فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت
سال هفدهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدمهدی امین، فاطمه کریمی*، علی فاتحی زاده، حسین موحدیان عطار صفحات 250-260
    مقدمه

    تصفیه فاضلاب های صنعتی به دلیل وجود آلاینده های متفاوت با غلظت های بالا، همواره مشکل و پرهزینه بوده است. کاربرد نیزارهای مصنوعی به دلیل عدم نیاز به منابع انرژی خارجی و مواد و تجهیزات لازم جهت کاهش آلاینده ها، مقرون به صرفه می باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین کارایی نیزارهای زیرسطحی افقی و عمودی در حذف آلاینده ها از فاضلاب شهرک صنعتی مورچه خورت و مقایسه آن با کارایی سیستم انعقاد، لخته سازی و فیلتراسیون واحد استحصال پساب در تصفیه خانه این شهرک صنعتی بود.

    روش ها

    دو نیزار افقی و عمودی در ابعاد پایلوت و دو رآکتور شاهد (بدون گیاه) به مدت هشت ماه بهره برداری شد و کارایی آن ها در حذف شاخص های جامدات معلق (Total suspended solids یا TSS)، اکسیژن خواهی شیمیایی (Chemical oxygen demand یا COD)، کدورت، ترکیبات فسفره و نیتروژنه و باکتری های شاخص بررسی گردید. نیزار افقی دارای ابعاد 8/0 × 65/0 × 2 متر و شیب کف 1 درصد در نظر گرفته شد. زمان ماند هیدرولیکی، 6 روز و دبی فاضلاب ورودی، 2/0 مترمکعب در روز تنظیم گردید. نیزار زیرسطحی عمودی دارای ابعاد 2 × 60/0 × 4 متر و شیب کف 1 درصد بود. پایلوت شاهد (بدون نی) نیز مشابه نمونه های افقی و عمودی طراحی گردید. یافته ها با کارایی سیستم راهبری انعقاد، لخته سازی و فیلتراسیون واحد استحصال پساب مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    کارایی نیزار عمودی در حذف TSS، COD، کدورت، ترکیبات فسفره و نیتروژنه و باکتری های شاخص به ترتیب 1/58، 4/62، 4/73، 4/20، 3/21 و 5/40 درصد؛ کارایی نیزار افقی به ترتیب 0/57، 6/52، 3/70، 4/22، 2/18 و 1/39 درصد و کارایی سیستم انعقاد، لخته سازی و فیلتراسیون متداول به ترتیب 3/85، 7/69، 5/81، 2/69، 9/73 و 2/78 درصد به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نیزار عمودی در خصوص بیشتر شاخص ها کارایی بالاتری نسبت به افقی داشت، اما هر دو نوع این نیزارها نسبت به فرایند متداول استحصال پساب تصفیه خانه، راندمان کمتری را نشان داد. اگرچه هزینه های بهره برداری نیزار کم است، اما این سیستم ها به دلیل کارایی پایین با هدف استحصال به تنهایی، نمی توانند به عنوان جایگزین فرایند پیش تصفیه متداول انعقاد، لخته سازی و فیلتراسیون واحد استحصال پساب تصفیه خانه شهرک صنعتی در نظر گرفته شوند.

    کلیدواژگان: نیزار مصنوعی، تصفیه آب، فاضلاب صنعتی، استفاده مجدد
  • امین باقری کراچی*، سهراب صادقی، روح الله سال افزون صفحات 261-268
    مقدمه

    اگر سبک زندگی دانشجویان ناسالم باشد، دیر یا زود بیماری گریبان آنان را می گیرد و اگر سبک زندگی سالم پیشه دانشجویان باشد، سلامتی محصول چنین انتخابی خواهد بود. پژوهش حاضر با هدف بررسی علل سبک زندگی ناسالم در دانشجویان دانشگاه فرهنگیان انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده گردید. جامعه آماری تحقیق متشکل از همه دانشجویان پسر دانشگاه فرهنگیان فارس بود که از بین آنان، یک نمونه 20 نفره به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. فرایند گزینش نمونه ها و جمع آوری داده ها (اتمام نمونه گیری) تا اشباع نظری داده ها ادامه یافت. ابزار پژوهش، مصاحبه نیم ساختار یافته بود. تمام مصاحبه ها در محیط دانشگاه در فاصله زمانی فروردین تا مهر سال 1398 انجام گرفت. هر مصاحبه حدود 45 دقیقه به طول انجامید. در ابتدای مصاحبه، از مشارکت کنندگان درخواست شد که سبک زندگی خود در زمینه سلامت را تشریح کنند. در ادامه، متناسب با پاسخ مشارکت کنندگان، سوالات بعدی هم پرسیده شد. برای اطمینان از اعتبار داده ها، از روش های مختلفی مانند بررسی مداوم داده ها، تحلیل هم زمان آن ها، بازخورد به مصاحبه شوندگان، تخصیص زمان کافی و بازنگری ناظری استفاده گردید.  

    یافته ها

    6 مقوله بیش از همه در داده ها و مصاحبه ها خود را نمایان ساخت. به عبارت دیگر، پاسخ دهندگان به طرق مختلف، از 6 مقوله «الگوی غذایی، مدیریت سلامت، خواب و استراحت، تحرک جسمانی، بهداشت فردی و محیطی، بهداشت روانی» سخن گفتند.

    نتیجه گیری

    دانشجویان در همه مولفه های سبک زندگی سالم به مشکلات قابل توجهی اشاره نمودند که نیازمند توجه بیشتر مسوولان دانشگاه می باشد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، سبک زندگی سالم، سلامت
  • فرحناز حائری، سید پیام شریعت پناهی، مرضیه کافشانی* صفحات 269-274
    مقدمه

    چاقی نوعی اختلال متابولیکی است که امروزه به صورت یک اپیدمی درآمده و طی چند دهه اخیر، شیوع آن در گروه های سنی مختلف از جمله کودکان افزایش یافته است. چاقی در کودکان با استفاده از مراجع ایرانی، World Health Organization (WHO)، Centers for Disease Control and Prevention (CDC)و International Obesity Task Force (IOTF) قابل تشخیص می باشد. از آن جا که عوامل محیطی و نژادی می توانند بر شاخص های تن سنجی تاثیرگذار باشند، نمایه توده بدنی (Body mass index یا BMI) نیز می تواند در جوامع مختلف، متفاوت باشد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین شیوع چاقی در کودکان بدو ورود به دبستان های شهرستان مهریز و مقایسه آن با منحنی های مرجع BMI انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه که به صورت مقطعی و توصیفی- تحلیلی انجام گرفت، 1209 دانش آموز بدو ورود به دبستان وارد تحقیق شدند. جنسیت، وزن و قد دانش آموزان ثبت و سپس BMI آن ها به روش تقسیم وزن بر حسب کیلوگرم به مجذور قد بر حسب مترمربع محاسبه گردید. تعیین چاقی به عنوان صدک بالاتر از 95 به استناد چهار مرجع ایرانی، WHO، CDC و IOTF مورد بررسی قرار گرفت. پرسش نامه دیگری نیز جهت بررسی برخی از عوامل تکمیل شد.

    یافته ها

    شیوع چاقی در کودکان بدو ورود به دبستان های شهرستان مهریز بر اساس چهار مرجع CDC، WHO، IOTF و ایرانی به ترتیب برابر 2/6، 9/6، 8/3 و 9/6 درصد گزارش گردید.

    نتیجه گیری

    شیوع چاقی در کودکان بدو ورود به دبستان های شهرستان مهریز بر اساس مراجع ایرانی و WHO با هم برابر بود و مراجع دیگر شیوع چاقی را به میزان های متفاوتی برآورد کردند. از آن جا که چاقی ارتباطی بسیار پیچیده ای با عوامل محیطی، ژنتیکی، فرهنگی و سبک زندگی دارد، پیشنهاد می شود هر کشوری بر اساس مرجع BMI همان کشور و یا از مرجع WHO جهت تعیین چاقی استفاده نماید.

    کلیدواژگان: چاقی، کودک، نمایه توده بدنی
  • سیما میزبانی، زهرا قصری، فاطمه صداقت فرد، حافظ گمرکی، مریم عمیدی مظاهری* صفحات 275-281
    مقدمه

    بررسی وضعیت سلامت روان دانشجویان و عوامل مرتبط با آن، یکی از راه های مهم برای رسیدن به توسعه دانشگاهی است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سلامت روان با خودکنترلی و رضایت از زندگی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که بر روی 230 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی و دکتری عمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه های اطلاعات دموگرافیک، سلامت عمومی (General Health Questionnaire یا (GHQ-28، خودکنترلی Tanji و رضایت از زندگی Diener بود. داده ها در نرم افزارSPSS  و سطح اطمینان 95 درصد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    49 درصد دانشجویان از سلامت روان برخوردار بودند و وضعیت سلامت روان در مردان و افراد متاهل بهتر بود. همچنین، همبستگی معنی داری بین سلامت روان، خودکنترلی و رضایت از زندگی وجود داشت.

    نتیجه گیری

    سلامت روان بر رضایت از زندگی و خودکنترلی دانشجویان تاثیر دارد. بنابراین، توصیه می شود جلسات مشاوره فردی با دانشجویان برگزار گردد و در برنامه آموزشی آن ها به مبحث رضایت از زندگی پرداخته شود و به منظور حفظ خودکنترلی بالا در دانشجویان و پیشگیری از وقوع رفتارهای ناهنجار در دانشگاه ها، این موضوع مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، خودکنترلی، رضایت، دانشجو
  • مژگان رضازاده، زهره فتحیان دستگردی*، زهرا حیدری صفحات 282-289
    مقدمه

    با توجه به شیوع گستردگی استفاده از اینترنت در بیشتر جوامع و بروز پدیده ای به نام وابستگی اینترنتی که پیامدهای بسیاری در سبک زندگی افراد به همراه دارد، لازم است عوامل مرتبط و یا تبیین کننده رفتار در سنین پایین تر مورد بررسی قرار گیرد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین اعتیاد به اینترنت و ارتباط آن با ابعاد مختلف عملکرد خانواده در نوجوانان بود.

    روش ها

    این مطالعه از نوع مقطعی (توصیفی- تحلیلی) بود که در آن، 604 دانش آموز نوجوان از مدارس خمینی شهر به روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسش نامه اعتیاد به اینترنت Young (Internet Addiction Test یا IAT) و پرسش نامه بررسی عملکرد خانواده بر مبنای الگوی McMaster (Family Assessment Device یا FAD) بود. جهت بررسی همبستگی داده ها و بررسی نسبت شانس، از آزمون همبستگی و آنالیز رگرسیون استفاده گردید. داده ها در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بررسی ارتباط بین متغیرهای عملکرد خانواده و اعتیاد به اینترنت نشان داد که تقریبا تمام ابعاد عملکرد خانواده شامل «ارتباط، نقش، همراهی عاطفی، آمیزش عاطفی، کنترل رفتاری و عملکرد کلی» با اعتیاد به اینترنت همبستگی مثبت و معنی داری داشت (05/0 > P)، اما نتایج آنالیز رگرسیون خطی در بررسی نسبت شانس حاکی از آن بود که فقط توانایی همراهی عاطفی [19/1 = Odds ratio (OR)]، آمیزش عاطفی (08/1 = OR) و عملکرد خانواده (07/1 = OR) در اعتیاد به اینترنت نسبت شانس معنی داری داشت (01/0 > P).

    نتیجه گیری

    با توجه به رابطه معنی دار بین ابعاد مختلف عملکرد خانواده و اعتیاد به اینترنت، هرچه توانایی های ایفای نقش، همراهی عاطفی، آمیزش عاطفی و کنترل رفتار در خانواده ها بالاتر باشد، اعتیاد به اینترنت بین دانش آموزان پایین تر خواهد بود. بنابراین، عملکرد خانواده می تواند تبیین کننده معنی داری برای رفتار اعتیاد به اینترنت در نوجوانان باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، عملکرد خانواده، نوجوان
  • فرانک روان مهر، محمدعلی چیت ساز، ناصر حجازی صفحات 290-296
    مقدمه

    مدرسه دومین نهادی است که کودک برای یادگیری در سطح گسترده‌تر به آن قدم می‌گذارد. حفظ سلامت جسمی، روانی و اجتماعی کودکان و نوجوانان به عنوان آینده‌سازان کشور، بسیار مهم می‌باشد. بهبود شرایط زندگی این گروه می‌تواند گام بزرگی در سلامت جامعه و پیشگیری از بیماری‌های سنین بالاتر و صرفه‌جویی در هزینه‌های درمانی باشد. بنابراین، آموزش بهداشت در کلیه مقاطع تحصیلی مدارس به ویژه ابتدایی و راهنمایی، در ارتقای سلامت دانش‌آموزان و جامعه نقش مهمی دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین میزان تاثیر آموزش اصول بهداشتی ارایه شده توسط مربیان بهداشت مدارس بر عملکرد دانش‌آموزان دختر مقطع ابتدایی شهر اصفهان بود.

    روش‌ ها

     در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 194 نفر از دانش‌آموزان دختر مشغول به تحصیل در سنین 8 تا 12 سال به صورت تصادفی ساده از مدارس مقطع ابتدایی دخترانه ناحیه 5 شهر اصفهان و 60 نفر مربی بهداشت به صورت سرشماری در سال تحصیلی 98-1397 انتخاب شدند. ابزار تحقیق، دو پرسش‌نامه محقق ساخته شامل سوالاتی در حیطه‌های بهداشت فردی، معاینات دوره‌ای، سلامت روانی دانش‌آموزان و توانمندی دانش‌آموزان بود. داده‌ها با استفاده از آمارهای توصیفی، آزمون ضریب همبستگی Pearson، Spearman و t در نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 

    یافته‌ ها

    بین توانمندسازی دانش‌آموزان با میزان رعایت اصول بهداشت فردی (585/0 = r، 001/0 > P)، بهداشت عمومی (503/0 = r، 001/0 > P)، سلامت روانی (304/0 = r، 018/0 = P) و دفعات معاینات دوره‌ای (266/0 = r، 044/0 = P) ارتباط معنی‌داری وجود داشت. بین آموزش مباحث بلوغ با رعایت بهداشت فردی (585/0 = r، 001/0 > P)، بهداشت عمومی (609/0 = r، 001/0 > P)، سلامت روانی (503/ 0= r، 018/0 = P)، ارتباط با مربی (261/0 = r، 050/0 = P) معاینات دوره‌ای (317/0 = r، 015/0 = P) و توانمندی دانش‌آموزان (549/0 = r، 001/0 > P) ارتباط معنی داری مشاهده گردید.

    نتیجه‌ گیری

    آموزش‌های بهداشتی در مدارس، بر ارتقای سطح بهداشت فردی، بهداشت عمومی و سلامت روانی دانش‌آموزان موثر است و هرچه دانش‌آموزان تحت تاثیر آموزه‌های بهداشتی قرار گیرند و زمان معاینات دوره‌ای بیشتر باشد، بر توانمندی دانش‌آموزان در رعایت اصول بهداشتی فردی و عمومی در جامعه اثر بیشتری خواهد داشت. نتایج بیانگر موثر بودن آموزش‌های بهداشتی مدارس در افزایش آگاهی و بهبود نحوه عملکرد دانش‌آموزان در زندگی خود و خانواده بود.

    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، اصول بهداشت فردی، بهداشت عمومی
  • حشمت الله مرادپور، بیژن بینا، حمیدرضا پورزمانی، مراد محمودی برام* صفحات 297-302
    مقدمه

    نیترات یکی از مهم ترین آلاینده های منابع آب زیرزمینی به شمار می رود که به طور عمده ناشی از کودهای کشاورزی و دفع غیر اصولی فاضلاب و از نظر ایجاد مخاطرات سلامتی بسیار بااهمیت است. هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی منابع آلاینده و پهنه بندی نیترات در منابع آب زیرزمینی منطقه تیران و کرون در غرب اصفهان با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (Geographic information system یا GIS) و بررسی وضعیت نیترات در سفره آب زیرزمینی منطقه بود.

    روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود که بر روی 40 منبع آب زیرزمینی شهرستان تیران و کرون در منطقه غرب اصفهان طی یک دوره چهار ساله صورت گرفت. آزمایش نیترات به وسیله دستگاه اسپکتروفتومتری انجام شد. نتایج به دست آمده با استفاده از آزمون One-way ANOVA در نرم افزار های GIS و SPSS پهنه بندی و تحلیل گردید. به منظور مقایسه میانگین مقدار نیترات منابع آب با استاندارد مربوط، آزمون t مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نیترات در سال های 1392، 1393، 1394 و 1395 به ترتیب 27/17 ± 29/42، 55/16 ± 33/43، 95/16 ± 09/45 و 1/18 ± 29/47 میلی گرم در لیتر بر حسب نیترات بود و بیشترین مقدار نیترات بر اساس نقشه درون یابی، به قسمت های مرکزی اختصاص داشت. بهترین روش درون یابی برای نیترات با توجه به نرمال بودن توزیع داده ها، کریجینگ معمولی و مدل های گوس و نمایی بود. بر اساس نتایج آزمون One-way ANOVA، تفاوت معنی داری بین میانگین نتایج در سال 1395 با میانگین اندازه گیری شده در سال های مختلف وجود نداشت (05/0 < P). نتایج آزمون t نشان داد که میانگین نیترات در سال های 1394 و 1395 کمتر از استاندارد جهانی (50 میلی گرم در لیتر) (05/0 < P) بود.

    نتیجه گیری

    غلظت نیترات در منابع آبی منطقه در حد استاندارد می باشد، اما با توجه به مقادیر آن و تغییرات سه سال گذشته، احتمال افزایش و عبور از حد استاندارد دور از انتظار نیست. همچنین، با توجه به نقشه های پهنه بندی، میانگین نیترات در قسمت مرکزی شهرستان بالاتر از سایر قسمت ها گزارش گردید. با توجه به جهت جلوگیری از روند افزایشی نیترات، مدیریت صحیح در مصرف کودهای ازته، تغییر کاربری اراضی، ساخت تصفیه خانه فاضلاب و اقدامات آموزشی لازم باید مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، آلودگی، منابع آب زیرزمینی، نیترات، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • ملوک طهماسبی *، سید احمد احمدی صفحات 303-310
    مقدمه

    برخی از کودکان از نظر هوش کلامی و خلاقیت، ادبیات لغاتی و در نتیجه، مهارت‌هایی مانند خواندن و نوشتن دچار مشکل هستند. استفاده از روش‌های مناسب کودکان مانند قصه درمانی، شاید بتواند به بهبود یادگیری و پیشرفت تحصیلی کودکان در آینده کمک نماید. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر قصه درمانی بر هوش کلامی، خلاقیت و ادبیات لغاتی کودکان مهدکودک توحید شهر اصفهان صورت گرفت.

    روش‌ ها

     این مطالعه از نوع تجربی پیش‌آزمون- پس‌آزمون همراه با گروه شاهد بود. به همین منظور، از بین کلیه کودکان مهدکودک توحید شهر اصفهان در سال 1397-98، 30 کودک به روش در دسترس انتخاب شدند و به شیوه‌ تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و شاهد (15 نفر) قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش طی 8 جلسه 4 دقیقه‌ای آموزش دیدند. قبل و بعد از اجرای متغیر مستقل، از آزمون هوش Wechsler (Wechsler Intelligence Scale for Children یا WISC) (آزمون درک و فهم کلامی و گنجینه واژگان) و فرم ب آزمون تفکر خلاق Torrance (Torrance Tests of Creative Thinking یا TTCT) به عنوان ابزارهای تحقیق استفاده گردید. داده‌ها با استفاده از آزمون ANCOVA مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ ها

     در مرحله پیش‌آزمون، میانگین هوش کلامی، ادبیات لغاتی و خلاقیت گروه آزمایش به ترتیب 101، 7/10 و 7/58 بود و این مقادیر در مرحله پس‌آزمون به ترتیب 104، 5/11 و 6/65 به دست آمد که بیانگر افزایش متغیرها در مرحله پس‌آزمون نسبت به پیش‌آزمون می‌باشد. همچنین، میانگین هوش کلامی، ادبیات لغاتی و خلاقیت گروه شاهد در مرحله پیش‌آزمون به ترتیب 3/99، 4/10 و 59 گزارش شد که این مقادیر در مرحله پس‌آزمون به ترتیب 99، 05/10 و 6/58 گزارش گردید و تفاوتی در مقادیر متغیرهای گروه شاهد در مراحل پیش‌آزمون و پس‌آزمون مشاهده نشد. بدین ترتیب، آموزش قصه‌گویی تاثیر معنی‌داری بر متغیرهای هوش کلامی (88/12 = F، 001/0 > P)، ادبیات لغاتی (60/14 = F، 001/0 > P) و خلاقیت (48/108 = F، 001/0 > P) داشت.

    نتیجه‌ گیری

     بعضی از دانش‌آموزان در زمینه مهارت‌های کلامی دچار مشکل هستند و از طرف دیگر، مهارت‌های کلامی نوعی از هوش متبلور است. نتایج نشان داد که استفاده از روش قصه‌گویی تاثیر معنی‌داری بر هوش کلامی، خلاقیت و ادبیات لغاتی کودکان گروه آزمایش در مقایسه با گروه شاهد داشته است.

    کلیدواژگان: قصه درمانی، هوش کلامی، خلاقیت، ادبیات لغاتی
  • زهرا صدیقی، الهه عرب عامری*، کیوان ملانوروزی، عبدالله قاسمی، سید کاظم موسوی ساداتی صفحات 311-319
    مقدمه

    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرینات چشم آرام بر اجرا و کینماتیک مهارت پرتاب کردن کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی در سن شش سالگی بود.

    روش‌ها

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون همراه با دوره پیگیری 14 روزه بود. 30 دختر شش ساله دارای اختلال هماهنگی رشدی، در دو گروه تمرین چشم آرام و شاهد قرار گرفتند. در مرحله پیش‌آزمون، شرکت‌کنندگان اقدام به پرتاب 10 کوشش پرتاب کیسه لوبیا نمودند. مرحله اکتساب در 18 جلسه و در هر جلسه 10 کوشش انجام گرفت. پس از اتمام آخرین جلسه تمرینی، در مرحله پس‌آزمون و در دو هفته بی‌تمرینی در مرحله یادداری شرکت‌کنندگان اقدام به پرتاب 10 کوشش پرتاب کیسه لوبیا کردند. در هر یک از مراحل، اطلاعات بینایی با کمک دستگاه ردیابی چشم و داده‌های کینماتیکی به وسیله دوربین سرعت بالا و دقت پرتاب توسط محقق ثبت شد. در نهایت، داده‌ها با استفاده از آزمون Repeated measures ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ ها

     تمرینات چشم آرام، افزایش معنی‌داری بر دقت پرتاب، طول دوره چشم آرام و کینماتیک پرتاب کردن داشت (05/0 > P).

    نتیجه‌ گیری

    نتایج تحقیق حاضر بر اهمیت تمرینات چشم آرام در بهبود مهارت پرتاب کردن و کینماتیک کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی تاکید دارد و به مربیان پیشنهاد می‌شود که از این نوع تمرینات در جهت بهبود این مهارت‌ها استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشدی، تمرینات خیرگی، مهارت های حرکتی
  • زهره رفعتی، محمد غلامی فشارکی* صفحات 320-327
    مقدمه

    یکی از مسایل تاثیرگذار بر بهروری اقتصادی، غیبت از کار به دلیل بیماری (مرخصی استعلاجی) می باشد. با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهش حاضر به بررسی عوامل موثر بر تعداد روز مرخصی استعلاجی ناشی از بیماری های کار و بیماری های داخلی پرداخت.

    روش

    این مطالعه از نوع مقطعی بود و بر روی کارکنان مرد شاغل در کارخانه فولاد مبارکه اصفهان طی سال های 94-1390 انجام شد. بدین منظور، متغیرهای پاسخ تعداد روز مرخصی استعلاجی ناشی از بیماری های داخلی و کار و متغیرهای کمکی شامل نوبت کاری، وضعیت سیگار کشیدن، تحصیلات، سن، سابقه کار، شاخص توده بدنی (Body mass index یا BMI) و شاخص خطر Framingham (Framingham Risk Score یا FRS) بود. جهت تحلیل داده ها، از مدل پواسون دو متغیره با استفاده از روش چند سطحی استفاده گردید.  

    یافته ها

    تحقیق حاضر بر روی 17988 نفر از کارگران با میانگین سن 56/7 ± 13/38 سال و میانگین سابقه کاری 95/5 ± 79/6 سال انجام شد. متغیرهای نوبت کاری (47/1 = eβ)، مصرف سیگار (82/1 = eβ)، تحصیلات (11/1 = eβ)، سن (02/1 = eβ)، سابقه کاری (05/1 = eβ)، BMI (02/1 = eβ) و FRS (08/1 = eβ) تاثیر معنی داری بر متوسط مرخصی استعلاجی ناشی از بیماری های داخلی داشت، اما از متغیرهای مذکور تنها چهار متغیر مصرف سیگار (74/0 = eβ)، تحصیلات (19/1 = eβ)، سابقه کاری (01/1 = eβ) و FRS (02/1 = eβ) تاثیر معنی داری را بر متوسط مرخصی استعلاجی ناشی از بیماری های ناشی از کار نشان داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، می توان با کنترل متغیرهای تاثیرگذار، به ارایه راهکارهای مناسب جهت کاهش تعداد روز مرخصی استعلاجی دست یافت.

    کلیدواژگان: مرخصی استعلاجی، تحلیل چند متغیره، توزیع پواسون، غیبت از کار
|
  • Mohammad Mehdi Amin, Fatemeh Karimi*, Ali Fatehizadeh, Hossein Movahedian-Attar Pages 250-260
    Background

    Industrial wastewater treatment has always been difficult and costly due to the presence of different and high concentrated pollutants. The use of constructed wetlands is economical due to the need to use no external energy sources and materials and equipment to reduce pollutants. The aim of this study was to determine the efficiency of horizontal and vertical subsurface wetlands in the removal of pollutants from the wastewater of the Mourchekhort Industrial Estate and its comparison with performance of the conventional coagulation-flocculation-filtration unit of reuse process.

    Methods

    Two horizontal and vertical wetlands in pilot scale and two control (no plant) reactors were operated for eight months. Removal efficiency of TSS, COD, turbidity, phosphorous and nitrogen compounds and index bacteria were evaluated. Horizontal wetlands with dimensions of 0.8 × 0.65 × 2 m and floor slope of 1% were considered. HRT equal to 6 days and incoming sewage flow rate set to 0.2 m3/d. Vertical subsurface reed had dimensions of 0.4 × 0.60 × 2 m and floor slope was equal to 1%. The control pilot (no plant) was designed exactly the same as the horizontal and vertical tests. The results were compared with coagulation-flocculation-filtration process.

    Findings

    The efficiency of vertical wetland in removal of TSS, COD, turbidity, phosphorus and nitrogen compounds and index bacteria were: 58.1, 62.4, 73.4, 20.41, 21.34, 40.51%; for horizontal wetland 57, 52.59, 70.3, 22.41, 18.22, 39.08%; and for conventional treatment process 85.34, 69.7, 81.55, 69.23, 73.95 and 78.2%, respectively.

    Conclusion

    Although vertical wetland was more efficient than horizontal one for most of the operation parameters, both of these wetlands were less efficient than conventional coagulation-flocculation-filtration unit of reuse process. Although operating costs of wetlands are low, these systems alone cannot be considered as a substitute for the conventional process because of their low performance for the purpose of polishing.

    Keywords: Wetlands, Water purification, Industrial waste, Reuse
  • Amin Bagheri-Kerachi*, Sohrab Sadeghi, Rohullah Salafzon Pages 261-268
    Background

    If the lifestyle of students is unhealthy, sooner or later the disease will afflict them, and if the lifestyle is healthy for students, health will be the product of such a choice. The aim of this study was to study the causes of unhealthy lifestyle in students of Farhangian University.

    Methods

    In this study, qualitative content analysis method was used. The statistical population was 477 students of Shiraz Farhangian University. A sample of 20 people were selected by purposeful sampling. The process of selecting samples and collecting data (completing sampling) continued until the theoretical saturation of the data. The research tool was semi-structured interview. All interviews were conducted on campus between April and October 2020. Each interview lasted about 45 minutes. At the beginning of the interview, participants were asked to describe their health lifestyle; The next questions were asked according to the participants' answers. Various methods were used to ensure the validity of the data, such as continuous data review, simultaneous data analysis, feedback to the interviewees, adequate time allocation and observer review.

    Findings

    The results showed that 6 categories are most prominent in the data and interviews. In other words, the respondents spoke in different ways about 6 categories of dietary pattern, health management, sleep and rest, physical activity, personal and environmental health, and mental health.

    Conclusion

    Students pointed to significant problems in all components of a professional ethics that require more attention from university authorities.

    Keywords: Lifestyle, Healthy lifestyle, Health
  • Farahnaz Haeri, Seyyed Payam Shariatpanahi, Marzieh Kafeshani* Pages 269-274
    Background

    Obesity is a metabolic disorder that its prevalence in various age groups, including children increased in recent decades. Obesity in children can be diagnosed using Iranian, CDC, WHO and IOTF references. The environmental and racial factors can influence on anthropometric indices, so the reference body mass index can also be different in societies. Therefore, this study aims to determine the prevalence of obesity in children entering primary schools in Mehriz and compare it with different body mass index references.

    Methods

    This cross-sectional descriptive-analytical study was done on 1209 children entering primary schools of Mehriz city. The gender, weight and height were recorded and then the students' BMI was calculated. The determination of obesity as a percentile above 95 was examined based on four reference sources: Iranian, WHO, CDC and IOTF.

    Findings

    According to the findings of this study, the prevalence of obesity in children entering primary schools in Mehriz city based on four references: WHO, CDC, IOTF, and Iranian were respectively 6.2%, 6.9%, 3.8%, And 6.9%. Comparison of prevalence based on different references showed that the WHO and CDC index agreed with the Iranian reference. But the agreement of the IOTF index was not statistically significant.

    Conclusion

    The prevalence of obesity in children entering primary schools in Mehriz city according to Iranian and WHO authorities were completely equal and other references estimated the prevalence of obesity to different rates. Because obesity has a very complex relationship with environmental, genetic, cultural, and lifestyle factors, it is recommended that each country use the national body mass index reference or WHO reference to determine obesity.

    Keywords: Obesity, Child, Body mass index
  • Sima Mizbani, Zahra Ghasri, Fatemeh Sedaghat-Fard, Hafez Gomroki, Maryam Amidi-Mazaheri* Pages 275-281
    Background

    Assessing students' mental health status and related factors is one of the important ways to achieve academic development. In this regard, the present study was conducted to determine the relationship between mental health with self-control and life satisfaction in students of Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 230 undergraduate and doctoral students of Isfahan University of Medical Sciences. The research instruments were demographic information questionnaire, General Health Questionnaire (GHQ-28), Tanji Self-Control Questionnaire, and Diener Life Satisfaction Questionnaire. Data were analyzed using SPSS software with 95% confidence level.

    Findings

    49% of students had mental health and mental health status was better in men and married people. There was also a significant correlation between mental health, self-control, and life satisfaction.

    Conclusion

    Mental health has an effect on students' life satisfaction and self-control. Therefore, it is recommended to hold one-on-one counseling sessions with students, and in their educational program, the issue of life satisfaction should be addressed. In order to maintain high self-control in students and prevent the occurrence of abnormal behaviors in universities, this issue should be considered.

    Keywords: Mental health, Self-control, Satisfaction, Student
  • Mojgan Rezazadeh, Zohreh Fathian-Dastgerdi*, Zahra Heidari Pages 282-289
    Background

    Due to the prevalence of Internet use in most societies and the occurrence of a phenomenon called Internet dependence that has many consequences in people's lifestyles, it is necessary to examine the relevant or behavioral factors at a younger age. This study aimed to investigate Internet addiction and its relationship with various aspects of family functioning in adolescents.

    Methods

    The present study was a cross-sectional study (descriptive-analytical) in which, 604 adolescent students of Khomeini-Shahr schools, Iran, were selected through multistage cluster random sampling. Data collection tools included Young’s Internet Addiction Test (IAT) and McMaster’s Family Assessment Device (FAD) questionnaires. Correlation test and regression analysis were used to evaluate the correlation between the data and the ratio of chance. Data analysis was performed with SPSS software.

    Findings

    A study of the relationship between family functions and Internet addiction showed that almost all aspects of family functions including communication, role, affective responsiveness, affective involvement, behavior control, and general functioning were significantly and positively related to Internet addiction (P < 0.050). In examining the chance ratio, linear regression analysis showed that only the ability of affective responsiveness [odds ratio (OR) = 1.19], affective involvement (OR = 1.08), and family functioning (OR = 1.07) had a significant chance ratio in Internet addiction (P < 0.010).

    Conclusion

    Considering the significant relationship between different dimensions of family functions and Internet addiction, the higher the ability of performing a role, affective responsiveness, affective involvement, and behavior control in families is, the lower the Internet addiction among students will be. Therefore, family functioning can be a significant explanation for the behavior of Internet addiction in adolescents.

    Keywords: Internet addiction disorder, Family function, Adolescent
  • Faranak Ravanmehr, MohammadAli Chitsaz, Naser Hejazi Pages 290-296
    Background

    School is the second institution that a child steps into to learn at a broader level. Maintaining the physical, mental, and social health of children and adolescents as the future builders of the country is very important. Improving the living conditions of this group can be a great step in community health, prevention of diseases of older ages, and saving medical costs; therefore, health education plays an important role in promoting the health of students and society in all educational levels of schools, especially primary and middle schools. The aim of this study was to determine the effect of health principles education on the performance of female elementary school students in Isfahan, Iran.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, 194 female students aged 8-12 years were selected through simple random sampling from elementary schools of District 5 of Isfahan City and 60 health educators were selected via census in 2018-2019 academic year. The study tools were two researcher-made questionnaires including questions in areas such as personal hygiene, periodic examinations, mental health of students, and students’ ability. Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson, Spearman, and t-test correlation coefficients via SPSS software.

    Findings

    There was a significant relationship between students' empowerment and observance of personal hygiene principles (r = 0.585, P < 0.001), public health (r = 0.503, P < 0.001), mental health (r = 0.304, P = 0.018), and periodic examinations (r = 0.266, P = 0.044). A significant relationship was observed between teaching puberty issues and observance of personal hygiene principles (r = 0.585, P < 0.001), public health (r = 0.609, P < 0.001), mental health (r = 0.503, P = 0.018), relationship with the instructor (r = 0.261, P = 0.050), periodic examination (r = 0.317, P = 0.015), and the ability of students (r = 0.549, P < 0.001).

    Conclusion

    Health education in schools is effective in promoting personal hygiene, public health, and mental health of students and the more students are affected by health instructions and the more the time of periodic examinations is, the more students' ability will be to observe individual and public health principles. The results indicated the effectiveness of school health education in increasing awareness and improving the performance of students in their lives and their families.

    Keywords: Health education, Principles of Personal Hygiene, Public health
  • Heshmatollah Moradpour, Hamid Reza Pourzamani, Morad Mahmoudi-Barm* Pages 297-302
    Background

    Nitrate is one of the most important pollutants in groundwater resources, which is mainly caused by agricultural fertilizers and wastewater disposal and is very important for health hazards. The purpose of this study was to identify the sources of nitrate contamination and zoning in groundwater resources of Tiran and Karvan area in west of Isfahan, Iran, using Geographic Information System (GIS) and investigate the status of nitrate in the groundwater aquifer.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted on 40 underground water sources of Tiran and Karvan in west of Isfahan during a four-year period. Nitrate test was performed by spectrophotometer. The results were analyzed by one-way analysis of variance (ANOVA) in GIS and SPSS software. One-sample t-test was used to compare the mean nitrate content of water sources with the corresponding standard.

    Findings

    The mean concentration of nitrate in 2013, 2014, 2015, and 2016 was 42.29 ± 17.27, 43.33 ± 16.65, 45.09 ± 16.95, 47.29 ± 18.10 mg/l, respectively. The highest amount of nitrate based on the interpolation map was related to the central parts of the city. The best method of interpolation for nitrate, considering the normal distribution of data, was ordinary kriging and Gaussian and exponential models. One-way ANOVA showed that there was no significant difference between the mean concentration in 2016 with the mean values measured in different years (P > 0.05). The one-sample t-test showed that the average nitrate in 2015 and 2016 was below the global standard of 50 mg/l (P > 0.05).

    Conclusion

    Nitrate concentration in the region's water resources is at the standard level, but considering its values and changes over the past three years, the probability of increasing and exceeding the standard limit is expected. Moreover, according to GIS maps, the average nitrate in the central part of the city is higher than the other parts. In order to prevent the incremental trend of nitrate, proper management in use of nitrogen fertilizers, land use change, construction of sewage treatment plant, and necessary training measures must be done.

    Keywords: Zoning, Nitrate contamination, Groundwater resources, Geographic information system
  • Moluk Tahmasebi, Seyad Ahmad Ahmadi Pages 303-310
    Background

    Some children have difficulty with verbal intelligence as well as creativity and lexical literature, and as a result, skills such as reading and writing. Using appropriate methods for children, such as narrative therapy, can probably help improve children's learning and academic achievement in the future. The present research was conducted to determine the effect of narrative therapy on verbal intelligence, creativity, and lexical literature in children of Tohid Kindergarten in Isfahan, Iran.

    Methods

    This was an experimental pretest-posttest study with control group. For this purpose, from all children of Tohid Kindergarten in Isfahan City in 2018-2019, 30 children were selected through convenience sampling and randomly assigned into two experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. Then the experimental group was trained in 8 sessions of 4 minutes. Before and after the implementation of the independent variable, Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC) (verbal understanding and lexical range) and the Torrance Tests of Creative Thinking (TTCT) (form B) were used as research tools. Data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA).

    Findings

    In the pre-test, the mean of verbal intelligence, lexical literature, and creativity in the experimental group was 101, 10.7, 58.7, respectively. And in the post-test phase of the experimental group, these values were obtained 104, 11.5, 65.6, respectively, which indicates an increase in variables in the post-test stage compared to the pre-test. In addition, in the pre-test of the control group, mean of verbal intelligence, lexical literature, and creativity was reported as 99.3, 10.4, and 59, respectively, and in the post-test stage, these values were obtained 99, 10.05, and 58.6, respectively, which indicates that the values of variables in the control group did not differ in pre-test and post-test. Therefore, storytelling training had a significant effect on verbal intelligence (F = 12.88, P < 0.001), lexical literature (F = 14.6, P < 0.001), and creativity (F = 108.48, P < 0.001) variables.

    Conclusion

    Some students have problems in the field of verbal skills and on the other hand, verbal skills are a kind of crystallized intelligence. The results showed that using the method of storytelling had a significant effect on children's verbal intelligence, lexical literature, and creativity in the experimental group compared to control group.

    Keywords: Story Therapy, Verbal Intelligence, Creativity, Vocabulary
  • Zahra Sedighi, Elahe Arab Ameri, Keyvan Molanorouzi, Abdollah Ghasemi, Seyed Kazem Mousavi Sadati Pages 311-319
    Background

    The purpose of current study was examining the effect of quiet eye training on performance and kinematics of throwing skill in children with developmental coordination disorder (DCD) at 6 years of age.

    Methods

    In this semi-experimental study with pretest-posttest design and a 14-day follow-up period, 30 girls of 6 years old with DCD were assigned into two groups of quiet eye training and control. In pre-test phase, participants performed 10 trials of bean bag throwing. Acquisition phase was done in 18 sessions and in each session, 10 trials were done. After finishing the last training session, in post-test phase, and in 2 weeks detraining in retention phase, participants performed 10 trials of bean bag throwing. In each phase, vision information with eye tracker system, kinematic data with high-speed camera, and accuracy were recorded by researcher. Data were analyzed with repeated measures analysis of variance (ANOVA).

    Findings

    Quiet eye training had a significant effect on accuracy of throwing, quiet eye period, and throwing kinematics (P < 0.05).

    Conclusion

    The results of the current study emphasize the importance of quiet eye training in improving throwing skill and kinematics of children with DCD, and instructors are advised to use this type of exercise to improve these skills.

    Keywords: Developmental coordination disorder, Druge eye exercises, Motor skills
  • Zohreh Rafati, Mohammad Gholami-Fesharaki* Pages 320-327
    Background

    One of the issues that affects the economic productivity is the absence from work due to illness (sick leave). Considering the importance of this subject, in this study, the factors affecting the number of days of sick leave due to occupational and internal diseases have been investigated.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on male employees working in Mobarakeh Steel Company in Isfahan, Iran, from 2011 to 2015. In this study, the response variables were the number of days of sick leave due to internal and occupational diseases, and the covariate variables were shift work, smoking status, education, age, work experience, body mass index (BMI), and Framingham Risk Score (FRS). Data were analyzed by bivariate Poisson model using multi-level method.

    Findings

    The present study was performed on 17988 male workers with mean age of 38.13 ± 7.56 years and mean work experience of 6.79 ± 5.95 years. The results showed that the variables of shift work (eβ = 1.47), smoking (eβ = 1.82), education (eβ = 1.11), age (eβ = 1.02), work experience (eβ = 1.05), BMI (eβ = 1.02), and FRS (eβ = 1.08) had a significant effect on the average sick leave due to internal diseases; however, of the above variables, only four variables of smoking (eβ = 0.74), education (eβ = 1.19), work experience (eβ = 1.04), and FRS (eβ = 1.02) had a significant effect on the average sick leave due to occupational diseases.

    Conclusion

    According to the results of this study, by controlling the effective variables, it is possible to provide appropriate strategies to reduce the number of days of sick leave.

    Keywords: Sick leave, Multivariate analysis, Poisson distribution, Absenteeism