاره های خود بوده درحالیکه نگارگر زمان سلطان حسین بایقرا گاهی با افزودن کتیبه های منقوش و یا با عدم تمرکز بر روی موضوع اصلی سعی در انتقال مفاهیمی فراتر از اصل داستان بوده است. لیکن در مجموع ارتقاء سطح کیفی تصویرنگاری در نسخ خمسه عصر سلطان حسین کاملا مشهود است که نشان از رونق خمسه نگاری و چیرگی استادان مکتب هرات پسین دارد. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با رویکرد تطبیقی به انجام رسیده و شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای-اسنادی است.
    کلیدواژگان: مکتب هرات تیموری، خمسه نگاری، عصر شاهرخ، سلطان حسین بایقرا
  • آذر موخواه، محسن مراثی*، محمدعلی رجبی، سید رضا حسینی صفحات 85-102

    با شروع اسلام و منع استفاده از ظروف فلزی طلا و نقره، تولید آثار سفالین در سراسر سرزمین های اسلامی با استقبال بی نظیری مواجه شد و در نواحی شرقی اسلام به ویژه در منطقه جغرافیایی خراسان بزرگ (سمرقند و نیشابور) این تحولات و دگرگونی ها درزمینه تولیدات سفالین، همزمان با آغاز نهضت های ایرانی و تاسیس سلسله های طاهریان و سامانیان به اوج خود رسید. از مهم ترین دستاوردهای دوران سامانی در فن سفالگری، ابداع لعاب گلی با الگوهای تزیینی متنوع بود و هنرمندان در عین تاثیرپذیری از نقوش ساسانی، از شیوه های فنی سفالینه های عباسی و وارداتی چینی تاثیراتی پذیرفتند. ویژگی های سفالگری نیشابور و سمرقند و روابط متقابل سفالگری سمرقند و نیشابور در سده های سوم تا ششم هجری قمری از پرسش های اصلی این پژوهش می باشند. روش پژوهش حاضر، تاریخی و توصیفی-تحلیلی بوده و اهدافی همچون، شناسایی و مقایسه ویژگی سفالینه های مناطق مذکور و تاثیرپذیری سفالگری این دو ناحیه از یکدیگر، بر اساس وجود زمینه های سیاسی، فرهنگی و اقتصادی را دنبال می کند. این پژوهش به بررسی نقوش و لعاب گلابه ای و پاشیده نواحی نیشابور و سمرقند با رویکرد تطبیقی می پردازد. وجود شباهت زیاد ظروف کتیبه دار کوفی و تفاوت در رنگ لعاب ها و کاربرد عبارات مرسوم در هر یک از این دو منطقه از یافته های این تحقیق است. بااین حال، وجود ویژگی های متمایز در نقوش سفال های سمرقند همچون نقش ماه و اژدها، نقوش واقع گرایانه انسانی و حیوانی باوجود تاثیرپذیری فنی از نیشابور، خصلتی بومی به آثار سمرقند می دهند.

    کلیدواژگان: سفال، نیشابور، سمرقند، سامانی
  • غلامرضا خوش فر*، ابراهیم معمری، یاسین صیاد سالار، مجتبی حسین نژاد صفحات 103-119

    افزایش شتابان جمعیت شهری، یکی از مشخصه های شهرنشینی در دهه های اخیر است، به نحوی که یکی از مهم ترین چالش های کنونی جامعه، ارزیابی کیفیت زندگی است. کیفیت زندگی یکی از مهم ترین مسایل پیش روی جهان و از مباحث اساسی در تکوین سیاست گذاری اجتماعی محسوب می شود. در ایران و نظام برنامه ریزی و مدیریت شهری آن به موضوع کیفیت زندگی توجه بسیار اندکی شده است. با توجه به این امر، لزوم سنجش کیفیت زندگی استان خراسان شمالی، جهت هدایت و برنامه ریزی دقیق در آینده ضروری است. بدین منظور هدف اصلی از این پژوهش، ارزیابی و شناسایی کیفیت زندگی در استان مرزی خراسان شمالی و تعیین سطوح برخورداری شهرستان های این استان به لحاظ برخورداری از شاخص های کیفیت زندگی عینی است. روش پژوهش به لحاظ ماهیت موضوع، توصیفی-تحلیلی و ازلحاظ هدف، کاربردی است. تکنیک های مورد استفاده در این مقاله تکنیک وزن دهی آنتروپی و مدل تصمیم گیری چند معیاره ویکور است. از تکنیک آنتروپی شانون برای تعیین وزن شاخص ها و از تکنیک ویکور به منظور تعیین سلسله مراتب کیفیت زندگی شهرستان های هشت گانه استان مرزی خراسان شمالی استفاده گردید. نتایج حاصله بیانگر آن است که سطح کیفیت زندگی در شهرستان های استان خراسان شمالی طبق ارزیابی شاخص های منتخب بسیار ناعادلانه و نابرابر بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین شهرستان های این استان اختلاف فاحشی وجود دارد، به طوری که از مجموع 8 شهرستان، شهرستان بجنورد با امتیاز (0) در رتبه اول، شیروان با امتیاز (0.674) در رتبه دوم، اسفراین با امتیاز (0.737) در رتبه سوم، مانه و سملقان با امتیاز (0.892) در رتبه چهارم، جاجرم با امتیاز (0.933) در رتبه پنجم، فاروج با امتیاز (0.951) در رتبه ششم، راز و جرگلان با امتیاز (0.994) در مرتبه هفتم و شهرستان گرمه با امتیاز (1) در مرتبه هشتم قرار دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، آنتروپی شانون، تکنیک ویکور، خراسان شمالی
|
  • Mohammad Taghi Ashuri, Amir Maziar, Nafise Gerivani * Pages 1-20

    Timurid were well aware of natural values and capabilities of Persian language and have widely used it in their architectural inscriptions. These inscriptions not only were make the possibility of rulers getting close to their subjects, but also shows deep semantic implications associated with the structure and coordinates of Persian language and literature. In order to reach to a thorough knowledge in these regards we should discover that; what is the quality and quantity of Persian language in Timurid architectural inscriptions? Therefore, the purpose of the study is having a quantitative and qualitative study of the contents of Persian inscriptions in the Timurid era and finding the possible effects of Persian literature and the Timurid policies. The study method was historical, data was collecting from libraries and fieldwork, and the evaluation and analysis method is a combination of quantitative and qualitative methods. The most important findings indicate the importance of Persian language and literature with the Timurid kings has led to the growing of Persian inscriptions in the building of this period. Using these inscriptions in Khorasan buildings has been more than the other parts of the Timurid era. Most Persian inscriptions were verse and the wisdom and constructive subjects were the dominant themes in them. The content of other texts were made of mysticism, eulogy to kings and building structure, rulers’ orders, waqf, blessing and Shiism. Among these, the importance of eulogy to the building structure shows that it was affected by architectural growth in this era. A reflection of quality of Persian literature of the era is available in the inscription, such as the techniques of riddle and chronogram that can be seen in the contents of the inscriptions and their formal composition.

    Keywords: Timurid Architecture, Timurid inscriptions, Persian inscriptions, content of inscriptions
  • Anoosheh Taheri, Farhad Khosravi Bizhaem * Pages 21-38

    Sarayan is one of the cities of South Khorasan which due to being located on the communication route of the Great Khorasan Road and due to its development in various historical periods, it has included many religious and non-religious architectural works.In the present research, the inscriptions of the Safavid monuments were studied from an iconological perspective. For this purpose, firstly, introducing and categorizing the Safavid inscriptions in Sarayan city, and then analyzing the contents of each of these inscriptions will be done. The main purpose of this research is to analyze and explore the unknown aspects of beliefs and worldviews that have shaped these inscriptions. Therefore, the main question of this research is as follows: What are the reasons for the creation of the inscriptions and social and intellectual contexts of the creators in their formation as artifacts left over from the Safavid era? In order to answer this question, six stone inscriptions identified from the Safavid period constitute the statistical population of the present study. Data were collected by field and library method. The process of analysis and interpretation of the works has been done by the iconology approach of Erwin Panofsky. The results show that the inscriptions, along with the historical aspects, also had a propaganda function and sometimes acted as religious propagandists, while encouraging observers to have hidden references to Shiite thought and beliefs. In other words, one of the most important underlying contexts of these inscriptions has been the conscious effort to present and promote Shiite beliefs to confront the aggressive Eastern neighbors.

    Keywords: Safavid Inscriptions, Safavid Monuments of Sarayan, Iconology
  • Amir Saeed Mahmoodi, Azadeh Aghalatifi, Robab Alipour * Pages 39-56

    This study can identify the factors affecting lifestyle and its relationship with the contemporary home in Mashhad city. It tries to demonstrate the value and ritual dimensions' position and its relation to Mashhad residents' choices in the field of housing and home. In each society, home is a critical factor in understanding the people's lifestyle prominent components. The two-sided relation between home and life flow is dynamic; it is traceable due to the home's body flows and interior decoration. One of the most important consequences of this study's literature analyzing and investigating is describing the "objective" and "preferential" aspects for the lifestyle's totality; along with designing "social," "value," "ritual," and "consumable" subcategories similarly for both aspects. The research method is quantitative. The closed questionnaire is used for the investigations gauging in the research context; samples are selected simply randomly and the data analyzed by Smart PLS software. The results are from field research of 237 acceptable questionnaires out of 250 questionnaires distributed among different Mashhad neighborhood residents. The "value" and "ritual" dimensions merged at the data analysis level because of having many subjective and semantic commonalities. Also, the "preferential" and "objective" aspects for identifying acceptable lifestyles are recognized.  The media world, especially cyberspace and modeling of Television, Telegram, and Instagram, with the highest usage percentage, shows a diminution in religious traditions and values and a replacement with new values in Mashhad contemporary society's life. Therefore, it can be obvious that the value-ritual dimension, compared with the other two social and consumption dimensions, and has less value and impact in the objective aspect of Mashhad city residents' lifestyle.

    Keywords: Lifestyle, factors effective on lifestyle, values, rituals, home changes, contemporary era, Mashhad
  • Hadith Saajed *, Farzaneh Farrokhfar Pages 57-84
    Iranian literature has been the source of inspiration for Iranian painters during different periods and most beautiful and imaginative Persian paintings have been influenced by the wise lyrics of the great poets such as Nizami Ganjavi. He is a grandmaster in lyrical and rich literature and his works are full of allegory and pictorial and accurate senses. On the other hand, one of the most important and effective Iranian painting schools is Herat School and there was increasing attention for illustrating the Khamsa.of Nizami. So this article try to discuss the development of depicted copies of Khamsa of Nizami in former and late periods of Herat School. Also, it explains the artistic characteristics of royal manuscripts which the former one is kept at the Hermitage Museum in Leningrad (the time of Shahrokh Timuri) and late ones are kept in the Library of the British Museum in London (the time of Soltan Hossein Bayghara). The main question of this study is what are the differences and similarities of depicted copies in former and late Herat School? The results of this study show that even though the painters have followed an aesthetic program with clear rules and conventions, their output results also reflect goals of who order artistic works and social situations and their innovations. In former Herat school, it seems, painter has depicted main story in Kamsa Nizami, but in late Herat School, painters have tried to show something more than main story by using extra poems and not focusing on main story. In the comparison, obviously late manuscripts are more artistic and elaborate than former one and show there was more desire for illustrating Khamsa of Nizami at late Herat Timuri.This study done by descriptive_ analytical method and comparative approach. The data are gathered by studying documents and books.
    Keywords: Herat painting school, Khamsa illustration. Shahrokh era, Sultan Hussain Bayghara era
  • Azar Moukhah, Mohsen Marasy *, Mohamamd Ail Rajabi, Reza Hosseini Pages 85-102

    The beginning of Islam banned the use of metal utensils, although the production of pottery was widely welcomed throughout the Islamic land. In the eastern lands of Islam, especially in the geographical region of Greater Khorasan (Samarkand and Neishabour), this transformation reached its peak at the same time with the beginning of the Iranian movements and the establishment of the Taherian and Samanid dynasties. One of the most important achievements of the Samanid period in the art of pottery is the invention of clay glaze with various decorative patterns, and artists, while being influenced by Sassanid motifs, were also influenced by the technical methods of Abbasid pottery and imported Chinese pottery. This study includes the study of glazed works in Neishabour and Samarkand regions. The research method is historical and descriptive-analytical and with a comparative approach has studied the patterns and glazes of pottery in these two regions. Objectives such as identifying and comparing the characteristics of pottery in Samarkand and Neishabour and the effectiveness of pottery in these cities based on political background, pursues cultural and economic. The results show that there are many similarities in the Kufic inscriptions of the two regions, but the color of the glazes and the use of common expressions in each region make the difference between these works. Researchers such as Wilkinson, based on the similarities between the works, consider the method of Neishabour pottery to be influenced by Samarkand; while historical evidence shows the opposite of this theory. Also, the existence of distinctive features in the works of Samarkand region, such as the use of the role of the moon and the dragon, despite being influenced by Neishabour, give a native character to the pottery works of Samarkand.

    Keywords: Pottery, Neishabour, Samarkand, Samanid
  • Gholamreza Khoshfarkhoshfar *, Ebrahim Moammeri, Yasin Sayad Salar, Mojtaba Hossein Nejad Pages 103-119

    Improving the quality of life in any society is one of the main goals of the public policy of that society. So that quality-of-life findings can be used to recognize previous strategies and design future planning policies. Due to this, it is necessary to assess the quality of life of the northern Khorasan border province in order to conduct accurate planning in the future. To this end, the main objective of this research is to assess the quality of life in the northern province of Khorasan province and determine the levels of enjoyment of the cities of this province in terms of objective quality of life   indicators. The research method is descriptive-analytic. The techniques used in this paper are entropy weighing techniques and the multi-criteria decision making model of VIKOR. Shannon's entropy technique was used to determine the weight of the indices and to use the viquor technique to determine the quality of life of the 8th city of the northern province of northern Khorasan. The results indicate that the level of quality of life in the cities of North Khorasan province has been very unfair and unequal according to the evaluation of selected indicators. The results of the research show that there is a significant difference between the cities of this province, so that from the total of 8 cities, Bojnourd city with the score (0) is ranked first, Shirvan with the score (0.674) in the second rank, Esfarayen ranked third with score (0.737), Mean and Samalgan with the score (0.892) in fourth place, Jajarm with score (0.933) in fifth place, Farvje with score (0.951) in the sixth rank, Raz in the rank of the priest with score (0.994) At the seventh position and the city of Garmeh with a score of (1) is in the eighth position.

    Keywords: Quality of Life, Entropy, Technique VIKOR, North Khorasan