فهرست مطالب

بررسی مسائل اجتماعی ایران - سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

نشریه بررسی مسائل اجتماعی ایران
سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/03
  • تعداد عناوین: 13
|
  • جواد مداحی، بیژن زارع*، سید حسین سراج زاده، کرم حبیب پور گتابی صفحات 7-43
    مجرد زیستی دختران و شیوع این فرم از زندگی، تشکیل خانواده به عنوان نهادی بسیار مهم برای جامعه را دچار چالشی جدی نموده است. هدف این پژوهش کشف تفسیر و دلایل دختران شهر تهران از انتخاب مجرد زیستی بوده که با روش شناسی کیفی و با استفاده از روش نظریه زمینه ای انجام شده است. به این منظور با 35 دختر مجرد ساکن شهر تهران که به  روش نمونه گیری نظری انتخاب شده بودند، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته انجام شد. 11 مقوله اصلی و یک مقوله هسته ای از خلال نظام کدگذاری داده ها استخراج شد. ترجیح رهایی و آزادی، حداکثرسازی منفعت و فردمحوری، گذران اوقات فراغت در قالب مدرن، شرایط ایجابی مشاغل جدید و مجازی، خانه مجردی: زمینه های مدرن زیست جهان، سیالیت روابط با دیگران مهم، بازاندیشی بدن و اهمیت آن، گزینش انزوا و تنهایی، بی اعتمادی و بدبینی نسبت به مردان، تهران و آرمانهشر مجردان، ترس از شکست و طلاق مقولات اصلی،  همچنین، «تجرد: زیست جهانی چندوجهی» به عنوان مقوله هسته ای  بدست آمده از تحلیل داده ها بودند. درنهایت مدل پارادایمی بر اساس مقولات مستخرج از داده ها تنظیم شد. یافته ها بر این دلالت داشتند که دختران مجرد در انتخاب زیست جهان خود تبدیل به عاملان و کنشگرانی فعال شده و دست به انتخاب می زنند؛ مسئله ای که چالشی جدی و چندوجهی را پیش روی جوانان قرار داده است.
    کلیدواژگان: مسئله اجتماعی، تجرد زیستی، دختران، زیست جهان مدرن، تهران
  • سیاوش قلی پور*، زهرا ولدی نیا صفحات 45-65
    هویت جنسی متفاوت، وضعیتی است که در آن میان جنس زیستی و جنسیت مورد نظر فرد ناهماهنگی وجود دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تجربه زیسته افراد دارای هویت جنسی متفاوت در شهر کرمانشاه است. رویکرد نظری مبتنی بر آراء اروین گافمن در باب «داغ ننگ» و هویت جنسی است. روش پژوهش پدیدارشناسی و فن گردآوری داده مصاحبه است. تعداد مصاحبه شوندگان 22 نفر از ساکنین شهر کرمانشاه بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها از طریق روش هفت مرحله ای کلایزی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که الف) افراد دارای اختلال هویت جنسی از زمان کودکی احساس متفاوتی نسبت به خود دارند. ب) آگاهی افراد جامعه درباره این افراد اندک، همراه با انگ زنی و آزار جسمی و روحی است؛ خانواده در مواجهه با افراد دارای اختلال هویت جنسی دو دسته اند: مدرن و سنتی. خانواده های مدرن تا حدودی برخوردی حمایت گرایانه دارند اما خانواده های سنتی مواجهه ای سرکوبگرانه و مبتنی بر خشونت اتخاذ می کنند. ج) عمل تغییر جنسیت یک عمل جراحی ترمیمی است، هویت آن ها قبل و بعد از جراحی تغییر چندانی نمی کند. اغلب این افراد بعد از جراحی دارای مشکلات اجتماعی، مالی و جسمی هستند و از نهادهای مسیول انتظار حمایت مالی و معنوی دارند.
    کلیدواژگان: اختلال هویت جنسی، تجربه زیسته، داغ ننگ، هویت جنسی، کرمانشاه
  • سید ضیاء هاشمی، سمیه مردانی* صفحات 67-101

    ناهنجاری های رفتاری در همه جوامع به چشم می خورد ولی با توجه به شرایط جامعه، نوع ، میزان و شدت آن متفاوت است. افزایش ناهنجاری های رفتاری در بین دانش آموزان از یک طرف بیانگر شروع ناهنجاری در سنین پایین و از طرف دیگر بیانگر تداوم آن در آینده است که در نهایت بنیان های جامعه را به مخاطره خواهد انداخت. از این رو شناسایی زمینه ها، دلایل و پیامدهای آسیب ها و انحرافات اجتماعی شایع در بین دانش آموزان نیازمند تبیین و تدقیق مضاعف است. این مقاله با استفاده از روش فراتحلیل، 25 مورد از مقالات علمی-پژوهشی را که در سالهای 1378 تا 1398 در ایران تالیف شده است، انتخاب و بر اساس شاخصهای روشی و نظری  بررسی و ارزیابی کرده است. طبق یافته های تحقیق چهار آسیب اجتماعی رایج در میان دانش آموزان عبارتند از: خشونت، اعتیاد، انحرافات جنسی و خودکشی. این مقاله همچنین به دسته بندی و تحلیل عوامل موثر بر گرایش دانش آموزان به این آسیبها و مقایسه یافته ها با نتایج پژوهش های خارجی درخصوص این آسیب ها پرداخته است.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، اعتیاد، دانش آموزان، خشونت، خودکشی، انحرافات، فراتحلیل
  • سید مهدی اعتمادی فرد، سید مهرداد اسلامی، غزاله حسینی* صفحات 103-135

    اعتماد اجتماعی به عنوان شیرازه ی همبستگی اجتماعی، امری بنیادین در برقراری و تداوم جامعه است. پژوهش های انجام شده طی سال های اخیر گویای کاهش اعتماد اجتماعی در ابعاد سازمانی و رسمی آن است. از سوی دیگر در سال های اخیر با روند رو به رشد استفاده از اینترنت و شبکه های اجتماعی مواجه بوده ایم که خود به معنای دسترسی سریع به اخبار و داده های بسیار درباره ی رخدادهای اجتماعی است. چنین به نظر می رسد که در شرایط جدید، گسترش ارتباطات جهانی از طریق اینترنت و شبکه های اجتماعی، فرایند شکل گیری اعتماد را نیز متاثر کرده و به واسطه ی فعالیت در فضای مجازی نقش سازمان های غیر رسمی، گروه های فعال و حتی افراد در جهت گیری اعتماد اجتماعی اهمیت یافته است. در این مقاله کوشیده ایم با استفاده از روش های نوین داده کاوی، با پایش داده های توییتر، سطح اعتماد به عملکرد سیاسی دولت درباره موضوع برجام را بسنجیم. برای این منظور توییت ها بر اساس اعتماد، بی اعتمادی و خنثی دسته بندی شده و مدلی پیش بینی کننده برای اعتماد بر اساس داده های توییتر ایجاد شده است که متوسط اعتماد را بر اساس معادله رگرسیون اندازه گیری می کند. همچنین همبستگی متوسط اعتماد با ارزش کالاهای سرمایه ای به طور خاص سکه بهار آزادی و دلار بررسی شده است. نتایج حاکی از آن است که اخبار منفی درباره ی برجام باعث افزایش بی اعتمادی کاربران می شود. از سوی دیگر بین بی اعتمادی که موجب عدم اطمینان نسبت به آینده می گردد و نوسان قیمت کالاهای سرمایه ای مانند ارز و سکه همبستگی مشاهده می شود. به بیان دیگر بی اعتمادی و عدم ثبات اجتماعی تنش در بازار کالاهای سرمایه ای مانند سکه و ارز را افزایش داده و ترس از آینده و میل به نگاه داشت سرمایه موجب افزایش تقاضا، همچنین رشد بیشتر قیمت کالاهای سرمایه ای می گردد.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، توسعه اجتماعی، انتخاب اخلاقی، شبکه های اجتماعی، داده کاوی، هوش مصنوعی
  • هدا یاقوتی* صفحات 137-167
    هدف این پژوهش شناسایی وضعیت انواع محرومیت در جامعه و اثر آن بر هنجار اجتماعی صداقت است. از آنجایی که هنجار صداقت نقش مهمی در نظم اجتماعی دارد، نظریه تبیین کننده پژوهش نظریه چلبی(با تاکید بر اخلاق مسئولیت) است. در سنجش محرومیت چهار بعد اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و درسنجش هنجار صداقت تصور از وضعیت هنجار در جامعه و آمادگی برای رعایت هنجارها (در شعاع عام گرا یا خاص گرا) و صبغه ارزش اخلاقی آن مورد نظر بوده است. این مطالعه مبتنی بر موردپژوهی چندگانه و با روش پیمایش درون موردی است. در انتخاب موارد شغل معیار اصلی بوده و 381 نفر از افراد شاغل (گروه های شغلی کارگر، کارمند بانک،کارشناس ارشد، پاسبان، نظامی درجه دار، وکیل، بهیار، پرستار، پزشک، معلم، دبیر و استاد دانشگاه) انتخاب شدند. ضعف هنجار صداقت که توام با افزایش (به ترتیب) میزان محرومیت اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی است نشان از نوعی اختلال هنجاری (از نوع ضعف هنجاری) درجامعه دارد که به کمک مجموعه ای از محرومیت های اجتماعی (به عنوان عوامل مقوم)  25 درصد از تغییرات آن در مدل آماری قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: محرومیت های اجتماعی، هنجار صداقت، نظم اجتماعی، موردپژوهی، اختلال هنجاری
  • نسیم عبدالله زاده*، کیوان بلندهمتان، ناصر شیربگی صفحات 169-204

    پژوهش حاضر به دنبال روایت مدیران آموزشی مدارس متوسطه از بازتولید نابرابری آموزشی در شرایط همه گیری ویروس کرونا است. برابری آموزشی خود را در استفاده مساوی از فرصت ها و امکانات آموزشی نشان می دهد، امری که در وضعیت فعلی نظام آموزشی ایران یکی از چالش های اساسی بشمار می آید. شیوع ویروس کرونا مدیران آموزشی، معلمان، والدین و دانش آموزان را با مسایل عدیده ای روبرو نموده است. اما این چالش ها و مسایل، برای همه به صورت یکسان تاثیرگذار نبوده و به موازات دسترسی به امکانات آموزشی، دسترسی به فضاهای آموزشی و سرمایه های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی خانواده ها متغیر است. این پژوهش، با توجه به نظریات بوردیو، الیچ و کلمن به بحث از نابرابری آموزشی پرداخته و با استفاده از روش تحلیل روایت و مصاحبه عمیق با 30 نفر از مدیران آموزشی مدارس متوسطه سطح شهر سنندج، به تحلیل و تبیین چگونگی بازتولید نابرابری آموزشی در شهر سنندج پرداخته است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان از طبقاتی شدن آموزش و بازتولید نابرابری آموزشی در جامعه مورد مطالعه دارد.  این مقوله به عنوان مقوله ی هسته ای نشان می دهد، آموزشی که باید به عنوان ابزاری برای تحرک اجتماعی، تغییرات مثبت و  دسترسی همه به امکانات و فرصت ها تلقی شود، بیش ازپیش طبقاتی شده است. تمایز اجتماعی و فرهنگی، گرایش به مدارس پولی و غیردولتی، عدم دسترسی همه به آموزش در شرایط کرونا و فقر خانواده ها و آسیب های آموزشی ناشی از آن چهار مقوله ای هستند که دال بر طبقاتی شدن آموزش دارند. همچنین نتایج نشان می دهد در شرایط شیوع ویروس کرونا، چالش های تسلط فضای مجازی بر آموزش و عدم دسترسی همه دانش آموزان به آن، کم رنگ شدن آموزش و کاهش کارکردهای آموزشی مدارس و فقر خانواده های مناطق پایین شهر و حاشیه سبب ایجاد زمینه ی نابرابری آموزشی شده است.

    کلیدواژگان: نابرابری آموزشی، ویروس کرونا، تحلیل روایت، طبقاتی شدن آموزش
  • احمد غیاثوند*، مهدیه محمدتقی زاده صفحات 205-237

    مقاله حاضر با هدف توصیف و تبیین وضعیت رعایت رفتارهای پیشگیرانه مردم ایران در برابر شیوع ویروس کرونا انجام گردیده است. در این مطالعه برای تبیین رفتارهای پیشگیرانه فردی و جمعی افراد از تیوری رفتار برنامه ریزی شده آیزن و فیشباین و نیز نظریه تصمیم گیری مارچ استفاده شده است. روش تحقیق پژوهش حاضر، پیمایش بوده و جامعه آماری این مطالعه را کلیه افراد 15 سال به بالاهای کل کشور در سال 1399 تشکیل می دهد. از طریق فرمول کوکران حجم نمونه تحقیق برابر با 1600 نفر برآورد گردیده و شیوه نمونه گیری از نوع «نمونه گیری چندمرحله ای» می باشد. یافته های حاصل نشان می دهد به ترتیب 10 و 12 درصد مردم به رعایت رفتارهای فردی و جمعی بهداشتی نمی پردازند. براساس نتایج مدل یابی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار PLS در میان متغیرهای تاثیرگذار بر رفتارهای پیشگیرانه افراد، متغیر کنترل رفتار درک شده با ضریب 24/0 و نیز وضعیت اشتغال افراد مبنی بر شاغل بودن (در مقایسه با شاغل نبودن) با ضریب 23/0 رابطه معناداری را نشان می دهد. در مراتب بعدی تاثیرگذاری، متغیرهای احساس امنیت شغلی و جنس افراد (با تکیه بر زن) هر دو با ضریب 10/0 و احساس هراس اجتماعی با ضریب 07/0 درصد قرار دارند. در این میان نوع قومیت، مصرف رسانه ای و اراده به کنش به طور مستقیم بر رفتار پیشگیرانه تاثیری ندارند.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، رفتارهای پیشگیرانه، هراس اجتماعی، کشور ایران
  • ایمان عرفان منش* صفحات 239-268
    در پی گسترش کلاس های برخط در یک سال اخیر، به نظر ضروری می رسد که تجربه زیسته مجازی در کلاس های دانشگاه از زوایای مختلف و علایق معرفتی پژوهش های جامعه شناسانه و ارتباطات پیگیری شود. در این میان، فهم تغییرات مناسبات کنش در بافتار مجازی حایز اهمیت است. در این مقاله، پژوهشگر تلاش کرده است تا با اتخاذ مبانی نظری مربوط به تحلیل روابط از منظر کنترل و قدرت در کلاس درس، طرح مسئله ای جدید و اکتشافی را با لحاظ کردن اقتضایات فضای مجازی دنبال کند. به این منظور، از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته (که تا رسیدن به اشباع، 30 مصاحبه را در برگرفته) استفاده شده است. سپس، نتایج تحلیل مصاحبه ها در هفت محور صورت بندی شده اند که برخی از مضامین مهم شامل موارد زیر هستند: قدرت سکوت، شکل گیری، گروه های مخفی، ناهنجاری های نوپدید، برجسته شدن کنترل درونی، پیدایی اخلاق وضعیتی، آداب مناسکی جدید در کلاس، کنشگری علمی ناقص، توانمندی های شخصیت مجازی، کالایی و مبادله ای شدن اعتماد و صداقت، حرکت به سمت تسطیح شیونی از سلسله مراتب، قدرت احساسات فانتزی، حس آزادی عمل.
    کلیدواژگان: کنترل، قدرت، دانشجو، استاد، کلاس، فضای مجازی، کرونا(کووید-19)
  • نوح منوری*، حمید قیصری صفحات 269-303

    نولیبرالیسم به یکی از پرکاربردترین مفاهیم حوزه ی علوم اجتماعی انتقادی تبدیل شده است. گرایش فعالان و نظریه پردازان اجتماعی و سیاسی به یافتن متحدانی ملی و فراملی نیز سبب تقویت این تصور شده که نولیبرالیسم روندی است واحد که یک به یک کشورهای گوناگون جهان را درمی نوردد و تفاوت های زمینه ای اجتماعی و نهادی آن ها را در دستور کار خردکننده ی خویش حذف و ادغام می کند. این مقاله با مرور پاره ای از نظرگاه های مهم مطرح شده از سوی اصحاب اقتصاد سیاسی در ایران و با واکاوی آن چه در چارچوب روابط شرکتی در ایران پس از انقلاب رخ داده و می دهد، به بازاندیشی انتقادی درباره ی ایده ی سیطره ی نولیبرالیسم می پردازد. نتایج این مطالعه از آن حکایت دارند که روایت های عام و معطوف به عالم گیری نولیبرالیسم برای آغاز احتجاج در باب روندهای رخ داده در اقتصاد سیاسی ایران مفید هستند، اما بدون رجوع به جزییات متنوع موضوعی و زمینه ای، خروجی تحلیل های ارایه شده متضمن هیچ ادای سهمی از جهات علمی و تحلیلی نخواهد بود. این مقاله با تمرکز بر روابط شرکتی در ایران، نشان می دهد که برای تشریح دقیق تر الگوی شکل گیری و بسط این روابط مبتنی بر استثمار، نه تنها باید از قرایت عام ارایه شده از نولیبرالیسم مبنی بر برون رفت حداکثری دولت از صحنه های سیاست گذاری و اجرا و جایگزینی آن با بازار آزاد خودتنظیم گر فاصله گرفت، بلکه باید بر شناخت هرچه دقیق تر دینامیسم هایی پای فشرد که دولت را در هیات مهم ترین منتفع آن روابط استثماری، در میانه ی میدان سیاست گذاری برای تولد و تداوم این گونه از روابط کار نگاه می دارد.

    کلیدواژگان: نیروهای کار شرکتی، نولیبرالیسم، اقتصاد سیاسی، نوپاتریمونیالیسم، سرمایه داری، سیاست صنعتی
  • زهرا رضایی نسب*، فاطمه جمیلی کهنه شهری صفحات 305-335

    هدف پژوهش حاضر مطالعه اکتشافی  تجربه زیسته زنان اقدام کننده به خودکشی با تاکید بر خودسوزی جهت پاسخگویی به چرایی انتخاب شیوه خودسوزی آنان است. این مقاله با روش کیفی و بهره برداری از رویکرد روشی نظریه مبنایی انجام گرفته است. جامعه مورد مطالعه، زنانی که خودسوزی موفق و ناموفق داشته اند و همچنین مطلعین کلیدی مانند خانواده ها و نزدیکان آنها می باشد. داده ها با تکنیک مصاحبه  نیمه استاندارد گردآوری شده و نمونه ها بر اساس ابعاد رویکرد روشی مذکور که عبارت اند از دریافت پدیده، شناخت شرایط علی، زمینه ای و ساختاری آن و شناسایی راهبردها و پیامدهای پدیده،  انتخاب شده اند. داده ها طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. حجم نمونه، تا رسیدن به اشباع نظری 29 مورد بوده است و اعتبار یافته ها از طریق تایید و تطبیق با نظر داوران متخصص و مطلعین کلیدی تامین گردیده است. یافته ها بیانگر آن است که شرایط دوسوگرایی جامعه شناختی (چالش هنجارهای عصبیت ایلی طایفه ای با آموزه های دینی محلی رسانه ای، و آموزه های مدرنیته) بر انگیزه زنان در ایلام برای تغییر شرایط مردسالاری خانوادگی و خویشی تاثیر گذاشته تا به شیوه هنجاری خودسوزی،  به عنوان انتخابی عقلانی تنبیهی که دارای کارآمدترین تاثیر در تغییر شرایط است، اقدام کنند. ولی این نوع انتخاب، به قول هربرت مارکوزه پیامدی غیرعقلانی دارد. همچنین علت انتخاب شیوه خودسوزی، در انگیزه تغییر شرایط مردسالاری ریشه دارد.

    کلیدواژگان: خودسوزی، نظریه مبنایی، دوسوگرایی جامعه شناختی، غیر عقلانی بودن انتخاب عقلانی تنبیهی
  • زهرا میرحسینی*، الهه قربانی صفحات 337-367
    مقاله حاضر مبتنی بر پژوهشی کیفی است که در آن پیامدها و تبعات زندگی در خیابان برای دختران کار در شهر تهران مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. به منظور گردآوری داده ها، با 20 دختر 8 تا 16 ساله که تجربه کار در خیابان را داشته اند، مصاحبه های نیمه ساختاریافته  انجام شده است. روند مصاحبه بر اساس مطالعه عمیق پرسش های محوری بوده و با استفاده از روش کلایزی، تحلیل شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد پیامدها و تبعات حضور دختران کار در خیابان، در سه مضمون اصلی«مخاطرات خیابانی و دخترانگی مخدوش شده»، «بی پناهی؛ ترس و نگرانی های مداوم»، «کودکی مختل شده دختران و چرخه محرومیت»، قابل مقوله بندی است. علاوه بر این، یافته های پژوهش نشان می دهد، راهکارهای مشارکت کنندگان در این پژوهش، به منظور کنار آمدن با پدیده کارشان در خیابان را نیز می توان در چهار مقوله اصلی «ازدواج»، «پایبندی به ارزشهای دینی»، «ایجاد اشتغال خانگی»، «آرزوی بازگشتن به وطن» دسته بندی نمود.  در مجموع نتایج این تحقیق نشان می دهد، اگرچه کار در خیابان برای کودکان دارای پیامدها و تبعات منفی زیادی است، با این حال کار دختران تحت تاثیر موقعیت فرودست آنها در جامعه، انتظارات و الگوهای نقشی و در تلاقی با جنسیت و مناسبات و روابط جنسیتی در جامعه، برای آنها تبعات و پیامدهای مضاعف و ماندگارتری به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: کودکان کار، دختران خیابان، آسیب های اجتماعی- اقتصادی، فقر، روش کیفی
  • سید علیرضا افشانی*، علی روحانی، سعیده ابراهیمی نیا صفحات 369-397

    براساس شواهد میدانی، مصرف قلیان در جامعه روبه افزایش است و به نوعی مصرفی همه پسند  شده است. بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر، مطالعه ای کیفی از بسترهای شکل دهنده مصرف قلیان در بین جوانان شهر یزد است. این پژوهش در پارادایم  کیفی و  به روش نظریه زمینه ای انجام شده و داده ها از طریق مصاحبه های عمیق با  21 نفر از جوانان  15 تا 29 ساله شهر یزد گردآوری شده است.  داده ها طی سه مرحله متوالی  باز، محوری و گرینشی کدگذاری و به منظور شناسایی مقولات، روابط میان آنها و ساختار مفهومی نهایی پالایش شده اند. یافته های پژوهش شامل 33 مقوله  از جمله هنجار گروه مصرف، اپوخه مشکلات، عادت وارگی مصرف قلیان، عاطفه بحرانی، فراغت های مصرف محور و غیره و یک مقوله هسته ای تحت عنوان «پذیرش اجتماعی قلیان» می باشد. تبیین نتایج نشان می دهد که مصرف قلیان در جامعه و در میان خانواده ها با پذیرش اجتماعی همراه است و قلیان در حال تبدیل شدن به ابزاری مشروع برای تفریح و وقت گذرانی است، به طوری که پیش از هر نهاد یا گروه مرجعی، خانواده و بسترهای افتراقی خانوادگی زمینه ی مناسب  برایمصرف قلیان را مهیا می کند. این امر لزوم توجه بیش ازپیش به تغییرات فرهنگی و ارزشی خانواده ها، و ایجاد  و جایگزینی زمینه های تفریحی و فراغتی جدید  برای خانواده را گوشزد می کند.

    کلیدواژگان: مصرف قلیان، پذیرش اجتماعی قلیان، بسترهای افتراقی شروع مصرف، همنشین های افتراقی، قلیان دروازه اعتیاد
  • مهدی مرادی، علیرضا کلدی*، سید محمد سیدمیرزایی صفحات 399-429

    در عصر دانش محوری، ارزشمندترین سرمایه سازمان های پیشرو، فرهنگ کار است؛ و مهمترین روش کسب موفقیت آنها، مدیریت و پیاده سازی صحیح و کارآمد دستورالعمل هایی در جهت تقویت فرهنگ کار است. بر این اساس هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی پیامدهای ضعف فرهنگ کار در بهره وری کارکنان دانشگاه و تاثیر مولفه های فرهنگ کار در میزان افزایش بهره وری کارکنان دانشگاهی است. جامعه آماری پژوهش را کارمندان دانشگاه های شهرستان سبزوار تشکیل می دهند. این تعداد در زمان پژوهش 433 نفر می باشند و نمونه مورد مطالعه براساس جدول مورگان 205 نفر تعیین شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. در این پژوهش از دو پرسشنامه با طیف 5 تایی لیکرت استفاده شده است. روایی پرسشنامه ها توسط متخصصان جامعه شناسی و اساتید راهنما و با استفاده از فن تحلیل عامل تاییدی مورد قبول قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که فرهنگ کار با هر یک از مولفه های بهره وری کارکنان، رابطه مثبت و معناداری دارد. در بین مولفه های فرهنگ کار، عوامل سازمانی، با ضریب همبستگی 754/0، قوی ترین و عوامل اقتصادی، با ضریب همبستگی 484/0، ضعیف ترین رابطه را با فرهنگ کار و در بین مولفه های بهره وری کارکنان، بعد مشارکت، با ضریب همبستگی 805/0، قوی ترین و بعد تعهد سازمانی، با ضریب همبستگی 557/0، ضعیف ترین رابطه را با بهره وری کارکنان داشته است. بنابراین می توان گفت فرهنگ کار نقش موثری در توسعه و بهره وری کارکنان دارد و می تواند میزان بهره وری و کیفیت کار را در کارکنان دانشگاهی افزایش دهد.

    کلیدواژگان: فرهنگ کار، بهره وری، کارکنان اداری، دانشگاه های سبزوار
|
  • Javad Maddahi, Bizhan Zare *, Seyed Hossein Serajzadeh, Karam Karamhabibpour Pages 7-43
    The single life of girls and the prevalence of this form of life have seriously challenged the formation of the family as a very important institution for society. The purpose of this study was to discover the interpretation and reasons of girls in Tehran for choosing to live single, which was done with qualitative methodology and using the grounded theory. For this purpose, in-depth and semi-structured interviews were conducted with 35 single girls living in Tehran who were selected by theoretical sampling method. 11 main categories and one core category were extracted through the data coding system: preferring independence and freedom, maximizing benefit and person-centeredness, spending leisure time in a modern way, context conditions for new and virtual jobs, single house; modern contexts of life, the fluidity of relationships with important others, rethinking the body and its importance, choice of isolation and loneliness, distrust and pessimism towards men, Tehran is the ideal city for singles ,fear of failure and divorce. Also, "Singleness: The World of Multidimensional Life" was chosen as the core category, and finally the paradigm model derived from the data was set. The findings indicated that single girls have become active actors in their lifestyle choices and make choices; A problem that poses a serious and multifaceted challenge to young people.
    Keywords: Social problem, Celibacy, girls, modern life, Tehran
  • Siavash Gholipoor *, Zahra Valadinia Pages 45-65
    Gender identity is a situation in which there is a mismatch between the biological gender and the desired gender. The aim of this study was to investigate the lived experience of people with transsexuality in Kermanshah. The theoretical approach is based on Erving Goffman's views on "stigmatization" and gender identity. The research method is phenomenological. The technique of data collection is the interview. The number of interviewees was 22 residents of Kermanshah who were selected using purposive sampling. Data were analyzed using the seven-step Coalaizzi method. The results showed that a) people with transsexuality have different feelings about themselves since childhood. B) the awareness of people in the community about these people is low and they are stigmatized; many of these people are physically, sexually, and emotionally abused by society; there are two categories of families in the face of people with gender identity disorder: modern and traditional. Modern families have a somewhat protectionist approach, but traditional families take a repressive and violent approach. C) Gender reassignment surgery is reconstructive surgery. Their identities do not change much before and after surgery. Most of these people have social, financial, and physical problems after surgery and expect financial and moral support from the responsible institutions.
    Keywords: Transsexuality, Lived Experience, stigmatization, Gender Identity, Kermanshah
  • Seyed Zia Hashemi, Somayeh Mardani * Pages 67-101

    Behavioral abnormalities can be seen in all societies, but depending on the conditions of society, their type, extent and severity are different. The increase in behavioral abnormalities among students on the one hand indicates the onset of the abnormality at a young age and on the other hand indicates its continuation in the future, which will ultimately jeopardize the foundations of society. Therefore, identifying the contexts, causes and consequences of injuries and common social deviations among students need to be explained and refined. Using meta-analysis method, this article has selected 25 scientific-research articles that were written in Iran from 1378 to 1398 and has reviewed and evaluated them based on methodological and theoretical indicators. According to the research findings, the four most common social deviations among students are: violence, addiction, sexual perversion and suicide. This article also categorizes and analyzes the factors affecting the tendency of students to these injuries and compares the findings with the results of foreign research on these injuries.

    Keywords: social deviations, students, Violence, Suicide, Addiction, Meta-analysis
  • Seyed Mahdi Etemadi Fard, Seyed Mehrdad Eslami, Qazale Hosseini Hosseini * Pages 103-135

    Social trust as a binder of social solidarity is the foundation of society. In recent years researches show a decrease in social trust in its organizational and formal dimensions. On the other hand, in recent years we have faced a growing trend of using the Internet and social networks, which means quick access to a lot of news and data about social events. It seems that in the new situation, the expansion of global communication through the Internet and social networks has also affected the social trust construction. In this situation Informal organizations, active groups and even individuals have had a significant impact on the direction of social trust through cyberspace activities. In this article, we have tried to measure the level of social trust by using modern data mining methods by monitoring Twitter data. For this purpose, tweets are categorized based on trust, distrust and neutral. The predictive model measures the average of trust based on regression equation by monitoring tweets. After that the correlation distrust with the value of capital goods, in particular the Bahar Azadi gold coin and the dollar, has also been examined. The results show that negative news about JCPOA increases users' distrust. The spread of negative news and uncertainty about the future cause fluctuations and rising prices of capital goods such as currency and coins. In other words, distrust and social instability increase tensions in the capital goods market and Untrusted future increase demand of capital goods like coins and currencies to keep it safe from future risks.

    Keywords: social trust, social development, Ethical choice, social networks, Data Mining, Artificial Intelligence
  • Hoda Yaghouti * Pages 137-167
    The purpose of this study is to identify the status of various types of deprivation in society and their effect on the social norm of honesty. Since the norm of honesty plays an important role in social order, the theory explains the research of Chalabi theory (with emphasis on the ethics of responsibility). In measuring deprivation, four dimensions of economic, political, social and cultural; and in measuring the norm, honesty, perception of the norm in society and readiness to observe norms (in the general or specific radius) and its moral value have been considered. This study is based on multiple case studies with in-house survey method. They were the main criteria in selecting jobs and 381 employed people (job groups of worker, bank employee, master, officer, captain, lawyer, practical nurse, nurse, doctor, teacher and university professor) were selected. The weakness of the norm of honesty, which is accompanied by an increase (respectively) in the rate of social, political, economic and cultural deprivation, indicates a kind of normative disorder (of the type of normative weakness) in society, which is facilitated by a set of social deprivations. The percentage of changes in the statistical model can be explained.
    Keywords: social deprivation, norm of honesty, social order, Case study, normative disorder
  • Nasim Abdolahzadeh *, Keivan Bolandhematan, Naser Shirbagi Pages 169-204

    The present study follows the narratives of secondary school principals about the reproduction of educational inequality in the context of the Corona virus pandemic. Educational equality shows itself in the equal use of educational opportunities and facilities, which is one of the main challenges in the current situation of the Iranian educational system. The spread of the coronavirus has posed many challenges for educators, teachers, parents and students. However, these challenges do not affect everyone equally and vary along with access to educational facilities, access to educational spaces, and the social, economic, and cultural capital of families. This study, according to Bourdieu, Elich and Coleman's theories, discusses educational inequality and using the method of narrative analysis and in-depth interviews with 3 high school principals in Sanandaj, analyzes and explains how to reproduce educational inequality in Sanandaj. The results of this study show the classification of education and unequal reproduction of education in the study population. This category, as a core one, shows that education, which should be seen as a tool for social mobility, positive change, and access to opportunities for all, has become increasingly class-based. Social and cultural distinction, inclination towards non-governmental schools, lack of access to education for all in the context of covid19, and the poverty of families and the educational damage caused by those four categories indicate the classification of education. The results also show that in the context of the outbreak of coronavirus, the challenges of cyberspace dominance over education and lack of access to all students, diminished education and reduced educational functions of schools and poverty of families in the slums and suburbs cause The field of educational inequality has been created.

    Keywords: Educational Inequality, coronavirus, educational opportunities, facilities, classification of education, Sanandaj City
  • Ahmad Ghiasvand, Mahdiyeh Mohammadtaghizadeh Pages 205-237

    The present study was conducted with the aim of describing and explaining the extent of preventive behaviors of the Iranian people against coronary heart disease. In this study, theories of planned behavior (Ajzen & Fishbein) and decision theory (March) have been used to explain individual and collective preventive behaviors. The research method was by survey and the statistical population of this study is all people aged 15 years and older in 1399. Using Cochran's formula, the sample size was estimated to be 1600 people. The sampling method is "multi-stage sampling. The findings showed that 10% and 12% of people, respectively, do not observe individual behaviors and collective health behaviors. According to the results of structural equation modeling (PLS software), among the variables affecting preventive behaviors of individuals, the variable of perceived behavior control with a coefficient of 0.24 and being employed (compared to not being employed) with a coefficient of 0.23 show a significant relationship. In the next level of influence, the variables of job security and gender (being a woman) are both with a coefficient of 0.10 and Social panic with a coefficient of 0/07. Finally, the variables of ethnicity, media consumption and willingness to act had no direct effect on preventive behavior.

    Keywords: Covid-19, Social panic, people of Iran, Preventive behavior
  • Iman Erfanmanesh * Pages 239-268
    Following the expansion of Online classes in the past year (due to COVID-19), it seems necessary to inquire the virtual lived experience “on” the university classes in the various aspects and knowledge interests of sociological and communicative researches. Among issues, the interpretation of action relation changes on the virtual context is of importance. In this article, applying the theoretical basics about the analysis of the control and power relations “on” the classroom, the researcher seeks to pursue the newborn and exploratory problem considering the virtual space requirements. For the mentioned purpose, the method of the semi-structured interview has been applied, 30 interviews to reach saturation. Then, the results of the interview analysis have been articulated in seven axes, some significant themes are as follow: the power of silence, defective scientific action, abilities of the virtual personality, commodification and exchangeability of trust and honesty, beginning of the semi-flattened hierarchy, power of fantastical sense, and the sense of latitude.
    Keywords: control, power, Student, Academic Staff, classroom, virtual space, Corona-viruses (COVID-19)
  • Nooh Monavvary *, Hamid Gheissari Pages 269-303

    The concept of neoliberalism has shaken the world of critical social sciences. The emergence of a global cause for creating an anti-neoliberal front has reinforced the notion that the neoliberal juggernaut is about to annihilate all contextual and institutional differences. Through a detailed use of four critical approaches to the Iranian political economy, this study examines the capacities of the aforementioned global account of neoliberalism to explain the complexities of triangular employment. According to the results, the triangular employment in Iran is unequivocally market-oriented, but the seemingly aloof stance of the state is of more analytical value in this case. Here the Iranian state uses the element of free-market to play the role of a party who could enjoy the inexpensive services of "Sherkati-ha" while remains unaccountable about their neglected rights and inadequate compensations. Hence, the global hegemony of neoliberalism is partially relevant in the case of "Sherkati-ha”. Yet, it is the state that not only keeps the macro-power of policy-making in modalities of precarious employment but also saves financial resources to keep its parasitic networks of waste and rent-seeking alive.

    Keywords: Agency Workers, Neoliberalism, political economy, Neopatrimonialism, Capitalism, Industrial policy
  • Zahra Rezaeinasab *, Fatemeh Jamili Kohneh Shahri Pages 305-335

    The purpose of the present research is to explore the lived experience of women attempted to suicide, with emphasis on Self-immolation in order to make hypotheses to answer why they choose the Self-immolation method. This paper has been done through a qualitative method, exploiting the methodological approach of grounded theory. The study population is women who have had successful and unsuccessful self-immolation, as well as key informants such as their families and relatives, was selected using in-depth and semi-standard interview techniques, based on the dimensions of the method approach, which include receiving phenomena, causal conditions, conditions, contexts, structural conditions, strategies and consequences. Qualitative data have been continuously analyzed comparatively through coding. The sample size of 29 cases was determined based on theoretical saturation and the findings were validated by confirmation and adaptation with the opinion of expert judges and key informants. Findings suggested that sociological ambivalence conditions (the challenge of tribe or racial prejudicial norms with religious, native, local and media doctrines and modernity doctrines) would affect the motivation of women in Ilam city to change the conditions of patriarchy, and attempt to Self-immolation as a rational- punitive act with great influence on changing conditions. But, according to Marcuse, this choice has an irrational consequence. Meanwhile, a major difference between choice of Self-immolation and other suicide methods has originated in the motivation to change the conditions of patriarchy, while main motivation for other methods is to escape from that situation.

    Keywords: Self-immolation, Grounded theory, Sociological Ambivalence, irrationality of rational-punitive choice
  • Zahra Mirhosseini *, Elaheh Ghorbani Pages 337-367
    The current paper is based on a qualitative study in which the consequences and outcomes of street life for work girls in Tehran have been investigated. In order to collect data, qualitative semi-structured interviews were conducted with 20 girls (aged 8 to 16 years) who had the experience of working on the streets. The data were analyzed using the Colaizzi method. The findings of this research demonstrate that    the consequences and outcomes of the presence of work girls on the streets can be categorized into the three main categories of ‘street dangers and distorted girlhood’, ‘helplessness together with constant fears and anxieties’, also ‘the girls’ disrupted childhood and the poverty cycle’. Moreover, the findings of the current research indicate that the participants’ strategies in coping with the phenomenon of their work on the streets can also be categorized into four main classifications of ‘marriage’, ‘adherence to religious values’, ‘creating home employment’, and ‘wishing to return home’. Overall, the results of this research demonstrate that although work in the streets has many negative consequences and outcomes for work girls, their work (influenced by their inferior position in the society, the conflict of expectations and role models with gender, and gender relations) has additional and long-term consequences for them.
    Keywords: work children, street girls, socio-economic issues, poverty
  • Alireza Afshani *, Ali Rohani, Saeede Ebrahimi-Nia Pages 369-397

    Nowadays, one of the social problems that is causing the society and especially the youth face with crisis as well as with personal and social harm is the presence of people, especially young people in traditional tea houses and restaurants to smoke. This study has attempted to investigate the dynamics that shape the hookah smoking. Therefore, the main purpose of the present study is to conduct a qualitative study of what forms hookah smoking among Yazd youth. For this purpose, in the framework of qualitative methodology and using grounded theory, a number of 15-29 year old youths from Yazd were interviewed through in-depth interviews and purposeful and theoretical sampling. Data were collected and analyzed using open, axial, and selective coding. The research findings included 589 propositions, 105 concepts, and 33 categories, and one core category was "hookah social acceptance". Accordingly, a table of extracted propositions, concepts and categories and a paradigmatic model of research were presented. Overall, the results indicate that age at onset of hookah smoking occurred for the first time in the 15-20 age group. Being in this age range increases the likelihood of people smoking (hookah and smoking). Gender (being male and female) is not different in smoking habits. And most importantly, the use of hookah in the community and among families is associated with acceptance. So that the family provides different contexts for hookah smoking and is one of the companions that accompany young people in hookah consumption.

    Keywords: Hookah Consumption, Hookah's Social Acceptance, Differential Substrates of Smoking Initiation, Differential Companions, hookah, the gate of addiction
  • Mehdi Moradi, Alireza Kaldi *, Seyyed Mohammad Seyedmirzaie Pages 399-429

    In the age of central knowledge, the most valuable asset of leading organizations is work culture; and the most important way to achieve their success is managing and implementing it correctly and efficiently. Therefore, the main purpose of this study is to investigate consequences of work weakness culture in the productivity of university staff. Accordingly, the statistical population of the study consists of employees of Sabzevar universities. This number is 433 people, out of whom 205 people formed the study based on Morgan table. The research method is descriptive-correlational. In this study, two questionnaires with a 5-point Likert scale have been used. The validity of the questionnaires was confirmed by sociologists and supervisors and confirmatory factor analysis. The results showed that work culture has a positive and significant relationship with each of the components of employees' productivity. Among the components of work culture, organizational factors, with a correlation coefficient of 0.754, have the strongest and economic factors, with a correlation coefficient of 0.484, have the weakest relationship with work culture, and among the components of employee productivity, dimension participation, with a correlation coefficient of 0.580, was the strongest and organizational commitment dimension, with a correlation coefficient of 0.557, had the weakest relationship with employee productivity. Therefore, in general, work culture has an effective role in staff development and productivity and can increase productivity together with quality in university staff.

    Keywords: Work culture, Efficiency, Administrative staff, Sabzevar Universities