فهرست مطالب

معرفت اقتصاد اسلامی - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 24، بهار و تابستان 1400)

نشریه معرفت اقتصاد اسلامی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 24، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عادل پیغامی، سید هادی عربی، محمد نعمتی، حسین زندی* صفحات 7-28

    حقوق مالکیت جایگاه مهمی در سامان‌دهی نظام اقتصادی دارد، تا جایی که برخی علم اقتصاد را علم مطالعه آن می‌دانند. حقوق مالکیت تعیین‌کننده نحوه منتفع یا متضرر شدن افراد در تعاملات اقتصادی و چارچوبی برای حل و فصل برخورداری‌های منفعتی است. در سیر تحول این مفهوم، مالکیت از یک حق مطلق که در اختیار مالک است، به مفهوم «بسته‌ای از حق‌ها» تغییر کرده است. براین‌اساس، در مالکیت یک دارایی، مجموعه‌ای از حق‌ها و ذی‌حقان وجود دارد. هر حقی با مجموعه‌ای از قواعد مرتبط است که نحوه اعمال آن حق را برای صاحب حق و سایر مکلفان تعیین می‌کند. این برداشت از مالکیت، دستگاهی تحلیلی برای سامان‌دهی اقسام دارایی‌ها و خیرات و مواهب در اختیار قرار می‌دهد که کاربرد آن در تحلیل کالاهای خصوصی و منابع مشاع مسبوق به سابقه است. در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی کاربرد این رویکرد در حوزه پول و به طور مشخص در زمینه خلق پول بررسی شده است. نتیجه این رویکرد ارایه ماتریسی از حق‌ها و قواعد است که برای ساماندهی خلق پول، هر مکتب پولی، ازجمله در اقتصاد اسلامی باید بتواند خانه‌های خالی این ماتریس را کامل کند.

    کلیدواژگان: مالکیت، حقوق مالکیت، بسته حق ها، پول، خلق پول
  • محمدباقر شیرمهنجی*، محمدجواد نوراحمدی، محمداسماعیل توسلی صفحات 29-50

    روابط بین سازوکارهای حاکمیت شرکتی و عملکرد مالی بانک‌های اسلامی در تحقیقات تجربی قبلی، به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است. با این حال، نتایج به‌طور عمده به‌دلیل ناهمگنی نمونه‌های مورداستفاده برای تحقیقات تجربی، متفاوت است. برای تبیین و نتیجه‌گیری از این نتایج متفاوت، این مقاله نتایج حاصل از فراتحلیل مطالعات موجود، در مورد روابط بین پنج سازوکار حاکمیت شرکتی (استقلال اعضای هییت‌مدیره، تعداد اعضای هییت‌مدیره، هییت نظارت شرعی، دوگانگی نقش مدیر و کمیته حسابرسی) و عملکرد مالی بانک‌های اسلامی را ارایه می‌دهد. بدین منظور، پس از بررسی محتوا و نتایج مطالعات منفرد براساس پروتکل فراتحلیل، هفده مطالعه برای ورود به تحلیل انتخاب و مطالعاتی که متناسب با پروتکل نبودند، یا اطلاعات آنها برای استخراج داده کافی نبود، حذف شدند. نتایج کمی هفده مطالعه پس از استخراج و کدگذاری، برای ترکیب نتایج مورداستفاده قرار گرفتند. نتیجه ترکیب و برآیندگیری مطالعات نشان می‌دهد که بانک‌های اسلامی در صورت داشتن 1) نسبت بیشتر مدیران مستقل در هییت‌مدیره؛ 2) هییت نظارت شرعی بزرگ‌تر؛ 3) اعضای هییت‌مدیره بیشتر؛ 4) دوگانگی نقش مدیرعامل؛ 5) و کمیته حسابرسی، عملکرد مالی بهتری خواهند داشت.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، عملکرد مالی، بانک های اسلامی، رویکرد فراتحلیل
  • مهدی خطیبی* صفحات 51-68

    تامین مالی هزینه تسهیلات قرض‌الحسنه در نظام بانکی یکی از چالش‌های بانکداری بدون ربا است. در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی به بررس تطبیقی کارمزد قر‌ض‌الحسنه و ربای قرضی می‌پردازیم. در روش رایج در نظام بانکی کشور، بانک پس از محاسبه هزینه‌ها، در قالب شرط ضمن عقد، از مشتری معادل 4 درصد تسهیلات هزینه دریافت می‌کند. برخی مبلغ زیادی دریافتی حتی اگر تحت عنوان کارمزد و معادل هزینه‌ها باشد، را ربا و حرام می‌دانند. بر اساس یافته‌های پژوهش، دریافت کارمزد قرض‌الحسنه و درصدی بودن آن فاقد اشکال است. مهم آن است که سرجمع کارمزد دریافتی از هزینه‎های انجام‌شده توسط بانک بیشتر نباشد. در این راستا، اجزای هزینه‌های موثر در محاسبه کارمزد بررسی و بعد از ارزیابی پیشنهادهای جایگزین کارمزد، پیشنهاد جدیدی در این رابطه ارایه شد. بر اساس الگوی پیشنهادی مقاله، بانک می‌تواند انجام هزینه‌ها را به‌صورت مستقیم به خود مشتری بسپارد. بانک در مواردی که امکان واسپاری وجود ندارد، امور هزینه‌بر را به وکالت از مشتری انجام می‌دهد تا هزینه‌ها از ابتدا بر ذمه وی مستقر شود، و یا از منابع دیگر که در قسمت پیشنهادها آمده این موارد را تامین هزینه کند. 

    کلیدواژگان: کارمزد، قرض الحسنه، بانکداری بدون ربا، ربا
  • سید جواد عمادی*، مهدی جعفری، روح الله عبادی، فرناز فلاحتی صفحات 69-90

    توسعه اوراق استصناع به‌عنوان یکی از ابزارهای مالی اسلامی، نیازمند شناسایی و تجزیه و تحلیل ریسک آن می‌باشد. در این مقاله به دنبال انتخاب مدل و راهکار بهینه پوشش ریسک در مدل‌های عملیاتی اوراق استصناع می‌باشیم. بنا به یافته‌های مقاله، انتخاب مدل بهینه در پوشش ریسک اوراق استصناع منجر به جذب نقدینگی طیف‌های ریسک‌گریز سرمایه‌گذاران شده و منابع مالی موردنیاز موسسه‌های اقتصادی در جامعه را فراهم خواهد آورد. در این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از ابزار پرسش‌نامه و توزیع آن در جامعه آماری نخبگان علمی و کارشناسان و متخصصان بازارهای مالی و با بهره گیری از طیف لیکرد پنج گزینه ای سوال اصلی « بهترین مدل و بهترین راهکار برای پوشش ریسک مدل‌های عملیاتی اوراق استصناع چیست » بررسی شده است. نتایج بررسی نشان می‌دهد که از بین مدل‌های عملیاتی اوراق استصناع، مدل بورس اوراق بهادار اسلامی بهترین مدل است. از بین راهکارهای پوشش ریسک، راهکار پوشش ریسک معرفی شده از سوی بانک مرکزی و وجه التزام به‌عنوان بهترین راهکارها قابل توصیه است. 

    کلیدواژگان: اوراق استصناع، پوشش ریسک، راهکارهای پوشش ریسک
  • حسین رضائی* صفحات 91-110

    «عدالت» مفاهیم و معیارهای متعددی دارد. با هر مفهومی، ثمره تحقق آن کاهش شکاف طبقاتی، کاهش فقر و افزایش درآمد سرانه خواهد بود. این نقش موثر عدالت اقتصادی سبب شده که از ارکان اقتصاد مقاومتی قرار داده شود. این مقاله کوشیده مولفه‌های «عدالت اقتصادی» را از بطن سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی استنباط کند. سپس با استفاده از رویکرد پویایی سیستمی، روابط علی و معلولی عوامل ایجادکننده شکاف طبقاتی را با نرم‌افزار «ونسیم» ترسیم کند تا با این روش آفت‌ها و موانع تحقق عدالت اقتصادی را ‌مشخص کند. مقایسه مولفه‌های عدالت در اقتصاد مقاومتی با الگوهای علی معلولی ذکرشده، نقشه راه عدالت اقتصادی را فراهم می‌آورد. تجزیه و تحلیل روابط علی و معلولی نشان می‌دهد درآمدهای نفتی در بودجه دولت سهم بالایی داشته است. این وابستگی سبب بی‌توجهی دولت به بهبود فضای کسب‌وکار، اصلاح ساختار مالیاتی و بی‌انضباطی مالی دولت شده و حاصل آن افزایش بیکاری، نرخ تورم و کسری دایمی بودجه دولت است. نتایج نشان می‌دهد بدون اصلاح ساختار مالیاتی، انضباط مالی دولت و بهبود فضای کسب‌وکار نمی‌توان به کاهش شکاف طبقاتی در بلندمدت امیدی داشت.

    کلیدواژگان: عدالت اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، پویایی سیستمی
  • محمدجواد توکلی* صفحات 111-136

    یکی از مباحث مهم در ارزش‌شناسی اقتصاد اسلامی بررسی چگونگی ورود ارزش‌ها در نظریه‌های اقتصاد اسلامی است. این بررسی که به روش تحلیلی صورت گرفته، می‌تواند به محققان اقتصاد اسلامی در ورود ارزش‌ها به نظریاتشان کمک کند. یافته‌های مقاله نشان می‌دهد که ارزش‌ها در قالب ارزش‌داوری معرفتی و اخلاقی (ارزش‌داوری آرمانی، رفتاری، ساختاری و سیاستی) وارد نظریه‌های اقتصاد اسلامی می‌شوند. «ارزش‌داوری معرفتی» حاکی از جهت‌گیری ارزشی محقق اقتصاد اسلامی در تولید دانش اقتصاد اسلامی است. مهم‌ترین بخش «ارزش‌داوری اخلاقی» در اقتصاد اسلامی تعیین و تعریف اهداف نظام اقتصاد اسلامی، رتبه‌بندی اهداف، و تدوین شاخص‌های اقتصادی است. «ارزش‌داوری رفتاری» نیز حاکی از استانداردهای رفتار اقتصادی مطلوب است. «ارزش‌داوری ساختاری» نیز حاکی از توصیه به ساختارهای نهادی مطلوب در عرصه‌هایی همچون حقوق مالکیت و مداخله دولت است. در نهایت، «ارزش‌داوری سیاستی» مشتمل بر توصیه‌ سیاست‌ها و اقداماتی برای بهبود عملکرد نظام اقتصادی در چارچوب ساختار نهادی و استانداردهای رفتاری مفروض است. هرچند ارزش‌های اخلاقی به‌عنوان فرض وارد نظریه می‌شوند، ولی در ادامه مورد قضاوت ارزشی قرار می‌گیرند و مبنای توصیه ارزشی اقتصاددانان واقع می‌شوند. ازاین‌رو، چرخه ورود ارزش‌ها در نظریه‌های اقتصاد اسلامی را می‌توان با تفکیک میان «فروض»، «قضاوت» و «توصیه ارزشی» توضیح داد.

    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، ارزش ها، نظریات اقتصاد اسلامی، اقتصاد هنجاری، اقتصاد اثباتی، مکتب اقتصادی اسلام
  • سید رضا حسینی*، مصطفی کاظمی نجف آبادی صفحات 137-158

    هرچند رفتارهای خیرخواهانه بخش مهمی از فعالیت‌های اقتصادی را به خود اختصاص می‌دهند، رفتار مطلوب در این بخش کمتر مورد مطالعه قرار می‌گیرد. با توجه به نقش بخش خیریه در ترمیم نواقص عملکرد بازار و دولت و همچنین مشکلات خاص فعالیت‌های خیرخواهانه، این مقاله با مراجعه به نصوص قرآنی و روایی به روش توصیفی تحلیلی، به کشف و ارایه اصول اخلاقی حاکم بر رفتارهای پرداخت‌کنندگان و دریافت‌کنندگان وجوه خیریه می‌پردازد. بر اساس یافته‌های تحقیق، قاعده کلی در رفتارهای خیرخواهانه «بیشینه کردن کمک به دیگران با اکتفاء به مقدار کم برای خود» است. قواعد فرعی حاکم بر بخشش به دیگران به‌عنوان جزیی از برنامه تخصیص درآمد فرد مسلمان شامل مواردی همچون اهتمام به تامین نیازهای دیگران به‌جای ارضاء خواسته‌ها، رعایت اعتدال در تخصیص درآمد میان تکافل اجتماعی، مصارف شخصی فعلی و پس‌انداز برای آینده، قصد رضایت الهی در انفاق، رعایت اولویت‌ گیرندگان کمک به‌ترتیب الاقرب فالاقرب، رعایت اولویت نیازها به‌ترتیب الاهم فالاهم، رعایت اعتدال و میانه‌روی، رعایت عزت نفس و کرامت گیرندگان، مباشرت در اعطاء و پرهیز از ذخیره‌سازی و تسریع در تخصیص وجوه خیریه نام برد. رعایت قواعد و اصول مزبور در رفتارهای بخش خیریه، موجب بهبود عملکرد این بخش و ایجاد نهادی مناسب‌تر برای تکمیل عملکرد بازار و دولت خواهد گردید.

    کلیدواژگان: بخش خیرخواهانه، انفاق، اصول حاکم بر رفتار خیرخواهانه
  • یعقوب جمالی، علی جابری* صفحات 159-174

    مفهوم «خودگرایی» در علوم انسانی و اخلاق هنجاری به تبیین انگیزه رفتار انسان می‌پردازد. در دیدگاه حاکم بر ادبیات اقتصادی، انگیزه‌ها عمدتا محصور در انگیزه‌های خودگرایانه شده و سایر انگیزه‌ها در طول آن دیده می‌شود. این رویکرد حتی در اقتصاد اسلامی نیز بسیار رایج است؛ با این تفاوت که در اقتصاد متعارف انگیزه‌های مزبور خودخواهانه مادی و دنیوی دانسته شده و در اقتصاد اسلامی انگیزه‌های معنوی و اخروی نیز بدان افزوده شده است. در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی، به بررسی نگرش علامه مصباح یزدی در زمینه خودگرایی روان‌شناختی و تمایز آن با ادبیات اقتصادی می‌پردازیم. با توجه به نگرش علامه مصباح‌یزدی مبنی بر وجود گرایش‌ خداگرایی و دیگرگرایی در کنار خودگرایی، تلقی انحصار انگیزه‌ها در انگیزه‌های خودخواهانه و پذیرش خودگرایی روان‌شناختی محل تامل است. نتایج پژوهش حاکی از عدم پذیرش انحصار انگیزه‌ها به انگیزه‌های خودخواهانه در نگرش علامه مصباح یزدی است. ایشان همچنین انگیزه‌های دیگرگرایی و خداگرایی را در عرض انگیزه خودخواهی و نه در طول آن می‌بینند. این نگرش با اقتصاد متعارف در مبانی فلسفی همچون دییسم و اومانیسم، و با ادبیات اقتصادی در وجود گرایش‌های غیرخودخواهانه در عرض انگیزه‌های خودخواهانه و توجه به تاثیرگذاری ارزش‌های اخلاقی بر رفتار اقتصادی متمایز است.

    کلیدواژگان: خودگرایی روان شناختی، خودگرایی اخلاقی، علامه مصباح یزدی، دیگرگرایی، خداگرایی، اقتصاد متعارف، اقتصاد اسلامی
  • سید محمدکاظم رجائی رامشه* صفحات 175-192

    بر اساس آموزه‌های اسلامی و نتایج تجربه صدر اسلام و انقلاب اسلامی، تقویت معنویت به معنای تعمیق ایمان و تقوا در جامعه، مهم‌ترین زیرساخت و عامل پیشرفت اقتصادی است. معنویت، حالت باطنی ناشی از عمق یافتگی باور به خداوند متعال و احساس وجود او در زندگی است. برپایه این تعریف، اقتصاد متعارف به دلیل ابتناء بر سکولاریسم، امانیسم و لیبرالیسم، و انحصار منابع شناخت به حس و تجربه، «اقتصاد معنوی» یا «سرمایه معنوی» را بر نمی‌تابد. بر اساس یافته‌های مقاله که با روش تحلیلی توصیفی انجام شده، وجود ایمان و تقوی در انسان در گام اول بهره‌وری نیروی انسانی را ارتقا می‌بخشد. با تعمیق ایمان و ارتقای تقوی، روحیه جهادی در نیروی انسانی شکل گرفته، فرهنگ جهادی با ارتقای مضاعف در انگیزه نیروی انسانی، بهره‌وری و کارآیی موجب شکل‌گیری کار و حرکت جهادی خواهد شد و از این طریق پیشرفت اقتصادی مضاعف را به ارمغان خواهد آورد. انسان مومن و پرهیزگار، در استفاده صحیح، دقیق و کارآ از سرمایه‌های طبیعی، فیزیکی و دارایی پولی سرآمد است. جامعه معنوی، رکود، توقف و ایستایی و عدم استفاده بهینه از امکانات و همچنین ساختارها و نهادهای ناکارامد را بر نمی‌تابد. بنابراین، معنویت از مسیر انگیزه، با تغییر رفتار، ساختارها را بازتعریف و نهادهای جامعه، به‌ویژه نهاد حکمرانی و بازار را در جهت پیشرفت دگرگون می‌سازد.

    کلیدواژگان: معنویت، رشد اقتصادی، پیشرفت، حرکت جهادی، تاثیر معنویت بر پیشرفت اقتصادی
  • عبدالمحمد کاشیان* صفحات 193-210

    بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و استقرار حکومت اسلامی این انتظار به‌وجود آمد که زکات نقش بسیار مهمی در مدیریت اقتصادی ایران ایفا کند. علی‌رغم دغدغه‌های جدی برای این امر و تحقیقات گسترده علمی در این زمینه، مجموعه دلایلی از جمله مسایل فقهی سبب شد که این موضوع در حد شایسته به سرانجام نرسد. بررسی فقه مالیات‌های اسلامی همراه با انطباق آن با شرایط جمهوری اسلامی ایران دلالت بر آن دارد که تنها برخی از آرای فقهی در خصوص زکات، امکان نظام‌سازی را ایجاد می‌کند که عمدتا نظریه‌های غیر مشهور می‌باشند. این مقاله با استفاده از روش تحلیلی به بررسی 24 سناریوی فقهی مختلف در زمینه رابطه مالیات‌های اسلامی و متعارف از نظر تقدم-تاخر و جانشین-مکمل‌بودن و همچنین نظریات فقهی شمول زکات و ظرفیت‌های بهره‌مندی از آن می‌پردازد. بر اساس نتایج پژوهش، تنها در 7 سناریو امکان بهره‌گیری از زکات در نظام‌سازی وجود دارد. از میان این 7 سناریو، در 3 مورد، امکان اصالت دادن به زکات و مکمل بودن مالیات‌های متعارف در پرتو وجوب زکات پول، زکات مال‌التجاره و شمول خمس در زکات وجود دارد. در 4 سناریو نیز صرفا با تعیین موارد مشمول زکات، حسب نظر حاکم جامعه اسلامی امکان نظام‌سازی زکات وجود دارد. در مورد 4 سناریوی اخیر «نظریه یکسانی» مطرح شده است. 

    کلیدواژگان: زکات، مالیات، فقه، خمس، نظریه یکسانی
  • سید محمدعلی موسوی*، محمدجواد توکلی صفحات 211-230

    طبق تبصره 48 قانون بودجه 1380 و ماده 77 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی مصوب 27/11/1380، دولت موظف است آمارهای مالی خود را مطابق دستورالعمل پیشنهادی صندوق بین‌المللی پول موسوم به دستورالعمل آمارهای مالی دولت (GFS) تنظیم کند. این دستورالعمل بین‌المللی دربردارنده مجموعه‌ای از مفاهیم‌، تعاریف‌، طبقه‌بندی‌ها و قوانین حسابداری است. یافته‌های این تحقیق که با روشی تطبیقی-تحلیلی انجام شده است، از ناسازگاری برخی مبانی، تعاریف، اهداف و الزامات این دستورالعمل با آموزه‌های دینی و اسناد بالادستی کشور حکایت دارد. این دستورالعمل عمدتا با هدف افزایش شفافیت بودجه کشورها در راستای بهره‌مندی شرکت‌های چند ملیتی و گسترش سیاست‌های جهانی‌شدن تنظیم شده است. استفاده از این دستورالعمل در بودجه‌ریزی کشور نه تنها باعث بهبود شفافیت نشده، بلکه زمینه‌ساز آسیب‌هایی همچون آزادسازی بی‌ضابطه قیمت‌‌گذاری‌ها، حداقلی کردن مداخله حاکمیت در اقتصاد، محدود کردن منابع درآمدی دولت و غلبه نگاه سکولار در هزینه‌کردهای دولت بوده است. ترکیب الزامات این سند با برخی رویه‌های موجود در بودجه‌ریزی کشور، حتی موجب انفعال در حسابداری بودجه، افزایش پیچیدگی سند بودجه و طولانی‌شدن فرآیند بودجه‌ریزی شده است. مشکلات موجود لزوم تدوین رویکرد بومی در تنظیم آمارهای مالی دولت را ضروری می‌سازد.

    کلیدواژگان: بودجه ریزی، تحول ساختار بودجه، صندوق بین المللی پول، دستور العمل آمارهای مالی دولت GFS، شفافیت بودجه، حسابداری بودجه
  • محمدزمان رستمی، محمدهادی رستمی* صفحات 231-250

    گسترش رمزارزها در سالیان اخیر باعث بروز ابهاماتی در زمینه ماهیت وکارکردهای آن شده است. در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی به بررسی ماهیت رمزارز بیت‌کوین و کارکردهای اقتصادی آن می‌پردازیم. این مقاله در پاسخ به این سوال که آیا ‌‌بیت‌کوین می‌تواند برای اقتصاد، مفید باشد، این فرضیه را مطرح می‌کند که رمزارزها سبب غیرشفاف‌سازی و اختلال در اقتصاد می‌شوند. بنا به یافته‌های مقاله، رمزارزها برغم داشتن مزایایی همچون تسهیل امور مالی و کاستن از نظارت‌های محدودکننده بانک‌های مرکزی، می‌توانند باعث بروز مشکلات اقتصادی متعددی شوند. در این زمینه، ‌بیت‌کوین به‌عنوان پرکاربردترین و با ارزش‌ترین رمز ارز، پولی موهوم، بدون اعتبار واقعی و نااطمینان است و هر لحظه می‌تواند اعتبار خود را از دست دهد و ضرر بسیاری بر دارندگان وارد سازد. انتشار و گسترش این رمزارز با خلق پول، سفته‌بازی تورم‌زا و فعالیت‌های غیرقانونی همراه است. ازاین‌رو، رمزارز بیت‌کوین و سایر رمزارزها به نفع اقتصاد جامعه نبوده و سیاست‌گذار می‌باید مانع از شکل‌گیری و گسترش آن شود.

    کلیدواژگان: رمزارز، پول مجازی، بیت کوین، استخراج رمزارز، مالیت، اکل مال به باطل، ضرر، سفته بازی
|
  • Adel Peyghami, Seyed Hadi Arabi, Mohammad Ne'mati, Husain Zandi Pages 7-28

    The property rights play an important role in organizing the economic system; to the extent that some consider economics to be the science of studying the property rights Property rights determine how individuals benefit or suffer in economic interactions and the framework for resolving conflicts of interest. In the course of the evolution of this concept, the meaning of ownership has changed from an absolute right - that is in the possession of the owner - to the concept of a package of rights. Accordingly, in the ownership of an asset, there is a set of rights and the right owner. Each right is related to a set of rules that determine how that right is applied for the right holder and other obligors. This perception of ownership provides an analytical system for organizing all kinds of assets, charities and gifts, which its application in the analysis of private goods and common resources has precedent. Using an analytical application method, this paper uses this approach in the case of money and specifically in the case of money creation. To organize the issue of money creation, the result of this approach provides a matrix of rights and rules that any monetary school, including in Islamic economics, should be able to complete the blocks of this matrix.

    Keywords: Ownership, Property rights, Rights package, Money, Money creation
  • Mohammad Baqer Shirmehanji *, Mohammad Javad Nourahmadi, Mohammad Ismail Tavassoli Pages 29-50

    The relationship between corporate governance mechanisms and the financial performance of Islamic banks has been extensively studied in previous empirical research. However, the results differ mainly due to the heterogeneity of the samples used in the experimental research. To explain and draw conclusions from these different results, this paper presents the results of meta-analysis of existing studies on the relationship between the five mechanisms of corporate governance and financial performance of Islamic banks. Independence of board members, number of board members, sharia oversight board, dual role of director and audit committee. Reviewing the content and results of individual studies based on the meta-analysis protocol, seventeen studies were excluded for selection analysis and studies that did not fit the protocol, or whose information was not sufficient to extract data. Extracting and coding, the quantitative results of seventeen studies were used to combine the results. The results of combining and concluding studies show that Islamic banks will have better financial performance if they have 1) more proportion of independent managers in the board of directors 2) larger sharia supervisory board 3) more board members 4) dual role of the CEO 5) and the audit committee.

    Keywords: Corporate governance, Financial performance, Islamic banks, Meta-analysis approach
  • Mahdi Khatibi * Pages 51-68

    To provide the expenses of Qarḍ-al Hassan loans in the banking system is one of the challenges of interest-free banking. Using an analytical-comparative method, this paper studies the Qarḍ-al Hassan usury loan commission. Calculating the costs, in the common method in the country's banking system, the bank receives the equivalent of 4% of the facilities from the customer in the form of a contract. Some consider receiving a large amount of money to be usury and illegal, even if it is under a fee and equivalent to expenses. The findings show that there is no problem in receiving the 4% the Qarḍ-al Hassan loans as commission. It is important that the total fee received does not exceed the bank charges. Evaluating the alternative commission proposals and reviewing the cost-effective components in calculating the commission, a new proposal was presented in this paper. Based on the proposed model, the bank can entrust the costs directly to the customer. In case of impossibility of deferring costs, the bank handles costly affairs on behalf of the customer to cover the costs from the beginning, or to finance these items from other suggested sources.

    Keywords: Commission, Qarḍ-al Hassan loans, Interest-free banking, Usury
  • Seyed Javad Emadi*, Mehdi Jafari, Ruhollah Ebadi, Farnaz Falahati Pages 69-90

    The development of Istisna securities as one of the Islamic financial instruments requires identifying and analyzing its risk. This article seeks to select the model and the optimal risk coverage solution in the operating models of Istisna securities. According to the findings, the selection of the optimal model in the risk coverage of Istisna securities has led to attracting liquidity of risk-averse groups of investors and will provide the financial resources needed by economic institutions in the community. Using a descriptive-analytical method, using the questionnaire tool and its distribution in the statistical community of scientific elites and financial market experts and specialists and utilizing the five-choice Likert spectrum this research has been proposed. The results show that among the operational models of Istisna securities, the Islamic Stock Exchange model is the best model. Among the risk hedging strategies, the central bank strategy and the commitment method can be recommended as the best strategies. 

    Keywords: Istisna securities, Risk coverage, Risk coverage strategies
  • Hossein Reza'ei* Pages 91-110

    Justice has several concepts and criteria. In any sense, it will reduce the class gap, poverty and increase the per capita income. That is why justice should be one of the pillars of a Moqavemah economy. This paper tries to deduce the components of economic justice from the general policies of the Moqavemah economics. Then, using the system dynamics approach, the causal relationships of the factors causing the class gap were plotted with Wensim software to identify the plagues and obstacles to the realization of economic justice. Comparing the components of justice in a Moqavemah economy with the mentioned causal patterns provides a roadmap for economic justice. Analysis of causal relations shows that oil revenues have a high share in the government budget. This dependence has led the government to neglect to improve the business environment, reform the tax structure and the government's financial indiscipline which has led to rising unemployment, inflation and a permanent government budget deficit. The results show that without reforming the tax structure, government financial discipline and improving the business environment, one cannot hope to reduce the class gap in the long run.

    Keywords: Economic Justice, Resistance Economy, System Dynamics
  • Mohammad Javad Tavakoli * Pages 111-136

    One of the important issues in the evaluation of Islamic economics is the mechanism of incorporating values in the theories of Islamic economics. This analytical study can help Islamic economics researchers to incorporate values into their theories. The findings show that values incorporate the theories of Islamic economics in the form of epistemological and moral judgment values (ideal, behavioral, structural and policy-making judgment values). Epistemological value judgment indicates the value orientation of Islamic economics researcher in producing knowledge of Islamic economics. The most important part of the moral value judgment in Islamic economics is determining and defining the goals of the Islamic economic system, ranking the goals, and formulating economic indicators. The behavioral value judgment also indicates the standards of desirable economic behavior. The structural value judgment also suggests recommending desirable institutional structures in areas such as property rights and government intervention. Finally, the policy value-arbitration including the policies and measures to improve the performance of the economic system within the framework of the institutional structure and behavioral standards are assumed. Although moral values are assumed in theory; but then they will be judged upon value and will be the basis of value advice of economists. Therefore, the cycle of values in Islamic economic theories can be explained by distinguishing between assumptions, judgments and value advice.

    Keywords: Islamic economics, Values, theories of Islamic economics, Normative economics, Positive economics, Islamic school of economics
  • Seyed Reza Hosseini*, Mustafa Kazemi Najafabadi Pages 137-158

    Although benevolent behaviors are an important part of economic activities, desirable behaviors are less studied in this section. Using a descriptive-analytical method, referring to Quranic verses and narrations and given the role of the charitable sector in repairing the shortcomings of market and government performance as well as the specific problems of charitable activities, this paper seeks to discover and present ethical principles governing the behavior of donors and recipients of charitable funds. According to the findings, the general rule in benevolent behaviors is to "helping others by self-sufficiency." Sub-rules governing helping others - as part of a Muslim's income allocation program, including taking care of others instead of satisfying his or her own desires, moderation in the distribution of income among social workers, moderation in the distribution of income between social care, current personal expenses and savings for the future, seeking divine satisfaction in charity, observing the priority of the recipients of help in the order of closest to closest, observing moderation, respecting the self-esteem and dignity of the recipients, supervision in granting and avoiding storing and allocating charitable funds quickly. Adherence to these rules and principles in the behavior of the charity sector will improve the performance of this sector and create a more appropriate institution to complement the performance of the market and the government.

    Keywords: Benevolence sector, Charity, Principles governing benevolent behavior
  • Yaqub Jamali, Ali Jaberi * Pages 159-174

    The concept of "egoism" in the humanities and normative ethics explains the motivation of human behavior. From the point of view of the current economic literature, motives are largely confined to egoistic motives, and other motives are seen along with it. This approach is very common even in Islamic economics; with the difference that in conventional economics these egoistic motives are considered materialistic and worldly, but in Islamic economics spiritual and otherworldly motives. Using an analytical method, this paper studies the concept of psychological egoism in Allameh Mesbah Yazdi's attitude and its distinction with economic literature. Considering man's tendency towards God and others along with egoism, from the point of view of Ayatollah Mesbah Yazdi, limiting motives to selfish motives and psychological egoism is not easily acceptable. He also sees man's tendency towards God and towards others along with the motive of egoism, not in line with it. This view is distinct from conventional economics in terms of philosophical foundations such as deism, humanism, and from economic literature in terms of accepting non-selfish tendencies along with selfish motives and attention to the impact of moral values on economic behavior.

    Keywords: Psychological egoism, Ethical egoism, Allameh Mesbah Yazdi, tendency towards others, Godliness, Conventional economics, Islamic economics
  • Seyed Mohammad Kazem Raja'ei Ramsheh*, Seyed Mohammad Taqi Hashemi Pages 175-192

    According to Islamic teachings, the experiences of the beginning of Islam and the Islamic Revolution, the strengthening of spirituality - meaning the deepening of faith and piety in society - is the most important infrastructure and factor of economic development. Spirituality is the esoteric state resulting from the deepening of belief in God Almighty and the feeling of His existence in life. According to this definition, conventional economics does not tolerate "spiritual economics" or "spiritual capital" because it is based on secularism, humanism, and liberalism, and the monopoly of the sources of cognition on sense and experience. Using a descriptive-analytical method, this paper shows that faith and piety in the first step, improve the productivity of human resources. Therefore, deepening faith and promoting piety and jihadi culture are interrelated with economic development. The faithful and pious man excels in the accurate and efficient use of natural, physical and monetary resources. The spiritual community does not tolerate stagnation and inefficient use of facilities as well as dysfunctional structures and institutions. Changing motivations and behaviors and redefining the structures and institutions of society, spirituality, leads governing institutions and the market to development.

    Keywords: Spirituality, Economic growth, Development, Jihadi movement, the impact of spirituality on economic development
  • Abdolmohammad Kashian* Pages 193-210

    After the victory of the Islamic Revolution in Iran and the establishment of the Islamic government, it was expected that zakat would play a very important role in Iran's economic management. Despite serious concerns about this matter and extensive scientific research in this field, a set of reasons, including jurisprudential issues, prevented the realization of this matter. Examining the jurisprudence of Islamic taxes along with its compliance with the conditions of the I.R.I. indicates that only some jurisprudential opinions on zakat allow systematization, which are mainly unpopular theories. Using an analytical method this paper examines 24 different jurisprudential scenarios in the field of the relationship between Islamic and conventional taxes in terms of precedence-delay and substitution-complementarity as well as jurisprudential theories on the inclusion of zakat and the capacity to benefit from it. According to the results, it is possible to use zakat in systematization in only 7 scenarios. Out of these 7 scenarios, in 3 cases, it is possible to give originality to zakat and to supplement the conventional taxes in the light of the obligation of zakat on money, zakat on trade and the inclusion of khums (one-fifth) on zakat. In 4 scenarios, it is possible to systematize zakat only by determining the cases subject to zakat, according to the ruler of the Islamic society. In the last 4 scenarios, the "same theory" has been proposed.

    Keywords: Zakat, Tax, Jurisprudence, Khums, the same theory
  • Seyed Mohammad Ali Mousavi *, Mohammad Javad Tavakoli Pages 211-230

    Due to Note 48 of the 1380 H. SH. Budget Law and Article 77 of the Law on Regulating a Part of Financial Regulations approved on 11/27/1380, the government is obliged to adjust its financial statistics in accordance with the proposed IMF guidelines called the Government Financial Statistics Manuals (GFS). This international guideline contains a set of accounting concepts, definitions, classifications and rules. Using a comparative-analytical method the findings of this study indicate the incompatibility of some principles, definitions, goals and requirements of this instruction with religious teachings and upstream documents of the country. The directive seeks to increase the transparency of countries' budgets in the interests of multinational corporations and to expand globalization policies. The effects of this directive on the country's budgeting not only did not improve transparency, but also led to harms such as irregular liberalization of pricing, minimizing governance intervention in the economy, limiting government revenue sources and the prevailing secular view in government spending. The combination of the requirements of this document with some of the existing procedures in the country's budgeting has even led to passivity in budget accounting, increasing the complexity of the budget document and prolonging the budgeting process. Existing problems necessitate the development of a local approach to the compilation of government financial statistics.

    Keywords: Budgeting, Budget structure transformation, International Monetary Fund, GFS, Government Financial Statistics Manuals, Budget transparency, Budget accounting
  • Mohammad Zaman Rostami, Mohammad Hadi Rostami* Pages 231-250

    Given the expansion of cryptocurrencies in recent years, ambiguities have been created about its nature and functions. Using an analytical method this paper studies the nature of Bitcoin cryptocurrencies and its economic functions. To answer the question of whether bitcoin can be beneficial to the economy, it has been hypothesized that cryptocurrencies can cause confusion and disruption to the economy. According to the findings, cryptocurrencies, despite its benefits such as facilitating finances and reducing restrictive central bank supervision, can cause a number of economic problems. In this regard, Bitcoin, as the most widely used and valuable currency code, is an imaginary and unreliable currency and at any moment it can lose its credibility and cause a lot of damage to its owners. Currency cryptocurrency is associated with money creation, inflationary speculative and illegal activities. Therefore, Bitcoin and other cryptocurrencies are not in the interest of society's economy and policy makers should prevent its formation and expansion. 

    Keywords: Cryptocurrencies, Virtual money, Bitcoin, Cryptocurrency mining, Tax, Unjust Possession, Loss, Speculation