فهرست مطالب

باغ نظر - سال هجدهم شماره 104 (بهمن 1400)

نشریه باغ نظر
سال هجدهم شماره 104 (بهمن 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیررضا اسماعیلی قشلاقی، محمدرضا بمانیان* صفحات 5-16
    بیان مسئله

     اصالت و اعتبار آثار معماری از دیدگاه حقوقی، مرمت و حفظ آثار تاریخی، هنری و نظریه های معماری قابل بررسی است. بحث و جدل های متعدد در نشریات تخصصی و عمومی، مسئله چگونگی احراز اصالت آثار معماری معاصر ایران را مطرح می کنند، اما نمی توان در حوزه پژوهش های علمی به روشنی از معیارهای احراز اصالت یا اعتبار نشانی یافت. بنابراین این سوال اصلی مطرح می شود که معیارهای احراز اصالت و اعتبار آثار معماری معاصر چیست؟ از سوی دیگر موزه هنرهای معاصر تهران به عنوان یکی از مهم ترین پروژه های معماری معاصر کشور که اصالت و حدود تاثیرپذیری آن از موزه خوآن میرو و آرشیو معماری باوهاوس مورد بحث بوده، به عنوان نمونه موردی پژوهش انتخاب شده تا بتوان به غنای گفتمان پیرامون اصالت آن به شیوه ای علمی و با استفاده از معیارهای پیشنهادی کمک کرد.

    هدف پژوهش

    هدف پژوهش روشن ساختن تفاوت ها و تشابه های واژگان اصالت و اعتبار و پیشنهاد معیارهایی جهت سنجش آن در آثار معماری معاصر است.

    روش پژوهش

     این مقاله با استفاده از راهبردهای ترکیبی تفسیری-تاریخی و استدلال منطقی به رشته تحریر درآمده و در این راستا از منابع کتابخانه ای بهره گیری شده است.

    نتیجه گیری

    طرح «اصیل» (Original) دارای ویژگی هایی بدیع است که پیش تر مشاهده نشده اند.  یک اثر معماری در صورت احراز 1-سرمشق گرفتن عناصر یا ایده، 2-ارایه خلاقیت و نوآوری در ترکیب، 3-پیوند و اثرگذاری بر زمینه و جامعه و 4-داشتن صراحت و صداقت می تواند «معتبر» (Authentic) تلقی شود. مقایسه نمونه های موردی از لحاظ جنبه های فرمی، سازمان فضایی و سیرکولاسیون و مصالح مورد استفاده، نشان داد که معمار موزه هنرهای معاصر تهران برای اولین بار عناصر فرمی شاخص طرح خود را ارایه نکرده است و بنابراین نمی توان آن را از این حیث «اصیل» به حساب آورد؛ اما علی رغم شباهت های ظاهری، می توان چهار معیار دیگر را در طرح موزه مورد شناسایی قرار داد و آن را واجد دریافت صفت «معتبر» دانست.

    کلیدواژگان: تقلید، سرمشق گیری، کامران دیبا، معماری معاصر ایران، موزه هنرهای معاصر
  • مهرنوش سلطانی*، صمد سامانیان، مهرداد سلطانی صفحات 17-28
    بیان مسئله

     تنگ بری یکی از عناصر وابسته به معماری در ایران عصر صفوی و هند گورکانی است. روابط فرهنگی و سیاسی صفویان و گورکانیان نقش بسزایی در تعامل و نفوذ هنر بین دو کشور داشته است، به طوری که بسیاری از هنرها از جمله هنر تزیینی «تنگ بری» که در هند با نام «چینی خانه» شناخته می شود، بر اثر همین تبادلات رونق یافته است. بر این اساس انجام مطالعه تطبیقی جهت بررسی این آثار به لحاظ ویژگی های شکلی و کاربرد آن در فضاسازی معماری ایران دوره صفوی و هند دوره گورکانی، مسئله اصلی این پژوهش است. این پژوهش با بررسی ویژگی های فرمی، نقوش و تکنیک های اجرای تنگ بری، نگرش متفاوت هنرمندان در شیوه های به کارگیری این تزیین در بناهای دو سرزمین را مشخص می کند.

    هدف پژوهش

     بررسی تاثیر مراودات فرهنگی ایران دوره صفوی و هند دوره گورکانی بر روند تحول عنصر تنگ بری، شناخت ویژگی های شکلی و چگونگی به کارگیری این تزیین در بناهای دو کشور از اهداف اصلی پژوهش است. هدف ثانویه پژوهش استفاده از دانش به دست آمده از موضوع در طراحی زیورآلات و صنایع دستی است که البته در این مقاله به این موضوع پرداخته نشده است.    

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر بر اساس تحلیل یافته های تاریخی و توصیف نقوش بر مبنای دانش نظری و بصری شکل گرفته است و شیوه های گردآوری اطلاعات شامل پیمایش میدانی بناها، مطالعه منابع داخلی و خارجی معتبر و کسب اطلاع از اشخاص صاحب نظر است.

    نتیجه گیری

    این بررسی نشان می دهد عنصر تزیینی چینی خانه تحت تاثیر تنگ بری های ایران و طی روابط فرهنگی ایران و هند در دوره صفوی وارد هنر هندوستان شده است و به لحاظ گونه شناسی، به سه فرم کلی «محرابی»، «ظرفی» و «کتیبه ای» در تزیینات تنگ بری هر دو دوره صفوی و گورکانی قابل دسته بندی است. تکنیک ها و مصالح به کاررفته در نمونه های ایرانی و هندی دارای تفاوت هایی با یکدیگر بوده لیکن به صورت کلی تنگ بری های ایرانی با تنوع شکلی بیشتر، در فضاسازی داخلی کاربرد داشته اند. در مقابل نمونه های موجود در هند از تنوع در تکنیک های ساخت برخوردار بوده و بیشتر در نماسازی سطوح خارجی مورد استفاده قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: تزئینات معماری، تنگ بری، چینی خانه، صفوی، گورکانی
  • مهدی باصولی*، سمیه امیدواری صفحات 29-44
    بیان مسئله

     در زمینه ارتباط بین فرهنگ و سبک زندگی و معماری و ساختار فضایی نظریات مختلفی بیان شده است. از جمله مصادیقی که برای این ارتباط معرفی شده صندوق خانه است؛ عنصری فرعی در خانه های سنتی ایرانی که در مواردی برای کمک به معمار در جهت ایجاد تناسبات فضایی ایجاد می شده است، ولی در واقع نقشی عملکردی در ایجاد فضای اندرونی در خانه های سنتی ایرانی ایفا می کرده است.

    هدف پژوهش

     هدف از این تحقیق بررسی نقش و عملکرد صندوق خانه و جانمایی آن در خانه های سنتی ایرانی است و برای دست یابی به این هدف، خانه های سنتی یزد به عنوان مورد مطالعه در نظر گرفته شده است.

    روش پژوهش

     این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مطالعات میدانی به صورت مشاهده انجام شده است. در مطالعات کتابخانه ای از کتب، مجلات معتبر و نقشه های معماری برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز استفاده شده است.

    نتیجه گیری

     براساس این تحقیق، مشخص شده است که صندوق خانه نقشی عملکردی در ایجاد فضای خلوت و اندرونی خانه های سنتی ایفا می کرده است؛ فضایی برای استراحت، عبادت، مراقبه و یا انبار وسایل و تجهیزات مختلف. فضایی در کنار فضاهای اصلی خانه و یا در کنجی از آن، که می توانسته به معماری برای طراحی کمک کند یا نیاز عملکردی ساکنین را برطرف نماید و عملکرد آن نیز تحت تاثیر محل استقرار قرار می گرفته است.روش تحقیق، توصیفی تحلیلی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مطالعات میدانی به صورت مشاهده بوده است. در مطالعات کتابخانه ای از کتب، مجلات معتبر، نقشه های معماری جهت جمع آوری اطلاعات مورد نیاز استفاده شده است.براساس این تحقیق، مشخص شده است که صندوقخانه نقشی عملکردی در ایجاد فضای خلوت و اندرونی خانه های سنتی ایفا می کرده است. فضایی برای استراحت، عبادت، مراقبه و یا انبار وسایل و تجهیزات مختلف. فضایی که می توانسته به معماری برای طراحی کمک کند یا نیاز عملکردی ساکنین را برطرف نماید. در کنار فضاهای اصلی خانه و یا در کنجی از آن که عملکرد آن نیز تحت تاثیر محل استقرار قرار می گرفته است.

    کلیدواژگان: خلوت، صندوق خانه، خانه ایرانی، عملکرد، جانمایی
  • پریا البرزی، حسین سلطان زاده*، سید بهشید حسینی صفحات 45-58
    بیان مسئله

    برندسازی مجتمع های تجاری، عاملی برای رونق اقتصادی شهرها، جذب گردشگر و ارتقای کیفیت های محیطی محسوب می شود. طراحی و ساخت مجتمع های تجاری از عوامل کلیدی در برندسازی این مراکز است. فرم و پوسته ظاهری ساختمان ها و تزیینات و جزییات آن در زمره ویژگی های مریی و محسوس ساختمان ها محسوب می شود که علاوه بر خصوصیات و کارکردهایی که دارد به عنوان پتانسیلی بالقوه برای جذب مخاطب می تواند عمل کند. مجتمع های تجاری در دهه 1390 شمسی در شهرهای بزرگ کشور به ویژه تهران، رشد و گسترش چشمگیری داشته اند. برندسازی آنها می‎تواند نقش مهمی در رونق اقتصادی و کسب شهرت برای شهر تهران عمل کند.

    هدف پژوهش

     هدف این پژوهش تبیین نقش فرم و پوسته ظاهری مجتمع های تجاری در برندسازی این مراکز است. همچنین این پژوهش در پی آن است ضمن یافتن چگونگی تحولات نقش فرم و پوسته ظاهری مجتمع های تجاری در تهران، میزان مطابقت آن را با رویکرد جهانی این موضوع دریابد.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر، پژوهشی کیفی است که به صورت توصیفی و تحلیلی انجام شده و به لحاظ هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است و گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی-کتابخانه ای و بازدید میدانی انجام شده است.

    نتیجه گیری

     نتایج این پژوهش نشان می دهد بهبود کیفیت بصری ساختمان ها در پیوند مطلوب با زمینه، افزایش جذابیت، ایجاد پروژه های منحصربه فرد و نمادین، تعامل با شهر و نمایش فرهنگ و تاریخ، از جمله استراتژی های کالبدی برندسازی است که در طراحی فرم و پوسته بیرونی مجتمع های تجاری، نمود می یابد. نما و تزیینات به کاررفته در مجتمع های تجاری، نمایانگر کاربرد فناوری روز و به عنوان رسانه ای برای انتقال پیام های مدنظر صاحبان برند است. همچنین نتایج نشان می دهد پیش از دهه 1390 شمسی راهکارهای جذب بازدیدکنندگان به مجتمع های تجاری، بیشتر تظاهری برای به روزبودن بوده است، درحالی که در دهه 1390 شمسی نقشی که طراحی و ساخت در برندسازی مجتمع های تجاری تهران، ایفا می کند، تقریبا همگام با جهان است و طراحی مجتمع های تجاری با پوسته و تزیینات شاخص رشد یافته است.

    کلیدواژگان: فرم ساختمان، پوسته نما، برندسازی، مجتمع های تجاری
  • دلارام کاردارطهران*، حمیدرضا قلیچ خانی صفحات 59-68
    بیان مسئله

     از نیمه نخست سده هشتم ه. ق. جنبش ابداع قلم های خاص ایرانیان آغاز شد و نتیجه، پیدایش سه خط تعلیق، نستعلیق و در سده های بعد، شکسته نستعلیق بود. نیک می دانیم که وضع اقلام به یک باره صورت نگرفته بلکه به تدریج تکامل یافته، از این رو هدف اصلی این پژوهش بررسی سیر تغییرات به کاررفته در حروف منفصل نستعلیق است. هدف دیگر این پژوهش، بررسی میزان تاثیرگذاری خط نسخ و تعلیق بر پیدایش نستعلیق است.

    هدف پژوهش

     با توجه به اشارات قبل و همچنین با استناد به این نظر که میرعلی تبریزی خط نستعلیق را به کمال رسانده و پیش از آن، این خط در شیراز به ظهور رسیده و وجود نسخه ارزشمند بیاض تاج الدین احمد وزیر در کتابخانه مرکزی دانشگاه اصفهان، که یکی از نسخه های خطی نفیسی است که به سال 782 ه. ق. در شیراز برای تاج الدین احمد وزیر، که در زمان سلطنت شاه شجاع (760- 786 ه. ق.) وزارت فارس را بر عهده داشته، فراهم شده است، در این پژوهش، به بررسی پیدایش و شکل گیری حروف منفصل خط نستعلیق در سده هشتم ه. ق. در ایران و با تاکید بر این بیاض، پرداخته شده است.

    روش پژوهش

     به منظور مقایسه ، نسخه خطی «شاهنامه باینسقری» به عنوان شاخص خط نستعلیق پس از میرعلی تبریزی در نظر گرفته شده و پس از شناسایی خطوط نستعلیق آغازین در بیاض تاج الدین احمد و گروه بندی آنان، بررسی بر روی خطوط بیاض و مقایسه میان آن ها و خطوط شاخص صورت گرفته است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل نشان می دهد که میرعلی تبریزی یگانه واضع خط نستعلیق نیست بلکه سامان دهنده آن است، همچنین براساس مستندات، همزمان با میرعلی تبریزی، خط نستعلیق آغازین در شیراز نیز دیده شده است. از سوی دیگر می توان اذعان داشت که نستعلیق، برخلاف نظر عده ای که آن را نسخ کننده تعلیق می دانند، از ترکیب قواعد دو خط نسخ و تعلیق شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: نستعلیق آغازین، حروف منفصل، میرعلی تبریزی، بیاض تاج الدین احمد وزیر، شیراز
  • علی شهابی نژاد* صفحات 69-80
    بیان مسئله

     میدان وقت و ساعت از میدان های تاریخی و مهم شهر یزد است. در اوایل قرن هشتم ه. ق. در محدوده مکان این میدان، مجموعه مدرسه رکنیه بوده و به دلیل رصد مشهور وقت و ساعت، این نام بر روی این میدان باقی مانده است. به همین دلیل عمده تحقیقاتی که پیرامون میدان وقت و ساعت صورت گرفته متمرکز بر پیشینه مکانی این میدان در قرن هشتم ه. ق. است و این در حالی است که در وضع کنونی هیچ کدام از عناصر محصورکننده میدان مربوط به قرن هشتم ه. ق. نبوده و متعلق به بازه های زمانی معاصرتر است.

    هدف پژوهش

     پژوهش سعی در شناساندن لایه ها و تحولات معاصر میدان دارد.

    روش پژوهش

     به منظور تحقق این هدف رجوع به منابع مختلف ضرورت داشت.  به همین منظور در بخش گردآوری اطلاعات، با استفاده از روش ترکیبی و رجوع به منابع مختلف شامل تاریخ محلی، پژوهش های تاریخی معاصر، شواهد میدانی، گزارش های باستان شناسی، آرشیو عکس های تاریخی، عکس های هوایی و به ویژه استفاده از منابع شفاهی تلاش شده تا اطلاعات جامعی در ارتباط با تاریخ میدان گردآوری شود. در بخش تحلیل با استفاده از روش توصیفی_ تحلیلی و با اتکا بر تفسیر متون و اسناد تاریخی، تاریخچه و تحولات میدان وقت و ساعت از ابتدا تا دوره معاصر و با تاکید بر بازه زمانی تا انتهای دوره پهلوی مورد بررسی قرار می گیرد.

    نتیجه گیری

     نتایج تحقیق نشان می دهد که قدیمی ترین عنصر محصورکننده میدان در وضع کنونی، بنای آب انبار وقت و ساعت است. همچنین عمده بناهای محصورکننده میدان مربوط به دوره قاجار هستند. در دوره پهلوی نیز شاهد تحولات مهمی در میدان بودیم که عبارت اند از: 1) ساخت دو بنا در دوره پهلوی اول در ضلع شمالی و جنوبی، 2) ساخت یک بنا در دوره پهلوی دوم در ضلع جنوبی، 3) بازسازی مدرسه افشار 4) مداخلات خانه مسگرنژاد، 5) مرمت بقعه سید رکن الدین، 7) کشف پایاب قنات زارچ و دفن مجدد آن و 8) تغییر بدنه سازی کلک.

    کلیدواژگان: میدان وقت و ساعت یزد، قاجار، پهلوی، تحولات تاریخی
  • سمیه کریمی، پرناز گودرزپروری*، محمد عارف، پردیس بهمنی صفحات 81-92
    بیان مسئله

     در این پژوهش به مطالعه نقوش تزیینی مساجد موجود در قرن سوم ه. ق. در ایران و اسپانیا (مسجد عتیق در شیراز و مسجد قرطبه در کوردوبا) پرداخته می شود. این نقوش تزیینی متناسب با عقاید و باورهای مردم منطقه است که با تمامی تفاوت هایشان در گستره جهان اسلام دارای اهداف مشترک هستند و از این رهگذر سعی در انتقال مفاهیم معنوی و روحی دارند و با تبیین و تطبیق نقوش تزیینی که نمادهایی از عناصر طبیعت هستند، ریشه در هنر ایرانی-ساسانی و بیزانسی داشته و در هنر دوران اسلامی به صورت نقش مایه، تکرار شده و تداوم یافته اند.

    هدف پژوهش

    مطالعه تطبیقی نقوش تزیینی مسجد جامع عتیق شیراز و مسجد جامع قرطبه کوردوبا با رویکرد زمینه گرایی.

    روش پژوهش

    این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی و مطالعه تزیینات مسجد عتیق شیراز و مسجد قرطبه در اسپانیا پرداخته تا موارد مشابه معرفی و نمادشناسی شود.

    نتیجه گیری

     نقوش تزیینی در هنر اسلامی برگرفته از باورها و عقاید مردم در طی قرون و اعصار است که تداوم آن در هنر اسلامی از ایران به جهان اسلام راه یافته است. مساجد عتیق و قرطبه هیچ یک زمینه گرا نیستند، زیرا با الگوی مسجد پیامبر (مسجد شبستانی ستون دار) بنا شده اند، اما به جهت تزیینات هر دو مسجد زمینه گرا و از هنر ساسانی در ایران و بیزانس در اندلس الهام گرفته اند.

    کلیدواژگان: نقوش هندسی، هنر اسلامی، زمینه گرایی، مسجد عتیق، مسجد قرطبه، نمادشناسی
  • سجاد آئینی، خسرو افضلیان*، ایرج اعتصام، فرهاد شریعت راد صفحات 93-110
    بیان مسئله

     اگرچه از عمر طراحی‏پژوهی زمان زیادی نمی گذرد، اما تداوم خلق اثر معماری در طول تاریخ، گواه بر وجود روش های طراحی، با وجود نبود خودآگاهی درباره آن هاست. برخی روش شناسان، روش هایی را شناسایی کرده اند که ویژگی آن ها بی زمانی است. اهمیت این روش ها در آن است که به شکلی پیوسته در تاریخ طراحی حضور داشته اند. در این پژوهش، تلاش شده تا با نگاهی تحلیلی به مسجد جامع فهرج، به نقش و تاثیر روش روایتی در طراحی این مسجد با استفاده از روش تحلیل بینامتنیت پرداخته شود. مسئله پژوهش تلاش برای فهم تاثیر روش روایتی در فرایند خلق مسجد جامع فهرج به عنوان مسئله بنیادین است و به تاثیر روایت طراح از مسجدالنبی به عنوان منبع قیاس در طراحی آن خواهد ‏پرداخت.

    هدف پژوهش

    هدف پژوهش بررسی ریشه های روش روایتی در خلق اثر و فرایند شکل گیری مسجد جامع فهرج است.

    روش پژوهش

     پژوهش پیش رو پژوهشی کیفی بوده و در گردآوری داده های آن از روش کتابخانه ای استفاده شده است. پس از مرور منابع مکتوب، بر مبنای نظریه بینامتنیت دست به تحلیل اثر به مثابه متن زده و تلاش شده است روش طراحی معماری مورد تحلیل قرار گیرد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد طراحی مسجد جامع فهرج با به کارگیری روش طراحی روایتی و مبتنی بر روایتی از مسجدالنبی طراحی شده  و به دست طراح رسیده است و در واقع مسجدالنبی منبع قیاس در طراحی مسجد جامع فهرج بوده است.

    کلیدواژگان: روش طراحی، روایت، مسجد جامع فهرج، مسجدالنبی
|
  • Amirreza Esmaily Gheshlaghi, Mohammadreza Bemanian * Pages 5-16
    Problem statement

     Originality and authenticity of architectural works have been examined from the legal, artistic, restoration of historical buildings, and architectural theory viewpoints. The issue of originality in the contemporary architecture of Iran has been the focus of many specialized and public journals; however, in scientific research’s discourse, criteria are vague. Therefore, the question is what are the criteria of originality and authenticity in contemporary architecture? To scientifically enrich the discourse of originality, the Tehran Museum of Contemporary Art, one of the most important contemporary projects in Iran, was chosen as the case study based on the proposed criteria

    Research objective

    This research aims to clarify the differences and similarities between the terms authenticity and originality and to propose criteria for measuring them in contemporary architectural works.

    Research method

    This research employs mixed interpretive-historical strategies and logical reasoning through consultation with bibliographic data.

    Conclusion

    The “Original” scheme has exquisite features that have not been seen before. An architectural work can be named “Authentic” if it has the following features: 1- imitation of elements or idea, 2- presentation of creativity and innovation in its composition, 3- alliance with and influence on the context and society, and 4- explicitness and honesty. The comparison of the case studies in terms of aspects of form, spatial organization, circulation, and the materials revealed that Tehran Museum of Contemporary Art has not presented its distinguished elements of form for the first time, therefore, it cannot be considered  “authentic” work from this point of view. Despite these outward similarities, four other criteria can be identified in the scheme of the museum which can give it eligibility to be considered “creditable”.

    Keywords: copying, Imitation, Kamran Diba, Iranian Contemporary Architecture, Tehran Museum of Contemporary Art
  • Mehrnoush Soltani *, Samad Samanian, Mehrdad Soltani Pages 17-28
    Problem statement

    Tongborie” is one of the dependent elements of architecture in the Safavid Iran and Mughal India eras. Safavids and Mughals cultural and political relations have had a significant role in art influence between two countries so that many arts including Tongborie decorative art which is known as “Chini-khana” in India has gained popularity because of these relations. The main statement of this study is investigating these works in terms of form and application in the architecture of the Safavid Iran and Mughal India eras. This study determines different attitudes of artists in the application of these patterns in the monuments of two lands by investigating form features, patterns, and Tongborie application techniques.

    Research objective

    The main objective of this study is to investigate how cultural relations between Safavid  Iran and Mughal India influence the evolution of Tongborie objects, the recognition of form features, and the use of these designs in monuments of two countries. The secondary aim is to use of resulted knowledge in designing jewelry and handcrafts which has not been addressed in this article.

    Research method

    The present study has been based on historical findings analysis and description of patterns based on theoretical and visual knowledge and data collection methods including a field survey of monuments, study of internal and external creditable sources, and obtaining knowledge from experts.

    Conclusion

    This study shows that the decorative element of Chini-khana has entered Indian art under influence of Iran Tongbories and can be categorized into three general forms “Altar”, “Container”, and “Epigraph” Techniques and materials used in Iranian and Indian models have had differences. Iranian Tongbories have been used in interiors with more variety of forms. In contrast, extent models in India have had a variety in mason techniques and have often been used in the landscaping of external surfaces.

    Keywords: Architectural works, Tongborie, Chini-khana, Safavid, Mughal
  • Mehdi Basouli *, Somayeh Omidvari Pages 29-44
    Problem statement

     A number of theories have been proposed about the relation between culture, lifestyle, architecture, and spatial structure. The ‘Closet-Space’ or ‘Sandogh-Khaneh’ is an example of this implication. It was considered as a side element in traditional Iranian houses that used to assist the architect in creating the spatial proportions in some cases, but actually, it had a functional role in creating the interior space in traditional Iranian houses.

    Research objective

    The purpose of this research study is to investigate the role and function of the ‘closet space ‘and to address its location in traditional Iranian houses; A few Yazd traditional houses have been considered as a case study.

    Research method

    The research adopted the analytical- descriptive analysis. Following the collection of the data through the bibliographic method, and observations were carried in the field. In bibliographic studies, various resources such as books, prestigious journals, and architectural plans were used for gathering the required information.

    Conclusion

    The findings of the study showed that ‘closet space’ used to play a functional role in creating the privacy and interior space of traditional Iranian houses. A kind of space was allocated for recreation, prayer, meditation, or storage of various tools and equipment; A place next to the key spaces of the house or in a corner place of that space, where its function was also affected by the location.

    Keywords: Privacy, Closet-Space, Iranian House, function, Location
  • Parya Alborzi, Hossein Soltanzadeh *, Seyed Behshid Hosseini Pages 45-58
    Problem statement

    Branding of commercial complexes is considered as a factor contributing to economic prosperity in cities, attracting tourists, and improving environmental qualities. The design and construction of commercial complexes are among the key factors in branding these centers. The form and facade of buildings and their decorations and details are among the visible and tangible features of buildings that, in addition to their features and functions, can be used as a potential to attract audiences. Commercial complexes in the 2010s in major cities, especially Tehran, have grown and expanded significantly. Their branding can play an important role in the economic prosperity of Tehran, and in building up a good reputation for this city.

    Research objective

    This study attempts to identify the role of the form and facade of commercial complexes in branding these centers. This study also seeks to find out how the role of form and facade of commercial complexes in Tehran changes, and determine the degree of its compatibility with the global approach towards this issue.

    Research methods

    The method of the present qualitative research is descriptive and analytical. In terms of purpose, it is an applied study, and the data was collected through the bibliographic method and field studies.

    Conclusion

    The results of this study show that the improvement of the visual quality of buildings being in a favorable connection with the context, in addition to the increasing attractiveness, the establishment of unique and symbolic projects, the interaction with the city, and the display of culture and history, are among the physical branding strategies that are reflected in the design of the form and exterior of commercial complexes. The facades and decorations used in commercial complexes represent the use of modern technology and a medium for conveying the intended messages by the brand owners. The results also show that before the 2010s, the strategies for attracting visitors to commercial complexes were more of pretenses of being up-to-date, while in the 2010s, the roles of design and construction in branding of Tehran’s commercial complexes are almost synchronous with the world, and the design of commercial complexes with distinctive shells and decorations has grown.

    Keywords: Building Form, Facade Shell, Branding, Commercial Complexes
  • Delaram Kardar Tehran *, Hamidreza Ghelichkhani Pages 59-68
    Problem statement

     The Iranians set about creating unique scripts in the early 14th century, resulting in introduction of three scripts: Tali’q, Nasta’liq, and Shikasta Nasta’liq. It remains apparent that the development of pens did not occur overnight, but rather over time.

    Research objective

    The primary goal of this study would be to investigate the trend of growth in individual letters (Mofradat) in Nasta’liq. Another objective of this study is to argue about how Naskh and Taliq have encouraged the emergence of Nasta’liq. 

    Research method

    As a contrast, we used letters in Baysonqori Shahname as an index of Nasta’liq following Mir Ali Tabrizi. We began comparing anthology scripts after identifying and classifying early Nasta’liq in Taj al-Din Ahmad Wazir’s anthology. According to what has already been stated, and also based on the belief that Mir Ali Tabrizi improved Nasta’liq and it appeared in Shiraz before that time, along with Taj al-Din Ahmad Wazir’s anthology in the University of Isfahan’s Central library, which is a valuable manuscript dating from 1380 . in Shiraz for Taj al-Din Ahmad Wazir during the Shah-Shojae kingship in Fars (1359-1385), this article deals with the formation of Nasta’liq separate letters (Mofradat) in 14th century in Iran.

    Conclusion

    The evidence suggests that Mir Ali Tabrizi is not the sole founder of Nasta’liq, but that he has just ordered the script according to some criteria. According to some documents, the early Nasta’liq script was also encountered in Shiraz at the same period as Mir Ali Tabrizi. On the other hand, the Nasta’liq script can be described as a hybrid of two script rules: Naskh and Taliq.

    Keywords: Early Nasta’liq, separate letters, Mir Ali Tabrizi, Taj al-Din Ahmad Wazir’s anthology, Shiraz
  • Ali Shahabinejad * Pages 69-80
    Problem Statemet

    Vaght o Saat Square is one of the oldest and most important historical squares in Yazd. This square was located within the Rokniyeh school complex in the eighth century A.H.. Due to the famous observation of Vaght o Saat, this name has still remained on this square. For this reason, most of the research that has been done on Vaght o Saat square focuses on the historic background of the square in the eighth-century A.H, while in the current situation, none of the elements surrounding the square belong to the eighth century AH, but pertain to more contemporary periods.

    Research objective

    Introducing historical evolution and layers of Vaght o Saat square

    Research method

    In the data collection section, comprehensive data on the history of the square is collected by using a mix-method, referring to various references such as local history, contemporary historical research, field evidence, the archive of historical photographs, aerial photographs and especially using oral references. In the analysis section, through applying descriptive-analytical method and relying on the interpretation of historical texts and documents, the history and evolution of the Vaght o Saat square are explained from the outset of the Pahlavi era to its end.

    Coclusion

    The results of this study show that the oldest element enclosing the square in its current state is the water reservoir of Vaght o Saat. Also, most of the buildings surrounding the square belong to the Qajar era. In the Pahlavi era, important developments took place in the square, which are: 1) Construction of two buildings in the first Pahlavi era on the north and south sides 2) Construction of a building in the second Pahlavi era on the south side 3) Reconstruction of Afshar school 4) Interventions in Mesgarnejad house 5) Restoration of the tomb of Seyyed Rokn al-Din 7) Discovery of the Zarch Payab and its reburial 8) Renovation of Kalak`s façade.

    Keywords: Qajar, Pahlavi, Vaght o Saat square of Yazd, Historic Evolut
  • Somayeh Karimi, Parnaz Godarzparvari *, Mohammad Aref, Pardis Bahmani Pages 81-92
    Problem statement

     This study attempts to examine the decorative motifs of mosques (Atiq Mosque in Shiraz and Cordoba Mosque in Cordoba) in Iran and Spain in the third century A.H. These decorative designs are in accordance with the beliefs of the people of the region and regardless of all their differences, they share common goals in the Islamic world and through these designs spiritual and mental concepts are conveyed. Decorative patterns, which are symbols of the elements of nature, are rooted in Iranian-Sassanid art; Byzantium and have been continuously repeated as motifs in the art of the Islamic era.

    Research objective

    This study attempts to compare the decorative motifs of the Atiq Mosque in Shiraz with those of the Cordoba Mosque in Cordoba with a contextualist approach.

    Research method

    This article used a descriptive and analytical method to study the decorations of the Atiq Mosque in Shiraz and the Cordoba Mosque in Spain and to identify similarities and shared symbols.

    Conclusion

    Decorative designs in Islamic art are derived from the beliefs of people over the centuries. The continuity in Islamic art has spread from Iran to the Islamic world.  The architectural formation of Atiq and Cordoba mosques is not contextual, because they are built based on the pattern of the Prophet’s Mosque-Shabestani columnar mosque. However, the decorations of both mosques are contextual and inspired by Sassanid art in Iran and Byzantium in Andalusia.

    Keywords: Geometric patterns, Islamic art, Contextualism, Shiraz Atiq Grand Mosque, Cordoba Mosque, Symbology
  • Sajad Aeini, Khosrow Afzalian *, Iraj Etesam, Farhad Shariatrad Pages 93-110
    Problem statement

     Though it has not been a long time since design research emerged as a branch of science, the consistent creation of architectural works proves the existence of design methods. Such methods have developed even though knowledge about them is limited. Some methodologists have identified methods characterized by timelessness. These methods are important because they have constantly revealed themselves in the history of design. This research aimed to analyze the Grand Mosque of Fahraj to investigate the role and effect of the narrative method on the way this mosque has been designed using the intertextual analysis method. The research problem concerns the effect of the narrative method on building the Grand Mosque of Fahraj and addresses the quality of narration of the Al-Nabi Mosque’s designer as a source of analogy for its design.

    Research objective

    This study sought to investigate the effects of the narrative method on creating and building the Grand Mosque of Fahraj.

    Research method

    The research employs a qualitative method. After reviewing the written sources, as data collection method, the theory of intertextuality was used to analyze the work as a text, as the architectural design method was also examined.

    Conclusion

    The Grand Mosque of Fahraj seems to be designed through a narrative design process. This narration is based on Al-Nabi mosque which is regarded as a source of analogy for design in the Grand Mosque of Fahraj.

    Keywords: Design Method, Narration, Grand Mosque of Fahraj, Al-Nabi Mosque